Tuulivoima ja järvisuomalaiset maisemat - alustavia tuloksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuulivoima ja järvisuomalaiset maisemat - alustavia tuloksia 18.12.2014"

Transkriptio

1 Tuulivoima ja järvisuomalaiset maisemat - alustavia tuloksia Yleistä tutkimuksesta Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla (LUT) työskentelevä monitieteinen tutkimusryhmä postitti lokakuussa 2014 Suur-Savon Sähkö Oy 1 :n sähköisen asiakaskirjeen mukana linkin tuulivoimaa käsittelevään kyselytutkimukseen. Tutkimus on riippumaton eikä sillä ole LUT:n ulkopuolista rahoitusta. Kyselytutkimuksen avulla kerättiin aineistoa Sari Janhusen tuulivoiman sosiaalista hyväksyttävyyttä käsittelevää väitöskirjatutkimusta varten. Tuulivoima ja järvisuomalaiset maisemat-tutkimuksen tarkoituksena on mm. selvittää, kuinka maisematyyppi ja sen ominaisuudet sekä erilaiset demografiset ja sosioekonomiset tekijät vaikuttavat siihen kuinka hyödylliseksi tai haitalliseksi tuulivoimarakentaminen koetaan. Lisäksi tarkoituksena on tutkia käyttäytymisaikomuksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä tuulivoimarakentamisen yhteydessä sekä paneutua tarkemmin tuulivoimarakentamisen vastustamisen ja kannattamisen syihin. Tutkimusryhmä koostuu viidestä tutkijasta: - Projektitutkija Sari Janhunen - Tutkijatohtori Maija Hujala - Erikoistutkija Kristiina Korjonen-Kuusipuro - Tutkijaopettaja Anssi Tarkiainen - Professori Satu Pätäri Tässä raportissa kuvailemme lyhyesti keräämämme aineiston ja esittelemme tutkimuksen ensimmäisiä tuloksia. 2. Vastaajien kuvailu Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 506 henkilöä. Vastanneista 76,3 % (386) on miehiä ja 23.7 % (120) naisia. Vastaajien ikä vaihtelee 23 ja 89 vuoden välillä keski-iän ollessa noin 60,4 vuotta ja mediaanin 63 1 Suur-Savon Sähkö Oy toimi tutkimuksessa linkin välittäjänä asiakkailleen. Se ei ole tilannut tutkimusta eikä osallistunut kyselylomakkeen tekoon tai tulosten analysointiin.

2 vuotta. Ikäjakauma on esitetty histogrammina kuvassa 1. Melko korkeasta keski-iästä johtuen suurin osa vastaajista (39,3 %) on eläkeläisiä. Seuraavaksi suurimmat ammattiryhmät ovat ylemmät toimihenkilöt (15,8 %) alemmat toimihenkilöt (12,1 %) ja työntekijät (12,1 %) Kuva 1 Vastaajien ikäjakauma Vastaajat ovat keskimäärin varsin korkeasti koulutettuja. 68,6 % vastaajista ilmoitti suorittaneensa joko opistotasoisen tai sitä ylemmän tutkinnon. Vastaajien puoluekannat on esitetty taulukossa 1. Vastaajissa on eniten Kokoomuksen ja Keskustan kannattajia (18,6 % molempia). Seuraavaksi suosituin puolue on Perussuomalaiset ja neljäntenä on SDP.

3 Taulukko 1 Eri puolueiden kannatus vastaajien keskuudessa Hieman yli puolet vastaajista (53,2 %) ilmoitti asuvansa kaupunkitaajamassa. Reilu neljännes vastaajista (25,0 %) asuu haja-asutusalueella ja noin viidennes (19,5 %) vastaajista asuu kuntataajamassa, esimerkiksi kirkonkylässä. Valtaosalla vastaajista (72,1 %) on käytössään kesämökki ja lähes puolet (45 %) omistaa maata Järvi-Suomen alueella. Noin neljännes vastaajista (25,8 %) työskentelee tai on joskus työskennellyt energia-asioiden parissa ja lähes kolme neljästä (74,1 %) on nähnyt teollisen kokoluokan tuulivoimalan lähietäisyydeltä. 3. Tietotaso energia-asioissa ja mielipiteet uusiutuvasta energiasta Vastaajien tietotasoa ja kiinnostuneisuutta energia-asioista sekä mielipiteitä uusiutuvasta energiasta ja tuulivoimasta selvitettiin seitsemän väittämän avulla asteikolla 0 (täysin eri mieltä) -100 (täysin samaa mieltä). Väittämistä muodostettiin kaksi mittaria: 1) yleinen tuulivoimamyönteisyys ja 2) koettu tietotaso energia-asioissa. Nämäkin on mitattu asteikolla Mitä suurempi lukuarvo 1) sitä tuulivoimamyönteisempi on tai 2) sitä enemmän kokee tietävänsä energia-asioista. Tilastollisten testien avulla selvitettiin, onko koetun tietotason ja yleisen tuulivoimamyönteisyyden keskiarvoissa eroa miesten ja naisten välillä, eri puolueiden kannattajien välillä ja energia-alalla työskentelevien ja muiden välillä. Keskiarvot on esitetty kuvissa 2-4.

4 Kuva 2 Tietotaso ja tuulivoimamyönteisyys sukupuolittain Kuvasta 2 nähdään, että miesten ja naisten välillä on eroa sekä tuulivoimamyönteisyydessä (siniset pylväät) että koetussa tietotasossa (vihreät pylväät). Naiset ovat tilastollisesti merkitsevästi keskimäärin miehiä tuulivoimamyönteisempiä ja miehet kokevat tietävänsä keskimäärin enemmän energia-asioista.

5 Kuva 3 Tietotaso ja tuulivoimamyönteisyys puoluekannoittain Koetussa tietotasossa ei ole merkitsevää eroa eri puolueita äänestävien välillä (ks. kuva 3 vihreät pylväät). Sen sijaan tuulivoimamyönteisyydessä on eroja eri puolueiden kannattajien välillä. Vihreitä äänestävät ovat kaikista tuulivoimamyönteisimpiä. Ero on tilastollisesti merkitsevä kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajiin sekä äänestämättä jättäviin nähden. Myös SDP:n ja Vasemmistoliiton kannattajat ovat keskimäärin varsin tuulivoimamyönteisiä kun taas Perussuomalaisten kannattajat ovat keskimäärin vähiten tuulivoimamyönteisiä. Ero SDP:n ja Perussuomalaisten välillä on tilastollisesti merkitsevä. Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten kannattajien välinen ero keskiarvossa on varsin suuri, mutta ei tule tilastollisesti merkitseväksi, koska vasemmistoliiton kannattajia on aineistossa vain vähän.

6 Kuva 4 Tietotaso ja tuulivoimamyönteisyys sekä energia-asioiden parissa työskentely Kuvasta 4 nähdään, että energia-asioiden parissa työskentelevät tai työskennelleet ovat keskimäärin hieman vähemmän tuulivoimamyönteisiä kuin muut. Ero on melko pieni, mutta kuitenkin tilastollisesti merkitsevä. Energia-asioiden parissa työskentelevät kokevat myös tietävänsä energiaan ja sen tuotantoon liittyvistä asioista merkitsevästi enemmän kuin muut. 4. Tuulivoimalat erityyppisissä maisemissa Asenteita ja mielipiteitä tuulivoimarakentamista kohtaan järvisuomalaisessa maisemassa tutkittiin arpomalla jokaiselle vastaajalle satunnaisesti yksi neljästä maisemakuvasta (maaseutu-, kaupunki-, metsä- tai mökkimaisema). Kuva esitettiin ensin alkuperäisessä muodossaan ja sen jälkeen uudelleen kahden kuvamanipulaation avulla rakennetun tuulivoimalan kera. Tutkimuksessa käytetyt maisemakuvat, manipuloidut kuvat ja vastaajamäärät on esitelty alla.

7 Kuva 5 Maaseutumaisema, vastaajia 122 Kuva 6 Kaupunkimaisema, vastaajia 124 Kuva 7 Metsämaisema, vastaajia 130

8 Kuva 8 Mökkimaisema, vastaajia 130 Vastaajilta kysyttiin alkuperäisen maisemakuvan jälkeen, mitä tunteita kuva herättää sekä esitettiin useita väittämiä kuvassa esiintyvän maiseman arvosta ja tuttuudesta vastaajalle. Seuraavassa vaiheessa vastaajan ruudulle ilmestyi sama kuva lisättynä kahdella tuulivoimalalla. Tuulivoimalakuvasta kysyttiin myös sen herättämiä tunteita sekä esitettiin väittämiä kuvan kaltaisen tuulivoimarakentamisen hyödyistä (esim. työllisyyden koheneminen, ilmastonmuutoksen torjunta) ja haitoista (rumuus, melu jne.). Lopuksi tiedusteltiin, kuinka todennäköisesti vastaaja käyttäytyisi tietyllä tavalla, esimerkiksi kuinka todennäköisesti vastaaja äänestäisi vaaleissa ehdokasta, joka kannattaisi kuvassa esitetyn kaltaista tuulivoimarakentamista. 4.1 Maisematyyppien arvostus, koettu taloudellinen hyöty ja tuttuus Alkuperäisen maisemakuvan arvoa ja tuttuutta mittaavista väittämistä muodostettiin kolme mittaria: 1) maisematyypin arvostus, 2) maisematyypin taloudellinen hyöty ja 3) maisematyypin tuttuus. Kaikissa mittareissa asteikko on Mitä suurempi lukuarvo 1) sitä enemmän vastaaja arvostaa kyseistä maisematyyppiä, 2) sitä enemmän hän kokee sillä olevan taloudellista hyötyä tai 3) sitä tutumpi maisematyyppi on vastaajalle esim. lapsuudesta. Kuvassa 9 on esitetty keskiarvot maiseman arvostukselle, taloudelliselle hyödylle ja tuttuudelle maisematyypeittäin. Keskiarvotestejä käyttämällä testattiin, onko maisemien välillä eroja.

9 Kuva 9 Maiseman arvostus, taloudellinen hyöty ja tuttuus maisematyypeittäin Kuvasta 9 nähdään, että mökkimaisemaa ja metsämaisemaa arvostetaan vastaajien keskuudessa keskimäärin kaikista eniten (siniset pylväät). Vähiten arvostetaan kaupunkimaisemaa. Kaupunkimaiseman vähäisempi arvostus muihin maisemiin nähden on tilastollisesti merkitsevä. Selvästi eniten taloudellista hyötyä (vihreät pylväät) nähdään olevan metsämaisemalla. Toiseksi nousee maaseutumaisema. Metsämaiseman ero muihin maisemiin nähden on merkitsevä tilastollisesti. Vastaajien mielestä keskimäärin vähiten taloudellista hyötyä on kaupunkimaisemalla. Ero muihin maisematyyppeihin nähden on tilastollisesti merkitsevä. Maaseutu- ja heti sen kannoilla metsämaisema koetaan keskimäärin tutuimmiksi maisematyypeiksi joko vastaajien lapsuudesta tai suvun kautta (ruskeat pylväät). Kaupunkimaisema jää tässäkin vertailussa hännille. Se on keskimäärin vierain maisematyyppi vastaajille ja ero muihin maisematyyppeihin on tilastollisesti merkitsevä. Ilmeisesti suuri osa vastaajista on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa muualla kuin kaupungissa.

10 4.2 Tuulivoimarakentamisen koetut hyödyt ja haitat maisematyypeittäin Maisemaan lisättyjä tuulivoimaloita esittävien kuvien jälkeen vastaajille esitettiin väittämiä sen kaltaisen tuulivoimarakentamisen hyödyistä ja haitoista. Hyötyjä ja haittoja mittaavista väittämistä muodostettiin kaksi mittaria: 1) koettu hyöty taloudelle ja ilmastolle sekä 2) koettu haitta lähialueille (rumuus, melu, matkailu, virkistys). Näissäkin mittareissa asteikko on Mitä suurempi on lukuarvo 1) sitä suuremmaksi vastaaja kokee kyseisen tuulivoimarakentamisen hyödyt taloudelle ja ilmastolle tai 2) sitä suuremmaksi vastaaja kokee tuulivoimarakentamisen haitat kuvan kaltaisen paikan lähialueille. Kuvassa 10 on esitetty keskiarvot hyödyille ja haitoille maisemittain. Keskiarvotestejä käyttämällä testattiin, onko maisemien välillä eroja. Kuva 10 Tuulivoimarakentamisen koetut hyödyt ja haitat maisematyypeittäin. Kuvasta 10 nähdään, kuinka keskimäärin tuulivoimarakentamisen hyödyt taloudelle ja ilmastolle nähdään varsin vähäisiksi. Kaikkien maisematyyppien kohdalla koetut hyödyt jäävät keskimäärin alle 50 asteikolla Maisematyyppien välillä ei myöskään ole tilastollisesti merkitsevää eroa koetussa hyödyssä.

11 Lähialueille aiheutuvat haitat koetaan keskimäärin hyötyjä suuremmiksi, mutta haitatkaan eivät saa keskimäärin kovin korkeita arvoja missään maisematyypissä vaan ovat n. 60 luokkaa asteikolla Myöskään koetuissa haitoissa ei ole tilastollisesti merkitsevää eroa maisematyyppien välillä. 4.3 Todennäköisyys käyttäytyä tietyllä tavalla tuulivoimarakentamisen yhteydessä maisematyypeittäin Kyselylomakkeessa oli kolme käyttäytymisen todennäköisyyttä mittaavaa väittämää: - Äänestäisin vaaleissa ehdokasta, joka ajaisi kuvan mukaista tuulivoimarakentamista - Vastustaisin ankarasti projektia, joka ajaisi kuvan mukaista tuulivoimarakentamista - Sijoittaisin kuvan mukaiseen tuulivoimarakentamiseen (esimerkiksi osakkaana tai osuuskunnan jäsenenä) Väittämien asteikko oli 0 (Täysin mahdotonta kuvitellakaan että tekisin näin) 100 (Takuuvarmasti tekisin näin). Lisäksi niille vastaajille, jotka ilmoittivat omistavansa maata Järvi-Suomen alueella, esitettiin kaksi muutakin väittämää: - Vuokraisin omistamaani maata tuulivoimaloiden rakentamiseen - Antaisin luvan rakentaa tuulivoimaloita omistamalleni maalle, jos hyötyisin voimalan tuottaman sähkön myymisestä taloudellisesti. Kuvassa 11 on esitetty keskiarvot kaikille vastaajille yhteisiin käyttäytymisväittämiin. Keskiarvotestejä käyttämällä testattiin, onko maisemien välillä eroja.

12 Kuva 11 Käyttäytymisen todennäköisyydet maisematyypeittäin asteikolla 0 (Täysin mahdotonta kuvitellakaan että tekisin näin) 100 (Takuuvarmasti tekisin näin). Kuvasta 11 nähdään, että jokaisessa maisematyypissä keskimääräinen todennäköisyys äänestää vaaleissa ehdokasta, joka kannattaisi kuvan mukaista tuulivoimarakentamista (siniset pylväät) jää varsin matalaksi. Korkeimman arvon saa metsämaisema ja matalimman kaupunkimaisema, mutta erot maisematyyppien välillä ovat tilastollisesti merkityksettömiä. Keskimäärin kaikkein ankarinta vastustusta (vihreät pylväät) kohtaisi tuulimyllyjen rakentaminen kaupunkiympäristöön tai mökkimaisemaan ja keskimäärin vähiten oltaisiin valmiita vastustamaan metsään rakennettavia tuulimyllyjä. Ero metsämaiseman ja kaupunkimaiseman välillä on sen verran suuri, että se on myös tilastollisesti merkitsevä. Keskimääräinen todennäköisyys sijoittaa tuulivoimarakentamiseen (ruskeat pylväät) jää varsin matalaksi. Vaikuttaa siis siltä, että ihmisillä ei ole kovin suurta halukkuutta sijoittaa rahojaan tuulivoimarakentamiseen. Korkeimman keskiarvon sijoittamisessa saa metsämaisema ja matalimman kaupunkimaisema, mutta ero ei ole tilastollisesti merkitsevä.

13 4.4 Maisematyypin ja vakituisen asuinpaikan vaikutus koettuihin hyötyihin ja haittoihin Kohdassa 4.2 esiteltiin tuulivoimarakentamisesta koettuja keskimääräisiä hyötyjä ja haittoja maisematyypeittäin. Pelkät maisemakohtaiset keskiarvot kertovat kuitenkin varsin vähän hyötyihin ja haittoihin vaikuttavista tekijöistä. Oletettavasti myös muut tekijät kuin pelkkä maisematyyppi vaikuttavat siihen kuinka suuriksi hyödyt ja haitat koetaan. Saadaksemme selville yhtäaikaisesti useamman kuin yhden tekijän vaikutukset teimme lineaarisen mallin (MANCOVA). Ensimmäisessä vaiheessa tarkastelimme, onko vastaajan asuinpaikalla (haja-asutusalue, kuntataajama, kaupunkitaajama) ja hänelle arvotulla maisemalla yhteyttä tuulivoimarakentamisesta koettuihin hyötyihin ja haittoihin. Halusimme tällä mallilla selvittää, olisiko esimerkiksi niin, että kaupungissa asuvat kokisivat kaupunkeihin rakennettavista tuulimyllyistä olevan enemmän haittaa kuin muihin paikkoihin rakennettavista myllyistä. Mallissa otettiin myös huomioon yleinen tuulivoimamyönteisyys ja koettu tietotaso energia-asioissa. Tulosten perusteella näyttää siltä, että sekä yleinen tuulivoimamyönteisyys että maisematyyppi selittävät tilastollisesti merkitsevästi sitä, kuinka paljon hyötyä taloudelle ja ilmastolle tuulivoimarakentamisesta koetaan olevan. Näistä kahdesta tuulivoimamyönteisyys on voimakkaampi selittäjä ja maisematyypillä on selvästi pienempi vaikkakin merkitsevä vaikutus. Mitä tuulivoimamyönteisempi ihminen on, sitä enemmän hän kokee tuulivoimaloiden hyödyttävän taloutta ja ilmastoa. Kuten kuvasta 12 nähdään, maisematyypeistä metsämaisemaan rakennetuilla tuulivoimaloilla koetaan olevan eniten hyötyä taloudelle ja ilmastolle (kaikkien kolmen viivan korkein kohta on metsämaiseman kohdalla). Sen sijaan vastaajan asuinpaikan tyypillä ei mallimme perusteella ole vaikutusta koettuihin hyötyihin. Tämä näkyy kuvassa siten, että erityyppisiä asuinalueita kuvaavat viivat ovat lähellä toisiaan. Myöskään tietotasolla energia-asioista ei ole merkitsevää vaikutusta koettuihin hyötyihin.

14 Kuva 12 Maisematyypin ja vakituisen asuinpaikan tyypin vaikutus koettuihin hyötyihin Tarkasteltaessa lähialueille koituvia haittoja ainoastaan tuulivoimamyönteisyys osoittautui tilastollisesti merkitseväksi selittäjäksi. Mitä tuulivoimamyönteisempi ihminen sitä vähemmän haittoja hän kokee tuulivoimarakentamisesta koituvan. Maisematyypillä, asuinpaikan tyypillä tai tietotasolla energiaasioissa ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta koettuihin haittoihin. 4.5 Maisematyypin ja vakituisen asuinpaikan vaikutus käyttäytymisaikomuksiin Vastaavasti teimme lineaariset mallit myös käyttäytymisaikomuksille eli etsimme selittäviä tekijöitä tuulivoimarakentamista kannattavan ehdokkaan äänestämiselle, tuulivoimaprojektin ankaralle vastustamiselle ja tuulivoimaprojektiin sijoittamiselle. Valitsimme tässäkin analyysissä ensimmäisessä vaiheessa selittäviksi tekijöiksi maisematyypin ja asuinpaikkatyypin ja otimme huomioon myös yleisen tuulivoimamyönteisyyden ja koettu tietotason energia-asioissa. Todennäköisyyttä äänestää vaaleissa ehdokasta, joka ajaisi manipuloidussa kuvassa esitetyn kaltaista tuulivoimarakentamista, selitti tilastollisesti merkitsevästi vain yleinen tuulivoimamyönteisyys. Mitä tuulivoimamyönteisempi ihminen on, sitä todennäköisemmin hän äänestäisi kyseistä ehdokasta. Sen

15 sijaan maisematyypillä, asuinpaikan tyypillä tai tietämyksellä energia-asioista ei näyttäisi olevan vaikutusta. Todennäköisyyttä vastustaa ankarasti projektia, joka ajaisi manipuloidussa kuvassa esitetyn kaltaista tuulivoimarakentamista, selitti tilastollisesti merkitsevästi sekä maisematyyppi, johon tuulivoimalat oli sijoitettu, että tuulivoimamyönteisyys. Kuten kuvasta 14 nähdään, ankarimmin vastustettaisiin kaupunkiin ja mökkimaisemaan sijoittuvaa tuulivoimarakentamista. Maaseudulle ja metsään sijoitettavat voimalat kohtaisivat keskimäärin vähemmän vastustusta. Voidaan siis sanoa, että kaupunkiin ja mökkimaisemaan sijoitettavia tuulimyllyjä vastustettaisiin todennäköisesti enemmän kuin keskelle metsää sijoitettavia myllyjä. Maisematyypin vaikutus vastustamiseen on kuitenkin pienehkö verrattuna tuulivoimamyönteisyyteen. Mitä tuulivoimamyönteisempi ihminen, sitä vähemmän todennäköisesti hän ylipäänsä vastustaa tuulivoimarakentamista ja päinvastoin. Kuva 14 Maisematyypin ja vakituisen asuinpaikan tyypin vaikutus tuulivoimaprojektin vastustamiseen Todennäköisyyttä sijoittaa tuulivoimarakentamiseen esimerkiksi osakkaana tai osuuskunnan jäsenenä selitti merkitsevästi tuulivoimamyönteisyyden lisäksi myös tietotaso energia-asioissa. Mitä enemmän kokee tietävänsä energiantuotantoon liittyvistä asioista sitä todennäköisemmin sijoittaisi tuulivoimarakentamiseen. Maisemalla, johon tuulivoimalat oli sijoitettu, tai asuinpaikan tyypillä ei näyttäisi olevan vaikutusta sijoittamiseen.

16 5. Tutkimuksen jatko Tässä raportissa on keskitytty lähinnä kyselytutkimuksen avulla kerätyn aineiston kuvailuun ja esitelty muutamia saamistamme alustavista tuloksista. Jatkossa teemme lisää lineaarisia malleja selvittääksemme muiden tekijöiden kuten mm. varallisuuden ja koulutustason vaikutuksia tuulivoimarakentamisen koettuihin hyötyihin ja haittoihin. Jatkamme myös käyttäytymisen todennäköisyyksien mallintamista. Tarkoituksemme on myös ryhmitellä vastaajia ja selvittää, löytyykö vastustajista ja kannattajista tiettyjä yhteisiä piirteitä ja onko vastustamisessa ja kannattamisessa havaittavissa erilaisia alaryhmiä. Käytössämme on myös nuorilta opiskelijoilta kerätty aineisto, joten pääsemme myös vertaamaan kahta ikärakenteeltaan erilaista vastaajaryhmää. Tarkoituksenamme on julkaista tutkimustemme pohjalta 2-3 tieteellistä artikkelia. Yhteydenotot: Tutkijatohtori Maija Hujala

Kaksi kolmesta voi äänestää maakuntavaaleissa

Kaksi kolmesta voi äänestää maakuntavaaleissa TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. Kaksi kolmesta voi äänestää maakuntavaaleissa Kaksi kolmesta ( %) ilmoittaa äänestävänsä varmasti tai melko varmasti maakuntavaaleissa, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön

Lisätiedot

Niukka enemmistö: 100 kansanedustajaa ja kaksi vaalikautta riittää

Niukka enemmistö: 100 kansanedustajaa ja kaksi vaalikautta riittää TUTKIMUSOSIO Niukka enemmistö: 00 kansanedustajaa ja kaksi vaalikautta riittää KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa vuoden 0 Ilmapuntaritutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä kansanedustajien

Lisätiedot

Kulttuuriperintöbarometri 2017

Kulttuuriperintöbarometri 2017 Museovirasto ja ympäristöministeriö Tekijä Jaakko Hyry Kantar TNS Oy 22..21 Työ 221 Viittausohje:, Museovirasto ja ympäristöministeriö. CC BY 4. Sisältö 1. Keskeiset tulokset 2. Tutkimuksen toteutus ja

Lisätiedot

Suomalaisten asenteet ja aktiivisuus energia-asioissa

Suomalaisten asenteet ja aktiivisuus energia-asioissa Suomalaisten asenteet ja aktiivisuus energia-asioissa Sisällysluettelo 1. Tutkimuksen toteutus (s. 3) 2. Kiinnostus energia-asioihin (s.6) 3. Tärkeimmät tietolähteet (s. 10) 4. Sähkönkuluttamiseen liittyvät

Lisätiedot

Kansalaisten suhtautuminen taidelainaamoihin

Kansalaisten suhtautuminen taidelainaamoihin Kansalaisten suhtautuminen taidelainaamoihin 1..1 TNS Gallup Oy Jaakko Hyry t. Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Suomen Taitelijaseura halusi selvittää suomalaisten suhtautumista taidelainaamoihin. Tutkimus

Lisätiedot

SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen

SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa 6.3.29 klo. SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa vuoden 29 Ilmapuntaritutkimuksessa selvitettiin suomalaisten hallituspuoluetoiveita.

Lisätiedot

YRITTÄJYYSILMAPUNTARI 2011 SUOMALAISEN TYÖN LIITTO SUOMEN YRITTÄJÄT

YRITTÄJYYSILMAPUNTARI 2011 SUOMALAISEN TYÖN LIITTO SUOMEN YRITTÄJÄT YRITTÄJYYSILMAPUNTARI 011 SUOMALAISEN TYÖN LIITTO SUOMEN YRITTÄJÄT Markus Mervola 0..011 Tutkimusraportti JOHDANTO 1. JOHDANTO Tämän tutkimuksen avulla on pyritty selvittämään, mitä mieltä suomalaiset

Lisätiedot

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. KANNATTAJAT MÄÄRITTELIVÄT PUOLUEET POLIITTISELLE KARTALLE kokoomus on oikeisto- ja vasemmistoliitto vasemmistopuolue Puolueiden välisiä eroja on perinteisesti havainnollistettu

Lisätiedot

MINISTEREITÄ VÄHEMMÄN OHJELMA YLEISPIIRTEISEKSI

MINISTEREITÄ VÄHEMMÄN OHJELMA YLEISPIIRTEISEKSI MINISTEREITÄ VÄHEMMÄN OHJELMA YLEISPIIRTEISEKSI Eduskuntavaalien jälkeiseen hallitukseen kohdentuvia odotuksia selvitettiin kysymällä, mikä on sopiva ministerien määrä hallitusta muodostettaessa. Kysymys

Lisätiedot

Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan

Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan Tiedote Julkaistavissa..0 klo 00.0 Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan Väite, jonka mukaan asumisen ja rakentamisen tulee olla tiivistä ja

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT TNS Gallup Oy, Miestentie C, ESPOO, Finland, tel. int+- ()-,

Lisätiedot

Kokoomus kyvykkäin puolue SDP ja Keskusta kolmen kärjessä

Kokoomus kyvykkäin puolue SDP ja Keskusta kolmen kärjessä TUTKIMUSOSIO kyvykkäin puolue SDP ja kolmen kärjessä 1 Kansalaisten mielestä kyvykkäin puolue valtakunnallisissa asioissa eduskunnassa on kokoomus ( %), käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Lisätiedot

Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA

Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA 1. Johdanto Marraskuussa 2002 julkistetussa tutkimuksessa Arvon mekin ansaitsemme yhtenä tutkimuskohteena

Lisätiedot

Kaksi viidestä vähentäisi puolueita

Kaksi viidestä vähentäisi puolueita Julkaistavissa.. klo.00 jälkeen Kaksi viidestä vähentäisi puolueita Suomessa on puoluerekisterissä kuusitoista puoluetta. Kaksi viidestä ( %) suomalaisesta yhtyy väittämään, että Suomessa on liikaa puolueita.

Lisätiedot

Vain reilu viidennes hyvin perillä itsehallintoalueuudistuksesta

Vain reilu viidennes hyvin perillä itsehallintoalueuudistuksesta Vain reilu viidennes hyvin perillä itsehallintoalueuudistuksesta Hallituspuolueet sopivat marraskuussa uusista, nykyisiin maakuntiin perustuvista itsehallintoalueista, joissa ylintä päätösvaltaa käyttää

Lisätiedot

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan TUTKIMUSOSIO Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan Neljä viidestä (0 %) suomalaisesta on vakuuttunut siitä, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella

Lisätiedot

Luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on vähentynyt viime vuodesta

Luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on vähentynyt viime vuodesta 12.7.2016 Luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on vähentynyt viime vuodesta Suomalaisista alle kolmannes (30 %) ilmoittaa, että Juha Sipilän hallituksen (keskusta, perussuomalaiset, kokoomus)

Lisätiedot

Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 2019 Kantar TNS Oy

Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 2019 Kantar TNS Oy Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 0 Kantar TNS Oy Julkaisuvapaa.. klo Tyytyväisyys sekä hallitukseen että oppositioon aiempaa hieman suurempaa Runsas kolmasosa suomalaisista ( %) ajattelee Juha Sipilän

Lisätiedot

Puolueet vasemmisto oikeisto ja arvoliberaali konservatiivi - janoilla

Puolueet vasemmisto oikeisto ja arvoliberaali konservatiivi - janoilla Julkaistavissa.. klo. Puolueet vasemmisto oikeisto ja arvoliberaali konservatiivi - janoilla Suomalaisista noin neljännes ( %) sijoittaa itsensä enemmän tai vähemmän vasemmistoon ja noin kolmannes ( %)

Lisätiedot

Tutkimusosio Julkaistavissa Puolueiden kokonaisimagoissa ei suuria eroja järjestys: SDP, kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset

Tutkimusosio Julkaistavissa Puolueiden kokonaisimagoissa ei suuria eroja järjestys: SDP, kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset Tutkimusosio Julkaistavissa..1 Puolueiden kokonaisimagoissa ei suuria eroja järjestys: SDP, kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset 1 KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa puolueiden kuvaa tarkastellaan

Lisätiedot

Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi

Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi TNS Gallup Oy on selvittänyt kolmen palkansaajien keskusjärjestön SAK:n, STTK:n ja Akavan toimeksiannosta kansalaisten suhtautumista

Lisätiedot

Suomalaisten suhtautuminen vesivoimaan -kyselyn tuloksia

Suomalaisten suhtautuminen vesivoimaan -kyselyn tuloksia Suomalaisten suhtautuminen vesivoimaan -kyselyn tuloksia Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Helsinki, 24.4.2008 1 Tausta Energiateollisuus ry (ET) teetti TNS Gallupilla kyselyn suomalaisten suhtautumisesta

Lisätiedot

Kansalaisten suosimat vapaa-ajan palvelut: Elokuvat, kirjasto ja kunnan tarjoamat liikuntamahdollisuudet

Kansalaisten suosimat vapaa-ajan palvelut: Elokuvat, kirjasto ja kunnan tarjoamat liikuntamahdollisuudet TIEDOTE 1 Kansalaisten suosimat vapaa-ajan palvelut: Elokuvat, kirjasto ja kunnan tarjoamat liikuntamahdollisuudet Selvä enemmistö suomalaisista on kiinnostunut elokuvista, kirjastopalveluista, kunnan

Lisätiedot

SDP suosituin puolue hallitukseen

SDP suosituin puolue hallitukseen TUTKIMUSOSIO suosituin puolue hallitukseen 1 olisi suosituin puolue maan hallitukseen. Lähes puolet ( %) suomalaisista on tätä mieltä käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. ( %),

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS. Erikoiseurobarometri (EB 69) kevät 2008 Euroopan parlamentin / Euroopan komission kyselytutkimus Tiivistelmä

ILMASTONMUUTOS. Erikoiseurobarometri (EB 69) kevät 2008 Euroopan parlamentin / Euroopan komission kyselytutkimus Tiivistelmä Viestinnän pääosasto KANSALAISMIELIPITEEN SEURANNAN YKSIKKÖ Bryssel, 15/10/2008 ILMASTONMUUTOS Erikoiseurobarometri (EB 69) kevät 2008 Euroopan parlamentin / Euroopan komission kyselytutkimus Tiivistelmä

Lisätiedot

2/2002. Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta keväällä Tutkimus tieto SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ

2/2002. Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta keväällä Tutkimus tieto SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ Tutkimus tieto 2/2002 Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta keväällä 2002 SUOMEN AMMATTILIITTOJEN USJÄRJESTÖ Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta keväällä 2002 Suomen Gallup tutki

Lisätiedot

Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista

Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista Tutkimusosio Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista Kokoava yleisarvosana kunnan palvelujen riittävyydelle painottuu yksiselitteisen myönteiseksi: kolme neljästä ( %) pitää

Lisätiedot

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit TIEDOTE Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit Kaikkien aikojen arvostetuimmiksi tasavallan presidenteiksi nousevat ja, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta.

Lisätiedot

Palkansaajien sairauspoissaolot

Palkansaajien sairauspoissaolot Palkansaajien sairauspoissaolot Kaikilla mausteilla Artikkeleita työolotutkimuksesta Julkaisuseminaari 2.6.2006 Marko Ylitalo Asetelma! Tutkimuksessa selvitettiin " omaan ilmoitukseen perustuvien sairauspoissaolopäivien

Lisätiedot

Fennovoiman loppusijoituslaitoksen yhteiskunnallinen hyväksyttävyys

Fennovoiman loppusijoituslaitoksen yhteiskunnallinen hyväksyttävyys Aarnio, Kojo & Litmanen 6.10.2017 Seminaari ydinjätehuollon yhteiskunnallisesta hyväksyttävyydestä Työ- ja elinkeinoministeriö Fennovoiman loppusijoituslaitoksen yhteiskunnallinen hyväksyttävyys Miten

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD1043 Europarlamenttivaalit 1999 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Ratkaisuja asuntopulaan: Pieniä asuntoja saatava rakentaa vapaasti ja toimistoista asuntoja

Ratkaisuja asuntopulaan: Pieniä asuntoja saatava rakentaa vapaasti ja toimistoista asuntoja Ratkaisuja asuntopulaan: Pieniä asuntoja saatava rakentaa vapaasti ja toimistoista asuntoja Kaksi kolmesta ( %) yhtyy väittämään pieniä asuntoja tulisi voida rakentaa vapaasti kysynnän mukaan ilman rajoituksia.

Lisätiedot

KUNTAVAALEISSA ÄÄNESTETTIIN VELVOLLISUUDEN TUNNOSTA

KUNTAVAALEISSA ÄÄNESTETTIIN VELVOLLISUUDEN TUNNOSTA KUNTAVAALEISSA ÄÄNESTETTIIN VELVOLLISUUDEN TUNNOSTA Tärkein äänestämään ajava tekijä kuntavaaleissa oli velvollisuuden tunne, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmän kuin neljä

Lisätiedot

HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA

HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA Julkaistavissa.. klo. jälkeen HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA Hallitukseen luotetaan enemmän kuin oppositioon Suomalaisista kaksi viidestä ( %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maamme asioita

Lisätiedot

Kaksi viidestä suomalaisesta on kielteinen maahanmuutolle työntekijät ja opiskelijat toivotetaan tervetulleiksi

Kaksi viidestä suomalaisesta on kielteinen maahanmuutolle työntekijät ja opiskelijat toivotetaan tervetulleiksi TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. klo : Kaksi viidestä suomalaisesta on kielteinen maahanmuutolle työntekijät ja opiskelijat toivotetaan tervetulleiksi t ja EU-työntekijät toivotetaan tervetulleiksi, pakolaisia

Lisätiedot

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa klo 00:01. Puoluekartta: Oikeistossa kuusi, keskusta-oikeistossa kaksi ja vasemmistossa kolme puoluetta

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa klo 00:01. Puoluekartta: Oikeistossa kuusi, keskusta-oikeistossa kaksi ja vasemmistossa kolme puoluetta TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. klo : Puoluekartta: Oikeistossa kuusi, keskusta-oikeistossa kaksi ja vasemmistossa kolme puoluetta Puolueiden välisiä eroja on perinteisesti havainnollistettu vasemmiston

Lisätiedot

Kolme viidestä äänestää varmasti puolue ehdokasta tärkeämpi

Kolme viidestä äänestää varmasti puolue ehdokasta tärkeämpi TUTKIMUSOSIO Kolme viidestä äänestää varmasti puolue ehdokasta tärkeämpi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa joulukuun Ilmapuntaritutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä ensi huhtikuun

Lisätiedot

Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja

Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja 1..01 TNS Gallup Oy Jaakko Hyry t. 0 Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Suomen Taitelijaseura halusi selvittää suomalaisten suhtautumista

Lisätiedot

KUNTAVAALIEN YKKÖSTEEMAT: VANHUKSET, TERVEYSPALVELUT, KUNTATALOUS JA TYÖLLISYYS

KUNTAVAALIEN YKKÖSTEEMAT: VANHUKSET, TERVEYSPALVELUT, KUNTATALOUS JA TYÖLLISYYS KUNTAVAALIEN YKKÖSTEEMAT: VANHUKSET, TERVEYSPALVELUT, KUNTATALOUS JA TYÖLLISYYS Lähes kaikki äänestäjät haluavat nostaa tärkeimmiksi kuntavaaliteemoiksi vanhusten huollon ( %), kotikunnan talouden ja velkaantumisen

Lisätiedot

Bryssel 13. toukokuuta 2011 Nuoret liikkeellä -hanketta koskeva Flash-Eurobarometri

Bryssel 13. toukokuuta 2011 Nuoret liikkeellä -hanketta koskeva Flash-Eurobarometri MEMO/11/292 Bryssel 13. toukokuuta 2011 Bryssel 13. toukokuuta 2011 Nuoret liikkeellä -hanketta koskeva Flash-Eurobarometri Nuorista eurooppalaisista 53 prosenttia muuttaisi ulkomaille töihin Yli puolet

Lisätiedot

Enemmistö suomalaisista ymmärtää mielestään hyvin politiikkaa

Enemmistö suomalaisista ymmärtää mielestään hyvin politiikkaa Enemmistö suomalaisista ymmärtää mielestään hyvin politiikkaa Enemmistö ( %) suomalaisista arvioi ymmärtävänsä hyvin tärkeitä poliittisia kysymyksiä, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT TNS Gallup Oy, Itätuulenkuja A, ESPOO, Finland, tel. int+-

Lisätiedot

Ennakkotuloksia Kuntalaiskyselystä 2017

Ennakkotuloksia Kuntalaiskyselystä 2017 Ennakkotuloksia Kuntalaiskyselystä 17 Liite mediatiedotteeseen 29.3.17 Vastanneita 4 086. Tiedonkeruu jatkuu huhtikuuhun asti. Marianne Pekola-Sjöblom, tutkimuspäällikkö Marianne.pekola-sjoblom(at)kuntaliitto.fi

Lisätiedot

Tausta tutkimukselle

Tausta tutkimukselle Näin on aina tehty Näyttöön perustuvan toiminnan nykytilanne hoitotyöntekijöiden toiminnassa Vaasan keskussairaalassa Eeva Pohjanniemi ja Kirsi Vaaranmaa 1 Tausta tutkimukselle Suomessa on aktiivisesti

Lisätiedot

EDUSKUNTAPUOLUEIDEN KANSANEDUSTAJAEHDOKKAIDEN SUHTAUTUMINEN TYÖNANTAJAOLETTAMAN LISÄÄMISEEN TYÖSOPIMUSLAKIIN

EDUSKUNTAPUOLUEIDEN KANSANEDUSTAJAEHDOKKAIDEN SUHTAUTUMINEN TYÖNANTAJAOLETTAMAN LISÄÄMISEEN TYÖSOPIMUSLAKIIN EDUSKUNTAPUOLUEIDEN KANSANEDUSTAJAEHDOKKAIDEN SUHTAUTUMINEN TYÖNANTAJAOLETTAMAN LISÄÄMISEEN TYÖSOPIMUSLAKIIN 9.4.2019 1 Taustaa selvityksestä: Aula Research Oy toteutti monitilaajatutkimuksen eduskuntavaaliehdokkaiden

Lisätiedot

Uraanikaivoskiistat ja suomalaisten käsitykset uraaniasioista Uraanikaivoksia vastustavan väen seminaari ja tapaaminen Kolilla

Uraanikaivoskiistat ja suomalaisten käsitykset uraaniasioista Uraanikaivoksia vastustavan väen seminaari ja tapaaminen Kolilla Uraanikaivoskiistat ja suomalaisten käsitykset uraaniasioista Uraanikaivoksia vastustavan väen seminaari ja tapaaminen Kolilla 3-5.8.2007 Tapio Litmanen Akatemian tutkijatohtori Jyväskylän yliopisto Yhteiskuntatieteen

Lisätiedot

Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta. Akavan Erityisalat TNS Gallup

Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta. Akavan Erityisalat TNS Gallup Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta Akavan Erityisalat TNS Gallup 1 Johdanto Tässä yhteenvetoraportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin suomalaisten näkemyksiä julkisesta

Lisätiedot

Äänestystutkimus. Syksy 2006

Äänestystutkimus. Syksy 2006 Äänestystutkimus Syksy Lokakuu Tilaukset: SAK puh. + SAK Äänestystutkimus syksy ÄÄNESTYSTUTKIMUS TNS Gallup Oy on tutkinut SAK:n toimeksiannosta äänestysikäisen väestön äänestysaikeita ja suhtautumista

Lisätiedot

SUOMALAISTEN ENERGIA-ASENTEET 2018 Energiateollisuus ry Marraskuu Suomalaisten energia-asenteet 2018

SUOMALAISTEN ENERGIA-ASENTEET 2018 Energiateollisuus ry Marraskuu Suomalaisten energia-asenteet 2018 SUOMALAISTEN ENERGIA-ASENTEET Energiateollisuus ry Marraskuu Suomalaisten energia-asenteet Tutkimuksen taustat ja toteutus Raportissa esiteltävä tutkimus on osa Suomalaisten energia-asenteet -seurantatutkimusta

Lisätiedot

Ilmapuntari 2014: Suomalaisten suhde puolueisiin ja äänestämiseen

Ilmapuntari 2014: Suomalaisten suhde puolueisiin ja äänestämiseen Ilmapuntari : Suomalaisten suhde puolueisiin ja äänestämiseen Poliittisia päättäjiä ollaan taipuvaisia syyllistämään Jotta vaaleissa kannattaisi äänestää, puolueilla tulee nähdä jokin rooli yhteiskunnan

Lisätiedot

Ilmapuntari 2014: Kuntalaisten näkemyksiä sote-uudistuksesta. Viidennes on tyytymätön hallituksen ja opposition sote-ratkaisuun

Ilmapuntari 2014: Kuntalaisten näkemyksiä sote-uudistuksesta. Viidennes on tyytymätön hallituksen ja opposition sote-ratkaisuun KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiö: Ilmapuntari : Kuntalaisten näkemyksiä sote-uudistuksesta Viidennes on tyytymätön hallituksen ja opposition sote-ratkaisuun Maan hallituspuolueet ja oppositio sopivat

Lisätiedot

KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN

KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN Sivu Luottamus päättäjiin lisääntyi kuntavaalien seurauksena. Enemmistö kansalaisista ( %) luottaa erittäin tai melko paljon kotikunnan päättäjiin ja reilu

Lisätiedot

Mitkä puolueet maan hallitukseen?

Mitkä puolueet maan hallitukseen? Mitkä puolueet maan hallitukseen? Enemmistö haluaa keskustan ja :n maan seuraavaan hallitukseen Näkemyksiä maamme puolueista kartoitettiin tutkimuksessa kysymyksenasettelulla, jossa vastaajien tuli nimetä

Lisätiedot

Kannattaako kunnan panostaa tuulivoimaan? Kuntamarkkinat 10. 11.9.2014 Harri Orko, yksikönjohtaja

Kannattaako kunnan panostaa tuulivoimaan? Kuntamarkkinat 10. 11.9.2014 Harri Orko, yksikönjohtaja Kannattaako kunnan panostaa tuulivoimaan? Kuntamarkkinat 10. 11.9.2014 Harri Orko, yksikönjohtaja YIT tänään YIT on johtava eurooppalainen rakentamispalveluja tarjoava yritys. Toimimme 7 maassa yli 6 000

Lisätiedot

Vaalien tärkeysjärjestys: eduskunta-, kunnallis-, maakunta- ja eurovaalit

Vaalien tärkeysjärjestys: eduskunta-, kunnallis-, maakunta- ja eurovaalit TUTKIMUSOSIO Vaalien tärkeysjärjestys: eduskunta-, kunnallis-, maakunta- ja eurovaalit Yhdeksän kymmenestä ( %) suomalaisesta pitää eduskuntavaaleissa äänestämistä vähintään melko tärkeänä. Kuusi seitsemästä

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 2009

EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 2009 EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 9 KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 9 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO MITKÄ TAVAT VAIKUTTAA EU:N TULEVAISUUTTA

Lisätiedot

Ehdokkuus maakuntavaaleissa kiinnostaa satojatuhansia suomalaisia

Ehdokkuus maakuntavaaleissa kiinnostaa satojatuhansia suomalaisia TUTKIMUSOSIO 1 Ehdokkuus maakuntavaaleissa kiinnostaa satojatuhansia suomalaisia -0 -kertaisesti mielellään mukaan lähteviä ehdokasmäärään nähden Maakuntavaaliehdokkaiksi voisi pyydettäessä olla lähdössä

Lisätiedot

11. Jäsenistön ansiotaso

11. Jäsenistön ansiotaso 24 Kuvio 19. 11. Jäsenistön ansiotaso Tutkimuksessa selvitettiin jäsenistön palkkaukseen liittyviä asioita. Vastaajilta kysyttiin heidän kokonaiskuukausiansioitaan (kuukausibruttotulot). Vastaajia pyydettiin

Lisätiedot

Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut

Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut TUTKIMUSOSIO Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut Valtaosa suomalaisista antaa erittäin tai melko hyvän arvosanan eniten käyttämälleen päivittäistavarakaupalle ( %) ja apteekille

Lisätiedot

ADATO ENERGIA KAUKOLÄMPÖ Tuhat Suomalaista / Toukokuu Adato Energia - Tuhat suomalaista 5/2019

ADATO ENERGIA KAUKOLÄMPÖ Tuhat Suomalaista / Toukokuu Adato Energia - Tuhat suomalaista 5/2019 ADATO ENERGIA KAUKOLÄMPÖ Tuhat Suomalaista / Toukokuu 0 Tutkimuksen toteutus IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin.

Lisätiedot

Segregaation eri ilmenemismuodot ja sukupuolten palkkaerot

Segregaation eri ilmenemismuodot ja sukupuolten palkkaerot Segregaation eri ilmenemismuodot ja sukupuolten palkkaerot Segregaatio ja sukupuolten väliset palkkaerot tutkimushankkeen päätösseminaari Valkoinen Sali, 25.04.2008 Reija Lilja (yhteistyössä Rita Asplundin,

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa

Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, valtteri.hongisto@ttl.fi Turun ammattikorkeakoulu, valtteri.hongisto@turkuamk.fi +358 40 5851 888 Tulokset julkistettu

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA LIITEKUVAT TNS

Lisätiedot

FoA5 Tilastollisen analyysin perusteet puheentutkimuksessa. Luentokuulustelujen esimerkkivastauksia. Pertti Palo. 30.

FoA5 Tilastollisen analyysin perusteet puheentutkimuksessa. Luentokuulustelujen esimerkkivastauksia. Pertti Palo. 30. FoA5 Tilastollisen analyysin perusteet puheentutkimuksessa Luentokuulustelujen esimerkkivastauksia Pertti Palo 30. marraskuuta 2012 Saatteeksi Näiden vastausten ei ole tarkoitus olla malleja vaan esimerkkejä.

Lisätiedot

Syytettyjen kohtelu: Tuomioistuimet helläkätisiä somessa kivitetään, media siinä välissä

Syytettyjen kohtelu: Tuomioistuimet helläkätisiä somessa kivitetään, media siinä välissä TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. klo : Syytettyjen kohtelu: Tuomioistuimet helläkätisiä somessa kivitetään, media siinä välissä KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön Ilmapuntari-tutkimuksessa tiedusteltiin

Lisätiedot

SunRETU-SELVITYS. Kuluttajien näkemyksiä aurinkoenergiasta, sen käytöstä ja hankinnasta. Tapio Yrjölä syyskuu 2016 Tampereen ammattikorkeakoulu

SunRETU-SELVITYS. Kuluttajien näkemyksiä aurinkoenergiasta, sen käytöstä ja hankinnasta. Tapio Yrjölä syyskuu 2016 Tampereen ammattikorkeakoulu SunRETU-SELVITYS Kuluttajien näkemyksiä aurinkoenergiasta, sen käytöstä ja hankinnasta Tapio Yrjölä syyskuu 2016 Tampereen ammattikorkeakoulu 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 SELVITYKSEN TAUSTAT... 4 2.1 Vastaajien

Lisätiedot

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa klo 00:01

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa klo 00:01 TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. klo : Puolet suomalaisista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka viides nettiäänestänyt ja ollut osto- tai maksulakossa Yhteiskunnallisten tavoitteiden toteutuminen

Lisätiedot

Kansalaiset: Yle, STT ja MTV3 luotetuimmat uutisoijat - sosiaaliseen mediaan ei luoteta (tutkimusosio)

Kansalaiset: Yle, STT ja MTV3 luotetuimmat uutisoijat - sosiaaliseen mediaan ei luoteta (tutkimusosio) TIEDOTE Sivu Kansalaiset: Yle, STT ja MTV luotetuimmat uutisoijat - sosiaaliseen mediaan ei luoteta (tutkimusosio) Valtaosa suomalaisista luottaa erittäin tai melko paljon Ylen TV- ja radiouutisiin ( %),

Lisätiedot

Kansalaisjärjestöjen vaalikysely. Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry & Eläkkeensaajien keskusliitto EKL ry Luottamuksellinen

Kansalaisjärjestöjen vaalikysely. Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry & Eläkkeensaajien keskusliitto EKL ry Luottamuksellinen Kansalaisjärjestöjen vaalikysely Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry & Eläkkeensaajien keskusliitto EKL ry Luottamuksellinen Taustaa tutkimukselle Aula Research Oy toteutti monitilaajatutkimuksen eduskuntavaaliehdokkaiden

Lisätiedot

KUNTALAISTEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY VUONNA 2008 TEUVAN KUNTA OSA-RAPORTTI. Hannele Laaksonen

KUNTALAISTEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY VUONNA 2008 TEUVAN KUNTA OSA-RAPORTTI. Hannele Laaksonen KUNTALAISTEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY VUONNA 2008 TEUVAN KUNTA OSA-RAPORTTI Hannele Laaksonen 1. JOHDANTO...3 2. VASTAAJIEN TAUSTATIETOJA...4 3. HALLINTO- JA ELINKEINOTEIMEN PALVELUJEN ARVIOINTI...6 4.

Lisätiedot

Hyvä maakuntavaltuutettu ajaa koko maakunnan etua, eikä ole kansanedustaja

Hyvä maakuntavaltuutettu ajaa koko maakunnan etua, eikä ole kansanedustaja TUTKIMUSOSIO Hyvä maakuntavaltuutettu ajaa koko maakunnan etua, eikä ole kansanedustaja Hyvän maakuntavaltuutetun tulee ennen muuta ) ajaa koko maakunnan etua, ) pitää yhteyttä äänestäjiinsä ja ) ajaa

Lisätiedot

Suomalaiset viettävät vapaa-aikaansa mieluiten veden äärellä omassa rauhassa

Suomalaiset viettävät vapaa-aikaansa mieluiten veden äärellä omassa rauhassa Tutkimusosio Suomalaiset viettävät vapaa-aikaansa mieluiten veden äärellä omassa rauhassa Suurin osa suomalaisista haluaa vapaa-ajan asunnollaan olla veden äärellä omassa rauhassa, hyvien lähipalveluiden

Lisätiedot

PORVOOLAISTEN NUORTEN ÄÄNESTYSAKTIIVISUUSKYSELY

PORVOOLAISTEN NUORTEN ÄÄNESTYSAKTIIVISUUSKYSELY PORVOON KAUPUNKI JA PORVOON NUORISOVALTUUSTO Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOOLAISTEN NUORTEN ÄÄNESTYSAKTIIVISUUSKYSELY KYSELY Internet-kysely toteutettiin lokakuussa 2010 yhteistyössä koulujen

Lisätiedot

KANSALAISET: YKSILÖ ITSE VASTUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN

KANSALAISET: YKSILÖ ITSE VASTUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN TIEDOTE KANSALAISET: YKSILÖ ITSE TUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN Valtaosa ( %) suomalaisista ilmoittaa, että yksilön tulisi olla vastuussa itse erittäin tai melko paljon omasta hyvinvoinnistaan, käy ilmi

Lisätiedot

Ilmapuntari 2015: Enemmistö valitsee ensin puolueen ja etsii sen listoilta parhaan ehdokkaan

Ilmapuntari 2015: Enemmistö valitsee ensin puolueen ja etsii sen listoilta parhaan ehdokkaan Ilmapuntari 5: Enemmistö valitsee ensin puolueen ja etsii sen listoilta parhaan ehdokkaan Puolue on eduskuntavaaleissa tärkeämpi kuin ehdokas. Enemmistö suomalaisista (6 %) ilmoittaa valinnan tapahtuvan

Lisätiedot

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Kesäkuu, Public Sakari Nurmela Työnro: Kantar TNS Oy, tentie C, Espoo Johdanto Tässä yhteenvetoraportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin

Lisätiedot

Huumeiden käytön haitat muille ihmisille internetkyselyn haasteita ja tuloksia. Marke Jääskeläinen Alkoholitutkimussäätiö

Huumeiden käytön haitat muille ihmisille internetkyselyn haasteita ja tuloksia. Marke Jääskeläinen Alkoholitutkimussäätiö Huumeiden käytön haitat muille ihmisille internetkyselyn haasteita ja tuloksia Marke Jääskeläinen Alkoholitutkimussäätiö 1 Johdanto Esitys perustuu artikkeleihin Hakkarainen, P & Jääskeläinen, M (2013).

Lisätiedot

Hirsitaloasukkaiden terveys ja

Hirsitaloasukkaiden terveys ja Hirsitaloasukkaiden terveys ja tyytyväisyys y Altti-tutkimukseen perustuva selvitys Fil. yo. Mira Anttila, FM Maria Pekkonen, Dos. Ulla Haverinen-Shaughnessy Asumisterveyden ja rakennusten terveellisyyden

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvottelukunta Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu

Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvottelukunta Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvottelukunta Joulukuu 1 SFS ISO22 Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista 12/1 IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä

Lisätiedot

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa klo 00:01

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa klo 00:01 TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. klo : Äänestäjille puolue tärkeämpi kuin ehdokas KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa vuoden Ilmapuntaritutkimuksessa kurkistettiin äänestämiseen eduskuntavaaleissa.

Lisätiedot

PUOLET SUOMALAISISTA KANNATTAA PERUSTUSLAKITUOMIOISTUIMEN PERUSTAMISTA PERUSTUSLAKIVALIOKUNTAANKIN OLLAAN TYYTYVÄISIÄ

PUOLET SUOMALAISISTA KANNATTAA PERUSTUSLAKITUOMIOISTUIMEN PERUSTAMISTA PERUSTUSLAKIVALIOKUNTAANKIN OLLAAN TYYTYVÄISIÄ TIEDOTE PUOLET SUOMALAISISTA KANNATTAA PERUSTUSLAKITUOMIOISTUIMEN PERUSTAMISTA PERUSTUSLAKIVALIOKUNTAANKIN OLLAAN TYYTYVÄISIÄ Enemmistö ( %) kansalaisista pitää nykyistä järjestelmää, jossa kansanedustajista

Lisätiedot

Kansa: Soten tärkein tavoite on palveluiden yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen

Kansa: Soten tärkein tavoite on palveluiden yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen Tiedote Kansa: Soten tärkein tavoite on palveluiden yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen Sivu Enemmistö ( %) suomalaisista on sitä mieltä, että soten tärkein tavoite on palveluiden yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Tuulivoiman maisemavaikutukset

Tuulivoiman maisemavaikutukset Kuvasovite raportista Etelä-Pohjanmaan tuulivoimaselvitys, FCG, E-P:n liitto, YM. http://www.epliitto.fi/upload/files/etelapohjanmaan_tuulivoimaselvitys.pdf Tuulivoiman maisemavaikutukset Tietoa ja havainnollistusta

Lisätiedot

ENERGIAKOLMIO OY. Tuulivoiman rooli Suomen energiatuotannossa. Jyväskylän Rotary klubi 13.1.2014. Energiakolmio Oy / 13.1.2014 / Marko Lirkki

ENERGIAKOLMIO OY. Tuulivoiman rooli Suomen energiatuotannossa. Jyväskylän Rotary klubi 13.1.2014. Energiakolmio Oy / 13.1.2014 / Marko Lirkki ENERGIAKOLMIO OY Tuulivoiman rooli Suomen energiatuotannossa Jyväskylän Rotary klubi 13.1.2014 Energiakolmio Oy / 13.1.2014 / Marko Lirkki ENERGIAKOLMIO OY Energiakolmio on Suomen johtava riippumaton energiamarkkinoiden

Lisätiedot

Noin 2500 valtuutettua lähdössä ehdokkaaksi maakuntavaaleihin Vasemmistoliitossa suurin, Keskustassa vähäisin kiinnostus

Noin 2500 valtuutettua lähdössä ehdokkaaksi maakuntavaaleihin Vasemmistoliitossa suurin, Keskustassa vähäisin kiinnostus Noin 0 valtuutettua lähdössä ehdokkaaksi maakuntavaaleihin Vasemmistoliitossa suurin, Keskustassa vähäisin kiinnostus Noin 0 valtuutettua eli prosenttia ( % varmasti ja % todennäköisesti) kaupunkien ja

Lisätiedot

Sisustuskoulutuksen vaikuttavuus kyselytutkimuksen tuloksia

Sisustuskoulutuksen vaikuttavuus kyselytutkimuksen tuloksia Sisustuskoulutuksen vaikuttavuus kyselytutkimuksen tuloksia AJK-Jatkokoulutuksen sisustuskoulutuksesta vuosina 2006-2009 valmistuneille järjestettiin verkkokyselytutkimus syksyllä 2009. Tutkimuksen tavoitteena

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 17.2. 12.3.2009. Marraskuun 2008 alusta lähtien kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 17.2. 12.3.2009. Marraskuun 2008 alusta lähtien kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, 17.2..12.3.2009 Toteutus YLE Uutiset Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on tehnyt Taloustutkimus Oy YLE Uutisten

Lisätiedot

1. Johdanto. Kuvio 1: Ikäjakauma Rohkene Työnhakupalvelussa ja asiakastyytyväisyyskyselyssä

1. Johdanto. Kuvio 1: Ikäjakauma Rohkene Työnhakupalvelussa ja asiakastyytyväisyyskyselyssä 1. Johdanto Rohkene työnhakupalvelun asiakkailta haluttiin saada tietoa tyytyväisyydestä palveluun ja muihin asioihin, jotta palvelua voitaisiin kehittää paremmaksi. Rohkene Työnhakupalvelussa on rekisteröityjä

Lisätiedot

Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä

Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä Tuija Koivunen & Satu Ojala Tampereen yliopisto Työsuojelurahaston projekti Työssä koettu syrjintä ja myöhempi työura (2015 2017) 1. Tutkimuksessa analysoidaan

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 3. 27.1.2011. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 3. 27.1.2011. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, tammikuu 2011 (3. 27.1.2011) Toteutus Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on laatinut Taloustutkimus Oy YLE

Lisätiedot

Työelämä ja ammattiyhdistysliike 2011

Työelämä ja ammattiyhdistysliike 2011 Työelämä ja ammattiyhdistysliike Työelämä ja ammattiyhdistysliike Johdanto Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten suhtautumista työelämää ja sopimustoimintaa koskeviin ehdotuksiin. Samassa yhteydessä

Lisätiedot

Kotimaisen median arvostus

Kotimaisen median arvostus 5 Kotimaisen median arvostus Mediapäivä 1..201 Tutkimuksen toteutus IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimuksen

Lisätiedot

KUNTIEN KASVUNÄKYMÄT 2014

KUNTIEN KASVUNÄKYMÄT 2014 KUNTIEN KASVUNÄKYMÄT 2014 Kysely lähti yhteensä 9826 vastaajalle. 8101 kunnanvaltuutetulle 276 kunnasta 1725 johtavalle viranhaltijalle 303 kunnasta Kyselyyn vastasi 2363 vastaajaa 288 kunnasta Vastausprosentti

Lisätiedot

Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa

Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa Kirsimarja Raitasalo THL, Alkoholi ja huumeet 11.11.2011 1 Taustaa Alkoholinkulutus on

Lisätiedot

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO 2017-75-VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT Sisällysluettelo Kuva-, kuvio- ja taulukkoluettelo... 3 1 JOHDANTO... 4 2 TOIMINTAKYKY... 6 2.1 Itsenäisyys...

Lisätiedot

Suhtautuminen työssä jaksamiseen ja palkansaajajärjestöjen toimintaan eläkeasioissa

Suhtautuminen työssä jaksamiseen ja palkansaajajärjestöjen toimintaan eläkeasioissa Suhtautuminen työssä jaksamiseen ja palkansaajajärjestöjen toimintaan eläkeasioissa TNS Gallup Oy on selvittänyt SAK:n, STTK:n ja Akavan toimeksiannosta kansalaisten arvioita työssä jaksamisesta sekä suhtautumista

Lisätiedot

VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET

VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET 1(10) VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET TAUSTAA Energiateollisuus ry (ET) teetti TNS Gallupilla kyselyn suomalaisten suhtautumisesta vesivoimaan ja muihin energialähteisiin Jatkoa ET:n teettämälle

Lisätiedot

Kansalaiset kahleissa äänestyskäyttäytyminen suljetuissa vankiloissa

Kansalaiset kahleissa äänestyskäyttäytyminen suljetuissa vankiloissa KRIMINOLOGIAN & RIKOSSEURAAMUSALAN TUTKIMUSPÄIVÄT 2018 Kansalaiset kahleissa äänestyskäyttäytyminen suljetuissa vankiloissa YTM Titta Räsänen Tampereen yliopisto Rikokseen syyllistyneiden ihmisten poliittisia

Lisätiedot

Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja

Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja Sivu Suomalaisista vain neljännes ( %) ilmoitti, että hallituksen

Lisätiedot

KANSA: YLIOPISTOJEN TÄRKEIN TEHTÄVÄ ON EDISTÄÄ VAPAATA TUTKIMUSTA SEKÄ TIETEELLISTÄ JA TAITEELLISTA SIVISTYSTÄ

KANSA: YLIOPISTOJEN TÄRKEIN TEHTÄVÄ ON EDISTÄÄ VAPAATA TUTKIMUSTA SEKÄ TIETEELLISTÄ JA TAITEELLISTA SIVISTYSTÄ TIEDOTE KANSA: YLIOPISTOJEN TEHTÄVÄ ON EDISTÄÄ VAPAATA TUTKIMUSTA SEKÄ TIETEELLISTÄ JA TAITEELLISTA SIVISTYSTÄ 1 Yliopistojen tärkein tehtävä on vapaan tutkimuksen sekä tieteellisen ja taiteellisen sivistyksen

Lisätiedot