Pilke Stay Up Late 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pilke Stay Up Late 2015"

Transkriptio

1 Pilke Stay Up Late 2015 Tapahtumajärjestäminen Sami Haverinen Anni Ketola Jenni Korhonen Leena Korteniemi Vilma Linna Pauliina Suojärvi Maarit Tähkänen

2 Soluessee Kesäkuu 2015 Liiketalous Proakatemia 2

3 3 SISÄLLYS 1 JOHDANTO TAPAHTUMA Stay Up Late teema TAPAHTUMAN SUUNNITTELU Tapahtuma paikka & aika Artistien valinta VASTUUTEHTÄVÄT Projektipäällikkö Tiimit Tapahtuman henkilökunta Sidosryhmät & yhteistyökumppanit VIESTINTÄ JA PALAVERIT ILMOITUKSET & LUVAT Ilmoitus yleisötilaisuudesta Arpajaiset Aikataulutus BUDJETTI & RAHOITUS Budjetti Tuet & avustukset Sponsorihankinta Haasteiden kautta onnistumiseen MARKKINOINTI & TIEDOTUS Nettisivut ja sosiaalinen media Medianäkyvyys Julisteet ja flyerit Roll-Up markkinointivälineenä Pilke tienvarsilla Pakkahuoneen Screenit ja näytöt Muut markkinointitoimenpiteet THE DAY TAPAHTUMAN JÄLKIPURKU LÄHTEET Arpajaiset: Apurahojen hakeminen: Tapahtuman järjestämisen oppaita:... 26

4 4 1 JOHDANTO Pilke -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Tampereen Pakkahuoneella ja Klubilla. Tapahtuma toteutettiin jo neljättä kertaa bänditapahtumana Stay Up Late - teemalla. Pilke on kehitysvammaisille suunnattu hyväntekeväisyyskonsertti, joka on kulkenut Proakatemian perintöprojektina aina uusille aloittaville pinkuille. Esiintyjinä tänä vuonna olivat Aurora, Raappana & DJ Leimasin ja Vimmart All Stars. Illan juonnosta vastasi stand-up -koomikko Mikko Vaismaa. Tapahtuman tavoitteena oli olla elämyksellinen kokemus erityisesti kohderyhmälle, vaikka tapahtumasta tehtiin kaikille avoin tapahtuman ikärajan ollessa 18 -vuotta. Aikaisempien vuosien tapahtumista saadun palautteen perusteella mukaan haluttiin enemmän myös tavallista konserttikansaa. Tapahtuman tuotto lahjoitetaan Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry:lle.

5 5 2 TAPAHTUMA 2.1 Stay Up Late teema Stay Up Late konsepti on lähtöisin Iso-Britanniasta ja sen tarkoituksena on tarjota kehitysvammaisille mahdollisuus viettää iltaa hyvien keikkojen merkeissä. Usein avustajien aikataulut määrittävät vammaisen henkilön päivärytmiä, jolloin illanviettoihin osallistuminen voi olla haastavaa. Stay Up Late nimenä tulee juuri ajatuksesta, että kehitysvammaiset eivät aina pysty osallistumaan esimerkiksi keikoille. Tapahtumalla on haluttu madaltaa sekä avustajien että vammaisten kynnystä sopia aikatauluistaan, jolloin kehitysvammaisilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet normaaleihin vapaaajanviettomahdollisuuksiin. Tapahtumalla on 13 vuoden perinne ja se järjestettiin nyt neljättä kertaa Stay Up Late - teemalla. Aikaisempina vuosina tapahtuman esiintyjinä ovat olleet mm. Jonne Aaron, Pertti Kurikan Nimipäivät, Sini Sabotage ja Kuningasidea.

6 6 3 TAPAHTUMAN SUUNNITTELU Tapahtumaa alettiin rakentaa syyskuussa, heti koulun syksyllä alettua. Meitä aloitti aiempia vuosia isompi tiimi järjestämään tapahtumaa, yhdeksän henkeä. Viime vuoden projektipäälliköltä saimme hieman infoa, jonka pohjalta ryhdyttiin koko talven mittaiseen isoon projektiin! Tapahtuman ideaa ja kohderyhmää ei tarvinnut miettiä valmiin konseptin vuoksi. Järjestämisaikataulu oli yksi myös tärkeimpiä ja ensimmäisiä töitä. 3.1 Tapahtuma paikka & aika Tapahtuman paikka ja aika kannattaa päättää ajoissa. Tiloja on vaikea saada, ja päällekkäisyyksiä muiden tapahtumien kanssa välttää. Paikka valikoitui samaksi kun aiempina vuosina, päivämäärästä väännettiin hieman pidempään. Vakiintunutta järjestys paikkaa ei haluttu vaihtaa, ja Pakkahuoneelle oli jos silloin vaikeaa saada sopivaa päivää kevääksi. Pakkahuoneella on huomioitu esteettömyys ja heillä on monet tapahtumaan tarvittavat luvat jo valmiina, samoin kuin kokemus tapahtumasta aikaisemmilta vuosilta ja vahva halu olla mukana tapahtuman järjestämisessä edelleen. Samoin bändien buukkaukseen olisi ollut isompi varoitusaika tarpeen. Monet olivat valitsemanamme ajankohtana tauolla ennen kesää, tai vain jo varattuja. Tapahtuman hyväntekeväisyys luonne rajoitti rahankäyttöä, ja siten rajasi paljon artisti mahdollisuuksia. Koitimme selvittää samanaikaisia tapahtumia, mutta emme onnistuneet välttämään päällekkäisyyksiä, Aitoossa oli samana päivänä kehitysvammaisille suunnattu päivätapahtuma. Tapahtuman läheisyyteen yritettiin hakea myös tapahtumaa palvelevia päällekkäisyyksiä, kuten viime vuonna alan ihmisten seminaari Tampereella, mutta tänä vuonna yhteistyö tapahtumaa ei löydetty. 3.2 Artistien valinta Viime vuoden tiimi vinkkasi meille heti alkuun, että bändit ja artistit kannattaa kontaktoida mahdollisimman nopeasti. Lähdimmekin siis miettimään tapahtuman teemaa ja kartoittamaan kohderyhmän musiikkitoiveita ensimmäisenä syksyllä. Manserokki ja

7 7 radiosta tutut suomenkielistä musiikkia tekevät pop/rock yhtyeet saivat kohderyhmältä kannatusta. Mietimme myös koko tapahtuman kattavaa teemaa, joka näkyisi esityksissä, somistuksissa, tarjoiluissa ja markkinoinnissa, mutta teema oli tietenkin riippuvainen artisteista, jotka saisimme tapahtumaan. Lähdimme kontaktoimaan mielestämme sopivimpia artisteja, mutta harmittavan moni oli tauolla tai buukattuna tapahtumapäivänä. Aurora ja Raappana onneksi sattuivat molemmat olemaan vapaana tapahtumapäivänä ja halukkaita tulemaan tekemään hyväntekeväisyystapahtumaa, joten reggae oli lopulta aika helppo valita Pilkkeen tämänvuotiseksi kantavaksi teemaksi. Lisäksi kummaltakin artistilta oli tulossa uusi albumi kevään aikana, ja ennustelimme reggae-artistien soivan radioaalloilla myös kesän Edellisvuosien tapaan kysyimme paikalle myös Vimmart All Starsia, ja saimmekin Pilkkeeseen kaksi huippukovaa covereita soittavaa kehitysvammaisten kokoonpanoa. Vimmart veti keikkansa Klubin puolella, jolloin tupa oli täynnä ja tunnelma katossa. Klubin lavaa koristivat myös suuret maalaukset, jotka oli saatu somisteeksi kehitysvammaisten toimintakeskus Wärjäämöltä. Myös heti projektin alussa tuli esille idea, että olisi hienoa, jos tapahtumaan saisi juontajaksi stand-up koomikon. Mikko Vaismaa oli loistava valinta illan juontajaksi, sillä hän otti yleisön huomioon ja osasi ohjata tapahtuman kulkua aina tilanteeseen sopivalla tavalla. Pilke niin erityislaatuinen keikka, että juontaja kannattaa harkita tarkkaan seuraavinakin vuosina.

8 8 4 VASTUUTEHTÄVÄT 4.1 Projektipäällikkö Projektipäällikön tärkeimmät tehtävät on delegointi(organisointi) ja varmistaminen. Projektipäällikkö jakaa tehtävät, vastaa riittävästä viestinnästä (sis. kokoukset) ja sen toimivuudesta, pitää huolta tiedon tallennuksesta ja projektin edistymisestä. Projektipäällikön tulee olla koko ajan tasalla töiden edistymisen seurannasta. Projektipäällikkö tekee myös päätökset tiukoissa paikoissa jos tiimi ei pysty tekemään niitä yhdessä. Projektipäällikön tehtävä oli mielenkiintoinen mutta haastava. Haastetta toi tavallaan valmis tapahtumakonsepti, jossa oli kuitenkin liikkumavaraa. Myös tapahtuman koko oli itselle uusi ja motivoiva haaste. Suurin haaste oli kuitenkin iso tiimi, ja tiimin jäsenien erilaiset aikataulut, meitä kun oli neljästä eri firmasta, ja Innote oli vielä syksyn TAMK:in pääkampuksen tiloissa. Viestintä oli haastavaa, kun ihmisiä ei nähnyt päivittäin ja palavereja oli vaikea sopia niin että kaikki pääsisivät paikalle. FB ei ole tehokkain viestintäkanava eikä Drive selkein tiedon tallennuspaikka. 4.2 Tiimit Sovimme heti alussa tiimit vastaamaan sponsorihankinnasta, nettisivuista & markkinoinnista, kohderyhmien kontaktoinnista & juoksevista asioista. Tarvittaessa autoimme toisissa tiimeissä, sen mukaan miten omat vastuutehtävät antoivat periksi. Esim. sponsorihankintaan osallistuivat lähes kaikki edes pienellä panostuksella. Tiimit toimivat hyvin ja muodostuivat luonnollisesti samoissa paikoissa työskentelevistä samojen kiinnostuksen kohteiden omaavista henkilöistä, joiden oli helppo järjestää yhteistä työaikaa keskenään. Tiimit raportoivat töitään Driveen ja palavereissa käytiin paremmin läpi tiimien työvaiheita & avuntarpeita. Tiimit saivat vastuuta ja vapautta omalle tehtävälleen, mikä tekee työstä mielekkäämpää.

9 9 4.3 Tapahtuman henkilökunta Tapahtuman henkilökunta muodostui tiimin lisäksi suurelta osin Klubin henkilökunnasta. Mukana oli kaksi vapaaehtoista ja järjestysmiehet. Ruokatarjoilu tapahtumaan järjestettiin ottamalla makkarabaari mukaan tapahtumaan. 4.4 Sidosryhmät & yhteistyökumppanit Sitoutuneita ja tiiviitä yhteistyökumppaneita ei projektilla ollut. Pakkahuone ja Kehitysvammaistenpalvelusäätiön Petteri Kukkaniemi olivat kuitenkin aktiivisesti mukana ja jakoivat tietoaan ja osaamistaan. Myös edellisten vuosien järjestäjät auttoivat kysyttäessä tietämyksellään. Palvelutalojen & toimintakeskusten työntekijät olivat myös halukkaita auttamaan markkinoiden tapahtumaa yksiköissään. Tapahtumassa oli mukana valtava määrä sponsoreita joista osa oli ollut mukana jo aiemminkin ja he auttoivat tapahtumana markkinoinnissa. Sponsoreista lisää Sponsorit kohdassa. Somistuksesta vastasi Wärjäämö, joka toi töitään paikalle esille.

10 10 5 VIESTINTÄ JA PALAVERIT Tiimin ollessa hajanainen, on hyvä viestintä erityisen tärkeää. Viestintään kuuluvat palaverit tiimin & sidosryhmien kanssa, ja päivittäinen tiedon jakaminen johon tänä päivänä välineenä on yleensä internet. Yhteydenpitoon, ilmoituksiin ja palaverien ym. sopimiseen käytettiin yleisesti Facebookia, jossa meillä oli oma ryhmä tiimille. Tiedon tallennuksessa käytössä oli Drive. Palavereita koitettiin pitää suhteellisen säännöllisesti ja tarpeen mukaan, mutta yhteisen ajan löytäminen oli vaikeaa. Palavereissa olisi voinut siis olla enemmän säännöllisyyttä vuoden mittaan. Tieto palavereista tallennettiin Driveen, josta sovittuja asioita ja tehtäviä seurattiin.

11 11 6 ILMOITUKSET & LUVAT Pilkettä varten tarvittiin monenlaisia virallisia lupia & sopimuksia. Ilmoitus yleisötilaisuudesta poliisille tulee tehdä viim. 5 vrk ennen tapahtumaa. Vakuutuksia jouduttiin tapahtumaa varten täydentämään vastuuvakuutuksella. Anniskelulupaa emme joutuneet erikseen hakemaan koska ne olivat Klubilla jo valmiiksi. Myös Teoston sopimukset olivat Klubilla valmiiksi hoidossa. Muita lupia mitä tapahtumaa varten voidaan tarvita, ovat esim. meluilmoitukset, maankäyttölupa ja ilmoitus kokoontumisesta. Myös järjestyksenvalvontaa tapahtumissa seurataan ja siihen tarvitaan luvan saaneet viralliset järjestyksenvalvojat, jotka ilmoitetaan etukäteen poliisille. 6.1 Ilmoitus yleisötilaisuudesta Tapahtumatoimiston Tapahtumajärjestäjän oppaassa suositellaan, että ilmoitus yleisötilaisuudesta on hyvä jättää kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Ohjeissa on kokoontumislain mukainen ohje 5 vuorokautta ennen tapahtumaa, mutta varsinkin kesällä ruuhkaaikaan tämä aika ei ole riittävä. (Tapahtumajärjestäjän opas, 10). Suurtapahtumissa ensimmäinen yhteydenotto Poliisille kannattaa tehdä jopa vuosi ennen tapahtumaa, jotta on varattu riittävästi aikaa valmistella tapahtuman turvallisuuteen ja lupamenettelyihin liittyviä asioita tapahtuman aikataulutuksessa. Ilmoitus yleisötilaisuudesta tehdään Poliisille joko Internetissä tai erillisellä lomakkeella. Pienet yleisötilaisuudet, joissa on vähän osallistujia ja jotka tilaisuuden luonteen tai järjestämispaikan takia eivät edellytä toimia järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, tai erityisiä liikennejärjestelyjä, eivät edellytä ilmoitusta (Tapahtumanjärjestäjän opas, 10). 6.2 Arpajaiset Pilkkeen kulujen kattamiseksi ja tapahtuman kohderyhmän toiveesta päätimme järjestää tapahtumassa tavara-arpajaiset. Tavara-arpajaisia varten saimme tapahtumaan lahjoituksina arpajaispalkintoja mm. Subwaylta, Löytötavaratalolta ja Tokmannilta. Pääpalkintona arvokkaimpana arpajaisvoittona oli sähköhammasharja, jonka lunasti onnellinen voittaja noin puolivälissä tapahtumaa. Muita voittomahdollisuuksia tavara-arpajaisissa

12 oli mm. Subwayn lahjakortteja, suoristusrauta ja hiustenkuivain lukuisien muiden palkintojen ohella. 12 Arpajaisten järjestämiseksi tutustuimme mm. Arpajaislakiin sekä Poliisin ohjeistukseen internetissä tavara-arpajaisten järjestämisestä. Arpajaislaki itsessään on kovin laaja ja käsittelemme tässä esseessä ainoastaan muutamia keskeisimpiä asioita, joita on syytä ottaa huomioon tavara-arpajaisia järjestettäessä. Arpajaisten järjestämisestä on Suomessa säädetty Arpajaislaki. Toiminta kuuluu arpajaislainsäädännön piiriin mikäli kaikki kolme seuraavaa kriteeriä täyttyvät: Osallistuminen on vastikkeellista Voitto perustuu osittain tai kokonaan sattumaan Voitot ovat rahan arvoisia (voitto voi kuitenkin olla myös esim.palvelu tai lahjakortti) Tavara-arpajaiset saa toimeenpanna vain viranomaisen antamalla luvalla, ellei arpajaislaissa toisin ole säädetty. (www.poliisi.fi/luvat, ). Poikkeuksena tästä ovat pienarpajaiset ja miniatyyriarpajaiset, joiden järjestämiseen tavara-arpajaislupaa ei tarvitse hakea. Arpajaisia suunnitellessamme vaihtoehdoiksi valikoituivat joko miniatyyriarpajaiset tai pienarpajaiset. Miniatyyriarpajaiset voi toimeenpanna työyhteisö tai vakiintunut harrastusryhmä ilman lupaa ja tilitysvelvollisuutta. Tämä ei kuitenkaan istunut meidän tapahtumaamme, koska tapahtumapaikkana toimi julkinen paikka konsertin ollessa Pakkahuoneella ja Klubilla. Miniatyyriarpajaiset kun voidaan järjestää vain jäsentensä keskuudessa. Miniatyyriarpajaisissa arpojen yhteenlaskettu arvo ei saa ylittää 500 euroa. (www.poliisi.fi/luvat, ). Pienarpajaiset voi Arpajaislain mukaan toimeenpanna yleishyödyllinen yhteisö tai säätiö ilman lupaa, jos arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 2000 euroa ja joissa arpojen myynti ja voittojen jako tapahtuu samassa tilaisuudessa. (https://www.poliisi.fi/luvat/pienarpajaiset, ). Sekä Pien- että miniatyyriarpajaisissa voittojen yhteenlasketun arvon on oltava vähintään 35 % arpojen yhteenlaske-

13 tusta myyntihinnasta ja pienimmän voiton on oltava vähintään yhtä suuri, kuin arvan hinta. (www.poliisi.fi/luvat, ). 13 Tavara-arpajaisten tuoton ollessa alle 3 333,33 euroa, arpajaisveroa ei peritä. (Vero.fi, ). Pilke Stay Up Laten pienarpajaisten tuotto lahjoitetaan Kehitysvammaisten Tuki ry:lle tapahtuman muiden tuottojen tilityksen yhteydessä. Tavara-arpajaislupaa haettaessa kannattaa aikaa varata vähintään yksi kuukausi. Vuonna 2015 Tavara-arpajaislupa olisi maksanut 59, mikäli tavara-arpajaisista olisi tavoiteltu yli mainittua 2000 lahjoitusta. Pienarpajaiset osoittautuivat kuitenkin oikean kokoiseksi järjestää tähän tapahtumaan, koska emme saaneet tapahtumaa loppuunmyydyksi. Tapahtumassa oli liikuttavaa huomata kuinka innostuneesti kehitysvammaiset ottivat arpajaiset vastaan. Pienestäkin arpajaisvoitosta kuului riemun kiljahduksia. Tavaraarpajaisiin osallistuminen sinällään näytti olevan jännittävä hetki osalle kehitysvammaisista. Tavara-arpajaiset olivat ehdottomasti hyvä veto tässä tapahtumassa ja kohderyhmälle syntynyttä iloa oli hienoa päästä seuraamaan. Tästä syystä suosittelen myös lämpimästi tuleville Pilkkeen järjestäjille, että jokaisesta arvasta saisi voiton. Arpajaispalkintojen tavara voittojen hankintaan kannattaa varata hyvin aikaa. Moneen paikkaan sai olla yhteydessä sekä puhelimitse, sähköpostilla että käynneillä, jotta tavaralahjoituksen lopulta sai.

14 14 7 Aikataulutus Projektin aikataulua suunniteltiin aluksi yhteisissä palavereissa ja viikkokohtainen suunnitelma liitettiin projektisuunnitelmaan. Aikataulun luominen helpotti vastuiden jakamista ja projektin hahmottamista kokonaisuutena. Tiimit suunnittelivat omat aikataulunsa ja osittain niitä myös muokattiin matkan varrella. Aikataulu olisi ollut hyvä pitää mukana koko projektin ajan, mutta meidän projektiryhmältämme taulukon päivittäminen ja seuraaminen unohtui. Projektin etenemistä tarkistettiin yhteisissä palavereissa ja tehtävät pysyivät hyvin mielessä, mutta taulukkoa olisi voinut hyödyntää työkaluna yhteisen aikataulun seuraamiseen ja päivittämiseen. Jälkikäteen katsottuna aikatauluissa ja vastuuhenkilöissä tapahtui monia pieniä muutoksia, mutta kokonaisuudessaan projektiin liittyvät tehtävät oli mietitty hyvin. Sponsorihankinta kesti oikeastaan koko projektin alusta loppuun, eikä jaottelua isoihin/keskisuuriin/pieniin yrityksiin kannattanut tehdä. Arpajaispalkintojen hankkiminen olisi myös kannattanut pitää mielessä koko sponsorihankinnan ajan. Markkinoinnin aikatauluissa jouduttiin tekemään vain pieniä aikataulullisia viilauksia, ja lisäksi aikatauluun tuli muutamia uusia tehtäviä. Ennalta suunniteltiin myös, että pidämme viikoittain palaverin ja tarkastamme budjetin. Palavereja sovittiin muutaman viikon välein, aina kun oli tarvetta tavata koko porukalla, mutta budjetin päivittäminen viikoittain osoittautui turhaksi (tästä lisää alempana kohdassa Budjetti & Rahoitus). Lopulta pysyimme siis hyvin aikataulussa ja kaikki tehtävät tuli hoidettua kunnialla. Taulukkomuotoisen aikataulun seuraaminen ja päivittäminen kannattaa kuitenkin ottaa yhdeksi työkaluksi palavereihin ja viestintään, kun kyseessä on näin pitkä projekti ja suuri projektitiimi.

15 15 8 BUDJETTI & RAHOITUS 8.1 Budjetti Tapahtuman budjetti muuttui koko projektin ajan. Ensimmäiset budjetit hahmottuivat edellisvuosien laskelmien perusteella, mutta arvioita korvattiin todellisilla luvuilla sitä mukaan kun todellisia meno- ja kulueriä selvisi. Suurimpia menoeriä oli tapahtumapaikka, artistit ja projektiryhmän palkkiot, jotka maksettaisiin kokonaisuudessaan, mikäli tavoitesummiin päästäisiin. Tapahtuman tulopuoli koostui tuki- ja sponsorirahoista, mutta myös lipputuloista, joiden suuruutta saatiin jännittää vielä tapahtumapäivään asti. 8.2 Tuet & avustukset Rahoitusta tapahtumaan koetettiin järjestää lipputulojen lisäksi erilaisista tukirahoittajista ja sponsoreilta. Tukihakemuksien haasteena olivat tukien myöntämisen aikataulut ja byrokraattisuus! Hakemusten tekoon kului paljon aikaa. Apua tukien hakemiseen löytyy esimerkiksi Tuottajuudesta -nettisivulta osoitteesta Nettisivulta löytyy mm. linkki Auroratietokantaan, jossa voi hakea kulttuurin rahoitusmahdollisuuksia. 8.3 Sponsorihankinta Projektin sponsorihankinnasta vastasivat pääasiassa Anni Ketola, Vilma Linna ja Sami Haverinen, mutta loppua kohden auttoivat myös muut projektiryhmän jäsenet mikäli kiireiltään ehtivät. Sponsorihankinta aloitettiin heti syksyllä 2014 ja työtä jatkettiin aina pitkälle kevääseen. Koska projektiryhmällä ei ollut pääomaa omasta takaa, oli kaikki projektin kulut katettava lipputuloilla ja sponsorirahoilla. Niin markkinoinnilla kuin sponsorihankinnalla oli projektissa suuri taloudellinen vastuu. Projektin kulut piti saada katettua, tarvittava

16 summa kerättyä hyväntekeväisyyteen ja projektiryhmälle piti jäädä budjetoitu palkka tehdystä työstä Haasteiden kautta onnistumiseen Syksyllä käytettiin paljon aikaa erilaisten tukihakemusten täyttämiseen ja haimme lomakkeilla esimerkiksi kaupungin tuotantotukea, Taiteenedistämiskeskuksen tukea ja Suomen kulttuurirahaston tukea. Toivoimme alusta asti saavamme muutaman tuhat euroa apurahaa, jolloin sponsorihankinnalla olisi ollut vähemmän painetta rahankeruussa. Viimeistään keväällä kaikkiin tekemiimme anomuksiin tuli kuitenkin kieltävä vastaus. Budjetti päivitettiin ja laskimme, että tiimin oli hankittava noin kahdeksalla tuhannella eurolla sponsorirahaa, jotta projektin kulut saataisiin katettua. Sponsorihankinta tapahtui pääasiassa puhelimitse, mutta joulukuussa kävimme myös koko projektiryhmän voimin kiertämässä Tampereen keskustan liikkeitä etsien sopivia yrityksiä sponsoreiksi. Huomasimme kuitenkin, että puhelimitse työ oli tehokkaampaa ja nopeampaa, vaikka sopivia henkilöitä yrityksistä oli välillä vaikea tavoittaa. Projektin aikana keräsimme kontakteja Driven kontaktilistaan johon kertyi kaikkiaan 261 kontaktia, joista yhteensä 21 yritystä lähti sponsoroimaan tapahtumaa. Syksyllä tapasimme sponsorihankintatiimin kesken muutamia kertoja, ja soittelimme yhdessä sponsoripuheluita. Varsin pian huomasimme kuitenkin, että yhteistä aikaa oli vaikeaa löytää joten jatkoimme työtä kukin tahollamme. Aloitimme kontaktoimalla viime vuosien sponsoreita ja etsimällä yrityksiä jotka liittyvät jollakin tapaa kehitysvammaisiin. Esimerkiksi Luovi ammattiopisto, kehitysvammaisten ammattikoulu, on ollut tukemassa Pilke -tapahtumaa jo muutaman vuoden, ja lähti tälläkin kertaa mukaan. Kontaktoimme matkan varrella paljon myös yrityksiä joilla ei ollut mitään tekemistä kehitysvammaisten kanssa huomataksemme, että paras onnistumisprosentti oli yrityksissä joille kehitysvammaiset ovat jollain tapaa lähellä sydäntä. Sponsorihankinnassa aikaa vei paitsi puheluiden soittaminen ja sähköpostien lähettäminen, myös laskutus ja sopimukset. Kaikki tapahtuman liikevaihto kulki Kiivision tilin kautta ja laskutuksen hoitivat Anni Ketola ja Pauliina Suojärvi, jotka tekivät laskut ja

17 sopimukset valmiiksi, jonka jälkeen sponsorihankintatiimistä kukin lähetti sopimukset ja laskut edelleen yrityksille. 17 Sponsorihankinnan puolesta työ vaati pitkäjänteisyyttä, sillä välillä onnistumisia tuli ja välillä taas pitkään aikaan ei tapahtunut mitään, vaikka puheluja soitettiin viikoittain. Koska tiimi oli hajanainen ja välillä motivaatiota hankala löytää, tiimiä auttoivat välitavoitteet jotka sovittiin yhteisesti. Alun perin tarkoituksena oli hankkia kaikki sponsorit syksyn 2014 aikana, mutta pian huomattiin, että työtä on pakko jatkaa keväällä jotta tarvittava rahasumma saataisiin kasaan. Loppusyksystä sovimme esimerkiksi, että kukin hankkii kahden tuhannen euron edestä sponsorirahaa, mutta tavoite muuttui ajan myötä. Kaiken kaikkiaan tiimi onnistui sponsorihankinnassa hyvin ja saimme kasaan tavoitellut kahdeksan tuhatta euroa. Myimme yrityksille 500 euroa maksavaa ja 250 euroa maksavaa sponsoripakettia, joita tarjosimme erikokoisille yrityksille. Pienempää sponsoripakettia saimme myytyä 12 kappaletta ja suurempaa yhdeksän kappaletta. Keväällä vain muutama viikko ennen tapahtumaa täytimme hakemuksen ja saimme apurahan kehitysvammaistyötä tukevalta Tukilinjalta, joka lahjoitti uupuvat euroa.

18 18 9 MARKKINOINTI & TIEDOTUS Markkinoinnilla haluttiin tavoittaa pääkohderyhmä eli kehitysvammaiset, sekä tehdä tapahtumaa ja taustalla olevaa aatetta mahdollisimman monille tunnetuksi. Lisäksi markkinoinnilla tavoiteltiin mahdollisimman suurta osallistujamäärää sekä lipputuloja. Koska yhtenä tapahtuman tavoitteena oli ennakkoluulojen vähentäminen, jaoimme markkinointitiimin kahteen osaan. Toinen tiimi viesti kehitysvammaisille ja toinen yritti tavoittaa mahdollisimman paljon muuta yleisöä, kuten opiskelijoita. Kohderyhmä markkinoinnista vastasivat Elina Vettenranta ja Hanna-Kaisa Vasama ja kohderyhmän ulkopuolisesta markkinoinnista Leena Korteniemi ja Jenni Korhonen. 9.1 Nettisivut ja sosiaalinen media Pilkkeen nettisivut uudistettiin syksyllä. Vuoden 2015 Pilkkeen teemaksi valittiin artistien myötä reggae ja tämä pyrittiin saamaan esille myös nettisivuille. Nettisivuista haluttiin myös hieman valoisammat edellisvuoteen verrattuna. Kiivision Mika Suikkanen suunnitteli Pilkkeelle uuden reggaehenkisen logon ja vastasi Nosteen Laura Perttulan avulla nettisivujen uudistuksesta. Sosiaalisen median kanavana käytettiin Facebook -sivuja, jotka aiempi Pilke tiimi oli luonut valmiiksi. Facebook -sivuja haluttiin päivittää aiempaa enemmän, sekä kerätä lisää tykkääjiä ja tätä myöten saada levitettyä tietoisuutta tapahtumasta. Lopulta tykkääjämäärä oli reippaasti yli kaksinkertaistunut alkuun nähden. Facebookissa jaettiin keväällä muun muassa Pertti Kurikan Nimipäivät -bändin videotervehdys, josta tykättiin kovasti. Video oli kiinnostava ja levisi hyvin mediassa. Tällaista materiaalia olisi voinut olla enemmänkin. Facebook ei kohderyhmän kannalta ollut oleellinen, mutta yleisen tietouden levittämisen kannalta hyvä vaihtoehto. Loppuvaiheessa Pilkkeelle otettiin käyttöön myös Instgram -tili, jota käytettiin hyvin vähän. Instagram tilin tarkoituksena oli tavoittaa avainhenkilöitä esimerkiksi #Kohtaamut kampanjasta ja sopivista järjestöistä, mutta myöhäisen heräämisen vuoksi potentiaali jäi hyödyntämättä. Tapahtumapäivänä Facebook näkyvyys nousi yli näyttöön, kun Jounin Kauppa jakoi Pilkkeen Facebook -sivut omilla sivuillaan. Jounin Kaupalla seuraajia on yli 250

19 Kannattaa siis hyödyntää myös niitä tahoja, joilla on jo itsellään paljon seuraajia sosiaalisen median markkinoinnissa. Facebookissa hyödynnettiin kaikkien yhteistyökumppaneiden omia Facebook sivuja. Pilke teki päivityksiä sponsoreista ja artisteista ja päinvastoin. 9.2 Medianäkyvyys Markkinointiin ja etenkin medianäkyvyyden saamiseksi saatiin vinkkejä Joonas Inhalta, joka on aikaisemmin ollut vuonna 2013 mukana järjestämässä Pilke konserttia. Medianäkyvyyden saaminen tapahtumalle osoittautui todella aikaa vieväksi ja raskaimmaksi osioksi markkinointitiimin töistä. Mediatiedotteen kirjoittamiseen ja mediakontaktien keräämiseen meni paljon aikaa. Lisäksi itse kontaktointivaihe, sähköpostien lähettäminen, sekä perään soittelu vei aikaa ja voimia. Mediatiedotteita kirjoitettiin yhteensä neljä erilaista, joissa kaikissa oli hieman erilainen lähestymistapa ja pääsanoma. Mediatiedotteen tulee olla huomiota herättävä ja siitä tulee käydä ilmi, miksi kyseinen tapahtuma on ajankohtainen. Markkinointitiimi oli mediatiedotteen kanssa hyvissä ajoin jo huhtikuun alussa liikkeellä, ja palautetta tuli erityisesti lehdistöltä, että lehdistö reagoi nopealla tahdilla ja mediatiedotteet tulee lähettää vasta juuri tapahtuman kynnyksellä. Pilke näkyi lopulta kiitollisesti mediassa. Markkinointitiimiläisen Jenni Korhosen haastattelu esitettiin radiokanava SUNilla ja FUNilla. Tamperelainen teki aukeaman kokoisen jutun tapahtumasta ja Aamulehden Meno minissä oli laaja haastattelu Aurorasta sekä maininta Pilkkeestä. Tampereen Seudun Vetovoima ja LE COOL nettijulkaisut julkaisivat tekstit tapahtumasta. Pilkettä mainostettiin myös internetin menoinfoissa, sekä TAMKin, TTY:n ja TAY:n viestintäkanavissa. Pilke näkyi myös hyvin Proakatemian Facebook -sivuilla, sekä myös Proakatemian blogissa.

20 Julisteet ja flyerit Julisteiden sekä flyereiden ulkoasua ja taittoa ruvettiin miettimään tammikuun puolen välin paikkeilla. Lähtökohta oli tehdä julisteesta sekä flyeristä kaupallisesti houkutteleva ja samalla houkutella kohderyhmän ulkopuolisia kävijöitä paikalle. Auroralta löytyi erittäin hyviä promokuvia, joista oli mukava lähteä valitsemaan teemaan sopivaa kuvaa. Raappanalta löytyi vain yksi käytettävä promokuva, joka toi lisähaastetta julisteen kasaamiseen, sillä Auroran kuva oli värimaailmaltaan täysin erilainen. Pienen Photoshop viilauksen jälkeen artistien kuvat löysivät paikkansa julisteesta ja kokonaisuus alkoi hahmottua. Viime vuosista poiketen jätimme goes sanan pois ja tapahtuman nimi lyheni, jotta luettavuus paranisi. Julisteesta puuttui K18 maininta. Se ei tuottanut ongelmia, mutta vastaisuuden varalle se olisi syytä julisteessa näkyä. Julisteissa ja flyereissa ei ollut myöskään mainintaa hyväntekeväisyyskonsertista, mikä olisi hyvä näkyä varsinkin julisteessa. Flyeri on kokonsa puolesta niin pieni (käytimme A6-kokoa), että flyeriin on syytä jättää vain kaikkein tärkein info, mikä se ikinä onkaan. Saimme tehtyä diilin painomateriaaleista Kopio Niinin kanssa, joka lähti tapahtuman yhteistyökumppaniksi. Mietimme ensiksi julisteen kooksi A2, mutta Kopio Niinin kanssa sovimme A3-kokoisista julisteista. A3 oli täysin riittävä koko. Flyeri sovittiin A6 kokoiseksi, joka oli erittäin hyvä koko flyeriksi, vaikka alkuun tuntui kovin pieneltä. Juliste saatiin kasaan n.3kk ennen tapahtumaa, mikä hankaloitti sponsorisopimuksen loppukiriä, sillä sponsoripaketit piti laittaa uusiksi, koska julisteet lähtivät jo painoon. Riittävä ajankohta julisteille ja flyereille on n.2kk kuukautta. Sponsorisopimukset ovat Pilke-tapahtuman juuret. Ilman yhteistyökumppaneita tapahtumaa ei voida järjestää. Juliste on oiva tapa tarjota yritykselle näkyvyyttä tapahtumassa. 9.4 Roll-Up markkinointivälineenä Saimme sovittua Tamperelaisen kanssa sponsorisopimuksen. Tamperelaisen logo pääsi roll-uppiin sekä vastavuoroisesti saimme näkyvyyttä Tamperelaisessa. Roll-upin saimme sopurahalla myös Kopio-Niinistä. Roll-up matkasi meidän mukana monessa paikassa, kuten ACCAC-messuilla huhtikuussa. Roll-up markkinointivälineenä on hintaansa nähden lyömätön. Roll-upilla saada ihminen aktivoitua hyvin, kunhan roll-up on tehty hyvin. Pilkkeen roll-upin suunnittelun lähtökohta oli nostaa artistit valokeilaan, artistien

21 21 nimet, päivämäärä ja paikka korostettuna ja huomion keskipisteenä. Roll-uppiin ei tullut kuin Kopio Niinin ja Tamperalaisen logot. Hyvä roll-up on yksinkertainen ja siitä löytyy vähän yksityiskohtia, mutta tärkeimmät tiedot helposti löydettävissä. Roll-upin on pysäytettävä ja herättävä kiinnostus. Pilkkeen Roll-up toimi hyvin sillä artistien kuvat olivat erinomaiset ja roll-upissa tarpeeksi isolla herättämässä huomiota. 9.5 Pilke tienvarsilla Medialiiga lähti yhteistyökumppaniksi ja tarjosi meille mahdollisuuden näkyä tienvarsilla. Pilke tapahtuma näkyi tienvarsilla 1,5 viikon ajan ennen tapahtumaa: Hervannan valtaväylällä, Lempääläntiellä, Lielahdessa. Pilkkeen tienvarsimainoksella pyrittiin houkuttelemaan kohderyhmän ulkopuolisia hyvän musiikin ystäviä. Tienvarsimainoksen lähtökohta oli riisua kaikki ylimääräinen pois. Hyvä tienvarsimainos pystyy kertomaan ydin asian sekunneissa. Ohi ajavilla autoilijoilla ei ole aikaa jäädä seuraamaan mainoksia. Mainokseen jätettiin vain artistien kuvat ja nimet, Pilke Stay Up Late otsikko, aika ja paikka, liput tiketistä ja ovet auki Pienin kirjaimin saatiin vielä wwwosoite mahtumaan. Mainosta oli hauska tehdä sillä aineisto koko oli vain ja ainoastaan 384 x 192 pixeliä, mikä on 4 kertaa pienempi kuin Pilkkeen A6 flyeri. Vaikka kaikki ylimääräinen karsittiin, oli mainoksessa silti liikaa informaatiota. Tienvarsimainonnan pitää olla erittäin huomiota herättävää. Kaikki ylimääräinen pitää karsia ja jätettävä vain olennainen. 9.6 Pakkahuoneen Screenit ja näytöt Pakkahuoneelta löytyi kaksi isoa 4:3 kuvasuhteen screeniä sekä muutama Led/Lcd paneeli 16:9 kuvasuhteella. Teimme diaesityksen screeneihin ja näyttöihin, joka pyöri koko tapahtuman ajan. Diaesityksessä oli yhteistyökumppanit ja aikataulu. Diaesitys tehtiin powerpointtina, joka toimi erinomaisesti. Powerpoint oli 4:3 kuvasuhteella, joten se hieman vääristi Led/lcd paneeleissa, mutta ei liian huomionarvoisesti. Screenit ja näytöt olivat kirkkaita ja kun diaesitys oli tehty valkoiselle taustalle, logot ainakin näkyivät koko juhlakansalle. Powerpointtia pyöritettiin omalla tietokoneella. Saimme myös kunnian näyttää Pertti Kurikan Nimipäivien -videotervehdyksen screeneiltä.

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme?

LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme? LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme? LähiTapiola vuonna 2020 Palautekysely 22.8.2014 miten menestymme? Palautekysely 22.8.2014 Vastasiko asiaosuus odotuksianne? 4,96 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

TAPAHTUMAN TUOTTAMISEN ABC

TAPAHTUMAN TUOTTAMISEN ABC TAPAHTUMAN TUOTTAMISEN ABC 2 5. 1 0. 2 0 1 6 Tiina Salonen Ohjelmapäällikkö, Kotkan kaupunki kulttuurituottaja (YAMK) MIKÄ ON TAPAHTUMA? = Tapahtumien avulla ihmiset kootaan yhteen jotain tarkoitusta varten

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

Tutkimuksesta Tiivistelmä Kotkassa vierailu motiivit Osallistuminen minä päivinä oli tapahtumassa Osallistumisen motiivit...

Tutkimuksesta Tiivistelmä Kotkassa vierailu motiivit Osallistuminen minä päivinä oli tapahtumassa Osallistumisen motiivit... SISÄLLYS Tutkimuksesta... 2 Tiivistelmä... 3 Kotkassa vierailu motiivit... 7 Osallistuminen minä päivinä oli tapahtumassa... 8 Osallistumisen motiivit... 9 Tiedonsaanti... 10 Ohjelma... 11 Palvelut ja

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE Joulukuu 2015 Mira Matilainen LÄHTÖKOHDAT Kohderyhmät: Rahoittajat, tutkijakollegat, muut sosiaalisen median tutkimuksesta ja hankkeesta kiinnostuneet

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF

NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF NHTEF 2015 Annika Puotsaari, Tiia Paananen 01-12-15 1 FAKTAA JA LUKUJA Aktiivinen näytteilleasettaja = tyytyväinen näytteilleasettaja Aktiivinen näytteilleasettaja saa jopa

Lisätiedot

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Kulttuuria kaikille -palvelu 4.1.2017 2 / 6 Johdanto Tapahtumia kaikille! Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen on Kulttuuria

Lisätiedot

Facebook-sivu tehokäyttöön

Facebook-sivu tehokäyttöön Facebook-sivu tehokäyttöön Osa 3 Facebook-sivun maksulliset viestintäkeinot 2013-3-15 1 Mitä opit tänään Miksi käyttää maksullisia keinoja näkyvyyden hankkimiseksi Miten tehostat sivujulkaisun näkyvyyttä

Lisätiedot

Erityinen Kevätpäivä Imatralla

Erityinen Kevätpäivä Imatralla Erityinen Kevätpäivä Imatralla 25.4.2015 Alkutilanne Saimme tiedon rahallisen tuen hakumahdollisuudesta Sovimme Joutsenon yhdistyksen kanssa yhteistyöstä Lappeenrannan yhdistys kysyi yhteistyön mahdollisuudesta,

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN 14.4.2016 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus Viestintämme vaikuttaa suoraan siihen miten toimintamme nähdään, miten se kiinnostaa, herättää halun tulla mukaan!

Lisätiedot

Tapahtumien järjestäminen. Yhdistyskoulutus Siiri Kihlström Tuottaja ja kulttuuriasiantuntija

Tapahtumien järjestäminen. Yhdistyskoulutus Siiri Kihlström Tuottaja ja kulttuuriasiantuntija Tapahtumien järjestäminen Yhdistyskoulutus 2.12.2015 Siiri Kihlström Tuottaja ja kulttuuriasiantuntija TÄMÄN SETIN SISÄLTÖ Miksi tehdään tapahtumia? Tapahtuma=projekti Projektin osa-alueet Projektin elinkaari

Lisätiedot

Päivä Paloasemalla Kodin paloturvallisuusteemapäivä

Päivä Paloasemalla Kodin paloturvallisuusteemapäivä Päivä Paloasemalla Kodin paloturvallisuusteemapäivä SPEK - yhteenveto 10.12.2008 Mika Jäntti Päivä Paloasemalla palautekysely Päivä Paloasemalla tapahtumaan liittyi arviointi, jossa tapahtumassa mukana

Lisätiedot

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013 Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.15.2.2013 1. Olen Opiskelija Opettaja tai muuta henkilökuntaa 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2. Sukupuoli Nainen 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lisätiedot

Vaikuttavuutta EU-tiedotukseen EU-tiedottaja Riikka Vitikka

Vaikuttavuutta EU-tiedotukseen EU-tiedottaja Riikka Vitikka Vaikuttavuutta EU-tiedotukseen EU-tiedottaja Riikka Vitikka 1.12.2015 2 Rakennerahastoviestintä Perusteet: miksi? Kohderyhmät: kenelle? Aiheet: mistä? Kanavat: miten? Tehostaminen: mistä apua? 3 Rakennerahastoviestinnän

Lisätiedot

Miten sinne pääsee? Paikallismuseoiden markkinointi ja saavutettavuus

Miten sinne pääsee? Paikallismuseoiden markkinointi ja saavutettavuus Miten sinne pääsee? Paikallismuseoiden markkinointi ja saavutettavuus Kotkan paikallismuseo seminaari 27.4. Riina Nurmio, maakuntatutkija Etelä-Karjalan museo Potentiaalisista kävijöistä pitää saada kävijöitä

Lisätiedot

Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller

Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013 Hankeidea Hankesuunnitelma budjetti yhteistyösopimus Esityksen sisältö Hankkeen toteuttaminen tavoitteet ja välitavoitteet

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään. Sykettä-hanke Jenni Tiainen

Vinkkejä hankeviestintään. Sykettä-hanke Jenni Tiainen Vinkkejä hankeviestintään Sykettä-hanke Jenni Tiainen Sivu 1 8.3.2016 Tiedottaminen Hankerahoituksen pelisääntöihin kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet ovat julkisia sen jälkeen, kun

Lisätiedot

Valttien palaute. Väliraportti AKSELI MAKKONEN

Valttien palaute. Väliraportti AKSELI MAKKONEN Valttien palaute Väliraportti 26.11.2016 AKSELI MAKKONEN 146 vastausta 23.11.2016 mennessä Suurin osa opiskelijoita Millä alalla toimit tai opiskelet? Muu kasvatusala Hoitoala Muu, mikä? Liikunta ja vapaa-aika

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA, EduBerry. Hannakaisa Markkanen, tiedottaja

SOSIAALINEN MEDIA, EduBerry. Hannakaisa Markkanen, tiedottaja SOSIAALINEN MEDIA, EduBerry Hannakaisa Markkanen, tiedottaja SOSIAALINEN MEDIA 2. OSIO Facebook ja Whatsapp fokuksessa Facebook-tehtävän purku ja harjoitteita Whatsapp-ryhmä EduBerry Miten Whatsapp-ryhmää

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Yrittäjyysluokan toimintaa , 8 luokka

Yrittäjyysluokan toimintaa , 8 luokka Yrittäjyysluokan toimintaa 2013 2014, 8 luokka Yrittäjyysluokan opetussuunnitelmassa painottui 8 luokalla oma valinnaisaine Yrittäjyys ja työelämä. Valinnaisaineessa kaikilla oppilailla oli oma kummiyritys,

Lisätiedot

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns.

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. Avustukset jäsenyhdistyksille v.2017 - Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. toimintatonnit Järjestöpäivät 5.2.2017 1 Invalidiliiton hankeavustukset

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

Baarit & kahvilat WW.SIGNALPARTNERS.FI

Baarit & kahvilat WW.SIGNALPARTNERS.FI Baarit & kahvilat WW.SIGNALPARTNERS.FI Signal WiFillä saatat tehokkuuden ja hyvän asiakaskokemuksen yhteen Signal WiFi sopii esimerkiksi vierailijaverkoksi tai mobiilien maksupäätteiden yhteydeksi. Raportointityökalun

Lisätiedot

Ratkaisuja alle 25- vuotiaiden vaikeaan asumistilanteeseen Helsingissä asumiskokeilujen avulla

Ratkaisuja alle 25- vuotiaiden vaikeaan asumistilanteeseen Helsingissä asumiskokeilujen avulla Ratkaisuja alle 25- vuotiaiden vaikeaan asumistilanteeseen Helsingissä asumiskokeilujen avulla Kiinnostaisiko oma yksiö palvelutalossa? facebook 19.11.2015 Haluatko Sinä olla mukana ainutlaatuisessa jutussa,

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS Kyselyn tulokset Tampereen ammattikorkeakoulu Raportti Lokakuu 215 Sosionomikoulutus 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTONHANKINTA... 4 3 TULOKSET... 5 3.1 Tulokset graafisesti...

Lisätiedot

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille-leirit Järjestäjän opas Suomen Nuorisoseurat ry Sisällys Nuorisoseuratoiminta... 3 Luova lava lapsille -päiväleirit... 4 Hetki Taiteilijana-esitykset... 5 Leirien ohjaajat... 6 Leirien

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne 1 Tapahtuman markkinointi Kohderyhmä Tapahtuman imago ja sisältö Myyntikanava Pääsylipun hinta

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään. Tuettujen hankkeiden koulutus

Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään. Tuettujen hankkeiden koulutus Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään Tuettujen hankkeiden koulutus 12.1.2015 Tiedottaminen vs. viestintä Tiedottaminen on tiedon tuottamista lähettäjän näkökulmasta ja viestin yksisuuntaista tuuttaamista

Lisätiedot

Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä

Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä Työelämän muutostuulet Työelämä muuttuu, oletko valmis? - Millainen tulevaisuus sinun kohdallasi on? Otatko vastaan sen mitä tulee vai voisitko mahdollisesti

Lisätiedot

Esityslistaa muokattiin. Ops-asiat lisättiin kohtaan 6. Tämän jälkeen esityslista hyväksyttiin.

Esityslistaa muokattiin. Ops-asiat lisättiin kohtaan 6. Tämän jälkeen esityslista hyväksyttiin. Nefa-Jyväskylä Ry. Esityslista Historian ja etnologian laitos 6/2014 Historica PL 35 40014 Jyväskylän yliopisto nefa-hallitus@lists.jyu.fi 7.5.2014 Hallituksen kokous Aika: 7.5.2014 Klo 16.00 Paikka: Yliopiston

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA. Helsinki Sirkku Laine

SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA. Helsinki Sirkku Laine SOSIAALISEN MEDIAN MAHDOLLISUUDET MATKAILUALALLA Helsinki 4.11.2010 Sirkku Laine Luvassa... Katsahdus matkailijan näkökulmaan Paljon käytännön esimerkkejä Arviointia, onko sosiaalisesta mediasta oikeasti

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi?

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALO Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALON HISTORIA 2009: YLILYÖNTI AVASI OVENSA OSANA ETSIVÄÄ TYÖTÄ Etsivä työ avasi tammikuussa matalan kynnyksen kohtaamispaikka Ylilyönnin osana perustyötä.

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia 1/5 KIT -uutiskirje 2/2014 Täysi tohina päällä Kehitysvammaiset ihmiset töihin (KIT) projektissa kevät on ollut touhua täynnä: Tutkimuksessa on kerätty aineistoa ja saatu ensimmäisiä tuloksia. Työvalmentajarengas

Lisätiedot

KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016

KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016 KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016 Kuinka asiat tapahtuvat? MIKÄ ON KESÄYRITTÄJÄ? Kesäyrittäjä-ohjelma on luotu nuorille toisten nuorten toimesta, opettamaan yrittäjämäistä toimintaa ja oma-aloitteisuutta. Projektin

Lisätiedot

Kokkolan vertaisohjaajien kouluttaja -koulutuksen palaute (2/2016)

Kokkolan vertaisohjaajien kouluttaja -koulutuksen palaute (2/2016) 1 22.3.2016 Kokkolan vertaisohjaajien kouluttaja -koulutuksen palaute (2/2016) Koulutuksen ajankohta: 1.10.2015 5.2.2016, Yhteisöklubi Silta, Kokkola Kouluttajat: Anne Laimio & Heli Lumiaro 2 Kokkolan

Lisätiedot

Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen.

Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen. JOHDANTO Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen. Mallin tarkoituksena on antaa seuraaville toimintapäivän tekijöille ideoita

Lisätiedot

Somettaminen käyntiin 10.5.2016. Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi

Somettaminen käyntiin 10.5.2016. Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi Somettaminen käyntiin 10.5.2016 Tiedottaja Johanna Hietikko Koljonen Johanna.hietikko koljonen@vasek.fi Kanavia on monia, aloitetaan kuitenkin Facebookista Twitteristä ja Instagramista. FACEBOOK Tarvitset

Lisätiedot

Yliopistonkatu 8 96300 Rovaniemi. Aika: Maanantai 9.3.2015 klo 12:00. Paikka: Lapin yliopisto, akvaario. Läsnä:

Yliopistonkatu 8 96300 Rovaniemi. Aika: Maanantai 9.3.2015 klo 12:00. Paikka: Lapin yliopisto, akvaario. Läsnä: Remburssi ry PÖYTÄKIRJA Yliopistonkatu 8 96300 Rovaniemi REMBURSSI RY:N HALLITUKSEN KOKOUS Aika: Maanantai 9.3.2015 klo 12:00. Paikka: Lapin yliopisto, akvaario. Läsnä: Varsinaiset jäsenet: Matias Kassala,

Lisätiedot

Canorama 2008 projekti

Canorama 2008 projekti Canorama 2008 projekti Canorama Oy on erikoistunut toimistojen työnkulun, tiedonhallinnan, tiedon säilyttämisen ja jakelun ratkaisuihin. Canorama tuottaa ja ylläpitää sekä kehittää ratkaisuja, jotka parantavat

Lisätiedot

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila MARTAT VERKOSSA Jouko Marttila 1.10.2016 Mobiili-internet on ykkönen Lähes puolet asiakkaista hakee tietoa sosiaalisesta mediasta ostopäätösten tueksi Facebook Yritykset käyttävät markkinointiin ja asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Canorama 2008 projekti

Canorama 2008 projekti Canorama 2008 projekti Kajaanin ammattikorkeakoulun kaikkiin pääaineisiin liittyy projektiopintoja, jotka tehdään yhteistyössä toimeksiantajien kanssa. Tässä yksi esimerkki. Canorama Oy on erikoistunut

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...135

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...135 133 Nuorisovaltuuston kokous PÖYTÄKIRJA AIKA 5.9.2016 Klo 16.45 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS...135 2 KOKOUKSEN AVAUS...135 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Kuidut Käyttöön -hanke Hankeaika: 1.1.2016-30.6.2017 Hankealue: Haapavesi, Pyhäntä ja Siikalatva Hallinnoija: Haapaveden- Siikalatvan seudun kuntayhtymä Rahoittaja:

Lisätiedot

ARNE RITARI - SÄÄTIÖ

ARNE RITARI - SÄÄTIÖ - SYNTYI 7.3.1906 ARNE RITARI - VAIKUTTI SUOMEN 1.LIONSKLUBIN LC HELSINKI/HELSINGFORS 14.8.1950 PERUSTAMISEEN. ARNE RITARI - SÄÄTIÖ PERUSTETTU KUVERNÖÖRINEUVOSTON PÄÄTÖKSELLÄ 1986 TARKOITUS TUKEA JA EDISTÄÄ

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Sosiaalinen markkinointi kasvattaa tunnettuutta ja liiketoimintaa!

Sosiaalinen markkinointi kasvattaa tunnettuutta ja liiketoimintaa! Sosiaalinen markkinointi kasvattaa tunnettuutta ja liiketoimintaa! Pitkä matka on tultu, muttei ikinä pidä unohtaa mistä on lähdetty. Ilman tavoitteita et voi niitä saavuttaa. Mitä haluat somelta? Mieti

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Lions Clubs International MD 107 Finland. Derby Forum. Klubitoiminnan kehittäminen. Kausi

Lions Clubs International MD 107 Finland. Derby Forum. Klubitoiminnan kehittäminen. Kausi Lions Clubs International MD 107 Finland Derby Forum Klubitoiminnan kehittäminen Kausi 2012-2013 Klubitoiminnan kehittäminen Kummin rooli ja kummiklubien rooli Jäsentoimikunnan rooli Kehityskeskustelut

Lisätiedot

Yritysyhteistyön muodot ja tavoitteet järjestön varainhankinnassa Carita Åkerblom. SOSTE cå 1

Yritysyhteistyön muodot ja tavoitteet järjestön varainhankinnassa Carita Åkerblom. SOSTE cå 1 Yritysyhteistyön muodot ja tavoitteet järjestön varainhankinnassa Carita Åkerblom SOSTE 20.9.2016 cå 1 Agenda Mitä yhteistyöllä tavoitellaan? Minkälaisia yritysyhteistyön muotoja on olemassa? Mitä pitää

Lisätiedot

Kysely Välkky-projektissa syksyllä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista

Kysely Välkky-projektissa syksyllä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista Kysely Välkky-projektissa syksyllä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista 1. Osallistuin MUUTOS 16! - Viesti ymmärrettävästi! Selkokieli oman työn apuvälineenä - koulutukseen: Vastaajien määrä: 24 Kyllä

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

OPETTAJA! Takki tyhjä? Pakki sekaisin? Koulutusta: Työrauhapakki

OPETTAJA! Takki tyhjä? Pakki sekaisin? Koulutusta: Työrauhapakki OPETTAJA! Takki tyhjä? Pakki sekaisin? Koulutusta: Työrauhapakki Työrauhaprojektin taustaa Pohjois-Haagan yhteiskoulun oppilashuoltotyöryhmä alkoi keväällä 2009 valmistella projektia, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Mönkään meni Yhteisövaikuttamisen sudenkuopat PAKKA-toiminta haastaa koordinaattorin. Irmeli Tamminen, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Mönkään meni Yhteisövaikuttamisen sudenkuopat PAKKA-toiminta haastaa koordinaattorin. Irmeli Tamminen, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Mönkään meni Yhteisövaikuttamisen sudenkuopat PAKKA-toiminta haastaa koordinaattorin Irmeli Tamminen, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Ehkäisevän työn keinot ja menetelmät Lahti 24.9.2014 Paikalliset

Lisätiedot

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viranomaisviestintä? 28.1.2015 Anna-Maria Maunu Viestintä kohdentuu kun on: kiinnostava viesti selkeä kieli osattu käyttää

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Maltti on valttia myös yhteisörahoituksessa

Maltti on valttia myös yhteisörahoituksessa + Maltti on valttia myös yhteisörahoituksessa Case: Maltti ja Valtti Tehtävä mummolassa Kulttuuriosuuskunta Kaje Kulttuurituottaja (YAMK) Susanna Ihanus + Lähtötilanne 1.0 n Ydintyöryhmä: Televisiosta

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

Vanhustenviikon liikuntapäivä Kuhmossa

Vanhustenviikon liikuntapäivä Kuhmossa Vanhustenviikon liikuntapäivä Kuhmossa 12.10.2012 Teema: Yhdessä vahvempia EU:n aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuosi 14.8.2013 P r o j e k t i k u v a u s / M V 1 TAUSTAA

Lisätiedot

Ratkaisuja alle 25-vuotiaiden vaikeaan asumistilanteeseen Helsingissä asumiskokeilujen avulla

Ratkaisuja alle 25-vuotiaiden vaikeaan asumistilanteeseen Helsingissä asumiskokeilujen avulla Ratkaisuja alle 25-vuotiaiden vaikeaan asumistilanteeseen Helsingissä asumiskokeilujen avulla http://news.tvbs.com.tw/world/news- 653835/ Helmikuu 2015 Helsingin kaupunki, Nuorisoasuntoliitto, Y-Säätiö

Lisätiedot

Biathlon World Championships Kontiolahti TAPAHTUMATUTKIMUS

Biathlon World Championships Kontiolahti TAPAHTUMATUTKIMUS Biathlon World Championships Kontiolahti 4.-15.3.2015 TAPAHTUMATUTKIMUS Aineisto ja tulokset Tulokset sisältävät vastaukset tapahtuman jälkeen verkkokyselynä kerätystä aineistosta Yhteensä vastauksia 178

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS Johtamisharjoituksen tavoitteet Johtamisharjoituksen eli ns. välitehtävän tarkoitus on antaa sinulle onnistunut kokemus johtamisesta partiossa. Harjoituksen

Lisätiedot

RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin

RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Miksi tuutoriksi hakeuduttiin?... 4 3. Tuutorin tehtävien arvioiminen... 5 4. Väittämien toteutuminen... 7 5. Miten

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS. EETANET RY. TOIMINTAKERTOMUS 2010 Järjestökatu POSTITOIMIPAIKKA

TOIMINTAKERTOMUS. EETANET RY. TOIMINTAKERTOMUS 2010 Järjestökatu POSTITOIMIPAIKKA 1 TOIMINTAKERTOMUS 2 Sisällysluettelo TOIMINTAKERTOMUS...1 1. Katsaus edellisvuoteen...3 2. Edunvalvonta...4 2.1 Edunvalvonnan päätavoitteen toteutuminen...4 2.2. Edunvalvonnan sekundaarinen tavoite...5

Lisätiedot

2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS

2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS 2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS Matkailijat ympäri maailman etsivät tietoa TripAdvisorista TripAdvisor on maailman suurin matkailusivusto 1, ja se sisältää yli 320 miljoonaa arvostelua

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Ketään ei saa jättää yksin Voikukkia- verkostohankkeessa vahvistamme vanhempien hyvinvointia ja vanhemmuutta lapsen huostaanoton jälkeen

Ketään ei saa jättää yksin Voikukkia- verkostohankkeessa vahvistamme vanhempien hyvinvointia ja vanhemmuutta lapsen huostaanoton jälkeen Ketään ei saa jättää yksin Voikukkia- verkostohankkeessa vahvistamme vanhempien hyvinvointia ja vanhemmuutta lapsen huostaanoton jälkeen VOIKUKKIA 2014 Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliitto ja Sininauhaliitto

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE Hyvä NY-yrittäjä! NY-aluemessut järjestetään tiistaina 2.2. klo 12-17 Kajaanin Prismassa. NYyritysten tulee osallistua messuille, osallistuminen messuille kuuluu

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus kehitysvammaiselle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus kehitysvammaiselle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus kehitysvammaiselle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

Oikotie.fi. Case: Elämäni Talot

Oikotie.fi. Case: Elämäni Talot Oikotie.fi Case: Elämäni Talot Brief Oikotien asuntopalveluun lisää kävijöitä viraalileviämiseen painottuvalla kampanjalla. Tiesimme, että ihminen haluaa Liittää itseensä myönteiseksi koettavia asioita

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen Paavo Nisula Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYS Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä... 4 5. Mitä mieltä olet

Lisätiedot

Lataa strategiset työkalut

Lataa strategiset työkalut Lataa strategiset työkalut Joiden avulla saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Mitä sinä tekisit, jos pystyisit rakentamaan jopa 4.000,00 kuukaudessa tuottavan tulovirran? Entä miten pitkään olet valmis

Lisätiedot

Näkyvyyttä alueen toimijoille!

Näkyvyyttä alueen toimijoille! Näkyvyyttä alueen toimijoille! Uusimaa-viikko on Uudenmaan liiton koordinoima tapahtumaviikko, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi maakunnan hyväksi tehtyä työtä ja nostaa esille uusmaalaisia toimijoita.

Lisätiedot

European Law Students Association - ELSA Turku ry. Oikeustieteellinen tiedekunta 20014 Turun yliopisto VUODEN 2016 HALLITUKSEN KOKOUS 12/2016

European Law Students Association - ELSA Turku ry. Oikeustieteellinen tiedekunta 20014 Turun yliopisto VUODEN 2016 HALLITUKSEN KOKOUS 12/2016 European Law Students Association ELSA Turku ry 20014 Turun yliopisto 1 VUODEN 2016 HALLITUKSEN KOKOUS 12/2016 Päivämäärä ja aika: 5.4.2016 klo 16.00 Paikka: KH 116 Caloniankuja 3 20014 Turun yliopisto

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan tekemään yhdessä hienoa Helsinki-päivää!

Tervetuloa mukaan tekemään yhdessä hienoa Helsinki-päivää! HELSINKI-PÄIVÄ 2017 OPAS TAPAHTUMA- JA OHJELMAJÄRJESTÄJILLE Taustaa 12. kesäkuuta vietettävä Helsinki-päivä on vuonna 1550 perustetun Helsingin ja helsinkiläisten kesäinen juhlapäivä, jota juhlitaan maalla,

Lisätiedot

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA 100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA Rahaa lippukunnan toimintaan Partio saa osan Yhteisvastuukeräyksen tuotoista lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn Osa tästä rahasta jaetaan lippukunnille toimintaan,

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Sosiaalisen median pelisäännöt. FC Honka ry

Sosiaalisen median pelisäännöt. FC Honka ry Sosiaalisen median pelisäännöt FC Honka ry 16.05.2016 Honkalaisuus on tukemista, jakamista ja arvostamista Honkalaiseen perheeseen kuuluvat niin pelaajat kuin heidän läheisensä, joukkueiden ja seuran toimijat

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Maailman Suurin Vanhempainilta

Maailman Suurin Vanhempainilta Maailman Suurin Vanhempainilta Maailma muuttuu nopeasti, samoin suomalainen koulu. Maailman Suurimman Vanhempainillan tavoitteena on kertoa innostavalla tavalla kaikesta siitä hienosta, mitä suomalaisissa

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

Päätöksenteon mallit

Päätöksenteon mallit Prosesseja! Mitä luvattiin? Prosessi on helposti tapahtumanjärjestäjälle kirosana, mutta kelvollista työtä on helvetin vaikea tehdä ilman ainakin jonkinlaista prosessia. Käymme läpi mielestämme tärkeimpiä

Lisätiedot

Mainonnan kenttä Venäjällä

Mainonnan kenttä Venäjällä Mainonnan kenttä Venäjällä Mainonnan historia nykyvenäjällä 15 vuotta siitä kun se alkoi Viimeisen 10 vuoden aikana isoimmat ketjut ovat rantautunet Venäjälle Koulutus, osaaminen, ja yleinen tietotaito

Lisätiedot