Palvelutarveselvityksen päivitys on tarkoitettu erillisselvitysten ym. pohja-aineistoksi.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palvelutarveselvityksen päivitys on tarkoitettu erillisselvitysten ym. pohja-aineistoksi."

Transkriptio

1

2 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) TAUSTAA Kontiolahden kunnan palvelutarveselvitys valmistui Johtoryhmä näki tarpeellisena Kontiolahden palvelurakenteen tilan selvittämisen. Lisäksi oli tarpeen saada ennustettavuutta pitkäjänteiselle palvelurakenteen kehittämiselle ja selvittää yhdyskuntarakenteen kehittymistä. Näiden tarpeiden pohjalta laadittiin Kontiolahden kunnan palvelutarveselvitys Palvelutarveselvitykseen koottiin kunnan väestötiedot ja rakentuminen sekä laadittiin väestöennuste vuoteen 2030 saakka. Selvityksessä esitettiin kokonaiskuva Kontiolahden keskeisimmistä ja taloudellisesti merkittävimmistä palveluista sekä niiden alueellisesta kattavuudesta, asiakaslähtöisyydestä, saavutettavuudesta ja tehokkuudesta. Työssä käsiteltiin kunnanhallituksen, kasvatus- ja koulutuslautakunnan, vapaa-aikalautakunnan, teknisen lautakunnan ja ympäristölautakunnan alaiset palvelukokonaisuudet. Ulkopuolelle rajattiin sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityiskohtainen käsittely. Tulevaisuuden palvelutarpeiden ennakointi oli keskeinen osa palvelutarveselvitystä Työssä esiteltiin keinoja, joiden avulla kunta voisi varmistaa monipuoliset ja tasokkaat palvelut tulevaisuudessa, kun otetaan huomioon muun muassa toimintaympäristön muutokset. Palvelutarpeisiin vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa väestön määrän kasvu, ikääntyminen, julkisten menojen nopeutuva kasvu, työllisyys ja muuttuva lainsäädäntö. Palvelujen tuottamisen haasteena ovat myös kunnan hajanainen yhdyskuntarakenne ja pitkät etäisyydet. Nyt reilu kolme vuotta ensimmäisen palvelutarveselvityksen valmistumisen jälkeen on tullut tarve päivittää palvelutarveselvitystä. Tässä päivityksessä on tosin päivitetty ainoastaan keskeisimpiä asioita. Uutta, omaa väestöennustetta ei ole laadittu eikä kunnan palveluista kertovaa osuutta ole päivitetty tässä vaiheessa. Palveluosuuden päivitys tehdään tarvittaessa myöhemmin, kunhan kunnan uusi organisaatio on vakiintunut käyttöön. Suurin osa kehittämistarpeista on edelleen samoja kuin kolme vuotta sitten. Tarve saada uusia työpaikkoja kontiolahtelaisille on suuri. Samoin päivähoitopaikkoja tarvitaan lisää. Yksityisten palveluntuottajien tukemista tulee lisätä, jotta palveluja saadaan kattavammaksi. Poikkihallinnollista yhteistyötä voidaan edelleen tiivistää ja lisätä. Tähän toki tähtää Kontiolahden uusi organisaatio. Samoin seutuyhteistyön merkittävyys on jopa korostunut. Vuoden 2012 lopussa Kontiolahden väkiluku oli ja vuoden 2015 lopussa Palvelutarveselvityksessä ennustimme asukasluvun olevan vuoden 2015 lopussa Tavoitteesta jäätiin 132 henkilöä. Palvelutarveselvityksen päivitys on tarkoitettu erillisselvitysten ym. pohja-aineistoksi.

3 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Sisällysluettelo Taustaa 1 Päivityksen taustatekijät Päivitysorganisaatio Päivityksen tavoite ja rajaus Kontiolahden kunta Kuntastrategia Taloudellinen tilanne Henkilöstötilanne Työllisyys ja työpaikat Seudullinen yhteistyö Maapolitiikka Kontiolahden rakentuminen ja kaavoitus Kontiolahden kunnan väestö Väestön kehitys ja nykytila Väestöennuste ikäryhmittäin ja alueittain Kontiolahden kunnan palvelut... 37

4 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 1 Päivityksen taustatekijät Kontiolahden kunnan uusi organisaatio tulee käyttöön Tuleva muutos on esimerkiksi maankäytön siirtyminen kunnanhallituksen alaisuuteen. Tähän liittyen nousi esiin tarve päivittää palvelutarveselvityksestä kaavoituksen osuutta. Lisäksi samassa yhteydessä on päivitetty väestötietoja ja muita kuntaa koskevia tietoja, kuten työllisyystiedot. 1.1 Päivitysorganisaatio Päivityksen ohjaajina ovat toimineet kunnanjohtaja Jere Penttilä ja kaavoitusjohtaja Matti Moisala. Päivityksen ovat laatineet asianhallintasihteeri Miia Kauppinen, maanmittausinsinööri Marja-Liisa Sykkö ja suunnitteluavustaja Leena Sipilä sekä maankäytön suunnittelija Maija Parikka. 1.2 Päivityksen tavoite ja rajaus Päivityksen tavoitteena oli ajantasaistaa keskeisimpiä palvelutarveselvityksen tietoja. Päivitys on rajattu siten, että päivityksessä ei ole päivitetty kunnan palveluista kertovaa osuutta eli esimerkiksi tässä päivityksessä ei ole tehty uusia peruskoulujen oppilasennusteita eikä uusia karttoja, joissa olisi esitetty koulujen ympäristöissä olevien alle kouluikäisten määrät. Nämä osuudet voidaan tarvittaessa päivittää myöhemmin.

5 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 2 Kontiolahden kunta Kontiolahden kunta on perustettu vuonna 1873, joten Kontiolahti juhli 140-vuotista taivaltaan vuonna Kontiolahden kunta sijaitsee Itä-Suomen läänissä keskellä Pohjois-Karjalan maakuntaa. Naapurikunnat ovat etelässä ja idässä Joensuu, lännessä Liperi ja Polvijärvi sekä pohjoisessa Juuka ja Lieksa. Kontiolahden kokonaispinta-ala on km², josta vesistöjä on 248 km². Osa kunnan länsirajasta on Höytiäisessä ja idässä kiemurtelee Pielisjoki. Kontiolahdella on myös useita pieniä järviä ja lampia. Kontiolahden maisemat ovat hyvin vaihtelevat ja monipuoliset. Kunnan koillisosassa sijaitsevat vaarat nousevat jopa metrin korkeuteen meren pinnasta. Vaarojen vastapainona on laajoja kangasalueita ja rotkomaisia alueita. Kontiolahdessa on hyvät edellytykset monipuoliseen luonnossa liikkumiseen ja harrastamiseen. Kontiolahdella on kasvavia taajama-alueita, kuten Lehmo ja Kylmäoja ja kasvavia kyläalueita, kuten Kulho, Jakokoski ja Paihola. Kontiolahden väestö on kokonaisuudessaan nuorekasta. Kontiolahden asukkaasta lähes 52 prosenttia on alle 40-vuotiaita. Kontiolahdessa on kolme eri teollisuusaluetta: Vaskela, Uuro ja Jaama. Erityisesti Uuron ja Jaaman teollisuusalueiden sijainti on liikenteellisesti hyvä. Valtatie 6 kulkee kunnan pituussuunnassa ja kantatie 73 (Joensuu Lieksa) poikittaissuunnassa. Joensuu Lieksa Kontiomäki -rautatie kulkee kunnan eteläosan kautta sivuten kuntakeskusta. Joensuun lentoasemalle on matkaa noin 20 km. Kontiolahden kunnan arvoja ovat elinvoimaisuus, hyvinvointi ja vastuullisuus. Kontiolahti luonnehtii itseään yrittäväksi, nuorekkaaksi, turvalliseksi ja rauhalliseksi. Elävä ja kehittyvä Kontiolahden kunta panostaa avoimuuteen ja palveluhenkisyyteen. Kontiolahden toiminta-ajatus on Kontiolahden kunta on elinvoimainen ja yhteistyökykyinen; se järjestää laadukkaat palvelut taloudellisesti ja tarjoaa asukkailleen viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön. Kunnan visio on Kontiolahti on - ja kehittyy.

6 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 2.1 Kuntastrategia Kontiolahden kunnan toimintaa ohjaava kuntastrategia vuosille on hyväksytty kunnanvaltuustossa ja päivitetty omistajaohjauksen osalta. Osastot ovat laatineet kuntastrategian toteuttamisohjelmat, jotka kunnanhallitus on saattanut tiedokseen Kuntastrategia tulee huomioida kaikessa kunnan toiminnassa, kehittämisessä ja suunnittelussa. Kunnan toimintaa ohjaavia arvoja ovat elinvoimaisuus, hyvinvointi ja vastuullisuus. Kuntastrategiassa on määritelty kunnan vahvuudet, kehittämiskohteet, mahdollisuudet ja uhat. VAHVUUDET Kasvukunta, hyvällä paikalla Laadukkaat peruspalvelut Hyvät ja monipuoliset vapaa-ajan palvelut Nuorekas ja koulutettu väestö Vahvat ja elinvoimaiset kylät Toimiva kaavoituspolitiikka Luonto, vesistöt ja ympäristö Toimiva hallinto Valtuustosopimukset Houkutteleva työnantaja Pitkäjänteinen kehittäminen Seutukunnan ja maakunnan yhteistyö KEHITTÄMISKOHTEET Kunnallisten palveluprosessien kehittäminen ja tuottavuuden lisääminen Elinkeinoelämän kehittäminen Talouden tasapainottaminen Kontioniemen ja -rannan kehittäminen Myönteisen kuntakuvan ylläpitäminen Matkailumahdollisuuksien lisääminen ja hyödyntäminen Toimivat tietoverkot MAHDOLLISUUDET Logistinen sijainti ja itärajan läheisyys Kaavoitettavaa maata on tarjolla Yhteinen poliittinen tahtotila Luonnon monimuotoisuus Uusiutuva energiatuotanto Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus Rakennerahastojen ja hankkeiden hyödyntäminen UHAT o Kuntatalouden ja palvelujen heikentyminen o Lisääntyvät lakisääteiset velvoitteet o Työpaikkojen vähentyminen o Nuorten syrjäytyminen o Ikärakenteen muutos o Joukkoliikenteen väheneminen o Ympäristöuhat Kontiolahden tärkeimmiksi tehtäviksi on kuntastrategiassa määritelty alueensa elinvoimasta huolehtiminen, turvallisen asuinympäristön järjestäminen kuntalaisille sekä hyvien kunnallisten palvelujen tuottaminen. Kontiolahden kunta on linjannut halunsa pysyä itsenäisenä kuntana ja edellytyksenä sille on kuntatalouden tasapainosta huolehtiminen.

7 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Kuntastrategian päämääriä ovat: Hyvinvoivat kuntalaiset Tasapainoinen talous Toimiva johtaminen ja päätöksenteko Osaava ja motivoitunut henkilöstö Turvallinen ja viihtyisä ympäristö Houkutteleva yritysympäristö Menestyksellinen konsernin omistajaohjaus Jokaiselle päämäärälle on luotu tavoitteet, joiden tulee toteutua, jotta päämäärä voidaan saavuttaa. Esimerkiksi päämäärän Hyvinvoivat kuntalaiset tavoitteet ovat: laadukkaat, monipuoliset ja asiakaslähtöiset hyvinvointia tukevat palvelut palvelujen järjestäminen tehokkaasti ja taloudellisesti huomioiden eri järjestämisvaihtoehdot ennaltaehkäisevän näkökulman huomioon ottaminen toiminnoissa kuntalaisten kannustaminen osallistumaan ja vaikuttamaan yhteisiin asioihin tiedottamisen oikea-aikaisuus yhteydenoton helppous ja toimivuus asiakastyytyväisyyden seuraaminen ja mittaaminen sähköisen asioinnin kehittäminen Kontiolahden toiminta-ajatus on Kontiolahden kunta on elinvoimainen ja yhteistyökykyinen; se järjestää laadukkaat palvelut taloudellisesti ja tarjoaa asukkailleen viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön. Kunnan visio on Kontiolahti on - ja kehittyy Strategiaa tulee hyödyntää erillisselvityksiä laadittaessa, kuten on tehty esimerkiksi elinvoimaohjelman laadinnassa. Erillisselvitysten laadinnassa on hyvä hyödyntää tarpeen mukaan myös palvelutarveselvitystä.

8 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 2.2 Taloudellinen tilanne Kunnan strategiassa yksi strategisista päämääristä on Tasapainoinen talous. Kontiolahden talouden toteuttamisohjelmassa on määritelty ne tavoitetasot, jotka määrittelevät strategiselle päämäärälle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen. Tavoitetasot ohjaavat taloussuunnittelua ja niiden toteutumista seurataan tilinpäätöksen yhteydessä. Tasapainoisen talouden tavoitteet ja tavoitteiden tavoitetasot on esitetty taulukossa 1. Taulukossa 2 on esitetty Kontiolahden talouden lukuja vuodesta 2011 vuoteen 2015 ja ennuste vuosille Taulukko 1. Strategisen päämäärän Tasapainoinen talous tavoitteet ja tavoitetasot, joilla tavoitteen toteuma on mahdollista määrittää. Tavoite Tavoitetasot Toteutuminen vuonna 2015 Kilpailukykyinen verotus Tuloveroprosentti enintään Joensuun seudun keskiarvo toteutunut Vakavaraisuus Omavaraisuusaste vähintään 50 prosenttia ei toteutunut Vahva taloussuunnittelu Tuloslaskelman tasapainoisuus; vuosikate prosenttia poistoista toteutunut Talousarviossa ja Talousarvion toteuma valtuustoon nähden sitovien erien osalta päätöksissä pysyminen prosenttia osavuosiraportti 2:n tilanteeseen verrattuna ei toteutunut Investointien tasapainoisuus suhteessa tulorahoitukseen Investointien omarahoitusaste vähintään 100 prosenttia toteutunut Taulukko 2. Kontiolahden talouden lukuja vuodesta 2011 vuoteen 2015 ja ennuste vuosille Talouden luku e 2017e 2018e Toimintatulot M 20,6 23,0 12,6 14,0 13,3 13,0 13,1 13,2 Toimintakulut M -77,1-82,5-75,2-78,4-78,6-81,6-82,0-82,4 Toimintakate M -56,5-59,5-62,6-64,4-65,3-68,6-68,9-69,2 Verotulot M 39,8 40,4 44,9 46,5 50,2 50,5 51,1 53,0 Valtionosuudet M 22,5 22,0 23,1 22,2 22,2 23,5 23,1 23,0 Rahoitustuotot ja -kulut M -0,7-0,8-0,7-0,7-0,6-0,6-0,7-0,8 Vuosikate M 5,1 2,2 4,7 3,6 6,7 4,7 4,6 6,0 Tilikauden tulos M 1,5-1,7-0,2-0,6 2,4 0,4 0,1 1,5 Investoinnit M 7,1 5,9 6,3 7,2 4,3 7,2 6,6 7,4 Lainamäärä per asukas Omavaraisuusaste 43,4 40,2 38,3 39,3 41,6 Kontiolahdella verotulokertymän kehitys on pääsääntöisesti ollut hyvä maakunnallisesti ja valtakunnallisesti vertailtuna. Vuonna 2016 Kontiolahden tuloveroprosentti on 20,50, minkä avulla haetaan velkamäärän nousun pysäyttämistä. Ennustevuosina verotulojen ennakoidaan kasvavan. Kasvu on kuitenkin riippuvainen yleisen taloustilanteen ja työllisyyden kehittymisestä. Ennustevuosiin liittyy huomattava epävarmuus työllisyystilanteen kehityksestä. Pohjois-Karjalassa tuloveroprosentti on myös Joensuussa ja Nurmeksessa 20,50. Kontiolahtea alhaisempi tuloveroprosentti on vain Polvijärvellä (20,25). Kiinteistöveroprosentti on 0,85 Kontiolahden lisäksi sekä Ilomantsissa että Liperissä. Valtionosuusjärjestelmä uudistui vuonna Uudistuksen tavoitteena oli yksinkertaistaa ja selkeyttää valtionosuusjärjestelmää. Laskentakriteerejä on vähennetty ja päällekkäisyyksiä on poistettu. Uudistus toteutettiin samaan aikaan, kun valtio on leikannut ja leikkaa edelleen valtionosuuskisa. Kontiolahden kunnan valtionosuuksien on arvoitu kasvavan vuodelle Kasvu perustuu kustannustenjaon tarkistukseen sekä veromenetysten kompensaatioon. Ennustekaudella valtionosuuksien kehitys on kuitenkin laskusuuntaista muun muassa toimeentulotuen Kela-siirron takia.

9 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Vuosikate tarkoittaa omarahoitusta investointeihin. Vuonna 2015 vuosikate oli poikkeuksellisesti suurempi kuin nettoinvestoinnit (kuvio 1). Valitettavasti ennustevuosina tilanne palautuu siihen, että investointeja ei saada rahoitettua tulorahoituksella, vaan kunnan velkamäärä kasvaa. Lainamäärä, noin per kuntalainen, on yli valtakunnallisen keskiarvon. Voimakkaat investoinnit viime vuosina ovat johtaneet lainamäärän kasvuun. Tosin vuonna 2015 onnistuttiin pienentämään asukaskohtaista lainamäärää. Investointeja on ennustevuosina tehtävä erityisesti peruskorjaukseen, mutta myös uudisrakentamiseen. Koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja remontointiin on edelleen panostettava. Suunnitteilla on esimerkiksi Kontioniemen uuden koulun rakentaminen, Onttolan koulun peruskorjaus ja Kirkonkylän päiväkodin rakentaminen. Kirkonkylän päivähoitopaikkojen tarvetta helpottaa myös jo rakenteilla oleva yksityinen päiväkoti ,2 6,3 6,7 5,9 4,7 4,3 3,6 2, Vuosikate M Nettoinvestoinnit M Kuvio 1. Kontiolahden vuosikate ja investoinnit vuosina Talouden tasapainottamisessa yhtenä uhkakuvana Kontiolahdella on verotulojen merkittävä pienentyminen. On ongelmallista, jos väkiluku jatkaa kasvuaan, mutta esimerkiksi verotulot eivät nousisikaan riittävässä suhteessa. Palvelutarve kasvaisi, mutta taloudelliset edellytykset palvelujen tuottamiselle eivät olisi yhtä hyvät. Palvelutarjonnan lisäämis- ja muutostarpeisiin vaikuttavat väestönkasvu, ikäihmisten suhteellisen osuuden kasvu, alle kouluikäisten lasten määrän lisääntyminen ja terveydenhuollon haasteet sekä muuttuva lainsäädäntö.

10 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 2.3 Henkilöstötilanne Henkilöstöä koskeva kuntastrategian toteuttamisohjelma on hyväksytty kunnanhallituksessa Ohjelma laadittiin henkilöstöasiaintyöryhmässä. Ohjelmassa on oheiset neljä pääotsikkoa, joiden alle on suunniteltu tarvittavat toimenpiteet sekä mittarit ja aikataulu toimenpiteen toteutukselle sekä määritelty toimenpiteen vastuutaho. Henkilöstöresurssien ja palveluprosessien vastaavuus ennakoivan ja täsmällisen henkilöstösuunnittelun toteuttaminen palveluprosessien avaaminen toiminnan taloudellisuutta ja tehokkuutta edistävien sähköisten toimintatapojen käyttöönotto vapaan työpanoksen ja erityisosaamisen hyödyntäminen hallintokuntien kesken Osaava työvoima ja tukijärjestelmät työsuhteiden pysyvyyden ja toiminnan jatkuvuuden turvaaminen perehdytyksen toteutus kunnan ohjeistuksen mukaisesti rekrytoinnin periaatteiden yhdenmukaistaminen koulutus- ja kehittämissuunnitelmiin perustuvan kunnan koulutussuunnitelman vuosittainen laatiminen tehtäväkuvausten laatiminen ja käsittely työntekijöiden kanssa tehtäväkohtaisten palkkojen vastaavuus työn vaativuuteen nähden ja palkkojen seudullinen kilpailukykyisyys Työhyvinvointi ja terveys kunnan työvire-mallin aktiivinen soveltaminen henkilöstön työkyvyn hallinnassa vuosittaisen työhyvinvointikyselyn kytkeminen toimialojen ja talouden toiminnan suunnitteluun henkilöstön työkyvyn tukeminen työpaikkaselvityksillä ja terveystarkastuksilla Toiminnan tavoitteellisuus, vastuut ja yhteistyö kuntastrategian toteuttamisohjelmien laatiminen ja huomioiminen toiminnan ja talouden suunnittelussa ja arvioinnissa kehityskeskustelujen toteuttaminen vuosittain tai vähintään joka toinen vuosi hallintosäännön päivittäminen ratkaisuvallan delegointi henkilöstöä koskevien asioiden käsittely yhteistoiminnassa intranetin kehittäminen ja käytön aktivointi Kontiolahden kunnassa henkilöstöä koskevia asioita käsitellään useissa toimielimissä. Paikallisen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti kunnassa toteutetaan välitöntä yhteistoimintaa jokaisessa työyksikössä. Henkilöstön edustaja on mukana työpaikoilla asetetuissa johtoryhmissä ja kunnan johtoryhmässä. Edustuksellista yhteistoimintaa hoitava yhteistyötoimikunta käsittelee valmisteluvaiheessa olevat henkilöstöasiat.

11 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Kontiolahdessa toteutettiin aikaisemmin kolmen vuoden välein laajamittainen työhyvinvointikysely. Kyselyn toteuttamisesta vastasi KEVA (Kuntien eläkevakuutus). Viimeisin kysely tehtiin syksyllä Kyselyn tavoitteena oli tuottaa tarpeellisia, toimintaan liittyviä kehittämiskohteita. KEVA:n asiantuntijat olivat mukana kehittämiskohteiden työstämisessä. Kyselyssä esille nousseiden asioiden perusteella laaditut kehittämissuunnitelmat ohjasivat yksiköiden toimintaa vuosina 2013 ja Vuonna 2016 työhyvinvointikyselyjen järjestämistä uudistettiin. KEVA:n kysely korvattiin kunnan omalla vuosittaisella työolobarometrillä. Sähköisenä kyselynä toteutettuun työolobarometriin vastasi 283 työntekijää (vastausprosentti 46 %). Vakituisesta henkilöstöstä 52 % vastasi kyselyyn. Kyselyssä esitettiin väittämiä liittyen johtamiseen, työyhteisön toimivuuteen, ammatinhallintaan, sekä työssä jaksamiseen. Kaikkien aiheryhmien vastausten keskiarvo oli yli 3, vaihdellen välillä 3,29 3,57 (asteikolla 1 4). Vapaata palautetta annettiin eri aiheryhmittäin melko runsaasti. Tulosten perusteella työpaikkojen toiminnan hyvänä perustana voidaan pitää sitä, että työyhteisön ja oman työn tavoitteet ovat työpaikoilla varsin hyvin tiedossa. Henkilöstön hyvä ammatinhallinta ja halu oman osaamisen kehittämiseen olivat korkeita kaikissa ikäryhmissä. Väittämästä Voin työssäni tällä hetkellä hyvin. oltiin jokseenkin samaa mieltä. Henkilöstö toimii aktiivisesti oman työssä jaksamisen tukemiseksi. Kehityskeskustelu- ja palautekäytänteiden kehittämisen tarve nousi esille kyselyssä. Työyhteisön toimivuutta ja työoloja koskevien väitteiden osalta työyhteisöjen ongelmanratkaisukyvyn ja yhteistyön kehittämisen tarve nousivat myös vastauksista esille. Tuloksissa oli jonkin verran työyksikkökohtaisia eroavaisuuksia. Työolobarometrista nousevat kehittämistarpeet huomioidaan aina seuraavan talousarvion laadinnan yhteydessä toiminnallisten tavoitteiden asettamisessa ja taloudellisten resurssien kautta. Vuoden 2015 lopussa Kontiolahden kunnan henkilöstömäärä oli 617, joista vakituisia työntekijöitä oli 480 ja määräaikaisia 97. Tulevaisuuden haasteita strategisessa henkilöstöjohtamisessa ovat muun muassa henkilöstön ikääntyminen ja runsas eläköityminen, henkilöstöresurssien tehokas käyttö palvelutarpeiden lisääntyessä ja kilpailukyky osaavasta henkilöstöstä sekä seutuyhteistyön mahdollisuuksien hyödyntäminen.

12 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 2.4 Työllisyys ja työpaikat Kontiolahtelaisten työllisyys on ollut lähimenneisyydessä kohtuullisen hyvä. Keskimäärin työttömyysaste on ollut 10,8 viiden viime vuoden aikana. Kuviossa 2 on esitetty Kontiolahden seudun (naapurikunnat ja Outokumpu) kuntien työttömyysasteiden vuosittaisen keskiarvon kehitys vuodesta 2010 vuoteen Kontiolahdessa työttömyysaste on ollut seudun alhaisin yhdessä Liperin kanssa. 20,0 18,0 16,0 14,0 12,0 10,0 15,9 14,6 15,1 11,2 10,3 16,1 14,0 12,8 10,5 9,5 18,1 15,1 14,0 11,3 10,4 20,0 17,3 15,9 12,1 10,9 18,7 17,8 16,2 12,4 11,3 18,9 17,6 12,7 12,0 Joensuu Juuka Kontiolahti Lieksa Liperi Polvijärvi Outokumpu 8, Kuvio 2. Kontiolahden seudun kuntien työttömyysasteiden vuosittainen keskiarvo. (Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö) Vuoden 2016 kesäkuussa Kontiolahdessa oli 985 työtöntä työttömyysasteen ollessa 13,6. Vuoden 2015 joulukuun lopussa työttömiä oli 924 henkilöä, kun heitä joulukuun 2014 lopussa oli 906 henkilöä. Pohjois-Karjalassa työttömien osuus työvoimasta oli 18,1 prosenttia kesäkuun 2016 lopussa. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 13,8 prosenttia. Kontiolahden seudulla oli työttömänä henkilöä, mikä on 18,2 prosenttia työvoimasta. Seudun työttömistä oli nuoria alle 25-vuotiaita Kuviossa 3 on esitetty Kontiolahden seudun kuntien työttömien osuus työvoimasta huhtikuun 2016 lopussa. Kontiolahti Liperi 11,8 12,9 Outokumpu Joensuu Polvijärvi Juuka Lieksa 17,0 17,8 18,0 18,8 19,1 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 Kuvio 3. Kontiolahden seudun kuntien työttömyysasteet huhtikuun 2016 lopussa. (Lähde: P-K:n maakuntaliitto)

13 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Pohjois-Karjalan maakuntaliiton vuoden 2010 lopun tilaston mukaan kontiolahtelaisia työssäkävijöitä oli henkeä (41,9 % väkiluvusta). Yli puolet työssäkävijöistä, (56,6 %), kävi töissä Joensuussa. Kontiolahdessa työskenteli (36,7 %) henkeä. Liperissä kävi työssä 148 (2,6 %), Lieksassa 44 (0,77%), Outokummussa 41 (0,71%) ja Juuassa 40 (0,69 %) henkeä. Joensuulaisista työssäkävijöistä (27 837) kävi Kontiolahdessa työssä 4,5 % eli henkeä. Suurin osa joensuulaisista työskentelee Joensuun alueella (88,3 %). Liperiläisistä työssäkävijöistä (4 785) kävi Kontiolahdessa työssä 192 (4,0 %) henkeä. Kuviossa 4 on esitetty Kontiolahden seudun kuntien työpaikkaomavaraisuudet vuonna Työpaikkaomavaraisuus ilmaisee alueella työssä käyvien ja alueella asuvan työllisen työvoiman määrän välisen suhteen. Yli 100 % työpaikkaomavaraisuus tarkoittaa, että alueen työpaikkojen lukumäärä on suurempi kuin alueella asuvan työllisen työvoiman lukumäärä. Joensuu Outokumpu Lieksa Juuka 114,4 104,5 99,3 98,7 Polvijärvi Liperi 69,9 78,6 Kontiolahti 57, Kuvio 4. Kontiolahden seudun kuntien työpaikkaomavaraisuus vuonna (Lähde: Kontiolahdessa eniten työpaikkoja on ollut julkisessa hallinnossa ja maanpuolustuksessa, teollisuudessa ja rakentamisessa. Pohjois-Karjalan Prikaatin toiminta lakkasi , jolloin Kontiolahdesta hävisi noin 240 työpaikkaa. Taulukossa 3 on esitetty toimialoittain Kontiolahden työpaikat vuosina Taulukko 3. Kontiolahden työpaikat toimialoittain (Lähde: Tilastokeskus) Toimiala Vuosi Maa-, metsä- ja kalatalous (A) Kaivostoim.; Sähkö-, kaasu ja lämpöhuolto; Vesi-, viemäri- ja jäteh. (B, D-E) Teollisuus (C) Rakentaminen (F) Tukku- ja vähittäiskauppa; Kuljetus ja varastointi; Majoitus- ja ravitsemistoim. (G-I) Informaatio ja viestintä (J) Rahoitus- ja vakuutustoiminta (K) Kiinteistöalan toiminta (L) Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta; Hallinto- ja tukipalvelutoim (M-N) Julkinen hall. ja maanpuol.; Pakoll. sosiaalivak.; Koulutus; Terv.- ja sos.palv. (O-Q) Muut palvelut (R-U) Toimiala tuntematon (X) Yhteensä

14 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Kontiolahden kunta on merkittävin kontiolahtelainen työnantaja noin 620 työpaikallaan. Kontiolahden kolme merkittävintä teollista työnantajaa ovat Medisize Oy, Enerke Oy ja Alsiva Oy. Taulukossa 4 on esitetty Kontiolahden merkittävimpiä teollisia työnantajia ja niiden henkilöstömääriä. Osa henkilöstömääristä on kerätty Taloussanomien tiedoista, joten ne voivat sisältää yrityksen henkilöstöä myös muilta paikkakunnilta kuin Kontiolahdesta. Tämän vuoksi henkilöstömäärä ei ole vertailukelpoinen taulukossa 3 esitettyyn teollisten työpaikkojen lukumäärään. Taulukko 4. Kontiolahden merkittävimmät teolliset työnantajat. (Lähde: Josek Oy, Taloussanomat) Henkilöstö- Yritys määrä 2015 Medisize Oy 405 Enerke Oy 59 Alsiva Oy 42 Nanocomp Oy 30 AMT-Veneet Oy 28 Aatelitalo Oy 25 Kontiowood Oy 19 Yhteensä 608 Kontiolahden kunnalla on useita teollisuustontteja Jaaman, Uuron ja Vaskelan teollisuusalueilla. Jaaman teollisuusalueelle haetaan erityisesti teollisuustyöpaikkoja tuovia yrityksiä, kuten myös Uuron II-teollisuusalueelle. Uuron I-alueelle soveltuvat hyvin yritykset, joiden toiminta vaatii varastointia ulkoalueilla. Vaskelan alue soveltuu hyvin pienyrityksille. Yritystonttien luovutuksessa tärkeimmät kriteerit ovat yrityksen kokonaistaloudelliset vaikutukset kuntatalouteen. Vuonna 2015 Kontiolahteen perustettujen yritysten lukumäärä oli 32 yritystä suurempi kuin lakkautettujen lukumäärä. Uusia yrityksiä perustettiin 55 ja 23 yritystä lopetti toimintansa. Vuonna 2014 Kontiolahteen perustettiin 53 uutta yritystä ja 31 yritystä lopetti toimintansa. Myös aikaisempina vuosina luvut ovat olleet samankaltaisia. On tärkeää luoda Kontiolahden seudulle uusia työpaikkoja menetettyjen tilalle. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, että työpaikat sijaitsevat Kontiolahdessa, vaan merkittävintä on saada kontiolahtelaisille työtä tälle seudulle. Seudullista yhteistyötä tulisi tehdä entistä enemmän ja tehokkaammin työpaikkojen luomiseksi Kontiolahteen ja Kontiolahden seudulle.

15 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 2.5 Seudullinen yhteistyö Kontiolahti tukee yhdessä muiden kuntien kanssa maakunnan elinmahdollisuuksien kehittämistä ja osallistuu aluekehitysyhteistyöhön yhdessä muiden pohjoiskarjalaisten toimijoiden kanssa. Kontiolahti kuuluu Joensuun seutuun ja toimii aktiivisesti Joensuun seudun kuntien välisen yhteistyön kehittämiseksi. Kontiolahden kunta tekee paljon yhteistyötä Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josek Oy:n kanssa, jonka toiminnan tavoitteena on vahvistaa ja monipuolistaa seudun elinkeinorakennetta, kehittää seudun kilpailukykyä ja parantaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä kansainvälistyvässä ympäristössä. Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josek Oy:n lisäksi Kontiolahti on mukana muun muassa seuraavissa seudullisissa yhteistyötoiminnoissa: Joensuun ja Kontiolahden sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alue, päättyy Siun sote alkaen Pohjois-Karjalan pelastuslaitos Joensuun työterveys Joensuun seudun hankintatoimi Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy Seudullinen joukkoliikenne Puhas Oy (aik. Joensuun seudun Jätehuolto Oy) Joensuun seudun ympäristöterveydenhuolto Joensuun seudun yleiskaava 2020 Joensuun seudun maaseutupalvelut Vaara-Kirjastot Kontiolahden kunta kuuluu jäsenenä myös neljään kuntayhtymään, jotka ovat Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, Itä-Suomen Päihdehuollon kuntayhtymä ( asti), Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto muun muassa laatii maakuntakaavan, joka edistää suunnitelmallista rakentamista Pohjois-Karjalassa sekä havainnollistaa ja välittää valtakunnallisia alueidenkäytön tavoitteita ja sovittaa niitä yhteen maakunnallisten ja paikallisten tavoitteiden kanssa. Maakuntakaava ohjaa kuntien kaavoitusta.

16 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 2.6 Maapolitiikka Kunnan maapolitiikka voidaan määritellä työvälineeksi, jolla ohjataan maanhankintaa ja maanluovutusta sekä edistetään kunnan asunto-, elinkeino- ja ympäristöpolitiikan toteutumista. Maapolitiikan onnistuminen edellyttää toimivaa yhteistyötä kunnan ja maanomistajien välillä. Kunnan tuleekin toimia pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti maankäyttöön liittyvissä asioissa. Kuviossa 5 on esitetty maapolitiikan asemaa kuntasuunnittelussa. Kuntasuunnittelu Asuntopolitiikka Elinkeinopolitiikka MAA- POLI- TIIKKA Yleiskaavoitus Asemakaavoitus Kuvio 5. Maapolitiikan asemaa kuntasuunnittelussa. Kontiolahden kunnanvaltuusto on hyväksynyt vuonna 2007 Kontiolahden maapoliittisen ohjelman, jossa maapolitiikan visioksi on määritelty, että Kontiolahden kuntaa kehitetään viihtyisänä ja monipuolisena asuinympäristönä. Kunta turvaa tonttitarjonnan osalta elinkeinoelämän kilpailukykyiset toimintaedellytykset ja hallitun väestön kasvun. Kehittymiselle ja kasvulle luo perustan aktiivinen ja ennakoiva maa- ja kaavoituspolitiikka. Maapoliittinen, kaavoitus-, asunto- ja kunnallistekniikan rakentamisohjelma sekä elinkeino- ja palvelustrategia muodostavat maankäyttöä ohjaavan rungon. Maapolitiikalla varmistetaan yleis- ja asemakaavojen tarkoituksenmukainen toteutuminen, maanomistajien yhdenvertainen kohtelu ja kunnalle aiheutuvien investointien kannattavuus. Riittävän, noin 4 6 vuoden, maareservin hankkiminen on yksi onnistuneen maapolitiikan edellytyksistä. Maanhankinnan avulla turvataan maan saaminen oikealta paikalta oikeaan aikaan ja oikeaan hintaan asunto-, työpaikka- ja virkistystarpeita varten. Maanluovutuksen tavoitteena on turvata riittävä ja monipuolinen tonttitarjonta kunnan yleisten kehittämistavoitteiden saavuttamiseksi. Tonttien luovutuksen ajoitus ja kohdistus tulee sovittaa yhteen kunnan palvelurakentamisen, kunnallistekniikan toteuttamismahdollisuuksien sekä väestö- ja työpaikkatavoitteiden kanssa. Tontteja luovutetaan vuokraamalla ja myymällä. Tonttien vuokraus suunnataan alueille, joilla tonttien kysyntä ei ole yhtä voimakasta kuin muilla alueilla. Keskeisenä periaatteena on ollut asemakaavojen laatiminen kunnan omistamille maille. Samanaikaisesti kyläalueita on kehitetty osayleiskaavoilla. Kaavoituksessa noudatetaan myös valtakunnallisia maapoliittisia linjauksia ja hyödynnetään erilaisia maapoliittisia keinoja, kuten maankäyttösopimuksia. Maapoliittinen ohjelma tullaan kokonaisuudessaan päivittämään, koska kehittyvä ja kasvava kunta vaatii nopean reagoinnin mahdollistavan maapoliittisen ohjelman.

17 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 3 Kontiolahden rakentuminen ja kaavoitus Palvelutarveselvitystä varten Kontiolahti on jaettu kuvan 1 mukaisiin alueisiin, jotka ovat Romppala, Varparanta (myös Teyrisaaren asukkaat), Kirkonkylä, Kontioniemi, Lehmo, Onttola, Kunnasniemi, Kulho, Paihola, Jakokoski ja Selkie-Mönni. Aluerajaukset on tehty hyödyntäen osayleiskaavarajauksia, äänestysalueiden rajauksia ja vuoden 2013 oppilaaksiottoalueita. Romppala Varparanta Kirkonkylä Kunnasniemi Jakokoski Kontioniemi Paihola Onttola Lehmo Kulho Selkie-Mönni 53/MML/13 Kuva 1. Palvelutarveselvityksessä käytetyt aluerajaukset.

18 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Taulukossa 5 on esitetty vuosina valmistuneet omakoti- ja paritalohuoneistot alueittain. Selkeästi eniten huoneistoja on valmistunut Lehmon alueelle. Kirkonkylän alueen rakentamiseen on vaikuttanut asemakaavan valitusprosessista johtuva rakennuskielto. Taulukko 5. Vuosina Kontiolahdessa valmistuneet omakoti- ja paritalohuoneistot alueittain. Alue Vuosi * Yht. Lehmo Kirkonkylä Onttola Kulho Kontioniemi Jakokoski Kunnasniemi Paihola Selkie-Mönni Varparanta Romppala Yhteensä * Paritalot huomioitu siten, että yksi paritalo on kaksi huoneistoa. Vuonna 2016 valmistuneet mennessä. Taulukossa 6 on esitetty Kontiolahdessa vuosina valmistuneet rivi- ja kerrostalohuoneistot. Kerrostalohuoneistojen lukumäärät on tarkistettu kaikilta vuosilta, mutta rivitaloissa huoneistojen lukumääräksi on oletettu 4 vuosina Vuosilta on tarkistettu myös rivitalohuoneistojen määrät. Taulukko 6. Vuosina Kontiolahdessa valmistuneet rivi- ja kerrostalohuoneistot. Alue Vuosi * Yht. Lehmo Kirkonkylä Onttola * Tilanne Vuonna 2015 suosituin rakentamisalue oli Lehmo. Lehmoon valmistui 14 omakoti- tai paritalohuoneistoa ja 23 kerros- tai rivitalohuoneistolle. Suosittuja alueita olivat myös Kirkonkylä ja Kulho. Taulukossa 7 on esitetty vuosina myönnetyt pien-, rivi- ja kerrostaloluvat alueittain. Vuodelta 2016 lupatilanne on tarkistettu Taulukko 7. Vuosina myönnetyt pien-, rivi- ja kerrostaloluvat alueittain. Alue Vuosi * Yhteensä Lehmo Kirkonkylä Kulho Onttola Kontioniemi Jakokoski Paihola Kunnasniemi Selkie-Mönni Varparanta Romppala Yhteensä * Tilanne

19 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Kuvassa 2 on esitetty vuosina * Kontiolahdessa valmistuneet erillispientalot sekä rivi- ja kerrostalot. Kuva 2. Vuosina ja mennessä valmistuneet asuinrakennukset. (Ruutukoko 500x500 m)

20 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Kaavoituksen tarkoituksena on edistää ehyen yhdyskuntarakenteen muodostumista. Kaavoitusta ohjaa valtakunnallisten maankäyttötavoitteiden lisäksi Pohjois-Karjalan maakuntakaava. Kunnassa laadittavan yleiskaavan tarkoituksena on kunnan tai sen osan yhdyskuntarakenteen ja maankäytön yleispiirteinen ohjaaminen ja toimintojen yhteensovittaminen. Kuntien on myös mahdollista laatia yhteisiä yleiskaavoja, kuten Joensuun seudulla on laadittu Joensuun seudun yleiskaava Kontiolahdessa on tehty yleiskaavoja tietyille alueille maankäytön ja rakentamisen ohjaamiseksi. Tällöin puhutaan osayleiskaavasta. Yleiskaavat ohjaavat kunnan asemakaavoja, joilla ohjataan kunnan alueiden yksityiskohtaista järjestämistä, rakentamista ja kehittämistä. Ranta-alueiden rakentamista ja maankäyttöä ohjataan rantaosayleis- ja ranta-asemakaavoilla. Yksityisellä maanomistajalla on mahdollisuus tehdä omistamilleen maille ranta-asemakaava. Ennen kaavoittamiseen ryhtymistä maanomistajan tulee olla yhteydessä kuntaan. Kuvassa 3 (seuraavalla sivulla) on esitetty Kontiolahden kunnassa voimassa olevat, meneillään olevat ja tulevat osayleiskaavat. Kontioniemen osayleiskaava on jo hyväksytty ympäristölautakunnassa ja kunnanhallituksessa. Seuraavaksi kaava on menossa kunnanvaltuuston käsittelyyn. Kontiolahden kunnassa on jäljellä kaikkiaan noin 520 rakennuspaikkaa voimassa olevissa osayleiskaavoissa (taulukko 8). Kontioniemen osayleiskaavassa on laajoja asemakaavoitettavia alueita ja näiden ulkopuolelle uusia rakennuspaikkoja on osoitettu kymmenkunta. Lehmon osayleiskaava-alueelle rakennuspaikkoja tullee muutama sata. Taulukko 8. Kontiolahdessa voimassa olevien osayleiskaavojen rakennuspaikat kesäkuussa Kaava Pientalopaikkoja Käytetty Vapaana Pielisjoen rantaosayleiskaava Kuurna-Eno Pielisjoen rantaosayleiskaava Kupluskylä-Kuurna Marjala-Onttola-Pilkko-Puntarikoski osayleiskaava Kulhon osayleiskaava Kunnasniemen osayleiskaava Jakokosken osayleiskaava Paiholan osayleiskaava Yhteensä

21 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Kuva 3. Kontiolahden kunnassa voimassa, meneillään ja tulossa olevat osayleiskaavat vuonna 2016.

22 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Kuvassa 4 on esitetty voimassa olevat asema- ja ranta-asemakaavat ja kunnan omistamat maat. Kuva 4. Kunnan omistamat maat ja asema- ja ranta-asemakaava-alueet kesäkuussa 2016.

23 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Uusien asemakaavojen tarkoituksena on mahdollistaa rakentamisen säilyminen vilkkaana Kontiolahdessa. Asemakaavat pyritään laatimaan alueille, joille kunnan ei tarvitse tehdä suuria investointeja infrastruktuuriin. Tonttien luovutuksessa huomioidaan alueella olevien palvelujen kapasiteetin riittävyys. Kontiolahdella tonttien kysyntä on säilynyt hyvänä. Vuonna 2015 Kirkonkylän alueella myytiin 14 tonttia. Vuonna 2014 (kaupat pääasiassa vuonna 2015) Kontiolahdessa toteutettiin vuokratonttien myyntikampanja. Vuoden 2015 tonttikaupat sisältävät siis sekä uusien tonttien kauppoja että vuokratonttien ostoja omaksi. Vuosien Kontiolahden asuntorakentamisen pääalueet on esitetty kuvassa 5. Kirkonkylällä raakamaatilanne on kohtalainen. Raakamaan hankinta on erittäin tarpeellista, mutta Kirkonkylän alueella erityisen haastavaa. Strategisena ajatuksena on asemakaavoittaa Kirkonkylälle aikaisempaa enemmän rivi- ja kerrostaloja. Kuva 5. Asuntorakentamisen pääalueet kirkonkylän alueella

24 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Vuonna 2015 Lehmon alueella tehtiin 17 tonttikauppaa. Vuokratonttien myyntikampanja vaikutti myös Lehmossa. Lehmon rakentamisen pääalueet vuosina on esitetty kuvassa 6. Lehmossa raakamaata on melko hyvin myös tulevaisuuden tarpeisiin. Kuva 6. Asuntorakentamisen pääalueet Lehmon alueella

25 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Edellä mainittujen asemakaava-alueiden lisäksi rakentamista tullaan lisäämään Lehmossa nykyisiä asemakaavaalueita muuttamalla ja tiivistämällä. Lehmon asemakaavojen uudistustyö on meneillään, mutta se on pitkäkestoinen projekti, sillä työssä tehdään useita muutoksia ja laajennuksia nykyisiin asemakaavoihin. Lisäksi koko Lehmon asemakaavat numeeristetaan. Jaamankankaan alueen maankäyttö on yksi Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 4. vaiheen kohteista. Nyt maakuntakaavan 4. vaiheen hyväksynnän jälkeen Kontiolahdella on edellytykset lähteä tekemään osayleiskaavaa Jaamankankaan alueelle sekä hyväksyä Kontioniemen kaavat.

26 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 4 Kontiolahden kunnan väestö Kontiolahdella on Pohjois-Karjalan näkökulmasta tarkasteltuna runsaasti lapsiperheitä, jotka asuvat omakotitalossa. Kuntalaiset ovat pääasiassa työssäkäyviä, terveitä ja hyvin koulutettuja sekä toimeentulevia. 4.1 Väestön kehitys ja nykytila Kontiolahden kunnan väkiluku on yli kaksinkertaistunut kunnan perustamisajankohdasta tähän päivään. Asukasmäärä on vaihdellut voimakkaasti vuosien saatossa. Lähihistorian voimakkain kasvu ajoittuu 1990-luvun vaihteeseen, jolloin asukasmäärä lisääntyi vuositasolla jopa yli 4 prosenttia. Viime vuosina kasvu on ollut vuosittain noin 1,5 %. Kuviossa 6 on esitetty väkiluvun kehitys vuodesta 1996 vuoteen 2015 ja taulukossa 9 väkiluvun muutos vuosina Kuvio 6. Kontiolahden väkiluvun kehitys vuodesta 1996 lähtien. (Lähde: Tilastokeskus) Taulukko 9. Kontiolahden väkiluvun kehitys vuodesta 2006 lähtien. (Lähde: Tilastokeskus) Vuosi väkiluku väkiluvun muutos muutos% 1,79 2,54 1,23 1,39 0,33 2,03 1,75 1,24 1,8 0,99 Vuodesta 1993 lähtien Kontiolahden väkiluku on kasvanut keskimäärin 1,46 prosenttia, vuosien välillä keskimäärin 1,80 prosenttia ja viimeisen kolmen vuoden aikana keskimäärin 1,34 prosenttia vuodessa. Viime vuosina Kontiolahden kunnan väestönkasvu on perustunut aikaisempaa enemmän korkeaan syntyvyyteen kuin muuttovoittoon. Kuviossa 7 on esitetty elävänä syntyneet, kuolleet, kokonaisnettomuutto ja väkiluvun kokonaismuutos vuosina Kuvassa 7 on esitetty alueittain Kontiolahden väestömuutoksia vuosina

27 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Elävänä syntyneet Kuolleet Nettomuutto Kokonaismuutos Kuvio 7. Kontiolahden väestön muutostietoja vuosilta (Lähde: Tilastokeskus) 240 => = -4,2 % 494 => = +1,4 % => = -0,9 % 255 => = +11,4 % => = +7,1 % 653 => = +0,5 % => = +4,9 % 712 => = -0,8 % 541 => = +3,7 % => = +5,2 % 443 => = +6,3 % Kuva 7. Väestönmuutokset Kontiolahden alueilla

28 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Selvästi eniten asukkaita on muuttanut Lehmoon. Uusia asukkaita on tullut runsaasti myös Onttolaan, Kulhoon ja Paiholaan. Muuttotappiollisia alueita ovat Romppala, Kirkonkylä ja Jakokoski. Taulukossa 10 on esitetty väestömuutoksia vuodesta 2010 vuoteen 2016 (tilanne ). Taulukko 10. Väestömuutokset alueittain vuodesta 2000 vuoteen Alue Väestö Muutos Lehmo ,3 % Kirkonkylä ,9 % Onttola ,4 % Kulho ,9 % Jakokoski ,0 % Kontioniemi ,0 % Paihola ,3 % Varparanta ,2 % Selkie-Mönni ,6 % Kunnasniemi ,8 % Romppala ,8% Yhteensä Kontiolahden väestö painottuu selkeästi taajama-alueille Lehmoon ja Kirkonkylälle, joista Lehmon taajama on selkeästi väkiluvultaan suurin. Kuvassa 8 (seuraavalla sivulla) on esitetty Kontiolahden väestön sijoittuminen elokuussa 2016 ja kuvassa 9 väestömäärät alueittain kesäkuussa (Huom. taulukoissa ja kartoissa esitetyt luvut eivät ole sama asia kuin virallinen väkiluku, koska määrissä eivät näy esimerkiksi laitoksissa olevat henkilöt.)

29 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Kuva 8. Kontiolahden väestön sijoittuminen elokuussa (Ruutukoko 250 x 250 m)

30 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Romppala 230 asukasta Varparanta 501 asukasta Kirkonkylä asukasta Kunnasniemi 284 asukasta Jakokoski 706 asukasta Kontioniemi 657 asukasta Paihola 561 asukasta Onttola asukasta Lehmo asukasta Kulho asukasta Selkie-Mönni 471 asukasta Kuva 9. Kontiolahden alueiden väestömäärä alueittain kesäkuussa 2016.

31 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tilasto vuodelta 2015 osoittaa, että Kontiolahti on väkiluvultaan Pohjois-Karjalan toiseksi suurin kunta Joensuun jälkeen. Kuviossa 8 on esitetty Kontiolahden seudun kuntien väkiluvut vuonna Taulukossa 11 on esitetty väkiluvut ikäryhmittäin Kuvio 8. Kontiolahden seudun kuntien väkiluvut vuonna (Lähde: P-K:n maakuntaliitto) Taulukko 11. Kontiolahden seudun kuntien väkiluvut ikäryhmittäin vuonna (Lähde: Tilastokeskus) 0 6-vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat yli 74- Yhteensä Joensuu prosenttiosuus 6,8 8,5 3,4 11,1 50,4 11,3 8,5 100,0 Kontiolahti prosenttiosuus 10,4 13,5 4,1 5,0 52,4 9,3 5,3 100,0 Liperi prosenttiosuus 8,8 11,3 3,5 4,8 52,1 11,4 8,0 100,0 Lieksa prosenttiosuus 4,8 7,0 2,8 4,1 48,9 17,8 14,7 100,0 Outokumpu prosenttiosuus 7,1 8,4 3,2 5,8 48,2 15,2 12,2 100,0 Juuka prosenttiosuus 4,0 7,9 3,1 3,0 49,4 17,6 15,0 100,0 Polvijärvi prosenttiosuus 6,2 8,3 3,3 4,0 50,9 15,6 11,6 100,0 Kontiolahti on erittäin nuorekas kunta. Seudullisesti verrattuna Kontiolahti on selvästi nuorekkain kunta ennen Liperiä ja Joensuuta. Kontiolahden nuorekkuuteen vaikuttaa hyvä syntyvyys. Kontiolahdessa on syntynyt vuosina keskimäärin 187 lasta vuosittain. Iäkkäiden osuus on suurin Lieksassa ja Juuassa. Kontiolahdessa myös yli 64-vuotiaiden suhteellinen osuus on kaikista pienin.

32 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) Alueellisesti Kontiolahdessa on suhteellisesti nuorekkain väestö Kontioniemessä, Kulhossa, Jakokoskella ja Onttolassa. Iäkkäiden prosentuaalinen osuus on suuri Romppalassa, Kirkonkylällä ja Varparannalla (taulukko 12). Taulukko 12. Väestön ikärakenne alueittain kesäkuussa (Lähde: Väestörekisterikeskus) Alue Alle yli 74-7-vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat Yhteensä Lehmo prosenttiosuus 10,5 14,3 64,0 7,5 3,7 100 Kirkonkylä prosenttiosuus 8,4 11,6 57,6 12,2 10,1 100 Onttola prosenttiosuus 11,3 14,8 60,4 9,7 3,8 100 Kulho prosenttiosuus 12,0 15,5 60,8 8,0 3,6 100 Jakokoski prosenttiosuus 13,3 13,2 60,8 8,6 4,1 100 Kontioniemi prosenttiosuus 13,1 16,7 60,7 7,0 2,4 100 Paihola prosenttiosuus 8,6 10,7 63,6 12,7 4,5 100 Varparanta prosenttiosuus 10,2 14,8 54,3 12,8 8,0 100 Selkie-Mönni prosenttiosuus 10,6 11,3 63,9 8,7 5,5 100 Kunnasniemi prosenttiosuus 7,4 11,9 62,5 14,7 3,5 100 Romppala prosenttiosuus 5,2 4,3 62,6 17,8 10,0 100 Yhteensä Yhteensä % 10,2 1,4 61,3 9,6 5,5 100

33 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvityksen osittainen päivitys (38) 4.2 Väestöennuste ikäryhmittäin ja alueittain Tilastokeskus on laatinut ennusteen, jonka mukaisesti Kontiolahden väkiluku olisi vuonna Taulukossa 13 on esitetty Tilastokeskuksen ennuste Kontiolahden väkiluvusta ikäryhmittäin ja väkiluvun muutokset edellisvuoteen ja taulukossa 14 on ikäryhmien prosentuaaliset osuudet väkiluvusta. Taulukko 13. Tilastokeskuksen ennuste Kontiolahden väkiluvusta ikäryhmittäin. (Lähde: Tilastokeskus) Ikäryhmä Vuosi 2015 tot vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat yli 74-vuotiaat Yhteensä as.luvun muutos edellisvuoteen * 445* 256* as.luvun muutos% edellisvuoteen 0,99 1,90 1,31 1,22 1,14 1,08 4,46 2,69 1,51 Taulukko 14. Ikäryhmän prosenttiosuus väkiluvusta Tilastokeskuksen ennusteen mukaan. (Lähde: Tilastokeskus) Ikäryhmä Vuosi 2015 tot vuotiaat 10,39 10,42 10,25 10,04 9,92 9,79 9,25 8,78 8, vuotiaat 13,55 13,42 13,48 13,59 13,54 13,71 13,56 12,97 12, vuotiaat 4,11 4,02 4,01 3,90 3,94 3,79 3,92 4,04 3, vuotiaat 4,98 4,73 4,59 4,58 4,45 4,33 4,04 4,17 4, vuotiaat 52,40 52,23 51,94 51,61 51,32 51,01 49,54 48,31 48, vuotiaat 9,26 9,65 10,04 10,37 10,78 10,92 10,98 10,86 10,30 yli 74-vuotiaat 5,31 5,53 5,69 5,93 6,04 6,45 8,70 10,88 12,57 Yhteensä Taulukossa 15 on esitetty johtoryhmässä vuonna 2013 hyväksytty väestöennuste, jonka mukaisesti aineistoa laadittiin varsinaiseen palvelutarveselvitykseen. Ennusteen laatimisessa huomiotiin Tilastokeskuksen ennuste, mutta väkiluvun lukumääräisen kasvun oletettiin pysyvän alkuun viime vuosien keskiarvon tasolla. Syntyvyyden oletettiin säilyvän hyvällä tasolla, koska yli 52 % kontiolahtelaisista oli alle 40-vuotiaita. Lisäksi Kontiolahdessa tehdään paljon maankäytöllisiä toimenpiteitä rakentamisen edistämiseksi, minkä oletettiin pitävän aluksi muuttoliikkeen viime vuosia vastaavalla tasolla. Taulukko 15. Väestöennuste ikäryhmittäin Kontiolahden väkiluvun kehityksestä vuoteen 2030 (laadittu vuonna 2013). Ikäryhmä Vuosi vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat vuotiaat yli 74-vuotiaat Yhteensä muutos% edellisvuoteen 1,75 1,71 1,64 1,58 1,52 1,47 1,42 1,37 1,31 1,00 0,73 lukum.muutos edellisvuoteen

KONTIOLAHDEN STRATEGIA KONTIOLAHTI ON - JA KEHITTYY

KONTIOLAHDEN STRATEGIA KONTIOLAHTI ON - JA KEHITTYY KONTIOLAHDEN STRATEGIA 2014 2017 KONTIOLAHTI ON - JA KEHITTYY Hyväksytty: Kunnanvaltuusto 9.6.2014 44 1 KUNTASTRATEGIAN LÄHTÖKOHDAT Kontiolahden kunnan väestömäärä kasvaa noin 150 200 asukkaalla vuodessa.

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN STRATEGIA KONTIOLAHTI ON - JA KEHITTYY

KONTIOLAHDEN STRATEGIA KONTIOLAHTI ON - JA KEHITTYY KONTIOLAHDEN STRATEGIA 2014 2017 KONTIOLAHTI ON - JA KEHITTYY 2 (11) SISÄLLYS 1 KUNTASTRATEGIAN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 VAHVUUDET, KEHITTÄMISKOHTEET, MAHDOLLISUUDET JA UHAT... 4 3 TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT...

Lisätiedot

Kontiolahden kunta Palvelutarveselvitys 2012-2030 2 (119)

Kontiolahden kunta Palvelutarveselvitys 2012-2030 2 (119) 20.5.2013 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvitys 2012-2030 2 (119) Kontiolahden kunta Palvelutarveselvitys 2012-2030 3 (119) TIIVISTELMÄ Kontiolahden kunnan johtoryhmä on nähnyt tarpeelliseksi selvittää

Lisätiedot

Kontiolahden kunta Palvelutarveselvitys 2012-2030 2 (119)

Kontiolahden kunta Palvelutarveselvitys 2012-2030 2 (119) 20.5.2013 Kontiolahden kunta Palvelutarveselvitys 2012-2030 2 (119) Kontiolahden kunta Palvelutarveselvitys 2012-2030 3 (119) TIIVISTELMÄ Kontiolahden kunnan johtoryhmä on nähnyt tarpeelliseksi selvittää

Lisätiedot

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE Kontiolahden kunta tekninen lautakunta

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE Kontiolahden kunta tekninen lautakunta ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE 2018-2021 Kontiolahden kunta tekninen lautakunta lokakuu 2017 2 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. MAANHANKINTA, KAAVOITUS JA TONTTIEN LUOVUTUS... 3 2.1 Maanhankinta... 3 2.2 Kaavoitus...

Lisätiedot

Maakunnan väestö-, elinkeino- ja työllisyyskehitys sekä asumisen kehittämisen näkymät

Maakunnan väestö-, elinkeino- ja työllisyyskehitys sekä asumisen kehittämisen näkymät Maakunnan väestö-, elinkeino- ja työllisyyskehitys sekä asumisen kehittämisen näkymät 23.10.2013 Kimmo Niiranen Maakunta-asiamies Tilastokatsaus mm. seuraaviin asioihin: Väestökehitys Pohjois-Karjalassa

Lisätiedot

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008 Hausjärven kunta ohjelma 2008 Ehdotus 2.12.2008, hyväksyminen: Kvalt 16.12.2008 104 1 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...2 1.1 MAAPOLITIIKAN YLEISET MÄÄRITELMÄT... 2 1.1.1 Maapolitiikka... 2 1.1.2 Maankäyttöpolitiikka...

Lisätiedot

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE lokakuu 2018 2 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. MAANHANKINTA, KAAVOITUS JA TONTTIEN LUOVUTUS... 3 2.1 Maanhankinta... 3 2.2 Kaavoitus... 3 2.3 Tonttien luovutus... 4 3. UUSTUOTANTO...

Lisätiedot

Kannus. Kannuksen väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015

Kannus. Kannuksen väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015 Kannus Kannuksen väestönkehitys ja ennuste vuoteen 2040 6200 5800 2014; 5643 5400 5000 200 150 100 luonnollinen väestönkasvu (syntyneet - kuolleet) syntyneet 50 kuolleet 0-50 -100-150 -200 maassamuutto

Lisätiedot

Kuopion työpaikat 2017

Kuopion työpaikat 2017 Kuopion työpaikat 2017 Tilastokeskuksen julkistus 10/2019 Tilastotiedote 18/2019, 18.10.2019 Kuopion kaupunki, talous- ja omistajaohjaus KUOPION TYÖPAIKAT 2017 Kuopiossa oli vuoden 2017 lopussa noin 51

Lisätiedot

Lestijärvi. Lestijärven väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015

Lestijärvi. Lestijärven väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015 1200 Lestijärvi Lestijärven väestönkehitys ja ennuste vuoteen 2040 1100 1000 900 2014; 817 800 700 50 40 30 20 10 0-10 -20-30 -40-50 luonnollinen väestönkasvu (syntyneet - kuolleet) syntyneet kuolleet

Lisätiedot

Veteli. Vetelin väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015

Veteli. Vetelin väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015 Veteli Vetelin väestönkehitys ja ennuste vuoteen 2040 4200 4000 3800 3600 3400 3200 3000 2800 2014; 3342 100 80 60 40 20 0-20 -40-60 -80-100 luonnollinen väestönkasvu (syntyneet - kuolleet) syntyneet kuolleet

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Elinkeinopoliittisen ohjelman liite 3. Toimintaympäristö. Väestö- ja elinkeinorakenne

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Elinkeinopoliittisen ohjelman liite 3. Toimintaympäristö. Väestö- ja elinkeinorakenne Elinkeinopoliittisen ohjelman liite 3 Toimintaympäristö Tavoitteiden, päämäärien ja toimenpiteiden muodostamiseksi on tunnettava kunnan nykyinen toimintaympäristö. Toimintaympäristössä elinkeinojen kannalta

Lisätiedot

Toholampi. Toholammin väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015

Toholampi. Toholammin väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015 Toholampi Toholammin väestönkehitys ja ennuste vuoteen 2040 4100 3900 3700 3500 3300 2014; 3354 3100 2900 100 80 60 40 20 0-20 -40-60 -80-100 luonnollinen väestönkasvu (syntyneet - kuolleet) syntyneet

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma

Elinkeinopoliittinen ohjelma Elinkeinopoliittinen ohjelma Kunnan visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa

Lisätiedot

Pyhäjoella virtaa Pyhäjoen kuntastrategia

Pyhäjoella virtaa Pyhäjoen kuntastrategia Pyhäjoella virtaa 2030 Pyhäjoen kuntastrategia Toimintaympäristömme VAHVUUDET 1. Hanhikivi 1-investoinnit alueelle ja liikenneyhteyksiin 2. Kunnan talous on vakaa 3. Hyvät ja toimivat peruspalvelut 4.

Lisätiedot

Halsua. Halsuan väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015

Halsua. Halsuan väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015 1700 1600 1500 1400 1300 1200 1100 1000 900 800 Halsua Halsuan väestönkehitys ja ennuste vuoteen 2040 2014; 1222 50 40 30 20 10 0-10 -20-30 -40-50 luonnollinen väestönkasvu (syntyneet - kuolleet) syntyneet

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 Kunnanhallitus 30.5.2011 91 LIITE 37 Valtuusto 13.6.2011 15 LIITE 18 MYRSKYLÄN KUNTA MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 JA STRATEGIA VISION TOTEUTUMISEKSI Kunnan visio 2020 Myrskylä on viihtyisä asuinkunta kohtuullisten

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2013 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen 31.3.2014 TILINPÄÄTÖS 2013 Koko kaupunki TP 2012 TP 2013 Muutos % Toimintatuotot 65 402 858 66 701 510 1 298 652 1,99 Toimintakulut -374 691 312-380 627

Lisätiedot

2011 Pielisen Karjalan TOL osuudet liikevaihdon mukaan

2011 Pielisen Karjalan TOL osuudet liikevaihdon mukaan 1 % 5 % 4 % 1 % 2011 Pielisen Karjalan TOL osuudet liikevaihdon mukaan 1 % 2 % 1 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 2 % C Teollisuus G Tukku- ja vähittäiskauppa; moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien korjaus

Lisätiedot

Perho. Perhon väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015

Perho. Perhon väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015 Perho Perhon väestönkehitys ja ennuste vuoteen 2040 3400 3200 3000 2014; 2893 2800 2600 2400 100 80 60 40 20 0-20 -40-60 -80-100 luonnollinen väestönkasvu (syntyneet - kuolleet) syntyneet kuolleet maassamuutto

Lisätiedot

Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013

Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013 Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013 Hyvinkään elinkeinorakenne Tähän diasarjaan on koottu muutamia keskeisiä Hyvinkään kaupungin elinkeinorakennetta koskevia

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2014

Työpaikat ja työlliset 2014 Irja Henriksson 14.10.2016 Työpaikat ja työlliset 2014 Vuoden 2014 lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat vuoden

Lisätiedot

Kuntastrategia

Kuntastrategia Kuntastrategia 2018-2021 Olemme nuorekas ja uudistuva kunta Luontoa, palveluita, yrittäjyyttä kaikki kätevästi liikenneyhteyksien varrella. Liperissä kaikki tarvittava on luonnollisesti lähellä kolmessa

Lisätiedot

Väestön muutos oli 228 henkeä (ennakkotieto)

Väestön muutos oli 228 henkeä (ennakkotieto) YLEINEN JA OMAN ALUEEN TALOUDELLINEN KEHITYS Väestönmuutokset Vuoden 2016 lopussa kempeleläisiä oli ennakkotietojen mukaani 17 294. Asukasmäärä kasvoi edellisvuodesta 228 henkilöä eli 1,3 %. Muuttoliike

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2015

Työpaikat ja työlliset 2015 Työpaikkoja Irja Henriksson 3.10.2017 Työpaikat ja työlliset 2015 Vuoden 2015 lopussa Lahdessa oli 49 761 työpaikkaa ja työllisiä 46 047. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 0,8 % ja työllisten 0,4 %. Luvut

Lisätiedot

Ristijärven kuntastrategia

Ristijärven kuntastrategia Ristijärven kuntastrategia 2018-2030 Johdanto Kuntastrategiassa esitetään Ristijärven kunnan tavoitteet kaudelle 2018-2030. Kuntastrategian tavoitteet tarkennetaan vuosittain arvioitaviksi toimenpiteiksi

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki KAUPUNKIKEHITYSOHJELMA 1 Kaupunkikehitysohjelman lähtökohdat Strateginen

Lisätiedot

Talousraportti 10/ Väestö

Talousraportti 10/ Väestö 1 (6) Väestö Syyskuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 21 391 henkilöä, joista Lieksassa asui 11 378, Nurmeksessa 7 779 ja Valtimolla 2 234 asukasta. Juuassa asui 4 848 henkilöä. Koko Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015 Työpaikkoja Irja Henriksson 20.11.2017 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015 Vuoden 2015 lopussa Lahdessa oli 49 761 työpaikkaa ja työllisiä 46 047. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 0,8 % ja työllisten

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTASTRATEGIALUONNOS

MÄNTSÄLÄN KUNTASTRATEGIALUONNOS MÄNTSÄLÄN KUNTASTRATEGIALUONNOS 19.10.2017 1 Kuntastrategia on kuntakokonaisuuden pitkän tähtäyksen päätöksentekoa ja toimintaa ohjaava tulevaisuuden suunta tai kantava idea. Visio = toivottu ja haluttu

Lisätiedot

Kaustinen. Kaustisen väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015

Kaustinen. Kaustisen väestönkehitys ja ennuste vuoteen Lähde: Tilastokeskus, väestötiedot ja -ennuste 2015 Kaustinen Kaustisen väestönkehitys ja ennuste vuoteen 2040 4500 4300 2014; 4283 4100 100 80 60 40 20 0-20 -40-60 -80-100 luonnollinen väestönkasvu (syntyneet - kuolleet) syntyneet kuolleet maassamuutto

Lisätiedot

Raahen seudun yrityspalvelut. Tilastokatsaus vuosi 2011. Risto Pietilä Raahe 21.2.2012. www.rsyp.fi

Raahen seudun yrityspalvelut. Tilastokatsaus vuosi 2011. Risto Pietilä Raahe 21.2.2012. www.rsyp.fi Raahen seudun yrityspalvelut Tilastokatsaus vuosi 2011 Raahe 21.2.2012 www.rsyp.fi Raahen seudun yrityspalvelut on osa Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen toimintaa. 20.1.2012 1 Elinkeinorakenne Raahen

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä.

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. KUNTASTRATEGIA 2030 Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. SISÄLLYSLUETTELO 1 Nykytilan kuvaus ja toimintaympäristö...3 - Väestöennuste 2011 2030...4 - Kokonaisverotulojen kehitys 2000 2012...5

Lisätiedot

Työpaikka- ja elinkeinorakenne. Päivitetty

Työpaikka- ja elinkeinorakenne. Päivitetty Työpaikka- ja elinkeinorakenne Päivitetty 23.9.2013 Työpaikat Helsingin seudun kunnissa v 2000-2010 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Helsinki 372 352 372 101 370 342 364 981 365 597

Lisätiedot

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 - hyvinvointia koko alueelle -kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana

Lisätiedot

Arvomme ovat. Yhteistyökykyisyys Palveluhenkisyys Avoimuus

Arvomme ovat. Yhteistyökykyisyys Palveluhenkisyys Avoimuus Jämsän tarina 2035 Arvomme ovat Yhteistyökykyisyys Palveluhenkisyys Avoimuus 2 Visio 2035 Jämsä Himoittu osaamisen, yrittämisen ja matkailun kaupunki 3 Toiminta-ajatus Jämpsän aktiiviset äijät ja ämmät

Lisätiedot

Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma Esko Lotvonen

Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma Esko Lotvonen Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2017-18 Esko Lotvonen 19.10.2015 Tavoitteet 2016-18 Ei alijäämäisiä vuosia Talouden aito tasapaino 2018 Tuloveroprosenttia ei koroteta Lainamäärän katto 2200 /asukas

Lisätiedot

Työpaikka- ja elinkeinorakenne

Työpaikka- ja elinkeinorakenne Työpaikka- ja elinkeinorakenne Elina Parviainen / Vantaan kaupunki elina.parviainen[at]vantaa.fi Päivitetty 12.12.2017 Työpaikka- ja elinkeinorakenne Työpaikka- ja elinkeinorakenne Työvoima ja työttömyys

Lisätiedot

Kuopion työpaikat 2016

Kuopion työpaikat 2016 Kuopion työpaikat 2016 Tilastokeskuksen julkistus 09/2018 Tilastotiedote 13/2018, 26.9.2018 Kuopion työpaikat vuonna 2016 - Kuopiossa oli vuoden 2016 lopussa noin 51 000 työpaikkaa. - Vuonna 2016 Kuopion

Lisätiedot

KUOPION TYÖPAIKAT

KUOPION TYÖPAIKAT KUOPION TYÖPAIKAT 2011-2015 Muutokset 5 vuodessa: Työpaikkojen määrä kasvoi viidessä vuodessa noin 200 työpaikalla, 2,5 % - naisilla +600 työpaikkaa / miehillä -400 työpaikkaa Koulutuksen mukaan työpaikkamäärät

Lisätiedot

Joensuun kaupunki ELINKEINOT. Työllinen työvoima toimialoittain Työpaikat toimialoittain

Joensuun kaupunki ELINKEINOT. Työllinen työvoima toimialoittain Työpaikat toimialoittain Joensuun kaupunki ELINKEINOT Työllinen työvoima toimialoittain 2014-2015 2014 2015 A maa-, metsä- ja kalatalous 686 633 B, D-E kaivostoim.; sähkö-, kaasu- ja lämpöh.; vesi-,viemäri-ja jäteh. 317 309 C

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2014

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2014 Irja Henriksson 14.11.2016 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti Vuoden lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat

Lisätiedot

Väestö lisääntyi 178 asukkaalla

Väestö lisääntyi 178 asukkaalla 1/2015 2/2015 3/2015 4/2015 5/2015 6/2015 7/2015 8/2015 9/2015 10/2015 11/2015 12/2015 YLEINEN JA OMAN ALUEEN TALOUDELLINEN KEHITYS Väestönmuutokset Vuoden 2015 lopussa kempeleläisiä oli ennakkotietojen

Lisätiedot

Joensuun kaupunki ELINKEINOT. Työllinen työvoima toimialoittain Työpaikat toimialoittain

Joensuun kaupunki ELINKEINOT. Työllinen työvoima toimialoittain Työpaikat toimialoittain Joensuun kaupunki ELINKEINOT Työllinen työvoima toimialoittain 2013-2014 2013 2014 A maa-, metsä- ja kalatalous 784 686 B, D-E kaivostoim.; sähkö-, kaasu- ja lämpöh.; vesi-,viemäri-ja jäteh. 364 317 C

Lisätiedot

Maapolitiikan pääperiaatteet. Kymppi-Moni työpaja 15.2.2012

Maapolitiikan pääperiaatteet. Kymppi-Moni työpaja 15.2.2012 Maapolitiikan pääperiaatteet Kymppi-Moni työpaja 15.2.2012 Maapoliittinen ohjelma Maapoliittinen ohjelma on asiakirja, jossa valtuusto määrittelee maapoliittiset tavoitteet ja periaatteet. Sipoon kunnan

Lisätiedot

ARVOT. Kehityshakuisuus. Asukaslähtöisyys. Avoimuus. Luotettavuus. Perusteltu ja selkeä valmistelu ja päätöksenteko

ARVOT. Kehityshakuisuus. Asukaslähtöisyys. Avoimuus. Luotettavuus. Perusteltu ja selkeä valmistelu ja päätöksenteko TOIMINTA-AJATUS Siilinjärvi luo hyvinvointia asukkaille elämän eri vaiheissa laadukkailla peruspalveluilla ja viihtyisällä elinympäristöllä yhteistyössä yritysten, yhteisöjen ja ympäristökuntien kanssa

Lisätiedot

Työpaikka- ja elinkeinorakenne

Työpaikka- ja elinkeinorakenne Työpaikka- ja elinkeinorakenne Elina Parviainen / Vantaan kaupunki elina.parviainen[at]vantaa.fi Päivitetty 25.10.2018 Työpaikka- ja elinkeinorakenne Työpaikka- ja elinkeinorakenne Työvoima ja työttömyys

Lisätiedot

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Uusi SeutUra -hanke Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Pielisen Karjalan vahvat klusterit Tässä aineistossa on tarkasteltu Pielisen Karjalan eli

Lisätiedot

Kunnanhallituksen talousarvioesitys 2019

Kunnanhallituksen talousarvioesitys 2019 Kunnanhallituksen talousarvioesitys 2019 Jaakko Kiiskilä kunnanjohtaja Eero Raittila talousjohtaja 19.11.2018 Esityksen sisältö 1. Toimintaympäristö 2. Strategia ja toiminnalliset painopistealueet 3. Tulopohja

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 18.3.2014 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Vuoden 2011 lopussa Lahdessa oli 47 210 työpaikkaa ja työllisiä 42 548. Vuodessa työpaikkalisäys oli 748,

Lisätiedot

Ylöjärvi TILASTOJA 2015. www.ylojarvi.fi

Ylöjärvi TILASTOJA 2015. www.ylojarvi.fi Ylöjärvi TILASTOJA 2015 www.ylojarvi.fi 2 YLÖJÄRVI LYHYESTI Ylöjärven kunta perustettiin vuonna 1869. Ylöjärvestä tuli kaupunki vuonna 2004. Viljakkalan kunta liittyi Ylöjärveen vuoden 2007 alusta, Kurun

Lisätiedot

Iin kunta PL Ii KAAVOITUSKATSAUS

Iin kunta PL Ii KAAVOITUSKATSAUS Iin kunta PL 24 90 Ii 6.2.2008 KAAVOITUSKATSAUS Kaavoituskatsaus käsittää tarkastelun Iin kunnassa ja Pohjois-Pohjanmaan liitossa vireillä olevista ja lähiaikoina vireille tulevista kaava-asioista. Iin

Lisätiedot

Joensuun kaupunki ELINKEINOT. Työllinen työvoima toimialoittain Työpaikat toimialoittain

Joensuun kaupunki ELINKEINOT. Työllinen työvoima toimialoittain Työpaikat toimialoittain Joensuun kaupunki ELINKEINOT Työllinen työvoima toimialoittain 2015-2016 2015 2016 A maa-, metsä- ja kalatalous 633 618 B, D-E kaivostoim.; sähkö-, kaasu- ja lämpöh.; vesi-,viemäri-ja jäteh. 309 298 C

Lisätiedot

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 ELINVOIMAOHJELMA 2018-2021 Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 Elinvoimaisen kunnan teesit Hausjärven elinvoimaohjelma on laadittu elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittämiseksi yhdessä yrittäjien

Lisätiedot

18 Maankäyttölautakunta / Maankäyttötoimi

18 Maankäyttölautakunta / Maankäyttötoimi 18 Maankäyttölautakunta / Maankäyttötoimi Toimielin Tilivelvolliset Maankäyttölautakunta Maankäyttölautakunta ja kaavoitusjohtaja Toiminta-ajatus ja tehtävät Rakennustoiminnan ja rakennetun ympäristön

Lisätiedot

Menestys rakennetaan sydämellä ja elinvoimalla. Laukaan kunnan strategia

Menestys rakennetaan sydämellä ja elinvoimalla. Laukaan kunnan strategia Menestys rakennetaan sydämellä ja elinvoimalla. Laukaan kunnan strategia 2017 2021 SISÄLTÖ 4 Arvot 6 Slogan 8 Strategiakartta Missio Visio Strategia 10 Kärkiteemat Laukaassa 14 Tavoitteet, seuranta & mittaaminen

Lisätiedot

TIEDOTE 3/2014 KUOPION MUUTTOLIIKE

TIEDOTE 3/2014 KUOPION MUUTTOLIIKE KUOPION KAUPUNKI Konsernipalvelu Talous- ja strategiapalvelu Elokuu 214 TIEDOTE 3/214 KUOPION MUUTTOLIIKE Kuopion tulomuutto kasvussa Tilastokeskuksen keväällä julkistettujen muuttajatietojen mukaan Kuopion

Lisätiedot

Maapinta-ala 340 km². Merialueita 356 km² Kunnan pinta-ala 699 km² Asukastiheys 56 asukasta/maa-km² Taajama-aste 82 %

Maapinta-ala 340 km². Merialueita 356 km² Kunnan pinta-ala 699 km² Asukastiheys 56 asukasta/maa-km² Taajama-aste 82 % Maapinta-ala 340 km² Järviä 3 km² Merialueita 356 km² Kunnan pinta-ala 699 km² Asukastiheys 56 asukasta/maa-km² Taajama-aste 82 % Sipoo on kasvava, itäuusmaalainen kunta, joka sijaitsee Helsingistä itään.

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2018 2021 Arvot IHMISLÄHEINEN VASTUULLINEN AKTIIVINEN Visio KARSTULA ON ELINVOIMAINEN KUNTA, JOSSA IHMISTEN ON HYVÄ ELÄÄ JA YRITYSTEN MENESTYÄ! Palvelut ja hyvinvointi IHMISTÄ LÄHELLÄ Karstunen

Lisätiedot

Elinvoimainen Ylivieska 2021

Elinvoimainen Ylivieska 2021 Elinvoimainen Ylivieska 2021 Elinvoimainen Ylivieska 2021- kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana keskuksena. Kaupunki edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Karhulan alueen asemakaava 1 (6) 12.8.2019 Kontiolahti, Lehmo Karhulan alueen asemakaava (OAS) n tarkoitus Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää kaavan laajuuteen ja

Lisätiedot

Joensuun kaupunki ELINKEINOT. Työllinen työvoima toimialoittain Työpaikat toimialoittain

Joensuun kaupunki ELINKEINOT. Työllinen työvoima toimialoittain Työpaikat toimialoittain Joensuun kaupunki ELINKEINOT Työllinen työvoima toimialoittain 2012-2013 2012 2013 A maa-, metsä- ja kalatalous 779 784 B, D-E kaivostoim.; sähkö-, kaasu- ja lämpöh.; vesi-,viemäri-ja jäteh. 336 364 C

Lisätiedot

Iisalmi tilastoina. Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015

Iisalmi tilastoina. Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015 Iisalmi tilastoina Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015 Yleistä Iisalmesta Väkiluku 22 115 henkilöä (31.12.2014) Pinta-ala yhteensä 872,18 km 2, josta maata 762,97 km 2 ja makeaa vettä 109,21

Lisätiedot

LIITE 2. Tilastoliite: Kuva Kainuusta ja sen kunnista

LIITE 2. Tilastoliite: Kuva Kainuusta ja sen kunnista LIITE 2. Tilastoliite: Kuva Kainuusta ja sen kunnista Sisältö 1. Kehitys 2000-luvulla... 1 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. Väestön kehitys 2000-2014 (2000=100).... 1 Ikärakenne 2000 ja 2014... 1 Työpaikkojen

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

PUOLANGAN KUNNAN HYVINVOINTIKERTOMUS 2017

PUOLANGAN KUNNAN HYVINVOINTIKERTOMUS 2017 Sivu 1 / 5 PUOLANGAN KUNNAN HYVINVOINTIKERTOMUS 2017 Vuonna 2017 kunta järjesti kuntalaisille peruspalvelut, huolehti infrastruktuurista ja kehitti kunnan elinvoimaisuutta asetettujen tavoitteiden mukaisesti

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 19:2016

TILASTOKATSAUS 19:2016 TILASTOKATSAUS 19:2016 21.10.2016 TYÖPAIKAT JA TYÖSSÄKÄYNNIN MUUTOS VANTAALLA, ESPOOSSA, HELSINGISSÄ JA KUUMA-ALUEELLA VIIME VUOSINA Vantaalla oli vuoden 2014 lopussa 107 330 työpaikkaa ja 99 835 henkilöä

Lisätiedot

Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020

Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020 Väestön määrä Aviapoliksen suuralueella (1.1.) 1990-2012 ja ennuste vuosille 2013-2020 25 000 22 500 20 000 Ennuste 17 500 väestön määrä 15 000 12 500 10 000 7 500 5 000 2 500 0 1990 1992 1994 1996 1998

Lisätiedot

Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset. 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta

Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset. 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta maapolitiikka Käsitteitä kaupungin suorittamaa maanhankintaa,

Lisätiedot

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 LOIMAAN JUTTU 2020 + Strategian uudistaminen / päivitys 2017- Kh 14.8.2017 oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 Strategia-uudistaminen/päivitys 2017- Uusi valtuustokausi 1.6.2017 2020 Sote-uudistus

Lisätiedot

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2018

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2018 1 Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2018 Tekninen lautakunta 25.10.2018 Kunnanhallitus 12.11.2018 Valtuusto 18.12.2018 2 1. Yleistä kaavoituskatsauksesta Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) sekä maankäyttö-

Lisätiedot

Juankosken kaupunki. Tilinpäätös 2016

Juankosken kaupunki. Tilinpäätös 2016 Juankosken kaupunki Tilinpäätös 2016 Väestömuutokset ja rakentaminen Juankosken virallinen väkiluku 31.12.2016 on 4727. Vähennystä edelliseen vuoteen 77. Syntyneiden enemmyys -37. Kuntien välinen nettomuutto

Lisätiedot

Väkiluku ja sen muutokset

Väkiluku ja sen muutokset KUUKAUSIRAPORTOINTI Väkiluku ja sen muutokset Väkiluvun kehitys - Mikkelin kaupungin väkilukuennakko kuukausittain v. - 54800 54750 54700 54650 54600 54586 54646 54627 54627 54635 54664 54652 54633 54572

Lisätiedot

Ruututietokanta 2017: 250m x 250m

Ruututietokanta 2017: 250m x 250m Ruututietokanta 2017: 250m x 250m ja asukkaiden 2016. 250m x 250m. 1 asukas 55 802 55 802 2-10 asukasta 762 404 202 859 11-99 asukasta 1 787 031 54 910 100-499 asukasta 2 124 278 11 232 500-999 asukasta

Lisätiedot

Ruututietokanta 2016: 250m x 250m

Ruututietokanta 2016: 250m x 250m Ruututietokanta 2016: 250m x 250m ja asukkaiden 2015. 250m x 250m. 1 asukas 55 472 55 472 2-10 asukasta 769 806 204 286 11-99 asukasta 1 791 725 55 063 100-499 asukasta 2 119 843 11 227 500-999 asukasta

Lisätiedot

Ruututietokanta 2015: 250m x 250m

Ruututietokanta 2015: 250m x 250m Ruututietokanta 2015: 250m x 250m ja asukkaiden 2014. 250m x 250m. 1 asukas 54 927 54 927 2-10 asukasta 776 859 205 555 11-99 asukasta 1 791 875 55 215 100-499 asukasta 2 110 651 11 202 500-999 asukasta

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 Liitenro1 Kh250 Kv79 Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 2 Pieksämäen kaupungin strategia 2020 Johdanto Pieksämäen strategia vuoteen 2020 on kaupungin toiminnan punainen lanka. Strategia on työväline,

Lisätiedot

Näkymiä Pohjois-Karjalan työvoimatarpeisiin

Näkymiä Pohjois-Karjalan työvoimatarpeisiin Näkymiä Pohjois-Karjalan työvoimatarpeisiin Pohjois-Karjalan työllisyyshankkeiden kehittämispäivä 12.4.2013 Tuukka Arosara, projektipäällikkö Hanna Silvennoinen, projektisuunnittelija POKETTI-hanke: www.poketti.fi

Lisätiedot

Väkiluku ja sen muutokset

Väkiluku ja sen muutokset KUUKAUSIRAPORTOINTI Väkiluku ja sen muutokset Väkiluvun kehitys - Mikkelin kaupungin väkilukuennakko kuukausittain 13 kuukaudelta v. - 54800 54750 54700 54650 54600 54586 54646 54627 54627 54614 54685

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutokset

Toimintaympäristön muutokset Toimintaympäristön muutokset Kyyjärvi Kinnula Kivijärvi Pihtipudas Viitasaari Kannonkoski Karstula Saarijärven-Viitasaaren seutukunta 21.10.2014 Heikki Miettinen Saarijärvi Pohjakartta MML, 2012 Selvitysalue

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2008

KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2008 KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2008 Toiminta-ajatus Kiikoisten kunta on paikkakunnan kaikenpuoliseen kehittämiseen pyrkivä, kuntalaisia varten järjestetty palveluorganisaatio.

Lisätiedot

Väkiluku ja sen muutokset 31.12.2013

Väkiluku ja sen muutokset 31.12.2013 KUUKAUSIRAPORTOINTI Väkiluku ja sen muutokset 31.12. Väkiluvun kehitys 54800 Mikkelin kaupungin väkilukuennakko kuukausittain 1.1. lukien (joulukuun 2012 luvussa on myös Ristiina ja Suomenniemi vertailun

Lisätiedot

Kontiolahden kunta. Miten lapset otetaan mukaan palvelujen suunnitteluun?

Kontiolahden kunta. Miten lapset otetaan mukaan palvelujen suunnitteluun? Kontiolahden kunta Miten lapset otetaan mukaan palvelujen suunnitteluun? 29.11.2017 Kunnanjohtaja Jere Penttilä p. 050 432 7600 Twitter: @penttilajere KONTIOLAHDEN KUNTA Poikkeuksellinen kunta koko Itä-Suomessa

Lisätiedot

Strategiamme Johdanto

Strategiamme Johdanto Strategia 2015-2016 Strategiamme 2015-2016 Johdanto Ruoveden tuleva kuntastrategia tehdään jäljellä olevalle valtuustokaudelle, jonka jälkeen uusi valtuusto päivittää strategian vastaamaan sen hetken tilannetta.

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutoksia

Toimintaympäristön muutoksia Jämsä Kuhmoinen Toimintaympäristön muutoksia Jämsä ja Kuhmoinen 24.11.2014 Heikki Miettinen Pohjakartta MML, 2012 Kunnan elinvoimaisuuden indikaattorit Pidemmän aikavälin väestökehitys väestö 1980 2013

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNTA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 14.11.2017 20.9.2018 29.10.2018 P33572 yleiskaava 2040 Timo Leskinen Sisällysluettelo 1 Suunnittelualue ja -tehtävä... 1 2 Suunnittelutilanne...

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 4 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 4. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä 73,0 prosenttia. Työllisyysaste putosi vuoden takaisesta 0,7 prosenttiyksikköä.

Lisätiedot

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus 3.6.2019 Enontekiön kunnan painelaskelmat (päivitetty 5/2019) Enontekiö Trendi: 2013-2018 TP 2016 TP 2017 TP2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 Asukasluku

Lisätiedot

Ruututietokanta 2018: 250m x 250m

Ruututietokanta 2018: 250m x 250m Ruututietokanta 2018: 250m x 250m ja asukkaiden 2017. 250m x 250m. 1 asukas 56 368 56 368 2-10 asukasta 754 827 201 533 11-99 asukasta 1 784 762 54 611 100-499 asukasta 2 120 381 11 203 500-999 asukasta

Lisätiedot

KUNNAN VISIO 2025 STRATEGIA. 1. Elinkeinot

KUNNAN VISIO 2025 STRATEGIA. 1. Elinkeinot KUNNAN VISIO 2025 Alavieska on elinvoimainen ja virkeä asumis- ja työpaikkakunta kahden naapurikaupungin vaikutuspiirissä. Se on noin 3000 asukkaan kotikunta, joka tarjoaa asukkailleen hyvät peruspalvelut,

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 3.4.217 2 SISÄLLYSLUETTELO PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN TALOUSKATSAUS.. Väestö. 3 Työllisyys.. 3 TULOSLASKELMA.. 4 Toimintatuotot. 4 Toimintakulut.. 4 Valtionosuudet.. 4 Vuosikatetavoite

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä, II/2013

Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä, II/2013 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 HÄMEEN ELY-KESKUS Hämeen ELY-keskuksen katsaus aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä, II/2013 Julkaisuvapaa 26.11.2013 Aloittaneiden yritysten määrä jatkaa laskuaan Tilastokeskuksen

Lisätiedot