RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN SELOSTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN SELOSTUS"

Transkriptio

1 MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, Mikkeli Tuija Mustonen puh , fax. (015) , etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN SELOSTUS VIREILLE TULOSTA ILMOITETTU TEKNINEN LAUTAKUNTA HYVÄKSYNYT KAUPUNGINHALLITUS HYVÄKSYNYT ALUSTAVASTI NÄHTÄVILLÄ KAUPUNGINHALLITUS HYVÄKSYNYT KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT LAINVOIMAINEN S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A

2 Kaavaselostus, ehdotus Timo Leskinen/PTu Sisällysluettelo RISTIINA ESE KITEREENTIE... 1 ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Tunnistetiedot Kaava-alueen sijainti Kaavan nimi ja tarkoitus Luettelo selostukseen liiteasiakirjoista TIIVISTELMÄ Kaavaprosessin vaiheet Asemakaava Asemakaavan toteuttaminen LÄHTÖKOHDAT Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus Luonnonympäristö Rakennettu ympäristö Maanomistus Suunnittelutilanne ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET Asemakaavan suunnittelun tarve ja tavoitteet Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset Osallistuminen ja yhteistyö Osalliset Vireilletulo Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt Viranomaisyhteistyö Asemakaavan tavoitteet ASEMAKAAVAN KUVAUS Kaavan rakenne Ympäristön laatua koskevien tavoitteiden toteutuminen Aluevaraukset Korttelialueet Kunnallistekniikka Kaavan vaikutukset Vaikutukset rakennettuun ympäristöön ja yhdyskuntarakenteeseen Vaikutukset luontoon ja luonnonympäristöön Vaikutukset maisemaan... 13

3 Kaavaselostus, ehdotus Timo Leskinen/PTu Vaikutukset liikenteeseen Sosiaaliset vaikutukset Taloudelliset vaikutukset Kaavamerkinnät ja määräykset ASEMAKAAVAN TOTEUTUS Toteuttaminen ja ajoitus Toteutuksen seuranta Liitteet 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 2. Ote ajantasakaavasta 3. Asemakaavan muutosehdotuskartta 4. Tilastolomake (liitetään myöhemmin) 5. Liito-oravaselvitys 6. Luonnosvaiheen palaute sekä vastine 7. Ehdotusvaiheen palaute sekä vastine (liitetään myöhemmin)

4 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 1 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava RISTIIA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVA 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaava koskee osaa tilaa Asemakaavalla muodostuu 60. kaupunginosan (Ristiina) kortteli Kaava-alueen sijainti Kaava-alue sijaitsee Mikkelin kaupungin Ristiinan kaupungin osassa. Suunnittelualue sijoittuu Ristiinan taajaman pohjoisosaa Kitereentien ja valtatie 13 väliselle alueelle. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 0,46 ha. 1.3 Kaavan nimi ja tarkoitus Kaavan työnimenä on Ristiina ESE Kitereentien. Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa haketta polttavan aluelämpölaitoksen rakentaminen Kitereentien varteen Ristiinan taajaman tarpeisiin. 1.4 Luettelo selostukseen liiteasiakirjoista 2 TIIVISTELMÄ 2.1 Kaavaprosessin vaiheet 2.2 Asemakaava 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 2. Ote ajantasakaavasta 3. Asemakaavan muutosehdotuskartta 4. Tilastolomake (liitetään myöhemmin) 5. Liito-oravaselvitys 6. Luonnosvaiheen palaute sekä vastine 7. Ehdotusvaiheen palaute sekä vastine (liitetään myöhemmin) Asemakaavan laatiminen on tullut ajankohtaiseksi, kun Ristiinan taajamaan on haluttu sijoittaa lämpölaitos, joka korvaisi yksittäiset kiinteistökohtaiset lämmitysjärjestelmät. Kaava on tullut vireille Etelä-Savon Energian esityksestä. Asemakaavalla on osoitettu Energiahuollon korttelialue (EN-1) uutta lämpölaitosta varten. Asemakaava-alueen pinta-ala on noin 0,46 ha. 2.3 Asemakaavan toteuttaminen Lämpölaitos on tarkoitus rakentaa välittömästi kaavan saatua lainvoiman. 3 LÄHTÖKOHDAT 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus Kaava-alue sijoittuu Ristiinan taajaman keskusta-alueen luoteisosaan. Lämpövoimala on suunniteltu sijoitettavaksi Kitereentien ja valtatie 13:n väliselle alueelle. Alue rajau-

5 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 2 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava tuu idässä maantiehen ja lännessä katualueeseen, pohjoisessa metsään ja etelässä rakennuspaikkaan. Suunnittelualueen rakennettu ympäristö muodostuu Kitereentien toisella puolella olevista teollisuusrakennuksista ja niiden takana olevasta Metsälinnan tanssilavasta, eteläpuolella omakodista, pohjoispuoli on rakentamatonta. Suunnittelualue on rakentamaton. Asemakaavan likimääräinen sijainti ilmenee kuvasta 1. Suunnittelualueen rajaus on esitetty kuvista 2 ja 3. Kuva 1: Asemakaava-alueen likimääräinen sijainti on merkitty punaisella soikiolla.

6 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 3 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Kuva 2: Ortokuva alueen rakennetusta ympäristöstä (ote paikkatietoikkunasta). Kuva 3: Ortokuva alueen rakennetusta lähiympäristöstä (ote paikkatietoikkunasta).

7 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 4 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Luonnonympäristö Ristiinan kuntakeskuksen seudun yleiskaavan laadinnan yhteydessä on tehty luontoselvitys 2014 (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014). Keväällä on tehty Kitereentien liitooravaselvitys 2015 (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy ). Luonnonympäristöltään alue on itään viettävää jyrkähköä rinnettä. Suunnittelualueen metsä on pääosin tuoreen ja lehtomaisen kankaan varttunutta männikköä, jossa kasvaa sekapuina kuusta ja koivua. Järeitä kuusia kasvaa suunnittelualueen koillispuolella olevan ajotien ja Kitereentien kulmauksessa. Yksi näistä kuusista lähiympäristöineen on tulkittu liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikaksi. Ristiinan kuntakeskuksen seudun yleiskaavan luontoselvityksessä (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014) on rajattu kolme liito-oravan elinympäristöä Kitereentien molemmin puolin (kuva 4). Kuva 4. Yleiskaavan luontoselvityksessä (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014) rajatut liito-oravan elinympäristöt (vihreä rajaus) ja liito-oravan pesäpuut (vihreä ympyrät). Pohjakartta Maanmittauslaitos. Alueella on tehty täydentävä liitto-oravaselvitys keväällä Työn on tehnyt biologi, FM Markku Nironen (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy). Selvityksen johtopäätös on: Liito-oravilla on Kitereentien alueelta puustoinen kulkuyhteys pohjoiseen, mutta ei etelään, jossa on rakennettuja puuttomia alueita ja Pökkäänlahti. Kitereentien ja valtatien varrella kasvaa kookkaita puita, joten liito-orava päässee ylittämään tiet liitämällä.. Kartta selvityksestä on ohessa.

8 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 5 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Kuva 5. Kitereentien liito-oravat. Lämpövoimalan suunniteltu sijaintipaikka = punainen ympyrä. Keväällä 2012 löydetyt liito-oravan pesäpuut = vihreä piste ja rajatut liitooravan elinympäristöt = vihreä viiva. Kevään 2015 inventoinnissa löydetyt liito-oravan jätökset = sininen piste. Pohjakartta Maanmittauslaitos. Liito-oravaselvitys 2015 on liitteessä. Alueelta ei löydetty eikä ole tiedossa uhanalaisia tai harvinaisia kasveja eikä muita eläimiä. Ristiinan alueella vallitsevat tuulen suunnat ilmenevät oheisesta kuvasta. Ristiinan alueella lounaistuulet ovat vallitsevia. Pääosa asutuksesta sijoittuu kaakkoon laitoksesta.

9 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 6 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Rakennettu ympäristö Maanomistus 3.2 Suunnittelutilanne Suunnittelualue on rakentamaton. Aluetta ympäröivien kaava-alueiden tiestö ja vesihuolto on rakennettu. Suunnittelualue on yksityisomistuksessa, mutta Etelä-Savon Energia Oy on tehnyt esisopimuksen maanvuokrauksesta Valtakunnalliset alueiden käyttötavoitteet (VAT) Valtakunnalliset alueiden käyttötavoitteet (VAT) ovat osa Maankäyttö- ja rakennuslainmukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Niiden tehtävänä on varmistaa valtakunnallisesti merkittävien seikkojen huomioon ottaminen maakuntien ja kuntien kaavoituksessa sekä valtion viranomaisten toiminnassa. VAT tavoitteiden kokonaisuuksista tässä kaavatyössä erityisesti huomioitavia ovat eheyttävää yhdyskuntarakennetta ja elinympäristön laatua sekä toimivia yhteysverkostoja ja energianhuoltoa koskevat tavoitteet. Maakuntakaava Etelä-Savon maakuntakaavassa (vahvistettu ) alue on merkitty kohdemerkinnällä paikalliskeskuksen alue sekä paikalliskeskuksen keskustatoimintojen alue. Kuva 6: Ote maakuntakaavasta.

10 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 7 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Yleiskaava Ristiinan Kirkonkylä-Pellosniemi osayleiskaavassa (vahv ) suunnittelualue on merkitty teollisuusalueeksi (T). Kuva 7: Ote kirkonkylän yleiskaavasta. Suunnittelualue rajattu punaisella paksulla viivalla. Yleiskaavaa ollaan uudistamassa. Ristiinan kirkonkylän seudun osayleiskaavan luonnos on nähtävillä Kaava on laadittu oikeusvaikutteisena yleiskaavana siten, että alue on jaettu kahteen erilliseen karttalehteen: Kirkonkylän strategiseen yleiskaavaan ja Kyläalueiden yleiskaavaan. Asemakaavoitetun ja asemakaavoitettavaksi ajatellun osalta kaava on strateginen. Määräyksenä Kirkonkylän strategisessa yleiskaavassa on lisäksi mainittu, että kaavaalueelle voidaan sijoittaa yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevia rakennuksia ja rakennelmia kuten alueellisen lämpölaitoksen. Lämpölaitoksen paikkaa ei ole kaavassa osoitettu, vaan se määritellään tarkemman kaavoituksen (asemakaava) myötä. Kaavaehdotukseen lämpölaistosta varten on tarkoitus osoittaa kohdemerkintä, kun sen sijainti on nyt tiedossa.

11 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 8 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Kuva 8: Ote Kirkonkylän strategisesta yleiskaavasta. Kaavaluonnos nähtävillä Asemakaava Alueella ei ole asemakaavaa, mutta se rajoittuu asemakaavoitettuun alueeseen, Kitereentiehen ja tien vastakkaisella puolella on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue (T) (Ristiinan kirkon-seudun asemakaava hyväksytty Ristiinan kunnanvaltuustossa ja vahvistettu Mikkelin lääninhallituksessa ). Kuva 9: Ote ajantasa-asemakaavayhdistelmästä. 4 ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET 4.1 Asemakaavan suunnittelun tarve ja tavoitteet Tavoitteena on mahdollistaa lämpövoimalaitoksen rakentamista Ristiina taajaman alueelle. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota kohteen sijaintiin olemassa olevan rakennuskannan läheisyydessä.

12 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 9 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Uusi hakelämpölaitos tuottaisi kaukolämpöä kiinteistöille, jotka sijaitsevat noin 1 km säteellä lämpölaitoksesta. Tällä alueella sijaitsee suurin osa Ristiinan taajaman isoista öljylämmityskohteista ja näin voitaisiin korvata merkittävä osa fossiilisesta öljylämmityksestä paikallisesti tuotetulla bioenergialla. Oheista kuvasta ilmenee suunnitellun lämpöverkoston laajuus. Kitereentielle tuleva lämpölaitos tulee olemaan ensisijainen lämpökeskus. Kuva 10: Suunnitteilla oleva aluelämpöverkko. 4.2 Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset Kaavaprosessi lähti vireille ESE:n ja kaupungin neuvottelujen perusteella. OAS ja ESE:n kaavoitusesitys annettiin tiedoksi tekniselle lautakunnalle kokouksessa Osallistuminen ja yhteistyö Osalliset Kaavan osallisia ovat ainakin: - hakija

13 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 10 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Vireilletulo - alueen sekä viereisten ja vastapäisten alueiden omistajat, vuokralaiset ja asukkaat (naapurit) - kaupunginosan tai lähialueen asukkaat, yritykset, työntekijät, asukas- ym. yhdistykset - kaupungin viranomaiset - Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus ELY, Etelä-Savon maakuntaliitto, Suur-Savon Sähkö Oyj, teleoperaattorit - kunnan jäsenet ja ne, jotka katsovat olevansa osallisia. Listaa osallisista täydennetään tarvittaessa. Hankeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) ja alustava kaavaluonnos kuulutettiin Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä valmisteluaineistoja oli nähtävillä OAS:aa ja valmisteluaineistoa esiteltiin osallisille OAS:sta saatiin kaksi mielipidettä. Mielipiteissä esitetyt vaatimukset on pyritty huomioimaan kaavaehdotuksessa siinä laajuudessa kuin kaavan tavoitteet ovat mahdollistaneet Viranomaisyhteistyö Aloitusvaiheen työneuvottelu pidettiin Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa Valmisteluaineistosta ja OAS:stä saatiin lausunto Etelä-Savon ELY-keskukselta, Mikkelin seudun ympäristöpalvelulta, Mikkelin kaupunki/kaupunkiympäristöltä ja Ristiinan aluejohtokunnalta. Lausuntojen perusteella OAS on korjattu ja täydennetty. Yhteenvedot lausunnosta sekä vastine ovat liitteenä. 4.4 Asemakaavan tavoitteet Toiminnalliset tavoitteet Asemakaavan tarkoitus on toimintavarman aluelämpöverkon luominen. 5 ASEMAKAAVAN KUVAUS 5.1 Kaavan rakenne Lämpölaitos sijoittuu taajaman luoteiskulman keskusta-alueen läheisyyteen ja lähelle asiakkaita. Laitoksen paikan valintaan on vaikuttanut seuraavat seikat: - Ristiinan kirkonkylänseudun yleiskaavan luonnoksessa alue on osoitettu työpaikkaalueeksi ja voimassa olevassa Kirkonkylä-Pellos osayleiskaavassa teollisuusalueeksi. - Maankäytöllisesti paikka on hyvä, koska valtatien varteen ei voida osoittaa esim. asuinrakentamista valtatien meluhaittojen johdosta (= yleiskaavaluonnoksen melualuetta). Joten laitos ei rajoita tulevaa maankäyttöä.

14 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 11 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava - Alue on olemassa olevan tien varrella ja hyvin valtatieltä 13 saavutettavissa. - Valtatien aiheuttama melu ja pakokaasupäästöt ovat suuremmat kuin lämpölaitoksen aiheuttamat melu ja päästöt. - Lämmitettävät kohteet ovat lähellä. On hyvin tavallista sijoittaa lämpökeskus lähelle lämmitettäviä kohteita ( Näin on toimittu esimerkiksi Mäntyharjulla ja Haukivuorella, joissa biolämpökeskukset ovat aivan keskustaajaman keskellä. Kummassakaan ei ole havaittu merkittäviä haittoja.). - Laitosten sijainti verkoston vastakkaisissa reunoissa takaa tasalämpöisen ja painetasoltaan tasainen lämmönjakelun asiakkaille. - Kitereentien varsi on toiminnallisesti ja taloudellisesti edullisin alueelta löydetty vapaa paikka. - Alueen vuokraamisesta päästiin maanomistajan kanssa sopimukseen. 5.2 Ympäristön laatua koskevien tavoitteiden toteutuminen 5.3 Aluevaraukset Korttelialueet Lämpökeskus sijoitetaan lähelle maantietä, maantie ja katualueen väliselle alueelle jota ei voisi käyttää asutukseen tai virkistykseen. Alue sijoittuu myös lähelle teollisuusaluetta. Uusi lämpölaitos käyttää pääsääntöisesti haketta polttoaineenaan, mikä vähentää öljyn käyttöä sekä tuo työtä paikallisille toimijoille. Energiahuollon korttelialue (EN-1) Alueelle voidaan sijoittaa haketta ja kevyttä polttoöljyä polttava lämpökeskus polttoainevarastoineen ja huoltotiloineen. Polttoaineen varastoinnissa avokasoja ei sallita. Hulevedet tulee käsitellä ja imeyttää tontilla. Alueen pinta-ala on 4600 m2. Alueelle saa rakentaa kaksikerroksisen rakennuksen. Rakennusoikeus korttelissa on 400 k-m2. Tontin eteläosan on osoitettu istutettava alueenosa suojaamaan vireistä asuinrakennuspaikkaa sekä säilyttämään olemassa oleva kasvillisuus ja puusto Kunnallistekniikka Hulevesi ei saa ohjata katuosjiin Lämpölaitos tullaan liittämän vesi- ja viemäriverkostoon. Kytkentäpituudet muodostuvat lyhyiksi. Alueella on kattava kunnallistekniikan verkosto. 5.4 Kaavan vaikutukset Vaikutukset rakennettuun ympäristöön ja yhdyskuntarakenteeseen Kaavalla ei ole vaikutusta rakennettuun ympäristöön tai olemassa olevaan rakennuskantaa, koska suunniteltu rakentamien sijoittuu rakentamattomalle alueelle.

15 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 12 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Uusi lämpövoimalaitos tukee olevan rakennuskannan käyttöä ja siten myös olevaa taajamarakennetta. Rakentaminen sijoittuu yleiskaavan mukaiselle rakentamisalueelle. Kaavalla ei osoiteta uusia katuja, joten rakentamisessa hyödynnetään olemassa olevaa infrastruktuuria Vaikutukset luontoon ja luonnonympäristöön Vaikutukset ilman laatuun Kitereentien lämpölaitokselta tultaisiin lämmittämään lähialueella olevia, nykyisin öljylämmitystä tai sähkölämmitystä käyttäviä, taloja. Yhteensä korvattaisiin noin litraa öljyä eli hiilidioksineutraalilla puulla vähennettäisiin CO2-päästöjä noin 1068 t/a. Merkittävä asia on myös päästöjen siirtyminen asuinrakennuksista taajaman pohjoisreunalle. Lämpölaitoksen korkeasta piipusta päästöt lähtevät vallitsevan tuulensuunnan mukana kauas Ristiinan taajamasta sen pohjoispuolelle. Mahdollinen lähialuelaskeuma on pyritty välttämään käyttämällä 30 metriä korkeaa piippua. Näin korkeaa piippua ei tämän kokoiselle laitokselle ole vaadittu, sillä 30 metriä korkea piippu vaaditaan vasta 5 MW laitokselle. Suurin osa Ristiinan taajamasta on laitoksesta etelän suuntaan, jonne savukaasut lähtevät harvoin leviämään. Huomattavaa on, että keskustaajamaa korkeammalla maastokohdalla sijaitsevasta 30 metriä korkeasta piipusta tuleva mahdollinen laskeuma leviää hyvin laajalle, vaikka savukaasut suuntautuisivat asutuksen suuntaan ja näin laimenevat asutuksen tasolla hyvin suureen ilmamäärään. Koulukeskus on myös mahdollista liittää suunniteltuun lämpölaitokseen, jolloin Koulukeskuksen laitosta ei tarvitse käyttää niin paljon. Erityisesti kesäajan käyttö ja polttoöljyn poltto loppuisi suurella todennäköisyydellä kokonaan, mikä omalta osaltaan vähentää myös päästöjä. Koulukeskuksen lämpölaitoksen käyttö varavoimalana mahdollistaa myös sen, että Kitereentien kevyellä polttoöljyllä toimivaan varalämpölaitosta ei tarvitse käyttää tai sitä tarvitsee käyttää vain ajoittain. Vaikutuksen kasvillisuuteen ja eläimistöön Kaavalla ei vaaranneta luonnon monimuotoisuutta, koska alueelta ei tunneta uhanalaisia tai vaarantuneita kasvilajeja. Lämpövoimalan rakentaminen ei vaikuta liito-oravan nykyisiin kulkuyhteyksiin, koska suunnittelualueen eteläpuolella oleva rakentaminen katkaisee kulkuyhteyden. Vaikka osa liito-oravalle soveltuvasta alueesta jää rakentamisalueelle, alueen pienentyminen ei ole niin merkittävää, että lämpövoimalan rakentaminen suunnitellulle alueelle heiketään liito-oravan elinmahdollisuutta tai hävittää lisääntymis- tai levähdyspaikkoja. Vaikutuksen pohja- ja pintavesiin Alueella ei ole pohjavesialuetta, joten kaavan toteuttamisella ei ole vaikutusta pohjavesiin. Alueen hulevedet muodostuvat vähäiseksi ja ne ohjautuvat itään päin. Hulevedet on mahdollista imeyttää rakennuspaikalla maaperään. Hulevedet eivät tule vaarantamaan pintavesien laatua.

16 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 13 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava Vaikutukset maisemaan Uusi lämpölaitos rakennetaan rinteeseen niin, että sen massat itsessään piippua lukuun ottamatta ei nouse normaalin omakotitalon massaa ylemmäksi. Vaikutuksen eivät kokonaisuudessaan muodostu merkittäviksi, koska alueen itäpuolella on jo teollisuusrakennuksia. Laitoksen savupiippu tulee näkymään lähialueille, mutta se ei muodosta merkittävää maisematekijää. Kaavan toteuttaminen ei muuta Ristiinan kirkonkylän miljöö, koska alue sijoittuu kirkonkylän pohjoispuolelle rakennetun alueen reunalle teollisuusalueen viereen. Vaikutuksia maisemaan on pyritty vähentämään osoittamalla istutettavan alueen osa tontin eteläreunaan vasten lähintä asutusta Vaikutukset liikenteeseen Lämpölaitoksen toteuttaminen lisää liikennettä alueella johtuen polttoaineen toimituksesta. Polttohake toimitetaan Mikkelin lähialueelta paikallisin voimin tuotettuna. Huippukulutuksen aikana haketta kuluu n. yksi kuorma-autokuorma (50 m3) vuorokaudessa. Koko vuoden kulutus on hieman yli sata kuorma-autokuormaa, siis suunnilleen yksi kuorma kolmea vuorokautta kohden. Liikenne tulee tapahtumaan valtatieltä Brahentien kautta Kitereentielle Sosiaaliset vaikutukset Suunnittelualueelle ei kohdistu virkistyskäyttöpaineita. Vapaa-ajanviettoon tai virkistystoimintaan kaavalla ei ole vaikutusta. Lämpölaitoksen rakentaminen saattaa vaikuttaa alueen eteläpuolella olevan asutuksen omakotitalojen asumisviihtyisyyteen. Asuinpihan ja laitoksen väliin on jätetty 25 metrin istutettava alueen osa. Turvallisuus alueella ei heikkene Taloudelliset vaikutukset Hakelämmityksen aluetaloudelliset vaikutukset Gaia-Consulting tekemän selvityksen (2014) perusteella kevyen polttoöljyn (POK) korvaamisessa hakkeella saavutetaan seuraavat aluetaloushyödyt: Selvityksen mukaan aluetalouteen jää /GWh, kun polttoöljy vaihdetaan hakkeeksi. Kitereentien laitokselta arvioidaan myytävän energiaa vuodessa noin 5 GWh. Aluetalouteen jää paikalliseksi työksi ja kantorahatuloksi /a. Valtion tasolla tarkasteltuna vastaava kokonaishyöty on /GWh*5 GWh/a= /a. Valtiontasolla selvityksessä on huomioitu verotulot (alv. ja palkkaverotus), mikä nostaa kokonaishyötyä. Välillisesti kaupunki hyötyy uudesta rakentamisesta. Hankeen toteutusvaihe työllistää myös jonkin verran paikallisia toimijoita. 5.5 Kaavamerkinnät ja määräykset Kaavamääräykset ovat liitteenä.

17 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, ehdotus 14 (14) Mikkelin kaupunki Ristiina ESE Kitereentie asemakaava 6 ASEMAKAAVAN TOTEUTUS 6.1 Toteuttaminen ja ajoitus Lämpölaitoksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa välittömästi kaavan saatua lainvoiman. 6.2 Toteutuksen seuranta Mikkelin kaupunki valvoo normaalina viranomaisvalvontana alueen rakentamista. Helsingissä 22. päivänä syyskuuta FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Petri Tuormala suunnittelupäällikkö

18 MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, Mikkeli puh , fax. (015) , etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA , täydennetty FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osmontie 34, Helsinki arkkitehti Petri Tuormala, puh , petri.tuormala@fcg.fi

19 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVA Mikkelin kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma , täydennetty TEHTÄVÄ Asemakaavan muuttaminen. SUUNNITTELUKOHDE Suunnittelukohde on sijaitsee Ristiinassa, Kitereentien ja valtatie 13:n välisellä alueella. Tuleva osoite Kitereentie 14. KIINTEISTÖTIEDOT/ OSOITE HAKIJA SUUNNITTELUN TAVOITE Ristiinan kaupunginosassa, kiinteistön eteläosassa. Asemakaavan muutos on tullut vireille Etelä-Savon Energian Oy:n aloitteesta. Tavoitteena on mahdollistaa lämpövoimalaitoksen toiminta. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota kohteen sijaintiin olemassa olevan rakennuskannan läheisyydessä. Uusi hakelämpölaitos tuottaisi kaukolämpöä kiinteistöille, jotka sijaitsevat noin 1 km säteellä lämpölaitoksesta. Tällä alueella sijaitsee suurin osa Ristiinan taajaman isoista öljylämmityskohteista ja näin voitaisiin korvata merkittävä osa fossiilisesta öljylämmityksestä paikallisesti tuotetulla bioenergialla. Uusi laitos ja Koulukeskuksen lämpölaitos on tarkoitus liittää samaan lämpöverkostoon, jolloin koulukeskuksen laitoksesta tulisi toissijainen laitos. Koulukeskuksen laitoksen hakelämpöä ajettaisiin verkostoon silloin, kun laitos paremmalla hyötysuhteella toimiakseen sitä vaatii, lähinnä keväisin ja syksyisin, sekä koulukeskuksen lämpölaitoksen alueelle asennettavien aurinkokeräimien lämpöä kesäisin. NYKYTILANNE Rakennettu ympäristö muodostuu Kitereentien toisella puolella olevista teollisuusrakennuksista ja niiden takana olevasta Metsälinnan tanssilavasta. Alueen eteläpuolella on pieni omakotitalo. Suunnittelualue on rakentamaton. Luonnonympäristöltään alue on itään viettävää jyrkähköä rinnettä. Alueella kasvaa pääosin sekametsää, pohjoiseen mentäessä metsä muuttuu kookkaaksi kuusikoksi. LÄHTÖTIEDOT/ KAAVATILANNE Valtakunnalliset alueiden käyttötavoitteet (VAT) ovat osa Maankäyttö- ja rakennuslainmukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Niiden tehtävänä on varmistaa valtakunnallisesti merkittävien seikkojen huomioon ottaminen maakuntien ja kuntien kaavoituksessa sekä valtion viranomaisten toiminnassa. VAT tavoitteiden kokonaisuuksista tässä kaavatyössä erityisesti huomioitavia ovat eheyttävää yhdyskuntarakennetta ja elinympäristön laatua sekä toimivia FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

20 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS Mikkelin kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma yhteysverkostoja ja energianhuoltoa koskevat tavoitteet. Etelä-Savon maakuntakaavassa (vahvistettu ) alue on merkitty kohdemerkinnällä paikalliskeskuksen alue sekä paikalliskeskuksen keskustatoimintojen alue. Ote maakuntakaavasta Kirkonkylä-Pellosniemi osayleiskaavassa (1993) suunnittelualue on Teollisuus aluetta (T). Yleiskaavaa ollaan uudistamassa. Ristiinan kirkonkylän seudun osayleiskaavan luonnos on nähtävillä Kaava on laadittu oikeusvaikutteisena yleiskaavana siten, että alue on jaettu kahteen erilliseen karttalehteen: Kirkonkylän strategiseen yleiskaavaan ja Kyläalueiden yleiskaavaan. Asemakaavoitetun ja asemakaavoitettavaksi ajatellun osalta kaava on strateginen. Määräyksenä Kirkonkylän strategisessa yleiskaavassa on lisäksi mainittu, että kaava-alueelle voidaan sijoittaa yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevia rakennuksia ja rakennelmia kuten alueellisen lämpölaitoksen. Lämpölaitoksen paikkaa ei ole kaavassa osoitettu, vaan se määritellään tarkemman kaavoituksen (asemakaava) myötä. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

21 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVA Mikkelin kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma , täydennetty Ote yleiskaavasta. Ote Kirkonkylän strategisesta yleiskaavasta. Kaavaluonnos nähtävillä FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

22 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS Mikkelin kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Ote ajantasa-asemakaava yhdistelmästä. Alueella ei ole asemakaavaa, mutta se rajoittuu asemakaavoitettuun alueeseen, Kitereentiehen ja tien vastakkaisella puolella on teollisuusja varastorakennusten korttelialue (T) (Ristiinan kirkonseudun asemakaava hyväksytty Ristiinan kunnanvaltuustossa ja vahvistettu Mikkelin lääninhallituksessa ). MAANOMISTUS ARVIOINTITIEDOT Suunnittelualue on yksityisomistuksessa. Mutta Etelä-Savon Energia Oy on tehnyt esisopimuksen maanvuokrauksesta Hankkeen arviointi tapahtuu kaavoitusprosessin yhteydessä asiantuntijoiden ja osallisten kanssa. Soveltuvin osin arvioidaan vaikutuksia yhteiskuntarakenteeseen ja rakennettuun ympäristöön, liikenteeseen ja teknisen huollon järjestämiseen, luontoon ja maisemaan, ihmisten elinoloihin sekä yhdyskuntatalouteen. Kaavoituksen yhteydessä arvioidaan kaavan mukaisen toiminnan kehittymisen vaikutukset mm. maisemaan ja kaupunkikuvaan sekä liikenteeseen ja meluihin. Tärkeimmät vaikutukset esitetään kaavaselostuksessa. Vaikutusalueena ovat voimalaitoksen lähiympäristö, mutta osa mm. maisemallisista ja liikenteellisistä vaikutuksista ulottuvat kauemmaksikin. Vaikutustenarvioinnissa hyödynnetään aikaisempia selvityksiä ja tehdään tarvittavat lisäselvitykset. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

23 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVA Mikkelin kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma , täydennetty LUONTOSELVITYS Ristiinan kirkonkylän seudun osayleiskaavan yhteydessä on tehty luontoselvitys (Ristiinan kuntakeskuksen seudun yleiskaava, Pohjoisosan luontoselvitys 2012, Enviro, ). Sen mukaan alue on liito-oravan elinympäristöä ja siellä on myös yksi pesäpuu. Keväällä 2015 Enviro Oy on laatinut uuden selvityksen asemakaavatyön pohjaksi. Selvitys on päivätty Kevään 2015 ja yleiskaavan (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014) yhteydessä tehdyissä inventoinneissa suunnitellun lämpövoimalan alueelta ei todettu liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikkoja. Liitooravien jätöshavainnot on tehty lämpövoimalan alueen pohjoispuolelta. Lämpövoimalan rakentaminen ei vaikuta liito-oravan nykyisiin kulkuyhteyksiin. Lämpövoimalan rakentaminen suunnitellulle alueelle ei siten hävitä tai heikennä liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikkoja. Kuva Liito-oravan elinympäristöistä ja pesäpuut (vihreä piste) ja kevällä 2015 papanapuut (sininen piste). (Enviro, 2015) KAAVAN VAIKUTUKSET Kaavalla ei ole vaikutusta rakennettuun ympäristöön tai olemassa olevaan rakennus-kantaa, koska suunniteltu rakentamien sijoittuu FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

24 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS Mikkelin kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma rakentamattomalle alueelle. Uusi lämpövoimalaitos tukee olevan rakennuskannan käyttöä ja siten myös olevaa taajamarakennetta. Kaavalla ei osoiteta uusia katuja, joten rakentamisessa hyödynnetään olemassa olevaa infrastruktuuria. Vaikutukset ilmanlaatuun: Kitereentien lämpölaitokselta tultaisiin lämmittämään lähialueella alueella olevia, nykyisin öljylämmitystä tai sähkölämmitystä käyttäviä, taloja. Yhteensä korvattaisiin noin litraa öljyä eli hiilidioksineutraalilla puulla vähennettäisiin CO2- päästöjä noin 1068 t/a. Merkittävä asia on myös päästöjen siirtyminen asuinrakennuksista taajaman pohjoisreunalle. Lämpölaitoksen korkeasta piipusta päästöt lähtevät vallitsevan tuulensuunnan mukana kauas Ristiinan taajamasta sen pohjoispuolelle. Koulukeskus on myös mahdollista liittää suunniteltuun lämpölaitokseen, jolloin Koulukeskuksen laitosta ei tarvitse käyttää niin paljon. Erityisesti kesäajan käyttö ja polttoöljyn poltto loppuisi suurella todennäköisyydellä kokonaan, mikä omalta osaltaan vähentää myös päästöjä. Koulukeskuksen lämpölaitoksen käyttö varavoimalana mahdollistaa myös sen, että Kitereentien kevyellä polttoöljyllä toimivaan varalämpölaitosta ei tarvitse käyttää tai sitä tarvitsee käyttää vain ajoittain. Vaikutuksen kasvillisuuteen ja eläimistöön: Kaavalla ei vaaranneta luonnonmonnimuotoisuutta, koska alueelta ei tunneta uhanalaisia tai vaarantuneita kasvilajeja. Vaikutuksen pohja- ja pintavesiin: Alueella ei ole pohjavesialuetta, joten kaavan toteuttamisella ei ole vaikutusta pohjavesiin. Alueen hulevedet muodostuvat vähäiseksi ja ne ohjautuvat itään päin maantien sivuojaan, missä ne imeytyvät suurelta osin maaperään. Hulevedet eivät tule vaarantamaan pintavesien laatua. Vaikutukset maisemaan: Uusi lämpölaitos itsessään ei nouse ympäröivää rakennuskantaa ylemmäksi. Vaikutuksen eivät kokonaisuudessaan muodostu merkittäviksi, koska alueen pohjoispuolella on jo teollisuusrakennuksia. Laitoksen savupiippu tulee näkymään lähialueille, mutta se ei muodosta merkittävää maisematekijää. Kaavan toteuttaminen ei muuta Ristiinan kirkonkylän miljöötä, koska alue sijoittuu kirkonkylän pohjoispuolelle rakennetun alueen reunalle teollisuusalueen viereen. Vaikutuksia maisemaan on pyritty vähentämään osoittamalla istutettavan alueen osa tontin eteläreunaan vasten lähintä asutusta. Vaikutukset liikenteeseen: Lämpölaitoksen toteuttaminen lisää liikennettä alueella johtuen polttoaineen toimituksesta. Polttohake toimitetaan Mikkelin lähialueelta paikallisin voimin tuotettuna. Huippukulutuk- FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

25 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVA Mikkelin kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma , täydennetty sen aikana haketta kuluu n. yksi kuorma-autokuorma (50 m3) vuorokaudessa. Koko vuoden kulutus on hieman yli sata kuormaautokuormaa, siis suunnilleen yksi kuorma kolmea vuorokautta kohden. Sosiaaliset vaikutukset: Suunnittelualueelle ei kohdistu virkistyskäyttöpaineita. Vapaa-ajanviettoon tai virkistys-toimintaan kaavalla ei ole vaikutusta. Lämpölaitoksen rakentaminen saattaa vaikuttaa alueen eteläpuolella olevan asutuksen omakotitalojen asumisviihtyisyyteen. Asuinpihan ja laitoksen jätetään istutettava alueen osa. Turvallisuus alueella ei heikkene. Taloudelliset vaikutukset: Kevyen polttoöljyn (POK) korvaamisessa hakkeella saavutetaan aluetaloudellisia hyötyjä. OSALLISET Osallisia ovat - hakija - alueen sekä viereisten ja vastapäisten alueiden omistajat, Vuokralaiset ja asukkaat (naapurit) - kaupunginosan tai lähialueen asukkaat, yritykset, työntekijät, asukas- ym. yhdistykset - kaupungin viranomaiset - Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus ELY, Etelä- Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon Energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oyj, teleoperaattorit - kunnan jäsenet ja ne, jotka katsovat olevansa osallisia. Listaa osallisista täydennetään tarvittaessa. OSALLISTUMISEN JA VUOROVAIKUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN Asemakaavoituksen alkaminen ilmoitetaan osallisille kirjeellä. Isännöitsijää pyydetään välittämään tieto kaavoituksesta yhtiönsä asukkaille ja osakkaille. Asemakaavatyön lähtökohdat ja tavoitteet on esitetty tässä osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa, johon voi tutustua myös kaupunkisuunnittelu osastolla (Maaherrankatu 9-11) ja internetissä Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan voidaan tehdä työn kuluessa tarvittaessa muutoksia ja täydennyksiä. Viranomaisyhteistyö järjestetään työn kuluessa erikseen sovittavin neuvotteluin. MRL 66 mukainen viranomaisneuvottelu ei ole tarpeen, elleivät muut viranomaiset sitä esitä. Kaavan nähtävillä olosta ja voimaan tulosta kuulutetaan kaupungin virallisissa ilmoituslehdissä sekä muussa kunnassa asuville maanomistajille tavallisella kirjeellä. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

26 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS Mikkelin kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavoitustyön vaiheesta ilmoitetaan kerran vuodessa kaavoituskatsauksessa. KÄSITTELYAIKATAULU Tavoiteaikataulu: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavan muutoksen luonnos lähetetään tiedoksi osallisille heinäkuun puolivälissä. Kaavaluonnos ja OAS tulevat nähtäville elokuussa 2015, ehdotus teknisessä lautakunnassa syyskuussa., kaupunginhallituksessa syyskuussa ja nähtävillä syys- lokakuussa. Valtuuston hyväksyntään kaava on tarkoitus viedä joulukuussa VALMISTELUSTA VASTAA Mikkelin kaupunki Asemakaava-arkkitehti Tuija Mustonen puh sähköposti FCG Suunnittelu ja tekniikka arkkitehti Petri Tuormala puh sähköposti Kirjallinen palaute Mikkelin kaupungin kaupunkisuunnitteluun: os. PL 278, MIKKELI tai sähköpostitse toimistosihteeri Kirsi Avelin, puh PÄIVÄYS JA ALLEKIRJOI- TUS Mikkeli , täydennetty Tuija Mustonen Mikkelin kaupunki Petri Tuormala FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

27 LIITE 2 RISTIINA ESE KITEREENTIEN ASEMAKAAVA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVAKARTASTA

28 RISTIINA MIKKELIN KAUPUNKI RISTIINA ESE KITEREENTIEN ASEMAKAAVA Asemakaava koskee kiinteistöä (osa). Asemakaavalla muodostuu kaupunginosan 60 (Ristiina) kortteli 322. ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: EN-1 EHDOTUS Energiahuollon alue. Alueelle voidaan sijoittaa haketta ja kevyttä polttoöljyä polttava lämpökeskus polttoainevarastoineen ja huoltotiloineen. Polttoaineen varastoinnissa avokasoja ei sallita. Hulevedet tulee käsitellä ja imeyttää tontille. 3 m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva EN-1 II 400 var 37 9:78 9:82 yr Tanssikeskus Metsälinna yr 60 RISTIINA II Korttelin, korttelinosan ja alueen raja. Osa-alueen raja. Kaupunginosan numero. Kaupunginosan nimi. Korttelin numero. Rakennusoikeus kerrosalaneliömetreinä. Roomalainen numero osoittaa rakennusten, rakennuksen tai sen osan suurimman sallitun kerrosluvun. Rakennusala. Istutettava alueen osa var Kuopiossa 22. syyskuuta var Petri Tuormala Suunnittelupäällikkö 13:0 kt Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan :n kohdalla hyväksynyt tämän asemakaavan. 1: Mikkelissä yr MIKKELIN KAUPUNKI kaavan nro: 938 RISTIINA ESE KITEREENTIEN ASEMAKAAVA Nähtävillä (luonnos) (ehdotus) : Yrittäjäntie EHDOTUS Microkatu 1, PL 1199, Kuopio Puh , Päiväys Pääsuunn. Hyv Petri Tuormala Valtuusto Suunnitteluala, työnumero ja piirustuksen numero YKS 3759-P27182 Suunn./Piirt. Lilian Savolainen/LSa Tarkastaja PETRI TUORMALA Yhteyshenkilö Petri Tuormala 901 1:1000 Tiedosto Q:\Kuo\P271\P27182_Lampolaitosten_asemakaav\C_suunn\C2_tyo\Kuvat TIEDOSTO AK_Kitereentie_GK27.dwg A S

29 Asemakaavan seurantalomake Asemakaavan perustiedot ja yhteenveto Kunta 491 Mikkeli Täyttämispvm Kaavan nimi 60. kaupunginosa Ristiina, ESE Kitereentie Hyväksymispvm Ehdotuspvm Hyväksyjä Vireilletulosta ilm. pvm Hyväksymispykälä Kunnan kaavatunnus 938 Generoitu kaavatunnus Kaava-alueen pinta-ala [ha] 0,4600 Uusi asemakaavan pinta-ala [ha] 0,4600 Maanalaisten tilojen pinta-ala [ha] Asemakaavan muutoksen pinta-ala [ha] Ranta-asemakaava Rantaviivan pituus [km] Rakennuspaikat [lkm] Omarantaiset Ei-omarantaiset Lomarakennuspaikat [lkm] Omarantaiset Ei-omarantaiset Aluevaraukset Pinta-ala [ha] Pinta-ala [%] Kerrosala [km²] Tehokkuus [e] Pinta-alan muut. [ha +/-] Kerrosalan muut. [km² +/-] Yhteensä 0, , ,09 0, A yhteensä P yhteensä Y yhteensä C yhteensä K yhteensä T yhteensä V yhteensä R yhteensä L yhteensä E yhteensä 0, , ,09 0, S yhteensä M yhteensä W yhteensä Maanalaiset tilat Pinta-ala [ha] Pinta-ala [%] Kerrosala [km²] Pinta-alan muut. [ha +/-] Kerrosalan muut. [k-m² +/-] Yhteensä Suojellut rakennukset Suojeltujen rakennusten muutos Rakennussuojelu [lkm] [k-m²] [lkm +/-] [k-m² +/-] Yhteensä

30 Alamerkinnät Aluevaraukset Pinta-ala [ha] Pinta-ala [%] Kerrosala [km²] Tehokkuus [e] Pinta-alan muut. [ha +/-] Kerrosalan muut. [km² +/-] Yhteensä 0, , ,09 0, A yhteensä P yhteensä Y yhteensä C yhteensä K yhteensä T yhteensä V yhteensä R yhteensä L yhteensä E yhteensä 0, , ,09 0, EN 0, , ,09 0, S yhteensä M yhteensä W yhteensä

31 RISTIINA, KITEREENTIE LIITO-ORAVASELVITYS 2015 Markku Nironen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy Johdanto Ristiinan kirkonkylän länsiosassa, Kitereentien ja valtatie 13:n välissä sijaitsevalle metsäalueelle on suunniteltu lämpövoimalaa (kuva 1). Suunnitellun lämpövoimalan rakentamisalueen pintaala on noin 0,5 ha. Kitereentien varren metsistä on aiempia tietoja liito-oravan esiintymisestä. Etelä-Savon Energia Oy tilasi keväällä 2015 tehtävän liito-oravaselvityksen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy:ltä. Työn on tehnyt biologi, FM Markku Nironen. Kuva 1. Suunnitellun lämpövoimalan sijaintipaikka (sininen rajaus; lähde: Etelä Savon Energia Oy ). 2 Aineisto ja menetelmät Liito-oravan esiintyminen lämpövoimalan suunnittelualueella inventoitiin ja Työ tehtiin Direktiivilajien huomioon ottaminen suunnittelussa -julkaisun (Sierla ym. Ympäristösuunnittelu Enviro Oy Sivu 1 / 4 Porrassalmenkatu 25 B Mikkeli Puh marko.vauhkonen@ys-enviro.fi Y-tunnus Kaupparek Kotipaikka Heinola ALV rek. Ennakkoperintärek.

32 2004) ohjeiden mukaisesti. Liito-oravan elinympäristöksi sopivat puustoiset alueet käveltiin läpi samalla etsien liito-oravan jätöksiä sopivien pesä-, suoja- ja ruokailupuiden tyviltä. Näitä ovat mm. kolopuut, kookkaat haavat, lepät ja koivut sekä suuret kuuset. Liito-oravan asuttamista metsiköistä etsittiin lajin lisääntymis- ja levähdyspaikkoja ja sellaisiksi sopivia kohteita (kolopuut, risupesät ja linnunpöntöt). Lisääntymis- ja levähdyspaikoiksi tulkittiin sellaiset pesäpuut lähiympäristöineen, jotka varmistettiin jätösten perusteella liito-oravan käyttämiksi. Inventoinnin yhteydessä tarkasteltiin liito-oravan tarvitsemia puustoisia kulkuyhteyksiä ympäröiville metsäalueille. Maastotöissä käytettiin GPS-paikanninta (Garmin 62s), jolla paikannettiin liito-oravan pesäpuut ja jätösten havaintopaikat. 3 Kitereentien liito-oravat Ristiinan kuntakeskuksen seudun yleiskaavan luontoselvityksessä (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014) on rajattu kolme liito-oravan elinympäristöä Kitereentien molemmin puolin (kuva 2). Kuva 2. Yleiskaavan luontoselvityksessä (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014) rajatut liito oravan elinympäristöt (vihreä rajaus) ja liito oravan pesäpuut (vihreä ympyrät). Pohjakartta Maanmittauslaitos. Kitereentien länsipuolella todetussa liito-oravan elinympäristössä kasvaa järeitä kuusia. Yhdessä järeässä kuusessa oli risupesä ja kuusen tyvellä runsaasti liito-oravan jätöksiä. Kuusi (kuva 2) lähiympäristöineen on tulkittu liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikaksi. Ympäristösuunnittelu Enviro Oy Sivu 2 / 4 Porrassalmenkatu 25 B Mikkeli Puh marko.vauhkonen@ys-enviro.fi Y-tunnus Kaupparek Kotipaikka Heinola ALV rek. Ennakkoperintärek.

33 Kitereentien itäpuolella on todettu kaksi liito-oravan elinympäristöä (kuva 2). Pohjoisemmalta alueelta on Etelä-Savon ELY-keskus rajannut päätöksellään kaksi liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa. 4 Suunnitellun lämpövoimalan alue Lämpövoimala on suunniteltu sijoitettavaksi Kitereentien ja valtatie 13:n väliselle alueelle. Alue rajautuu idässä ja lännessä tiealueisiin, pohjoisessa metsään ja etelässä piha-alueeseen. Suunnittelualueen metsä on pääosin tuoreen ja lehtomaisen kankaan varttunutta männikköä, jossa kasvaa sekapuina kuusta ja koivua. Järeitä kuusia kasvaa suunnittelualueen koillispuolella olevan ajotien ja Kitereentien kulmauksessa. Yksi näistä kuusista lähiympäristöineen on tulkittu liitooravan lisääntymis- ja levähdyspaikaksi (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014). Alueen itäosan rinteessä on kostea painanne, jossa kasvaa runsaasti hieskoivua. Yhdessä lähellä Kitereentietä kasvavassa koivussa on koloja, mutta puun tyveltä ei löytynyt liito-oravan jätöksiä. Kuva 3. Kitereentien liito oravat. Lämpövoimalan suunniteltu sijaintipaikka = sininen rajaus. Keväällä 2012 löydetyt liito oravan pesäpuut = vihreä piste ja rajatut liito oravan elinympäristöt = vihreä viiva. Kevään 2015 inventoinnissa löydetyt liito oravan jätökset = sininen piste. Pohjakartta Maanmittauslaitos. Ympäristösuunnittelu Enviro Oy Sivu 3 / 4 Porrassalmenkatu 25 B Mikkeli Puh marko.vauhkonen@ys-enviro.fi Y-tunnus Kaupparek Kotipaikka Heinola ALV rek. Ennakkoperintärek.

34 Kevään 2015 inventoinneissa liito-oravan vanhoja jätöksiä löytyi suunnitellun lämpövoimalan alueen pohjoispuolelta kahden kuusen tyveltä (kuva 3). Tuoreita jätöksiä ei löytynyt. Liitooravilla on Kitereentien alueelta puustoinen kulkuyhteys pohjoiseen, mutta ei etelään, jossa on rakennettuja puuttomia alueita ja Pökkäänlahti. Kitereentien ja valtatien varrella kasvaa kookkaita puita, joten liito-orava päässee ylittämään tiet liitämällä. 5 Lämpövoimalan rakentamisen vaikutukset liito-oraviin Kevään 2015 ja yleiskaavan (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014) yhteydessä tehdyissä inventoinneissa suunnitellun lämpövoimalan alueelta ei todettu liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikkoja. Liito-oravien jätöshavainnot on tehty lämpövoimalan alueen pohjoispuolelta. Lämpövoimalan rakentaminen ei vaikuta liito-oravan nykyisiin kulkuyhteyksiin. Lämpövoimalan rakentaminen suunnitellulle alueelle ei siten hävitä tai heikennä liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikkoja. 6 Lähteet ja kirjallisuus Sierla, L., Lammi, E., Mannila, J. & Nironen, M. 2004: Direktiivilajien huomioon ottaminen suunnittelussa. Suomen ympäristö 742: Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 2014: Ristiinan kuntakeskuksen seudun yleiskaava. Pohjoisosan luontoselvitys s. Ympäristösuunnittelu Enviro Oy Sivu 4 / 4 Porrassalmenkatu 25 B Mikkeli Puh marko.vauhkonen@ys-enviro.fi Y-tunnus Kaupparek Kotipaikka Heinola ALV rek. Ennakkoperintärek.

35 Vastine 1 (4) Leskinen Timo Mikkelin kaupunki Tekninen toimi/kaupunkisuunnittelu Maaherrankatu 9-11 / PL 278, Mikkeli Vastine ESE Kitereentien asemakaavan muutoksen OAS:stä ja luonnoksesta saatuun palautteeseen Etelä-Savon ELY-keskus Hankkeen OAS:sta käy riittävällä tavalla selville suunnittelun lähtökohdat, kaavahankkeen tavoitteet ja tarkoitus, osallisten mahdollisuus osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyyn sekä kaavan vaikutusten arviointi. Erityisenä selvitystarpeena tässä tapauksessa on lämpölaitoksen toiminnasta ympäristöön kohdistuvien vaikutusten selvittäminen ja niiden vaikutusten arviointi. Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella (ELYkeskus) ei ole huomautettavaa OAS:n johdosta. Alustavan kaavaluonnoksen selostusta ei ole käytössä, mutta OAS;ssa on jo ELY-keskuksen käsityksen mukaan osittain asiallisesti arvioitu hankkeen vaikutuksia. Jatkosuunnittelussa tulee vielä ottaa huomioon liito-oravan elinympäristön turvaaminen (Environ selvitys) siten, että sille alueelle jää mahdollisimman paljon puustoa. ELY-keskuksella ei tässä vaiheessa ole enempää huomautettavaa kaavaluonnoksen johdosta. Vastine: Jatko suunnittelussa tullaa huomioimaan ja selvittämään lausunnossa esille tulleet seikat. Mikkelin seudun ympäristöpalvelut 1. Noki ja melu Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ei käy ilmi, onko suunniteltua lämpövoimalaa lähinnä oleva kiinteistö asuinkäytössä. Suunnitelmasta ei myöskään käy ilmi, kuinka paljon asuinkiinteistöoja on esim. 500 metrin säteellä suunnitellun voimalaitoksen sijaintipaikasta. Toimiessaan moitteettomasti hakelämpölaitoksesta ei aiheudu noki eikä pölypäästöjä. Häiriö- tai muissa erityistilanteissa nokipäästöjä voi kuitenkin esiintyä ja niistä voi olla huomattavaakin haittaa lähialueen kiinteistöille. Suunnitteluprosessin aikana tulee tarkemmin selvittää lähialueen kiinteistöjen käyttö esim. 500 metrin sateella ja arvioida kiinteistöjen herkkyys pölypäästöille. Samoin hakevoimalan toimintaan liittyvät meluhaitat ja melulle altistuvat kiinteistöt tulee tarkemmin selvittää. Hakevoimalan toiminnassa melua aiheutuu mm. hakkeen kuljetuksesta ja muusta tontilla tapahtuvasta liikenteestä ja mahdollisesti myös itse voimalaitoksen toi- FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Microkatu 1, PL 1199, Kuopio Puh , fax , Y-tunnus Kotipaikka Helsinki

36 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Vastine 2 (4) Mikkelin kaupunki ESE Kitereentien asemakaavanmuutos minnasta. Esim. tietynlaiset savukaasujen puhdistusjärjestelmät (sykloni) saattavat aiheuttaa viheltävää ääntä, joka häiritsee lähialueen asukkaita. Vastine: Koska kyseessä on kuitenkin melko pieni laitos, ei sitä voi sijoittaa kauaksi asutuksesta pitkien kaukolämpötutkien aiheuttaman hävikin takia. Pienet laitokset tyypillisesti sijoitetaan lähelle asutusta. Laitokset ovat taattua käytettyä tekniikkaa, mikä takaa toimintavarman käytön. Ei ole tarkoituksen mukaista selvittämään tarkemmin kiinteistöjen käyttöä 500 m säteeltä laitoksesta. Kaavaselostuksessa tullaa selvittämään laitoksen aiheuttamaa melua ja muita päästöjä ja niiden vaikutusta. Normaalikäytön kuin mahdollisen häiriönkin aikana kaikki savukaasu kulkee aina samaa reittiä puhdistuksen läpi. Näin ollen pienhiukkasia ei pääse ilmaan vaikka palaminen olisi jostain syystä puutteellista. 2. Lämpölaitoksen ja kirkonkylän laajenemistarpeet Lämpölaitoksen sijaintipaikan tulee kestää lämpölaitosta ja Ristiinan kirkonkylää koskevat muutos- ja laajenemistarpeet; tuleeko tulevaisuudessa eteen tarve ohjata asutusta kirkonkylän pohjoispuolelle tai onko lämpölaitoksella tulevaisuudessa sellaisia tarpeita, jotka edellyttävät suurempaa tonttia. Tällä hetkellä lämpölaitoksen alueen laajenemisen etelän suunnassa estää eteläpuolella oleva kiinteistö ja pohjoispuolella liito-oravan pesäpuu. Lämpölaitoksen sijoittumista lähelle asutusta on usein perusteltu kaukolämpöputken rakentamiskustannuksilla ja mahdollisella lämpöhävikillä. Mahdolliset hyödyt ja haitat on tarkoin punnittava myös tulevaisuuden tarpeita ajatellen, koska jälkikäteen suuren laitoksen sijaintipaikan muuttaminen ei ale mahdollista. Vastine: Laitoksen sijaintia suunnitellessa on nimenomaan punnittu alueen haitat ja hyödyt. Viereisen valtatien liikenne aiheuttaa enempi melua ja päästöä, kun voimalat. Sijainnin suhteen on myös oleellista, että lämmitettävät kohteen sijoittuvat lähelle. Hakevarasto ja itse kattilahuone mahdollistavat suuremman kattilan käytön jos kuormat kasvat. Tuleva laitos tulee palvelemaan aluetta pitkälle tulevaisuuteen. 3. Alueen luontoarvot Noin puolet lämpölaitokselle kaavaillusta alueesta on Ristiinan seudun osayleiskaavan muutostyötä varten tehdyssä luontoselvityksessä (Enviro Oy 2014) rajattu liito-oravan elinympäristöksi. Rajaus on tehty liitooravalle sopivan puuston perusteella. Varsinaiset havainnot liito oravasta ja havaittu liito-oravan pesäpuu sijaitsevat lämpölaitokselle suunnitellun alueen pohjoispuolella. Kaavatyössä on syytä tarkemmin kuvata, mitkä ovat kaavan mahdollistaman toiminnan vaikutukset liito-oravalle. Vaikka suunnittelualueelta ei ale tehty varsinaisia liito oravahavaintoja, puolet suunnittelualueesta on luontoselvittäjän mukaan liito-oravan esiintymisaluetta, mikä puolestaan edustaa noin kolmasosaa kyseisestä liito-oravan koko esiintymisalueesta. Vastine_Kitereentie.docx

37 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Vastine 3 (4) Mikkelin kaupunki ESE Kitereentien asemakaavanmuutos Vastine: Kaavaselostuksessa kuvataan hankkeen vaikutuksia liito-oravaan. Mikkelin kaupungin/kaupunkiympäristö Kaupunkiympäristö esittää muutosta hulevesien imeyttämistä koskevaan kohtaan. Hulevedet tulee imeyttää omalla tontilla. Hulevesien johtaminen tien sivuojiin on kielletty ja ne tulee pääsääntöisesti imeyttää omalle tontille tai tontille rakennettu hulevesijärjestelmä voidaan liittää kunnan hulevesiviemäriin Kitereentielle. Vastine: Lisätään kaavaan määräys hulevesien imeytyksestä lausunnon mukaisesti. Ristiinan aluejohtokunta Ei ollut huomautettavaa. Muistutukset Airi Pekkanen, Kiterentie 12 - Alueella ON pohjavesialue. Tontilla 12 on oma kaivo. Asiaa ei siis ole selvitetty tarpeeksi hyvin tältä osin. - Lämpölaitossuunnitelmasta ei olla oltu yhteydessä asianomaisten kanssa maan vuokraajan tai suunnittelevan tahon puolelta. Kirje tuli täytenä yllätyksenä ja asiasta on puuttunut avoimuus, jota tarvitaan jotta suunnitelman hyviä ja huonoja puolia olisi voitu pohtia yhdessä hyvässä hengessä. - Kitereentie 12 tontin arvo laskee huomattavasti - Mainita liito-oravien reviiristä ja pesäpuista on kyseenalainen. Oravat elävät varmasti laajemmalla alueella. - Lämpölaitoksen päästöt tulevat olemaan ongelma. Selvityksessä mainittu savupäästöjen poistuminen Ristiinan taajaman pohjoispuolelle on suorastaan naurettava väite. Selvityksen mukaan alueella tuulisi aina etelästä... Vastine: Kaava-alueella ei ole luokiteltua pohjavesialuetta. Aiottu toiminta ei ole vaaraksi pohjavedelle, koska pääasiallinen polttoaine tulee olemaan haketta. Kaavaprosessi on vasta lähtenyt vireille ja prosessin aikana on tarkoitus kuulla osallisia kaavasta sekä järjestää kuulemistilaisuus Vastine_Kitereentie.docx

RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli puh. 044 794 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS

Lisätiedot

HAUKIVUOREN SEURAKUNTATALON KORTTELI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

HAUKIVUOREN SEURAKUNTATALON KORTTELI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli asemakaava-arkkitehti Tuija Mustonen puh. 040 129 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 925 HAUKIVUOREN

Lisätiedot

LEHMUSKYLÄN PIENET MUUTOKSET (OSAT KORTTELEITA 32 JA 51) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 28.8.2014

LEHMUSKYLÄN PIENET MUUTOKSET (OSAT KORTTELEITA 32 JA 51) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 28.8.2014 MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Tuija Mustonen puh. 040 129 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0932 LEHMUSKYLÄN PIENET MUUTOKSET

Lisätiedot

URPOLANKATU 22 - SELÄNNEKATU 31 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

URPOLANKATU 22 - SELÄNNEKATU 31 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Tuija Mustonen puh. 040 129 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 954 URPOLANKATU 22 - SELÄNNEKATU

Lisätiedot

KATTILANSILLAN KOULUN TONTTI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

KATTILANSILLAN KOULUN TONTTI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Heikki Manninen puh. 044 794 5235, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0929 KATTILANSILLAN KOULUN TONTTI

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1(7) SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVAN MUUTOS...2 1.3 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Teollisuusalueen asemakaavan muutos

Teollisuusalueen asemakaavan muutos TUUSNIEMEN KUNTA Teollisuusalueen asemakaavan muutos Kaavaselostus, luonnos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 673-P35521 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, luonnos 1 (10) Sisällysluettelo 1 PERUS-

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

KIRKKOPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

KIRKKOPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Etunimi Sukunimi puh. 044 794 xxxx, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0937 KIRKKOPUISTON ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen lautakunta on hyväksynyt asemakaavan muutoksen ASEMAKAAVAN- MUUTOSALUE

kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen lautakunta on hyväksynyt asemakaavan muutoksen ASEMAKAAVAN- MUUTOSALUE ASEMAKAAVAN SELOSTUS 16.12.2011 päivättyyn Oulun kaupungin Kiviniemen kaupunginosan korttelin 86 tonttia nro 2 koskevaan asemakaavan muutokseen (Kultasirkuntie 21) kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen

Lisätiedot

Suunnittelualue. INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N MIKKELI

Suunnittelualue. INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N MIKKELI 1 INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N 50170 MIKKELI RYTÖLÄ -RANTAMÄKI RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS Vireilletulosta ilmoitettu 3.10.2015 Tekninen lautakunta hyväksynyt,

Lisätiedot

RISTIINA ESE KOULUKESKUS ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS

RISTIINA ESE KOULUKESKUS ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Tuija Mustonen puh. 044 794 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0942 RISTIINA ESE KOULUKESKUS ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Ajantasakaava Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Ajantasakaava Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVA...2 1.3 ASEMAKAAVAN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN OLOISTA...2 2.1.1

Lisätiedot

LOUHIVESI- YÖVESI RANTAYLEISKAAVAN LAAJEN- NUS / Ristiina Toijola) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LOUHIVESI- YÖVESI RANTAYLEISKAAVAN LAAJEN- NUS / Ristiina Toijola) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli puh. 044 794 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi LOUHIVESI- YÖVESI RANTAYLEISKAAVAN LAAJEN- NUS /

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNKI TEHTAANPUISTO

MIKKELIN KAUPUNKI TEHTAANPUISTO 0970 MIKKELIN KAUPUNKI Asumisen ja toimintaympäristön palvelualue / Kaupunkisuunnittelupalvelut PL 33, 50101 Mikkeli e-mail: heikki.manninen@mikkeli.fi MIKKELIN KAUPUNKI TEHTAANPUISTO OSALLISTUMIS- JA

Lisätiedot

RISTIINA ESE KOULUKESKUS ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

RISTIINA ESE KOULUKESKUS ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli puh. 044 794 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0942 RISTIINA ESE KOULUKESKUS ASEMAKAAVAN MUUTOS

Lisätiedot

Kotasaari, Niiniveden rantaosayleiskaavan muutos

Kotasaari, Niiniveden rantaosayleiskaavan muutos S U U N N IT T EL U JA T E K N IIK K A RAUTALAMMIN KUNTA Kotasaari, Niiniveden rantaosayleiskaavan muutos Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20667 Kaavaselostus Lilian Savolainen Sisällysluettelo

Lisätiedot

RADANVARSITIE, ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAAVA NRO 467

RADANVARSITIE, ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAAVA NRO 467 Valkeakosken kaupunki 2.4.2013 Kaavoitus / Kaupunkisuunnitteluyksikkö Sääksmäentie 2 37600 VALKEAKOSKI ASEMAKAAVAN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 2.4.2013 PÄIVÄTTYÄ ASEMAKAAVA- KARTTAA RADANVARSITIE, ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

Asemakaavan selostus Asemakaava nro A-2688, Laune, Eteläisen kehätien osa

Asemakaavan selostus Asemakaava nro A-2688, Laune, Eteläisen kehätien osa Asemakaavan selostus Asemakaava nro A-2688, Laune, Eteläisen kehätien osa 7.10.2016 kaavoitusarkkitehti Theodora Rissanen KUVA: Suunnittelualueen sijaintikartta (pohjassa on osoitekartta). Suunnittelualue

Lisätiedot

RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN SELOSTUS/EHDOTUS , MUUTOS

RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN SELOSTUS/EHDOTUS , MUUTOS MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Tuija Mustonen puh. 040 129 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0938 RISTIINA ESE KITEREENTIE ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS KUUSAMON KAUPUNKI 1 Dnr:o 714/2018 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Selostus liittyy 25.10.2018 päivättyyn kaavakarttaan Rukan asemakaavan vähäisen osan kumoamisessa käsitellään Moisasensuontien ja Huttulammentien

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS MARTINJÄRVENTIEN TEOLLISUUSALUE LOHTAJA

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS MARTINJÄRVENTIEN TEOLLISUUSALUE LOHTAJA ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS MARTINJÄRVENTIEN TEOLLISUUSALUE LOHTAJA KOKKOLAN KAUPUNKI KAAVOITUSPALVELUT 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavan muutos koskee 340. kaupunginosan kortteleita

Lisätiedot

GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0058 GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 3.10.2013

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1(10) SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVAN MUUTOS...2 1.3 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

HIU 19. KAUPUNGINOSAN ASEMAKAAVAMUUTOS KOSKIEN PIHAKATUALUETTA JA LEIKKIKENTTÄÄ

HIU 19. KAUPUNGINOSAN ASEMAKAAVAMUUTOS KOSKIEN PIHAKATUALUETTA JA LEIKKIKENTTÄÄ Kaavaselostus KAUPUNKISUUNNITTELU Ak01907 HIU 19. KAUPUNGINOSAN ASEMAKAAVAMUUTOS KOSKIEN PIHAKATUALUETTA JA LEIKKIKENTTÄÄ Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 20.3.2019 päivättyä asemakaavakarttaa.

Lisätiedot

PORNAINEN. Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS. Päiväys

PORNAINEN. Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS. Päiväys PORNAINEN Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 10.5.2017 Vireille tulosta ilmoitettu: KH:n päätös 16.1.2017 Luonnos nähtävänä (MRA 30 ) 31.1-14.2.2017 Ehdotus nähtävänä (MRA 27 ) Hyväksytty kunnanvaltuustossa

Lisätiedot

Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue.

Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue. IITTI KIRKONKYLÄ Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue. ASEMAKAAVALLA KUMOUTUU OSA SORRONNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

ANOLAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

ANOLAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Alpo Leinonen Rakennus- ja maanmittausinsinööri e-mail: alpoe.leinonen@gmail.com ANOLAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TEHTÄVÄ Ranta-asemakaavan muuttaminen. Kaava hyväksytty

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKI VALIONPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS, ROTKOLA KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 29.5.2015 KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT..

ÄÄNEKOSKI VALIONPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS, ROTKOLA KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 29.5.2015 KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT.. ÄÄNEKOSKI VALIONPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS, ROTKOLA KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 29.5.2015 KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT.. ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 29. PÄIVÄNÄ TOUKOKUUTA 2015 PÄIVÄTTYÄ

Lisätiedot

PALJAVESI-NIINIVESI RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

PALJAVESI-NIINIVESI RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Jari Ahonen puh. 044 794 2527, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 7084 PALJAVESI-NIINIVESI RANTAYLEISKAAVAN

Lisätiedot

Uuden golf-clubin asemakaava, kortteli 337

Uuden golf-clubin asemakaava, kortteli 337 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NILSIÄN KAUPUNKI TAHKOVUORI Uuden golf-clubin asemakaava, kortteli 337 Kaavaselostus, ehdotus Hyväksytty: KVALT pp.kk.vvvv xx FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 11.12.2012

Lisätiedot

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 Kaavaselostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU MAA- JA METSÄTALOUSALUETTA. P27193 13.5.2015 Kaavan

Lisätiedot

1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT ASEMAKAAVAN SELOSTUS Kortteli 1725 18.5.2018 Asemakaavan muutos JARDno-2018-2139 Kaavatunnus 170010 Vireilletulo ja kaavaluonnos, kuuleminen kirjeellä (MRA 30 ) 24.5. 8.6.2018 Asemakaavaehdotuksen hyväksyminen

Lisätiedot

VEIKKOLAN TEOLLISUUSALUE Asemakaavan muutos kortteli 125 tontti 2

VEIKKOLAN TEOLLISUUSALUE Asemakaavan muutos kortteli 125 tontti 2 ASEMAKAAVANMUUTOKSEN SELOSTUS Kunta: Kirkkonummi Kaavan nimi: VEIKKOLAN TEOLLISUUSALUE Asemakaavan muutos kortteli 125 tontti 2 Hankenumero: 40118 Piirustusnro: 3121 Laatija: kaavoitusteknikko Mikael Pettersson.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Teollisuusalueen asemakaavan muutos 1 (5) Leskinen Timo 10.4.2018 Teollisuusalueen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Havainnekuva Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Havainnekuva Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVA...2 1.3 ASEMAKAAVAN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN OLOISTA...2 2.1.1

Lisätiedot

MAANTIEALUEIDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS (ak ) ASEMAKAAVASELOSTUS Suonenjoen kaupunki Maankäytön ja suunnittelun palvelualue

MAANTIEALUEIDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS (ak ) ASEMAKAAVASELOSTUS Suonenjoen kaupunki Maankäytön ja suunnittelun palvelualue MAANTIEALUEIDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS (ak 009037) Koskee Iisvedentien maantiealuetta (Suonenjoki-Vesanto maantie 545, kiinteistötunnus 778-895- 0-545) Lentokentän teollisuusalueen ja Iisveden teollisuusalueen

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Sibeliuksenkadun levennys Keski-Lahti Lahti.fi

A Asemakaavan muutos. Sibeliuksenkadun levennys Keski-Lahti Lahti.fi A-2704 Asemakaavan muutos 1.6.2017 Sibeliuksenkadun levennys Keski-Lahti Lahti.fi Selostus A-2704 2 (7) Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 1. päivänä kesäkuuta 2017 päivättyä asemakaavakarttaa

Lisätiedot

Asemakaavan muutos, kortteli 615

Asemakaavan muutos, kortteli 615 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NILSIÄN KAUPUNKI Asemakaavan muutos, kortteli 615 Kaavaselostus Hyväksytty: KVALT pp.kk.vvvv xx FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 5.10.2012 P195-P19523 Kaavaselostus

Lisätiedot

HAUKIVUOREN SEURAKUNTATALON KORTTELI ASEMAKAAVAN SELOSTUS

HAUKIVUOREN SEURAKUNTATALON KORTTELI ASEMAKAAVAN SELOSTUS MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli asemakaava-arkkitehti Tuija Mustonen puh. 040 129 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0925 HAUKIVUOREN

Lisätiedot

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 Kaavaselostus ASEMAKAAVALLA MUODOSTUU KORTTELI 221. P30129 2.8.2016 Kaavan vireille tulo: Tekninen lautakunta._.2015

Lisätiedot

Asemakaavan selostus

Asemakaavan selostus Asemakaavan selostus 12.5.2014 12.5.2014 päivättyyn Oulun kaupungin Haukiputaan kaupunginosan korttelin 2607 tonttia 2 ja katualuetta koskevaan asemakaavan muutokseen (Koulukuja 4) Kaavatunnus 564-2211

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Rengaskatu 59 33:008

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Rengaskatu 59 33:008 ASEMAKAAVAN SELOSTUS Rengaskatu 59 33:008 Asemakaavan muutos koskee 33. kaupunginosan korttelin 305 osaa sekä puistoaluetta Asemakaavan muutoksella muodostuu 33. kaupunginosan korttelin 305 tontti 1 Kaavan

Lisätiedot

Asemakaavaselostus Asemakaavan muutos A-2670 Nikkilän (23.) kaupunginosan korttelin 1403 tonttia 43

Asemakaavaselostus Asemakaavan muutos A-2670 Nikkilän (23.) kaupunginosan korttelin 1403 tonttia 43 Asemakaavaselostus Asemakaavan muutos A-2670 Nikkilän (23.) kaupunginosan korttelin 1403 tonttia 43 12.4.2016 ja aluehankkeet Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen, asemakaavavalmistelija Kyllikki

Lisätiedot

KUNINKAANSAARI, NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

KUNINKAANSAARI, NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A RAUTALAMMIN KUNTA KUNINKAANSAARI, NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus Kaavan hyväksyminen: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 5. PÄIVÄNÄ MAALISKUUTA 2014 PÄIVÄTTYÄ KARTTAA

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 5. PÄIVÄNÄ MAALISKUUTA 2014 PÄIVÄTTYÄ KARTTAA ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 5. PÄIVÄNÄ MAALISKUUTA 2014 PÄIVÄTTYÄ KARTTAA 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Asemakaavan muutos koskee Äänekosken kaupungin 7. kaupunginosan korttelia 788 (osa)

Lisätiedot

Kirkonkylän asemakaavan laajennus

Kirkonkylän asemakaavan laajennus TUUSNIEMI Kirkonkylän asemakaavan laajennus Kaavaselostus HYVÄKSYTTY: KVAL pp.kk.2017 xx FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus 1 (10) Savolainen Lilian 8.9.2017 Sisällysluettelo 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT...

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 18.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 TULOKSET... 4 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KORTTELIN 2023 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS 1.

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KORTTELIN 2023 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS 1. 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 24.10.2014 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KORTTELIN 2023 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS 1. SUUNNITTELUALUE KUVA 1 Suunnittelualueen sijainti osoitettu sinisellä ympyrällä.

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS KAUPUNGINOSA 60 (RISTIINA), KORTTELI 2 (OSA) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

ASEMAKAAVAN MUUTOS KAUPUNGINOSA 60 (RISTIINA), KORTTELI 2 (OSA) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Mikkelin kaupunki 1/5 MIKKELIN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAUPUNGINOSA 60 (RISTIINA), KORTTELI 2 (OSA) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. HANKEKUVAUS Asemakaavan muutos koskee kaupunginosan 60(Ristiina),

Lisätiedot

TORNION KAUPUNKI Tekniset palvelut Kaavoitus ja mittaus

TORNION KAUPUNKI Tekniset palvelut Kaavoitus ja mittaus TORNION KAUPUNKI Tekniset palvelut Kaavoitus ja mittaus MYKKÄLÄ - TORPPI TORNION KAUPUNGIN 15. TORPIN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 21 ASEMAKAA- VAN MUUTOKSEN SELOSTUS 22.9.2015 LUONNOS TORNION KAUPUNKI Tekniset

Lisätiedot

IITTI KUUSIKALLION ALUE ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN KAUSALA. 118/ /2017 Khall Valtuusto Voimaantulo

IITTI KUUSIKALLION ALUE ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN KAUSALA. 118/ /2017 Khall Valtuusto Voimaantulo 118/10.02.03/2017 Khall 26.3.2018 62 Valtuusto 24.4.2018 9 Voimaantulo 16.8.2018 IITTI KAUSALA KUUSIKALLION ALUE ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN 1.12.2017 Vireille tulosta ilmoitettu KH:n päätöksellä 17.11.2014

Lisätiedot

Mielipiteiden kuuleminen MRL Mielipiteiden kuuleminen maankäyttö- ja rakennuslain 62 :n mukaan

Mielipiteiden kuuleminen MRL Mielipiteiden kuuleminen maankäyttö- ja rakennuslain 62 :n mukaan Mielipiteiden kuuleminen MRL 62 30.3.2016 Maanomistaja / rajanaapuri Viranomaiset ja yhteisöt Mielipiteiden kuuleminen maankäyttö- ja rakennuslain 62 :n mukaan Asemakaavan muutos nro 002134 ja tonttijako,

Lisätiedot

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1(7) SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVA...2 1.3 ASEMAKAAVAN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...3 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN OLOISTA...3

Lisätiedot

RIMMINKANKAAN KORTTELIN 316 ASEMAKAAVAN MUUTOS

RIMMINKANKAAN KORTTELIN 316 ASEMAKAAVAN MUUTOS TYÖNUMERO: E26942 TILAAJA: PUDASJÄRVEN KAUPUNKI RIMMINKANKAAN KORTTELIN 316 ASEMAKAAVAN MUUTOS 2.5.2014 päivämääriä lisätty 28.5.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Käsittelyvaiheet Kaavatyön käynnistäminen,

Lisätiedot

OSALLISTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) , TÄYD

OSALLISTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) , TÄYD HEINOLAN KAUPUNKI VIITAAN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN OSALLISTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 20.5.2015, TÄYD. 14.2.2016 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63

Lisätiedot

KAAVASELOSTUS UTAJÄRVI KORTTELI 53 ASEMAKAAVAN MUUTOS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

KAAVASELOSTUS UTAJÄRVI KORTTELI 53 ASEMAKAAVAN MUUTOS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU UTAJÄRVI KORTTELI 53 ASEMAKAAVAN MUUTOS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Käsittelyvaiheet Vireilletulopäivämäärä 24.2.2015 Valmisteluvaiheen kuuleminen (MRL 62 ) 11.3.-26.3.2015 Nähtävilläolo (MRA 27 ) Hyväksyminen,

Lisätiedot

RANTSILAN KIRKONKYLÄN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS

RANTSILAN KIRKONKYLÄN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN KIRKONKYLÄN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU KORTTELIN 33 TONTIT 1, 3, 4 JA 5 SEKÄ

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Kurenojantie (Villähde) Lahti.fi

A Asemakaavan muutos. Kurenojantie (Villähde) Lahti.fi A-2716 Asemakaavan muutos 30.5.2017 Kurenojantie (Villähde) Lahti.fi Selostus A-2716 2 (9) Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 30.päivänä kesäkuuta 2017 päivättyä asemakaavakarttaa nro A-2716 (Kurenojantie)

Lisätiedot

Uuden golf-clubin asemakaava, kortteli 294 asia: 188/2013

Uuden golf-clubin asemakaava, kortteli 294 asia: 188/2013 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NILSIÄN KAUPUNKI TAHKOVUORI Uuden golf-clubin asemakaava, kortteli 294 asia: 188/2013 Kaavaselostus Hyväksytty: KVALT.. FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25.8.2014 P195-P19523

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA, 1 NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TILA 18:16 Kaavaselostus

RAUTALAMMIN KUNTA, 1 NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TILA 18:16 Kaavaselostus RAUTALAMMIN KUNTA, 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...2 1.2 Rantaosayleiskaavan muutos...2 1.3 Rantaosayleiskaavan toteuttaminen...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 Selvitys suunnittelualueen

Lisätiedot

JALANKULKU- JA POLKUPYÖRÄTEIDEN MUUTTAMINEN VALTATIEN LIIKENNEALUEEKSI

JALANKULKU- JA POLKUPYÖRÄTEIDEN MUUTTAMINEN VALTATIEN LIIKENNEALUEEKSI E27462 PUDASJÄRVEN KAUPUNKI RIMMINKANKAAN JA KURENALAN ETELÄISEN OSAN ASEMAKAAVOJEN MUUTOS JALANKULKU- JA POLKUPYÖRÄTEIDEN MUUTTAMINEN VALTATIEN LIIKENNEALUEEKSI SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Käsittelyvaiheet

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS 1 SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLE TILASTA 740-577-2-3 Arkkitehtitoimisto Keijo Tolppa 12.6.2015

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vuorelantie 24 33:005

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vuorelantie 24 33:005 ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vuorelantie 24 33:005 Asemakaavan muutos koskee 33. kaupunginosan korttelin 28 osaa sekä katualuetta Asemakaavan muutoksella muodostuu 33. kaupunginosan korttelin 28 tontti 10 Kaavan

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 6 ) RAUTALAMMIN KUNTA SONKARI-KIESIMÄ RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1 (6) 5.4.2019 Korttelin 46 (osa) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää kaavan laajuuteen ja sisältöön

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN ANTAMAT LÄHTÖKOHDAT MRL 62, 63 ja 64 SEKÄ MRA 30

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN ANTAMAT LÄHTÖKOHDAT MRL 62, 63 ja 64 SEKÄ MRA 30 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) LIPERIN KUNTA PYHÄSELÄN TELMONSELÄN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN

Lisätiedot

KANKAANPÄÄN KAUPUNKI

KANKAANPÄÄN KAUPUNKI Ak 5147 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI Justeerinpuiston/ Kotikioskin asemakaavan muutoksen selostus 9. kaupunginosa (Kärki) korttelin 731 osa sekä katu- ja puistoalue HALLINTOKESKUS/ SUUNNITTELUTOIMISTO 1.8.2006

Lisätiedot

SYVÄRINRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SYVÄRINRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kuopion kaupunki 1/6 KUOPION KAUPUNKI SYVÄRINRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. HANKEKUVAUS alue sijoittuu Tahkovuoren rinnealueen pohjoispuolelle Syvärin rannalle.

Lisätiedot

PARKANON PAHKALAN ALUEEN KORTTELIN 5063 TONTTIA 13 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS

PARKANON PAHKALAN ALUEEN KORTTELIN 5063 TONTTIA 13 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS PARKANON KAUPUNKI PARKANON PAHKALAN ALUEEN KORTTELIN 5063 TONTTIA 13 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS 12.1.2009 Kaavoitus- Arkkitehtipalvelu Mattila Oy 1 PAHKALAN ALUEEN KORTTELIN 5063 TONTTIA 13 KOSKEVA ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (5) TUUSNIEMEN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 8.9.2017 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1 (6) 3.10.2018 Lempyyn osayleiskaavan OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää kaavan laajuuteen

Lisätiedot

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 14.3.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

Ak 5156 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI

Ak 5156 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI Ak 5156 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI Laarin asemakaavan muutos 9. Kaupunginosa (Kärki) Asemakaavan muutos koskien korttelin 702 tontteja 2,3 ja 4 ja katualueita Laari ja Valssi. YMPÄRISTÖKESKUS / SUUNNITTELUTOIMISTO

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JOUTSAN KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 321 Kaavamuutos koskee osittain korttelin 321, tonttia nro 1 (AM). OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan, kaavaa

Lisätiedot

NUMMELAN KAUPUNGINOSAN HAKANPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU: Kortteli 360

NUMMELAN KAUPUNGINOSAN HAKANPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU: Kortteli 360 NUMMELAN KAUPUNGINOSAN HAKANPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE: Korttelia 360 NUMMELAN KAUPUNGINOSAN HAKANPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU: Kortteli 360 MAANKÄYTTÖOSASTO ULVILAN KAUPUNKI 2 ULVILA FRIITALA

Lisätiedot

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä.

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä. 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kunta Kylä Tilat Kaavan nimi Kaavan laatu Keuruu Pihlajavesi 249-407-2-59 Hakemaniemi 249-407-2-97 Eemelinranta Pihlajaveden osayleiskaava Osayleiskaavan muutos

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24

NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24 1 (6) HAMINAN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELU Maankäytön suunnittelu PL 70 49401 HAMINA NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24 SELOSTUS NRO 515 KAAVA- ALUEEN SIJAINTI Sijainti Kymenlaakson

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Juankosken kaupunki 1/6 JUANKOSKEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS Tikanniemen ranta-alueet OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. HANKEKUVAUS Asemakaavan muutos koskee Juankosken asemakaava-aluetta Tikanniemessä.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (6) 10.12.2018 Huutokosken teollisuusalueen asemakaavan OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja arviointisuunnitelma? Maankäyttö- ja

Lisätiedot

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMI KORTTELI 801 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PROJ. NRO 256 Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti on osoitettu oheisessa

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (6) TURUNKANKAAN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 7.2.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää

Lisätiedot

Korson torni. Mielipiteiden kuuleminen MRL 62 11.3.2015. Maanomistaja / rajanaapuri Viranomaiset ja yhteisöt

Korson torni. Mielipiteiden kuuleminen MRL 62 11.3.2015. Maanomistaja / rajanaapuri Viranomaiset ja yhteisöt Mielipiteiden kuuleminen MRL 62 11.3.2015 Maanomistaja / rajanaapuri Viranomaiset ja yhteisöt Mielipiteiden kuuleminen maankäyttö- ja rakennuslain 62 :n mukaan Korson torni Asemakaavan muutos nro 002144,

Lisätiedot

Hyökännummen koulun asemakaava ja asemkaavan muutos

Hyökännummen koulun asemakaava ja asemkaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMEN KOULUN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 7.9.2014 PROJ. NRO 244 Hyökännummen koulun asemakaava ja asemkaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vehkoja, asemakaavan muutos

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vehkoja, asemakaavan muutos ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vehkoja, asemakaavan muutos Hyvinkään kaupungin 12. kaupunginosan asemakaavan muutos korttelissa 1127. 12:020 HYVINKÄÄN KAUPUNKI TEKNIIKKA JA YMPÄRISTÖ KAAVOITUS 13.3.2015 Asemakaavan

Lisätiedot

Asemakaavan muutos nro , Korennontie, Nikinmäki VANTAA

Asemakaavan muutos nro , Korennontie, Nikinmäki VANTAA Asemakaavan muutos nro 002134, Korennontie, Nikinmäki VANTAA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 2.5.2016 muutos: liitetty Mehiläisentien katualuetta asemakaavamuutokseen

Lisätiedot

KAAVASELOSTUS UTAJÄRVI KORTTELI SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

KAAVASELOSTUS UTAJÄRVI KORTTELI SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU UTAJÄRVI KORTTELI 45 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Käsittelyvaiheet Vireilletulopäivämäärä Valmisteluvaiheen kuuleminen (MRL 62 ) 11.3.-26.3.2015 Nähtävilläolo (MRA 27 ) Hyväksyminen, kunnanhallitus Hyväksyminenkunnanvaltuusto

Lisätiedot

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KAAVIN KUNTA Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23617 Kaavaselostus 1 (2) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä...

Lisätiedot

NUIJAMIEHEN ASUINALUE OSA 2 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

NUIJAMIEHEN ASUINALUE OSA 2 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 33, 50101 Mikkeli Kalle Räinä puh. 040 794 2525 e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0950 NUIJAMIEHEN ASUINALUE OSA 2 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Tekla 2.2.2017 3, liite 1 Tekla 24.5.2017 27, liite 4 OAS 1 (4) ONKIVEDEN NERKOONJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 14.10.2016 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA?

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, KIRKONSEUTU ASEMAKAAVAN MUUTOS Kuruntie ja korttelit 8 sekä 282 (välillä Soppeenmäki Viljakkalantie)

YLÖJÄRVI, KIRKONSEUTU ASEMAKAAVAN MUUTOS Kuruntie ja korttelit 8 sekä 282 (välillä Soppeenmäki Viljakkalantie) SELOSTUS YLÖJÄRVI, KIRKONSEUTU ASEMAKAAVAN MUUTOS Kuruntie ja korttelit 8 sekä 282 (välillä Soppeenmäki Viljakkalantie) 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kaavaselostus koskee 10.6.2014 päivättyä

Lisätiedot

Kaavaselostus

Kaavaselostus 4 NIVALAN KAUPUNKI KORTTELIN 309 ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 15.5.2012 ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU kortteli 309, TONTIT 2 ja 4 ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU URHEILU- JA VIRKISTYSPALVELUJEN

Lisätiedot

Leinelä / K Lassi Tolkki asemakaavasuunnittelija. Mielipiteiden kuuleminen MRL

Leinelä / K Lassi Tolkki asemakaavasuunnittelija. Mielipiteiden kuuleminen MRL Mielipiteiden kuuleminen MRL 62 12.3.2013 Mielipiteiden kuuleminen maankäyttö- ja rakennuslain 62 :n mukaan Leinelä / K 70116 Asemakaavan muutos nro 002066 Koivukylä 70. kaupunginosa Kaupunkisuunnittelussa

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS 1 SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Ehdotus TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLE TILASTA 740-577-22-46 Arkkitehtitoimisto Keijo Tolppa 30.5.2018

Lisätiedot

KETUNKIVENKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS

KETUNKIVENKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS iite kaupunkikehityksen lautakunnan esityslistaan nro 5 6.11.2014 asia 46 OSAISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITEMA KETUNKIVENKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS Asemakaavan muutos koskee: 205 Sievarin kaupunginosa, korttelin

Lisätiedot

Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtö-

Lisätiedot

KAAVASELOSTUS / / / : Maanmittauslaitos MML/VIR/KESU/006/08

KAAVASELOSTUS / / / : Maanmittauslaitos MML/VIR/KESU/006/08 KAAVASELOSTUS 2.4.2009 / 12.5.2009 / 2.7.2009 / 28.8.2009 Suunnittelualueen sijainti 1:10 549 Maanmittauslaitos MML/VIR/KESU/006/08 MÄNTYMÄKI ASEMAKAAVAN SELOSTUS KOSKIEN KYLÄTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN

Lisätiedot