Muutoksissa on mahdollisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muutoksissa on mahdollisuus"

Transkriptio

1

2 Muutoksissa on mahdollisuus Suurin osa ihmisistä pelkää muutoksia, liittyvät ne sitten työ- tai siviilielämään. Pelko on ymmärrettävää, sillä usein muutos pakottaa meidät kohtamaan jotakin uutta ja tuntematonta. Se voi johdattaa meidät epämukavuusalueellemme, jonne emme halua vapaaehtoisesti mennä. Silti elämä on usein yhtä muutosta ja etenkin työelämässä aletaan jo olla tilanteessa, jossa muutokset muodostavat ison osan arkea. Rayn avustusesitys vuodelle 2015 on meille työelämän muutoksesta hyvä esimerkki. Koska emme saaneet aivan hakemaamme avustussummaa yhdistyksellemme, joudumme muuttamaan syksyllä suunnittelemiamme toimintoja. Toivon, että osaamme kohdistaa muutokset niin, että ne näkyvät jäsentemme arjessa mahdollisimman vähän. Mielenterveysomaisille arkielämän muutos ei aina tarjoa hyviä asioita, vaan epävarmuutta, pakolla suoritettua hyppyä tuntemattomaan. Joskus muutos voi olla raastavan hidas, jolloin omainen vain odottaa silmät sidottuina mistä itsensä ja läheisensä muutoksen jälkeen löytää ja onko elämän hutera verkko vielä niin voimakas, että se nappaa jälleen kerran kokonaisina kiinni henkilöt, jotka on pakotettu muutoksen benji-hyppyyn. Muutoksissa on miltei aina myös mahdollisuus. Ne voivat tarjota arkea virkistäviä tuulahduksia, parempia ajattelu- ja toimintatapamalleja tai mahdollisuuden kohdata uusia asioita ja ihmisiä. Olen jäämässä maaliskuun aikana hetkeksi pois yhdistyksemme toiminnasta. Perheemme kasvaessa yhdellä henkilöllä, saan keskittyä jälleen elämän peruskysymyksiin ja kerätä uusia kokemuksia. Pienen vauvan tuoksu, valvotut yöt ja uuden elämän ihme sekoittuvat suloisesti keskenään tarjoten ainutlaatuisia kokemuksia, jossa varmasti tulevat vaihtelemaan toivon ja epätoivon, riittämättömyyden, epävarmuuden, elämän ihmeen, onnen ja korvaamattomuuden tunteet. Monia kokemuksia rikkaampana palaan jälleen työhöni elämänkellon niin osoittaessa. Siihen asti tehtävääni hoitamaan haetaan sijaista ( joka varmasti tarjoaa oman persoonansa, kontaktiensa ja kiinnostuksensa mukaisesti yhdistyksellemme sopivan määrän muutoksen tuulahduksia vahvistaen näin asiantuntemustamme ja toimintaamme. Tämä on tilaisuutemme saada uusia näkökulmia toimintaamme!

3 Yksinäisyyttä vastaan-tapahtuma Yksinäisyys on ilmiö, joka tunnetaan koko yhteiskunnassamme, kaikissa ikä- ja sosiaaliluokissa. Se on ihmisen itsensä kokema tunnetila. Joillekin se on oma valinta, mutta aina ei näin ole. Viimeisimpien tutkimusten mukaan yksinäisyys ei ole mikään pieni juttu! Se voi lisätä riskiä kuolla ennenaikaisesti jopa yhtä paljon kuin tupakointi, ylipaino tai korkea verenpaine. Tahattoman yksinäisyyden vähentämiseksi voimme jokainen yrittää tehdä jotakin arjessamme. Muutama sananen arjessa ventovieraan kanssa, voi olla toiselle päivän ainoa kontakti. Se pieni katse, hymy ja ne muutamat sanat voivat pelastaa toisen päivän. Markkinapäivänä 4.2. yhdistyksemme on mukana Päijät-Hämeen ehkäisevän mielenterveysja päihdetyön verkoston ja Lahden kaupunginteatterin kanssa toteuttamassa YHTEYTTÄkampanjaa, joka nostaa rohkeasti esille yksinäisyyden teeman. Tässä tiedotteessa on lisätietoja tapahtumasta. Tule rohkeasti joukkoon mukaan ja piiritetään pitkällä ihmisketjulla teatterirakennus osoittamalla, että yksinäisyys ei saisi olla pakollista kenellekään! Osallistuthan taas rohkeasti yhdistyksemme kevätkauden muihinkin toimintoihin! Rohkaisethan myös muita omaisia tutustumaan toimintaamme! Aurinkoisia päiviä kevääseesi toivoen Sanna Saarenkoski toiminnanjohtaja

4 Kelan etuuksien vuosi-ilmoitustiedot nyt verkossa Tammikuusta 2015 alkaen Kelan asiakkaat näkevät saamiensa veronalaisten etuuksien määrän ja niistä toimitetun ennakonpidätyksen Kelan verkkoasiointipalvelussa. Aiemmin Kela postitti vuosi-ilmoituksen asiakkaille. Vuosi-ilmoitustiedot ovat katseltavissa verovuoden 2013 tiedoista alkaen. Kela ilmoittaa vuosi-ilmoitustiedot suoraan Verohallinnolle, joka ottaa ne huomioon asiakkaan verotuksessa. Muutos on osa Kelan verkkopalveluiden kehittämistyötä, jonka tavoitteena on rakentaa entistä paremmin asiakkaiden tarpeita palveleva verkkoasiointikokonaisuus. Muutoksen tavoitteena on myös vähentää kirjeiden määrää, ja näin säästää Kelan postitus- ja tulostuskuluissa. Kelan maksupalvelu on lähettänyt asiakkaille vuosittain 1,8 miljoonaa vuosi-ilmoituskirjettä. Tavoitteena on vähentää näiden kirjeiden määrä noin kappaleeseen vuodessa. Tulevaisuudessa Kela lähettää siis 1,1 miljoonaa vuosiilmoituskirjettä vähemmän kuin nykyisin. Tietyt asiakasryhmät saavat edelleen vuosi-ilmoitustiedot postitse Jatkossa enää eläkkeensaajat, edunvalvojat, palveluntuottajat, alle 18-vuotiaat sekä kuolinpesät saavat vuosi-ilmoituskirjeen postitse. Kaikki muut löytävät tiedot Kelan verkkoasiointipalvelusta ja voivat tarvittaessa tulostaa tiedot sieltä. Näin voit katsoa tiedot verkkoasiointipalvelusta Kelan verkkoasiointipalvelu on osoitteessa Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vasemman reunan navigaatiossa on Tiedot verotukseen -linkki. Se näkyy vain niille asiakkaille, joille Kela on maksanut veronalaisia etuuksia vuonna 2013 tai Tiedot verotukseen -linkin kautta pääset tarvittaessa myös tulostamaan vuosi-ilmoitustiedot. Lisätietoja asiakkaille: Kelan verkkoasiointipalvelu:

5 Kaksisuuntainen (maanis-depressiivinen) mielialahäiriö Lääkärikirja Duodecim psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttunen Kaksisuuntaisille mielialahäiriöille (bipolaarisille) eli maanis-depressiivisille häiriöille on ominaista toisiaan vaihtelevin välein seuraavat masennus- ja maniajaksot. Sairausjaksojen välillä henkilö voi olla täysin oireeton, mutta saattaa myös kärsiä lievemmistä masennus- tai muista oireista. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusjaksot eivät eroa oirekuvaltaan tavallisista masennustiloista. Ne saattavat kuitenkin olla kestoltaan jonkin verran lyhyempiä, ja niissä esiintyy muita masennustiloja yleisemmin psykoottisia oireita, ajatusten ja liikkeiden hidastumista, liikaunisuutta, ruokahalun kasvua ja lihomista. Masennustilojen lääkehoidon kannalta on tärkeätä tietää, onko kyseessä kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusjakso vai muu masennustila. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusvaiheet ovat yleensä pitempään kestäviä kuin mania- ja hypomaniajaksot. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusjaksot eivät aina ole luonteeltaan lääkehoidosta hyötyviä tiloja. Etenkin pitkittyvä masentuneisuus on seurausta toistuvien sairausjaksojen itsetunnolle kipeistä seurauksista ja vaikutuksista, joiden rakentava työstäminen edellyttää usein tiivistä ja tukevaa psykoterapeuttista suhdetta. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosi edellyttää, että ainakin yksi sairausjaksoista on ollut maaninen tai lievästi maaninen (hypomaaninen). Jos mieliala on sairausjakson aikana selvästi maaninen, kyse on I tyypin muoto. Jos jakso on luonteeltaan hypomaaninen eli lievästi maaninen, kyse on II tyypin muodosta. Jos sairausjakson aikana ilmenee sekä depression että manian oireita, tilaa kutsutaan sekamuotoiseksi jaksoksi. Oireet Manian tyypillisiä piirteitä ovat vähintään viikon yhtäjaksoisesti kestävä jakso, jona aikana henkilön mieliala on kohonnut normaalista poikkeavalla tavalla. Usein kohonneeseen mielialaan liittyy myös ärtyisyys. Maniassa olevan aktiivisuus, puheliaisuus, ajatuksen riento ja itsetunto ovat voimakkaasti kohonneet. Hänen unen tarpeensa on selvästi vähentynyt. Henkilöllä on eriasteisia suuruuskuvitelmia ja hän on hajanainen ja keskittymiskyvytön. Usein hän tuhlaa rahaa arvostelukyvyttömästi, osallistuu kritiikittömästi kaikkeen vaaralliseen, on hyperseksuaalinen ja käyttäytyy sopimattomasti. Hypomania on maniaa lievempi jakso, jonka oireet muistuttavat maniaa mutta ovat asteeltaan selvästi lievempiä eivätkä koskaan mielisairauteen verrattavissa (psykoottisia). Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kakkostyypille ominaisen hypomaniajakson erottaminen psykologisiin tekijöihin ja persoonallisuuden rakenteeseen liittyvistä mielialan vaihteluista on usein varsin vaikeaa. Hypomanian erottaminen myönteisestä tai luonteenomaisesta innostumisesta on joskus varsin vaikeaa. Hypomaniassa korostuu innostumisen ohella kuitenkin myös ärtyisyys, lyhytjännittyneisyys, keskittymisvaikeudet, unettomuus ja usein myös lisääntynyt alkoholin käyttö.

6 Ainakin noin 1 % aikuisista sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Alttius sairastua kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön on yleensä osin perinnöllistä Sairauden kulku Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista alttius sairausjaksojen toistumiseen. Eri henkilöillä sairausjaksojen määrä elämän aikana vaihtelee suuresti muutamasta jaksosta jopa useisiin kymmeniin. Yli 90 %:lla ensimmäinen sairausjakso ilmenee nuorella aikuisiällä vuoden iässä. Jos ensimmäinen maniajakso ilmenee myöhemmällä iällä, taustalla saattaa olla jokin aivo- tai muu somaattinen sairaus. Ensimmäisen ja toisen sairausjakson väli on keskimäärin 3 4 vuotta, sen jälkeen sairausjaksot toistuvat saattavat toistua 1 3 vuoden välein. Sairausjaksojen tiheys vaihtelee kuitenkin suuresti eri henkilöillä. Joskus sairausjaksoja ilmenee yli neljä jaksoa vuodessa, jolloin kyse on kaksisuuntaisen mielialahäiriön nopeasyklisestä muodosta. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi lisätä sairausjaksojen tiheyttä. Asianmukaisella lääkehoidolla ja elämäntapojen hallinnalla sairausjaksojen toistumista voidaan vähentää huomattavasti. Toistuviin sairausjaksoihin liittyy korkea avioerojen, työuran katkeamisen ja työkyvyttömyyden riski. Lisäksi kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyy selväsi kohonnut itsemurhariski. Erityisesti mania- ja hypomaniajaksoihin liittyy usein jaksottaista alkoholin runsasta ja pakonomaista käyttöä. Selvästi episodimaisen alkoholin väärinkäytön taustalla voi olla diagnosoimaton ja hoitamaton kaksisuuntainen mielialahäiriö. Itsehoito Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hallinnan perusedellytys on kyky hyväksyä alttiutensa sairastua toistuviin mania- ja depressiojaksoihin. Sairausjaksojen toistumista voidaan useimpien kohdalla olennaisesti vähentää tai jopa kokonaan estää asianmukaisella lääkityksellä tai elämäntapojen muutoksella. Keskeisin keino estää toistuvia sairausjaksoja on joko jatkuva tai heti sairausjaksojen esioireiden ilmetessä aloitettu lääkitys. Monet kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuvat suhtautuvat kuitenkin torjuvasti lääkehoitoon tai lopettavat sen manian tai hypomanian alkaessa eli juuri silloin, kun he eniten hyötyisivät lääkkeiden käytöstä. Sairausjaksoja olennaisesti lyhentävän tai niiden toistumista estävän lääkehoidon toteuttaminen on hankalaa, jos henkilö ei psykiatrisiin sairauksiin usein liittyvän häpeän tai muista syistä hyväksy sairauttaan. Monet sairaudesta kärsivät ovat sairausjaksojen välillä täysin oireettomia. Mahdolliset uusiutuvat sairausjaksot ovat olennaisesti helpompia hallita, jos sairastumisalttiudesta kärsivä oppii tunnistamaan uusiutuvalle sairausjaksolle ominaiset varomerkit tai esioireet. Tällaisia uusiutuvan sairausjakson esioireita voivat olla mielialan, unen tarpeen, keskittymiskyvyn, energisyyden, itsetunnon ja seksuaalisen mielenkiinnon pienet muutokset. Varomerkkien tunnistaminen auttaa kääntymään lääkärin puoleen ja estämään vakavan sairausjakson kehittymisen tai pitkittymisen. Tässä mielessä moni sairausalttiudesta kärsivä opettelee pitämään yksinkertaista mieliala- ja oirepäiväkirjaa. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivälle on arvokasta, jos hänen puolisonsa, vanhempansa tai ystävänsä voivat tukea häntä sairauden eri vaiheissa. Hyvä ystävä tai puoliso huomaa manian esioireet hoitavaa lääkäriä aikaisemmin. Puolisoiden välisiä suhteita voi kuitenkin kiristää, jos pikkuriidat tai tavanomaiset mielialan vaihtelut nähdään aina sairauden esioireina. Puolison, ystävän

7 ja hoitavan lääkärin kanssa kannattaa tehdä suunnitelma, kuinka toimia sairausjaksojen esioireiden ilmetessä. Hypomanian tai manian varomerkkien ilmetessä on tärkeää ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä hoitavaan lääkäriin, koska aika esioireiden ilmenemistä varsinaisen sairausjakson alkamiseen on monesti varsin lyhyt. Tällöin on myös tärkeää pyrkiä välttämään kaikkea ylimääräistä toimintaa ja fyysistä aktiviteettia, koska toiminta voi pahentaa manian oireita. Alkoholia tai huumeita ei tule tällöin käyttää lainkaan ja kahvin, teen sekä kofeiinipitoisten virvokkeiden ja energiajuomien käyttöä tulee rajoittaa. Hypomanian tai manian uhatessa virikkeiden määrää tulee rajoittaa. Manian esioireista tai oireista kärsivän tulee etsiytyä rauhalliseen ympäristöön, jossa on vain vähän ihmisiä. Tärkeää on myös säännöllinen univalverytmi ja riittävä unen määrä. Hypomaniaa tai maniaan liittyvä lyhytunisuuden tai unettomuuden hoito edellyttää yleensä asianmukaista lääkehoitoa mielialan tasaajalla tai antipsykootilla. Pelkkä nukahduslääke ei tällöin ole riittävä. Kokemuksen mukaan stressitilanteet voivat lisätä alttiutta sairastua uuteen jaksoon. Erilaisten stressitilanteiden välttäminen ja hallinnan opettelu voi vähentää sairastumisalttiutta. Erilaiset rentoutumiskeinot ja harrastukset voivat olla arvokkaita stressin hallinnassa. Mahdollisuus puhua avoimesti stressiä aiheuttavista tilanteista ja ristiriidoista joko läheisille, lääkärille tai psykoterapeutille vähentää sairausjaksoja laukaisevia stressitekijöitä. Pyrkimys säännölliseen univalverytmiin ja riittävään yöuneen myös viikonloppuisin voi olla tärkeä keino vähentää sairastumisalttiutta. Tämä johtuu siitä, että elimistön vuorokausirytmien häiriöt saattavat olla eräs sairausjaksoja laukaiseva tekijä. Univalverytmin pitäminen säännöllisenä edellyttää pääsääntöisesti säännöllistä nukkumaanmenoaikaa ja heräämistä aamuisin. Säännöllinen univalverytmi tulee säilyttää myös viikonloppuisin. Vuorotyö, ylityöt ja vuorokausirytmin jatkuva rikkoontuminen lentomatkojen vuoksi saattaa lisätä sairausjaksojen uusiutumista. Sairauden hallinnan kannalta on aina eduksi, jos sairausalttiudesta kärsivä voi työpaikallaan avoimesti puhua sairastumisalttiudestaan esimiehensä tai työtovereittensa kanssa. Jääminen riittävän ajoissa sairauslomalle voi olennaisesti lyhentää sairausjaksoa ja estää tarpeettoman ajautumisen ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. Alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä kannattaa välttää. Vähänkin suurempi alkoholin käyttö rikkoo helposti univalverytmin altistaen sairausjaksojen uusiutumiselle. Päihdeongelma huonontaa sairauden ennustetta heikentäessään arvostelukykyä ja lisätessään itsetuhokäyttäytymisen riskiä. Kannabiksen käyttö voi pidentää tai tihentää sairausjaksoja, sekä lisätä maanisia oireita. Tärkeitä päätöksiä, kuten ammatin tai työ vaihtamista, merkittäviä taloudellisia tai seurustelusuhteita koskevia päätöksiä, ei kannata tehdä hypomaniassa tai maanisessa tilassa, ei myöskään masennusjaksojen aikana. Päätösten teko on viisasta siirtää ajankohtaan, jolloin mieliala on tasoittunut. Hypomanian tai manian esioireista tai oireista kärsivän tulee välttää vähänkin suurempia ostoksia ja antaa luottokorttinsa puolisolleen. Toistuvista maniajaksoista kärsivän kannattaa myös harkita edunvalvojan nimeämistä itselleen välttääkseen yletöntä rahojen tuhlaamista maniajaksojen aikana. Masennusjakson esioireiden ilmetessä on myös tärkeää kääntyä hoitavan lääkärin puoleen. Mikäli lääkäri ei ole aikaisemmin hoitanut potilasta, on tärkeää kertoa lääkärille aikaisemmista mania- tai hypomaniajaksoista, jotta masennustilaa ei hoidettaisi tavallisen masennustilan tavoin masennuslääkkeillä. Tavanomaisten masennuslääkkeiden käyttö kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusvaiheiden hoidossa voi laukaista manian tai tihentää sairausjaksojen tiheyttä.

8 Masennusvaiheen esioireiden tai oireiden ilmetessä nukkuminen on rajoitettava korkeintaan kahdeksaan tuntiin vuorokaudessa, koska liiallinen nukkuminen pahentaa masennuksen oireita. Suhteellisen vähäinenkin säännöllinen liikunta lievittää masennusoireita. Alkoholi ja huumeet pahentavat masennusoireita. Milloin hoitoon Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän tai sitä itsessään epäilevän on aina viisasta lähiviikkojen aikana kääntyä psykiatrin tai mielenterveystoimiston puoleen. Manian tai vakavaasteisen masennustilan ilmetessä henkilön tulee hakeutua lähivuorikausien aikana. Vakavaasteisessa tai psykoottissa maniassa oleva ei usein koe olevansa sairas, jolloin hänet tulee toimittaa kiireellisesti tai lähivuorokausien kuluessa tahdonvastaisesti sairaalahoitoon. Asianmukaisella hoidolla sairausjaksoja kestoa ja toistumista voidaan olennaisesti vähentää. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoidossa käytetään ensisijaisesti erilaisia mielialantasaajia sekä antipsykoottisia lääkkeitä (antipsykootteja). Antipsykoottisista lääkkeistä saatava hyöty ei edellytä, että sairauden kuva ei olisikaan psykoottinen. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusjaksojen lääkehoito eroaa muiden masennustilojen hoidosta siinä suhteessa, että lääkehoidossa käytetään masennuslääkkeiden asemasta ensi sijassa mielialantasaajia. Masennuslääkkeitä voidaan myös käyttää kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennustilojen hoidossa, mutta tällöin niitä käytetään yhdessä mielialantasaajien kanssa. Pelkän masennuslääkkeen käyttö saattaa laukaista maniatilan tai tihentää sairausepisodien esiintymistä. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kognitiivisessa psykoterapiassa keskeistä on sairauden hallinnan opettelu. Sairaudesta kärsivät voivat taustansa ja elämäntilanteensa mukaan kuitenkin hyötyä myös psykodynaamisesta yksilöterapiasta tai pariterapiasta.

9 Tervetuloa juhlistamaan synttäreitä kahvikupposen ja kakun kera toimistolle ti 10.2 klo 12-14!

10 Suomalainen komediaklassikko itseriittoisesta tehtaanjohtajasta Kovalla työllä asemansa saavuttanut tehtaanjohtaja Julius Särkelä pitää itsepäisesti kiinni ajatuksistaan ja päätöksistään niin tehtaalla kuin kotonakin. Asiat rullaavat parhaiten silloin, kun ne menevät Särkelän pillin mukaan. Kun Särkelä Itte on maailman napa, jää muille keinoksi imartelu ja se saa lopulta Särkelän paljastamaan todellisen minänsä. Ilmari Turjan komedia on yksi Suomen esitetyimmistä näytelmistä. Hän kirjoitti näytelmänsä Silloin tuollaisia Särkelöitä oli maassamme, enää heitä ei ole, vai onko? Kokoontuminen Lahden kaupunginteatterin aulassa klo 18.30, jossa jaetaan liput. Väliajalla nautitaan yhdessä kahvi/tee suklaisen teatterileivoksen kera. Sitovat ilmoittautumiset ti 10.2 mennessä toimistoon p tai Illan hinta on 13 /henkilö ja lippuja on rajoitettu määrä. Lippu maksetaan ilm. jälkeen 10.2 mennessä Omaiset mielenterveystyön tukena P-H:n yhdistys ry:n tilille FI , viestiin oma nimesi ja teatteri-ilta. Kerrothan ilmoittautumisesi yhteydessä mahdollisen erityisruokavaliosi sekä jos olet eläkeläinen!

11 Linna-Hotelli on uhkea ja tunnelmallinen hotelli. Parisataa vuotta vanhojen seinien ympärille kasvaneesta Linnasta löytyvät kodikkaiden huoneiden lisäksi saunat, uima-allas ja iso urheilusali. Maaseuturavintola Linnanrauha tarjoaa herkullista ja terveellistä lähiruokaa osaajien käsistä suoraan pöytään. Kaunis ekonkosken luontopolku lähtee aivan Linna Hotellin vierestä. Vaihteleva maasto, kauniit maisemat ja luontorastit tekevät reitistä mielenkiintoisen. Hartolan Kuninkaallinen Golfkenttä sijaitsee hotellin vieressä sekä Tainionvirran lohijoki on vavanheiton päässä. Linnasta saa myös kalastusluvat ja sieltä vuokrataan Vision:n kalastusvälineitä. Linna-Hotelli tarjoaa siis hienot puitteet perinteiselle voimavaraviikonlopullemme, jonka tarkoitus on tarjota vertaistukea, voimia ja virkistystä. Voimavaraviikonlopun hinta on 63 /henkilö. Majoittuminen 2 hlöä/huone. Hintaan sisältyy majoittumisen lisäksi ohjelman mukaiset ruoat ja aktiviteetit. Matkat jokainen järjestää ja kustantaa itse. Ilmoitathan mahdollisesta kyydin tarpeesta tai jos voit itse tarjota kyydin jollekin. Ilmoittaudu mukaan ma 9.2 ti 31.3 välisenä aikana toimistolle puh tai toimisto@omaiset.fi. Paikkoja on rajoitettu määrä, joten varaa paikkasi ajoissa! Ilmoittautuminen on sitova. Maksu suoritetaan ti 31.3 mennessä Omaiset mielenterveystyön tukena P-H:n yhdistys ry:n tilille: FI , viestiin oma nimesi ja voimavaraviikonloppu. Muista kertoa mahdollinen erityisruokavalio ilmoittautumisesi yhteydessä. Ilmoitathan myös, mikäli saavut myöhemmin tai poistut aikaisemmin viikonlopun vietosta. Yhdistyksellä on tarvittaessa oikeus muuttaa ohjelmaa tai olla toteuttamatta viikonloppua.

12 pe 24.4 klo 17:00 majoittuminen 17:00 18:00 päivällinen buffeesta 18:30 19:30 vertaistuellinen yhteistuokio 19:30 mahdollisuus saunomiseen ja uintiin + iltapalaa la 25.4 klo 8:00 9:00 Linnanrauhan maalaisaamiainen 9:30 11:30 Alustus/luento + keskustelua 11:30 12:30 Lounas 13:00 15:30 Luontoretki + päiväkahvi laavulla 16:00 18:30 saunaosasto + kynttiläuinti 19:00 20:00 herkullinen parsa buffee 20:00 21:00 vertaistuellinen yhteistuokio + iltapalaa su 26.4 klo 8:30 9:30 Linnunrauhan maalaisaamiainen 10:00 11:30 vertaistuellinen yhteistuokio 12:00 13:00 Lounas Hyvää kotimatkaa!

13

14 Tule hakemaan arkeesi uusia työkaluja! Järjestämme jälleen keväällä 2015 omaisille voimavarakoulun." Toiminta on tarkoitettu kaikille omaisille, ikään katsomatta. Voimavarakoulun tarkoituksena on ennaltaehkäistä uupumusta ja kartuttaa voimavaroja sekä tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia. Sari tapaa kaikki ryhmäläiset yksitellen ennen ryhmän alkua. Oppimateriaalina käytämme Tarja Koffertin ja Katriina Kuusen kirjaa - "Depressiokoulu, opi masennuksen ehkäisy - ja hoitotaitoja." Tämä kirja soveltuu jokaiselle oman mielialansa kohentamisesta kiinnostuneelle. Stressi, uupumus ja depressio liittyvät yhteen ja muodostavat helposti pahenevan kierteen. Voimavarakoulun tarkoituksena on ehkäistä ja katkaista tämä kierre. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta omista mielialoista ja taitoja vaikuttaa niihin. Tämän työkirjan tehtävien avulla opiskellaan toimintojen, ajatusten, ongelmaratkaisujen ja sosiaalisten suhteiden vaikutusta mielialaan. Voimavarakoulu auttaa ryhmäläisiä rakentamaan työkalupakkinsa masennuksen ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi. Voimavarakoulun kesto on 10x2h ja ryhmän kokoontumisajat ovat; to 5.3, 12.3, 19.3, 26.3, 2.4, 9.4, 16.4, 23.4, 30.4 sekä klo Kokoontumispaikkana on yhdistyksen palvelupiste, osoitteessa Rauhankatu 3. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: omaisvalmentaja Sari Valjakka, sari.valjakka@omaiset.fi

15 ma 2.2 Prospect + -ryhmä 4/5 (vain Prospectin käyneille) klo toimistolla. Ennakkoilmoittautuminen! ti 3.2 vertaisryhmä päiväsaikaan klo toimistolla Rauhankatu 3, katutaso. Ei ennakkoilmoittautumista. ti 3.2 Sysmän vertaistukiryhmä klo , Sysmän terveysaseman kokoushuoneessa. Ei ennakkoilmoittautumista! ti 4.2 tapahtuma- Yksinäisyyden ehkäisemiseksi klo kokoontuminen Lahden kaupunginteatterin edustalle. Luvassa paljon mukavaa ohjelmaa! KTS. LIITE! ke 4.2 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) ma 9.2 Lahden vertaistukiryhmä 2 klo palvelupisteellä, ma 9.2 Prospect + -ryhmä 5/5 (vain Prospectin käyneille) klo :30 toimistolla. Ennakkoilmoittautuminen! ti 10.2 Yhdistyksen vuosipäivä. Tule kahville ja kakulle toimistolle klo ! ti 10.2 Lahden vertaistukiryhmä 1 klo palvelupisteellä, ti 10.2 Heinolan vertaistukiryhmä klo Heinolan Jyränkölä Setlementin Tuttavantuvalla, Koulukatu 18. Ei ennakkoilmoittautumista! ke 11.2 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 12.2 Kouvolan vertaistukiryhmä klo Pohjolantalon Veturitiloissa Kouvolassa. Ei ennakkoilmoittautumista!

16 la 14.2 Lahden kaupungin teatteriin klo Kts. liite! ma 16.2 Miesryhmä klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3. ke 18.2 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 19.2 Helsinkiin. vko 9, Toimisto kiinni! ma 2.3 Lahden vertaistukiryhmä 2 klo palvelupisteellä, ti 3.3 vertaisryhmä päiväsaikaan klo toimistolla Rauhankatu 3, katutaso. Ei ennakkoilmoittautumista. ti 3.3 Sysmän vertaistukiryhmä klo , Sysmän terveysaseman kokoushuoneessa. Ei ennakkoilmoittautumista! ti 3.3 Lahden vertaistukiryhmä 1 klo palvelupisteellä, ke 4.3 OMAISOLKKARI klo palvelupisteellä Rauhankatu 3. Tervetuloa markkinakahville ja juttelemaan! ke 4.3 VIIVI JA VALTTERI nuorten vertaistukitoiminta alkaa klo Omaisyhdistyksen tiloissa, Rauhankatu 3, katutaso, Lahti. Ennakkoilmoittautuminen! TERVETULOA NUORET AIKUISET! ke 4.3 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 5.3 alkaa Voimavarakoulu 1/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso. Ennakkoilmoittautuminen. to 5.3 Kouvolan vertaistukiryhmä klo Pohjolantalon Veturitiloissa Kouvolassa. Ei ennakkoilmoittautumista! ma 9.3 Miesryhmä klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3. ti 10.3 Heinolan vertaistukiryhmä klo Heinolan Jyränkölä Setlementin Tuttavantuvalla, Koulukatu 18. Ei ennakkoilmoittautumista!

17 ke 11.3 VIIVI JA VALTTERI nuorten vertaistukitoiminta klo Omaisyhdistyksen tiloissa, Rauhankatu 3, katutaso, Lahti. Ennakkoilmoittautuminen! ke 11.3 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 12.3 Voimavarakoulu 2/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen. la 14.3 Vapaaehtoisten virkistyspäivä Luomaniemessä. ke 18.3 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 19.3 Voimavarakoulu 3/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen. pe 20.3 VIIVI JA VALTTERI nuorten vertaistukitoiminnan viikonloppu alkaa klo Omaisyhdistyksen tiloissa, Rauhankatu 3, katutaso, Lahti. Ennakkoilmoittautuminen! la 21.3 VIIVI JA VALTTERI viikonloppu jatkuu klo Omaisyhdistyksen tiloissa. su 22.3 VIIVI JA VALTTERI viikonloppu päättyy klo ma 23.3 Lahden vertaistukiryhmä 2 klo palvelupisteellä, ti 24.3 vertaisryhmä päiväsaikaan klo toimistolla Rauhankatu 3, katutaso. Ei ennakkoilmoittautumista. ti 24.3 Lahden vertaistukiryhmä 1 klo palvelupisteellä, ke 25.3 ke 25.3 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 26.3 Voimavarakoulu 4/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen. to 26.3 Kouvolan vertaistukiryhmä klo Pohjolantalon Veturitiloissa Kouvolassa. Ei ennakkoilmoittautumista!

18 ke 1.4 VIIVI JA VALTTERI nuorten vertaistukitoiminta klo Omaisyhdistyksen tiloissa, Rauhankatu 3, katutaso, Lahti. Ennakkoilmoittautuminen! ke 1.4 OMAISOLKKARI klo palvelupisteellä Rauhankatu 3. Tervetuloa markkinakahville ja juttelemaan! ke 1.4 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 2.4 Voimavarakoulu 5/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen. ti 7.4 Sysmän vertaistukiryhmä klo , Sysmän terveysaseman kokoushuoneessa. Ei ennakkoilmoittautumista! ke 8.4 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 9.4 Voimavarakoulu 6/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen. ma 13.4 Lahden vertaistukiryhmä 2 klo palvelupisteellä, ma 13.4 Miesryhmä klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3. ti 14.4 vertaisryhmä päiväsaikaan klo toimistolla Rauhankatu 3, katutaso. Ei ennakkoilmoittautumista. ti 14.4 Lahden vertaistukiryhmä 1 klo palvelupisteellä, ti 14.4 Heinolan vertaistukiryhmä klo Heinolan Jyränkölä Setlementin Tuttavantuvalla, Koulukatu 18. Ei ennakkoilmoittautumista! ke 15.4 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 16.4 Voimavarakoulu 7/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen.

19 to 16.4 Kouvolan vertaistukiryhmä klo Pohjolantalon Veturitiloissa Kouvolassa. Ei ennakkoilmoittautumista! la 18.4 Perheenpäivä 8-salilla Sammonkatu 8 klo ke 22.4 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 23.4 Voimavarakoulu 8/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen. pe 24. su 26.4 Hartolan Linna-Hotellissa. Kts. liite! ke 29.4 Jumppa Harjun koululla, Vuorikatu 29. klo (10 /kevät) to 30.4 Voimavarakoulu 9/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen. ma 4.5 Lahden vertaistukiryhmä 2 klo palvelupisteellä, ti 5.5 vertaisryhmä päiväsaikaan klo toimistolla Rauhankatu 3, katutaso. Ei ennakkoilmoittautumista. ti 5.5 Sysmän vertaistukiryhmä klo , Sysmän terveysaseman kokoushuoneessa. Ei ennakkoilmoittautumista! ti 5.5 Lahden vertaistukiryhmä 1 klo palvelupisteellä, ke 6.5 OMAISOLKKARI klo palvelupisteellä Rauhankatu 3. Tervetuloa markkinakahville ja juttelemaan! to 7.5 Voimavarakoulu 10/10 kaikenikäisille klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3, katutaso, Ennakkoilmoittautuminen. to 7.5 Kouvolan vertaistukiryhmä klo Pohjolantalon Veturitiloissa Kouvolassa. Ei ennakkoilmoittautumista! ma 11.5 Miesryhmä klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3.

20 ti 19.5 Heinolan vertaistukiryhmä klo Heinolan Jyränkölä Setlementin Tuttavantuvalla, Koulukatu 18 Ei ennakkoilmoittautumista! la 23.5 Lahden satamassa. ma 25.5 Lahden vertaistukiryhmä 2 klo palvelupisteellä, ti 26.5 vertaisryhmä päiväsaikaan klo toimistolla Rauhankatu 3, katutaso. Ei ennakkoilmoittautumista. ti 26.5 Lahden vertaistukiryhmä 1 klo palvelupisteellä, to 28.5 Kouvolan vertaistukiryhmä klo Pohjolantalon Veturitiloissa Kouvolassa. Ei ennakkoilmoittautumista! ti 2.6 Sysmän vertaistukiryhmä klo , Sysmän terveysaseman kokoushuoneessa. Ei ennakkoilmoittautumista! ti 2.6 YSTÄVYYSILTAMAT Klubitalolla klo ke 3.6 OMAISOLKKARI klo palvelupisteellä Rauhankatu 3. Tervetuloa markkinakahville ja juttelemaan! to 4.6 SAUNA JA VIRKISTYMISPÄIVÄ non stoppina klo la 6.6 varaus patikkaretkelle alkukesäiseen luontoon Nastolan Lapakiston ulkoilumaastoon. Retki varmistuu lähempänä ajankohtaa, kysy toimistolta! ma 8.6 Miesryhmä klo Omaisyhdistyksellä, Rauhankatu 3. la Kohde varmistuu myöhemmin. ma 15.6 Lahden vertaistukiryhmä 2 klo palvelupisteellä, ti 16.6 vertaisryhmä päiväsaikaan klo toimistolla Rauhankatu 3, katutaso. Ei ennakkoilmoittautumista. ti 16.6 Lahden vertaistukiryhmä 1 klo palvelupisteellä,

21 Avoimet vertaisryhmät ovat matalan kynnyksen vertaisryhmätoimintaa, joissa omaisilla on mahdollisuus tavata toisiaan ymmärtävässä ilmapiirissä, saada vertaistukea läheisen sairauteen liittyvissä asioissa sekä tukea omaan jaksamiseensa. Omaisryhmissä etsitään yhdessä muiden vertaisten kanssa voimavaroja, sekä tunnistetaan ja käsitellään tunteita. Vertaistuki voi olla kokemuksien ja tunteiden jakamista sekä arjen vinkkien antamista ja saamista. Vertaistuen avulla omaisen arjenhallinnan tunne ja hyvinvointi lisääntyvät. Avoimiin ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua ja niihin voi osallistua niinä kertoina, jotka itselle sopivat. Voit tulla mukaan ryhmään milloin tahansa, kun tunnet tarvitsevasi vertaistukea. Ryhmien ohjaajina toimivat pääsääntöisesti vertaisohjaajat. Lahden toimipisteellä kokoontuvat ryhmät: Miesten vertaisryhmä: avoin vertaisryhmä kaikille miehille maanantaisin 16.2, 9.3, 13.4, 11.5 ja 8.6 klo Päivikit: päiväsaikaan kokoontuva avoin vertaisryhmä kaikille: Kevään 2015 kokoontumisajat tiistaisin 3.2, 3.3, 24.3, 14.4, 5.5, 26.5 ja 16.6 klo Lahti 1: avoin vertaisryhmä niille, joille omaisena oleminen on jo tuttua: Kevään 2015 kokoontumisajat tiistaisin 10.2, 3.3, , 5.5, 26.5 ja 16.6 klo Lahti 2: avoin vertaisryhmä niille, jotka kokevat olevansa läheisensä mielenterveyshäiriöiden vuoksi uudessa elämäntilanteessa. Lisäksi ryhmä on suunnattu niille, joille omaisena olemisesta puhuminen ja yhdistystoiminta on uutta. Kevään 2015 kokoontumisajat maanantaisin 9.2, 2.3, 23.3, 13.4, 4.5, 25.5 ja 15.6 klo Sysmän avoin vertaisryhmä: päiväsaikaan kokoontuva avoin vertaisryhmä kaikille Sysmän seudulla asuville tiistaisin (Sysmän terveyskeskuksen kokoushuoneella, Leppäkorventie 14) 3.2, 3.3, 7.4, 5.5 ja 2.6 klo Heinolan avoin vertaisryhmä: avoin vertaisryhmä kaikille Heinolan seudulla asuville tiistaisin (Jyränkölä Setlementin Tuttavantuvalla, Koulukatu 18) tiistaisin 10.2, 10.3, 14.4 ja 19.5 klo Kouvolan avoin vertaisryhmä: avoin vertaisryhmä kaikille Kouvolan seudulla asuville (Pohjolantalon Veturitiloissa, Kauppamiehenkatu 4 Kouvolassa) torstaisin , 26.3, 16.4, 7.5 ja 28.5 klo Kaipaatko uutta omaisryhmää paikkakunnallesi? Uusia ryhmiä voidaan perustaa, jos tarvetta ilmenee ja ryhmäkoko täyttyy (ryhmässä vähintään viisi henkilöä). Ota yhteyttä yhdistyksen työntekijöihin, jos mielestäsi olisi tarvetta uudelle alueellisesti tai muuten kohdennetulle omaisryhmälle.

22 Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää, soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi. Jos jonain päivänä tuntuu siltä, että haluaisit juosta pois, älä epäröi soittaa minulle. En lupaa pyytää sinua pysähtymään, mutta voin juosta vierelläsi. Jos jonain päivänä et halua kuunnella ketään, soita minulle. Lupaan olla vierelläsi ja lupaan olla todella hiljaa. Mutta jos jonain päivänä soitat, enkä vastaa, tule nopeasti luokseni. Saatan tarvita sinua. Birgit Ahokas

23 Yhdistyksen tarkoituksena on tukea mielenterveyspotilaiden omaisia. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää omaisille ohjattuja teemakursseja, vertaisryhmiä, yksilö- ja perheneuvontaa, sekä virkistystoimintaa. Lisäksi yhdistys järjestää ammattilaisille tiedotus-, koulutus- ja neuvottelutilaisuuksia. Muiden alan järjestöjen kanssa yhdistys toteuttaa yhteistyöprojekteja, sekä erilaisia tilaisuuksia. Yhdistyksen tehtävänä on myös kehittää ja kokeilla uusia mielenterveysalan palvelumuotoja projektihankkeiden kautta ja edistää asenne- ja edunvalvontatyötä. Yhdistyksen henkilöjäseneksi pääsee maksamalla jäsenmaksun, jonka suuruuden yhdistyksen syyskokous vuosittain päättää. Pääjäsenen jäsenmaksu on 10 e/henkilö/vuosi. Perhejäseneksi pääsee maksamalla 5 e/hlö/vuosi. Perhejäsen ei saa omia postituksia, mutta on oikeutettu osallistumaan yhdistyksen toimintoihin, saamaan alennuksia yhteistyökumppaneiltamme, saa käyttää toimiston palveluja, käydä yksilökeskusteluissa ja päästä jäsenhinnalla toimintoihin. Kannatusjäsenmaksun suuruus on 15 e/hlö/v. ja yrityksen/yhteisön kannatusjäsenyys on 100 e/v. Yhdistyksen jäsenmaksu maksetaan yhdistyksen tilille (FI ) ja viestikenttään kirjoitetaan jäsenmaksu 2015, nimi ja yhteystiedot. Maksun saajana on Omaiset mielenterveystyön tukena Päijät-Hämeen yhdistys ry. Jäsenen tulee huolehtia muuttuneiden tietojen päivityksestä tiedottamalla niistä välittömästi yhdistykselle. Yhdistys välittää tarvittaessa tiedot Keskusliittoon Labyrintin tilaajarekisteriin.

24 Omaiset mielenterveystyön tukena Päijät-Hämeen yhdistys ry Rauhankatu 3, katutaso Lahti Toimisto avoinna varmimmin ma klo Sanna Saarenkoski, toiminnanjohtaja p Sari Valjakka, omaisvalmentaja p Anne Pitkänen, omaisohjaaja p Hanna Vavuli, projektipäällikkö p

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015 kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Jämsänkatu 2, Vallila FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden

Lisätiedot

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Jyrki Tuulari 25.9.2007 1 MITÄ MASENNUKSELLA TARKOITETAAN? Masennustila eli depressio on yleinen ja uusiutuva mielenterveyden häiriö, joka ei ole sama asia kuin arkipäiväinen surullisuus tai alakuloisuus.

Lisätiedot

Tervetuloa vuosi 2015!

Tervetuloa vuosi 2015! Tervetuloa vuosi 2015! Joulukuu on yhdistyksessämme mukavaa aikaa. Hektisimmät työkiireet ovat takana ja vuosikertomuksen aineistoa kasailtaessa voi muistella mitä mukavaa ja hyödyllistä olemme jälleen

Lisätiedot

FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja toipumisesta 2002 FSD1296 Elämä masentuneena 2002

FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja toipumisesta 2002 FSD1296 Elämä masentuneena 2002 1 of 8 19.7.2011 8:42 KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoituja tutkimusaineistoja FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset Maarit Väisänen OMAISHOITO MIKKELISSÄ Valtakunnallisiin arvioihin perustuen Mikkelissä on n. 3000 omaishoitajaa,

Lisätiedot

Työllistymisen mahdollisuudet seminaari / Päivi Kohta

Työllistymisen mahdollisuudet seminaari / Päivi Kohta Työllistymisen mahdollisuudet seminaari 30.8.2017/ Päivi Kohta Valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys Toiminnan tarkoituksena opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn vahvistaminen sekä

Lisätiedot

Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto

Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto Nuorten psyykkiset häiriöt Mielialahäiriöt Ahdistuneisuushäiriöt Tarkkaavaisuushäiriöt Käytöshäiriöt Todellisuudentajun häiriöt Syömishäiriöt Päihdeongelmat Mielialahäiriöt

Lisätiedot

Mielenterveyden häiriöt

Mielenterveyden häiriöt Masennus Mielenterveyden häiriöt Ahdistuneisuushäiriöt pakkoajatukset ja -toiminnot paniikkihäiriöt kammot sosiaalinen ahdistuneisuus trauman jälkeiset stressireaktiot Psykoosit varsinaiset mielisairaudet

Lisätiedot

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Jyrki Tuulari MASENNUS Ensiapua annetaan ennen kuin lääketieteellistä apua on saatavilla 1 PÄÄMÄÄRÄT mitä masennus on, esim. suhteessa suruun miten masennus ilmenee masentuneen ensiapu 2 MASENNUKSEN VAIKEUSASTE

Lisätiedot

Omaisyhdistyksen jäsentiedote 3/2014

Omaisyhdistyksen jäsentiedote 3/2014 Omaisyhdistyksen jäsentiedote 3/2014 Omaiset mielenterveystyön tukena Päijät-Hämeen yhdistys ry 1 Kesä päättyy ja syksy lähestyy Kävelen aamulla peltoja ja metsiä halkovaa hiekkatietä ja kuuntelen hiljaisuutta.

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS RYHMÄT...

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon.

Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon. Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon. Tässä tilaa tekstille! POHJAN MA A-HAN KE ÖSTERBOTTEN-PROJEKTET 2005-2014 Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri Keski-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri Vaasan

Lisätiedot

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS TYYTYVÄISYYS AHDISTUS SURU IHASTUS LUOTTAMUS EPÄLUULO ILO KAIPAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS PIRTEYS ONNI TOIVO JÄNNITYS RIEMU TUSKA EPÄTOIVO MIELIALAPÄIVÄKIRJA YLPEYS VIHA RAUHALLISUUS PELKO ROHKEUS VÄSYMYS

Lisätiedot

PSYKOOSIT JA NIIDEN HOITO

PSYKOOSIT JA NIIDEN HOITO PSYKOOSIT JA NIIDEN HOITO Mielenterveyden ensiapu 21.2.2008 Esa Nordling PSYKOOSIT kosketus todellisuuteen joko laajasti tai rajatusti heikentynyt sisäiset ja ulkoiset ärsykkeet voivat sekoittua kaoottisella

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni,

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, Sydän- ja verisuoni sairaudet Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, - Yli miljoona suomalaista sairastaa sydän-ja verisuoni sairauksia tai diabetesta. - Näissä sairauksissa on kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan

Lisätiedot

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA?

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? MIKÄ NUORTA AUTTAA? MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? KUN ITSE OLIN NUORI? KUINKA MONI KÄYNYT ITSE TERAPIASSA TAI SAANUT APUA? Innostunut, olen mukana kaikessa ikä Teen työni hyvin, ei muuta Oven

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS

Lisätiedot

Muokkaa opas omaksesi

Muokkaa opas omaksesi Xeplion Opas on tarkoitettu avuksi potilaille, joille on määrätty Xeplion -valmistetta. Päiväys: September 2017 Janssen-Cilag Oy Vaisalantie 2, FI-02130 Espoo, Finland, Tel +358 20 7531 300, jacfi@its.jnj.com,

Lisätiedot

sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita?

sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita? sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita? Ahdistaako henkeä? Tärkeää tietoa keuhkoahtaumataudista Keuhkoahtaumatauti kehittyy useimmiten tupakoiville ihmisille. Jos kuulut riskiryhmään tai sairastat

Lisätiedot

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15.

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15. KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen Kevätkauden 2014

Lisätiedot

Itsetuhoisuuden vakavuuden arviointi

Itsetuhoisuuden vakavuuden arviointi Itsetuhoisuuden vakavuuden arviointi Jyrki Tuulari 8.2.2012 psykologi Välittäjä 2013/Pohjanmaa-hanke Itsemurhayritys Itsemurhayritykseen päätyy jossakin elämänvaiheessa ainakin 3-5 % väestöstä Riski on

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Opas harvinaistoiminnasta

Opas harvinaistoiminnasta Opas harvinaistoiminnasta Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. 2 Harvinaiset Hengitysliiton harvinaistoiminta Hengitysliiton harvinaistoiminta edistää

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.)

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.) VIERELLÄSI Opas muistisairaan omaisille selkokielellä 2014 Inkeri Vyyryläinen (toim.) Opas muistisairaan omaisille selkokielellä Inkeri Vyyryläinen (toim.) Lähde: Muutosta lähellä opas dementoituneen läheiselle.

Lisätiedot

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Esityksen teemat Mitä sairaus tarkoittaa lapselle ja nuorelle? Miten sairaus näkyy perheessä? Mitä ja

Lisätiedot

Depression tuloksekas vuorovaikutuksellinen hoito ja ongelmien ennaltaehkäisy työterveyshuollossa Mehiläisen toimintamalli

Depression tuloksekas vuorovaikutuksellinen hoito ja ongelmien ennaltaehkäisy työterveyshuollossa Mehiläisen toimintamalli Depression tuloksekas vuorovaikutuksellinen hoito ja ongelmien ennaltaehkäisy työterveyshuollossa Mehiläisen toimintamalli Aku Kopakkala johtava psykologi Masennus on sairaus, joka tappaa aivosoluja -

Lisätiedot

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala MASENNUS Terveystieto Anne Partala MITÄ ON MASENNUS? Masennus on sairaus Sairaus, joka voi tulla kenen tahansa kohdalle Sairaus, josta voi parantua Masennus eroaa normaalista tunteiden vaihtelusta Kannattaa

Lisätiedot

Al-Anon toiminta Suomessa

Al-Anon toiminta Suomessa Al-Anon toiminta Suomessa 1 Miksi Al-Anonia tarvitaan? Juovan ihmisen käyttäytymismuutokset vaikuttavat jokaiseen hänen kanssaan pitempään elävän ihmisen tunne-elämään hämmentävästi Elämässä on jatkuvaa

Lisätiedot

NUORTEN MASENNUS. Lanu-koulutus 5.9., ja

NUORTEN MASENNUS. Lanu-koulutus 5.9., ja NUORTEN MASENNUS Lanu-koulutus 5.9., 11.9. ja 20.9.2018 Kirsi Ylisaari Nuorisopsykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Psykoterapeutti Nuorisopsykiatrian poliklinikka, EPSHP Diagnoosi ja kliininen

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

SUOMEN NARKOLEPSIAYHDISTYS RY

SUOMEN NARKOLEPSIAYHDISTYS RY SUOMEN NARKOLEPSIAYHDISTYS RY NARKOLEPSIA Narkolepsia on neurologinen sairaus, jolle on luonteenomaista väsymys ja nukahtelualttius. Tunnereaktioiden laukaisemat katapleksiakohtaukset (äkilliset lihasvoimien

Lisätiedot

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME?

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? Läheiseni on sairastunut, tulevaisuus huolestuttaa minua, mistä saisin tietoa? Tuetko ja avustatko läheistäsi arjessa? Ethän jää pohtimaan asioita yksin, vaan tule

Lisätiedot

Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen

Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen Päihderiippuvuuden synty Psyykkinen riippuvuus johtaa siihen ettei nuori koe tulevansa toimeen ilman ainetta. Sosiaalinen

Lisätiedot

Mia Jansson. vt. toiminnanjohtaja Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset - FinFami ry

Mia Jansson. vt. toiminnanjohtaja Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset - FinFami ry Arvoisa lukija, kädessäsi on ensimmäinen jäsentiedotteemme nimenmuutoksen jälkeen. Omaiset mielenterveystyöntukena Päijät-Hämeen yhdistys on nyt Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset- FinFami ry. Nimenmuutoksessa

Lisätiedot

Minun psori päiväkirjani

Minun psori päiväkirjani Tähän päiväkirjaasi voit kirjoittaa henkilökohtaisesti psoristasi, psorin hoidoistasi ja niiden vaikutuksista. Voit hyödyntää päiväkirjaa kirjoittamalla myös muista psoriin vaikuttavista asioista, sillä

Lisätiedot

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai kumpikin luku on korkeampi. Kohonnut

Lisätiedot

Masentuneen opiskelijan arvio ja hoito opiskeluterveydenhuollossa. Henna Haravuori

Masentuneen opiskelijan arvio ja hoito opiskeluterveydenhuollossa. Henna Haravuori Masentuneen opiskelijan arvio ja hoito opiskeluterveydenhuollossa Henna Haravuori 1 Työnjako nuorten masennustilojen hoidossa Perusterveydenhuolto (koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, terveyskeskukset,

Lisätiedot

Kokemuksia opiskelijoiden uniryhmästä. Päivi Granholm, PsM Leena Koskinen, th

Kokemuksia opiskelijoiden uniryhmästä. Päivi Granholm, PsM Leena Koskinen, th Kokemuksia opiskelijoiden uniryhmästä Päivi Granholm, PsM Leena Koskinen, th KYYTIÄ UNIONGELMILLE -UNIRYHMÄ Tarkoitettu opiskelijoille, joilla nukahtamiseen tai nukkumiseen liittyviä ongelmia Lyhyt haastattelu

Lisätiedot

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

KOGNITIIVISET DEPRESSIOKOULUMALLISET RYHMÄT NEUVOLASSA

KOGNITIIVISET DEPRESSIOKOULUMALLISET RYHMÄT NEUVOLASSA KOGNITIIVISET DEPRESSIOKOULUMALLISET RYHMÄT NEUVOLASSA Projektityöntekijä Sirpa Kumpuniemi Sateenvarjo-projekti Rovaniemi 4.2.2009 Taustaa Synnytyksen jälkeistä masennusta 10-15 % synnyttäneistä Vanhemman

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019 Koulutuksellista toimintaa Kevät-kesä 2019 28.3.2019 2 Hyvän mielen talon järjestämät koulutukset ovat maksuttomia, ellei koulutuksen kohdalla toisin mainita. HYVINVOINTIA TUKEVAT KOULUTUKSET Mielenterveyden

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Kotiosoiteprojekti Projektivastaava Anne Mäki Projektityöntekijä Tarja Kuhalampi

Etelä-Pohjanmaan Kotiosoiteprojekti Projektivastaava Anne Mäki Projektityöntekijä Tarja Kuhalampi Etelä-Pohjanmaan Kotiosoiteprojekti 2005-2008 Projektivastaava Anne Mäki Projektityöntekijä Tarja Kuhalampi Kokeilu- ja kehittämisprojekti Omaiset mielenterveystyön tukena Etelä- Pohjanmaa ry Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Psykoositietoisuustapahtuma

Psykoositietoisuustapahtuma Psykoositietoisuustapahtuma apulaisylilääkäri Pekka Salmela Tampereen Psykiatria- ja päihdekeskus 19.9.2017 Metso Psykoosit Psykooseilla eli mielisairauksilla tarkoitetaan mielenterveyshäiriöiden ryhmää,

Lisätiedot

Itsemurhat. Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

Itsemurhat. Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Itsemurhat Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 Vaasan mielenterveystyön osaamiskeskus Vasa kompetenscentrum för mentalvård Vaasa Excellence Centre for Mental Health ITSETUHOINEN KÄYTTÄYTYMINEN JA ITSEMURHA

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO

MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO Tietopaketti sairaalahoidossa olevien potilaiden omaisille Potilaan oikeudet Omaisen oikeudet Potilaan hoitoon liittyvä yhteistyö Valmistuu kevään 2015 aikana 13.11.2014 1

Lisätiedot

Hyvä päivä, hyvä yö? Helena Aatsinki, työterveyshuollon erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys, psykoterapeutti

Hyvä päivä, hyvä yö? Helena Aatsinki, työterveyshuollon erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys, psykoterapeutti Hyvä päivä, hyvä yö? Helena Aatsinki, työterveyshuollon erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys, psykoterapeutti Sivu 1 Unihäiriöt Unettomuushäiriöt Unenaikaiset hengityshäiriöt Keskushermostoperäinen

Lisätiedot

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUDEN JA YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAMINEN JA TUKEMINEN RYHMÄMUOTOISILLA TOIMINNOILLA v AVOIMET RYHMÄTOIMINNOT Avoin päiväkoti ja alueelliset perheryhmät Isä lapsi toiminta

Lisätiedot

Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi

Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi Hyvinvoiva Sinä - Kehon ja Mielen vireyttä ja lepoa pe 1.3.- su 3.3.2013 Tervetuloa nauttimaan hyvinvoinnista! Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi Mitä voit saada?

Lisätiedot

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke Jussi Ranta Projektityöntekijä Markku Santavuori Vertaisneuvoja Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke 12.11.2015 Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Mia Salin vt. toiminnanjohtaja

Mia Salin vt. toiminnanjohtaja Hei jäsenemme, Elokuun aurinko lämmittää ja on aika palata arkeen. Lomailu on mukavaa, mutta arjen rutiinit ovat tärkeitä. Toimiva arki on elämän perusta; kuinka tulemme toimeen läheisissä ihmissuhteissa,

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta - toimintaa järjestetään perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Toiminnan

Lisätiedot

Tukea saatavana - huolipuheeksi omaisen kanssa

Tukea saatavana - huolipuheeksi omaisen kanssa Tukea saatavana - huolipuheeksi omaisen kanssa Mielenterveyskuntoutujan omaisen elämästä ja arjesta Omaistyön koordinaattori, psykoterapeutti Päivi Ojanen Omaiset mielenterveystyön tukena Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje.

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje. Klaudikaatio eli katkokävely Potilasohje Katkokävely eli klaudikaatio Yksi valtimotaudin mielipaikoista ovat alaraajoihin johtavat valtimot. Aortta haarautuu lantion korkeudella kahdeksi lonkkavaltimoksi,

Lisätiedot

LAPSEMME / Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa / Hoitosopimus

LAPSEMME / Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa / Hoitosopimus LAPSEMME / Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa / Hoitosopimus LAPSEMME NIMI Syntymäaika Kotiosoite HOITOPAIKKA HOITOSUHTEEN KESTO HOIDON ALKAMISPVM jatkuva määräaikainen - LAPSEN HOITOAIKA (päivähoidon

Lisätiedot

Omaisyhdistys satakuntalaisille

Omaisyhdistys satakuntalaisille Omaisyhdistys satakuntalaisille 5.2.2015 Perustettu 2009 Hallituskatu 10 28100 Pori Toiminnanohjaaja Jaakko Viitala Tammikuu 2015 Isolinnankatu 16 28100 Pori Toiminnanjohtaja Elina Uusivuori Henkilöstö

Lisätiedot

Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry

Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry Perustettu vuonna 1998 Valtakunnallinen vertaistukiyhdistys Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistys Mielenterveyden keskusliiton

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 Vertaistukiryhmät nuorille aikuisille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS -RYHMÄ... 6

Lisätiedot

Rauman MTY Friski Tuult ry. Jäsenkirje 5/2015

Rauman MTY Friski Tuult ry. Jäsenkirje 5/2015 Rauman MTY Friski Tuult ry Jäsenkirje 5/2015 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5 26100 Rauma puh (02) 821 1065 www.friskituult.fi friski@friskituult.fi RAUMAN MTY FRISKI TUULT RY 1 Sisällys Yhdistyksen

Lisätiedot

Tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, huumeet.

Tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, huumeet. Yleinen luulo on, että syy erektiohäiriöön löytyisi korvien välistä. Tosiasiassa suurin osa erektiohäiriöistä liittyy sairauksiin tai lääkitykseen. Jatkuessaan erektiohäiriö voi toki vaikuttaa mielialaankin.

Lisätiedot

Puhe, liike ja toipuminen. Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT

Puhe, liike ja toipuminen. Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT Puhe, liike ja toipuminen Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT Puhe liike toipuminen? 2.9.2014 Hätönen H 2 Perinteitä ja uusia näkökulmia Perinteinen näkökulma: Mielenterveyden ongelmien hoidossa painotus

Lisätiedot

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde FamilyBoost on suomalainen verkkosivusto, joka tarjoaa luotettavaa ja helposti omaksuttavaa perhepsykologista tietoa sekä psykologien luotsaamia verkkokursseja lapsiperheiden vanhemmille. Haluaisitko olla

Lisätiedot

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde FamilyBoost on suomalainen verkkosivusto, joka tarjoaa luotettavaa ja helposti omaksuttavaa perhepsykologista tietoa sekä psykologien luotsaamia verkkokursseja lapsiperheiden vanhemmille. Haluaisitko olla

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005 Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry o Perustettu vuonna 2002 o Jäseniä noin 320 o TAVATA-projekti 2003-2005 o VOIMAVARAKETJU projekti 2006-2008 o KATVE-projekti 2009 2011 o PUHUMALLA PUHTIA TAPAAMALLA

Lisätiedot

Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan

Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan Paremman avioliiton jatkoseminaari Hartolassa 26.-27.11.2011 Ilmoittaudu www.parempiavioliitto.fi www.hnmky.fi Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan Linna-hotelliin ja Hartolaan 26.-27.11.2011. Nyt on

Lisätiedot

VAHVASTI VERTAISTUKEA. koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013

VAHVASTI VERTAISTUKEA. koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013 VAHVASTI VERTAISTUKEA koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013 Jyväskylä, Kansalaistoiminnan keskus Matara www.matara.fi Virtaako voimaa vertaistoiminnasta? Voiko potilas itse olla terveydenhuollon kumppani?

Lisätiedot

Omaistukitoiminta keväällä 2016

Omaistukitoiminta keväällä 2016 Omaistukitoiminta keväällä 2016 Kevään aikana on mahdollisuus osallistua keskusteluryhmiin, teematapaamisiin jne. Toivotamme yhdessä eri toimijoiden kanssa teidät sydämellisesti tervetulleiksi ja toivomme,

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Masto-hanke. masennusperäisen työkyvyttömyyden vähentämiseksi

Masto-hanke. masennusperäisen työkyvyttömyyden vähentämiseksi Masto-hanke masennusperäisen työkyvyttömyyden vähentämiseksi Tukea työikäisten mielenterveydelle ja työkyvylle Työhyvinvoinnin edistämiseksi Masto-hanke tuo mielenterveysteemoja työterveys- ja työsuojeluhenkilöstön

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Hämeenlinnan Reumayhdistys ry

Hämeenlinnan Reumayhdistys ry Hämeenlinnan Reumayhdistys ry Jäsentiedote 1/2017 1 HALLITUS V. 2017 Puheenjohtaja Tuiri Iso-Hollo tuiri.iso-hollo@elisanet.fi p. 050-3016043 Varapuheenjohtaja Rainer Paakkonen rainer.paakkonen@pp.inet.fi

Lisätiedot

Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kaksisuuntainen mielialahäiriö Kaksisuuntainen mielialahäiriö Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö eli bipolaarihäiriö? Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön eli bipolaarihäiriöön liittyy äärimmäisiä mielialan vaihteluja maanisesta mielialasta

Lisätiedot

KAKSISUUNTAISTA MIELIALAHÄIRIÖTÄ SAIRASTAVAN POTILAAN OMAISEN TUKEMINEN

KAKSISUUNTAISTA MIELIALAHÄIRIÖTÄ SAIRASTAVAN POTILAAN OMAISEN TUKEMINEN Opinnäytetyö AMK Hoitotyö Hoitotyö 2012 Eva Sulanterä KAKSISUUNTAISTA MIELIALAHÄIRIÖTÄ SAIRASTAVAN POTILAAN OMAISEN TUKEMINEN Terveysnetti 1 OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ Turun ammattikorkeakoulu Hoitotyön

Lisätiedot

Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille. Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus

Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille. Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus 11.11.2016 Skitsofrenia Skitsofrenia on vakava psykoosisairaus, johon

Lisätiedot

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä 8.2.2010 Paasitorni Verkostot sihteerin ja assistentin työssä ammatilliset yhdistykset kollegat muissa yrityksissä henkilökohtaiset kontaktit

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään:

Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Tärkeää: Kevätkokouksen kannanotto Aivovammanuoret Instagramissa Tulevia tapahtumia Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Uutiset... 2 Aivovammaliiton kevätkokouksen kannanotto... 2 Aivovammanuoret Instagramissa...

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

Kokemuksia peliongelmasta kortit

Kokemuksia peliongelmasta kortit Kokemuksia peliongelmasta kortit Tieto- ja tukipiste Tiltissä on huomattu, että kynnys tulla hakemaan apua ja kertoa tilanteestaan voi olla korkea. Moni ajattelee olevansa ainoa, jolla on rahapeliongelmia.

Lisätiedot

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 23.11.2011/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015 Sisällysluettelo Voimauttavaa vertaistukea ryhmissä... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Löydä oma tarinasi - ryhmät... 5 Lasinen lapsuus -

Lisätiedot

Irti arjesta - virkistyspäivä ikääntyvien omaisten tukemiseksi, kun läheisellä on mielenterveyden häiriö

Irti arjesta - virkistyspäivä ikääntyvien omaisten tukemiseksi, kun läheisellä on mielenterveyden häiriö Irti arjesta - virkistyspäivä ikääntyvien omaisten tukemiseksi, kun läheisellä on mielenterveyden häiriö Käytännön tarkoitus Tavoitteena on edistää ikääntyvien omaisten hyvinvointia, kun heidän läheisellään

Lisätiedot

Kysely etäomaishoitajille kyselyn tuloksia

Kysely etäomaishoitajille kyselyn tuloksia Kysely etäomaishoitajille kyselyn tuloksia 1. Sukupuoli Mies 4 12% Nainen 29 88% 2. Ikäsi 18-40 8 24% 41-65 24 73% yli 65 1 3% 3. Oletko Opiskelija 1 3% Kokopäivätyössä 21 64% Osapäivätyössä 2 6% Työtön

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot