YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2005/3 Helsinki Dnro LSY-2003-Y-165 Annettu julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2005/3 Helsinki Dnro LSY-2003-Y-165 Annettu julkipanon jälkeen"

Transkriptio

1 LÄNSI-SUOMEN LUPAPÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2005/3 Helsinki Dnro LSY-2003-Y-165 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA Infjärden-järven kunnostaminen, sedimentin käsittely sulfaatinpelkistäjäbakteereiden avulla, Vaasa. Kemira Oyj PL Vaasa HAKEMUS Kemira Chemicals Oy on pyytänyt lupaa ympäristölupavirastoon saapuneessa hakemuksessa Infjärden-järven kunnostustoimenpiteisiin, joihin sisältyy sedimentin käsittely sulfaatinpelkistäjäbakteereita sisältävällä lietteellä, pilaantuneimpien sedimenttien ruoppaus, ruoppausmassojen varastointi ja esikäsittely ennen niiden toimittamista hyödynnettäviksi tai käsiteltäviksi sekä ruoppausmassoista tulevan veden johtaminen takaisin järveen. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Hakemusta on täydennetty ja , 7.5., 12.5., 21.5., 4.6. ja sekä 17.2., 4.3. ja Hakija ilmoitti saapuneessa kirjeessään, että Kemira Chemicals Oy -niminen yhtiö on sulautettu Kemira Oyj:öön lähtien ja hakemus siirtyy Kemira Oyj:n nimiin. Hakija pyysi hakemuksen sulfaatinpelkistäjäbakteereita sisältävän lietteen sijoittamista sedimenttiin koskevan osan käsittelyä erikseen ja nopeassa aikataulussa, koska kunnostus on tarkoitus aloittaa vuonna 2005 ja sulfaatinpelkistäjäbakteerit on sijoitettava sedimenttiin vähintään puoli vuotta ennen ruoppauksia. Länsi-Suomen vesioikeus on päätöksellä nro 46/1995/3, jota vesiylioikeus on päätöksellä nro 64/1996 osittain muuttanut, myöntänyt Kemira Chemicals Oy:lle luvan johtaa edelleen jäähdytysvesiä ja entisen jätealueen ojavesiä Infjärden-järveen sekä prosessivesiä järven luusuaan. Päätöksessä on annettu mm. seuraavat lupaehdot: 1) Luvan saajan on huolehdittava siitä, että vesistöön joutuvien vesistölle haitallisten aineiden määrät jäävät jatkuvasti mahdollisimman vähäisiksi. Luvan saajan on erityisesti pyrittävä siihen, että Infjärde-

2 2 nin sedimentistä veteen liukeneva kuormitus on mahdollisimman pieni. 6) Luvan saajan on laadittava suunnitelma Infjärden-järven kunnostamiseksi, niin että siitä mereen aiheutuvaa haittaa voidaan oleellisesti vähentää. Suunnitelmaan tulee liittää kustannusarvio ja toteutusaikataulu. Suunnitelma on laadittava Länsi-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla ja toimitettava ympäristökeskukselle vuoden 2000 loppuun mennessä ja saatettava vesioikeuden käsiteltäväksi viimeistään lupaehdossa 12) tarkoitetun hakemuksen yhteydessä. Lupaehdon 12) mukaan hakemus tuli jättää vuoden 2003 toukokuun loppuun mennessä. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUS Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksellä nro 29/1987/3 ja sen muuttamista koskevalla päätös nro 45/1995/3 Kemira Chemicals Oy:lle on myönnetty lupa ottaa vettä Infjärdenistä m 3 /d kuukausikeskiarvona laskettuna. Länsi-Suomen vesioikeus on päätöksellään nro 46/1995/3, jota vesiylioikeus on päätöksellään nro 64/1996 osittain muuttanut, myöntänyt luvan Kemira Chemicals Oy:lle johtaa edelleen jäähdytysvesiä ja entisen jätealueen ojavesiä Infjärden-järveen sekä prosessivesiä järven luusuaan. Länsi-Suomen ympäristökeskus on myöntänyt Kemira Chemicals Oy:n Vaasan tehtaille ympäristölupamenettelylain mukaisen ympäristöluvan (hakemuksen dnro 0895Y ). Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on tehnyt päätöksen (nro 20/2003/1) Kemira Chemicals Oy:n koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. Kokeilu sisälsi sulfaatinpelkistäjäbakteereita sisältävän lietteen sijoittamisen Infjärden-järven sedimenttiin, ruoppausta ja ruopatun lietteen tiivistyskokeita säiliössä rannalla tehtaan alueella. Vaasan kaupunki on vesialueen omistajana myöntänyt Kemira Chemicals Oy:lle ja uudelleen Kemira Oyj:lle luvan Infjärdenin kunnostamiseen suunnitelman mukaisesti. Asemakaavassa Infjärdenin itäranta on enimmäkseen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta. Järven eteläosissa on myös asuinrakennusten korttelialueita. Järven länsipuolella on asemakaavassa asuma-alue sekä siihen liittyvä rantaan asti ulottuva lähivirkistysalue. Asemakaava ulottuu myös vesialueelle.

3 SEDIMENTIN KÄSITTELYN KENTTÄKOE 3 Koealue, kooltaan 50 m x 50 m, oli järven koillisrannalla. Jäähän sahattiin neliönmuotoinen railo, josta laskettiin ruoppausverho. Stormossenin jätteenkäsittelylaitoksen bioreaktorin lämmintä lietettä pumpattiin injektioputkien kautta sedimenttiin viiden metrin välein yhteensä noin 15 m 3. Sedimentissä olevien raskasmetallien ja arseenin muuttumista sulfidiyhdisteiksi seurattiin sedimenttinäytteistä, joita otettiin ennen koetta ja yhdeksän kuukautta sen jälkeen. Arseenisulfidit lisääntyivät merkittävästi kokeen aikana varsinkin sedimentin pinnassa. Sulfidiyhdisteinä oli myös rautaa, kuparia, nikkeliä ja mahdollisesti elohopeaa. Kenttäkokeen perusteella sedimentin käsittely lisäsi puolen vuoden aikana merkittävästi raskasmetallien muuntumista niukkaliukoisiksi sulfideiksi hapettomassa ympäristössä. SUUNNITELMA Vesialueen kuvaus Infjärden on merenlahdesta kuroutunut järvi Vaasan kaupungin pohjoisosassa. Järven vedenpinnan korkeus on noin 0,8 m merenpinnasta. Järven pinta-ala on 28 ha, pituus 1,4 km ja suurin leveys 350 m. Keskisyvyys on noin metri ja suurin syvyys kolme metriä. Valuma-alueen pinta-ala on 26 km 2. Järvestä laskevan puron keskivirtaama on 0,18 m 3 /s, keskiylivirtaama 2,0 m 3 /s ja keskialivirtaama 0,01 m 3 /s. Veden keskiviipymä järvessä on 18 vuorokautta. Infjärden laskee eteläpäässä olevan puron kautta Onkilahteen, josta on yhteys mereen. Järven pohjoispäähän laskevat purot virtaavat alunapitoisten maatalousmaiden läpi. Järven vesi on hyvin hapanta (ph noin 4,5) ja kirkasta. Järvi toimii tehokkaana laskeutusaltaana, jossa valuma-alueelta tuleva orgaaninen aines, kiintoaine ja ravinteet saostuvat mm. veden happamuuden vuoksi. Järvi on niukkatuottoinen. Happitilanne on usein lopputalvella huono järven mataluuden ja pienen vesitilavuuden vuoksi. Järven pohjassa on enintään 1,5 m paksu eloperäinen lietekerros. Sen alla on 1-12 m savea ja saven alla moreenikerros kalliopinnan päällä. Pohjassa kasvaa runsaasti vesisammalta varsinkin järven pohjoisosissa ja länsirannalla. Järven vedenkorkeutta laskettiin 1930-luvulla noin metri maatalousmaan kuivattamiseksi. Alivirtaamakausien vedenkorkeuden nostamiseksi toteutettiin 1990-luvulla kaikkien asianosaisten yksimielisesti hyväksymä pohjapato ilman vesilain mukaista lupakäsittelyä. Pohjavesi virtaa tehdasalueella järveen päin. Järven veden suotautuminen pohjavedeksi on epätodennäköistä.

4 Vesistön kuormitushistoria 4 Vesialueen käyttö Sedimentti Nykyisellä Kemira Oyj:n tehdasalueella on ollut erilaista teollisuutta yli sata vuotta. Sodan jälkeen tehtaassa tuotettiin mm. desinfiointiaineita ja tuholaismyrkkyjä (esim. DDT). Puunjalostusteollisuuden käyttämiä, elohopeaa sisältäviä limantorjunta-aineita valmistettiin vuoteen 1990 asti ja puunkyllästysaineita (esim. K33) 1990-luvun lopulle. Teollisesta toiminnasta järveen on varsinkin luvuilla päässyt huomattavia määriä mm. arseenia ja raskasmetalleja sekä orgaanisia aineita. Puolustusvoimien varikon toiminnan aikana järveen on joutunut mm. palopommeissa käytettyä valkoista fosforia ja käsikranaatteja. Yhdyskuntien jätevesiä laskettiin Infjärdeniin puhdistamattomina 1980-luvun alkupuolelle asti. Nykyisin Infjärdeniin ei johdeta jätevesiä. Kemira Oyj:n tehdasalueelta tulee edelleen kuormitusta vanhalta kaatopaikalta laskevan ojan sekä tehdasalueen kuivatusvesien mukana. Tehtaan suolapitoisia jäähdytysvesiä johdetaan Infjärdenin lasku-uomaan. Infjärdenillä ei ole virkistyskäyttöä. Järvi on ollut vuosikymmeniä kalaton happamuudesta johtuen ja järven eliölajisto on vähäinen. Järven rannat ovat pehmeitä ja kesällä rantaan pääsy on vaikeaa. Järvellä on huomattava paikallinen, maisemallinen arvo. Järvellä pesii ainakin vesilintuja ja piisameja. Infjärdenin sedimenttiä on tutkittu vuosina , 1979, , ja Tulosten perusteella sedimentissä on runsaasti arseenia lähes koko järven alueella. Raskasmetalleja on suppeammilla alueilla. Suurimmat pitoisuudet ovat tehtaan entisen jätevesien purkupaikan edustalla. Korkeita pitoisuuksia on myös järven luusuassa. Luusuan ja tehtaan välisessä kapeikossa pitoisuudet ovat yleisesti pieniä. Sedimentin pinnassa (0-12 cm) on pääsääntöisesti suurempia pitoisuuksia kuin syvemmällä sedimentissä. Arseenin ja metallien kokonaismääriksi sedimentissä on arvioitu: arseenia (As) kg kromia (Cr) kg kuparia (Cu) kg elohopeaa (Hg) kg Sedimentissä on havaittu orgaanisia yhdisteitä vain tehdasalueen edustalla ja sen eteläpuolelle. Furaaneja ja dioksiineja arvioidaan olevan sedimentissä yhteensä enintään 3 g. Muita orgaanisia aineita arvioidaan olevan sedimentissä seuraavasti:

5 5 kloorihiilivedyt kloorifenolit fenoksiherbisidit < 120 kg < 15 kg < 75 kg Arseenin pitoisuus sedimentissä ylittää pilaantuneiden maiden rajaarvon 50 mg/kg k.a. koko järven alueella lähes kaikissa tutkituissa sedimentin pintanäytteissä. Arseenipitoisuudet ovat suurimmat tehtaan edustalla ja vähän sen eteläpuolella. Kromin ja kuparin rajaarvo 400 mg/kg k.a. ylittyy mm. tehtaan edustalla ja sen eteläpuolella sekä Infjärdenin itäosassa. Kromipitoisuudet ovat suurimmat järven luusuassa, samoin kuparipitoisuudet. Suurimmat elohopeapitoisuudet ovat tehtaan edustalla ja myös muualla järvessä pitoisuudet enimmäkseen ylittävät pilaantuneen maan raja-arvon 5 mg/kg k.a. Arseenin ja raskasmetallien suurimmat pitoisuudet ja kaikista tutkimustuloksista lasketut keskimääräiset pitoisuudet Infjärdenin sedimentissä (syvyys 0-50 cm) Kunnostuksen tarve Tutkimuspisteiden Keskimääräinen Suurin pitoisuus, määrä pitoisuus, mg/kg k.a. mg/kg k.a. Arseeni Elohopea Kromi Kupari Sedimentissä olevien vaarallisten aineiden arvioidaan olevan riski Vaasan edustan merialueelle. Järven kuormitustaselaskelman perusteella sedimentistä liukenee olemassa olevassa tilanteessa veteen lähinnä kuparia, noin 25 kg vuodessa. Arseenia ja kromia liukenee vähän tai ei lainkaan. Elohopeaa liukenee vähän. Arseenin ja raskasmetallien kuormitustase (kg/a): Arseeni Kromi Kupari Elohopea Järvestä lähtevä kuormitus ,3 Tehdasalueelta <0,01 tuleva kuormitus Muu järveen ,25 tuleva kuormitus Sedimentistä ,05 tuleva kuormitus Tehtyjen laskelmien mukaan Infjärdenistä tulee läheiselle Vaasan merialueelle arseenia 3 %, kuparia 4,3 %, elohopeaa 0,7 % ja kromia 0,2 % merialueen kokonaiskuormituksesta.

6 6 Arseenin ja raskasmetallien liukoisuus sedimentistä voi lisääntyä, jos jokin ulkoinen tekijä sekoittaa mekaanisesti sedimenttiä veteen, järven happamuus laskee tai nousee valuma-alueelta tulevien vesien vaikutuksesta taikka Kemira Oyj:n tehtaalta häiriötilanteessa pääsee kemikaalivuoto (esim. lipeää) järveen. Järvellä havaittiin syksyllä 1991 lintukuolemia, joiden aiheuttajaksi epäillään järven pohjasedimenttiin kertyneitä aineita, lähinnä arseenia. Sedimentti ei ole toksisuustestin perusteella välittömästi myrkyllistä nisäkkäille. Ihmiset tai kotieläimet eivät todennäköisesti nykytilanteessa altistu sedimentin vaarallisille aineille, mutta poikkeustilanteessa pieni altistusriski on olemassa ilman varotoimenpiteitä. Terveysriskin arvioidaan lisääntyneen sen jälkeen, kun järven länsirannalle 1990-luvulla kaavoitettiin asuntoalue, jonka lähivirkistysalue on järven rannalla. Kunnostusvaihtoehdot Hankesuunnitelma Seuraavia Infjärdenin kunnostustapoja on alustavasti selvitetty: - järven pinnan nostaminen - pohjasedimentin käsitteleminen paikallaan - pohjasedimentin eristäminen paikoilleen - järven täyttäminen maamassoilla - pohjasedimentin poistaminen imuruoppauksella ja - pohjasedimentin poistaminen kuivatyönä. Järven pinnan nostaminen tai pohjasedimentin eristäminen eivät oleellisesti vähennä sedimentissä olevien arseenin ja raskasmetallien ympäristölle aiheuttamaa riskiä eivätkä poista järven käyttörajoituksia. Järven täyttäminen edellyttää jatkuvaa valumavesien tarkkailua ja alueen käyttörajoituksia. Pohjasedimentin poistamisen mahdollisuuksia kuivatyönä ei ole lopullisesti selvitetty. Työn jälkeinen järven täyttö voi aiheuttaa suuria päästöjä. Selvitysten jälkeen toteuttamisvaihtoehdoksi on valittu sedimentin käsittely paikoillaan sekä sedimentin poistaminen ruoppaamalla. Kunnostuksen vaiheet Infjärdenin kunnostuksen päävaiheet ovat: 1. Sedimentin käsittely sulfaatinpelkistäjäbakteerien avulla koko järven alueella 2. Sedimentin ruoppaus pilaantuneimmilla alueilla ja ruoppausmassojen välivarastointi rannassa 3. Ruopatun sedimentin tiivistäminen ja poistuvan veden johtaminen takaisin järveen

7 7 4. Tiivistetyn ruoppausmassan stabilointi ja hyödyntäminen tai käsittely Sedimentin käsittely Tarkoituksena on muuntaa sedimentissä oleva arseeni ja raskasmetallit niukkaliukoiseen sulfidimuotoon sulfaatinpelkistäjäbakteerien avulla. Työ tehdään talvella avantojen kautta tai kesällä lautalta, jolloin käytetään pohjaan upotettavaa, alhaalta painotettua ruoppausverhoa. Sulfaatinpelkistäjäbakteereita sisältävä liete pumpataan säiliöstä letkun ja injektointiputken kautta sedimentin pintaosaan enintään 0,5 m:n syvyyteen koko järven alueelle noin viiden metrin välein. Ensin käsitellään ruopattavat alueet (5,3 ha) ja sen jälkeen muut alueet (23 ha). Samaan paikkaan sijoitettava lietemäärä on noin litraa. Sedimentin käsittely myöhemmin ruopattavilla alueilla vähentää päästöjä sedimentistä veteen ruoppauksen ja ruoppausmassojen varastoinnin aikana. Muilla alueilla käsittely vähentää kunnostuksen jälkeen sedimenttiin jäävien metallien, ainakin arseenin ja kuparin, liukoisuutta veteen. Käytettävä liete Sulfaatinpelkistäjiä sisältävä liete saadaan Vaasan seudun kuntien jätehuollosta vastaavan Stormossenin jätteidenkäsittelylaitokselta. Laitoksessa mädätetään alueelta tulevaa biohajoavaa keittiöjätettä ja jätevedenpuhdistamoiden lietteitä. Käsittelyyn käytetään bioreaktorin lämmintä (+ 55 C) lietettä, jota ei ole hygienisoitu. Lietettä käytetään yhteensä m 3 annostelutarkkuudesta ja vesialueen koosta (arvio ha) riippuen. Lietteen mukana sedimenttiin tulee myös ravinteita: enintään 25 t typpeä ja 6 t fosforia. Lietteen sulfaattipitoisuus oli otetussa lietenäytteessä 110 mg/kg tuorepainoa kohti (t.p.) ja siitä laskettu rikkipitoisuus 37 mg/kg t.p. Sedimentin sulfaattipitoisuus oli otetussa näytteessä mg/kg t.p. ja siitä laskettu rikkipitoisuus 533 mg/kg t.p. Stormossenin bioreaktori II:sta otetussa lietenäytteessä oli typpeä 38 g/kg ja fosforia 8,7 g/kg kuiva-ainetta kohti. Stormossenin bioreaktori II:n (BR II) lietteen bakteerimäärät olivat seuraavat : koliformiset bakteerit (35 C) lämpökestoiset koliformiset (44,5 C) Eschericia coli kpl/g kpl/g kpl/g

8 8 Entero-bakteerit Clostridium perfingers Salmonella kpl/g kpl/g posit. Tarkkailu Hakija esittää tarkkailupisteeksi aikaisemminkin käytettyä järven laskuojaa, jossa on mm. mittapato, näytteenottotaso ja vedenkorkeuden mitta. Järvestä lähtevästä vedestä otetaan näyte noin viikkoa ennen toiminnan aloittamista, töiden aikana kerran viikossa ja töiden jälkeen noin kahden viikon kuluttua. Vesinäytteistä esitetään tutkittavaksi arseeni, kromi, kupari, typpi, fosfori ja koliformiset bakteerit. Tulokset raportoidaan Länsi-Suomen ympäristökeskukselle. Jos haitta-aineiden pitoisuudet ovat taustaarvojen tasolla töiden aikana, tarkkailun vähentämisestä tai lopettamisesta sovitaan valvontaviranomaisen kanssa. Arvio hankkeen ympäristövaikutuksista Riskiarvion mukaan liete sisältää jonkin verran terveydelle haitallisia bakteereita, joiden joutuminen veteen voi aiheuttaa veden hygieenisen tilan huonontumista. Järven pohjassa oleva sammalpeite estää lietteen pääsyä sedimentistä veteen. Käsittelyn jälkeen vedessä olevien bakteerien, ravinteiden ja mahdollisesti myös arseenin ja raskasmetallien pitoisuus voi tilapäisesti kohota. Lietteen joutuminen veteen häiriötilanteessa on mahdollista, mutta siitä aiheutuva haitta arvioidaan vähäiseksi. Vedessä bakteeripitoisuudet laimenevat nopeasti. Lietteen sijoitus sedimenttiin tehdään joko kesällä ruoppausverhon suojassa tai talvella jääkannen alla. Toiminnan mahdollinen tilapäinen vaikutus pintaveden laatuun on vähäinen. Järvellä ei ole sellaista virkistyskäyttöä (esim. uiminen tai kalastus), johon vedenlaadun muutos vaikuttaisi haitallisesti. Järven eliölajisto on niukka eikä kaloja ole. Riski vaarallisten aineiden, esim. elohopean, kertymisestä ravintoketjuihin ja kulkeutumisesta vesieliöiden mukana merialueelle on vähäinen. Toiminnalla ei ole vaikutusta alueen asukkaille, kalatalouteen, maaperään tai pohjaveteen. Järvellä tai sen lähiympäristössä ei ole tiedossa olevia arvokkaita luontokohteita. Kenttäkokeen vaikutukset vedenlaatuun Sedimentin käsittelyn vaikutuksia seurattiin kuuden viikon ajan viikoittain otetuista vesinäytteitä ruoppausverhon sisällä, sen ulkopuolella ja järven luusuassa.

9 9 Arseenin ja raskasmetallien pitoisuudet (µg/l) vedessä ennen sedimentin käsittelyä ja suurimmat pitoisuudet sen jälkeen kolmessa tutkimuspisteessä olivat seuraavat: ruoppausverhon sisällä ruoppausverhon ulkopuolella järven luusuassa Arseeni Elohopea Kromi Kupari ennen jälkeen ennen jälkeen ennen jälkeen ennen jälkeen ,06 0, ,06 0, ,09 0, Kenttäkokeen aikana veden arseenipitoisuudet eivät kasvaneet. Elohopeapitoisuudet olivat enimmäkseen alle määritysrajan. Veden kromipitoisuus lisääntyi lyhytaikaisesti ruoppausverhon sisällä kokeen aloittamisen jälkeen. Veden kuparipitoisuudet vaihtelivat melko paljon kaikissa havaintopaikoissa joko kokeen seurauksena tai muista syistä. Koliformisten bakteereiden (+35 C) määrä (pesäkettä muodostavaa yksikköä, pmy/100 ml), typen ja fosforin pitoisuudet (µg/l) vedessä ennen sedimentin käsittelyä ja suurimmat pitoisuudet sen jälkeen kolmessa tutkimuspisteessä olivat seuraavat: ruoppausverhon sisällä ruoppausverhon ulkopuolella järven luusuassa Koliformiset bakteerit Kokonaistyppi Kokonaisfosfori ennen jälkeen ennen jälkeen ennen jälkeen HAKEMUKSESTA TIEDOTTAMINEN Veden hygieeninen tila oli hyvä ennen koetta, sen jälkeen ja sen aikana. Veden kokonaisfosforipitoisuus kasvoi hetkellisesti kokeen alussa ruoppausverhon sisällä. Osasyynä ravinnepitoisuuksien vaihteluun oli todennäköisesti sulamisvesien mukana järveen tullut ravinnekuormitus. Hakemuksesta on tiedotettu ympäristönsuojelulain 38 :n mukaisesti kuuluttamalla ympäristölupavirastossa ja Vaasan kaupungissa. Kuulutuksen julkaisemisesta on ilmoitettu sanomalehdissä Pohjalainen ja Vasabladet. Kuulutuksesta on lisäksi annettu erikseen tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. MUISTUTUKSET, VAATIMUKSET JA MIELIPITEET Vaasan kaupungin ympäristölautakunnan mielestä Infjärdenin kunnostus käytännössä poistaa pohjasedimentissä olevien raskasmetallien vesiekosysteemille aiheuttaman ympäristöuhan. Nykytilanteessa pohjasedimentistä ei liukene muita raskasmetalleja kuin ku-

10 10 paria, mutta veden happamuuden äkillisesti muuttuessa raskasmetallit voivat irrota sedimentistä. Kemiran tehdasalueelta voi vahinkotilanteessa joutua veteen happamia tai alkaalisia kemikaaleja. Sedimentin saastuneisuus ja kunnostuksessa käytettävät tekniikat on tutkittu perusteellisesti. Kunnostus parantaa Infjärdenin tilaa eikä aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja. Koska kunnostuksen yhteydessä ei poisteta lievästi pilaantuneita sedimenttejä, sedimentin sulfidointikäsittely tulee toteuttaa huolellisesti koko järven alueella sedimenttiin ruoppausten jälkeen jäävien raskasmetallien liukoisuuden vähentämiseksi. Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskus ei esitä sedimentin käsittelyä koskevia vaatimuksia. Vaasan kaupungin kaupunginhallituksen suunnittelujaosto pitää Infjärdenin kunnostushankkeen aloittamista erittäin myönteisenä. Hankkeella ei ole suoraa vaikutusta maankäyttöön, koska rantaviivaa muuttavaa vesialueen täyttöä ei tehdä ja ruoppausmassat kuljetetaan pois alueelta. Ruoppaukset eivät vaikuta järven käyttöön, koska vain pahimmin pilaantuneet alueet on tarkoitus puhdistaa. Länsi-Suomen ympäristökeskus hyväksyy esitetyn kunnostussuunnitelman. Kunnostus vähentää merkittävästi raskasmetallien aiheuttamaa riskiä merialueelle ja parantaa järven tilaa. Jos kunnostamisen perusteena olisi sedimentin arseenipitoisuuden luokittelu ongelmajätteeksi, kunnostus tulisi tehdä lähes koko järvellä. Ympäristökeskuksen mielestä suunnitelman mukainen osa-alueiden kunnostus täyttää vesioikeuden päätöksen nro 46/1995/3 ja vesiylioikeuden päätöksen nro 64/1996 mukaisen tavoitteen. Ympäristökeskus esittää koko kunnostusta koskevina vaatimuksina, että kuljetuksia varten on tehtävä kantavat rakenteet, jotta vältetään lietteen kulkeutuminen ajoneuvojen renkaiden mukana. Ajoneuvojen ja työkoneiden aiheuttama pölyäminen on otettava huomioon. Liete on kuljetettava peitettynä. Ympäristökeskus esittää tarkkailuohjelmaan sedimentin sulfidointiin liittyvinä vaatimuksina bakteerien määrityksen lisäämistä sekä tarkkailun jatkamista vähintään neljännesvuosittain kunnostustöiden jälkeen. Tarkkailuohjelma tulee lähettää ympäristökeskukselle hyväksyttäväksi ja tulokset on raportoitava ympäristökeskukselle ja Vaasan kaupungin ympäristölautakunnalle. Ympäristökeskuksen mukaan kunnostustyön loppuraportissa on arvioitava ainakin lopputuloksia, kunnostuksen toteutusta, käsiteltyjen massojen ja haitta-aineiden määriä, vesien käsittelyä ja jälkiseurannan tarvetta.

11 HAKIJAN SELITYS 11 YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU Käsittelyratkaisu Luparatkaisu Lupamääräykset Hakija toteaa mm., että kunnostussuunnitelmassa on ehdotettu niiden kohteiden kunnostamista, joissa haitta-aineiden pitoisuudet ylittävät ongelmajätteen raja-arvot. Hakijan mielestä esitetty tarkkailuohjelma lisättynä ph:n, johtokyvyn ja sameuden määrityksillä riittää ruoppauksen aikaisten päästöjen seurantaan. Ympäristölupavirasto ratkaisee tällä päätöksellä Infjärdenin kunnostamista koskevan hakemuksen vain ruopattavan pohjasedimentin käsittelyä koskevilta osin. Ympäristölupavirasto jatkaa tämän hakemuksen käsittelyä siltä osin kuin se koskee sulfaatinpelkistäjäbakteereita sisältävän lietteen sijoittamista järven sedimenttiin muilla alueilla, ruoppauksia sekä ruoppausmassojen varastointia ja käsittelyä. Ympäristölupavirasto myöntää Kemira Oyj:lle luvan sulfaatinpelkistäjäbakteereita sisältävän lietteen sijoittamiseen Infjärden-järven sedimenttiin noin 5,3 hehtaarin alueelle (liitekartta 1). Hankkeesta ei ennalta arvioiden aiheudu vesilain mukaan korvattavaa vahinkoa, haittaa tai muuta edunmenetystä. 1) Alueet, joilla lietettä sijoitetaan sedimenttiin, tulee erottaa muusta vesialueesta pohjaan ankkuroitavan ruoppausverhon avulla. Ruoppausverhon tiiveys ja riittävä korkeus pohjasta pintaan asti tulee varmistaa ennen toiminnan aloittamista. Ruoppausverho on asennettava vähintään viisi metriä ruoppausaluetta laajemmalle alueelle. Ruoppausverho tulee pitää paikoillaan käsittelyn ajan ja sen jälkeen, kunnes on varmistettu, ettei työn aikana lietettä ole levinnyt veteen. Vahinkotilanteessa veteen päässyt liete on pyrittävä poistamaan ja vedenlaatu tulee tutkia. Tulosten perusteella Länsi-Suomen ympäristökeskus hyväksyy mahdollisesti tarvittavat jatkotoimenpiteet. 2) Lietettä tulee varastoida, käsitellä ja kuljettaa niin, että se pysyy hapettomissa olosuhteissa eikä sitä pääse maahan eikä veteen. 3) Työ on tehtävä mahdollisimman yhtäjaksoisesti. Jos toiminnasta aiheutuu ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttava odottamaton seuraus, kuten merkittävää hajuhaittaa tai järven veden laadun mer-

12 PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT 12 kittävää huononemista, toiminta on keskeytettävä ja ryhdyttävä toimenpiteisiin haitan poistamiseksi. Työtä ei saa jatkaa, ennen kuin tarpeelliset toimenpiteet haitan poistamiseksi on tehty. 4) Työn vaikutuksia on tarkkailtava sen lisäksi, mitä hakemuksessa on esitetty, ruoppausverhon sisä- ja ulkopuolella. Tulokset on raportoitava viipymättä niiden valmistuttua Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Vaasan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 5) Luvan saajan on nimettävä hankkeelle yhteyshenkilö. Henkilön nimi ja yhteystiedot on ilmoitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Vaasan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ennen toiminnan aloittamista. 6) Käsiteltäville alueille mahdollisesti upotetut räjähteet on kartoitettava ja tarvittaessa poistettava ennen toiminnan aloittamista puolustusvoimien hyväksymällä tavalla. 7) Työstä on pidettävä kirjaa, johon merkitään yksityiskohtaiset tiedot käsittelypaikoista koordinaatteineen, käsittelyajoista, käytetyistä lietemääristä, havaituista toiminnan vaikutuksista ympäristöön, poikkeuksellisista tilanteista ja toiminnan tarkkailusta. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. 8) Työstä ja sen ympäristövaikutuksista tulee laatia raportti, joka tulee toimittaa Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Vaasan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa toiminnan lopettamisesta. Raportin tulee sisältää yhteenveto kirjanpidosta sekä tarkkailun tuloksista. 9) Tämän päätöksen mukaiset työt on aloitettava kahden vuoden kuluessa ja saatettava loppuun viiden vuoden kuluessa siitä, kun tämä päätös on tullut lainvoimaiseksi. Töiden aloittamisesta on etukäteen ilmoitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Vaasan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 10) Töiden valmistumisesta on 60 päivän kuluessa ilmoitettava kirjallisesti Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Vaasan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Ilmoitukseen on liitettävä tiedot käsitellyistä alueista (kartta ja koordinaatit). Käsittelyratkaisun perustelut Hakija on pyytänyt asian ratkaisemista sedimentin käsittelyn osalta erikseen. Sulfaatinpelkistäjäbakteereita sisältävän lietteen sijoittaminen ruopattavien alueiden sedimenttiin on käsitelty erikseen, koska sedimentissä olevien arseenin ja raskasmetallien pelkistyminen niukkaliukoisiksi metallisulfideiksi kestää useita kuukausia. Sulfidien muo-

13 13 dostuminen vähentää ruoppauksen mahdollisia haitallisia ympäristövaikutuksia, joten sedimentin käsittelyn vaikutusten varmistamiseksi käsittely on perusteltua tehdä vähintään puoli vuotta ennen ruoppausta. Hakija on muuttanut hakemustaan ruoppausmassojen varastointia ja käsittelyä koskevilta osin alkuperäisestä hakemuksesta. Hakemus kuulutetaan muutosten osalta uudelleen. Lupaharkinnan perustelut Sedimentin käsittely sulfaatinpelkistäjäbakteereita sisältävällä lietteellä muuttaa tehtyjen laboratorio- ja kenttäkokeiden perusteella raskasmetalleja ja arseenia Infjärdenin sedimentissä niukkaliukoiseen sulfidimuotoon. Sedimentin käsittely suunnitelman mukaisesti vähentää arseenin ja raskasmetallien liukenemista sedimentistä myöhemmin tehtävien kunnostusruoppausten, ruoppausmassan varastoinnin ja hyödyntämisen yhteydessä. Kunnostettava järvi ei tällä hetkellä pilaantuneen sedimentin ja veden happamuuden vuoksi kelpaa virkistyskäyttöön. Sedimentin käsittelystä saatava hyöty on huomattava verrattuna siitä mahdollisesti aiheutuvaan vahinkoon, haittaan tai muuhun edunmenetykseen. Koska kunnostamiseen käytettävä menetelmä on uusi eikä sen ympäristövaikutuksia tarkasti tunneta, toiminta on perusteltua järjestää vaiheittain niin, että ensimmäisessä vaiheessa käsitellään ruopattavaksi suunnitellut alueet. Saatujen kokemusten perusteella toimintaa voidaan tarvittaessa muuttaa ennen sedimentin käsittelyä koko järven alueella. Päätöksessä on annettu mahdollisten haittojen estämistä ja odottamattoman haitan poistamista koskevat lupamääräykset sekä määräykset toiminnan tarkkailusta. Ruopattavien alueiden sedimentin käsittelyyn käytetään noin 400 m 3 Stormossenin jätteenkäsittelylaitoksen mädätysprosessin lietettä. Liete soveltuu laboratorio- ja kenttäkokeiden perusteella hyödynnettäväksi sedimentin sulfidointikäsittelyssä. Lietteen mukana sedimenttiin tulee noin 4 t typpeä ja 1 t fosforia. Ravinteet ovat välttämättömiä sulfaatinpelkistäjäbakteerien toiminnalle. Käytettävä liete sisältää taudinaiheuttajia. Liete sijoitetaan sedimentin sisään, jolloin mikrobien joutuminen veteen on epätodennäköistä. Koetoiminnan aikana ei todettu veden hygieenisen tilan muutosta. Ruoppausverhon käyttäminen estää vahinkotilanteessa lietteen joutumisen muualle vesistöön. Järvellä tai sen purkuojan varrella ei ole vedenhankintaa tai virkistyskäyttöä, johon veden hygieenisen tilan lyhytaikainen huononeminen voisi vaikuttaa. Hankkeesta ei aiheudu suunnitelman ja lupamääräysten mukaisesti toteutettuna terveyshaittaa. Toiminta täyttää ympäristönsuojelulain, jätelain ja luonnonsuojelulain vaatimukset. Hankkeen toteuttaminen ei aiheuta merkittävää

14 14 ympäristön pilaantumista, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä kohtuutonta rasitusta naapureille. Vaihtoehtoisia menetelmiä järven kunnostamiseksi on selvitetty. Ei ole tiedossa, että tällaisia järviä, joiden sedimentissä on hyvin suuria pitoisuuksia arseenia ja raskasmetalleja sekä orgaanisia yhdisteitä, olisi kunnostettu eikä kunnostusmenetelmistä tällaisessa tapauksessa ole käytännön kokemusta. Suunnitelmassa esitetyn kunnostuksen toteuttamista ja sen vaikutuksia on tutkittu sekä laboratorioettä kenttäkokeissa. Menetelmän voidaan katsoa edustavan parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Lupamääräysten perustelut Lupamääräys 1. Hakija on esittänyt ruoppausverhon käyttämistä sulan veden aikana. Ruoppausverhon käyttäminen myös talvella ja määräys lietteen leviämisen estämiseksi ovat tarpeen haitallisten vaikutusten vähentämiseksi vesistössä. Lupamääräys 2. Lietteen vaikutus perustuu sen sisältämiin anaerobisiin bakteereihin. Määräys on tarpeen mahdollisimman hyvän käsittelytuloksen saavuttamiseksi sekä maaperän ja vesistön pilaantumisen estämiseksi. Lupamääräys 3. Haisevien rikkiyhdisteiden, esim. rikkivedyn, syntyminen mikrobitoiminnan tuloksena on mahdollista. Vahinkotilanteessa myös veden laadun ennakoitua suurempi huononeminen on mahdollista. Lietteen sijoitus voi hetkellisesti nostaa raskasmetalli- ja ravinnepitoisuuksia jonkin verran. Lupamääräys on tarpeen poikkeuksellisia tilanteita varten. Lupamääräys 4. Veden laadun tarkkailu on tarpeen toiminnan vaikutusten arvioimiseksi. Lupamääräykset 5, 6, 7, 8 ja 10. Lupamääräykset ovat tarpeen valvontaa varten. Lupamääräys 6. Määräys on annettu, koska hakemuksessa esitettyjen tietojen perusteella järvessä saattaa olla räjähteitä. VASTAUS LAUSUNNOISSA ESITETTYIHIN YKSILÖITYIHIN VAATIMUKSIIN Vaasan kaupungin ympäristölautakunnan esittämä sulfidointikäsittelyn toteuttaminen koko järven alueella sisältyy kunnostussuunnitelmaan ja Kemira Oyj:n hakemukseen. Kunnostussuunnitelman mukainen hakemus siltä osin kuin sitä ei ole tässä ratkaistu, käsitellään myöhemmin erikseen.

15 SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET 15 Länsi-Suomen ympäristökeskuksen kuljetuksia koskevat vaatimukset on otettu huomioon lupamääräyksessä 2, vaatimukset tarkkailun järjestämisestä lupamääräyksessä 4 ja raportoinnista lupamääräyksissä 7 ja 8. Vesilain 2 luvun 6 :n 2 mom. Vesilain 2 luvun 1 a Ympäristönsuojelulain 41-43, 45 ja 46 Jätelain 6 ja 51 Jäteasetuksen 7 KÄSITTELYMAKSU 567 euroa Perustelut: Maksu määräytyy ympäristöministeriön ympäristölupaviraston maksullisista suoritteista antaman asetuksen (1416/2001) maksutaulukon mukaisesti (muu vesilain 2 luvun mukainen hanke). Maksu peritään 35 % taulukon mukaista maksua korkeampana, koska asian käsittelyn vaatima työmäärä on ollut taulukossa mainittua asian käsittelyn vaatimaa työmäärää (2,5 4,5 htp) suurempi.

16 MUUTOKSENHAKU 16 Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. Liitteet 1) Valitusosoitus 2) Kartta suunnitelman mukaan ruopattavista vesialueista Birgitta Vauhkonen Lea Siivola Hannu Kokko Tuula Pirttimäki Päätöksen tekemiseen ovat osallistuneet ympäristöneuvokset Birgitta Vauhkonen, Lea Siivola (tarkastava jäsen) ja Hannu Kokko. Asian on esitellyt esittelijä Tuula Pirttimäki. TPI/mk

17 VALITUSOSOITUS Valitusviranomainen Valitusaika Valitusoikeus Valituksen sisältö Valituksen liitteet LIITE 1 Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Määräaika valituksen tekemiseen on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen antopäivästä sitä määräaikaan lukematta. Valitusaika päättyy Päätöksestä voivat valittaa ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä vaikutusalueella ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun tai asuinympäristön viihtyisyyden edistämiseksi toimivat rekisteröidyt yhdistykset tai säätiöt, asianomaiset kunnat, alueelliset ympäristökeskukset, kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset ja muut asiassa yleistä etua valvovat viranomaiset. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - valittajan nimi ja kotikunta - postiosoite ja puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa (mikäli yhteystiedot muuttuvat, on niistä ilmoitettava Vaasan hallinto-oikeudelle, PL 204, Vaasa, sähköposti vaasa.hao@om.fi) - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta - mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi - perusteet, joilla muutosta vaaditaan - valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitus, ellei valituskirjelmää toimiteta sähköisesti (telekopiolla tai sähköpostilla) Valituskirjelmään on liitettävä - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle - mahdollisen asiamiehen valtakirja tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta Valituksen toimittaminen ympäristölupavirastoon Länsi-Suomen ympäristölupaviraston yhteystiedot Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava kaksin kappalein Länsi-Suomen ympäristölupaviraston kirjaamoon. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Valituskirjelmä liitteineen voidaan myös lähettää postitse, telekopiona tai sähköpostilla. Sähköisesti (telekopiona tai sähköpostilla) toimitetun valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. käyntiosoite: Panimokatu 1, Helsinki postiosoite: PL 115, Helsinki puhelin: vaihde (09) telekopio: (09) sähköposti: kirjaamo.lsy@ymparisto.fi aukioloaika: klo Oikeudenkäyntimaksu Valittajalta peritään asian käsittelystä Vaasan hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksu 80 euroa. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetussa laissa on erikseen säädetty eräistä tapauksista, joissa maksua ei peritä.

18 LIITE 2

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Haitikeitaan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2007 ASIA Kaltevan jätevedenpuhdistamoa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 63/2004/1

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen 15.1.2009 ASIA Länsi Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 82/2006/4 vesijohdon

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Alakosken ponttonisillan poistamista koskevan määräajan jatkaminen,

Lisätiedot

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2011 ASIA HAKIJA Kyynärjärven kunnostus- ja ruoppaustöitä koskevien Länsi-Suomen ympäristölupaviraston lupapäätöksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2006 ASIA HAKIJA Iiroonjärven vedenkorkeuden tarkkailuohjelmaa koskeva oikaisuvaatimus,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen 17.4.2009 ASIA HAKIJA Kaitasuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa (korkeimman hallinto-oikeuden

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 37/2009/3 Helsinki Dnro LSY-2009-Y-108 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 37/2009/3 Helsinki Dnro LSY-2009-Y-108 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN LUPAPÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 37/2009/3 Helsinki Dnro LSY-2009-Y-108 Annettu julkipanon jälkeen 7.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Infjärden-järven kunnostaminen, sedimentin käsittely sulfaatinpelkistäjäbakteereiden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 88/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-316 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 88/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-316 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 88/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-316 Annettu julkipanon jälkeen 30.10.2009 ASIA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 83/2006/4 Niemisjoen kalataloudelliselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2005 ASIA HAKIJA Vesijohdon rakentamista koskevan päätöksen nro 54/2004/4 osittainen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 38/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 150

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 38/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 150 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 38/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 150 Annettu julkipanon jälkeen 19.8.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Maakaasuputken rakentaminen Hiidenveden alitse ja töiden aloittaminen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Ivalojoen Pajakosken alueen rantojen suojaamista koskevan lupapäätöksen nro 90/04/1 rakentamisajan jatkaminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Mustaisnevan 27,6 ha:n alueen kuivatusvesien tehostamista koskeva

Lisätiedot

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan ajan muuttaminen, Kankaanpää

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan ajan muuttaminen, Kankaanpää Etelä-Suomi Päätös Nro 116/2011/4 Dnro ESAVI/62/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 39/07/1 Dnro Psy-2006-y-145 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 39/07/1 Dnro Psy-2006-y-145 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 39/07/1 Dnro Psy-2006-y-145 Annettu julkipanon jälkeen 17.4.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Selkäsaaren aallonmurtajan poistamisajan jatkaminen, Kemi Morenia Oy PL 81 90101 OULU 2 HAKEMUS Morenia

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane.

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane. LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen 31.10.2005 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115. Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115. Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 9.8.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere Tampereen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen 18.6.2009 ASIA HAKIJA Hakemus Penttilän ratasillan ja Oriselän sillakkeen rakentamista koskevan

Lisätiedot

Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi, Kotka

Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi, Kotka Etelä-Suomi Päätös Nro 223/2010/4 Dnro ESAVI/511/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 24.11.2010 ASIA HAKIJA Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Pohjoisnevan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2008/3 Dnro LSY 2007 Y 309 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2008/3 Dnro LSY 2007 Y 309 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/2008/3 Dnro LSY 2007 Y 309 Annettu julkipanon jälkeen 12.5.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Koppnäsin keskuskalasataman aallonmurtajan pysyttäminen, vesialueen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Kuivajätteen välivarastointi, Oulu

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Kuivajätteen välivarastointi, Oulu 1 PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2014 ASIA Kuivajätteen välivarastointi, Oulu HAKIJA Stora Enso Oyj PL 196 90101 Oulu 2 HAKEMUS Stora-Enso Oyj, Oulun tehtaat

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 5/10/2 Dnro PSAVI/131/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 5/10/2 Dnro PSAVI/131/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA PÄÄTÖS Nro 5/10/2 Dnro PSAVI/131/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2011 1 ASIA LUVAN HAKIJA Kosteikon ja laskeutusaltaan rakentamista Oivanginjärven valuma-alueelle koskevassa lupapäätöksessä nro

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2006/3 Dnro LSY 2004 Y 223

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2006/3 Dnro LSY 2004 Y 223 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 13/2006/3 Dnro LSY 2004 Y 223 Annettu julkipanon jälkeen 9.2.2006 ASIA Rakennetun penkereen pysyttäminen Naurismonlahdella, Urjala, Vaasan hallinto

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 4/10/2 Dnro ISAVI/33/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.2010

PÄÄTÖS Nro 4/10/2 Dnro ISAVI/33/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.2010 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 4/10/2 Dnro ISAVI/33/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.2010 Asia on ratkaistu Itä-Suomen ympäristölupaviraston istunnossa 17.12.2009. Itä-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen 26.6.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Matkalamminkurun turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Vaala Vapo Oy PL 22 40101

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 55/07/2 Dnro Psy-2006-y-164 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 55/07/2 Dnro Psy-2006-y-164 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 55/07/2 Dnro Psy-2006-y-164 Annettu julkipanon jälkeen 25.4.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Kahden pienvoimalaitoksen rakentaminen Kalajanjoen sivu-uomaan, Haapajärvi Merja ja Pasi Tytärniemi Reisjärventie

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b)

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b) Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2010/1 Dnro ESAVI/516/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen hakemus Varissuon Lämpö Oy:n lämpökeskuksen ympäristöluvan (Lounais-Suomen

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010

Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010 Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.2.2012 ASIA HAKIJA Sykäräisten Vesihuolto Oy:n Multilan pohjavedenottamoa koskevan Länsi- Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 20.6.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Länsi Suomen vesioikeuden 17.7.1981 antaman päätöksen nro

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 112/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-315 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 112/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-315 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 112/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-315 Annettu julkipanon jälkeen 23.12.2009 ASIA Hakemus Neste Oil Oyj:n Naantalin öljynjalostamon toimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168. Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168. Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168 Annettu julkipanon jälkeen 22.12.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli Vimpelin

Lisätiedot

ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT

ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT 1 PÄÄTÖS Nro 57/12/2 Dnro PSAVI/136/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2012 ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT Matti Kulju ja Marja-Liisa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen 10.6.2004 1 ASIA HAKIJA Siikajoen yhteistarkkailuohjelman vahvistaminen Uljuan tekoaltaan rakentamisen ja Siikajoen säännöstelyyn liittyvän

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn energiatehokkuusselvityksen määräajan

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA Vesialueen rakentamista Karistoon Kymijärven rantaan koskevassa Itä- Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2010 ASIA HAKIJA Loljunaavan turvetuotannon lopettamiseen liittyvien jälkihoitotoimien vahvistaminen, Keminmaa Vapo Oy PL

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 107/05/1 Dnro Psy-2005-y-127 Annettu julkipanon jälkeen ASIA

LUPAPÄÄTÖS Nro 107/05/1 Dnro Psy-2005-y-127 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUPAPÄÄTÖS Nro 107/05/1 Dnro Psy-2005-y-127 Annettu julkipanon jälkeen 7.10.2005 1 ASIA Uittoyhdistykselle kuuluvan määräalan myyminen kiinteistöstä Kemijoen lauttausyhdistyksen alue RN:o 14:7, Kemi LUVAN

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 105/08/2 Dnro Psy-2008-y-132 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 105/08/2 Dnro Psy-2008-y-132 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 105/08/2 Dnro Psy-2008-y-132 Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Tuhkan käyttö Pirinsuon luonnonravintolammikon munkkien ja kanavien sulattamiseen, Taivalkoski Pekka Vääräniemi

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJAT Leo Hahtonen ja Eero Halonen / Leo Hahtonen Luodetie Kiviniemi

ASIA. LUVAN HAKIJAT Leo Hahtonen ja Eero Halonen / Leo Hahtonen Luodetie Kiviniemi 1 PÄÄTÖS Nro 7/2013/2 Dnro PSAVI/102/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2013 ASIA Virpiniemen venesataman aallonmurtajan rakentaminen, Oulu LUVAN HAKIJAT Leo Hahtonen ja Eero Halonen / Leo Hahtonen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 76/2007/4 vesijohdon ja paineviemärin rakentamiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2006/4 Dnro LSY-2005-Y-186 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2006/4 Dnro LSY-2005-Y-186 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 2/2006/4 Dnro LSY-2005-Y-186 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Viettoviemärin rakentaminen Tiistenjoen alitse ja paineviemärin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 101/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-81 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 101/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-81 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 101/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-81 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2005 ASIA Vesialueen täytön (saaren) pysyttäminen tilan Katajamäki RN:o 10:0 vesialueella

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 11/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-61. Aallonmurtajalaiturin pysyttäminen tilan Kallioranta RN:o 9:9 edustalla,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 11/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-61. Aallonmurtajalaiturin pysyttäminen tilan Kallioranta RN:o 9:9 edustalla, LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 11/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-61 Annettu julkipanon jälkeen 7.2.2005 ASIA HAKIJA Aallonmurtajalaiturin pysyttäminen tilan Kallioranta RN:o 9:9 edustalla,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 45/11/2 Dnro PSAVI/27/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 45/11/2 Dnro PSAVI/27/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 45/11/2 Dnro PSAVI/27/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2011 1 ASIA Viemäriputken rakentaminen Saarenputaan alitse sekä töidenaloittamislupa, Rovaniemi LUVAN HAKIJA Sanna Blanco

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2010 1 ASIA HAKIJA Talvivaaran kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan muuttaminen tärinästä aiheutuvien haittojen estämiseksi,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 24.4.2014 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kärsämäki LUVAN HAKIJA Lehtorannan Liha Oy Luonuanojantie 50 86710

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 75/2009/3 Dnro LSY-2009-Y-377 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 75/2009/3 Dnro LSY-2009-Y-377 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 75/2009/3 Dnro LSY-2009-Y-377 Annettu julkipanon jälkeen 30.12.2009 ASIA Pohjaveden ottamista koskevan Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksellään

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan jatkaminen saakka, Varkaus

Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan jatkaminen saakka, Varkaus Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 118/2013/1 Dnro ISAVI/82/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2013 ASIA Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 22.10.2013 ASIA HAKIJA Ällinsuon turvetuotantoalueen lupamääräysten tarkistaminen ja lisäalueen ympäristölupa, Pudasjärvi Turveruukki

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/4 Dnro LSY 2007 Y 270 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/4 Dnro LSY 2007 Y 270 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 13/2008/4 Dnro LSY 2007 Y 270 Annettu julkipanon jälkeen 6.2.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Kahden venelaiturin pysyttäminen Pappilan kylän yhteisellä

Lisätiedot

Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen mittaussuunnitelma, Hämeenlinna.

Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen mittaussuunnitelma, Hämeenlinna. LIITE 2 Etelä-Suomi Päätös Nro 16/2010/2 Dnro ESAVI/432/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.4.2010 ASIA Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos

ASIA LUVAN HAKIJAT. Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos 1 LUPAPÄÄTÖS PÄÄTÖS Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos LUVAN HAKIJAT Jari ja Anu Saranki Kivirinnantie 91

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

päätöksen nro 23/2009/3 muuttaminen, Helsinki

päätöksen nro 23/2009/3 muuttaminen, Helsinki Etelä-Suomi Päätös Nro 50/2011/4 Dnro ESAVI/414/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.3.2011 ASIA LUVAN HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston Helsingin kaupungille antaman vesialueen ruoppaamista,

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 5/09/1 Dnro PSY-2008-Y-148 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 5/09/1 Dnro PSY-2008-Y-148 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 5/09/1 Dnro PSY-2008-Y-148 Annettu julkipanon jälkeen 26.1.2009 ASIA Pohjois-Suomen vesioikeuden päätöksen nro 28/91/1 muuttaminen Kairijoen uittopuomien poistamista ja kunnossapitovelvoitteen

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Etelä-Suomi Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.5.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Santahaminan keskusampumarata-alueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2005 HAKIJAT Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus ASIA Lehtolankosken - Muittarinkosken kalataloudellista kunnostamista

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 125/2005/3 Dnro LSY-2004-Y-11 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 125/2005/3 Dnro LSY-2004-Y-11 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 125/2005/3 Dnro LSY-2004-Y-11 Annettu julkipanon jälkeen 23.11.2005 ASIA LUVAN HAKIJA Uivan telakan asentaminen sekä vesialueen ruoppaaminen kiinteistöllä

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

Rannan ruoppaus Kallaveden Kolmisopenlahdella kiinteistön edustalla,

Rannan ruoppaus Kallaveden Kolmisopenlahdella kiinteistön edustalla, Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 64/2012/2 Dnro ISAVI/22/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2012 ASIA Rannan ruoppaus Kallaveden Kolmisopenlahdella kiinteistön 297-428-33-71 edustalla, Kuopio HAKIJA Kari Lappalainen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 97/04/1 Dnro Psy-2004-y-29 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 97/04/1 Dnro Psy-2004-y-29 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA PÄÄTÖS Nro 97/04/1 Dnro Psy-2004-y-29 Annettu julkipanon jälkeen 9.11.2004 1 ASIA LUVAN HAKIJA Koneellinen kullankaivu Portti Niva -nimisellä valtauksella Ivalojoen varrella, Inari Tauno Myllykoski Kahvitie

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 71/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-221 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 71/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-221 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 71/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-221 Annettu julkipanon jälkeen 30.9.2009 ASIA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 55/2009/4 tarkoitettujen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 18/2012/2 Dnro ISAVI/96/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 18/2012/2 Dnro ISAVI/96/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 18/2012/2 Dnro ISAVI/96/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 6.3.2012 HAKIJA Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ASIA Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA HAKIJA Mahlianmaan kaatopaikan ympäristöluvan 9.12.2005, 1999Y0177-111 kaatopaikan vakuutta

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 61/2010/1 Dnro LSSAVI/164/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.6.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee uutta porsastuotantotoimintaa

Lisätiedot

Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/

Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/ Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/2016 15.7.2016 Kuulutus Vesilain mukainen päätös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 15.7.2016 antanut päätöksen nro 56/2016/2. Hakija Asia Sähkökaapelin rakentaminen

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 3/2014/1 Dnro PSAVI/106/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 3/2014/1 Dnro PSAVI/106/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 3/2014/1 Dnro PSAVI/106/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 15.1.2014 ASIA Jätemateriaalien käsittelytoimintojen ympäristölupa Kemintullin teollisuusalueella, Kemi LUVAN HAKIJA Tieysi Oy

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen, Savonlinna

Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen, Savonlinna PÄÄTÖS Nro 8/07/2 Dnro ISY-2006-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 HAKIJA Kartanon Kievari Ikonen Ky ASIA Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 7/2006/1 Dnro LSY 2005 Y 273 Annettu julkipanon Helsinki jälkeen

PÄÄTÖS LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 7/2006/1 Dnro LSY 2005 Y 273 Annettu julkipanon Helsinki jälkeen PÄÄTÖS LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 7/2006/1 Dnro LSY 2005 Y 273 Annettu julkipanon Helsinki jälkeen 30.1.2006 ASIA Tiivisaltaille sijoitettavien nikkelipitoisten muovijätteiden ja suodatinkankaiden

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kalajoki LUVAN HAKIJAT Saari Mari ja Tomi Kokkolantie 1132 85180

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 15/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-30 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 15/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-30 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 15/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-30 Annettu julkipanon jälkeen 2.4.2009 ASIA HAKIJAT Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksen nro 2/2009/1 muuttaminen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-9

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-9 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 51/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-9 Annettu julkipanon jälkeen 30.7.2004 ASIA HAKIJA Vesijohdon ja viemärin pysyttäminen Saarnijärven alitse tilojen Mäki-

Lisätiedot