VÄLIRAPORTTI METLAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2004

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄLIRAPORTTI METLAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2004"

Transkriptio

1 VÄLIRAPORTTI TES1825 Maa- ja metsätalousministeriö Kirjaamo Kirjeenne , dno 338/06/2004 VÄLIRAPORTTI METLAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2004 Sopimuksemme mukaisesti Metsäntutkimuslaitos toimittaa väliraportin maa- ja metsätalousministeriölle tulostavoitteiden toteutumisesta mennessä siten, että siitä ilmenevät elokuun 2004 tilannetiedot tavoitteiden toteutumisesta ja arviot niiden saavuttamisesta vuoden loppuun mennessä. Tavoite (1) Vuoden 2004 aikana uudistetaan laitoksen strategia ja priorisoidaan laitoksen avaintehtävät vuorovaikutuksessa eri toimijatahojen kanssa. Laitoksen kokonaisstrategian pohjalta laaditaan keskipitkän ajan suunnitelmat tutkimusyksiköille. Valmistelevat työt - sidosryhmähaastattelut ja sisäinen valmistelu - Metlan uuden strategian laadintaa varten aloitettiin jo ennen uuden ylijohtajan nimittämistä. Samoin maa- ja metsätalousministeriö nimesi Metlan strategiaa tukevan, sidosryhmien ja rahoittajien edustajista koostuvan työryhmän. Uusi ylijohtaja asetti välittömästi nimittämisensä jälkeen Metlan sisäisen työryhmän valmistelemaan talotason strategiaa. Valmisteluprosessille laadittiin selkeä aikataulutus, jonka mukaan strategiaperusta, strategiset päämäärät, johtamisnäkökulmat sekä niitä koskevat kriittiset menestystekijät ovat valmiit kuluvan vuoden loppuun mennessä. Metlan strategiaprosessin toteutus ja seuranta pohjautuu tasapainotettu mittaristo-ajattelun mukaiseen "tasapainoisen onnistumisen strategian" laadintaan. Strategian laadinta toteutetaan Metlan henkilöstön keskuudessa osallistavana prosessina. Strategiaprosessin teoriataustasta järjestettiin informointi- ja keskustelutilaisuus Vantaa tutkimuskeskuksessa Metlan johtoryhmän jäsenille, professoreille, tutkimus- TES1825.doc Metsäntutkimuslaitos Unioninkatu 40 A Puh Faksi Skogsforskningsinstitutet FIN Helsinki Tel Fax Finnish Forest Research Institute Finland

2 VÄLIRAPORTTI TES (9) asemien ja -keskusten johtajille sekä palveluhankkeiden vetäjille ja henkilöstöjärjestöjen edustajille. Ylijohtaja ja tutkimusjohtaja osallistuivat myös maa- ja metsätalousministeriön asettamaan strategiatyötä tukevan työryhmän työskentelyyn. Strategiatyö on ollut esillä myös Metlan ylijohtajan ja muiden sidosryhmien välissä tapaamisissa. Metlan kansainvälisen neuvottelukunnan kokouksessa käsiteltiin myös uutta strategiaa ja sen sisältöä. Asia on ollut esillä myös johtokunnan kokouksissa. Tavoite (2) Käynnistetään laitoksen toiminnan ja talouden suunnittelu- ja seurantajärjestelmän kehittäminen. Järjestelmä sisältää keskeiset yhteiskunnallisen vaikuttavuuden sekä toiminnallisen tehokkuuden ja laadun seurantaan soveltuvat mittarit. Metlassa ollaan parhaillaan asettamassa työryhmää valmistelemaan talous- ja henkilöstöhallinnon uudelleenorganisointia. Työryhmän toimeksiantoon tulee kuulumaan koko palveluorganisaation toiminnan tarkastelu. Suunnittelu ja seurantajärjestelmän vaatimat mittarit ja indikaattorit on tarkoitus laatia strategiaprosessin loppuvaiheessa osana tasapainosta onnistumisstrategiaa. Pääosa tästä työstä siirtynee vuoden 2005 alkupuolelle. Tähän mennessä on perehdytty VTT:n toteuttamaan tutkimustoiminnan vaikuttavuusarviointiin. Tavoite (3) Metla jatkaa Joensuun tutkimuskeskuksen kehittämistä ja vahvistamista tavoitteena 100 vakinaisen työntekijän yksikkö vuoden 2005 loppuun mennessä. Alkuvuodesta toteutettiin kysely halukkuudesta siirtyä työskentelemään Joensuun tutkimuskeskukseen erityisesti pääkaupunkiseudulta. Vakituisista henkilöistä ainoastaan yksi henkilö ilmoitti halunsa mahdollisesta siirtymisestä Vantaalta Joensuuhun aikana. Maakunnallisten yksiköiden välillä siirtymisesityksiä tuli neljältä henkilöltä. Joensuuhun sijoitettujen vakinaisten virkojen ja toimien lukumäärä on 75 ja tällä hetkellä vakituisia henkilöitä on 72. Maa- ja metsätalousministeriön kanssa on käyty keskusteluja, joissa pohdittiin Metlan taloudellisen tilanteen vaikutuksia Joensuun tutkimuskeskuksen kehittämiseen. Tältä pohjalta tavoitellaan neljän-viiden uuden toimen perustamista vuosittain Joensuuhun vuosina Syyskuun alussa siirtyi Joensuun tutkimuskeskukseen tiehallinnon Savo-Karjalan tiepiiristä virkajärjestelynä yksi toimistosihteeri virkoineen.

3 VÄLIRAPORTTI TES (9) Tavoite (4) Tutkimuksen käyttökelpoisuutta ja vaikuttavuutta lisätään kehittämällä yhteistyötä eri asiakasryhmien kanssa tietotarpeiden määrittelemiseksi, kehittämällä olemassa olevia ja uusia tiedonvälityskanavia sekä kouluttamalla henkilökuntaa. Kehitetään ja otetaan käyttöön asiakastyytyväisyyden seurantajärjestelmä. Strategiatyön valmistelun yhteydessä tehtiin sidosryhmähaastattelu, joka selvitti asiakastyytyväisyyttä yleisellä tasolla. Uusi sähköinen julkaisusarja, "Metsäntutkimuslaitoksen työraportteja", käynnistettiin. Metlan tiedonantoja-sarja profiloitiin uudelleen. Sarjan uusi nimi on "Metsäntutkimuslaitoksen Katsaus". Uusittu sarja aloitetaan vuoden loppuun mennessä. Asiakasrajapinnan kokonaisjärjestelmä laaditaan käynnissä olevan strategiatyön yhteydessä. Tavoite (5) Tutkimuksen arviointijärjestelmää kehitetään siten, että tutkimustarpeiden priorisointi kytketään entistä tiiviimmin hankkeiden arviointiin. Samalla pidetään yllä korkeaa tieteellistä tasoa. Tulostavoite eteni suunnitelmien mukaisesti. Tutkimuksen asiantuntijaryhmä valmisteli esityksen tutkimuksen arviointijärjestelmän kehittämisestä. Hankesuunnittelun aikataulua aikaistettiin. Uudet tutkimushankkeiden suunnittelu- ja arviointilomakkeet laadittiin ja ne otetaan käyttöön v Tavoite (6) Valtakunnan metsien inventointikiertoa nopeutetaan laadittavan suunnitelman pohjalta. Suunnitelmassa selvitetään mahdollisuudet ajantasaisen inventointitiedon hyödyntämiseksi nykyistä laajemmin tutkimuksessa ja osana metsäalan tietohuoltoa. Nopeammalla inventointikierrolla toteutettavan VMI10:n maastotyöt aloitettiin. VMI:n tehostamiseksi toiminta organisoitiin uudelleen eriyttämällä inventoinnin toteutus ja menetelmän kehitys omiksi toiminnoikseen. Tavoite (7) Metsänjalostuksen neuvottelukunta arvioi metsänjalostuksen nykytilanteen ja määrittelee metsägeneettisen tutkimuksen jalostukselliset tietotarpeet. Metsänjalostusohjelman toteutuksessa pyritään ottamaan huomioon neuvottelukunnan linjaamat tavoitteet. Kuluvana vuonna ei vielä ole ollut varsinaista neuvottelukunnan kokousta, mutta jäsenet kommentoivat valmistunutta jalostussuunnitelmaluonnosta.

4 VÄLIRAPORTTI TES (9) Lisäksi metsänjalostuksen neuvottelukunnan jäsenille tehtiin kysely, jolla kartoitettiin heidän prioriteettejaan esim. puulajien ja alueiden suhteen. Seuraava neuvottelukunnan kokous on sovittu pidettäväksi , jolloin on tarkoitus tiedottaa pitkän aikavälin jalostusohjelmasta. Joulukuulle on suunniteltu kokousta, jossa on tarkoitus keskittyä tutkimustarpeisiin. Tavoite (8) Ajankohtaiset tietotarpeet 1. Forest Focus - asetuksen toteuttaminen Hannu Raition tultua nimitetyksi Metlan ylijohtajan virkaan Forest Focusohjelman kansalliseksi koordinaattoriksi nimettiin MMT John Derome 1.5. lähtien vuoden 2005 loppuun saakka, jonka jälkeen kansallisena koordinaattorina jatkaa MMT Päivi Merilä. Toistaiseksi EU ei ole vahvistanut Forest Focus ohjelman rahoitusta. Päätös on odotettavissa syksyllä. Suomi lähetti komission edustajalle pyydetyt, kansallista ohjelmaamme koskevat tarkennukset. Erillistutkimusten rahoitus on edelleen päättämättä. Metsäekosysteemien intensiivisen seurannan vastuuhenkilönä aloitti Parkanon tutkimusasemalla FT Pasi Rautio. Metla on jo ryhtynyt Level I havaintoalaverkoston laajentamisen vaatimiin toimiin, samoin kuin Level II havaintoalaverkoston muutoksiin kansallisessa ohjelmassa esitettyjen toimenpiteiden mukaisesti. Maa- ja metsätalousministeriön kanssa käytiin neuvotteluja ohjelman toteutuksen ja tarkastuksen vaatimista toimenpiteistä ja ohjeistuksesta. FT Pasi Rautio jatkaa Hannu Raition tehtäviä ICP Forests ohjelman lehtija neulasanalyysiasiantuntijapaneelin puheenjohtajana. MMT John Derome nimitettiin ad hoc maavesiasiantuntijapaneelin puheenjohtajaksi. Metlan Forest Focus edustajat osallistuivat Ympäristöministeriön vetämän kansallisen EU-maaperästrategian työryhmän toimintaan. Suomen NFC avusti Viron ja Latvian NFC:itä kansallisen ohjelman avustushakemuksen laadinnassa ja ohjelman kirjanpidon ja työajanseurannan suunnittelussa.

5 VÄLIRAPORTTI TES (9) 2. Ilmastopolitiikan edellyttämien uusien tehtävien hoito Metlan tehtäväksi annettiin metsiä koskevan kasvihuonekaasujen raportointijärjestelmän rakentaminen. Metsiä koskevat raportointisäännöt sovittiin YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimuksen 9. osapuolikonferenssissa v Vuonna 2004 näiden sääntöjen pohjalla rakennetaan metsiä koskeva kasvihuonekaasujen raportointijärjestelmä. Tehtävästä vastaa professori Erkki Tomppo. Maa- ja metsätalousministeriö antoi toimeksiannon Kansallisen ilmastostrategian metsiä koskevien nieluarvioiden päivittämisestä mennessä. Työ on valmistumassa. Lisäksi Metlan tutkijat toimivat asiantuntijoina julkishallinnon työryhmissä ja kansainvälisissä hankkeissa. 3. Puutavaran virallisten mittauksen tehtävien hoito MMM:n ja Metlan erikseen sopimalla tavalla. Hanke toimii normaalisti sovitulla tavalla. 4. Geeni- ja biotekniikkastrategian laatiminen Metlassa Strategian laatiminen aloitettiin ja tähän mennessä pohjatyö on saatu valmiiksi. Strategian valmistelua jatketaan loppuvuoden ajan. Ministeriön kanssa järjestetään seminaari, johon kutsutaan alan suomalaiset tutkimusryhmät, rahoittajatahot ja sidosryhmät keskustelemaan Suomen metsäpuiden bio- ja geenitekniikkatutkimuksen tavoitteista. Tarkemmasta ajankohdasta ja tilaisuuden luonteesta neuvotellaan parhaillaan ministeriön geenitekniikka-asioista vastaavien henkilöiden kanssa. 5. Käynnistetään pohjoisen metsäluonnon kestävä käyttö -hankekokonaisuuden suunnittelu Metlan Pohjois-Suomen tutkimusasemat suunnittelevat yhteistä tutkimusohjelmaa Pohjois-Suomen metsä- ja suoluonnon kestävä käyttö, jonka suunnittelu on käynnissä. Ohjelma on tarkoitus aloittaa vuoden 2006 alussa. Ohjelma suunnitellaan ja myöhemmin myös toteutetaan yhteistyössä Nornet-verkon muitten toimijoitten kanssa. Nornet pystyy tarjoamaan jo suunnitteluvaiheessa apua mm. rahoituksen hankintaan.

6 VÄLIRAPORTTI TES (9) Ohjelma tullee koostumaan 5-6 hankkeesta. Näistä Rovaniemen tutkimusaseman vetämä Ylä-Lapin metsien kestävä käyttö hanke on jo aloitettu pilottina MMM:n osittain rahoittamana vuoden 2004 alussa. Mukana hankkeessa on Rovaniemen ja Kolarin tutkimusasemien lisäksi useita yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Kolmevuotisesta jatkohankkeesta tehtiin esitys Metlan asiantuntijaryhmälle kesäkuussa Samoin esitutkimuksena aloitettiin Kolarin tutkimusasemalla Kestävyyden kriteerit ja luonnonkäyttömuotojen yhteensovittaminen Pallas- Yllästunturin kansallispuistossa, jonka jatkosta myös tehtiin esitys asiantuntijaryhmälle. Ohjelman suunnittelua varten perustettiin Rovaniemen, Kolarin ja Muhoksen tutkimusasemien yhteinen työryhmä, joka kokoontuu seuraavan kerran syyskuussa Mukaan kutsutaan myös Metlan tutkimusjohtaja ja Nornetin edustaja. Tavoite (9) Selvitetään Metlan kansainvälisen verkottumisen mahdollisuudet Pohjoismaissa ja Itämeren alueella mm. EU:n 6. puiteohjelman tarjoamia instrumentteja hyödyntäen. Päivitetään laitoksen kansainvälisen toiminnan strategia. Metlan kansainvälisen toiminnan aktiivisuus säilyy korkealla tasolla. Metlan kansainvälisten asioiden asiantuntijaverkoston toimintaa jatketaan ministeriön avustamiseksi sovituilla teemaalueilla. Kansainvälisten rahoituslähteiden hyödyntämisessä on ollut ongelmia EU:n suuntaan. Hakemuksemme ovat pääosin saaneet hyviä/erinomaisia tieteellisiä arvioita, mutta eivät kuitenkaan ole saaneet rahoitusta. Tilannetta pyritään jatkuvasti korjaamaan siirtämällä hakemusten painopistettä prioriteettialueilta muihin instrumentteihin kuten Marie Curie, CRAFT ja yhteisöaloitteet, joissa rahoitusmahdollisuuksien arvioidaan olevan parempia. Marie Curien osalta ensimmäiset evaluoinnit ovat kuitenkin noudattaneet yllä mainittua linjaa. Tästä johtuen aloitettiin 7. puiteohjelman valmistelu osallistumalla teollisuuden johtamaan ETP työhön metsähankkeiden mahdollisuuksien parantamiseksi seitsemännessä puiteohjelmassa. Kansainvälinen verkostoituminen on edennyt erityisesti yhteistyösopimusten solmimisella. Tämä ei ole kuitenkaan tapahtunut keskitetysti ja suunnitellusti, vaan lähinnä ehdotusten mukaan. Peruslinjana on, että yhteistyösopimus solmitaan vain silloin, kun yhteistyökumppani sitä tarvitsee, koska sopimus sinällään ei luo

7 VÄLIRAPORTTI TES (9) yhteistyötä. Verkostoitumista Itämeren alueella yritettiin edistää ERANET- ja Interreg- aloitteilla. Tavoite (10) Tutkimusmetsien ja koetoiminnan palvelua kehitetään niin, että yhteistyö tutkimusmetsien ja mittausaineistojen hyväksikäytössä muiden tutkimusorganisaatioiden kanssa lisääntyy. Tutkimusmetsien toiminnasta arvioidaan kertyvän tuloja 2,2 milj. euroa ja toiminnasta aiheutuvat menot ovat 1,4 milj. euroa sekä kokonaiskustannukset yhteensä 2,9 milj. euroa. Tutkimusmetsien ja mittausaineistojen yhteiskäyttöä muiden organisaatioiden kanssa on kehitetty usean vuoden ajan mm. julkisten www-sivujen kautta tapahtuvan tiedottamisen avulla. Vuonna 2004 käynnistettiin useita uusia hankkeita, joissa muut tutkimusorganisaatiot joko yksin tai yhdessä Metlan tutkijoiden kanssa hyödyntävät Metlan kokeita, aineistoja, tutkimusmetsiä ja/tai niiden tutkimuspalveluja. Esimerkkinä mainittakoon Helsingin yliopiston metsäekologian laitoksen, Ilmatieteen laitoksen ja Metlan yhteistutkimukset metsä- ja suoekosysteemien ja ilmakehän välisistä kasvihuonekaasuvirroista Pallasjärven tutkimusalueessa ja Ruotsinkylän tutkimusalueeseen esitetyillä liitosalueilla sekä Metlan, Ruotsin maatalousyliopiston (SLU) ja Tarton yliopiston yhteistutkimus puiden hienojuurten kasvusta ja kuolleisuudesta Kivalon tutkimusalueessa. Metlan tutkimusmetsät saatettiin vuonna 2004 osaksi eurooppalaista tutkimusmetsien verkostoa (ENFORS, ks. jonka kautta tutkimusmetsiin odotetaan syntyvän uusia kansainvälisiä yhteistutkimuksia. Tutkimusmetsiin aiemmin perustettuja kokeita ja olemassa olevia mittausaineistoja tarjotaan ensisijaisesti muiden organisaatioiden ja Metlan tutkijoiden yhteiskäyttöön. Näihin tukeutuva tutkimusyhteistyö perustuu suurelta osin tutkijoiden välisiin suoriin yhteyksiin ja eritasoisiin sopimuksiin, joita ei Metlassa tällä hetkellä systemaattisesti dokumentoida. Tällaisen yhteistoiminnan ja aineistojen ulkopuolisen käytön kehittymisen suora määrällinen mittaaminen vuositasolla on siten vaikeaa. Jatkossa yhteistoiminnan tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden mittarina esitetäänkin käytettäväksi vuosittain syntyneiden yhteisjulkaisujen tai kokonaan ulkopuolisten tutkimusorganisaatioiden toimesta tehtyjen julkaisujen määrää ja laatua siltä osin kuin julkaisuilla on kenttäkoe- tai aineistoyhteys Metlan tutkimusmetsiin tai tutkimusaineistoihin. Tutkimusmetsien tulo- ja menoarviot toteutunevat suunnitellulla tavalla.

8 VÄLIRAPORTTI TES (9) Tavoite (11) Laboratoriotoiminnan laatu säilyy korkealla tasolla. Laboratoriotoiminnan palveluja, laatua ja analyysikohtaisia kustannuksia verrataan kaupallisten laboratorioiden tarjoamiin palveluihin, laatuun ja analyysikustannuksiin. Laboratoriotoiminnan asema tutkimustoiminnan osana määritellään Metsäntutkikmuslaitoksen strategiatyön yhteydessä. Akkreditointitarkastus tehtiin menestyksellisesti ; samalla akkreditoitujen menetelmien joukko kasvoi. Yksiköiden laboratorioissa laatukäsikirjat on otettu käyttöön ja auditointikoulutus edennyt suunnitelmien mukaisesti. Kustannusvastaavuuden selvittämiseksi Metlan ART-hintoja verrattiin kilpailevien laboratorioiden hintoihin pyytämällä tarjous tietyistä yleisistä analyyseistä. Vastaavia analyysejä kaupallisilta markkinoilta ei kuitenkaan ole mahdollista löytää kuin osalle Metlassa tehtävistä analyyseistä. Metlan hinnoittelu vastasi Syken hintoja; kaupallisten laboratorioiden hinnat olivat huomattavasti korkeampia. Laboratoriotoiminnan strategiatyötä vietiin eteenpäin pitämällä koko laitosta koskeva laboratoriotoiminnan strategiapäivä, josta toimitettiin muistio Metlan strategiatyöryhmälle. Risto Seppälälle toimitettiin lisäksi Laboratoriotoiminnan kehittämis- ja taloustyöryhmän raportti vuodelta 2003.

9 VÄLIRAPORTTI TES (9) Tavoite (12) Metlan vuoden 2004 bruttomenojen, tulojen (miljoonaa euroa) ja henkilötyövuosien arvioidaan jakaantuvan seuraavasti: Toiminta Bruttomenot Tulot 1 HTV Tulossopimus Arvio 1.7. T-sopimus 1.7. T-sopimus 1.7. Tutkimus 24,8 25,0 2,6 3, Tutkimusmetsät ja laboratoriotoiminta 5,0 4,1 2,2? Nettobudjetoitu maksullinen toiminta 1,0 0,6 1,5 1, Tukipalvelut 12,0 12,1 2 0,3 1, Yhteensä 42,8 41,8 6,6? Tulot on arvioitu vuoden loppuun tuotto-odotusten perusteella. 2 Sisältää 0,5 miljoonaa euroa Joensuun tutkimuskeskuksen uudisrakennuksen investointeihin. 3 Sisältää VEL-eläkemaksun 0,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2004 on tehty vasta perusjako. Vuoden aikana voidaan tehdä lisäjakoja 0,9 miljoonalla eurolla erikseen nimettyihin tarkoituksiin ja 0,2 miljoonalla eurolla jakamattomiksi varatuista määrärahoista. Nettobudjetoidun toiminnan tuotto-odotus arvioitiin 5,0 miljoonaksi euroksi, kun talousarviossa se on 4,4 miljoonaa euroa. Ylijohtaja, professori Hannu Raitio Kehityspäällikkö Ritva Hankala

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 1(3) Päivämäärä Dnro Metsäosasto 23.1.2002 250/06/2002 Viite Asia MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002 Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2003

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2003 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 1(5) Päivämäärä Dnro Metsäosasto 27.2.2003 725/06/2003 Viite Asia MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2003 Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2005 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2004 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2003 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2001

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2001 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 1(5) Päivämäärä Dnro 24.1.2001 337/06/2001 Viite Asia MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2001 Maa- ja metsätalousministeriö ja

Lisätiedot

2002 tuloarvio ( ) tuloarvio ( ) 2000 tilinpäätös ( )

2002 tuloarvio ( ) tuloarvio ( ) 2000 tilinpäätös ( ) METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2002 1 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan kertyvän 3 010 564 euroa (17 900 000

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 1 24.3.2006 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 60. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 1 VAIN VIRKAKÄYTTÖÖN METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala (60.) Metsäntutkimuslaitoksen

Lisätiedot

Itämeristrategian rahoitus

Itämeristrategian rahoitus Itämeristrategian rahoitus Itämeren alue kutsuu miten Suomessa vastataan? Helsinki/TEM, 8.9.2010 Petri Haapalainen, TEM petri.haapalainen@tem.fi Keskeisiä lähtökohtia, kysymyksiä ja haasteita Lähtökohtia

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 134/53/02 16.4.2002 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 134/53/02 16.4.2002 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 134/53/02 16.4.2002 Maa- ja metsätalousministeriö Metsäntutkimuslaitos METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2004 LAITOKSEN KEHITTÄMISEN PÄÄLINJAT 2004-2008

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2004 LAITOKSEN KEHITTÄMISEN PÄÄLINJAT 2004-2008 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päivämäärä 21.1.2004 1(5) Dnro METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2004 LAITOKSEN KEHITTÄMISEN PÄÄLINJAT 2004-2008 Perustehtävä Metsäntutkimuslaitoksen tehtävänä

Lisätiedot

M E T S Ä N T U T K I M U S L A I T O S

M E T S Ä N T U T K I M U S L A I T O S M E T S Ä N T U T K I M U S L A I T O S Toimintakertomus 2004 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2004 SISÄLLYS 1. YLIJOHTAJAN KATSAUS 3 2. ORGANISAATIO 5 2.1 Organisaatiorakenne 5 2.2 Resurssit

Lisätiedot

SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät

SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät Innovaatioyhteistyöstä maailmanluokan läpimurtoja Tiede Hyvinvointi Strategia Huippuosaaminen Yhteistyö Kehitys Kasvu Talous innovaatiot Tulevaisuus Tutkimus

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN V. 2003

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN V. 2003 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 1(7) Päivämäärä Dnro Metsäosasto 20.8.2004 725/06/2003 Metsäntutkimuslaitos Viite Metlan tilinpäätösasiakirja dnro 02/21/04 Asia METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSTAVOITTEIDEN

Lisätiedot

Vastuutahot/henkilö: Jokaisen toiminnon kohdalla määritellään kyseisestä toiminnosta vastaava(t) henkilö(t) tai taho(t).

Vastuutahot/henkilö: Jokaisen toiminnon kohdalla määritellään kyseisestä toiminnosta vastaava(t) henkilö(t) tai taho(t). OULUN YLIOPISTON LAATUTYÖN PILOTTI, BIOLOGIAN LAITOS (BILPO) TUTKIMUSTOIMINNON KUVAUS (MATRIISI) Laitoksen perustehtävien opetuksen ja tutkimuksen kuvaamiseen tarkoitettu matriisi on työväline laitoksen

Lisätiedot

Tekesin rahoitus julkisille tutkimusorganisaatioille EU:n Horisontti 2020 ohjelman hankkeiden valmisteluun muuttuu

Tekesin rahoitus julkisille tutkimusorganisaatioille EU:n Horisontti 2020 ohjelman hankkeiden valmisteluun muuttuu OHJE 1 (7) Tekesin rahoitus julkisille tutkimusorganisaatioille EU:n Horisontti 2020 ohjelman hankkeiden valmisteluun muuttuu 1.10.2015 1 Hakuaika 2 Haettavan rahoituksen käyttötarkoitus 3 Rahoituksen

Lisätiedot

2. Lapin yliopiston arvio Lapin korkeakoulukonsernin nykytilasta ja esitys korkeakoulukonsernin. johtoryhmälle konsernin kehittämisestä

2. Lapin yliopiston arvio Lapin korkeakoulukonsernin nykytilasta ja esitys korkeakoulukonsernin. johtoryhmälle konsernin kehittämisestä ASIALISTA LAPIN YLIOPISTON HALLITUS 20.8.2012 Kokous 7/12 ASIALISTA 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. Lapin yliopiston arvio Lapin korkeakoulukonsernin nykytilasta ja esitys korkeakoulukonsernin

Lisätiedot

Hollannin malli ja sen soveltuvuus metsäalan politiikkaan

Hollannin malli ja sen soveltuvuus metsäalan politiikkaan Hollannin malli ja sen soveltuvuus metsäalan politiikkaan Lauri Hetemäki Miten metsäalan rakennemuutos heijastuu politiikan sisältöön ja tekemiseen? Metsien käytön tulevaisuus Suomessa -hankkeen seminaari,

Lisätiedot

8.10.2015. Hannu Kemppainen Johtaja, Strategia ja kansainvälinen verkosto Innovaatiorahoituskeskus Tekes

8.10.2015. Hannu Kemppainen Johtaja, Strategia ja kansainvälinen verkosto Innovaatiorahoituskeskus Tekes Hallitusohjelman ja resurssileikkausten vaikutukset Tekesin toimintaan Kuulemistilaisuus eduskunnan talousvaliokunnassa: HE 30/2015 vp hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016

Lisätiedot

Suomi. NordForsk strategia

Suomi. NordForsk strategia Suomi NordForsk strategia 2011-2014 NordForsk strategia 2011 2014 Johdanto NordForsk on pohjoismaisen tutkimuksen ja tiedepolitiikan yhteistyöelin. NordForskin tavoitteena on edistää yhteistyötä kaikilla

Lisätiedot

JOHTOSÄÄNTÖ 1(5) FIMM SUOMEN MOLEKYYLILÄÄKETIETEEN INSTITUUTIN JOHTOSÄÄNTÖ

JOHTOSÄÄNTÖ 1(5) FIMM SUOMEN MOLEKYYLILÄÄKETIETEEN INSTITUUTIN JOHTOSÄÄNTÖ JOHTOSÄÄNTÖ 1(5) SUOMEN MOLEKYYLILÄÄKETIETEEN INSTITUUTIN JOHTOSÄÄNTÖ Tämän johtosäännön on hyväksynyt Helsingin yliopisto 9.6.2010, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS) 23.8.2010,

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. FIRI-Hakuinfo. Riitta Maijala Tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja Helsinki ACADEMY OF FINLAND 2018

Tilaisuuden avaus. FIRI-Hakuinfo. Riitta Maijala Tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja Helsinki ACADEMY OF FINLAND 2018 Tilaisuuden avaus -Hakuinfo Riitta Maijala Tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja 07.02.2019 Helsinki 1 ACADEMY OF FINLAND 2018 Infrastruktuurien strateginen suunnittelu ja kehittäminen on entistäkin

Lisätiedot

Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010)

Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010) Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010) Tutkimusohjelman esittely Ohjelmajohtaja: MMT Riitta Hänninen riitta.hanninen@metla.fi Metsien monimuotoisuuden

Lisätiedot

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle 2017-2021 Vuoden 2019 tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittely Indikaattoreiden lähtö- ja tavoitetasojen määrittely Riskienhallinta Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Uudistuvat puutuotearvoketjut ja puunhankintaratkaisut, PUU

Uudistuvat puutuotearvoketjut ja puunhankintaratkaisut, PUU Uudistuvat puutuotearvoketjut ja puunhankintaratkaisut, PUU Tutkimus- ja kehittämisohjelma 2009 2013 Metsäntutkimuslaitos PUU-tutkimus- ja kehittämisohjelma tuottaa tietoa puuraaka-aineiden hankinnasta,

Lisätiedot

Luonnonvarakeskus uusi tutkimusorganisaatio Hannu Raitio Ylijohtaja

Luonnonvarakeskus uusi tutkimusorganisaatio Hannu Raitio Ylijohtaja Luonnonvarakeskus uusi tutkimusorganisaatio Hannu Raitio Ylijohtaja Lapin 55. Metsätalouspäivät Kittilä, Levi Summit 7.-8.2.2013 Tutkimuslaitosuudistuksen taustaa Tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhteiskunnallinen

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 131/53/ MAA- JA ELINTARVIKETALOUDEN TUTKIMUSKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTO- MUS VUODELTA 2001

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 131/53/ MAA- JA ELINTARVIKETALOUDEN TUTKIMUSKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTO- MUS VUODELTA 2001 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 131/53/02 14.5.2002 Maa- ja metsätalousministeriö Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MAA- JA ELINTARVIKETALOUDEN TUTKIMUSKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTO- MUS VUODELTA

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1/2016. Maakuntajohtajan katsaus 1 (6) MHS 4/2016 asia nro 63. Tuleva aluehallintouudistus

Osavuosikatsaus 1/2016. Maakuntajohtajan katsaus 1 (6) MHS 4/2016 asia nro 63. Tuleva aluehallintouudistus 1 (6) Osavuosikatsaus 1/2016 MHS 4/2016 asia nro 63 Maakuntajohtajan katsaus Tuleva aluehallintouudistus Pääministeri Sipilän hallitus on päättänyt toteuttaa vuoden 2019 alusta alkaen laajan SOTE- ja aluehallinnon

Lisätiedot

MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen

MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen Yhdessä olemme vahvempia 12.2.2014 1 Luonnonvarakeskuksen perustamisen taustaa Hallinnonalan tutkimuslaitosten yhteistyön tiivistäminen

Lisätiedot

MAL-verkosto, katsaus

MAL-verkosto, katsaus MAL-verkosto, katsaus 14.2.2012 Maksatuksen hakeminen ajalta 1.7.-31.12.2011 Haettava summa ajanjaksolta yhteensä 128 293 euroa. Kustannukset koko vuonna yhteensä 216 035 euroa, mikä on n. 60 000 euroa

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2009

Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2009 Ympäristöministeriön raportteja 5 2009 Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2009 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA 5 2009 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( )

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( ) Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 (28.11.2017) 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa.

Lisätiedot

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa.

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa. Vertaisarviointikriteerit Arviointialue: Kansainvälisyystoiminta ja strategia versio 1.0./13.9.2016 Kansainvälisen toiminnan suunnittelu 1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen

Lisätiedot

Alueellisen toiminnan strategia

Alueellisen toiminnan strategia Alueellisen toiminnan strategia Luonnonvarakeskuksen perustamishankkeen sidosryhmäfoorumi 10.6.2014 Ilkka P. Laurila, kehitysjohtaja 23.6.2014 1 Lähtökohta Toimintaa lähes 40 paikkakunnalla - Laaja verkosto

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2008

Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2008 Ympäristöministeriön raportteja 12 2008 Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2008 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA 12 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Luonnonvara-alan tutkimus- ja kehittämistyön uudet mahdollisuudet Oulussa

Luonnonvara-alan tutkimus- ja kehittämistyön uudet mahdollisuudet Oulussa Kutsuseminaari Kotimaista energiaa puusta ja turpeesta Tuhka rakeiksi ja hyötykäyttöön 18.6.2012 Oulun yliopisto Luonnonvara-alan tutkimus- ja kehittämistyön uudet mahdollisuudet Oulussa Eero Kubin Metla

Lisätiedot

Yliopistokeskukset ja alueellinen vaikuttavuus

Yliopistokeskukset ja alueellinen vaikuttavuus Yliopistokeskukset ja alueellinen vaikuttavuus Professori Ilkka Virtanen Yliopistokeskusten arviointiryhmän jäsen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen lukuvuoden 2009-2010 avajaiset 17.9.2009 Yliopistokeskusten

Lisätiedot

Puuta lisää metsistä seminaari Olli Äijälä va.toimitusjohtaja Tapio Oy

Puuta lisää metsistä seminaari Olli Äijälä va.toimitusjohtaja Tapio Oy Puuta lisää metsistä seminaari 15.4.2016 Olli Äijälä va.toimitusjohtaja Tapio Oy Esityksen sisältö Tapio pähkinäkuoressa Seminaarin ohjelma ja tavoitteet Metsäpolitiikkafoorumin konsepti Puun tarjonta

Lisätiedot

Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus

Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus Sanna Paanukoski maa- ja metsätalousministeriö 21.11.2016 1 Kansallinen metsästrategia 2025 Strategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025

Lisätiedot

Maakuntien ohjaus. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat

Maakuntien ohjaus. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat Maakuntien ohjaus Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat 13.9.2017 1 Uudistuksen tavoitteet Sosiaali ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on: kaventaa ihmisten hyvinvointi ja terveyseroja,

Lisätiedot

Katsaus työryhmien toimintaan Kansalliskirjaston johtokunta

Katsaus työryhmien toimintaan Kansalliskirjaston johtokunta Katsaus työryhmien toimintaan Kansalliskirjaston johtokunta Erikoiskirjastojen neuvoston kevätkokous Tilastokeskus, 28.3.2012 Valmistellut Jarmo Saarikko Tehtävät Kansalliskirjaston johtokunta käsittelee

Lisätiedot

I Strategiset linjaukset

I Strategiset linjaukset Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on soveltavan taloudellisen tutkimuksen yksikkö, joka tuottaa päätöksenteon tueksi tutkimustietoa julkisen sektorin voimavarojen tehokkaasta käytöstä ja sopeutumisesta

Lisätiedot

TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009

TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009 1 TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009 Yliopistoallianssin hallitus julistaa avoimeksi allianssin tutkimuksen kärkihankehaun 5.1.2009. Hakuaika päättyy 30.4.2009. Haku kohdistuu erityisesti allianssin tutkimuksen

Lisätiedot

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö 22.1.2013 Tänään kuulette... 1. Riistatiedon merkityksestä riistakonsernin strategiassa riistatieto

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Strategiapäällikkö Marko Karvinen 2.5.2017 asukasilta 1 Kaupunkistrategia Helsingissä Uusi kuntalaki määrää kuntastrategiasta Johtamisjärjestelmän uudistamisessa

Lisätiedot

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus AMMATILLISEN PERUS- JA LISÄKOULUTUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN 2014 ALOITUSTILAISUUS 11.9.2014 Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus Opetusneuvos Vaikuttavuus Ei ole vain yhtä määritelmää siitä, mitä

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Talousryhmä - Kokousaika 24.10.2017 kello 8:30 10:25 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen

Lisätiedot

Metsäalan hyvinvointiskenaariot: Metsien eri käyttömuotojen hyvinvointivaikutukset. Osahankkeen 1 esittely

Metsäalan hyvinvointiskenaariot: Metsien eri käyttömuotojen hyvinvointivaikutukset. Osahankkeen 1 esittely Metsäalan hyvinvointiskenaariot: Metsien eri käyttömuotojen hyvinvointivaikutukset Osahankkeen 1 esittely Risto Seppälä osahankkeen vetäjä Metsien käytön tulevaisuus Suomessa hankkeen ohjausryhmän kokous

Lisätiedot

Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013

Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013 Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013 Strategiatyöryhmä 18.2.2013 HUOM! Tämän toimintasuunnitelman on tarkoitus kuvata strategiatyöryhmän työtä ja tavoitteita, ei vielä itse strategiaprosessin yksityiskohtia.

Lisätiedot

POHJOINEN - TOIMINTAOHJELMA

POHJOINEN - TOIMINTAOHJELMA POHJOINEN - TOIMINTAOHJELMA 2016-2018 Luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä (LYNET) www.lynet.fi OHJELMAKUVAUS TAVOITE Toimintaohjelma on LYNET-yhteenliittymän ja Oulun yliopiston yhteinen

Lisätiedot

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella 2014-2020 Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Etelä-Suomen kv-hankepäivä Helsinki 23.5.2017 Sivu 1 19.5.2017 Esityksen sisältö

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 17.11.2015 Kansainvälinen Leader-yhteistyö ohjelmakaudella 2007-2013 Missä onnistuttiin?

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma

Maaseudun kehittämisohjelma Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus joulukuu 2014 Sivu 1 5.12.2014 Jyrki Pitkänen Aikataulu (1) Valtioneuvosto hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman huhtikuussa EU:n komission käsittely:

Lisätiedot

TAHE-projekti Kymenlaaksossa

TAHE-projekti Kymenlaaksossa TAHE-projekti Kymenlaaksossa I. valinnanvapauspilotti 1.7.2018 II. vapaaehtoinen sote ky 1.1.2019 III.sote- ja maakunta 1.1.2020 1.1.2017-31.1.2019 Tähän mennessä TAHE-tietojärjestelmä Tehty esiselvitykset

Lisätiedot

Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä

Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä Periaatteet ja käytännöt Elinkeinoelämän kanssa verkottunut julkinen tutkimus Sisältö Tekesin rahoittaman tutkimusprojektin roolit ja tehtävät

Lisätiedot

Valtion tutkimuslaitoksia uudistetaan - miten käy ruoan ja uusiutuvien luonnonvarojen tutkimuksen?

Valtion tutkimuslaitoksia uudistetaan - miten käy ruoan ja uusiutuvien luonnonvarojen tutkimuksen? Liha-alan tutkimusseminaari 11.10.2012 Valtion tutkimuslaitoksia uudistetaan - miten käy ruoan ja uusiutuvien luonnonvarojen tutkimuksen? Tutkimusjohtaja Mikko Peltonen Maa- ja metsätalousministeriö Esityksen

Lisätiedot

Ydinenergia-alan tutkimusstrategia (YES)

Ydinenergia-alan tutkimusstrategia (YES) Ydinenergia-alan tutkimusstrategia (YES) 27.5.2014 Fortum Keilaniemi Jorma Aurela Sisältö YES-työn taustaa Strategiatyöryhmän esittely Strategiatyön esittely YES-työn taustaa TEM asetti tammikuussa 2013

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN VUODEN 2007 TALOUSARVIOEHDOTUKSEN PERUSTELUMUISTIO /TO

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN VUODEN 2007 TALOUSARVIOEHDOTUKSEN PERUSTELUMUISTIO /TO METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN VUODEN 2007 TALOUSARVIOEHDOTUKSEN PERUSTELUMUISTIO 21.3.2006/TO Metsäntutkimuslaitoksen tehtävät Metsäntutkimuslaitos (Metla) on maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa toimiva

Lisätiedot

PALOTUTKIMUSRAATI BRANDFORSKNINGSRÅDET RY TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008

PALOTUTKIMUSRAATI BRANDFORSKNINGSRÅDET RY TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008 1 PALOTUTKIMUSRAATI - 20.3.2009 BRANDFORSKNINGSRÅDET RY (TOIKER-08) TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008 1. YLEISTÄ Vuosi 2008 oli Palotutkimusraati ry:n seitsemästoista toimintavuosi rekisteröitynä yhdistyksenä.

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS T&K -TOIMINNAN KEHITTÄMISEKSI KAJAANISSA

YHTEISTYÖSOPIMUS T&K -TOIMINNAN KEHITTÄMISEKSI KAJAANISSA YHTEISTYÖSOPIMUS T&K -TOIMINNAN KEHITTÄMISEKSI KAJAANISSA Yhteistyösopijaosapuolet Oulun yliopisto (OY) VTT Elektroniikka (VTT) Kajaanin ammattikorkeakoulu (AMK) (jäljempänä yhdessä sopijaosapuolet) sopivat

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 Liikenne- ja viestintäministeriö LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

EU:n rahoitusohjelmat prioriteettikoordinaattorin näkökulmasta. Leena Anttila, maa- ja metsätalousministeriö Itämeristrategian prioriteettialue AGRI

EU:n rahoitusohjelmat prioriteettikoordinaattorin näkökulmasta. Leena Anttila, maa- ja metsätalousministeriö Itämeristrategian prioriteettialue AGRI EU:n rahoitusohjelmat prioriteettikoordinaattorin näkökulmasta Leena Anttila, maa- ja metsätalousministeriö Itämeristrategian prioriteettialue AGRI Itämeristrategian prioriteettialue AGRI kestävä maatalous,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.7.2014 COM(2014) 438 final 2014/0203 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa esitettävästä Euroopan unionin kannasta, joka koskee oliiviöljyä

Lisätiedot

Valinnanvapauslaki ja valinnanvapauspilotit

Valinnanvapauslaki ja valinnanvapauspilotit Valinnanvapauslaki ja valinnanvapauspilotit Pasi Pohjola, STM 1 Esityksen sisältö Katsaus valinnanvapauslakiin Keskeiset huomiot valinnanvapauspilottien osalta Valinnanvapauspilotit Yleistä piloteista

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013.

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013. SAATE TK-21-1084-11 2.4.2012 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013. Ehdotuksen liitteenä on peruslaskelma. Tilastokeskus ei esitä erillistä kehittämisvaihtoehtoa

Lisätiedot

Mittaaminen ja tilannekuva Alustat näkyväksi osaksi innovaatioympäristöä. anniina.heinikangas@pirkanmaa.fi

Mittaaminen ja tilannekuva Alustat näkyväksi osaksi innovaatioympäristöä. anniina.heinikangas@pirkanmaa.fi Mittaaminen ja tilannekuva Alustat näkyväksi osaksi innovaatioympäristöä anniina.heinikangas@pirkanmaa.fi Mittaaminen osana 6Aika Avoimet innovaatioalustat -työtä Alustamaisessa kehittämisessä tarvittavien

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdetyö osana kunnan hyvinvointia

Mielenterveys- ja päihdetyö osana kunnan hyvinvointia Mielenterveys- ja päihdetyö osana kunnan hyvinvointia - Opas strategiseen suunnitteluun Vs. ylihoitaja, projektopäällikkö Minna Laitila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Välittäjä 2013:n Pohjanmaa-hanke

Lisätiedot

Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma toimeenpano

Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma toimeenpano Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma 2022 - toimeenpano Kuntien ilmastokampanjan tapaaminen 23.4.2015 24.4.2015 1 Ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma 2022 24.4.2015 2 Tausta IPCC II,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011

Toimintasuunnitelma 2011 Toimintasuunnitelma 2011 1 Sitoumus Itämeren tilan parantamiseksi Itämerihaaste on Turun ja Helsingin kaupunkien yhteinen aloite Itämeren tilan parantamiseksi. Itämerihaaste julkistettiin kesäkuussa 2007.

Lisätiedot

Itämeren alueen ohjelma Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen

Itämeren alueen ohjelma Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen Itämeren alueen ohjelma 2014+ Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen 5.6.2013 Itämeren alueen ohjelma Baltic Sea Region Programme 2014+ Euroopan alueellisen yhteistyön (EAY) ohjelmia Valmisteilla

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA 6 2007 Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2007 JULKAISUSARJA 6 2007 Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen

Lisätiedot

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä ilmastopolitiikan suunnitelmat ilmastolain valossa. Professori Kai Kokko Helsingin yliopisto

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä ilmastopolitiikan suunnitelmat ilmastolain valossa. Professori Kai Kokko Helsingin yliopisto Kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä ilmastopolitiikan suunnitelmat ilmastolain valossa Professori Kai Kokko Helsingin yliopisto Sisältö Ilmastolain suunnittelujärjestelmä ja sen tavoitteet Kansallinen

Lisätiedot

FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014

FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014 FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014 Sovitut tehtävät MITÄ SOVIMME VAASASSA 2013? Ammatillinen koulutus Strategia Tehty! Ei sovittu mutta tehty Ei tehty Viestintä 2013-2014 Tehdyt toimet

Lisätiedot

Eduskunnan työ- ja elinkeinojaosto

Eduskunnan työ- ja elinkeinojaosto Eduskunnan työ- ja elinkeinojaosto Tekesin lausunto Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018 Tiivistetty ajankohtaiskatsaus Business Finlandin perustamisesta; mahdolliset riskikohdat

Lisätiedot

TUTKIMUSPALVELUHENKILÖSTÖN AMMATILLINEN KEHITTÄMINEN JA KEHITTYMINEN

TUTKIMUSPALVELUHENKILÖSTÖN AMMATILLINEN KEHITTÄMINEN JA KEHITTYMINEN 21.8.2013 TUTKIMUSPALVELUHENKILÖSTÖN AMMATILLINEN KEHITTÄMINEN JA KEHITTYMINEN Jaana Backman, tutkimuspalvelujohtaja Tutkimuspalveluhenkilöstön ammatillinen kehittäminen ja kehittyminen Esimerkki urapolusta

Lisätiedot

Kestävä Rakentaminen -klusteri

Kestävä Rakentaminen -klusteri Lumen 3/2017 TEEMA-ARTIKKELI Kestävä Rakentaminen -klusteri Antti Sirkka, insinööri (AMK), projektipäällikkö, ACE -tutkimusryhmä, Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu Asiasanat:

Lisätiedot

SEKTORITUTKIMUS UUDISTUU. Esko-Olavi Seppälä Esko-Olavi Seppälä / SB

SEKTORITUTKIMUS UUDISTUU. Esko-Olavi Seppälä Esko-Olavi Seppälä / SB SEKTORITUTKIMUS UUDISTUU Esko-Olavi Seppälä 29.8.2007 Neuvon työryhmä 2006-2007 Työssä tuli tarkastella Sektoritutkimuksen kokonaisorganisaatiota Perusrahoituksen kehittämistä kilpaillun rahoituksen suuntaan,

Lisätiedot

Tuottajaorganisaatiot

Tuottajaorganisaatiot Juhani Heikkilä, Maaseutuvirasto Puh. 0295 31 2352 juhani.heikkila@mavi.fi Mikä on tuottajaorganisaatio? Jonkin maataloustuotteen tai -tuotealan tuottajien yhteenliittymä, joka on hakenut ja saanut tuottajaorganisaatiostatuksen

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2019 TIETEEN PARHAAKSI

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2019 TIETEEN PARHAAKSI Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI 1 Suomen Akatemian toiminta Tieteellisen tutkimuksen keskeinen rahoittaja ja vahva vaikuttaja Tutkimushakemusten arviointi ja rahoituspäätökset kansainväliseen vertaisarviointiin

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö Kirjaamo. VM/13/02.02.01.01/2009, ohje 5.2.2009. Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2010

Valtiovarainministeriö Kirjaamo. VM/13/02.02.01.01/2009, ohje 5.2.2009. Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2010 1(5) Pvm Datum 342009 Dnro Dnr TK-21-893-08 Vastaanottaja Mottagare Valtiovarainministeriö Kirjaamo Viite Ref Asia Ärende VM/13/02020101/2009, ohje 522009 Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2010

Lisätiedot

Tutkimusinfrastruktuuritoiminta - strategisen kehittämisen mahdollisuudet ja haasteet Työpaja 2 ( )

Tutkimusinfrastruktuuritoiminta - strategisen kehittämisen mahdollisuudet ja haasteet Työpaja 2 ( ) Tutkimusinfrastruktuuritoiminta - strategisen kehittämisen mahdollisuudet ja haasteet Työpaja 2 (21.5.2019) Tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja Riitta Maijala 1 Tutkimusinfrastruktuuritoiminnan

Lisätiedot

TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA

TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA VM:n pilotti-hanke: Uusien tulosohjausasiakirjojen ja talousarvion välinen yhteys 18.11.2012 Valtiovarainministeriön hallinnonala 1.3.2012

Lisätiedot

Maakuntahallitus Maakuntahallitus Uudenmaan maakuntauudistuksen ICT- hankkeen tilannekatsaus

Maakuntahallitus Maakuntahallitus Uudenmaan maakuntauudistuksen ICT- hankkeen tilannekatsaus Maakuntahallitus 11 12.02.2018 Maakuntahallitus 123 04.06.2018 Uudenmaan maakuntauudistuksen ICT- hankkeen tilannekatsaus 510/04.00.02/2016, 15/00.00.00/2018 MHS 12.02.2018 11 Tiivistelmä Tulevan Uudenmaan

Lisätiedot

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2018 TIETEEN PARHAAKSI

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2018 TIETEEN PARHAAKSI Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI 1 Suomen Akatemian toiminta Tieteellisen tutkimuksen keskeinen rahoittaja ja vahva vaikuttaja Tutkimushakemusten arviointi ja rahoituspäätökset kansainväliseen vertaisarviointiin

Lisätiedot

Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9.

Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9. Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9.2017 1 Maakuntien rahoitus Yleistä maakuntien rahoituksesta 2 3 Maakuntien

Lisätiedot

ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Juha Levy

ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Juha Levy ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle 2017 Yleistä tarkistuksesta Viime syksynä laadittu sopimus on monivuotinen (16-19) Nyt tarkistus sopimukseen vuodelle 2017 mahdollisimman kevyesti Uutta

Lisätiedot

KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari

KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari 17.3.2009 KORKEAKOULUJEN STRATEGIATYÖ Korkeakoulut uudistavat strategiansa vuonna 2010 käytäviin

Lisätiedot

Ikääntyvät työryhmän / I&O kokous 3. Aika klo Pihlaja, Sepänkatu 1, Kuopio

Ikääntyvät työryhmän / I&O kokous 3. Aika klo Pihlaja, Sepänkatu 1, Kuopio Ikääntyvät työryhmän / I&O kokous 3. Aika 16.1.2017 klo 9-11 Paikka Pihlaja, Sepänkatu 1, Kuopio Asiat 1. Avaus: a. Läsnä: Kati Kantanen, Anne Mikkonen, Heli Mattila, Arja Eeva, Mikko Korhonen, Kirsi Hynninen,

Lisätiedot

LIPPULAIVAOHJELMA MARRASKUUN 2017 HAUN HAKUILMOITUS 1 (5) LUONNOS

LIPPULAIVAOHJELMA MARRASKUUN 2017 HAUN HAKUILMOITUS 1 (5) LUONNOS 1 (5) LIPPULAIVAOHJELMA MARRASKUUN 2017 HAUN HAKUILMOITUS Lippulaivaohjelmahaussa hakemuksen voi laatia ja jättää Suomen Akatemian verkkoasiointiin aikaisintaan 19.10.2017 ja viimeistään määräaikaan 9.11.2017

Lisätiedot

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön ajankohtaista

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön ajankohtaista Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön ajankohtaista Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö 27.3.2018 Sivu 1 5.7.2018 Kansainvälinen yhteistyö Leader-ryhmien rahoittamana Leaderissä kansainvälinen

Lisätiedot

STN:n huhtikuun haun Rahoituksesta

STN:n huhtikuun haun Rahoituksesta STN:n huhtikuun haun Rahoituksesta Huhtikuun 2015 haku 10.3.2015 Verkostoitumistilaisuus 1 Tavoite STN rahoittaa yhteiskunnallisesti merkittävää ja vaikuttavaa, tieteellisesti korkealaatuista tutkimusta

Lisätiedot

- päätösotteet toimitettu kuntiin välittömästi ja tuettu näin asioiden käsittelyä samoin aineistoin joka KUUMA-kunnassa

- päätösotteet toimitettu kuntiin välittömästi ja tuettu näin asioiden käsittelyä samoin aineistoin joka KUUMA-kunnassa KUUMA OSAVUOSITOIMINTAKATSAUS sekä katsaus vuosien 2014-2017 painopisteisiin Johtokunta 4.6.2014 / 28, liite 18 3 KUUMA-SEUDUN PERUSTOIMINTA Valmis Toteutuu ennustetusti, kesken Toteutuu ennustetusti,

Lisätiedot

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9. Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.2017 Johdanto Valtuustokausittain laadittu Joensuun (kaupunki)seudun

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUKSEN 2012 ESITTELY

ARVIOINTIKERTOMUKSEN 2012 ESITTELY ARVIOINTIKERTOMUKSEN 2012 ESITTELY VALTUUSTO 20.5.2013 Ritva Erkama Kausien 2005-2008 sekä 2009-2012 tarkastuslautakunnan puheenjohtaja KAUPUNGIN TALOUS JA TUOTTAVUUS Kaupungin haasteina: menojen kasvaminen

Lisätiedot

- VTT:n Digitalon neuvotteluhuone AP314, Vuorimiehentie 3, Otaniemi - Linnanmaa, neuvotteluhuone YY197. A 3 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

- VTT:n Digitalon neuvotteluhuone AP314, Vuorimiehentie 3, Otaniemi - Linnanmaa, neuvotteluhuone YY197. A 3 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus HALLITUS Aihe HALLITUKSEN KOKOUS nro 2/2010 Aika Tiistai 9.3.2010 kello 11.00 Paikka Asialistat - VTT:n Digitalon neuvotteluhuone AP314, Vuorimiehentie 3, Otaniemi - Linnanmaa, neuvotteluhuone YY197 Hallintojohtaja

Lisätiedot