Hengen uudistus / puhe iltajuhlassa Hyvinkäällä KT, pappi, Teemu Laajasalo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hengen uudistus / puhe iltajuhlassa Hyvinkäällä 4.8.2012 KT, pappi, Teemu Laajasalo"

Transkriptio

1 1 Hengen uudistus / puhe iltajuhlassa Hyvinkäällä KT, pappi, Teemu Laajasalo LÄMMITTELY Tulin suurella epäilyksellä äsken sisään tänne; epäilin, olenko sittenkään oikeassa paikassa. Tiesin kyllä, että Hyvinkäällä evankelis-luterilainen kirkko on pyramidin muotoinen. Sen sijaan tullessani sisään huomasin, että sali oli aivan täynnä ihmisiä. Ja mikä ihmeellisintä, ihmiset olivat iloisia siksi olinkin lähes varma, että olen väärässä paikassa. Epäilyjä lisäsi myös kun katsoin, että tilaisuutta juontaa joku pappi, jolla on papinpaita päällä ja farkut jalassa. Epäilin, että kukaan oikea evankelis-luterilainen pappi ei voisi olla niin härski ja häpeämätön, että monista piispavieraista huolimatta olisi tuollaisessa asussa kirkossa. Sitten huomasin, että sehän on Pasi Jaakkola Turusta, että taidan mä sittenkin olla oikeassa paikassa. ALKUKERTOMUS Tästä aivan kulmalta on jäänyt muutaman vuoden takaa mieleen ihmeellinen näky. Paikka oli tuossa vieressä Hyvinkään Lidlin piha ja ajankohta taisi olla 2007 alkutalvi.

2 2 Katselin, kuinka kansanedustajaehdokas seisoo kylmässä loskassa kauppakeskuksen parkkipaikan reunassa. Nahkapohjakengät jalassa, paperinippu kädessä. Vartija on heittänyt ulos tuulikaapista ja sanonut vielä, että parkkipaikkakin on julistusvapaata vyöhykettä. Että pitää mennä reunaan asti. Ihmisiä ei oikein kulje ja ne jotka kulkevat eivät pysähdy tai tuhahtelevat. Ehdokas näyttää toivovan, että tulisi edes huutelijoita tai kylähulluja. Mutta ei tule, tyhjää ja märkää on. Ja ehdokas yrittää silti motivoitua jakamaan omia kuviansa hymyllä, joka yrittää kertoa, että mä oon hyvä tyyppi. Ajatelkaa ystävät, jos tälle edustajaehdokkaalle tulisi hetkeksi ajatus, että mitä jos tämä kaikki on turhaa? Mitä jos nämä kaikki nöyryytykset ovat turhia? Mitä jos se euroa, jonka itse otin lainaa ja käytin tähän kampanjaan onkin turhaa? Mitä jos se perheen loma-aika jonka uhrasin tähän, menikin hukkaan, jos se olikin turhaa? Mitä jos kaikkien kavereiden ja puolituttujen valjastaminen tähän kiusalliseen verkostomarkkinointiin onkin ollut turhaa?

3 3 Ja ajatelkaa, miltä tuntuisi kun tämä edustajaehdokas tässä mielentilassa katsoisi uutisia ja näkisi vaalidosentin tilastot, joiden mukaan hänen on käytännössä mahdotonta päästä sisään. Että tästä ja tästä vaalipiiristä pääsee ehdokkaan puolueesta vain pari kokenutta isoa nimeä läpi, jos hekään. Rakkaat ystävät, tämä ehdokas jaksaa seistä loskassa kuuntelemassa nöyryytyksiä vain koska hänellä on ajatus: vielä kerran. Vielä kerran minä ajan mustalla ministeriautolla tämän parkkipaikan ohi. Vielä kerran minä muistelen tätä ponnistusta paitsi ahdistuksella myös kunnioituksella. Vielä kerran. Kai tämän voisi kiteyttää: Onnistumisen toivo on tärkeämpää kuin epäonnistumisen pelko. Onnistumisen toivo on tärkeämpää kuin epäonnistumisen pelko. Toivohan on hyve. Ja hyveet eivät kuulu tiedon piiriin, eivät tunteen piiriin, vaan ne kuuluvat tahdon piiriin. Niin ainakin, jos uskomme antiikin isoja miehiä. Siksi alttarin kysymys rakkauden hyveen äärellä vihkihetkessä ei ole:

4 4 Tiedättekö millä tilastomatemaattisella todennäköisyydellä tulette olemaan yhdessä vuosikymmeniä? Alttarin kysymys ei ole, tunnetko suurta huumaa vielä tulevaisuuden vuosina? Alttarin kysymys on: tahdotko? Toivo ei siis ole riippuvaista tiedosta, ei tunteesta vaan tahdosta. Ja tahto on ainoa, mikä ihmisellä on täydellisen vapaa. Tahdommeko toivoa? Onnistumisen toivo on tärkeämpää kuin epäonnistumisen pelko. ONNISTUMISEN TOIVO JA EPÄONNISTUMISEN PELKO KIRKOSSA Miten onnistumisen toivo ja epäonnistumisen pelko näkyvät kirkossa? Miten onnistumisen toivo ja epäonnistumisen pelko näkyvät meidän työssämme? Kun avaa lehden voi olla varma, että kirkkoa lyödään vähintään viikoittain. On tilastotietoa, on tunnearvioita, on varmoja analyysejä. Kun edellinen kohu on vasta puoliksi käsitelty niin

5 5 seuraava jo tulee: suvivirsi, rippikoulujen suosio, uskonnonopetuksen asema, kirkkohäiden muutokset. Kun kirkosta puhutaan, sävy on negatiivinen. Silmiinpistävää on, että negatiivinen sävy ei ole pelkästään kriittisesti valtaan suhtautuvassa journalismissa, vaan myös kirkon omassa puheessa. Kun pappi haluaa olla fiksu se rupeaa kritisoimaan kirkkoa. Näinhän se on, lehdet on täynnä pappien viisastelua että menee huonosti ja se on kyllä ymmärrettävää. Ja kun pappi haluaa olla tosi fiksu se menee kirkolliseen lehteen suojatyöpaikkaan journalistiksi ja rupeaa kritisoimaan kirkkoa. Olen usein pohtinut ääneenkin ja ehkä vähän liian kovaankin ääneen miksi puhe kirkosta on niin synkistelevää. Miksi me, joiden pitäisi kiinnittyä Apostoli Paavalin toivon hyveeseen emme siinä onnistu. Missä on meidän onnistumisen toivo? Missä on se onnistumisen toivo, joka voisi pitää meidät pystyssä kun me seisomme loskassa yksin ja typeryksinä tyrkytämme olemattomille ihmisille viestiämme. Missä on se toivo kirkkona ja kristittyinä?

6 6 Miksi niin usein olemme kyvyttömiä muistamaan, että meillä on siniristilippu, tuplapalkka sunnuntaina, kristilliset vaakunat ja elämme vuotta, joka lasketaan Kristuksesta. Miksi me emme saa nostetta siitä, että kirjakieli, sairaalalaitos, kansakoulu, koululaitos, yliopisto, osin nykymuotoinen oikeuslaitos, päiväkodit, perheneuvottelutoiminta, kriminaalisovittelutyö ja nuorisotyö ovat kirkon piiristä nousseita kulttuurituotteita Suomen tukipylväitä. Miksi niin usein unohdamme, että tässä uudessa monikulttuurisessa Suomessa yhä edelleen noin 80% kuuluu kirkkoon. Ja vastasyntyneistä noin 80% kastetaan. Ja melkein puolet alle kouluikäisistä osallistuu kirkon kerhoihin ja toimintaan. Kirkkoon sitoudutaan. Siis aikana, jolloin puolueiden ja kansalaisjärjestöjen väkimäärät keskimäärin romahtavat, aikana jolloin sitoutuminen lehtitilauksiin tuntuu liian kovalta vaatimukselta, aikana jolloin nuorten aikuisten lehti-ikonit kaatuvat, aikana jolloin ravintolat ja brändit keksitään vuosittain uudelleen. Suhteessa kaikkeen tähän, miksi meillä ei ole onnistumisen toivoa?

7 7 EPÄONNISTUMISEN PELKO Olen ymmärtänyt jotain. Avain ei ole siinä, että meillä ei ole riittävästi onnistumisen toivoa. Avain on siinä, että meillä ei ole riittävästi epäonnistumisen pelkoa. Meillä ei ole epäonnistumisen pelkoa. Meillä ei ole pelkoa täydellisestä katastrofista. Meillä ei ole yksilöinä oikeaa henkilökohtaista mitattavaa tulosvastuuta. Siis ei taloudellista, ei moraalista eikä hengellistä mitattavaa tulosvastuuta. Meillä ei ole sitä yrittäjän epäonnistumispelkoa, pelkoa konkurssista, siitä että koti ja kaikki menee ja jää loputon piikki. Meillä ei ole paperikonemiehen pelkoa siitä, että 20-vuotinen työpaikka menee ja asuntolaina jää. Ei meillä ole tätä pelkoa. Mitä enemmän rahaa, sitä vähemmän huolta ystävät näin se menee myös kirkossa. Vuonna 1975 kirkkoon kuului 92% suomalaisista, vuonna 2010 kirkkoon kuului 77% suomalaisista.

8 8 Vuonna 1975 työntekijöitä oli 11000, vuonna 2010 työntekijöitä oli Eli samaan aikaan kun väkeä on vähentynyt 15%, työntekijöitä on lisätty 100%. Ei ole kuulkaa mitään huolta. Ja vuonna 1975 kirkon ydintoimintoihin osallistui radikaalisti enemmän väkevä kuin Ja tästä porukasta puolet tekee hengellistä työtä. Eli puolet tekee ei-hengellistä työtä? Kirkossa? Ei kuulkaa ole mitään huolta. Ja kun menee huonosti, niin kirkon tutkimuskeskus tekee siitä huonosti menemisestä tutkimuksen. Ja kun menee huonosti niin kirkon tiedotuskeskus kertoo sen ihan kaikille. Ei ole huolta ystävät. Huomisen evankeliumi uskollisesta ja viisaasta taloudenhoitajasta (Luukas 12) on meille kirkollisille läskiporsaille aivan hirvittävää luettavaa. Aivan hirvittävää. Jos palvelija tietää, mitä hänen isäntänsä tahtoo, mutta ei varaudu siihen eikä toimi hänen tahtonsa mukaan, hän saa monta raipaniskua. (...) Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan, ja jolle on paljon uskottu, se pannaan paljosta vastaamaan.

9 9 Tämäkin sali kuulkaa on täynnä porukkaa, jolla on takamus piiskasta vielä kerran punaisena. Näin se menee. Jos evankeliumi on totta niin näin se ystävät menee. Meillä on kaikkein suurimmat resurssit ja kaikkein pienin huoli. Pääkaupunkiseudulla on paljon seurakuntia, joissa 25 vuotta sitten kuului n. 90% kirkkoon ja nyt kuuluu n. 60% kirkkoon. Missä on vika? Tietenkin seurakuntalaisissa. Mehän löydämme syyn seurakuntalaisista. Ne ovat liian vihreitä, ne ovat liian punaisia tai ne ovat liian mustia. Missä on se ihminen, joka voisi suoraan sanoa, että se syy on kirkkoherran epäonnistuminen. Maasto on varmasti vaikea, mutta voisiko ajatella, että johtaja on epäonnistunut. Hänellä on ollut loistava tuote, ainutlaatuiset välineet ja ylenpalttisesti työntekijöitä. Mutta ei: kirkossa asiakas on aina väärässä. Ja mä tarkoitan tällä sitä, että me ollaan valmiita vaikka vaihtamaan koko teologia ja muuttamaan Jumala vaikka neliyhteiseksi, kunhan meidän toimintatapojen ei tarvitse muuttua.

10 10 Kunhan meidän ei tarvitse kiinnostua ihmisistä, kunhan saamme olla turvallisesti omassa kopissamme luukut kiinni. Meillä on kaikkein suurimmat resurssit ja kaikkein pienin huoli. Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan, ja jolle on paljon uskottu, se pannaan paljosta vastaamaan. Nämä ovat hirvittävät sanat meidän kannaltamme. Sielun huoli. Ongelma on se, että tämä mitatun vastuun puute heijastuu suoraan meidän hengelliseen viestiimme. Kun meillä ei ole epäonnistumisen pelkoa omasta työstämme, ei meillä ole sielun huolta. Siis sitä vapaiden suuntien saarnamiehen huolta, että joku joutuu helvettiin, jos emme ehdi. Meillä ei ole aitoa huolta siitä, että jos emme saarnaa oikein ja rakasta oikein ihmiset eivät pääse taivaaseen. Ja kun tätä huolta ei ole, puhe Jumalasta muuttuu turhaksi. Pelosta vapaana oleminen, huolettomuus on ihana asia. Siis se huolettomuus, että annamme huolemme Taivaan Isän

11 11 kannettavaksi. Mutta me olemme ymmärtäneet huolettomuuden väärin. Me olemme ymmärtäneet sen juuri niin mistä vanha virsikirja varoittaa, teemme töitämme suruttomina ja huolettomina ilman ihan oikeaa velvollisuutta taivaspaikan miettimiseen. Kaikkein ahdistavinta tässä on, että kun epäonnistumisen pelkoa ei kunnolla ole ei ole myöskään onnistumisen toivoa. Kun ei ole lakia, ei ole paikkaa evankeliumille. Kun ei ole onnistumisen toivoa eikä epäonnistumisen pelkoa, on vain depressiivisyyttä. Se on diagnoosi kirkolle selittämätön masennus. Kirkon työskentely on depressiivistä, jossa menee sekaisin työntekijä ja seurakuntalainen. Yhtäältä haluamme kopioida yrityselämästä asioita, joita sieltä ei voi kopioida esimerkiksi mainoskampanjoita. Ja toisaalta jätämme kopioimatta ne asiat, jotka pitäisi kopioida eli henkilökohtainen mitattu vastuu. Johtajan vastuu siitä, että tuloksella olisi edes jotain väliä. Mutta mitä sitä töitä tekemään, kun voi hoitaa virkaa. Me muka tehostamme rakennetasolla ja kuitenkin samalla puheen ja toiminnan tasolla luodaan maailmaa, jossa ihannoidaan lepäilyä

12 12 ja tehottomuutta. Lutherin vertaus seurakunnasta sairaalana ei tarkoita tätä. Väsähtäneen ihmisen ymmärtäminen on eri asia kuin väsähtämisen ihannointi. Depressiivisyyden linssien läpi katsominen on eri asia kuin silmien värjäytyminen depressiivisiksi. TAKAISIN ONNISTUMISEN TOIVOON Kysymys kaiken jälkeen kuuluu, miten näillä resursseilla ei voisi onnistua? 4,2 miljoonan jäsenen organismilla. Noin työntekijällä ja luottamushenkilöllä. Ainutlaatuisella kulttuurihistorialla. Kohtuuttoman isoilla verotuloilla, kohtuuttoman laajalla työntekijämäärällä, valtion meille maksamalla pappiskoulutuksella, kanttorikoulutuksella, diakonikoulutuksella, nuorisotyönkoulutuksella miten voisi olla mahdollista olla onnistumatta, jos Jumala ei sitä erityisesti halua estää? työntekijää ja luottamushenkilöä, se on yhteensä ihmistä. Suurin piirtein saman verran ihmisiä eroaa kirkosta vuodessa. Laskennallisesti jokaista eroajaa kohti on siis yksi työntekijä tai luottamushenkilö. Laskennallisesti 365 päivän aikana meidän pitäisi vakuuttaa yksi ihminen! Jos jokainen keskittyisi niin, että saisi yhden ihmisen

13 13 pysymään, niin tilanne muuttuisi kerralla. Onko tämä liian kova tavoite? Ollaanko nyt jalat hapoilla tämän tavoitteen edessä? Mehän tiedetään nämä ketkä eroavat. Kampi käteen ja soita sille. Pyydä tapaamiseen ja tarjoa kahvi. Ja jos ei lähde niin soita seuraavalle. Sinulla 365 päivää aikaa onnistua yhden kanssa! Yksi ihminen vuodessa! Tämä on niin helppoa. Meiltä pyydetään niin vähän. Meille on annettu niin paljon ja silti meiltä pyydetään niin vähän. Vielä. Mutta jos emme nyt onnistu, niin taivaan portilla meidät laitetaan vastaamaan jostain, mistä emme vastuuseen halua. Ja silloin on pyllyt punaisena. ONNISTUMINEN EI EDELLYTÄ SISÄLLÖN MUUTTAMISTA VAAN ASENTEEN MUUTTAMISTA Nyt tullaan ytimeen, mikä on se viesti, mikä ihmisille pitää kertoa? Mikä on se syy, jolla ihmiset tulisivat mukaan eivätkä lähtisi pois? Mikä se meidän puheemme on?

14 14 Me olemme ystävät täynnä Jumalan pelkoa. Mutta se meidän ajan Herran pelko on sitä, että me pelkäämme puhua Herrasta. Meidän Jumalan pelkomme on Jumalan häpeää. Me ajattelemme, että nämä kirkosta vieraantuneet eivät tykkää meistä jos me puhutaan Jeesuksesta. Mutta nehän pitää meitä idiootteina. Siis valheellisina. Kirkko, jolle Jumala on ongelma. Mehän näytetään vitsiltä. Ei meidän viestin ongelma ole teologinen. Kysymys on siitä, olemmeko me tosissamme. Ja mitä enemmän Jumalaa siivotaan pois sitä vähemmän uskottavilta me näytetään. Ne jotka pitävät kirkkoa taantumuksen linnakkeena ovat niitä samoja ihmisiä, jotka järjestävät tukikonsertteja Veikko Hurstin säätiölle tai Pelastusarmeijalle. Ja Hurstit tai Pelastusarmeija eivät ole muuttaneet sanomaansa miksikään he ovat eläneet todeksi sanomaansa. Ja siksi nekin, jotka eivät usko Jumalaan arvostavat heitä. Kysymys on siitä, onko meidän viestimme totta. Ja mitä enemmän me siivoamme Jumalaa pois, sitä valheellisemmaksi viestimme

15 15 muuttuu ja sitä omituisemmaksi olemassaolon oikeutuksemme käy. Kun Jeesus jäähyväispuheessaan Johannes 17 rukoilee, Hän rukoilee kahta asiaa: pyhitystä ja ykseyttä. Jotta heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä. Ja jotta he olisivat yhtä niin maailma ymmärtäisi. Kun he ovat täydellisesti yhtä maailma ymmärtää. Kun me luetaan tämä kohta, me usein unohdetaan edelliset jakeet. Jeesus rukoilee ihmisten kanssa ja heidän puolestaan (pyhityksen ja ykseyden puolesta), mutta ennen sitä on Jeesuksen oma tilinpäätösrukous suhteessa Jumalaan. Jeesus summaa aikansa maan päällä Jumalan edessä. Aiemmin Jeesus raportoi jakeissa 4, 6 ja 8 kertoo mitä itse on tehnyt. Jae 4: Minä olen kirkastanut sinut täällä maan päällä saattamalla päätökseen työn, jonka annoit tehdäkseni. Jae 6: Minä olen ilmoittanut sinun nimesi niille ihmisille, jotka valitsit maailmasta ja annoit minulle. Jae 8: Kaiken sen, minkä olet puhuttavakseni antanut, minä olen puhunut heille, ja he ovat ottaneet puheeni vastaan. Näin Jeesus raportoi. Ja sen jälkeen Jeesus rukoilee että tämä työ jatkuisi. Meidät on siis varustettu jatkamaan siitä, mihin Jeesus jäi. Seuraavalle tilikaudelle.

16 16 Meidän oltava pyhitettyjä siis hyviä, Jumala käskee meitä hyvyyteen. Rakkaus on Jumalan laki. Ja toisaalta maailma ymmärtää meitä vasta sitten kun olemme yhtä. Siis olla hyvä ja olla yhtä. Olla hyvä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan juuri sitä. Olla hyvä. Uskon kieli on vaikeaa, rakkauden kieltä tajuaa jokainen. Me usein puhutaan täysin muuta mitä tehdään. Puhutaan rakastamisesta ja ollaan rakkaudettomia. Puhutaan armosta ja ollaan armottomia. Me ollaan kuin laihdutuslääkekauppias, joka itse on ylipainoinen. Me ollaan kuin vanhempi joka raivoaa lapselleen, että älä raivoa. Jeesus rukoilee jotain muuta. Ja olla yhtä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan juuri sitä. Se ei merkitse yhtä tunnustuskuntaa. Se ei merkitse yhtä täydellisen tarkasti opillista ykseyttä. Se merkitsee turvautumista Jeesukseen Jumalan poikana. Kristittyjen yhteys ei tarkoita samanmielisyyttä kaikissa asioissa, se ei myöskään vaadi rakenteiden ulkonaista yhdistämistä. Siinä on

17 17 kyse saman Kristuksen ruumiin jäsenenä olemisesta, toinen toisensa kunnioittamisesta ja tunnustamisesta veljenä ja sisarena erilaisuudesta huolimatta. Miksi hyvyys ja ykseys on niin tärkeää? Se on merkki yliluonnollisesta epäinhimillisestä: jumalallisesta. Hengen uudistuksen tärkein tehtävä on rukoilla sitä, että ääripäät kestäisivät toisiansa ja että rakenne siinä keskellä kestäisi ääripäitä. Kristityn ihmeellisin ja taikavoimaisin tapa olla yhdessä on rukoilla yhdessä. Siis tehdä sitä, mitä tänään täällä Hyvinkäällä tapahtuu. Rukoillaan ystävät tänään siksi, että kirkko pysyisi paitsi ajassa ja Sanassa myös kasassa. Rukoillaan, että yksikään konservatiivi ei jättäisi kirkkoa, rukoillaan, että yksikään liberaali ei jättäisi kirkkoa ja rukoillaan, että yksikään karismaatikko ei jättäisi kirkkoa.

18 18 PAAVALIN OHJEET TITUKSELLE JA HYVINKÄÄLLE Paavalin kolme ohjetta meille Tituksen ihan alusta. Paavali kirjoittaa: Apostolina olen saanut tehtäväkseni auttaa Jumalan valittuja uskomaan, tuntemaan pyhän totuuden ja toivoen odottamaan ikuista elämää. Huomatkaa mitkä painotukset: 1. Auttaa uskomaan. Uskominen tarvitsee apua, siis toisen ihmisen apua. Meitä mitataan tällä, autammeko me uskomaan. 2. Auttaa tuntemaan pyhä totuuden. Tässä tunteminen on opillista pyhän totuuden tuntemista ja myös sitä pyhän tuntemista, jossa autetaan ihmistä kokemaan miltä Jumala tuntuu. 3. Viimeinen mittari tulee kuitenkin tärkeimpänä. Auttaa toivoen odottamaan ikuista elämää. Toivoen. Siis tahtoa seistä onnistumisen toivon eikä epäonnistumisen puolesta. Meidän kirkon onnistumisen ja meidän jokaisen ihmisen taivaaseenpääsyonnistumisen puolesta.

19 19 LOPETUS Tänä syksynä maailmalla on kaksi suurta vaalia. Yhdysvaltain presidentin vaalit ja Helsingin Kallion srk:n kirkkoherran vaalit. Näistä vähemmän tärkeässä vaalissa on ehdokkaana istuva presidentti Barack Obama. Obaman puheenkirjoittajat ovat alkaneen kampanjan aikana jättäneet ikuisen merkin retoriikan historiaan. Monien puhehistoriallisten kiteytysten joukosta löytyy yksi aivan erinomaisesti kirkon työhön ja taloudenhoitajan vastuuseen sovellettava alkukampanjan ajatus. Kuka voi vastustaa Obaman kampanjan alkuvaiheen johtolausetta: Minä en pyydä teitä uskomaan minun mahdollisuuksiini saada muutos aikaiseksi. Minä pyydän teitä uskomaan teidän mahdollisuuksiinne saada muutos aikaiseksi. Ystävät Hyvinkäällä! Jumala on kutsunut ja varustanut meidät kaikella tarpeellisella. Hän on antanut meille yksiselitteisen tehtävän ja yksiselitteisen vastuun. Ja juuri siksi meidän uskollisten taloudenhoitajien korvissa nämä presidentilliset viisauden sanat saavatkin jumalallisen sävyn kirkon menestys on paitsi Jumalan

20 20 sallimuksessa myös meidän onnistumisen toivossa. Onnistumisen toivossa. Minä en pyydä teitä uskomaan minun mahdollisuuksiini saada muutos aikaiseksi. Minä pyydän teitä uskomaan teidän mahdollisuuksiinne saada muutos aikaiseksi. Ystäväni, tämä on se lause, jonka minä haluan kuulla jokaiselta suomalaiselta piispalta ja kirkkoherralta. Ystäväni, tämä on se lause, jonka sanomiseen seurakuntalaisille minä tänään kutsun sinua. Ja ystäväni, tämä on se lause, jonka minä tänään haluan tästä lavalta sanoa sinulle.

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007)

MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007) Ryttylä 29. 09.2007 Matti Väisänen 1/6 MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007) Kristuksessa rakas veljemme, Markku Sumiala ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Hyvät seurakuntalaiset, kuulemissamme Raamatun kohdissa korostetaan Jumalan sanassa pysymistä, ensimmäi-

Hyvät seurakuntalaiset, kuulemissamme Raamatun kohdissa korostetaan Jumalan sanassa pysymistä, ensimmäi- 1/6 Ryttylä 04.09.2009 Matti Väisänen PASTORI HANNU PEKKA SAMUEL MIKKOSEN VIRKAAN ASETTAMINEN Kajaanissa 06.09.2009 Kristuksessa rakas veljemme, Hannu Mikkonen, hänen perheensä ja läsnä oleva seurakunta,

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin Rukouskoulu 2014 2. jakso Mitä rukous on Ylösnousemuksen voima On Kristus ylösnoussut Hän elää minussa Kristus meissä, kirkkauden toivo Herätetyt yhdessä Hänen kanssaan,

Lisätiedot

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta Ekklesiologia 14 Kevään tunnit: 1 Dispensaatiot, Kristus Seurakunnan pää ja perustus 2 Seurakunnan olemassaolon kolme päätarkoitusta 3 Seurakunnan rakenteita ja johtajuusmalleja 4 Evankelioiminen 5 Rakentaminen

Lisätiedot

Rukoilemme: Kun me rukoilemme

Rukoilemme: Kun me rukoilemme 1 sutkksnkanomra Rukoilemme: Niin Herra, kosketa meitä tälläkin hetkellä Henkesi ja Sanasi kautta, kuten tuossa virressä veisasimme: "Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elälle suunta ja tarkoitus.!

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Heittäkää kaikki murheenne

Heittäkää kaikki murheenne 1 Heittäkää kaikki murheenne Otan lähtökohdaksi Pietarin 1 kirjeen 5-luvun 7 jakeen, jossa apostoli rohkaisee: "heittäkää kaikki murheenne hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen." Eikö olekin inhimillisä,

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

PASTORI ESKO TAPIO MURRON VIRKAAN ASETTAMINEN Hämeenlinnassa

PASTORI ESKO TAPIO MURRON VIRKAAN ASETTAMINEN Hämeenlinnassa 1/6 Ryttylä 27.12.2008 Matti Väisänen PASTORI ESKO TAPIO MURRON VIRKAAN ASETTAMINEN Hämeenlinnassa 28.12.2008 Kristuksessa rakas veljemme Esko Tapio Murto ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä Sananlaskujen

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Kaldean maassa (eli Babyloniassa) Kebar-joen varrella. b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! KIRKKOPÄIVÄT LAHDESSA 13.-15.5.2011 Saarna Kärkölän kirkossa 15.5.2011 3. sunnuntai pääsiäisestä (Jubilate) JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ (Joh. 17:11-17) Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme

Lisätiedot

Millainen on Sinun Jumalasi?

Millainen on Sinun Jumalasi? Millainen on Sinun Jumalasi? Mielikuvat ja todellisuus Mikko Summala 12.01.2014 Johdanto Vuoden vaihde ja uuden vuoden alku on aina hyvää aikaa katsoa tarkemmin elämäämme, arvoida kulunutta vuotta sekä

Lisätiedot

MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s )

MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s ) MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s. 168-179) MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Annie Dillard: Tapa, jolla vietämme päivämme, on tapa jolla vietämme elämämme. MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI?

Lisätiedot

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA Andreas-raamatturyhmämateriaali I/03 Kansan Raamattuseuran nuorisotyö Kaisaniemenkatu 8, III krs 00170 HELSINKI nuorisotyö@karas-sana.fi 09/681 55 830 KUTSUMUS Tämän materiaalin sisältö tarkastelee kutsumusta

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

Radion ortodoksinen aamuhartaus

Radion ortodoksinen aamuhartaus 1 / 5 Rovasti Veikko Purmonen Radion ortodoksinen aamuhartaus 21.9. 2002 Luuk. 5: 1-11 Kirkon luovuttamaton tehtävä ja kaikkien kristittyjen yhteinen kutsumus on lähetystyön tekeminen, todistaminen Jumalan

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita.

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita. Järvenpää 1.2.2009 Saarna Joh 6: 16-21 Älä pelkää, älkää pelätkö! Joku on laskenut että Raamatussa on nämä lauseet 365 kertaa. Jokaiselle päivälle riittää siis oma älä pelkää -lause. Äsken kuullussa evankeliumitekstissä

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Elämä Jumalan lapsena

Elämä Jumalan lapsena 1 Roomalaiskirjeen selitys 18 Room. 8:14 17 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.3.2013 Elämä Jumalan lapsena Kertausta Tähän mennessä Paavali on Roomalaiskirjeessään esittänyt pääasiat siitä, kuinka ihmisestä

Lisätiedot

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi 1 2.oppituntti Isak Pensiev 14.4.2012 Ystävät, me jatkamme oppituntia, joka avaa meille juutalaisia käsitteitä ja juutalaista näkökulmaa sekä Uuteen- että Vanhaan

Lisätiedot

Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on?

Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on? Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on? Matt Mitchell: The Fellowship of the Holy Spitit: "Who is the Holy Spirit?" 3.helmikuuta 2008 Matteus 3:13-17 Tänä vuonna rukoilen, että saatte kokea pyhän Kolminaisuuden

Lisätiedot

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5)

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5) Suomen teologinen instituutti Henrik Perret 17.1.2006 PYHÄ HENKI JA ME Luentosarja Apostolien teoista Missä mennään? = miksi Ap. t.? defaitismi = tappiomieliala, antautumishenki olen rintamakarkuri Jos

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista.

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista. 1 Efesolaiskirjeen selitys 4 Ef. 1:10-14 Pyhän Hengen sinetti Tämä on neljäs luento Paavalin Efesolaiskirjettä käsittelevässä luentosarjassa. Tähän mennessä olemme kuulleet siitä, kuinka meidät kristityt

Lisätiedot

IHMISET, STRATEGIA JA SEURAKUNTA. ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi Kai Peltonen

IHMISET, STRATEGIA JA SEURAKUNTA. ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi Kai Peltonen ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi 2.4.2016 Kai Peltonen Miksi olet ryhtynyt seurakunnan luottamushenkilöksi? MIKÄ ON? Augsburgin tunnustus (1530): artikla V: Jotta saisimme

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 Kuunneltavissa osoitteessa:

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

MARKUS JUHANI PÖYRYN VIRKAAN ASETTAMINEN Seinäjoella (Su ) Sinun sanasi on kokonansa totuus (Ps 119:160).

MARKUS JUHANI PÖYRYN VIRKAAN ASETTAMINEN Seinäjoella (Su ) Sinun sanasi on kokonansa totuus (Ps 119:160). Ryttylä 01.11.2007 Matti Väisänen 1/5 MARKUS JUHANI PÖYRYN VIRKAAN ASETTAMINEN Seinäjoella (Su 04.11.2007) Kristuksessa rakas veljemme, Markus Pöyry, hänen läheisensä ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

Siipirikko laululintu

Siipirikko laululintu Ismo Vuorinen Siipirikko laululintu runoja Siipirikko laululintu Ismo Vuorinen Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-170-8 SIIPIRIKKO LAULULINTU Siipirikko seassa sirpaleiden

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden

Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden Lundin hiippakunnan visio Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden Oppimaan innostaen ja toivon ympärille kokoontuen... kaste perustana kohtaamaan elämän ja maailman haasteet Armoon pohjaten, maailmassa

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

JOHANNEKSEN ENSIMMÄINEN KIRJE

JOHANNEKSEN ENSIMMÄINEN KIRJE JOHANNEKSEN ENSIMMÄINEN KIRJE Osallisuus Elämän Sanaan 1:1-4 Keskinäinen Osallisuus Jumalassa erottaa synnistä ja vihasta 1:5-2:6 Uusi Käsky 2:7-11 Isän Rakkaus ja maailman rakkaus 2:12-17 Antikristus

Lisätiedot

Herttoniemen seurakunta nuorisotyö. läpyskä. kevät 2016. lapyska hertsikansrk

Herttoniemen seurakunta nuorisotyö. läpyskä. kevät 2016. lapyska hertsikansrk Herttoniemen seurakunta nuorisotyö läpyskä kevät 2016 lapyska hertsikansrk Horjuuko uskosi? Moni asia ei olekaan niin kuin olet luullut sen olevan. Kun tapaat uuden tuttavuuden, ensikohtaaminen määrittää

Lisätiedot

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä?

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä? Ilmestys (kr. Αποκαλυψις) tarkoittaa verhon pois ottamista. Emme näe verhottuja asioita ennen niiden paljastumista, ilmoittamista. Jumala on aina paljastanut omilleen sen, mikä on tarpeen tietää tulevaisuudesta.

Lisätiedot

Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto

Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto 7.11.2012 Kirkko- ja seurakuntakäsitys, jossa sekä salatulla että näkyvällä on paikkansa Kaksinaisuus kirkon / seurakunnan

Lisätiedot

Kristuksen kirkon ykseys

Kristuksen kirkon ykseys 1 Efesolaiskirjeen selitys 11 Ef. 4:1 16 Savonlinnan Tuomiokirkko, 27.11.2013 Kristuksen kirkon ykseys Viime kerralla käsittelimme tässä Paavalin Efesolaiskirjeen selityksessä sitä, kuinka Paavali rukoili

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 4. vuosi nro APT_5 /28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 14.6.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 4. vuosi nro APT_5 /28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 14.6. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) DIAKONIEN VALINTA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta!1 LUENTO 1 MIKÄ SOLU ON?!2 Näky Tavoite, jota kohti ponnistelemme Toiminnan tulos Kaikille yhteinen Kuka näkymme määrittelee? Pastori tai vanhimmat? Jokainen

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Pekka Ervastin avauspuhe Ruusu-Ristin vuosikokouksessa 1934

Pekka Ervastin avauspuhe Ruusu-Ristin vuosikokouksessa 1934 Pekka Ervastin avauspuhe Ruusu-Ristin vuosikokouksessa 1934 Lausun teidät kaikki tervetulleiksi Ruusu-Ristin vuosikokoukseen. Olemme nyt saapuneet kaikki viettämään neljättätoista vuosikokousta ja toinen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel

Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel Suomen Messiaaninen yhdistys www.messiaaninen.net 1 Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel KYSYMYS: Jeshua antoi uusia asioita rukoilla minun nimessäni. Onko tämä juutalaisille uusi asia? Miksi Jeshuan

Lisätiedot

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suviseurat, Sievi Rakkaat ystävät, sisaret ja veljet Kristuksessa Jeesuksessa!

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suviseurat, Sievi Rakkaat ystävät, sisaret ja veljet Kristuksessa Jeesuksessa! Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suviseurat, Sievi 27.6.2008 Rakkaat ystävät, sisaret ja veljet Kristuksessa Jeesuksessa! Sievin suviseuroihin tulevien matkalaisten ja seuravieraiden rintapieleen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Perhejumalanpalvelukset

Perhejumalanpalvelukset Perhejumalanpalvelukset 269 Johdantosanat Johdantosanojen alussa puhuttelun jälkeen kerrotaan päivän ja sen jumalanpalveluksen erityisluonteesta. Tämän vapaan osan merkkinä on käytetty seuraavassa kahta

Lisätiedot

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

PERKELE KIUSAA JEESUSTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PERKELE KIUSAA JEESUSTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Hyvästi, faarao!

Nettiraamattu. lapsille. Hyvästi, faarao! Nettiraamattu lapsille Hyvästi, faarao! Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Mikä neuvoksi, kun tällaiset kysymykset meitä askarruttavat ja saartavat?

Mikä neuvoksi, kun tällaiset kysymykset meitä askarruttavat ja saartavat? Kuuleeko kukaan? Tämän päivän aihe: Kuuleeko kukaan, on asetettu kysymyksen muotoon. Monesti me ihmiset saatamme epäillä, kun elämäämme tulee yhtä ja toista vastoinkäymistä, että nouseeko tämä rukoukseni

Lisätiedot

>>"Siihen meni varmaan kauan aikaa mennä Mekasta Jerusalemiin sillä eläimellä.

>>Siihen meni varmaan kauan aikaa mennä Mekasta Jerusalemiin sillä eläimellä. ISRA JA MIRAAJ Eräänä yönä, kauan aikaa sitten Mekassa, enkeli Gabriel tuli profeetan (salallaahu äleihi wa sallam) luokse. Hän leikkasi hänen rintansa avoimeksi, otti ulos hänen sydämensä, pesi sen Zam

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyvästi, faarao!

Nettiraamattu lapsille. Hyvästi, faarao! Nettiraamattu lapsille Hyvästi, faarao! Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet

Tule sellaisena kuin olet Tule sellaisena kuin olet 8. Älä jää lähtöruutuun 18.1.2015 Tule sellaisena kuin olet 1. Suvaitsevaisuus ja armo 2. Aitous ja epäilys 3. Hyväksyminen ja kunnioitus 4. Totuus? 5. Toivoa epätoivoon 6. Hedelmät

Lisätiedot

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta Kristus-keskeinen elämä Osa 4: Majakka-ilta 17.10.2009 Antti.Ronkainen@majakka.net Room. 8:29 (KR92) Ne, jotka hän edeltäkäsin on valinnut, hän on myös edeltä määrännyt oman Poikansa kaltaisiksi, niin

Lisätiedot

Kristityn vapaus. "Armo teille ja rauha, Jumalalta meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta.

Kristityn vapaus. Armo teille ja rauha, Jumalalta meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta. 1 Kristityn vapaus "Armo teille ja rauha, Jumalalta meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta. Tänään 18 sunnuntaina helluntaista on kirkoissamme aiheena "kristityn vapaus". Päivän evankeliumiteksti

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA

SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

HYVÄN ASIAKASPALVELUN AAKKOSET SEURAKUNNASSA Kouluttaja Tytti Pietilä, Agricola. Toimistohenkilöiden teemapäivät Turku

HYVÄN ASIAKASPALVELUN AAKKOSET SEURAKUNNASSA Kouluttaja Tytti Pietilä, Agricola. Toimistohenkilöiden teemapäivät Turku HYVÄN ASIAKASPALVELUN AAKKOSET SEURAKUNNASSA Kouluttaja Tytti Pietilä, Agricola Toimistohenkilöiden teemapäivät Turku KOKEMUKSENI HYVÄSTÄ PALVELUSTA Kerro tilanteesta, jossa Sinä olet ollut asiakkaana

Lisätiedot

Jumalan kansan koti-ikävä

Jumalan kansan koti-ikävä Jumalan kansan koti-ikävä ARMO TEILLE JA RAUHA JUMALALTA, MEIDÄN ISÄLTÄMME, JA HERRALTA JEESUKSELTA KRISTUKSELTA! Rukoilkaamme Tämän kolmannen (3) pääsiäisen jälkeisen sunnuntain aiheena on: Jumalan kansan

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta PYHÄ KOLMINAISUUS, Antonio de Pereda, 1640-luvulla KOLMINAISUUDEN YLISTYS, Albrecht Dürer, V. 1511 Jumala antoi sydämen ja aivot

Lisätiedot

Vaikeudet opettavat valvomaan ja rukoilemaan

Vaikeudet opettavat valvomaan ja rukoilemaan Vaikeudet opettavat valvomaan ja rukoilemaan Kun elämään jostain syystä Herra sallii vaikeuksia, niin ne vetävät normaalisti meidät polvillemme Herramme eteen. Ja jos me pyydämme kuten opetuslapset aikoinaan,

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot