Pyhä Kirja -tapahtuma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pyhä Kirja -tapahtuma"

Transkriptio

1 1 Pyhä Kirja -tapahtuma Tapahtuman runko: - Tervetuloa, yhteinen aloitus - Toimintapisteet: 1. Luomisen huone 2. Syntiinlankeemuksen huone Matka halki aikojen 3. Rukoushuone 4. Joh. 3:16 (yöllinen rakkaushuone) 5. Seurakuntahuone (lähetyskäsky, Pyhä Henki) - Yhteinen jumalanpalvelus Yhden toimintapisteen kesto n. 20 min. Päivään kuului lisäksi välitunti ja ruokailu. Tapahtuman ja tekstin ovat yhdessä ideoineet: Minna Nikki (Valkealan seurakunta), Sari Syrjälä (Kuusankosken seurakunta) ja Kirsi Smeds (Raamatunlukijain Liitto). Yhteisten ajatusten ja hahmotelmien pohjalta käsikirjoitus: Sari Syrjälä. Kuvat ja seurakuntahuoneteksti: Katinka Käyhkö (Suomen Lähetysseura) Toimintapisteiden kolmiulotteiset alttarit: Aino Myyrä ja Sari Syrjälä Pyhä kirja -tapahtuma toteutettiin Kuusankosken seurakuntakeskuksessa toukokuussa Siihen osallistui Valkealan, Kuusankosken ja Jaalan alakoululuokkia opettajineen. Retkipäiviin osallistui yli lasta ja opettajaa. Tervetuloa, yhteinen aloitus Päivä alkaa tervetuloa -sanoilla ja laululla Kirja kaukaa, josta lauletaan 1-2 säkeistöt. Laulun aikana näyttämölle tulee kirjuri, joka asettuu lukupulpettiin. Kirjuri kopioi kirjoituksia, ottaa ruukuista kääröjä ja jäljentää niitä.

2 2 Laulu on ohi, näytelmä alkaa: Kirjuri: Alussa Jumala loi taivaan ja maan Tiedättekö, meidän esivanhempamme ovat kertoneet näitä kertomuksia sukupolvelta toiselle. Kertomuksia maailman ja ihmisen luomisesta, hyvästä ja pahasta. Ennen kaikkea nämä kirjoitukset kertovat Jumalasta ja siitä, miten Hän rakastaa ja pitää huolta ihmisestä ja maailmasta. Näistä kirjoituksista selviää, miten meidän olisi hyvä elää yhdessä. Älä tapa, älä lausu väärää todistusta lähimmäisestä, älä turhaan lausu Herran sinun Jumalasi nimeä. Näissä kirjoituksissa on kaikki hyvän elämän ohjeet. Nämä paljastavat Jumalan suunnitelman. Suunnitelman siitä, miten Hän pelastaa ihmisen. Ai, kuka nämä on kirjoittanut. Kirjoittajia on monia. Eri aikoina eri ihmiset ovat kirjanneet kertomukset muistiin. Niitä on kopioitu käsin ja säilytetty saviruukuissa. Minun tehtäväni on olla osa tätä muistiinmerkitsijöiden ketjua. Minä kopioin näitä tuleville sukupolville. On tärkeää, että ihmiset saavat lukea kertomusta Jumalan huolenpidosta, Jumalan lupauksista ja siitä, miten lupaukset toteutuvat. On tärkeää, että ihmiset saavat lukea Jumalan rakkaudesta. Kirjuri istuu takaisin lukupulpetin ääreen ja jatkaa työtään. Laulusta lauletaan seuraava säkeistö Laulun aikana nykyajan tyyppi tulee kannettavan tietokoneen kanssa toisen pöydän ääreen. Hän selailee nettisivustoja. Kun laulu on ohi, valkokankaalle heijastetaan sama sivu kuin nettityypillä on esillä. Tyyppi: Voi, että koulutehtäviä. mutta onneksi tietokoneet vähän helpottaa. Laitetaanpas googleen Pyhät Kirjat. Mitä tämä on, hetkinen.. Tämähän on 10 käskyä Käskyt nehän löytyivät Raamatusta (kiinnostuu). Katsotaanpa, mitä täältä löytyy Raamatusta. (Etsii sivun ja alkaa lukea) Raamattu on maailman luetuin kirja, joka kertoo Jumalan pelastussuunnitelmasta. Siinä on 66 erilaista kirjaa, joista vanhimmat on kirjoitettu 3000 vuotta sitten. Raamattu jaetaan Uuteen ja Vanhaan testamenttiin. Jumalan pelastussuunnitelma sehän kuulostaa hienolta, mutta eihän se voi minua tarkoittaa. Tää on jokin ikivanha juttu, äh ei se enää koske meitä. Kirjuri lukupulpetista kohottaa katseen nykyajan tyyppiin.

3 3 Kirjuri: Kyllä se koskettaa myös sinua. Ihan yhtä lailla kuin minuakin. Tyyppi: Häh, kuka se sinä olet? En äsken huomannutkaan sinua. Kirjuri: Olen kirjuri. Kopioin näitä tekstejä tuleville sukupolville. Näissä kirjoituksissa on piilotettuna elämän tärkein sana. Tyyppi: Näissä teksteissä, siis tässä Raamatussa? Elämän tärkein sana, mitä sinä oikein tarkoitat? Kirjuri: Oletko koskaan miettinyt onko Jumala olemassa? Miten maailma on syntynyt? Mistä ihminen tulee ja minne ihminen kuoltuaan menee? Onko edes kuoleman jälkeistä elämää? Miten olisi hyvä elää yhdessä? Miten Jumala aikoo pelastaa ihmisen? Tyyppi: No, olen miettinyt. Aika montakin kertaa. Ja olen kuullut aika monta selitystäkin kaikelle tuolle. Kirjuri: Näissä kirjoituksissa on totuus ja oikeat vastaukset. Näiden kautta on mahdollista löytää Jumala ja usko. Näissä kirjoituksissa on pelastus. (alkaa puhua myös yleisölle) Lähdetään matkaan katsomaan mitä nämä kirjoitukset sisältävät. Seurataan tätä punaista lankaa, mikä on piilotettu näiden kirjoitusten sisälle. Seurataan Jumalan pelastussuunnitelmaa. Laulun viimeinen säkeistö Osallistujille annetaan tarvittava info (opettajat ovat saaneet päivän ohjelmasta lukujärjestyksen, josta he näkevät missä heidän luokkansa milloinkin on). Oppilaat jaetaan ryhmiin ja toimintapisteet pyörähtävät käyntiin. 1. Luomisen huone Tähän tilaan on rakennettu paratiisi. Keskellä taulu Adamista ja Eevasta.

4 4 Kun lapset ovat asettuneet paratiisiin rastimies kehottaa lapsia ottamaan mukavan asennon: Alussa maa oli autio ja tyhjä ja Jumalan henki liikkui vetten päällä. Jumalalla oli unelma, unelma maailmasta. Kauniista ja hyvästä maailmasta, jossa ruoho ja puut kasvaisivat, Kukat kukkisivat. Merissä eläisi kaikenlaiset kalaeläimet. Metsissä vaeltaisi peura- ja hirvilaumat. Taivaan täyttäisi lintujen laulu. Tässä maailmassa eläisi myös ihminen. Mies ja nainen, jotka yhdessä hoitaisivat koko maailmaa. Nauttisivat sen kauneudesta ja ihanuudesta. Iloitsisivat auringonpaisteesta ja lepäisivät sadesäällä. He viljelisivät ja varjelivat maailmaa ja kaikki sen luotuja olentoja. Näin Jumala haaveili ja tämänkaltaisen unelman Jumala toteutti. Jumala loi maailman. Sinisen taivaan ja siniset meret. Kaikki ruohot, puut ja vihantaa antavat kasvit. Ja Jumala loi ihmisen. Sinut ja minut. Omaksi kuvakseen. Jokainen meistä on tarkoituksella, suunnitellusti luotu tähän maailmaan. Jokaista meitä Jumala rakastaa juuri tällaisena. Meitä on hyvin erilaisia. (keskustelua erilaisuudesta, mitä eroja toisissamme näemme) Meillä on myös erilaisia lahjoja. (mitä eri asioita osaamme) Taitomme täydentävät toinen toisiamme. Ei ole tarkoitus, että ihminen selviää yksin. Jumala loi kaksi ihmistä. Jumala tarkoitti meidät elämään yhdessä ja auttamaan toisiamme. Jumala loi ihmisen elämään paratiisissa. Elämään yhteydessä Jumalaan. Toimintapisteen askartelutehtävä: taitellaan paperista perhoset paratiisiin. Mutta nyt teidän täytyy jatkaa matkaa. Paratiisi jatkuu vielä tuolla. Pääsette laaksoon, joka tunnetaan kuuluisista hedelmäpuistaan. 2. Syntiinlankeemuksen huone Rastimies, kun lapset ovat asettuneet: Tässä osassa paratiisia on se kuuluisa hedelmäpuu. Hyvän ja pahan tiedon puu. Kaikki kasvit ja hedelmää tuottavat puut Jumala antoi ihmisen käyttöön. Ihmisellä oli vain yksi kielto. Yksi asia, mitä hän ei saanut tehdä. Jumala kielsi ihmistä syömästä hyvän ja pahan tiedon puusta.

5 Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta älä syö. Sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma. Vaan kuinkas siinä kävi? Mitä te muistatte? Niin, kerrotaan, että käärme, kavalin kedon eläimistä, tuli sanomaan naiselle: onko Jumala todella sanonut: te ette saa syödä mistään puutarhan puusta. Nainen kertoi käärmeelle, että ei, kyllä me saamme syödä kaikista paitsi tuosta tuossa (osoittaa puuta). Jos syömme tuosta puusta, kuolemme. Ei, käärme sanoi, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että jos syötte siitä, olette niin kuin Hän, tiedätte kaiken hyvästä ja pahasta. Niin käärme houkutteli naisen syömään hedelmän. Käärme houkutteli epäilemään Jumalan sanaa. Käärme loi epäluottamuksen ihmisen ja Jumalan Sanan välille. Mitä luulette, miksi ihminen rikkoi Jumalan käskyn? Niin, koska Jumala kielsi. Onko teillä ollut koskaan sellainen fiilis, että kun jokin asia on kielletty, silloin sitä vasta haluaakin kokeilla. Kuinka monelle teistä on sanottu, että älä koske kuumaa levyä tai älä laita kieltä pakkasella ovenkahvaan? Kuinka moni teistä on tehnyt kiellosta huolimatta? Ja kuinka kävi? Hedelmä näytti herkulliselta ja houkuttelevalta. Joskus kauniin näköinen leivoskin on miltei pakko ostaa, mutta sitten voi käydä, että maku ei olekaan niin hyvä kuin päältä katsoen luulisi. Ihminen söi kielletyn hedelmän, nainen antoi miehellekin. (rastimies haukkaa ilmahedelmää) hyvää oli. Herkullista. Eikä tunnu yhtään kuoleman oireita. Hengitys kulkee ja olo on ihan hyvä. Paitsi (opas vilkaisee alaspäin) paratiisin ihmiset huomasivat olevansa alasti. Samassa he myös kuulivat, miten Jumala liikuskeli puutarhassa. Hirveää. Me jäämme kiinni itse teosta. Ihmiset pakenivat Jumalaa. Mutta Jumala löysi ihmiset, jotka olivat häveliäästi peittäneet itsensä viikunanlehvillä. - Missä sinä olet, Jumala kysyi. Ihminen astui esiin: - Minä kuulin askeleesi puutarhassa, mutta minua pelotti, koska olin alasti ja siksi piilouduin. - Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta kielsin? - Nainen, jonka sinä annoit kumppanikseni, antoi hedelmän ja minä söin. - Mitä oletkaan mennyt tekemään!! - Käärme minut petti ja minä söin. Mitä tapahtuu, kun tekee jotain väärin? Seuraa rangaistus. Aivan oikein. Niin Jumalakin langetti ihmiselle ja käärmeelle rangaistuksen, mutta Jumalan rangaistukseen liittyi myös lupaus. Jumala lupasi, että eräänä päivänä tulee ihminen, joka voittaa pahan. Voittaa sen pahan, mitä käärme tässä edustaa. Siinä oli Jumalan lupaus. Ihmisen rangaistus oli joutuminen eroon Jumalasta. Ihminen joutui myös lähtemään pois paratiisista. Paratiisi ei enää elätä ihmistä, vaan otsa hiessä hänen pitää muokata peltoa ja ansaita elantonsa. 5

6 6 Muistakaa lupaus. Eräänä päivänä tulee ihminen, joka murskaa pahan. Tulee ihminen, joka korjaa kerran tehdyn virheen. Tästä teidän matkanne jatkuu halki vuosisatojen kohti Jerusalemin temppeliä. Lähdette nyt aikamatkalle, jonka varrelle on rakennettu alttareita kuvaamaan juutalaisen kansan muutamia vaiheita, Vanhan testamentin suuria sankareita. Matka halki aikojen Syntiinlankeemuksen huoneesta Jerusalemin temppeliin vie matka halki aikojen. Kuljetaan polkua, jonka varrelle on rakennettu alttareita Vanhan testamentin tapahtumista. 1. Nooa ja arkki 2. Mooses ja laintaulut 3. Daavid paimenessa ja Hyvä paimen -psalmi 4. Profeetat, joiden alttarilla on myös seimiasetelma. 3. Rukouksen huone Sali toimii aloitus- ja lopetustilojen lisäksi temppelinä. Huoneen tauluna Jeesus opettaa. Kuorolavalle rakennetaan temppeli, jonka yhdessä kulmassa on myös itkumuurin kolo (= askarreltu kivi, jossa on kolo rukouksia varten.)

7 7 Rastimies, kun lapset ovat paikalla: Tervetuloa, olette saapuneet Jerusalemin temppeliin. Temppeli on paikka, jossa opetetaan kirjoituksista. Aivan viime aikoina täällä on alkanut vaikuttaa uusi opettaja. Häntä kutsutaan Nasaretilaiseksi. Oletteko te kuulleet Jeesus Nasaretilaisesta? Hän oli eilen täällä opettamassa. Tiedättekö, hän on hyvä opettaja. Hän opettaa niin kuin se, jolla on valta. Ihan kuin sellainen, joka ihan oikeasti tietää asiat. Tunnetteko te Jeesuksen? Tähän kohtaan rastimies rakentaa kertomuksen Jeesuksen opetuksista. Siinä voi olla kohdat: sinapinsiemen, Sakkeus, Jeesuksen luo tuotiin lapsia, sairaiden parantamisesta: sokea Bartimaios ja halvaantunut mies, joka kannettiin Jeesuksen luo. Olin eräänä päivänä temppelissä, kun Jeesus opetti. Näin kun hän poimi maasta pienen siemenen, nosti sen esille ja sanoi: Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen. Se on siemenistä pienin, mutta kun se kylvetään puutarhaan, siitä kasvaa niin iso puu, että taivaan linnut voivat tehdä pesänsä sen oksille. Samalla tavoin uskon siemen voi kasvaa ihmisen sydämessä koko elämää kannattelevaksi voimaksi. Jeesus kohtasi ihmisiä. (kerrotaan Sakkeus) Kun Jeesus ja tullimies Sakkeus kohtasivat, Sakkeuksen koko elämä muuttui. Sakkeus halusi korjata virheensä, antaa omaisuudestaan pois sen minkä oli vääryydellä hankkinut. Jeesuksen luo myös tuotiin ihmisiä. Äidit toivat lapsiaan siunattaviksi eikä Jeesus estänyt heitä. Jeesus otti lapset syliinsä ja siunasi heidät. Hän paransi sairaita. Sokea Bartimaios ei ole enää sokea, vaan hän sai näkönsä takaisin. Eräällä halvaantuneella miehellä oli neljä ystävää, jotka halusivat auttaa häntä. (kertomalla tarina loppuun) Muistatteko te jonkin opetuksen, kertomuksen tai vertauksen, jonka Jeesus opetti? (Lapset saavat kertoa.) Eräänä päivänä Jeesus opetti vuorella. (kerrotaan ruokkimisihme) loppuu: Siinä oli melkoinen ruokarukous. Oletteko te joskus rukoilleet? Onko se helppoa vai vaikeaa? Rukoileminen voi olla sekä helppoa että vaikeaa. Jeesus tiesi, että sanojen löytäminen rukoukseen on joskus vaikeaa ja siksi hän opetti meille Isä meidän -rukouksen. Jeesus sanoi, että tässä rukouksessa on kaikki tarpeellinen mitä meidän tulee Jumalalta pyytää. Jumala tietää kaiken mitä tarvitsemme jo ennen kuin pyydämme sitä. Rukous on kuitenkin lahja ihmiselle. Saamme puhua Jumalalle ja Jumala on luvannut kuulla rukouksemme. Laulu: Rukous on silta Nyt kirjoitamme kaikki pienen rukouksen. Joskus rukoileminen voi tuntua vaikealta, mutta kuten laulussa sanottiin, siihen ei tarvita paljon sanoja. Rukous voi olla vaikka lyhyt kiitos. (jaetaan paperit ja kynät) Kun rukoukset on tehty, ne viedään itkumuurin koloon.

8 8 4. Joh. 3:16, yöllinen rakkaushuone Salin ja kappelin väliseen varastoon rakennetaan Jeesuksen ja Nikodeemuksen yöllistä kohtaamista varten öinen huone tähtitaivaineen. (sininen kangas, jonka yläpuolelle oli kiinnitetty valoverkko. Tunnelma oli varsin aito, kun muuna valaistuksen oli spottivaloilla luotu iltahämy.) Tällä rastilla paljastuu Jumalan pelastussuunnitelman huippu! Sillä niin on Jumala maailmaan rakastanut, että Tilaan on rakennettu myös kirjasto, josta löytyy Raamatun kaikki 66 kirjaa. Rastimies eli kirjuri: Kirjuri: Minä olen juutalainen kirjanoppinut. Tässä on apulaiseni, oppipoikani, joka haluaa myös omistaa elämänsä tähän arvokkaaseen tehtävään. Tehtävämme on kopioida pyhiä kirjoituksia. Välittää tietoa eteenpäin tuleville sukupolville. Välitämme tietoa Jumalasta ja hänen lupauksistaan. Oppipoika: Minusta on kiehtovaa kuinka viesti Jumalan teoista on kulkenut tuhansien vuosien ajan sukupolvelta toiselle. Sitä on vaikea selittää, mutta voin näyttää esimerkin avulla miten se tapahtuu. Käykää niin, että jokainen ottaa vierustoveria kädestä kiinni. Hyvä, sitten suljette silmät. Kun kaikki ovat valmiina, minä laitan viestin, sähkötyksen, liikkeelle. Saa nähdä tuleeko viesti perille kirjurille. Toiminta: Pelataan sähkötystä 1-2 kertaa. Oppipoika: kokeillaan vielä toista esimerkkiä. (Ohjaa rikkinäisen puhelimen) Lähettää viestin: Jumalan lupaukset pysyvät. Katsotaan millaisena viesti tulee kirjurille. Kirjuri: Jotkut sanovat, että me kirjurit teemme virheitä, vaikka olemme tosi tarkkoja. Totta kai ihmiset joskus tekevät virheitä, mutta minä luotan siihen, että Jumala siunaa työmme näiden kirjoitusten parissa ja estää sellaiset virheet, että sanoma muuttuu. Kirjuri: Me vietämme myös paljon aikaa Jerusalemin temppelissä kuuntelemassa opetuksia. Juuri temppelissä kohtasimme ensimmäisen kerran sen uuden opettajan, Jeesus Nasaretilaisen. Koska tunnemme Vanhan testamentin kirjoitukset hyvin, saatoimme heti nähdä, että tuossa Nasaretilaisessa näytti käyvän toteen monet ennustukset, jotka kirjoituksissa mainittiin.

9 9 Sanoo oppipojalle: Otapas sieltä se Miikan kirja ja lue mitä siellä sanotaan. (oppipoika ottaa kirjahyllystä Miikan kirjan, josta lukee): Sinä Efrata, sinä Betlehem, olet pienin Juudan sukukunnista, mutta sinun keskuudestasi nousee Israelin hallitsija! Kirjuri: Ja Jeesus Nasaretilainen syntyi Betlehemissä, kuten profeetta Miika ennusti. Entäpä mitä sanoo Jesajan kirja. (Oppipoika valitsee hyllystä Jesajan kirjan): Iisain kannosta nousee verso. Hänen ylleen laskeutuu Herran henki, viisauden henki. Kirjuri: Nasaretilainen oli Daavidin sukua eli Iisain verso, kuten profeetta Jesaja ennusti. Hän oli viisas opettaja, ikään kuin olisi tuntenut itse Jumalan. Jesaja sanoo, että luvatun Messiaan ylle laskeutuu herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki. Juuri tuo kuvaa Jeesusta kaikista parhaiten. Oppipoika: Hyvä ystävämme Nikodemus ymmärsi myös, että Jeesus ei ollut ihan tavallinen opettaja. Eräänä yönä hän meni Jeesuksen luo. Nikodemus sanoi Jeesukselle: Opettaja tiedämme, että olet Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään sellaisia tunnustekoja kuin sinä teet, ellei Jumala ole sinun kanssasi. Kirjuri: Tuona yönä Nikodemus ja Jeesus kävivät pitkän keskustelun. Keskustelun aikana Jeesus kertoi Nikodemuksellekin Jumalan suunnitelman. Jeesus sanoi: Sillä niin on Jumala rakastanut maailmaa, että Hän antoi ainoan poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Oppipoika: Me jäimme miettimään kuka oli Jumalan Poika, josta Jeesus puhui? Kenestä Jeesus puhui? Kirjuri: Tutkimme yhdessä Nikodemuksen kanssa kirjoituksia ja ennustuksia Messiaasta, luvatusta Vapahtajasta. Kaikki ne kävivät toteen Jeesuksessa. Voisiko Hän olla Jumalan Poika? Onko Jeesus se ihminen, joka voittaa pahan. Tarkoittiko Jeesus itseään, kun hän puhui Jumalan pojasta? Oppipoika: Tiedättekö te, miten Jeesuksen lopulta kävi? (lapset voivat kertoa) Kirjuri: Niin, Jeesus tuomittiin kuolemaan Jumalan pilkasta. Tuomio pantiin täytäntöön Golgatalla. Ensin kaikki kirjoitukset olivat näyttäneet toteutuvan täysin ja seuraavassa hetkessä Jeesus olikin ristiinnaulittuna rikollisten keskellä. Eikö hän ollutkaan Jumalan poika? Jeesuksen kuolemaa seuraavana päivänä Nikodemus tuli luokseni kiireessä ja hyvin kiihtyneenä. Hän kertoi lukeneensa profeetta Jesajaa ja siellä sanottiin aivan selvästi: meidän rikkomuksemme ovat hänet lävistäneet. Meidän pahat tekomme ovat hänet ruhjoneet. Hän kärsi, jotta meillä olisi rauha. Hänet luettiin rikollisten joukkoon. Hän otti kantaakseen monien synnit ja pyysi pahantekijöilleen armoa. Oliko näin tarkoituskin käydä? Kolmantena päivänä meille tuli tieto, että Jeesuksen ruumis oli kadonnut haudasta. Naiset kertoivat haudan olleen tyhjä. He olivat nähneet enkelin, joka kertoi, että Herra Jeesus elää!

10 10 Oppipoika: Silloin ymmärsimme Nikodemuksen kanssa, mitä nuo Jeesuksen sanat tarkoittivat. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ainoan Poikansa ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Jeesus oli Jumalan Poika, joka kuoli ja nousi kuolleista, jotta meillä olisi iankaikkinen elämä. Mutta vielä matka jatkuu. 5. Seurakuntarasti: lähetyskäsky, Pyhä Henki Kirkkona käytettiin kappelia. Rastimies: Tervetuloa! Tällä toimintapisteellä pääsemme tutustumaan Raamatun loppuosan sivuihin. Keitähän tuossa alttaritaulussa mahtaa esiintyä? (Jeesus ja opetuslapset) Onko kuvassa jotakin outoa? (Jeesus on ilmassa). Mistä tilanteesta Jeesuksen elämässä tämä kuva voisi olla? (Hän on menossa Isänsä luo taivaaseen). Jeesus kuoli meidän syntiemme tähden. Sitten hän nousi ylös kuolleista. Ylösnousemuksen jälkeen Jeesus kulki vielä monta päivää ihmisten keskellä, söi, jutteli ja tapasi ystäviään. Lopulta hän kuitenkin sanoi: Nyt minun täytyy lähteä, sillä jollen mene pois, en voi lähettää luoksenne Tärkeää Ystävää. Tässä kuvassa Jeesus on hyvästelemässä opetuslapsiaan. Joskus käy niin, että muistamme sanoa ystävälle jotakin tärkeätä vasta ihan viime hetkellä, silloin kun pitäisi jo juosta autoon tai sulkea puhelin. Niin taisi käydä Jeesuksellekin. Nämä tässä ovat Jeesuksen viimeiset sanat. Luemme ne nyt hitaasti yhdessä, tehden samalla käsiliikkeitä (joskus sanoista saa paremmin kiinni, kun käyttää koko kehoa). Toista perässä sanat ja liikkeet: Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni kastamalla heitä (käsi rinnalle) (kädet ottavat vastaan) (kädet voimakkaina etuviistoon auki) (osoitetaan kädellä ylös) (osoitetaan kädellä alas) (oikean käden etusormi ja keskisormi kävelevät pitkin vasenta käsivartta itsestä poispäin) (tehdään käsillä maapallo) (liitetään kädet rukousasentoon rinnan eteen) (oikealla kädellä valellaan kastevettä vasemman käden päälle)

11 11 Isän (osoitetaan ylös) ja Pojan (tehdään käsivarsilla risti) ja Pyhän Hengen nimeen (tehdään sormista lintu, joka laskeutuu rinnan päälle) ja opettamalla heitä (vasen käsi on paperi, jolle oikean käden sormilla näytetään tärkeitä sanoja ) pitämään kaikki (avataan ja suljetaan kohotettu käsi) mitä minä olen (viedään äsken suljettu käsi ristiin rinnalle) käskenyt teidän pitää (viedään samoin myös toinen käsi poikittain ristiin rinnalle) ja katso (etu ja keskisormi näyttävät katsetta silmistä eteenpäin) minä olen (käsi rinnalle) teidän kanssanne (ojennetaan kädet toisia kohti) jo-ka päi-vä (merkataan kädellä tavut leikkaamalla kämmenellä aikaa päiviksi) maailman loppuun asti (ojennetaan kädet odottaen ylös) Se oli melkoinen jäähyväispuhe. Opetuslapset olivat tavallisia ihmisiä kuten mekin. Jotkut heistä innostuivat heti: Jee, Jeesus luottaa meihin, mennään nyt heti ja tehdään! Paitsi että mitäs se olikaan mitä meidän piti tehdä ja minne meidän piti mennä?. Toiset olivat ihmeissään: Eeeen nyt oikein tajunnut ymmärsitkö sinä? Mitä se Jeesus puhui kastamisesta minähän olen kalastaja, en ole ikinä kastanut ketään? Ja kaikille kansoille? Pitääkö tässä lähteä muka ulkomaille? Täh?. Jotkut muistivat ihan liian hyvin, että he olivat joutuneet viimeaikoina Jeesuksen takia pelkäämään roomalaisia sotilaita ja kiukkuisia juutalaisia: En kyllä takuulla uskalla mennä kertomaan mitään kenellekään, joudun vielä putkaan, pääsen hengestäni tai ainakin ne nauravat mulle!. Juuri tätä varten Jeesus lähetti Tärkeän Ystävän: Pyhän Hengen. Pyhä Henki on rohkaisija, opettaja ja neuvonantaja. Saatuaan Pyhän Hengen ne, jotka kiirehtivät liiaksi malttoivat vähän rauhoittaa tahtia, ne, jotka eivät aluksi tajunneet Jeesuksen sanoja alkoivat ymmärtää - ja nekin joita pelotti, uskalsivat lähteä liikkeelle kertomaan sanomaa Jeesuksesta muille. Joku innostui kuulemastaan ja kertoi viestiä eteenpäin omille ystävilleen toiset eivät. Viesti kuitenkin lähti liikkeelle ja levisi yhä kaukaisempiin maihin. Varsinkin eräs Paavali niminen mies kulki ahkerasti kertomassa Jeesuksesta. Hän toi viestin Israelista Etelä-Eurooppaan asti. Arvatkaa montako vuotta meni siitä, kun Jeesus sanoi nämä sanat opetuslapsilleen siihen, että me täällä Suomessa kuulimme Jeesuksesta? (n v.) Aluksi hänestä kerrottiin meille vieraalla kielellä. Sitten Raamattu käännettiin suomeksi. Rakennettiin kirkkoja, kastettiin lapsia, pidettiin jumalanpalveluksia, opetettiin rippikoululaisia ja vihittiin aviopareja ihan niin kuin nytkin tehdään. Me suomalaiset mietimme 700 v. ennen kuin lähdimme kertomaan muillekin. Ensimmäinen suomalainen lähetystyöntekijä, Martti Rautanen meni Afrikkaan. Nyt suomalaiset ovat tehneet lähetystyötä jo 150 v. Lähetystyö on Jeesuksesta kertomista ja ihmisten auttamista. Sitä voi tehdä ihan kuka tahansa ja missä tahansa. Ei tarvitse lähteä kauas toisiin maihin voidakseen tehdä lähetystyötä. Sinäkin voit olla lähetystyöntekijä omassa arjessasi: auttaa muita siinä missä voit, rukoilla heidän puolestaan ja rohkaista uskomaan Jeesukseen. Sen tähden, että Jeesus sanoi nämä sanat, on meillä Suomessakin nyt omankielinen Raamattu, joka paikkakunnalla kirkko, jossa kokoontua ja mahdollisuus järjestää vaikkapa tällaisia kevätretkipäiviä. Silti on vielä paljon ihmisiä, jotka eivät vielä tänäkään päivänä ole kuulleet Jeesuksesta. Tekemistä riittää siis meillekin. Jeesus ei jättänyt meitä yksin viemään viestiä.

12 12 Hän on kanssamme joka päivä: hyvinä ja huonoina, hienoina ja surkeinakin päivinä. Hänen Pyhä Henkensä rohkaisee, lohduttaa ja opastaa meitä. Päätösjumalanpalvelus Retkipäivä päättyy yhteiseen jumalanpalvelukseen. Liturgi: Tervetulosanat Alkulaulu: Hei, millä mielellä tulit tänne tänään Rippikehoitus Synnintunnustuslaulu 720: 1-2 Synninpäästö Kiitosvirsi 720:3 Evankeliumi Joh. 3:16 Saarna Laulu: Minulla on kirja (Laulun aikana alttarille kannetaan jokaisesta toimintapisteestä alttaritaulu) Uskontunnustuslaulu: Jippii, minä usko Jeesukseen Yhteinen esirukous, jossa Rukous on silta -laulun kertosäe Isä meidän -rukous Herran siunaus. Virsi: Reissulaulu Lähettäminen

EVANKELIUMIN VÄRIT. Evankeliumin värit. Teema: Jeesus on ystäväni! Kaarina Harju

EVANKELIUMIN VÄRIT. Evankeliumin värit. Teema: Jeesus on ystäväni! Kaarina Harju Evankeliumin värit Teema: Jeesus on ystäväni! Kaarina Harju 1 LEIRIN OPETTAJALLE, Evankeliumin värit opettajanopas sisältää neljä raamattutuntia havainnollistamisineen, näytelmäkäsikirjoituksia ja leiriläisen

Lisätiedot

Isän Idea. www.rll.fi. Toiminnallista raamattuopetusta n. 11 14 -vuotiaille. Raamatunlukijain Liitto ry SCRIPTURE UNION IN FINLAND

Isän Idea. www.rll.fi. Toiminnallista raamattuopetusta n. 11 14 -vuotiaille. Raamatunlukijain Liitto ry SCRIPTURE UNION IN FINLAND Isän Idea Toiminnallista raamattuopetusta n. 11 14 -vuotiaille www.rll.fi Raamatunlukijain Liitto ry SCRIPTURE UNION IN FINLAND Isän Idea Toiminnallista raamattuopetusta n. 11 14 -vuotiaille (rastilla

Lisätiedot

UUSI TESTAMENTTI. 2. Jeesus opettaa

UUSI TESTAMENTTI. 2. Jeesus opettaa 111 UUSI TESTAMENTTI 2. Jeesus opettaa - Miten vastustaa pahaa? (Matt. 4: 1 11) - Miten tulla Jumalan lapseksi? (Joh. 3: 1 21) - Suola ja valo (Matt. 5: 13 16) - Rukoileminen (Matt. 6: 5 13) x - Rikkaus

Lisätiedot

On aika puhdas kirkko

On aika puhdas kirkko On aika puhdas kirkko Kun Jumala kutsui minut ministeriön Hän näytti, että visio tulevista asioista, että olisin paljastaa kolme suuret täplät Kristuksen ruumis. Hän sanoi tuolloin, "He ovat malleja."

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish The Seventh Seal 63-0324E William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Seitsemäs sinetti Jeffersonville, IN, USA 24.3.1963, iltakokous Esittely William Branhamin

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish Marriage And Divorce 65-0221M William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Avioliitto ja avioero Jeffersonville, Indiana, USA 21.2.1965, aamukokous Esittely

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish The anointed ones at the end time 65-0725M William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Voidellut lopunajalla Jeffersonville, IN, USA 25.7.1965, aamukokous

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish Christ Is The Mystery of God Revealed 63-0728 William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Kristus on Jumalan salaisuus paljastettuna Jeffersonville, IN,

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. 58 Luterilainen 2-3/2013. Kristuksen ylösnousemuksen voima

MARTTI LUTHER. 58 Luterilainen 2-3/2013. Kristuksen ylösnousemuksen voima 58 Luterilainen 2-3/2013 MARTTI LUTHER Kristuksen ylösnousemuksen voima Pitkäperjantaina näimme syntimme, kirouksemme ja kuolemamme Kristuksen hartioilla; ne tekivät hänestä kurjan ja viheliäisen ihmisen.

Lisätiedot

RAAMATTUTUNNIT Teema ja Avainjae kaikille oppitunneille: (1.Joh.4:16) JUMALA ON RAKKAUS 1 OPPITUNTI: JUMALA ON

RAAMATTUTUNNIT Teema ja Avainjae kaikille oppitunneille: (1.Joh.4:16) JUMALA ON RAKKAUS 1 OPPITUNTI: JUMALA ON Teema ja Avainjae kaikille oppitunneille: (1.Joh.4:16) JUMALA ON RAKKAUS 1 OPPITUNTI: JUMALA ON Raamatunkertomus: Joona yrittää paeta Jumalaa (Joona 1-3) Teema: Jumala on kaikkialla, kaikkivaltias ja ikuinen.

Lisätiedot

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset 8 VANHA TESTAMENTTI 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset - Jumala luo ihmisen (1. Moos. 2: 15 22) x - Syntiinlankeemus (1. Moos. 3: 1 13 ) x - Vedenpaisumus (1. Moos. 6: 13 7: 5, 17 24) Laulukirjat Lasten

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish Stature Of A Perfect Man, The 62-1014M William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Täysi miehuus Kristuksessa Jeffersonville, Indiana, USA 14.10.1962, aamukokous

Lisätiedot

VANHA TESTAMENTTI. 7. Vanhan testamentin profeettoja

VANHA TESTAMENTTI. 7. Vanhan testamentin profeettoja 87 VANHA TESTAMENTTI 7. Vanhan testamentin profeettoja - Elia ja Baalin profeetat (1. Kun. 18: 21 39) - Jesaja ennustaa Jeesuksen kärsimyksen (Jes. 53: 1 12) x - Jumala antaa Jeremialle tehtävän (Jer.

Lisätiedot

Kesäraamis 2008. Raamattupiirikysymyksiä kesä, heinä- ja elokuun evankeliumiteksteihin 2. vuosikerran mukaan. Mailis Janatuinen

Kesäraamis 2008. Raamattupiirikysymyksiä kesä, heinä- ja elokuun evankeliumiteksteihin 2. vuosikerran mukaan. Mailis Janatuinen Kesäraamis 2008 Raamattupiirikysymyksiä kesä, heinä- ja elokuun evankeliumiteksteihin 2. vuosikerran mukaan Sisällysluettelo Mailis Janatuinen 1.6.08 KUTSU JUMALAN VALTAKUNTAAN Luuk. 19:1-10 8.6.08 KADONNUT

Lisätiedot

Ilosanomakysymyksiä varhaisnuorille Luukas

Ilosanomakysymyksiä varhaisnuorille Luukas Ilosanomakysymyksiä varhaisnuorille Luukas Mailis Janatuisen teksteistä muokannut Outi Paukkunen Tämän oppaan kysymykset on suunnattu pääasiassa 10-12-vuotiaille, mutta hätätilassa niitä voi käyttää 7-14

Lisätiedot

Sanoma. Jeesuksen läsnäolo. Älä murehdi mistään. Terveisiä rajan takaa. Saa elämän sykkimään. Jumala pitää sinusta huolen. Alpo kätteli Jumalan

Sanoma. Jeesuksen läsnäolo. Älä murehdi mistään. Terveisiä rajan takaa. Saa elämän sykkimään. Jumala pitää sinusta huolen. Alpo kätteli Jumalan Elämän Sanoma 3 / 09 Jumala pitää sinusta huolen Älä murehdi mistään Alpo kätteli Jumalan Terveisiä rajan takaa Sain rukousvastauksen Vältyin selkäleikkaukselta Jeesuksen läsnäolo Saa elämän sykkimään

Lisätiedot

HERRAN ARMEIJA. Pirjo Valtanen 25.11.2012. Herra tekee koelaskuja

HERRAN ARMEIJA. Pirjo Valtanen 25.11.2012. Herra tekee koelaskuja 1 Pirjo Valtanen 25.11.2012 HERRAN ARMEIJA Herra tekee koelaskuja Minä olin pitkästä aikaa tuolla salin takana, minä yleensä istun aina etupenkillä. Minä olin salin takana ylistyksen ajan, ja se kokemus

Lisätiedot

Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. "Rauha teille!" Saarnakirja. osa 3. Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään

Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. Rauha teille! Saarnakirja. osa 3. Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. "Rauha teille!" Saarnakirja osa 3 Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään Kansi: Kimmo Pälikkö Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko Rajakatu 7, 15100

Lisätiedot

Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net. Tohmajärveläinen Tanja Jääskeläinen:

Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net. Tohmajärveläinen Tanja Jääskeläinen: Tohmajärvi Extra sivut 3-10 Uusi Elämä Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net Numero 5/2012 Huutavan ääni erämaassa sivu 12 Leena Kataja: Mitä

Lisätiedot

Jumalan läsnäolo parantaa meidät

Jumalan läsnäolo parantaa meidät 08.01.2012 Esko Valtanen Jumalan läsnäolo parantaa meidät Me olemme sodassa Saattaa olla, että monet teistä olette nyt sanotaan viime syksyn aikana ja tässä vuodenvaihteen aikana, käyneet aikamoisia myllerryksiä

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Kesäraamis 2010. Raamattupiirikysymyksiä kesä, heinä- ja elokuun pyhäpäivien teksteihin. Mailis Janatuinen

Kesäraamis 2010. Raamattupiirikysymyksiä kesä, heinä- ja elokuun pyhäpäivien teksteihin. Mailis Janatuinen Kesäraamis 2010 Raamattupiirikysymyksiä kesä, heinä- ja elokuun pyhäpäivien teksteihin Mailis Janatuinen Muista pyhittää lepopäivä kesälläkin, matkoillakin, mökilläkin! Jos et pääse kirkkoon, pidä raamattupiiri

Lisätiedot

Herra antama uskonhenki

Herra antama uskonhenki 1 Pirjon opetus 7.11.2010 Herra antama uskonhenki Tässä viime aikoina Jumala on erikoisesti puhunut siitä niin, että Hänen syvä halunsa on nostaa seurakunta ja seurakunnat vaeltamaan lopunajan vuosina

Lisätiedot

Kirkkaudesta löytyy kaikki

Kirkkaudesta löytyy kaikki 1 Debbie Botteicher 24.4.2011 Kirkkaudesta löytyy kaikki Jeesuksen ristinkuolema Me elämme aivan mahdottoman jänniä aikoja ja meidän täytyy todella käyttää tämä aika hyväksemme. Minä uskon, että kun puhun

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish The Exposition of the Seven Church Ages Chapter 8: The Philadelphia Church Age CAB-08 William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Esitys seitsemästä seurakuntajaksosta

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish Serpent's Seed, The 58-0928E William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Käärmeen siemen Jeffersonville, IN, USA 28.9.1958, iltakokous Esittely William Branhamin

Lisätiedot

Finnish 61-1210. PARADOKSI A Paradox. 10.12.1961 Jeffersonville, Indiana, USA. tekijä William Marrion Branham. www.biblebelievers.

Finnish 61-1210. PARADOKSI A Paradox. 10.12.1961 Jeffersonville, Indiana, USA. tekijä William Marrion Branham. www.biblebelievers. Finnish 61-1210 PARADOKSI A Paradox 10.12.1961 Jeffersonville, Indiana, USA www.biblebelievers.org/messagehub tekijä William Marrion Branham Tätä kirjaa saa vapaasti jakaa ja monistaa ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Lisätiedot

Evankeliumin periaatteet

Evankeliumin periaatteet Evankeliumin periaatteet He tulevat tuntemaan Lunastajansa ja hänen oppinsa kohta kohdalta tietääkseen, kuinka tulla hänen luoksensa ja pelastua. 1. Nefi 15:14 Evankeliumin periaatteet Myöhempien Aikojen

Lisätiedot

Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat?

Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat? Lahti 3. Millaista Messiasta juutalaiset odottavat? Tänään Israelissa alkaa uusi viikko toisin kuin Suomessa, jossa viikko on vasta alkamassa. Sunnuntaisin Israelissa on tapana sanoa: shavuot tov - hyvää

Lisätiedot