Pyhä Kirja -tapahtuma

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pyhä Kirja -tapahtuma"

Transkriptio

1 1 Pyhä Kirja -tapahtuma Tapahtuman runko: - Tervetuloa, yhteinen aloitus - Toimintapisteet: 1. Luomisen huone 2. Syntiinlankeemuksen huone Matka halki aikojen 3. Rukoushuone 4. Joh. 3:16 (yöllinen rakkaushuone) 5. Seurakuntahuone (lähetyskäsky, Pyhä Henki) - Yhteinen jumalanpalvelus Yhden toimintapisteen kesto n. 20 min. Päivään kuului lisäksi välitunti ja ruokailu. Tapahtuman ja tekstin ovat yhdessä ideoineet: Minna Nikki (Valkealan seurakunta), Sari Syrjälä (Kuusankosken seurakunta) ja Kirsi Smeds (Raamatunlukijain Liitto). Yhteisten ajatusten ja hahmotelmien pohjalta käsikirjoitus: Sari Syrjälä. Kuvat ja seurakuntahuoneteksti: Katinka Käyhkö (Suomen Lähetysseura) Toimintapisteiden kolmiulotteiset alttarit: Aino Myyrä ja Sari Syrjälä Pyhä kirja -tapahtuma toteutettiin Kuusankosken seurakuntakeskuksessa toukokuussa Siihen osallistui Valkealan, Kuusankosken ja Jaalan alakoululuokkia opettajineen. Retkipäiviin osallistui yli lasta ja opettajaa. Tervetuloa, yhteinen aloitus Päivä alkaa tervetuloa -sanoilla ja laululla Kirja kaukaa, josta lauletaan 1-2 säkeistöt. Laulun aikana näyttämölle tulee kirjuri, joka asettuu lukupulpettiin. Kirjuri kopioi kirjoituksia, ottaa ruukuista kääröjä ja jäljentää niitä.

2 2 Laulu on ohi, näytelmä alkaa: Kirjuri: Alussa Jumala loi taivaan ja maan Tiedättekö, meidän esivanhempamme ovat kertoneet näitä kertomuksia sukupolvelta toiselle. Kertomuksia maailman ja ihmisen luomisesta, hyvästä ja pahasta. Ennen kaikkea nämä kirjoitukset kertovat Jumalasta ja siitä, miten Hän rakastaa ja pitää huolta ihmisestä ja maailmasta. Näistä kirjoituksista selviää, miten meidän olisi hyvä elää yhdessä. Älä tapa, älä lausu väärää todistusta lähimmäisestä, älä turhaan lausu Herran sinun Jumalasi nimeä. Näissä kirjoituksissa on kaikki hyvän elämän ohjeet. Nämä paljastavat Jumalan suunnitelman. Suunnitelman siitä, miten Hän pelastaa ihmisen. Ai, kuka nämä on kirjoittanut. Kirjoittajia on monia. Eri aikoina eri ihmiset ovat kirjanneet kertomukset muistiin. Niitä on kopioitu käsin ja säilytetty saviruukuissa. Minun tehtäväni on olla osa tätä muistiinmerkitsijöiden ketjua. Minä kopioin näitä tuleville sukupolville. On tärkeää, että ihmiset saavat lukea kertomusta Jumalan huolenpidosta, Jumalan lupauksista ja siitä, miten lupaukset toteutuvat. On tärkeää, että ihmiset saavat lukea Jumalan rakkaudesta. Kirjuri istuu takaisin lukupulpetin ääreen ja jatkaa työtään. Laulusta lauletaan seuraava säkeistö Laulun aikana nykyajan tyyppi tulee kannettavan tietokoneen kanssa toisen pöydän ääreen. Hän selailee nettisivustoja. Kun laulu on ohi, valkokankaalle heijastetaan sama sivu kuin nettityypillä on esillä. Tyyppi: Voi, että koulutehtäviä. mutta onneksi tietokoneet vähän helpottaa. Laitetaanpas googleen Pyhät Kirjat. Mitä tämä on, hetkinen.. Tämähän on 10 käskyä Käskyt nehän löytyivät Raamatusta (kiinnostuu). Katsotaanpa, mitä täältä löytyy Raamatusta. (Etsii sivun ja alkaa lukea) Raamattu on maailman luetuin kirja, joka kertoo Jumalan pelastussuunnitelmasta. Siinä on 66 erilaista kirjaa, joista vanhimmat on kirjoitettu 3000 vuotta sitten. Raamattu jaetaan Uuteen ja Vanhaan testamenttiin. Jumalan pelastussuunnitelma sehän kuulostaa hienolta, mutta eihän se voi minua tarkoittaa. Tää on jokin ikivanha juttu, äh ei se enää koske meitä. Kirjuri lukupulpetista kohottaa katseen nykyajan tyyppiin.

3 3 Kirjuri: Kyllä se koskettaa myös sinua. Ihan yhtä lailla kuin minuakin. Tyyppi: Häh, kuka se sinä olet? En äsken huomannutkaan sinua. Kirjuri: Olen kirjuri. Kopioin näitä tekstejä tuleville sukupolville. Näissä kirjoituksissa on piilotettuna elämän tärkein sana. Tyyppi: Näissä teksteissä, siis tässä Raamatussa? Elämän tärkein sana, mitä sinä oikein tarkoitat? Kirjuri: Oletko koskaan miettinyt onko Jumala olemassa? Miten maailma on syntynyt? Mistä ihminen tulee ja minne ihminen kuoltuaan menee? Onko edes kuoleman jälkeistä elämää? Miten olisi hyvä elää yhdessä? Miten Jumala aikoo pelastaa ihmisen? Tyyppi: No, olen miettinyt. Aika montakin kertaa. Ja olen kuullut aika monta selitystäkin kaikelle tuolle. Kirjuri: Näissä kirjoituksissa on totuus ja oikeat vastaukset. Näiden kautta on mahdollista löytää Jumala ja usko. Näissä kirjoituksissa on pelastus. (alkaa puhua myös yleisölle) Lähdetään matkaan katsomaan mitä nämä kirjoitukset sisältävät. Seurataan tätä punaista lankaa, mikä on piilotettu näiden kirjoitusten sisälle. Seurataan Jumalan pelastussuunnitelmaa. Laulun viimeinen säkeistö Osallistujille annetaan tarvittava info (opettajat ovat saaneet päivän ohjelmasta lukujärjestyksen, josta he näkevät missä heidän luokkansa milloinkin on). Oppilaat jaetaan ryhmiin ja toimintapisteet pyörähtävät käyntiin. 1. Luomisen huone Tähän tilaan on rakennettu paratiisi. Keskellä taulu Adamista ja Eevasta.

4 4 Kun lapset ovat asettuneet paratiisiin rastimies kehottaa lapsia ottamaan mukavan asennon: Alussa maa oli autio ja tyhjä ja Jumalan henki liikkui vetten päällä. Jumalalla oli unelma, unelma maailmasta. Kauniista ja hyvästä maailmasta, jossa ruoho ja puut kasvaisivat, Kukat kukkisivat. Merissä eläisi kaikenlaiset kalaeläimet. Metsissä vaeltaisi peura- ja hirvilaumat. Taivaan täyttäisi lintujen laulu. Tässä maailmassa eläisi myös ihminen. Mies ja nainen, jotka yhdessä hoitaisivat koko maailmaa. Nauttisivat sen kauneudesta ja ihanuudesta. Iloitsisivat auringonpaisteesta ja lepäisivät sadesäällä. He viljelisivät ja varjelivat maailmaa ja kaikki sen luotuja olentoja. Näin Jumala haaveili ja tämänkaltaisen unelman Jumala toteutti. Jumala loi maailman. Sinisen taivaan ja siniset meret. Kaikki ruohot, puut ja vihantaa antavat kasvit. Ja Jumala loi ihmisen. Sinut ja minut. Omaksi kuvakseen. Jokainen meistä on tarkoituksella, suunnitellusti luotu tähän maailmaan. Jokaista meitä Jumala rakastaa juuri tällaisena. Meitä on hyvin erilaisia. (keskustelua erilaisuudesta, mitä eroja toisissamme näemme) Meillä on myös erilaisia lahjoja. (mitä eri asioita osaamme) Taitomme täydentävät toinen toisiamme. Ei ole tarkoitus, että ihminen selviää yksin. Jumala loi kaksi ihmistä. Jumala tarkoitti meidät elämään yhdessä ja auttamaan toisiamme. Jumala loi ihmisen elämään paratiisissa. Elämään yhteydessä Jumalaan. Toimintapisteen askartelutehtävä: taitellaan paperista perhoset paratiisiin. Mutta nyt teidän täytyy jatkaa matkaa. Paratiisi jatkuu vielä tuolla. Pääsette laaksoon, joka tunnetaan kuuluisista hedelmäpuistaan. 2. Syntiinlankeemuksen huone Rastimies, kun lapset ovat asettuneet: Tässä osassa paratiisia on se kuuluisa hedelmäpuu. Hyvän ja pahan tiedon puu. Kaikki kasvit ja hedelmää tuottavat puut Jumala antoi ihmisen käyttöön. Ihmisellä oli vain yksi kielto. Yksi asia, mitä hän ei saanut tehdä. Jumala kielsi ihmistä syömästä hyvän ja pahan tiedon puusta.

5 Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta älä syö. Sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma. Vaan kuinkas siinä kävi? Mitä te muistatte? Niin, kerrotaan, että käärme, kavalin kedon eläimistä, tuli sanomaan naiselle: onko Jumala todella sanonut: te ette saa syödä mistään puutarhan puusta. Nainen kertoi käärmeelle, että ei, kyllä me saamme syödä kaikista paitsi tuosta tuossa (osoittaa puuta). Jos syömme tuosta puusta, kuolemme. Ei, käärme sanoi, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että jos syötte siitä, olette niin kuin Hän, tiedätte kaiken hyvästä ja pahasta. Niin käärme houkutteli naisen syömään hedelmän. Käärme houkutteli epäilemään Jumalan sanaa. Käärme loi epäluottamuksen ihmisen ja Jumalan Sanan välille. Mitä luulette, miksi ihminen rikkoi Jumalan käskyn? Niin, koska Jumala kielsi. Onko teillä ollut koskaan sellainen fiilis, että kun jokin asia on kielletty, silloin sitä vasta haluaakin kokeilla. Kuinka monelle teistä on sanottu, että älä koske kuumaa levyä tai älä laita kieltä pakkasella ovenkahvaan? Kuinka moni teistä on tehnyt kiellosta huolimatta? Ja kuinka kävi? Hedelmä näytti herkulliselta ja houkuttelevalta. Joskus kauniin näköinen leivoskin on miltei pakko ostaa, mutta sitten voi käydä, että maku ei olekaan niin hyvä kuin päältä katsoen luulisi. Ihminen söi kielletyn hedelmän, nainen antoi miehellekin. (rastimies haukkaa ilmahedelmää) hyvää oli. Herkullista. Eikä tunnu yhtään kuoleman oireita. Hengitys kulkee ja olo on ihan hyvä. Paitsi (opas vilkaisee alaspäin) paratiisin ihmiset huomasivat olevansa alasti. Samassa he myös kuulivat, miten Jumala liikuskeli puutarhassa. Hirveää. Me jäämme kiinni itse teosta. Ihmiset pakenivat Jumalaa. Mutta Jumala löysi ihmiset, jotka olivat häveliäästi peittäneet itsensä viikunanlehvillä. - Missä sinä olet, Jumala kysyi. Ihminen astui esiin: - Minä kuulin askeleesi puutarhassa, mutta minua pelotti, koska olin alasti ja siksi piilouduin. - Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta kielsin? - Nainen, jonka sinä annoit kumppanikseni, antoi hedelmän ja minä söin. - Mitä oletkaan mennyt tekemään!! - Käärme minut petti ja minä söin. Mitä tapahtuu, kun tekee jotain väärin? Seuraa rangaistus. Aivan oikein. Niin Jumalakin langetti ihmiselle ja käärmeelle rangaistuksen, mutta Jumalan rangaistukseen liittyi myös lupaus. Jumala lupasi, että eräänä päivänä tulee ihminen, joka voittaa pahan. Voittaa sen pahan, mitä käärme tässä edustaa. Siinä oli Jumalan lupaus. Ihmisen rangaistus oli joutuminen eroon Jumalasta. Ihminen joutui myös lähtemään pois paratiisista. Paratiisi ei enää elätä ihmistä, vaan otsa hiessä hänen pitää muokata peltoa ja ansaita elantonsa. 5

6 6 Muistakaa lupaus. Eräänä päivänä tulee ihminen, joka murskaa pahan. Tulee ihminen, joka korjaa kerran tehdyn virheen. Tästä teidän matkanne jatkuu halki vuosisatojen kohti Jerusalemin temppeliä. Lähdette nyt aikamatkalle, jonka varrelle on rakennettu alttareita kuvaamaan juutalaisen kansan muutamia vaiheita, Vanhan testamentin suuria sankareita. Matka halki aikojen Syntiinlankeemuksen huoneesta Jerusalemin temppeliin vie matka halki aikojen. Kuljetaan polkua, jonka varrelle on rakennettu alttareita Vanhan testamentin tapahtumista. 1. Nooa ja arkki 2. Mooses ja laintaulut 3. Daavid paimenessa ja Hyvä paimen -psalmi 4. Profeetat, joiden alttarilla on myös seimiasetelma. 3. Rukouksen huone Sali toimii aloitus- ja lopetustilojen lisäksi temppelinä. Huoneen tauluna Jeesus opettaa. Kuorolavalle rakennetaan temppeli, jonka yhdessä kulmassa on myös itkumuurin kolo (= askarreltu kivi, jossa on kolo rukouksia varten.)

7 7 Rastimies, kun lapset ovat paikalla: Tervetuloa, olette saapuneet Jerusalemin temppeliin. Temppeli on paikka, jossa opetetaan kirjoituksista. Aivan viime aikoina täällä on alkanut vaikuttaa uusi opettaja. Häntä kutsutaan Nasaretilaiseksi. Oletteko te kuulleet Jeesus Nasaretilaisesta? Hän oli eilen täällä opettamassa. Tiedättekö, hän on hyvä opettaja. Hän opettaa niin kuin se, jolla on valta. Ihan kuin sellainen, joka ihan oikeasti tietää asiat. Tunnetteko te Jeesuksen? Tähän kohtaan rastimies rakentaa kertomuksen Jeesuksen opetuksista. Siinä voi olla kohdat: sinapinsiemen, Sakkeus, Jeesuksen luo tuotiin lapsia, sairaiden parantamisesta: sokea Bartimaios ja halvaantunut mies, joka kannettiin Jeesuksen luo. Olin eräänä päivänä temppelissä, kun Jeesus opetti. Näin kun hän poimi maasta pienen siemenen, nosti sen esille ja sanoi: Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen. Se on siemenistä pienin, mutta kun se kylvetään puutarhaan, siitä kasvaa niin iso puu, että taivaan linnut voivat tehdä pesänsä sen oksille. Samalla tavoin uskon siemen voi kasvaa ihmisen sydämessä koko elämää kannattelevaksi voimaksi. Jeesus kohtasi ihmisiä. (kerrotaan Sakkeus) Kun Jeesus ja tullimies Sakkeus kohtasivat, Sakkeuksen koko elämä muuttui. Sakkeus halusi korjata virheensä, antaa omaisuudestaan pois sen minkä oli vääryydellä hankkinut. Jeesuksen luo myös tuotiin ihmisiä. Äidit toivat lapsiaan siunattaviksi eikä Jeesus estänyt heitä. Jeesus otti lapset syliinsä ja siunasi heidät. Hän paransi sairaita. Sokea Bartimaios ei ole enää sokea, vaan hän sai näkönsä takaisin. Eräällä halvaantuneella miehellä oli neljä ystävää, jotka halusivat auttaa häntä. (kertomalla tarina loppuun) Muistatteko te jonkin opetuksen, kertomuksen tai vertauksen, jonka Jeesus opetti? (Lapset saavat kertoa.) Eräänä päivänä Jeesus opetti vuorella. (kerrotaan ruokkimisihme) loppuu: Siinä oli melkoinen ruokarukous. Oletteko te joskus rukoilleet? Onko se helppoa vai vaikeaa? Rukoileminen voi olla sekä helppoa että vaikeaa. Jeesus tiesi, että sanojen löytäminen rukoukseen on joskus vaikeaa ja siksi hän opetti meille Isä meidän -rukouksen. Jeesus sanoi, että tässä rukouksessa on kaikki tarpeellinen mitä meidän tulee Jumalalta pyytää. Jumala tietää kaiken mitä tarvitsemme jo ennen kuin pyydämme sitä. Rukous on kuitenkin lahja ihmiselle. Saamme puhua Jumalalle ja Jumala on luvannut kuulla rukouksemme. Laulu: Rukous on silta Nyt kirjoitamme kaikki pienen rukouksen. Joskus rukoileminen voi tuntua vaikealta, mutta kuten laulussa sanottiin, siihen ei tarvita paljon sanoja. Rukous voi olla vaikka lyhyt kiitos. (jaetaan paperit ja kynät) Kun rukoukset on tehty, ne viedään itkumuurin koloon.

8 8 4. Joh. 3:16, yöllinen rakkaushuone Salin ja kappelin väliseen varastoon rakennetaan Jeesuksen ja Nikodeemuksen yöllistä kohtaamista varten öinen huone tähtitaivaineen. (sininen kangas, jonka yläpuolelle oli kiinnitetty valoverkko. Tunnelma oli varsin aito, kun muuna valaistuksen oli spottivaloilla luotu iltahämy.) Tällä rastilla paljastuu Jumalan pelastussuunnitelman huippu! Sillä niin on Jumala maailmaan rakastanut, että Tilaan on rakennettu myös kirjasto, josta löytyy Raamatun kaikki 66 kirjaa. Rastimies eli kirjuri: Kirjuri: Minä olen juutalainen kirjanoppinut. Tässä on apulaiseni, oppipoikani, joka haluaa myös omistaa elämänsä tähän arvokkaaseen tehtävään. Tehtävämme on kopioida pyhiä kirjoituksia. Välittää tietoa eteenpäin tuleville sukupolville. Välitämme tietoa Jumalasta ja hänen lupauksistaan. Oppipoika: Minusta on kiehtovaa kuinka viesti Jumalan teoista on kulkenut tuhansien vuosien ajan sukupolvelta toiselle. Sitä on vaikea selittää, mutta voin näyttää esimerkin avulla miten se tapahtuu. Käykää niin, että jokainen ottaa vierustoveria kädestä kiinni. Hyvä, sitten suljette silmät. Kun kaikki ovat valmiina, minä laitan viestin, sähkötyksen, liikkeelle. Saa nähdä tuleeko viesti perille kirjurille. Toiminta: Pelataan sähkötystä 1-2 kertaa. Oppipoika: kokeillaan vielä toista esimerkkiä. (Ohjaa rikkinäisen puhelimen) Lähettää viestin: Jumalan lupaukset pysyvät. Katsotaan millaisena viesti tulee kirjurille. Kirjuri: Jotkut sanovat, että me kirjurit teemme virheitä, vaikka olemme tosi tarkkoja. Totta kai ihmiset joskus tekevät virheitä, mutta minä luotan siihen, että Jumala siunaa työmme näiden kirjoitusten parissa ja estää sellaiset virheet, että sanoma muuttuu. Kirjuri: Me vietämme myös paljon aikaa Jerusalemin temppelissä kuuntelemassa opetuksia. Juuri temppelissä kohtasimme ensimmäisen kerran sen uuden opettajan, Jeesus Nasaretilaisen. Koska tunnemme Vanhan testamentin kirjoitukset hyvin, saatoimme heti nähdä, että tuossa Nasaretilaisessa näytti käyvän toteen monet ennustukset, jotka kirjoituksissa mainittiin.

9 9 Sanoo oppipojalle: Otapas sieltä se Miikan kirja ja lue mitä siellä sanotaan. (oppipoika ottaa kirjahyllystä Miikan kirjan, josta lukee): Sinä Efrata, sinä Betlehem, olet pienin Juudan sukukunnista, mutta sinun keskuudestasi nousee Israelin hallitsija! Kirjuri: Ja Jeesus Nasaretilainen syntyi Betlehemissä, kuten profeetta Miika ennusti. Entäpä mitä sanoo Jesajan kirja. (Oppipoika valitsee hyllystä Jesajan kirjan): Iisain kannosta nousee verso. Hänen ylleen laskeutuu Herran henki, viisauden henki. Kirjuri: Nasaretilainen oli Daavidin sukua eli Iisain verso, kuten profeetta Jesaja ennusti. Hän oli viisas opettaja, ikään kuin olisi tuntenut itse Jumalan. Jesaja sanoo, että luvatun Messiaan ylle laskeutuu herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki. Juuri tuo kuvaa Jeesusta kaikista parhaiten. Oppipoika: Hyvä ystävämme Nikodemus ymmärsi myös, että Jeesus ei ollut ihan tavallinen opettaja. Eräänä yönä hän meni Jeesuksen luo. Nikodemus sanoi Jeesukselle: Opettaja tiedämme, että olet Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään sellaisia tunnustekoja kuin sinä teet, ellei Jumala ole sinun kanssasi. Kirjuri: Tuona yönä Nikodemus ja Jeesus kävivät pitkän keskustelun. Keskustelun aikana Jeesus kertoi Nikodemuksellekin Jumalan suunnitelman. Jeesus sanoi: Sillä niin on Jumala rakastanut maailmaa, että Hän antoi ainoan poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Oppipoika: Me jäimme miettimään kuka oli Jumalan Poika, josta Jeesus puhui? Kenestä Jeesus puhui? Kirjuri: Tutkimme yhdessä Nikodemuksen kanssa kirjoituksia ja ennustuksia Messiaasta, luvatusta Vapahtajasta. Kaikki ne kävivät toteen Jeesuksessa. Voisiko Hän olla Jumalan Poika? Onko Jeesus se ihminen, joka voittaa pahan. Tarkoittiko Jeesus itseään, kun hän puhui Jumalan pojasta? Oppipoika: Tiedättekö te, miten Jeesuksen lopulta kävi? (lapset voivat kertoa) Kirjuri: Niin, Jeesus tuomittiin kuolemaan Jumalan pilkasta. Tuomio pantiin täytäntöön Golgatalla. Ensin kaikki kirjoitukset olivat näyttäneet toteutuvan täysin ja seuraavassa hetkessä Jeesus olikin ristiinnaulittuna rikollisten keskellä. Eikö hän ollutkaan Jumalan poika? Jeesuksen kuolemaa seuraavana päivänä Nikodemus tuli luokseni kiireessä ja hyvin kiihtyneenä. Hän kertoi lukeneensa profeetta Jesajaa ja siellä sanottiin aivan selvästi: meidän rikkomuksemme ovat hänet lävistäneet. Meidän pahat tekomme ovat hänet ruhjoneet. Hän kärsi, jotta meillä olisi rauha. Hänet luettiin rikollisten joukkoon. Hän otti kantaakseen monien synnit ja pyysi pahantekijöilleen armoa. Oliko näin tarkoituskin käydä? Kolmantena päivänä meille tuli tieto, että Jeesuksen ruumis oli kadonnut haudasta. Naiset kertoivat haudan olleen tyhjä. He olivat nähneet enkelin, joka kertoi, että Herra Jeesus elää!

10 10 Oppipoika: Silloin ymmärsimme Nikodemuksen kanssa, mitä nuo Jeesuksen sanat tarkoittivat. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ainoan Poikansa ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Jeesus oli Jumalan Poika, joka kuoli ja nousi kuolleista, jotta meillä olisi iankaikkinen elämä. Mutta vielä matka jatkuu. 5. Seurakuntarasti: lähetyskäsky, Pyhä Henki Kirkkona käytettiin kappelia. Rastimies: Tervetuloa! Tällä toimintapisteellä pääsemme tutustumaan Raamatun loppuosan sivuihin. Keitähän tuossa alttaritaulussa mahtaa esiintyä? (Jeesus ja opetuslapset) Onko kuvassa jotakin outoa? (Jeesus on ilmassa). Mistä tilanteesta Jeesuksen elämässä tämä kuva voisi olla? (Hän on menossa Isänsä luo taivaaseen). Jeesus kuoli meidän syntiemme tähden. Sitten hän nousi ylös kuolleista. Ylösnousemuksen jälkeen Jeesus kulki vielä monta päivää ihmisten keskellä, söi, jutteli ja tapasi ystäviään. Lopulta hän kuitenkin sanoi: Nyt minun täytyy lähteä, sillä jollen mene pois, en voi lähettää luoksenne Tärkeää Ystävää. Tässä kuvassa Jeesus on hyvästelemässä opetuslapsiaan. Joskus käy niin, että muistamme sanoa ystävälle jotakin tärkeätä vasta ihan viime hetkellä, silloin kun pitäisi jo juosta autoon tai sulkea puhelin. Niin taisi käydä Jeesuksellekin. Nämä tässä ovat Jeesuksen viimeiset sanat. Luemme ne nyt hitaasti yhdessä, tehden samalla käsiliikkeitä (joskus sanoista saa paremmin kiinni, kun käyttää koko kehoa). Toista perässä sanat ja liikkeet: Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni kastamalla heitä (käsi rinnalle) (kädet ottavat vastaan) (kädet voimakkaina etuviistoon auki) (osoitetaan kädellä ylös) (osoitetaan kädellä alas) (oikean käden etusormi ja keskisormi kävelevät pitkin vasenta käsivartta itsestä poispäin) (tehdään käsillä maapallo) (liitetään kädet rukousasentoon rinnan eteen) (oikealla kädellä valellaan kastevettä vasemman käden päälle)

11 11 Isän (osoitetaan ylös) ja Pojan (tehdään käsivarsilla risti) ja Pyhän Hengen nimeen (tehdään sormista lintu, joka laskeutuu rinnan päälle) ja opettamalla heitä (vasen käsi on paperi, jolle oikean käden sormilla näytetään tärkeitä sanoja ) pitämään kaikki (avataan ja suljetaan kohotettu käsi) mitä minä olen (viedään äsken suljettu käsi ristiin rinnalle) käskenyt teidän pitää (viedään samoin myös toinen käsi poikittain ristiin rinnalle) ja katso (etu ja keskisormi näyttävät katsetta silmistä eteenpäin) minä olen (käsi rinnalle) teidän kanssanne (ojennetaan kädet toisia kohti) jo-ka päi-vä (merkataan kädellä tavut leikkaamalla kämmenellä aikaa päiviksi) maailman loppuun asti (ojennetaan kädet odottaen ylös) Se oli melkoinen jäähyväispuhe. Opetuslapset olivat tavallisia ihmisiä kuten mekin. Jotkut heistä innostuivat heti: Jee, Jeesus luottaa meihin, mennään nyt heti ja tehdään! Paitsi että mitäs se olikaan mitä meidän piti tehdä ja minne meidän piti mennä?. Toiset olivat ihmeissään: Eeeen nyt oikein tajunnut ymmärsitkö sinä? Mitä se Jeesus puhui kastamisesta minähän olen kalastaja, en ole ikinä kastanut ketään? Ja kaikille kansoille? Pitääkö tässä lähteä muka ulkomaille? Täh?. Jotkut muistivat ihan liian hyvin, että he olivat joutuneet viimeaikoina Jeesuksen takia pelkäämään roomalaisia sotilaita ja kiukkuisia juutalaisia: En kyllä takuulla uskalla mennä kertomaan mitään kenellekään, joudun vielä putkaan, pääsen hengestäni tai ainakin ne nauravat mulle!. Juuri tätä varten Jeesus lähetti Tärkeän Ystävän: Pyhän Hengen. Pyhä Henki on rohkaisija, opettaja ja neuvonantaja. Saatuaan Pyhän Hengen ne, jotka kiirehtivät liiaksi malttoivat vähän rauhoittaa tahtia, ne, jotka eivät aluksi tajunneet Jeesuksen sanoja alkoivat ymmärtää - ja nekin joita pelotti, uskalsivat lähteä liikkeelle kertomaan sanomaa Jeesuksesta muille. Joku innostui kuulemastaan ja kertoi viestiä eteenpäin omille ystävilleen toiset eivät. Viesti kuitenkin lähti liikkeelle ja levisi yhä kaukaisempiin maihin. Varsinkin eräs Paavali niminen mies kulki ahkerasti kertomassa Jeesuksesta. Hän toi viestin Israelista Etelä-Eurooppaan asti. Arvatkaa montako vuotta meni siitä, kun Jeesus sanoi nämä sanat opetuslapsilleen siihen, että me täällä Suomessa kuulimme Jeesuksesta? (n v.) Aluksi hänestä kerrottiin meille vieraalla kielellä. Sitten Raamattu käännettiin suomeksi. Rakennettiin kirkkoja, kastettiin lapsia, pidettiin jumalanpalveluksia, opetettiin rippikoululaisia ja vihittiin aviopareja ihan niin kuin nytkin tehdään. Me suomalaiset mietimme 700 v. ennen kuin lähdimme kertomaan muillekin. Ensimmäinen suomalainen lähetystyöntekijä, Martti Rautanen meni Afrikkaan. Nyt suomalaiset ovat tehneet lähetystyötä jo 150 v. Lähetystyö on Jeesuksesta kertomista ja ihmisten auttamista. Sitä voi tehdä ihan kuka tahansa ja missä tahansa. Ei tarvitse lähteä kauas toisiin maihin voidakseen tehdä lähetystyötä. Sinäkin voit olla lähetystyöntekijä omassa arjessasi: auttaa muita siinä missä voit, rukoilla heidän puolestaan ja rohkaista uskomaan Jeesukseen. Sen tähden, että Jeesus sanoi nämä sanat, on meillä Suomessakin nyt omankielinen Raamattu, joka paikkakunnalla kirkko, jossa kokoontua ja mahdollisuus järjestää vaikkapa tällaisia kevätretkipäiviä. Silti on vielä paljon ihmisiä, jotka eivät vielä tänäkään päivänä ole kuulleet Jeesuksesta. Tekemistä riittää siis meillekin. Jeesus ei jättänyt meitä yksin viemään viestiä.

12 12 Hän on kanssamme joka päivä: hyvinä ja huonoina, hienoina ja surkeinakin päivinä. Hänen Pyhä Henkensä rohkaisee, lohduttaa ja opastaa meitä. Päätösjumalanpalvelus Retkipäivä päättyy yhteiseen jumalanpalvelukseen. Liturgi: Tervetulosanat Alkulaulu: Hei, millä mielellä tulit tänne tänään Rippikehoitus Synnintunnustuslaulu 720: 1-2 Synninpäästö Kiitosvirsi 720:3 Evankeliumi Joh. 3:16 Saarna Laulu: Minulla on kirja (Laulun aikana alttarille kannetaan jokaisesta toimintapisteestä alttaritaulu) Uskontunnustuslaulu: Jippii, minä usko Jeesukseen Yhteinen esirukous, jossa Rukous on silta -laulun kertosäe Isä meidän -rukous Herran siunaus. Virsi: Reissulaulu Lähettäminen

Pyhä Kirja. Alakoulujen retkipäivä

Pyhä Kirja. Alakoulujen retkipäivä Pyhä Kirja Alakoulujen retkipäivä Pyhä Kirja - alakoulujen retkipäivä Miten esitellä lähetystyötä alakouluikäisille? Pyhä Kirja alakoulujen retkipäivä -materiaali on ohjeistus koko päivän kestävään seikkailuun

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta,

1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, Syntiinlankeemus 1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumala loi kaiken

Nettiraamattu. lapsille. Jumala loi kaiken Nettiraamattu lapsille Jumala loi kaiken Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: Bob Davies; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2008

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Ihmisen toivottomuuden alku

Ihmisen toivottomuuden alku Nettiraamattu lapsille Ihmisen toivottomuuden alku Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Alina Rukkila Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken Nettiraamattu lapsille Jumala loi kaiken Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: Bob Davies; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009

Lisätiedot

Gideonin pieni armeija

Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

SYNTIINLANKEEMUS JA LUPAUS VAPAHTAJASTA

SYNTIINLANKEEMUS JA LUPAUS VAPAHTAJASTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(8) SYNTIINLANKEEMUS JA LUPAUS VAPAHTAJASTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Eedenin paratiisissa

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Seurakunta vaikeuksissa

Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUKSEN SYNTYMÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beetlehem on kaupunki Juudan vuoristossa n. 770 m merenpinnan yläpuolella Hebronin

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Daniel leijonien luolassa

Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Vainoajan tie saarnaajaksi

Nettiraamattu lapsille. Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.)

Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.) 1 Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.) rabbi J.Melamed Israelista. Mikkeli 19.04.2012 Olen hyvin iloinen, että pääsin tulemaan tänne. Meillä Israelissa on nyt todella kuuma. Kun lähdin,

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nehemia rakentaa muurin

Nehemia rakentaa muurin Nettiraamattu lapsille Nehemia rakentaa muurin Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35: Samana päivänä oli kaksi opetuslasta menossa Emmaus-nimiseen kylään, jonne on Jerusalemista noin kahden tunnin kävelymatka*. 14. He keskustelivat kaikesta siitä,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Ensimmäinen

Nettiraamattu. lapsille. Ensimmäinen Nettiraamattu lapsille Ensimmäinen pääsiäinen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kun kaste toimitetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, siihen liitetään tässä esitetyt kohdat. Saarnan jälkeen vanhemmat ja kummit siirtyvät kastettavan

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Samuel, Jumalan palvelija

Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA HALVAANTUNEEN MIEHEN

JEESUS PARANTAA HALVAANTUNEEN MIEHEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANTAA HALVAANTUNEEN MIEHEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, Jeesuksen kotikaupungissa, jossa Pietarilla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot