Hengen uudistus / puhe iltajuhlassa Hyvinkäällä KT, pappi, Teemu Laajasalo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hengen uudistus / puhe iltajuhlassa Hyvinkäällä 4.8.2012 KT, pappi, Teemu Laajasalo"

Transkriptio

1 1 Hengen uudistus / puhe iltajuhlassa Hyvinkäällä KT, pappi, Teemu Laajasalo LÄMMITTELY Tulin suurella epäilyksellä äsken sisään tänne; epäilin, olenko sittenkään oikeassa paikassa. Tiesin kyllä, että Hyvinkäällä evankelis-luterilainen kirkko on pyramidin muotoinen. Sen sijaan tullessani sisään huomasin, että sali oli aivan täynnä ihmisiä. Ja mikä ihmeellisintä, ihmiset olivat iloisia siksi olinkin lähes varma, että olen väärässä paikassa. Epäilyjä lisäsi myös kun katsoin, että tilaisuutta juontaa joku pappi, jolla on papinpaita päällä ja farkut jalassa. Epäilin, että kukaan oikea evankelis-luterilainen pappi ei voisi olla niin härski ja häpeämätön, että monista piispavieraista huolimatta olisi tuollaisessa asussa kirkossa. Sitten huomasin, että sehän on Pasi Jaakkola Turusta, että taidan mä sittenkin olla oikeassa paikassa. ALKUKERTOMUS Tästä aivan kulmalta on jäänyt muutaman vuoden takaa mieleen ihmeellinen näky. Paikka oli tuossa vieressä Hyvinkään Lidlin piha ja ajankohta taisi olla 2007 alkutalvi.

2 2 Katselin, kuinka kansanedustajaehdokas seisoo kylmässä loskassa kauppakeskuksen parkkipaikan reunassa. Nahkapohjakengät jalassa, paperinippu kädessä. Vartija on heittänyt ulos tuulikaapista ja sanonut vielä, että parkkipaikkakin on julistusvapaata vyöhykettä. Että pitää mennä reunaan asti. Ihmisiä ei oikein kulje ja ne jotka kulkevat eivät pysähdy tai tuhahtelevat. Ehdokas näyttää toivovan, että tulisi edes huutelijoita tai kylähulluja. Mutta ei tule, tyhjää ja märkää on. Ja ehdokas yrittää silti motivoitua jakamaan omia kuviansa hymyllä, joka yrittää kertoa, että mä oon hyvä tyyppi. Ajatelkaa ystävät, jos tälle edustajaehdokkaalle tulisi hetkeksi ajatus, että mitä jos tämä kaikki on turhaa? Mitä jos nämä kaikki nöyryytykset ovat turhia? Mitä jos se euroa, jonka itse otin lainaa ja käytin tähän kampanjaan onkin turhaa? Mitä jos se perheen loma-aika jonka uhrasin tähän, menikin hukkaan, jos se olikin turhaa? Mitä jos kaikkien kavereiden ja puolituttujen valjastaminen tähän kiusalliseen verkostomarkkinointiin onkin ollut turhaa?

3 3 Ja ajatelkaa, miltä tuntuisi kun tämä edustajaehdokas tässä mielentilassa katsoisi uutisia ja näkisi vaalidosentin tilastot, joiden mukaan hänen on käytännössä mahdotonta päästä sisään. Että tästä ja tästä vaalipiiristä pääsee ehdokkaan puolueesta vain pari kokenutta isoa nimeä läpi, jos hekään. Rakkaat ystävät, tämä ehdokas jaksaa seistä loskassa kuuntelemassa nöyryytyksiä vain koska hänellä on ajatus: vielä kerran. Vielä kerran minä ajan mustalla ministeriautolla tämän parkkipaikan ohi. Vielä kerran minä muistelen tätä ponnistusta paitsi ahdistuksella myös kunnioituksella. Vielä kerran. Kai tämän voisi kiteyttää: Onnistumisen toivo on tärkeämpää kuin epäonnistumisen pelko. Onnistumisen toivo on tärkeämpää kuin epäonnistumisen pelko. Toivohan on hyve. Ja hyveet eivät kuulu tiedon piiriin, eivät tunteen piiriin, vaan ne kuuluvat tahdon piiriin. Niin ainakin, jos uskomme antiikin isoja miehiä. Siksi alttarin kysymys rakkauden hyveen äärellä vihkihetkessä ei ole:

4 4 Tiedättekö millä tilastomatemaattisella todennäköisyydellä tulette olemaan yhdessä vuosikymmeniä? Alttarin kysymys ei ole, tunnetko suurta huumaa vielä tulevaisuuden vuosina? Alttarin kysymys on: tahdotko? Toivo ei siis ole riippuvaista tiedosta, ei tunteesta vaan tahdosta. Ja tahto on ainoa, mikä ihmisellä on täydellisen vapaa. Tahdommeko toivoa? Onnistumisen toivo on tärkeämpää kuin epäonnistumisen pelko. ONNISTUMISEN TOIVO JA EPÄONNISTUMISEN PELKO KIRKOSSA Miten onnistumisen toivo ja epäonnistumisen pelko näkyvät kirkossa? Miten onnistumisen toivo ja epäonnistumisen pelko näkyvät meidän työssämme? Kun avaa lehden voi olla varma, että kirkkoa lyödään vähintään viikoittain. On tilastotietoa, on tunnearvioita, on varmoja analyysejä. Kun edellinen kohu on vasta puoliksi käsitelty niin

5 5 seuraava jo tulee: suvivirsi, rippikoulujen suosio, uskonnonopetuksen asema, kirkkohäiden muutokset. Kun kirkosta puhutaan, sävy on negatiivinen. Silmiinpistävää on, että negatiivinen sävy ei ole pelkästään kriittisesti valtaan suhtautuvassa journalismissa, vaan myös kirkon omassa puheessa. Kun pappi haluaa olla fiksu se rupeaa kritisoimaan kirkkoa. Näinhän se on, lehdet on täynnä pappien viisastelua että menee huonosti ja se on kyllä ymmärrettävää. Ja kun pappi haluaa olla tosi fiksu se menee kirkolliseen lehteen suojatyöpaikkaan journalistiksi ja rupeaa kritisoimaan kirkkoa. Olen usein pohtinut ääneenkin ja ehkä vähän liian kovaankin ääneen miksi puhe kirkosta on niin synkistelevää. Miksi me, joiden pitäisi kiinnittyä Apostoli Paavalin toivon hyveeseen emme siinä onnistu. Missä on meidän onnistumisen toivo? Missä on se onnistumisen toivo, joka voisi pitää meidät pystyssä kun me seisomme loskassa yksin ja typeryksinä tyrkytämme olemattomille ihmisille viestiämme. Missä on se toivo kirkkona ja kristittyinä?

6 6 Miksi niin usein olemme kyvyttömiä muistamaan, että meillä on siniristilippu, tuplapalkka sunnuntaina, kristilliset vaakunat ja elämme vuotta, joka lasketaan Kristuksesta. Miksi me emme saa nostetta siitä, että kirjakieli, sairaalalaitos, kansakoulu, koululaitos, yliopisto, osin nykymuotoinen oikeuslaitos, päiväkodit, perheneuvottelutoiminta, kriminaalisovittelutyö ja nuorisotyö ovat kirkon piiristä nousseita kulttuurituotteita Suomen tukipylväitä. Miksi niin usein unohdamme, että tässä uudessa monikulttuurisessa Suomessa yhä edelleen noin 80% kuuluu kirkkoon. Ja vastasyntyneistä noin 80% kastetaan. Ja melkein puolet alle kouluikäisistä osallistuu kirkon kerhoihin ja toimintaan. Kirkkoon sitoudutaan. Siis aikana, jolloin puolueiden ja kansalaisjärjestöjen väkimäärät keskimäärin romahtavat, aikana jolloin sitoutuminen lehtitilauksiin tuntuu liian kovalta vaatimukselta, aikana jolloin nuorten aikuisten lehti-ikonit kaatuvat, aikana jolloin ravintolat ja brändit keksitään vuosittain uudelleen. Suhteessa kaikkeen tähän, miksi meillä ei ole onnistumisen toivoa?

7 7 EPÄONNISTUMISEN PELKO Olen ymmärtänyt jotain. Avain ei ole siinä, että meillä ei ole riittävästi onnistumisen toivoa. Avain on siinä, että meillä ei ole riittävästi epäonnistumisen pelkoa. Meillä ei ole epäonnistumisen pelkoa. Meillä ei ole pelkoa täydellisestä katastrofista. Meillä ei ole yksilöinä oikeaa henkilökohtaista mitattavaa tulosvastuuta. Siis ei taloudellista, ei moraalista eikä hengellistä mitattavaa tulosvastuuta. Meillä ei ole sitä yrittäjän epäonnistumispelkoa, pelkoa konkurssista, siitä että koti ja kaikki menee ja jää loputon piikki. Meillä ei ole paperikonemiehen pelkoa siitä, että 20-vuotinen työpaikka menee ja asuntolaina jää. Ei meillä ole tätä pelkoa. Mitä enemmän rahaa, sitä vähemmän huolta ystävät näin se menee myös kirkossa. Vuonna 1975 kirkkoon kuului 92% suomalaisista, vuonna 2010 kirkkoon kuului 77% suomalaisista.

8 8 Vuonna 1975 työntekijöitä oli 11000, vuonna 2010 työntekijöitä oli Eli samaan aikaan kun väkeä on vähentynyt 15%, työntekijöitä on lisätty 100%. Ei ole kuulkaa mitään huolta. Ja vuonna 1975 kirkon ydintoimintoihin osallistui radikaalisti enemmän väkevä kuin Ja tästä porukasta puolet tekee hengellistä työtä. Eli puolet tekee ei-hengellistä työtä? Kirkossa? Ei kuulkaa ole mitään huolta. Ja kun menee huonosti, niin kirkon tutkimuskeskus tekee siitä huonosti menemisestä tutkimuksen. Ja kun menee huonosti niin kirkon tiedotuskeskus kertoo sen ihan kaikille. Ei ole huolta ystävät. Huomisen evankeliumi uskollisesta ja viisaasta taloudenhoitajasta (Luukas 12) on meille kirkollisille läskiporsaille aivan hirvittävää luettavaa. Aivan hirvittävää. Jos palvelija tietää, mitä hänen isäntänsä tahtoo, mutta ei varaudu siihen eikä toimi hänen tahtonsa mukaan, hän saa monta raipaniskua. (...) Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan, ja jolle on paljon uskottu, se pannaan paljosta vastaamaan.

9 9 Tämäkin sali kuulkaa on täynnä porukkaa, jolla on takamus piiskasta vielä kerran punaisena. Näin se menee. Jos evankeliumi on totta niin näin se ystävät menee. Meillä on kaikkein suurimmat resurssit ja kaikkein pienin huoli. Pääkaupunkiseudulla on paljon seurakuntia, joissa 25 vuotta sitten kuului n. 90% kirkkoon ja nyt kuuluu n. 60% kirkkoon. Missä on vika? Tietenkin seurakuntalaisissa. Mehän löydämme syyn seurakuntalaisista. Ne ovat liian vihreitä, ne ovat liian punaisia tai ne ovat liian mustia. Missä on se ihminen, joka voisi suoraan sanoa, että se syy on kirkkoherran epäonnistuminen. Maasto on varmasti vaikea, mutta voisiko ajatella, että johtaja on epäonnistunut. Hänellä on ollut loistava tuote, ainutlaatuiset välineet ja ylenpalttisesti työntekijöitä. Mutta ei: kirkossa asiakas on aina väärässä. Ja mä tarkoitan tällä sitä, että me ollaan valmiita vaikka vaihtamaan koko teologia ja muuttamaan Jumala vaikka neliyhteiseksi, kunhan meidän toimintatapojen ei tarvitse muuttua.

10 10 Kunhan meidän ei tarvitse kiinnostua ihmisistä, kunhan saamme olla turvallisesti omassa kopissamme luukut kiinni. Meillä on kaikkein suurimmat resurssit ja kaikkein pienin huoli. Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan, ja jolle on paljon uskottu, se pannaan paljosta vastaamaan. Nämä ovat hirvittävät sanat meidän kannaltamme. Sielun huoli. Ongelma on se, että tämä mitatun vastuun puute heijastuu suoraan meidän hengelliseen viestiimme. Kun meillä ei ole epäonnistumisen pelkoa omasta työstämme, ei meillä ole sielun huolta. Siis sitä vapaiden suuntien saarnamiehen huolta, että joku joutuu helvettiin, jos emme ehdi. Meillä ei ole aitoa huolta siitä, että jos emme saarnaa oikein ja rakasta oikein ihmiset eivät pääse taivaaseen. Ja kun tätä huolta ei ole, puhe Jumalasta muuttuu turhaksi. Pelosta vapaana oleminen, huolettomuus on ihana asia. Siis se huolettomuus, että annamme huolemme Taivaan Isän

11 11 kannettavaksi. Mutta me olemme ymmärtäneet huolettomuuden väärin. Me olemme ymmärtäneet sen juuri niin mistä vanha virsikirja varoittaa, teemme töitämme suruttomina ja huolettomina ilman ihan oikeaa velvollisuutta taivaspaikan miettimiseen. Kaikkein ahdistavinta tässä on, että kun epäonnistumisen pelkoa ei kunnolla ole ei ole myöskään onnistumisen toivoa. Kun ei ole lakia, ei ole paikkaa evankeliumille. Kun ei ole onnistumisen toivoa eikä epäonnistumisen pelkoa, on vain depressiivisyyttä. Se on diagnoosi kirkolle selittämätön masennus. Kirkon työskentely on depressiivistä, jossa menee sekaisin työntekijä ja seurakuntalainen. Yhtäältä haluamme kopioida yrityselämästä asioita, joita sieltä ei voi kopioida esimerkiksi mainoskampanjoita. Ja toisaalta jätämme kopioimatta ne asiat, jotka pitäisi kopioida eli henkilökohtainen mitattu vastuu. Johtajan vastuu siitä, että tuloksella olisi edes jotain väliä. Mutta mitä sitä töitä tekemään, kun voi hoitaa virkaa. Me muka tehostamme rakennetasolla ja kuitenkin samalla puheen ja toiminnan tasolla luodaan maailmaa, jossa ihannoidaan lepäilyä

12 12 ja tehottomuutta. Lutherin vertaus seurakunnasta sairaalana ei tarkoita tätä. Väsähtäneen ihmisen ymmärtäminen on eri asia kuin väsähtämisen ihannointi. Depressiivisyyden linssien läpi katsominen on eri asia kuin silmien värjäytyminen depressiivisiksi. TAKAISIN ONNISTUMISEN TOIVOON Kysymys kaiken jälkeen kuuluu, miten näillä resursseilla ei voisi onnistua? 4,2 miljoonan jäsenen organismilla. Noin työntekijällä ja luottamushenkilöllä. Ainutlaatuisella kulttuurihistorialla. Kohtuuttoman isoilla verotuloilla, kohtuuttoman laajalla työntekijämäärällä, valtion meille maksamalla pappiskoulutuksella, kanttorikoulutuksella, diakonikoulutuksella, nuorisotyönkoulutuksella miten voisi olla mahdollista olla onnistumatta, jos Jumala ei sitä erityisesti halua estää? työntekijää ja luottamushenkilöä, se on yhteensä ihmistä. Suurin piirtein saman verran ihmisiä eroaa kirkosta vuodessa. Laskennallisesti jokaista eroajaa kohti on siis yksi työntekijä tai luottamushenkilö. Laskennallisesti 365 päivän aikana meidän pitäisi vakuuttaa yksi ihminen! Jos jokainen keskittyisi niin, että saisi yhden ihmisen

13 13 pysymään, niin tilanne muuttuisi kerralla. Onko tämä liian kova tavoite? Ollaanko nyt jalat hapoilla tämän tavoitteen edessä? Mehän tiedetään nämä ketkä eroavat. Kampi käteen ja soita sille. Pyydä tapaamiseen ja tarjoa kahvi. Ja jos ei lähde niin soita seuraavalle. Sinulla 365 päivää aikaa onnistua yhden kanssa! Yksi ihminen vuodessa! Tämä on niin helppoa. Meiltä pyydetään niin vähän. Meille on annettu niin paljon ja silti meiltä pyydetään niin vähän. Vielä. Mutta jos emme nyt onnistu, niin taivaan portilla meidät laitetaan vastaamaan jostain, mistä emme vastuuseen halua. Ja silloin on pyllyt punaisena. ONNISTUMINEN EI EDELLYTÄ SISÄLLÖN MUUTTAMISTA VAAN ASENTEEN MUUTTAMISTA Nyt tullaan ytimeen, mikä on se viesti, mikä ihmisille pitää kertoa? Mikä on se syy, jolla ihmiset tulisivat mukaan eivätkä lähtisi pois? Mikä se meidän puheemme on?

14 14 Me olemme ystävät täynnä Jumalan pelkoa. Mutta se meidän ajan Herran pelko on sitä, että me pelkäämme puhua Herrasta. Meidän Jumalan pelkomme on Jumalan häpeää. Me ajattelemme, että nämä kirkosta vieraantuneet eivät tykkää meistä jos me puhutaan Jeesuksesta. Mutta nehän pitää meitä idiootteina. Siis valheellisina. Kirkko, jolle Jumala on ongelma. Mehän näytetään vitsiltä. Ei meidän viestin ongelma ole teologinen. Kysymys on siitä, olemmeko me tosissamme. Ja mitä enemmän Jumalaa siivotaan pois sitä vähemmän uskottavilta me näytetään. Ne jotka pitävät kirkkoa taantumuksen linnakkeena ovat niitä samoja ihmisiä, jotka järjestävät tukikonsertteja Veikko Hurstin säätiölle tai Pelastusarmeijalle. Ja Hurstit tai Pelastusarmeija eivät ole muuttaneet sanomaansa miksikään he ovat eläneet todeksi sanomaansa. Ja siksi nekin, jotka eivät usko Jumalaan arvostavat heitä. Kysymys on siitä, onko meidän viestimme totta. Ja mitä enemmän me siivoamme Jumalaa pois, sitä valheellisemmaksi viestimme

15 15 muuttuu ja sitä omituisemmaksi olemassaolon oikeutuksemme käy. Kun Jeesus jäähyväispuheessaan Johannes 17 rukoilee, Hän rukoilee kahta asiaa: pyhitystä ja ykseyttä. Jotta heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä. Ja jotta he olisivat yhtä niin maailma ymmärtäisi. Kun he ovat täydellisesti yhtä maailma ymmärtää. Kun me luetaan tämä kohta, me usein unohdetaan edelliset jakeet. Jeesus rukoilee ihmisten kanssa ja heidän puolestaan (pyhityksen ja ykseyden puolesta), mutta ennen sitä on Jeesuksen oma tilinpäätösrukous suhteessa Jumalaan. Jeesus summaa aikansa maan päällä Jumalan edessä. Aiemmin Jeesus raportoi jakeissa 4, 6 ja 8 kertoo mitä itse on tehnyt. Jae 4: Minä olen kirkastanut sinut täällä maan päällä saattamalla päätökseen työn, jonka annoit tehdäkseni. Jae 6: Minä olen ilmoittanut sinun nimesi niille ihmisille, jotka valitsit maailmasta ja annoit minulle. Jae 8: Kaiken sen, minkä olet puhuttavakseni antanut, minä olen puhunut heille, ja he ovat ottaneet puheeni vastaan. Näin Jeesus raportoi. Ja sen jälkeen Jeesus rukoilee että tämä työ jatkuisi. Meidät on siis varustettu jatkamaan siitä, mihin Jeesus jäi. Seuraavalle tilikaudelle.

16 16 Meidän oltava pyhitettyjä siis hyviä, Jumala käskee meitä hyvyyteen. Rakkaus on Jumalan laki. Ja toisaalta maailma ymmärtää meitä vasta sitten kun olemme yhtä. Siis olla hyvä ja olla yhtä. Olla hyvä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan juuri sitä. Olla hyvä. Uskon kieli on vaikeaa, rakkauden kieltä tajuaa jokainen. Me usein puhutaan täysin muuta mitä tehdään. Puhutaan rakastamisesta ja ollaan rakkaudettomia. Puhutaan armosta ja ollaan armottomia. Me ollaan kuin laihdutuslääkekauppias, joka itse on ylipainoinen. Me ollaan kuin vanhempi joka raivoaa lapselleen, että älä raivoa. Jeesus rukoilee jotain muuta. Ja olla yhtä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan juuri sitä. Se ei merkitse yhtä tunnustuskuntaa. Se ei merkitse yhtä täydellisen tarkasti opillista ykseyttä. Se merkitsee turvautumista Jeesukseen Jumalan poikana. Kristittyjen yhteys ei tarkoita samanmielisyyttä kaikissa asioissa, se ei myöskään vaadi rakenteiden ulkonaista yhdistämistä. Siinä on

17 17 kyse saman Kristuksen ruumiin jäsenenä olemisesta, toinen toisensa kunnioittamisesta ja tunnustamisesta veljenä ja sisarena erilaisuudesta huolimatta. Miksi hyvyys ja ykseys on niin tärkeää? Se on merkki yliluonnollisesta epäinhimillisestä: jumalallisesta. Hengen uudistuksen tärkein tehtävä on rukoilla sitä, että ääripäät kestäisivät toisiansa ja että rakenne siinä keskellä kestäisi ääripäitä. Kristityn ihmeellisin ja taikavoimaisin tapa olla yhdessä on rukoilla yhdessä. Siis tehdä sitä, mitä tänään täällä Hyvinkäällä tapahtuu. Rukoillaan ystävät tänään siksi, että kirkko pysyisi paitsi ajassa ja Sanassa myös kasassa. Rukoillaan, että yksikään konservatiivi ei jättäisi kirkkoa, rukoillaan, että yksikään liberaali ei jättäisi kirkkoa ja rukoillaan, että yksikään karismaatikko ei jättäisi kirkkoa.

18 18 PAAVALIN OHJEET TITUKSELLE JA HYVINKÄÄLLE Paavalin kolme ohjetta meille Tituksen ihan alusta. Paavali kirjoittaa: Apostolina olen saanut tehtäväkseni auttaa Jumalan valittuja uskomaan, tuntemaan pyhän totuuden ja toivoen odottamaan ikuista elämää. Huomatkaa mitkä painotukset: 1. Auttaa uskomaan. Uskominen tarvitsee apua, siis toisen ihmisen apua. Meitä mitataan tällä, autammeko me uskomaan. 2. Auttaa tuntemaan pyhä totuuden. Tässä tunteminen on opillista pyhän totuuden tuntemista ja myös sitä pyhän tuntemista, jossa autetaan ihmistä kokemaan miltä Jumala tuntuu. 3. Viimeinen mittari tulee kuitenkin tärkeimpänä. Auttaa toivoen odottamaan ikuista elämää. Toivoen. Siis tahtoa seistä onnistumisen toivon eikä epäonnistumisen puolesta. Meidän kirkon onnistumisen ja meidän jokaisen ihmisen taivaaseenpääsyonnistumisen puolesta.

19 19 LOPETUS Tänä syksynä maailmalla on kaksi suurta vaalia. Yhdysvaltain presidentin vaalit ja Helsingin Kallion srk:n kirkkoherran vaalit. Näistä vähemmän tärkeässä vaalissa on ehdokkaana istuva presidentti Barack Obama. Obaman puheenkirjoittajat ovat alkaneen kampanjan aikana jättäneet ikuisen merkin retoriikan historiaan. Monien puhehistoriallisten kiteytysten joukosta löytyy yksi aivan erinomaisesti kirkon työhön ja taloudenhoitajan vastuuseen sovellettava alkukampanjan ajatus. Kuka voi vastustaa Obaman kampanjan alkuvaiheen johtolausetta: Minä en pyydä teitä uskomaan minun mahdollisuuksiini saada muutos aikaiseksi. Minä pyydän teitä uskomaan teidän mahdollisuuksiinne saada muutos aikaiseksi. Ystävät Hyvinkäällä! Jumala on kutsunut ja varustanut meidät kaikella tarpeellisella. Hän on antanut meille yksiselitteisen tehtävän ja yksiselitteisen vastuun. Ja juuri siksi meidän uskollisten taloudenhoitajien korvissa nämä presidentilliset viisauden sanat saavatkin jumalallisen sävyn kirkon menestys on paitsi Jumalan

20 20 sallimuksessa myös meidän onnistumisen toivossa. Onnistumisen toivossa. Minä en pyydä teitä uskomaan minun mahdollisuuksiini saada muutos aikaiseksi. Minä pyydän teitä uskomaan teidän mahdollisuuksiinne saada muutos aikaiseksi. Ystäväni, tämä on se lause, jonka minä haluan kuulla jokaiselta suomalaiselta piispalta ja kirkkoherralta. Ystäväni, tämä on se lause, jonka sanomiseen seurakuntalaisille minä tänään kutsun sinua. Ja ystäväni, tämä on se lause, jonka minä tänään haluan tästä lavalta sanoa sinulle.

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Armolahjat ja luonnonlahjat

Armolahjat ja luonnonlahjat Armolahjat ja luonnonlahjat Rakkauden palvelua varten Jumalan antamat lahjat Luonnonlahjat ja armolahjat liittyvät t syvällisell llisellä tavalla ihmisen kokonaisvaltaiseen kutsumukseen. Luonnonlahjat

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007)

MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007) Ryttylä 29. 09.2007 Matti Väisänen 1/6 MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007) Kristuksessa rakas veljemme, Markku Sumiala ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

Hyvät seurakuntalaiset, kuulemissamme Raamatun kohdissa korostetaan Jumalan sanassa pysymistä, ensimmäi-

Hyvät seurakuntalaiset, kuulemissamme Raamatun kohdissa korostetaan Jumalan sanassa pysymistä, ensimmäi- 1/6 Ryttylä 04.09.2009 Matti Väisänen PASTORI HANNU PEKKA SAMUEL MIKKOSEN VIRKAAN ASETTAMINEN Kajaanissa 06.09.2009 Kristuksessa rakas veljemme, Hannu Mikkonen, hänen perheensä ja läsnä oleva seurakunta,

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin Rukouskoulu 2014 2. jakso Mitä rukous on Ylösnousemuksen voima On Kristus ylösnoussut Hän elää minussa Kristus meissä, kirkkauden toivo Herätetyt yhdessä Hänen kanssaan,

Lisätiedot

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy.

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy. Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy. Asiat ovat eriarvoisia! Elämme maailmassa, jossa asiat ovat eriarvoisia! Kulta on hopeaa arvokkaampaa, öljy on vettä kalliimpaa, jne.! Tämä arvottaminen

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta Ekklesiologia 14 Kevään tunnit: 1 Dispensaatiot, Kristus Seurakunnan pää ja perustus 2 Seurakunnan olemassaolon kolme päätarkoitusta 3 Seurakunnan rakenteita ja johtajuusmalleja 4 Evankelioiminen 5 Rakentaminen

Lisätiedot

Heittäkää kaikki murheenne

Heittäkää kaikki murheenne 1 Heittäkää kaikki murheenne Otan lähtökohdaksi Pietarin 1 kirjeen 5-luvun 7 jakeen, jossa apostoli rohkaisee: "heittäkää kaikki murheenne hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen." Eikö olekin inhimillisä,

Lisätiedot

Rukoilemme: Kun me rukoilemme

Rukoilemme: Kun me rukoilemme 1 sutkksnkanomra Rukoilemme: Niin Herra, kosketa meitä tälläkin hetkellä Henkesi ja Sanasi kautta, kuten tuossa virressä veisasimme: "Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elälle suunta ja tarkoitus.!

Lisätiedot

PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME

PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME Pyhän Hengen maailmaan tuleminen Pyhän Hengen työ Elämä Pyhän Hengen kanssa Hengen hedelmä ja armolahjat Pyhän Hengen maailmaan tuleminen - Raamattu ilmaisee

Lisätiedot

Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F

Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F KUINKA RAAMATTU VOISI: 1. Tarttua meihin 2. Pysyä meissä 3. Tuottaa siunausta elämässämme Elämmekö sanasta? Elämän koulu Ei ihminen elä ainoastaan leivästä,

Lisätiedot

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia 20.7.2014, Eura Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia - Rm 1:1 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kun kaste toimitetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, siihen liitetään tässä esitetyt kohdat. Saarnan jälkeen vanhemmat ja kummit siirtyvät kastettavan

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta

Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta I) Hyvinvointityön paikka kirkon elämässä - teologinen näkökulma II) Paikallisseurakunnan toiminta

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Vakaan uskon miehet

Nettiraamattu. lapsille. Vakaan uskon miehet Nettiraamattu lapsille Vakaan uskon miehet Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta 1. Uskon puolustus Jyväskylän Vapaaseurakunta 2. Sisältö Klo 12-13.30 Timo K: 1) Katsaus ateismiin ja uusateismiin 2) Mitä meiltä kysytään? Mitä vastamme kysymyksiin? *Miksi on kärsimystä, jos Jumala on

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! KIRKKOPÄIVÄT LAHDESSA 13.-15.5.2011 Saarna Kärkölän kirkossa 15.5.2011 3. sunnuntai pääsiäisestä (Jubilate) JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ (Joh. 17:11-17) Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

Elämä Jumalan lapsena

Elämä Jumalan lapsena 1 Roomalaiskirjeen selitys 18 Room. 8:14 17 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.3.2013 Elämä Jumalan lapsena Kertausta Tähän mennessä Paavali on Roomalaiskirjeessään esittänyt pääasiat siitä, kuinka ihmisestä

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Totta Mooses? Mitä mieltä on Jeesus? Mitä mieltä apostolit? Ajatuksia Ken Hamin kirjan VALHE EVOLUUTIO äärellä

Totta Mooses? Mitä mieltä on Jeesus? Mitä mieltä apostolit? Ajatuksia Ken Hamin kirjan VALHE EVOLUUTIO äärellä Totta Mooses? Mitä mieltä on Jeesus? Mitä mieltä apostolit? Ajatuksia Ken Hamin kirjan VALHE EVOLUUTIO äärellä AIKOINAAN käytettiin leikillisenä sanontana totta Mooses. Se lienee lähtöisin politiikkojen

Lisätiedot

8. Skolastiikan kritiikki

8. Skolastiikan kritiikki 8. Skolastiikan kritiikki luterilaisen ja katolisen reformaation ristiriidat kehittyivät Lutherin myöhäiskeskiajan teologiaan kohdistuvan kritiikin pohjalta reformoitu traditio omaksui suuren osan luterilaista

Lisätiedot

Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on?

Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on? Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on? Matt Mitchell: The Fellowship of the Holy Spitit: "Who is the Holy Spirit?" 3.helmikuuta 2008 Matteus 3:13-17 Tänä vuonna rukoilen, että saatte kokea pyhän Kolminaisuuden

Lisätiedot

Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen

Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen Riittämättömyys Se kääntyy usein itseämme ja läheisiämme vastaan En riitä heille He eivät riitä minulle Suorittaminen, vertailu

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 J O TA I N K Ä S I T TÄ M ÄT Ö N TÄ Jumala vaikuttaa pakanakuninkaan toteuttamaan suunnitelmansa Kuin kastelupuro on

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Radion ortodoksinen aamuhartaus

Radion ortodoksinen aamuhartaus 1 / 5 Rovasti Veikko Purmonen Radion ortodoksinen aamuhartaus 21.9. 2002 Luuk. 5: 1-11 Kirkon luovuttamaton tehtävä ja kaikkien kristittyjen yhteinen kutsumus on lähetystyön tekeminen, todistaminen Jumalan

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Seurakunta vaikeuksissa

Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5)

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5) Suomen teologinen instituutti Henrik Perret 17.1.2006 PYHÄ HENKI JA ME Luentosarja Apostolien teoista Missä mennään? = miksi Ap. t.? defaitismi = tappiomieliala, antautumishenki olen rintamakarkuri Jos

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17 Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17 Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen. Pelastusilmoitus loppuu apostolien ajan päättyessä. Jeesuksen antaessa lähetyskäskyn

Lisätiedot

Millainen on Sinun Jumalasi?

Millainen on Sinun Jumalasi? Millainen on Sinun Jumalasi? Mielikuvat ja todellisuus Mikko Summala 12.01.2014 Johdanto Vuoden vaihde ja uuden vuoden alku on aina hyvää aikaa katsoa tarkemmin elämäämme, arvoida kulunutta vuotta sekä

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti.

Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti. JOHDANTO - sopisi 2. luokkalaisille 1) JOHDANTO pala aiheena anteeksi pyytäminen Liturgisena lauluna alkusiunaus: Pappi: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen Seurakunta: Aamen, aamen, aamen Pappi: Herra,

Lisätiedot

Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen

Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen Koonnut ja ohjeistanut kanavointina, Anu Markoff, Rakkaudentähti Ry Ennen rukouksia voit sytyttää kynttilän ja suitsuttaa huonetta Salvialla ja Paolo Santolla.

Lisätiedot

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA Andreas-raamatturyhmämateriaali I/03 Kansan Raamattuseuran nuorisotyö Kaisaniemenkatu 8, III krs 00170 HELSINKI nuorisotyö@karas-sana.fi 09/681 55 830 KUTSUMUS Tämän materiaalin sisältö tarkastelee kutsumusta

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

RUKOUSHETKI SEURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖSTÄ POISTETTAESSA. 3. Psalmi. 1. Alkuvirsi. 2. Johdanto Alkusiunaus. Johdantosanat

RUKOUSHETKI SEURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖSTÄ POISTETTAESSA. 3. Psalmi. 1. Alkuvirsi. 2. Johdanto Alkusiunaus. Johdantosanat RUKOUHETKI EURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖTÄ POITETTAEA 1. Alkuvirsi Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 38: 1-3, 176: 1-3, 181: 1-3, 194, 317. Virren sijasta voi olla muuta musiikkia. 2. Johdanto Alkusiunaus

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) ARMOTON PALVELIJA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Sillä, missä Jeesus tämän vertauksen kertoi, ei ole merkitystä. Mutta ilmeisesti

Lisätiedot

ei ole syntiä. Ehkä sotakin toisinaan tuomitaan sunnuntaipuheissa,

ei ole syntiä. Ehkä sotakin toisinaan tuomitaan sunnuntaipuheissa, V PELASTUKSEN KAIPUU Henkisen elämän siirtyessä kuvailemallemme kolmannelle portaalle, ikuiseen elämään johtavalle tielle, vie se totuudenetsijän oman sielunsa pariin, oman sielunsa heikkouksiin, puutteisiin

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Kaldean maassa (eli Babyloniassa) Kebar-joen varrella. b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 Kuunneltavissa osoitteessa:

Lisätiedot

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA Kaikille muille sydämenlyönnit ovat rummutus kohti hautaa, mutta me elämme elämää

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Raamattu - tarua vai totta. Jyväskylän vapaaseurakunta 140913

Raamattu - tarua vai totta. Jyväskylän vapaaseurakunta 140913 Raamattu - tarua vai totta Jyväskylän vapaaseurakunta 140913 Raamattu - tarua vai totta? Millä perusteilla voimme väittää Raamatun sanaa todeksi? Voiko Raamatulle löytää tieteellisiä perusteita vai jääkö

Lisätiedot

Tämä Jyväskylän helluntaiseurakunnan julkaisema esite on tarkoitettu niille, jotka haluavat aloittaa matkan kohti eheämpää elämää.

Tämä Jyväskylän helluntaiseurakunnan julkaisema esite on tarkoitettu niille, jotka haluavat aloittaa matkan kohti eheämpää elämää. Tämä Jyväskylän helluntaiseurakunnan julkaisema esite on tarkoitettu niille, jotka haluavat aloittaa matkan kohti eheämpää elämää. Matkan perustana on aito ja alkuperäinen kristinusko. Kuva: futureimagebank.com

Lisätiedot

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi 1 2.oppituntti Isak Pensiev 14.4.2012 Ystävät, me jatkamme oppituntia, joka avaa meille juutalaisia käsitteitä ja juutalaista näkökulmaa sekä Uuteen- että Vanhaan

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

1. KAPITTEL 2. KAPITTEL

1. KAPITTEL 2. KAPITTEL 1. KAPITTEL Joka alusta oli, jonka me kuulimme, jonka me silmillämme näimme, jota me katselleet olemme, ja meidän kätemme pidelleet ovat elämän sanasta, 2 (Ja elämä on ilmestynyt, ja me olemme nähneet,

Lisätiedot