Pidämme alueen yritykset ja kaupan toimijat ajan tasalla maaseudun elinkeinojen taloudellisesta tilanteesta ja kasvumahdollisuuksista.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pidämme alueen yritykset ja kaupan toimijat ajan tasalla maaseudun elinkeinojen taloudellisesta tilanteesta ja kasvumahdollisuuksista."

Transkriptio

1 MAATALOUSTUOTTAJAIN POHJOIS-SAVON LIITTO MTK-POHJOIS-SAVO RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 Liitto toimii sääntöjensä mukaisesti maa- ja metsätalouden harjoittajien sekä maaseutuyrittäjien maakunnallisena etujärjestönä, edistää ja valvoo jäsenten ja maaseudun väestön taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia, toimintaedellytyksiä, yhteiskunnallisia etuja ja oikeuksia sekä maaseutuvarallisuuden kestävää ja taloudellista käyttöä ja edistää maakunnan maaseudun elinvoimaa ja maaseudun tasapainoista kehitystä. MTK-Pohjois-Savon toiminta tukee MTK:n Kohti osaavaa maaseutua strategiaa, joka korostaa jäsenten tarpeista lähtevää toimintaa sekä järjestön ja jäsenten yhdessä tekemistä. Toiminta tukee myös liittokokouksen vuonna 2012 hyväksymä Vihreää kasvua ja menestystä maalle ohjelma, joka sisältää kolme kokonaisuutta: markkinavaikuttamisen, yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja järjestön kehittämisen. Niiden mukaan yhdessä toimien ja toimintaa kehittäen vastaamme tulevaisuuden yhteiskuntapoliittisiin ja markkinavaikuttamisen haasteisiin. Tavoitteidensa saavuttamiseksi liitto tukee MTK:n toimintaa, harjoittaa yhteistyötä Itä-Suomen ja C- tuotantotukialueen liittojen kanssa, toimii yhteistyössä alue- ja maakuntahallinnon, luonnonvaraalan koulutusorganisaatioiden, neuvontajärjestön ja muiden maakunnallisten ja paikallisten organisaatioiden, toimijoiden ja sidosryhmien kanssa sekä toimii verkostoituneena yhteistyössä maaseudun ja perusmaatalouden kehittämishankkeiden toimijoiden kanssa. MTK-Pohjois-Savon toiminnan avaintavoitteet vuodelle 2015 ovat: Avaintavoite 1. Lisää rahaa markkinoilta MTK-Pohjois-Savon tehtävät avaintavoitteen saavuttamiseksi ovat: Pidämme alueen yritykset ja kaupan toimijat ajan tasalla maaseudun elinkeinojen taloudellisesta tilanteesta ja kasvumahdollisuuksista. Kerromme kunnille ja hankintarenkaille julkisten hankintojen merkityksestä alue- ja paikallistalouksille. Korostamme aluetaloudellisesti edullisia, kotimaisia vaihtoehtoja. Edistämme uusien tarjontaketjujen syntymistä julkisiin hankintoihin. Järjestämme koulutuksia ja välitämme tietoa yhdistyksille. Tarjoamme yhdistyksille tukea viestintään. Toteutamme alueellamme kuluttajatyöhön liittyviä tapahtumia. Edistämme kouluyhteistyötä ja tarjoamme koululaisille tutustumismahdollisuuksia maaseudun yrittäjyyksiin ja ammatteihin yhdessä Maaseutuammattiin ry:n kanssa.

2 Avaintavoite 2: Uutta voimaa järjestön yhteistyöstä Tiivistämme järjestön sisäistä yhteistyötä ja alueellista edunvalvontaa käynnistämällä alueellisten metsävaliokuntien toiminnan. Tuemme yhdistysten jäsenhankintaa ja yhdistysten jäsenilleen tarjoamien palveluiden kehittämistä. Tuemme yhdistysten toimintaa jäsentensä edunvalvonnassa ja toiminnan kehittämisessä sekä yhdistysten talouden vahvistamisessa. Tiedotamme yhdistyksiä edunvalvonnallisista muutoksista ja niiden vaikutuksista järjestöön ja sen toimintaan Avaintavoite 3: Koko maa kasvuun - eroon keskittävästä politiikasta Aktivoimme luottamushenkilöitä ja jäseniä asettumaan eduskuntavaaliehdokkaiksi. Teemme esityksiä järjestön hallitusohjelmatavoitteiksi. Järjestämme alueellamme vaalitavoitteita tukevia tilaisuuksia ja paneelikeskusteluja yhteistyössä keskusliiton ja alueen sidosryhmien (yrittäjät, kauppakamarit, EK) kanssa. Tarjoamme alueemme eduskuntavaaliehdokkaille keskusliiton vaalimateriaalia ja Kuntapäättäjän opasta sekä tietoa alueen maaseutuelinkeinojen asioista. Pidämme säännöllisesti yhteyttä alueen kansanedustajiin. Järjestötoiminta Liitto suorittaa sääntöjensä ja MTK:n edellyttämät tehtävät jäsenten etujen mukaisesti, tukee yhdistysten ja maaseutunuorten toimintaa ja toiminnan kehittämistä, toteuttaa sääntömääräiset kokoukset, johtokunnan ja valiokuntien kokoukset. Liitto kehittää ja edistää yhteistyötä, edunvalvonnallista työnjakoa, jäsenetuja ja palveluita naapuriliittojen kanssa, edistää viljelijöiden, maaseutuyrittäjien ja metsänomistajien järjestäytymistä, aktivoi jäseniä, maaseutunuoria järjestötoimintaan yhteistyössä MTK-yhdistysten kanssa. Liitto järjestää MTK-Pohjois-Savon alueen MTK-yhdistysten ja maaseutunuorten luottamusneuvoston kokoukset kevätkaudella ja syyskaudella. Syksyn neuvottelukunnan kokouksen yhteydessä järjestetään mahdollisuus aluekokouksien pitämiseen. Itä-Suomen MTK-liittojen kanssa on seuraavat yhteiset valiokunnat: maito-, liha-, vilja- vero-, sosiaali-, maaseutuyrittäjä- ja kuluttajatyövaliokunta. MTK Itä-Suomen liittojen kanssa järjestötyötä suunnitellaan yhteisen järjestöryhmän kautta. Liitto järjestää koulutuspäiviä yhdessä Itä-Suomen MTK-liittojen ja järjestökoulutuksen kanssa MTK-yhdistysten johtokunnille, maaseutunuorille, sektorivastaaville, maaseutuyrittäjävastaaville, kuluttajavastaaville, ympäristöasiamiehille, sosiaalija lomitusvastaaville sekä rekisterivastaaville.

3 Maaseudun tukihenkilöverkoston toimintaa tuetaan liiton alueella ja järjestään vastaavien luottamushenkilöiden neuvottelukunnan kokouksia yhteistyössä sidosryhmien ja Itä-Suomen MTKliittojen kanssa. Liitto ylläpitää ja kehittää omaa tiedotusta ja viestintää. Viestinnässä hyödynnetään sähköistä- ja verkkoviestintää. Koulutuksissa ja kokouksissa käytetään myös etäkoulutus- ja kokousjärjestelmiä. Jäsentiedottamisessa sähköisen viestinnän lisäksi tehdään liitto-sivut MTK jäsenlehti Mainioon keväällä ja syksyllä tehdään yhteistyössä Itä-Suomen MTK-liittojen kanssa jäsenlehti. Liitto pitää aktiivisesti yhteyttä maakunnallisiin ja paikallisiin tiedotusvälineisiin, poliittisiin päättäjiin ja muihin tahoihin maaseutua ja elintarviketaloutta koskevissa asioissa. Maaseutunuoret toimintasuunnitelma Vuosi 2014 oli MTK:n maaseutunuorten vuosi, IntoHimon vuosi. Vuonna 2015 jatketaan maaseutunuorten toiminnan aktivointia Pohjois-Savossa. Maaseutunuorten toiminnalla edistetään nuorten osallistumista järjestötoimintaan ja tuodaan nuoria koskevia asioita keskusteluun ja päätöksentekoon. IntoHimon vuoden aikana hyviksi todettuja käytäntöjä ja tapahtumia jatketaan ja edelleen kehitetään. Erityisenä tavoitteena on edelleen tarjota ns. matalan kynnyksen tapahtumia nuorille. Maakunnalliset tapahtumat Kuusenkaristajaiset pe Pehkubaarissa Tahkolla. Kuusenkaristajaisten yhteydessä järjestetään ajankohtaisiltapäivä juuri aloittaneille ja tuleville yrittäjille. Elokuvatapahtuma perheille helmikuussa Maaseutunuorten etkot muiden tapahtumien yhteydessä eri puolilla Pohjois-Savoa (esim. ruokailu ennen konserttia). Maitopoikakisat Kiuruvedellä Tapaaminen Joensuun Farmarissa Maaseutunuorten matka Brysseliin syksyllä. Matkan järjestelyissä selvitetään yhteistyötä esim. Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Joulutulet Alueellisen/yhdistyskohtaisen toiminnan aktivointi Valiokuntien jäsenille nimetään omat vastuuyhdistykset, joiden maaseutunuorten toimintaa vastaava pyrkii aktivoimaan. Vastuuhenkilön tehtävät ja tavoitteet mietitään yhdessä vuoden alussa. Koulutus Kannustetaan nuoria osallistumaan mm. Maaseutunuorten SporttiStarttiin ( Levillä), MTK 1 -verkkokurssille ja vaikuttajavalmennukseen (syksyllä 2015). Kuluttajatyö Kuluttajatyöhön osallistuminen yhdessä liiton/yhdistysten kanssa Mietitään uusia muotoja kuluttajatyöhön esim. elonkorjuujuhlassa Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

4 Nuorten vaalipaneeli nuorille/nuorekkaille ehdokkaille (maalis-huhtikuu) Yhteistyö uusien kansanedustajien kanssa ja kummitilatoiminnan jatkaminen Keski- ja Itä-Suomen Maaseutunuorten yhteistyö Itä-Suomen MTK-liittojen välistä maaseutunuorten valiokuntien yhteistoimintaa jatketaan. Valiokunnat pitävät vähintään yhden yhteisen kokouksen. Valiokuntien yhteistoiminnassa hyödynnetään etäkokoustekniikkaa. Valtakunnalliset tapahtumat Kevätparlamentti Syysparlamentti Yhteistyö alueen MTK-valiokunnan (Etelä-Savo) edustajan kanssa Valiokunnan ja yhteyshenkilöiden kokoukset 4 kokousta vuodessa (3 lähi- ja 1 etäkokous) Kuusenkaristajaisissa pidetään valiokunnan järjestäytymiskokous Maaseutunuortentoiminnan resurssit Osa-aikainen maaseutunuorten asiamies 3kk:n työpanos Valiokunnan kokouksiin ja tapahtumiin oma määräraha Tuotanto-, tuki- ja rakennepolitiikka Toteutetaan tukiedunvalvontaa, tiedotetaan ja järjestetään koulutusta viljelijöille ja EU-avustajille ja sidosryhmille vuoden 2015 tukien erillisen siirtymäkauden lainsäädännön toteutuksesta, sisällöstä, oikeusturvasta ja tukien hakemisesta yhteistyössä MTK-yhdistysten, maaseutuhallinnon ja niiden alueellisten paikallisyksiköiden, ympäristöhallinnon ja neuvontajärjestön kanssa. Tukitiedottamiseen haetaan hankerahoitusta vuodelle Seurataan viljelijöiden oikeusturvan toteutumista ja puututaan mahdollisiin oikeusturvaongelmiin yhteistyössä MTK:n ja maataloushallinnon kanssa. Toimimme ja vaikutamme yhteistyössä eri toimijoiden kanssa kehittämis- ja yrityshankkeiden byrokratian vähentämiseksi. Seurataan tuottaja- ja toimialaorganisaatioita koskevan lainsäädännön kehittymistä ja kilpailulainsäädännön muutosten soveltamista määräävässä markkina-asemassa oleviin ja toimitaan viljelijöiden tasavertaisen aseman saavuttamisen puolesta elintarvikeketjussa. Tuetaan suomalaisen ruokaketjun yhteistyötä, toimitaan kotimaisen ruuan kysynnän vahvistamiseksi, tehdään kuluttajatyötä ja edistetään eläinten hyvinvointia.

5 Toteutetaan yhteistyössä MTK:n ja muiden toimijoiden kanssa tuotantopanosten hintaseurantaa ja tuottajia hyödyntävien markkinointiriskejä vähentävien markkinointiyhteistyön edistämistä, edistetään tilojen välistä lähirehujen ja palveluiden kauppaa, laatutyötä ja sopimustuotantoa. Toimitaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa alueellisten luonnonvarojen käytön ja hajautetun ja bioenergiatuotannon ja yrittäjyyden edistämisessä. Edistetään maaseutuyrittäjyyttä, yrittäjien verkostoitumista, maatalouden ja maaseutuyritysten työvoiman saatavuutta, luonnonvara-alan koulutuksen ja opetuksen kehittämistä, yrittäjien verkostoitumista ja maaseutuelinkeinojen kehittämistä yhteistyössä MTK:n ja muiden toimijoiden kanssa. Edistetään eri yhteistyötahojen ja kehittämisverkostojen kanssa maaseudun laajakaistahankkeiden toteutumista, tietotekniikan hyötykäyttöä, maaseudun palveluita ja toimintaedellytyksiä ja muita maaseudun kehittämistoimia. Seurataan kuntarakenteen kehitystä, kuntapalveluiden ja aluehallinnon toimivuutta ja saatavuutta, toimitaan eri yhteistyötahojen kanssa tasapuolisen ja oikeudenmukaisen maakunnan alue- ja kuntarakenteen ja palvelujen turvaamisen ja kehittämisen puolesta. Edistetään hanketoiminnan avulla sukupolvenvaihdosten, maatilojen tietoteknisten edellytysten ja tukitiedotuksen toteutumista. Ollaan mukana maaseutuyrittäjien työhyvinvointia edistävässä kehittämis- ja hanketoiminnassa. Ympäristö- ja maapolitiikka Liitto toimii yhteistyössä MTK:n kanssa vihreiden elinkeinojen lähtökohdista elävän maaseudun, yksityisen maanomistusoikeuden, vastuullisen tuotannon ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön puolesta. Liitto seuraa ympäristö- ja maankäyttölainsäädännön uudistamista, kaavoitusta, maanomistajien oikeusturvan toteutumista, oikeusturvaongelmien, epäkohtien ja puutteiden korjaamiseksi ja osallistuu yhdessä MTK:n kanssa maankäyttö- ja rakennuslain toimivuusarviointiin. Liitto seuraa ympäristönsuojelulain, luonnonsuojelulain sekä soidensuojelun täydennysohjelman uudistuksen valmistelua, vesienhoitotoimenpiteiden toisen kauden ( ) suunnittelua ja vesipuitedirektiivin toimeenpanoa ja toimii yhteistyössä MTK:n kanssa maa- ja metsätalouden toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tuetaan MTK:n tavoitteita lunastuslain muuttamiseksi siten, että korkeimman käyvän arvon mukainen korvaus toteutuu. Toimitaan yhdessä MTK:n kanssa ympäristölupaprosessin keventämiseksi, eläinsuojien lannankäsittelyn ehtojen järkevöittämiseksi ja valvontojen keventämiseksi ja elinkeinojemme toimintaedellytysten turvaamiseksi.

6 Toteutetaan valiokunta- ja koulutusyhteistyötä Itä-Suomen MTK-liittojen ja metsänhoitoyhdistysten kanssa ympäristö- ja maapoliittisissa asioissa. Veropolitiikka Liitto edistää verolainsäädännön tuntemusta, verosuunnittelua ja osaamista verotuksen eri osaalueilla tiedottamalla ja järjestämällä maakunnallista ja alueellista verokoulutusta viljelijöille, maaseutuyrittäjille, metsänomistajille, tilitoimistoille ja veroilmoitusten laatijoille. MTK-Pohjois-Savo osallistuu Itä-Suomen MTK-liittojen verovaliokunnan toimintaan. Verovaliokunta seuraa ja ottaa kantaa jäsenistöä koskeviin veroasioihin. Sosiaalipolitiikka Liitto toimii yhteistyössä MTK:n ja muiden toimijoiden kanssa sosiaaliturvan, työterveyshuollon ja lomituspalveluiden kehittämisen ja jatkuvuuden turvaamisessa. MTK- Pohjois-Savo osallistuu Itä-Suomen MTK-liittojen sosiaalivaliokunnan toimintaan. Valiokuntien tärkeänä tehtävänä on toimia aloitteiden ja esitysten tekijöinä jäsenten erityissosiaaliturvan kattavuuden parantamisessa, selkeyttämisessä ja kehittämisessä. Sukupolvenvaihdosten toteutumista liitto edistää hanketoiminnan kautta ja tekee sukupolvenvaihdosten edistämisessä yhteistyötä muiden maakunnallisten yhteistyötahojen kanssa. Liitto osallistuu lomituspalveluyksiköiden ja työterveyshuollon yhteistyöryhmien toimintaan yhteistyössä tuottajayhdistysten nimeämien edustajien kautta. Liitto tiedottaa ja kouluttaa sosiaaliturvaan liittyvistä asioista yhteistyössä Mela:n ja muiden toimijoiden kanssa ja toimii Melan ja MTK:n liittojen yhteistyösopimuksen mukaisesti. Liitto osallistuu maatalousyrittäjien työhyvinvointia ja työssä jaksamista parantavaan toimintaan sidosryhmien ja yhteistyötahojen kanssa. MTK Pohjois-Savon toiminnan henkilöresurssit Toimintasuunnitelman toteuttamisen henkilöresurssit on liiton toimi- ja luottamushenkilöt. Liitolla on toimintavuonna vakituisessa työsuhteessa kolme toimihenkilöä, osa-aikainen maaseutunuorten asiamies. Kehittämishanketyössä liitolla voi olla 1-2 toimihenkilöä. Liitto käyttää ostopalveluja mm. taloushallinnon osalta. Liitto tekee toimihenkilöiden työpanoksen työvaihtoa Itä-Suomen MTK liittojen kanssa ja liiton toimihenkilöiden työpanosta voidaan käyttää myös kehittämishanketoimintaan. Liiton johtokunnan, valiokuntien ja muiden luottamustehtävien hoitamiseen varataan tarvittava taloudellinen ja toiminnallinen resurssi.

MTK:n valtuuskunnan vahvistamat yhteiset avaintavoitteet vuodelle 2019 ja niitä toteuttavat toimenpiteet

MTK:n valtuuskunnan vahvistamat yhteiset avaintavoitteet vuodelle 2019 ja niitä toteuttavat toimenpiteet 1 MTK-Pohjois-Savo ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Liiton syyskokouksen 3.12.2018 hyväksymä MTK:n valtuuskunnan vahvistamat yhteiset avaintavoitteet vuodelle 2019 ja niitä toteuttavat toimenpiteet

Lisätiedot

Maataloustuottajain Kaakkois-Suomen Liitto MTK Kaakkois-Suomi. Toimintasuunnitelma 2012

Maataloustuottajain Kaakkois-Suomen Liitto MTK Kaakkois-Suomi. Toimintasuunnitelma 2012 Maataloustuottajain Kaakkois-Suomen Liitto MTK Kaakkois-Suomi Toimintasuunnitelma 2012 Maataloustuottajain Kaakkois-Suomen Liitto, MTK Kaakkois-Suomi TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Savon Yrittäjät: Strategia 2015-2020. Strategiaryhmän esitys 22.4.2015

Savon Yrittäjät: Strategia 2015-2020. Strategiaryhmän esitys 22.4.2015 Savon Yrittäjät: Strategia 2015-2020 Strategiaryhmän esitys 22.4.2015 1 Savon Yrittäjien johtamisjärjestelmä Strategia 1/2015 Laatujärjestelmä ERILLIS- STRATEGIAT Päästrategiaa täydentävät. Esimerkiksi

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Toiminnanjohtaja Antti Sahi Vuosi 2013 epävarmuuden vuosi Eurooppalainen talouskriisi Euroopan kilpailukyky Julkisen talouden alijäämä kotimaassa- säästöjä ja leikkauksia suuri teollisuuden

Lisätiedot

YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA. MTK:n yrittäjyysstrategia

YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA. MTK:n yrittäjyysstrategia YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA MTK:n yrittäjyysstrategia MTK:n Kevätvaltuuskunta 24.4.2013 Vihreä kasvu maalta tuo menestystä Suomelle Suomen suhteellinen vahvuus on puhtaissa ja runsaissa luonnonvaroissa, maaseudun

Lisätiedot

Maataloustuottajain Kaakkois-Suomen Liitto MTK Kaakkois-Suomi. Toimintasuunnitelma 2013

Maataloustuottajain Kaakkois-Suomen Liitto MTK Kaakkois-Suomi. Toimintasuunnitelma 2013 Maataloustuottajain Kaakkois-Suomen Liitto MTK Kaakkois-Suomi Toimintasuunnitelma 2013 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. MTK-KAAKKOIS-SUOMI 2. VISIO 3. TOIMINNAN PAINOPISTEET V. 2013 3.1 Yhdistysten vuoden toteuttaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2011 Carita Bardakci 24.11.2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

Vihreää kasvua ja menestystä maalle

Vihreää kasvua ja menestystä maalle 3 -ohjelma linjaa MTK-järjestön yhteiskunnallista vaikuttamista, markkinavaikuttamista ja järjestön kehittämistä. Ohjelma hyväksyttiin Savonlinnan liittokokouksessa 28.-29.6.2012. Ohjelma on valmisteltu

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus MTK Pirkanmaan syyskokous Minna-Mari Kaila

Ajankohtaiskatsaus MTK Pirkanmaan syyskokous Minna-Mari Kaila Ajankohtaiskatsaus MTK Pirkanmaan syyskokous 13.12.2012 Minna-Mari Kaila 13.12.2012 Työntäyteinen vuosi edessä ja takana EU:n maatalous-, maaseutu- ja aluepolitiikat uudistetaan. Politiikan sisällöstä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2011

Toimintasuunnitelma vuodelle 2011 1/6 Toimintasuunnitelma vuodelle 2011 Maataloustuottajain Kaakkois-Suomen liitto MTK-Kaakkois-Suomi ry Hovioikeudenkatu 16 45100 Kouvola Pormestarinkatu 6 B 53100 Lappeenranta Puhelin 020 413 3420 Faksi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 1. Toiminnan tarkoitus Kuopion Yrittäjät ry toimii valtakunnallisen yrittäjäjärjestön paikallisena edunvalvojana Kuopiossa. Kuopion Yrittäjät tekee työtä pienten ja keskisuurten

Lisätiedot

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240 /Maire Korkeamäki JHL ry. 240 2 (7) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 1. JOHDANTO Tämä toimintasuunnitelma on laadittu

Lisätiedot

MTK Pohjois-Suomi ry:n toimintasuunnitelma ja avaintavoitteet vuodelle 2019

MTK Pohjois-Suomi ry:n toimintasuunnitelma ja avaintavoitteet vuodelle 2019 1 MTK Pohjois-Suomi ry:n toimintasuunnitelma ja avaintavoitteet vuodelle 2019 Yleistä MTK Pohjois-Suomi on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien alueellinen etujärjestö ja vaikuttaja,

Lisätiedot

YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA

YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA 1 YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA MTK:n yrittäjyysstrategian luonnos 25.2.2013 MTK-Uusimaan, Hämeen, Kaakkois-Suomen ja NSP:n maaseutuyrittäjävaliokunnan lausunto MTK:n yrittäjyysstrategiasta 15.3.2013 Strategialuonnos

Lisätiedot

Maataloustuottajain Etelä-Hämeen Liitto MTK-Etelä-Häme ry

Maataloustuottajain Etelä-Hämeen Liitto MTK-Etelä-Häme ry Maataloustuottajain Etelä-Hämeen Liitto MTK-Etelä-Häme ry Toimintakertomus vuodelta 2005 MTK-Etelä-Hämeen toiminnan painopistealueet vuonna 2005 olivat 1) markkinoiden parempi hallinta myynneissä ja ostoissa,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä ja edunvalvojana.

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2012

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2012 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2012 Carita Bardakci 23.11.2011 1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 1. JOHDANTO JA TOIMINTA-AJATUS

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

Valoisamman tulevaisuuden tekijät

Valoisamman tulevaisuuden tekijät Valoisamman tulevaisuuden tekijät Luonnon-, ympäristö- metsätieteilijöiden liitto Loimu on edunvalvonta-, vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka toimii luonnon-, ympäristö- ja metsätieteellisen korkeakoulututkinnon

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Maataloustuottajayhdistysten Neuvottelupäivät, Vuokatti

Maataloustuottajayhdistysten Neuvottelupäivät, Vuokatti Maataloustuottajayhdistysten Neuvottelupäivät, Vuokatti 13.-14.2.2018 Matti Tyhtilä Edunvalvonnassa ajankohtaista Laki eläinten hyvinvoinnista (28.2.2018 mennessä) Maakuntavaalit 8/2018 Ehdokasasettelu

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maataloudesta Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maa- ja metsätaloudessa Biotalous ja Ruoka Markkinat - Venäjän tuontikielto - Kaikki maataloustuotteet

Lisätiedot

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA 2017-2021 Työeläke on keskeinen osa hyvinvointia ja siihen luotetaan. Se on rahoituksellisesti kestävä, edistää talouden vakautta ja on tehokkaasti järjestetty. on lakisääteinen

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2 1 YLEISTÄ Socomin toimintaa säätelee laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Sen mukaan osaamiskeskusten tehtävänä

Lisätiedot

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns.

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. Avustukset jäsenyhdistyksille v.2017 - Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. toimintatonnit Järjestöpäivät 5.2.2017 1 Invalidiliiton hankeavustukset

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 10.10.2016 Hyväksytty syyskokouksessa 01.11.2016 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille?

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? MTK Pohjois-Karjala Kansanedustajatapaaminen Kitee Maatalouden hintakehitys vuosina 2000 2011 => viljelijöiden ostovoima heikkenee Lähde:

Lisätiedot

JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI!

JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI! JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI! JÄRJESTÖ 2.0 Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Jokaisessa maakunnassa Järjestö 2.0 hanke Yhteistyön kehittäminen ja yhteistyömallien rakentaminen järjestöjen ja maakunnan

Lisätiedot

Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2014-2020 Sivu 12 1.10.2013 Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄN JAOSTON TOIMINTA 2013 JA SUUNNITELMA VUODELLE Kari Sutinen, pj

YLEISSIVISTÄVÄN JAOSTON TOIMINTA 2013 JA SUUNNITELMA VUODELLE Kari Sutinen, pj YLEISSIVISTÄVÄN JAOSTON TOIMINTA 2013 JA SUUNNITELMA VUODELLE 2014 Kari Sutinen, pj TOIMINNAN OSA-ALUEET KOKOUSTOIMINTA KOULUTUS/EDUNVALVONTA, AKTIIVIT, JÄSENISTÖ EDUNVALVONTA JA VAIKUTTAMINEN, AKTIIVIT/JÄSENISTÖ/TYÖNANTAJAT

Lisätiedot

MAASEUTUNUORTEN VAALIKIRJE 2/2015

MAASEUTUNUORTEN VAALIKIRJE 2/2015 MAASEUTUNUORTEN VAALIKIRJE 2/2015 Hyvä vastaanottaja, Maaseutunuorten syysparlamentissa on ensi viikolla edessä jännittävä vaalitaistelu. Neljä ehdokasta kilpailee Maaseutunuorten johtokuntapaikasta. Maaseutunuoret

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta on tekemisen asia! Sini Sallinen

Tulevaisuuden kunta on tekemisen asia! Sini Sallinen Tulevaisuuden kunta on tekemisen asia! 14.9.2016 Sini Sallinen 1 Meidän kunta = Hyvinvoinnin johtaminen = Yhteinen väestö Ł Sote on poistunut työnjohdosta, mutta ei kunnan alueelta! Ł Organisaatiolähtöisestä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 Jyväskylän Yrittäjät 2 Toimintasuunnitelma 2014 SISÄLLYS TOIMINTASUUNNITELMA 2014... 3 1. JYVÄSKYLÄN YRITTÄJIEN ARVOPOHJA... 3 1.1 Arvot... 3 1.2 Missio...

Lisätiedot

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Turun kauppakamarin strategia 18.11.2016, Minna Arve Varsinais-Suomi 2030 Paras paikka menestyä. Paras paikka onnistua. Paikka olla onnellinen. MENESTYS ONNISTUMINEN

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry.

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma 2019 Hämeen Yrittäjät ry. Hämeen Yrittäjät TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Vaikuttaa Verkostoi Vahvistaa 13.9.2018 Toimintasuunnitelma 2019 2 1 Yhteinen matka Parannamme yrittäjien asemaa

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Me Itse ry Toimintasuunnitelma 2015 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Keliakialiiton strategia

Keliakialiiton strategia Keliakialiiton strategia 2016 2020 Keliakialiitto ry Kuvat ja taitto: Sonja Tuomi Painopaikka: Waasa Graphics Oy, 2015 Keliakialiiton strategia 2016 2020 Visio 2020... 4 Toiminta-ajatus... 6 Toimintaympäristön

Lisätiedot

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle 21.4.2016 Allianssin strategia 2021 Allianssi edistää nuorten hyvinvointia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJIEN STRATEGIA AIDOSTI YRITTÄJÄN ARJESSA

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJIEN STRATEGIA AIDOSTI YRITTÄJÄN ARJESSA POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJIEN STRATEGIA 2016-2020 AIDOSTI YRITTÄJÄN ARJESSA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Strategian lähtökohdat 3 1.1 Sääntöjen mukainen toiminnan tarkoitus... 3 1.2. Toiminta-ajatus... 3 1.3

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2017

TOIMINTASUUNNITELMA 2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT 2 2. HALLITUS JA SEN TOIMINTA 3 3. JÄSENTOIMINTA 3 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 4 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016

Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1.10.2015 Kuopion kaupungin JHL 862 toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksen toiminnallinen tila Yhdistyksen toiminnallinen tila Jäsenmäärä Yhdistyksen

Lisätiedot

Näin luet toimintasuunnitelmaa

Näin luet toimintasuunnitelmaa Näin luet toimintasuunnitelmaa HELVARYn toimintasuunnitelman tavoitteet on merkitty tähän esitykseen tummennetulla ja merkattu nuolella vuosikokouksessa käsittelyn helpottamiseksi. Toimenpiteitä kuvataan

Lisätiedot

OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018

OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018 OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018 1. Johdanto OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistys edustaa pääkaupunkiseudun kaikkia niin suomenkuin ruotsinkielisiä opettajaryhmiä eli lastentarhanopettajia

Lisätiedot

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät.

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin strategia Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin visio, missio eli toiminta-ajatus ja arvot Kauppakamarin päämäärät

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet Järjestötoiminta Edustajistovaalit - sähköinen tiedotus jäsenille vaaleista - mahd. yhdistyksen ehdokkaan oma alasivu yhdistyksen sivuilla Avustetaan yhdistyksen jäsentä vaalityössä tiedottamalla asiasta/mainostamalla

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan. Olemme poliittisesti

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 VISIO 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan.

Lisätiedot

EU ja julkiset hankinnat

EU ja julkiset hankinnat EU ja julkiset hankinnat Laatua hankintoihin Julkiset hankinnat - taustaa EU2020-strategia edellyttää entistä voimakkaampaa panostusta osaamis- ja innovaatiotalouteen, vähähiiliseen ja resurssitehokkaaseen

Lisätiedot

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma toimintavuosi syyskokous Liite 1

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma toimintavuosi syyskokous Liite 1 Järjestötoiminta Edustajistovaalit Ehdokasasettelu 1.10.2016-31.1.2017 Äänestysaika 13.3. 28.3. palautuskuori viimeistään postiin 22.3. palautuskuori viimeistään keskustoimistossa 29.3. klo 12.00 Kuntavaalit

Lisätiedot

Maaseutuohjelma vartissa. Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto

Maaseutuohjelma vartissa. Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto Maaseutuohjelma vartissa Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050. Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettu 2013 Perinteisen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2017. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Yhteistyöhankkeet. Frami Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Hanna Mäkimantila

Yhteistyöhankkeet. Frami Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Hanna Mäkimantila Yhteistyöhankkeet Frami 9.4.2015 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Hanna Mäkimantila 8.4.2015 Yhteistyö Vastaa sisällöltään elinkeinojen kehittämishanketta Koskee maaseudun kaikkia toimialoja Hankkeessa edellytetään

Lisätiedot

MEP Sirpa Pietikäinen. Julkiset hankinnat

MEP Sirpa Pietikäinen. Julkiset hankinnat MEP Sirpa Pietikäinen Julkiset hankinnat Julkiset hankinnat - taustaa EU2020-strategia edellyttää entistä voimakkaampaa panostusta osaamis- ja innovaatiotalouteen, vähähiiliseen ja resurssitehokkaaseen

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Tuottajahinnat ja edunvalvonta. Realismia maatilojen talouslaskelmiin Laskijaverkoston seminaari Vallila

Tuottajahinnat ja edunvalvonta. Realismia maatilojen talouslaskelmiin Laskijaverkoston seminaari Vallila Tuottajahinnat ja edunvalvonta Realismia maatilojen talouslaskelmiin Laskijaverkoston seminaari Vallila 29.9.2017 Teemat Miten hinnat määräytyvät? Näkymät 2017 2018 (MTK markkinakatsaus, PTT ennuste) Miten

Lisätiedot

Ammatilliset opettajat AO ry TOIMINTASUUNNITELMA 2019

Ammatilliset opettajat AO ry TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Ammatilliset opettajat AO ry TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Johdanto OAJ:n toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet koko järjestön toiminnalle vuosiksi 2019-2020 Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2017

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2017 POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Julkaisija: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Isokatu 4, 90100 Oulu puhelin 010 322 1980 ppy@yrittajat.fi www.ppy.fi SISÄLLYS POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma Piirihallituksen hyväksymä _16._2_.2004 Taustaa Tässä viestintäsuunnitelmassa kuvataan SPL Keski-Suomen piirin tiedottamisen menettelyt. Yhdistyksen säännöissä

Lisätiedot

Leader ja maakuntauudistus. Uusia mahdollisuuksiako? Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola

Leader ja maakuntauudistus. Uusia mahdollisuuksiako? Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola Leader ja maakuntauudistus Uusia mahdollisuuksiako? 17.1.2017 Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola Maakuntauudistuksella uusia markkinoita SOTE-markkinoista on puhuttu paljon Maaseudun palvelujen rakentaminen

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA!

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! ANNE ILVONEN INNOVOINTIPÄÄLLIKKÖ OK-OPINTOKESKUS 24.3.2012 1 Vaikuttaminen Vaikuttaminen on henkilökohtaisen tai yhteisön vallan käyttöä niin, että saamme edistettyä meille

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Toimintasuunnitelma 2014 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin osana

Lisätiedot

Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010. Edunvalvonta

Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010. Edunvalvonta Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Edunvalvonta Talentia Pohjois-Savo ry:n hallitus kokoontuu vuonna 2010 vähintään viisi kertaa. Hallitus pyritään muodostamaan

Lisätiedot

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA.

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET Joutsan kunta toimii aktiivisesti ja tulevaisuushakuisesti sekä etsii uusia toimintatapoja kunnan

Lisätiedot

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Tämä on Kuopion kaupungin JHL ry:n (yhdistys 862) 4. toimintavuosi ja haasteet tehokkaalle ja tulokselliselle edunvalvonnalle ovat mittavat.

Lisätiedot

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Tavoite Orimattilan Kokoomus on mukana kehittämässä Orimattilan kaupunkia ja Päijät- Hämeen maakuntaa jäsenistönsä ja luottamushenkilöidensä välityksellä Kansallisen

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Vastaanottava maaseutu Helsinki 22.1.2016 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Mahdollisuuksien maaseutu Maaseutuohjelmalla

Lisätiedot

Itä-Suomen maahanmuuttostrategia 2017

Itä-Suomen maahanmuuttostrategia 2017 Kansainvälinen Itä-Suomi Itä-Suomen maahanmuuttostrategia 2017 Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala Strategia julkaistu 17.9.2012 http://urn.fi/urn:isbn:978-952-257-607-1 Tarkoitus 5 vuoden ajanjakso,

Lisätiedot

MTK ja jäsenyritykset kehityksessä mukana

MTK ja jäsenyritykset kehityksessä mukana MTK ja jäsenyritykset kehityksessä mukana Perttu Pyykkönen Itä-Suomen MTK-Liittojen puheenjohtajien ja sihteerien neuvottelupäivä 1.2.2017 Investointiosuus koko maan investoinneista (ilman asuinrakennuksia

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018 ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018 2 1. ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA-AJATUS Itä-Lapin kuntayhtymä on vuonna 1994 perustettu Itä-Lapin kuntien vapaaehtoinen yhteistyö- ja

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE 2017 2021 Selitteet i KOKO TOIMIKAUDEN JATKUVAT TOIMENPITEET 1. Toimitaan kumppanina relevanteissa avointa hallintoa sekä osallistumista ja vaikuttamista edistävissä hankkeissa

Lisätiedot

Maakunnallisten metsäneuvostojen nimeäminen v. 2015

Maakunnallisten metsäneuvostojen nimeäminen v. 2015 1 (7) Maakunnallisten metsäneuvostojen nimeäminen v. 2015 Edellisten metsäneuvostojen toimikausi päättyi v. 2014 vuoden lopussa. Metsäkeskuslain muutos astui voimaan 1.1.2015. Sen mukaan siirtymäsäädösten

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa (Lakiehdotuksessa tehtävä on nimetty: alueellisen liikuntaneuvoston

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa , Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE

Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa , Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa 17.4.2018, Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE Esityksen rakenne Sote-järjestöjen toimintaympäristön muutos Järjestöjen

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

Vihreän yrittäjän asialla

Vihreän yrittäjän asialla Vyran strategia 2017-2020 Vihreän yrittäjän asialla Kasvatamme jäsentemme osaamista ja kannattavuutta sekä edistämme viher- ja ympäristörakentamisen kehittymistä. Vihreän yrittäjän asialla Olemme viher-ja

Lisätiedot

Raahen JHL ry 055 toimintasuunnitelma raahe55.jhlyhdistys.fi

Raahen JHL ry 055 toimintasuunnitelma raahe55.jhlyhdistys.fi Raahen JHL ry 055 toimintasuunnitelma 2018 raahe55.jhlyhdistys.fi Toiminta/tehtävä 2018 Tavoite/toimenpiteet Vastuuhenkilöt Missä ja milloin Talousarviossa varattu summa Arviointi (tekemisen jälkeen) Järjestötoiminta

Lisätiedot

Tuohisaaren kyläyhdistys 1 (5) Rapakiventie 26 58620 Lohilahti

Tuohisaaren kyläyhdistys 1 (5) Rapakiventie 26 58620 Lohilahti KYLÄYHDISTYKSEN 1 NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMINTA-ALUE Yhdistyksen nimi on Tuohisaaren kyläyhdistys ry, ja sen kotipaikka on Savonlinnan kaupunki. Yhdistyksen toimialueena on Tuohisaari ja sitä ympäröivät

Lisätiedot

tymätoimet, EU:n maatalouspolitiikan reformi, markkinavaikuttamine KOULUTUKSET

tymätoimet, EU:n maatalouspolitiikan reformi, markkinavaikuttamine KOULUTUKSET koplaus, rahoituskehys, kiintiöjärjestelmä, markkinatoimenpiteet, ma uden tulotuki, kakkospilari, horisontaaliasetus, siirtymätoimet, riskie llintavälineet, suorat tuet, tiedonanto, maaseutuohjelma, luonnonhai

Lisätiedot

JHL Sisä-Suomen TOIMINTASUUNNITELMA 2018

JHL Sisä-Suomen TOIMINTASUUNNITELMA 2018 JHL Sisä-Suomen TOIMINTASUUNNITELMA 2018 JHL Sisä-Suomen aluetoimisto 15.8.2017 Liittostrategiassa määritellyt strategiset päämäärät ovat Järjestäytymisasteen kasvu liiton sopimusaloilla. Jäsenten työolosuhteiden

Lisätiedot

Keski-Suomen alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma

Keski-Suomen alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma Keski-Suomen alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma 2014-2020 Sykettä Suomen sydämestä Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus 12.2.2015 Sivu 2 Maaseudun kehittämisen perusperiaatteet Keski- Suomessa

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON KYLÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015

POHJOIS-SAVON KYLÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015 POHJOIS-SAVON KYLÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä,

Lisätiedot