SUUNNITELMA KESKUSKOULUSSA TEHTYJEN KORJUSTEN JA KORJAAVIEN TOIMENPITEIDEN JÄLKEISESTÄ SEURANNASTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUUNNITELMA KESKUSKOULUSSA TEHTYJEN KORJUSTEN JA KORJAAVIEN TOIMENPITEIDEN JÄLKEISESTÄ SEURANNASTA"

Transkriptio

1 Sivu 1 (7 ) Jälkiseurantasuunnitelma Keskuskoulu Asia SUUNNITELMA KESKUSKOULUSSA TEHTYJEN KORJUSTEN JA KORJAAVIEN TOIMENPITEIDEN JÄLKEISESTÄ SEURANNASTA Keskuskoulun olosuhteita ja tilannetta tullaan seuraamaan koulun kohdekohtaisen sisäilmaryhmän toimesta korjaustoimenpiteiden valmistumisen jälkeen. Seuranta koostuu kolmesta osa-alueesta; oppilaiden tuntemusten ja terveydentilan seurannastan, henkilökunnan tuntemusten ja terveydentilan seurannasta sekä korjaustöiden laadun valvonnasta. Oppilaiden terveydentilan seuranta tapahtuu oppilasterveydenhoidon kautta ja henkilöstön terveydentilan seuranta työterveyden toimesta. Tehtyjen korjausten laadun ja pitkäaikaiskestävyyden seurantaa tehdään rakennusteknisten ja ilmanvaihdon toiminnan tarkkailumittausten avulla. 1. Oppilaiden terveydentilan seurannasta on hyvinvointineuvola laatinut selvityksen (Liite 1). Tarvittaessa oppilaille voidaan tehdä oirekysely vertailuna vuoden 2013 helmikuussa tehdylle kyselylle. Oppilaiden sairauspoissaolot kirjataan myös koulun toimesta ylös. 2. Henkilöstön terveydentilaa seurataan työterveyden toimesta. Työterveyden toimintamalli on ohessa (Liite 2). Henkilöstön sairauspoissaolot kirjataan muistiin myös koulun toimesta. 3. Korjausten laadunvarmistuksena ja pitkän aikavälin kestävyyden seurantana tilapalvelu toteuttaa rakennusteknisiä tarkkailumittauksia ja ilmanvaihdon säätö- ja seurantamittauksia. Selvitys Keskuskoulun rakennusteknisestä seurannasta on ohessa (Liite 3). 4. Rakennusteknisen seurantaselvityksen yhteyteen on liitetty siivousohjelma korjausten jälkeen tehtävästä siivouksesta. 5. Sisäilman laadun palautumista tavanomaiseksi korjausten jälkeen seurataan sisäilmamittausten avulla. Selvitys sisäilmamittauksista on ohessa (Liite 4). Koulun olosuhdeseurantaa tehdään myös kiinteistönhoidon ja koulun toimesta sekä koulun, työsuojelun, työterveyden, kouluterveydenhoidon, terveysvalvonnan ja tilapalvelun määräaikatarkastusten. Seurantasuunnitelman laatimiseen ovat osallistuneet sisäilmaryhmässä opetustoimi, työsuojelu, terveysvalvonta, kouluterveydenhoito, työterveys ja tilapalvelu.

2 Sivu 2 (7 ) LIITE 1 Kouluterveydenhuolto ja Keskuskoulun oppilaiden terveyden seuranta 1. Lasten terveyden seuranta Terveydenhoitaja tapaa jokaisen oppilaan kerran vuodessa. 7. luokan tarkastukseen yläkoululaisten vanhemmat kutsutaan mukaan. Osa tarkastuksista tehdään jo ennen koulun alkua. 8. luokalla on terveydenhoitajan tarkastus ja lääkärin tarkastus, johon vanhemmilla on mahdollisuus osallistua niin halutessaan. Nuorelle annetaan kuitenkin aina oma aika lääkärin luo. 9. luokalla on terveydenhoitajan tarkastus. Vanhemmat saavat tiedon tulossa olevista tarkastuksista ja he voivat olla yhteydessä terveydenhoitajaan aina halutessaan. Terveydenhoitaja tapaa nuoria muutoinkin kuin terveystarkastusten yhteydessä. Vastaanotoille voi nuori halutessaan mennä, kun hänellä on kysyttävää tai selviteltävää. Pitkäaikaissairautta sairastavien lasten terveyttä seurataan nuoren oman terveyssuunnitelman mukaan. Osa seurannasta on jatkoa esim. erikoissairaanhoidon käynneille. Keskuskoulun terveydenhoitaja on tietoinen koulussa olleista ongelmista ja huomio ne haastatellessaan nuoria. Terveydenhoitajalla ja lääkärillä on käytössään nuoren terveyskertomus effica - potilastietojärjestelmän kautta, johon kaikki käynnit kirjataan. Samaa potilastietojärjestelmää käyttävät myös muut terveyskeskuksen lääkärit. Näin kirjatut oireet ja niiden kautta syntynyt tieto on mahdollista myöhemmin tarkistaa. Vanhempien toivotaan toimittavan tietoa nuoren oireiluista ja tutkimuksista sekä esim. yksityislääkärikäynneistä kouluterveydenhoitajalle. 2. Koulun sisäilmaryhmän toiminta Keskuskoulun tilanne on ollut pitkäaikainen ja oireista kärsiviä sekä opettajia että oppilaita ollut niin paljon, että on jouduttu siirtymään kokonaan väistötiloihin. Sen vuoksi kouluterveydenhuolto kannattaa säännöllisiä koulun sisäilmaryhmän kokouksia vielä tilojen korjausten jälkeenkin, ainakin lukuvuoden Terveydenhoitaja kuuluu koulun omaan sisäilmaryhmään. Jos hänelle tulee tietoon oppilaiden oireiluita, vie hän tietoa työryhmälle. Lääkärin osaamista käytetään tarvittaessa. Koulun sisäilmaryhmä tekee päätöksen koulussa tehtävistä tutkimuksista koskien henkilökuntaa ja oppilaita. Päätösten tukena on kaupungin sisäilmatyöryhmä/toimintamalli sekä muut tarvittavat asiantuntijatahot. Sisäilmaongelmiin tarttumisen käytäntöjä vielä kehitetään ja lisäohjeistusta on tulossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

3 Sivu 3 (7 ) LIITE 2 Sisäilma-asioiden vastuualue työterveyshuollossa Työterveyshuolto kartoittaa sisäilma-asioihin liittyvät oireet, selvittää mahdollisuuksien mukaan oireiden syy-yhteyden sisäilma-asioihin, tarvittavat jatkotutkimukset ja erotusdiagnostiikan, tarvittavat jatkoselvitykset, ammattitautitutkimukset ja työperäisyyden, työkykyasiat ja riskinarvioinnin sekä toimii yhteistyössä muiden toimijatahojen kanssa. Sisäilma-asiat tulevat työterveyshuoltoon esimiehen tai työntekijän yhteydenottojen, terveystarkastusten tai normaalien vastaanottokäyntien tai työpaikkaselvitysten yhteydessä. Korjaustoimenpiteiden jälkeen työterveyshuolto seuraa työntekijöiden terveydentilaa yksilötasolla oireilijoiden yhteydenottojen perusteella. Lisäksi noin 6 kk paluun jälkeen lämmityskaudella, järjestetään erikseen sovittava, koko työyhteisöä koskeva sisäilma kysely henkilökunnalle. Siinä saadaan ryhmätason tietoa korjaustoimien vaikutuksesta sisäilmaoireiluun. Työterveyshuolto arvio kyselyn ja yksilövastaanottotiedon perusteella, esiintyykö tiloissa edelleen sisäilmaongelmaa ja tekee riskinarvion. LIITE 3 Keskuskoulun sisäilmakorjausten rakennustekninen seuranta 1. Selvitys valitusta korjausmenetelmästä ja toteutuksesta sekä siitä, kuinka korjauksen laatu ja tiiviys varmistetaan. Kaikki välipohjarakenteiden liittymät ja läpiviennit tiivistetään epäpuhtauksien kulkeutumisen estämiseksi. Lisäksi tilat, joiden lattiassa on PAH-yhdistepitoinen sively, kapseloidaan TKR-Marketing Oy:n TKR-peruspinnoitteella PAH- yhdisteiden haihtumisen estämiseksi. Tiivistyskorjausten onnistuminen varmistetaan ensin mallihuoneiden osalta ja sen jälkeen työmaan aikana aistinvaraisesti sekä merkkiainekokein pistokokeenomaisesti (Vahanen tekee tarkistusmittaukset rakennustyön aikana, kun työmaalta on tullut ilmoitus. Mallihuoneet hyväksyy pääsuunnittelijat ja isännöitsijä sekä Vahanen). Kellarikerrosten kosteusvarioituneiden seinien kohdalla kapillaarinen vedennousu estetään seinän alareunan injektoinnilla. Lisäksi seinien alareunan rappaukset uusitaan kosteutta kestävällä ja hyvin vesihöyryä läpäisevällä suolankeräysrappauksella. Kosteusvaurioituneet muovimatot poistetaan ja pintamateriaalit uusitaan vesihöyryä läpäisevillä keraamisilla laatoilla. Korjausten yhteydessä alapohjan liittymät ja läpiviennit tiivistetään epäpuhtauksien kulkeutumisen estämiseksi. (Tiivistyskorjaukset varmistetaan merkkiainekokein, Vahanen). 2. Selvitys / tarkkailusuunnitelma siitä, kuinka korjausten pitkäaikaiskestävyys varmistetaan.

4 Sivu 4 (7 ) Huoltokirjaan merkitään (Leila tilaa huoltokirjan Vahaselta) kapseloinnin ja tiivistysten visuaalinen tarkkailu, tilat kierretään pistokoemaisesti (1 vuoden takuutarkastuksen yhteydessä). Tarkkailukierrokselle osallistuvat isännöitsijä, kunnossapitopäällikkö, vastaava mestari, pääsuunnittelija, rakennesuunnittelija, kiinteistönhoitaja ja rehtori. Vastuuhenkilönä ja kokoonkutsujana on isännöitsijä. Vahaselta tilataan laadunvarmistus merkkiainekokeella 2 vuoden takuutarkastuksen yhteydessä tai tarvittaessa aikaisemmin (isännöitsijä huolehtii). (Merkkiainekoe suoritetaan luokkahuoneiden kattoon porattujen reikien kautta, Vahanen.) 3. Selvitys kapselointi- ja tiivistyskorjauksen vaikutuksesta välipohjarakenteiden rakennusfysikaaliseen ja kosteustekniseen toimivuuteen. Välipohjarakenteiden korjaus ei oleellisesti muuta rakenteen kosteusteknistä toimintaa, sillä aiemminkin pinnoitteena ollut muovimatto on ollut tiivis ja huonosti kosteutta läpäisevä. Välipohjarakenteen ja ulkoseinän rakenneliitoksesta johtuen ulkoseinälinjalla on tapahtunut ja tapahtuu jatkossakin hetkittäistä kosteuden tiivistymistä jolla ei kuitenkaan ole vaikutusta rakenteen kantavuuteen. Alapohjarakenteen korjauksissa maaperästä mahdollisesti nouseva kosteus pääsee haihtumaan sisäilmaan keraamisen laatoituksen läpi. Aiemmin kosteus on tiivistynyt muovimaton alapintaan vaurioittaen tasoite- ja liimakerrosta. 4. Selvitys / mittaussuunnitelma siitä, kuinka varmistetaan, ettei korjatuista lattiarakenteista vapaudu PAH -aineita sisäilmaan. Sisäilmassa ei saa esiintyä kreosootin (ratapölkyn) hajua ja sisäilmasta mitatun indikaattoriaineen, naftaleenin, pitoisuus on oltava alle 2 µg/m 3. Lähtötilannemittaus korjausten valmistumisen jälkeen tilataan (isännöitsijä) Insinööri Studio Oy:ltä. Sisäilman laadun tarkistusmittaus tehdään 2 vuoden takuutarkastuksen yhteydessä (isännöitsijä huolehtii) ja se tilataan Insinööri Studio Oy:ltä. Aistinvaraista jatkotarkkailua tekevät sekä käyttäjät että koulun sisäilmaryhmä. 5. Ilmanvaihdon määrä- ja tasapainomittaukset. Tilojen painesuhteiden mittaukset Tilojen ilmamäärät säädetään (työmaa ilmoittaa Ilma-Eerolle, milloin voi säätää) ennen tilojen käyttöönottoa. Ilmamäärien säätämisen jälkeen, ennen tilojen käyttöönottoa, suoritetaan paine-erojen seurantamittauksia (LVI-valvoja/isännöitsijä tilaa Vahaselta). Mittaukset ovat vähintään 24 h mittaisia, jonka jälkeen tehdään mahdolliset muutokset ilmamääriin ja/tai iv-koneiden käyntiaikoihin ja toistetaan mittaukset. Mittauksia suoritetaan niin kauan, että painesuhteet pysyvät eri tilojen välillä haluttuun suuntaan sekä sisäilman ja ulkoilman välinen paine-ero mahdollisimman lähellä 0 Pa (LVI-valvoja vastaa).

5 Sivu 5 (7 ) Tilojen käyttöönoton jälkeen tehdään paine-erojen seurantamittaukset uudelleen noin 3 kk kuluttua (isännöitsijä tilaa, Vahanen mittaa). Mittaustulosten perusteella voidaan järjestelmää vielä tarvittaessa hienosäätää. Ilmanvaihdon määrä- ja tasapainomittaukset sekä tilojen painesuhteiden mittaukset tehdään 2 vuoden takuutarkastuksen yhteydessä (isännöitsijä huolehtii) ja jatkossa 5 vuoden välein kanavien nuohousten jälkeen (isännöitsijä huolehtii). 6. Kosteuden seuranta kosteudelle alttiista rakennekohdista. Piharakennukseen asennetaan RF SensIT kosteudenseurantajärjestelmä. Järjestelmä sisältää yhden tukiaseman, johon liittyy 4 mittapäätä. Tiedonsiirto mittapäästä anturimoduulille siirtyy mittajohdon välityksellä ja edelleen anturimoduulilta tukiasemalle langattomasti. Edelleen järjestelmä siirtää tiedot langattomasti tukiasemalta pilvipalvelimelle. Mittapäät sijoitetaan rakenteiden sisään. Mittaustiedot tallennetaan koko seurantahistorian ajalta ja ne siirtyvät laitteiston asentajan seurantaan. Myös esim. kiinteistönhoitaja ja käyttäjä voivat tarkkailla tietoja omalta tietokoneeltaan tai älypuhelimellaan (isännöitsijä huolehtii). Päärakennuksen matalan osan pohjakerrokseen asennetaan 2 tukiasemaa, 2 anturimoduulia ja 8 mittapäätä. Siivousohjelma korjausten valmistumisen jälkeen. Korjausrakentamisen jälkeen tehdään homepölysiivous. Muuton jälkeen tehdään muuttosiivous ennen tilojen käyttöönottoa. Tilojen käyttöönoton jälkeen tiloissa noudatetaan tehostettua siivousta enintään 3 kuukauden ajan. Laskeutuneen pölyn määrää seurataan. (siivoustyönjohtaja) Tehostetun siivouksen aikana tasopinnoilta ja lattioilta poistetaan pölyt päivittäin. Siivouksen onnistuminen edellyttää yhteistyötä tilojen käyttäjän kanssa, että tasopinnoilla on mahdollisimman vähän tavaroita, jotka haittaavat pölyn poistoa. Tarvittaessa terveystarkastaja tekee pölyn koostumuksen seurannan erillisten näytteiden avulla. Tehostetun siivouksen jälkeen jatketaan normaalilla siivouksella, jota seurataan kerran vuodessa tehtävillä laatukierroksilla.. Ohjeita tehostetusta siivouksesta: tehostetun siivouksen aikana kerran kuukaudessa mm. puhdistetaan yläpölyt (pinnat yli 180 cm), kattovalaisimet, kalusteiden pystypinnat, ovet ja ovenpielet, seinä- ja patteripinnat, tekstiilikalusteet sekä televisiot, videot ja niiden telineet. P1-puhtausluokituksen seuranta homepölysiivouksen jälkeen: Silmämääräisessä tarkastuksessa ei saa olla silmin nähtävää pölyä

6 Sivu 6 (7 ) Hankalasti puhdistettavista paikoista eli näkymättömiltä pinnoilta, kuten patterien taustat ja sisäosat, sähkökourujen sisäpinnat ja korkealla sijaitsevilta pinnoilta sormipyyhkäisyllä ei saa olla selvästi havaittavaa pölykertymää. LIITE 4 Sisäilmamittaukset korjausten onnistumisen seurannassa Sisäilmamittausten avulla pyritään arvioimaan koulurakennuksen sisäilman laadun palautumista tavanomaiselle tasolle. Voidaan olettaa, että onnistuneiden korjausten yhteydessä vauriokohdat on pystytty poistamaan, jolloin sisäilman epäpuhtauspitoisuuksien tulisi olla pieniä. Sisäilmamittausten käytettävyyttä heikentää se, että mittaamalla voidaan arvioida vain yhtä terveyshaitan aiheuttajaa kerrallaan. Sisäilman hiukkasmittaukset tehdään 1-2 kuukauden kuluttua korjausten valmistumisesta, jotta rakennusaikainen pöly on ehtinyt laskeutua ja poistua siivouksen ja ilmanvaihdon myötä. Sisäilmamittaukset tehdään Kansanterveyslaitoksen oppaan 9/2007 ohjeita, Työterveyslaitoksen näyteohjeita sekä Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen 2003:1 ja -oppaan 3/2009 ohjeita noudattaen. 1. Polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen PAH -mittaukset Mahdollisia välipohjien kreosoottiemissioita selvitetään haihtuvien orgaanisten yhdisteiden/pah -yhdisteiden mittauksilla. PAH -mittaukset tehdään jo ennen tilojen käyttöönottoa. Sisäilmassa ei saa esiintyä kreosootin (ratapölkyn) hajua ja sisäilmasta mitatun indikaattoriaineen, naftaleenin, pitoisuuden on oltava alle 2 ug/m 3. Mikäli kreosootin hajua esiintyy ja/tai naftaleenipitoisuus on koholla, tehdään tarkentava kaasufaasit selvittävä mittaus (EPA 16 PAH -yhdisteet). 2. Teolliset mineraalikuidut Teollisten mineraalikuitujen esiintymistä selvitetään laskeutuneesta pölystä geeliteipillä otettavilla näytteillä. Pölylaskeuma kerätään erillisille laskeuma-alustoille. Pölyn laskeuma-aika on kaksi viikkoa, jona aikana näytepisteen aluetta ei siivota. 3. Pölyn laatu ja koostumus Pölyn koostumusta selvittävät näytteet kerätään laskeutuneesta pölystä pyyhintämenetelmällä suoraan näytepusseihin. Näytteenottoa varten jätetään tietyt ylätasopinnat siivoamatta edustavan pölylaskeuman kertymiseksi. 4. Sisäilman mikrobinäytteet Sisäilman mikrobipitoisuuksien näytteenottoon käytetään 6-vaiheimpaktoria. Näytteillä selvitetään poikkeavatko rakennuksen sisäilman mikrobipitoisuudet ja suvustot tavanomaisesta. Sisäilman mikrobipitoisuutta selvittävät näytteet on ohjeistettu kerättäviksi 1-2 kuukauden kuluttua korjausten valmistumisesta. Suositus näytteenottoajankohdaksi on talven lumi- ja jääpeitekausi, jolloin ulkoilman mikrobipi-

7 Sivu 7 (7 ) toisuudet ovat pienimmillään ja sisäilmassa esiintyvien itiöiden voidaan olettaa olevan peräisin lähes yksinomaan rakennuksen sisältä. Tarkoituksenmukaisinta on ottaa ilmanäytteet normaalin koulupäivän aikana. Mitä suurempi rakennus on, sitä enemmän näytteitä tarvitaan rakennuksen eri tiloista tulosten luotettavuuden lisäämiseksi. Näytteitä on otettava päärakennuksesta vähintään Piharakennuksessa näytteet on syytä ottaa kaikista käyttötiloista. 5. Aggressiivinen asbestinäyte Aggressiivinen ilmanäyte otetaan huoneilmasta ilmapumpulla ja näytteenotonaikana tilan pintoja harjataan ja pöllytetään jotta saadaan laskeutunutkin pöly liikkeelle, näin saadaan selville onko tilassa asbestikuituja. Asbestinäyte suositellaan otettavaksi ensimmäisen loppusiivouksen jälkeen ainakin lämmönjakohuoneesta 0123b sekä käytäviltä. Seuranta-aikataulu ennen takuutarkastuksia toimenpide ajankohta vastuuhenkilö Loppusiivous 1 viikot Kirsi Sipilä Aggressiivinen asbestinäyte viikko 42 Sirpa Aalto Ilmanvaihdon puhdistus ja säätö viikot Kari Peltonen Loppusiivous 2 viikot Kirsi Sipilä PAH -yhdisteiden ilmamittaus, kun ilmanvaihto on kiinni Ilmanvaihdon paine-erojen seurantamittaus 1 viikko 46 viikko 46 Sirpa Aalto Sirpa Aalto Mikrobitutkimus viikko 8 Sirpa Aalto Ilmanvaihdon paine-erojen seurantamittaus 2 viikko 9 Sirpa Aalto Kuitujen ja pölyn määrä ja koostumus viikko 9 Sirpa Aalto

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo 10.12.2014 Hanna Tuovinen, Vahanen Oy Miksi korjataan? Käyttäjät ovat ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta

Lisätiedot

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa Hanna Keinänen, Vahanen Oy Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa

Lisätiedot

Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus

Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Sipoon Talman koulussa suoritettiin laaja sisäilmaston tekninen kuntotutkimus marraskuu

Lisätiedot

Perustelut korjaamiselle ja korjaustapojen valinnalle sekä korjaustyön onnistumisen varmistaminen 7.4.2014

Perustelut korjaamiselle ja korjaustapojen valinnalle sekä korjaustyön onnistumisen varmistaminen 7.4.2014 Merituulen koulu, Inkoo Perustelut korjaamiselle ja korjaustapojen valinnalle sekä korjaustyön onnistumisen varmistaminen Sami Niemi, DI Yksikönpäällikkö Asumisterveysohje 2008 Rakennuksessa on aina mikrobeja

Lisätiedot

LAY A-siipi, korjaukset YTHS

LAY A-siipi, korjaukset YTHS LAY A-siipi, korjaukset YTHS Katariina Laine, Vahanen Oy 1 Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa 29.10-1.11.2012

Lisätiedot

Kun koulun sisäilma sairastuttaa

Kun koulun sisäilma sairastuttaa Kun koulun sisäilma sairastuttaa Sisäilmapaja 3 Forssassa 17.11.2011 Teija Meklin Homekoulu romahdutti opettajan terveyden Homekoulu kuohuttaa tunteita Ruotsinpyhtäällä julkaistu 16.8.2011 klo 09:14, http://yle.fi/alueet/teksti/

Lisätiedot

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013 Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 Sisäilmatalo Kärki Oy www.sisailmatalo.fi Sisäilmanäytteet maaliskuu 2013 Nurmeksen kaupungin

Lisätiedot

Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU

Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU Cygnaeuksen koulu, 20100 TURKU SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS JATKOTUTKIMUSSUUNNITELMA 15.3.2010 Raksystems-Antcimex Oy Vähäheikkiläntie 56 B FI-20810 TURKU p. 0207 495 500 20100 TURKU 2

Lisätiedot

MIKSI LATTIAPINNOITEONGELMAT OVAT EDELLEEN AJANKOHTAISIA, VAIKKA TYÖMAIDEN KOSTEUDENHALLINTA ON PARANTUNUT JA MATERIAALIEMISSIOT PIENENTYNEET?

MIKSI LATTIAPINNOITEONGELMAT OVAT EDELLEEN AJANKOHTAISIA, VAIKKA TYÖMAIDEN KOSTEUDENHALLINTA ON PARANTUNUT JA MATERIAALIEMISSIOT PIENENTYNEET? MIKSI LATTIAPINNOITEONGELMAT OVAT EDELLEEN AJANKOHTAISIA, VAIKKA TYÖMAIDEN KOSTEUDENHALLINTA ON PARANTUNUT JA MATERIAALIEMISSIOT PIENENTYNEET? Sami Niemi Vahanen Rakennusfysiikka Oy Helena Järnström VTT

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

Rakennusten sisäilmaongelmat. Ulla Lignell

Rakennusten sisäilmaongelmat. Ulla Lignell Rakennusten sisäilmaongelmat Ulla Lignell Kysymykset Millä perusteella ja kuinka usein sisäilmakartoituksia/sisäilmaselvityksiä Vantaan omistamissa kiinteistössä tehdään?- onko esimerkiksi tehty kartoitussuunnitelma

Lisätiedot

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri)

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011 SISÄILMATUTKIMUS Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

LAY D- ja E-siivet, korjaukset

LAY D- ja E-siivet, korjaukset D-siipi E-siipi LAY D- ja E-siivet, korjaukset Katariina Laine, Vahanen Oy Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

Porvoon kaupunki

Porvoon kaupunki Linnajoen koulu R E M O N T T I - I N F O Linnajoen koulu Rakennettu vuonna 1971. Peruskorjauksia ja laajennustöitä mm. vuosina 1993, 2003 ja 2012. Rakennustekninen kuntotutkimus vuosina 2015 ja 2017.

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa SISÄILMAMITTAUKSET Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa Raportin päiväys 31.10.2012 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 SISÄILMAMITTAUKSET 2 KURIIRITIE

Lisätiedot

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO Sivunumero: 1/11 LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO SISÄILMANLAADUN MITTAUS Tutkimusselostus 15.11.2013 Kai Kylliäinen 0405623222 Sivunumero: 2/11 Kohde: Toimeksianto: LYCEIPARKENS SKOLAN

Lisätiedot

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset, vaihe II Käyttäjäinfo

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset, vaihe II Käyttäjäinfo Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset, vaihe II Käyttäjäinfo 6.5.2015 Hanna Tuovinen, Vahanen Oy Korjausten tilanne Sisäilma- ja kosteusteknisissä ja ilmanvaihdon kuntotutkimuksia on

Lisätiedot

Asumisterveys - olosuhteet kuntoon

Asumisterveys - olosuhteet kuntoon Asumisterveys - olosuhteet kuntoon LVI-päivät Tampere 1 27.10.2017 Etunimi Sukunimi Terveydensuojelulain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen

Lisätiedot

SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI

SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI Haapajärven kaupungin sisäilmaryhmä SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI SISÄILMARYHMÄN TOIMINTA ON KESKITTYNYT KUNNAN OMISTAMIEN JULKISTEN TILOJEN TERVEYSHAITTOJEN SELVITTÄMISEEN Julkisella tilalla tarkoitetaan

Lisätiedot

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy Sisäympäristöprosessit HUS:ssa Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy HUS-Sisäympäristöohjausryhmä v toimii ns. ohjausryhmänä v työryhmä koostuu v HUS-Työsuojelusta v HUS-Työterveyshuollosta

Lisätiedot

MITTAUKSIA JA HAVAINTOJA SISÄILMAKORJAUSTEN JÄLKISEURANNASTA. Katariina Laine Vahanen Rakennusfysiikka Oy

MITTAUKSIA JA HAVAINTOJA SISÄILMAKORJAUSTEN JÄLKISEURANNASTA. Katariina Laine Vahanen Rakennusfysiikka Oy MITTAUKSIA JA HAVAINTOJA SISÄILMAKORJAUSTEN JÄLKISEURANNASTA Katariina Laine Vahanen Rakennusfysiikka Oy SISÄILMAKORJAUSTEN ONNISTUMISEN VARMISTAMINEN JÄLKISEURANTAMITTAUKSIN Korjausten onnistumista varmistavin

Lisätiedot

TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA

TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA 2010- LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA P a l v eluja h u o misen menestykseen! SISÄILMASTOSEMINAARI 2019 HELENA JÄRNSTRÖM RISTO

Lisätiedot

KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon?

KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon? KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon? Heidi Rosenblad Terveysvalvontapäällikkö Väinölän pikkukoulu 1950-luvun lopulla valmistunut kivirakenteinen kahteen tasoon rakennettu koulurakennus terveysvalvontapäällikkö

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

Case Haukkavuoren koulu

Case Haukkavuoren koulu Case Haukkavuoren koulu 26.4.2018 Antti Ahola RI, RTA (VTT-C-20929-26-15) Oy Insinööri Studio Haukkavuoren koulu Oppilaita noin 350 Rakennusvuosi 1961 Neljä kerrosta ja kylmä ullakko kerrosala 7206 m2

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SEMINAARIN KOULU

HÄMEENLINNAN SEMINAARIN KOULU HÄMEENLINNAN SEMINAARIN KOULU D OSAN VÄISTÖTILASUUNNITELMAN JA E OSAN SISÄYMPÄRISTÖN INFO-TILAISUUS 3.12.2018 D - OSA VÄISTÖTILASUUNNITELMA SUOMEN YLIOPISTOKIINTEISTÖT 3DESIGN / TEEMU PALOMÄKI / TILASUUNNITTELU

Lisätiedot

Kaksoislaattapalkiston korjausmenetelmät sisäilman laadun parantamiseksi

Kaksoislaattapalkiston korjausmenetelmät sisäilman laadun parantamiseksi Kaksoislaattapalkiston korjausmenetelmät sisäilman Johdanto Kaksoislaattapalkistolla tarkoitetaan 1920-1950-luvulla väli-, ylä- ja alapohjarakenteena käytettyä betonirakennetta. Rakenne koostuu betonirakenteisesta

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 5.2.2018 Savoy-teatteri, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä

Lisätiedot

Kuntien toimintatavat sisäilmaongelma-asioissa ja PROTEESI-hanke. Forssa, Sisäilmapaja 3 16-17.11.2011 Vesa Pekkola, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kuntien toimintatavat sisäilmaongelma-asioissa ja PROTEESI-hanke. Forssa, Sisäilmapaja 3 16-17.11.2011 Vesa Pekkola, Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kuntien toimintatavat sisäilmaongelma-asioissa ja PROTEESI-hanke Forssa, Sisäilmapaja 3 16-17.11.2011 Vesa Pekkola, Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kosteus- ja hometalkoiden toimenpideohjelma B 2. Sisäilmaongelmien

Lisätiedot

Konalan ala-asteen koulu infotilaisuus vanhemmille klo

Konalan ala-asteen koulu infotilaisuus vanhemmille klo Konalan ala-asteen koulu infotilaisuus vanhemmille 28.8.2018 klo 18.30-19.30 OHJELMA Koulurakennuksen kunto ja korjaukset kesällä 2018 Jari Pere, projektinjohtaja, sisäilmatiimi Koulurakennuksen peruskorjaus

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI Nro Sivu 1 (5 ) Ympäristöterveydenhuolto

PORVOON KAUPUNKI Nro Sivu 1 (5 ) Ympäristöterveydenhuolto PORVOON KAUPUNKI Nro 500141 Sivu 1 (5 ) Harjurinteen yhtenäiskoulu Ratakatu 1 07900 LOVIISA TARKASTUSKERTOMUS Päiväys 31.05.2018 Asia Selostus Korjauskehotus Harjurinteen koulun v. 2014 valmistuneille

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

Toimisto- ja opetusrakennuksen sisäilmastoselvitys.

Toimisto- ja opetusrakennuksen sisäilmastoselvitys. Toimisto- ja opetusrakennuksen sisäilmastoselvitys. Rakennusterveysasiantuntijan koulutusohjelman opinnäytetyö. 23.9.2015 Marko Koivisto Sirate Group Oy Sisäilmastoselvityksen lähtökohdat, toimeksianto

Lisätiedot

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tutkimusraportti 19.4.2018 Projekti 308712 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin Tuomarilan koulun tiivistyskorjausten jälkeistä tilannetta

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut

Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut 4.4.2018 Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: 1903-1937 Tuiskulan koulut Rakennusala:- Käyttötarkoitus: koulu Tuiskulansuora 126 Tilavuus: - 61300 Kurikka Kerrosluku:

Lisätiedot

Terveydensuojeluviranomaisen katsaus Keskuskoulun tilanteeseen 12.5.2015

Terveydensuojeluviranomaisen katsaus Keskuskoulun tilanteeseen 12.5.2015 Terveydensuojeluviranomaisen katsaus Keskuskoulun tilanteeseen 12.5.2015 Kimmo Ilonen ympäristöterveyssuunnittelija, FM Risto Karnaattu terveystarkastaja, RTA Tyypillisiä sisäilmaongelmia aiheuttavia tekijöitä

Lisätiedot

Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa. Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö

Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa. Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Osapuolia kosteus- ja homeongelmatapauksissa Asukas Rakennuk sen omistaja Työn tekijä Työn antaja

Lisätiedot

MARTTI AHTISAAREN KOULU

MARTTI AHTISAAREN KOULU MARTTI AHTISAAREN KOULU YHTEENVETO SISÄILMATUTKIMUKSISTA JA - KORJAUKSISTA 2016 1 Tutkimusten lähtökohdat Tutkimusten alussa, marraskuussa 2015, esille nousi ongelmallisina tiloina erityisesti seuraavat:

Lisätiedot

TANJA EKLÖF, GERD ADOLFSSON, ELIISA ROINE KOULUTERVEYDENHUOLLON TOIMINTAOHJE SISÄILMAASIOISSA

TANJA EKLÖF, GERD ADOLFSSON, ELIISA ROINE KOULUTERVEYDENHUOLLON TOIMINTAOHJE SISÄILMAASIOISSA TANJA EKLÖF, GERD ADOLFSSON, ELIISA ROINE 30.11.2017 KOULUTERVEYDENHUOLLON TOIMINTAOHJE SISÄILMAASIOISSA KUN PERHE TAI OPPILAS OTTAA YHTEYTTÄ TERVEYDENHOITAJAAN SISÄILMAOIRE-EPÄILYN VUOKSI Kuuntele, ota

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Sisäilmastoseminaari 15.3.2018 Messukeskus, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Lisätiedot

Suositus nopeista jatkotoimenpiteistä

Suositus nopeista jatkotoimenpiteistä nopeista jatkotoimenpiteistä Yhteenveto, kesä 2015 Jokivarren koulu, Käkeläntie 24 Tietävälän koulu, Kangasvuokontie 15 Yhteiskoulu, Erkontie 9 2 (6) 1. Yleistä Kohteet Jokivarren koulu, D-osa Käkeläntie

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen (545/2015) soveltamisohje Pertti Metiäinen

Asumisterveysasetuksen (545/2015) soveltamisohje Pertti Metiäinen Asumisterveysasetuksen (545/2015) soveltamisohje Pertti Metiäinen 19.10.2015 Pertti Metiäinen 1 Asumisterveysohje asumisterveysasetukseksi STM:n asetus (545/2015) asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä

Lisätiedot

Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018

Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018 Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018 Maria Lähdemäki Projektipäällikkö Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala 9.5.2018 1 Tilanne loppuvuodesta

Lisätiedot

HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET

HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET Kotkan Kaupunki Tekniset Palvelut 16.4.2018 2 Sisällys 1. Taustatiedot, hankkeen tarkoitus ja tavoitteet 2. Hankeosapuolet 3. Hankkeen vaiheet ja aikataulu 4. Hankkeen

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus päivittyy kuntotutkimus Miia Pitkäranta FT [mikrobiologi],

Lisätiedot

Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys

Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys Yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri. Oulun kaupungin opetuspalveluja hoitavan tiimin palveluesimies. Työterveyslääkärinä vuodesta

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Raportti 2014 1(6) Lpk Ågeli Kivalterinpolku 3 00640 Helsinki PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Taustatietoja

Lisätiedot

Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun

Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun Sisäilma-asiantuntija Saija Korpi WWW.AINS.FI Syvennytään ensin hiukan mikrobiologiaan Lähtökohta: Tavanomaisia mikrobimääriä

Lisätiedot

Kartanonkosken koulun tekniset

Kartanonkosken koulun tekniset Kartanonkosken koulun tekniset selvitykset Infotilaisuudet koulun henkilökunnalle ja oppilaiden huoltajille Pekka Wallenius, tilakeskusjohtaja Osittainen kuntotutkimus Tekijä: Sisäilmatalo Kärki Oy Ajankohta:

Lisätiedot

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti Hallitun ilmanvaihdon merkitys Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti on ekologinen tapa ottaa ikkunan kautta poistuva hukkalämpö talteen ja hyödyntää auringon lämpövaikutus. Ominaisuudet: Tuloilmaikkuna

Lisätiedot

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 27.5.2014 Päärakennus, valmistunut v. 1980 Navettarakennus, valmistunut 1900- luvun alkupuolella Terhi Markkula, Hanna Tuovinen, Vahanen

Lisätiedot

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS S i v u - 1 - RAPORTTI KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS KOy Korson toimistokeskus Naalipolku 6 01450 Vantaa 12.7.-10.8.2011 RAPORTIN NUMERO: 21140 TILAAJA: Jari Porthén, Realco Oy VASTAAVA TUTKIJA: Mikko

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat:

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat: 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 1 Sisäilma on hyvää, jos käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä tai siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka voivat

Lisätiedot

Infotilaisuus Puotilan peruskoulun vanhemmille Kaupunkiympäristön toimiala Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Infotilaisuus Puotilan peruskoulun vanhemmille Kaupunkiympäristön toimiala Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Infotilaisuus Puotilan peruskoulun vanhemmille 8.5.2018 Kaupunkiympäristön toimiala Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala OHJELMA Tervetuloa ja tilaisuuden tavoite, Maija Mattila, tilaisuuden juontaja Koulurakennuksen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Homekoulu haisee Eero Palomäki vanhempi asiantuntija, arkkitehti SAFA Miksi sisäilmasto-ongelmat ovat usein niin vaikeita ratkaista? Sisäilmasto-ongelmat ovat monimuotoisia ja yksinomaan

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus 14.5.2018 Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Suomen rakentamismääräyskokoelma uudistui 1.1.2018 Taustalla

Lisätiedot

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset 1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset Markus Fränti Kosteus ja sisäilmateknisen kuntotutkimus:

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne Maija Lehtinen

Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne Maija Lehtinen Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne 21.3.2015 Maija Lehtinen Jousenkaaren koulu Valmistunut 1961 Peruskorjattu kahdessa vaiheessa 1996 ja 1998 21.3.2016 2 Kohdekohtainen sisäilmaryhmä Jousenkaaren koululle

Lisätiedot

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla)

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 3 / 2 / 2015 Hyvän sisäilman osatekijät Estetään ulkoa

Lisätiedot

SISÄILMA. 04.10.2011 Rakennusfoorumi. Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy

SISÄILMA. 04.10.2011 Rakennusfoorumi. Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy SISÄILMA 04.10.2011 Rakennusfoorumi Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy Sisäilman merkitys Sisäilman huono laatu on arvioitu yhdeksi maamme suurimmista

Lisätiedot

PS2 PS1 MERKINTÖJEN SELITYKSET: PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET. Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa LIITE

PS2 PS1 MERKINTÖJEN SELITYKSET: PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET. Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa LIITE PS2 PS MERKINTÖJEN SELITYKSET: PS PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa 2.0.203 OK LIITE ULKOSEINÄRAKENTEEN MERKKIAINEKOE 23.9.203 3 22 ppm 2 2-28 ppm 4 4 5-4 ppm

Lisätiedot

Kartanonkosken koulun ja päiväkodin sisäilmatilanne

Kartanonkosken koulun ja päiväkodin sisäilmatilanne Kartanonkosken koulun ja päiväkodin sisäilmatilanne Yhteenveto 28.6.2017 Pekka Wallenius Viimeisimmät tutkimukset Sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus, Sweco Oy, 2.2.2017 Kosteusmittaus ja mikrobitutkimus,

Lisätiedot

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki Väliraportti, (alustavia käsityksiä rakennuksen kunnosta) 19.4.2017 Työnro 3512584 Ins. Petri Sippola Ins. Henrik Turtinen 2 (34) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...5 1.1 Tilaaja...5 1.2 Tutkimuksen tekijät...5

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja Raportti 1 (7) Kaarinan kaupunki Mirka Salonen KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET 21.12.2018 ja 21.2.2019 1 Lähtötilanne ja tutkimusmenetelmät

Lisätiedot

Monitilatoimistojen sisäympäristö, käytettävyys ja tilan käyttäjien hyvinvointi (MOSI) Tutkimushanke

Monitilatoimistojen sisäympäristö, käytettävyys ja tilan käyttäjien hyvinvointi (MOSI) Tutkimushanke Monitilatoimistojen sisäympäristö, käytettävyys ja tilan käyttäjien hyvinvointi (MOSI) Tutkimushanke 2014-2016 MOSI-TUTKIMUSHANKE JA LISÄTIETOJA Tutkimukset suoritti Työterveyslaitos yhteistyössä Helsingin

Lisätiedot

Koulun terveydensuojelulain mukainen tarkastus ja riskirakenne analyysi. Antti Soininen

Koulun terveydensuojelulain mukainen tarkastus ja riskirakenne analyysi. Antti Soininen Koulun terveydensuojelulain mukainen tarkastus ja riskirakenne analyysi Antti Soininen Opinnäytetyön ohjaajat Kimmo Ilonen, ylitarkastaja, Aluehallintovirasto Kari Grönberg, terveysinsinööri, Vantaan ympäristökeskus

Lisätiedot

Käpylän peruskoulun vanhempainilta 4.2.2015. 4.2.2015 Tilakeskus/Sari Hildén

Käpylän peruskoulun vanhempainilta 4.2.2015. 4.2.2015 Tilakeskus/Sari Hildén Käpylän peruskoulun vanhempainilta Esityksen sisältö: Untamon tehdyt ja tulevat toimenpiteet Väinölän tehdyt ja tulevat toimenpiteet Peruskorjaukset Untamo 2014 tehdyt korjaukset Kesä: ikkunoiden avausmekanismien

Lisätiedot

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS)

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) Liisa KUJANPÄÄ 1, Sirpa RAUTIALA 1, Helmi KOKOTTI 2, and Marjut REIMAN 1,* 1 Finnish Institute

Lisätiedot

Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä. Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy

Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä. Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy Kohteen yleiskuvaus Tutkimuskohteena oli vuonna 1988 rakennetut kehitysvammaisille tarkoitetut palvelutalot

Lisätiedot

LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA

LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA Merkkiainekoeraportti 1 1 (6) Tilaaja: ISS Palvelut Oy Juha Leppälä Rajatorpantie 8 A 01600 VANTAA LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA Aika: 21.7.2011 Paikka: Laajaniityntie

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Riippumaton asiantuntija Terveydellisen merkityksen arvioija Työntekijöiden tutkiminen Työntekijöiden seuranta tth erikoislääkäri Seija Ojanen 1 Yhteys työterveyshuoltoon

Lisätiedot

KÄYTÖN TURVAAMISEN TOIMENPITEET SISÄILMAKORJATUSSA KOHTEESSA LASSE KURVINEN RTA3 OHJAAJA PASI HAATAJA, RTA SAVONIA AMK

KÄYTÖN TURVAAMISEN TOIMENPITEET SISÄILMAKORJATUSSA KOHTEESSA LASSE KURVINEN RTA3 OHJAAJA PASI HAATAJA, RTA SAVONIA AMK KÄYTÖN TURVAAMISEN TOIMENPITEET SISÄILMAKORJATUSSA KOHTEESSA LASSE KURVINEN RTA3 OHJAAJA PASI HAATAJA, RTA SAVONIA AMK LÄHTÖTILANNE 2008-2016 AIKAVÄLIN SISÄILMAKYSELYT, SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNISET TUTKIMUKSET

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMAT - MITEN PÄÄSEMME NÄISTÄ EROON KORJAUSRAKENTAMISELLA

SISÄILMAONGELMAT - MITEN PÄÄSEMME NÄISTÄ EROON KORJAUSRAKENTAMISELLA SISÄILMAONGELMAT - MITEN PÄÄSEMME NÄISTÄ EROON KORJAUSRAKENTAMISELLA, 040-5857534, e-mail, Hannu.Kaariainen@oamk.fi Yleisöosastokirjoituksia riittää, oheinen on 15.2.2016 Aamulehti 2 Mikä on hometalo Vaurioasteen

Lisätiedot

Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos

Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä 15.3.2019 Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos Kaupunkien sisäilmaverkoston yhteiset tavoitteet Päätavoite: kaikki julkiset tilat ovat kunnossa

Lisätiedot

KORJAUSTYÖRAPORTTI, KESÄN 2015 KORJAUKSET

KORJAUSTYÖRAPORTTI, KESÄN 2015 KORJAUKSET 10.8.2015 Sivu 1/8 Tilaaja: Jyväskylän Tilapalvelu PL 193 40101 Jyväskylä Hanke: KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORJAUSTYÖRAPORTTI, KESÄN 2015 KORJAUKSET Sivu 2/8 SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖTILANNE... 3 1.1 Hankkeen

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 3.5.08 5006-08 Mika Metsäalho Kaupunkirakenne / Tilapalvelut PL 84 (Kasarmikatu 3, 3. krs) 30 Hämeenlinna mika.metsaalho@hameenlinna.fi Kohde: Ilmarila, SISÄILMAN LAADUN LISÄSELVITYKSET,

Lisätiedot

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOHTEEN KUVAUS oppilaita 800, opetushenkilöstöä 85 kiinteistössä toimivat lisäksi päiväkoti, kirjasto,

Lisätiedot

VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS

VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja Marianna Tuomainen 1 (9) 26.6.2012 MEDIALUKIO Moisionkatu 3 00730 HELSINKI VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 9.11.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25,

Lisätiedot

Uusi Asumisterveysasetusluonnos Pertti Metiäinen

Uusi Asumisterveysasetusluonnos Pertti Metiäinen Uusi Asumisterveysasetusluonnos Pertti Metiäinen 29.4.2014 Pertti Metiäinen 1 Asumisterveysohje asetukseksi Soveltamisalue asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisten olosuhteiden valvontaan Asetus on

Lisätiedot

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO: Poikolan alakoulu, talvi 2012 1/3 Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO Länsikatu 15 80110 JOENSUU 7.5.2012 Juuan kunta, tekniset palvelut

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017 Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017 1 Sisäilma on hyvää, jos käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä tai siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka voivat

Lisätiedot

RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE

RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE 2012 RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE Raportissa esitetään tehdyn sisäympäristökyselyn yhteenveto, tehdyt mittaukset ja jatkotoimenpiteet. Vesilahden kunta 7.2.2012 1. JOHDANTO Hyvän sisäilman yksinkertainen

Lisätiedot

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Sisäilmailta Kanniston koululla 2.9.2014 Tutkimuksen lähtökohta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kanniston koulussa toisen kerroksen

Lisätiedot

SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET. Lausunto 07.04.2014 SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A

SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET. Lausunto 07.04.2014 SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET Lausunto 07.04.2014 Tilaaja Siikaisten kunta Tekninen johtaja Anne Järvenranta Toimeksianto Sisäilman seurantamittaukset.

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010 Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010 Esko Eriksson Kiinteistöjohtaja Jyväskylän Tilapalvelu Kaupungintalon peruskorjauksen hankesuunnitelman lähtökohdat Rakennuksen tekninen

Lisätiedot