Presta Shop v

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Presta Shop v.1.4.0.17"

Transkriptio

1 1 Presta Shop v Jari Sarja Maaliskuu 2011

2 2 Sisältö 1. Johdanto Prestashop Kotisivukone Smilehouse ja Wosbee Omaverkkokauppa Valmiskauppa Lisää tietoa verkkokaupoista PrestaShopin vaatimukset ja alkutoimet PrestaShopin asennus Kokeile tilata tuotteita Aloitussivu Catalog eli tuoteluettelo Lisää kategoria Kategorian muokkaaminen Kategorian poistaminen Muuta kategorioiden järjestystä Uuden tuotteen lisääminen Tuotteen attribuutit ja ryhmät Valmistaja Tavarantoimittajat ja valmistajat Seuranta Stock movements eli varaston tilanne Customers eli Asiakkaat Asiakkaiden ostoskorit... 45

3 Asiakkaiden ryhmittely Orders eli tilaukset Laskut Palautukset ja hyvitykset Kommunikointi asiakkaan kanna eli palautteet Payment eli verot ja valuutat Valuuttakurssit verot Etukupongit Toimitustavat Moduulit Laatikoiden paikkojen muuttaminen Työntekijät Kieliasetukset kuntoon Lähteet... 71

4 4 1. Johdanto Verkkokaupan perustaminen on varsin helppoa ja edullista. Helppoa se on siksi, että markkinoilla on valmiita verkkokauppaohjelmistoja. Edullista se on, koska pääomaa ei tarvita juuri lainkaan. Verkkokaupan kiinteät kulut ovat mitättömät, siinä ei ole kiinteistöstä aiheutuvia kuluja. Verkkokauppa on vain palvelimelle asennettava ohjelma. Parhaimmillaan verkkokauppaohjelmisto on ilmainen. Hinnaksi muodostuu näin olleen ainoastaan webhotellin kuukausimaksu. Hommaa ei kuitenkaan kannatta jättää siihen, että perustaa verkkokaupan ja alkaa odotella myyntilukujen kasvua. Myyjän tulee huolehtia markkinoinnista eli siitä, että ihmiset löytävät verkkokaupan. Lisäksi asiakkaita on palveltava kannattaa vastata kaikenlaisiin tiedusteluihin, koska ihmiset eivät osta sikaa säkissä. Erityisen tärkeää verkkokaupalle on löydettävyys eli hakukoneoptimointi on kaiken A ja O. Kokeile muutamaa hakua neitistä tyyliin: nahkaneula. Ensimmäisenä tai ensimmäisten tulosten joukossa on kauppa, josta nahkaneulan voi ostaa. Kakkosena oleva kauppa häviää ihan pikkaisen, mutta ehkä jopa ratkaisevasti. Vielä huonommassa asemassa on kauppa, joka löytyy vasta seitsemänneltä välilehdeltä.

5 5 Lopuksi vielä tilastoa. "Target Marketing Magazinen" mukaan ihmiset löytävät usein tarvitsemansa yrityksen internetin kautta. Ylivoimaisesti paras tapa löytää yritys on hakukone (46 %). Siksi ei ole turhaa puhua hakukoneiden optimoinnista. Kuluttajan näkökulmasta verkkokauppa on erityisen kätevä, kun ostat sellaisia tuotteita, joita ostat todella harvoin. Isostakaan kaupungista ei välttämättä löydy etsimääsi tuotetta, mutta netti on isoakin kaupunkia vielä laajempi. Varsinkin joulun alla monilla verkkokaupoilla riittää töitä ruuhkaksi asti. Maksutavatkin ovat kehittyneet. Ulkomaisissa kaupoissa ratkaisuna on Visa, mutta kotimaassa onnistuu verkkopankin kautta. Lisäksi kuljetustavoissa löytyy valinnanvaraa. Nykyisin voi valita mitä kautta tuote saapuu kotiin. Verkkokaupoissa on kovaa hintakilpailua, koska on olemassa erilaisia palveluita, joissa hintaa voidaan vertailla. Katso esim. seuraavat:

6 Prestashop PrestaShop on avoimen lähdekoodin ohjelma, mikä tarkoittaa suuren määrän kehittäjäjoukon aktivoitumista ympäri maailman. PrestaShopilla on tuki CSV-listoille eli tuotteita voi tuoda sitä kautta suoraan järjestelmään. PrestaShopille löytyy useampi kieliversio, ja valuuttojakin saa vaihdettu itselle sopivaksi. Prestashop mainostaa itseään web 2.0 verkkokaupaksi, joten sen pitäisi olla varsin interaktiivinen. (Verkkokauppa PrestaShop.) Prestashop käyttää moduuleja, joista koko kaupan ulkoasu kootaan. Homma perustuu laatikoihin, joiden järjestys on vapaasti muutettavissa. Avoimen lähdekoodin ohjelmistona Prestashop on täysin muokattavissa. Se tukee pretty url rakennetta, eli mahdollistaa selkokielisten ja loogisten verkko-osoitteiden käytön. (Verkkokauppa PrestaShop.) Prestashopista löytyy mahdollisuus myös SSL-suojauksen aktivoimiseen. Tämä on luottamusta herättävä tekijä asiakkaan silmissä. Huomaa, että sivujesi palveluntarjoajan täytyy tukea SSL-suojausta. (Verkkokauppa Presta Shop.) Prestashop tarjoaa mahdollisuuden PayPal-maksuihin ilmaiseksi erikseen asennettavalla lisämoduulilla. Aivomatic Oy tarjoaa prestashoppiin ilmaisen lisäosan, joka mahdollistaa maksun suorittamisen ennakkoon viitenumerollisella tilisiirrolla. Lisäksi Aivomatic Oyn tuottaman FipnPsSvm-ohjelmiston ja Suomen Verkkomaksut Oy:n palvelun avulla on mahdollista ottaa käyttöön maksutapoja: Verkkopankkimaksut, Maksu- ja luottokorttimaksut, Lasku ja osamaksu. (Verkkokauppa Presta Shop.) Prestashop lyö vielä varmasti läpi. Alusta on täynnä mitä ihmeellisimpiä ominaisuuksia ja palveluita aina pikkuriikkisiin yksityiskohtiin asti, ja mikä parasta, yhtään olennaista toimintoa ei näytä puuttuvan. (Verkkokauppa Presta Shop.) Rahalla on mahdollista ostaa valmiita logoja, ulkoasuja ja sovelluksia. Ulkoasujen ja valmiiden ratkaisuiden ympärille on myös syntynyt kilpailuja, joka pitää hinnat edullisina. Muutamia esimerkkejä PrestaShopilla tehdyistä kaupoista

7 Kotisivukone Kotisivukoneen verkkokauppaohjelmiston arvolisäverollinen hinta on 29, 90 /kk. Hintaan sisältyy myös kotisivut. Verkkokaupan pystyttäminen onnistuu jopa kymmenessä minuutissa. Näin sivusto mainostaa. Verkkokaupan perustaminen onnistuu kymmenessä minuutissa Ei avausmaksua - edullinen kuukausimaksu Verkkokaupan suunnittelussa on huomioitu erityisesti palvelun helppokäyttöisyys Soveltuu sekä pienille että isoille yrityksille ja organisaatioille Kotisivukone on luotettava ja testattu palvelu, jonka toimivuus on taattu Selkeät suomenkieliset käyttöohjeet Voit liittää verkkokauppaasi verkkopankki- ja luottokorttimaksut Palvelun kokonaishinnaksi tulee vuositasolla 358 euroa Smilehouse ja Wosbee Wosbee on yksinkertaisin tapa aloittaa tuotteiden myynti verkossa. Itse ohjelmisto on ilmainen, suomenkielinen ja helppokäyttöinen ja kaiken lisäksi kaupan ylläpito palvelimella ei maksa mitään. Vaikka Wosbee ei olekaan avoimen lähdekoodin ohjelma, on se hyvin pitkälle muokattavissa toiminnoiltaan ja ulkonäöltään persoonalliseksi. Wosbeeta ylläpitävä ja kehittävä Smilehouse hoitaa teknisen perustuen, mutta muun joutuu käyttäjä itse muokkaamaan. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska säädöt ovat yksinkertaisia ja valmiilla pohjilla pääsee ainakin alkuun. Ja tästähän on ohje tuolla: Omaverkkokauppa Omaverkkokauppa on Vilkas Groupin tuote. Omaverkkokauppa -palveluita käyttää jo kolmasosa Suomen aktiivisista verkkokaupoista. Palvelu on suomenkielinen ja halutessaan

8 8 verkkokaupan voi saada avaimet käteen periaatteella. Päällisin puolin vaikuttaa hyvin tuotteistetulta palvelulta, jolla on tietysti myös hintaa vähintäänkin 39 euroa kuukaudessa. Tuossa yksi kauppa malliksi. Kaupan osoite: Valmiskauppa Yli 500 Valmiskauppaa käyttävää verkkokauppiasta ei ole väärässä. Valitsemalla valmiskaupan sinulla on markkinoiden paras työkalu nettimyyntiin tänään ja tulevaisuudessa. Tämäkin on maksullinen eli ainakin 35 ekua kuukaudessa tulee hintaa. Sivuille on hyvin poimittu mukaan menestystarinat:

9 9 Ja tuossa yksi esimerkki: Lisää tietoa verkkokaupoista df

10 10 2. PrestaShopin vaatimukset ja alkutoimet Prestashopin vaatimukset on lyhyesti lueteltu alla: * Apache webpalvelin * PHP 5.0 tai uudempi * MySQL tai uudempi Kun teemme omalla koneelle asennuksen, täyttyvät vaatimukset. Koneellasi pitää olla asennettuna esim. WAMP, XAMPP tai MAMP. Wampin ohje: XAMPPin ohje: Wampissa olisi hyvä tarkistaa, ettei virheitä näytetä. Poista siis PHP asetuksista display errors ja Apachen asetuksista päälle kannattaa laittaa rewrite moduuli. Kannattaa myös tehdä valmiiksi kansio prestashop palvelin www rootiin. Sitten onkin enää jäljellä viimeinen osuus eli tietokannan luominen. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa webpalvelin päälle ja surffaat osoitteeseen localhost. Jos kaikki on oikein eli webpalvelin käynnissä ja Skype kiinni näet sivun alareunassa tärkeän linkin. Napsauta sit.

11 11 Valitse Käyttöoikeudet. Lisää uusi käyttäjä. Sitten tiedot. Sitten tärkeä valinta. Valitse kaikki.

12 12 Lopuksi siirry.

13 13 3. PrestaShopin asennus Suunnista sivulle: Valitse painike Download. Sitten tiedot, jotta pääset imuroimaan. Valitaan viimeinen vakaa versio. Yleensä aina nain, että uusin versio, jos se on vakaa ja tuotantoa varten. Pura paketti. Tässä käytetty ohjelmaa Winrar.

14 14 Pura paketti, kun se on latautunut koneellesi. Tallenna kansioon Prestashop. HUOM! Polku on tärkeä eli wamp -> www ->prestashop.

15 15 Avaa kansio prestashop. Kopioi sisältö ja liitä se yhtä tasoa ylemmäs.

16 16 Poista lopuksi kansio prestahop. Eli nyt lopputulos kuten alla. Tätä vaihetta ei ole pakko tehdä, mutta sen etu on lyhyempi www-osoite. Nyt kaikki on valmista asennusta varten. Siirry osoitteeseen, johon laitoit PrestaShopin eli näin kuten alla.

17 17 Hyväksy lisenssiehdot ja paina Next. Sitten, jos kaikki kunnossa niin pelkkää vihreää.

18 18 Jatka painikkeella Next.

19 19 Syötä tietokannan tiedot ja paina Verify now. HUOM! Database server on lähes aina localhost. Database name on luomasi tietokannan nimi. Login tarkoittaa luomaasi käyttäjätunnusta. Sitten sähköposti kohilleen. Laita tiedot kohilleen.

20 20 Loput tiedot kohilleen ja Next. HUOM! Jos asennus tökkää tässä vaiheessa on syynä ruksi ruudussa Receive notifications by . Varsinkin omalle koneelle asennettaessa kannattaa ruksi jättää pois, ainakin ellet ole asentanut sähköpostipalvelinta.

21 21 Sitten valmista. Poista vielä kansio Install. Poista myös readme tiedostot.

22 22 Nimeä admin kansio uudestaan. Sitten voitkin mennä tutkimaan kauppaasi. Ota kieleksi Suomi.

23 23 4. Kokeile tilata tuotteita Siirry kassalle. Luo itsellesi uusi tili. Sitten tietoja kehiin.

24 24

25 25 Sitten seuraava. Ja näin jatkamme kunnes tulee maksutavan valinta. Lopuksi vahvistat tilauksesi.

26 26 5. Aloitussivu HUOM! Ylläpidon osoite on oletusarvoisesti sivun osoite/admin. Tietoturvasyistä kansion admin nimi on kuitenkin vaihdettava. Esim. tässä sen nimi on kissa. Kun kirjaudut ylläpitoon näet seuraavanlaisen näkymän. Video kannattaa katsoa, koska siinä perusasiat käydään läpi. Toinen kohta, johon kannatta kiinnittää huomiota on oikealla alhaalla.

27 27 Laita kuntoon ainakin eka kohta eli URL rewriting. Klikkaa sitä ja sitten asetukset. HUOM! Varmista, että sinulla on rewrite moduuli ennen kuin kytket toiminnon päälle. Mistä on kyse? Ehkä kuvat kertovat sen parhaiten. Ylemmässä kuvassa rewrite moduulia ei ole otettu mukaan ja siksi osoittessa kysymysmerkki, yhtäsuuri merkki ja vieä numero. Alemmassa kuvassa näemme heti mistä on kyse eli tuoterymästä musiikki ja myytävä tuote on ipod.

28 28 Sivun alareunassa näet myös kaupan myynnin.

29 29 6. Catalog eli tuoteluettelo Tuoteluettelo on koko verkkokaupan ydin. Tuotteet lajitellaan luokkiin eli kategorioihin. Pääkategoria on home, jonka alle muut kategoriat sijoitetaan Lisää kategoria Uuden kategorian eli luokan lisäät painamalla painiketta Add a new subcategory. Sen nimi on siksi subcategory, koska se pääkategoria on Home. Lomakkeelle syötät tiedot.

30 30 Kuva on tietysti hyvä lisä (ks. yllä olevaa kuvaa, kohta Image).

31 Kategorian muokkaaminen Kirjoitusvirheiden ja muidenkin virheiden osalta on hyvä sellainen toiminto kuin muokkaa. Voit muokata kaikkia kategorioita valitsemalla kynän kuvakkeen Kategorian poistaminen Kategorian saat poistettua painamalla roskapöntön kuvaketta.

32 Muuta kategorioiden järjestystä Tuotteiden järjestystä muutat oikealla olevilla nuolipainikkeilla. Luokka siirtyy alaspäin tai ylöspäin nuolenkärjen mukaisesti Uuden tuotteen lisääminen Tuotteet ovat sitten hieman alempana. Sitten kenttiin tiedot.

33 33 Prestahop on huomioinut myös sen mahdollisuuden, että tuote olisi suoraan ladattavissa palvelimelta. Muista sijoittaa tuote johonkin kategoriaan.

34 34 Laita myös tuotteiden määrä Tuotteen attribuutit ja ryhmät Tässä osiossa on kyse siitä, ettei pelkästään osteta tuotetta vaan valitaan sille ominaisuus. Esimerkiksi luistin ei ole vain luistin. Sille pitää voida valita myös koko. Samoin jääkiekkomailassa pitää voida valita joko leftin tai rightin maila. T-paidoissa on voitava valita ainakin koot S,M,L ja XL. Tuotteen attribuutit löytyvät välilehdeltä. Entuudestaan siellä on nämä, jotka alla.

35 35 Uusi ominaisuus lisätään painikkeella Add attributes group. Laitetaan vaikka kengännumero. Seuraavaksi laitamme koot paikoilleen.

36 36 Muista valita mihin ominaisuuksiin liität uutta valintaa. Attribuutit eli ominaisuudet ovat sitten valittavissa niiden tuotteiden osalta, joihin ominaisuus on liitetty. Vinkki! Erilaisten ominaisuuksin ryhmittely onnistu kätevästi automaattityökalulla. Valitset tuoteet -> Combinations -> Product Combinations generator Valmistaja Valmistajilla on oma välilehtensä.

37 Tavarantoimittajat ja valmistajat Tavarantoimittajat löytyvät kohdasta Suppliers. Ja sielläkin on entuudestaan mallia. Valmistajat vastaavasti kohdasta Manufactures.

38 Seuranta Seurannan merkitys on lähinnä siinä, että se poimii virheet kuten esim. tuotteet, jotka eivät kuulu mihinkään tuoteryhmään. Ja tältä sen tulisi näyttää. Mutta, jos tuote on lopussa on siitä ilmoitus Stock movements eli varaston tilanne PrstaShop seuraa myös sitä, että kuinka paljon tavaraa on. Eli kun tavaraa menee kaupaksi niin se poistuu varastosta. Vastaavasti uudet tuotteet voidaan lisätä varastoon. Ihan ensimmäisesi kannattaa laittaa Stick movement reasonin kohdalle tiedot oikein.

39 39 Kannatta myös varautua siihen, että varastosta pitää poistaa tavaraa. Ja sitten seuraat tilannetta.

40 40 Tuotteiden lisäämiset määrän osalta tapahtuu kuitenkin tuotteen päivittämisen kautta. Jos tuotteelle on määritelty ominaisuuksia kuten esim. väri tapahtuu päivitys toista kautta. Valitse ensin Catalog.

41 41 Sitten valitset tuotteen muokkauksen. Sitten valitset välilehden Combinations. Sitten muokkaukseen.

42 42 Sitten se on siinä yläpuolella muokattavissa.

43 43 7. Customers eli Asiakkaat Tällä välilehdellä näet ketkä ovat rekisteröityneet verkkokauppasi. Voit muokata asiakkaan tietoja tuttuun tapaan kynä kuvakkeella. Sitten vaan muokkaamaan.

44 44 Voit poistaa asiakkaan roskatynnyri painikkeella. HUOM! Tehdyt tilaukset eivät poistu, vaikka asiakas poistuukin.

45 Asiakkaiden ostoskorit Asiakkaiden ostoskorit löytyvät kohdasta Shopping carts. Tilausta napsauttamalla pääsee lisätietoihin.

46 Asiakkaiden ryhmittely Asiakkaille voi luoda omia ryhmiä. Luodaan ryhmä jäsenet. Ja laitetaan vielä alennusta.

47 47 Ja sitten lopuksi valitaan käyttäjiä ryhmään. Ja sitten oikealta.

48 48 Ja sitten ruksi ruutuun.

49 49

50 50 8. Orders eli tilaukset Täältä näet mitä on tilattu, mitä on maksettu ja mitä on toimitettu Laskut Usein on tarve saada laskut esiin paperimuotoon. Täältä ne tiedot löytyvät.

51 51 Voit myös kaiva esiin maksetut laskut eli maksettu pankkitilille Palautukset ja hyvitykset Jotta palautukset toimivat on kyseinen toiminto aktivoitava. oletusarvoisesti se on pois päältä.

52 52 Lisäksi tuotteen pitää olla toimitettu eli delivered.

53 53 Sitten asiakas valitsee Tilaukset. Sitten asiakas valitsee lisätiedot.

54 54 Sitten palautus näkyy kohdassa. Mercandise returns.

55 55 Sitten tuotteiden kohdalla luodaan hyvitys. Credit slip tarkoittaa rahojen palautusta ja voucer hyvitystä, jolla voi ostaa samalla määrällä rahaa muita tuotteita.

56 Kommunikointi asiakkaan kanna eli palautteet Palautteet löytyvät kätevästi kohdasta Customer messages. Sitten vaan napsautat palautteita lukemaan / vastaamaan.

57 57

58 58 9. Payment eli verot ja valuutat Pääsivulla näkyvät valuutat ja erilaiset rajoitukset. Yksinkertaistetaan kauppaa sen verran, että muutetaan kaikki euroiksi maksutavasta riippumatta.

59 59 Ja maista otamme vain Suomen Valuuttakurssit kaupassa voi olla useita valuuttoja. Täss kuvassa euro, mutta lisää saa jos tarvitsee.

60 60 Vinkki! Voit päivittä kaiki käyttääsi valuuttakurssit painikkella Update currency rates.

61 verot verot löytyvät kohdasta Taxes Etukupongit Etukupongeilla voi saada alennusta, kun tietää koodin.

62 62 Uuden etukupongin lisäät kätevästi painikkeella Add new. Ja sitten määrittelemään.

63 Toimitustavat Toimitustavoissa on kyse siitä, että kuinka asiakas saa tuotteen. Suomessa voisi olla vaikka posti, matkahuolto ja nouto paikan päältä. Toimitustavat ovat välilehdellä Carriers. Uusia saat painikkeella Add new.

64 64 Vinkki Luo ensin painorajat. Sitten valitset Shippin

65 65 Ja sitten sivun alareunassa.

66 Moduulit Moduulien avulla saa lisätoimintoja sivuillesi. Sieltä löytyvät esim. maksutavat. Tarkista, että pankkiyhteys on valittuna ja laita asetukset kuntoon. Yksi hyvä lisä on Paypal Laatikoiden paikkojen muuttaminen Prestashopin laatikoiden eli sivuelementtien muokkaus käy kätevästi. Valitset Positions.

67 67 Sitten oikealta löytyy kohta Live edit. Nyt elemnttien paikat ovat raahattavissa ja poistettavissa.

68 68 Muokkausen tallennus (save) ja peruuminen (Close Live edit) ovat ihan sivun oikeassa alalaidassa.

69 Työntekijät

70 Kieliasetukset kuntoon. Kuten huomasit, sivuilla on vielä keskeneräisyyttä käännöksien osalta ja jopa virheitä. Ne kannattaa korjata pikimmiten. Pääset kieliasetuksiin menemällä hallintopaneelin osoitteeseen. Eli se osoite, joka oli alun perin admin, mutta joka oli pakko muuttaa tietoturvan vuoksi. Siellä sitten kohtaan Tools. Valitse translations. Napsauta suomen lippua.

71 71 Lähteet Verkkokauppa Presta Shop. (2010). [Online

Suomen Valmispalvelut Oy. Pikaopas Valmiskaupan perustamiseen. www.valmiskauppa.fi / pikaopas / päivitetty 8.7.2010 Sivu 1 / 18

Suomen Valmispalvelut Oy. Pikaopas Valmiskaupan perustamiseen. www.valmiskauppa.fi / pikaopas / päivitetty 8.7.2010 Sivu 1 / 18 Pikaopas Valmiskaupan perustamiseen www.valmiskauppa.fi / pikaopas / päivitetty 8.7.2010 Sivu 1 / 18 Tervetuloa Valmiskauppiaaksi Tämä ohje kertoo miten Valmiskaupalla perustetaan verkkokaupan helposti.

Lisätiedot

tervetuloa internetiin:

tervetuloa internetiin: Tässä osassa opit rakentamaan omat kotisivut lisäämään tekstiä ja kuvia valitsemaan teeman liittämään taustan kotisivuille Toinen osa antaa apua kotisivujen rakentamisessa yhdistyksen tai kerhon käyttöön.

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle 27.4. 2015 OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle Tämä ohje on niille kouluttajille, jotka aktivoivat koulutusten väli- ja päättöpalautteita ja tarvittaessa kommentoivat palautteita Jos oppilaitoksesi

Lisätiedot

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tentti Tentti -työkalun avulla opettaja voi laatia tentin, jonka tulokset tallentuvat Moodleen. Tentissä on mahdollista käyttää erilaisia kysymystyyppejä: monivalintakysymyksiä, tosi/epätosi -väittämiä,

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle AALTO-YLIOPISTO TEKNILLINEN KORKEAKOULU Informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle Kandidaatintyö 13.11.2010 Markus Väänänen

Lisätiedot

Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille

Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille Sisältö Pakollinen taustatyö ennen toteutusta... 4 Miten FB-sivu yritykselle perustetaan?... 5 Sivun muokkaaminen... 8 Tietojen

Lisätiedot

Onko tietokoneesi turvallinen?

Onko tietokoneesi turvallinen? Kotiope.com atk-apu kotonasi p. 045 349 05 99 Aarno Hyvönen 1/11 Onko tietokoneesi turvallinen? Jos haluat varmistaa tietokoneesi luotettavan toiminnan, huolehdi seuraavista asioita: 1. Ohjelmien päivitykset.

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Paragon NTFS -tuki Mac OS X:lle

Paragon NTFS -tuki Mac OS X:lle PARAGON Software GmbH Heinrich-von-Stephan-Str. 5c 79100 Freiburg, Germany Tel. +49 (0) 761 59018201 Fax +49 (0) 761 59018130 Internet www.paragon-software.com E-mail sales@paragon-software.com Paragon

Lisätiedot

Streamaus eli suoratoisto versio 1.0

Streamaus eli suoratoisto versio 1.0 1 Streamaus eli suoratoisto versio 1.0 Jari Sarja Tammikuu 2011 2 Sisältö 1. Johdanto... 4 2. Palvelut... 5 2.1. Bambuser... 5 2.2. Qik... 9 2.3. Justin.tv... 10 2.4. Ustream... 11 2.5. Livestream... 16

Lisätiedot

ASTERI KIRJANPITO WINDOWS-OHJELMA. Päivitys 10.9.2001 JA EURO-OHJEITA

ASTERI KIRJANPITO WINDOWS-OHJELMA. Päivitys 10.9.2001 JA EURO-OHJEITA ASTERI KIRJANPITO WINDOWS-OHJELMA Päivitys 10.9.2001 JA EURO-OHJEITA Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Keskus (09) 350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 00700 HELSINKI Fax. (09) 351 5532 0400 505 596,

Lisätiedot

EXCEL VBA-OHJELMOINTI. Aki Taanila

EXCEL VBA-OHJELMOINTI. Aki Taanila EXCEL VBA-OHJELMOINTI Aki Taanila 27.9.2013 Sisältö Johdanto... 1 Varoitus... 2 Developer/Kehitystyökalut... 2 Makrosuojaus... 2 1 Nauhoitetut makrot... 3 1.1 Makron nauhoittaminen... 3 1.2 Makron suorittaminen...

Lisätiedot

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Kirjoittanut: Otto Kekäläinen, Teemu Sivonen ja Kimmo Suutala. Tekijänoikeudet: Opas perustuu Ubuntu tutuksi -wikikirjaan: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä Linux on?... 2 1.1. Vahvuudet ja heikkoudet... 2 1.2. Tietoturva... 3 1.3. Linux-ohjelmat vs. Windows-ohjelmat... 3 1.4. Erilaiset jakeluversiot (distribuutiot eli distrot)...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Kuvittele maailma, jossa planeetan jokaisella asukkaalla on vapaa ja ilmainen pääsy kaikkeen inhimilliseen tietoon.

Kuvittele maailma, jossa planeetan jokaisella asukkaalla on vapaa ja ilmainen pääsy kaikkeen inhimilliseen tietoon. Kuvittele maailma, jossa planeetan jokaisella asukkaalla on vapaa ja ilmainen pääsy kaikkeen inhimilliseen tietoon. Jimmy Wales Tervetuloa Wikipediaan Wikipedia on maailman laajin tietosanakirja. Sitä

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas

Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas Sonera Yrityssähköposti Sonera Työtila Sonera Toimistoviestintä 27.11.2012 Sisältö 1/39 Sonera Toimisto -palveluiden pääkäyttäjän opas 27.11.2012 1 Perusteet... 4 1.1

Lisätiedot

Visma Monipankki. Käyttäjän käsikirja

Visma Monipankki. Käyttäjän käsikirja Visma Monipankki Käyttäjän käsikirja Oppaan päiväys: 10.10.2011. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

RESERVATION. Asiakaslähtöiset hankkeet 1. Heidi Rastas Jari-Matti Seppälä Riikka Vesander. Raportti Huhtikuu 2013

RESERVATION. Asiakaslähtöiset hankkeet 1. Heidi Rastas Jari-Matti Seppälä Riikka Vesander. Raportti Huhtikuu 2013 RESERVATION Asiakaslähtöiset hankkeet 1 Heidi Rastas Jari-Matti Seppälä Riikka Vesander Raportti Huhtikuu 2013 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Luonnontieteiden ala 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 JÄRJESTELMÄT...

Lisätiedot