JULKISIVUJEN JA PARVEKKEIDEN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON KUNTOTARKASTUS ASUNTO OY KIRKONROTTA KAIVOMESTARINKATU ESPOO

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JULKISIVUJEN JA PARVEKKEIDEN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON KUNTOTARKASTUS 27.12.2014 ASUNTO OY KIRKONROTTA KAIVOMESTARINKATU 6 02770 ESPOO"

Transkriptio

1 VESIKATON KUNTOTARKASTUS ASUNTO OY KIRKONROTTA ESPOO

2 2/55 SISÄLLYSLUETTELO 1. KUNTOTUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT Kohdetiedot ja tilaaja Tutkimuksen laatija Tutkimuksen ajankohta Tutkimuksen tavoite ja laajuus sekä tutkimusmenetelmät Kiinteistön yleistiedot HAVAINNOT RAKENTEISTA Julkisivujen rakenne ja näytteenotto Julkisivujen silmämääräinen tarkastelu Parvekkeiden rakenne ja näytteenotto Parvekkeiden silmämääräinen tarkastelu Vesikattojen rakenne Vesikattojen silmämääräinen tarkastus TUTKIMUSTULOKSET Julkisivut Laboratoriotutkimukset Parvekerakenteet Laboratoriotutkimukset Betonin kloridipitoisuus JOHTOPÄÄTÖKSET Julkisivut Parvekerakenteet Vesikatot Terveys- ja turvallisuusriskit TOIMENPIDE-EHDOTUKSET Liitteet: 1. Laboratoriotutkimukset 2. Näytteenottokartta

3 3/55 1. KUNTOTUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja Kohde Tilaaja Asunto Oy Kirkonrotta Kaivomestarinkatu Espoo Asunto Oy Kirkonrotta c/o Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy Panuntie Helsinki Jani Turunen Isännöitsijätoimisto H & J Viiala Mäntyviita Espoo Jaakko Viiala Tutkimuksen laatija Tutkimuksen tekijä Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Vanajantie 10 B Hämeenlinna Yhteyshenkilö Pasi Tuuvanen Tutkimuksen ajankohta Kenttätutkimukset suoritettiin Tutkimuksen tavoite ja laajuus sekä tutkimusmenetelmät Kuntotutkimus käsitti julkisivujen ja parvekkeiden kuntotutkimuksen sekä vesikaton kuntotarkastuksen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää: rakenteiden kunto ja niissä esiintyvät vauriot vaurioitumisen syyt, laajuus, vaurioitumistapa ja eteneminen tarvittavien korjausten laajuus ja korjaustapa korjausvaihtoehdot

4 4/55 Julkisivuille, parvekkeille ja vesikatoille tehtiin seuraavat tutkimukset: julkisivujen, parvekkeiden ja vesikattojen kunnon tarkastus betonirakenteiden koputtelu käsityökaluin terästen peitekerrosmittaukset betonipeitemittarilla karbonatisoitumiskokeet fenoliftaleiiniliuoksella pakkasvaurioitumisen tutkiminen laboratoriossa suoritettavin ohuthiekokein betonirakenteiden vetolujuuden määritys laboratorio-olosuhteissa betonin kloridipitoisuuden määritys betonijauhenäytteestä vesikattojen visuaalinen tarkastus Kuntotutkimukset suoritettiin Suomen Betoniyhdistys ry:n julkaisujen mukaisesti. Rakenteiden näytekohdat valittiin silmämääräisen tarkastuksen perusteella riski- ja vaurioalttiista rakenteista, ja niin että rakenteiden kunnosta saataisiin mahdollisimman kattava ja laaja otanta sekä kokonaiskuva. Tulokset pätevät otettuihin näytteisiin ja tutkittuihin rakenteiden alueisiin. Rakenteissa saattaa olla piileviä vaurioita, joita tämän tutkimuksen avulla ei ole saatu selville. Vaurioiden aste ja laajuus saattavat poiketa tutkimushetkellä todetusta. Mahdollisessa korjaussuunnittelussa sekä korjausurakkaan liittyvissä asiakirjoissa tulee varautua vaurioasteen sekä laajuuden poikkeamiin. 1.5 Kiinteistön yleistiedot - Rakennusvuosi, Rakennuksia, 2 kpl - Porrashuoneita, 2kpl - Kerroksia, 5-6 kpl + 0. krs 2. HAVAINNOT RAKENTEISTA 2.1 Julkisivujen rakenne ja näytteenotto Talot sijaitsevat tasamaatontilla ja talon sisäpihalla on leikkialue sekä hirsirakenteinen piharakennus. Kiinteistön kulkuväylät on kivetetty pihakivillä. Rakennuksien julkisivut ovat betonisandwich-rakenteisia. Elementtien ulkopinnat ovat ylimmissä kerroksissa harjapintaisia valkobetonielementtejä ja alakerroksen ulkopinnat ovat tiililaattapintaisia. Maantasolla on maalattuja pystysuuntaisia lomalaudoitus osuuksia. Rakennuksien takapihalla on tiililaattapintaisten elementtien ikkuna-aukkojen ympärillä lippamainen ulkoneva betonivalu. Rakennuksien sokkelit ovat elementtirakenteisia maalamattomia betonirakenteita. Julkisivuilta porattiin 12 näytettä, joista yhdestä (J8) tehtiin ohuthietutkimus. Kaikista poranäytteistä määritettiin karbonatisoitumissyvyys sekä 11 näytteestä tehtiin vetolujuuskokeet. Näyteenoton perusteella julkisivujen lämmöneristeenä on mineraalivillaeriste, jonka paksuus vaihteli mittauskohdissa välillä mm. Ulkokuorien paksuus vaihteli näytteenoton perusteella mm välillä Julkisivujen silmämääräinen tarkastelu Julkisivujen kunto on kenttätutkimusten perusteella heikentynyt. Jokaisella julkisivulla todettiin vaurioita. Julkisivujen vauriot ovat julkisivupintojen likaantumista/värjääntymistä, elementeistä on irronnut tai on irtoamaisillaan betonipalasia sekä elementeissä on havaittavissa halkeilua ja saumamassojen ikääntymistä sekä vaurioitumista.

5 5/55 Rakennuksien valkobetonipinnoilla havaittiin betoniteräskorroosiosta aiheutuvaa halkeilua sekä betonipalasten irtoilua tai osa havaituista betonipalasista on irtoamassa. Irronneiden betonipalasten takaa ovat elementtien raudoitukset esillä ja raudoitusteräkset ovat ruostuneet. Valkobetonielementtien pinnoilla on myös jäkäläkasvustoa, joka on värjännyt valkoiset betonipinnat ruskeanpunaiseksi sekä osittain värjääntymisen on aiheuttanut parvekkeiden metallirametallirakenteista irtoava ruostevesi. Tiilipintaisten julkisivuelementtien tiililaatoista on irronnut tai on irtoamaisillaan levymäisiä tiilen palasia. Tiilipintaisissa julkisivuissa havaittiin myös tiililaatan halkeilua sekä kokonaan vaurioituneita tiililaattoja. Rakennuksen julkisivuilla ei havaittu kopo-alueita (tiilipinta irti alustasta). Rakennusten tiililaattapintaisissa elementeissä havaittiin lievää julkisivuelementtien kaareutumista. Erityisesti rakennuksien pohjois- ja itäsivujen ikkunoiden ympärillä olevien koristelippojen ja -ulokkeiden pintamateriaalit ovat vaurioituneet.. Betonilipoissa havaittiin halkeilua sekä irtoavia betonipalasia ja jäkäläkasvuston värjäämiä alueita sekä tiilipinnoissa voimakasta tiililaattojen pintojen irtoamista. Myös ikkunoiden smyygeissä havaittiin halkeilua ja vaurioita. Elementtien väliset saumat ovat ikääntyneet. Elastisessa saumamassassa havaittiin reikiä ja saumamassat ovat irronneet osittain reunoistaan sekä paikoin repeilleet irti kiinnityksistään ja saumamassat ovat paikoin menettäneet elastisen ominaisuuden. Julkisivuelementtien muodonmuutosten takia osa saumoista on puristunut kasaan ja osa saumamassoista on venynyt ja halkeillut verkkomaisesti. Julkisivujen lomalaudoituksen alaosat ovat ikääntyneet ja paikoin lomalaudoituksen alaosissa on lahovaurioita. Laudoituksessa on myös halkeilua sekä laudoituksen maalit ovat paikoin hilseilleet ja haalistuneet uv-säteilyn vaikutuksesta. Rakennuksien sokkelissa on myös betonivaurioita. Sokkelissa havaittiin irronneita betonipalasia, joiden takaa raudoitusteräkset ovat tulleet esiin. Sokkelissa ei havaittu perusmuurilevytystä. Rakennuksen ikkunoiden puumateriaalien pinnoitteet ovat ikääntyneet sekä paikoin maalipinnat ovat voimakkaasti hilseilleet sekä haalistuneet uv-säteilyn vaikutuksesta. Ikkunoiden vesipellityksien kaatokulma on loiva, joten vesipellin päälle kerääntyvä lumi sulaessaan vaurioittaa ikkunoiden puumateriaalia. Vesipellityksen kiinnitykset rakennuksen runkoon on paikoin heikko. Sisäpihan maakerrokset on jätetty tiivistämättä, jonka seurauksena maakerrokset ovat painuneet kasaan.

6 6/55 Kuva 1. Yleiskuva julkisivusta. Kuva 2. Rakennuksien julkisivuilla on värjääntymistä sekä halkeilua ja irronneita betonipalasia valkobetonipinnoilla.

7 7/55 Kuva 3. Rakennuksien valkobetonielementeissä on paikoin teräkset pinnassa ja terästen korroosio on aiheuttanut elementtien rapautumisen. Kuva 4. Paikoin elementtien pielissä on lievää halkeilua sekä leveitä halkeamia.

8 8/55 Kuva 5. Ikkunoiden kulmista lähtee valkobetonielementtien paikallista mikrohalkeilua. Kuva 6. Ruostevesivalumat ovat värjänneet julkisivupintoja.

9 9/55 Kuva 7. Ylimmissä kerroksissa valkobetonipintojen värjääntyminen on voimakasta. Kuva 8. Lähikuva värjääntyneestä valkobetonielementin pinnasta.

10 10/55 Kuva 9. Rakennuksien betonipinnoista on irtoamaisillaan betonipalasia. Kuva 10. Paikoin rakennuksien elementtien pielissä on halkeilua.

11 11/55 Kuva 11. Julkisivuilla havaittiin muutamia vaurioituneita tiililaattoja. Kuva 12. Tiililaattapintaiset elementit ovat lievästi kaareutuneet.

12 12/55 Kuva 13. Rakennuksien pohjoissivun ikkunalippojen betonit ovat halkeilleet ja värjääntyneet. Kuva 14. Rakennuksien pohjoissivun ikkunalippojen betonirakenteista on irronnut betonipalasia.

13 13/55 Kuva 15. Paikoin ikkunasmyygien betonirakenteet ovat voimakkaasti rapautuneet ja halkeilleet. Kuva 16. Ikkunoiden ympärillä olevien ulokkeiden tiililaattapinnat ovat vaurioituneet.

14 14/55 Kuva 17. Rakennuksien elastiset elementtisaumaukset ovat ikääntyneet. Kuva 18. Paikoin elastiset saumamassat ovat painuneet kasaan elementtien muodonmuutosten seurauksena.

15 15/55 Kuva 19. Elastisissa elementtisaumoissa on halkeilua ja reikiä. Kuva 20. Elementtien elastiset elementtisaumat ovat painuneet kasaan.

16 16/55 Kuva 21. Elastisissa elementtisaumoissa on paikoin reikiä. Kuva 22. Rakennuksien välisten sisäänvedettyjen parvekkeiden ja julkisivujen välinen elastinen saumamassa on pahoin vaurioitunut.

17 17/55 Kuva 23. Paikoin sokkelielementeissä on raudoitukset pinnassa ja tulleet esiin betoniteräskorroosion seurauksena. Kuva 24. Sokkeleissa ei ole perusmuurilevytystä.

18 18/55 Kuva 25. Sokkelin halkeilua. Kuva 26. Julkisivujen lomalaudoitukset ovat paikoin ikääntyneet.

19 19/55 Kuva 27. Julkisivujen lomalaudoituksen alaosat ovat lahonneet. Kuva 28. Ikkunoiden ja vesipellityksien maalipinnat ovat ikääntyneet sekä vesipellityksen kaatokulma on loiva.

20 20/55 Kuva 29. Ikkunoiden maalipinnat ovat ikääntyneet. Kuva 30. Vesipellityksien kiinnitykset elementteihin ovat paikoin puutteelliset.

21 21/ Parvekkeiden rakenne ja näytteenotto Rakennuksissa on huoneistoparvekkeita yhteensä 40 kappaletta ja tuuletusparvekkeita on kaksi kappaletta. Huoneistoparvekkeista 18 kappaletta on lasitettu. Huoneistoparvekkeita on rakennuksien sisäpihalla etelä- ja länsisivulla ja tuuletusparvekkeita on pohjoissivuilla. Parvekkeista porattiin 13 betonilieriönäytettä ja niistä tehtiin kymmenen vetolujuuskoetta sekä kolme ohuthietutkimusta (L1, P4 ja P6). Kaikista näytteistä määritettiin karbonatisoitumissyvyys. Näytteenottokohdat ilmenevät liitteenä olevasta näytteenottokartasta. Parvekkeiden pielirakenteesta porattiin yksi betonijauhenäyte (CL 1), josta määritettiin betonin kloridipitoisuus. Suurin osa huoneistoparvekkeista ulokeparvekkeita (30 kpl), jotka on kannatettu omilta perustuksiltaan alkavien parvekepielien ja rakennuksen rungon varaan. Rakennusten välissä on (10 kpl) sisäänvedettyjä parvekkeita, jotka on kannatettu rakennuksen rungon varaan. Sisäänvedetyt parvekkeet on jaettu kevytrakenteisilla väliseinällä kahteen osaan. Ylimmässä kerroksessa on myös neljä terassiparveketta, jotka on rakennettu rakennuksen vesikaton päälle betonilaatoilla. Terassiparvekkeiden rakenteet ovat teräs- ja puurakenteisia. Parvekelaatat, kaide-elementit ja pielirakenteet ovat teräsbetonielementtejä. Kaiteet ovat pääasiassa betonirakenteisia, mutta kahden ylimmän kerroksen kaiteet ovat metallirunkoisia joiden putoamissuojana on maalattu puupanelointi. Rakennuksen alimpien kerrosten pieli- ja kaide-elementit ovat ulkopinnaltaan tiililaattapintaisia kuten julkisivut ja kahden ylimmän kerroksen pielirakenteet ovat harjapintaisia valkobetonielementtejä. Kaiteet on kiinnitetty pulttimutteriliitoksella pielirakenteeseen sekä metallikaiteet on kiinnitetty parvekelaattaan pyöröteräksin. Betonikaiteiden yläosaan on asennettu suojapellitys vähentämään sadeveden kulkeutumista rakenteisiin. Parvekkeiden betonirakenteet ovat pinnoitettuja. Parvekelaattojen lattiapinnat on pinnoitettu vedeneristeellä sekä parvekelaattojen ja seinärakenteiden välinen rako on tiivistetty elastisella saumamassalla ja pielirakenteiden väliset saumat on saumattu kiinteällä saumalaastilla. Parvekerakenteiden vedenpoisto tapahtuu parvekekaiteen etuosassa olevan veden ulosheittäjän kautta pois parvekkeelta. Parvekelaatat on kallistettu etureunaa kohden, josta vesi johdetaan kallistusten avulla ulosheittäjälle. Parvekelaattojen paksuudet ovat näytteenoton perusteella mm. Parvekelaatan yläja alapinnassa on pinnoite. Pielirakenteet paksuus on näytteenoton perusteella mm. Pielirakenteet sisäpinnat on pinnoitettu. Betonirakenteisen kaiteen paksuus on näytteenoton perusteella mm ja kaiteiden sisäpinnat on pinnoitettu Parvekkeiden silmämääräinen tarkastelu Parvekerakennelmissa todettiin vaurioita. Parvekerakenteissa havaittiin betoniterästen korroosion aiheuttamia betonivaurioita, maalihilseilyä sekä puutteita vedenpoistossa sekä vesieristyksessä. Pieliseinissä, parvekekaiteissa ja parvekelaatoissa havaittiin irronneita tai irtoamaisillaan olevia betonipalasia sekä halkeilua ja paikoin irronneet betonipalaset ovat suuria. Raudoitusteräkset ovat tulleet esiin irtoavien betonipalasten takaa. Tiilipintaisten betonikaiteiden tiililaatasta on irronnut levymäisesti tiililaatan palasia sekä tiililaatat ovat paikoin halkeilleet. Metallirunkoisten kaiteiden puuosuuksien maalipinnat ovat ikääntyneet sekä puumateriaalissa havaittiin paikallisia lahovaurioita. Terassiparvekkeiden metallirungossa on korroosiovaurioita. Parvekkeiden muoviset sadeveden ulosheittäjät ovat vaurioituneet sekä betonirakenteen ja ulosheittäjän välistä sadevesi pääsee kulkeutumaan rakenteiden sisään. Parvekelaatoissa havaittiin voimakasta vedeneristepinnoitteen irtoilua ja hilseilyä. Parvekelaat-

22 22/55 tojen alapinnoilla on viitteitä sadeveden kulkeutumisesta parvekelaatan läpi, joka on aiheuttanut maalihilseilyä sekä alapinnoissa on havaittavissa kalkkihärmekertymiä. Parvekeelementtien väliset kiinteät saumalaastit ovat halkeilleet sekä paikoin saumalaastit ovat rapautuneet ja saumalaastista on irronnut palasia. Kaikissa betonirakenteisissa maalatuissa parveke-elementeissä havaittiin maalipintojen hilseilyä. Kuva 31. Yleiskuva parvekkeista.

23 23/55 Kuva 32. Yleiskuva terassiparvekkeesta. Kuva 33. Parvekelaatan ja seinäelementin välinen rako on saumattu elastisella saumalaastilla. Kynnyksen korkeus vesipellistä parvekelaatan yläpintaan on noin 90 mm.

24 24/55 Kuva 34. Pielirakenteen betonivaurioita. Kuva 35. Pielirakenteesta on paikon irtoamassa betonipalasia sekä maalipintojen hilseilyä.

25 25/55 Kuva 36. Valkobetonisesta pielirakenteesta on irronnut betonipalasia ja raudoitusteräkset ovat esillä. Kuva 37. Parvekelaatan alapinnan vaurioita.

26 26/55 Kuva 38. Parvekelaatan alapinnassa on maalihilseilyä sekä kalkkihärmekertymiä. Kuva 39. Parvekelaatan läpi kulkeutunut sadevesi on vaurioittanut laatan alapinnan maalipintoja.

27 27/55 Kuva 40. Parvekelaatan läpi kulkeutunut sadevesi on vaurioittanut laatan alapinnan maalipintoja. Kuva 41. Parvekelaatan ja peilirakenteen liitoskohtien kautta kulkeutunut sadevesi on aiheuttanut kalkkihärmekertymiä pielirakenteen pintaan.

28 28/55 Kuva 42. Parvekelaattojen vesieristeet ovat irronneet laajoilta alueilta ja hilseilevät voimakkaasti. Kuva 43. Parvekelaatan yläpinnassa on paikallista betonin rapautumaa sekä laajaa vesieristeen irtoilua.

29 29/55 Kuva 44. Parvekelaatan ja pieliseinän väliset kiinteät saumat ovat vaurioituneet joiden kautta sadevesi pääsee kulkeutumaan rakenteiden sisään. Kuva 45. Parvekekaiteesta on irronnut tiililaatan palasia sekä kaiteen alapinnassa on betonin halkeilua sekä irronneita betonipalasia.

30 30/55 Kuva 46. Paikoin tiililaatan palasia on irronnut runsaasti sekä kaiteen alapinnan pieliteräkset ovat esillä betoniteräskorroosion seurauksena. Kuva 47. Parvekekaiteen betonipintojen vaurioita.

31 31/55 Kuva 48. Parvekekaiteen alapinnoista on paikoin irronnut isoja palasia. Kuva 49. Parvekekaiteen valkobetonirakenteesta on paikoin irronnut isoja palasia betoniteräskorroosion seurauksena.

32 32/55 Kuva 50. Parvekekaiteen valkobetonirakenteesta on paikoin irronnut isoja palasia betoniteräskorroosion seurauksena. Kuva 51. Parvekekaiteen ja pielirakenteen vaurioita.

33 33/55 Kuva 52. Parvekkeiden ulosheittäjät ovat vaurioituneet sekä kiinteät saumalaastit ovat rapautuneet ja saumoista on irronnut palasia. Kuva 53. Parvekkeiden ulosheittäjät ovat vaurioituneet sekä kaiteiden valkobetonirakenteissa on voimakasta maalihilseilyä.

34 34/55 Kuva 54. Parvekekaiteen sisäpinnassa on voimakasta maalipintojen hilseilyä. Kuva 55. Metalli-/puurakenteisten parvekekaiteiden maalipinnat ovat ikääntyneet.

35 35/55 Kuva 56. Paikoin puurakenteisissa parvekerakenteissa on lahovaurioita. Kuva 57. Parvekkeiden sadeveden ulosheittäjän ja betonirakenteen välistä pääsee sadevesi kulkeutumaan rakenteisiin.

36 36/55 Kuva 58. Terassiparvekkeiden metallirungon maalipinnat ovat ikääntyneet sekä metallirungossa on korroosiovaurioita. Kuva 59. Tuuletusparvekkeiden kaiteissa on betoniteräskorroosion aiheuttamaa halkeilua.

37 37/55 Kuva 60. Tuuletusparvekkeiden kaiteissa on betoniteräskorroosion aiheuttamaa halkeilua. 2.3 Vesikattojen rakenne Rakennuksien vesikatot ovat pääasiassa rakenteiden sisäpuoleisella vedenpoistolla varustettuja tasakattoja. Vesikattojen katteena on bitumikermikate. Rakennuksen reuna-alueet on varustettu reunapellityksellä ja yläpohjan tuuletus toimii rakennuksien julkisivujen ja otsapellityksen välisestä raosta sekä alipaineventtiilien avulla. Rakennepiirustusten mukaan vesikatolla on kolmikertainen bitumihuopa ja kallistusvalut on tehty betonivalulla. Rakennuksen pulpettikatto-osuudet ovat maalaamatonta sinkittyä konesaumapeltikatetta, joka on asennettu suunnitelmien mukaan puukoolauksen päälle. Vesikatoilla on useita kattotuotteita, jotka on suojapellitetty ja maalattu.

38 38/55 Kuva 61. Vesikatto ja yläpohjarakenteet Vesikattojen silmämääräinen tarkastus Vesikattorakenteissa havaittiin katteiden ikääntymiseen viittaavia merkkejä. Vesikattojen bitumikermikate on paikoin irronnut alustastaan sekä poimuuntunut. Vesikatoilla havaittiin sadeveden lammikoitumista ja kaadot eivät ole kaikkialla riittävät sadevesikaivoja kohden. Vesikattojen reuna-alueilla ja huopakatteen saumakohdissa havaittiin paikoin lievää sammaleen ja jäkälän kasvustoa. Vesikaton läpivientien saumojen bitumi on ikääntynyt. Rakennuksien reunapellityksien kiinnitysruuveja on paikoin kulkeutunut ylöspäin ruuvin suuntaisesti. Kattotuotteiden suojapellityksien maalipinnat ovat ikääntyneet sekä kattotuotteiden metallipinnat ovat ruostuneet. Julkisivun ja reunapellityksen välissä on myrskypellitykset, jotka estävät sadeveden nousun yläpohjarakenteisiin. Konesaumapeltikatteen pinnalla havaittiin sinkin korroosiotuotteita eli valkoruostetta ja paikoittain peltiä suojaava sinkkikerros on hapettunut kokonaan pois, jonka seurauksena konesaumatussa peltikatossa on havaittavissa peruspellin ruostumista. Vesikaton reunapellityksien saumamassa seinillä on ikääntynyt ja saumamassassa on havaittavissa verkkomaista halkeilua. Terassiparvekkeiden lattiarakenteet rasittavat vesikaton pintakatetta ja on todennäköistä että terassiparvekkeiden betonilaattojen alapuoleiset rakenteet ovat kosteissa olosuhteissa.

39 39/55 Kuva 62. Yleiskuva rakennuksen vesikatosta. Kuva 63. Yleiskuva vesikatosta.

40 40/55 Kuva 64. Sadevesi lammikoituu paikoin vesikatolle. Kuva 65. Sadevesi lammikoituu paikoin vesikatolle.

41 41/55 Kuva 66. Vesikaton läpiviennit ovat ikääntyneet. Kuva 67. Vesikaton läpiviennit ovat ikääntyneet sekä vesikatolla havaittiin paikallista bitumikermin poimuuntumista.

42 42/55 Kuva 68. Muutamissa kohdassa havaittiin avautuneita saumakohtia. Kuva 69. Muutamissa kohdassa havaittiin avautuneita saumakohtia sekä paikallista poimuuntumista.

43 43/55 Kuva 70. Bitumikermin sauma-alueilla kasvaa jäkälää ja sammalta. Kuva 71. Vesikatteen reuna-alueilla kasvaa jäkälää ja sammalta.

44 44/55 Kuva 72. Reunapellityksien saumaus on ikääntynyt sekä kiinnitysruuveja on irronnut kiinnityksestä. Kuva 73. Terassiparvekkeiden lattialaatat rasittavat vesikattorakenteita.

45 45/55 Kuva 74. Konesaumapeltikatteen päällä on valkoruostetta. Kuva 75. Konesaumapeltikatteen päällä on valkoruostetta.

46 46/55 Kuva 76. Reunapellityksien kiinnitykset toisistaan ovat muutamista paikoista irronneet. Kuva 77. Konesaumapeltikatteen sinkkipinnoite on paikallisesti hapettunut kokonaan pois ja peruspelti on ruostunut.

47 47/55 Kuva 78. Vesikaton kattotuotteiden maalipinnat ovat ikääntyneet. Kuva 79. Vesikaton kattotuotteiden maalipinnat ovat ikääntyneet.

48 48/55 3. TUTKIMUSTULOKSET 3.1 Julkisivut Laboratoriotutkimukset Raudoitus Rakenteiden raudoitteiden tilaa on arvioitu poranäytteistä mitattuja karbonatisoitumissyvyyksiä sekä kohteesta mitattuja betonipeitepaksuuksia laskennallisesti tarkasteltuna. Laskenta on suoritettu betoniyhdistyksen julkaisun BY 42 Betonirakenteiden kuntotutkimus, ohjeiden mukaisesti. Tuloksia tarkastellessa on otettava huomioon otannan suhteellinen vähäisyys, sekä mahdolliset poikkeamat rakenteissa. Betoniterästen peitesyvyysmittaukset tehtiin Profometer 5, Proceq- mittarilla. Taulukko 1. Valkobetonielementtien peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. VALKOBETONIELEMENTTIEN ULKOPINNASTA Syvyysalue (mm) Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista > 25 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 100 % 0% 0% 58% 14% 14% 14% 0% 0% 0% 0% 0% 7% 7,1 % Laskennallisesti arvioituna valkobetonielementtien raudoitteista noin 7,1 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä. Taulukko 2. Tiililaattapintaisten julkisivuelementtien peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. Syvyysalue (mm) Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista TIILILAATTAPINTAISEN ELEMENTIN PINNASTA > 25 0 % 1 % 0 % 1 % 3 % 97 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 100 % 0,0 % 0,5 % 0,0 % 0,5 % 2,5 % 48,3 % 51,8 % Laskennallisesti arvioituna tiililaattapintaisten julkisivuelementtien raudoitteista noin 51,8 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä. Betoni Julkisivunäytteen kunto oli ohuthietutkimuksessa hyvä (J8). Näytteessä (J8) taustabetonissa ei ole rapautumiseen viittaavia merkkejä. Julkisivubetoni on suojahuokosrakenteen perusteella pakkasenkestävää. Tiililaatassa on suojahuokosia vähän, jonka perusteella tiililaatan pakkasenkesto on heikentynyt. Näytteiden vetolujuusarvot olivat erinomaisia tämän ikäluokan rakennukselle. Vetolujuusarvot olivat 1,5 3,9 N/mm 2. Tarkemmat tutkimusraportit ovat liitteenä.

49 49/ Parvekerakenteet Laboratoriotutkimukset Raudoitus Rakenteiden raudoitteiden tilaa on arvioitu poranäytteistä mitattuja karbonatisoitumissyvyyksiä sekä kohteesta mitattuja betonipeitepaksuuksia laskennallisesti tarkasteltuna. Laskenta on suoritettu betoniyhdistyksen julkaisun BY 42 Betonirakenteiden kuntotutkimus, ohjeiden mukaisesti. Tuloksia tarkastellessa on otettava huomioon otannan suhteellinen vähäisyys, sekä mahdolliset poikkeamat rakenteissa. Betoniterästen peitesyvyysmittaukset tehtiin Profometer 5, Proceq- mittarilla. Taulukko 3. Parvekelaattojen alapinnan peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. Syvyysalue (mm) Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista PARVEKELAATTOJEN ALAPINNASTA > 25 0 % 2 % 1 % 12 % 16 % 69 % 0 % 0 % 25 % 25 % 50 % 0 % 0 % 2 % 1 % 7 % 4 % 0 % 14 % Laskennallisesti arvioituna parvekelaattojen alapinnan raudoitteista noin 14 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä. Taulukko 4. Valkobetonisten parvekepieliseinien peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. VALKOBETONISEN PIELIRAKENTEEN PINNASTA Syvyysalue > 25 Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) 0 % 7 % 5 % 6 % 15 % 67 % Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista 0 % 17 % 0 % 17 % 50 % 16 % 0 % 6 % 4 % 5 % 6 % 5 % 26,9 % Laskennallisesti arvioituna pieliseinien raudoitteista noin 26,9 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä. Taulukko 5. Betonisen parvekepieliseinien peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. BETONISEN PIELIRAKENTEEN PINNASTA Syvyysalue > 25 Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) 0 % 0 % 0 % 11 % 25 % 64 % Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista 20 % 0 % 20 % 20 % 40 % 0 % 0 % 0 % 0 % 5 % 5 % 0 % 10,5 % Laskennallisesti arvioituna pieliseinien raudoitteista noin 10,5 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä.

50 50/55 Taulukko 6. Tiililaattapintaisten parvekepieliseinien peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. TIILILAATTAPINTAISEN PIELIRAKENTEEN PINNASTA Syvyysalue > 25 Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) 0 % 1 % 1 % 1 % 2 % 95 % Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 100 % 0 % 1 % 1 % 1 % 2 % 48 % 52,5 % Laskennallisesti arvioituna tiililaattapintaisten pieliseinien raudoitteista noin 52,5 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä. Taulukko 7. Tiililaattapintaisten parvekekaiteiden peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. Syvyysalue (mm) Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista TIILILAATTAPINTAISTEN KAITEIDEN PINNASTA > 25 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 100 % 0% 0% 0% 0% 0% 100% 0% 0% 0% 0% 0% 50% 50,0 % Laskennallisesti arvioituna parvekekaiteiden ulkopinnan raudoitteista noin 50 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä. Taulukko 8. Tiililaattapintaisten parvekekaiteiden sisäpinnan peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. KAITEIDEN SISÄPINNASTA Syvyysalue (mm) > 25 Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) 0 % 0 % 0 % 1 % 1 % 98 % Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista 0% 50% 0% 50% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0,2 % Laskennallisesti arvioituna parvekekaiteiden sisäpinnan raudoitteista noin 0,2 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä Taulukko 9. Parvekekaiteen otsapinnan peitepaksuudet ja karbonatisoitumissyvyydet suojavyöhykkeittäin jaoteltuina. Syvyysalue (mm) Osuus peitepaksuus-havainnoista (%) Osuus karbonatisoitumis-syvyyshavainnoista KAITEIDEN OTSAPINNASTA > 25 0 % 0 % 0 % 0 % 38 % 62 % 0% 0% 0% 100% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0,0 % Laskennallisesti arvioituna parvekekaiteiden otsapinnan raudoitteista noin 0 % sijaitsee karbonatisoitumisvyöhykkeellä

51 51/55 Betoni Ohuthietutkimuksessa parvekkeiden betoninäytteiden (L1, P4 ja P6) kunto on hyvä. Parvekelaatan betoninäyte (L1) ei ole suojahuokosrakenteen perusteella pakkasenkestävää, mutta betoninäytteet (P4 ja P6) ovat suojahuokosrakenteen perusteella pakkasenkestäviä. Näytteissä ei havaittu ohuthietutkimuksissa pakkasrapautumista. Tiilipintaisen pielirakenteet tiililaatoissa ei ole ohuthietutkimuksen perusteella vaurioita, mutta tiililaatassa on vähän suojahuokosia, mikä heikentää tiililaatan pakkasenkestävyyttä. Vetolujuustulokset parvekerakenteissa ovat hyviä tämän ikäluokan ja rakenteen rakennukselle. Vetolujuusarvot olivat 1,5 3,3 N/mm 2. Tarkemmat tutkimusraportit ovat liitteenä Betonin kloridipitoisuus Julkisivujen ja parvekkeiden betonirakenteiden betonin kokonaiskloridipitoisuus määritettiin betonistandardin SFS 5451 mukaisesti. Tulokset on esitetty taulukossa 10 ja mittausraportti on liitteenä. Taulukko 10. Kloridipitoisuudet Tunn Rakenneosa Kloridipitoisuus betonin painosta (%) us CL1 Parvekepieli < 0,01 % Kloridipitoisuuden kriittisenä arvona voidaan pitää 0,03 0,07 p-%:a. Mikäli kloridipitoisuus ylittää tämän raja-arvon, kasvaa teräskorroosioriski selvästi. Parvekerakenteiden kloridipitoisuus on normaalilla tasolla. 4. JOHTOPÄÄTÖKSET 4.1 Julkisivut Kenttätutkimuksissa todettiin vaurioita julkisivuelementeissä. Julkisivuissa on silmin havaittavissa halkeilua, irronneita/irtoavia betonipalasia ja halkeilua. Elementtien väliset saumat eivät ole enää täysin vedenpitäviä ja ne ovat ikääntyneet. Julkisivujen puurakenteet ovat myös ikääntyneet. Laboratoriotutkimusten perusteella julkisivuelementit ovat pääasiassa hyvässä kunnossa. Ohuthietutkimusten perusteella betoni on pakkasenkestävää. Tiililaattapintaisten julkisivujen karbonatisoituminen on edennyt keskimäärin noin 44 mm syvyyteen ulkopinnasta. Laskennallisesti arvioituna *karbonatisoituneella vyöhykkeellä sijaitsee 51,8 % teräksistä. Valkobetonielementtisten julkisivujen karbonatisoituminen on edennyt keskimäärin noin 18 mm syvyyteen ulkopinnasta. Laskennallisesti arvioituna *karbonatisoituneella vyöhykkeellä sijaitsee 7,1 % teräksistä. Julkisivunäytteiden vetokokeiden tulokset ovat erinomaisia tämän ikäluokan rakennukselle. Vanhojen kuntotutkimusten perusteella (Insinööritoimisto Raksystem Oy, ) tehtyjen asbestianalyysien perusteella julkisivuelementtien pinnoitteet sisältävät asbestia, krysotiili. Samassa kuntotutkimuksessa on määritetty myös elementtisaumojen haitta-aineet ja tulosten perusteella PCB-pitoisuus ei ylitä sallittuja raja-arvoja, mutta saumamassan lyijypitoisuus ylittää sallitut raja-arvot. Saumamassaa täytyy käsitellä RATU-kortin kuvattujen ohjeiden mukaisesti ja purkujätettä on käsiteltävä ja hävitettävä vaarallisena jätteenä.

52 52/55 Tehtyjen havaintojen perusteella nykyisten betonielementtien elinkaarta on mahdollista jatkaa peruskorjaamalla elementit **laastikorjausmenetelmin 1 2 vuoden aikana, mutta elementtien lämmöneristeet eivät vastaa nykyisiä vaatimuksia. Julkisivukorjauksessa kaikki elementtien elastiset saumamassat uusitaan sekä julkisivupinnat pestään. Kaikki julkisivujen betonivauriot korjataan materiaalintoimittajien ja työselostusten mukaisesti. Uusimalla julkisivujen saumamassat ja korjaamalla betonivauriot estetään sadeveden kulkeutuminen rakenteisiin ja saavutetaan olemassa oleville elementeille lisää käyttöikää. Peruskorjauksen jälkeen tulee julkisivut tarkastaa vähintään viiden vuoden välein. Julkisivukorjauksessa tulee huomioida pinnoitteen asbestipitoisuus ja korjaustyössä tulee noudattaa annettuja määräyksiä ja paikallisten viranomaisten sääntöjä. Toisena vaihtoehtona suosittelemme julkisivuille lisälämmöneristystä peittävällä korjauksella. Nykyisen betonirakenteen pysyessä kuivana pakkasrapautumisen ja *karbonatisoitumisen eteneminen hidastuu ja lopulta pysähtyy kokonaan. Eristekerroksia kasvattamalla saavuttaa taloyhtiö säästöä tilastojen mukaan noin 8 % lämmityskustannuksissa. Ennen lisälämmöneristystä tulee ulkokuorien kiinnitys sisärunkoon varmistaa. *Karbonatisoituminen tarkoittaa betonin neutraloitumisreaktioita, joiden seurauksena betonin raudoitteita suojaava alkalisuus alenee. Tämä mahdollistaa raudoitteiden ruostumisen sopivissa kosteusoloissa. **Laastipaikkauskorjaus soveltuu parhaiten kohteisiin, joissa on vain paikallista raudoitteiden korroosiota tai betonin rapautumisesta johtuvia vaurioita tai kolhuja yms. Mikäli vauriot ovat laajoja, laastipaikkauskorjausta voidaan käyttää vain erikoistapauksissa (BY 41 Betonirakenteiden korjausohjeet 2007). 4.2 Parvekerakenteet Parvekerakennelmissa todettiin vaurioita. Parvekerakenteissa havaittiin betoniterästen korroosion aiheuttamia betonivaurioita, maalihilseilyä sekä puutteita vedenpoistossa sekä vesieristyksessä. Laboratoriotutkimusten mukaan parvekerakenteiden betoninäytteiden kunto on hyvä. Huoneistojen parvekelaattojen alapinnoilla on *karbonatisoitumissyvyys edennyt keskimäärin noin 18 mm syvyydelle. Laskennallisesti arvioituna huoneistojen parvekelaattojen alapintojen teräksistä noin 14 % on karbonatisoituneella vyöhykkeellä. Tiililaattapintaisten pielirakenteiden *karbonatisoituminen on edennyt ulkopinnoilla noin 44 mm syvyyteen ja laskennallisesti arvioituna huoneistojen tiililaattapintaisten parvekepielien teräksistä noin 52,5 % on karbonatisoituneella vyöhykkeellä. Parvekepielien sisäpinnoilla on *karbonatisoitumissyvyys edennyt keskimäärin noin 16 mm syvyydelle. Laskennallisesti arvioituna parvekepielien teräksistä noin 10,5 % on karbonatisoituneella vyöhykkeellä. Valkobetonisten pielirakenteiden *karbonatisoitumissyvyys on edennyt keskimäärin noin 21 mm syvyydelle. Laskennallisesti arvioituna valkobetonipielien teräksistä noin 28 % on karbonatisoituneella vyöhykkeellä. Parvekekaiteiden *karbonatisoitumissyvyys on edennyt ulkopinnoilla keskimäärin noin 40 mm syvyydelle ja sisäpinnoilla noin 12,5 mm syvyydelle. Laskennallisesti arvioituna ulkopintojen teräksistä noin 50 % on karbonatisoituneella vyöhykkeellä ja sisäpintojen teräksistä on karbonatisoituneella alueella noin 0,2 %. Parvekerakenteiden vetokoetulokset eivät viittaa betonirakenteiden pakkasrapautumiseen. Vanhojen kuntotutkimusten perusteella (Kiratek Oy, ) tehtyjen asbestianalyysien perusteella parvekerakenteiden pinnoitteet sisältävät asbestia, krysotiili.

53 53/55 Parvekepielirakenteen betonijauhenäytteen kloridi-pitoisuus ei ylitä annettuja raja-arvoja. Parvekkeiden vedenpoisto on parvekkeissa puutteellinen ja parvekelaattojen yläosan vesieristykset ovat ikääntyneet. Parvekerakenteissa todettiin halkeilua ja irronneita / irtoamaisillaan olevia betonipalasia. Parvekkeissa havaitut vauriot ovat pääosin normaaleja/yleisiä betonivaurioita/puutteita ja parvekkeiden elinkaarta kannattaa kasvattaa. Parvekelaatan alapuolella ei havaittu kenttätutkimusten yhteydessä laajoja betonivaurioita ainoastaan maalipintojen hilseilyä sekä irtoilua. Suositellaan parvekkeiden peruskorjausta julkisivuremontin yhteydessä 1 2 vuoden kuluttua. Peruskorjauksessa tulee vedenpoistoa parantaa, vesieristeet uusia ja betonivauriot tulee korjata **laastikorjausmenetelmin. Parvekerakenteiden korjauksen suunnittelussa ja korjaustyössä on tärkeää estää sadeveden pääsy betonirakenteiden sisään, koska betonin *karbonatisoituminen on edennyt syvälle osassa parvekerakenteissa. Betonirakenteiden raudoitusterästen ruostumien ja pakkasrapautuminen tulee aiheuttamaan betonirakenteissa silmin havaittavissa olevia vaurioita, jos sadevesi pääsee kulkeutumaan rakenteiden sisään. Parvekekaiteet suositellaan uusimaan kaidelasitusjärjestelmäksi, jos parvekekaidejärjestelmä ei toimi rakennetta jäykistävänä osana. Korvaamalla nykyiset kaiteet kaidelasitusjärjestelmällä saavutetaan käyttöikää noin vuotta. Jos nykyiset kaiteet korjataan, tulee niiden uusiminen / korjaaminen eteen noin 15 vuoden kuluttua. Nykyisten parvekekaiteiden kunto on heikko, joten on teknistaloudellisesti edullisempaa korvata nykyiset betonikaiteet kaidelasitusjärjestelmällä.. Parvekkeiden peruskorjauksessa tulee huomioida pinnoitteen asbestipitoisuus ja korjaustyössä tulee noudattaa annettuja määräyksiä ja paikallisten viranomaisten sääntöjä. Parvekkeiden peruskorjauksen yhteydessä ulosheittäjiin tulee asentaa roskasihdit, jotka on helppo puhdistaa ja pitää ulosheittäjien putket avoimena sekä nykyiset ulosheittäjät suositellaan korvattavaksi ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin putkiin. *Karbonatisoituminen tarkoittaa betonin neutraloitumisreaktioita, joiden seurauksena betonin raudoitteita suojaava alkalisuus alenee. Tämä mahdollistaa raudoitteiden ruostumisen sopivissa kosteusoloissa. **Laastipaikkauskorjaus soveltuu parhaiten kohteisiin, joissa on vain paikallista raudoitteiden korroosiota tai betonin rapautumisesta johtuvia vaurioita tai kolhuja yms. Mikäli vauriot ovat laajoja, laastipaikkauskorjausta voidaan käyttää vain erikoistapauksissa (BY 41 Betonirakenteiden korjausohjeet 2007). 4.3 Vesikatot Vesikattojen tarkastuksessa rakennuksien vesikatteiden kunnossa havaittiin ikääntymisen merkkejä sekä lieviä puutteita. Vesikattoja on paikkailtu bitumikermikatteella. Visuallissa tarkastuksessa molemmilla vesikatoilla havaittiin sadeveden lammikoitumista sekä kasvuston kasvua katteen päällä ja saumoissa. Huolletun bitumikermikatteen tekninen käyttöikä on noin vuotta. Välittöminä toimenpiteinä suositellaan varmistamaan vesikatteen läpivientien tiivistykset. Kiinteistöä suositellaan tekemään bitumikermikateen peruskorjaus julkisivu- ja parvekeremontin yhteydessä. Julkisivuremontin aikana tulee mahdollisesti muutostöitä kattojen räystäsrakenteisiin ja yhdistämällä kaikki remontit samaan aikaan tehtäväksi saavutetaan suurin taloudellinen hyöty.

54 54/55 Jos vesikatteessa ilmenee vesivuotoja, niin vesikatteen uusintaa tulee aikaistaa. Kyseisessä saneerauksessa vesikatto, reunapellitykset ja kattotuotteiden suojapellitykset uusitaan. Kattosaneeraukseen asti huoltotoimilla tulee varmistaa ja tarkkailla kattojen kuntoa reikien ja vuotojen varalta. Pulpettikattojen konesaumakatolle suosittelemme vesikatteen huoltomaalausta. Huoltomaalauksen yhteydessä vesikate pestään korkeapainepesulla kohteeseen sopivalla pesuaineella. Kaikki ruosteiset kohdat tulee puhdistaa. Puhdistetut ruostepaikat tulee maalata korroosionestopigmentoidulla maalilla, jonka jälkeen koko vesikate tulee maalata kohteeseen sopivalla maalilla. Huolletun ja säännöllisesti huoltomaalatun peltikatteen käyttöiänarvio on noin vuotta. 4.4 Terveys- ja turvallisuusriskit Parvekkeiden betoniteräskorroosion aiheuttamien vaurioiden seurauksena saattaa betoninkappaleita pudota alas ja aiheuttaa turvallisuusriskin. Tämä tulisi huomioida sekä tiedottaa asukkaille ja ohikulkijoille sekä selvästi irtonaiset betonipalaset tulisi tiputtaa hallitusti alas. 5. TOIMENPIDE-EHDOTUKSET Suositellut korjaustavat on tässä esitetty vain pääpiirteisesti ja kustannukset ovat siten vain suuntaa antavia. Korjausmenetelmien- ja materiaalien tarkentumisen lisäksi kustannuksiin vaikuttaa myös rakentamisen suhdanteet ja kiinteistön sijainti. Kuntotutkimuksen perusteella ehdotamme kiinteistölle seuraavia toimenpiteitä 1 2 vuoden kuluttua (samaan aikaan toteutettuna): Julkisivut: elementtien saumamassojen uusinta julkisivujen pesu vaurioituneiden pinnoitteiden poistaminen betonivaurioiden korjaaminen laastikorjausmenetelmin julkisivujen pinnoittaminen TAI Julkisivun levyverhous: lisälämmöneristeen ja tuulettuvan levyelementin asentaminen nykyisten elementtien päälle Parvekkeiden korjaus: vaurioituneiden pinnoitteiden poistaminen betonivaurioiden korjaaminen laastikorjausmenetelmin parvekerakenteiden tasoitus ja pinnoittaminen vedenpoiston uusiminen ja korjaus vanhojen kaiteiden purku ja uusiminen kaidelasitusjärjestelmällä

55 55/55 Vesikatto: bitumihuopakatteen purku vesikaton kaatokorjaukset bitumihuopakatteen uusinta peltikatteen korkeapainepesu ja esikäsittely vesikatteen huoltomaalaus läpivientien tiiveyden varmistus Korjausvaihtoehtojen suuruusluokkaisia kustannusarvioita on esitetty seuraavassa taulukossa. Korjauskustannuksista saadaan tarkka arvio laatimalla suunnitelma-asiakirjat ja pyytämällä tarjoukset urakoitsijoilta. Taulukon kustannuksissa ei ole huomioitu telinekustannuksia eikä suunnittelusta, rakennuttamisesta ja valvonnasta aiheutuvia kustannuksia. Toimenpide Yksikköhinta (alv 24 %) Yhteensä julkisivujen peruskorjaus parvekkeiden peruskorjaus huopakatteen uusinta vesikaton huoltomaalaus TAI julkisivujen lisälämmöneristys ja levyverhous / m /kpl / m /m / m 2 ~ ~ ~ ~ ~ Kustannukset yhteensä, julkisivujen peruskorjaus ~ Kustannukset yhteensä, julkisivujen levyverhous ~ Käyttöikäarvio ennen seuraavaa peruskorjausta huoltomaalaus parvekkeiden peruskorjaus ja kaidelasitus levyverhous Vuotta noin 70 Espoo Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Pasi Tuuvanen Insinööri, AMK

56 LABORATORIOTUTKIMUKSET TILAAJA Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy Panuntie Helsinki Jani Turunen, KOHDE Asunto Oy Kirkonrotta Kaivomestarinkatu Helsinki TUTKIMUKSET Karbonatisoituminen: fenoliftaeliiniliuos ph 8 Vetolujuus standardin SFS 5445 mukaisesti Lieriönkoko 56mm TULOKSET Näytteen tunnus Näytteen ottopaikka Karbonat. Ulko/yläpin ta (mm) Karbonat. Sisä/alapin ta (mm) Vetolujuus (N/mm2) Murtokohta Näytteen pituus (mm) Huom! J1 Julkisivu ,4 24/31 up 88 tiili 39mm yp J2 Julkisivu ,4 2/4 up 75 J3 Julkisivu ,5 16/27 up 78 T4 22mm sp, tiili 39mm J4 Julkisivu ,3 2/8 up 73 J5 Julkisivu ,8 2/7 up 87 J6 Julkisivu ,2 17/26 up 71 tiili 39mm J7 Julkisivu ,3 2/15 up 88 J9 Julkisivu ,4 2 up 105 J10 Julkisivu 6 8 1,5 3/20 up 85 tiili 38mm J11 Julkisivu ,3 18/37 up 111 T4 42mm up, tiili 39mm J12 Julkisivu ,8 25/28 up 84 T4 30mm sp K1 Kaide 4 6 1,6 32/42 sp 122 T6 55 sp,tiili 35mm K2 Kaide ,8 35/40 up 120 T6 43mm sp,tiili 39mm Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Y-tunnus Vanajantie 10 A HÄMEENLINNA

57 TULOKSET Näytteen tunnus Näytteen ottopaikka Karbonat. Ulko/yläpin ta (mm) Karbonat. Sisä/alapin ta (mm) Vetolujuus (N/mm2) Murtokohta Näytteen pituus (mm) Huom! L2 Laatta ,5 45/53 yp 214 T6 22mm ap L3 Laatta ,0 35/50 ap 220 T6 25mm ap P1 Pieli ,1 3 up 185 P2 Pieli ,7 13/25 up 178 tiili 39mm P4 Pieli ,0 2 up 184 T8 68mm sp P5 Pieli ,4 6/15 up 180 T10 79mm sp,tiili 39mm P7 Pieli 19 sp1 24 sp2 3,2 57/71 sp2 185 OTSA1 Kaide ,1 36/46 sp 120 T6 41mm sp UUSINNAT Näytteen tunnus Näytteen ottopaikka Karbonat. Ulko/yläpin ta (mm) Karbonat. Sisä/alapin ta (mm) Vetolujuus (N/mm2) Murtokohta Näytteen pituus (mm) Huom! J1 Julkisivu 3,9 J11 Julkisivu 3,3 K2 Kaide 3,3 P5 Pieli 3,3 Hämeenlinna Timo Rantatorikka Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Y-tunnus Vanajantie 10 A HÄMEENLINNA

58 /OH TUTKIMUSRAPORTTI (6) OHUTHIEANALYYSI Tilaaja: Tähtiranta Oy/ Pasi Tuuvanen Näytetunnukset: L1, P6, P4, J8 Tilaus-/ toimituspäivä: Näytteiden materiaali, muoto ja koko: Betoni/tiililaatta, lieriö 55 mm Kohde/ projektinumero: As Oy Kirkonrotta, Espoo Näytepreparaatti: Ohuthie 48 tai 76 mm x 25 mm (paksuus 0,020-0,025 mm) Menetelmä: Tilaajan toimittamat näytteet tutkittiin Nikon SMZ-745T stereomikroskoopilla ja Nikon E200 POL polarisaatiomikroskoopilla. Analyysissä sovellettiin standardia ASTM C Näytteenotosta vastaa tilaaja. Ohuthie on valmistettu tilaajan osoittamasta näytepinnasta pintaa vastaan kohtisuoraan. Tulokset koskevat vain tutkittuja näytteitä. TULOSTEN ARVIOINTI / YHTEENVETO: Taulukossa 1, on arvioitu näytteiden kuntoa asteikolla: HYVÄ, TYYDYTTÄVÄ, VÄLTTÄVÄ ja HEIKKO. Arvion perustana on käytetty ohuthieanalyysin tuloksia. Laastien K/S-suhteen arviointi perustuu silmämääräiseen analyysiin, joten se on ainoastaan suuntaa antava. Rapautuneisuutta on kuvattu asteikolla 0-4: 0 - ei rapautumaa, 1 - vähäistä, 2 - orastavaa, 3 - kohtalaista, 4 - voimakasta. * VTT:n tiilen mikrorakenteen perusteella antama luokitus, index 0-3 (VTT julkaisu ). Taulukko 1: Näyte: Rakenneosa: Kunto: Karbonatisoituminen [mm]: Pakkasenkesto/ huokostäytteet: Rapautuneisuus: L1 parvekelaatta hyvä yläpinta 4 Ei/ei 0 P6 parvekepieli hyvä ulkopinta 8 On/ei 0 P4 parvekepieli hyvä ulkopinta 2 (laatan alla) J8 julkisivu hyvä ulkopinta 7 (laatan alla) tiili hyvä (index 0*)/ei betoni On/ei tiili hyvä (index 1*)/ei betoni On/ei 0 0 LABROC OY TEKNOLOGIANTIE 9 D, OULU KEILARANTA 4, ESPOO PUH Y-TUNNUS:

59 /OH TUTKIMUSRAPORTTI (6) YHTEENVETO: PARVEKELAATTA - betoni on laadultaan hyvä, tiivistys on onnistunut - sideaineen laatu on hyvä, karbonatisoituminen ei ole edennyt syvälle betoniin eikä se ole saavuttanut terässyvyyttä (teräksissä ei ole ruostetta) - kiviaineen/terästen tartunnat ovat hyvät - yläpinnan betoni ei ole huokosrakenteen perusteella pakkasenkestävää kosteissa olosuhteissa - yläpinnan betonissa ei havaittu merkittäviä pakkasvaurioita - huokosissa ei havaittu haitallisia kiteytymiä - yläpinnan pinnoite on hyväkuntoinen ja kiinni betonissa PARVEKEPIELET JA JULKISIVU - betonit ovat laadultaan suhteellisen hyviä, niiden tiivistys on pääosin onnistunut (saumabetoni harvaa) - tiililaattojen laatu on hyvä (saviaine vähäisesti paakkuuntunut) - sideaineen laatu on hyvä, karbonatisoituminen on edennyt suhteellisen syvälle betoniin pielen P6 sisäpinnassa, se ei kuitenkaan ole saavuttanut terässyvyyttä (betonin P6 ulkopinta) eikä betonin teräksille antama kemiallinen suoja ole heikentynyt, teräksessä ei ole ruostetta - kiviaineen tartunnat ovat hyvät - betonit ovat huokosrakenteen perusteella arviolta pakkasenkestäviä kosteissa olosuhteissa, ulkopinnassa ei havaittu pakkasvaurioita - tiililaattojen pakkasenkestävyys on mikrorakenteen perusteella arvioituna hyvä, niissä ei havaittu merkittäviä pakkasvaurioita - huokosissa/mikrosäröissä ei havaittu haitallisia tai kosteusrasituksen aiheuttamia kiteytymiä (ettringiitti) - pinnoitteet ovat hyväkuntoisia ja niiden tartunta betoniin on hyvä LABROC OY TEKNOLOGIANTIE 9 D, OULU KEILARANTA 4, ESPOO PUH Y-TUNNUS:

60 /OH TUTKIMUSRAPORTTI (6) TULOKSET: Näyte: L1 Rakenneosa: Parvekelaatta Lieriönäytteen pituus: 223 mm Ohuthiepinta: Yläpinta Yleistiedot: - näytelieriö on poikki 50 mm alapinnasta - teräkset sijaitsevat noin 63 mm (Ø 8 mm) yläpinnasta sekä 20 (Ø 8 mm), 30 (Ø 12 mm), 41 (Ø 8 mm) ja 42 mm (Ø 16 mm) alapinnasta (tartunnat tiiviit, ei ruostetta) - ylä- ja alapinnassa on pinnoite (kiinni betonissa), yläpinnassa orgaaninen, 0,2 mm paksu pinnoite - karbonatisoituminen on edennyt yläpinnasta 2-12 mm (keskimäärin 4 mm) ja alapinnasta 7-17 mm (keskimäärin 12 mm) (määritetty fenoliftaleiiniliuoksella lieriön halkaistulta pinnalta) Laatu ja mikrorakenne: - betonin makrorakenne tasainen - tiivistyminen on suhteellisen hyvä, kiviaineen tartunnat tiiviit, tiivistyshuokosia (Ø < 6,2 mm) jonkin verran - kiviaine osin kulmikasta ja laadultaan tavanomaista (pääkivilajit: granitoidit, amfiboliitit), suurin havaittu raekoko 16 mm, kiviaine ehjää ja rapautumatonta - sideaineen (portlandsementti) mikrorakenne/-tekstuuri tasainen - sideaineen karbonatisoitumista havaittiin ohuthieessä yläpinnassa 4 mm:iin - suojahuokosia (Ø 0,02-0,8 mm) vähän - huokosissa ei havaittu merkittäviä kiteytymiä Rapautuneisuus/ säröily: - betonin yläpinnassa ei havaittu merkittäviä vaurioita LABROC OY TEKNOLOGIANTIE 9 D, OULU KEILARANTA 4, ESPOO PUH Y-TUNNUS:

61 /OH TUTKIMUSRAPORTTI (6) Rakenneosa: Parvekepieli Näyte: P6 Lieriönäytteen pituus: 183 mm Ohuthiepinta: Ulkopinta Yleistiedot: - näytelieriö on poikki 83 mm ulkopinnasta - teräs (Ø 12 mm) sijaitsee noin 66 mm ulkopinnasta (tartunta tiivis, ei ruostetta) - ulko- ja sisäpinnassa on pinnoite (kiinni betonissa), ulkopinnassa osin orgaaninen, 0,3 mm paksu pinnoite - karbonatisoituminen on edennyt ulkopinnasta 4-18 mm (keskimäärin 6 mm) ja sisäpinnasta mm (keskimäärin 25 mm) (määritetty fenoliftaleiiniliuoksella lieriön halkaistulta pinnalta) Laatu ja mikrorakenne: - betonin makrorakenne tasainen - tiivistyminen on hyvä, kiviaineen tartunnat tiiviit, tiivistyshuokosia (Ø < 2,7 mm) vähän - kiviaine kulmikasta ja laadultaan tavanomaista (pääkivilajit: kalkkikivi), suurin havaittu raekoko 6 mm, kiviaine ehjää ja rapautumatonta - sideaineen (valkosementti) mikrorakenne/-tekstuuri tasainen - sideaineen karbonatisoitumista havaittiin ohuthieessä ulkopinnassa 8 mm:iin - suojahuokosia (Ø 0,02-0,8 mm) runsaasti - huokosissa ei havaittu merkittäviä kiteytymiä Rapautuneisuus/ säröily: - betonin ulkopinnassa ei havaittu merkittäviä vaurioita LABROC OY TEKNOLOGIANTIE 9 D, OULU KEILARANTA 4, ESPOO PUH Y-TUNNUS:

62 /OH TUTKIMUSRAPORTTI (6) Rakenneosa: Parvekepieli Näyte: P4 Näytteen pituus: 77 mm Ohuthiepinta: Ulkopinta Yleistiedot: - näytelieriö on ehjä - ulkopinnassa on 36 mm paksu tiililaatta (kiinni taustabetonissa) - karbonatisoituminen edennyt ulkopinnasta 1-4 mm (tiililaatan alla) ja sisäpinnasta 1-5 mm (keskimäärin 3 mm) (määritetty fenoliftaleiiniliuoksella lieriön halkaistulta pinnalta) TIILILAATTA Laatu ja mikrorakenne: - ruskean poltetun reikätiilen mikrorakenne osin epätasainen ja erittäin tiivis - kiviaine silikaattista hiekkaa ja yksittäisiä kivilajikappaleita (suurin raekoko 1,9 mm), kiviaineen tartunnat tiiviit - saviaines on pääosin tasaista (muutamia savipaakkuja) - huokosia (Ø alle 1,4 mm) vähän - merkittävää mikrosäröilyä ei havaittu (index 0) - huokosissa ei havaittu kiteytymiä TAUSTABETONI Laatu ja mikrorakenne: - betonin rakenne on tasainen - tiivistyminen arviolta hyvä, tiivistyshuokosia (Ø < 1,9 mm) vähän, kiviaineen tartunnat ovat tiiviit - kiviaine koostuu osin pyöristyneistä granitoideista ja amfiboliiteista, suurin raekoko 16 mm, kiviaine ehjää ja rapautumatonta - sideaineen (portlandsementti) mikrorakenne/-tekstuuri on tasainen - karbonatisoitumista havaittiin ohuthieessä 2 mm ulkopinnasta tiililaatan alta - suojahuokosia (Ø 0,02-0,8 mm) runsaasti - huokosissa ei havaittu kiteytymiä - betonissa ei havaittu merkittävää mikrosäröilyä LABROC OY TEKNOLOGIANTIE 9 D, OULU KEILARANTA 4, ESPOO PUH Y-TUNNUS:

63 /OH TUTKIMUSRAPORTTI (6) Rakenneosa: Julkisivu Näyte: J8 Näytteen pituus: 88 mm Ohuthiepinta: Ulkopinta 76 mm Yleistiedot: - näytelieriö on ehjä - ulkopinnassa on 37 mm paksu tiililaatta ja saumabetoni (kiinni taustabetonissa) - karbonatisoituminen edennyt ulkopinnasta 5-10 mm (tiililaatan alla) ja sisäpinnasta 1-4 mm (keskimäärin 2 mm) (määritetty fenoliftaleiiniliuoksella lieriön halkaistulta pinnalta) TIILILAATTA - ruskean poltetun reikätiilen mikrorakenne osin epätasainen ja tiivis - kiviaine silikaattista hiekkaa ja yksittäisiä kivilajikappaleita (suurin raekoko 1,1 mm), kiviaineen tartunnat tiiviit - saviaines on pääosin tasaista (muutamia savipaakkuja) - huokosia (Ø alle 2,1 mm) vähän, huokosissa ei havaittu kiteytymiä - suuntautumatonta mikrosäröilyä havaittiin jonkin verran (index 1) SAUMABETONI - betonin rakenne on osin epätasainen ja harva - kiviaineen tartunnat ovat paikoin auki - kiviaine koostuu osin pyöristyneistä granitoideista, suurin raekoko 2 mm, kiviaine ehjää ja rapautumatonta - sideaineen (portlandsementti) mikrorakenne/-tekstuuri on tasainen - karbonatisoitumista havaittiin ohuthieessä 40 mm ulkopinnasta - suojahuokosia (Ø 0,02-0,8 mm) runsaasti, huokosissa ei havaittu kiteytymiä - betonissa ei havaittu merkittävää mikrosäröilyä TAUSTABETONI - betonin rakenne on tasainen ja tiivis - tiivistyshuokosia (Ø < 3,4 mm) vähän, kiviaineen tartunnat ovat tiiviit - kiviaine koostuu osin pyöristyneistä granitoideista ja amfiboliiteista, suurin raekoko 12 mm, kiviaine ehjää ja rapautumatonta - sideaineen (portlandsementti) mikrorakenne/-tekstuuri on tasainen - karbonatisoitumista havaittiin ohuthieessä 7 mm ulkopinnasta tiililaatan alta - suojahuokosia (Ø 0,02-0,8 mm) runsaasti, huokosissa ei havaittu kiteytymiä - betonissa ei havaittu merkittävää mikrosäröilyä Tomi Tolppi tutkija, FM puh Vesa Kontio tutkija, FM LABROC OY TEKNOLOGIANTIE 9 D, OULU KEILARANTA 4, ESPOO PUH Y-TUNNUS:

WSP TutkimusKORTES Oy Heikkiläntie 7 D 00210 HELSINKI Puh. 0424 9696 1 05.09.2006 Fax 09-7740 7719

WSP TutkimusKORTES Oy Heikkiläntie 7 D 00210 HELSINKI Puh. 0424 9696 1 05.09.2006 Fax 09-7740 7719 6142/06 1 (8) WSP TutkimusKORTES Oy Heikkiläntie 7 D 00210 HELSINKI Puh. 0424 9696 1 05.09.2006 Fax 09-7740 7719 OHUTHIETUTKIMUS Yleistiedot näytteistä Tutkimukset WSP TutkimusKORTES Oy on ottanut kohteesta

Lisätiedot

BETONISEN JULKISIVUN. KUNTOTUTKIMUS OHUTHIE NÄYTTEILLÄ KATRIINAN SAIRAALA Katriinankuja 4, Vantaa

BETONISEN JULKISIVUN. KUNTOTUTKIMUS OHUTHIE NÄYTTEILLÄ KATRIINAN SAIRAALA Katriinankuja 4, Vantaa BETONISEN JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS OHUTHIE NÄYTTEILLÄ KATRIINAN SAIRAALA Katriinankuja 4, Vantaa ISS PROKO OY KIINTEISTÖJEN KÄYTÖNOHJAUS 21.12.2012 Raportti 2 (5) KATRIINAN SAIRAALA 21.12.2012 Kiinteistöjen

Lisätiedot

LABROC 2056/OH TUTKIMUSRAPORTTI

LABROC 2056/OH TUTKIMUSRAPORTTI 1 (6) OHUTHIEANALYYSI Tilaaja: Wise Group Finland Oy/ Tomi Valkeapää Tilaus-/ toimituspäivä: 13.01.2014 (tilaus) Kohde/ projektinumero: Louhentie 3 Näytetunnukset: 01.OH-RA, 02.OH-RA, 03.OU-RA Näytteiden

Lisätiedot

Sorvatie 11, 01480 Vantaa

Sorvatie 11, 01480 Vantaa RAPATUN JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS OHUTHIENÄYTTEILLÄ JOKIVARREN KOULU Sorvatie 11, 01480 Vantaa ISS PROKO OY KIINTEISTÖJEN KÄYTÖNOHJAUS 21.12.2012 Raportti 2 (5) JOKIVARREN KOULU 21.12.2012 Kiinteistöjen

Lisätiedot

tilaus- tai toimituspäivämäärä: (tilaus) näytteiden muoto ja halkaisija: poralieriö, Ø 46 mm Näyte 1.1 seinä. Ohuthie ulkopinnasta alkaen.

tilaus- tai toimituspäivämäärä: (tilaus) näytteiden muoto ja halkaisija: poralieriö, Ø 46 mm Näyte 1.1 seinä. Ohuthie ulkopinnasta alkaen. 1 (10) 08.02.2013 Puh. 0207 864 12 Fax 0207 864 800 Ramboll Finland Oy Lauri Harle Säterinkatu 6 PL 25 02601 ESPOO analyysi: OHUTHIEANALYYSI kohde: Uimahalli näytetunnukset: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 2.1, 2.2,

Lisätiedot

Asunto Oy Marianlinna Mariankatu 15 15110 Lahti

Asunto Oy Marianlinna Mariankatu 15 15110 Lahti 23.12.2008 Julkisivujen ja parvekkeiden kuntotutkimus Asunto Oy Marianlinna Mariankatu 15 15110 Lahti Tilaaja: Asunto Oy Marianlinna Mariankatu 15 15110 Lahti c/o Isännöitsijä Markku Jussila Päijät-Hämeen

Lisätiedot

KLORIDIPITOISUUDEN MÄÄRITYS

KLORIDIPITOISUUDEN MÄÄRITYS 1442 5183/KLORIDI TUTKIMUSRAPORTTI 26.5.2015 1(1) KLORIDIPITOISUUDEN MÄÄRITYS Tilaaja: Ramboll Finland Oy/ Tuomo Siitonen Tilaus-/ toimituspäivä: 8.5.2015 Kohde/ projektinumero: Liedon vesitornin kuntotutkimus

Lisätiedot

Kivimäen koulu Julkisivurakenteiden kuntotutkimus 28.2.2012

Kivimäen koulu Julkisivurakenteiden kuntotutkimus 28.2.2012 TUTKIMUS- JA ANALYYSIPALVELUT Kivimäen koulu Julkisivurakenteiden kuntotutkimus 28.2.2012 Raporttitunnus 1280012 Jaakko Luukkonen, insinööri TUTKIMUS- JA ANALYYSIPALVELUT Kivimäenkoulu, Vantaa TUTKIMUSSELOSTUS

Lisätiedot

JULKISIVUJEN JA PARVEKERAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS SEKÄ VESIKATON KUNTOARVIO

JULKISIVUJEN JA PARVEKERAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS SEKÄ VESIKATON KUNTOARVIO JULKISIVUJEN JA PARVEKERAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS SEKÄ VESIKATON KUNTOARVIO Risupadontie 4 00640 HELSINKI Kuntotutkimusraportti, julkisivut, parvekkeet ja vesikate 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ...3 KOHTEEN

Lisätiedot

Maalattujen kiviainespintojen hoito ja huolto Betonipinnat ulkona

Maalattujen kiviainespintojen hoito ja huolto Betonipinnat ulkona Maalattujen kiviainespintojen hoito ja huolto Betonipinnat ulkona Yleistä Ulkotiloissa betonia käytetään mm. kiinteistön julkisivuissa, tukimuureissa, sokkeleissa ja parvekkeissa. Betonijulkisivu Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Katriinan sairaala, huoltorakennus Knaapinkuja 01760 Vantaa. p. 040 843 02 88. K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/rno Viranomaisten merkintöjä

Katriinan sairaala, huoltorakennus Knaapinkuja 01760 Vantaa. p. 040 843 02 88. K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/rno Viranomaisten merkintöjä K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/rno Viranomaisten merkintöjä Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.no Asia Katriinan sairaala, huoltorakennus Knaapinkuja 01760 Vantaa Asiakirjan sisältö Julkisivujen

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA Helsingin Uusi Yhteiskoulu Oy Julkisivujen ja vesikaton peruskorjaus

HANKESUUNNITELMA Helsingin Uusi Yhteiskoulu Oy Julkisivujen ja vesikaton peruskorjaus 1(6) HANKESUUNNITELMA Helsingin Uusi Yhteiskoulu Oy Julkisivujen ja vesikaton peruskorjaus 2(6) Sisällysluettelo 1. YHTEENVETO... 3 1.1 Tiivistelmä... 3 1.2 Yhteenveto... 3 1.3 Hankesuunnittelutyöryhmä...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. 2 TUTKIMUSTULOKSET 3 2.1 Julkisivut 3 2.2 Sokkelit 9 2.3 Pilarit 11 2.4 Betoniportaat ja betonikaide 12

SISÄLLYSLUETTELO. 2 TUTKIMUSTULOKSET 3 2.1 Julkisivut 3 2.2 Sokkelit 9 2.3 Pilarit 11 2.4 Betoniportaat ja betonikaide 12 VUOSAAREN ALA-ASTEEN KOULU JULKISIVURAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS 12.4.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 2 1.1 Yleistiedot 2 1.2 Tehtävä 2 1.3 Tutkimuksen sisältö, rajaus ja luotettavuus

Lisätiedot

WSP TUTKIMUSKORTES OY

WSP TUTKIMUSKORTES OY TIIVISTELMÄ Vantaalla sijaitsevan Katriinan vanhan sairaalan julkisivurappauksen ja parvekkeiden kuntotutkimus. Kuntotutkimuksen on tilannut Pekka Wallenius Vantaan kaupungin tilakeskuksesta. Tutkittu

Lisätiedot

3 Laatan ulokeosan ja kaiteen uusiminen

3 Laatan ulokeosan ja kaiteen uusiminen Luonnossuunnitelma 1 (5) 15.1.2014 As Oy Ristikukkula c/o Pirmax Oy Possijärvenkatu 1 33400 Tampere Asunto Oy Ristikukkula, huoneistoparvekkeet 1 Yleistä Tämä luonnossuunnitelma sisältää As Oy Ristikukkulan

Lisätiedot

Kaunialan sotavammasairaala

Kaunialan sotavammasairaala 1/12 1. A- ja B-siiven pääsisäänkäynti, julkisivu itään. 2. A-siipi, julkisivu etelään. Maanpinta viettää rakennukseen päin. 3. A- ja B-siiven vesikatto on huonokuntoinen. Ylimmässä kerroksessa on ollut

Lisätiedot

VESIKATTOSELVITYS. Tammirinteen vastaanottokoti 21.8.2006. Tammirinteentie 2 01760 VANTAA. ASB-YHTIÖT, ASB-Consult Oy Ab, Helsinki

VESIKATTOSELVITYS. Tammirinteen vastaanottokoti 21.8.2006. Tammirinteentie 2 01760 VANTAA. ASB-YHTIÖT, ASB-Consult Oy Ab, Helsinki 21.8.2006 VESIKATTOSELVITYS Tammirinteen vastaanottokoti Tammirinteentie 2 01760 VANTAA ASB-YHTIÖT, ASB-Consult Oy Ab, Helsinki Asko Karvonen (GSM 0400 646 244) Projektipäällikkö, insinööri (AMK) VESIKATTOSELVITYS/

Lisätiedot

Case: Martinlaakson uimahalli

Case: Martinlaakson uimahalli Case: Martinlaakson uimahalli RIL Rakennusten sortumat miten estetään Kuparisali Pekka Wallenius, tilakeskusjohtaja Turvallisuussyistä Martinlaakson uimahalli on suljettu rakennustutkimuksen ajaksi! www.vantaa.fi

Lisätiedot

Esko Karvonen 18.5.2010 B-6820. Sami Koskela, Uudenmaan Projektijohtopalvelut Oy, 30.3.2010

Esko Karvonen 18.5.2010 B-6820. Sami Koskela, Uudenmaan Projektijohtopalvelut Oy, 30.3.2010 Tutkimusselostus 1 (3) Jakelu: As Oy Mäkärä c/o Uudenmaan Projektijohtopalvelut Oy Sami Koskela Tekniikantie 12 02150 ESPOO Tarkastaja, pvm Hyväksyjä, pvm AS OY MÄKÄRÄ SIPOREX-SEINÄTUTKIMUS 1 TILAUS 2

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS 1 (12) Tekninen vastuuhenkilö: Nro , Tilaus: Teemu Männistö Koronakatu ESPOO

TUTKIMUSSELOSTUS 1 (12) Tekninen vastuuhenkilö: Nro , Tilaus: Teemu Männistö Koronakatu ESPOO TUTKIMUSSELOSTUS 1 (12) Tilaaja: Aaro Kohonen Oy Tilaus: Teemu Männistö Koronakatu 2 02210 ESPOO Saap.pvm: 29.03.2007 Kohde: Martinlaakson koulu Tehtävä: Betonin mikrorakennetutkimus ohuthieestä, 12 kpl;

Lisätiedot

HANGON SATAMA ENGLANNIN MAKASIINI BETONIRAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS

HANGON SATAMA ENGLANNIN MAKASIINI BETONIRAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS HANGON SATAMA ENGLANNIN MAKASIINI BETONIRAKENTEIDEN 17.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä 3 1.3 Tutkimuksen sisältö, rajaus ja luotettavuus 3 1.4

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013 1(7) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Matkatalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta 24.09.2013 2(7) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio 25.9.2013 Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio KUNTOARVIORAPORTTI 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kuntotarkastus kohde... 3 1.2 Yhteyshenkilöt... 3 1.3 Kohteen kuvaus... 3 1.4 Kuntotarkastuksen tarkoitus...

Lisätiedot

Kenttäkierros irti olevien tiilien ja laastikappaleiden kartoittamiseksi

Kenttäkierros irti olevien tiilien ja laastikappaleiden kartoittamiseksi IdeaStructura www.ideastructura.com Kenttäkierros irti olevien tiilien ja laastikappaleiden kartoittamiseksi 21.10.2014 IdeaStructura www.ideastructura.com Kenttäkierros irti olevien tiilien ja laastikappaleiden

Lisätiedot

ASUNTO OY LANKASALPA

ASUNTO OY LANKASALPA KIINTEISTÖTARKASTUS 1 ASUNTO OY LANKASALPA Malmikatu 6 55100 Imatra 30.05.2011 KIINTEISTÖTARKASTUS 2 1. YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Asunto Oy Lankasalpa Malmikatu 6 55100 Imatra Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT Homevaurioiden tutkimisessa pääongelma ei liity: Näytteenoton tekniseen osaamiseen (ulkoisen kontaminaation estäminen,

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/24. Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson. Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa. Tutkimus pvm: 16.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/24. Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson. Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa. Tutkimus pvm: 16.10. Sivuja:1/24 Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson Kuntokartoitus Kohde: Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa Tutkimus pvm: 16.10.15 Raportointi pvm: 25.10.15 Läsnä olleet: Omistajat sekä

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 6.6.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Simonkallion Koulu Simonkalliontie 1, 01350 Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUSKLUSTERIN TRENDIT -korjaustoiminnan muutokset lähitulevaisuudessa

JULKISIVUKORJAUSKLUSTERIN TRENDIT -korjaustoiminnan muutokset lähitulevaisuudessa Julkisivukorjaamisen nykytila ja tulevat trendit Julkisivuyhdistyksen kevätseminaari Helsinki 9.5.2012 Jukka Lahdensivu Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustekniikan laitos JULKISIVUKORJAUSKLUSTERIN

Lisätiedot

Selvitys korjauskustannuksista

Selvitys korjauskustannuksista Selvitys korjauskustannuksista Johdanto Tässä arviossa tarkastellaan SR-raudan rakennusta jossa toimii rautakauppa sekä vuokralaisina muita pienyrittäjiä. Arviossa otetaan kantaa rakennuksen kunnon rapistuneisuuteen

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ

Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ Raportti Kuntotarkastus asuntokauppaa varten 17.06.2013 Laukaantie 4, Fax 0 10 322 0909 pts@pts.fi www.pts.fi Tekijä: Juhana

Lisätiedot

BETONIJULKISIVUJEN TOIMINTA

BETONIJULKISIVUJEN TOIMINTA FRAME Tutkimuksen päätösseminaari TTY Tietotalo 8.11.2012 Jukka Lahdensivu Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustekniikan laitos BETONIJULKISIVUJEN TOIMINTA Betonijulkisivujen toiminta Sisältö: - Tutkimusaineisto

Lisätiedot

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakennetutkimus

Lisätiedot

BETONIPINTOJEN KORJAUS JA MAALAUS

BETONIPINTOJEN KORJAUS JA MAALAUS BETONIPINTOJEN KORJAUS JA MAALAUS Betonipinnat Betonia on pinnoitettu ja pinnoitetaan: Suojaamaan rakennetta, betonia sekä rakenneteräksiä Pakkasrapautumista vastaan Rakenneterästen korroosiota vastaan

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(8) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Koulutalo. Valtakatu 34. 53100 Lappeenranta 29.08.2013

KUNTOTARKASTUS 1(8) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Koulutalo. Valtakatu 34. 53100 Lappeenranta 29.08.2013 1(8) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 34 53100 Lappeenranta 29.08.2013 2(8) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 34 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

Icopal Huoltopalvelut - Kattokuntotarkastus - Kattokuntotutkimus - Huoltosopimus. ICOPAL HUOLTOPALVELUT Tekniset tarkastukset kaikille kattopinnoille

Icopal Huoltopalvelut - Kattokuntotarkastus - Kattokuntotutkimus - Huoltosopimus. ICOPAL HUOLTOPALVELUT Tekniset tarkastukset kaikille kattopinnoille Icopal Huoltopalvelut - Kattokuntotarkastus - Kattokuntotutkimus - Huoltosopimus ICOPAL HUOLTOPALVELUT Tekniset tarkastukset kaikille kattopinnoille Icopal Huoltopalvelut pitää katon käyttökuntoisena pidempään

Lisätiedot

Varilan kuntoradan putkisilta

Varilan kuntoradan putkisilta 4.11.2016 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Muu päällysrakenne (pääkannattaja putki)...3 3 Päällyste...3 4 Kaiteet...3 5 Muut varusteet ja laitteet...3 6 Siltapaikan rakenteet...4 7 Sillan rakenneosien

Lisätiedot

Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä

Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Julkisivuyhdistys ry:n syyskokous 19.11.2009 Diana-auditorio, Helsinki Stina Linne Tekn yo. Esityksen sisältö Tutkimuksen taustat ja

Lisätiedot

JULKISIVUJEN JA PARVEKKEIDEN KUNTOTUTKIMUS

JULKISIVUJEN JA PARVEKKEIDEN KUNTOTUTKIMUS TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma Tutkintotyö Lauri Parkkinen JULKISIVUJEN JA PARVEKKEIDEN KUNTOTUTKIMUS Työn valvoja Työn teettäjä Tampere 2007 Lehtori Pekka Väisälä Insinööritoimisto

Lisätiedot

KIIKAN UIMAHALLI kuntoarvio- ja kuntotutkimustulosten esittely

KIIKAN UIMAHALLI kuntoarvio- ja kuntotutkimustulosten esittely KIIKAN UIMAHALLI kuntoarvio- ja kuntotutkimustulosten esittely Altaiden betonirakenteet, ympäröivien tilojen rakenteet 05.10.2016 RI (AMK) Kari Lehtola ja Rkm Timo Ekola Esityksen sisältö Kuntoarvio 2012;

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Vantaan kaupungintalo Vantaa

Vantaan kaupungintalo Vantaa Vantaan kaupungintalo Vantaa IKKUNOIDEN KUNNON YLEISSELVITYS 17.6.2011 Korjausrakentaminen ja 1 (9) 1 KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 1.1 Yleistiedot Työn tilaaja Kohde Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut/

Lisätiedot

RAPORTTI LAUTTASAAREN KARTANO HELSINKI JULKISIVUJEN JA PARVEKKEIDEN KUNTOTUTKIMUS 21.11.2011

RAPORTTI LAUTTASAAREN KARTANO HELSINKI JULKISIVUJEN JA PARVEKKEIDEN KUNTOTUTKIMUS 21.11.2011 RAPORTTI LAUTTASAARN KARTANO HLSINKI JULKISIVUJN JA PARVKKIDN KUNTOTUTKIMUS VAHANN OY Linnoitustie 5, FI-02600 spoo +358 20 769 8698 Kuntotutkimusraportti 2 (23) TIIVISTLMÄ Toimeksianto käsitti n kaikkien

Lisätiedot

AS OY RISUPADONTIE 4. RISUPADONTIE 4 00640 Helsinki

AS OY RISUPADONTIE 4. RISUPADONTIE 4 00640 Helsinki AS OY RISUPADONTIE 4 RISUPADONTIE 4 00640 Helsinki HANKESUUNNITELMA 27.11.2014 00640 Helsinki 2(13) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISET TIEDOT... 3 1.1 Rakennuskohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 n laatijat... 3 1.4

Lisätiedot

SUOMALAISTEN BETONIJULKISIVUJEN JA -PARVEKKEIDEN VAURIOITUMINEN BeKo -TUTKIMUKSEN MUKAAN

SUOMALAISTEN BETONIJULKISIVUJEN JA -PARVEKKEIDEN VAURIOITUMINEN BeKo -TUTKIMUKSEN MUKAAN SUOMALAISTEN BETONIJULKISIVUJEN JA -PARVEKKEIDEN VAURIOITUMINEN BeKo -TUTKIMUKSEN MUKAAN Jukka Lahdensivu, tekniikan lisensiaatti Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustekniikan laitos jukka.lahdensivu@tut.fi

Lisätiedot

VOIDAANKO ILMASTONMUUTOKSEN VAIKUTUKSIIN VAIKUTTAA JULKISIVUKORJAUKSILLA?

VOIDAANKO ILMASTONMUUTOKSEN VAIKUTUKSIIN VAIKUTTAA JULKISIVUKORJAUKSILLA? Ympäristö- ja yhdyskuntamessut Ilmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut Messukeskus, Hki 11.10.2012 Jukka Lahdensivu Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustekniikan laitos VOIDAANKO ILMASTONMUUTOKSEN

Lisätiedot

TARKKAILUSILLAT KOKEMUKSIA 20 VUODEN SEURANNASTA

TARKKAILUSILLAT KOKEMUKSIA 20 VUODEN SEURANNASTA TARKKAILUSILLAT KOKEMUKSIA 20 VUODEN SEURANNASTA 1 TARKKAILUSILLAT KOKEMUKSIA 20 VUODEN SEURANNASTA Sisältö: Johdanto Aineisto Tulokset Päätelmät 2 SILLAT SUOMESSA Liikenneviraston hallinnoimia siltoja

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

JULKISIVU-, PARVEKE- ja VESIKATTO- KUNNOSTUS. Asunto Oy Ristikukkula Yhtiökokous 22.9.2014

JULKISIVU-, PARVEKE- ja VESIKATTO- KUNNOSTUS. Asunto Oy Ristikukkula Yhtiökokous 22.9.2014 JULKISIVU-, PARVEKE- ja VESIKATTO- KUNNOSTUS Asunto Oy Ristikukkula Yhtiökokous 22.9.2014 As Oy Ristikukkula, julkisivut ja parvekkeet Tässä yhteenvedossa on esitetty julkisivu- ja parvekekorjaushankkeen

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOARVIO MELANKÄRKI SALMENTIE VALKEAKOSKI

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOARVIO MELANKÄRKI SALMENTIE VALKEAKOSKI 1/5 VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOARVIO MELANKÄRKI SALMENTIE 14 37600 VALKEAKOSKI 2/5 VESIKATE Rakennuksessa on loiva harjakatto (>1:9) ja katemateriaalina kaksinkertainen kumibitumihuopa. Vesikate on uusittu

Lisätiedot

Seljapolun päiväkoti Seljapolku 11 01360 Vantaa

Seljapolun päiväkoti Seljapolku 11 01360 Vantaa Seljapolun päiväkoti Seljapolku 11 01360 Vantaa Telefax 0207 436 275 Sivu 1 Yleistä vesikaton kuntotutkimuksesta Icopal Katto Oy:n kuntotutkimuksessa selvitetään vesikaton ja siihen liittyvien rakenteiden

Lisätiedot

TT-LAATTOJEN HALKEAMAT SELVITYS. Kimokujan koulu ja kirjasto Kimokuja 5 01200 Vantaa . 1 (21) 1920640 27.4.2011. Sisältö. Projekti VANTAAN KAUPUNKI

TT-LAATTOJEN HALKEAMAT SELVITYS. Kimokujan koulu ja kirjasto Kimokuja 5 01200 Vantaa . 1 (21) 1920640 27.4.2011. Sisältö. Projekti VANTAAN KAUPUNKI . 1 (21) Sisältö TT-LAATTOJEN HALKEAMAT SELVITYS Projekti VANTAAN KAUPUNKI Kimokujan koulu ja kirjasto Kimokuja 5 01200 Vantaa Rev. Päiväys Muuttanut Hyväksynyt Muutos Aaro Kohonen Oy www.aarokohonen.com

Lisätiedot

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa?

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Tutkimus: Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Stina Linne Tekn. yo betoni visioi -seminaari

Lisätiedot

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa?

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Tutkimus: Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Stina Linne Tekn. yo Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? betoni visioi -seminaari

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

BETONIKERROSTALON KUNTOTUTKIMUS, KORJAUSTAPAEHDOTUS JA KUSTANNUS- ARVIO

BETONIKERROSTALON KUNTOTUTKIMUS, KORJAUSTAPAEHDOTUS JA KUSTANNUS- ARVIO BETONIKERROSTALON KUNTOTUTKIMUS, KORJAUSTAPAEHDOTUS JA KUSTANNUS- ARVIO Mikko Moisio Opinnäytetyö Huhtikuu 2016 Rakennustekniikka Talonrakennustekniikka TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Rakennustekniikan

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30 1 7 Knuuttilantie 5 B, 61600 Jalasjärvi Rivitalorakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 12.30 2 7 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

Näytesivut. 4 Energiatehokkuuden parantaminen korjaushankkeissa. 4.1 Ulkoseinärakenteet

Näytesivut. 4 Energiatehokkuuden parantaminen korjaushankkeissa. 4.1 Ulkoseinärakenteet 4 Energiatehokkuuden parantaminen korjaushankkeissa Kiinteistön rakenteita ja teknisiä järjestelmiä ei juuri koskaan korjata pelkästään energiatehokkuuden vuoksi, vaan taustalla on lähes aina muu pakottava

Lisätiedot

Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa. Vantaan Kaupunki PL 6007

Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa. Vantaan Kaupunki PL 6007 Vesivahingon kosteuskartoitus Tarkastuskohde: Kaivokselan päiväkoti Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa Tilaaja: Krohn Mikko Vantaan Kaupunki PL 6007 Vahinkonumero: Tarkastaja: Hannu Peltola 040-538 7944 Tarkastuspvm:

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10. Sivuja:1/17 Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Kuntokartoitus Kohde: Von Julinintie 169, Fiskars Tutkimus pvm: 21.10.15 Raportointi pvm: 8.11.15 Tutkija: Rakennusmestari Mikael

Lisätiedot

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO LAUSUNTO PAROLANTIE 3, 02120 ESPOO 2 HUONEISTOJEN PÄÄTYJEN TARKASTUS AVATUILTA KOHDILTA Kohde: Tilaaja: As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

Erikoistarkastusselostus

Erikoistarkastusselostus Valtatien 6 parantaminen nelikaistaisena välillä Kärki Mansikkala, Lappeenranta, Joutseno ja Imatra Siltojen erikoistarkastukset Erikoistarkastusselostus Hartikkalan alikulkukäytävä, KaS-1052 O: SISÄLLYSLUETTELO:

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS Seuraavassa käsitellään vesikaton ja yläpohjan kuntotutkimusta. Kuntotutkimuksessa tarkastellaan vesikatteen ja sen alusrakenteen lisäksi mahdollista tuuletustilaa

Lisätiedot

Tutkimusseloste TT Lappeenrannan kaupungintalo, edustatori Laboratoriotutkimukset

Tutkimusseloste TT Lappeenrannan kaupungintalo, edustatori Laboratoriotutkimukset Tutkimusseloste TT 1562 Lappeenrannan kaupungintalo, edustatori Laboratoriotutkimukset 1 ( 17 ) Tilaajan tiedot Tilaaja Lappeenrannan kaupunki Osoite Villimiehenkatu 1 Postinumero 53100 Postitoimipaikka

Lisätiedot

Haddom skola Haddomintie 14, 07945 Kuggom

Haddom skola Haddomintie 14, 07945 Kuggom 1512197 6.1.215 Loviisan kaupunki Haddom skola Haddomintie 14, 7945 Kuggom Ramboll Finland Oy Niemenkatu 73, 1514 Lahti Puh. +358 2 755 611 Sisällys LAADUNVARMISTUS 3 ESIPUHE 4 1. RAKENNUSTEKNIIKKA 5 1.1

Lisätiedot

Kiinteistöjen. elinkaaripalvelut. tahtiranta.fi 075 758 0801

Kiinteistöjen. elinkaaripalvelut. tahtiranta.fi 075 758 0801 Kiinteistöjen elinkaaripalvelut 075 758 0801 Kuntoarviot Meiltä kiinteistöjen aistinvaraiset kuntoarviot ainetta rikkomattomin menetelmin ja kiinteistöhuoltokorttien kuntoarvio-ohjeita noudattaen. Kuntoarviolla

Lisätiedot

TARKASTUSKÄYNTI Santaholmantie 94, Haukipudas Talo-C, huoneiston C 1 osalta

TARKASTUSKÄYNTI Santaholmantie 94, Haukipudas Talo-C, huoneiston C 1 osalta TARKASTUSKÄYNTI 12.6.2014 Talo-C, huoneiston C 1 osalta 2 Sisällysluettelo 1. YLEISTIETOA TARKASTUKOHTEESTA... 3 2. VAINNOT KOHTEESTA JA TOIMENPIDESUOSITUKSET... 4 2.1. Perustukset, alapohja ja rakennuksen

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUS 18.10.2013. Laatija: Kari Löyttymäki 040-3130094 NOUSIAISTEN ALUN URHEILUTALO. Urheilutie 19 21270 NOUSIAINEN

KOSTEUSMITTAUS 18.10.2013. Laatija: Kari Löyttymäki 040-3130094 NOUSIAISTEN ALUN URHEILUTALO. Urheilutie 19 21270 NOUSIAINEN KOSTEUSMITTAUS 18.10.2013 Pohjakuva Mittauspöytäkirja Rakennekuvat Valokuvat Laatija: Kari Löyttymäki 040-3130094 Kohde: Osoite: NOUSIAISTEN ALUN URHEILUTALO Urheilutie 19 21270 NOUSIAINEN Puhelin: Reima

Lisätiedot

Kohde Suomen kasarmit Varastorakennus 20 Vuorikatu, Hämeenlinna

Kohde Suomen kasarmit Varastorakennus 20 Vuorikatu, Hämeenlinna 1 1. KOHTEEN TIEDOT Kohde Vuorikatu, Hämeenlinna Tilaaja Asko Taskila, Senaatti-kiinteistöt Myyntipäällikkö Kehityskiinteistöt PL 237 (Lintulahdenkatu 5 A) 00531 Helsinki gsm. 040 511 2157 2. TEKNINEN

Lisätiedot

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Vapaalantie 8A 01650 VANTAA 24H / 050-44 00 415 HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Osoite: Lippajärventie 1 02700 Espoo Yhteyshenkilö: Alexi Mygänen

Lisätiedot

KORJAUSTARVESELVITYS As Oy Kuopion Esimerkki Yleistä

KORJAUSTARVESELVITYS As Oy Kuopion Esimerkki Yleistä KORJAUSTARVESELVITYS As Oy Kuopion Esimerkki Yleistä Tämä korjaustarveselvitys pohjautuu kiinteistöstä 2010 laadittuun kuntoarvioon. Kiinteistön perustiedot löytyvät isännöitsijätodistuksesta. Kiinteistön

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTE Rakenteen tarkastus Materiaalien mikrobinäytteet

TUTKIMUSSELOSTE Rakenteen tarkastus Materiaalien mikrobinäytteet ASIANTUNTIJALAUSUNTO AS OY LAIDUNPOLKU 5 LAIDUNPOLKU 5 01360 VANTAA TUTKIMUSSELOSTE Rakenteen tarkastus Materiaalien mikrobinäytteet RAKSYSTEMS ANTICIMEX INSINÖÖRITOIMISTO OY W W W. R A K S Y S T E M S

Lisätiedot

ASBESTIANALYYSI 3340/ASB TUTKIMUSRAPORTTI 11.9.2014 1(2) Tilaaja: Ramboll Finland Oy / Jussi Aromaa Tilaus-/ toimituspäivä: 2.9.2014 (tilaus) Kohde/ projektinumero: Ristimäenkatu 1 ja 2 kiinteistöt, Tesoma

Lisätiedot

HINTAN VESILAITOS VESIKATON HAITTA- AINEKARTOITUS

HINTAN VESILAITOS VESIKATON HAITTA- AINEKARTOITUS Vastaanottaja Sara Alanärä, Oulun Vesi Asiakirjatyyppi Haitta-ainekartoitusraportti Päivämäärä 14.1.2016 HINTAN VESILAITOS VESIKATON HAITTA- AINEKARTOITUS HINTAN VESILAITOS VESIKATON HAITTA-AINEKARTOITUS

Lisätiedot

Julkisivun energiakorjaus. JSY Kevätkokous 8.5.2012 Stina Linne

Julkisivun energiakorjaus. JSY Kevätkokous 8.5.2012 Stina Linne Julkisivun energiakorjaus JSY Kevätkokous 8.5.2012 Stina Linne Esityksen sisältö Korjausrakentamisen osuus energiansäästötalkoissa Rakennusten lämpöenergian kulutus Julkisivun energiakorjaukset Korjausten

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 1 1(8)

VALOKUVAT LIITE 1 1(8) VALOKUVAT LIITE 1 1(8) Kuva 1. Keittiön vastaisen seinän rakenteena oli luokan puolella tiilikuori ja keittiön puolella betonikuori, joiden välissä oli mineraalivillaa 40 mm. Seinästä mitattiin rakennekosteuksia

Lisätiedot

RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT

RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Satamatie 15 90520 Oulu Liikelaitos Oulun Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Matias Pirttimaa TUTKIMUKSEN TEKIJÄT Instaro Oy

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS 13 Marjala Ärjänsaari Yrityksen/ja tarkastajan yhteystiedot ja pätevyys Tarkastuksen suorittaja(t) Kajaanin ammattikorkeakoulu/rakennustekniikan osasto Antti

Lisätiedot

Tilaus-/ toimituspäivä: 13.1.2014 (tilaus)

Tilaus-/ toimituspäivä: 13.1.2014 (tilaus) ASBESTIANALYYSI 2056/ASB TUTKIMUSRAPORTTI 17.1.2014 1(1) Tilaaja: Wise Group Finland Oy/ Tomi Valkeapää Tilaus/ toimituspäivä: 13.1.2014 (tilaus) Kohde/ projektinumero: Louhentie 3 Menetelmät: Näytteet

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

LOVIISAN VESITORNI TÄYDENTÄVÄ KUNTOTUTKIMUS 23.11.2012

LOVIISAN VESITORNI TÄYDENTÄVÄ KUNTOTUTKIMUS 23.11.2012 LOVIISAN VESITORNI TÄYDENTÄVÄ KUNTOTUTKIMUS 23.11.2012 LOVIISAN VESITORNI TÄYDENTÄVÄ KUNTOTUTKIMUS Timo Raiski diplomi-insinööri Pauliina Tammi diplomi-insinööri Tampereella 23.11.2012 1 Loviisan vesitorni

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Rakenteiden kosteusmittaus Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Tilaaja: Elina Väänänen Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy PL 5202 70701 Kuopio Tarkastaja: Mika Holm 040-760 2737

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2)

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2) .6.0 Parveke ja luhtikäytävä (-8/P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita 8-kerroksisen P-paloluokan asuin-

Lisätiedot

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus Kattorakenteen kuntotutkimus Kottby lågstadie Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Raportin päiväys 16.2.2015 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakenteenkuntotutkimus

Lisätiedot

ASUNTO OY HAUKKALINNA HANKKEEN ALOITUSINFO

ASUNTO OY HAUKKALINNA HANKKEEN ALOITUSINFO ASUNTO OY HAUKKALINNA HANKKEEN ALOITUSINFO 15.3.2017 Esa Niemi 28.2.2017 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA SUUNNITTELUN ETENEMINEN KORJAUSHANKKEESSA LUPAHAKEMUS SOVITTAESSA 1 2 3 4 5 KUNTOTUTKIMUS TYÖN SISÄLLÖN SOPIMINEN

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2) 4.6.0.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan rakennuksen näkökulmasta.

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 Niinimaantie 691, 63210 Niinimaa Omakotitalon kuntokatselmus 9.12.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 2/7 Tilaus 2.12.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS 21 Leirimaja Ärjänsaari Yrityksen/ja tarkastajan yhteystiedot ja pätevyys Tarkastuksen suorittaja(t) Kajaanin ammattikorkeakoulu/rakennustekniikan osasto Antti

Lisätiedot

SARVIKUONO KORTTELI K 31 SOFIANKATU 4 JA UNIONINKATU 25, VESIKATTOJEN KORJAUSTYÖT. HANKESUUNNITELMA Hanke 86893 19.8.2011

SARVIKUONO KORTTELI K 31 SOFIANKATU 4 JA UNIONINKATU 25, VESIKATTOJEN KORJAUSTYÖT. HANKESUUNNITELMA Hanke 86893 19.8.2011 SARVIKUONO KORTTELI K 31 SOFIANKATU 4 JA UNIONINKATU 25, VESIKATTOJEN KORJAUSTYÖT HANKESUUNNITELMA Hanke 86893 19.8.2011 HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS TARKASTUSVIRASTO KAUPUNGINMUSEO 2 1 YHTEENVETO 1.1

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14.

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14. Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Gun Adamsson Mittauspöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari Pintamittaus Tutkimus pvm: 14.8.15 Raportointi pvm: 14.815 Yhteyshenkilö: Gun Adamsson Tutkijat:

Lisätiedot

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset ja tutkimukset 3 2 KOSTEUSKARTOITUKSEN TULOKSET 4 2.1 Havainnot

Lisätiedot

KUNTOTUTKIMUS JULKISIVUJEN RAPPAUSPINTOJEN JA PARVEKKEIDEN BETONIRAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS

KUNTOTUTKIMUS JULKISIVUJEN RAPPAUSPINTOJEN JA PARVEKKEIDEN BETONIRAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS MALLI KUNTOTUTKIMUS JULKISIVUJEN RAPPAUSPINTOJEN JA PARVEKKEIDEN BETONIRAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS Asunto Oy Pikalähetintie 14 ja 18 Pikalähetintie 14 ja 18 00620 Helsinki Helsingissä 28.12.2016 Helsinki,

Lisätiedot

Kattokuntotutkimus. Kartoittaja Mika Lindberg puh: 0400-207 846. Ojahaan Varia. Ojahaantie 5 01600 Vantaa

Kattokuntotutkimus. Kartoittaja Mika Lindberg puh: 0400-207 846. Ojahaan Varia. Ojahaantie 5 01600 Vantaa Kattokuntotutkimus Päivämäärä 27.9.2010 Kartoittaja Mika Lindberg puh: 0400-207 846 Raportinlaatija Tilaaja Kohde Mika Lindberg Jouni Räsänen puh: 040-836 7993/ jouni.rasanen@vantaa.fi Ojahaan Varia. Ojahaantie

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00 1 8 Knuuttilantie 5 C, 61600 Jalasjärvi Asuinrakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 15.00 2 8 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot