Kipaan ei voida olla yhteydessä suoraan, vaan meidän tukihenkilöiden kautta. Kipan strategia puhuu asiakkaan tärkeydestä. Melkoinen ristiriita.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kipaan ei voida olla yhteydessä suoraan, vaan meidän tukihenkilöiden kautta. Kipan strategia puhuu asiakkaan tärkeydestä. Melkoinen ristiriita."

Transkriptio

1 Kipan myötä meille ei ole tullut lainkaan säästöjä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että palkanlaskijasta ja kirjanpitäjästä emme voi luopua. Kummallakin heistä on kädet täynnä työtä ja kumpikaan ei ole varauksetta tyytyväinen Kipan järjestelmiin. Viime vuoden kustannusten kasvu n. 180 te Kipan käyttämät ohjelmat ovat kankeita. Osittain käyttömukavuus on parantunut sitten syyskuun 2012, mutta paljon olisi vielä parannettavaa SAP:in vaikeatajuisissa valikoissa. Raporttien saaminen on osittain erittäin vaikeaa. Tänään yritin hakea tilinpäätöstä varten henkilöstöraposrtteje, jotka kyllä järjestelmästä sain, mutta eteeni avautuvia taulukoita ei voinut ymmärtää. Ei otsikoita, sei selostuksia mistä on kyse. Kuukausi sitten kysyin Kipasta asiaan apua, mutta vielä ei ole vastausta tullut. Hidas ja kankea tikettisysteemi ei toimi ja usein saadut vastaukset ovat asian vierestä. Järjestelmä tarjoaa hyviä ratkaisuja mm. lomien ja laskujen hyväksymiseen tai TA:n seurantaan. Lastentauteja kuitenkin on. Alku oli hankala, paljon on parantunut eritoten sen jälkeen kun kirkkohallitus 2014 alusta tuli mukaan käyttäjäksi, mutta paljon pitäisi vielä seurakunnan loppukäyttäjien näkökulmasta tulla käyttömukavuuteen helpotusta. Niin ja niitä kaivattuja säästöjäkin pitäisi tulla! Kipaan ei voida olla yhteydessä suoraan, vaan meidän tukihenkilöiden kautta. Kipan strategia puhuu asiakkaan tärkeydestä. Melkoinen ristiriita. Kipan ohjelmat ovat vielä varsin kankeita eivätkä vastaa kaikin osin seurakunnan tarpeita. Aivan Kipan ensimetreillä Kipan lähettämiin laskuihin saatiin seurakunnan logo. Nyt on pari vuotta lähtenyt laskuja, jotka eivät vastaa seurakunnan graafista ilmettä. Useista pyynnöistä huolimatta asiaan ei ole saatu ratkaisua. Vika kuulema on Baswaren järjestelmissä. Olisiko näin.

2 Taloustoimiston työt ovat monimutkaistuneet ja työ, josta ennen selvisi yksi henkilö, vie nyt puolitoista työntekijää, jonka lisäksi samaa työtä tekevät vielä työntekijät Kipassa ja me maksamme siitä. Viisaat seurakunnat lähtevät vasta viimeisessä vaiheessa mukaan, pakko jos/kun on. Kipa myytiin meille valmiina systeeminä, vaikka se on ollut aivan raakile, joka on heitetty kentälle kehittymään. Joku siinä säästää ja kerää voitot, mutta yksittäiset seurakunnat ovat olleet häviäijiä. Kaikki toiminnot ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi ja jäykemmiksi, mikä on tyypillstä massiivisille SAP-systeemeille. Olemme todella pettyneitä Kipaan. Tosin, eipä ollut vaihtoehtoja. Siinä vaiheessa kun Kipaa ensimmäistä kertaa esiteltiin kirkkoherroille, oli kaikki päätökset ja valmistelut jo tehty. Kipasta annetaan virallisesti imelää hyvin menee -tietoa. Alkukoulutus oli riittämätöntä. Taloustoimiston ja kirkkoherranviraston väki on ollut kohtuuttomassa tilanteessa. Kipa kuvitteli, että saa kirkkoherrat istumaan virastossa Kipaa näpräämässä. Matkalaskujen tekemistä ei vielä parin vuoden päästäkään osaa kaikki. Kipaan uppoavaa tietoa on hankala löytää. Viestintä steriilien tikettien kautta tökkii ja tärkeintä tuntuu olevan kerätä tikettien lukumääriä, ei saada vastauksia. Kolehtien pyörittely Kipassa on surkuhupaisaa. Kipassa käy ovi, uutta virkailijaa tulee kaiken aikaa ja taas aloitetaan alusta. Kipassa on mukavia työntekijöitä ja johtajia, mutta ohjelmat ovat toimimattomia ja keskeneräisiä ja suuruudenhulluja. Esim. yliopistoilla on nämä kierrokset jo käyty ja palattu moniin vanhoihin käytäntöihin, miksi joka työntekijän pitäisi osata kaikki lomakkeet ja koukerot, kun sitä varten on hyvää kansliahenkilökuntaa. Kipa on uuvuttanut ihmisiä, niin Oulussa kuin seurakunnissa, sääli. En vastusta muutoksia, mutta toimimattomia kalliita muutoksia inhoan. Yhtä aikaa lyötiin seurakuntiin Kirjuri, josta ei vieläkään saa suoraan virkatodistuksia kuten oli aie ja Kipa, joka työllistää ja hermostuttaa kaikki. Kipassa puuttuu myös seurakunta-alan osaaminen. Hiukka nauratti Kipan alun slogan "Aloita päiväsi Kipan Akkunassa" tms. Siinä aika moni pastori ja kirkkoherra taisi kuitata, että ennen vanhaan päivä kehoitettiin aloittamaan Sanalla ja rukouksella. Aamu Kipassa on hukkaan heitetty aamu. Ja niin kalliiksi tuli tämä Kipa, että sitä ei uskalla varmaan kukaan sanoa ääneen.

3 Toistaiseksi työntekijöiden aikaa ei ole vapautunut muuhun, päinvastoin. Suhtaudumme asiaan myönteisesti, mutta talouspäälikkö ja toimistosihteeri ovat olleet kovin työllistettyjä. Turhat sähköpostit kuormittavat ja palvelumaksut tuntuvat pienessä taloudessa. Toivon että tilanne paranee. On toki mukavampi hyväksyä sähköisiä laskuja. KIPA prosessit eivät ole toimineet luvatusti ja näin ajatellut resurssivähennykset seurakuntataloudessa eivät ole realisoituneet. Päinvastoin. Kuntapuolen kokemuksista viisastuneena uskon, että sääntöjö tulee. Prosessien pitää kuitenkin olla joustavampia. Ainakin alussa ttyön määrä on kasvanut. Ne mitä seurakunnnassa talou hoiti aiemmin on nyt osin sekä talouspuoleln että operatiivisten toimijoiden vastuulla. Prosesseja ei oltu mietitty loppuun ja KIPA henkilökunta ei tunnista srk-talouden lainalaisuuksia. Esim yhtymä vs yksittäinen srk-talous.

4 KIPA korvaus euroa maksetaan jo olemassa olevienv palkkakulujen päälle - vasta työntekijöiden eläköityminen tuo tilanteeseen helpotusta. Myös KIPAn laskunkäsittelykulut ovat korkeammat kuin mitä ne olisivat jo hoitaisimme asian itse. Työvoiman vähentäminen Kipakustannuksia vastaavasti ei ole mahdollista lyhyellä aikavälillä. Olemme liittyneet vasta tämän vuoden alusta Kipaan. Kustannukset riippuu siitä kuinka paljon saadaan tulevaisuudessa säästettyä taloustoimiston väestä. Palkkapuolella työaikaa säästyy hiukan jo nyt. Kirjanpidon puolta pitää kehittää, koska työ ei ole ainakaan vielä siellä vähentynyt. Sitä en ymmärrä, että miksi Kipa ei voisi tehdä enemmän kirjanpito asioita, kun siellä kuitenkin on ammatti-ihmiset niitä tekemässä. Koko järjestelmä vielä kovin kesken. Käyttöliittymä on hankala. Kirjanpito asioita pitää tulevaisuudessa kehittää Kipassa. Monimutkainen järjestelmä. Palkka ja henkilöstöhallinto on ok. Matkalaskut toimii ihan ok. Ennen siirtymää työllisti paljon, mutta siirtymisen jälkeen ei enää. Ohjelmat ovat monimutkaisia, järjestelmä on liian hieno ainakin pienille seurakunnille.

5 Siirryimme vasta Kipaan ja pienille ymmärsin, että ensimmäinen vuosi olisi ilmainen. Toki Statusta täytyy pitää rinnalla jonkin aikaa, joten kustannuksia kuitenkin tulee. Pienessä seurakunnassa on ollut joustavampaa kierrättää laskut paperiversiona. Nyt laskut kiertävät sähköisesti ja kaikki pitää hyväksyttää esim. kirkkoherralla. Vapaapäivien aikana tämä tuo ongelmia, koska sijaisjärjestelyjä on vaikeampi laatia, kun henkilökuntaa on vähän. Lisäksi ainakin alussa talouspäällikkökin joutuu kierrättämään peruslaskut esim. sähkö-, vesi-, ja puhelinlaskut muiden kautta vaikka kirkkoneuvoston ohjesäännön mukaan hänellä on valtuutus huolehtia nämä laskut yksin. Kaikki Kipan toimintatavat on otettu suoraan isoista seurakunnista. En löydä Kipasta tällä hetkellä mitään hyvää. Järjestelmä on aivan liian massiivinen pienille seurakunnilla. Järjestelmään siirtyminen tapahtuu kaikkien kiireisimpään aikaan. Koulutukset vaativat aikaa, mutta säästösyistä niiden ajaksi ei voi palkata sijaisia, joten työtehtäviä oli rästissä jo ennen Kipaan siirtymistä saatikka nyt. SAP-ohjelmana on kankea ja vanhainaikainen. En tajua, että miten paljon edullisimman tarjouksen he ovat pystyneet tekemään ja onko koulutuskustannuksille laskettu hintaa? Nyt jouduttiin kouluttamaan koko kirkon henkilökunta kuin Siriukseen tai Statukseen siirtymällä olisi tarvinnut kouluttaa pienempi määrä. Teoriassa mikään järjestelmä ei ole vaikea, kun sitä oppii käyttämään. Nyt on kysymys siitä, että pienten seurakuntien talouspäälliköillä on aika kortilla. Sääliksi käy jo etukäteen niitä, jotka hoitavat myös viraston samanaikaisesti. Taloudenhoito ei ole helpottunut, koska tiliöin edelleenkin kaikki laskut. Nyt vain pitää katsoa jokainen tili ja kustannuspaikka erikseen. Ja se on todella hidasta. Siirtyminen työllisti kyllä todella paljon, juurikin sijaisjärjestelyjen puuttumisen takia. Kaikki koulutuspäivät tarkoittivat sitä, että työt jäävät tekemättä. En näe palvelukeskukseen siirtymistä hyvänä ratkaisuna. Mielestäni tätä olisi pitänyt kehitellä vielä ja siirtää vaikka isot ensin. Ja jos tällä oli tarkoitus parantaa pienten seurakuntien taloudenhoitoa, niin sanoisin, että mentiin kyllä ojasta allikkoon. Meidän kirjanpitomme oli paljon paremmin aikataulussa vuosi sitten kuin mitä se on nyt. Kauhalla odotan vuoden 2015 tilintarkastusta. Palvelukeskuksen palvelu on hyvää, toki siellä on kymmenen ihmistä kysymässä omia, tärkeitä asioitaan. Mielestäni palvelukeskuksen henkilökunnalla ei noin pääsääntöisesti ole mitään hajua seurakuntien taloustoimiston työtehtävistä. Ns. taloushallinto on vain murto-osa työtehtävistä, Kipan myötä siitä näyttää tulleen ainoa työtehtävä. Palvelukeskukseen siirtyminen tässä vaiheessa oli huono ratkaisu. En toki tiedä, että olisiko tilanne sen parempi ensi vuonnakaan. Kipaan siirtymisen suurin ongelma on se valtava aikapula, mikä pienissä seurakunnissa taloustoimistoissa on. Yksi ihminen tekee kaiken mahdollisen ja mahdottomankin. Aiemmin

6 työpäivän sai aikatauluttaa itse, toki esim. Kevan ja Verohallinnon päivämäärien mukaisesti. Nyt aikataulutuksen ja tosi tiukan sellaisen, laatii Kipa. Että onnea vaan tuleville liittyjille. Ei kannata paljon lomia pidellä, sen löytää kyllä edestään. Työt eivät ole vähentyneet siinä määriin, että olisimme pystyneet vähentämään työvoimaa. Palkkojen osalta työ on vähentynyt huomattavasti, mutta osto-, myyntilaskut ja muistiotositteet vievät yhtä paljon aikaa kuin ennenkin.

7 Vaikka Kipalle maksettu vuosikustannus hieman laski verrattuna aikaisempaan ulkopuoliseen toimittajaan, työt seurakunnassa lisääntyivät ja ovat aiheuttaneet lisätyötunteja jotka puolestaan kustantavat seurakunnalle. jos tähänkin asti ongelmana ollut että kaikista asioista pitäisi tietää vähän kaikkea niin nyt tuen saaminen omille tietämättömyyksille on nolla. Kipasta ei saa tukea jos ei esim tiedä mitä työehtosopimuksessa jostakin sanotaan tai miten se pitää tulkita. Aiemmin jos palkoissa oli tulossa virhe niin palkanlaskija soitti ja kysyi että onkohan nyt ihan oikein, nyt ei kukaan huomioi mitenkään eikä apua saa vaikka kysyisikin, aina vaan vastaus että seurakunta vastaa... tietoa varmaan olisi tarjolla mutta ei ole aikaa jokaisessa asiassa alkaa lukemaan 50sivuisia ohjeita tai katsomaan videoita. Alussa koulutukset ok mutta ajan kanssa kun järjestelmiä päivitetty niin ei osakkaan enää käyttää sellaisia toimintoja joita alussa osasi. Esim raporteissa minulla suuria ongelmia löytää mitä tarvitsen. Ja toimintatapojen muutoksista on varmaan jossakin ilmoitettu mutta mennyt minulta aivan ohi ja sitten kun varmistelen jotakin erikoistilannetta että olenko tekemässä oikein niin vastaus on että ei sitä niin enää tehdä kipalaisessa xxx ilmoitettiin muutoksesta. Ei se yksinkertaisesti jää päähän jos lukee jonkun tiedotteen eikä asia sillon ajankohtainen itselle, tietoa tulee joka puolelta niin paljon. Suurena miinuksena asiakapalvelun hitaus kun kaikki asiat pitää hoitaa Jiralla ja vastauksen saamiseen voi mennä yli 3 päivää niin niin kauan asia seisoo pöydällä, monesti auttaisi kun voisi soittaa ja asia alkaisi rullaamaan eteenpäin siitä hetkestä eikä jäisi roikkumaan. Meillä kun on muutama muukin tehtävä täällä seurakunnassa hoidettavana... Kipa ei tuonut helpotusta siihen että ei kaikesta tarvitsisi tietää kaikkea kuten luulin esim palkanlaksennan osalta. Kuvittelin että siellä tiedetään ja hoidetaan mutta näinhän se ei todellakaan mene vaan osaaminen vaaditaan edelleen seurakunnalta. Täältä käsin katsottuna olisi järkevämpää että siellä on ihmiset jotka tietävät ja tuntevat KirVesTesin ja sen tulkinnat ja tietävät mitä pitää mistäkin maksaa missäkin tapauksessa jne eli osaaminen olisi siellä keskitetysti. Ei minuna aiemmin pitänyt erikeen mainita esim

8 sunnutaikorvauksem maksamisesta ilmoitin vain kenelle ja miltä ajalta ja palkan laskenta laski kaiken tarvittavan.

9 Kipa kulut ja osa taloushallinnon palveluista ostetaan naapuriseurakunnalta. Olemme vähentäneet työntekijöitä 52 % ja tällä summalla mikä nyt maksetaan palkkaisimme kokoaikaisen toimistoihmisen kaikilla vuosisidonnaisilla lisillä. Ei ehdi aikataulussa tehdä esim. metsätilastoa. Ei ehdi seurata ajantasaista lainsäädäntöä. Ohjelma on jäykkä, ei ole kehittynyt kahteen vuoteen yhtään. Tiketöinti järjestelmä on toimimaton. Palveluasenne on ylimielinen. Ei ole nimikirjaa, ei haudanhoito ohjelmaa. Olen yrittänyt saada selville tämän hetken laskutusperusteita; ovatko ne todellisia, vai laskennallisia ja perustuvatko ne lopullisiin käyttäjämääriin vai mistä ne on saatu - ilmeisesti laskennallinen määrittely ja vaikuttaa suurelta. Mikäli seurakuntamme todella nyt joutuisi maksamaan meille määritellyt kulut, pitäisimme niitä liaan suurina - sanon siksi näin, koska saamme portaittaisen avustuksen kuluihimme; kulut n Seurakunta palkkasi ylimääräisen projektityöntekijän arkitöihin ja sekään ei kunnolla riittänyt kompensoimaan vakihenkilöstön lisääntynyttä työmäärää siirtymävaiheessa ja erityisesti nyt alussa on ollut suuria vaikeuksia tehtävien ohjaustiedoissa (myös tukihenkilö kuormittuu "Jirapyynnäöistä" - osa vaikeudesta tuli siitä ettei kunnolla tiennyt mitä oltiin ns. tekemässä (uusi esitystapa ja termistö vaikeutti kuormittuneena ollessa ohjeiden tulkintaa). NYT JOTAKIN JÄÄ POIS JA JOTAKIN TULEE LISÄÄ - ERITYINEN HAASTE ON AIKATAULUTUS JA TEHTÄVIEN KONEOHJAUKSIEN "VAIKEUS" Kokonaisuus, jota lähes kokonaan käytän, vie arvion aika alas; "rivikäyttäjän" kokemukset ilmeisesti pienemmän välilehtimäärän johdosta olisivat myönteisimpiä. Kipa on ISO ja periaatteellinen järjestelmämuutos; Kipan ohjelmat ovat käyttöperiaatteiltaan jäykähköjä ja erialisia ohjelmia on aika paljon - kaikkiin niihin nopeasti perehtyminen on ollut ja on vaikeaa - koko muutosta pitäisi vielä paremmin koko kirkon tasolla ja kaikille työntekijöille INFORMOIDA.

10 Kipan oikuttelevat tietokoneohjelmat lisäävät hidastavat työntekoa ja tuottavat ylimääräistä pään vaivaa. Käyttökokemusta kaksi kuukautta.

11 Työntekijämäärä on alkuvaiheessa seurakunnassa sama kuin ennen ja päälle tulee KIPA-maksut. Kurikan ja Jalasjärven yhdistymisen jälkeen on taloustoimiston henkilökunnan määrässä pakko saada vähennystä, koska KIPA ottaa yhden työntekijän vuosipalkan verran. Kurikan puolella kuitenkin kokemus aloituksen jälkeen on ollut, että työtä on ollut ihan riittävästi, eikä alkuvaiheessa olisi selvitty yhden työntekijän voimin. Toimin siis tällä hetkellä sekä Kurikan että Jalasjärven talouspäällikkönä. KUrikassa näyttää vuoden kokemuksen jälkeen, että työmäärä on vähentynyt, joskin opetteluun ja KIPA -käytäntöjen vaikeuden vuoksi moni asia ottaa vielä aikaa turhan paljon verrattuna oman järjestelmän käyttöön. KTS. edellä. Lisäksi tuntuu, että KIPAn järjestelmissä on vielä paljon keskeneräisyyttä. Moni asia voitaisiin hoitaa sujuvammin suoraan seurakunnan omana työnä. Kun tiedot on kerännyt ja syöttänyt KIPAn järjestelmään, tulee ihan turhalta tuntuvaa odotusta, jonka omana työnä voisi heti laittaa tuotantoajoon ja tarkistaminen olisi helpommin tehtävissä! Maksetaan palvelusta jonka osuus omana työnä olisi ollut vain vähäinen.

12 Tässä vaiheessa, kun on saatu kirkkohallituksen avustusta, kulut ovat olleet hieman aikaisempaa pienemmät, mutta näyttää siltä, että tulevaisuudessa kustannukset tulevat olemaan osapuilleen samat kuin ennen Kipaan siirtymistä. Kaikki mitä Kipaan maksetaan on ylimääräistä Ennen Kipaan siirtymistä kirjanpito ja palkanlaskenta oli ulkoistettu. Henkilöstöhallinto toi Kipassa jonkin verran lisätyötä. Siirtymävaihe, jolloin Kipa oli vielä "lapsenkengissä" toi lisätyötä kyllä arvaamattoman paljon. Myös joustavuus ja Kipan toiminta olivat enemmän tai vähemmän hakusassa. Täytyy nyt sanoa, että Kipa on oppinut paljon kuluneina vuosina :) Työ ei ainakaan vähene. Kun Kipaan pitää tehdä kaikenlaisia pyyntöjä, sen työn tekisi itse loppuun asti pyynnön vaivalla. Pyynnön tehtyään pitää odottaa vähintään seuraavaan päivään ja tarkastaa onko pyyntö ymmärretty Kipassa oikein, ja kukaan ei tiedä miten kauan virheiden korjaaminen vie. Kuten edellä jo kirjoitin, Kipa on oppinut ja seurakunnan työntekijätkin epäilemättä päässeet sisään rutiineihin. Tällaisia järjestelmiä oli käytössä varmaankin n. 20 vuotta takaperin. Järjestelmät ovat turhan monimutkaisia. Sapohjelma on aivan liian järeä ohjelma kirkon tarpeisiin. Lisäksi saamieni tietojen perusteella rajapinnat eri ohjelmien välillä ovat aiheuttaneet hankaluuksia, koska toiminta on aika ajoin ollut varsin takkuista (omakin kokemus). Taloudenhoito ei varsinaisesti ole helpottunut Kipan myötä, sillä silloinen yritys, jonka asiakkaana olimme, hoiti hommansa hyvin. Siirtyminen työllisti todella paljon. Se johtuu epäilemättä osittain siitä, että liityimme ensimmäisessä aallossa pilottien jälkeen. En osaa sanoa, oliko Kipaan siirtyminen pitkällä tähtäimellä hyvä ratkaisu vai ei. Omalla kohdallamme ennen Kipaa asiat hoituivat joustavasti, mutta ajan myötä myös Kipan toiminta on etsinyt parempia uomia. Akkunan ohjelmat ovat turhan monimutkaisia. Yksinkertaisempiakin olisi ollut olemassa, joten kirkkohallituksen ohjelmavalinta kyllä edelleen kummastuttaa. Tietoa Kipasta on ollut saatavana. Mutta! Onko oikeaa tietoa?? Kipasta on tullut Kirkon ylin mahti joka määrää kaikki kirkon taloushallinnon sääntelyn ja virka- ja työehtosopimukset. Tämä on vallankaappaus kirkossa. Pois joutaa kirkolliskokoukset, kirkkohallitukset, työmarkkinalaitokset ja työntekijöiden ammattiliitot, kun kipa määrää miten asiat on.

13 Jouduttu vähentämään työpanosta taloustoimiston tehtävistä, vaikka työmäärä ei ole vähentynyt samassa suhteessa. Palkkakuluissa siis noin 0,5 hlön työpanoksen vähentyminen. Siirtovaihe (0,5 vuotta) ja alkuvaihe (1 vuosi + tilinpäätös) työllisti huomattavasti yli normaalin työpanoksen. Nyt tilanteen vakiinnuttua jonkin verran työtä on vähentynyt. Arki sujuu kohtuullisen sujuvasti, mutta työllistäviä ovat virheiden etsinnän hitaus ja hankaluus sekä raportoinnin heikkous. Kun jotain pitää erityisesti etsiä, vie tämä tuhottomasti aikaa. Ei hyvä, mutta kehityskelpoinen. Hyvää on toisaalta se, että vaikka Kipa aikatauluttaa asioita turhankin tiukasti välillä (esim. selvitä tämä 2 pv:n sisällä, eikä joustonvaraa ole), niin tiukka aikataulutus on tuonut myös ryhtiä ja suunnitelmallisempaa toimintaa seurakuntiin. Toisaalta tämä on kyllä sitonut voimavaroja, sillä jotkut asiat pitää olla hyväksymässä juuri tiettynä ajankohtana ja tämä on hankaloittanut toimintaa. Kipan Akkunan ohjelmat eivät ole käyttäjäystävällisiä, eli niissä on paljon terminologiaa ja vaiheita, jotka monimutkaisia. Kehitystyö on välillä ollut uskomattoman hidasta. Käyttäjäystävällisyyteen ja raportointipohjiin on ehdottomasti panostettavava. Raportointi ja tiedon etsiminen hidasta ja hankalaa. Tämä työllistää kohtuuttoman paljon, kun systeemi on aika monimutkainen. Siirtyminen työllisti hirvittävästi, sillä mikään ei siirtynyt automaattisesti vaan kaikki siirrettiin nykyaikana syötetyillä exceltaulukoilla. Pienelle seurakunnalle Palvelukeskus on ollut hyvä ratkaisu, mutta huolettaa se, että en voi todellakaan todentaa varmasti, että kaikki on sujunut oikein. Ennen tiesin varmasti, että kirjaukset ovat oikein, tiliöinnit oikein, mutta nyt menee varmaan paljonkin silmien ohitse huomaamatta. Palvelukeskuksen henkilökunnan vaihtuminen ja välillä myös tieto-taitotaso on ollut välillä järkyttävän heikkoa. Virheisiin on suhtauduttu menttaliteetilla (välillä), että seurakunnissa ei tiedetä mitään, mutta Kipassa tiedetään. Emme ole puhuneet samaa kieltä ja käyttäneet samaa termistöä, ja tämäkin on aiheuttanut ongelmia. Esimerkiksi koulutuksessa puhuttiin koko ajan, että tasesaldot pitää seurakunnan syöttää tulevan vuoden alkutiedoiksi. Sitten selvisi varsin loppuvaiheessa, että tasesaldoilla tarkoitettiinkin myös talousarviotietoja ja tuloslaskelman toteutumia. Kirjanpidollisesti tämä on aivan eri asia kuin tasesaldot. Aina sopimukset eivät pidä. Naapuriseurakunnassa sovittiin, että

14 talouspäällikön loman aikana palkat menevät Kipan vahvistaman maksuun tp:n poissaolon aikana. No, kävi niin, että eihän Kipa vahvistanutkaan maksatusluetteloa palkoista ja niitä jäi maksamatta. Ostoreskontrassa ollut ongelmia siinä, että tilityslomakkeille seurakunnan kirjaamat tiedot eivät siirry osrekierrossa laskun tietoihin Kipan käsittelyssä. Kun kyseessä ovat kolehdit ja vapaaehtoiset varat, nämä ovat aiheuttaneet turhan paljon selvittelytyötä jälkikäteen.

15 Ainakin tässä vaiheessa lisää huomattavasti töitä. Moninkertaiset tietojen konvertoinnit syöttämiset ja tarkistukset työllistävät ihan älyttömästi. Ei voida puhua automaattisesta tietojen käsittelystä, vaan manuaalisesta. Kankea, kallis, työllistävä Ainakin tässä vaiheessa lisää huomattavasti töitä. Moninkertaiset tietojen konvertoinnit syöttämiset ja tarkistukset työllistävät ihan älyttömästi. Ei voida puhua automaattisesta tietojen käsittelystä, vaan manuaalisesta. Koulutukset ovat vieneet ja Kipaan siirtymisen edeltäneen vuonna paljon aikaa. Järjestelmä ja ohjelmisto on todella vanha ja vanhanaikainen, hidas ja kankea. Pienissä seurakunnissa on mahdotonta osallistua koulutuksiin, koska rutiinityöt on myös hoidettava. Toiseksi videokoulutukset eivät ole kovinkaan tehokkaita, koska ei siinä yhteydessä pääse itse tekemään, niin ei synny muistijälkeä. Oppiminen tapahtuu yrityksen ja erehtymisen kautta. seurakuntatoiminnassa suuret keskittymät eivät toimi! Periaatteessa Kipa olisi tullut tehdä jo yli 20 vuotta sitten. Se toimisi jo. Nyt joudutaan pitämään aikaisemmilla ohjelmistojen tuottajilla lisenssejä ja tietoja yllä ja maksamaan siitä. Jos olisi valittu ohjelmistoksi toinen seurakunnissa käytössä ollut järjestelmä, huomattavalle osalle seurakuntia siirtyminen olisi ollut vaivatonta. Kumpikin seurakunnissa käytössä ollut järjestelmä on huomattavasti kehittyneempi ja toimivampi kuin SAP. Järjestelmä ei ota huomioon sitä, mitä kirkon ohjeet kirjanpidosta sanovat. On toimittava vastoin ohjeita!! kipamaksut E vuodessa!? näin on keskusteluissa tullut esille.

16 Kulut kasvavat, koska ensinnäkin KiPakorvauksia ei saada pois koska henkilöstöä ei voida vähentää vastaavassa suhteessa. Rahaa menetetään jonkin verran, koska pieniä laskutuksia ei kannata enää tehdä. perusseurakuntatyön tekijöillä menee huomattavasti enemmän työaikaa Kipan hoitoon asioissa, jotka talouspuoli on aikaisemmin hoitanut Tämä vaikuttaa ennenkaikkea väliportaan esimiehiin ja johtaviin viranhaltijoihin. Samalla työtä joudutaan tekemään päällekkäin, koska KiPan ohjelmat eivät ole yhteensopivia srk:n ohjelmien kanssa. Seurakunnassa käytössä olleet ohjelmat ovat muutenkin modernimpia. srk-tason työmäärä kipan parissa syö muun työn aikaa itse Kipaohjelma oudon epäselvä ja kimurantti, vaikeaselkoinen, oudot termit, erittäin käyttäjäepäystävällinen, harvinaisen joustamaton ja vanhanaikainen täysin alaarvoinen ruotsinkielinen toteutus alussa hidas tekninen apu, todella hitaat korjaus- ja muutosprosessit Aika on liian lyhyt tähän arvioon. Päänvaivaa ovat joka tapauksessa aiheuttaneet monet epäselvyydet, joissa osto- ja matkalaskut ovat pitkiä aikoja kierrossa, ilman että KiPa osaa selittää miksi ohjelmat eivät ohjaa niitä oikeisiin kohteisiin. Perusviba Kipasta on se, että toistaiseksi srk palvelee enemmän Kipaa kuin Kipa seurakuntaa. Koko Kipa-paketti tuli seurakuntiin puolivalmiina beta-versiona? Taustalla on varmasti vilpitön tarve rationalisoida ja tehostaa taloushallinon pyöritystä, mutta itse ohjelma on tökkinyt niin paljon eri tavoilla, että luottamus on tavallaan syöty. Kipan perusajatus on edelleenkin kannatettava. Toteutus (lue: itse ohjelma) epäpätevää tai liian aikaista valmiuksiin/tarpeisiin nähden Kipan akkunasta puuttuu työajan seuranta sekä kalenteri. Nyt lomasuunnitelmat, sähköinen kalenteri, KiPa-ilmoitukset ym. pitää tehdä useita kertoja. Koska seurakunnan talous- ja henkilöstöhallinto on mennyt kehityksessä vuosia taaksepäin KiPan myötä, on seurakunnassa pakko pitää rinnakkaista henkilöstöhallintoa jotta hallinto pysyy ajanmukaisena.

17 Tällä hetkellä ovat kasvaneet huomattavasti! Vaikka pieni seurakuntamme saa palvelutuotannon kulut tältä vuodelta kokonaisuudessaan takaisin kirkkohallitukselta, emme kuitenkaan saa kuluja siltä osin, kun Kipaan siirtyminen on aiheuttanut meille ylitöitä. Teen yksin talouspäällikkönä kaikki Kipaan liittyvät osaalueet, työhöni kuuluu myös kirkkoherranviraston hoito, joten nyt alkuvuonna on pitänyt käyttää sijaista virastossa, koska kaikki aika menee Kipan kanssa. Meidän seurakunnallamme on ollut kaiken lisäksi valtavasti teknisiä ongelmia Kipan Akkunan kanssa ja yhteys IT-alueen asiantuntijoihin on lähes päivittäistä. Ilmeisesti tämä johtuu Kipan ohjelmat eivät ole käyttäjäystävällisiä. Olen työskennellyt yli 20 vuotta tilitoimistoalalla ja monien erilaisten ohjelmien kanssa. Kirjanpito-, palkanlaskenta- ja reskontraohjelmat ovat parhaimmillaan hyvin yksinkertaisia ja tieto kulkee eri osaalueiden välillä niin, ettei samaa asiaa tarvitse kahta kertaa tallentaa. Tämä ohjelma on todella hidas käytettävä. Esimerkkinä muistiotositteen tallennus: monet ohjelmat osaavat tarjota vienneille aluksi debet-kirjausta eli sitä ei tarvitsisi valita joka viennin yhteydessä. Myös se, että joudumme valitsemaan oman seurakuntamme tunnuksen kirjausten yhteydessä on todella outoa, koska meillä kuitenkin on oikeus vain omaan seurakuntaamme. Nämä vain pieniä esimerkkejä, epäloogisia kohtia on monia. Edelliset kommentit käyvät tähänkin. Lisäksi ihmettelen kovasti sitä, miksei heti ole tehty päätöstä, että pienet seurakunnat liittyvät viimeisenä. Rakennemuutoskeskustelut käyvät kiivaina ja varmasti muutoksia ja yhdistymisiä tulee lähivuosina. Me kaikki pienten seurakuntien virkamiehet olemme tehneet valtavasti töitä koko viime vuoden ja edelleen jatkuu. Rakennemuutosten jälkeen työmäärä olisi ollut paljon pienempi. Siirtyminen on varmasti hyvä ratkaisu pitkällä tähtäyksellä, mutta ei tässä kohdin ainakaan pienillä seurakunnilla. Nimenomaan rakennemuutosten takia. Ohjelma on selkeästi tehty isojen seurakuntien käyttöön, me pienet emme tarvitsisi noin monimuotoista ohjelmaa. Myös ohjelmien toimivuus olisi pitänyt kunnolla testata ennen tuotantokäyttöä. Pitkin alkuvuotta olemme kuulleet kouluttajilta kommentteja, että nyt alkuvuonna tuotannossa on huomattu puutteita ja virheitä.

18 It-alueestamme, joka on ns. lapsitoimialue.

19 Helsingin seurakuntayhtymässä kirkkoherra ei pysty arvioimaan Kipan kustannusvaikutuksia. -Akkuvaiheessa kirkkohallitus kompensoi KIPA:n kuluja avustuksella. Tästä ei ole faktaa, mutta ainakin yksi työntekijä taloustoimistosta on vähennetty Tällä hetkellä ei näytä siltä, että taloustoimiston henkilöstön väheneminen riittäisi korvaamaan Kipan aiheuttamat kustannukset. Tiukkeneva seurakuntatalous ei tarvitse yhtään lisäkuluja. Tiettyjä tehtäviä jää pois, mutta uusia erilaisia tehtäviä tulee tilalle. Sähköinen laskujen kierrätys on hyvä uudistus entiseen verrattuna. Oletus oli että vähentää enemmänkin. Aika paljon - liian paljon työtä teetetään edelleen seurakunnassa, minkä voisi tehdä Kipassa Seurakunnan toiminnallisen puolen työntekijöille on siirtynyt aikaisempaa enemmän taloushallinnon työtehtäviä. Esim. laskutuksesta Vielä on paljon puutteita ja kehitettävää ohjelmistoissa. Järjestelmä oli käyttöön otettaessa raakile ja edelleen liian joustamaton mukautumaan käyttäjien toiveiden ja palautteen mukaan Ohjelmat ovat osin vielä raakileita ja järjestelmän parametrointi seurakunnille sopivaksi on vielä pahasti kesken. Mutta positiivisesti ajatellen ohjelmat ovat nykyaikaisia ja paranevat kokoajan, toivottavasti. Kipan pitäisi entistä enemmin omaksua asiakaspalvelijan rooli ja nopeuttaa palvelua. Esim. on kohtuutonta, että yksittäinen työntekijä joutuu odottamaan palkkasaamistaan Kipan tekemän virheen takia jopa viikkoja. Tällaista on tapahtunut..! Joustavuutta ja palveluasennetta lisää, ja ihmisiä palvelemaan eikä mitään tikettejä..! Kipan järjestelmät ovat jäykkiä. Niiden logiikka on vanhentunut ja aikaisemmin käytöss olleisiin ohjelmiin verrattuina vanhanaikaisia. Virheiden korjaaminen tapahtuu vasta käytännön työn kautta. Tämä kuormittaa seurakuntien työntekijöitä. kentän ääni ei ole kuulunut Kipaa valmisteltaessa. Ainakaan suuressa seurakunnassa ei ole havaittavissa vielä olennaista hyötyä.

20 Ongelmia on mutta ei mitään mahdotonta ja ainakin tuntuu siltä että asioita korjataan. Suurin ongelma on toistaiseksi keskitetty palautesysteemi: kukaan ei Kipasta vastaa puhelimeen => persoonaton ja virheherkkä systeemi Pienissä seurakunnissa ei säästöä synny, kun on joka tapauksessa oltava henkilöstöä tekemään asioita pitkälle vielä liittymisen jälkeenkin ja aina on rästitöitä hoidettavana. Ainakin siirtymävaiheessa pienessä yksikössä monesti on tiedot päässä, eikä kaikki ole sähköisessä muodossa tai edes tallennettu käytössä oleviin järjestelmiin. Nyt sitten uuteen järjestelmään pienessä yksikössä yksi ihminen yrittää ehtiä opettelemaan ja tekemään kaikki vaaditut asiat. Työlästä on kun on hoidettavana virasto ja talouspuoli sekä opeteltavana noin kymmenen eri tehtävä kokonaisuutta ja uudet ohjelmat ja käytännöt ja tilikartat ja kustannuspaikat. Lisäksi olisi ehdittävä huolehtimaan arkityöstä ja asiakkaista sekä alaisista. Lisäksi on opeteltava vielä erilaiset roolit esim palkanlaskennassa. Asioita on liittymä vaiheessa lähetetty monta kertaa, osa on hukkunut jonnekin. Kädestä pitäen neuvoja saisi olla saatavilla ja lisäksi koulutuksien tiedot jossain yhteisessä kalenterissa josta niitä voisi käydä tarkistelemassa ja ilmoittautumassa jos tarve vaatii. Vielä tässä liittymisen alkuvaiheessa, kun on paljon asioita edelleen tarkastamatta ja syöttämättä tai viemättä järjestelmiin ei ole helpottanut taloudenhoitoa. Opastusta ja koulutusta ihan kädestä pitäen olisi hyvä saada, vaikka se vanhanaikaista saattaa ollakin. Ohjelmista sen verran kiitosta, että osassa on hyvät kirjoituskone ominaisuudet, eli ei tarvitse moneen kohtaan kirjoitta ja tarkastella tietoja vaan menee perille asiat yhden lomakkeen tallentamisella (populus), vaikkakin joiltain osin on hankala selvitä asioissa eteenpäin (siirtymät). Lisäksi ajattelisin, että kirjanpidon kannalta olisi hyvä, että ohjelmia ja järjestelmiä kehitettäisiin siihen suuntaan, että pankkiohjelmassa voisi käydä kirjaamassa tai tekemässä vakio ajomääritelmiä tietyille panoille esim kolehti. jolloin kirjanpidossa tehtäisiin vain korjaukset. Lisäksi korjattujen tositteiden liittäminen uuteen tositteeseen helpottaisi tilintarkastusta. Lisäksi muistio tositteisiin kirjallisten osoioiden liittäminen eli liitteet ja populukseen kans palkanlaskennan liitteiden liittäminen, jolloin päästään papereista eroon kokonaan.

Kirjanpitotoimisto Mattilan tarjoaa sähköiset palvelut Helppoa, tehokasta ja ajantasaista. Missä tahansa ja milloin tahansa

Kirjanpitotoimisto Mattilan tarjoaa sähköiset palvelut Helppoa, tehokasta ja ajantasaista. Missä tahansa ja milloin tahansa Kirjanpitotoimisto Mattilan tarjoaa sähköiset palvelut Helppoa, tehokasta ja ajantasaista. Missä tahansa ja milloin tahansa Modernit sähköiset työvälineet mahdollistavat uuden tavan tehdä asioita ja seurata

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

TAPAUSKERTOMUS SEURAKUNTALIITOKSESTA KÄRKÖLÄN NÄKÖKULMASTA

TAPAUSKERTOMUS SEURAKUNTALIITOKSESTA KÄRKÖLÄN NÄKÖKULMASTA TAPAUSKERTOMUS SEURAKUNTALIITOKSESTA KÄRKÖLÄN NÄKÖKULMASTA LYHYT KUVAUS LIITTYMISPROSESSISTA Kärkölässä piispantarkastus - 2015 Vuoden aikana useita koulutuspäiviä henkilökunnalle ja luottamushenkilöille

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

HeTa. Rovaniemi 23.9.2010

HeTa. Rovaniemi 23.9.2010 Kirkon palvelukeskushanke HeTa KiTo-teemapäivät Rovaniemi Lakimuutos Toukokuussa 2010 hyväksyttiin, että ev.lut.kirkkoon perustetaan kirjanpidon ja palkanlaskennan palvelukeskus, joka palvelee kirkon talousyksiköitä.

Lisätiedot

"Näin Kieku parantaa tuottavuutta meillä"

Näin Kieku parantaa tuottavuutta meillä Kieku käyttäjäfoorumi 6.5.2015 Rajavartiolaitos Tiina Lundgren, Liisa Salo, Heikki Kumpula Nykytila talous- ja henkilöstöhallinnon osalta Kieku käyttöön Rajavartiolaitoksessa 1.4.2014 Kiekun myötä RVL:lle

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Kiekun työaikojen hallinnan kehittämistarpeet. Kieku-käyttäjäfoorumi Marko Maaniitty / Verohallinto

Kiekun työaikojen hallinnan kehittämistarpeet. Kieku-käyttäjäfoorumi Marko Maaniitty / Verohallinto Kiekun työaikojen hallinnan kehittämistarpeet Kieku-käyttäjäfoorumi Marko Maaniitty / Verohallinto Vero ja työaikojen seuranta ennen Kiekua Työaikoja kohdennettu vuodesta 1991 koko hallinnon tasolla (kaikki

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Toiminnanhoitajan katsaus. Vuodet 2013-2014

Toiminnanhoitajan katsaus. Vuodet 2013-2014 Toiminnanhoitajan katsaus Vuodet 2013-2014 Vuosi 2013 Kuluja saatu huomattavasti karsittua Tilitoimiston palveluita käytetty aiempaa vähemmän,n. 10.000 kuin edellisenä vuonna Kokouksia aiempaa vähemmän

Lisätiedot

Tampereen Tilitoimisto Oy Tomas Ruotsalainen KOKEMUKSIA YRITYSTEN SEPA- PROJEKTEISTA

Tampereen Tilitoimisto Oy Tomas Ruotsalainen KOKEMUKSIA YRITYSTEN SEPA- PROJEKTEISTA Tampereen Tilitoimisto Oy Tomas Ruotsalainen KOKEMUKSIA YRITYSTEN SEPA- PROJEKTEISTA TAMPEREEN TILITOIMISTO OY Täyden palvelun tilitoimisto Kaikki taloushallinnon palvelut PK-yrityksille Kirjanpidot Palkanlaskennat

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008

ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008 Sivu 1(8) ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008 ProCountor tutki syyskuun alussa asiakkaittensa tyytyväisyyttä ProCountor-ohjelmistoon sekä Helpdesk-palveluun. Asiakaskyselyyn vastasi 179 käyttäjää.

Lisätiedot

Tilitoimistojen käyttämät verkkolaskutuksen välineet ja kokemukset tutkimusraportti

Tilitoimistojen käyttämät verkkolaskutuksen välineet ja kokemukset tutkimusraportti Tilitoimistojen käyttämät verkkolaskutuksen välineet ja kokemukset tutkimusraportti 2010-2011 n=320 Vastaajan asema tilitoimistossa 1 Tilitoimiston sijainti 2 Jäsenyys Taloushallintoliitossa ja tilitoimistotoiminnan

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Tikli-projektin avausseminaari

Tikli-projektin avausseminaari Tikli-projektin avausseminaari Toiminnanohjaus 16.9.2008 Salla Brunou, Severa Luennon sisältö 1. Annetut aiheet 2. Omia kokemuksia Severa Oyj Severa -Kasvanut vuodesta 2003 yli 20 hengen yritykseksi -Asiakaskunta:

Lisätiedot

TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA

TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA Pikaopas TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA Mikä on sähköinen taloushallinto? Sähköinen taloushallinto tarkoittaa yksinkertaistettuna yrityksen taloushallintoon liittyvien tehtävien,

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

Headline. Main text. Basware-käyttäjäpäivät Sini Klockars

Headline. Main text. Basware-käyttäjäpäivät Sini Klockars Basware-käyttäjäpäivät 21.9.2011 Sini Klockars BESTSELLER Suomessa Kansainvälisesti Liikevaihto 70 meur 2 MEUR Tulos 2 meur 0,3 MEUR Perustettu 1990 1975 Brändejä 10 10 Liikkeitä >100 > 2 500 Henkilökuntaa

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

ValueFrame. Tilitoimiston toiminnanohjaus

ValueFrame. Tilitoimiston toiminnanohjaus ValueFrame Tilitoimiston toiminnanohjaus ValueFramen ansiosta työtehtävämme pysyvät ajan tasalla, ja se auttaa minua koordinoimaan tehtäviä. Pystymme kirjaamaan tehdyt tunnit laskutusta varten niin, että

Lisätiedot

Yrityskaupan muistilista

Yrityskaupan muistilista Yrityskaupan muistilista Aloita ajoissa * Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin 10 kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa

Lisätiedot

Tiedote maalausaikaneuvotteluista

Tiedote maalausaikaneuvotteluista Tiedote maalausaikaneuvotteluista Cab on lähettänyt 17.1.2017 tiedotteen jossa he kertovat että maalausaika tulee muuttumaan 27.4.2017 Tämä 17.1.2017 lähetetty tiedote uusista ajoista on yksin ja ainoastaan

Lisätiedot

TALOUSHALLINTO, JOKA YMMÄRTÄÄ PROJEKTILIIKETOIMINTAA

TALOUSHALLINTO, JOKA YMMÄRTÄÄ PROJEKTILIIKETOIMINTAA TALOUSHALLINTO, JOKA YMMÄRTÄÄ PROJEKTILIIKETOIMINTAA ENEMMÄN AIKAA TYÖLLE, JOLLA ON MERKITYSTÄ Tiimien erilaiset toimintatavat ja tiedon tarpeet aiheuttavat usein turhaa selvittelytyötä ja samaa tietoa

Lisätiedot

Lisää tehoa kommunikointiin

Lisää tehoa kommunikointiin Lisää tehoa kommunikointiin We accept the challenge! presented by Rauno Nousiainen Lisää tehoa kommunikointiin Rauno Nousiainen Manager, IT Infrastructure services Andritz Oy 2 Lisää tehoa kommunikointiin

Lisätiedot

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Selvitys Keski Suomen alueella Nina Pimiä Projekti insinööri 29.1.2016 Mitä tutkittiin? Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarvetta

Lisätiedot

CASE Pisla Oy. Sähköistä osto- ja matkalaskujen käsittelyä eofficella

CASE Pisla Oy. Sähköistä osto- ja matkalaskujen käsittelyä eofficella CASE Pisla Oy Sähköistä osto- ja matkalaskujen käsittelyä eofficella Pisla Oy yritysinfo Pisla Oy on vuonna 1976 perustettu konserni, pääpaikka on Viitasaarella Suomessa. Konserniin kuuluvat seuraavat

Lisätiedot

JANAKKALAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 5/2011 Kirkkoneuvosto 10.5.2011. Haapala Heikki jäsen. Kiukkonen Sirpa jäsen

JANAKKALAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 5/2011 Kirkkoneuvosto 10.5.2011. Haapala Heikki jäsen. Kiukkonen Sirpa jäsen Aika 10.5.2011 klo 17.00 - Paikka Turengin seurakuntakeskus Läsnä Riikonen Pekka puheenjohtaja Elo Veijo jäsen Haapala Heikki jäsen Kautto Kaisa jäsen Kiukkonen Sirpa jäsen Pihkala Isto jäsen Selinummi

Lisätiedot

Yhteenveto Taloushallintoliiton käyttäjätutkimuksesta tilitoimistojen sähköisten ostolaskujen käsittelystä

Yhteenveto Taloushallintoliiton käyttäjätutkimuksesta tilitoimistojen sähköisten ostolaskujen käsittelystä Yhteenveto Taloushallintoliiton käyttäjätutkimuksesta tilitoimistojen sähköisten ostolaskujen käsittelystä Julkaistu 14.6.2011 Taloushallintoliiton Kesäpäivillä Taloushallintoliiton käyttäjätutkimus tilitoimistojen

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

MUONION SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA sivu 1(8) Kirkkoneuvosto 5/2011 4.10.2011. OSALLISTUJAT läsnä poissa

MUONION SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA sivu 1(8) Kirkkoneuvosto 5/2011 4.10.2011. OSALLISTUJAT läsnä poissa MUONION SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA sivu 1(8) KOKOUSTIEDOT Aika 4.10.2011 klo 17-18.30 Paikka Seurakuntakoti OSALLISTUJAT läsnä poissa Puh. johtaja Muraja Asko kirkkoherra x Alaoja Raimo jäsen, vpj. x Haikonen

Lisätiedot

Rekrytointipalvelu Sihti Oy, tuntikirjaustyökalun käyttöohje (työntekijä)

Rekrytointipalvelu Sihti Oy, tuntikirjaustyökalun käyttöohje (työntekijä) Rekrytointipalvelu Sihti Oy, tuntikirjaustyökalun käyttöohje (työntekijä) Sihti Oy aloitti siirtymisen sähköisen tuntikirjauksen käyttöön syksyllä 2013. Jokaisella työntekijällä on mahdollisuus saada halutessaan

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Taloushallinnon kevätseminaari

Taloushallinnon kevätseminaari Taloushallinnon kevätseminaari Minna Korpela Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus www.palkeet.fi Sisältö Tilinpäätöksen sujuvuus Ajankohtaista Palkeista Sisäinen valvonta Kirjanpidossa

Lisätiedot

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät!

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! OPPILAS 1 Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! Kurssi oli superhyvä, juuri sellainen mitä halusin, jopa parempi! Tietokoneohjelma oli loistava opiskeluapuri

Lisätiedot

Visma Netvisor. Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen. RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet

Visma Netvisor. Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen. RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet Visma Netvisor Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen CRM JA MYYNTI PROJEKTINHALLINTA TYÖAIKA JA KULUT AUTOMATISOITU LASKUTUS RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet

Lisätiedot

Uskonto 10, matikka 4?

Uskonto 10, matikka 4? Uskonto 10, matikka 4? - Kimpan hyvä taloudenhoito, tilinavaus ja kirjanpito Johanna Heinonen Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry Kimpan hyvä taloudenhallinta Kimpalle avataan tili, jonne osakkaat

Lisätiedot

Uuden palvelumallin vaikutukset palvelujen tuottamisessa

Uuden palvelumallin vaikutukset palvelujen tuottamisessa Uuden palvelumallin vaikutukset palvelujen tuottamisessa KIEKU käyttäjäfoorumi 4.11.2014 Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus www.palkeet.fi Tehdyt linjaukset Päätös toimintamallin muutoksesta

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

1 Sähköiset veroilmoitukset

1 Sähköiset veroilmoitukset 2 Sisällys 1 Sähköiset veroilmoitukset... 3 1.1 Tilikartta... 3 1.2 Verolomakkeet... 5 1.3 Lomakkeiden päivitys ja tallennettujen arvojen kopiointi... 7 1.4 Tulostus... 7 1.5 Lomakkeiden tulostaminen paperille

Lisätiedot

Pikaopas. Mobiilituntikirjausten hyödyntäminen palkanmaksussa

Pikaopas. Mobiilituntikirjausten hyödyntäminen palkanmaksussa Pikaopas Mobiilituntikirjausten hyödyntäminen palkanmaksussa Miten hyödyntää mobiilituntikirjauksia palkanmaksussa? Tässä oppaassa käydään läpi hyväksi havaittuja käytäntöjä sähköisen työajanseurannan

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 120 Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 107 114 100 87 93 Oppilasmäärä 80 60 40 20 0 3 5 7 14 20 30 20 30 36 33 56 39 67 48 69 77 76 56 65 35 25 10 9,75 9,5 9,25 9 8,75 8,5 8,25 8 7,75 7,5 7,25 7

Lisätiedot

Sisällys. 2 Aloittaminen. 4 Ominaisuudet esimiehet esimerkissä. 5 Työajan mobiilikirjaus

Sisällys. 2 Aloittaminen. 4 Ominaisuudet esimiehet esimerkissä. 5 Työajan mobiilikirjaus Sisällys 2 Aloittaminen 2 Ominaisuudet tuotantotyöntekijä esimerkissä 3 Ominaisuudet toimistotyöntekijä esimerkissä 4 Ominaisuudet esimiehet esimerkissä 5 Ominaisuudet pääkäyttäjänä 5 Työajan mobiilikirjaus

Lisätiedot

Kysely etäopetustuntien valvojille toukokuussa 2011 (vastauksia 13)

Kysely etäopetustuntien valvojille toukokuussa 2011 (vastauksia 13) Kysely etäopetustuntien valvojille toukokuussa 2011 (vastauksia 1) Olen saanut riittävästi perehdytystä etätuntien valvojana toimimiseen kyllä en en tiedä 8 % Mistä asiasta/asioista olisit kaivannut lisää

Lisätiedot

Tilitoimistojen Asiakkuudet helmikuu 2012

Tilitoimistojen Asiakkuudet helmikuu 2012 Tilitoimistojen Asiakkuudet helmikuu 2012 Raportin kohderyhmä: Yrityspalvelu Pirjo Lundeqvist Oy Vastaajia yhteensä: 19 1 Raportin lukuohjeet - Raportin alussa näytetään tää indeksit: it Indeksi tarkoittaa

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

Kokemuksia Valtiokonttorin Kieku-käyttöönotosta

Kokemuksia Valtiokonttorin Kieku-käyttöönotosta Kokemuksia Valtiokonttorin Kieku-käyttöönotosta Talous- ja henkilöstöhallinnon substanssit sekä Kiekuprosessit Mikä Heltta-hanke oli? Otimme käyttöön 1.1.2011 Kieku-tietojärjestelmän talousja henkilöstöhallintoon

Lisätiedot

Kirjanpidon ALV-muutos

Kirjanpidon ALV-muutos 9.9.2010 1(10) Kirjanpidon ALV-muutos Tämä dokumentti sisältää ohjeen sille miten uudet ALVkoodit (ALV-prosentit) otetaan käyttöön. Vaihtoehto yksi(1) vaihda olemassaolevat ALV-koodit yhdestä prosentista

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

Palkeet asiakastyytyväisyys

Palkeet asiakastyytyväisyys Palkeet asiakastyytyväisyys Kieku-info 30.9.2015 Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus www.palkeet.fi Kohderyhmä ja näyte Tutkimuksen kohderyhmät Asiakasvirastojen yhteyshenkilöt ja johto

Lisätiedot

ProOffice -kasvukonsepti. Siirrä asiakkaasi sähköiseen taloushallintoon

ProOffice -kasvukonsepti. Siirrä asiakkaasi sähköiseen taloushallintoon ProOffice -kasvukonsepti Siirrä asiakkaasi sähköiseen taloushallintoon Sisällysluettelo ProOffice-kasvukonseptilla menestyt 3 Pysy mukana tilitoimistoalan muutoksessa 4 ProOffice-kasvukonsepti 5 Markkinoinnin

Lisätiedot

BASWARE INVOICE READY KÄYTTÖOHJE

BASWARE INVOICE READY KÄYTTÖOHJE Page 1 of 13 BASWARE INVOICE READY KÄYTTÖOHJE Kirjaudu sähköpostiviestistä suoraan tai kirjoittamalla osoiterivi osoitehakemistoon: https://invoiceready.emce.net/neologinf/login.aspx klikkaa Työlistaa

Lisätiedot

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus Asiakas ja tavoite Heikieli on vuonna 2015 perustettu yhden hengen asiantuntijayritys, joka tarjoaa käännös- ja oikolukupalveluita englannista ja saksasta suomeksi. Freelance-kääntäjiä on Suomessa paljon,

Lisätiedot

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus

Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarve ja saatavuus Selvitys Keski-Suomen alueella Nina Pimiä Projektipäällikkö 21.5.2015 Mitä tutkittiin? Pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarvetta

Lisätiedot

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri 18.08.2010 OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Jeeves eattest ostolaskujen kierrätys Tarkastettavista/hyväksyttävistä ostolaskuista

Lisätiedot

TOIMIVIA TALOUSHALLINNON RATKAISUJA

TOIMIVIA TALOUSHALLINNON RATKAISUJA Tilitalo Emma Oy TOIMIVIA TALOUSHALLINNON RATKAISUJA Tilitalo Emman erikoisosaamista ovat taloushallinnon palvelut asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille. Palvelemme mielellämme myös pieniä ja keskisuuria

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen

Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen Sisällysluettelo 1. Tulosta mustavalkoisena 2. Kaksipuoleinen tulostus 3. Käytä verkkotulostimia, mielellään monitoimilaitteita 4. Asemoi useampi sivu tulostettavaa

Lisätiedot

Projektinhallinta. Kielten POP-hankkeiden koordinaattoritapaaminen 5.5.2010. Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Ulla Pehrsson ja Johanna Heimonen

Projektinhallinta. Kielten POP-hankkeiden koordinaattoritapaaminen 5.5.2010. Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Ulla Pehrsson ja Johanna Heimonen Projektinhallinta Kielten POP-hankkeiden koordinaattoritapaaminen 5.5.2010 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Ulla Pehrsson ja Johanna Heimonen Mitä, missä, milloin ja vielä miten, paljonko, kenelle,

Lisätiedot

Seurakunnan tuki talouden hallinnassa

Seurakunnan tuki talouden hallinnassa Seurakunnan tuki talouden hallinnassa Diakoniajohtaja Otto Savolaisen puheenvuoro Apuja velkojen hallintaan seminaari-iltapäivässä, 21.11.2017, Toimintojen talo Mitä? Miten? Kokemuksia Mitä? Seurakunnan

Lisätiedot

Vastaan yhdistyksen talousasioista Mitä se tarkoittaa? Yhdistyksen talous 101

Vastaan yhdistyksen talousasioista Mitä se tarkoittaa? Yhdistyksen talous 101 Vastaan yhdistyksen talousasioista Mitä se tarkoittaa? Yhdistyksen talous 101 Tässä esityksessä Yhdistyksen talous Miten kirjaa pidetään Yleistä kirjanpidosta Tosite, tase, tuloslaskelma ja sellaiset Vuoden

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Ylä-Savon seurakuntayhtymä Luottamushenkilöiden perehdytysilta 17.2.2015 Hallintojohtaja Katariina Bergbacka Seurakuntayhtymän perustamisen tavoite Tavoitteena säilyttää seurakuntien toiminnallinen itsenäisyys,

Lisätiedot

AKIN JÄSENKYSELY 2015

AKIN JÄSENKYSELY 2015 AKIN JÄSENKYSELY 2015 28.4.2015 Tekijä OSIOT 1. Seurakuntarakenne 2. Diakonivirka 3. Työaika 4. Palkkaus 5. AKIn jäsenvakuutukset ja lakimiespalvelut 6. AKIn viestintä 2 3 Osio 1: Seurakuntarakenne MIELESTÄNI

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

NäyttöPiste NY. Miten hoidamme rahaliikenteen?

NäyttöPiste NY. Miten hoidamme rahaliikenteen? NäyttöPiste NY Miten hoidamme rahaliikenteen? Tässä diaesityksessä kerromme yrityksemme taloushallinnosta, mutta kerromme kuitenkin ensin hieman yrityksestämme. NäyttöPiste NY Yleistä NäyttöPiste NY on

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

JYTYN KENEEN SINÄ LUOTAT- KAMPANJAKYSELY syksy 2013

JYTYN KENEEN SINÄ LUOTAT- KAMPANJAKYSELY syksy 2013 JYTYN KENEEN SINÄ LUOTAT- KAMPANJAKYSELY syksy 2013 KENEEN SINÄ LUOTAT- KAMPANJAKYSELY Lähetettiin syyskuussa kaikille Jytyn jäsenille, joiden sähköpostiosoitteet olivat jäsenrekisterissä. Vastauksia yhteensä

Lisätiedot

ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009

ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009 Sivu 1(9) ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009 Asiakkaat tyytyväisiä palveluun ProCountorin vuosittaiseen asiakastyytyväisyyskyselyyn vastasi tänä vuonna ennätykselliset 561 vastaajaa (179 vastaajaa

Lisätiedot

Ryhtiä työntekoon. Hanna Niemelä

Ryhtiä työntekoon. Hanna Niemelä Ryhtiä työntekoon Hanna Niemelä Alkuun pääseminen Opinnäytetyön tekeminen alkaa aiheen sopimisesta ohjaajan kanssa. Opinnäytetyön onnistumisen ensimmäinen edellytys on tutkimuskysymyksen määrittely ja

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04

TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04 TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04 Mikä on TYVI? TYVI-operaattorit TYVI on lyhenne joka tulee sanoista Tiedot Yritykseltä VIranomaisille. Järjestelmä otetaan käyttöön 1.1.2005

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

E-laskun asiakasarvo pk-sektorilla

E-laskun asiakasarvo pk-sektorilla 1 E-laskun asiakasarvo pk-sektorilla 2 Esityksen sisältö Miksi tutkimus tehtiin? Mitä haluttiin selvittää? Tutkimuksen suoritus Tulokset Koetut hyödyt ja haitat Miksi pk-yritys siirtyi käyttämään e-laskua

Lisätiedot

Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa

Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa Diakonian talousneuvonnan projektityöntekijä Soile Niemi Takuu-Säätiön ajankohtaispäivä 14.12.2016 On osa ev.lut.

Lisätiedot

Referenssi FRIISILÄNTIE 33, ESPOO. Ripeää toimintaa ja upea lopputulos

Referenssi FRIISILÄNTIE 33, ESPOO. Ripeää toimintaa ja upea lopputulos Ripeää toimintaa ja upea lopputulos Talomme katto on rakennettu vuonna 1986. Tiilet olivat tulleet huokoiseksi ja sammalta kertynyt, joten huoltoa kaivattiin, kertoo talon omistaja. Referenssi FRIISILÄNTIE

Lisätiedot

Palkeiden palkanmaksuprosessin kontrollit

Palkeiden palkanmaksuprosessin kontrollit Palkeiden palkanmaksuprosessin kontrollit Kieku-käyttäjäpäivät 20.9.2016 Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus www.palkeet.fi Kontrollien määrittäminen, suorittaminen ja raportointi Prosessinomistaja

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

Vastaus selvityspyyntöön

Vastaus selvityspyyntöön Vastaus selvityspyyntöön 12.6.2015 Taitoa Turun toimipiste Pirjo Yli-Ikkelä Toimipisteen johtaja Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin selvityspyyntö kaupungin osto- ja myyntireskontran

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Ulos pätkävankilasta

Ulos pätkävankilasta Ulos pätkävankilasta työntekijä tulisi toimeen yhdellä työsuhteella ja siitä saatavalla palkalla. epäreiluja työn teettämisen tapoja ei paikattaisi verovaroin. Osa-aikaisen palkka jää pieneksi. Esimerkiksi

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

K O K O U S K U T S U

K O K O U S K U T S U ASKOLAN SEURAKUNTA Askolantie 23 07500 ASKOLA K O K O U S K U T S U Kirkkoneuvoston kokous pidetään 31.3.2016 klo 18.00 Seurakuntakodilla Askolantie 23 ASIALISTA 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Näin paransimme tuottavuutta. Hyvät käytännöt ja vakiinnuttamisen keinot Kieku-käyttäjäfoorumi

Näin paransimme tuottavuutta. Hyvät käytännöt ja vakiinnuttamisen keinot Kieku-käyttäjäfoorumi Näin paransimme tuottavuutta. Hyvät käytännöt ja vakiinnuttamisen keinot Kieku-käyttäjäfoorumi Jukka Aalto Helsinki 26.11.2015 Näkökulmat 1. Henkilöstöhallinto 2. Taloushallinto 3. Haasteet 27.11.2015

Lisätiedot

Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa. Ajankohta helmikuu 2012

Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa. Ajankohta helmikuu 2012 Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa Ajankohta helmikuu 2012 Taustatiedot Yli 1000 500-999 50-499 10-49 Alle 10 Neljäs kysely helmikuussa 2012 Toteutettiin

Lisätiedot