Hanko, Krogars. Luontoselvitys 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hanko, Krogars. Luontoselvitys 2013"

Transkriptio

1 Hanko, Krogars Luontoselvitys

2 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Sisältö 1. Johdanto Aineisto ja inventointimenetelmät Karttatarkastelu Elinympäristö- ja kasvistokartoitus Lajien ja luontotyyppien suojelu Raportissa käytetyt lyhenteet Selvitysalue Kuvioiden kuvaukset Tulokset Kasvit Arvokkaat lajit Erityissuojellut lajit Tiukasti suojellut lajit Muut havaitut lajit Arvokkaat luontokohteet Ympäristölakien suojaamat elinympäristöt Uhanalaiset luontotyypit Arvokkaat aluekokonaisuudet Arvokkaat aluekokonaisuudet läntinen osa Arvokas aluekokonaisuus itäinen osa Lähteet Liitteet: Taulukko 1: Putkilokasvit Taulukko 2: Muut havaitut eliölajit Kartta 2: Karttajako Kartta 3: Kuviojako, merkittävät kasviesiintymät, lähteet/läntisin osa Kartta 4: Kuviojako, merkittävät kasviesiintymät, lähteet/keskiosa Kartta 5: Kuviojako, merkittävät kasviesiintymät/itäosa Kansikuva: Pohjavesivaikutteinen rantaniitty (kuvio 40). (LL/ ) Selvityksen laatijoiden yhteystiedot: Firma Lotta Lindholm Lotta Lindholm Tyyskylänrinne 17 B 9 Heikinkatu Siuntio kk Karjaa Esko Vuorinen gsm gsm lotta@lottalindholm.fi esko.vuorinen@silvestris.fi

3 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) 1. Johdanto Luontoselvityksen kohteena on noin 105 hehtaarin laajuinen alue Hangon kaupungissa Hankoniemen pohjoisrannalla Krogarsissa. Alueen sijainti on esitetty kartalla 1. Luontoselvityksen tarkoituksena on tarjota riittävät tiedot alueen kaavoitusta varten. Toimeksiantajana on alueen kaavan laatija Maanmittari Oy Öhman. Selvityksestä vastaa luontokartoittaja (eat) Esko Vuorinen/Silvestris luontoselvitys oy. Luontoselvityksen maastotyöt ovat tehneet ja raportin laatineet luontokartoittaja (eat) Esko Vuorinen/Silvestris luontoselvitys oy ja luontokartoittaja (eat) Lotta Lindholm/Firma Lotta Lindholm. Kartta 1. Selvitysalue, joka on merkitty punaisella karttaan, sijaitsee Hankoniemen pohjoisrannalla. 2. Aineisto ja inventointimenetelmät 2.1. Karttatarkastelu Kesäkaudella 2013 alueelta tehtiin luontotyyppi- ja kasvillisuuskartoitus. Samalla tehtiin havaintoja alueen eläimistöstä. Ennen maastotyötä tehtiin kartta- ja ilmakuvatarkastelu. Näiden perusteella piirrettiin alustavat kuviot.

4 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) 2.2. Elinympäristö- ja kasvistokartoitus Elinympäristökartoituksen tekivät luontokartoittajat (eat) Lotta Lindholm ja Esko Vuorinen. Elinympäristökartoituksen yhteydessä inventoitiin alueen kasvisto. Maastotyö tehtiin heinäkuussa, yhteensä 6 päivänä (15.7., 18.7., ). Tällöin tarkastettiin koko kaava-alue kävellen. Tarkimmin tutkittiin luonnontilaltaan parhaat alueet, jotka oli tunnistettu kartta- ja ilmakuvatarkastelun perusteella. Näitä olivat mm. runsaspuustoiset metsät, ojittamattomat suot sekä oletettavasti luonnontilaiset norot sekä lähteet. Yleispiirteisemmin tutkittiin alueet, joiden luonnontila oli todettu heikentyneeksi. Näitä olivat mm. tuoreet avohakkuut ja nuoret taimikot. Rakentamattomien rantojen vesikasvillisuutta havainnoitiin maalta käsin. Maastossa havainnoitiin ensisijaisesti kasvillisuutta, jonkin verran myös eläimiä. Havaittuun lajistoon sekä elinympäristöjen rakennepiirteisiin perustuen määriteltiin luontotyypit sekä arvioitiin niiden edustavuutta ja harvinaisuutta. Samalla arvioitiin aluekohtaisesti niiden soveltuvuutta eläimistölle, erityisesti direktiivilajeille. Luonnonarvojen perusteella arvioitiin myös alueiden soveltuvuutta erilaiseen maankäyttöön. Kartoituksessa käytettiin karttaa 1:3000 ja GPS-paikanninta (Garmin 62s). GPS-paikantimen käyttämä koordinaattijärjestelmä WGS84 muunnettiin MapInfo-ohjelmaa varten EUREFIN-järjestelmään. Alueiden rajat on piirretty kartan, ilmakuvien ja GPS-paikantimella määriteltyjen pisteiden avulla Lajien ja luontotyyppien suojelu Selvityksessä havainnoitiin luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita lajeja ja elinympäristöjä seuraavien kansallisen ja EU:n lainsäädännön ja direktiivien pohjalta: - luonnonsuojelulain (LSL) 29 : n tarkoittamat suojellut luontotyypit - luonnonsuojelulain (LSL) 46 :n tarkoittamat uhanalaiset lajit - luonnonsuojelulain (LSL) 47 :n tarkoittamat erityisesti suojeltavat lajit - metsälain (ML) 10 :n tarkoittamat erityisen tärkeät elinympäristöt - vesilain (VL) 2. luvun 11 :n tarkoittamat kohteet - luontodirektiivin liitteiden II ja IV lajit - lintudirektiivin liitteen I lajit Elinympäristöjen uhanalaisuus on määritetty Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin (Raunio et al. 2008) mukaisesti. Lajien uhanalaisuusluokitus on uhanalaisarvioinnin (Rassi et al. 2010) mukainen.

5 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Lisäksi huomioitiin alueellisesti uhanalaiset lajit (Rassi et al & Rassi et al. 2010) ja Hankoniemellä paikallisesti harvinaiset lajit (Väre et al. 2013) 2.4. Raportissa käytetyt lyhenteet ML metsälaki LSL luonnonsuojelulaki VL vesilaki EU-D1 EU:n lintudirektiivin (79/409/ETY) liitteessä 1 mainittu laji EU-D4 EU:n luontodirektiivin (92/43/ETY) liitteessä 4 a mainittu laji EN erittäin uhanalainen VU vaarantunut NT silmälläpidettävä RT alueellisesti uhanalainen (lounaisella rannikkomaalla eli 1bvyöhykkeellä uhanalainen laji) 3. Selvitysalue Selvitysalue sijaitsee Hangossa, Krogarsin alueella. Alue on Hankoniemen pohjoisrannalla, Sandöfjärdenin ja Krogarsvikenin rannalla. Selvitys koskee kolme aluetta; Anckars noin 27 hehtaaria, Viherlahti noin 42 hehtaaria ja Västervik noin 31 hehtaaria. Selvitysalueen länsipuolella, meren rannassa, sijaitsee pieni luonnonsuojelualue (ERA201399, Santala) jonka suojeluperusteena on erityisesti suojeltavan lajin esiintymä (merilettotähtimö, Stellaria crassifolia var. minor). Selvitysalueen rantaviivan metsäiset alueet ovat suurilta osin lehtomaisia. Lehtomaisuus vaihettuu sisämaahan kuiviin kangasmetsiin. Metsiköt ovat paikoin hyvin pieniä mökkirakennusten lomassa. Rantakaista on suurilta osin rakennettu tai virkistyskäytössä. Selvitysalueen maaperä koostuu pääasiallisesti karkeasta hiedasta ja hiekasta (GTK 2011, ). Alueen rantakaista kuuluu pohjavesialueeseen (Sandö-Grönvik, alue nro ) (Paikkatietoikkuna, Pohjavesialueet ). Tämän havaitsee myös maastossa, missä pohjaveden vaikutus näkyy monena ruostelähteenä ja alueina joissa pohjavesi tihkuu pintaan. Alue kuuluu hemiboreaaliselle kasvillisuusvyöhykkeelle (1b, Lounainen rannikkomaa).

6 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) 4. Kuvioiden kuvaukset Kuvio 1 Selvitysalue on tässä kuvattu 92 kuviona (liitteenä olevat kuviojakokartat 3, 4 ja 5, joiden karttajako on esitelty liitekartalla 2). Kuviojakokartoissa esitellään myös selvitysalueen merkittävät kasviesiintymät ja lähteiden paikat. Joka kuviosta on lyhyt kuvaus sekä luonnonarvoihin perustuva arvotus sekä maankäyttösuositus. Aluenumerot viittaavat liitekarttoihin. Arvoluokitus: 5 Kansallisesti arvokas. Ainutlaatuisen lajin esiintymä tai erittäin uhanalaisen lajin kansallisesti tärkeä esiintymä. Perustetut suojelualueet. Vaativat yleensä luonnonsuojelualueen perustamista. 4 Maakunnallisesti arvokas. Uudellamaalla erityinen tai ainutlaatuinen elinympäristö tai uhanalaisen lajin tärkeä, elinvoimainen esiintymä. Luonnonarvojen säilyttäminen vaatii usein luonnonsuojelualueen perustamista. 3 Paikallisesti erittäin arvokas. Kohde, jossa on erityisiä luonnonarvoja, uhanalaisen tai harvinaisen lajin esiintymä tai edustavan luontotyyppi, joka on erityisen hyvässä luonnontilassa. Luonnonarvojen säilyttäminen edellyttää usein jotain rajoituksia maankäyttöön. 2 Paikallisesti arvokas. Kohteessa on joitain luonnonarvoja, joiden säilyttäminen saattaa vaatia jonkinlaisia rajoituksia maankäyttöön. 1 Vähäiset luonnonarvot. Tavanomaista luontoa. Kyseessä voi olla myös kohde, jonka luonnonarvot ovat tuhoutuneet ja arvoluokitusta voidaan nostaa kun arvot ennallistuvat kohtuullisessa ajassa (n v). Ei rajoituksia alueen käyttöön. 0 Ei luonnonarvoja. Ympäristö on tuhoutunut. Jos arvoluokitus on 2 tai enemmän, on perustelussa lueteltu lyhyesti ne luonnonarvot, joihin luokitus perustuu. Istutuskuusikko 0,18 ha Kuvion kuusikko on tiheä ja puut on istutettu riveihin. Kuuset ovat noin 30-vuotiaita. Puiden alaoksat ovat karsittu niin että alueella on puistomainen ilme. Latvakerros on tiheä ja aluskasvillisuutta on hyvin niukasti. Maanpinta on enimmäkseen karikkeinen. Niukka kasvillisuus koostuu tuoreen ja keskiravinteisen lehdon kasvillisuudesta (OMaT), kuten käenkaalista, metsäalvejuuresta, puna-ailakista sekä mustakonnanmarjasta, karhunputkesta, nokkosesta ja jänönsalaatista. Mustakonnanmarja (Actaea spicata) on Hankoniemellä harvinainen putkilokasvi (Väre et al. 2013). Kuvion läpi kulkee hiekkatie. Lahopuuta ei ole.

7 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 2 Istutusmännikkö / Kostea lehto (kuva 1) 0,57 ha Talousmetsikkö koostuu käenkaali-mesiangervotyypin (OFiT) ja saniaislehtotyypin (FT) kosteasta runsasravinteisesta lehdosta, jossa kasvaa kookasta mesiangervoa ja vadelmaa sekä hiirenporrasta ja ranta-alpia. Kuviolla kasvaa myös ojakellukkaa, käenkaalia ja jänönsalaattia. Puusto on noin 30-vuotiasta tasaikäistä mäntyä, jonka seassa saman ikäistä koivua. Kuvion pohjoispäässä puusto on koivuvaltainen. Lahopuuta on niukasti. Kuva 1. Lehdon puusto on tasaikäinen (kuvio 2). (LL/ )

8 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 3 Kuvio 4 Piha-alue 0,61 ha Hoidettuun piha-alueeseen kuuluu koivuvaltainen nurmikkoalue pohjoiseen kulkevan hiekkatien varrella. Koivut ovat tasaikäiset ja noin 30-vuotiaita. Kuviota ei inventoitu tarkemmin. Kostea lehto (kuvat 2 ja 3) 1,3 ha Kuviolla on kostea runsasravinteinen lehto, jonka pohjoisosa on mesiangervovaltaista suurruoholehtoa. Etelämpänä on paikoin reheviä hiirenporrasvaltaisia saniaislehtolaikkuja. Vadelma- ja rantaalpikasvustot ovat myös kookkaita. Kuviolla kasvaa myös lehtokortetta, valkovuokkoa, jänönsalaattia, rönsyleinikkiä, huopaohdaketta, karhunputkea sekä käenkaalia ja oravanmarjaa. Pensaskerros on runsas ja koostuu mm. tuomesta, mustaherukasta, vadelmasta, pajuista. Puusto koostuu eri-ikäisistä koivuista, haavoista, yksittäisistä kookkaista raidoista, seassa on muutama mänty ja kuusi. Lehtipuiden lahopuuta on runsaasti sekä pysty- että maapuuna. Kuviolla kasvaa muutama kalkkimaariankämmekkä (Dactylorhiza fuchsii)(nt, RT) joka on vaatelias kalkinsuosija. Laji on Hangossa hyvin harvinainen. Kuviolla kuului mm. kultarinta (Hippolais icterina), mustapääkerttu (Sylvia atricapilla) ja sirittäjä (Phylloscopus sibilatrix)(nt) jotka ovat hyvän lehdon ja lehtometsän ilmentäjälajeja. Kuvio on kostean, runsasravinteisen lehdon sekä eri-ikäisen puuston ja lahopuuston takia arvokas. Arvo: 3 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; vaarantunut luontotyyppi: kostea runsasravinteinen lehto (VU); alueellisesti uhanalainen ja silmälläpidettävä laji: kalkkimaariankämmekkä (NT, RT); runsaasti lahopuuta. Suositus: Säilytetään luonnontilassa; kaavamerkintä luo.

9 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuva 2. Lehdon kasvillisuus on rehevä (kuvio 4). (LL/ ) Kuva 3. Kalkkimaariankämmekän kukka (kuvio 4). (LL/ )

10 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 5 Kostea lehto / Korpimuuttuma (kuva 4) 1,4 ha Koivuvaltaiseen lähes kokonaan luonnontilaiseen kosteaan keskiravinteiseen lehtoon (AthOT) lomittuneena on pieniä aloja ruohoturvekangasta (Rhtkg I) ja korpimuuttumaa. Koivut ovat eri-ikäisiä, ja seassa on runsaasti lähinnä koivun lahopuuta sekä maa- että pystypuina. Koivun lisäksi kuviolla kasvaa kuusta ja mäntyä. Kuvion itäosassa on tie. Tien molemmin puolin on sankka, tasaikäinen noin 30-vuotias kuusikko. Kuusikko on turvekankaalla jonka aluskasvillisuus on niukka valonpuutteen takia. Kuviolla näkyy vielä merkkejä ojituksesta, mutta ojat ovat olleet jo kauan lähes umpeenkasvaneet. Lajisto on tyypillinen kostean lehdon mm. hiirenporrasta, käenkaalia, sudenmarjaa, ojakellukkaa, jänönsalaattia, lehtokortetta, mesiangervoa, karhunputkea ja huopaohdaketta. Pensaskerros koostuu mm. tuomesta, vadelmasta, koiraheidestä ja taikinamarjasta. Kuvion itäpäässä on hiekkatie. Kuvio on luonnontilan kaltaisen kostean lehdon, runsaan lahopuuston ja luonnontilaisen kasvillisuuden takia arvokas. Arvo: 3 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; silmälläpidettävä luontotyyppi: kostea keskiravinteinen lehto (NT); runsaasti lahopuuta. Suositus: Säilytetään luonnontilassa. Kuusikko saa kehittyä luonnontilaan. Kaavamerkintä luo. Kuva 4. Pohjakerros on varjostuksen takia paikoin karikkeinen ja lahopuuta on runsaasti (kuvio 5). (LL/ )

11 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 6 Kuvio 7 Kuvio 8 Saniaislehto 0,06 ha Pihamaan tuntumassa on saniaislehtoaukko, joka on lähes puuton. Kuviolla kasvaa muutama noin 50-vuotias koivu. Lahopuuta on niukasti. Kuvio on luonnontilan kaltainen, mutta sen arvo laskee puiden vähäisen määrän takia. Perustelu: vaarantunut luontotyyppi: kostea runsasravinteinen lehto (VU). Suositus: Voidaan jättää kehittymään luonnontilaiseksi. Sekapuumetsä 0,64 ha Kuviolla on lehtomaisen kankaan (OMT) ja tuoreen kankaan (MT) pieni metsäalue, talojen lomassa, missä mustikka on valtalajina, sekä mm. puolukkaa, oravanmarjaa, kangasmaitikkaa, vanamoa ja lillukkaa. Etelässä kuvio on vadelmavaltainen. Mäntyvaltaisen metsän puusto on eri-ikäinen. Puusto koostuu paitsi männyistä, myös kuusista ja paikoin järeistä koivuista. Tien varressa kasvaa haapaa. Pihlaja ja taikinamarja ovat pensaskerroksessa valtalajeja. Kuvion läpi kulkee hiekkatie ja rakennusten välisiä polkuja. Metsä on paikallisesti arvokas sekapuustoisuuden ja vanhan puuston takia. Arvo: 2 Perustelu: vanhoja koivuja ja mäntyjä. Suositus: Vanhojen puiden säästäminen lisää monimuotoisuutta. Voi jättää kehittymään luonnontilaan. Piha-alue 3,5 ha Hoidettuja piha-alueita ei inventoitu tarkemmin. Rantaviiva on rakennettu ja asukkaiden käytössä.

12 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 9 Kostea lehto (kuva 5) 2,9 ha Loivasti pohjoiseen viettävässä rinteessä on kosteaa, enimmäkseen saniaistyypin lehtoa. Pohjavesi on lähellä maanpintaa, vaikka varsinaiset lähteikkökasvit ja lähteet alueelta puuttuvatkin. Kosteaan lehtoon lomittuneena on kuivempaa lehtoa, joka edustaa tavanomaista käenkaali-oravanmarjatyyppiä. Valtapuina ovat koivut ja osalla alueesta kuusi. Kuusikkoisissa kohdissa aluskasvillisuus on varjoisuuden takia vähäisempää. Yksittäin esiintyy haapoja ja tervaleppiä. Puusto on noin 50-vuotiasta ja lahopuuta on niukasti. Pensaskerroksessa esiintyy mm. koiranheittä, taikinamarjaa, vadelmaa, tuomea, pohjanpunaherukkaa ja muutamia pieniä pähkinäpensaita. Tyypilliset kenttäkerroksen lajistoa ovat rönsyleinikki, valkovuokko, ojakellukka, metsäkorte, sudenmarja ja ahomansikka. Myös jänönsalaattia, rikkapalsamia ja puna-ailakkia esiintyy. Leimaaantavia ovat isot saniaiset, erityisesti metsä-, iso- ja etelänalvejuuri sekä hiirenporras. Etelänalvejuuri (Dryopteris dilatata) on Hangossa erittäin harvinainen ja lajilla on vain muutama esiintymä Hangonniemellä (Väre et al. 2013). Harvinaisempaa lajistoa edustavat myös, saniaisten katveessa kasvava, pienikokoinen velholehti (Circaea alpina) sekä kosteissa allikoissa alueen kaakkoisosassa esiintyvä kalkkimaariankämmekkä (NT, RT). Nämä molemmat ovat vaateliaita kosteiden lehtojen lajeja. Velholehteä ei ole havaittu Hankoniemellä (Lampinen et al. 2013). Kalkkimaariankämmekkä on niemellä erittäin harvinainen. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtavia hiekkateitä. Kuvio on luonnontilaisen kostean lehdon, pohjavesivaikutteisuuden, arvokkaiden putkilokasvien ja luonnontilaisen kasvillisuuden takia arvokas. Arvo: 3 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; silmälläpidettävä luontotyyppi: kostea keskiravinteinen lehto (NT); silmälläpidettävä ja alueellisesti uhanalainen laji: kalkkimaariankämmekkä (NT, RT); paikallisesti harvinaiset lajit: velholehti ja etelänalvejuuri. Suositus: Lehto jätetään kehittymään luonnontilaan. Kaavamerkintä: sl tai luo.

13 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuva 5. Velholehti on hentokasvuinen ja kukka vaatimaton (kuvio 9). (LL/ ) Kuvio 10 Kuvio 11 Mäntykangas 1,4 ha Kuivahkossa kangasmetsässä (VT) kasvaa noin 50-vuotiasta mäntyä. Seassa on myös yksittäisiä koivuja. Kenttäkerros koostuu lähinnä kangasmaitikasta, kanervasta, metsälauhasta ja puolukasta. Kangasmetsä vaihettuu pohjoisrajalla tuoreeksi ja lehtomaiseksi kankaaksi. Lahopuuta on niukasti. Piha-alue 1,0 ha Hoidettua piha-aluetta ei inventoitu tarkemmin.

14 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 12 Mäntymetsä (kuva 6) 0,81 ha Kuivahkossa kangasmetsässä on tasaikäistä, nuorehkoa mäntyä. Vähälajinen aluskasvillisuus koostuu kanervasta, mustikanvarvuista ja kangasmaitikasta. Kuvion läpi kulkee hiekkatie. Kuviota etelässä rajaavan päällystetien paahteisella pientareella kasvaa silmälläpidettävä hietikkonata (Festuca polesica) (NT). Hietikkonata on Hankoniemellä tavallinen heinä, mutta sen esiintymät keskittyvät Hankoniemen etelärannan tuntumaan - pohjoispuolella se on harvalukuinen. Kuva 6. Kangasmetsän valtapuuna on mänty (kuvio 12). (EV/ ) Kuvio 13 1,0 ha Lehtomainen kangas Kuusivaltaisessa lehtomaisessa kangasmetsässä on osittain tuoretta lehtoa. Puusto on nuorehkoa, noin 40-vuotiasta. Lahopuuta on niukasti. Sanajalka on putkilokasveista valtalaji. Aluskasvillisuus on tavanomaista. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtavia hiekkateitä.

15 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 14 Kuvio 15 Rantaniitty 0,47 ha Pohjavesivaikutteisella rantaniityllä kasvaa erittäin uhanalainen, erityissuojeltu ja paikallisesti erittäin harvinainen merilettotähtimö (Stellaria crassifolia var. minor) (EN, LSL 47 ). Rantaniityllä kasvaa noin yksilöä melko kapealla, metsänreunapensaikkoon rajautuvalla kaistalla. Esiintymä on painottunut rannan itäosaan vaikka lajia kasvaa lähes koko rantaniityn pituudelta. Seuralaislajeina esiintyy mm. rönsyrölliä, kurjenjalkaa, isorantamataraa, meriluhtalemmikkiä ja niittyluhtalitukkaa. Niittyluhtalitukka (Cardamine pratensis ssp. pratensis) (NT, RT) on havaittu vain harvakseltaan Hankoniemellä (Väre et al. 2013). Varstasaraa (Carex pseudocyperus) havaittiin myös kuviolla. Sen esiintymiä on vain muutamia ja laji on erittäin harvinainen Hankoniemellä (Väre et al. 2013). Kuvio on erittäin uhanalaisen kasvin ja monen harvinaisen kasvin takia arvokas elinympäristö. Arvo: 5 Perustelu: erittäin uhanalainen, erityissuojeltu ja paikallisesti erittäin harvinainen laji: merilettotähtimö (EN, LSL 47 ); silmälläpidettävä, alueellisesti uhanalainen ja paikallisesti harvinainen laji: niittyluhtalitukka (NT, RT); paikallisesti harvinainen laji: varstasara. Suositus: Rantaniitty jätetään kehittymään luonnontilaan. Lähteisyyden säilyminen häiriöittä on merilettotähtimölle elinehto, mikä tulee ottaa huomioon myös viereisen kuvion (15) maankäytössä. Kaavamerkintä: SL. Harvennettu rantalehto (kuva 7) 1,2 ha Rantalehto on harvennettu noin kymmenen vuotta sitten, jolloin on jätetty jäljelle kaksi isoa saarnea (Fraxinus excelsior) (RT). Luonnonvarainen saarni on alueellisesti uhanalainen puulaji. Kuvion nuori taimikko koostuu pääosassa tervalepistä. Kasvillisuus on rehevä ja suuruoholehtotyyppinen. Tavalliset lajit ovat mesiangervo, ranta-alpi ja vadelma. Kuvio on pohjavesivaikutteinen ja pohjavesi tihkuu paikoin pintaan. Maastossa on vanhoja kaivettuja ojia ja altaita. Viereisellä pohjavesivaikutteisella rantaniityllä (kuvio 14) kasvaa erittäin uhanalainen, erityissuojeltu ja paikallisesti erittäin harvinainen merilettotähtimö, jonka säilymiseen vaikuttaa oleellisesti kuvion pohjavesivalunnan säilyminen häiriöttä. Arvo: 3

16 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Perustelu: viereiselle kuviolle (14) tärkeä lähteisyys; alueellisesti uhanalainen laji: saarni (RT). Suositus: Kuvioon 14 yläpuolelta rajautuva noin 30 metriä leveä vyöhyke jätetään rakentamatta ja maanpinta säilytetään muokkaamatta, tämän kaistan kaavamerkintä: SL. Kuva 7. Harvennuksen yhteydessä on kuviolle jätetty kookkaita saarnia (kuvio 15). (EV/ ) Kuvio 16 Istutusmännikkö 3,7 ha Saniaislehdossa ja suurruoholehdossa kasvaa noin 40-vuotiasta istutusmäntyä. Seassa kasvaa runsaasti saarnentaimia. Puusto on harvennettu paitsi piha-alueen (kuvio 18) eteläpuolella. Täällä metsä on tiheää. Kuvion eteläreunalla kasvaa muiden saniaisten seassa etelänalvejuurta, joka on Hankoniemellä erittäin harvinainen laji (Väre et al. 2013).

17 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 17 Kuvio 18 Kuvio 19 Kuvio 20 Hakamainen metsikkö 0,62 ha Kuvion harvahko puusto koostuu pääosin koivuista, haavoista ja pihlajista. Osa puista on vanhempia ja kookkaita. Aluskasvillisuus on heinäistä ja siinä esiintyy jonkin verran tavallisia niittylajeja, kuten kissankelloa ja keltanoita. Myös keltamataraa (Galium verum) (VU, LSL 46 ) havaittiin kuviolla. Laji on luokiteltu luonnonsuojelulain mukaan uhanalaiseksi ja uhanalaisuusluokituksessa vaarantuneeksi. Itäosassa rehottaa rusopajuangervo laajenevana kasvustona. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtavia hiekkateitä. Arvo: 2 Perustelu: vanhoja lehtipuita; vaarantunut ja uhanalainen laji: keltamatara (VU, LSL 46 ) Suositus: Vanhojen lehtipuiden säästäminen lisää luonnon monimuotoisuutta. Voi jättää kehittymään luonnontilaan. Piha-alue 0,60 ha Hoidettua piha-aluetta ei inventoitu tarkemmin. Mäntymetsä 2,5 ha Talousmetsäkuvion puusto koostuu pääasiallisesti männyistä. Hiekkatien varressa kasvaa koivuja. Metsän itäosa on harvennettu. Aluskasvillisuus on tavanomaista varvikkoa. Itäosassa on kosteita kohtia missä kasvaa suopursua ja juolukkaa. Kuvion pohjoisrajalla kohti istutusmännikköä (kuvio 16) on aluskasvillisuus hietakastikkavaltainen. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtava hiekkatie. Taimikko 1,0 ha Kangasmetsän puusto on hakattu noin vuotta sitten. Taimikko on sekapuustoinen. Männyn, kuusen ja koivun taimet ovat samanikäiset.

18 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 21 Kuvio 22 Kuvio 23 Istutuskuusikko 1,6 ha Tasaikäisen kuusikon puusto on noin 40 vuotta vanha. Lehtomaisen kankaan aluskasvillisuus on varjoisuuden takia paikoin niukkaa ja metsäpohja karikkeinen. Kuvio vaihettuu pohjoisosassaan pohjavesivaikutteiseen alueeseen (kuvio 22). Perustelu: sisältää pohjavesivaikutteisen kuvion (22). Suositus: Pohjavesivaikutteisen alueen ympäriltä (kuvio 21) vältetään maanmuokkausta ja puusto jätetään rauhaan. Luonnonarvojen puolesta ei muuten rajoituksia alueen käytölle. Istutuskuusikko 0,23 ha Pohjavesivaikutteinen juotti ei eroa puustoltaan ympäröivästä (kuvio 21), eli se on 40-vuotiasta kuusikkoa. Rajausperusteena on lehtokasvillisuus. Maa on pohjavesivaikutteista, ja lähdevesi kihoaa pintaan matalissa ojissa. Kyseessä ei ole kuitenkaan vesilain tarkoittama lähde, koska luonnontilaisuus on ojien takia häiriintymätön. Kasvillisuus on ojien varrella lehtomaisen rehevää ja koostuu mm. velholehdestä ja mustakonnanmarjasta. Mustakonnanmarja on paikallisesti harvinainen (Väre et al. 2013) ja velholehteä ei ole havaittu Hankoniemellä (Lampinen et al. 2013). Arvo: 2 Perustelu: pohjavesivaikutteinen alue; paikallisesti harvinaiset kasvit: velholehti ja mustakonnanmarja. Suositus: Säilytetään puustoisena. Maanpintaa ei muokata. Jätetään kehittymään luonnontilaan. Istutusmännikkö (kuva 8) 1,6 ha Tuorean lehdon mäntymetsikkö vaihettuu koillisessa kosteaksi runsasravinteiseksi lehdoksi, jossa puusto tien itäpuolella on noin 60- vuotiasta. Mäntyjen seassa kasvaa myös koivua ja tervaleppää. Kuvio on harvennettu kallioalueen ympäriltä (kuvio 23). Kallioalueen itäpuolella kasvaa muutama haapa. Tien länsipuolen männikkö on nuorempaa, tasaikäistä, noin 40-vuotiasta talousmetsää. Kuvio sisältää tien länsipuolella olevan pienen kukkulan joka edustaa kuivempaa kangasmaata. Kuvion pohjoisosan pensaikko on hyvin tiheää ja koostuu mm. paatsamasta, raudus- ja hieskoivusta, tervalepästä, pihlajasta, tuomesta, raidasta ja vadelmasta. Kenttäkerros on myös runsas ja mm. sananjalka, mesiangervo ja hiirenporras kasvavat korkeiksi. Myös jänönsalaattia, mustakonnanmarjaa, hietakastikkaa, sudenmarjaa ja koiranheittä

19 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) kasvaa kuviolla. Mustakonnanmarja on Hankoniemellä harvinainen kasvilaji (Väre et al. 2013). Kuvion tenniskentän (25) ympäristössä esiintyy kuivan kedon kasvillisuutta kuten ahomansikkaa ja keltamataraa (VU, LSL 46 ). Keltamataran lähellä kasvoi myös piennarmataraa, joka on keltamataran ja paimenmataran yleinen risteymä. Hyvin todennäköistä on, etteivät kaikki keltamataratkaan ole enää geneettisesti kovin puhtaita. Palokärki (Dryocopus martius) (EU-D1), joka suosii lahopuustoisia alueita, kuului kuviolla. Lahopuuta on kuitenkin niukasti eikä lintu suurimmalla todennäköisyydellä pesi kuviolla. Laji voi kuitenkin pesiä kuvion lähimetsissä. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtava hiekkatie. Kuva 8. Tenniskentän ympäristössä kasvaa keltamataraa (kuvan etualalla) (kuvio 23 ja 25). (LL/ ) Kuvio 24 0,27 ha Kallio Karulla kallioalueella kasvaa noin vuotiaita mäntyjä sekä katajaa. Avoin kallioalue on metsälauhavaltainen. Puustoinen osuus on tuoretta kangasta.

20 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 25 Kuvio 26 Kuvio 27 Kuvio 28 Tenniskenttä (kuva 8) 0,07 ha Kuviolla on päällystetty vanha tenniskenttä jota ympäröi korkea verkkoaita. Arvo: 0 Kallio 0,23 ha Karulla kalliolla kasvaa katajaa. Kallion pintaa peittää lähes kokonaan metsälauhamatto. Laella on puukeinu, ja kallio on näin ollen pohjoispuolella olevan piha-alueen vapaa-ajan käytössä. Piha-alue 1,5 ha Hoidettuja piha-alueita ei inventoitu tarkemmin. Rantaviiva on rakennettu ja asukkaiden käytössä. Rantalehto (kuva 9) 0,57 ha Tuoreen keskiravinteisen lehdon koivuvaltainen rantametsikkö vaihettuu kohti rantaviivaa tervaleppävaltaiseksi. Kapealla rantakaistalla on suurruoholehdon kasvillisuutta ennen ruovikkoalueen alkamista. Metsikössä kasvaa myös vaahteraa ja kookkaita mäntyjä. Yksittäisiä puita on kaadettu lähellä rantaa. Metsikön pensasvyöhyke on tiheä ja koostuu mm. tuomesta, pajuista ja pihlajasta. Tuoreen lehdon kasvillisuudesta löytyy mm. ahomansikkaa, koiranheittä, käenkaalia, jänönsalaattia ja valkovuokkoa. Rantakaista on me-

21 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) siangervo- ja ranta-alpivaltainen. Kuvion rantaniityllä kasvaa alueellisesti uhanalainen vilukko (Parnassia palustris) (RT). Rannassa havaittiin myös rantaniityille tyypilliset isorantasappi ja hentosuolake. Lahopuuta on kohtalaisesti. Kuvion luonnontila on hyvä, lukuun ottamatta rantaviivan tuntumassa olevaa pientä, muutaman puun harvennusalaa. Arvo: 2 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku: vaarantunut luontotyyppi: tuore keskiravinteinen lehto (VU); alueellisesti uhanalainen laji: vilukko (RT); kuvion luonnontila on hyvä, iäkkäät männyt. Suositus: Jätetään luonnontilaan. Kaadetut puut voidaan jättää lahopuiksi. Kuva 9. Hentokasvuisella vilukolla on pieni valkoinen kukka (kuvio 28). (LL/ )

22 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 29 Kuvio 30 Piha-alue 0,54 ha Hoidettua piha-aluetta ei inventoitu tarkemmin. Rantaviiva on rakennettu ja asukkaiden käytössä. Lehto ja rantaniitty (kuva 10) 1,0 ha Tuore lehto vaihettuu kohti rantaa kosteaksi puna-ailakkityypin lehdoksi (LT). Lehdon kuivemmissa osissa kasvaa runsaasti sinivuokkoa. Puusto on tervaleppä- ja koivuvaltainen. Kuviolla kasvaa myös nuoria saarnia (RT) ja vaahteroita. Luonnonvarainen saarni on alueellisesti uhanalainen. Kuvion itäreunassa pyrkii puutarhakarkulainen pihlajaangervo valtaamaan alaa. Itärajalla on myös kookas mänty, joka on luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokas. Rantaniityllä kasvaa alueellisesti uhanalainen vilukko (RT). Kuviolla on runsaasti lahopuuta ja kuvion luonnontila on hyvä. Arvo: 3 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; vaarantunut luontotyyppi: tuore keskiravinteinen lehto (VU); alueellisesti uhanalaisia lajeja: vilukko (RT), saarni (RT); runsaasti lahopuuta, kuvion luonnontila on hyvä. Suositus: Lehto jätetään kehittymään luonnontilaan. Kaavamerkintä: luo.

23 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuva 10. Lehdossa kasvaa runsaasti sinivuokkoa (kuvio 30). (LL/ ) Kuvio 31 Kuvio 32 Piha-alue 2,3 ha Hoidettuja piha-alueita ei inventoitu tarkemmin. Rantaviiva on rakennettu ja asukkaiden käytössä. Jalopuulehto (kuva 11) 0,52 ha Suurruoho- jalopuulehdossa kasvaa eri-ikäisiä saarnia, yhteensä noin yksilöä. Osa ovat vanhempia ja järeitä. Luonnonvarainen saarni on paikallisesti uhanalainen laji (RT). Kuviolla kasvaa myös runsaasti vaahteroita, yhteensä noin kaksikymmentä yksilöä. Puustoon kuuluu myös järeitä tervaleppiä ja haapoja. Lahopuusto on runsas ja kuviolla on myös kolopuita. Pensaskerroksen lajistoon kuuluvat mm. heleäorjanruusu, taikinamarja, paatsama ja koiranheisi. Runsaslajisessa kenttäkerroksessa havaittiin mm. mustakonnanmarjaa, jänönsalaattia, sudenmarjaa, näsiää ja lehtokieloa. Lehtokieloa esiintyy vain maamme rannikkoseudulla. Näsiä (Daphne mezereum) on paikallisesti erittäin harvinainen Hankoniemellä (Väre et al. 2013).

24 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvion läpi kulkee asuinrakennukselle johtava hiekkatie. Arvo: 4 Perustelu: luonnonsuojelulain suojeltu luontotyyppi (LSL 29 ): jalopuumetsikkö; metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; erittäin uhanalainen luontotyyppi: jalopuulehto/saarnilehto (EN); alueellisesti uhanalainen laji: saarni (RT); harvinainen laji: näsiä; runsaasti lahopuuta. Suositus: Lehto jätetään kehittymään luonnontilaan. Kaavamerkintä: S-1/SL. Kuva 11. Osa metsikön saarnista ovat kookkaita ja lahopuuta on runsaasti. Kenttäkerros on paikoin saarnentaimien peitossa (kuvio 32). (EV/ ) Kuvio 33 Lehto ja lehtokorpi (kuva 12) 0,64 ha Kuvio muodostuu kostean keskiravinteisen lehdon ja lehtokorven (LhK) mosaiikista. Lehtipuuvaltaisella kuviolla koivu on valtalajina. Myös tervaleppää ja kuusia kasvaa kuviolla. Pensas- ja kenttäkerroksessa kasvaa valtalajina hiirenporrasta, mesiangervoa, herukkaa, ranta-alpia, pieniä vaahterantaimia, pihlajaa ja tuomea. Lahopuuta on runsaasti.

25 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Arvo: 3 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku/rehevä korpi; erittäin uhanalainen luontotyyppi: lehtokorpi (EN); silmälläpidettävä luontotyyppi: kostea keskiravinteinen lehto (NT); runsaasti lahopuuta. Suositus: Lehto jätetään kehittymään luonnontilaan. Kaavamerkintä: luo. Kuva 12. Kuvion puusto on lehtipuuvaltainen ja hiirenporras on kenttäkerroksen valtalajeja (kuvio 33). (EV/ ) Kuvio 34 Korpinen koivikko (kuva 13) 1,7 ha Lehtipuuvaltaisella alalla on kuivissa kohdissa lehtoa ja pohjaveden kostuttamissa kohdissa korpea. Koivuvaltainen puusto on kehittynyt varsin luonnontilaiseksi. Kenttäkerroksessa korpisilla aloilla esiintyy peltokortetta, ojakellukkaa, sudenmarjaa, mesiangervoa, punakoisoa, herukoita ja koiranheittä. Saniaiset ovat runsaita. Lehtomaisin paikoin on samaa lajistoa, mutta saniaisia on vähemmän. Kuviolla sijaitsee vesilain tarkoittama (VL2:11) ruostelähde (okralähde). Ruostelähteen ruskean veden väri tulee rautapitoisen pohjaveden bakteerien vaikutuksesta. Kuvion läpi kulkee asuinrakennukselle johtava hiekkatie.

26 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Metsässä kuului sirittäjä (NT), joka on hyvän lehdon ja lehtometsän ilmentäjälaji. Arvo: 2 Perustelu: luonnontilainen lehto/korpi; erittäin uhanalainen luontotyyppi: lähteiköt (EN); lähde (VL 2:11). Suositus: Jätetään luonnontilaan. Kuva 13. Ruostelähteen vesi on ruskea (kuvio 34). (EV/ ) Kuvio 35 Tiheä sekametsä 0,50 ha Tuoreen kankaan tiheä sekapuumetsä on kuusivaltainen. Seassa kasvaa myös isoja mäntyjä ja koivuja. Varjostuksen takia kenttäkerros on paikoin aukkoinen. Arvo: 2 Perustelu: vanhat ja kookkaat puut. Suositus: Voi jättää kehittymään luonnontilaan.

27 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 36 Kuvio 37 Piha-alue 0,19 ha Hoidettua piha-aluetta ei inventoitu tarkemmin. Mäntykangas (kuva 14) 9,3 ha Kuviolla on kuivahkoa mäntykangasta, jolla kasvaa noin vuotiaita mäntyjä. Kenttäkerroksessa on tavanomaista kasvillisuutta kuten puolukkaa, kanervaa, kangasmaitikkaa ja sianpuolukkaa. Kankaalla on pieni käytössä oleva hiekkakuoppa. Kuviolla on myös sodanjälkeinen muistomerkki. Muistokivi on ajotien vieressä. Metsän läpi kulkee useammassa kohdassa pihamaille johtavia hiekkateitä. Lahopuuta on niukasti. Kuva 14. Hiekkakuoppa on pienialainen (kuvio 37). (LL/ )

28 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 38 Kuvio 39 Korpimuuttuma 3,1 ha Korpimuuttuma on mustikkaturvekangastyyppinen. Pohjoisosassa kulkee leveä oja. Puusto on harvahkoa ja koostuu noin 50-vuotiaasta männystä ja koivusta. Maasto on mätäs- ja välipintainen, mutta jo osittain hyvin kuivunut. Kenttäkerroksessa kasvaa mm. mustikkaa, oravanmarjaa, sananjalkaa, kangasmaitikkaa, metsäkortetta, riidenliekoa sekä pensaskerroksessa nuoria pihlajapensaikkoja ja paatsamaa. Lähellä pihamaita (kuvio 31) on aluskasvillisuus tuoreeltaan raivattu. Pihamaan tuntumaan on pensaikkoon istutettu kirsikkapuita. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtava hiekkatie. Lahopuuta on niukasti. Lehtometsä (kuva 15) 0,96 ha Lehtometsä vaihettuu etelärajan tiheäkasvuisesta tuoreesta keskiravinteisesta lehdosta loivassa pohjoisrinteessä kosteaksi keskiravinteiseksi lehdoksi ja runsasravinteiseksi suuruoholehdoksi. Etelärajan lähellä pohjavesi on lähellä maanpintaa ja purkautuu ruostelähteenä ympäristöön. Kuvion länsiosassa lähteikköalueen lähiympäristössä kasvaa kookkaita hiirenportaita. Pohjavesivaikutteisella alueella kasvaa muuten sananjalkaa, käenkaalia, jänönsalaattia, herukkaa, hiirenporrasta, mesiangervoa, ojakellukkaa, herukkaa, tuomea, pihlajaa, nokkosta ja etelänukonputkea. Puusto on koko kaistaleella lehtipuuvaltainen ja koostuu mm. eriikäistä koivuista, nuorista tervalepistä ja vaahteroista. Kuviolla kasvaa myös kookkaita mäntyjä. Puusto on paikoin aukkoinen ja paikoin tiheä. Lahopuuta on niukasti. Lähdevaikutteinen alue jatkuu itään kapeana kaistana kuvioiden ja pihojen välissä. Vesi tihkuu pintaan koko alueella ja muodostaa paikoin lähdealtaita. Mustapääkerttu, joka on hyvien lehtojen ilmentäjälaji, kuului kuviolla. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtavia hiekkateitä. Arvo: 2 Perustelu: erittäin uhanalainen luontotyyppi: lähteiköt (EN); lähde (VL 2:11); metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; vaarantunut luontotyyppi: tuore keskiravinteinen lehto, kostea runsasravinteinen lehto (VU); silmälläpidettävä luontotyyppi: kostea keskiravinteinen lehto (NT). Suositus: Jätetään kehittymään luonnontilaan.

29 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuva 15. Ruostelähdealtaiden ympärillä kasvaa mm. hiirenporrasta, ojakellukkaa ja peltokortetta (kuvio 39). (LL/ ) Kuvio 40 Hakamainen rantalehto, rantaniitty (kuva 16 ja kansikuva) 0,31 ha Tuoreen lehdon puusto ja pensaikko harvenee kohti pohjoista missä se kuivuu lehtomaiseksi kankaaksi ennen pohjavesivaikutteista rantaniittyä. Rantaviiva on pidetty avoimena ja on harvapuustoinen. Puusto koostuu mm. kookkaista männyistä, sekä koivuista ja vaahteroista. Lahopuuta on niukasti. Kenttäkasvillisuus on matalaa, ja koostuu eteläosassa mm. sinivuokosta, näsiästä, kielosta sekä sudenmarjasta. Rantaniitty, jonne pintavesi tihkuu, on upottava. Täällä kasvaa erittäin uhanalainen, erityissuojeltu ja paikallisesti erittäin harvinainen merilettotähtimö (EN, LSL 47 ). Kasvustot ovat pienet ja yksittäiset. Rantaniityllä kasvaa myös mm. luhtalemmikkiä, rentukkaa, kurjenjalkaa, pikkumataraa, rantamataraa, niittyluhtalitukkaa, ranta-alpia ja terttualpia. Silmälläpidettävä ja alueellisesti uhanalainen niittyluhtalitukka (Cardamine pratensis ssp. pratensis) (NT, RT) on havaittu vain harvakseltaan Hankoniemellä (Väre et al. 2013). Arvo: 5 Perustelu: erittäin uhanalainen, erityissuojeltu ja paikallisesti erittäin harvinainen laji merilettotähtimö (EN, LSL 47 ); silmälläpidettävä, alueellisesti uhanalainen ja paikallisesti harvinainen laji: niittyluhtalitukka (NT, RT); paikallisesti harvinainen laji: näsiä.

30 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Suositus: Lehto ja rantaniitty jätetään kehittymään luonnontilaan. Kaavamerkintä: SL/ S-1 Kuva 16. Merilettotähtimön kasvuympäristö on pohjavesivaikutteinen (kuvio 40). (LL/ ) Kuvio 41 Hakamainen rantalehto 0,33 ha Kuvion eteläosan tuoreen lehdon puusto ja pensaikko harvenee kohti pohjoista missä se kuivuu lehtomaiseksi kankaaksi ennen pohjavesivaikutteista rantaniittyä. Rantaviiva on pidetty avoimena ja on harvapuustoinen. Lahopuuta on niukasti. Kenttäkasvillisuus on matalaa, ja koostuu eteläosassa mm. sinivuokosta ja sudenmarjasta. Mustakonnanmarja, joka on Hankoniemellä harvinainen putkilokasvi, havaittiin myös kuviolla (Väre et al. 2013). Viereisellä pohjavesivaikutteisella rantaniityllä (kuvio 40) kasvaa erittäin uhanalainen, erityissuojeltu ja paikallisesti erittäin harvinainen merilettotähtimö, jonka säilymiseen vaikuttaa oleellisesti kuvion pohjavesivalunnan säilyminen häiriöttä. Lähteinen pohjavesialue (kuvio 39) sijaitsee rantalehdon eteläpuolella merelle kohti viettävässä loivassa rinteessä. Reuna-alueilla ei suositella kuivatuksia, kuten ojitusta. Arvo: 2 Perustelu: viereiselle kuviolle (40) tärkeä lähteisyys; viereinen arvokas lähdekuvio (39); paikallisesti harvinainen laji: mustakonnanmarja.

31 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 42 Kuvio 43 Kuvio 44 Suositus: Kuvion rajalle ei suositella ojitusta lähdekuvion ja merilettotähtimön esiintymän takia. Lähdealueen merkitys rantaniitylle ja merilettotähtimön elinympäristöön on oleellinen. Kuvioon 40 itäpuolelta rajautuva noin 30 metriä leveä vyöhyke jätetään rakentamatta ja maanpinta säilytetään muokkaamatta. Piha-alue 2,4 ha Hoidettuja piha-alueita ei inventoitu tarkemmin. Rantaviiva on rakennettu ja asukkaiden käytössä. Korpimuuttuma 1,9 ha Mustikkaturvekangaskuusikko on paikoin hyvin tiheä ja aluskasvillisuutta on niukasti. Koivua esiintyy myös. Puusto on tasaikäistä ja noin 40-vuotiasta. Itäosassa puusto on harvempaa kuin länsiosassa. Täällä kenttäkerros koostuu tavanomaisista lajeista kuten mustikasta, metsäkortteesta, oravanmarjasta ja metsätähdestä. Maastossa voi vielä nähdä vanhoja umpeenkasvaneita ojia. Kuvion länsiosassa on kosteita kuoppia tai lähdealtaita, jotka liittyvät vieressä olevaan lähteiseen alueeseen (kuvio 39). Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtava hiekkatie. Lahopuuta on niukasti, paitsi kuvion länsiosassa missä sitä on paikoin kohtalaisesti. Korpimuuttuma 0,41 ha Korpimuuttuma on pensaikkoinen. Siellä kasvaa nuoria koivuja ja noin seitsenvuotiaita mäntyjä. Taimikko on osittain aukkoinen vadelma, sananjalka ja hietakastikka kasvavat korkeina. Kuvion läpi kulkee vanhoja ojituksia. Lahopuuta on kuviolla niukasti.

32 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 45 Pensaikkoalue (kuva 17) 0,23 ha Tuoreen lehdon pensaikkoalueella kasvaa tiheästi tuomea ja pihlajaa sekä kentässä sudenmarjaa, nokkosta, ojakellukkaa, niittynätkelmää ja hietakastikkaa. Suuri osa kuviosta on avointa kosteata niittyä (mahdollisesti vanha pelto tai laidun), jolla kasvaa runsas ja kookas ruohoja heinäkasvusto. Kostealla niityllä esiintyy mm. ranta-alpia, ahdekaunokkia, hietakastikkaa, peltokortetta, pietaryrttiä. Lahopuuta on niukasti. Kuviolla näkyi mm. perhosia, kuten lanttuperhosia, sitruunaperhosia ja loistokultasiipiä sekä runsaasti kimalaisia. Arvo: 2 Perustelu: voi säilyttää avoimena pölyttäjiä varten. Suositus: Runsaskukkainen niittyalue ja tiheä pensaikko houkuttelevat perhosia ja muita pölyttäjiä sekä sudenkorentoja. Kuva 17. Loistokultasiipinaaras (kuvio 45). (LL/ )

33 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 46 Lehtometsä (kuva 18) 0,79 ha Lehtometsän eteläinen lehtomaisen kankaan mustikka-, metsäimarre-, valkovuokko- ja nuokkuhelmikkäkasvusto vaihettuu ravinteikkaampaan tuoreen lehdon kasvustoon missä kasvaa kieloa, vadelmaa, karhunputkea, jänönsalaattia ja näsiää. Kosteissa painanteissa on hiirenporrasta, vadelmaa ja rönsyleinikkiä. Rantaluhdassa kasvaa ruovikon lisäksi alueelle tavanomaisia rantakasveja kuten luhtalemmikkiä, kurjenjalkaa ja rantamataraa sekä harvinaisempi niittyluhtalitukkaa (NT, RT). Silmälläpidettävä ja alueellisesti uhanalainen niittyluhtalitukkaa on havaittu vain harvakseltaan Hankoniemellä. Myös näsiä on niemellä erittäin harvinainen laji (Väre et al. 2013). Pensaskerros koostuu pihlajasta ja tuomesta. Rantaviivan tuntumassa kenttäkerros on tiheän pensaskerroksen takia osittain aukkoinen. Metsikkö on koivuvaltainen. Tervalepät ovat nuoria. Lahopuuta on niukasti. Kuvion luonnontila on hyvä. Arvo: 2 Perustelu: vaarantunut luontotyyppi: tuore keskiravinteinen lehto (VU); silmälläpidettävä, alueellisesti uhanalainen ja paikallisesti harvinainen laji: niittyluhtalitukka (NT, RT); paikallisesti harvinainen laji: näsiä. Suositus: Jätetään luonnontilaan. Kuva 18. Näsiää kasvaa rantametsikössä (kuvio 46). (LL/ )

34 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 47 Kuvio 48 Kuvio 49 Kuvio 50 Piha-alue 1,2 ha Hoidettua piha-aluetta ei inventoitu tarkemmin. Rantaviiva on rakennettu ja asukkaiden käytössä. Perustelu: Pelto 0,24 ha Piha-alueen vieressä on viljelyksessä oleva pelto. Kuviota ei inventoitu tarkemmin. Korpimuuttuma / Lehtomainen kangas 2,2 ha Koivu- ja mäntyvaltainen turvekangasalue (korpimuuttuma) vaihettuu idässä lehtomaiseksi kankaaksi. Männyt ovat tasaikäiset, noin vuotiaita. Koivut ovat noin 50-vuotiaita. Lahopuuta on niukasti. Reheväkasvuinen ruohokasvusto koostuu mm. hietakastikasta, vadelmasta, sananjalasta, terttu-alpista, luhtavuohennokasta, mustaherukasta, vadelmasta, pajuista ja nuorista koivuista. Kuivilla mättäillä kasvaa mustikanvarpuja. Kosteimmissa painanteissa on hiirenportaita. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtava hiekkatie. Lehtometsikkö 0,44 ha Puna-ailakkityypin tuoreen keskiravinteisen lehtoalueen pohjoisosassa on nuorta tiheäkasvuista haapaa, joka on noin vuotiasta. Muuten kuviolla kasvaa tasaikäistä noin vuotiasta koivua ja saman ikäistä mäntyä. Lahopuuta on niukasti. Kenttäkasvillisuus on korkea ja koostuu mm. puna-ailakista, vadelmasta, sekä nokkosista, ranta-alpista, karhunputkesta, jänönsalaatista, sudenmarjasta, nurmitädykkeestä, syyläjuuresta. Pensaskerroksessa on musta- ja punaherukkaa, pihlajaa, terttuseljaa ja tuomea.

35 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 51 Suositus: Luonnonarvojensa puolesta ei rajoituksia alueen käytölle. Hakamainen metsikkö 0,45 ha Tuoreen keskiravinteisen lehdon valtapuuna on kookkaita koivuja sekä tervaleppää. Vadelma- ja nokkoskasvustot ovat runsaat. Kuvion puusto ja pensaikko on aukkoinen ja alue on mahdollisesti aikaisemmin ollut viljelyksessä. Perustelu: vanhoja lehtipuita. Suositus: Vanhojen lehtipuiden säilyttäminen lisää monimuotoisuutta. Luonnonarvojen puolesta ei muuten rajoituksia alueen käytölle. Kuva 19. Merilettotähtimön kasvusto oli tuuhea (kuvio 52). (LL/ ) Kuvio 52 Rantametsikkö (kuva 19) 0,43 ha Kuvio vaihettuu tuoreesta ja kosteasta keskiravinteisesta lehdosta kosteaan lehtoon ja rannan tuntumassa runsasravinteiseen lehtoon. Rantatörmä on tervaleppä- ja koivuvaltainen. Tuomi kasvaa paikoin tiheästi. Länsirajalla kasvaa paikallisesti erittäin harvinainen lehtotähtimö (Stellaria nemorum) (Väre et al. 2013). Lehdon luonnontila on hyvä.

36 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Vaikkakin rantaluhta oli heinäkuussa kuivahko, siellä kasvaa merilettotähtimöä (EN, LSL 47 ), jonka kasvusto oli heinäkuussa tuuhea. Laji on erittäin uhanalainen, erityissuojeltu ja paikallisesti erittäin harvinainen. Rantaluhdalla kasvaa myös kurjenjalkaa, meriluhtalemmikkiä ja terttualpia. Rantakaista on muuten ruovikkoinen. Arvo: 5 Perustelu: erittäin uhanalainen, erityissuojeltu ja paikallisesti erittäin harvinainen laji: merilettotähtimö (EN, LSL 47 ); metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; silmälläpidettävä luontotyyppi: kostea keskiravinteinen lehto (NT); paikallisesti erittäin harvinainen laji; lehtotähtimö. Suositus: Jätetään luonnontilaan; kaavamerkintä SL. Kuvio 53 Piha-alue 43 Kuvio 54 0,88 ha Hoidettua piha-aluetta ei inventoitu tarkemmin. Rantaviiva on rakennettu ja asukkaiden käytössä. Kostea tervaleppälehto (kuva 20) 0,65 ha Kostea ja runsasravinteinen tervalepikko on tyypiltään suurruoholehtoa. Kookkaiden varttuneiden tervaleppien ohella esiintyy koivua. Kuvio on pohjavesivaikutteinen ja vesi tihkuu paikoin pintaan. Maasto koostuu kosteammista välipinnoista ja kuivemmista mättäistä. Kenttäkerroksessa kasvaa mm. mesiangervoa, rentukkaa, terttu-alpia ja hiirenporrasta. Kuvion rannassa on vanha kaivettu venevalkama jonne johtaa pieni polku. Vanhat laiturit löytyvät rannasta. Venevalkamasta tuskin pääsee merelle tiheän, umpeenkasvaneen ruovikon takia. Rantaniityn ruovikko ja pensaikkoalue on korkeampaa venevalkaman itäpuolella. Länsipuolella rantaniitty on matalaa ja luhtakasvillisuus tavanomainen. Niityllä lensi hoikkatytönkorentoja (Ischnura elegans) jotka viihtyvät varsinkin merenlahdissa. Metsikkö on laajuudeltaan, verrattuna muihin metsäisiin rantaalueisiin, hyvin yhtenäinen ja edustava. Lehto on luonnontilainen. Lahopuuta on kohtalaisesti. Arvo: 3 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; vaarantunut luontotyyppi: kostea runsasravinteinen lehto (VU); erittäin uhanalainen luontotyyppi: lähteikkö (EN); lähde (VL 2:11); kohtalaisesti lahopuuta.

37 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Suositus: Jätetään luonnontilaan. Kaavamerkintä: luo Kuva 20. Terveleppämetsikön kasvillisuus on rehevä (kuvio 54). (LL/ ) Kuvio 55 Kuvio 56 Vanha peltoalue 0,25 ha Vanhalla, kynnökselle jätetyllä peltoalueella kasvaa kookasta ja rehevää vadelmaa kahden piha-alueen välissä. Leikattu nurmipolku kulkee piha-alueelta toiselle. Tuore lehto (kuva 21) 2,0 ha Tuoreen keskiravinteisen lehdon koivut ovat noin 30-vuotiaita. Lahopuuta on niukasti. Kenttäkerroksen valtalajina kasvaa kookasta sananjalkaa, hietakastikkaa, puna-ailakkia sekä vadelmaa. Pensaskerroksessa on vaahteraa, koivua ja pihlajaa. Alueen koillisrajalla on lähteisyyttä. Lähdealuetta ympäröivät kookkaat hiirenportaat. Kuvion etelälaidalla on polun varrella kapea alue, jolla on hakamaisen niityn kasvillisuutta kuten nurmitädykettä, särmäkuismaa, niittysuo-

38 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) laheinää, ojakärsämöä, harakankelloa, kissankelloa, kultapiiskua ja ahomansikkaa. Kuvio vaihettuu etelärajallaan nopeasti kuivaan kankaaseen. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtavia hiekkateitä. Kuvion länsipuolessa oleva hiekkatien molemmin puolin on kapea vyöhyke tiheästi kasvavaa kuusta. Kuviolla lauloi sirittäjä (NT) ja mustapääkerttu, jotka ovat lehtometsien ilmentäjälajeja. Arvo: 2 Perustelu: erittäin uhanalainen luontotyyppi: lähteiköt (EN); lähde (VL 2:11). Suositus: Säilytetään puustoisena, maanpintaa ei muokata. Jätetään kehittymään luonnontilaan. Kuva 21. Lähdealuetta ympäröivät kookkaat hiirenportaat (kuvio 56). (LL/ ) Kuvio 57 Tuore kangas / Korpimuuttuma 1,4 ha Tuore kangas vaihettuu kohti pohjoista mustikkaturvekankaaksi. Valtapuuna on noin 50-vuotiasta koivua, sekä mäntyä, kuusta ja haapaa. Lahopuuta on niukasti. Pensaskerros koostuu mm. pihlajasta, paatsamasta ja koivusta. Maa peittyy mustikasta, jonka lomassa on paikoin suopursua ja juolukkaa, sekä tavanomaisia kangasmetsän ruohoja.

39 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Kuvio 58 Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtava hiekkatie. Saniaiskorpi 0,30 ha Luonnontilankaltaisessa saniaiskorvessa (SaK) kasvaa hiirenporrasta sekä mustikkaa ja vadelmaa. Puusto koostuu kookkaista kuusista, sekä yksittäisistä männyistä, koivuista ja pihlajasta. Niukassa pensaskerroksessa on tuomea, paatsamaa, vaahteraa ja pihlajaa. Korven luonnontila on hyvä. Arvo: 2 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): saniaiskorpi; erittäin uhanalainen luontotyyppi: saniaiskorpi (EN). Suositus: Voi jättää luonnontilaan. Kuvio 59 Piha-alue 46 Kuvio 60 4,0 ha Hoidettuja piha-alueita ei inventoitu tarkemmin. Rantaviiva on rakennettu ja asukkaiden käytössä. Kuvio sisältää etelässä raivattua metsäaluetta, jota ympäröi aitaus. Tervaleppälehto (kuva 22) 0,44 ha Tervaleppävaltaisessa, kosteassa ja runsasravinteisessa suurruoholehdossa on käytössä oleva venevaja. Vajalle johtaa pieni polku. Lepän lisäksi kuviolla kasvaa koivua ja pihlajaa. Etelärajalla on lehtomaista kangasta. Suurruoholehdossa kasvaa mesiangervoa, nokkosta, hiirenporrasta, rantakukkaa, suoputkea, punakoisoa, rönsyleinikkiä, ojakellukkaa, karhunputkea, rentukkaa ja rantayrttiä. Rantaluhdalla on tavanomaisia lajeja kuten kurjenjalkaa, rantamataraa, terttu-alpia ja jokapaikansaraa sekä järviruokoa. Lehdon luonnontila on hyvä ja kuvio on edustava. Lahopuuta on kohtalaisesti. Tervaleppälehto jatkuu selvitysalueen ulkopuolella itään laajempana yhtenäisenä, yhteensä noin kahden hehtaarin kokoisena rantalehtona. Itäosaa ei tutkittu tarkemmin. Selvitysalueen ulkopuolella oleva rantaniitty saattaa soveltua merilettotähtimön elinympäristöksi.

40 Maanmittari Oy Öhman Krogars luontoselvitys (70) Arvo: 3 Perustelu: metsälakikohde (ML 10 ): rehevä lehtolaikku; vaarantunut luontotyyppi: kostea runsasravinteinen lehto (VU); kohtalaisesti lahopuuta. Suositus: Jätetään luonnontilaan. Kaavamerkintä yhtenäiselle rantalehtoalueelle: SL Kuva 22. Kuvion valtapuulajina on tervaleppä (kuvio 60). (LL/ ) Kuvio 61 Korpinen koivikko (kuva 23) 0,81 ha Korpisella alueella kasvaa valtalajina noin 50-vuotiasta koivua sekä yksittäisiä kuusia ja kookkaita mäntyjä. Pihlajakasvusto on tiheä. Luontotyypiltään alue on mustikkakorpimuuttuma. Lahopuuta on niukasti. Kuvio on luonnontilan kaltainen. Kenttäkerroksen kasvillisuus koostuu mm. mustikasta, vadelmasta, metsätähdestä, oravanmarjasta ja metsäalvejuuresta. Kuvion läpi kulkee asuinrakennuksille johtava hiekkatie. Arvo: 2 Perustelu: sekapuustoinen; iäkkäät männyt. Suositus: Voi jättää kehittymään luonnontilaan.

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Kantakaupungin yleiskaava Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Skolbackavägen 70 GSM: 050-5939536 68830 Bäckby info@essnature.com Finland 9. Biskop- Fattigryti

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net TYÖN TAUSTAA JA ALUEEN YLEISKUVAUSTA Selvityksen kohteena oleva lomakodin

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS. Pekka Routasuo

ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS. Pekka Routasuo ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Pekka Routasuo 15.12.2015 ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät...

Lisätiedot

Heinijärvien elinympäristöselvitys

Heinijärvien elinympäristöselvitys Heinijärvien elinympäristöselvitys Kuvioselosteet Kuvio 1. Lehto Kuviolla kahta on lehtotyyppiä. Ylempänä tuoretta runsasravinteista sinivuokko-käenkaalityyppiä (HeOT) ja alempana kosteaa keskiravinteista

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI

MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI Pekka Routasuo 6.2.2012 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 MENETELMÄT JA LÄHTÖTIEDOT... 2 3 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009

EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009 Pälkäneen kunta Keskustie 1 36600 PÄLKÄNE EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net SISÄLLYS TYÖN TAUSTAA 2 ALUEEN

Lisätiedot

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset.

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. Voimala 1 Alueella kasvaa nuorta ja varttuvaa kalliomännikköä. Sekapuuna kasvaa hieman kuusta

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

SAVONLINNAN ANDRITZIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

SAVONLINNAN ANDRITZIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SAVONLINNAN ANDRITZIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen 15.12.2008 SAVONLINNAN ANDRITZIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET...

Lisätiedot

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18 Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/18 126 0,69 Tuore kangas Uudistuskypsä metsikkö Mänty Ulkoilu- ja virkistysmetsä (C2) Vain kun maa on

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

Aliketolan tilan luontoarvoselvitys Kokemäki Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Aliketolan tilan luontoarvoselvitys Kokemäki Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Aliketolan tilan luontoarvoselvitys Kokemäki 27.10.2015 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Yleistä selvitysalueesta... 3 2.1 Ranta-alue... 3 2.2 Piha-alue... 4

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012:

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Savonlinnan kaupunki Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Riihisaari, Naistenlahdentie ja Rajalahti Petri Parkko 24.9.2012 1. Selvityksen taustoja Savonlinnan kaupunki tarvitsee

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo 9.6.2016 RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät... 3 2.1 Maastotyöt... 3 3 Tulokset... 4 3.1 Luonnonolot

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Pinta-ala: 4,7 ha Kylä: Kuokkala Omistaja: Yksityinen, Lempäälän kunta Status: Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde Metso soveltuvuus: -

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

Epoon asemakaavan luontoselvitys

Epoon asemakaavan luontoselvitys Epoon asemakaavan luontoselvitys Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 Lotta Raunio 1. Johdanto Tämä luontoselvitys koostuu olemassa olevan tiedon kokoamisesta sekä maastokäynneistä ja se

Lisätiedot

Nokian kaupungin KOHMALAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013

Nokian kaupungin KOHMALAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Nokian kaupunki Tekninen keskus Harjukatu 21 37100 NOKIA Nokian kaupungin KOHMALAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Luontoselvitys M. Ranta Talaskuja 14 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 miraranta@hotmail.fi TAUSTATIETOJA

Lisätiedot

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen 19.1.2010 16.1T-1-1 VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

Luontokohteiden tarkistus

Luontokohteiden tarkistus LAUKAAN KUNTA Luontokohteiden tarkistus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29017 Raportti 1 (11) Pihlaja Tuomo Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Menetelmät... 1 3 Selvitysalueiden sijainti... 1

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA:

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: 743-416-5-146 SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla tilalla 743-416-5-146

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki Haukkalan pohjoisosan luontoselvitys

Jyväskylän kaupunki Haukkalan pohjoisosan luontoselvitys Jyväskylän kaupunki Haukkalan pohjoisosan luontoselvitys 1. Johdanto Tämän selvityksen tavoitteena on laatia Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelutoimistolle kaavoitustarkoituksia palveleva luontoselvitys.

Lisätiedot

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 25.7.2018 1. Selvitysalue Selvitysalue (1,6 ha) sijaitsee Tikkalassa päiväkoti-koulun

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Lehdot ja korvet. 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde,

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Lehdot ja korvet. 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde, Lehdot ja korvet 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status: Metso soveltuvuus: 3,5 ha Perälä Yksityinen Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde, Kyllä Vanha

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

Putkilahden luonto- ja liitooravaselvitys

Putkilahden luonto- ja liitooravaselvitys 2016 Putkilahden luonto- ja liitooravaselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 15.6.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Työmenetelmät... 5 2.1 Esiselvitys... 5 2.2 Maastotyöskentely...

Lisätiedot

RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 PARAINEN. KIRJAIS RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 205 Maanmittari Oy Öhman/Mikko Siitonen 205 JOHDANTO Selvitysalue sijaitsee Paraisten saaristossa, Nauvon Kirjaisissa. Selvitysalueeseen kuuluu

Lisätiedot

Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt

Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt Metsäkeskus 2014 Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt 2014 { 2 } Metsälaki Metsälaissa on lueteltu joukko suojeltuja elinympäristöjä, jotka ovat monimuotoisuuden

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012. HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos. Luontoselvitys

LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012. HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos. Luontoselvitys LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos Luontoselvitys Katumantie 2, asemakaava Luontoselvitys Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA

Lisätiedot

Teernijärvi (Nokia) rantakaava

Teernijärvi (Nokia) rantakaava RANTA-ASEMAKAAVA KAAVASELOSTUSLIITTEET 2.12.2015 Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky LIITE 3 Karrakuja 6, 66400 LAIHIA gsm 0405145359 jari.venetvaara@svk.fi www.venetvaara.fi Teernijärvi (Nokia) rantakaava

Lisätiedot

Päivölän alueen esiselvitys

Päivölän alueen esiselvitys LUONTOPALVELU KRAAKKU Päivölän alueen esiselvitys Eura Marika Vahekoski 18.9.2017 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Liito-orava... 4 3. Kasvillisuus ja luontotyypit... 5 3.1 Kuvio 1... 5 3.2 Kuvio 2...

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

Liitteet: Liitekartta nro 1: Lehmihaantien määräalueen luontotyypit

Liitteet: Liitekartta nro 1: Lehmihaantien määräalueen luontotyypit Johdanto Liito- Sisällys 1 3 Liito- liito-!"#$%& %(!$ %!&' 2 3 2.1 Yleistä 3 2.2 3 *+,"!-./01!(%##))"!"# 2.3 3 3 Kasvillisuus- ja 4 3.1 Kasvillisuus- ja luontot##))"!"#$ & %!&' luontotyypi2(3%!" 7:140!2"

Lisätiedot

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Liite 5 KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Kolmenkulman alueen ympäristö on melko tasaista moreenimaastoa. Kaavoitettava alue on metsäistä ja alue on ollut talousmetsäkäytössä lähes kokonaisuudessaan.

Lisätiedot

Luontoselvitys. Lempäälän Pitkäkalliolla

Luontoselvitys. Lempäälän Pitkäkalliolla Luontoselvitys Lempäälän Pitkäkalliolla Ympäristönsuunnittelu Oy 2013 Luontoselvitys Lempäälän Pitkäkalliolla Luontoselvitys Tarve luontoselvitykselle on syntynyt alustavasta suunnitelmasta ottaa maa-ainesta

Lisätiedot

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017 Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 21.9.2017 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1 Liito-oravan suojelu... 3 1.2 Liito-oravan biologiaa...

Lisätiedot

Liite 2 Luontoselvitys. Asemakaavan luontoselvitys. Äänekosken kaupunki Ääneniemen koillisrannan asemakaava. Luontoselvityksen tavoite

Liite 2 Luontoselvitys. Asemakaavan luontoselvitys. Äänekosken kaupunki Ääneniemen koillisrannan asemakaava. Luontoselvityksen tavoite Asemakaavan luontoselvitys Liite 2 Luontoselvitys Äänekosken kaupunki Ääneniemen koillisrannan asemakaava 7.7.2014 Terhi Ala-Risku Luontoselvityksen tavoite Luontoselvitys on tehty Äänekosken keskustan

Lisätiedot

Storörenin asemakaava 30.10.2008 1 STORÖRENIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTO

Storörenin asemakaava 30.10.2008 1 STORÖRENIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTO Storörenin asemakaava 30.10.2008 1 STORÖRENIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTO Storörenin asemakaava-alueen luonto 30.10.2008 2 1. YLEISKUVAUS 3 2. TULOKSET 3 2.1 Kasvillisuus 3 2.2 Linnusto 6 2.3 Lepakot 7 2.4

Lisätiedot

HEPOLUHDAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 488- C8206

HEPOLUHDAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 488- C8206 Luhangan kunta HEPOLUHDAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 488- C8206 11.1.2007 SUUNNITTELUKESKUS OY Luhangan kunta 1 11.1.2007 Luontoselvitys 488- C8206 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSMENETELMÄT JA KÄYTETYT

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

SIGURDSIN POHJOISEN PÄHKINÄPENSASLEHDON HOITOSUUNNITELMA

SIGURDSIN POHJOISEN PÄHKINÄPENSASLEHDON HOITOSUUNNITELMA SIGURDSIN POHJOISEN PÄHKINÄPENSASLEHDON HOITOSUUNNITELMA Esa Lammi 5.11.2018 SIGURDSIN POHJOISEN PÄHKINÄPENSASLEHDON HOITOSUUNNITELMA Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja maastokäynti... 3 3 Alueen

Lisätiedot

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Tmi Marko Vauhkonen, Heinola 20.9.2009 ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 18.3.2014 Viite 1517874 LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

NIIRASENLAHDEN ASEMAKAAVA-ALUE LUONTOSELVITYS 2012

NIIRASENLAHDEN ASEMAKAAVA-ALUE LUONTOSELVITYS 2012 NIIRASENLAHDEN ASEMAKAAVA-ALUE LUONTOSELVITYS 2012 Markku Nironen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 12.12.2012 1 JOHDANTO Kangasniemen kirkonkylän pohjoispuolella sijaitsevalle Niirasenlahden ja Salmelantien

Lisätiedot

Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys

Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys 2015 Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys Petri Parkko 18.9.2015 1 1. Taustoja Ympäristönsuunnittelu Oy on kaavoittamassa Hämeenlinnan (Hauho) Pyhäjärven Halminlahden tilalle

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuusselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuusselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuusselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY Raportteja 101/2014 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET SISÄLTÖ 1. Johdanto 1 2. Luonnonympäristön yleispiirteet ja arvokkaat luontokohteet 1 2.1

Lisätiedot

KYYNIJÄRVEN ALUEEN KASVILLISUUSSELVITYS 2016

KYYNIJÄRVEN ALUEEN KASVILLISUUSSELVITYS 2016 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KYYNIJÄRVEN ALUEEN KASVILLISUUSSELVITYS 2016 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

RAPORTTI 16X185375 2.9.2013. KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys

RAPORTTI 16X185375 2.9.2013. KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys RAPORTTI 16X185375 2.9.2013 KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys Sisältö 1 1 AINEISTO JA MENETELMÄT 1 2 ALUEEN YLEISKUVAUS 1 2.1 Suojelualueet ja uhanalaiset lajit 1 3 LUONTOSELVITYS

Lisätiedot

LEMI KUHASENSAARI. Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

LEMI KUHASENSAARI. Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari LEMI KUHASENSAARI Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 TULOKSET... 3 1. Paikallistien itäpuoli.. 4 2. Paikallistien länsipuoli.. 6 YHTEENVETO.

Lisätiedot

Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004

Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004 LIITE 4 Vammalan kaupunki Kukkurin kaavaselostus liite 1 Yhdyskuntasuunnittelu PL 23 38201 VAMMALA Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004 Tmi Mira Ranta Karkunkyläntie 179 38140 KÄRPPÄLÄ

Lisätiedot

KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS

KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS 2.7.2014 Outi Tuomivaara, hortonomi ylempi AMK Kempeleen kunta 2 JOHDANTO Kempeleen Sarkkirannan osa-alueen Kasvihuoneentielle laaditaan asemakaavan

Lisätiedot

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio 1 Sami Mäkikyrö 10.10.2013 Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio Luontoselvitys, Natura-tarveharkinta 2 SISÄLLYS 1. Johdanto....3 2. Suojelualueet ja -ohjelmat..3 2.1.Luonnonsuojeluohjelmat....3

Lisätiedot

Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015

Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015 Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015 Timo Pylvänäinen 20.8.2015 Kaupunkirakennepalvelut Jyväskylän kaupunki Vispiläjokea osa-alue kahden lounaiskulmassa Johdanto Kuohun alueelle ollaan tekemässä

Lisätiedot

Tuunan asemakaava LUONTOSELVITYS

Tuunan asemakaava LUONTOSELVITYS LAITILA LUONNOS Tuunan asemakaava LUONTOSELVITYS LUONTOSELVITYS Työ: E26515 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 Turku, 08.11.2013 www.fmcgroup.fi Toimistot: Turku, Oulu, Tampere

Lisätiedot

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS 2.7.2014 Outi Tuomivaara, hortonomi ylempi AMK Kempeleen kunta 2 JOHDANTO Kempeleen Riihivainiolle on käynnistynyt asemakaavan laajennus, jonka pohjaksi on

Lisätiedot

SOININ PIHLAANMÄEN ASEMAKAAVA LUONTOARVOJEN TARKISTUS

SOININ PIHLAANMÄEN ASEMAKAAVA LUONTOARVOJEN TARKISTUS Vastaanottaja Soinin kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 28.6.2016 Viite 1510023251-001 SOININ PIHLAANMÄEN ASEMAKAAVA LUONTOARVOJEN TARKISTUS 1 Päivämäärä 28.6.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen

Lisätiedot

KÄRKÖLÄ JÄRVELÄ SUOMEN ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2010

KÄRKÖLÄ JÄRVELÄ SUOMEN ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2010 KÄRKÖLÄ JÄRVELÄ SUOMEN ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2010 11.9.2010 Liite 1 Kuva 1. Selvitysalueen keskiosia (kuvio 1) kumpareelta (kuvio 2) nähtynä. Kuva 2. Vanha teollisuusrakennus ja Järveläntien

Lisätiedot

TAALERITEHTAAN TUULITEHDAS I KY MISSKÄRRIN TUULIVOIMAPUISTON KASVILLISUUSSELVITYS

TAALERITEHTAAN TUULITEHDAS I KY MISSKÄRRIN TUULIVOIMAPUISTON KASVILLISUUSSELVITYS Vastaanottaja Taaleritehtaan Tuulitehdas I Ky Asiakirjatyyppi Kasvillisuusselvitys Päivämäärä 12.9.2012 TAALERITEHTAAN TUULITEHDAS I KY MISSKÄRRIN TUULIVOIMAPUISTON KASVILLISUUSSELVITYS TAALERITEHTAAN

Lisätiedot

Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008

Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008 Tmi Mira Ranta Karkunkyläntie 179 38140 KÄRPPÄLÄ

Lisätiedot

MIKKELIN KALEVANKANKAAN KOULUN ALUEEN LUONTOSELVITYS

MIKKELIN KALEVANKANKAAN KOULUN ALUEEN LUONTOSELVITYS MIKKELIN KALEVANKANKAAN KOULUN ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen 11.12.2012 MIKKELIN KALEVANKANKAAN KOULUN ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET...

Lisätiedot

ILVESVUORI POHJOINEN -ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

ILVESVUORI POHJOINEN -ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS ILVESVUORI POHJOINEN -ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Pekka Routasuo 15.12.2015, päivitetty 15.12.2018 ILVESVUORI POHJOINEN -ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto

Lisätiedot

Liite 9 kohtaiset suunnitelmataulukot 1/3 kuvioiden perustiedot 1/10 1 0,0563 2 04 1 32 20 29 91 Omakotitalotonttien välinen lähimetsä. Komea vanha männikkö, alla kuusikko 2 0,0356 3 04 1 26 20 25 114

Lisätiedot

1. Yleistä. Hannu Tuomisto FM

1. Yleistä. Hannu Tuomisto FM ALAKYLÄN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. Yleistä Tämän luontoinventoinnin tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin Alakylässä, kartassa 1 rajatulla alueella, sellaisia luontoarvoja,

Lisätiedot

luontoselvitys Petri Parkko

luontoselvitys Petri Parkko 2016 Hämeenlinnan Huvikummun rantaosayleiskaavan muutokseen liittyvä luontoselvitys Petri Parkko 26.7.2016 1 1. Taustoja Kaavahankkeen tarkoituksena on siirtää voimassa olevan rantaosayleiskaavan mukainen

Lisätiedot

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista Nurmijärvi 23.5.2018 Lausunto Mika Selin rakennuttamissuunnittelija mika.selin@nuorisosaatio.fi gsm 0400 416 695 NUORISOSÄÄTIÖ I NUORISOASUNTOJEN ISÄNNÖINTI OY Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

Toivosen tilan LUONTOSELVITYS. Sastamalan kaupunki / Vesa Salonen

Toivosen tilan LUONTOSELVITYS. Sastamalan kaupunki / Vesa Salonen 0 Toivosen tilan LUONTOSELVITYS Sastamalan kaupunki / Vesa Salonen 2014 1 Toivosen tilan luontoselvitys Toivosen tilan pohjoisreunaa Huiskonkadun yli nähtynä Raportin sisältö: Luontoselvitys... 1 Selvitysalue...

Lisätiedot

Ålön osayleiskaavan luontoselvitys 2014

Ålön osayleiskaavan luontoselvitys 2014 Ålön osayleiskaavan luontoselvitys 2014 Liina Salonen & Hanna Hakamäki PARAISTEN KAUPUNKI SISÄLLYSLUETTELO Taustaa... 1 Menetelmät... 1 Kohdekuvaukset... 3 Kiitokset... 866 Lähteet... 866 Karttaliitteet...

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

Rasonhaan metsäalueen perustaminen perintömetsäksi

Rasonhaan metsäalueen perustaminen perintömetsäksi Rasonhaan metsäalueen perustaminen perintömetsäksi SISÄLLYSLUETTELO 1. TAUSTAA...2 2. PERINTÖMETSÄSOPIMUS...2 3. PERINTÖMETSÄN SIJAINTI...3 4. KAAVATILANNE...3 5. LUONTOARVOT...3 6. ALUEEN METSÄT...4 7.

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA KUUSIMÄEN LUONTOSELVITYS

NURMIJÄRVEN KUNTA KUUSIMÄEN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 20.8.2014 Viite 1510014465 NURMIJÄRVEN KUNTA KUUSIMÄEN LUONTOSELVITYS Päivämäärä 20.8.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Heli Lehvola

Lisätiedot

HARTOLAN PURNUVUO- REN LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

HARTOLAN PURNUVUO- REN LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS Purnuvuoren ranta-asemakaava selostus 8.1.2014, liite 10 Vastaanottaja Ilmatar Oy Asiakirjatyyppi Liito-orava- ja kasvillisuusselvitys Päivämäärä 30.7.2012 Viite 82142499-05 HARTOLAN PURNUVUO- REN LIITO-ORAVA-

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos RAPORTTI LIITE 3 20.10.2011 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot

Lisätiedot