Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 2/2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 2/2015"

Transkriptio

1 Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 2/2015 Tue seurakuntaasi! Syksyn ohjelma

2 Rakkaat seurakuntalaiset! Toivon, että teillä kaikilla on ollut hyvä kesä ja hyvä loma. Syyskauden alussa, tauon jälkeen, haluan kirjoittaa teille ilahduttavia uutisia seurakunnan toiminnasta. Heinäkuun alussa olemme saaneet uuden papin, isä Henryk Dobrukin Valko-Venäjältä. Hän tarvitsee jonkin verran aikaa opiskellakseen suomen kieltä, ja sitä hän tekee jo hyvin ahkerasti. Hän haluaa palvella pappina meidän hiippakunnassamme. Tervetuloa, isä Henryk! Diasporan pastoraalinen tilanne on edelleen sama, eli vietämme eukaristiaa ja järjestämme opetuksen niissä paikoissa, missä tähänkin asti. Porissa vietämme Pyhän Messun kerran kuussa ja ennen Messua on katekeesi lapsille. Eurajoella voimme kaksi kertaa kuussa viettää Pyhän Messun Eurajoen kirkossa. Ahvenanmaalla jatkamme myös Pyhän Messun viettoa kaksi kertaa kuussa, kerran englanniksi ja kerran ruotsiksi, St. Mårtenin kirkossa. Suunnitelmissa on kirkon ostaminen, mutta asia on vielä kesken. Rukoilkaa, että saamme oman paikan Ahvenanmaalla, jos se on Jumalan tahto. Rakkaat sisaret ja veljet, olette varmasti huomanneet, että jo jonkin aikaa suurin osa teistä on saanut säännöllisesti kerran viikossa seurakuntamme viikko-ohjelman sähköpostilla, ja olemme jo saaneet hyvää palautetta tästä projektista. Nykyaikana aika paljon tapahtuu internetin välityksellä, ja mekin haluamme tavoittaa Teidät ainakin sähköisesti, jos kasvoista kasvoihin kohtaaminen kirkossa ei onnistu, siihenhän voi olla moniakin syitä. Siksi pyydän taas: kaikki ne jotka eivät vielä saa viikoittain ohjelmaa, kirjoittakaa meidän seurakuntamme sähköpostiosoitteeseen fi omanne ja kaikkien perheenne katolilaisten osoite. Tämä on tärkeää! Rakkaat ystävät, uusi koulu ja työvuosi alkaa loman jälkeen ja taas haluamme ahkerasti palvella Jumalaa ja lähimmäisiä. Montaa asia tarvitaan siihen, mutta ennen kaikkea palavaa rakkautta Jumalaan. Hän odottaa meitä kärsivällisesti sakramentissa, erityisesti Eukaristiassa, joka on suurin todistus Hänen rakkaudestaan meitä kohtaan. Hän kutsuu meitä joka sunnuntaina aterioimaan Hänen ruumillaan ja sanallaan. Älkää torjuko Hänen kutsuaan! Tervetuloa rakentamaan Hänen mystistä ruumistaan, Pyhää Kirkkoa!

3 Rakkaat seurakuntalaiset, toivon Teille, sukulaisellenne ja ystävillenne, siunattua syksyn aikaa. Toivon, että voisimme tavata Hänet leivän murtamisessa joka sunnuntai ja tästä saada riittävästi voimaa todistaa, että Hän on maailman Herra. Jumalan siunausta Teille kaikille! Isä Peter scj, kirkkoherranne Kära församling! Jag hoppas att ni alla har haft en bra sommar och en god semester. I början av höstperioden, efter uppehåll, vill jag skriva glädjande nyheter till er om församlingens verksamhet. I början av juli fick vi en ny präst, fader Henryk Dobruk från Vitryssland. Han behöver lite tid att studera finska språket, och han gör det mycket flitigt. Han vill tjäna som präst i vår stift. Välkommen fader Henryk! Den pastorala situationen i diasporan är fortfarande den samma dvs vi firar Eukaristin och undervisar på samma platser som hittills. I Björneborg firar vi den Heliga Mässan en gång i månaden och före mässan har vi katekes undervisning åt barnen. I Eurajoki får vi fira den Heliga Mässan i Eurajoki kyrkan två gånger per månad. På Åland fortsätter vi också att fira den Heliga Mässan två gånger i månaden, en gång på engelska och en gång på svenska, i St Mårtens kyrka. Vi planerar att köpa kyrkan, men saken är ännu på gång. Be att Guds vilja sker, om Han vill att vi har en egen plats på Åland. Kära systrar och bröder, ni har säkert märkt att största delen av er regelbundet, en gång i veckan, får församlingens program per , och vi har fått bra feedback om detta projekt. Nuförtiden sker mycket genom internet och också vi vill nå Er åtminstone elektroniskt, om inte mötet ansikte mot ansikte i kyrkan lyckas vilket ju kan ha många orsaker. Därför ber jag åter alla er som ännu inte får veckoprogrammet per att skriva till vår församlings adress birgitta@katolinen.fi och uppge er egen och alla familjens katolska medlemmarnas adress. Detta är viktigt! Kära vänner, ett nytt skoloch arbetsår börjar efter semestern och vi vill åter flitigt tjäna Gud och våra närmaste. Mycket behövs för detta, framförallt brinnande kärlek till Gud. Han väntar tålmodigt på oss i sakramenten, särskilt i Eukaristin (3)

4 som är det största beviset på Hans kärlek till oss. Han kallar oss varje söndag att ta emot Hans kropp och ord. Avvisa inte hans inbjudan! Välkomna att bygga Hans mystiska kropp, den Heliga Kyrkan! Kära församling, jag önskar Er, Era släktingar och vänner en välsignad höst. Jag hoppas att vi kunde möta Honom i brytandet av brödet varje söndag och därifrån få tillräckliga krafter att vittna om att Han är världens Herre. Guds välsignelse till Er alla. Fader Peter scj, er kyrkoherde Nimitys Helsingin piispa Teemu Sippo SCJ on nimittänyt isä Gienadi (Henryk) Dobrukin seurakuntamme assistentiksi alkaen toistaiseksi. Isä Dobruk on syntynyt 1975 Valko-Venäjällä, mutta on myös Puolan kansalainen. Isä Henryk kuvattuna kirkkokahvien pyörteissä (4)

5 Itu-projekti katolilaisesta näkökulmasta Kirkko on julistanut ensimmäisistä vuosisadoista alkaen, että ihmiselämää on ehdottomasti kunnioitettava ja suojeltava sikiämishetkestä lähtien. Yllätysraskaustilanteeseen joutuneita naisia ei pitäisi jättää yksin. Itu-projekti tarjoaa näille naisille tukea ja pyrkii siihen, että mahdollisimman moni lapsi saisi syntyä Lauantaina Turun NNKYtalossa soljuu rukous. Pieni ryhmä naisia (myös yksi isä, yksi pikkupoika ja kaksi vauvaa) on kokoontunut Kutsuttu välittämään -koulutukseen. Koulutus on juuri päättymässä vapaaseen rukoukseen saapuessani haastattelemaan sen järjestäjiä. Mistä on kyse? Itu-projekti tarjoaa apua kriisiraskaustilanteessa oleville sekä abortin läpikäyneille naisille. Vuonna 2013 Suomessa tehtiin raskaudenkeskeytystä eli 8,7 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä (15 49-vuotiasta) naista kohti. ( thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/ seksuaali-ja lisaantymisterveys/raskaudenkeskeytykset/raskaudenkeskeytykset). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportissa kehutaan, että abortit ovat edelleen vähentyneet eri- tyisesti nuorten naisten keskuudessa (15 19-vuotiaat). Ikävä kyllä julkisen terveydenhuollon puitteissa ei yllätysraskaustilanteessa olevalle naiselle ole välttämättä aina tarjolla syvällistä keskusteluapua, jossa kartoitettaisiin tilanne ja mietittäisiin kunnolla eri vaihtoehtoja. Yllätysraskaustilanteessa nainen on usein kriisissä ja joutuu tekemään nopean päätöksen sen keskellä. Itu-projekti tarjoaa yllätysraskaustilanteessa oleville naisille ja heidän miehilleen mahdollisuuden keskustella rauhassa ja pohtia myös eri vaihtoehtoja ja niiden seurauksia. Lisäksi Itu auttaa naisia, jotka ovat käyneet läpi raskaudenkeskeytyksen ja tarvitsevat tukea asiaan liittyvän surun, syyllisyyden ja häpeän käsittelemiseen. (5)

6 (6) Kysymys: Keitä olette, Outi Papunen ja Johanna Parkkinen? Vastaus: Olemme Tampereen NNKY:n palveluksessa. Ituprojektin vastaavana toimiva Outi on erityislastentarhaopettaja ja käynyt vuosien mittaan myös erilaisia sielunhoidon kursseja. Johanna on yliopisto-opintojaan viimeistelevä valtiotieteiden kandidaatti ja myös kriisiterapiaa ja sielunhoitoa Perheniemen opistolla opiskellut espoolainen puolipäiväinen Itutyöntekijä. Kysymys: Miten Itu-projekti on syntynyt? Vastaus: Tampereella kokoontuneessa Yhteiskristillisessä rukouspiirissä nousi rukouksen aiheeksi erityisesti syntymättömien lasten ja abortin tehneiden naisten hätä. Ymmärrys asian tärkeydestä herätti myös voimakkaan kutsun toimia konkreettisesti naisten hyväksi. Pian avautuikin mahdollisuus aloittaa työ Tampereen NNKY:n yhteydessä ja Itu-työ lähti pienin askelin liikkeelle. Kysymys: Mitä Itu-projektissa tehdään? Vastaus: Itu-työ tarjoaa tukea yllätysraskaustilanteessa oleville, raskautta vaikeassa tilanteessa jatkaville ja abortin läpikäyneille. Rukoustyö on alusta asti ollut tärkeä osa toimintaa. Abortin läpikäyneille järjestetään strukturoituja vertaistukiryhmiä, jotka kokoontuvat kerran viikossa kahdeksan viikon ajan. Ryhmän tehtävänä on tukea toipumista ja antaa mahdollisuus käsitellä aborttikokemusta turvallisessa ilmapiirissä. Se noudattaa kriisipsykologian periaatteita. Ryhmässä käsitellään vaikeiden tunteiden lisäksi mm. anteeksiantoa, ja monelle naiselle suurta lohdutusta on tuonut sanoma Jumalan anteeksiannosta Jeesuksen ristintyön tähden. Kristityille naisille järjestetään lisäksi vertaistukiviikonloppuja, joissa asiaa käsitellään enemmän hengellisestä viitekehyksestä käsin. Yllätysraskausneuvonta tarkoittaa sitä, että naiselle tarjotaan valtakunnallisen puhelinpäivystyksen kautta mahdollisuus keskustella ja saada myös positiivisia vaihtoehtoja abortille. Itu-työssä on mukana koulutettuja tukihenkilöitä eri puolilla Suomea, mikä mahdollistaa myös tapaamiset kasvokkain ja tuen jatkamisen niille, jotka jatkavat raskauttaan. Puhelinpäivystyksen kautta saa tukea myös abortin jälkeen. Joissakin kaupungeissa raskauttaan jatkavat naiset saavat myös vertaistukea erilaisista äiti-lapsi-kahviloista. Naisia tuetaan tarpeen mukaan vuosien ajan ja autetaan myös etsimään muuta apua esimerkiksi sosiaalityön kautta. Lapsen pitämisen lisäksi keskustellaan myös

7 tarpeen mukaan mahdollisuudesta antaa lapsi synnytyksen jälkeen adoptioon tai sijaisperheeseen. Suomessa on jatkuvasti satoja perheitä, jotka kaipaavat adoptiolasta. Tukea antavat koulutetut vapaaehtoiset. Koulutusmateriaali noudattaa kriisi- ja trauma-psykologian periaatteita. Vapaaehtoiset kokoontuvat myös silloin tällöin yhteen ja heille tarjotaan tukea ja työnohjausta. Kysymys; Miten sitten, jos joku nainen on kiinnostunut mutta ei ole kristitty? Onko se este avun saamiselle? Vastaus: Tarjoamme apua kaikille riippumatta uskonsuuntauksesta. Autamme kriisissä olevia naisia jokaisen vakaumusta kunnioittaen. Suurin osa naisista, joiden kanssa teemme työtä, eivät ole kristittyjä. Kysymys: Miten tähän työhön voi liittyä? Vastaus: Ensimmäiseksi voi liittyä Itutyön sähköpostilistalle. Lähetämme parin kuukauden välein kuulumisia Itu-työstä ja tapahtumista sekä koulutuksista eri puolilla Suomea. Vapaaehtoiseksi puhelinpäivystäjäksi tai tukihenkilöksi ryhtyminen tapahtuu käymällä läpi Itun koulutukset. Itu-projektia voi tukea vapaaehtoisena myös muuten oman erikoisosaamisensa kautta tai esimerkiksi tarjoamalla lastenhoitoapua tai hyväkuntoisia käytettyjä lastenvaatteita ja hoitotarvikkeita. Tietoa saa osoitteesta net ja Itu-projektin vetäjät Johanna Parkkinen vasemmalla, vieressään Outi Papunen (7)

8 Yhteenveto Itu-projektin merkityksestä katolilaisesta näkökulmasta Katolilaisena ajattelen, että ilman muuta tähän projektiin on mielekästä liittyä. Ranskassa katolisen kirkon piirissä toimii Notre-Dame de la Miséricorde -työ (Armahtavaisuuden Neitsyt Maria-piiri), jossa tehdään samalla tavalla työtä abortin tehneiden kanssa ja naisten kanssa, jotka haluavat vaihtoehtoa keskeytykselle. Niin kauan kuin ei ole tarjolla kunnollisia vaihtoehtoja raskauden keskeytykselle terveydenhuollon henkilökunnallakaan ei ole mahdollisuuksia puhua siitä avun piiriin hakeutuville naisille. Psykoterapeuttina minulla on kokemusta siitä, miten raskasta se on ja miten traumaattisia jälkiä abortti jättää naisten sydämeen. Olen saanut myös muutaman kerran kulkea naisten rinnalla, jotka synnyttivät lapsensa ja antoivat hänet adoptioon. Prosessi on ollut vaativa mutta lopputulos kaunista. Florence Schmitt Seurakunnan tukemisesta Ilmoitimme edellisessä -seurakuntalehdessä uudesta viitenumerosta, jota tulisi käyttää seurakunnalle osoitetussa tukimaksussa. Viitenumero alentaa seurakunnan suorittamaa maksua pankille niin, että viitteetön maksu maksaa seurakunnalle 0,55 ja viitteellinen vain 0,13. Käytäthän jatkossa viitenumeroa. Tilinumero on siis FI ja viitenumero Från ekonomirådet: Vi uppgav i förra bladet om det nya referensnummeret, som man borde använda i donation betalningar till församlingen. Referensnummer skänker församlingens avgifter till banken så, att referenslös betalning kostar till församlingen 0,55 och med referens nr bara 0,13. Vänligen använd i (8)

9 fortsättningen referensnummer. Alltså kontonummer FI och referens nr From Economic council We informed on last parish magazine about the new reference number and it ought to be used in donation payments to our parish. When you use the reference number in your donation payments so the parish must pay only 0,13 to the banks and without reference number the cost is to the parish 0,55. Would you please use the reference number in future in your donation payments? That means the account number FI and the reference Ole hyväntekijä Seurakunta elää ja toimii Sinun hyväntekeväisyytesi varassa. Me emme saa kirkollisveroa, olemme siis eri asemassa kuin luterilainen ja ortodoksinen kirkko Suomessa. Säännöllinen maksu seurakunnan tilille mahdollistaa tulevien hankkeiden suunnittelemisen. Kirkkorakennuksemme 50 vuotta vanhat putketkin tulevat kohta aiheuttamaan seurakunnalle kustannuksia. Sinä voit auttaa. Messu Naantalin keskiaikaisessa luostarikirkossa Lauantaina klo Lokakuussa vietetään jälleen Naantalin luostarikirkossa messu seurakuntamme nimikkopyhän Birgitan muistoksi. Naantalin kirkko on rakennettu pyhän Birgitan suunnitelman mukaan ja se on ainoa rakennus, joka on jäljellä keskiaikaisesta luostarista. Kirkko on arkkitehtuuriltaan kaunis ja sen akustiikka erinomainen. Merkitkää siis päivämäärä jo kalentereihinne! (9)

10 Kirkolliset tiedotukset Kaste 1. Herd Aleksi s kast Crowe Wilna s kast Omufner Aleksandra s kast Tran Thi Thuy Kie s kast Pham Minh Ben s kast Wierciszewska Kornelia s kast Kirsilä Johannes s kast Pelliccioni Leon s kast Hommy Joel s kast Hommy Laura s kast Nguyen Tricia s kast Reyes Estrella s kast Jamil Olita s kast Ndissabiye Bonard s kast Dampc Nadia s kast Helminen Maya s kast Lehtinen Pola s kast Ensikommuunio Antonius Dina 2. Anugwom Helmi-Maria 3. Barodicaite Greta 4. Wyne Dua Jing 5. Eustaguio Isabel 6. Helminen Paula 7. Isho Joseph 8. Isokorpi Maxi 9. Mai Tuyet Ly 10. Malak Oliwia 11. Matusiak Martyna 12. Nintza Aleksander (10)

11 13. Ruiz Pigeon Sofia 14. Riento Eliza 15. Rutkowski Mariusz 16. Suominen Maria 17. Tran Thi Thu Truc 18. Välisuo Frans 19. Wrobel Michal Vahvistuksen sakramentti 1. Tran Thi Thuy Kieu Hommy Laura Jaakkola Piia-Maarit Karlsson Kai Kinnala Matilda Leminen Felix Markki Maria-Liisa Strandberg Hugo Borucki Piotr Avioliiton sakramentti 1. Eige Hargo ja Oga Kate Laato Samuli ja Müller Iris Kuolleet 1. Hes Anna s k Calabrese Umberto s k (11)

12 Ohjelma (12) La klo Messu Ahvenanmaalla Su klo 9.00 Messu suomeksi La 5.9. klo Messu Ahvenanmaalla Su 6.9. klo 9.00 Mässa på svenska klo Msza sw. po polsku Pe klo Messu Porissa La klo Piispanmessu, vahvistuksen sakramentti Su klo 9.00 Messu suomeksi klo Messu vietnamiksi klo Messu Eurajoella La klo Messu Ahvenanmaalla klo 9.30 Katekeesi klo Perhemessu Su klo 9.00 Messu latinaksi klo Messu tagaloksi Su klo 9.00 Messu suomeksi klo Messu Eurajoella La klo Messu Ahvenanmaalla Su klo 9.00 Mässa på svenska klo Msza sw. po polsku Pe klo Messu Porissa La klo 9.30 Katekeesi klo Perhemessu klo Messu Naantalissa Su klo 9.00 Messu suomeksi klo Seurakunnan nimikkojuhla klo Messu vietnamiksi klo Messu Eurajoella

13 Ohjelma La klo Messu Ahvenanmaalla Su klo 9.00 Messu latinaksi klo Messu tagaloksi Su klo 9.00 Messu suomeksi klo Messu Eurajoella La klo Vainajien päivä klo Rukoushetki hautausmaalla Su klo 9.00 Mässa på svenska klo Kaikkien pyhien juhla klo Msza sw. po polsku Pe klo Messu Porissa La klo Messu Ahvenanmaalla klo 9.30 Katekeesi klo Perhemessu Su klo 9.00 Messu latinaksi klo Messu tagaloksi Su klo 9.00 Messu suomeksi klo Messu Eurajoella Su klo 9.00 Messu suomeksi klo Adventin 1. sunnuntai klo (noin) Joulubasaari La klo Messu Ahvenanmaalla Su klo 9.00 Messu suomeksi klo Messu vietnamiksi klo Messu Eurajoella Informaatiokurssin, teologisen opintopiirin ja eri ryhmien toiminnasta tulee tietoa myöhemmin. Seuraa sähköpostiasi! (13)

14 Viikon messuaikataulu Su Messu ruotsiksi, suomeksi tai latinaksi Ruusukkorukous Päämessu Iltamessu englanniksi Kuukauden 1. su: Messu puolaksi Kuukauden 2. su: Messu vietnamiksi Ke, pe, la Aamumessu Ti, to Iltamessu To Adoraatio Sön Mässa på svenska, finska eller latin Rosenkrans Högmässa Kvällsmässa Den 1. söndagen i månaden polska Högmässa Den 2. söndagen i månaden vietnamesisk Högmässa Onsdagar, fredagar, lördagar Morgonmässa 7.30 Tisdagar, torsdagar Kvällsmässa 18.00, torsdagar Adoration Sun Mass in Latin, Swedish or Finnish Rosary High Mass in Finnish Mass in English 1st Sunday of each month: Mass in Polish 2nd Sunday of each month: Mass in Vietnamese Wed, Fri, Sat 7.30 Mass in Finnish, Tues, Thurs Mass in Finnish, Thurs Adoration Diaspora: Messut Porissa perjantaisin klo , 9.10, Messut Eurajoella sunnuntaisin klo , 27.9, 11.10, 25.10, 8.11, Messut Ahvenanmaalla lauantaisin klo , 5.9, 19.9, 3.10, 17.10, 7.11, (14) Rippitilaisuus - puoli tuntia ennen messuja ja sopimuksen mukaan/ Bikt, halv timme före Mässorna och enligt överenskommelse/ Confession 30 minutes before Masses or time by telephone

15 Kuulumisia Kökarin vaellukselta Tänä kesänä järjestettiin ensimmäistä kertaa pyhiinvaellus Naantalista Rymättylän, Seilin, Nauvon, Korppoon kautta Kökariin, jossa vietettiin Fransiskus-päiviä. Juhlan yhteydessä vietetiin katolinen messu. Tänä vuonna messun vietti isä Anders Hamberg. Ahvenanmaa on meidän katolilaisten näkökulmasta ajankohtainen, koska sielläkin seurakunta kasvaa ja suunnitelmissa on oman kirkon ostaminen. Vaelluspäiviä oli kolme ja matkaa kertyi noin kilometriä. Merimatkoja ei sentään uitu, vaan menimme lautoilla. Vaikka alkukesä oli ollut sateinen, Jumala antoi nyt auringon paistaa niin pyhille kuin pakanoillekin. Parinkymmenen ihmisen porukassa oli kolme katolilaista. Tänä vuonna oli järjestetty myös mahdollisuus bussimatkaan, jos joku halusi päiväseltään käydä Kökarissa ja osallistua messuun. Mahdollisuutta olikin käyttänyt hyväkseen noin kolmekymmentä ihmistä. Fransiskus-päivien ohjelma tarjosi mielenkiintoista tietoa meille katolilaisillekin. Erityisesti jäi mieleen fransiskaaniveli Henrik Roelvinkin luento pyhästä Olavista. Miksi tästä on tullut niin merkittävä pyhimys Pohjoismaissa. Veli Henrik luetteli käytännöllisiä syitä kuten lainsäädäntötyö, kansainvälinen verkostoituminen ja viisaat naimakaupat. Mutta tärkeimpänä syynä selittämätön karisma. Fransiskaaneja saapui Kökariin jo luvulla ja he tulivat Tukholmasta pareittain. Saarten vesialueilla liikkui paljon väkeä kalastuksen vuoksi. Ensin veljet käyttivät saarta tukikohtana palvellessaan merenkulkijoita ja saariston asukkaita. Kun luostari 1400-luvulla rakennettiin sen merkitys oli suuri seudun asukkaille. Reformaatio lopetti luostarin toiminnan 1530-luvulla, mutta fransiskaaniveljien perintö ei kokonaan jäänyt unohduksiin. Ihmiset olivat saarilla pitkään lukutaitoisempia kuin muualla, koska munkit olivat opettaneet ihmisiä lukemaan ja nämä välittivät taitoa uusille sukupolville. Myös kasvillisuudessa näkyy edelleenkin merkkejä keskiajan luostarista. Minusta Hamnön Fransiscuskappeli näyttelyineen oli tutustumisen arvoinen välittäessään meille tietoa fransiskaaniveljien toiminnasta Kökarissa. Muutenkin retkemme oli antoisa. Pyhän Henrikin vaellusta ei tietenkään mikään voita, mutta tällainen uusi kotimainen reitti on tervetullut. Toivottavasti otetaan uusiksi ensi kesänä! -ke- Isä Anders vietti messun Kökarissa (15)

16 Kirkkoherra/Kyrkoherde Isä/Fader Peter Gebara SCJ Kappalainen Isä/Fader Anders Hamberg Tätä lehteä tekivät: Kirsti Ellilä, Florence Schmitt, Nita Kirsilä, Talousneuvosto Marianne Nkegbe, Assistentti Isä/Fader Henryk Dobrukin (16) Ja koska kertaus on opintojen äiti, niin tässä vielä kerran: Olkaa ystävällisiä ja ilmoittakaa nimenne ja sähköpostiosoitteenne osoitteeseen Näin saatte aina ajan tasalla olevat tiedot siitä mitä seurakunnassa tapahtuu! Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin seurakunta Ursininkatu Turku Tue seurakuntaasi! Pankkiyhteys/Bank konto/ Bank accounts Seurakunta, Församlingen/Parish FI viitenumero 2150 Hautausmaarahasto/ begravningsplatsfonden/ Cemetery Fund FI

Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 3/2014

Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 3/2014 Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 3/2014 Seurakunnan syksyn ohjelma tästä lehdestä Terveiset hiippakuntapäiviltä Katolisen ajan vanha kirkko löytyi Kaarinan Ravattulasta Rakkaat seurakuntalaiset!

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN TERVEISET SYYSKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS Syyskauden alku seurakunnassa Kesä alkaa olla lopuillaan ja syyskausi alkamassa. Monella on

Lisätiedot

Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 1/2015

Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 1/2015 Seurakuntalehti/ Församlingsblad/ Parish Magazine 1/2015 Tue seurakuntaasi! Tietoa seurakunnan taloudesta Kevään ohjelma Rakkaat seurakuntalaiset! Paaston aika, jonka olemme aloittaneet tuhkakeskiviikkona,

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

TERVEISET JOULUKUU TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET JOULUKUU TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN Kuva viime vuoden joulujuhlasta TERVEISET JOULUKUU 2018 -TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS JOULUN ODOTUSTA Elämme parhaillaan adventin

Lisätiedot

Katolinen rukousnauha eli ruusukko muodostuu krusifiksista, helmen johdannosta ja viidestä kymmenen helmen kymmeniköstä eli dekadista, joita

Katolinen rukousnauha eli ruusukko muodostuu krusifiksista, helmen johdannosta ja viidestä kymmenen helmen kymmeniköstä eli dekadista, joita Katolinen kirkko Katolinen kirkko eli roomalaiskatolinen kirkko on kristikunnan suurin kirkko, jonka jäsenmäärä on maailmanlaajuisesti suurin piirtein 1,25 miljardia. Puolet katolisen kirkon jäsenistä

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE: FSD3101 KANSALAISKESKUSTELU RUOTSIN KIELESTÄ: KONTROLLI- KYSELY 2014

KYSELYLOMAKE: FSD3101 KANSALAISKESKUSTELU RUOTSIN KIELESTÄ: KONTROLLI- KYSELY 2014 KYSELYLOMAKE: FSD3101 KANSALAISKESKUSTELU RUOTSIN KIELESTÄ: KONTROLLI- KYSELY 2014 QUESTIONNAIRE: FSD3101 CITIZEN DELIBERATION ON THE SWEDISH LANGUAGE AND SWEDISH-SPEAKING MINORITY IN FINLAND: CONTROL

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1012/2010 vp Eläkkeiden maksun myöhästymiset Eduskunnan puhemiehelle Eläkkeiden maksuissa on ollut paljon ongelmia tänä vuonna. Osa eläkeläisistä on saanut eläkkeensä tililleen myöhässä

Lisätiedot

ENGLANTI PALVELUKIELENÄ. Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä

ENGLANTI PALVELUKIELENÄ. Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä ENGLANTI PALVELUKIELENÄ Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä Suomen 2. suurin kaupunki Yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Suomessa 20 % asukkaista alle

Lisätiedot

Tammikuu valk. keskiviikko, PYHÄN JUMALANSYNNYTTÄJÄN MARIAN JUHLAPÄIVÄ, juhlapyhä

Tammikuu valk. keskiviikko, PYHÄN JUMALANSYNNYTTÄJÄN MARIAN JUHLAPÄIVÄ, juhlapyhä Tammikuu 2014 1 valk. keskiviikko, PYHÄN JUMALANSYNNYTTÄJÄN MARIAN JUHLAPÄIVÄ, juhlapyhä Gloria. Credo. Neitsyt Marian prefaatio (et te in maternitate). I euk. rukouksessa joulun Communicantes. 1L 4. Moos.

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

TERVEISET LOKA-MARRASKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET LOKA-MARRASKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN TERVEISET LOKA-MARRASKUU 2018 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS MIKÄ ON SEURAKUNNAN TARKOITUS??? Syyskausi on alkanut ja seurakunnan eri toiminnot

Lisätiedot

Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA

Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA TUTKIMUSALUE North (Torne) Saami - 4000 (25 000) Lule Saami - 500 (1500)

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

www.saalem.net Lähetit Dorfstrasse 10, A 3142 Weissenkirchen, Austria puh. 43-2784-2055, e-mail: riku@missio.info ruut@missio.info

www.saalem.net Lähetit Dorfstrasse 10, A 3142 Weissenkirchen, Austria puh. 43-2784-2055, e-mail: riku@missio.info ruut@missio.info Toimisto: Avoinna ke - to klo 10 12, puh. 6822 233 Työntekijät: Jukka Nieminen, pastori, puh. 0400 920 363 s-posti: jukka.nieminen@saalem.net Jukka talvilomalla 16. 24.2. Reijo Vierula, pastori, puh. 045

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2012 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 29.4.2012 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Medan vi lever Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Till läraren Filmen och övningarna är främst avsedda för eleverna på högstadiet, men övningarna kan också

Lisätiedot

SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR

SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR Kaksikieliset keskustelukortit syystunnelman herättelyä ja syyskauden suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. Tulosta,

Lisätiedot

Ristin valossa. Pyhän ristin seurakunnan lehti 2/2018

Ristin valossa. Pyhän ristin seurakunnan lehti 2/2018 Ristin valossa Pyhän ristin seurakunnan lehti 2/2018 Rakkaat veljet ja sisaret, Seurakuntalehtemme edellisestä ilmestymisestä on mennyt jo yli puoli vuotta. Jos tavallisen perheen elämässä tapahtuu paljon

Lisätiedot

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon. LAEN KATE ELKOMUKAUTU virikemateriaalia lapsen kasteeseen mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Virsi 2. Alkusiunaus Isän ja ojan ja yhän Hengen nimeen. Herra

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden

Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden Lundin hiippakunnan visio Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden Oppimaan innostaen ja toivon ympärille kokoontuen... kaste perustana kohtaamaan elämän ja maailman haasteet Armoon pohjaten, maailmassa

Lisätiedot

Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa

Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa wwwwwwwww.harjavallanseurakunta.fi DIAKONIATYÖ Keskiviikkokerho parillisina keskiviikkoina klo 13 alkaen 70/75-vuotiaiden juhla su 12.10 alkaen messulla klo 10 Anna

Lisätiedot

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa omalla toimialueellaan,

Lisätiedot

Kauppatori - Suomenlinna

Kauppatori - Suomenlinna 12.8.-15.9.2013 & 30.4.-15.6.2014 8 20 50 8 00 40 9 20 40 9 10 40 10-11 00 20 40 10-11 00 20 40 1 20 1 20 13-14 00 20 40 13-14 00 20 40 15 00 20 15 00 20 50 16-18 00 20 40 16 20 40 19 00 20 17-18 00 20

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

ta betalt! Luento hinnoittelun merkityksestä maria österåker Maria Österåker, ED - Österåker & Österåker Ab 17 november 2017

ta betalt! Luento hinnoittelun merkityksestä maria österåker Maria Österåker, ED - Österåker & Österåker Ab 17 november 2017 ta betalt! Luento hinnoittelun merkityksestä maria österåker Maria Österåker, ED - Österåker & Österåker Ab Tuotteen oikea hinta on se jonka asiakas on valmis siitä maksamaan Maria Österåker, ED - Österåker

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2013 vp Rajatyöntekijöiden oikeus aikuiskoulutustukeen Eduskunnan puhemiehelle Osaamisen kehittäminen ja aikuisopiskelu ovat nykyään arkipäivää. Omaehtoisesti opiskelevat rajatyöntekijät

Lisätiedot

OLD CHURCH. VANHA KIRKKO Lönnrotinkatu 6. Syyskuu 2014. MESSU su klo 10

OLD CHURCH. VANHA KIRKKO Lönnrotinkatu 6. Syyskuu 2014. MESSU su klo 10 Syyskuu 2014 VANHA KIRKKO Lönnrotinkatu 6 MESSU su klo 10 PÄIVÄMUSIIKKI ti klo 12 AAMUMESSU ke klo 8 AVOINNA ma pe 12 15 lisäksi to 12 20.30 OLD CHURCH HOLY MASS SUN 10 am (handout available in English)

Lisätiedot

A tradition in jewellery since 1860. Oy Annette Tillander Ab. in its 6th generation

A tradition in jewellery since 1860. Oy Annette Tillander Ab. in its 6th generation Oy Annette Tillander Ab Ateljee Tehtaankatu 26 C 00150 Helsinki Unioninkatu 15 00130 Helsinki annette@atillander.fi 09-670 100 Fabriksgatan 26 C 00150 Helsingfors Unionsgatan 15 00130 Helsingfors www.facebook.com/annettetillander

Lisätiedot

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats?

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Maarit Nevalainen, terveyskeskuslääkäri, Mäntsälän terveyskeskus Ei sidonnaisuuksia, inga bindingar (till några firmor förutom

Lisätiedot

TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN Kuva viime vuoden joulujuhlasta TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS Uusi vuosi on alkanut yhdesssä uusien haasteiden

Lisätiedot

Detta frågeformulär utgör en del av den ovannämda datamängden, arkiverad på Finlands samhällsvetenskapliga

Detta frågeformulär utgör en del av den ovannämda datamängden, arkiverad på Finlands samhällsvetenskapliga KYSELYLOMAKE: FSD3056 KORKEAKOULUJEN UUDET OPISKELIJAT: ENSIKOKEMUKSET 2013 QUESTIONNAIRE: FSD3056 NEW STUDENTS IN UNIVERSITIES 2013: FIRST IMPRESSIONS Tämä kyselylomake on osa yllä mainittua Yhteiskuntatieteelliseen

Lisätiedot

Pesonen Arto Sivu 1 Kantolanpolku 98. LASKU FAKTURA Säimen Metsäliitto Osuuskunta. osoite Lappeenrannan hankintapiiri

Pesonen Arto Sivu 1 Kantolanpolku 98. LASKU FAKTURA Säimen Metsäliitto Osuuskunta. osoite Lappeenrannan hankintapiiri Pesonen Arto Sivu 1 Kantolanpolku 98 LASKU FAKTURA 58360 Säimen Päivämäärä Datum Laskun numero Fakturans nummer 0505815292 2.11.2017 2983 arto.pesonen@koneurakointipesonen.fi Viitteenne Er referens Metsäliitto

Lisätiedot

Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa

Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa Diakonian talousneuvonnan projektityöntekijä Soile Niemi Takuu-Säätiön ajankohtaispäivä 14.12.2016 On osa ev.lut.

Lisätiedot

VÅRLIGA FRÅGOR KEVÄISET KYSYMYKSET. Käyttöideoita

VÅRLIGA FRÅGOR KEVÄISET KYSYMYKSET. Käyttöideoita KEVÄISET KYSYMYKSET Keskustelukortit kevättunnelman herättelyä ja kevätkauden suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. VÅRLIGA FRÅGOR Diskussionskort

Lisätiedot

PRONOMINEJA (text 2, s. 37)

PRONOMINEJA (text 2, s. 37) PRONOMINEJA (text 2, s. 37) PERSOONAPRONOMINIT jag minä mig minut, minua du sinä dig sinut, sinua han hän (mies) honom hänet, häntä (mies) hon hän (nainen) henne hänet, häntä (nainen) vi me oss meidät,

Lisätiedot

VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA STIFTELSEURKUND FÖR VALMANSFÖRENING

VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA STIFTELSEURKUND FÖR VALMANSFÖRENING VALITSIJAYHDISTYKSEN PERUSTAMISASIAKIRJA Allekirjoittaneet, jotka vakuuttavat olevansa seurakunnan äänivaltaisia jäseniä, ovat perustaneet marraskuussa 2014 toimitettavaa kirkkovaltuuston jäsenten vaalia

Lisätiedot

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA 1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA Kun olet koulussa oman uskonnon oppitunnilla, opit ortodoksiseen uskontoon kuuluvia asioita. Tässä jaksossa tutustut ortodoksisuuteen kodeissa ja lähiympäristössäsi.

Lisätiedot

Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna. Pastori, seurakunnan johtaja Nuorisotyöntekijä

Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna. Pastori, seurakunnan johtaja Nuorisotyöntekijä Toimintakalenteri Marraskuu-Joulukuu 2012 Vuoden teema: YHTEYS Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna Kemilänrinne 3 tiistaisin ja torstaisin 70340 Kuopio klo 10-12 Pastori, seurakunnan johtaja

Lisätiedot

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti.

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti. JOHDANTO - sopisi 2. luokkalaisille 1) JOHDANTO pala aiheena anteeksi pyytäminen Liturgisena lauluna alkusiunaus: Pappi: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen Seurakunta: Aamen, aamen, aamen Pappi: Herra,

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 Kansainvälinen pitkäkestoinen koulukyselytutkimus, jossa tarkastellaan kouluikäisten lasten ja nuorten terveyskäyttäytymistä ja elämäntyylejä eri konteksteissa.

Lisätiedot

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kommunal verksamhet och service nu på finska! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosan kunta osa suomen kielen hallintoaluetta Kommunal

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa

Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa 1972-2010 Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa,,ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu. (Mat 24:14)

Lisätiedot

SYKSYISET. Käyttöideoita

SYKSYISET. Käyttöideoita SYKSYISET HÖSTKYSYMYKSET FRAGOR Keskustelukortit syystunnelman herättelyä ja syyskauden suunnittelua varten Diskussionskort för att väcka höststämning eller för att planera höstsäsongen Kysymykset liittyvät:

Lisätiedot

1. 3 4 p.: Kansalaisjärjestöjen ja puolueiden ero: edelliset usein kapeammin tiettyyn kysymykseen suuntautuneita, puolueilla laajat tavoiteohjelmat. Puolueilla keskeinen tehtävä edustuksellisessa demokratiassa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 281/2011 vp Lapsettomien leskien leskeneläkkeen ikärajojen laajentaminen Eduskunnan puhemiehelle Lapsettomien leskien leskeneläkettä saavat tämänhetkisen lainsäädännön mukaan 50 65-

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Vaalikampanjat/Valkampanjer

Vaalikampanjat/Valkampanjer Vaalikampanjat/Valkampanjer Pohdintatehtävä/Tänkandeuppgift Miettikää ongelmia, asioita jotka häiritsevät tai vaikeuttavat elämääsi. Fundera vilka problem, saker som stör er eller gör besvärlighet till

Lisätiedot

MESSU SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan. I Johdanto. 1.

MESSU SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan. I Johdanto. 1. MEU ELKOMUKAUTU virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Alkuvirsi 2. Alkusiunaus L Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen, aamen,

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 546/2010 vp Kuljettajantutkintojen kilpailuttaminen Eduskunnan puhemiehelle Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kilpailuttaa kuljettajantutkintojen vastaanottamisen 19 maakunnassa,

Lisätiedot

KONFIRMAATIOMESSU B SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan

KONFIRMAATIOMESSU B SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan KONFIRMAATIOMEU B EKOMUKAUTU virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Alkuvirsi 2. Alkusiunaus Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen

Lisätiedot

Kirkolliskokouksen avajaismessun saarna

Kirkolliskokouksen avajaismessun saarna 1 Kirkolliskokouksen avajaismessun saarna 14.5.2018 Embargo 14.5.2018 klo 10 piispa Teemu Laajasalo Ja silloin maailma ymmärtää Joh. 17: 18-23 Jeesus rukoili ja sanoi: Isä, niin kuin sinä lähetit minut

Lisätiedot

Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä

Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä 1 Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä SUOMEN EV.LUT. KIRKKO Usko ja elämä Kristinuskon pääkohdat selkokielellä Suomen ev.lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2013 Työryhmä: kehitysvammatyön

Lisätiedot

MERENKULKUHALLITUKSEN TIEDOTUSLEHTI. masto perä punainen sivu vihreä sivu yhdistetty punainen/vihreä

MERENKULKUHALLITUKSEN TIEDOTUSLEHTI. masto perä punainen sivu vihreä sivu yhdistetty punainen/vihreä MERENKULKUHALLITUKSEN TIEDOTUSLEHTI 15.8.1981 Helsinki No 22/81 S TYYPPIHYVÄKSYTYT MERKKILYHDYT (KULKUVALOT) Kansainvälisten sääntöjen yhteentörmäämisen ehkäisemiseksi merellä 1972 (Meriteiden säännöt

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT (text 2, s. 35)

SUBSTANTIIVIT (text 2, s. 35) SUBSTANTIIVIT (text 2, s. 35) Substantiivit jaetaan viiteen taivutusluokkaan (deklinaatioon) monikon tunnuksen mukaan. Taivutusluokissa 1 3 on pääasiassa en-sukuisia sanoja ja taivutusluokissa 4 5 pääasiassa

Lisätiedot

KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ

KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ LAHTI 23.5.2018 Susanne Ahlroth Aluehallintovirasto Ruotsinkielinen sivistystoimen yksikkö SVENSKA SAMARBETSGRUPPEN FÖR UTVECKLINGSUPPDRAG RUOTSINKIELINEN KEHITTÄMISTEHTÄVIEN

Lisätiedot

Tapanilan kirkko. Kevät 2015

Tapanilan kirkko. Kevät 2015 Tapanilan kirkko Kevät 2015 Aikuisille Naisten jumppa maanantaisin klo 18 Kamarikuoro aloittaa ti 13.1 klo 18.30 Merja Wirkkala p. 09 2340 4495 Alfa-kurssi tiistaisin klo 18.30. 20.30 Alkaa 24.2. Tule

Lisätiedot

PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016

PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016 PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016 Puistolan kirkko Tapulin seurakuntakoti PUISTOLAN KIRKKO Messut sunnuntaisin klo 10 17.1. 2.su.lopp. Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa. Esko M. Laine, Sofia Tuomenvirta,

Lisätiedot

AMPLYVOX DOOR ENTRY SYSTEMS, ROOM UNITS

AMPLYVOX DOOR ENTRY SYSTEMS, ROOM UNITS AMPLYVOX-OVIPUHELINJÄRJESTELMÄN HUONEKOJEET AMPLYVOX-PORTTELEFONSYSTEM, PORTTELEFONER AMPLYVOX DOOR ENTRY SYSTEMS, ROOM UNITS Amplyvox Elite. Huippumuotoilua Milanosta. Design by Sandro Danesi. Amplyvox

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 130/2008 vp Työ- ja työkyvyttömyyseläkkeiden maksupäivä Eduskunnan puhemiehelle Työeläkkeen ja työkyvyttömyyseläkkeen maksupäivä on kuukauden ensimmäinen päivä. Tapauksissa, joissa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 759/2004 vp Liikunnanopettajien pätevöityminen terveystiedon opettajiksi Eduskunnan puhemiehelle Uuden lain myötä aikaisemmin valmistuneet liikunnanopettajat eivät ole päteviä opettamaan

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 10/2015. 8.12.2015 klo 18.00-18.30

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 10/2015. 8.12.2015 klo 18.00-18.30 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 10/2015 Aika ja paikka Pihlavan seurakuntatalo 8.12.2015 klo 18.00-18.30 Läsnä: Poissa: Kuusiranta Helena, pj Gustafsson Tarja, pois

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning

CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning Tämä ohje antaa toivottavasti sellaisen kuvan, että jokainen voi asentaa itse CW-suotimen omaan QROlleen. Lähtökohtana on ollut säästää virtaa sekä

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

Esi-isien palvonta oli keskeisellä sijalla. Kuolleet jatkoivat kalmistossa elämää ja seurasivat kylän tapahtumia.

Esi-isien palvonta oli keskeisellä sijalla. Kuolleet jatkoivat kalmistossa elämää ja seurasivat kylän tapahtumia. USKONTO SUOMESSA SUOMALAISTEN MUINAISUSKO Monia jumalia, joista jokaisella oli oma hallinta-alueensa. Hämäläisten jumalia olivat: Tapio metsä Ahti vesi Turisas sota Ukko Ylijumala ilma, ukkonen, maan kasvu

Lisätiedot

JAKOBSTAD PIETARSAARI

JAKOBSTAD PIETARSAARI Hyvää päivähoitoa jo 110 vuotta. 110 år av högklassig dagvård. JAKOBSTAD PIETARSAARI Jakobstad ordnar småbarnspedagogisk verksamhet på svenska och finska. I Jakobstad finns dessutom ett populärt och fungerande

Lisätiedot

Marraskuu 2013 ADVENTTIAIKA

Marraskuu 2013 ADVENTTIAIKA Marraskuu 2013 ADVENTTIAIKA 30 viol. lauantai, illalla Adventtiajan ensimmäinen jakso alkaa. Iltamessu ja I vesper seuraavasta sunnuntaista Joulukuu 2013 1 viol. ADVENTIN 1. SUNNUNTAI (I) Credo. Adventin

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Sverigefinskt familjeläger 1-3 augusti 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Tervetuloa Örebron läänin ensimmäiselle

Lisätiedot

AVIOLIITTO. kirkossamme tänään ja huomenna. Oulun tuomiorovastikunnan pappien kokoontuminen , POHTO-seminaari

AVIOLIITTO. kirkossamme tänään ja huomenna. Oulun tuomiorovastikunnan pappien kokoontuminen , POHTO-seminaari AVIOLIITTO kirkossamme tänään ja huomenna Oulun tuomiorovastikunnan pappien kokoontuminen 11.1.2017, POHTO-seminaari Avioliittoinstituution lyhyt historia keskiajalta nykyaikaan (Suomi osana Ruotsia, Venäjää

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 777/2008 vp Kelan maksamat matkakorvaukset oman auton käytöstä Eduskunnan puhemiehelle Kela korvaa sairauden ja kuntoutuksen vuoksi tehtyjen matkojen kuluja. Kelan toimistosta voi hakea

Lisätiedot

Adjektiivin vertailu

Adjektiivin vertailu Adjektiivin vertailu Adjektiivin vertailu Adjektiivilla on kolme vertailumuotoa: Positiivi Komparatiivi Superlatiivi fin finare finast hieno hienompi hienoin 1. Säännöllinen vertailu: -are ja -ast Positiivi

Lisätiedot

Kuvaile tai piirrä, millainen on sinun kotiovesi. Beskriv eller rita dörren till ditt hem.

Kuvaile tai piirrä, millainen on sinun kotiovesi. Beskriv eller rita dörren till ditt hem. Yllättävät ympäristökysymykset Överraskande frågor om omgivningen Miltä ympäristösi tuntuu, kuulostaa tai näyttää? Missä viihdyt, mitä jää mieleesi? Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat ja pyydä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kysely Lukkarin ylläpitäjille Tammikuu Vastaajia yhteensä 256 Ruotsinkielisiä 25 Julkaistujen sivustojen ylläpitäjiä 85%

Kysely Lukkarin ylläpitäjille Tammikuu Vastaajia yhteensä 256 Ruotsinkielisiä 25 Julkaistujen sivustojen ylläpitäjiä 85% Kysely Lukkarin ylläpitäjille Tammikuu 2018 Vastaajia yhteensä 256 Ruotsinkielisiä 25 Julkaistujen sivustojen ylläpitäjiä 85% Roolisi Lukkarin käytössä Ylläpidän vain tapahtumia ja/tai yhteystietoja 16%

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS NRO , VAPAALA, LUONNOS

Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS NRO , VAPAALA, LUONNOS Vantaa Kaupunkisuunnittelu Länsi-Vantaan asemakaavayksikkö 23.9.2011 Maanomistajat, rajanaapurit, viranomaiset ja osalliset Viite: Vuorovaikutus kaavaa valmisteltaessa MRL 62 mukaisesti Asia: ASEMAKAAVAMUUTOS

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI Päivitetty 26.12.2014 SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän...

Lisätiedot

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ...

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ... Missa Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa Kunka Missa ellää S.4 1 Harjotus Mikä Missa oon?.. Minkälainen Missa oon?.. Miksi Missa hääty olla ykshiin niin ushein?.. Missä Liinan mamma oon töissä?

Lisätiedot

MALLI MODELL. Ovelle-paketti Till Dörren-paket. Itella Green. Toimitetaan suoraan vastaanottajalle Levereras direkt till mottagaren

MALLI MODELL. Ovelle-paketti Till Dörren-paket. Itella Green. Toimitetaan suoraan vastaanottajalle Levereras direkt till mottagaren Poista tarran suojapaperi ja kiinnitä kostuttamatta tasaiselle pinnalle. Lösgör dekalens skyddspapper och fäst på en jämn yta utan att fukta. Lähettäjä Avsändare Vastaanottaja Mottagare (Päivisin På dagarna)

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 85/2011 vp Varhennetun eläkkeen vaikutukset takuueläkkeeseen Eduskunnan puhemiehelle Laki takuueläkkeestä tuli voimaan 1.3.2011, ja sen tarkoituksena on ollut turvata Suomessa asuvan

Lisätiedot

Hallituspohja. 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 2. Kotikuntanne asukasmäärä. 3. Vastaajan sukupuoli. Vastaajien määrä: 24

Hallituspohja. 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 2. Kotikuntanne asukasmäärä. 3. Vastaajan sukupuoli. Vastaajien määrä: 24 Hallituspohja 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 25% 5 75% 10 Keskusta Kokoomus Kristillisdemokraatit Perussuomalaiset Ruotsalainen Kansanpuolue 10 Sosialidemokraatit Vasemmistoliitto Vihreät

Lisätiedot

Valtakunnalliset seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät

Valtakunnalliset seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät #ollaharauhas http://varhaiskasvatus.everwall.com/post Valtakunnalliset seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 20.-21.9.2018 Seinäjoki No heipä hei! KAIKKI: Ja laita vielä matkaan lentosuukkoja!

Lisätiedot