Intian matka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Intian matka 27.12.2014-5.1.2015"

Transkriptio

1 Intian matka Irman matkakertomus. Tapasin Jacob Marinenin ensi kertaa vuoden 2014 toukokuussa kotiseurakunnassani Vaajakoskella. En ollut aiemmin tiennyt tällaisesta henkilöstä enkä hänen työstään Intiassa. Uskon, että Herralla oli tarkoitus saattaa minutkin jollain tavalla mukaan tähän työhön näkemään Hänen suuria tekojaan Pastori Jacobin palvelutehtävän kautta. Silloin Jacob kutsui Agape Intian hallituksen ja muutamia työn tukijoita Intiaan ja minäkin sain kutsun lähteä mukaan. Matka toteutui vuodenvaihteessa. Kahdeksan hengen ryhmänä lähdimme tapaninpäivän jälkeen viikon vierailulle GTSSS:n työpisteisiin Intian Khammamiin, Manuguruun ja Hyderabadiin. Matkalla olivat mukana Maija ja Veijo Pitkäkangas Säkylästä, Veera ja Juuso Mattelmäki Huittisista, Marja-Terttu ja Timo Ritvanen Pieksämäeltä, Ismo Ojala Huittisista ja minä, Irma Mantsinen Leppävedeltä. Jacob oli lähettänyt meille matkasuunnitelman, joka vaikutti hyvin tiiviiltä. Lauantai Keski-Suomessa päivä oli luminen. Pakkasta oli -7 astetta. Ajelin Pieksämäelle Ritvasten luokse. Puolen päivän jälkeen lähdimme Ritvasten autolla kohti Vantaan lentokenttää. Matkalla poikkesimme syömään. Matkaselvitykset menivät hienosti, kun Veera hoiti hommat automaateilla. Kone lähti klo Koneessa vieressäni istui intialainen mies, joka oli Ruotsissa töissä ja oli matkalla vanhempiensa luokse Intiaan. Keskustelimme innokkaasti. Kerroin hänelle matkamme tarkoituksesta ja Jacobin työstä. Minulla oli mukana Jacobin englanninkielinen kirja, josta annoin hänen lukea Jacobin paranemisen ja perheen uskoontulon. Hän oli hyvin vaikuttunut. Saakoon Jeesus ilmestyä hänekin elämäänsä. Sunnuntai Suomen ja Intian aikaero on 3,5 h. Lento Helsingistä New Delhiin kestää normaalisti n. 6h. Nukuin jonkin verran. Laskeutumisaika oli klo 6.20, mutta kone ei voinut sumun takia laskeutua New Delhiin, vaan lensi varakentälle Ahmedabadiin 700 km:n päähän, ja niinpä saavuimme Delhiin 7h myöhässä klo

2 Vastaanottokomiteamme: veljemme Jacob, Ramesh, John ja matematiikan opettaja, jolle annoimme lempinimen Akri, olivat odottaneet meitä asemalla edellisestä illasta asti. Matka hotelliin oli melko pitkä. Sen taitoimme takseilla. Siinä meille olikin "fast Sight seeing in Delhi" kuten Jacobin ohjelmassa luki. Saimme pienen välähdyksen 16 miljoonaisen kaupungin väkirikkaudesta ja elämänmenosta. Matkalla piipahdimme katsomaan aidan takaa paria kuuluisaa nähtävyyttä. Ja osa porukastamme kävi vielä katsomassa Intian porttia. Qutub Minar on tiilistä tehty minareetti Intian Delhissä. Se on maailman korkein tiiliminareetti ja Unesco lisäsi minareetin maailmanperintöluetteloon vuonna Minareetti on 72 metriä korkea ja sen huipulle vie 399 askelmaa. Se on rakennettu vuonna 1193 ja se on yksi Intian islamilaisen arkkitehtuurin hienoimmista taidonnäytteistä. Bahá'í Lootus temppeli on Bahá'í uskonnon temppeli, joka valmistui vuonna 1986, ja on yksi maailman vierailluimmista ja kuvatuimmista rakennuksista.temppeli on rakennettu ekspressionistiseen tyyliin, ja sen merkittävin piirre on sen lootuskukan muotoinen design. Lootus kukan inspiroima design on viimeistelty 27:n marmoripeitteitteisellä "kukanlehdellä", jotka on järjestelty kolmen ryhmiin niin että rakennuksessa on yhdeksän puolta Intian portti, joka muistaa ensimmäisessa maailmansodassa kaatuneita intialaisia sotilaita.

3 Illalla kävimme syömässä eräässä ravintolassa. Sinne oli aika pitkä matka. Intiassa liikenne on vasemmanpuoleista. Kadut ovat täynnä, autoja, Tuc-tuc-takseja, mopoja, kaupustelijoita,lehmiä, koiria ja vaikka mitä. Ravintola oli ulkoisilta puitteiltaan melko vaatimaton, mutta ruoka oli hyvää intialaista, tulista ja osa vähemmän tulista. Ilmeisesti ravintolan pitäjä oli saamaansa korvaukseen tyytyväinen, kun lähtiessämme hykerteli käsiään. Taisi ottaa vähän ylihintaa. Päivälämpötila oli n. +17 ast mutta illalla +5 tai +6 ast. Suihkun jälkeen menin kymmenen maissa nukkumaan. Onneksi peitto oli lämmin, muuten olisi palellut. Nukuin melko hyvin. Maanantai Heräsin viiden aikaan. Kadulla oli jo kova liikenne. Taisi olla koko yön. Ulkona oli kylmä ja huone oli myös kylmä. Seitsemältä söimme ihanan aamupalan hotellissa ja lähdimme takseilla rautatieasemalle. Juna Agran kaupunkiin lähti klo Matka kesti 1,5 h pitempään kuin pitäisi. Aikataulut ovat Intiassa eri käsite kuin meillä. Junassa oli melko kylmä. Mutta hätä keinot keksii.

4 Saavuimme perille ennen kahta. Ennenkuin ehdimme meille varattuun pikkubussiin, kerjäläisten joukko ympäröi meidät. Meitä oli kielletty antamasta kenellekään mitään. Jacob hoiti antamispuolen. Raajarikkoja on paljon. Eräs mies ajoi kolmipyöräisellä pyörällään luoksemme. Hänellä oli niin suuret jalkoterät ja kämmenet, etten ole koskaan nähnyt sellaista. Eräs lääkäri kertoi myöhemmin, että tuolla miehellä on "Phaleria sairaus", jossa eri ruumiinosat voivat paisua muodottoman suuriksi. Muuten mies vaikutti kohtalaisen terveeltä, mikäli hänen olosuhteissaan ihminen ylipäätään voi olla terve. Tuli niin surullinen olo. Voi miten monenlaista kärsimystä tämä maa päällään kantaa. Matkatavaramme saimme säilyttää meille vuokratussa pikkubussissa. Agran vierailumme kohde oli: Taj Mahal on Agrassa Uttar Pradeshin osavaltiossa Intiassa sijaitseva mausoleumi, jonka Suurmogulien valtakunnan hallitsija Shah Jahan rakennutti 1600-luvulla muistoksi synnytyksessä kuolleelle lempivaimolleen Mumtaz Mahalille. Myös Shah Jahan on haudattu mausoleumiin vaimonsa vierelle. Valkoisesta marmorista rakennetun mausoleumin lisäksi rakennuskompleksiin kuuluu reunustava muuri, puisto, portti, moskeija ja vierastalo. Mausoleumi on koristeltu arvokkailla kivireliefeillä ja -upotuksilla sekä kalligrafialla. Taj Mahalia pidetään nykyisin indoislamilaisen arkkitehtuurin suurimpana saavutuksena, ja se on kauneutensa vuoksi nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Tässä ryhmämme Taj Mahalin sisäänkäynnin edessä

5 Tässä alla meidän uskolliset, rakkaat intialaiset seuralaisemme, jotka huolehtivat meidän turvallisuudestamme ja kaikenlaisesta mukavuudestamme parhaalla mahdollisella tavalla. John, Ramesh, Akri ja Jacob Ja tässä Jacob mamman ja pappan kanssa Intialaiset naiset pyysivät päästä kuvaan länsimaalaisen kanssa. Kaikilla oli hauskaa. Illan suussa kävimme Priya-ravintolassa syömässä. Sieltä suuntasimme rautatieasemalle, josta junamme piti lähteä klo Mutta kuinka ollakaan, junaa ei kuulunut. Odottelimme kylmissämme pitkään. Sitten saimme tiedon, että koko junaa ei tule sinä iltana, koska Delhistä lähtiessä on niin sakea sumu, että juna ei voi tulla.

6 Onneksi Veera ja kumppanit pitkän etsinnän jälkeen löysivät meille sopuhintaisen hotellin. Siellä rukoilimme yhdessä ja pyysimme Herralta apua edelleen matkallemme. Huoneet olivat kylmiä, mutta saimme kuitenkin jotenkin levättyä. Ei onneksi meidän tarvinnut odottaa koko yötä asemalla niinkuin monet intialaiset tekivät. Tiistai Olimme saaneet tiedon, että juna tulee aamupäivällä, joten menimme yhdentoista aikaan asemalle. Siellä odottelimme kylmissämme puoli kolmeen. Juna oli siis yli 20 h myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Odotushuoneessa tapasin nuoren 23-vuotiaan naisen, joka kertoi olevansa junan kuljettaja. Sanoin hänelle, että yritä pitää junat aikataulussa. Sitten vihdoin viimein, ah ihanuus, juna tuli, tuo kauan kaivattu. Meidän ryhmämme oli jaettu kahteen eri vaunuun. Makuupaikkamme oli toisessa luokassa. Meidän "loosissamme" oli yksi erittäin sympaattinen, intialainen lääkäripariskunta pienen lapsensa kanssa. Mies on lastenlääkäri ja vaimo geriatri. Oli erittäin mielenkiintoista keskustella heidän kanssaan. Jacob tuli mukaan keskusteluun ja kertoi työstään ja sitten koko ihmeellisen parantumisensa. Nuo ystävät olivat todella vaikutettuja ja ottivat Jacobin yhteystiedot. Kukapa tietää, vaikka Herra tämän kohtaamisen kautta johdattaisi nämä lääkärit vielä Jacobin työyhteyteen. Herralle on kaikki mahdollista.

7 Olimme kaikki ihan lopen uupuneita. Toisen vaunun ryhmämme sai matkaseurakseen lapsiperheen. Ne lapset olivat aika vilkkaita ja virkkuja, eivätkä halunneet lainkaan nukkua. Voi rakkaat ystävät, miten uupuneilta näytätte ja varmaan myös olitte. Kymmenen jälkeen aloimme laitella vuoteita nukkumakuntoon. Petejä oli kolmessa kerroksessa ja toisella puolella käytävää kahdessa. Näin sitä yö vietettiin. Tunnelma oli tiivis. Pitkälle yöhön kaupustelijat kulkivat käytävää pitkin ja huutelivat tarjouksiaan. Ismo onneksi sai vähän korkeammanluokan makuupaikan, ja kolme peittoa, kun hänellä oli niin kylmä. Kyllä me kaikki varmaan jonkin verran nukuimme.

8 Keskiviikko Aamulla kahdeksan maissa heräilimme. Lääkäripariskunta oli lähtenyt aamulla varhain. Kun aloimme nousta ylös, vaunumme oli kuin roskaläjä. Petivaatteiden käärepusseja ja muuta roinaa oli käytävillä. Matkaa oli vielä paljon jäljellä. Tilasimme junasta ruuan ja syötyämme lepäilimme vielä. Itsekseni ihmettelin, että mihinkähän kaikki roskat ja kertakäyttöastiat laitetaan näin kansoitetusta junasta. Mutta sain asian selville mennessäni vessaan, jossa oli vain reikä lattiassa. Vaunujen liitoskohdassa oli sopivia koloja, mistä kaikki roskat heitettiin rautatielle. Osa tosin oli jäänyt siihen käytävälle. Ei ihme, että radan varret olivat roskien peitossa. Illalla viiden jälkeen vihdoinkin junamme saapui Khammamin asemalle. Sieltä meidät kujetettiin Jacobin kotiin, GTSSS:n lähetysasemalle. Lähetysasemalla on orpokoti, jossa on leprapotilaiden lapsia. Lapset lauloivat meille ja toivottivat kukkaseppeleiden kera meidät tervetulleiksi. Jalkamme pestiin, ja saimme kokea todella olevamme tervetulleita. Peseydyimme, vaihdoimme juhlavaatteet, söimme ja puoli seitsemän aikaan lähdimme pikkubussilla Khammamin lähellä sijaitsevalle Thanikellan Grace-kampukselle. Se on yli 12 hehtaarin alue, jossa kävimme ensin Ramattukoulussa. Siellä juhlallisesti avasimme asuntolan. Kävimme myös sairaanhoito-oppilaitoksessa, (Grace Hakala Nursing College)

9 Grace-orpokodissa on 1000 lasta. Siellä oli järjestetty upea uudenvuoden vastaanotto. Lapset olivat odottaneet meitä kauan. Meidät kukitettiin ja olimme kuin kuninkaalliset. Lapset esittivät hienoja ohjelmia. Sanoin siellä muutaman sanan lapsille ja rukoilin.

10 Joulupukkikin oli ohjelmassa mukana ilmapalloineen, joista osa puhkesi hänen kulkiessaan ympäri. Lapset lauloivat ja elivät koko olemuksellaan mukana kaikessa juhlahumussa. Lapsille jaettiin uudet puvut. Olimme myös mukana lasten iltaruokailussa. Jaoimme vähän malliksi ruokaa. Lapsiltakin kaikki sujui hienosti järjestyksessä, vaikka ilta oli jo myöhäinen ja lasten ruokailu oli viivästynyt pitkään. Lähdimme jatkamaan matkaa kohti Manugurua. Olimme perillä puolen yön jälkeen. Muutamat ryhmäläisistämme kävivät Kampuksen juhlasalissa uudenvuoden rukoushetkessä, mutta tulivat sitten laittautumaan yöpuulle. Söimme jotain ja kävin suihkussa. Menin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöstä. Torstai Heräsin puoli yhdeksän maissa. Tässä orpokodissa on tällä hetkellä 218 lasta. Lapsille jaettiin juhlallisesti uudet puvut. Kaikki tapahtumat kuvattiin ja tapahtuneen todisteeksi oli isot plakaatit, joissa kerrottiin asiasta. Näillä todistetaan maan hallitukselle, että saadut rahat on käytetty, kuten on ilmoitettu. Uudet puvut annettiin myös fyysisesti vammaisille lapsille, joiden koti on tien toisella puolella. Uskovat lesket saivat uudet sarit. Minua kosketti erityisesti, kun Jacob kertoi olleensa kolme päivää kahden veljen kanssa Hyderabadissa ostamassa vaatteita eri orpokotien yli 4000:lle lapselle. Ne olivat kauniita ja hyvälaatuisia. Jacob sanoi, ettei hän omille lapsilleen halua antaa huonoja vaatteita.

11 Lapset saivat myös pienen herkkupalan. Se oli mieluinen Olimme Manugurun alueen juhlasalissa uuden vuoden jumalanpalveluksessa. Tätä tilaa käytetään mm. kun pastorit kokoontuvat kerran kuussa kolmen päivän rukous-ja paastopäiville. Meistä muutamat käyttivät puheenvuoron. Puhuin lyhyesti ps.119:9 jakeesta. Kirkko oli tupaten täynnä. Ulkopuolellakin oli paljon kansaa. Iltapäivällä matkustimme Manugurusta jonkin matkan päässä sijaitsevaan Duginepallin kylään. Siellä on Jacobin isän ja äidin johtama seurakunta ja orpokoti. Oli todella koskettavaa, kun Jacobin iäkäs äiti ja jotkut muutkin polvillaan maassa pesivät jalkamme ja toivottivat tervetulleiksi.

12 Tähän seurakuntaan kuuluu veli Samuel. Vuonna 1993 tämä villi, pahojen henkien riivaama viidakon mies, Somanna, kohtasi Jeesuksen. Hän sai uuden nimen ja hänestä on tullut evankelista viidakon ihmisille. Hänen " Kahden sanan evankeliumi" kuuluu: Jos uskot Jeesukseen menet taivaaseen, jos et, menet kadotukseen! Jumalanpalvelus oli koskettava. Sen jälkeen koko kirkkokansalle( n. 200 henkeä) oli maukas ateria. Sen jälkeen rukoilimme ihmisten puolesta ja jaoimme leskille sareja. Paluumatkalla Manuguruun pysähdyimme pastori Sundar Raon seurakunnassa. Jacob näytti tämän pastorin polvia, jotka olivat aivan mustelmilla. Tämä mies rukoilee polvillaan joka päivä neljä tuntia. (Vasen kuva, pastori Rao istuu rummun oikealla puolella Raamattu kädessä)siellä Jacobin ääni katosi. Puhuin Ps 37:3-6 jakeiden pohjalta. Sielläkin jalkamme pestiin ja meille lahjoitettiin pyyhkeet. Kyläläiset katselivat ja kuuntelivat portin edessä.

13 Vielä pistäydyimme Sambaikudemin orpokodissa. Lapsille ( n. 40) jaettiin puvut ja he tanssivat meille. Ihania, iloisia lapsia. Palasimme Manugurun GTSSS:n kampukselle illalla yhdeksän maissa. Olin ihan poikki. Suihkun jälkeen menin kymmenen maissa nukkumaan. Oli kuuma, mutta sain kuitenkin nukuttua. Perjantai Heräsin viiden aikaan. Nousin ylös, kuulostelin ja katselin kampukselle. Lapset olivat heränneet viideltä ja olivat rukoilemassa makuupaikoissaan ohjaajiensa kanssa, tytöt omassa asuntolassaan ja pojat omassaan. Aikusia liikkui alueella. Ilmapiiri oli kiireetön ja ihanan rauhallinen. Ennen kuutta lapset lähtivät pesulle ja pukeutumaan koulupukuihin. Jotkut lakaisivat pihaa. Ei ollut mitään juoksemista, kirkumista, tappelua, vaan kaikki tapahtui rauhallisesti. Sitten he menivät järjestyksessä kirkon verannalle reppuineen vielä kertaamaan läksyjään ennen aamupalaa.

14 Ruoka valmistetaan ulkona. Manugurussa puu on halvempaa kuin kaasu. Lapset hakivat lautasensa ja tulivat rauhallisesti jonoissa hakemaan aamupalaa, maukasta riisiä, jonka joukossa oli pähkinöitä ja juureksia. Tänä aamuna me vieraat jaoimme ruuan. Lapset saavat hakea ruokaa lisää, että vatsat tulevat täyteen ja jaksavat lähteä kouluun. Ruuan jälkeen lapset itse pesivät lautasensa, kävivät juomassa puhdasta juomavettä ja lähtivät kouluun.

15 Tässä taustalla olevassa pienessä huoneessa Jacob asui alkuaikoina perheensä kanssa. Tämä sisar on niistä ajoista asti palvellut Herraa ja on Jacobin perheen uskollinen ystävä. Kampuksella olevassa isossa plakaatissa Jacobin perhe ja hänen vanhempansa toivottavat Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta! Jacobin ja Elisabethin ihanat lapset: Daniel, Victoria ja Samuel sukulaislasten seurassa. Pojat ovat hyviä tulkkeja. Aamupäivällä kävimme Manugurun vammaisten lasten laitoksessa, joka on ihan orpokodin vieressä. Tällä tytöllä oli paha epilepsiakohtaus päällä. Rukoilimme hänen puolestaan.

16 Kävimme myös ainoassa Andra Pradeshin alueella sijaitsevassa kritillisessä oppilaitoksessa, jossa opiskelee yli tuhat oppilasta. Siinä on ala-aste, yläaste ja lukio. Opettajia on 100 ja lisäksi tutorit. Täällä opiskelee ennenkaikkea orvot lapset ja nuoret, mutta korkeakastiset hindut haluavat lapsensa nimenomaan tähän kristilliseen kouluun. Heille koulu on maksullinen. Opetus on erittäin korkeatasoista. Hyvästelimme Manugurun ja ensin kävimme "Keken lastenkodissa", Kondaikudemissa. Sitten lähdimme vierailemaan Bhadrachalamin kaupunkiin. Siellä on GTSSS:n orpokoti ja vanhainkoti, joita johtaa Jacobin sisar miehensä kanssa. Söimme siellä maittavan aterian. Jacob, Juuso ja Veera kävisivät vielä jossain muussa seurakunnassa. Mutta me toiset pidimme pienen tuokion lapsille ja vanhuksille. Siellä vanhat tädit saivat uudet sarit. Vanhin asukas on yli 100-vuotias. Elleivät nämä vanhukset olisi tässä

17 kodissa, he olisivat kerjäämässä kadulla, asemilla tai muualla. Nyt heillä on koti, vuoteet, ruoka, puhtaus, huolenpito ja he saavat kuulla Jeesuksesta. Matkalla Khammamiin kävimme vielä vihkimässä pastori Mooseksen asunnon, johon varat ovat tulleet Suomesta. Olimme myös mukana jumalanpalveluksessa. Pastori Mooseksen lapsenlapsi siunattiin jumalanpalveluksessa.

18 Khammamissa vielä vihimme toisen kirkon, johon myös varat olivat tulleet Suomesta, ja olimme vähän aikaa jumalanpalveluksessa. Sitten vihdoin kymmenen maissa illalla saavuimme Jacobin kotiin GTSSS:n lähetysasemalle. Söimme ja peseydyimme ja pakkasimme tavarat valmiiksi, koska puoli kahdelta oli herätys. Lauantai Puoli kolmen maissa yöllä lähdimme ajamaan Itä-Intian Itä-Godavariin (joka on yksi Andhra Pradeshin osavaltion 13 piirikunnasta). Olimme perillä n. yhdentoista aikaan aamupäivällä. Kävimme vähän syömässä ja otimme kaupungin eräästä hotellista pari huonetta, jossa saimme vaihtaa vaatteita ja peseytyä. Heti jatkoimme matkaa kaukaiseen trooppiseen kylään, jossa on elävä seurakunta. Meitä oli odotettu ja koimme olevamme tervetulleita. Pastori Israel on perustanut seurakunnan n. 10 vuotta sitten keskelle hindukylää. Herra on ihmeellisesti ilmestynyt ja seurakunnassa on nyt yli 200 aikuista ja paljon lapsia.

19 Varmaan koko seurakunta ja kyläläisiäkin oli mukana toivottamassa meidät tervetulleiksi. Olimmehan ensimmäiset länsimaalaiset vieraat tässä seurakunnassa. Vihimme seurakunnan uuden kirkon. Se tulikin ääriään myöten täyteen ja moni jäi ulkopuolellekin. Meille annettiin kukkaseppeleet ja saimme lahjoja.

20 Oli ihana nähdä seurakuntalaisten ilo ja kiitollisuus. Ylistys kaikui ja kuului varmaan koko kylään. Lapsetkin riemuitsivat juhlakansa joukossa. Välillä minusta tuntui, että menetän tajuni rankan ohjelman aiheuttamasta uupumuksesta, mutta kiitos Herralle, Hän auttoi. Jumalanpalveluksen jatkoksi oli pastoreieden kokous. Alueella on yli 100 pastoria. Osa heistä oli kokouksessa. Orpokoti Arakalanka Mulapalem on kirkon yhteydessä. Siellä lapsille jaettiin uudet puvut, samalla myös lähiseudun toisen orpodin lapset saivat puvut. Pastori Israel huolehtii 110:stä seurakunnasta, joita hän ollut perustamassa. Lopuksi luovutimme erään suomalaisen liikemiehen lahjoittaman Jeep-auton pastori Israelin käyttöön. Koko tämän matkan ajan Jacobin työtoverit, John, Samuel, Ramesh ja Saidolu,olivat meidän matkalaisten apuna. He kantoivat laukkujamme ja huolehtivat, että ehdimme paikasta toiseen ja välillä tukivat meitä, ettemme horjahda tai kaadu. Kristitty valokuvaaja, Ashok, oli kaikessa mukanamme ja kuvasi kaikki tilaisuudet. Vielä paluumatkalla käytiin pikaisesti vihkimässä pastori Marri Ananda Raon kirkko. Sen toimituksen ajaksi jäin bussiimme takapenkille lepäämään. Olin ihan, ihan puhki.

21 Kävimme hotellissa vaihtamassa matkavaatteet ja hakemassa tavaramme. Niin alkoi iltakymmenen maissa yöllinen bussimatka Itä-Godavarista kohti Hyderabadin kaupunkia. Sen matkan oli määrä kestää 8 h, mutta bussiin tulleen vian takia matka kesti paljon kauemmin. Sunnuntai Bussin kuljettaja ja hänen apulaisensa olivat onneksi hereillä, kun me toiset yritimme nukkua tai ainakin levätä. Pysähdyimme johonkin kaupunkiin silloin, kun bussiin tuli vika. Seisahduksen aikana olimme jaloittelemassa ja ostimme kadun varresta ihania banaaneja. Kuljettaja ja apulainen saivat vian korjattua. Joskus aamuhämärässä bussi pysähtyi bensa-asemalle tankkaamaan. Siinä oli Veeralle rukousvastaus, että pääsimme etsimään vessaa. Sitä ei tietenkään sieltä löytynyt, mutta jonkun kopperon taakse mentiin Veeran kanssa tarpeillemme. Olin niin unen pöppörössä eikä Saidulua tietenkään tässä tapauksessa ollut tukemassa, joten jotenkin jalkani linksahti, ja lensin päistikkaa mukkelis makkelis maahan. Veeran sanojen mukaan lentoharjoitukseni näytti aika hirveältä. Joka paikkaan sattui, mutta kiitos taas Jeesukselle, ettei luita katkennut eikä avohaavoja tullut, ainoastaan ruhjeita ja mustelmia. Mutta meidän Maija-mamma vaan nukkui koko ajan takapenkillä Jumalata saamansa nuijanukutuksen ansiosta, eikä tiennyt näistä tapahtumista mitään. Ei ihme, jos Herra herätti ystäviä öisin rukoilemaan puolestamme. Emme tiedä, missä kaikissa vaaroissa olemme olleetkaan. John ja Samuel jäivät kyydistä pari tuntia ennen määränpäätä. He lähtivät sieltä kohti Khammamia jollain kyydillä. Mutta Ramesh, Saidulu ja valokuvaajamme Ashok tulivat Hyderabadiin asti mukanamme. N. klo saavuimme Hyderabadiin GTSSS:n slummilasten orpokodille. Tässä kodissa on kolmisensataa slummista tullutta lasta. Peseydyimme, söimme aamupalan ja sitten kiirehdimme keskuksen kirkkoon

22 jumalanpalvelukseen. Oli liikuttavaa nähdä, miten kolmisensataa entistä slummilasta oltuaan vasta puolisen vuotta tässä orpokodissa ylistivät Herraa, ja miten heidän silmänsä säihkyivät, kun he kokivat, että heitä rakastetaan. Lapset istuvat aina lattialla, tytöt toisella ja pojat toisella puolella. Näin oli kaikissa orpokodeissa. Opettajana sitä joka tilanteessa ihmettelin, miten kauniisti ja rauhallisesti lapset istuivat, toimivat ja liikkuivat. En voi löytää muuta syytä kuin sen, että rukous, Jeesuksen voimakas läsnäolo ja rakkaudellinen, mutta myös napakka kasvatus ja ohjaus saavat sen aikaan. Alla oleva kuva kertoo paljon Jacob-veljestämme. Tilanteessa kuin tilanteessa hän oli polvillaan Herran edessä. Miten kauniin esimerkin hän antaa lapsille, työtovereillen ja kanssaihmisilleen. Kun seurasin häntä 10 päivän ajan erilaisissa tilanteissa myös hänen ollessaan väsynyt, sairas ja monenlaisten huolten painama, näin, miten rehellisyys,

23 nöyryys ja Jumalan antamaan auktoriteettiin perustuva johtajuus ja organisointikyky olivat selvästi näkyvissä hänen työssään ja elämässään. Jacobin motto työssään on: Minulla on vain tyhjät kädet, mutta suuri Jumala. Elän vain voittaakseni niin monta intialaista kuin mahdollista taivaan kotiin. Siinä on elämäni tarkoitus. Tilaisuudessa oli myös ehtoollisen vietto ja kannettin uhrilahja. Monet pienet lapsetkin toivat jonossa kolikkonsa uhrikoppaan. Heille on pienestä alkaen opetettu kymmenysten antamisen merkitys. Näin he saavat elämäänsa suuren ilon ja siunauksen. Jumalanpalveluksen jälkeen olimme mukana jakamassa lapsille lounasta. Lapset istuvat kauniisti jonoissa lattialla ja syövät sormin, kuten intialaiset yleensäkin tekevät.

24 Meillekin oli tehty todella maittava ateria. Söimme myös lapsille tehtyä ruokaa. Se oli oikein hyvää. Ruuan jälkeen lapsille jaettiin uudet puvut. Sieltä lapsiparvesta sain kainalooni oman kummilapseni Jilla Sidharadhan. Hänellä on kyllä molemmat vanhemmat, mutta he eivät pysty huoltamaan lapsiaan. Jokaisessa laitoksessa on taulu, jossa mainitaan henkilöt, jotka ovat lahjoittaneet varat laitoksen rakentamiseen tai maapohjan hankkimiseen. Taustalla on rakenteilla kaksi uutta rakennusta. Toinen 300:lle uudelle lapselle koti ja koulu. Ne pitäisi olla valmiit puolen vuoden päästä. Nyt pitäisi saada uusia kummeja lapsille.

25 Niin sitten kokosimme kimpsumme ja kampsumme, pakkauduimme GTSSS:n autoihin ja lähdimme kohti Hyderabadin lentokenttää. Alkuperäinen tarkoitus oli käydä matkalla kentälle ostoksilla, mutta kaupungilla jouduimme keskelle muslimien Milad-un-Nadijuhlaa juhlivien, vihreitä arabiankielisillä teksteillä varustettuja viirejä heiluttavien, Allahia ylistävien muslimien piirittämiksi, ja automme juuttuivat pariksi tunniksi kaottiseen liikennesekamelskaan. Rukoilimme hartaasti, että pääsisimme pois siitä tungoksesta, ettemme myöhästy koneesta. Niin ostokset jäivät tekemättä ja saavuimme hyvissä ajoin kentälle. Siellä teimme pieniä ostoksia lopuilla rupioillamme. Kone lähti vähän myöhässä n. klo Saavuimme Delhiin ennen puolta yötä. Maanantai Sielläkin kävimme vähän ostoksilla ja sitten paneuduimme nukkumaan vapaanaoleville penkeille. Kun pääsi ihan kunnolla pitkäkseen ja minulla oli pieni tyyny mukana, nukuin melko hyvin. Kone Helsinkiin lähti klo Matka meni torkkuessa ja odotellessa kotiin pääsyä. Monilla matkustajilla oli flunssa. Rykimistä ja yskimistä kuului eri puolilta. Myös meidän ryhmäläisillä oli flunssaa, minullakin se puhkesi kotona. Kiitos Herralle, ehjinä ja turvallisesti pääsimme Suomen kamaralle n. klo Tästä lähdimme sitten kohti kotejamme.

26 Minä tulin Ritvasten kanssa Pieksämäelle. olimme perillä n. klo Pakkasta oli -21 astetta ja luntakin oli melkolailla. Lämmitin jonkin aikaa autoani ja sitten ajelin kotiin Laukaaseen. Taisin olla vähän pökerryksissä, kun muutaman kerran havahduin ollessani melko lähellä ojan reunaa. Mutta siinäkin koin Herran varjeluksen. Laskeskelimme Ritvasten kanssa, että puolet matka-ajastamme olimme jossain kulkuneuvossa tai odottelemassa sellaista asemilla. Vaikka matka oli raskas, olen äärettömän kiitollinen, että sain olla mukana tässä kaikessa. Kun nyt ajattelen jälkeenpäin kaikkea, mitä näin, kuulin ja koin, minun täytyy sanoa kuten Saban kuningatar sanoi Salomolle 1Aikakirja 8:5-8 5.Sitten hän sanoi kuninkaalle: "Totta oli se puhe, jonka minä kotimaahani sinusta ja sinun viisaudestasi kuulin. 6 Minä en uskonut, mitä sanottiin, ennenkuin itse tulin ja sain omin silmin nähdä; ja katso, ei puoltakaan sinun suuresta viisaudestasi oltu minulle kerrottu. Sinä olet paljon suurempi, kuin minä olin kuullut huhuttavan. 7 Onnellisia ovat sinun miehesi, onnellisia nämä palvelijasi, jotka aina saavat olla sinun edessäsi ja kuulla sinun viisauttasi. 8 Kiitetty olkoon Herra, sinun Jumalasi, joka sinuun on niin mielistynyt, että on asettanut sinut valtaistuimellensa olemaan kuninkaana Herran, sinun Jumalasi, kunniaksi. Sentähden, että sinun Jumalasi rakastaa Israelia ja tahtoo pitää sen pystyssä ainiaan, on hän antanut sinut heille kuninkaaksi, tekemään sitä, mikä oikeus ja vanhurskaus on." Saban kuningatar ylisti Salomon viisautta. Minä kiitän Herraa, että pastori Jacob on ollut kuuliainen kutsumukselleen, etsinyt Herraa kaikessa ja hänen kohdallaan on toteutunut mitä Jacob sanoi: " Minkä Jumala tilaa Hän myös maksaa".

27 Lainaan tähän vielä Juuson ajatuksia: " Kunnioituksemme veli-jacobia ja hänen työtään kohtaan kasvoi huomattavasti, kun itse saimme hieman kokea, millaisen sekavan yhteiskunnan ja millaisten monien päivittäisten outojen ja raskaiden haasteiden keskellä hän ja koko GTSSS-tiimi joutuu toimimaan ja kuitenkin työ menee ihanasti eteenpäin. Se on yksin Jumalan armoa ja Hänen antamansa johdatuksen ja viisauden ansiota." Kiitos teille rakkaat matkatoverit! Oli suurenmoista tutustua teihin kaikkiin. Ilolla teitä kaikkia ajattelen ja kiitän kaikesta. Leppävedellä Irma Mantsinen

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Rikas mies, köyhä mies

Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Samuel, Jumalan palvelija

Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Simson, Jumalan vahva mies

Simson, Jumalan vahva mies Nettiraamattu lapsille Simson, Jumalan vahva mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (1. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen syntymä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Kati Hämäläinen Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012

Lisätiedot

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Piristyspartio Viikko 3 Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Maanantaiaamuna suuntasimme kohti Anttolaa. Vastaanotto oli lämmin sekä ystävällinen ja tunsimme itsemme tervetulleiksi. Aloitimme

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Kaunis kuningatar Ester

Kaunis kuningatar Ester Nettiraamattu lapsille Kaunis Ester Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 30/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box 3,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

MARIA VOITELEE JEESUKSEN

MARIA VOITELEE JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MARIA VOITELEE JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka on Betania, kylä lähellä Jerusalemia. b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

>>"Siihen meni varmaan kauan aikaa mennä Mekasta Jerusalemiin sillä eläimellä.

>>Siihen meni varmaan kauan aikaa mennä Mekasta Jerusalemiin sillä eläimellä. ISRA JA MIRAAJ Eräänä yönä, kauan aikaa sitten Mekassa, enkeli Gabriel tuli profeetan (salallaahu äleihi wa sallam) luokse. Hän leikkasi hänen rintansa avoimeksi, otti ulos hänen sydämensä, pesi sen Zam

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä

Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä Laivamatka Lähdimme Kupittaan koululta seitsemältä ja odotimme terminaalissa tuskastuneesti laivaa. Laivalla kirmasimme heti tax freehen ja muihin kauppoihin.

Lisätiedot

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko!

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantaiaamuna otimme suunnan kohti moision terveyskeskus-sairaalaa. Aamupäivän vietimme Sinivuokko osastolla. Siellä muutamat vanhukset lähtivät heti

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Life&Future. Hyvää alkanutta vuotta 2010 sinulle ja läheisillesi toivottaen LIFE AND FUTURE RY. Irmeli Kojonen

Life&Future. Hyvää alkanutta vuotta 2010 sinulle ja läheisillesi toivottaen LIFE AND FUTURE RY. Irmeli Kojonen RUOKAKRIISI KOETTELEE KOVIMMIN KÖYHIMPIÄ 10.1.2010 Globaali ruokakriisi on todellisuutta. Myös Etelä-Intiassa pitkäaikainen ruokapula, joka johtuu pitkien kuivien kausien ja niitä seuranneiden entistä

Lisätiedot

Kaunis kuningatar Ester

Kaunis kuningatar Ester Nettiraamattu lapsille Kaunis kuningatar Ester Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Simson, Jumalan vahva mies

Simson, Jumalan vahva mies Nettiraamattu lapsille Simson, Jumalan vahva mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Lyn Doerksen Suomi Kertomus 14/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

PERKELE KIUSAA JEESUSTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PERKELE KIUSAA JEESUSTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joona ja iso kala

Nettiraamattu lapsille. Joona ja iso kala Nettiraamattu lapsille Joona ja iso kala Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joona ja iso kala

Nettiraamattu. lapsille. Joona ja iso kala Nettiraamattu lapsille Joona ja iso kala Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN Jaakko Kujala Urban Light 17.3.2016 JOH. 4:3-30 (OMA KÄÄNNÖS ) Jeesus lähti Jyväskylästä ja oli taas menossa Ahvenanmaalle. Hänen oli kuljettava Turun kautta. Niin hän saapui

Lisätiedot

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b Onnellinen murrosikäinen Aapo ja Joonas 5b Heräsin aamulla herätyskellon pirinään. Huoneeni oli pimeä ja sotkuinen. En olisi jaksanut nousta ylös ja lähteä kouluun kiusaajien riepoteltavaksi. Kun poljin

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Sinä olet kuin Miina, koska...

Sinä olet kuin Miina, koska... Sinä olet kuin Miina, koska... Autat ihmisiä. Teet parhaasi. Toimit rohkeasti. Kannat vastuuta. Puolustat heikompia. Tarkkailet maailmaa. Opettelet uusia asioita. Ryhdyt työhön reippaasti. Teet jotain

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Lumikki. punainen kuin veri ja musta kuin mustapuu. Eräs kuningatar toivoi kerran että hänellä olisi tytär valkea kuin lumi,

Lumikki. punainen kuin veri ja musta kuin mustapuu. Eräs kuningatar toivoi kerran että hänellä olisi tytär valkea kuin lumi, Lumikki. Eräs kuningatar toivoi kerran että hänellä olisi tytär valkea kuin lumi, punainen kuin veri ja musta kuin mustapuu. Hänen toivonsa toteutui, ja hän sai tyttären, iholtaan valkoisen kuin lumi,

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT. itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT. itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa 29.1.2007 EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta: www.ortodoksi.net EHTOO- JA

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015 Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Lounais-Suomen ammattiopisto, Novida Saavuimme Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Suosikkipojasta orjaksi

Nettiraamattu lapsille. Suosikkipojasta orjaksi Nettiraamattu lapsille Suosikkipojasta orjaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Kerr; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot