Tervetuloa Skansenille!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa Skansenille!"

Transkriptio

1 Tervetuloa Skansenille! Foto: Anna Yu Skansen on maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo, joka esittelee koko Ruotsin pienoiskoossa. Siellä voit tutustua pohjoisen saamelaisasumukseen kuin skånelaiseen maatilaankin. Skansenin perusti vuonna 1891 kansatieteilijä Artur Hazelius ja siitä tuli nopeasti hyvin suosittu. Ruotsia esitellään alueella 160 talon ja pihan voimin, jotka kuvaavat myös eri aikakausia. Siellä on myös Ruotsin faunaan kuuluvia eläimiä, niin kesyjä kuin villejäkin. Siellä voit myös kulkea kauniissa puistossa, syödä hyvin, seurata kansantanssiesityksiä, kuunnella konsertteja, katsella käsityöläisiä työssään ja ostaa laatutuotteita myymälöistä ja verstaista. Skansen on auki joka päivä jouluaattoa lukuun ottamatta. Lisätietoa aukioloajoista ja tapahtumista löydät englanninkielisten sivujen tapahtumakalenterista. Näin Skansenille pääsee Skansen sijaitsee Tukholmassa, Djurgårdenin saarella. Sinne pääsee bussilla 44 ja raitiovaunulla 7. Slussenilta sinne voi mennä lautalla, kesäaikaan lautalla pääsee myös Nybroplanilta. Kaapelirata Tiettyinä aikoina vuodesta Hazeliusportenin sisäänkäynniltä mäen päällä sijaitsevalle Skansenille kulkee kaapelirata. Lisätietoja löydät englanninkielisten sivujen tapahtumakalenterista. Lisää kivaa lapsille Skansenilla Pieni sight-seeing -juna lähtee Bollnästorgetilta ja tekee mukavaan tahtiin reitin Skansenin ympäri. Lill-Skansenilla on myös autorata ja karuselli. Skansenin alemmissa osissa sijaitsee Galejanin pieni huvipuisto, johon kuuluu muun muassa arpajaiskojuja ja keinuja. Huvipaikat ovat avoinna lähinnä kesäaikaan. Ainoat Skansenille päästettävät koirat ovat näkövammaisten opaskoiria. Talot ja tilat Skansenin museoalueella on noin 160 eri puolilta Ruotsia tuotua taloa ja tilaa. Useimmat niistä ovat peräisin luvuilta. Eri miljööt näyttävät, miten ihmiset eri alueilta ja sosiaalisista ympäristöistä elivät. Kullekin aikakaudelle tyypillisiin asuihin pukeutuneet oppaat esittelevät taloja ja kertovat niiden taustasta.joulukuussa taloissa katetaan joulupöydät, ja ne koristellaan hienoiksi. Lähempiä tietoja avoinna olevista taloista saat englanninkielisen sivuston tapahtumakalenterista. Kaupunkikorttelit Kaupunkikorttelit kertovat siitä, millaiselta Ruotsi näytti 1700-luvun alusta 1900-luvun puoliväliin saakka. Useimmat talot ovat peräisin Tukholmassa sijaitsevasta Söderin kaupunginosasta. Mukana on asuinhuoneistoja, maustepuoti, leipomo, lasihytti, keramiikkapaja, kirjapaino, läkkiseppä ja muita pikkuverstaita.

2 Älvrosgården Älvrosgården koostuu useista rakennuksista ja edustaa tyypillistä 1800-luvun alun pohjoisruotsalaista talonpoikaistilaa. Tila on avoinna vuoden ympäri, ja siellä voi istahtaa hetkeksi takan ääreen ja kuunnella oppaan kertomusta tilanhoidosta, langan kehruusta, kuivatun juuston syömisestä sekä siitä miksi lyhyissä sängyissä nukuttiin puoliksi istualtaan, ja kuinka yksinkertaisilla leikkikaluilla leikittiin. Delsbogården Delsbogården oli osa suurta ja vaurasta maatilaa Taalainmaalla. Kaksi asuintaloa on koristeltu kauniilla puutöillä ja maalauksilla. Sisätiloissa on kauniita käsin maalattuja seinäkoristelmia. Delsbogården on avoinna vierailijoille kesäisin ja joulun aikaan, jolloin suureen tupaan katetaan joulupöytä. Skogaholmin kartano ja puutarha Skogaholmin kartano on hyvä esimerkki kustavilaisesta tyylistä. Sitä asusti aatelisperhe. Kartanon siipirakennuksissa sijaitsevat keittiö, vierashuone ja kirjasto, sekä aikakaudelle tyypillinen, yhä viljelyssä pidetty keittiöpuutarha. Kartanoon kuuluu myös englantilainen ja ranskalainen puisto. Segloran kirkko Ruotsin suosituin vihkiäiskirkko sijaitsee Skansenilla. Segloran kirkko rakennettiin 1729 ja siirrettiin Skansenille Monet tukholmalaiset menevät vihille tässä pienessä puukirkossa, jossa pidetään myös ristiäisiä ja rippitilaisuuksia. Urkulehterillä olevat alkuperäiset urut on maalattu kauniilla koristeilla. Foto: Laila Durán Fäboden (Karjamaja) Kesäisin karja vietiin kesälaitumille, joihin kuuluivat lypsäjien karjamajat. Niissä asuttiin lokakuuhun saakka, jolloin karja palasi takaisin talvisijoilleen. Lypsäjien tehtäviin kuului juoksettaa maitoa, kirnuta voita ja keittää meesvoita. Skansenin karjamajassa on keittokota sekä ajalle tyypillisiä vanhoja maatiaisrotuja olevia lehmiä ja lampaita. Samevistet (Saamelaisasumus) Saamelaisasumuksessa esitellään kuinka saamelaiset, Ruotsin pohjoisosissa elävä alkuperäiskansa, elävät ja työskentelevät historiallisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta nähtynä. Eläinpuisto Skansenin eläinpuistossa esitellään pohjoismaisia lajeja. Niitä ovat mm. susi, ilves, ahma, maakarhu, hirvi, lapinpöllö ja huuhkaja, visentti, punakettu, villisika, hylje ym. Puistossa elää myös maatiaisrotuja kuten lampaita, vuohia, porsaita ja lehmiä. Maatiaisrotuja ja kesyjä eläimiä Skansenilta löytyy kaikkia eläimiä joita maatiloilla ennen vanhaan pidettiin. Täältä löytyy mm. Blommehöns-kanoja, Linderöd-sikoja, hanhia, ankkoja, kanoja, hevosia ja lehmiä, lampaita ja vuohia. Skansenilla tehdään aktiivista työtä maatiaisrotukannan säilymisen puolesta tulevaisuudessa. Karhu Karhu on Ruotsin suurin petoeläin ja voi painaa jopa 350 kg. Se elää enimmäkseen marjoilla ja kasveilla, mutta talviunta ennen se haluaa mielellään lihaa. Talviuni kestää aina kevääseen.

3 Naaraskarhu saa pentuja joka toinen tai kolmas vuosi. Skansenin karhut asuvat Karhuvuorella (Björnberget) samalla alueella punakettujen kanssa. Susi Susi on sosiaalinen laumaeläin. Ne pelkäävät ihmisiä, eikä niitä vapaudessa ole helppoa nähdä. Skansenin sudet ovat osa eläintarhojen välistä yhteistyötä, jonka tarkoituksena on säilyttää terve kanta ja parantaa susien ehtoja sekä antaa ihmisille tietoa suden elintavoista. Foto: Anna Yu Foto: Anna Yu Foto: Karin Bernodt Ilves Ilves on Ruotsin ainoa villinä elävä kissalaji. Se painaa kg. Se on taitava metsästäjä ja on leveine, paksuine, lumikenkinä toimivine tassuineen sopeutunut hyvin elämään talvisessa metsässä. Ahma Ahma on Ruotsin suurin näätäeläin ja voi painaa jopa 30 kg. Se elää itse metsästetyistä raadoista ja muilta eläimiltä varastetusta saaliista. Ahma on rauhoitettu Ruotsissa, eikä niitä ole jäljellä kuin satakunta yksilöä. Hirvi Hirvi on Ruotsin metsien kuningas. Sen on suurin nisäkäs, ja uros voi painaa jopa 700 kg. Siitä kun eläin 1700-luvulla oli lähes kuolla sukupuuttoon on hirvikanta elpynyt, ja nyt hirvi on yleinen Ruotsin metsien asukki. Poro Poro on ikimuistoisista ajoista alkaen ollut saamelaisten karjaa. Skansenilla poroja on saamelaisasumuksen yhteydessä antaakseen kuvan saamelaisten elämästä pohjoisessa. Harmaahylje Harmaahylje on pohjoismaisten vesistöjen suurin hyljelaji. Se voi kasvaa lähes kolmen metrin mittaiseksi ja painaa 300 kg. Sen ravintoa ovat kaikenlaiset kalat. Hylkeitä on sekä Kattegattilla, Itämeressä että Selkämeressä. Skansenin akvaario (Skansen-akvariet) Akvaariossa elää eksoottisia eläimiä aina hämähäkeistä, krokotiileista, lepakoista, kaljurotista, kääpiöapinoista, makiapinoista ja papukaijoista paviaaneihin ja muihin jännittäviin eläimiin. Akvaarioon on erillinen sisäänpääsymaksu. Tilaisuudet Skansenilla tapahtuu koko ajan jotakin. Kaikkia juhlia vietetään perinteisesti, ja tapahtumia ja toimia järjestetään taloissa ja tiloilla. Kesän huippukausi avataan kansallispäivän vietolla 6. kesäkuuta. Sitä seuraa juhannus, jota vietetään tanssin ja juhannusperintein.

4 Kesän ohjelmaan kuuluu monia konsertteja, tanssi-iltoja ja sekä pienille että suurille suuntautuvia ohjelmia. Syyspuolella ohjelmaa leimaa sadonkorjuu. Syyskuun lopussa järjestetään vuosittaiset syysmarkkinat. Skansenin vuosi päättyy suuriin joulumarkkinoihin, jotka järjestetään joulua edeltävinä adventtipyhinä. Lisätietoa englanninkielisten sivujen tapahtumakalenterista. Vappu Pitkän ja pimeän talven jälkeen Vappua juhlistetaan suurilla kokoilla, puheilla keväälle ja kevätlauluja laulavien opiskelijakuorojen esiintymisillä. Vappua vietetään 30. huhtikuuta, ja perinne juontaa juurensa aina 1300-luvulle saakka. Juhannus Skansenilla juhannusta vietetään kolmena peräkkäisenä päivänä. Vuoden juhlista juhannus houkuttelee suurimman yleisön. Kaikki haluavat olla mukana piirileikeissä, koristelemassa kukkasin juhannussalkoa ja tanssimassa kansantansseja Skansenin kansantanssiryhmän kanssa. Illalla tanssi jatkuu orkesterimusiikin tahtiin. Kesäkonsertit Kesäisin Solliden-näyttämöllä, Segloran kirkossa ja Galejan tanssilavalla järjestetään monenlaisia konsertteja. Niihin kuuluu vierailevien ruotsalaisten ja ulkomaalaisten artistien esiintymisiä, televisionauhoituksia, viihdettä lapsille ja paljon muuta. Joulunalusaika Joulu houkuttelee Skansenille aina suuren määrän yleisöä. Joulumarkkinoilta on hyvä ostaa antimia joulupöytään tai käsitöitä lahjaksi. Musiikki ja ilmapiiri saavat kaikki aitoon joulutunnelmaan. Monet vanhoista taloista ja tiloista esittelevät joulupöytiä ja perinteitä. Lucian päivä Lucia-juhla on merkittävä ruotsalainen perinne, joka on lainannut Sisiliasta Luciapyhimyksen ja sijoittanut hänet yhdessä kynttiläkruunun, tiernapoikien ja tallirenkien kanssa Ruotsin keskitalveen. Skansenilla Luciaa juhlitaan kulkueella Solliden-näyttämölle 13. joulukuuta. Uudenvuodenaatto Jos haluaa uudenvuodenaattona nähdä kaupungin kaikki ilotulitukset kahdentoista aikaan yöllä, on Skansen paras paikka. Sollideniltä on näköala koko kaupungin ylle. Ruotsin televisio lähettää myös Solliden-näyttämöltä perinteisen uudenvuodenaaton ohjelman, johon Foto: Marie Andersson kuuluu Alfred Tennysonin kirjoittaman Uudenvuodenkello-runon lausunta ja uuden vuoden lähtölaskenta. Myymälät ja myyntipaikat Museokauppa Jännittävän valikoiman tarjoava museokauppa sijaitsee heti pääsisäänkäynnin ulkopuolella. Siellä myydään puusepän- ja käsitöitä, uutta muotoilua, Skansen-matkamuistoja, kauniita tekstiilikäsitöitä, lasia ja keramiikkaa, lahjoja, kirjoja, cd-levyjä, postikortteja ja erikielisiä opaskirjoja.

5 Myymälässä on myös esineitä, joita ei myydä missään muualla Tukholmassa, kuten esim. Skansenin taloista ja tiloista esikuvia saaneita keramiikka-, lasi- ja kirjontatuotteita. Myymälällä on myös sivuliike Logenissa, Bollnästorgetilla. Vartiotupa Vartiotuvassa myydään kirjoja, matkamuistoja, karttoja, oppaita, postikortteja ja makeisia. Sieltä saa myös tietoja Skansenin tapahtumista ja apua, jos haluaa nähdä lukitun talon. Vartiotupa on avoinna vuoden ympäri. Maustepuoti Kaupunkikorttelissa sijaitsevasta pienestä maustepuodista saa harjoja, karamellitötteröitä, teetä ja muita pikkutarvikkeita, joita 1800-luvun puolivälin kauppapuodit saattoivat myydä. Savipaja Siellä valmistetaan ja myydään ruukkuja, vateja, kulhoja, mukeja ja muita savesta valmistettuja käyttöesineitä. Avoinna kesäisin ja erityisten käsityöpäivien aikana. Tukholman lasiruukki Lasiruukin puodissa myydään ruukin itse muotoilemia käyttö-, koriste- ja taidelasiesineitä sekä tilaustöitä, jotka kaikki valmistetaan seinän takana sijaitsevassa lasihytissä. Tukholman lasiruukin erikoisuutena on vuodesta 1933 alkaen valmistettu särökuvioinen Skansen-lasi. Lasihytti ja puoti ovat avoinna suurimman osan vuotta. Foto: Mathias Pettersson Leipomo Korvapuustiensa ansiosta kaikki rakastavat kaupunkikorttelissa sijaitsevaa pientä leipomoa. Siellä voi nähdä leipurin toimessaan ja valita mieleisensä mustikkatorttujen, mantelikakkujen, pullien, pikkuleipien ja ruokaleivän joukosta. Näiden putiikkien lisäksi Bollnäs-torilla sijaitsee markkinakojuja jotka ovat avoinna huippukautena sekä joulumarkkinoiden aikaan. Karhuvuoren vieressä sijaitsee karhuaiheisia matkamuistoja myyvä Björnboden (Karhupuoti). Kaupunkikorttelissa on myös Skansenin rautakauppa ja 1930-luvulta peräisin oleva pieni myymälä. Ruokaa ja juomia Skansenilla on useita viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita. Jotkut niistä toimivat vanhoissa kulttuurihistoriallisissa taloissa, toiset lähellä Sollideniä, josta avautuu upea näköala Tukholmaan. Kaikki ovat kesäisin avoinna. Gubbhyllan Gubbhyllan on toiminut ravintolana 1800-luvun puolivälistä saakka. Samassa yhteydessä toimii myös tupakka- ja tulitikkumuseo. Café Petissan Vanha opiskelijakahvila Petissan sijaitsee Skansenin kaupunkikorttelissa. Siihen kuuluu ihastuttava sisäpiha, joka suo rauhoittavan tauon kesäkuukausina. Kahvila tarjoilee kahvia, teetä, kaakaota, mehua, voileipiä ja leivonnaisia.

6 Krogen Stora Gungan Ylemmän rullaporrashallin uloskäynnin vieressä sijaitsee Krogen Stora Gungan luvun tyyliin sisutettu krouvi tarjoilee kahvia, kotileivonnaisia ja ruotsalaista kotiruokaa. Sollidenin ravintola ja juhlahuoneisto Solliden-näyttämön lähistöllä sijaitseva klassinen, kauniisti sisutettu ravintola tarjoaa fantastisen näköalan Tukholmaan. Siellä voi nauttia perinteisestä ruotsalaisesta voileipäpöydästä, johon kuuluu silliä, lohta, Janssonin kiusausta, lihapullia ym. Krogen Tre Byttor Astu sisään ja koe 1700-luvun krouvitunnelma. Ravintola sijaitsee Sollidenin ravintolan ja Café Terassin kanssa samassa rakennuksessa. Tre Byttor on kesäravintola, joka tarjoilee ruotsalaista arkiruokaa à la carte -ruokalistalta. Bollnästorgetin kahvila Pieni, vaatimaton itsepalvelukahvila Bollnästorgetilla ulkoilmatarjoiluineen myy kahvia, nakkeja ja vohveleita. Balderslunden Bredablick-tornin ja Lill-Skansenin tuntumassa sijaitsee ulkoilmakahvila Balderslunden, joka tarjoilee voileipiä, leivonnaisia, juotavaa ja jäätelöä. Avoinna vain kesäaikaan. Skansen Terassen Samassa rakennuksessa kuin Solliden-ravintola sijaitsee valoisa ja viihtyisä koko perheen itsepalvelukahvila. Kahvilassa on tilaa lastenvaunuille ja siellä tarjoillaan lapsille mieluisia ruoka-annoksia kuten lihapullia ja pannukakkuja. Kesäisin ravintolaan kuuluu suuri ulkoilmaterassi. Avoinna ympäri vuoden. Flickorna Helin & Voltaire, Skånska Gruvan Kahvilasta saa voileipiä, lounasannoksia sekä maukkaita leivonnaisia. Takka räiskyy kotoisasti kahvilassa talvella, ja kesäksi ravintola avaa ovensa terassille, josta on näköala Djurgårdsbrunnsvikenille. Kahvila sijaitsee Skånska Gruvanissa, Rosendalsvägen 14. Wallins café Ulkoilmaravintola Wallins café sijaitsee Galejanin lähistöllä. Siellä on tarjolla kevyempiä ruoka-annoksia sekä kahvia, virvoitusjuomia, olutta, viiniä sekä jäätelöä ja makeisia. Kesän tanssi-iltoina Wallins Café on auki viimeiseen tanssiin saakka. Foto: Marie Andersson Tervetuloa Skansenille!

VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA

VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA Tervetuloa! Kuralan Kylämäkeen voi saapua montaa reittiä. Voit kulkea Jaanintien yli ylös hiekkatietä 1 tai oikealta Kokeiluverstaan takaa. Voit saapua

Lisätiedot

KARHU. Jos näet metsässä karhun, a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta.

KARHU. Jos näet metsässä karhun, a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta. KARHU karhun, niin a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta. Karhu on Euroopan suurin petoeläin. Suomen kansalliseläin. kaikkiruokainen. Suomen kielessä on monta nimeä karhulle:

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajat Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajoissa Eskilstunassa on jo satojen vuosien ajan valmistettu veitsiä, saksia, silmäneuloja, nuppineuloja,

Lisätiedot

Päivittäistavarakauppa ry Jouluruokatutkimus 2009. 4.12.2009 Johanna Kuosmanen

Päivittäistavarakauppa ry Jouluruokatutkimus 2009. 4.12.2009 Johanna Kuosmanen Päivittäistavarakauppa ry Jouluruokatutkimus 9 4.1.9 Johanna Kuosmanen Tiivistelmä tuloksista 1/6 Jouluruokien tärkeimmät ostopäätökseen vaikuttavat tekijät ovat hinta, laatu ja kotimaisuus. Kotimaisuuden

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

Myydään suosittu kahvila-lounasravintola PÄIVÄMÄÄRÄ: Myyjän yhteystiedot: Sirpa Ihanus

Myydään suosittu kahvila-lounasravintola PÄIVÄMÄÄRÄ: Myyjän yhteystiedot: Sirpa Ihanus PÄIVÄMÄÄRÄ: 1.4.2019 Myydään suosittu kahvila-lounasravintola Myyjän yhteystiedot: Sirpa Ihanus +358 44 7415716 Yritys: Kahvila Wanha Postitalo Nilsiäntie 76, 73300 Nilsiä www.wanhapostitalo.fi Perustamisvuosi:

Lisätiedot

Lataa Lapsen oma petokirja - Suvi Vehmanen. Lataa

Lataa Lapsen oma petokirja - Suvi Vehmanen. Lataa Lataa Lapsen oma petokirja - Suvi Vehmanen Lataa Kirjailija: Suvi Vehmanen ISBN: 9789524924023 Sivumäärä: 67 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.94 Mb Lapsen oma petokirja on jännittävä seikkailu suomalaisten

Lisätiedot

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme RIKALANMÄKI Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme TERVETULOA RIKALANMÄELLE. Rikalanmäki Salon Halikon kulttuurimaisemassa yhdistää historialliset puitteet ja modernin palvelun. Meillä onnistutte luomaan

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE?

NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE? NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE? Kyllä on! Lahjat, koristeet ja kattaukset, mitä ikinä jouluusi tarvitset! Tervetuloa jouluostoksille Espoontorille! EI ITKEÄ SAA, EI STRESSATA SAA, JOULU ON TULLUT

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 3 MAKSIMIPISTEET 8. Tavoiteajasta tehtävän suorittamiseen on varattu 30 minuuttia.

TEHTÄVÄ 3 MAKSIMIPISTEET 8. Tavoiteajasta tehtävän suorittamiseen on varattu 30 minuuttia. PARTIOTAITOJEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT 8.-9.3.2003 SARJA Oranssi / Vihreä 1 Puisto TEHTÄVÄ 3 MAKSIMIPISTEET 8 TAITOTEHTÄVÄ LUONNONTUNTEMUS ELÄINPUISTO Tavoiteajasta tehtävän suorittamiseen on varattu

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

Mitä perinteitä uudenvuoden viettoon kuuluu kotimaassasi? Mitä tiedät suomalaisten joulunvietosta?

Mitä perinteitä uudenvuoden viettoon kuuluu kotimaassasi? Mitä tiedät suomalaisten joulunvietosta? 1 Mitä perinteitä uudenvuoden viettoon kuuluu Mitä tiedät suomalaisten joulunvietosta? Millaista ruokaa sinun kotimaassasi perinteisesti syödään jouluna? Mikä on ikimuistoisin joululahja, jonka olet saanut?

Lisätiedot

PÄÄSIÄINEN > 25.4.

PÄÄSIÄINEN > 25.4. KALENTERIJUHLAT UUSIVUOSI 1.1. Uutenavuotena paukutellaan raketteja ja valetaan tinaa, josta ennustetaan alkavaa vuotta. Tehdään leikkimielisiä uudenvuodenlupauksia. Perheet syövät kotona perheen tai ystävien

Lisätiedot

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään.

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. , ja Ravintolassa mohammed Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. Ok On hyvä idea, mitä sinä ajattelet? Minä tiedän yhden thai-ravintolan Kemissä, siellä on herkullista ruokaa. Haluatko,

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

Vierailulla Urho Kekkosen museossa

Vierailulla Urho Kekkosen museossa Vierailulla Urho Kekkosen museossa Teksti, kuvat ja Sari Salovaara 10.5.2012 sivu 2 / 9 Sisällys Johdanto... 3 Tamminiemen uudistukset parantavat saavutettavuutta... 4 Elämyksiä eri aistein... 5 Muita

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Maaseutuasiakas vastaava-hanke (Masva-hanke) Maaseutuyritykset tutuksi! tapahtumien raportti

Maaseutuasiakas vastaava-hanke (Masva-hanke) Maaseutuyritykset tutuksi! tapahtumien raportti Maaseutuasiakas vastaava-hanke (Masva-hanke) Maaseutuyritykset tutuksi! tapahtumien raportti Maaseutuyritykset tutuksi-kiertue Kalajoen kaupungin hallinnoima Masva-hanke järjesti marraskuun aikana viiden

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta

Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta Joulu on taas, joulu on taas MYLLYPURON OstarilLa! Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta VILINÄÄ, VILSKETTÄ, RÄTINÄÄ, RÄISKETTÄ Joulu alkaa Ostarilta!

Lisätiedot

Tervetuloa Häme-päivään 12.7.2014!

Tervetuloa Häme-päivään 12.7.2014! Tervetuloa Häme-päivään 12.7.2014! Humppilan lasitehtaan piha muuttuu toiminnalliseksi kädentaitojen ja kulttuurin tyyssijaksi 12.7., joka on Humppilan Uniikkiviikon avajaispäivä ja samalla vuoden 2014

Lisätiedot

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla.

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Häät, syntymäpäiväjuhlat, teemajuhlat, karonkat kerro

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

MEriTon HoTELS ravintolat

MEriTon HoTELS ravintolat MEriTon HoTELS ravintolat Restoran VEnäLäinEn ravintola balalaika Meriton Grand Conference & Spa - hotellissa sijaitsee kodikas venäläinen ravintola balalaika. Tunnelmallisessa balalaikassa on perinteinen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpapolku

Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpapolku Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpalinja Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin kesällä

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

LÖYDÄT. kaupunkikoteja meren. Saukonpaasi. lemminkainen.fi/saukonpaasi

LÖYDÄT. kaupunkikoteja meren. Saukonpaasi. lemminkainen.fi/saukonpaasi LÖYDÄT LISÄÄ TIETOA SAUkonpaaden KOHTEISTA OSOITTEESTA LEINKAINEN.fi/SAUKONpaasi lemminkainen.fi/saukonpaasi kaupunkikoteja meren RANNALLA Saukonpaasi JÄTKÄSAARESSA Lemminkäinen Talo Oy / Pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen.

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen. tarjoaa unohtumattomia elämyksiä veneretkillä yrityksille, ryhmille ja yhteisöille. Kymijoen historiaretkillä, Verlan kirkkailla vesillä ja Unescon Maailmanperintökohteessa, sekä Repoveden erämaiden siimeksessä.

Lisätiedot

K A N S A L L I S M U S E O N

K A N S A L L I S M U S E O N M e t r o p o l i a A M K M u o t o i l u n i n n o v a a t i o p r o j e k t i 2 0 1 5 K A N S A L L I S M U S E O N E e v a T e r ä v ä S i s u s t u s a r k k i t e h t u u r i 1 6. 1 0. 2 0 1 5 B

Lisätiedot

Karhukuvauksesta Elämysmatkailutuotteeksi

Karhukuvauksesta Elämysmatkailutuotteeksi Karhukuvauksesta Elämysmatkailutuotteeksi Vuoden luontokuva 2007 on tehnyt suurpetomatkailua tunnetuksi ja herättänyt ihmetystä susien ja karhujen välisestä käyttäytymisestä myös ulkomailla Aloittaessani

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä. 3 minuutin esittely

Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä. 3 minuutin esittely Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä 3 minuutin esittely Tietoa - Ruotsissa perustettu pohjoismainen kuvatoimisto, joka keskittyy ensisijaisesti pohjoismaisiin aiheisiin ja ympäristöihin - Arkistossamme

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi Uusivuosi Jokainen vuosi alkaa uudenvuoden juhlimisella. Suomessa on uutenavuotena usein hyvin kylmä ilma, joten juhlat ovat yleensä sisällä. Ihmiset kutsuvat ystävät kylään, laittavat hyvää ruokaa ja

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Korson asukaspuisto syksyn 2017 ohjelma

Korson asukaspuisto syksyn 2017 ohjelma syksyn 2017 ohjelma Puisto on avoinna: ma-to klo 8-16 sekä pe klo 8-15 WC:t ja Pöllönpesä (=eväshuone) käytössä puiston aukioloaikoina. Tilat suljetaan siistimisen vuoksi 15 min. ennen sulkemisaikaa. Pihalelut

Lisätiedot

LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/

LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/ LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/15.-17.12.2017 KOE VAIVATON FANIMATKA UINNIN EM- KISOIHIN! Viiden tai kolmen päivän fanimatka, jonka aikana näet kaikki tapahtumat ja myös

Lisätiedot

Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma

Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma Rauman kaupungin matkailuneuvoja Sanna Rantalan mukaan joulukuussa tapahtuu paljon. Lapset ja lapsenmieliset voivat ihastella Rauman taitoluistelijoiden

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

IHMISEN ELÄMÄN JUHLAT

IHMISEN ELÄMÄN JUHLAT IHMISEN ELÄMÄN JUHLAT RISTIÄISET TARJOILU - lasten ystävät, kummit ja sukulaiset Joskus juhlassa on - leikkejä - syötävää ja juotavaa lapsille ja aikuisille SYNTYMÄPÄIVÄT RIPPIJUHLAT (KONFIRMAATIO) Tavallisesti

Lisätiedot

Akseli Herlevi: Pidän perinteistä.

Akseli Herlevi: Pidän perinteistä. Akseli Herlevi: Pidän perinteistä. Pääkirjoitus s. 4 PÄÄRUOKIA 8. Makoisa joulupöytä 15. Reseptejä loistavaan joulupöytään 16. Perinteinen joulupuuro JOULUHERKKUJA JA RESEPTEJÄ 17. Makoisia joulutorttuja

Lisätiedot

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Onko Villa Breda koti vai laitos? Tietysti sen pitäisi olla koti! avulias persoonallinen lepoa-antava kutsuva interaktiivinen active aktiivinen?

Lisätiedot

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn 0 Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita Vihko 2 Jussi Örn 1 Mikä ja missä? Kysy parilta. Pari vastaa. - Mikä tämä on? - Se on kynä. - Mikä tuo on? - Se on tietokone. Mikä tää on? Mikä toi on? Mikä?

Lisätiedot

Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv

Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv Reitti: - Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä Lähtö: ma 17.7. Pohjoismaiden suosituin eläinpuisto Kolmården safaripuistoineen on jännittävä kesälomakohde koko

Lisätiedot

CHRISTMAS SALE! 29,00 RAJOITETTU ERÄ VALOA TALVEEN. Toimitetaan valmiissa joululahjapakkauksessa! TARJOUS TARJOUSHINTA TUOTENRO:

CHRISTMAS SALE! 29,00 RAJOITETTU ERÄ VALOA TALVEEN. Toimitetaan valmiissa joululahjapakkauksessa! TARJOUS TARJOUSHINTA TUOTENRO: 29,00 OVH. 40 / ALV 0 % VALOA TALVEEN Sea Glasbrukin kauniin värisiä lasikulhoja voi käyttää moneen tarkoitukseen. Pienet kulhot sopivat esim. kynttilälyhdyiksi ja isosta kulhosta voi tarjoilla vaikka

Lisätiedot

Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä

Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä Meiltä on puuttunut keinoja arkiseen mutkattomaan yhdessä oloon. Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä - Yhteisöllisyystutkija Antti Maunu #syödäänyhdessä #suomi100 SUOMESSA

Lisätiedot

OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ

OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ Rakennushistoriaselvitys 10.10.2013 Arkkitehtitoimisto Pia Krogius Sisällys 1. JOHDANTO 4 Kohde 4 Tehtävä 4 Perustiedot 6 2. TAUSTAA 7 Osuusliike Salla 7

Lisätiedot

1.6. 31.8. ma-su 11 17, klo 17 päivän viimeinen opastus museoalueelle, talviaikaan ma-pe 9-15.

1.6. 31.8. ma-su 11 17, klo 17 päivän viimeinen opastus museoalueelle, talviaikaan ma-pe 9-15. Sagalundin museo, Sagalunds museum * Sijainti: Kemiönsaari Omistaja: Sagalundin museosäätiö Aukioloajat: 1.6. 31.8. ma-su 11 17, klo 17 päivän viimeinen opastus museoalueelle, talviaikaan ma-pe 9-15. Aikuiset

Lisätiedot

VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA

VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA Tervetuloa! Apteekkimuseo ja Qwenselin talon sisäänkäynti on siirtynyt sisäpihalle. Sisäpihalle kuljetaan Läntiseltä Rantakadulta

Lisätiedot

MERIKARTANO PUISTOKARTANO. Oma koti palveluiden äärellä.

MERIKARTANO PUISTOKARTANO. Oma koti palveluiden äärellä. MERIKARTANO PUISTOKARTANO Oma koti palveluiden äärellä. ITSENÄISTÄ ELÄMÄÄ Merikartanossa ja Puistokartanossa oma kotisi on palveluiden äärellä. Katso esittelyvideot asumisesta ja palveluistamme Ritva,

Lisätiedot

KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? RyhmäRenki Kirsi Alastalo

KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? RyhmäRenki Kirsi Alastalo KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? TAVOITE Omien toiveiden ilmaiseminen, myönteisten kesäodotusten herättely, kesäsuunnitelmien kertominen ryhmälle, yhteisten kiinnostuksen kohteiden löytäminen VALMISTELU

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN.

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. Pohjoismaiden laajin laitevalikoima on saanut uuden odotetun hurjimuksen. Uskallatko kokea kesän uutuuslaitteen KINGIn ja 75 metrin vapaapudotuksen?

Lisätiedot

Káfet Café & Bakery. www.kafet.fi Keskuskatu 5 99130 Sirkka +358 16 644 560 info@kafet.fi

Káfet Café & Bakery. www.kafet.fi Keskuskatu 5 99130 Sirkka +358 16 644 560 info@kafet.fi Káfet Café & Bakery ELÄMYSMATKAILU Tilaussaunojen hinnasto - Savusauna 310 + 30 / henkilö - Perinteinen sauna 270 + 30 / henkilö - Palju 170 + 25 / henkilö Kesto: noin 4 tuntia Ryhmän koko: 4-10 henkilöä

Lisätiedot

192. Joulu Finlaysonilla 24.11. 22.12.2012

192. Joulu Finlaysonilla 24.11. 22.12.2012 192. Joulu Finlaysonilla 24.11. 22.12.2012 Pikkupalatsi Pikkupalatsilla järjestetään opastettuja ja etukäteen varattuja jouluisia tutustumiskäyntejä, su 25.11. Eliisa-teatteri esittää: Katupeilin takana

Lisätiedot

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät. Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi.

Lisätiedot

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi Uusi suunta Juurien tunteminen tekee vahvaksi Arja Saijonmaa Arja Saijonmaa on suomalaisen saunan lähettiläs ja suuren suosion saavuttaneen Sauna kirjan kirjoittaja. Voimansa hän ammentaa kuulaasta järvimaisemasta

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

HISTORIA 5: RYHMÄTEHTÄVÄT SUOMEN ESIHISTORIASTA

HISTORIA 5: RYHMÄTEHTÄVÄT SUOMEN ESIHISTORIASTA HISTORIA 5: RYHMÄTEHTÄVÄT SUOMEN ESIHISTORIASTA 1. Suomusjärven kulttuuri PEPPI, JANNA, LOVIISA, MINNA 2. Kampakeraaminen kulttuuri JONNA, SALLA, ESSI, JUHANI 3. Vasarakirveskulttuuri (nuorakeraaminen

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS Visit Helsinki / Esko Jämsä ALVAR AALTO JA FINLANDIA-TALO KAKSI SUOMALAISEN DESIGNIN LEGENDAA Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon (1898 1976) suunnittelema

Lisätiedot

turun museokeskuksen vuokrattavat tilat

turun museokeskuksen vuokrattavat tilat turun museokeskuksen vuokrattavat tilat Turun museokeskuksesta löytyvät vuokrattavat tilat ovat ihanteellisia paikkoja juhlien, tapahtumien ja kokouksien järjestämiselle. Kun haluat tarkemmin tutustua

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

Poron lisääntyminen. Nimeni:

Poron lisääntyminen. Nimeni: Poron lisääntyminen Nimeni: Luonto on tarkoituksenmukainen ja sen tapahtumat mielekkäitä. Eläinten lisääntymiskierron eri vaiheet tapahtuvat kokonaisuuden kannalta parhaaseen aikaan. Mieti poron lisääntymistä

Lisätiedot

Kouvola. Kehitysideat Syyt ja esteet käydä 15.11.2011

Kouvola. Kehitysideat Syyt ja esteet käydä 15.11.2011 Kouvola Kehitysideat Syyt ja esteet käydä 15.11.2011 Kalvojen sisältö Kohdekaupungeille on paikallistilaisuuksien yhteydessä toimitettu analyysit Vastaajien taustatiedot Vetovoimaisuus osion viiden eri

Lisätiedot

Monta syytä juhlia Kaisankodissa!

Monta syytä juhlia Kaisankodissa! Monta syytä juhlia Kaisankodissa! Kartanokylpylä Kaisankoti tarjoaa upeat puitteet viettää pieniä ja suuria juhlia, kuten syntymäpäiviä, häitä, ristiäisiä, vuosijuhlia, suku- ja yritysjuhlia, rippi- ja

Lisätiedot

Tunnista lajit ja logot

Tunnista lajit ja logot Tunnista lajit ja logot Tehtävässä testataan kuinka monta lähiympäristön eläin- tai kasviasukasta oppilaat tuntevat. Tarkoituksena on sen jälkeen miettiä, miksi näistä (ja muista) lajeista on syytä välittää.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Tule ja tutustu Porin uuteen, vanhaan Kauppahalliin! UUDISTUNUT PORIN KAUPPAHALLI. Jo vuodesta 1927

Tule ja tutustu Porin uuteen, vanhaan Kauppahalliin! UUDISTUNUT PORIN KAUPPAHALLI. Jo vuodesta 1927 Tule ja tutustu Porin uuteen, vanhaan Kauppahalliin! UUDISTUNUT PORIN KAUPPAHALLI Jo vuodesta 1927 PORIN PISIN PALVELUTISKI! Café Nestor Kahvitupa Viva la Coffee Ullan Pakari Lounaspiste Kanttura Ravintola

Lisätiedot

ARVONPELLON LEIKKIPUISTO HILJANPOLKU

ARVONPELLON LEIKKIPUISTO HILJANPOLKU ANTTILAN LÄHILIIKUNTAPAIKKA, ANSARITIE Anttilan uudella lähiliikunta-alueella on tekemistä kaikenikäisille, vauvasta vaariin. Avarassa leikkipuistossa on vauva-, lauta- ja ryhmäkeinu, kiipeilyverkko ja

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Lataa Nuorten eläinkirja - Berndt Sundsten. Lataa

Lataa Nuorten eläinkirja - Berndt Sundsten. Lataa Lataa Nuorten eläinkirja - Berndt Sundsten Lataa Kirjailija: Berndt Sundsten ISBN: 9789518826852 Sivumäärä: 44 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.57 Mb Paljonko karhu painaa? Missä asuu sopuleita? Mitä

Lisätiedot

Hei! Ja kiitos mielenkiinnostanne ravintolaamme kohtaan! Pieni tietopaketti meistä voisi heti alkuun olla paikallaan.

Hei! Ja kiitos mielenkiinnostanne ravintolaamme kohtaan! Pieni tietopaketti meistä voisi heti alkuun olla paikallaan. Hei! Ja kiitos mielenkiinnostanne ravintolaamme kohtaan! Pieni tietopaketti meistä voisi heti alkuun olla paikallaan. Olemme siis Seitsemisen luontokeskuksessa sijaitseva kahvila/ravintola, jonka erikoisuutena

Lisätiedot

Monipuolinen valikoima arkeen ja juhlaan!

Monipuolinen valikoima arkeen ja juhlaan! Monipuolinen valikoima arkeen ja juhlaan! Asiakastaan arvostava ELINTARVIKETUKKU Elintarviketukku Rikainen Oy on tamperelainen täyden palvelun tukkuliike. Tarjoamme alueen asiakkaille, kuten lounaspaikoille,

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 25 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto. Merkitse

Lisätiedot

Varpulan tilan kurssiohjelma 2012:

Varpulan tilan kurssiohjelma 2012: TULE VARPULAN VALMIILLE KURS SILLE TAI KERÄÄ OMA PORUKKA JA VARAA KURSSI! Varpulan tilan kurssiohjelma 2012: Tammikuu: 18.01. keskiviikkona klo 18-21..Ruisleipäkurssi Helmikuu: 01.02. keskiviikkona klo

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

RUUAN REITTI. Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä.

RUUAN REITTI. Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä. RUUAN REITTI Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä. Vaihtoehtoina ovat: Kalan reitti Kananmunan reitti Kasvisten reitti Lihan reitti Maidon reitti Viljan reitti Tehkää reittiin liittyvät tehtävät. Tehtävät

Lisätiedot

Moomin Characters. Muumi. Leikkipaikkavälineet

Moomin Characters. Muumi. Leikkipaikkavälineet Moomin Characters Muumi Leikkipaikkavälineet Iki-ihanat Muumit seikkailevat Puuha Groupin leikkivälineissä. Leikkipaikkavälineet Muumi-leikkipaikkavälineet ihastuttavat niin lapsia kuin aikuisia ja houkuttelevat

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot