Presta Shop v

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Presta Shop v.1.4.0.17"

Transkriptio

1 1 Presta Shop v Jari Sarja Maaliskuu 2011

2 2 Sisältö 1. Johdanto Prestashop Kotisivukone Smilehouse ja Wosbee Omaverkkokauppa Valmiskauppa Lisää tietoa verkkokaupoista PrestaShopin vaatimukset ja alkutoimet PrestaShopin asennus Kokeile tilata tuotteita Aloitussivu Catalog eli tuoteluettelo Lisää kategoria Kategorian muokkaaminen Kategorian poistaminen Muuta kategorioiden järjestystä Uuden tuotteen lisääminen Tuotteen attribuutit ja ryhmät Valmistaja Tavarantoimittajat ja valmistajat Seuranta Stock movements eli varaston tilanne Customers eli Asiakkaat Asiakkaiden ostoskorit... 45

3 Asiakkaiden ryhmittely Orders eli tilaukset Laskut Palautukset ja hyvitykset Kommunikointi asiakkaan kanna eli palautteet Payment eli verot ja valuutat Valuuttakurssit verot Etukupongit Toimitustavat Moduulit Laatikoiden paikkojen muuttaminen Työntekijät Kieliasetukset kuntoon Lähteet... 71

4 4 1. Johdanto Verkkokaupan perustaminen on varsin helppoa ja edullista. Helppoa se on siksi, että markkinoilla on valmiita verkkokauppaohjelmistoja. Edullista se on, koska pääomaa ei tarvita juuri lainkaan. Verkkokaupan kiinteät kulut ovat mitättömät, siinä ei ole kiinteistöstä aiheutuvia kuluja. Verkkokauppa on vain palvelimelle asennettava ohjelma. Parhaimmillaan verkkokauppaohjelmisto on ilmainen. Hinnaksi muodostuu näin olleen ainoastaan webhotellin kuukausimaksu. Hommaa ei kuitenkaan kannatta jättää siihen, että perustaa verkkokaupan ja alkaa odotella myyntilukujen kasvua. Myyjän tulee huolehtia markkinoinnista eli siitä, että ihmiset löytävät verkkokaupan. Lisäksi asiakkaita on palveltava kannattaa vastata kaikenlaisiin tiedusteluihin, koska ihmiset eivät osta sikaa säkissä. Erityisen tärkeää verkkokaupalle on löydettävyys eli hakukoneoptimointi on kaiken A ja O. Kokeile muutamaa hakua neitistä tyyliin: nahkaneula. Ensimmäisenä tai ensimmäisten tulosten joukossa on kauppa, josta nahkaneulan voi ostaa. Kakkosena oleva kauppa häviää ihan pikkaisen, mutta ehkä jopa ratkaisevasti. Vielä huonommassa asemassa on kauppa, joka löytyy vasta seitsemänneltä välilehdeltä.

5 5 Lopuksi vielä tilastoa. "Target Marketing Magazinen" mukaan ihmiset löytävät usein tarvitsemansa yrityksen internetin kautta. Ylivoimaisesti paras tapa löytää yritys on hakukone (46 %). Siksi ei ole turhaa puhua hakukoneiden optimoinnista. Kuluttajan näkökulmasta verkkokauppa on erityisen kätevä, kun ostat sellaisia tuotteita, joita ostat todella harvoin. Isostakaan kaupungista ei välttämättä löydy etsimääsi tuotetta, mutta netti on isoakin kaupunkia vielä laajempi. Varsinkin joulun alla monilla verkkokaupoilla riittää töitä ruuhkaksi asti. Maksutavatkin ovat kehittyneet. Ulkomaisissa kaupoissa ratkaisuna on Visa, mutta kotimaassa onnistuu verkkopankin kautta. Lisäksi kuljetustavoissa löytyy valinnanvaraa. Nykyisin voi valita mitä kautta tuote saapuu kotiin. Verkkokaupoissa on kovaa hintakilpailua, koska on olemassa erilaisia palveluita, joissa hintaa voidaan vertailla. Katso esim. seuraavat:

6 Prestashop PrestaShop on avoimen lähdekoodin ohjelma, mikä tarkoittaa suuren määrän kehittäjäjoukon aktivoitumista ympäri maailman. PrestaShopilla on tuki CSV-listoille eli tuotteita voi tuoda sitä kautta suoraan järjestelmään. PrestaShopille löytyy useampi kieliversio, ja valuuttojakin saa vaihdettu itselle sopivaksi. Prestashop mainostaa itseään web 2.0 verkkokaupaksi, joten sen pitäisi olla varsin interaktiivinen. (Verkkokauppa PrestaShop.) Prestashop käyttää moduuleja, joista koko kaupan ulkoasu kootaan. Homma perustuu laatikoihin, joiden järjestys on vapaasti muutettavissa. Avoimen lähdekoodin ohjelmistona Prestashop on täysin muokattavissa. Se tukee pretty url rakennetta, eli mahdollistaa selkokielisten ja loogisten verkko-osoitteiden käytön. (Verkkokauppa PrestaShop.) Prestashopista löytyy mahdollisuus myös SSL-suojauksen aktivoimiseen. Tämä on luottamusta herättävä tekijä asiakkaan silmissä. Huomaa, että sivujesi palveluntarjoajan täytyy tukea SSL-suojausta. (Verkkokauppa Presta Shop.) Prestashop tarjoaa mahdollisuuden PayPal-maksuihin ilmaiseksi erikseen asennettavalla lisämoduulilla. Aivomatic Oy tarjoaa prestashoppiin ilmaisen lisäosan, joka mahdollistaa maksun suorittamisen ennakkoon viitenumerollisella tilisiirrolla. Lisäksi Aivomatic Oyn tuottaman FipnPsSvm-ohjelmiston ja Suomen Verkkomaksut Oy:n palvelun avulla on mahdollista ottaa käyttöön maksutapoja: Verkkopankkimaksut, Maksu- ja luottokorttimaksut, Lasku ja osamaksu. (Verkkokauppa Presta Shop.) Prestashop lyö vielä varmasti läpi. Alusta on täynnä mitä ihmeellisimpiä ominaisuuksia ja palveluita aina pikkuriikkisiin yksityiskohtiin asti, ja mikä parasta, yhtään olennaista toimintoa ei näytä puuttuvan. (Verkkokauppa Presta Shop.) Rahalla on mahdollista ostaa valmiita logoja, ulkoasuja ja sovelluksia. Ulkoasujen ja valmiiden ratkaisuiden ympärille on myös syntynyt kilpailuja, joka pitää hinnat edullisina. Muutamia esimerkkejä PrestaShopilla tehdyistä kaupoista

7 Kotisivukone Kotisivukoneen verkkokauppaohjelmiston arvolisäverollinen hinta on 29, 90 /kk. Hintaan sisältyy myös kotisivut. Verkkokaupan pystyttäminen onnistuu jopa kymmenessä minuutissa. Näin sivusto mainostaa. Verkkokaupan perustaminen onnistuu kymmenessä minuutissa Ei avausmaksua - edullinen kuukausimaksu Verkkokaupan suunnittelussa on huomioitu erityisesti palvelun helppokäyttöisyys Soveltuu sekä pienille että isoille yrityksille ja organisaatioille Kotisivukone on luotettava ja testattu palvelu, jonka toimivuus on taattu Selkeät suomenkieliset käyttöohjeet Voit liittää verkkokauppaasi verkkopankki- ja luottokorttimaksut Palvelun kokonaishinnaksi tulee vuositasolla 358 euroa Smilehouse ja Wosbee Wosbee on yksinkertaisin tapa aloittaa tuotteiden myynti verkossa. Itse ohjelmisto on ilmainen, suomenkielinen ja helppokäyttöinen ja kaiken lisäksi kaupan ylläpito palvelimella ei maksa mitään. Vaikka Wosbee ei olekaan avoimen lähdekoodin ohjelma, on se hyvin pitkälle muokattavissa toiminnoiltaan ja ulkonäöltään persoonalliseksi. Wosbeeta ylläpitävä ja kehittävä Smilehouse hoitaa teknisen perustuen, mutta muun joutuu käyttäjä itse muokkaamaan. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska säädöt ovat yksinkertaisia ja valmiilla pohjilla pääsee ainakin alkuun. Ja tästähän on ohje tuolla: Omaverkkokauppa Omaverkkokauppa on Vilkas Groupin tuote. Omaverkkokauppa -palveluita käyttää jo kolmasosa Suomen aktiivisista verkkokaupoista. Palvelu on suomenkielinen ja halutessaan

8 8 verkkokaupan voi saada avaimet käteen periaatteella. Päällisin puolin vaikuttaa hyvin tuotteistetulta palvelulta, jolla on tietysti myös hintaa vähintäänkin 39 euroa kuukaudessa. Tuossa yksi kauppa malliksi. Kaupan osoite: Valmiskauppa Yli 500 Valmiskauppaa käyttävää verkkokauppiasta ei ole väärässä. Valitsemalla valmiskaupan sinulla on markkinoiden paras työkalu nettimyyntiin tänään ja tulevaisuudessa. Tämäkin on maksullinen eli ainakin 35 ekua kuukaudessa tulee hintaa. Sivuille on hyvin poimittu mukaan menestystarinat:

9 9 Ja tuossa yksi esimerkki: Lisää tietoa verkkokaupoista df

10 10 2. PrestaShopin vaatimukset ja alkutoimet Prestashopin vaatimukset on lyhyesti lueteltu alla: * Apache webpalvelin * PHP 5.0 tai uudempi * MySQL tai uudempi Kun teemme omalla koneelle asennuksen, täyttyvät vaatimukset. Koneellasi pitää olla asennettuna esim. WAMP, XAMPP tai MAMP. Wampin ohje: XAMPPin ohje: Wampissa olisi hyvä tarkistaa, ettei virheitä näytetä. Poista siis PHP asetuksista display errors ja Apachen asetuksista päälle kannattaa laittaa rewrite moduuli. Kannattaa myös tehdä valmiiksi kansio prestashop palvelin www rootiin. Sitten onkin enää jäljellä viimeinen osuus eli tietokannan luominen. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa webpalvelin päälle ja surffaat osoitteeseen localhost. Jos kaikki on oikein eli webpalvelin käynnissä ja Skype kiinni näet sivun alareunassa tärkeän linkin. Napsauta sit.

11 11 Valitse Käyttöoikeudet. Lisää uusi käyttäjä. Sitten tiedot. Sitten tärkeä valinta. Valitse kaikki.

12 12 Lopuksi siirry.

13 13 3. PrestaShopin asennus Suunnista sivulle: Valitse painike Download. Sitten tiedot, jotta pääset imuroimaan. Valitaan viimeinen vakaa versio. Yleensä aina nain, että uusin versio, jos se on vakaa ja tuotantoa varten. Pura paketti. Tässä käytetty ohjelmaa Winrar.

14 14 Pura paketti, kun se on latautunut koneellesi. Tallenna kansioon Prestashop. HUOM! Polku on tärkeä eli wamp -> www ->prestashop.

15 15 Avaa kansio prestashop. Kopioi sisältö ja liitä se yhtä tasoa ylemmäs.

16 16 Poista lopuksi kansio prestahop. Eli nyt lopputulos kuten alla. Tätä vaihetta ei ole pakko tehdä, mutta sen etu on lyhyempi www-osoite. Nyt kaikki on valmista asennusta varten. Siirry osoitteeseen, johon laitoit PrestaShopin eli näin kuten alla.

17 17 Hyväksy lisenssiehdot ja paina Next. Sitten, jos kaikki kunnossa niin pelkkää vihreää.

18 18 Jatka painikkeella Next.

19 19 Syötä tietokannan tiedot ja paina Verify now. HUOM! Database server on lähes aina localhost. Database name on luomasi tietokannan nimi. Login tarkoittaa luomaasi käyttäjätunnusta. Sitten sähköposti kohilleen. Laita tiedot kohilleen.

20 20 Loput tiedot kohilleen ja Next. HUOM! Jos asennus tökkää tässä vaiheessa on syynä ruksi ruudussa Receive notifications by . Varsinkin omalle koneelle asennettaessa kannattaa ruksi jättää pois, ainakin ellet ole asentanut sähköpostipalvelinta.

21 21 Sitten valmista. Poista vielä kansio Install. Poista myös readme tiedostot.

22 22 Nimeä admin kansio uudestaan. Sitten voitkin mennä tutkimaan kauppaasi. Ota kieleksi Suomi.

23 23 4. Kokeile tilata tuotteita Siirry kassalle. Luo itsellesi uusi tili. Sitten tietoja kehiin.

24 24

25 25 Sitten seuraava. Ja näin jatkamme kunnes tulee maksutavan valinta. Lopuksi vahvistat tilauksesi.

26 26 5. Aloitussivu HUOM! Ylläpidon osoite on oletusarvoisesti sivun osoite/admin. Tietoturvasyistä kansion admin nimi on kuitenkin vaihdettava. Esim. tässä sen nimi on kissa. Kun kirjaudut ylläpitoon näet seuraavanlaisen näkymän. Video kannattaa katsoa, koska siinä perusasiat käydään läpi. Toinen kohta, johon kannatta kiinnittää huomiota on oikealla alhaalla.

27 27 Laita kuntoon ainakin eka kohta eli URL rewriting. Klikkaa sitä ja sitten asetukset. HUOM! Varmista, että sinulla on rewrite moduuli ennen kuin kytket toiminnon päälle. Mistä on kyse? Ehkä kuvat kertovat sen parhaiten. Ylemmässä kuvassa rewrite moduulia ei ole otettu mukaan ja siksi osoittessa kysymysmerkki, yhtäsuuri merkki ja vieä numero. Alemmassa kuvassa näemme heti mistä on kyse eli tuoterymästä musiikki ja myytävä tuote on ipod.

28 28 Sivun alareunassa näet myös kaupan myynnin.

29 29 6. Catalog eli tuoteluettelo Tuoteluettelo on koko verkkokaupan ydin. Tuotteet lajitellaan luokkiin eli kategorioihin. Pääkategoria on home, jonka alle muut kategoriat sijoitetaan Lisää kategoria Uuden kategorian eli luokan lisäät painamalla painiketta Add a new subcategory. Sen nimi on siksi subcategory, koska se pääkategoria on Home. Lomakkeelle syötät tiedot.

30 30 Kuva on tietysti hyvä lisä (ks. yllä olevaa kuvaa, kohta Image).

31 Kategorian muokkaaminen Kirjoitusvirheiden ja muidenkin virheiden osalta on hyvä sellainen toiminto kuin muokkaa. Voit muokata kaikkia kategorioita valitsemalla kynän kuvakkeen Kategorian poistaminen Kategorian saat poistettua painamalla roskapöntön kuvaketta.

32 Muuta kategorioiden järjestystä Tuotteiden järjestystä muutat oikealla olevilla nuolipainikkeilla. Luokka siirtyy alaspäin tai ylöspäin nuolenkärjen mukaisesti Uuden tuotteen lisääminen Tuotteet ovat sitten hieman alempana. Sitten kenttiin tiedot.

33 33 Prestahop on huomioinut myös sen mahdollisuuden, että tuote olisi suoraan ladattavissa palvelimelta. Muista sijoittaa tuote johonkin kategoriaan.

34 34 Laita myös tuotteiden määrä Tuotteen attribuutit ja ryhmät Tässä osiossa on kyse siitä, ettei pelkästään osteta tuotetta vaan valitaan sille ominaisuus. Esimerkiksi luistin ei ole vain luistin. Sille pitää voida valita myös koko. Samoin jääkiekkomailassa pitää voida valita joko leftin tai rightin maila. T-paidoissa on voitava valita ainakin koot S,M,L ja XL. Tuotteen attribuutit löytyvät välilehdeltä. Entuudestaan siellä on nämä, jotka alla.

35 35 Uusi ominaisuus lisätään painikkeella Add attributes group. Laitetaan vaikka kengännumero. Seuraavaksi laitamme koot paikoilleen.

36 36 Muista valita mihin ominaisuuksiin liität uutta valintaa. Attribuutit eli ominaisuudet ovat sitten valittavissa niiden tuotteiden osalta, joihin ominaisuus on liitetty. Vinkki! Erilaisten ominaisuuksin ryhmittely onnistu kätevästi automaattityökalulla. Valitset tuoteet -> Combinations -> Product Combinations generator Valmistaja Valmistajilla on oma välilehtensä.

37 Tavarantoimittajat ja valmistajat Tavarantoimittajat löytyvät kohdasta Suppliers. Ja sielläkin on entuudestaan mallia. Valmistajat vastaavasti kohdasta Manufactures.

38 Seuranta Seurannan merkitys on lähinnä siinä, että se poimii virheet kuten esim. tuotteet, jotka eivät kuulu mihinkään tuoteryhmään. Ja tältä sen tulisi näyttää. Mutta, jos tuote on lopussa on siitä ilmoitus Stock movements eli varaston tilanne PrstaShop seuraa myös sitä, että kuinka paljon tavaraa on. Eli kun tavaraa menee kaupaksi niin se poistuu varastosta. Vastaavasti uudet tuotteet voidaan lisätä varastoon. Ihan ensimmäisesi kannattaa laittaa Stick movement reasonin kohdalle tiedot oikein.

39 39 Kannatta myös varautua siihen, että varastosta pitää poistaa tavaraa. Ja sitten seuraat tilannetta.

40 40 Tuotteiden lisäämiset määrän osalta tapahtuu kuitenkin tuotteen päivittämisen kautta. Jos tuotteelle on määritelty ominaisuuksia kuten esim. väri tapahtuu päivitys toista kautta. Valitse ensin Catalog.

41 41 Sitten valitset tuotteen muokkauksen. Sitten valitset välilehden Combinations. Sitten muokkaukseen.

42 42 Sitten se on siinä yläpuolella muokattavissa.

43 43 7. Customers eli Asiakkaat Tällä välilehdellä näet ketkä ovat rekisteröityneet verkkokauppasi. Voit muokata asiakkaan tietoja tuttuun tapaan kynä kuvakkeella. Sitten vaan muokkaamaan.

44 44 Voit poistaa asiakkaan roskatynnyri painikkeella. HUOM! Tehdyt tilaukset eivät poistu, vaikka asiakas poistuukin.

45 Asiakkaiden ostoskorit Asiakkaiden ostoskorit löytyvät kohdasta Shopping carts. Tilausta napsauttamalla pääsee lisätietoihin.

46 Asiakkaiden ryhmittely Asiakkaille voi luoda omia ryhmiä. Luodaan ryhmä jäsenet. Ja laitetaan vielä alennusta.

47 47 Ja sitten lopuksi valitaan käyttäjiä ryhmään. Ja sitten oikealta.

48 48 Ja sitten ruksi ruutuun.

49 49

50 50 8. Orders eli tilaukset Täältä näet mitä on tilattu, mitä on maksettu ja mitä on toimitettu Laskut Usein on tarve saada laskut esiin paperimuotoon. Täältä ne tiedot löytyvät.

51 51 Voit myös kaiva esiin maksetut laskut eli maksettu pankkitilille Palautukset ja hyvitykset Jotta palautukset toimivat on kyseinen toiminto aktivoitava. oletusarvoisesti se on pois päältä.

52 52 Lisäksi tuotteen pitää olla toimitettu eli delivered.

53 53 Sitten asiakas valitsee Tilaukset. Sitten asiakas valitsee lisätiedot.

54 54 Sitten palautus näkyy kohdassa. Mercandise returns.

55 55 Sitten tuotteiden kohdalla luodaan hyvitys. Credit slip tarkoittaa rahojen palautusta ja voucer hyvitystä, jolla voi ostaa samalla määrällä rahaa muita tuotteita.

56 Kommunikointi asiakkaan kanna eli palautteet Palautteet löytyvät kätevästi kohdasta Customer messages. Sitten vaan napsautat palautteita lukemaan / vastaamaan.

57 57

58 58 9. Payment eli verot ja valuutat Pääsivulla näkyvät valuutat ja erilaiset rajoitukset. Yksinkertaistetaan kauppaa sen verran, että muutetaan kaikki euroiksi maksutavasta riippumatta.

59 59 Ja maista otamme vain Suomen Valuuttakurssit kaupassa voi olla useita valuuttoja. Täss kuvassa euro, mutta lisää saa jos tarvitsee.

60 60 Vinkki! Voit päivittä kaiki käyttääsi valuuttakurssit painikkella Update currency rates.

61 verot verot löytyvät kohdasta Taxes Etukupongit Etukupongeilla voi saada alennusta, kun tietää koodin.

62 62 Uuden etukupongin lisäät kätevästi painikkeella Add new. Ja sitten määrittelemään.

63 Toimitustavat Toimitustavoissa on kyse siitä, että kuinka asiakas saa tuotteen. Suomessa voisi olla vaikka posti, matkahuolto ja nouto paikan päältä. Toimitustavat ovat välilehdellä Carriers. Uusia saat painikkeella Add new.

64 64 Vinkki Luo ensin painorajat. Sitten valitset Shippin

65 65 Ja sitten sivun alareunassa.

66 Moduulit Moduulien avulla saa lisätoimintoja sivuillesi. Sieltä löytyvät esim. maksutavat. Tarkista, että pankkiyhteys on valittuna ja laita asetukset kuntoon. Yksi hyvä lisä on Paypal Laatikoiden paikkojen muuttaminen Prestashopin laatikoiden eli sivuelementtien muokkaus käy kätevästi. Valitset Positions.

67 67 Sitten oikealta löytyy kohta Live edit. Nyt elemnttien paikat ovat raahattavissa ja poistettavissa.

68 68 Muokkausen tallennus (save) ja peruuminen (Close Live edit) ovat ihan sivun oikeassa alalaidassa.

69 Työntekijät

70 Kieliasetukset kuntoon. Kuten huomasit, sivuilla on vielä keskeneräisyyttä käännöksien osalta ja jopa virheitä. Ne kannattaa korjata pikimmiten. Pääset kieliasetuksiin menemällä hallintopaneelin osoitteeseen. Eli se osoite, joka oli alun perin admin, mutta joka oli pakko muuttaa tietoturvan vuoksi. Siellä sitten kohtaan Tools. Valitse translations. Napsauta suomen lippua.

71 71 Lähteet Verkkokauppa Presta Shop. (2010). [Online

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen

Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen Lions Clubs International MD 107 Finland Lionsverkkokauppa.fi Verkkokaupassa myynnissä kortit, arpojen lisätilaukset, tarvikemyynnin tuotteet, Monta tapaa tehdä hyvää tuotteet

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

Paytrail lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Paytrail lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Paytrail lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus...4 Asetukset...4 Maksun käsittely...4 Päivittäminen...4 Mahdolliset vikatilanteet...5 Yleistä Lisäosan tarkoitus

Lisätiedot

Checkout lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Checkout lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Checkout lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus... 4 Asetukset... 4 Maksun käsittely...4 Maksun tilan tarkistaminen... 4 Päivittäminen...5 Mahdolliset vikatilanteet...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

emaksut-palvelun käyttöönotto ja asetukset Omaverkkokaupassa

emaksut-palvelun käyttöönotto ja asetukset Omaverkkokaupassa emaksut-palvelun käyttöönotto ja asetukset Omaverkkokaupassa Suomen Maksuturva Oy 2011 Sisältö: 1. emaksut-palvelun käyttöönotto 1.1. Maksutavan lisääminen Maksutapa-luetteloon 1.2. emaksut-palvelun tilaaminen

Lisätiedot

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö 24.11.15 rev. 2 Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö Yleistä Mastercam on käyttänyt aina suojauspalikkaan sidottuja lisenssejä. Ne ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja lisenssin siirtämiseen ei tarvita

Lisätiedot

Zimbran käyttöohje

Zimbran käyttöohje Zimbran käyttöohje ZIMBRAN KÄYTTÖOHJE 2 Sisältö 1 ZIMBRA LYHYESTI... 3 2 EDELLEENLÄHETYKSEN KYTKENTÄ... 3 3 LOMAVASTAAJA... 4 4 POSTIN SUODATTIMET... 5 5 ALLEKIRJOITUKSET... 6 6 OSOITEKIRJAN HALLINTA...

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sovellussivusto

Käyttöohjeet. Sovellussivusto Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3 Mitä sovellussivustolla voi tehdä... 4 Ennen sovellussivuston

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille

Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille Päivitetty 18.11.2011 1(8) Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace-kauppialle Maksuturva-palvelun käyttö on tehty sinulle mahdollisimman

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. - Lopputulos Käyttäjä voi valita kirjoittajan jutut tai kirjoittajan jutun 1

Lisätiedot

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje /

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje / ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto Ohje / 9.10.2015 2 (10) Sisältö 1. ArcGIS Pro:n lataaminen, asennuspaketin purkaminen ja asentaminen... 3 ArcGIS Pro:n lataaminen My Esri -palvelusta... 3 Asennuspaketin

Lisätiedot

Lindab eshop käyttöohjeet

Lindab eshop käyttöohjeet Lindab eshop käyttöohjeet A good thinking company Sisältö lindab we simplify construction Sivut 3-10: Kirjautuminen eshoppiin ja tilauksen teko Sivut 11-14: Tilausrivien pikasyöttö Sivut 15-21: Asiakkaan

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje Finnfoam tuotekirjaston asennusohje Asennus ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Lataa asennuspaketti 4 2. Zip-tiedoston purku ja sovelluksen asennus 4 3. Sovelluksen rekisteröinti 8 4. Sisällön lataus 10

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. Poikkeukset - Lopputulos Käyttäjä

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto 1 Visma L7 päivitysaineiston nouto Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka Visma L7 -järjestelmän master-ympäristö päivitetään etäpäivitysohjelman avulla. 1.1 Etäpäivitysohjelman asennus/päivitys Saat etäpäivitysohjelman

Lisätiedot

FENNO MEDICAL OY FENNO MARKET KÄYTTÖOHJEET. Fenno Medicalin sähköinen

FENNO MEDICAL OY FENNO MARKET KÄYTTÖOHJEET. Fenno Medicalin sähköinen FENNO MEDICAL OY FENNO MARKET KÄYTTÖOHJEET Fenno Medicalin sähköinen 2(9) Kotijakelun sähköinen tilausjärjestelmä Kotijakelun sähköinen tilausjärjestelmä tekee tilaamisesta joustavaa ja vaivatonta. Järjestelmän

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi.

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. Näin saat ohjelman käyttöösi 1. Mene osoitteeseen www.tnt.fi 2. Klikkaa vasemman reunan valikossa mytnt-lähetä

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje 5.4.2016 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Kirjautuminen palveluun... 4 Työmaat ja Urakat... 5 Käsiteltävän työmaan valitseminen... 5 Työmaan perustaminen... 5 Aliurakoiden

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin 3G (optional) Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Verkkokauppa ja Kotisivut

Verkkokauppa ja Kotisivut Kaupan liiton verkkokauppa -koulutus 2011 6.4.2011 Hotelli Radisson Blu Royal Verkkokauppa ja Kotisivut Markku Korkiakoski, Vilkas Group Oy Agenda Vilkas Group Oy:n esittely Käsitteitä? Monikanavainen

Lisätiedot

Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset

Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset Sisältö Opus Online Client...3 Web asetukset...3 Vastaanotot...3 Ryhmät... 4 Hoitohenkilöt...5 Luo aliverkkotunnus... 6 Mukauttaminen... 7 Yleiset

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 7.4.2015 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi OodiHOPSin ryhmätyökalutoimintoa.

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE Johdanto Liikematkatoimistojärjestelmä on lisäarvopalvelu Winres -varausjärjestelmään, jolla matkatoimisto pystyy tuottamaan liikeasiakkailleen raportteja heidän matkatoimistopalveluiden

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje 1 Yleistä Verkkolaskuportaali on internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi lähettää verkkolaskuja Verkkolaskuportaali soveltuu toimittajille, joilla ei ole sopimusta

Lisätiedot

Lähettäjä ja vastaanottaja

Lähettäjä ja vastaanottaja Lähettäjä ja vastaanottaja UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM 6. HEINÄKUUTA 2016 Sisällysluettelo 1 Lähettäjä... 3 1.1 Uusi Lähettäjä (ja vastaanottaja)... 3 1.2 Etsi tallennettuja lähettäjiä... 4 1.3 Näytä ja kopioi

Lisätiedot

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet 1/12 helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet Sisällysluettelo 1. Ohjausnäkymä...1 2. Työkalupakki... 2 3. Artikkelit, Näyttelyt ja Sivut...3 4. Artikkelin lisäys tai muokkaus... 4 Artikkelikuvan

Lisätiedot

GALLERY IV, käyttöönotto-ohjeistus, File Gallery Oy, Matti Mikkola 1. Gallery käyttöönotto

GALLERY IV, käyttöönotto-ohjeistus, File Gallery Oy, Matti Mikkola 1. Gallery käyttöönotto GALLERY IV, käyttöönotto-ohjeistus, File Gallery Oy, Matti Mikkola 1 Gallery käyttöönotto Ohje on tarkoitettu Gallery ohjelmiston käyttöönottajalle, yrityksenne järjestelmänvalvojalle tai edistyneemmälle

Lisätiedot

Oodin hops: Ryhmätyökalu

Oodin hops: Ryhmätyökalu 1 Oodin hops: Ryhmätyökalu Tämä ohje neuvoo, miten hyödynnät Oodin hopsin Ryhmätyökalu-toimintoa. Ryhmätyökalun avulla voi luoda hops-ohjausryhmiä, asettaa niille ohjaajat sekä lisätä niihin opiskelijoita.

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet kirjautunut sisään kotisivuillesi, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Palveleva Huittinen Käyttöohje 19.11.2015

Palveleva Huittinen Käyttöohje 19.11.2015 Palveleva Huittinen Käyttöohje 19.11.2015 Sisältö 1 Palvelun kuvaus...1 1.1 Koska käyttää mitäkin sisältötyyppiä?...1 1.1.1 Ajankohtaista...1 1.1.2 Tarjoukset...1 1.1.3 Ilmoitukset...1 1.2 Käyttäjätunnukset...1

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet.

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet. Palaute Palaute -työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset: Nimeä palaute

Lisätiedot

Liitäntä AutoFuturista Koivunen Web Shopiin

Liitäntä AutoFuturista Koivunen Web Shopiin Liitäntä AutoFuturista Koivunen Web Shopiin Päivitetty 16.3.2012 KÄYTTÖÖNOTTO 1. Päivitetään ohjelmaversio 2010.1.1 (tai uudempi) ohjelman tukisivuilta. Ohjeen julkaisuhetkellä versio löytyy tukisivujen

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron OmaVero Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron Kirjaudu OmaVeropalveluun osoitteessa www.vero.fi/omavero. Klikkaa sinistä Kirjaudu sisään -painiketta. Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu OmaVero-palvelun

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi WIKISPACES-WIKIN LUOMINEN Kirjoita selaimeesi osoite http://www.wikispaces.com 1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi Paina Join-painiketta Onneksi

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Esittelyversion asentaminen: Jos asennus on toimitettu CD:llä, niin aseta levyke CD-asemaan, avaa levy ja valitse käsky "Asenna". Jos lataat ohjelman netistä,

Lisätiedot