Kipaan ei voida olla yhteydessä suoraan, vaan meidän tukihenkilöiden kautta. Kipan strategia puhuu asiakkaan tärkeydestä. Melkoinen ristiriita.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kipaan ei voida olla yhteydessä suoraan, vaan meidän tukihenkilöiden kautta. Kipan strategia puhuu asiakkaan tärkeydestä. Melkoinen ristiriita."

Transkriptio

1 Kipan myötä meille ei ole tullut lainkaan säästöjä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että palkanlaskijasta ja kirjanpitäjästä emme voi luopua. Kummallakin heistä on kädet täynnä työtä ja kumpikaan ei ole varauksetta tyytyväinen Kipan järjestelmiin. Viime vuoden kustannusten kasvu n. 180 te Kipan käyttämät ohjelmat ovat kankeita. Osittain käyttömukavuus on parantunut sitten syyskuun 2012, mutta paljon olisi vielä parannettavaa SAP:in vaikeatajuisissa valikoissa. Raporttien saaminen on osittain erittäin vaikeaa. Tänään yritin hakea tilinpäätöstä varten henkilöstöraposrtteje, jotka kyllä järjestelmästä sain, mutta eteeni avautuvia taulukoita ei voinut ymmärtää. Ei otsikoita, sei selostuksia mistä on kyse. Kuukausi sitten kysyin Kipasta asiaan apua, mutta vielä ei ole vastausta tullut. Hidas ja kankea tikettisysteemi ei toimi ja usein saadut vastaukset ovat asian vierestä. Järjestelmä tarjoaa hyviä ratkaisuja mm. lomien ja laskujen hyväksymiseen tai TA:n seurantaan. Lastentauteja kuitenkin on. Alku oli hankala, paljon on parantunut eritoten sen jälkeen kun kirkkohallitus 2014 alusta tuli mukaan käyttäjäksi, mutta paljon pitäisi vielä seurakunnan loppukäyttäjien näkökulmasta tulla käyttömukavuuteen helpotusta. Niin ja niitä kaivattuja säästöjäkin pitäisi tulla! Kipaan ei voida olla yhteydessä suoraan, vaan meidän tukihenkilöiden kautta. Kipan strategia puhuu asiakkaan tärkeydestä. Melkoinen ristiriita. Kipan ohjelmat ovat vielä varsin kankeita eivätkä vastaa kaikin osin seurakunnan tarpeita. Aivan Kipan ensimetreillä Kipan lähettämiin laskuihin saatiin seurakunnan logo. Nyt on pari vuotta lähtenyt laskuja, jotka eivät vastaa seurakunnan graafista ilmettä. Useista pyynnöistä huolimatta asiaan ei ole saatu ratkaisua. Vika kuulema on Baswaren järjestelmissä. Olisiko näin.

2 Taloustoimiston työt ovat monimutkaistuneet ja työ, josta ennen selvisi yksi henkilö, vie nyt puolitoista työntekijää, jonka lisäksi samaa työtä tekevät vielä työntekijät Kipassa ja me maksamme siitä. Viisaat seurakunnat lähtevät vasta viimeisessä vaiheessa mukaan, pakko jos/kun on. Kipa myytiin meille valmiina systeeminä, vaikka se on ollut aivan raakile, joka on heitetty kentälle kehittymään. Joku siinä säästää ja kerää voitot, mutta yksittäiset seurakunnat ovat olleet häviäijiä. Kaikki toiminnot ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi ja jäykemmiksi, mikä on tyypillstä massiivisille SAP-systeemeille. Olemme todella pettyneitä Kipaan. Tosin, eipä ollut vaihtoehtoja. Siinä vaiheessa kun Kipaa ensimmäistä kertaa esiteltiin kirkkoherroille, oli kaikki päätökset ja valmistelut jo tehty. Kipasta annetaan virallisesti imelää hyvin menee -tietoa. Alkukoulutus oli riittämätöntä. Taloustoimiston ja kirkkoherranviraston väki on ollut kohtuuttomassa tilanteessa. Kipa kuvitteli, että saa kirkkoherrat istumaan virastossa Kipaa näpräämässä. Matkalaskujen tekemistä ei vielä parin vuoden päästäkään osaa kaikki. Kipaan uppoavaa tietoa on hankala löytää. Viestintä steriilien tikettien kautta tökkii ja tärkeintä tuntuu olevan kerätä tikettien lukumääriä, ei saada vastauksia. Kolehtien pyörittely Kipassa on surkuhupaisaa. Kipassa käy ovi, uutta virkailijaa tulee kaiken aikaa ja taas aloitetaan alusta. Kipassa on mukavia työntekijöitä ja johtajia, mutta ohjelmat ovat toimimattomia ja keskeneräisiä ja suuruudenhulluja. Esim. yliopistoilla on nämä kierrokset jo käyty ja palattu moniin vanhoihin käytäntöihin, miksi joka työntekijän pitäisi osata kaikki lomakkeet ja koukerot, kun sitä varten on hyvää kansliahenkilökuntaa. Kipa on uuvuttanut ihmisiä, niin Oulussa kuin seurakunnissa, sääli. En vastusta muutoksia, mutta toimimattomia kalliita muutoksia inhoan. Yhtä aikaa lyötiin seurakuntiin Kirjuri, josta ei vieläkään saa suoraan virkatodistuksia kuten oli aie ja Kipa, joka työllistää ja hermostuttaa kaikki. Kipassa puuttuu myös seurakunta-alan osaaminen. Hiukka nauratti Kipan alun slogan "Aloita päiväsi Kipan Akkunassa" tms. Siinä aika moni pastori ja kirkkoherra taisi kuitata, että ennen vanhaan päivä kehoitettiin aloittamaan Sanalla ja rukouksella. Aamu Kipassa on hukkaan heitetty aamu. Ja niin kalliiksi tuli tämä Kipa, että sitä ei uskalla varmaan kukaan sanoa ääneen.

3 Toistaiseksi työntekijöiden aikaa ei ole vapautunut muuhun, päinvastoin. Suhtaudumme asiaan myönteisesti, mutta talouspäälikkö ja toimistosihteeri ovat olleet kovin työllistettyjä. Turhat sähköpostit kuormittavat ja palvelumaksut tuntuvat pienessä taloudessa. Toivon että tilanne paranee. On toki mukavampi hyväksyä sähköisiä laskuja. KIPA prosessit eivät ole toimineet luvatusti ja näin ajatellut resurssivähennykset seurakuntataloudessa eivät ole realisoituneet. Päinvastoin. Kuntapuolen kokemuksista viisastuneena uskon, että sääntöjö tulee. Prosessien pitää kuitenkin olla joustavampia. Ainakin alussa ttyön määrä on kasvanut. Ne mitä seurakunnnassa talou hoiti aiemmin on nyt osin sekä talouspuoleln että operatiivisten toimijoiden vastuulla. Prosesseja ei oltu mietitty loppuun ja KIPA henkilökunta ei tunnista srk-talouden lainalaisuuksia. Esim yhtymä vs yksittäinen srk-talous.

4 KIPA korvaus euroa maksetaan jo olemassa olevienv palkkakulujen päälle - vasta työntekijöiden eläköityminen tuo tilanteeseen helpotusta. Myös KIPAn laskunkäsittelykulut ovat korkeammat kuin mitä ne olisivat jo hoitaisimme asian itse. Työvoiman vähentäminen Kipakustannuksia vastaavasti ei ole mahdollista lyhyellä aikavälillä. Olemme liittyneet vasta tämän vuoden alusta Kipaan. Kustannukset riippuu siitä kuinka paljon saadaan tulevaisuudessa säästettyä taloustoimiston väestä. Palkkapuolella työaikaa säästyy hiukan jo nyt. Kirjanpidon puolta pitää kehittää, koska työ ei ole ainakaan vielä siellä vähentynyt. Sitä en ymmärrä, että miksi Kipa ei voisi tehdä enemmän kirjanpito asioita, kun siellä kuitenkin on ammatti-ihmiset niitä tekemässä. Koko järjestelmä vielä kovin kesken. Käyttöliittymä on hankala. Kirjanpito asioita pitää tulevaisuudessa kehittää Kipassa. Monimutkainen järjestelmä. Palkka ja henkilöstöhallinto on ok. Matkalaskut toimii ihan ok. Ennen siirtymää työllisti paljon, mutta siirtymisen jälkeen ei enää. Ohjelmat ovat monimutkaisia, järjestelmä on liian hieno ainakin pienille seurakunnille.

5 Siirryimme vasta Kipaan ja pienille ymmärsin, että ensimmäinen vuosi olisi ilmainen. Toki Statusta täytyy pitää rinnalla jonkin aikaa, joten kustannuksia kuitenkin tulee. Pienessä seurakunnassa on ollut joustavampaa kierrättää laskut paperiversiona. Nyt laskut kiertävät sähköisesti ja kaikki pitää hyväksyttää esim. kirkkoherralla. Vapaapäivien aikana tämä tuo ongelmia, koska sijaisjärjestelyjä on vaikeampi laatia, kun henkilökuntaa on vähän. Lisäksi ainakin alussa talouspäällikkökin joutuu kierrättämään peruslaskut esim. sähkö-, vesi-, ja puhelinlaskut muiden kautta vaikka kirkkoneuvoston ohjesäännön mukaan hänellä on valtuutus huolehtia nämä laskut yksin. Kaikki Kipan toimintatavat on otettu suoraan isoista seurakunnista. En löydä Kipasta tällä hetkellä mitään hyvää. Järjestelmä on aivan liian massiivinen pienille seurakunnilla. Järjestelmään siirtyminen tapahtuu kaikkien kiireisimpään aikaan. Koulutukset vaativat aikaa, mutta säästösyistä niiden ajaksi ei voi palkata sijaisia, joten työtehtäviä oli rästissä jo ennen Kipaan siirtymistä saatikka nyt. SAP-ohjelmana on kankea ja vanhainaikainen. En tajua, että miten paljon edullisimman tarjouksen he ovat pystyneet tekemään ja onko koulutuskustannuksille laskettu hintaa? Nyt jouduttiin kouluttamaan koko kirkon henkilökunta kuin Siriukseen tai Statukseen siirtymällä olisi tarvinnut kouluttaa pienempi määrä. Teoriassa mikään järjestelmä ei ole vaikea, kun sitä oppii käyttämään. Nyt on kysymys siitä, että pienten seurakuntien talouspäälliköillä on aika kortilla. Sääliksi käy jo etukäteen niitä, jotka hoitavat myös viraston samanaikaisesti. Taloudenhoito ei ole helpottunut, koska tiliöin edelleenkin kaikki laskut. Nyt vain pitää katsoa jokainen tili ja kustannuspaikka erikseen. Ja se on todella hidasta. Siirtyminen työllisti kyllä todella paljon, juurikin sijaisjärjestelyjen puuttumisen takia. Kaikki koulutuspäivät tarkoittivat sitä, että työt jäävät tekemättä. En näe palvelukeskukseen siirtymistä hyvänä ratkaisuna. Mielestäni tätä olisi pitänyt kehitellä vielä ja siirtää vaikka isot ensin. Ja jos tällä oli tarkoitus parantaa pienten seurakuntien taloudenhoitoa, niin sanoisin, että mentiin kyllä ojasta allikkoon. Meidän kirjanpitomme oli paljon paremmin aikataulussa vuosi sitten kuin mitä se on nyt. Kauhalla odotan vuoden 2015 tilintarkastusta. Palvelukeskuksen palvelu on hyvää, toki siellä on kymmenen ihmistä kysymässä omia, tärkeitä asioitaan. Mielestäni palvelukeskuksen henkilökunnalla ei noin pääsääntöisesti ole mitään hajua seurakuntien taloustoimiston työtehtävistä. Ns. taloushallinto on vain murto-osa työtehtävistä, Kipan myötä siitä näyttää tulleen ainoa työtehtävä. Palvelukeskukseen siirtyminen tässä vaiheessa oli huono ratkaisu. En toki tiedä, että olisiko tilanne sen parempi ensi vuonnakaan. Kipaan siirtymisen suurin ongelma on se valtava aikapula, mikä pienissä seurakunnissa taloustoimistoissa on. Yksi ihminen tekee kaiken mahdollisen ja mahdottomankin. Aiemmin

6 työpäivän sai aikatauluttaa itse, toki esim. Kevan ja Verohallinnon päivämäärien mukaisesti. Nyt aikataulutuksen ja tosi tiukan sellaisen, laatii Kipa. Että onnea vaan tuleville liittyjille. Ei kannata paljon lomia pidellä, sen löytää kyllä edestään. Työt eivät ole vähentyneet siinä määriin, että olisimme pystyneet vähentämään työvoimaa. Palkkojen osalta työ on vähentynyt huomattavasti, mutta osto-, myyntilaskut ja muistiotositteet vievät yhtä paljon aikaa kuin ennenkin.

7 Vaikka Kipalle maksettu vuosikustannus hieman laski verrattuna aikaisempaan ulkopuoliseen toimittajaan, työt seurakunnassa lisääntyivät ja ovat aiheuttaneet lisätyötunteja jotka puolestaan kustantavat seurakunnalle. jos tähänkin asti ongelmana ollut että kaikista asioista pitäisi tietää vähän kaikkea niin nyt tuen saaminen omille tietämättömyyksille on nolla. Kipasta ei saa tukea jos ei esim tiedä mitä työehtosopimuksessa jostakin sanotaan tai miten se pitää tulkita. Aiemmin jos palkoissa oli tulossa virhe niin palkanlaskija soitti ja kysyi että onkohan nyt ihan oikein, nyt ei kukaan huomioi mitenkään eikä apua saa vaikka kysyisikin, aina vaan vastaus että seurakunta vastaa... tietoa varmaan olisi tarjolla mutta ei ole aikaa jokaisessa asiassa alkaa lukemaan 50sivuisia ohjeita tai katsomaan videoita. Alussa koulutukset ok mutta ajan kanssa kun järjestelmiä päivitetty niin ei osakkaan enää käyttää sellaisia toimintoja joita alussa osasi. Esim raporteissa minulla suuria ongelmia löytää mitä tarvitsen. Ja toimintatapojen muutoksista on varmaan jossakin ilmoitettu mutta mennyt minulta aivan ohi ja sitten kun varmistelen jotakin erikoistilannetta että olenko tekemässä oikein niin vastaus on että ei sitä niin enää tehdä kipalaisessa xxx ilmoitettiin muutoksesta. Ei se yksinkertaisesti jää päähän jos lukee jonkun tiedotteen eikä asia sillon ajankohtainen itselle, tietoa tulee joka puolelta niin paljon. Suurena miinuksena asiakapalvelun hitaus kun kaikki asiat pitää hoitaa Jiralla ja vastauksen saamiseen voi mennä yli 3 päivää niin niin kauan asia seisoo pöydällä, monesti auttaisi kun voisi soittaa ja asia alkaisi rullaamaan eteenpäin siitä hetkestä eikä jäisi roikkumaan. Meillä kun on muutama muukin tehtävä täällä seurakunnassa hoidettavana... Kipa ei tuonut helpotusta siihen että ei kaikesta tarvitsisi tietää kaikkea kuten luulin esim palkanlaksennan osalta. Kuvittelin että siellä tiedetään ja hoidetaan mutta näinhän se ei todellakaan mene vaan osaaminen vaaditaan edelleen seurakunnalta. Täältä käsin katsottuna olisi järkevämpää että siellä on ihmiset jotka tietävät ja tuntevat KirVesTesin ja sen tulkinnat ja tietävät mitä pitää mistäkin maksaa missäkin tapauksessa jne eli osaaminen olisi siellä keskitetysti. Ei minuna aiemmin pitänyt erikeen mainita esim

8 sunnutaikorvauksem maksamisesta ilmoitin vain kenelle ja miltä ajalta ja palkan laskenta laski kaiken tarvittavan.

9 Kipa kulut ja osa taloushallinnon palveluista ostetaan naapuriseurakunnalta. Olemme vähentäneet työntekijöitä 52 % ja tällä summalla mikä nyt maksetaan palkkaisimme kokoaikaisen toimistoihmisen kaikilla vuosisidonnaisilla lisillä. Ei ehdi aikataulussa tehdä esim. metsätilastoa. Ei ehdi seurata ajantasaista lainsäädäntöä. Ohjelma on jäykkä, ei ole kehittynyt kahteen vuoteen yhtään. Tiketöinti järjestelmä on toimimaton. Palveluasenne on ylimielinen. Ei ole nimikirjaa, ei haudanhoito ohjelmaa. Olen yrittänyt saada selville tämän hetken laskutusperusteita; ovatko ne todellisia, vai laskennallisia ja perustuvatko ne lopullisiin käyttäjämääriin vai mistä ne on saatu - ilmeisesti laskennallinen määrittely ja vaikuttaa suurelta. Mikäli seurakuntamme todella nyt joutuisi maksamaan meille määritellyt kulut, pitäisimme niitä liaan suurina - sanon siksi näin, koska saamme portaittaisen avustuksen kuluihimme; kulut n Seurakunta palkkasi ylimääräisen projektityöntekijän arkitöihin ja sekään ei kunnolla riittänyt kompensoimaan vakihenkilöstön lisääntynyttä työmäärää siirtymävaiheessa ja erityisesti nyt alussa on ollut suuria vaikeuksia tehtävien ohjaustiedoissa (myös tukihenkilö kuormittuu "Jirapyynnäöistä" - osa vaikeudesta tuli siitä ettei kunnolla tiennyt mitä oltiin ns. tekemässä (uusi esitystapa ja termistö vaikeutti kuormittuneena ollessa ohjeiden tulkintaa). NYT JOTAKIN JÄÄ POIS JA JOTAKIN TULEE LISÄÄ - ERITYINEN HAASTE ON AIKATAULUTUS JA TEHTÄVIEN KONEOHJAUKSIEN "VAIKEUS" Kokonaisuus, jota lähes kokonaan käytän, vie arvion aika alas; "rivikäyttäjän" kokemukset ilmeisesti pienemmän välilehtimäärän johdosta olisivat myönteisimpiä. Kipa on ISO ja periaatteellinen järjestelmämuutos; Kipan ohjelmat ovat käyttöperiaatteiltaan jäykähköjä ja erialisia ohjelmia on aika paljon - kaikkiin niihin nopeasti perehtyminen on ollut ja on vaikeaa - koko muutosta pitäisi vielä paremmin koko kirkon tasolla ja kaikille työntekijöille INFORMOIDA.

10 Kipan oikuttelevat tietokoneohjelmat lisäävät hidastavat työntekoa ja tuottavat ylimääräistä pään vaivaa. Käyttökokemusta kaksi kuukautta.

11 Työntekijämäärä on alkuvaiheessa seurakunnassa sama kuin ennen ja päälle tulee KIPA-maksut. Kurikan ja Jalasjärven yhdistymisen jälkeen on taloustoimiston henkilökunnan määrässä pakko saada vähennystä, koska KIPA ottaa yhden työntekijän vuosipalkan verran. Kurikan puolella kuitenkin kokemus aloituksen jälkeen on ollut, että työtä on ollut ihan riittävästi, eikä alkuvaiheessa olisi selvitty yhden työntekijän voimin. Toimin siis tällä hetkellä sekä Kurikan että Jalasjärven talouspäällikkönä. KUrikassa näyttää vuoden kokemuksen jälkeen, että työmäärä on vähentynyt, joskin opetteluun ja KIPA -käytäntöjen vaikeuden vuoksi moni asia ottaa vielä aikaa turhan paljon verrattuna oman järjestelmän käyttöön. KTS. edellä. Lisäksi tuntuu, että KIPAn järjestelmissä on vielä paljon keskeneräisyyttä. Moni asia voitaisiin hoitaa sujuvammin suoraan seurakunnan omana työnä. Kun tiedot on kerännyt ja syöttänyt KIPAn järjestelmään, tulee ihan turhalta tuntuvaa odotusta, jonka omana työnä voisi heti laittaa tuotantoajoon ja tarkistaminen olisi helpommin tehtävissä! Maksetaan palvelusta jonka osuus omana työnä olisi ollut vain vähäinen.

12 Tässä vaiheessa, kun on saatu kirkkohallituksen avustusta, kulut ovat olleet hieman aikaisempaa pienemmät, mutta näyttää siltä, että tulevaisuudessa kustannukset tulevat olemaan osapuilleen samat kuin ennen Kipaan siirtymistä. Kaikki mitä Kipaan maksetaan on ylimääräistä Ennen Kipaan siirtymistä kirjanpito ja palkanlaskenta oli ulkoistettu. Henkilöstöhallinto toi Kipassa jonkin verran lisätyötä. Siirtymävaihe, jolloin Kipa oli vielä "lapsenkengissä" toi lisätyötä kyllä arvaamattoman paljon. Myös joustavuus ja Kipan toiminta olivat enemmän tai vähemmän hakusassa. Täytyy nyt sanoa, että Kipa on oppinut paljon kuluneina vuosina :) Työ ei ainakaan vähene. Kun Kipaan pitää tehdä kaikenlaisia pyyntöjä, sen työn tekisi itse loppuun asti pyynnön vaivalla. Pyynnön tehtyään pitää odottaa vähintään seuraavaan päivään ja tarkastaa onko pyyntö ymmärretty Kipassa oikein, ja kukaan ei tiedä miten kauan virheiden korjaaminen vie. Kuten edellä jo kirjoitin, Kipa on oppinut ja seurakunnan työntekijätkin epäilemättä päässeet sisään rutiineihin. Tällaisia järjestelmiä oli käytössä varmaankin n. 20 vuotta takaperin. Järjestelmät ovat turhan monimutkaisia. Sapohjelma on aivan liian järeä ohjelma kirkon tarpeisiin. Lisäksi saamieni tietojen perusteella rajapinnat eri ohjelmien välillä ovat aiheuttaneet hankaluuksia, koska toiminta on aika ajoin ollut varsin takkuista (omakin kokemus). Taloudenhoito ei varsinaisesti ole helpottunut Kipan myötä, sillä silloinen yritys, jonka asiakkaana olimme, hoiti hommansa hyvin. Siirtyminen työllisti todella paljon. Se johtuu epäilemättä osittain siitä, että liityimme ensimmäisessä aallossa pilottien jälkeen. En osaa sanoa, oliko Kipaan siirtyminen pitkällä tähtäimellä hyvä ratkaisu vai ei. Omalla kohdallamme ennen Kipaa asiat hoituivat joustavasti, mutta ajan myötä myös Kipan toiminta on etsinyt parempia uomia. Akkunan ohjelmat ovat turhan monimutkaisia. Yksinkertaisempiakin olisi ollut olemassa, joten kirkkohallituksen ohjelmavalinta kyllä edelleen kummastuttaa. Tietoa Kipasta on ollut saatavana. Mutta! Onko oikeaa tietoa?? Kipasta on tullut Kirkon ylin mahti joka määrää kaikki kirkon taloushallinnon sääntelyn ja virka- ja työehtosopimukset. Tämä on vallankaappaus kirkossa. Pois joutaa kirkolliskokoukset, kirkkohallitukset, työmarkkinalaitokset ja työntekijöiden ammattiliitot, kun kipa määrää miten asiat on.

13 Jouduttu vähentämään työpanosta taloustoimiston tehtävistä, vaikka työmäärä ei ole vähentynyt samassa suhteessa. Palkkakuluissa siis noin 0,5 hlön työpanoksen vähentyminen. Siirtovaihe (0,5 vuotta) ja alkuvaihe (1 vuosi + tilinpäätös) työllisti huomattavasti yli normaalin työpanoksen. Nyt tilanteen vakiinnuttua jonkin verran työtä on vähentynyt. Arki sujuu kohtuullisen sujuvasti, mutta työllistäviä ovat virheiden etsinnän hitaus ja hankaluus sekä raportoinnin heikkous. Kun jotain pitää erityisesti etsiä, vie tämä tuhottomasti aikaa. Ei hyvä, mutta kehityskelpoinen. Hyvää on toisaalta se, että vaikka Kipa aikatauluttaa asioita turhankin tiukasti välillä (esim. selvitä tämä 2 pv:n sisällä, eikä joustonvaraa ole), niin tiukka aikataulutus on tuonut myös ryhtiä ja suunnitelmallisempaa toimintaa seurakuntiin. Toisaalta tämä on kyllä sitonut voimavaroja, sillä jotkut asiat pitää olla hyväksymässä juuri tiettynä ajankohtana ja tämä on hankaloittanut toimintaa. Kipan Akkunan ohjelmat eivät ole käyttäjäystävällisiä, eli niissä on paljon terminologiaa ja vaiheita, jotka monimutkaisia. Kehitystyö on välillä ollut uskomattoman hidasta. Käyttäjäystävällisyyteen ja raportointipohjiin on ehdottomasti panostettavava. Raportointi ja tiedon etsiminen hidasta ja hankalaa. Tämä työllistää kohtuuttoman paljon, kun systeemi on aika monimutkainen. Siirtyminen työllisti hirvittävästi, sillä mikään ei siirtynyt automaattisesti vaan kaikki siirrettiin nykyaikana syötetyillä exceltaulukoilla. Pienelle seurakunnalle Palvelukeskus on ollut hyvä ratkaisu, mutta huolettaa se, että en voi todellakaan todentaa varmasti, että kaikki on sujunut oikein. Ennen tiesin varmasti, että kirjaukset ovat oikein, tiliöinnit oikein, mutta nyt menee varmaan paljonkin silmien ohitse huomaamatta. Palvelukeskuksen henkilökunnan vaihtuminen ja välillä myös tieto-taitotaso on ollut välillä järkyttävän heikkoa. Virheisiin on suhtauduttu menttaliteetilla (välillä), että seurakunnissa ei tiedetä mitään, mutta Kipassa tiedetään. Emme ole puhuneet samaa kieltä ja käyttäneet samaa termistöä, ja tämäkin on aiheuttanut ongelmia. Esimerkiksi koulutuksessa puhuttiin koko ajan, että tasesaldot pitää seurakunnan syöttää tulevan vuoden alkutiedoiksi. Sitten selvisi varsin loppuvaiheessa, että tasesaldoilla tarkoitettiinkin myös talousarviotietoja ja tuloslaskelman toteutumia. Kirjanpidollisesti tämä on aivan eri asia kuin tasesaldot. Aina sopimukset eivät pidä. Naapuriseurakunnassa sovittiin, että

14 talouspäällikön loman aikana palkat menevät Kipan vahvistaman maksuun tp:n poissaolon aikana. No, kävi niin, että eihän Kipa vahvistanutkaan maksatusluetteloa palkoista ja niitä jäi maksamatta. Ostoreskontrassa ollut ongelmia siinä, että tilityslomakkeille seurakunnan kirjaamat tiedot eivät siirry osrekierrossa laskun tietoihin Kipan käsittelyssä. Kun kyseessä ovat kolehdit ja vapaaehtoiset varat, nämä ovat aiheuttaneet turhan paljon selvittelytyötä jälkikäteen.

15 Ainakin tässä vaiheessa lisää huomattavasti töitä. Moninkertaiset tietojen konvertoinnit syöttämiset ja tarkistukset työllistävät ihan älyttömästi. Ei voida puhua automaattisesta tietojen käsittelystä, vaan manuaalisesta. Kankea, kallis, työllistävä Ainakin tässä vaiheessa lisää huomattavasti töitä. Moninkertaiset tietojen konvertoinnit syöttämiset ja tarkistukset työllistävät ihan älyttömästi. Ei voida puhua automaattisesta tietojen käsittelystä, vaan manuaalisesta. Koulutukset ovat vieneet ja Kipaan siirtymisen edeltäneen vuonna paljon aikaa. Järjestelmä ja ohjelmisto on todella vanha ja vanhanaikainen, hidas ja kankea. Pienissä seurakunnissa on mahdotonta osallistua koulutuksiin, koska rutiinityöt on myös hoidettava. Toiseksi videokoulutukset eivät ole kovinkaan tehokkaita, koska ei siinä yhteydessä pääse itse tekemään, niin ei synny muistijälkeä. Oppiminen tapahtuu yrityksen ja erehtymisen kautta. seurakuntatoiminnassa suuret keskittymät eivät toimi! Periaatteessa Kipa olisi tullut tehdä jo yli 20 vuotta sitten. Se toimisi jo. Nyt joudutaan pitämään aikaisemmilla ohjelmistojen tuottajilla lisenssejä ja tietoja yllä ja maksamaan siitä. Jos olisi valittu ohjelmistoksi toinen seurakunnissa käytössä ollut järjestelmä, huomattavalle osalle seurakuntia siirtyminen olisi ollut vaivatonta. Kumpikin seurakunnissa käytössä ollut järjestelmä on huomattavasti kehittyneempi ja toimivampi kuin SAP. Järjestelmä ei ota huomioon sitä, mitä kirkon ohjeet kirjanpidosta sanovat. On toimittava vastoin ohjeita!! kipamaksut E vuodessa!? näin on keskusteluissa tullut esille.

16 Kulut kasvavat, koska ensinnäkin KiPakorvauksia ei saada pois koska henkilöstöä ei voida vähentää vastaavassa suhteessa. Rahaa menetetään jonkin verran, koska pieniä laskutuksia ei kannata enää tehdä. perusseurakuntatyön tekijöillä menee huomattavasti enemmän työaikaa Kipan hoitoon asioissa, jotka talouspuoli on aikaisemmin hoitanut Tämä vaikuttaa ennenkaikkea väliportaan esimiehiin ja johtaviin viranhaltijoihin. Samalla työtä joudutaan tekemään päällekkäin, koska KiPan ohjelmat eivät ole yhteensopivia srk:n ohjelmien kanssa. Seurakunnassa käytössä olleet ohjelmat ovat muutenkin modernimpia. srk-tason työmäärä kipan parissa syö muun työn aikaa itse Kipaohjelma oudon epäselvä ja kimurantti, vaikeaselkoinen, oudot termit, erittäin käyttäjäepäystävällinen, harvinaisen joustamaton ja vanhanaikainen täysin alaarvoinen ruotsinkielinen toteutus alussa hidas tekninen apu, todella hitaat korjaus- ja muutosprosessit Aika on liian lyhyt tähän arvioon. Päänvaivaa ovat joka tapauksessa aiheuttaneet monet epäselvyydet, joissa osto- ja matkalaskut ovat pitkiä aikoja kierrossa, ilman että KiPa osaa selittää miksi ohjelmat eivät ohjaa niitä oikeisiin kohteisiin. Perusviba Kipasta on se, että toistaiseksi srk palvelee enemmän Kipaa kuin Kipa seurakuntaa. Koko Kipa-paketti tuli seurakuntiin puolivalmiina beta-versiona? Taustalla on varmasti vilpitön tarve rationalisoida ja tehostaa taloushallinon pyöritystä, mutta itse ohjelma on tökkinyt niin paljon eri tavoilla, että luottamus on tavallaan syöty. Kipan perusajatus on edelleenkin kannatettava. Toteutus (lue: itse ohjelma) epäpätevää tai liian aikaista valmiuksiin/tarpeisiin nähden Kipan akkunasta puuttuu työajan seuranta sekä kalenteri. Nyt lomasuunnitelmat, sähköinen kalenteri, KiPa-ilmoitukset ym. pitää tehdä useita kertoja. Koska seurakunnan talous- ja henkilöstöhallinto on mennyt kehityksessä vuosia taaksepäin KiPan myötä, on seurakunnassa pakko pitää rinnakkaista henkilöstöhallintoa jotta hallinto pysyy ajanmukaisena.

17 Tällä hetkellä ovat kasvaneet huomattavasti! Vaikka pieni seurakuntamme saa palvelutuotannon kulut tältä vuodelta kokonaisuudessaan takaisin kirkkohallitukselta, emme kuitenkaan saa kuluja siltä osin, kun Kipaan siirtyminen on aiheuttanut meille ylitöitä. Teen yksin talouspäällikkönä kaikki Kipaan liittyvät osaalueet, työhöni kuuluu myös kirkkoherranviraston hoito, joten nyt alkuvuonna on pitänyt käyttää sijaista virastossa, koska kaikki aika menee Kipan kanssa. Meidän seurakunnallamme on ollut kaiken lisäksi valtavasti teknisiä ongelmia Kipan Akkunan kanssa ja yhteys IT-alueen asiantuntijoihin on lähes päivittäistä. Ilmeisesti tämä johtuu Kipan ohjelmat eivät ole käyttäjäystävällisiä. Olen työskennellyt yli 20 vuotta tilitoimistoalalla ja monien erilaisten ohjelmien kanssa. Kirjanpito-, palkanlaskenta- ja reskontraohjelmat ovat parhaimmillaan hyvin yksinkertaisia ja tieto kulkee eri osaalueiden välillä niin, ettei samaa asiaa tarvitse kahta kertaa tallentaa. Tämä ohjelma on todella hidas käytettävä. Esimerkkinä muistiotositteen tallennus: monet ohjelmat osaavat tarjota vienneille aluksi debet-kirjausta eli sitä ei tarvitsisi valita joka viennin yhteydessä. Myös se, että joudumme valitsemaan oman seurakuntamme tunnuksen kirjausten yhteydessä on todella outoa, koska meillä kuitenkin on oikeus vain omaan seurakuntaamme. Nämä vain pieniä esimerkkejä, epäloogisia kohtia on monia. Edelliset kommentit käyvät tähänkin. Lisäksi ihmettelen kovasti sitä, miksei heti ole tehty päätöstä, että pienet seurakunnat liittyvät viimeisenä. Rakennemuutoskeskustelut käyvät kiivaina ja varmasti muutoksia ja yhdistymisiä tulee lähivuosina. Me kaikki pienten seurakuntien virkamiehet olemme tehneet valtavasti töitä koko viime vuoden ja edelleen jatkuu. Rakennemuutosten jälkeen työmäärä olisi ollut paljon pienempi. Siirtyminen on varmasti hyvä ratkaisu pitkällä tähtäyksellä, mutta ei tässä kohdin ainakaan pienillä seurakunnilla. Nimenomaan rakennemuutosten takia. Ohjelma on selkeästi tehty isojen seurakuntien käyttöön, me pienet emme tarvitsisi noin monimuotoista ohjelmaa. Myös ohjelmien toimivuus olisi pitänyt kunnolla testata ennen tuotantokäyttöä. Pitkin alkuvuotta olemme kuulleet kouluttajilta kommentteja, että nyt alkuvuonna tuotannossa on huomattu puutteita ja virheitä.

18 It-alueestamme, joka on ns. lapsitoimialue.

19 Helsingin seurakuntayhtymässä kirkkoherra ei pysty arvioimaan Kipan kustannusvaikutuksia. -Akkuvaiheessa kirkkohallitus kompensoi KIPA:n kuluja avustuksella. Tästä ei ole faktaa, mutta ainakin yksi työntekijä taloustoimistosta on vähennetty Tällä hetkellä ei näytä siltä, että taloustoimiston henkilöstön väheneminen riittäisi korvaamaan Kipan aiheuttamat kustannukset. Tiukkeneva seurakuntatalous ei tarvitse yhtään lisäkuluja. Tiettyjä tehtäviä jää pois, mutta uusia erilaisia tehtäviä tulee tilalle. Sähköinen laskujen kierrätys on hyvä uudistus entiseen verrattuna. Oletus oli että vähentää enemmänkin. Aika paljon - liian paljon työtä teetetään edelleen seurakunnassa, minkä voisi tehdä Kipassa Seurakunnan toiminnallisen puolen työntekijöille on siirtynyt aikaisempaa enemmän taloushallinnon työtehtäviä. Esim. laskutuksesta Vielä on paljon puutteita ja kehitettävää ohjelmistoissa. Järjestelmä oli käyttöön otettaessa raakile ja edelleen liian joustamaton mukautumaan käyttäjien toiveiden ja palautteen mukaan Ohjelmat ovat osin vielä raakileita ja järjestelmän parametrointi seurakunnille sopivaksi on vielä pahasti kesken. Mutta positiivisesti ajatellen ohjelmat ovat nykyaikaisia ja paranevat kokoajan, toivottavasti. Kipan pitäisi entistä enemmin omaksua asiakaspalvelijan rooli ja nopeuttaa palvelua. Esim. on kohtuutonta, että yksittäinen työntekijä joutuu odottamaan palkkasaamistaan Kipan tekemän virheen takia jopa viikkoja. Tällaista on tapahtunut..! Joustavuutta ja palveluasennetta lisää, ja ihmisiä palvelemaan eikä mitään tikettejä..! Kipan järjestelmät ovat jäykkiä. Niiden logiikka on vanhentunut ja aikaisemmin käytöss olleisiin ohjelmiin verrattuina vanhanaikaisia. Virheiden korjaaminen tapahtuu vasta käytännön työn kautta. Tämä kuormittaa seurakuntien työntekijöitä. kentän ääni ei ole kuulunut Kipaa valmisteltaessa. Ainakaan suuressa seurakunnassa ei ole havaittavissa vielä olennaista hyötyä.

20 Ongelmia on mutta ei mitään mahdotonta ja ainakin tuntuu siltä että asioita korjataan. Suurin ongelma on toistaiseksi keskitetty palautesysteemi: kukaan ei Kipasta vastaa puhelimeen => persoonaton ja virheherkkä systeemi Pienissä seurakunnissa ei säästöä synny, kun on joka tapauksessa oltava henkilöstöä tekemään asioita pitkälle vielä liittymisen jälkeenkin ja aina on rästitöitä hoidettavana. Ainakin siirtymävaiheessa pienessä yksikössä monesti on tiedot päässä, eikä kaikki ole sähköisessä muodossa tai edes tallennettu käytössä oleviin järjestelmiin. Nyt sitten uuteen järjestelmään pienessä yksikössä yksi ihminen yrittää ehtiä opettelemaan ja tekemään kaikki vaaditut asiat. Työlästä on kun on hoidettavana virasto ja talouspuoli sekä opeteltavana noin kymmenen eri tehtävä kokonaisuutta ja uudet ohjelmat ja käytännöt ja tilikartat ja kustannuspaikat. Lisäksi olisi ehdittävä huolehtimaan arkityöstä ja asiakkaista sekä alaisista. Lisäksi on opeteltava vielä erilaiset roolit esim palkanlaskennassa. Asioita on liittymä vaiheessa lähetetty monta kertaa, osa on hukkunut jonnekin. Kädestä pitäen neuvoja saisi olla saatavilla ja lisäksi koulutuksien tiedot jossain yhteisessä kalenterissa josta niitä voisi käydä tarkistelemassa ja ilmoittautumassa jos tarve vaatii. Vielä tässä liittymisen alkuvaiheessa, kun on paljon asioita edelleen tarkastamatta ja syöttämättä tai viemättä järjestelmiin ei ole helpottanut taloudenhoitoa. Opastusta ja koulutusta ihan kädestä pitäen olisi hyvä saada, vaikka se vanhanaikaista saattaa ollakin. Ohjelmista sen verran kiitosta, että osassa on hyvät kirjoituskone ominaisuudet, eli ei tarvitse moneen kohtaan kirjoitta ja tarkastella tietoja vaan menee perille asiat yhden lomakkeen tallentamisella (populus), vaikkakin joiltain osin on hankala selvitä asioissa eteenpäin (siirtymät). Lisäksi ajattelisin, että kirjanpidon kannalta olisi hyvä, että ohjelmia ja järjestelmiä kehitettäisiin siihen suuntaan, että pankkiohjelmassa voisi käydä kirjaamassa tai tekemässä vakio ajomääritelmiä tietyille panoille esim kolehti. jolloin kirjanpidossa tehtäisiin vain korjaukset. Lisäksi korjattujen tositteiden liittäminen uuteen tositteeseen helpottaisi tilintarkastusta. Lisäksi muistio tositteisiin kirjallisten osoioiden liittäminen eli liitteet ja populukseen kans palkanlaskennan liitteiden liittäminen, jolloin päästään papereista eroon kokonaan.

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007

Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007 Tiehallinnon asiakaspalvelun asiakkaat ja tuotteet -määrittely Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007 Tiehallinnon asiakaspalvelun asiakkaat ja tuotteet -määrittely Asiakashaastattelut

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

HAIPRO-VAARATAPAHTUMIEN RAPORTOINTI: TULOKSIA JA KOKEMUKSIA KÄSITTELYSTÄ

HAIPRO-VAARATAPAHTUMIEN RAPORTOINTI: TULOKSIA JA KOKEMUKSIA KÄSITTELYSTÄ Alustava yhteenveto vastauksista; 21.2.2008 1(24) HAIPRO-VAARATAPAHTUMIEN RAPORTOINTI: TULOKSIA JA KOKEMUKSIA KÄSITTELYSTÄ Kaarin Ruuhilehto ja Jari Knuuttila Sisällys 1. Johdanto 2. Vastaajien taustatiedot

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä

Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä Starttiraha yksinyrittäjän arjessa toiminnan ja toimeentulon tukena 1 "Starttiraha oli ehdottoman tärkeä meille, et muodosti aika

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto

Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto Antikoagulaatiohoidon omahoidon ja sähköisen hoitopalautejärjestelmän kehittäminen terveysasemilla -hanke Ulkoinen arviointi Mari Luntamo Antikoagulaatiohoidon

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset Ari Koskela 2009 LUKIJALLE Kädessäsi on ote diplomityöstä, jossa selvitettiin

Lisätiedot

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea Yleinen palaute - Tuntuu aivan käsittämättömältä että taas leikataan lapsista! Tulevaisuuden toivot heittopusseina! Lapset joutuvat mahdollisesti hoitoon kauemmas joten hoitopäivät pitenee eikä omalta

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Pirkanmaan ammattikorkeakoulun julkaisusarja C. Oppimateriaalit. Nro 6 KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Opas kouluttajalle karikkojen välttämiseksi Jouni Tuomi (toim.) TAMPERE 2005 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Kuntajohto muutoksen osaajana

Kuntajohto muutoksen osaajana Kuntajohto muutoksen osaajana Anneli Valpola Lukijalle Kuntia koskeviin muutoksiin valmistautuminen, niiden kohtaaminen ja hallinta edellyttävät monenlaista osaamista kunnan eri toimijoilta. Erityisesti

Lisätiedot

Juho Kervinen, HTM. Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys, KAJO-keskus. 19.5.2014, Joensuu

Juho Kervinen, HTM. Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys, KAJO-keskus. 19.5.2014, Joensuu Raportti Pohjois-Karjalan työllisyyspoliittisten hankkeiden yhteistyöstä, esille nousseista teemoista sekä hankkeiden toimintaan vaikuttaneista lakimuutoksista ajalta 1998 2014 Juho Kervinen, HTM Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Sopusointuja KESÄ ELO LOKA JOULU. kanneoikeudesta. Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16. s. 26

Sopusointuja KESÄ ELO LOKA JOULU. kanneoikeudesta. Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16. s. 26 2014 HELMI HUHTI KESÄ ELO LOKA JOULU Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16 Miekkailu kanneoikeudesta ei lopu s. 26 Luonnonhelmaan Jorma Immonen on seikkaillut metsässä koko ikänsä s. 24

Lisätiedot

Tällaista se on hoitoalan todellisuus

Tällaista se on hoitoalan todellisuus Tällaista se on hoitoalan todellisuus selvitys vanhustyössä toimivien lähi- ja perushoitajien työstä ja työhyvinvoinnista motto: mihinkään muuhun en työtäni vaihtaisi. 18.10.2006 Suomen lähi- ja perushoitajaliitto

Lisätiedot

Olisiko jo tekojen aika?

Olisiko jo tekojen aika? Olisiko jo tekojen aika? Lastensuojelun asiakastyössä toimivien näkemyksiä lastensuojelun nykytilasta Olisiko jo tekojen aika? Lastensuojelun asiakastyössä toimivien näkemyksiä lastensuojelun nykytilasta

Lisätiedot

Hyvä esimiestyö. Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS

Hyvä esimiestyö. Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS 2 Hyvä esimiestyö Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS 3 Tätä opasta voit vapaasti hyödyntää koulutuksessa ja esimiestyössä. Voit tulostaa sen käyttöösi maksutta internet-osoitteista:

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo:

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo: tietoalani Tietoalan toimihenkilöt ry:n jäsenlehti 2/2009 Alanko ja Turo: Työpari auttaa jaksamaan s.8 IT EVVK Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia s. 11 JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 Tes-neuvottelut katkolla

Lisätiedot

Tällä kertaa vain kävi näin

Tällä kertaa vain kävi näin Tällä kertaa vain kävi näin Työtapaturmatarinoita Helsingin kaupungilta Julkaisija: Helsingin kaupungin henkilöstökeskus Osoite: PL 4500, 00099 Helsingin kaupunki (Ensi linja 1, 00530 Helsinki) Tilaukset:

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan kuntatyöpaikkojen työhyvinvoinnin kehittämishankkeen kehittävä arviointi

Pohjois-Karjalan kuntatyöpaikkojen työhyvinvoinnin kehittämishankkeen kehittävä arviointi Pohjois-Karjalan kuntatyöpaikkojen työhyvinvoinnin kehittämishankkeen kehittävä arviointi Kehittämistyön seuraamukset, kestävyys ja leviäminen Maija Träskelin Pohjois-Karjalan kuntatyöpaikkojen työhyvinvoinnin

Lisätiedot

Asiakkaan ajatuksia kotihoidosta Mitä tarvitsen kun tarvitsen kotihoitoa?

Asiakkaan ajatuksia kotihoidosta Mitä tarvitsen kun tarvitsen kotihoitoa? Asiakkaan ajatuksia kotihoidosta Mitä tarvitsen kun tarvitsen kotihoitoa? Heli Toroska Pikassos30.09.2012 PIKASSOS OY Sosiaalialan osaamiskeskus Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

On yhteistyön tiivistämisen aika

On yhteistyön tiivistämisen aika R a u t a t i e v i r k a m i e s 1 8. 1 2. 2 0 0 9 n : o 8 On yhteistyön tiivistämisen aika s. 6 Kuva: Jaana Ahjokangas YMPÄRISTÖMERKKI tässä numerossa Puheenjohtaja Tarja Turtiainen Puh. (09) 5422 1522

Lisätiedot

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin ONNISTUNUT MUUTOS Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 3 Onnistuneen muutoksen lähtökohdat 4 2 MUUTOKSEN JOHTAMINEN 5 2.1 Muutoksen lähtökohdat 5 Muutosvoimat

Lisätiedot

Mitä tapahtuu huomenna?

Mitä tapahtuu huomenna? Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Väitekirja 1 Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Sisällysluettelo Esipuhe 5 Mistä oikein on kyse? 6 Mitä sanovat yritykset? 14 Mitä sanovat lobattavat? 16

Lisätiedot

s. 22 Karjaan asema on Etelä-Suomen liikenteenohjaus Linnunlaulusta Opastinsiltaan s. 8

s. 22 Karjaan asema on Etelä-Suomen liikenteenohjaus Linnunlaulusta Opastinsiltaan s. 8 R a u t a t i e v i r k a m i e s 1 3. 6. 2 0 1 1 n : o 3 s. 22 Karjaan asema on seitsemän palveluneuvojan työpaikka Etelä-Suomen liikenteenohjaus Linnunlaulusta Opastinsiltaan s. 8 TÄSSÄ NUMEROSSA Puheenjohtaja

Lisätiedot