VÄRINHALLINTA JA KUVIEN KORJAILU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄRINHALLINTA JA KUVIEN KORJAILU"

Transkriptio

1 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 45 VÄRINHALLINTA JA KUVIEN KORJAILU Työvaiheet Tässä luvussa on koottuna kuvan korjailuun kuuluvat asiat, joista voi tarkistaa, mitä kullekin kuvalle on tarpeellista tehdä. 1. Oikean väriavaruuden valitseminen Photoshop-ohjelmassa 2. Rajaaminen 3. Kuvan kääntäminen 4. Oikaiseminen 5. Roskien poisto 6. Automaattinen värinkorjailu 7. Korjailu käsin 4. Kuvan koon muuttaminen 8. Kuvan terävöittäminen RGB-muodossa 9. Kuvan muunto RGB:stä CMYK-muotoon painokuvissa (ääritiheyksien tarkistaminen ja mahdollinen hienosäätö ja 10. Väritoiston tarkastaminen ja mahdollinen hienosäätö 11. Kuvan tallentaminen 1. Väriavaruuden valitseminen Ennen kuvankäsittelyn aloittamista on syytä laittaa väriasetukset Edit, Color Settingsvalintaikkunasta. Asetusten valinta riippuu siitä, mihin tarkoitukseen kuvia käsitellään. Valmiista asetuksista löytyy vaihtoehtoja painotöitä ja web-kuvia käsitteleville. Seuraavassa valintaikkunassa on painotöihin sopivat asetukset. Määrittele CMYKväriavaruus ennen kuvan avaamista. 1. Valitse Edit, Color Settings 2. Valitse haluamasi väriprofiili. Käytettävissä on esisäädettyjä väriprofiileja. Jos et ole saanut esimerkiksi kirjapainoltasi valmista profiilia, valitse painotuotteita tehdessäsi Europe Prepress Defaults.

2 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje Kuvan rajaaminen 1. Helpottaaksesi rajaamista valitse keskimmäinen näyttötila työkalupalkin alareunasta - saat kuvasi harmaalle taustalle - kuvan reunat ovat selvästi nähtävillä - voit aloittaa rajaamisen kaalle tauvan reunojen ulkopuolelta 2. Valitse rajaustyökalu Jos tiedät kuvan lopullisen käyttökoon tai resoluution, kirjoita neasetuksiin 3. Vedä jonkinlainen rajaus ja vapauta hiiren näppäin 4. Voit - suurentaa/pienentää rajausaluetta vetämällä reunoista - siirtää rajausaluetta vetämällä rajausalueen sisäpuolelta - kallistaa rajausta vetämällä rajausalueen ulkopuolelta kahvojen kohdalta - lisätä tyhjää kuvapohjaa vetämällä rajalinjan kuvan reunan yli 5. Lopeta rajaus kaksoisnapsauttamalla alueen sisäpuolella tai painamalla Enter. Rajauksen voi peruuttaa painamalla ESC-näppäintä. 3. Kuvan kääntäminen ja peilikuva Koko kuvaa voidaan kääntää Image, Image Rotation toiminnolla, josta kuvan voi kääntää myös peilikuvaksi. 4. Kuvan oikaiseminen Käätämisasteen mittaaminen Valitse Eyedropper-työkalun valikosta Ruler-työkalu Vedä viiva työkalulla reunaa pitkin, joka on vinossa.

3 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 47 Katso Asetukset palkista astemäärä A: -kohdasta Oikaiseminen 1. Oikaise kuva: valitse Image, Image Rotation, Arbitrary, jolloin ohjelma näyttää astemäärän, jolla kuvaa pitää oikaista. 2. Napsauta OK 5. Piirtoalueen koon muuttaminen Image, Canvas Size-valintaikkunan avulla voidaan kuvitteellista piirtoaluetta skaalata erillään itse kuvasta. Jos piirtoaluetta suurennetaan, Photoshop luo kuvalle valkoisen taustan. Jos piirtoaluetta pienennetään, kuvaa rajataan. Kuva-aluetta voi suurentaa, jolloin ohjelma täyttää uuden alueen taustavärillä 1. Valitse taustaväri 2. Valitse Image, Canvas Size 3. Määrittele koko. 4. Napsauta Anchor-kohdasta, mihin kohtaan haluat kuvan sijoittuvan uudella alueella 6. Roskien poistaminen Paikkaustyökalulla valitaan ensin korjattava kohta., minkä jälkeen aluevalinta siirretään sellaiseen kohtaan, jossa on samanlaiset yksityiskohdat kuin korjattavassakin kohdassa kuuluisi olla. 1. Zoomaa kuvaa n %:n kokoon roskan kohdalla 2. Valitse Patch Tool

4 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje Varmista että asetukset-palkissa on valittuna Source 4. Valitse korjattava kohta paikkaustyökalulla lassoamalla. 5. Siirrä aluevalinta paikkaustyökalulla vetämällä sellaiseen kohtaan, jollainen korjattavankin kohdan tulisi sisällöltään olla. 6. Photoshop korjaa alueen heti, kun vapautat hiiren painikkeen. Poista ensimmäisen aluevalinnan reunat näppäinyhdistelmällä Ctrl-D, tee uusi valinta ja jatka korjaamista kunnes kuva on valmis. 7. Automaattinen värinkorjailu Jos kuvan virhe ei ole kovin suuri, riittää automaattinen värinkorjailu Image, Auto Color useimpiin digikuviin. Automaattisen värinkorjailun asetuksiin pääsee esim. Levels-ikkunan Options-painiketta napsauttamalla. Tavallisesti paras tulos saavutetaan Find Dark & Light Colors valinnalla sekä Snap Neutral Midtones valinnalla. 8. Värikorjailu käsin Pipetin säätäminen Pipetti-työkalu, jota tarvitaan useissa värikorjailuissa, kannattaa säätää mittaamaan muutaman pikselin keskiarvoja yhden pikselin sijasta, koska se on muuten liian herkkä. Kun pipetin säätää kerran, sen arvot jäävät pysyvästi voimaan eli sitä ei tarvitse tehdä joka kuvalle. 1. Valitse Eyedropper (Pipetti) 2. Muuta Asetukset-palkista näytteen kooksi 3 by 3 Average (3x3 keskiarvo)

5 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 49 Mustan ja valkoisen pisteen määrittäminen Treshold-säätötason avulla Mustan ja valkoisen pisteen voi määrittää Treshold-säätötasoa apuna käyttäen tai myös suoraan Levels-ikkunassa. 1. Avaa Layers (Tasot) -paletti. 2. Musta piste: Napsauta paletin alareunassa Create new fill or Adjustmentment layer -kuvaketta. Valitse Treshold-säätötaso Vedä säädin vasempaan reunaan, jolloin löydät tummimman pisteen. Seuraa Info-ikkunassa värien arvoja etsiessäsi pistettä. Paina Shift-näppäintä ja napsauta pistettä pipetillä Vedä säätötaso Layers-paletin roskakoriin 3. Valkea piste, kuten edellä eli Napsauta paletin alareunassa Create new fill or Adjustmentment layer -kuvaketta. Valitse Treshold-säätötaso Vedä säädin oikeaan reunaan, jolloin löydät vaaleimman pisteen. Tämä piste ei saisi olla heijastus tai muu kirkas valo, joka jää joka tapauksessa puhkinaiseksi. Seuraa Info-ikkunan arvoja pistettä etsiessäsi. Paina Shift-näppäintä ja napsauta pistettä pipetillä Vedä säätötaso roskiin. Värien säätäminen Levels-säätötasolla Säätötasojen avulla kuvaa voidaan korjailla siten, että alkuperäinen kuva säilyy muuttumattomana säätötason alla. Säätötaso sijaitsee alkuperäisen kuvan päällä omana tasona ja voidaan poistaa tai piilottaa, jolloin alkuperäinen kuva saadaan käyttöön. 1. Valitse Layer, New Adjustmentment layer, Levels 2. Valkoisen pisteen määrittäminen (määrittää kuvan vaaleiden kohtien sävyn): leikataan vaaleiden sävyjen ääriarvoja eli että valkoiseksi määritelty alue ei muutu täysin valkoiseksi: kaksoisnapsauta valkoisen pisteen pipettikuvaketta. kirjoita valkoisen pisteen kirkkausarvoksi B (Brightness) - kirjapainon arvo yleensä eli 3-5 % mustaa. Suurempi arvo tekee vaaleamman, - nettikuvissa arvo on 100.

6 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje Napsauta pipetillä kuvassa pistettä, jonka määrittelit edellä valkoiseksi. Ellet ole merkinnyt valkoista pistettä, napsauta kuvassa kohtaan, jonka haluat olevan lähes valkoinen, mutta johon tulee kuitenkin hiukan sävyjä. 4. Mustan pisteen määrittäminen: kaksoisnapsauta mustan pisteen pipettikuvaketta. Kirjoita mustan pisteen kirkkausarvoksi (B) 4-5. Pienempi arvo tummentaa kuvan tummia alueita. Nettikuvissa arvo on Napsauta kuvassa pistettä, jonka määrittelit mustaksi. 6. Voit asettaa tällä säädöllä myös keskiharmaan. Napsauta kuvassa kohtaa, jonka haluat asettaa harmaaksi kohdepisteeksi, esim. luonnossa valkoiseksi mielletyt kohteet, valkoiset paidat, paperiarkit, pistorasita ym., jotka ovat neutraaleja. 7. Viimeinen Levels-ikkkunassa säädettävä asia on kuvan yleinen tummuus, joka määritellään histogrammin alapuolella olevalla keskimäisellä liukusäätimellä eli gammasäätimellä. Kuvaa voi tummentaa ja vaalentaa säätimestä vetämällä tai anatamalla arvon keskimmäiseen ruutuun, tavallisimmat arvot ovat 1,1-1,5 8. Paina Ok. Sävyntoiston ja väritasapainon säätö Voit säätää sävyntoistoa ja väritasapainoa vielä Curves säätötasolla, jolla on monipuolisemmat sävyntoiston säätomahdollisuudet kuin Levelsilla. - Avaa Layers-paletti ja avaa sen alareunassa olevasta ponnahdusvalikosta Curves-säätötaso - Säädä sävyntoistoa säätötasolla (RGB-kuvana). - Tarkkaile etenkin kasvojen kohdalla, että niissä on enemmän keltaista kuin magentaa. Värikylläisyys Jos kuva näyttää hailakalta siihen voidaan lisätä värikylläisyyttä. 8. Lisää uusi säätötaso Layers, New Adjustmentment Layer, Hue/Saturation (Tasot, Uusi säätötaso, Sävy ja kylläisyys) 9. Vedä Saturation (Kylläisyys) liukusäädintä oikealle, jolloin kuvan kaikki värit muuttuvat kirkaammiksi ja puhtaammiksi. Liika värikylläisyys tekee kuvasta luonnottoman. Useimmin toimivat arvo 10-

7 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 51 Värikorjailujen tarkistaminen 2o väliltä. Hyväksy muutos OK:lla. Kun kuvan värikorjailut tehdään säätötasoja käyttämällä, alkuperäinen kuva ei muutu millään tavalla. Tämä mahdollistaa korjailujen poistamisen ja uudelleen säätämisen ilman, että alkuperäinen kuvan tieto muuttuu. Tasot paletin vasemmassa reunassa olevilla silmänkuvilla voi tason piilottaa, jolloin näkee kuvan ennen ja jälkeen korjausta. 9. Tallentaminen Photoshop-muotoon Tallenna kuva Photoshop-muotoon File, Save As (Tiedosto, Tallenna nimellä). Tarkista, että kohta Layers (Tasot) on valittuna. 10. Kuvan koko ja resoluutio Kun kuvan kokoa muutetaan, kuvan ulkoasu voi muuttua ja siksi olisi hyvä, jos kuvan kokoa ei tarvitsisi muuttaa. Kuvan suurentaminen tuottaa yleensä huonomman tuloksen kuin pienentäminen. Kuvaa ei pitäisi suurentaa kovin paljon. Jos kuvaa pitää suurentaa, se kannattaa tehdä 10% kerralla. Näin kuvaa voi suurentaa suureksikin ilman, että sen laatu kärsii huomattavasti. Termi kuvan koko (image size) kuvaa kuvan fyysisiä mittoja. Resoluutio on tulostetun kuvan pikseleiden määrä lineaarisella tuumalla. Jos kuvan resoluutio on 72 ppi, neliötuumalla on 72 x 72 pikseliä eli Jos oletetaan, että kuvan pikseleiden määrä on kiinteä, kuvan koon suurentaminen pienentää sen resoluutiota ja päinvastoin. Allaoleva kuva on luotu 72 ppi resoluutiolla. Vieressä 200 % suurennettu kuva, jolloin pikseleiden määrä tuumalla on 36.

8 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 52 Kuvaa tulostettaessa korkeampi resoluutio tuottaa terävämmän ja selkeämmän kuvan. Kuvan resoluutiota voidaan muuttaa kahdella tavalla, Kuvan suurin käyttökoko Jokaisesta kuvasta kannattaa ensin selvittää, miten suurena sitä voi käyttää ja sitten tarvittaessa muuttaa se sopivaan kokoon. 1. Valitse Image, Image Size, jolloin pääset muuttamaan kuvan pikselimittoja ja resoluutiota. 2. Ota pois rasti kohdasta Resample Image (Interpoloi kuva). 3. Syötä Resolution-kohtaan käyttötarkoitukseen sopiva resoluutio 4. Document size kohta kertoo, mikä on suurin koko, jossa kuvaa voidaan käyttää ilman laadun kärsimistä. Kuvan koon muuttaminen 1. Laita rasti kohtaan Constrain Proportion eli säilytä mittasuhteet 2. Muuta leveyttä tai korkeutta. Voit valita mittayksikön valikosta. 3. Valitse interpolointitapa, Resample Image: Bicubic: sumentaa reunoja. Sopii valokuvien tms. suurentamiseen (tai pienentämiseen) Bilinear, lineaarinen: sumentaa reunoja vähemmän. Sopii pienentämiseen Nearest Neighbor: säilyttää värit ja muodot. Sopii täyttökuvien skaalaamiseen, joissa ei ole värisekoituksia

9 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 53 Koon muuttaminen, kun Resample image on valittuna: pikseleiden määrä muuttuu kuvan koko näytöllä pienenee tulostuskoko eli leveys ja korkeus pienenevät resoluutio ei muutu tiedoston tallennuskoko pienenee Resoluution muuttaminen, kun Resample image ei ole valittuna pikseleiden määrä ei muutu kuvan koko näytöllä ei muutu tulostuskoko eli leveys ja korkeus pienenevät resoluutio suurenee tallennuskoko ei muutu Resoluution muuttaminen Muuta kuvan resoluutio sen käyttötarkoitukseen sopivaksi esim. Web-kuvat 72, mustesuihkutulostin ja sanomalehdet , asiakaslehdet Valitse Image, Image size. Kuva ennen muutosta. Muutetaan resoluutioksi Resample image ei valittuna (näin digikameralla otetuille kuville, mutta ei skannatuille, joissa tarkkuus on jo riittävä), jolloin kuvan tiedoston pikselimäärä pysyy ennallaan eli kuvaa ei interpoloida, ei pienennetä ei suurenneta koko näytöllä pysyy ennallaan kuvan tulostuskoko eli leveys ja korkeus pienenee kuvan tallennuskoko pienenee

10 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje Resample image valittuna: kuvan pikselimäärä suurenee kuvan koko näytöllä suurenee tulostuskoko eli leveys ja korkeus eivät muutu kuvan tallennuskoko suurenee 11. Terävöittäminen Tasojen yhdistäminen Ennen terävöitystä ja tallentamista muihin kuin Photoshop-, TIFF tai EPS-muotoon kuvan tasot täytyy yhdistää. Tasojen yhdistämisen jälkeen kuvaa ei voi enää muokata. Tasot yhdistetään valitsemalla Layer, Flatten Image (Taso, Yhdistä tasot). Useimmille kuville on hyväksi jos niitä terävöitetään, esim. digikuvat tulostuvat terävämpinä ja web-kuvat. 1. Valitse Filter, Sharpen, Unsharp Mask (Suodin, Terävöitys, Epäterävä maski) 2. Anna arvot Amount (määrä) määrittää terävöityksen määrän, mitä suurempi luku sitä suurempi terävöitys Radius (säde) tekee kuvaan ääriviivaterävöityksen, jolloin kohteiden ääriviivoja vahvistetaan erityisesti kontrastikohdissa. Threshold (kynnysarvo) määrittelee kuvan rakeisuuden määrän. Mitä suurempi arvo sitä vähemmän kohinaa kuvassa esiintyy. Tulostettavat kuvat kannattaa tehdä hieman yliterävän näköisiksi. Kohde Amount Radius Threshold sumeahko, hienovarainen terävöitys kuva selvästi epäterävä, vaatii voimakasta terävöittämistä. Kuva sisältää paljon ääriviivoja esim. rakennuksia, autoja, koneita web 400 (tai 200) 0,3 0 Yleisesti sopiva Raja-arvot < 50, ei vaikuta mitään >150, seuraa ongelmia useimmiten 1, ylin arvo 2, ääritilanteissa 4. Jotkut 0,8-1, (3 voimakkain) Jotkut 2-10

11 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 55 alkuperäinen kuva korjattu kuva 12. Kuvan muuntaminen RGB-muodosta CMYK-muotoon Tee kuvasta varmuuskopio esim. komennolla File, Save as. Tarkista vielä, että kuva on oikeassa resoluutiossa oikean kokoinen ja että se on oikeassa väriavaruudessa. Muunna kuva CMYKiin 1. Valitse Convert to Profile komennolla (Image / Mode / Convert to Profile). 2. Käytä lähdeprofiilina ja tuloprofiilina samoja, mitä valitsit väriasetuksiin (Europe Prepress Defaults profiilissa Adobe RGB (1998) ja tuloprofiilina Working CMYK Euroscale Coated v2). 3. Jos kuvassa on säätötasoja tai muita tasoja, poista tasot ruksaamalla Flatten image. 13. Tallentaminen muihin tiedostomuotoihin Painettavien kuvien formaatit ovat EPS, TIFF ja DCS. 1. Tallenna tiedosto komennolla File, Save As. 2. Valitse tallennusformaatti. Tässä esimerkissä kuva tallennetaan EPS-muotoon. 3. Avautuvassa ikkunassa ohjelma kysyy kuvan esikatselun (Preview) ja koodauksen (Encoding). Valitse TIFF 8-bits/pixel ja Binary. Jos käytät värinhallintaa, ruksaa Post- Script Color Management. Valintojen jälkeen napsauta OK.

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS PUNASILMÄISYYS, VÄRI, KUVAKOKO, RAJAUS PUNASILMÄISYYS Kuvien punasilmäisyyden joutuu kohtaamaan usein huolimatta kameroiden hyvistä ominaisuuksista. Ohjelma tarjoaa hyvän työvälineen

Lisätiedot

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV Digikuvan peruskäsittelyn sittelyn työnkulku Soukan Kamerat 22.1.2007 Sisält ltö Digikuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Skannaus Kuvan kääntäminen Värien säätö Sävyjen säätö Kuvan koko ja resoluutio

Lisätiedot

Tasot. Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers. Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen. Sekoitustilat

Tasot. Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers. Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen. Sekoitustilat Tasot Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers Sekoitustila Tason näkyvyys Peittävyys Käsiteltävä taso Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen Tasomaski Tason lukitus Sekoitustilat Normal, normaali:

Lisätiedot

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Sivu 1 / 8 Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit - kääntää kuvan - valita kuvasta vain tietyn alueen ja poistaa kuvasta muut (eng. crop, suom. rajaus) - muuttaa

Lisätiedot

ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ

ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ Asentaminen Artweaverin asennus aloitetaan hakemalla Internetistä Artweaver asennuspaketti. Asennuspaketin voit hakea osoitteesta http://www.artweaver.de/direct/artweaver.exe.

Lisätiedot

KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 12.11.2005/JK 1. Työkalupaletti Options-palkki Pikapainikkeet Kelluvat paletit

KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 12.11.2005/JK 1. Työkalupaletti Options-palkki Pikapainikkeet Kelluvat paletit KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 12.11.2005/JK 1 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ Työkalupaletti Options-palkki Pikapainikkeet Kelluvat paletit Kuvankäsittelyssä tarvittavat työkalut, kuten piirto- maalaus- teksti- ym.

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000. Pika ohje versio 0.5 09042007

Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000. Pika ohje versio 0.5 09042007 Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000 Pika ohje versio 0.5 09042007 1:50 000 kartan teko karttapaikan materiaalia & GIMP:iä hyväksikäyttäen 1. Tallenna karttapaikasta 1:40 000 kartta 2. Avaa se Gimpillä

Lisätiedot

Komennolla Muokkaa-Väriasetukset avautuu tämännäköinen ikkuna:

Komennolla Muokkaa-Väriasetukset avautuu tämännäköinen ikkuna: PHOTOSHOP CS ALBUMIN RAKENTAJALLE Alkeiden perusteiden pohjatiedot Photoshop on laaja ohjelmisto, jonka käyttömahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset. Tämä ohje liittyy versioon 8 (CS), mutta samat toimenpiteet

Lisätiedot

PHOTOSHOP AVAA. OLETUSASETUKSET EDIT/PREFERENCES esim. yksikkönä cm

PHOTOSHOP AVAA. OLETUSASETUKSET EDIT/PREFERENCES esim. yksikkönä cm PHOTOSHOP AVAA TALLENNUS Tärkeää säilyttää alkuperäinen kuva SAVE AS heti toiseksi kuvaksi Photoshopin tallenusmuoto PSD (sis. Fotarin informaation) Painotuotteisiin TIF Näytön kuviin GIF (kuvia, joissa

Lisätiedot

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb P E R U S T E E T LSET KUVAT Kuva muodostuu pikseleistä Vie paljon tilaa (Tiedostoon tallentuu jokaisen yksittäisen pisteen paikka ja väri) Kuvan laatu kärsii etenkin kuvaa suurennettaessa Ohjelmia: Photoshop,

Lisätiedot

Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1

Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1 Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1 Bittikarttakuva Kuvamateriaali tietokoneella voi olla joko vektorigrafiikkaa (piirrokset) tai bittikarttagrafiikkaa (valokuvat, maalauksenomaiset piirrokset). Kuvankäsittelyssä

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Daniela Lund Ti07 A241227 Linux-järjstelmät 01.12.2009 MIKÄ ON KUVANKÄSITTELYOHJELMA? Kuvankäsittelyohjelma on tietokoneohjelma, jolla muokataan digitaalisessa muodossa

Lisätiedot

PIKSELIT JA RESOLUUTIO

PIKSELIT JA RESOLUUTIO PIKSELIT JA RESOLUUTIO 22.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Tuula P 2 Pikselit ja resoluutio Outoja sanoja Outoja käsitteitä Mikä resoluutio? Mikä pikseli? Mitä tarkoittavat? Miksi niitä on? Milloin tarvitaan?

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 17.04.2010/JK 1. Työkalupaletti Options-palkki Kelluvat paletit

KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 17.04.2010/JK 1. Työkalupaletti Options-palkki Kelluvat paletit KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 17.04.2010/JK 1 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ Työkalupaletti Options-palkki Kelluvat paletit Kuvankäsittelyssä tarvittavat työkalut, kuten piirto- maalaus- teksti- ym. työkalut löytyvät

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

HP Photo Printing -pikaviiteopas

HP Photo Printing -pikaviiteopas Kuvien tuonti valokuvagalleriaan Seuraavassa kuvataan tapoja, joilla valokuvagalleriaan voidaan lisätä kuvia. Valokuvagalleria on HP Photo Printing -ohjelman vasemmanpuoleinen ruutu. Tulosteiden ja valokuva-albumin

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy

Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy Pispalan Insinööritoimisto Oy Harry Karvonen harry.karvonen@pispalanit.fi 27. lokakuuta 2013 Passikuva - Käyttöohje Sisältö i Sisältö 1 Passikuva 1

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat

Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat Copyright TETRIX 2006 All rights reserved Vältä ongelmia 1) Tee kuvasi oikean kokoiseksi Kotisivuilla, jokaisen painettavan tuotteen kohdalla mainitaan Kuvakoko

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop ohje 59 Väritilat, kanavat

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop ohje 59 Väritilat, kanavat HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop ohje 59 VÄRIT Värimuokkain-ikkuna Työkalupaletin tai Color-paletin Foreground tai Background Color kuvaketta napsauttamalla saadaan näkyviin Color Picker-valintaikkuna

Lisätiedot

PHOTOSHOP Sonja Sarsa

PHOTOSHOP Sonja Sarsa Sonja Sarsa SISÄLTÖ RASTERI- VS. VEKTORIGRAFIIKKA 3 VÄRIAVARUUDET 4 KUVAFORMAATIT 7 RESOLUUTIO 8 RESOLUUTION MUUTTAMINEN 9 BRIDGE & CAMERA RAW 10 PERUSTYÖKALUT 11 PIKAKOMENTOJA 12 LAYERIT 13 LAYER-TYYLIT

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

SANOMALEHDEN VÄRINHALLINTA ISO STANDARDIN ICC-PROFIILILLA

SANOMALEHDEN VÄRINHALLINTA ISO STANDARDIN ICC-PROFIILILLA ISO STANDARDIN ICC-PROFIILILLA 1 ISO STANDARDIN ICC-PROFIILILLA 2 Sanomalehtien Liitto ja Kärkimedia suosittelevat ISOnewspaper26v4.icc värinhallintaprofiilin käyttöä. Profiili pohjautuu IFRA26.txt mittaustietoihin

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi Adobe Photoshop Elements tutuksi 1 Adobe Photoshop Elements tutuksi 1.Puhekuplan lisääminen 2.Kuvan koon muutos (Esimerkkinä Elements V6) 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho 2 Photoshop Elements

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Kuvankäsittely klo Ulla Lehtonen,

Kuvankäsittely klo Ulla Lehtonen, Kuvankäsittely 25.11.2010 klo 8.30-11.30 Ulla, ulla.m.lehtonen@helsinki.fi 23.11.2010 1 Koulutuksen sisältö Paint Shop Pron käyttöliittymä Peruskäsitteitä Kuvan korjailu Kuva- ja tekstitasot Kuvan tallentaminen

Lisätiedot

Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten "OK".

Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten OK. Gimp alkeet III 8 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 Uuden kuvan luominen GIMP:illä yleisinfoa ----> LUE! Sen lisäksi, että GIMP on loistava valokuvankäsittelyohjelma, sillä saa piirrettyä myös omia kuvia

Lisätiedot

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Sivun koko Painotuotteen sivun koon tulee olla taitto-ohjelmassa määritetty sivun lopulliseksi kooksi. Tarvittavat leikkuuvarat (Bleed), vähintään

Lisätiedot

KUVAN SÄÄDÖT SUMOPAINTISSA

KUVAN SÄÄDÖT SUMOPAINTISSA KUVAN SÄÄDÖT SUMOPAINTISSA Kuvien käsittelyä pidetään yhtenä digitaalisten kuvien vahvuuksina (ja osittain myös heikkoutena). Monien ammattilaisten mielestä kuvien valoisuutta ja värejä kannattaa useimmiten

Lisätiedot

TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA

TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA 16.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Tahrojen poisto Photoshop Elements 6:n avulla Valokuviin tulee vuosien kuluessa usein pieniä tahroja

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Copyright Hannu Räisänen 2010 1 Kuvankäsittely Copyright Hannu Räisänen 2010 2 Kuvankäsittelyn työskentelyjärjestys Kopioi

Lisätiedot

Itsepalvelukopiokone

Itsepalvelukopiokone Itsepalvelukopiokone Tarvitset kopiointiin joko Waltti-matkakortin tai tunnistetarran kirjastokorttiisi. Waltti-matkakortin voit hankkia Kansalaisinfosta ja tunnistetarran pääkirjaston Infosta. Näin aloitan

Lisätiedot

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki Gimp perusteet Riitta, Jouko ja Heikki Jos haluat vaihtaa ohjelman kielen (asentaa oletuksena saman kuin käyttöjärjestelmä): käyttöjärjestelmän lisäasetuksista lisätään uusi ympäristömuuttuja:lang arvo:en

Lisätiedot

Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje

Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje Kuvankäsittely varaa runsaasti tilaa keskusmuistista, joten sulje kaikki ylimääräiset ikkunat (ohjelmat, nettiselain jne.). Lataa ilmainen GIMP osoitteesta http://www.gimp-suomi.org/ladattavaa.php.

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Kuvankäsittelyohjelma GIMP

Kuvankäsittelyohjelma GIMP Kuvankäsittelyohjelma GIMP GIMP on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, jonka voi ladata internetistä. Silti siitä löytyy toimintoja ihan tarpeeksi. Käynnistetään GIMP Gimp-ohjelman käynnistyttyä ilmestyy kolme

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF InDesign CS FreeHand MX Painovalmis materiaali PDF Miksi PDF? 1. Työnkulku nopeutuu 2. Työn tulostus toimii varmemmin 3. Fontit ovat tiedostossa mukana 4. Kuvat ovat tiedostossa mukana 5. Usein tiedostokoko

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Tiedostomuodon valitseminen kuville

Tiedostomuodon valitseminen kuville Kuvan lisääminen sivulle Valitse työkaluriviltä Lisää Kuva tiedostosta painike 1. Ruudulle aukeaa sekä Kuva-ikkuna että Valitse tiedosto ikkuna 2. Selaa Valitse tiedosto ikkunassa esiin se kuva, jonka

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Kuvankäsi*ely 1. Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet. Kimmo Koskinen

Kuvankäsi*ely 1. Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet. Kimmo Koskinen Kuvankäsi*ely 1 Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet Kimmo Koskinen Mitä kuvankäsi3ely on? Digitaalisten kuvien monipuolista muokkausta: - korjailua: roskien poisto, punaiset silmät jne - muuntelua:

Lisätiedot

Visual-sarja. Juha kaukoniemi PHOTOSHOP CS2. Kuvankäsittely

Visual-sarja. Juha kaukoniemi PHOTOSHOP CS2. Kuvankäsittely Visual-sarja Juha kaukoniemi PHOTOSHOP CS2 Kuvankäsittely SAATE- SANAT Adobe Photoshop on ollut kuvankäsittelyn käytännön standardi jo 90-luvun alkuvuosista lähtien. Versio versiolta ominaisuuksia on tullut

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply Väriprofiili Väriprofiilin suosittelen olevan Cretive Suite Color Setting- kohdasta seuraavasti: Europe Prepress 3, kun tekee valmiin aineiston painoa varten. Tällöin kaikkien Adoben ohjelmien väriasetukset

Lisätiedot

Kati Ranta Kuvataidekasvatus

Kati Ranta Kuvataidekasvatus Kuvat netistä. Muista tekijänoikeudet. Hakukoneiden käyttö. Tekijänoikeudet - Kaikkea minkä olet alusta lähtien itse tehnyt (piirtänyt, valokuvannut jne.) voit käyttää ja julkaista miten haluat. Kaikella

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

AS-KARTTOJEN KÄSITTELY

AS-KARTTOJEN KÄSITTELY AS-KARTTOJEN KÄSITTELY Karttapaikka Paint Shop Pro 7 AS-pohjakartta SISÄLTÖ: 1. Karttapalojen kopiointi Karttapaikasta ja yhdistäminen Paint Shop Pro ohjelmassa 2. Kartan värien muuttaminen 3. Kartan mittakaavan

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

Harjoitus Bones ja Skin

Harjoitus Bones ja Skin LIITE 3 1(6) Harjoitus Bones ja Skin Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Yksinkertaisen jalan luominen sylinteristä Luurangon luominen ja sen tekeminen toimivaksi raajaksi Luurangon yhdistäminen jalka-objektiin

Lisätiedot

CADS Planner Electric perusteet

CADS Planner Electric perusteet CADS Planner Electric perusteet Aloitus Ohjelman avaaminen, alkuasetukset Tasokuvat piirretään aina Suunnitteluu tilaan oikeilla mitoilla. Kuvalle annetaan myös mittakaavatiedot tulostusta varten, sekä

Lisätiedot

Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen.

Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen. Sivu 1/7 Värilaatuopas Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen. Laatu-valikko Tulostustila Väri Vain musta

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen 1. Avaa ohjelma Purple Pen työpöydän ikonia kaksois-klikkaamalla tai klikkaamalla ja painamalla Enter -näppäintä. 2. Valitse luo uusi tapahtuma, valitse ok.

Lisätiedot

Paint Shop Pro 7. Kuvankäsittelyn perusteet. Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi

Paint Shop Pro 7. Kuvankäsittelyn perusteet. Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi Kuvankäsittelyn perusteet Paint Shop Pro 7 Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi Työskentely Paint Shop Pro:ssa (Psp) tapahtuu käyttäen ns. leijuvia paletteja. Näkyvissä olevat paletit ja valikot

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0

KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0 KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0 Jaana Nuuttila 2007 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTSISTÄ... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1 2 PERUSTOIMENPITEITÄ... 1 2.1 Kuvan rajaaminen... 1 2.2 Kuvan

Lisätiedot

Tässä värilaatuoppaassa selitetään, miten tulostimen toiminnoilla voi säätää ja mukauttaa väritulosteita.

Tässä värilaatuoppaassa selitetään, miten tulostimen toiminnoilla voi säätää ja mukauttaa väritulosteita. Sivu 1/5 Värilaatuopas Tässä värilaatuoppaassa selitetään, miten tulostimen toiminnoilla voi säätää ja mukauttaa väritulosteita. Laatu-valikko Tulostustila Väri Black Only (Vain musta) Värinkorjaus Auto

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Kuvankäsittely Sivu 2 / 7

Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Kuvankäsittely Sivu 2 / 7 ECDL Kuvankäsittely Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Kuvankäsittely, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja taidot näyttökokeen suorittamiseen. Tämä dokumentti kuvaa tiedot

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

VERKOSTO GRAAFINEN OHJE

VERKOSTO GRAAFINEN OHJE 2018 SISÄLTÖ 3 Pikaohje 4 Tunnus ja suoja-alue 5 Tunnuksen versiot 6 Tunnuksen käyttö 7 Fontit 8 Värit 9 Soveltaminen ----- 10 Verkosto Lapset 2 suoja-alue Tunnuksen suoja-alueen sisäpuolella ei saa olla

Lisätiedot

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Päivitetty 19.3.2013 Tee uudet PDF-vientiasetukset (PDF Export Presets) alla olevien kuvien mukaisesti. Valitse Indesign -ohjelman pudotusvalikosta File > Adobe PDF

Lisätiedot

Mustavalkokuvat. Tehtävä 9

Mustavalkokuvat. Tehtävä 9 Tehtävä 9 Mustavalkokuvat Suuri osa kuvista painetaan vielä mustavalkoisina, koska kyseisen julkaisun sivunvalmistus on sitä. Lisäksi on toki edelleen olemassa syitä painaa tai tulostaa kuvia harmaasävyinä,

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI Prosessointi (yleisesti renderöinti,

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar):

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar): Näkymä: 5 PERUSTEET: Työkalupalkki (Tool bar): Työkalupalkista löydät kätevästi eri toimintoja tarvitsematta avata valikkoja, joista myös löytyvät samat toiminnot kuin työkalupalkistakin. Työkalupalkin

Lisätiedot

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä.

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Kopiointi Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Hinnat Kortin panttimaksu on 2. Pantin saa takaisin jos kortin palauttaa. Kortille

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot