LÄNSI-UUDENMAAN YHTEISPÄIVYSTYSHANKE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LÄNSI-UUDENMAAN YHTEISPÄIVYSTYSHANKE"

Transkriptio

1 HELSINGIN JA UUDENMAAN 1/6 LÄNSI-UUDENMAAN YHTEISPÄIVYSTYSHANKE VÄLIRAPORTTI 1/2010 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 2 TAVOITTEET 3 TYÖTAPOJEN KUVAUS 4 VÄLIRAPORTTI 4.1 Käyntitilastot 4.2 Henkilöstöresurssit 4.3 Puhelinliikenne 4.4 Tietojärjestelmät ja rekisteröinti 4.5 Tilat 4.6 Kustannukset 4.7 Yhteenveto 5 TOIMENPIDE-EHDOTUKSET 5.1 Prosessi-/projektityön jatkaminen 5.2 Viikonloppujen lääkäriresurssit 5.3 Vuonna 2010 toteuttavissa olevat toimenpiteet 5.4 Henkilöstökoulutus 5.5. Yleisön informoiminen 5.6 Päivystys-/seurantaosasto 6 YHTEENVETO 7 VIITTEET

2 HELSINGIN JA UUDENMAAN 2/6 1 JOHDANTO (LUSA) ja alueen kunnat ovat 1990-luvulta lähtien sopineet yhteispäivystyksen järjestämisestä niin, että LUSA vastaa päivystyksestä arki-iltaisin ja öisin, ja kunnat ovat järjestäneet päivystävän lääkärin poliklinikalle viikonlopuiksi. Viikonlopuista LUSA on perinyt Tammisaaren/Raaseporin kaupungilta kuukausikorvauksen, joka käsittää vuokran, henkilöstön palkkakustannukset ja hoitotarvikkeet. Tammisaari/Raasepori on erillisellä sopimuksella laskuttanut muita sopijapuolia. Nykyisestä järjestelmästä on se etu, että päivystys on päivystysaikaan keskitetty yhteen paikkaan. Haittana on järjestelmän sekavuus. Arkiöisin kaikki käynnit (lapsia lukuun ottamatta) kirjataan erikoissairaanhoidoksi ja kustannukset ovat sen mukaiset. Viikonloppuisin erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto ovat erillisiä toimijoita, jotka kumpikin vastaavat omasta dokumentoinnistaan. Potilaiden on vaikea erottaa eri järjestelmiä toisistaan. Tältä pohjalta alueen nk. Sote-ryhmä (perusturvajohtajat, johtavat lääkärit ja sairaanhoitoalueen johto) päätti yhteispäivystystoiminnan edelleen kehittämisestä. Tarkoitusta varten asetettiin työryhmä keväällä 2009 ja projektisuunnitelma valmistui elokuussa 2009 (liite 1). Projektisuunnitelman mukaan projektiraportin on määrä valmistua mennessä. 2 TAVOITTEET Hanke perustuu HUS:n vuonna 2008 laatimaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin somaattisen päivystyksen kokonaissuunnitelmaan Siinä käsitellään tulevia lainsäädännön muutoksia ja muita tekeillä olevia muutoksia, mm. päivystystoiminnan keskittämistä ja asiantuntemuksen lisäämistä. Raportissa puolletaan päivystyspoliklinikoiden kehittämistä HUS:n johdolla kohti todellista yhteispäivystystä. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut työryhmäraportin Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet (STM058:00/2009), jossa selvitetään käsitteitä ja tulevaa kehitystä. Raporttia ei kuitenkaan ole ymmärrettävistä syistä voitu täysin soveltaa tähän hankkeeseen. Tavoitteena on luoda yhden oven päivystys eli todellinen yhteispäivystys, joka toimii ympäri vuorokauden samalla tavoin ja yhdenmukaisin periaattein. Päivystysosaston (seurantaosaston) perustaminen liittyy läheisesti tähän hankkeeseen, mutta sitä käsitellään tarkemmin myöhemmässä projektisuunnitelmassa. Konkreettisena hyötynä hankkeesta odotetaan olevan hoitoprosessin paraneminen sekä potilaan että tilaajan/maksajan (kunnan) näkökulmasta, kun päällekkäisyyksiä saadaan karsittua ja prosessit saadaan nopeammiksi ja paremmiksi. Samalla resursseja vapautuu elektiiviseen toimintaan etenkin perusterveydenhuollossa. 3 TYÖTAPOJEN KUVAUS Sote-ryhmän alulle panema yhteispäivystyksen ja seurantaosaston työryhmä (Asrup = arbetsgruppen för samjour och uppföljningsavdelning) kokoontui ensimmäisen kerran ja on sen jälkeen hieman eri kokoonpanoin kokoontunut kaikkiaan 9 kertaa. Sote-ryhmä on toiminut hankkeen ohjausryhmänä.

3 HELSINGIN JA UUDENMAAN 3/6 Projektisuunnitelma valmistui elokuussa 2009 ja hyväksyttiin Sote-kokouksessa en lautakunta merkitsi projektisuunnitelman tiedoksi ja hyväksyi sen ( 46). Yhteispäivystyshanketta käsiteltiin kuntaneuvotteluissa kesällä Hankkeen tavoitteet on kirjattu Raaseporin talousarviosuunnitelmaan. Asiasta järjestettiin luottamushenkilöille seminaari Työryhmä perehtyi Lohjan ja Hyvinkään kokemuksiin päivystystoimintojen kehittämisestä. Tutustumiskäynnit Lohjalle ja Hyvinkäälle tehtiin jo syksyllä Alatyöryhmiä on asetettu hankkeen eri osia varten (mm. sairaanhoitajan puhelinneuvonta, mahdolliset toimitilat, tietotekniset ratkaisut, käyntitilastot ja päätöksentekoprosessi). 4 VÄLIRAPORTTI 4.1 Käyntitilastot Terveyskeskuksiin tehtyjen päivystyskäyntien nykyisen volyymin arvioiminen on hankalaa, koska tilastointi ei ole täysin yhdenmukaista. Noin puolet päiväsaikaan tehdyistä käynneistä luokitellaan Raaseporin ja Hangon terveyskeskuksissa päivystyskäynneiksi (Raaseporissa 53 % ja Hangossa 49 % vuonna 2009). Käytettävissä olevat tilastotiedot oheistetaan liitteenä 2. Tämän perusteella päivystyskäyntien enimmäismäärä kuukaudessa olisi yhteispäivystyksessä Tässä yhteydessä huomattakoon, että päivystyskäyntiä ja muuta kiireellistä hoitoa ei oltu määritelty selkeästi ennen kuin (Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet). Puhelujen kokonaisvolyymin arvioidaan olevan noin puhelua kuukaudessa eli 100 puhelua vuorokaudessa. 4.2 Henkilöstöresurssit Jatkossa tehtävänä on määritellä, missä tapauksissa kiireellinen hoito on sopivinta ohjata yhteispäivystykseen ja missä tapauksissa se tulee järjestää omassa terveyskeskuksessa. Sen vuoksi tässä vaiheessa on liian aikaista ottaa kantaa tarkkaan henkilöstötarpeeseen. Lääkäriresursseja tarvitaan kuitenkin päiväsaikaan sekä sisätauteja, kirurgiaa että yleislääketiedettä varten. 4.3 Puhelinliikenne Puhelinpalveluja tulee kehittää niin, että päivystyspuheluille on yksi puhelinnumero hoitotarvetta ja hoitoarpeen arviointia varten ja toinen numero muita kyselyjä varten. Potilaat ohjataan sopivimpaan hoitopisteeseen. Call center -toiminnan tulisi antaa myös mahdollisuudet varata aika ei-kiireellisissä tapauksissa oman terveyskeskuksen lääkärin/sairaanhoitajan vastaanotolle. Terveysasemilla tulee olla vapaita aikoja tarjolla. Puhelintyöryhmä on tutustunut eri Triage-malleihin ja katsoo, että sopivin malli on ns. Jorvin-malli yhdistettynä nykyiseen omaan järjestelmäämme. Sitä ei kuitenkaan voida ottaa käyttöön sellaisenaan vaan se kaipaa räätälöintiä.

4 HELSINGIN JA UUDENMAAN 4/6 Call center -toiminta hoidettaisiin em. mallin mukaan omin voimin ja fyysisesti yhteispäivystyksen yhteydessä. Kaikki puhelut dokumentoidaan ja henkilökunnalla on käytössään samat tietojenkäsittelyohjelmat, joita käytetään sekä terveyskeskuksissa että sairaalassa. Mallin käyttöönotto vaatii henkilöstöresursseja ja koulutusta. Huomattava osa puhelinliikenteestä ohjautuu jatkossakin päiväsaikaan terveyskeskuksiin. 4.4 Tietojärjestelmät ja rekisteröinti Tällä hetkellä terveyskeskuksen potilaat kirjataan viikonloppuisin Pegasokseen ja sairaalan päivystyspotilaat MD-Oberoniin. Terveyskeskuskäynnit kirjataan Pegasokseen, tekstit sanellaan kasetille ja lähetetään purettaviksi. Tämä koskee myös Inkoon potilaita. Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen päivystyspoliklinikalla on kolme Pegasos-työasemaa (tammikuussa 2010). Kun HUS/ vastaa yhteispäivystyksestä, kaikkien potilaiden laskutus tapahtuu MD-Oberonin ja ASLA:n (Asiakaslaskutus) kautta. MD-Oberonin ja kuntien laskutusohjelmien integrointia ei suositella. On sovittava selkeästi, mitkä potilaat ovat ns. terveydenhuollon potilaita (lapsilta ei peritä maksua ja aikuiset maksavat poliklinikkamaksua alhaisemman maksun ja mahdollisesti vain kolme kertaa vuodessa) ja mitkä erikoissairaanhoidon potilaita (kaikki maksavat poliklinikkamaksun kaikista käynneistä). Se joka vastaa hoidosta vastaa myös rekisteröinnistä. Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet -työryhmäraportin mukaan sairaala on sairaalassa toimivan yhteispäivystyksen päämies ja terveyskeskus terveyskeskuksen päiväpäivystyksen päämies. Teknisiä ratkaisuja on kaikkeen. Järjestelmien käyttö ei maksa paljon, mutta järjestelmien integroiminen on kallista. Kustannusten arvioiminen on mahdollista vasta sitten kun yhteispäivystyksen organisaatiosta on päätetty. Ennen kuin työtä voidaan jatkaa, tarvitaan selkeät suunnitelmat siitä, miten yhteispäivystys organisoidaan. Sen jälkeen atk-ryhmä pohtii, mitä järjestelmiä käytetään, miten laskutus (sekä potilas- että kuntalaskutus) järjestetään ja mitä tekniikkaa tarvitaan. 4.5 Tilat Yhteispäivystyksen laajennusta varten tarvitaan arviolta koko nykyinen päivystyspoliklinikka, minkä vuoksi elektiiviselle toiminnalle olisi voitava järjestää korvaavat tilat. Päivystyspoliklinikan nykyinen huonejako ei myöskään ole kaikilta osin tarkoituksenmukainen (tarvitaan esim. suurempi seurantahuone). E- ja F-osa on peruskorjattava. Peruskorjauksen tarveanalyysissä tulee huomioida, että siipeen tulee voida järjestää korvaavat tilat elektiiviselle poliklinikkatoiminnalle ja perustaa päivystysosasto. Suunnittelussa tulee myös huomioida, että ajanvarausvastaanotot tulee sijoittaa toiminnallisesti hyvälle paikalle (useat poliklinikat käyttävät kipsaushuonetta, korvapoliklinikka käyttää paljon röntgenpalveluja jne.). E- ja F-osan peruskorjausaikataulun vuoksi siipi saadaan käyttöön aikaisintaan syyskuussa Sen vuoksi yhteispäivystystä ei saada täysimittaisesti käyntiin ennen sitä.

5 HELSINGIN JA UUDENMAAN 5/6

6 HELSINGIN JA UUDENMAAN 6/6 4.6 Kustannukset Tarkkaa kustannusarviota ei yhteispäivystykselle voida tässä vaiheessa tehdä. Kyse on pitkälti olemassa olevien resurssien uudelleenjaosta. Laskutuksen tulee perustua hoidon sisältöön. Suoranaista säästöä tuskin syntyy, mutta kustannusten kasvua voidaan pitkällä tähtäimellä hillitä. Se saadaan aikaan lähinnä prosesseja läpikäymällä ja olemassa olevien resurssien käyttöä tehostamalla ja esim. hoitajavastaanottoja lisäämällä. 4.7 Yhteenveto Työryhmä on työnsä myötä vakuuttunut siitä, että yhteispäivystyksen kehittäminen on ainoa oikea tapa saada aikaan täysipainoinen alueellinen yhteistyö perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille. Se on myös sopusoinnussa sosiaali- ja terveysministeriön raportin kanssa. Yhteispäivystystä ei saada käyntiin täydessä mittakaavassa ennen kuin sitä varten saadaan lisätilat eli aikaisintaan syyskuussa Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään tiloista, vaan toimintatapoihin tarvitaan perustavanlaatuisia muutoksia. Se taas vaatii kaikkien prosessien kehittämistä kaikilla tasoilla. Yhteispäivystyksen kehittäminen vei Hyvinkäällä 5 vuotta. 5 TOIMENPIDE-EHDOTUKSET 5.1 Prosessi-/projektityön jatkaminen Yhteispäivystyksen kehittämistä tulee jatkaa sosiaali- ja terveysministeriön Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet -raportissa esitettyjen suuntaviivojen ja kriteerien pohjalta. Sairaanhoitoalue on saanut HUS:lta euroa kehittämismäärärahaa hanketta varten vuodelle Projektisuunnitelmaa tarkennetaan sitä varten selkeillä välitavoitteilla. 5.2 Viikonloppujen lääkäriresurssit On selvitettävä pikaisesti, milloin voi ottaa kokonaisvastuun virka-ajan ulkopuolella tapahtuvasta päivystystoiminnasta. Se merkitsisi sitä, että sairaanhoitoalue vastaisi yleislääkärien saatavuudesta viikonloppuisin. Raaseporin nykyinen sopimus Coronarian kanssa päättyy joulukuussa 2010 ja myös joutuu toistaiseksi ostamaan nämä palvelut. Muutos vaatisi myös päivystystoimintaa koskevan sopimuksen muuttamista perusterveydenhuollon päivystyksen maksuluokkien osalta. Se voisi lisätä en lääkäriresurssien organisoinnin joustavuutta. 5.3 Vuonna 2010 toteuttavissa olevat toimenpiteet Lääketieteellisistä syistä ambulanssikuljetusta tarvitsevien potilaiden osalta voidaan sopia, että heidät kuljetetaan suoraan Länsi-Uudenmaan sairaalan päivystyspoliklinikalle eikä

7 HELSINGIN JA UUDENMAAN 7/6 terveyskeskuksen kautta. Vastaavaan sopimukseen tulee pyrkiä myös tietyissä muissa tapauksissa.

8 HELSINGIN JA UUDENMAAN 8/6 5.4 Henkilöstökoulutus Yhteistä koulutusta on järjestettävä puhelinneuvonnan (Triage) yhdenmukaistamiseksi ja sairaanhoitajavastaanotto-periaatteen kehittämiseksi sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa Yleisön informoiminen Yleisön informoimisesta laaditaan erillinen suunnitelma. Siinä hyödynnetään eri kanavia (lehdet, 112-tapahtumat jne. ). 5.6 Päivystys-/seurantaosasto Tulevan päivystys-/seurantaosaston toiminnan ja henkilöstömitoituksen suunnittelu on tarpeen. 6 YHTEENVETO Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmäraportissa Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet ( ) hahmotellaan suuntaviivat tulevalle päivystyshoidolle ja kiireelliselle hoidolle. Länsi-Uudenmaan alueen yhteispäivystyksen kehittäminen edellä selostetulla tavalla on sopusoinnussa näiden suuntaviivojen kanssa, vaikka raportti ei työn kuluessa ollut käytettävissä. Päivystystoiminnan ja kiireellisen hoidon prosessien työstämistä on syytä jatkaa sekä erikoissairaanhoidon että perusterveydenhuollon osalta ja prosesseja tulee yhdenmukaistaa mahdollisimman pitkälle. Yhteispäivystykselle tulee järjestää mahdollisimman tarkoituksenmukaiset tilat. Yhteistyötä ensihoidon kanssa tulee tehostaa. 7 VIITTEET Työryhmän kokoonpano Alatyöryhmien raportit atk-ryhmä soutu -ryhmä tilastoryhmä puhelinryhmä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin somaattisen päivystyksen kokonaissuunnitelma Yhtenäisen päivystyshoidon perusteet, STM58:00/2009

PERUSTERVEYDENHUOLLON VIRKA-AJAN ULKOPUOLINEN PÄIVYSTYS. Kumppanuusneuvottelut 2015

PERUSTERVEYDENHUOLLON VIRKA-AJAN ULKOPUOLINEN PÄIVYSTYS. Kumppanuusneuvottelut 2015 PERUSTERVEYDENHUOLLON VIRKA-AJAN ULKOPUOLINEN PÄIVYSTYS Kumppanuusneuvottelut 2015 LAIT JA ASETUKSET PERUSTANA TERVEYDENHUOLTOLAKI Jonka pyrkimyksenä on: - Toteuttaa väestön tarvitsemien palvelujen yhdenvertaista

Lisätiedot

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus 1 Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus Sairaaloiden työnjakoa, sosiaalipäivystystä ja yhteispäivystyspalveluja uudistetaan osana sote-uudistusta. Ihmisille tarjotaan jatkossakin palveluita monin

Lisätiedot

Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys

Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys Sairaalapäivät 2010 23.-24.11.2010, Finlandia-talo, Helsinki toimialueen johtaja Jorma Teittinen Päivystyksen toimialue Keski-Suomen sairaanhoitopiiri KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain muutokset

Terveydenhuoltolain muutokset Terveydenhuoltolain muutokset Sote- ja aluehallintouudistus sekä varautuminen STM:n valmiusseminaari Haikon kartano Haikkoontie 114, Porvoo 26. - 27.5.2016 Timo Keistinen lääkintöneuvos STM 30.5.2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä

Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Kuntatalo, Toinen linja 14, Helsinki 7.2.2018 Timo Keistinen lääkintöneuvos Alueellisen erikoissairaanhoidon järjestämisen

Lisätiedot

Kysely YTHS:lle suun terveydenhuollosta: maaliskuu 2014

Kysely YTHS:lle suun terveydenhuollosta: maaliskuu 2014 0% valmiina (Sivu 0 / 7) Kysely YTHS:lle suun terveydenhuollosta: maaliskuu 2014 PERUSTIEDOT 1. Toimipiste, jonka tietoja vastaukset koskevat * Helsinki 2. Johtava hammaslääkäri / vastaaja * 3. Päivämäärä

Lisätiedot

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivät Kuntatalo Toinen linja 14 Helsinki 14.2.2017 Lääkintöneuvos Timo Keistinen 14.2.2017 1 Kansanterveystyö

Lisätiedot

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Valtion virastotalo, Turku 26.4.2017 Lääkintöneuvos, STM 1 9.5.2017 Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Hannus- Kurkela- Palokangas. Paljon palveluita käyttävät asiakkaat Oulun yhteispäivystyksessä

Hannus- Kurkela- Palokangas. Paljon palveluita käyttävät asiakkaat Oulun yhteispäivystyksessä Hannus- Kurkela- Palokangas Paljon palveluita käyttävät asiakkaat Oulun yhteispäivystyksessä Taustaa: - Tarkoituksena on selvittää millaisia ovat Oulun yhteispäivystyksen paljon palveluita käyttävät oululaiset

Lisätiedot

Tekijän nimi: Dokumentin nimi 00.00.2008 Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet. Työryhmän raportti 31.1.2010

Tekijän nimi: Dokumentin nimi 00.00.2008 Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet. Työryhmän raportti 31.1.2010 Yhtenäiset päivystyshoidon Työryhmän raportti Tehtävänanto STM nimesi HYKS-erityisvastuualueen laatimaan esityksen päivystyshoidon perusteiden valtakunnallisista kriteereistä STM asetti hankkeelle kansallisen

Lisätiedot

Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen

Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 449/00.04.01/2012 150 Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen Tiivistelmä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Sopimus 1 (4) Terveydenhuollon palvelualue 7720/2015 Suun terveydenhuolto Julkinen

Kuopion kaupunki Sopimus 1 (4) Terveydenhuollon palvelualue 7720/2015 Suun terveydenhuolto Julkinen Kuopion kaupunki Sopimus 1 (4) SOPIMUS VIRKA-AJAN ULKOPUOLISEN SUUN TERVEYDENHUOLLON PÄIVYSTYKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ POHJOIS-SAVON ALUEELLA Sopijapuolet Kuopion kaupunki ja Lapinlahden kunta Pohjois-Savon

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan sairaalan suunnitelma

Länsi-Uudenmaan sairaalan suunnitelma HUS 9.1.2014 Länsi-Uudenmaan sairaalan suunnitelma 2012 2022 Seurantaraportti 13.1.2014 Marianne Gripenberg-Gahmberg Sisältö 1. Toimeksianto 2. Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueella v 2012 2013 tapahtuneet

Lisätiedot

Missä ja miten päivystetään vuonna 2018

Missä ja miten päivystetään vuonna 2018 Missä ja miten päivystetään vuonna 2018 Päivystys 2016 Messu- ja kongressikeskus Paviljonki Jyväskylä 16.- 17.11.2016 Lääkintöneuvos Timo Keistinen 23.11.2016 1 Tältäkö tulevaisuuden sairaalaverkko näyttää?

Lisätiedot

LAKIEHDOTUKSET. Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta

LAKIEHDOTUKSET. Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta 59 LAKIEHDOTUKSET Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuoltolain (1326/2010) 3 :n 4 kohta, muutetaan 39 :n 1 ja 3 momentti, 40 :n 1 momentin 1 kohta,

Lisätiedot

Kiireettömään hoitoon pääsy

Kiireettömään hoitoon pääsy Kiireettömään hoitoon pääsy Hoidon tarve on arvioitava samoin perustein koko maassa Potilaan hoidon tarve pitää arvioida ja hoito toteuttaa terveydenhuollon eri toimipisteissä yhtenäisin lääketieteellisin

Lisätiedot

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä Liite 8 Sopimusohjauksen aluetilaisuus 24.09.2014 Jyväskylä Päivystystoiminnan järjestäminen KSSHP:ssa TAUSTAA (1) Asetus perustuu Terveydenhuoltolakiin (2010) sekä hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan

Lisätiedot

PoSoTe Liikelaitos-työryhmä. Loppuraportti

PoSoTe Liikelaitos-työryhmä. Loppuraportti PoSoTe Liikelaitos-työryhmä Loppuraportti Loppuraportti 1 (7) Sisällys 1 Liikelaitos-työryhmän loppuraportti 2017 2 1.1 Työryhmän tehtävä 2 1.2 Työryhmä 3 2 Ehdotukset ja tulokset 3 2.1 Palvelulupaus 3

Lisätiedot

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 1 (4)

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 1 (4) 1 (4) Lausunto 11.7.2014 LAUSUNTO SUUNNITELMASTA SUUN TERVEYDENHUOLLON PÄIVYSTYKSEN JÄRJESTÄMISEKSI KANTA-HÄMEEN SAIRAANHOITOPIIRIN ALUEELLA 1.1.2015 ALKAEN Viite: Lausuntopyyntö, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille kuntalaisille ja kiireellinen

Lisätiedot

Uuden Kouvolan terveydenhuolto integroitu, potilaslähtöinen palvelu

Uuden Kouvolan terveydenhuolto integroitu, potilaslähtöinen palvelu Uuden Kouvolan terveydenhuolto integroitu, potilaslähtöinen palvelu Kati Myllymäki Johtava ylilääkäri KoTePa-hankkeen projektipäällikkö Asta Saario Terveydenhuollon palvelujohtaja Asta Saario 1 Uuden Kouvolan

Lisätiedot

Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa

Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, päivystys Kaikki tiet johtavat päivystykseen.. Päivystys

Lisätiedot

Kaikki alkaa oikeastaan ovesta

Kaikki alkaa oikeastaan ovesta Kaikki alkaa oikeastaan ovesta Psykiatrian palvelutoiminnan muutos laitospaikoista avohoitoon 7.4.2016 Mielen terveyttä asiakas vai potilas terveydenhuollossa Hyvinkään sairaanhoitoalueen alueellinen koulutus

Lisätiedot

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 94/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014

TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014 TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014 Asiakkaan valinnan mahdollisuudet laajenevat edelleen 1.5.2011 alkaen on ollut mahdollista valita hoidosta vastaava terveysasema oman kunnan tai yhteistoiminta-alueen

Lisätiedot

Lähetteet Elektiivisten lähetteiden kokonaislukumäärä oli heinäkuun lopulla 1 000, mikä on 44 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Lähetteet Elektiivisten lähetteiden kokonaislukumäärä oli heinäkuun lopulla 1 000, mikä on 44 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Lyhyet kommentit HUS:n palvelujen käytöstä 1-7/2016 KARKKILA Elektiivisten lähetteiden kokonaislukumäärä oli heinäkuun lopulla 1 000, mikä on 44 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Ohje 10/2013 1 (6) Dnro 7223/06.00.00.05/2013 6.9.2013. Jakelussa mainituille

Ohje 10/2013 1 (6) Dnro 7223/06.00.00.05/2013 6.9.2013. Jakelussa mainituille Ohje 10/2013 1 (6) Jakelussa mainituille Ympärivuorokautinen suun terveydenhuollon päivystys on kuntien ja sairaanhoitopiirien lakisääteinen velvollisuus Valvira muistuttaa terveyskeskuksia ja sairaanhoitopiirejä

Lisätiedot

Oulun seudun terveydenhuollon palvelurakenneselvitys mihin on tultu vuoden 2011 aikana? Simo Kokko Oulu

Oulun seudun terveydenhuollon palvelurakenneselvitys mihin on tultu vuoden 2011 aikana? Simo Kokko Oulu Oulun seudun terveydenhuollon palvelurakenneselvitys mihin on tultu vuoden 2011 aikana? Simo Kokko Oulu 20.12.2011 14.5.2012 1 Oulun tilanne ja hallitusohjelmassa ennakoitu uusi terveydenhuollon palveluiden

Lisätiedot

Hoidon tarpeen arvioinnin ja päivystystoiminnanp sujuvuus Keski-Suomen keskussairaalassa

Hoidon tarpeen arvioinnin ja päivystystoiminnanp sujuvuus Keski-Suomen keskussairaalassa Hoidon tarpeen arvioinnin ja päivystystoiminnanp sujuvuus Keski-Suomen keskussairaalassa Ylilää ääkäri Jorma Teittinen Päivystyksen toimialue, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Hoidon tarpeen arviointi ja

Lisätiedot

Terveyskeskusten avosairaanhoidon järjestelyt Kyselytutkimuksen tuloksia 2: Kiireellinen hoito

Terveyskeskusten avosairaanhoidon järjestelyt Kyselytutkimuksen tuloksia 2: Kiireellinen hoito TUTKIMUKSESTA TIIVIISTI 16 ELOKUU 2016 Kyselytutkimuksen tuloksia 2: Kiireellinen hoito Ydinviestit Terveysasemien aukioloajat ja kiireellisen hoidon järjestelyt vaihtelevat Suomessa huomattavasti. Kunnat

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevat uudistukset Sosterin erikoissairaanhoidon näkökulmasta HJ 06/12

Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevat uudistukset Sosterin erikoissairaanhoidon näkökulmasta HJ 06/12 Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevat uudistukset Sosterin erikoissairaanhoidon näkökulmasta HJ 06/12 Sosterin ESH:n nykyinen tilanne Pienehkön aluesairaalan kokoinen keskussairaala Suhteellinen vaikeus

Lisätiedot

Terveyden ja sairaanhoito

Terveyden ja sairaanhoito Esiselvitys Terveyden ja sairaanhoito Päivystys Vastaanotto- ja poliklinikkapalvelut Vuodeosastot Lääketieteelliset tukipalvelut Suun terveydenhuolto Operatiivinen toiminta Työterveyshuolto Terveyden ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kj/24 26.02.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kj/24 26.02.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (5) 66 Stj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite terveyskeskuksen ja kaupunginsairaalan palveluista päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (20) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (20) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/2012 1 (20) 1067 Lausunto asetusluonnoksesta kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä HEL 2012-009757 T 03 00 00 Päätös päätti

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13 Terveydenhuollon palvelu paranee Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1601-5 Taitto:

Lisätiedot

Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus

Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus 16.5.2017 Lasse Ilkka STM 1 17.5.2017 Aikataulu HE 15/2017 eduskunnassa: maakuntalaki, sotejärjestämislaki, voimaanpanolaki, jne Ensihoitoa koskevat

Lisätiedot

1(5) Lausunto TAUSTATIEDOT. 1. Vastaajatahon virallinen nimi: Mäntsälän kunta. 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi: Rintala Eija, perusturvajohtaja

1(5) Lausunto TAUSTATIEDOT. 1. Vastaajatahon virallinen nimi: Mäntsälän kunta. 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi: Rintala Eija, perusturvajohtaja 1(5) Lausunto TAUSTATIEDOT 1. Vastaajatahon virallinen nimi: Mäntsälän kunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi: Rintala Eija, perusturvajohtaja 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot ja o Rintala

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki ja potilaan valinnanvapaus. Mika Paavilainen Kuntaliitto, sosiaali- ja terveys

Terveydenhuoltolaki ja potilaan valinnanvapaus. Mika Paavilainen Kuntaliitto, sosiaali- ja terveys Terveydenhuoltolaki ja potilaan valinnanvapaus Mika Paavilainen Kuntaliitto, sosiaali- ja terveys Terveydenhuoltolaki ja potilaan valinnanvapaus Säännökset hoitopaikan valintaoikeudesta sisältyvät terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Hoitotakuu lastenpsykiatriassa

Hoitotakuu lastenpsykiatriassa Hoitotakuu lastenpsykiatriassa Lastenpsykiatrian professoreiden, ylilääkäreiden ja ylihoitajien kokous Turussa Lääninlääkäri, LT, psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen TYKS, T-sairaalan auditorio,

Lisätiedot

OYS ervan päivystysjärjestelyjen suunnitelma. Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri PPSHP

OYS ervan päivystysjärjestelyjen suunnitelma. Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri PPSHP OYS ervan päivystysjärjestelyjen suunnitelma Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri PPSHP Päivystysasetuksen vaikutukset PPSHP:n alueen toimintaan OYS Toiminta asetuksen mukaista Osittain sopimatta ervojen

Lisätiedot

Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys

Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys Kaikki tiet johtavat päivystykseen.. Päivystys osana kokonaisuutta Lääketieteen

Lisätiedot

LASTEN SAIRAUKSIEN ERIKOISSAIRAANHOITO KUNTIEN YHTEISENÄ TOIMINTANA Jari Petäjä, toimialajohtaja, HYKS 22.10.2014

LASTEN SAIRAUKSIEN ERIKOISSAIRAANHOITO KUNTIEN YHTEISENÄ TOIMINTANA Jari Petäjä, toimialajohtaja, HYKS 22.10.2014 LASTEN SAIRAUKSIEN ERIKOISSAIRAANHOITO KUNTIEN YHTEISENÄ TOIMINTANA Jari Petäjä, toimialajohtaja, HYKS 22.10.2014 1 ERIARVOISTUMISKEHITYS ON NOPEAA 10/22/2014 3 ELINIÄN ODOTUS 35-VUOTIAANA SUKUPUOLEN

Lisätiedot

Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama hanke STM058:00/2009

Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama hanke STM058:00/2009 Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet Sosiaali- ja terveysministeriön asettama hanke STM058:00/2009 Työryhmän raportti 31.1.2010 1 Tiivistelmä Päivystysaikana - iltaisin, öisin ja viikonloppuisin tehtävien

Lisätiedot

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon valmistelu Itä-Uudenmaan valmistelutyö tehdään osana koko Uudenmaan sote-alueen ja valtakunnallisen

Lisätiedot

Lataa Terveyskeskuspäivystyksen ABCDE-triagen ja kehittämistoimenpiteiden vaikutukset potilasvirtoihin - Jarmo Kantonen. Lataa

Lataa Terveyskeskuspäivystyksen ABCDE-triagen ja kehittämistoimenpiteiden vaikutukset potilasvirtoihin - Jarmo Kantonen. Lataa Lataa Terveyskeskuspäivystyksen ABCDE-triagen ja kehittämistoimenpiteiden vaikutukset potilasvirtoihin - Jarmo Kantonen Lataa Kirjailija: Jarmo Kantonen ISBN: 9789514496080 Sivumäärä: 108 Formaatti: PDF

Lisätiedot

Laki. terveydenhuoltolain muuttamisesta

Laki. terveydenhuoltolain muuttamisesta Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuoltolain (1326/2010) 3 :n 4 kohta, muutetaan 39 :n 1 ja 3 momentti, 40 :n 1 momentin johdantokappale ja 1 kohta

Lisätiedot

Avohoitotoiminnan kehittäminen PSHP:ssä osana VeTeHH-hanketta

Avohoitotoiminnan kehittäminen PSHP:ssä osana VeTeHH-hanketta Avohoitotoiminnan kehittäminen PSHP:ssä osana VeTeHH-hanketta, projektipäällikkö, TtT, PSHP 1 Arvoa tuottamaton tapa toimia VeTe Nyt arjessa ajoin tavattua Työntekijä ensin Odottaminen on hyväksyttävää

Lisätiedot

Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa. Terveydenhuoltolaki

Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa. Terveydenhuoltolaki Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki Terveydenhuoltolain merkitys Asiakaskeskeisyys julkisen potilaan rooli asiakkaana järjestelmän ohjaaja - valinnanmahdollisuus oman hoidon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (5) 159 V 26.2.2014, Stj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite terveyskeskuksen ja kaupunginsairaalan palveluista HEL 2013-009003 T 00 00 03 Päätös päätti esittää

Lisätiedot

Yhtenevät kansalliset tunnusluvut hoitotyöhön

Yhtenevät kansalliset tunnusluvut hoitotyöhön Yhtenevät kansalliset tunnusluvut hoitotyöhön Sirpa Salin, projektipäällikkö, PSHPn Tarja Tervo-Heikkinen, projektipäällikkö, HH-osahanke Esityksen sisältö - -hanke, HH-osahanke - Osahankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Päivystys, kiirevastaanotto, Sosiaalipäivystys, kriisityö ja ensihoito

Päivystys, kiirevastaanotto, Sosiaalipäivystys, kriisityö ja ensihoito Päivystys, kiirevastaanotto, Sosiaalipäivystys, kriisityö ja ensihoito Päivystys toimii päivystyksenä -toiminnan pitää olla sujuvaa Mihin osa-alueisiin pitää vaikuttaa? YHTEISPÄIVYSTYKSEN TOIMINTA/EA 1.

Lisätiedot

40 vuotta potilaan parhaaksi

40 vuotta potilaan parhaaksi 40 vuotta potilaan parhaaksi TULE-potilaiden hoidon kehittäminen Hyvinkään sairaanhoitoalueella Liisamari Krüger Fysiatrian erikoislääkäri, LT Osastonylilääkäri HUS/Hyvinkään sairaala HS 10.11./ HS 11.11.

Lisätiedot

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Porvoon sairaanhoitoalue (jäljempänä sha)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Porvoon sairaanhoitoalue (jäljempänä sha) HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN JA ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN AIESOPIMUS ENSIHOIDON PALVELUTUOTANNOSTA JA ENSIVASTEPALVELUISTA 1. Sopijaosapuolet Itä-Uudenmaan

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ja terveystoimen lainsäädännön uudistus ja toiminnalliset muutokset

Sosiaalihuollon ja terveystoimen lainsäädännön uudistus ja toiminnalliset muutokset Sosiaalihuollon ja terveystoimen lainsäädännön uudistus ja toiminnalliset muutokset Sosiaali- ja terveystoimi huomenna seminaari 19.3.2010 Suomen Kuntaliitto Vesa Rantahalvari, valtiosihteeri Vesa Rantahalvari

Lisätiedot

PÄIVYSTYS Tampereella

PÄIVYSTYS Tampereella Terveydenhuollon PÄIVYSTYS Tampereella Tampereen kaupungin terveys- ja lääkäriasemat Tampereen kaupungin hammaslääkäripäivystys TAYS Ensiapu Acuta TAYS Lastentautien päivystyspoliklinikka TAYS Naistentautien-

Lisätiedot

SOSIAALI- JA LAUSUNTOPYYNTÖ 587655 v. 1 TERVEYSMINISTERIÖ 26.06.201 STM059:00/201

SOSIAALI- JA LAUSUNTOPYYNTÖ 587655 v. 1 TERVEYSMINISTERIÖ 26.06.201 STM059:00/201 SOSIAALI- JA LAUSUNTOPYYNTÖ 587655 v. 1 TERVEYSMINISTERIÖ 26.06.201 STM059:00/201 Jakelussa mainituille LAUSUNTOPYYNTÖ, ASETUS KIIREELLISEN HOIDON PERUSTEISTA JA PÄIVYSTYKSEN ERIKOISALAKOHTAISISTA EDELLYTYKSISTÄ

Lisätiedot

Lapin keskussairaala vm ja nykyaikaisen päivystävän sairaalan vaatimukset. Prof. Raimo Kettunen

Lapin keskussairaala vm ja nykyaikaisen päivystävän sairaalan vaatimukset. Prof. Raimo Kettunen Lapin keskussairaala vm. 1988 ja nykyaikaisen päivystävän sairaalan vaatimukset Prof. Raimo Kettunen 27.3.2014 Lapin keskussairaala: harvaan asutun alueen keskussairaala, II-taso, THL raportti 30/2012

Lisätiedot

Porin perusturvakeskuksen palvelupisteiden sulut 2012

Porin perusturvakeskuksen palvelupisteiden sulut 2012 Porin perusturvakeskuksen palvelupisteiden sulut 2012 Pääterveysaseman/kaupunginsairaalan opastus on kiinni viikonloppuisin 26.5.2012-2.9.2012. Pääterveysaseman hoitotarvikejakelu on kiinni 12. -14.9.2012

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan ja Hyvinkään sairaanhoitoalueiden käyttö on Karkkilan osalta ollut vähäistä.

Länsi-Uudenmaan ja Hyvinkään sairaanhoitoalueiden käyttö on Karkkilan osalta ollut vähäistä. Lyhyet kommentit HUS:n palvelujen käytöstä tammi-syyskuu 2015 KARKKILA Elektiivisten lähetteiden kokonaislukumäärä oli syyskuun lopulla 1 346, mikä on 38 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, mutta

Lisätiedot

terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki Jukka Mattila, Timo Keistinen, Pirjo Pennanen, Maire Kolimaa, STM

terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki Jukka Mattila, Timo Keistinen, Pirjo Pennanen, Maire Kolimaa, STM Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki 19.9.20139 Jukka Mattila, Timo Keistinen, Anne Nordblad, Riitta-Maija Jouttimäki, Pirjo Pennanen, Maire Kolimaa, STM Terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Päivystyksen ja ensihoidon tulosalue

Päivystyksen ja ensihoidon tulosalue Päivystyksen ja ensihoidon tulosalue Lapin sairaanhoitopiirin valtuusto 26.11.2014 Tulosaluejohtaja Antti Saari Ylihoitaja Marita Turulin Henkilöstöhallint o Tulosalueen ylihoitaja Marita Turulin Päivystys

Lisätiedot

KJ-info Yhteinen Effica askelmerkit

KJ-info Yhteinen Effica askelmerkit KJ-info Yhteinen Effica askelmerkit 22.8.2017 ARI SALMELA Tajuton potilas tuodaan sairaalaan, henkilötiedot ok Marevan? Hoitotahto? Veri? Poikkeava hoitoon vaikuttava taipumus? Kuka Nykyinen byrokraatti,

Lisätiedot

ENSIHOITOKESKUS Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013

ENSIHOITOKESKUS Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013 Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013 JYRI LILJA ensihoitopäällikkö Eduskunta on hyväksynyt uuden terveydenhuoltolain, joka tulee voimaan 1.5.2011. Lain mukaan ensihoitopalvelun järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

Terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystyksen siirtäminen Joensuun yhteispäivystykseen

Terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystyksen siirtäminen Joensuun yhteispäivystykseen Helli-liikelaitoksen johtokunta 42 06.03.2012 Terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystyksen siirtäminen Joensuun yhteispäivystykseen 32/1/120/2012 Helli 42 Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

21.10.2014. Lupahakemus perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen erillispäivystyksen järjestämisestä

21.10.2014. Lupahakemus perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen erillispäivystyksen järjestämisestä 21.10.2014 Lähettäjä: Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Meijerikatu 2 (PL 4) 74101 Iisalmi Vastaanottaja: Sosiaali- ja terveysministeriö PL 33 00023 Valtioneuvosto Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Lisätiedot

LAADUKKAILLA PALVELUILLA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSSÄÄSTÖIHIN

LAADUKKAILLA PALVELUILLA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSSÄÄSTÖIHIN SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA PIA NURME PORVOON KAUPUNKI Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LAADUKKAILLA PALVELUILLA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSSÄÄSTÖIHIN Sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Nurme

Lisätiedot

PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN PÄIVYSTYS

PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN PÄIVYSTYS PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN PÄIVYSTYS Tilannekatsaus Porvoon kaupungin sotelautakunta 6.1.216 Ville Pursiainen, ylilääkäri, tulosyksikön johtaja Leena Koponen, sairaanhoitoalueen johtaja 7.1.216 1 PORVOON

Lisätiedot

Anne Koskela. Hallitusnevos

Anne Koskela. Hallitusnevos 1 Etunimi Sukunimi Anne Koskela Hallitusnevos ENSIHOITOON LIITTYVÄ LAINSÄÄDÄNTÖUUDISTUS Esityksen sisältö Vuoden 2017 alusta toteutetut muutokset STM:n asetus ensihoitopalvelusta 24.8.2017 Ensihoito sote-rakenteissa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi 2017-2018 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi Lapin sairaanhoitopiirissä Arviointiin ovat osallistuneet sosiaali-

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 2

Lisätiedot

TERVEYSKESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN 2015

TERVEYSKESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN 2015 1 Arja Heittola Marita Marttila Sari Koistinen 12.1.2015 TERVEYSKESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN 2015 1. KONSULTTISELVITYKSESTÄ: Erikoissairaanhoidon poliklinikkakäyntimäärät korkeat kautta

Lisätiedot

Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM

Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM SOTE-VALMIUS YHTEISTYÖALUEILLA Soten uudet rakenteet 2020- Yhteistyöalueen tehtäviä lainsäädännössä Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon päivystys ja yhteistyöalueet

Lisätiedot

HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki. Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ?

HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki. Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ? HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ? - Haasteista - Muutoksen tarpeesta 1 MISTÄ ASIANTUNTIJAT YHTÄ MIELTÄ?

Lisätiedot

Ikääntyneet päivystyspalveluiden käyttäjinä Päijät-Hämeessä

Ikääntyneet päivystyspalveluiden käyttäjinä Päijät-Hämeessä Ikääntyneet päivystyspalveluiden käyttäjinä Päijät-Hämeessä III Valvanne Symposium Marko Hiekkanen ja Pirjo Orre Ikääntyneiden päivystyspalvelut Päijät-Hämeessä Alueellinen yhteispäivystys Akuutti24 avattiin

Lisätiedot

Lausunto valtioneuvoston asetuksesta erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä

Lausunto valtioneuvoston asetuksesta erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä 23.5.2017 1 (5) kirjaamo@stm.fi Lausuntopyyntö 5.5.2017 / Hankenro STM037:00/2017 Lausunto valtioneuvoston asetuksesta erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä Sosiaali- ja

Lisätiedot

Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa. Kuntamarkkinat, 12.9.2013. Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija

Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa. Kuntamarkkinat, 12.9.2013. Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa Kuntamarkkinat, 12.9.2013 Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija EU:n direktiivi potilaan oikeuksista rajat ylittävässä terveydenhuollossa,

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kannanotto Ylä-Savon SOTEn pyyntöön koskien leikkaustoiminnan ja päivystyksen järjestelyjä. Viite (314/06.00.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kannanotto Ylä-Savon SOTEn pyyntöön koskien leikkaustoiminnan ja päivystyksen järjestelyjä. Viite (314/06.00. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 8/2017 1 (1) 107 219/00.04.01/2017 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kannanotto Ylä-Savon SOTEn pyyntöön koskien leikkaustoiminnan ja päivystyksen järjestelyjä

Lisätiedot

Viljami Hätönen. projektikoordinaattori

Viljami Hätönen. projektikoordinaattori 23.5.2018 Viljami Hätönen projektikoordinaattori PÄIVYSTYSAPU 116 117 Tavoitteet Kansallinen palvelulupaus MITEN KANSALAISET PÄÄTYVÄT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PÄIVYSTYKSEEN? Hätänumero 112 tunnetaan

Lisätiedot

Satakunta Mahdollisuudet ja Haasteet

Satakunta Mahdollisuudet ja Haasteet Satakunta Mahdollisuudet ja Haasteet eija.vaula@satshp.fi 26.4.2017 Satasote Päivystys 24 SOSIAALIPÄIVYSTYS JA PÄIVYSTYKSEN INTEGRAATIO LEVONEN MARI, PJ., AHONEN PETRA, SIHT. ESKELINEN TUIJA, LAURILA JENNI,

Lisätiedot

Päivystysasetus. STM:n asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä - Voimaan 1.1.2015 / 1.1.

Päivystysasetus. STM:n asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä - Voimaan 1.1.2015 / 1.1. Päivystysasetus STM:n asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä - Voimaan 1.1.2015 / 1.1.2017 Yleiset säännökset Kiireellistä hoitoa oltava saatavilla

Lisätiedot

LIITE 2. PUHELUIDEN AIHEJAKAUMA YHTEISPÄIVYSTYKSESSÄ. Yhteensä 467 puhelun tilasto. Viikon otanta.

LIITE 2. PUHELUIDEN AIHEJAKAUMA YHTEISPÄIVYSTYKSESSÄ. Yhteensä 467 puhelun tilasto. Viikon otanta. LIITE 2. PUHELUIDEN AIHEJAKAUMA YHTEISPÄIVYSTYKSESSÄ Yhteensä 467 puhelun tilasto. Viikon otanta. PUHELUIDEN AIHEJAKAUMA Jatkohoidon tai nykyisen hoidon tiedustelu 19kpl = 4% --------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

PÄIVYSTYSAPU Viljami Hätönen. projektikoordinaattori

PÄIVYSTYSAPU Viljami Hätönen. projektikoordinaattori Viljami Hätönen projektikoordinaattori PÄIVYSTYSAPU 116 117 Esittely Tavoitteet Kansallinen palvelulupaus Alatyöryhmät Palveluohjauksen toteutus 1 MITEN KANSALAISET PÄÄTYVÄT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

Porin perusturvan mobiilitoiminta

Porin perusturvan mobiilitoiminta Porin perusturvan mobiilitoiminta YL Katriina Lähteenmäki Akuuttilääketieteen el Yleislääketieteen el Ensihoitolääketieteen erityispätevyys Päivystyslääketieteen erityispätevyys Porin perusturvan yhteistoiminta-alue

Lisätiedot

Mitä maksaa ja kuka maksaa? Yliopistosairaalan rooli

Mitä maksaa ja kuka maksaa? Yliopistosairaalan rooli Mitä maksaa ja kuka maksaa? Yliopistosairaalan rooli Heikki Miettinen 25.10.2018 1 Yliopistosairaalan rooli? Lääketieteen ja hoitotyön perusopetus Erikoislääkärikoulutus Muu akateeminen koulutus (esim

Lisätiedot

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

Valtuutettu Kiira Lasarov-Pernajan ym. valtuustoaloite koskien selvityksen tekemistä yhteispäivystyksen kustannuksista

Valtuutettu Kiira Lasarov-Pernajan ym. valtuustoaloite koskien selvityksen tekemistä yhteispäivystyksen kustannuksista Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 218 16.6.2014 Asianro 478/00.04.01/2014 67 Valtuutettu Kiira Lasarov-Pernajan ym. valtuustoaloite koskien selvityksen tekemistä yhteispäivystyksen kustannuksista

Lisätiedot

Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa

Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Erityisasiantuntija Virva Juurikkala Lapin sosiaali- ja terveysturvan Syyspäivät 8.9.2017 1 Sosiaalipäivystys Sosiaalipäivystyksestä sekä

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö, jossa on moniammatillinen terveysalan asiantuntemus ja joka tukee alueen

Lisätiedot

Etelä-Suomen mielenterveysja päihdepalvelujen kehittämishanke

Etelä-Suomen mielenterveysja päihdepalvelujen kehittämishanke Etelä-Suomen mielenterveysja päihdepalvelujen kehittämishanke Hanke-esittely Kuosmanen Lauri, hankejohtaja Kurki Marjo, hankekoordinaattori Lepistö Päivi, hankesuunnittelija Positiivisuus Luottamus Yhtenäisyys

Lisätiedot

Ennakkoon lähetetyt kysymykset

Ennakkoon lähetetyt kysymykset Ennakkoon lähetetyt kysymykset Irma Pahlman OTT, VT, MBA Korvaushoitoasiakkaan oikeus valita korvaushoitoa toetuttava terveysasema ja kunta Terveydenhuoltolaki (1326/2010) 47 Kiireettömän hoidon hoitopaikan

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa. Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille, maaliskuu 2008

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa. Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille, maaliskuu 2008 Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille, maaliskuu 28 Suun terveydenhuollon hoitotakuukysely maaliskuussa 28, vastanneet terveyskeskukset

Lisätiedot

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Jukka Mattila

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Jukka Mattila Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 10.2.2011 Jukka Mattila Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Terveydenhuoltolain 34 Samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien on laadittava terveydenhuollon

Lisätiedot

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti Lausuntopyyntö STM 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Iisalmen kaupunki 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Jarmo Ronkainen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne Harvinaiset sairaudet -ohjausryhmä 7.9.2012

Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne Harvinaiset sairaudet -ohjausryhmä 7.9.2012 Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne Harvinaiset sairaudet -ohjausryhmä 7.9.2012 Liisa-Maria Voipio-Pulkki Stm / STO / Terveyspalveluryhmä Lainsäädännön vaiheittainen eteneminen 2010

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2012 86 (408) Kaupunginhallitus Stj/1 03.12.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2012 86 (408) Kaupunginhallitus Stj/1 03.12.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2012 86 (408) 1347 V Sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakastietojärjestelmäpalvelun hankintayhteistyö päätti esittää kaupunginvaltuustolle,

Lisätiedot

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Hallintopäivät 22.3.2017 Helsinki 1 22.3.2017 Anne Nordblad Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille nykyistä yhdenvertaisemmat sosiaali ja terveyspalvelut

Lisätiedot

TAMMIHARJUN SAIRAALAKIINTEISTÖN KAUPPA SEKÄ AIESOPIMUS RAASEPORIN KAUPUNGIN JA HUS-KUNTAYHTYMÄN VÄLILLÄ

TAMMIHARJUN SAIRAALAKIINTEISTÖN KAUPPA SEKÄ AIESOPIMUS RAASEPORIN KAUPUNGIN JA HUS-KUNTAYHTYMÄN VÄLILLÄ HALLITUS 80 28.05.2012 TAMMIHARJUN SAIRAALAKIINTEISTÖN KAUPPA SEKÄ AIESOPIMUS RAASEPORIN KAUPUNGIN JA HUS-KUNTAYHTYMÄN VÄLILLÄ 336/02/07/2012 HALL 80 Kiinteistökauppa HUS:n hallitus hyväksyi 11.10.2010

Lisätiedot

Systemaatinen hoidon tarpeen arviointi (HTA) perusterveydenhuollossa

Systemaatinen hoidon tarpeen arviointi (HTA) perusterveydenhuollossa Systemaatinen hoidon tarpeen arviointi (HTA) perusterveydenhuollossa Alueellinen päivystyspäivä 15.2.2017 Anneli Kuusinen-Laukkala, asiantuntijalääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri, KSSHP anneli.kuusinen@ksshp.fi

Lisätiedot

SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS

SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS 28.5.2014 SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS Ohjeet päivystyspalveluiden käyttämisestä äkillisissä sairaustapauksissa 1.Yöpäivystys klo 21.00 08.00 kaikkina päivinä toimii Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalla

Lisätiedot

SOPIMUS SUUN TERVEYDENHUOLLON PÄIVYSTYSPALVELUISTA

SOPIMUS SUUN TERVEYDENHUOLLON PÄIVYSTYSPALVELUISTA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Terveyspalvelut SOPIMUS SUUN TERVEYDENHUOLLON PÄIVYSTYSPALVELUISTA 1. Osapuolet 1.1 Jyväskylän kaupunki (Kaupunki) 1.2 Keski-Suomen seututerveyskeskus 1.3 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Lisätiedot