NIKO SUSI vilkaisee itseään eteisen peilistä ennen kuin poistuu asunnosta: neljäkymmentä täyttänyt mies, joka näyttää ikäistään nuoremmalta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NIKO SUSI vilkaisee itseään eteisen peilistä ennen kuin poistuu asunnosta: neljäkymmentä täyttänyt mies, joka näyttää ikäistään nuoremmalta."

Transkriptio

1 1 EXT. NIKON ASUINTALON EDESSÄ - PÄIVÄ. Perustava kuva: kerrostalo lähiötaajamassa. INT. NIKON ASUNTO - PÄIVÄ. NIKO SUSI vilkaisee itseään eteisen peilistä ennen kuin poistuu asunnosta: neljäkymmentä täyttänyt mies, joka näyttää ikäistään nuoremmalta. EXT. NIKON ASUINTALON EDESSÄ - PÄIVÄ. Niko tulee ulos alaovesta ja kääntyy kadulle. Nikon talon eteen pysäköidyssä autossa istuu nuori nainen, rikosetsivä METSURI. Paula katsoo, kun Niko katoaa kulman taa. Sitten hän nousee autosta. INT. NIKON ASUINTALON PORRASKÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Asunnon ovessa lukee SUSI. Paula soittaa Nikon ovikelloa rutiininomaisesti ja kaivaa samalla taskustaan tiirikoita. Löydettyään sopivan hän avaa oven ja astuu sisään. Niko asuu yksin. Vaikka talo on lähiöarkkitehtuuria, sisustus tuo mieleen pikemminkin Jane Austenin maailman tai Freudin vastaanottohuoneen kuin Hakunilan. Asunto on miehen kodiksi romanttisen tuntuinen: kauniita vanhan ajan huonekaluja, eksoottisia koriste-esineitä, tunnelmallisia painokuvia. Paljon kirjoja. Paula katselee ympärilleen samalla kun hakeutuu kirjoituspöydän ja sillä olevan tietokoneen luo. EXT. KADULLA KORTTELIN PÄÄSSÄ NIKON ASUINTALOSTA - PÄIVÄ. Niko kaivaa kävellessään savukkeen hopeisesta savukekotelosta. Sitten hän alkaa etsiä taskuistaan sytytintä. Ei löydy. Niko kääntyy takaisin kohti kotia. INT. NIKON ASUNTO - PÄIVÄ. Nikon kaunis vanha bensiinisytytin on hänen tietokonepöydällään, näppäimistön vieressä. Paula painaa tietokoneen näppäimistöä, ja kone herää valmiustilasta. Näytöllä on valokuva noin kolmetoistavuotiaasta tytöstä -- pastissi Charles Dodgsonin alias Lewis Carrollin kuvaamista tyttöjen muotokuvista. INT. NIKON ASUINTALON PORRASKÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Niko tulee portaikosta ja huomaa, että asunnon ovi on raollaan. Hän avaa oven varovasti ja astuu sisään eteiseen. INT. NIKON ASUNTO - PÄIVÄ. Paula tutkii Nikon tietokoneen sisältöä: nymfettien valokuvat vaihtuvat ruudulla.

2 2 Paula nostaa katseensa ja vilkaisee olkansa yli. Nikon ja Paulan katseet kohtaavat silmänräpäyksen ajan. Sitten Niko on poissa. INT. NIKON ASUINTALON PORRASKÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Paula ryntää Nikon perään portaikkoon. Seis! Poliisi! EXT. NIKON ASUINTALON EDESSÄ - PÄIVÄ. Paula tupsahtaa alaovesta kadulle ja vilkuilee ympärilleen. Nikoa ei näy missään. EXT. MARTAN KOTITALO - PÄIVÄ. Perustava kuva. Martta asuu omakotitalossa pientaloalueella. Ulko-oven edessä on tyttöjen polkupyörä. INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. TUPALA ja hänen tyttärentyttärensä juovat teetä keittiön pöydän ääressä. Musta koira nukkuu lieden edessä. Martta on kuusissakymmenissä, Roosa kolmentoista. Martasta näkee, että hän on nuoruudessaan ollut kaunis nainen. Roosasta on hyvää vauhtia kasvamassa sellainen. Pöydän keskellä on puoliksi syöty kakku. Ota vielä vähän. Ei kiitosh -- Roosa nousee pöydästä ja kävelee kirjahyllyn luo. -- mä oon ihan täynnä. Ja hei mummi, mä leivoin sen sulle. Kirjahyllyssä on miehen valokuva: se on Juhani, Martan ex-mies. Roosa pysähtyy katsomaan kuvaa. Sulla on vieläki sen kuva. (Tauko.) Musta se teki tosi tyhmästi ku se lähti. Roosa kävelee kirjahyllyn luota työpöydän luo. Pöydällä on pari runokirjaa ja niiden päällä Martan lukulasit, sekä tietokoneen näyttö ja näppäimistö. Tuu tänne.

3 3 Martta tulee Roosan luo. Roosa herättää tietokoneen painamalla näppäimistöä. Mä näytän sulle. Tää on tosi hieno paikka. Roosa näppäilee selaimeen tekstin "lumottu metsä". Hetken kuluttua kuuluu mustarastaan laulua ja ruudulle ilmestyy romanttinen metsämaisema, joka muistuttaa Santeri Tuorin videoteosta Metsä (ks. /SanteriTuori.php) Martta kumartuu katsomaan lähempää. EXT. MARTAN KOTITALO - ILTA. Roosa lähtee pyörällään kohti kotia. Martta vilkuttaa perään hyvästiksi ja menee sisään. INT. MARTAN KOTONA - ILTA. Martta katsoo Juhanin valokuvaa ja kääntää sen lappeelleen kasvot alaspäin. Sitten hän kaataa itselleen teetä, katselee hetken ulos ikkunasta ja menee lopulta tietokoneen luo. Lumotun metsän sivut ovat auki näytöllä: puunoksat liikkuvat tuulessa. Satakieli laulaa jossain kaukana. Kuten tulemme huomaamaan, lumotun metsän vuorokausirytmi mukautuu käyttäjän aikavyöhykkeeseen. Nyt metsässä on auringonlaskun hetki. Martta tutustuu metsään liikuttelemalla kursoria näytöllä. LUMOTTU METSÄ - ILTA. Kursori kulkee metsämaiseman yli. Puunoksat liikkuvat tuulessa. Toiminnot on kätketty hot spottien taakse: kun kursori kulkee hot spotin yli, esiin tulee teksti "oma profiili", "metsän asukkaat", "paikalla metsässä", "keskustelu", "kirjoita viesti" ja niin edelleen. Kursori pysähtyy tekstin "keskustelu" ylle, ja kuuluu hiiren näpäytys. Teksti himmenee pois. TYTTÖ 1 (V.O.) Miten mä saan sen huomaamaan, että mä oon olemassa? Vaikka ei mun pitäis. Eihän se oo mun. TYTTÖ 2 (V.O.) Mä en tiedä mitä mä söisin. Kaikessa on liikaa kaloreita. Mä en halua ruokaa mun sisään. TYTTÖ 3 (V.O.) Mikä on parasta mitä teille on ikinä sanottu? Mikä on pahinta?

4 4 Metsämaiseman päälle ilmestyy teksti: "SadMadElf jätti metsään viestin." INT. MARTAN KOTONA - ILTA. Martta kumartuu lähemmäs näyttöruutua nähdäkseen paremmin, näpäyttää hiirtä, ja viesti aukeaa näytölle. Martta lukee viestiä. SAD MAD ELF (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Mä en kuulu tänne. Mä pelkään sitä mustaa joka nukkuu mun sisällä. Päivisin mä tunnen miten se liikkuu mussa pehmeesti ku höyhen. Se ei tahdo hyvää. LUMOTTU METSÄ - ILTA. Metsämaisema. Puunoksat liikkuvat tuulessa. SAD MAD ELF (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Sä oot niin kun kuu: kirkas ja korkeella mun ulottumattomissa. Ootko sä se joka olis ollu mun? Se jota mä olisin rakastanu jos mun elämä ei päättyis tänään. INT. MARTAN KOTONA - ILTA. Martta istuu tietokoneen ääressä vaikuttuneena lukemastaan. INT. MARTAN KOTONA - YÖ. FADE OUT. Martta lukee vuoteessa kirjaa. Ulkoa kuuluu raapimista ja vinkunaa. Martta nousee ylös, menee ulko-ovelle ja päästää koiran sisään. Sitten hän menee tietokoneelle. Martta liikuttaa hiirtä -- LUMOTTU METSÄ - YÖ. -- ja kursori kulkee metsän yli. Näytölle ilmestyy teksti: "Luo uusi käyttäjä." INT. MARTAN KOTONA - YÖ. Martta kirjoittaa: sormet liikkuvat tietokoneen näppäimistöllä -- LUMOTTU METSÄ - YÖ. -- ja 'nimi'-kenttään kirjoittuu teksti "KUUNKASTE". INT. MARTAN KOTONA - YÖ. Martan edessä näytöllä on teksti "Vastaa käyttäjälle

5 5 SadMadElf." Martta näpäyttää sitä ja alkaa kirjoittaa. KUUNKASTE (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Ethän sä oikeesti meinaa et sun elämä päättyy tänään? Se olis tosi sääli. Täs maailmassa on tilaa niillekin joista tuntuu et ne on outoja. Sä et oo ainoo. Ja sun viesti oli musta tosi kaunis. EXT. POLIISIASEMA - PÄIVÄ. Perustava kuva: poliisiasema ulkoa. INT. POLIISIASEMALLA - PÄIVÄ. Paula juo kahvia työkaverinsa VIRTASEN kanssa. Mikko katselee Nikon kansiota. Niko Susi? FADE OUT. Mmm. No mitä sieltä koneelta löyty? No aika paljon kuvia. On siinä menny hetki ku se on ne keränny. Mutta? (Tauko.) Voihan se olla ettei se oikeesti tee mitään. Joskushan ne tietää ite miten vahingollista se on. Tai se voi olla joku taideprojekti. (Tauko. Mikko katselee kansiota ja odottaa, josko Paula jatkaisi.) Monet niistä kuvista on tosi vanhoja ja muutki -- no jotenkin aika hienon näkösiä. Niitä on vaan tosi paljon. Ja kukaan ei tunne sitä? Ja se ei käy missään töissä? (Paula pudistaa päätään.) Aika metka tyyppi. No sä seuraat sitä, eiks nii? Sieltä koneeltahan sä näät missä se siellä liikkuu. Ja eiks siellä kämpällä oo ny väijy? INT. POLIISIASEMALLA - PÄIVÄ.

6 6 Paula selaa läpi tyttöjen nettikeskustelupalstoja. MissMix. Demi. Lumottu metsä. LUMOTTU METSÄ - PÄIVÄ. Metsämaiseman päälle aukeaa ikkuna kerrallaan: Lumotun metsän käyttäjien käyttäjäprofiilit vaihtuvat näytöllä. Viimein näkyviin jää Kuunkasteen profiili. Nimen vieressä on grafiikkakuva reippaan ja ystävällisen näköisestä tytöstä. Alla on tietoja: "tykkää: koirat, runot, lukeminen"; "ei tykkää: ihmiset, jotka pettää". INT. POLIISIASEMALLA - ILTA. Paula on yhä tietokoneen ääressä. Mikko on lähdössä ja tulee Paulan luo. Lopeta jo. Lähe mun kanssa yhelle. Mhm. Eiku sori, mulla on tänään meno. Toinen kerta? Toinen kerta. EXT. POLIISIASEMA - ILTA. Paula juoksee ulos poliisiaseman ovesta ja vetää samalla etsivää nuorisotyötä tekevän vapaaehtoisjärjestön kirkasvärisiä liivejä päälleen. Aseman edessä odottaa järjestön tunnuksilla varustettu pakettiauto ja siinä kaksi kahdeksantoistavuotiaan näköistä reipasta vapaaehtoista liiveissään. Paula kapuaa kyytiin, ja auto lähtee. EXT. METSÄ - ILTA. Joukko nuoria juo pussikaljaa. Paula ja toiset kaksi vapaaehtoista kävelevät paikalle. Paula kumartuu katsomaan tyttöä, joka nuokkuu puun juurella. Toinen tyttö erkanee nuorisojoukosta ja tulee puhumaan Paulalle. TYTTÖ Kai hei ihminen saa levätä, jos on väsyny. Eikö saa? Roosa on kolmen tytön ryhmässä, jossa kaikki ovat pukeutuneet cosplay-asuihin. Yksi tytöistä kuvaa kännykkävideota Roosasta ja toisesta tytöstä. Roosa nauraa ja näyttää kieltä tärisevässä käsivarakuvassa. SAD MAD ELF (V.O., TYTÖNÄÄNI) Sussa on jotain tosi sulosta. Vaikka

7 7 mä en tiedä, miltä sä näytät oikeesti, se vaan tulee läpi. -- INT. MARTAN KOTONA - ILTA. Martta lukee tietokoneen ääressä Nikon viestiä. SAD MAD ELF (V.O., TYTÖNÄÄNI) -- Sellasta sielun kauneutta. Se virtaa muhun niinku päivänsäteestä menninkäiseen. Martta silittää sormillaan tietokoneen näyttöä. Ite oot! KUUNKASTE (V.O., TYTÖNÄÄNI) FADE OUT. INT. MARTAN KOTONA - YÖ. Martta makaa sängyssä yksin valveilla. Martta nukkuu. KUUNKASTE (V.O., TYTÖNÄÄNI) Eiks se just oo tärkeetä, mikä virtaa joidenki ihmisten välillä. Väliäks millään muulla sit nii paljo on. Ihmiset vaan o joskus tosi rajottuneita. SAD MAD ELF (V.O., TYTÖNÄÄNI) Haluaisiksä tavata mut? FADE OUT. INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Martta on lähdössä ulos ja huomaa, että tietokone on auki. Samalla hän huomaa näytöllä Sad Mad Elfin viestin "Tavataanko?" Martan puhelin soi, ja Martta vastaa. (puhelimeen) Martta Tupala. Mitä? Joo muistan totta kai. Oon just lähössä. Tavataan siellä. Joo. Kiva. Hei. Martta viheltää koiran mukaansa ja poistuu. EXT. KAKKUKAHVILA - PÄIVÄ. Perustava kuva: Martan koira odottaa ulkona kahvilan edessä. INT. KAKKUKAHVILASSA - PÄIVÄ. Martta asettelee tiskiltä hakemansa teekupit ja kakkupalat

8 8 pöydälle. No mitäs oot tehny? Kaikkee. Vai ni. (Tauko.) Mitä sun äidille muuten kuuluu? Ihan hyvää. (Väistää Martan katsetta.) Mä luulen et se tykkäis jos sä tulisit käymään. Mustaki ois kiva ajatella niin. Mut musta kyllä tuntuu et se ei oikeen haluu nähdä mua. (Tauko.) Mä en tiedä miten mun pitäs olla. Et siit ei tuntuis et mä puutun sen asioihin. (Martta huomaa, että Roosan katse on kiinnittynyt jonnekin. Roosa huomaa, että Martta huomaa, ja yrittää siirtää katseensa nopeasti pois, mutta Martta on jo ehtinyt nähdä Juhanin, joka poistuu parhaillaan kahvilasta noin kolmekymmentäviisivuotiaan naisen seurassa.) Älä välitä. Mä kyl luullen et se katuu vielä. (Tauko.) Mut hei, eiks Lumottu metsä olluki hieno paikka? (Hymyilee vähän.) On se. Aivan ihana. INT. KAKKUKAHVILASSA - PÄIVÄ. Martta ja Roosa tekevät lähtöä. Martta näyttää mietteliäältä. Kuule. Mulla on sellane vähän kummallinen ehdotus. Saa vastata ei tai saa vastata kyllä. EXT. MARTAN KOTITALO - PÄIVÄ.

9 9 Perustava kuva: Martan kotitalo. INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Martta ottaa kirjahyllystä Roosan valokuvan, irrottaa sen kehyksistä ja laittaa skanneriin. Skanneri skannaa. SAD MAD ELF (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Mä oon yö ja sä valaiset mut. Sun suojassa mä uskallan olla oma itseni. Martta hymyilee itsekseen. KUUNKASTE (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Aina sä runoilet. INT. KIRJASTOSSA - PÄIVÄ. Niko ottaa Roosan valokuvan tulostimesta, katselee sitä ja liikuttaa sormeaan Roosan kasvojen ääriviivoja pitkin. LUMOTTU METSÄ - ILTA. Metsämaisema. Puunoksat liikkuvat tuulessa. Näytölle ilmestyy teksti "Tervetuloa metsään, Valon Soturi." INT. POLIISIASEMALLA - ILTA. Paula on tietokoneensa ääressä, Lumotussa metsässä. Mikko kurkkii Paulan olan yli ja kumartuu sitten Paulan viereen, katsoo tätä, osoittaa sormella, kohottaa kulmiaan ja hymyilee kuin Frendit-sarjan Joey Tribbiani. Valon soturi? Joo joo. Mikko menee naureskellen omalle työpisteelleen ja puristaa mennessään Paulaa kevyesti olkapäästä. Paula avaa näytölle San Mad Elfin käyttäjäprofiilin. LUMOTTU METSÄ - ILTA. Tummasävyisessä ikkunassa on vangitsevan näköinen grafiikkakuva: androgyyninen goottikeijuprinsessa. "Sad Mad Elf tykkää: kirjoittaminen, runot, näytelmät"; ei tykkää: "ahdasmielisyys, ennakkoluulot, tyhmyys". Kursori siirtyy tekstin "lähetetyt viestit" päälle; kuuluu hiiren näpäys. INT. POLIISIASEMALLA - ILTA. Paula tutkii SadMadElfin lähettämiä viestejä näytöllä. (huikkaa Mikolle) Mikko hei. Viittisikkö pliis kattoo mulle yhen IP-osoitteen?

10 10 EXT. KIRJASTO - ILTA Perustava kuva: kirjasto. INT. KIRJASTOSSA - ILTA. Paula kulkee kirjaston hyllyjen välissä ja vilkuilee vaivihkaa yleisötietokoneiden ääressä istuvia ihmisiä. Martta ja Roosa tulevat sisään kirjaston kahvilaan ja menevät tiskille. Ovat olevinaan eri seuraa. (Roosalle, vaivihkaa) Mä tuun sit sinne teidän pöytään ku se tulee. Vain yksi pöytä on vapaana. Roosa menee siihen. Martta istuu Paulan pöytään. Martta ja Paula hymyilevät toisilleen kohteliaasti. Paula on selailevinaan Cosmopolitania. Marttaa jännittää, tuleeko Sad Mad Elf, ja purkaakseen jännitystään hän virittää small talkia Paulan kanssa. On se jotenkin nii hienoo et on tällanen kirjastolaitos. Lapsille ja nuorille varsinki. Mistä vaan haluut tietää ja lukee ni täällä on. (Tauko.) Ja sit vielä kaikki mitä on netissä. Kaikillahan ei oo tietokonetta kotona. Siellä netissä vaan kannattaa olla varovaine. Lasten ja nuorten. Kenestäkään ei voi tietää kuka se on oikeesti. Roosa istuu pöydässä kaakaomuki edessään ja odottaa. Niko seisoo kahvilan lasiovien takana ja katsoo Roosaa. Roosa katselee ympärilleen hajamielisen näköisenä, ajatuksissaan. Niko on kadonnut. INT. KIRJASTOSSA - ILTA. Kirjasto on menossa kiinni. Martta ja Noora poistuvat kirjaston ovesta. Paula jää katsomaan heidän peräänsä. EXT. N JA SUVIN KOTITALO - ILTA. Martta on saattanut Roosan tämän kotiportin luo. Roosa asuu pienkerrostalossa. Taloryhmällä on yhteinen piha.

11 11 Vähä harmi ku se ei sit tullukkaa. Martta ja Roosa hyvästelevät; Roosa menee sisään pihan portista ja Martta lähtee kävelemään poispäin. Niko seuraa tilannetta matkan päästä. INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Martan tietokone on auki. Kuuluu kuinka ovi käy, sitten koiran askeleita ja läähätystä. Martta tulee sisään ulkoiluasussa talutushihna kädessään. Lumottu metsä on auki tietokoneen näytöllä. LUMOTTU METSÄ - PÄIVÄ. Metsämaiseman yllä on teksti: "Sinulle on uusi viesti käyttäjältä SadMadElf." INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Martta näpäyttää hiirtä ilahtuneena ja kumartuu lukemaan viestiä. NIKO (V.O.) Hei. Mä olen pahoillani, että Kristiina ei päässy tapaamiseen eilen. Se on joutunu sairaalaan. Sun ystävyys ja tuki on ollu sille tosi tärkeetä. Mulla olis sulle lahja jonka mä voisin tuoda vaikka huomenna iltapäivällä, jos sä oot kotona. Etkös sä asu Jalavakadulla? Terveisin Niko Uusikylä, Kristiinan isä. Martta istuu hitaasti alas ja tuojottaa eteensä. Hetken kuluttua hän alkaa kirjoittaa hitaasti. KUUNKASTE (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Tuu huomenna viideltä. Jalavakatu 20 A 3. (Martta kurtistaa kulmiaan, jatkaa kirjoittamista.) LUMOTTU METSÄ - PÄIVÄ. Taustalla näppäilyn ääni. KUUNKASTE (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Mä en kyl muista et meil olis ollu puhetta tosta osotteesta. Mistä sä oot saanu sen? Metsässä on hiljaista. Vain puiden oksat liikkuvat. EXT. N JA SUVIN KOTITALO - PÄIVÄ.

12 12 Perustava kuva: Roosan ja Suvin kotitalo. INT. N JA SUVIN KOTONA - PÄIVÄ. Roosa tekee läksyjä keittiön pöydän ääressä. Suvi vatkaa lettutaikinaa esiliina yllään. Suvi näkee ikkunasta Martan saapuvan ja menevän sisään alaovesta. Suvi kurtistaa kulmiaan, ja käden vatkausliike hidastuu. Suvi kaataa taikinaa lettupannulle, vilkaisee seinäkelloa ja kurtistaa uudelleen kulmiaan. Suvi laskee lettulautasen Roosan eteen, riisuu esiliinan ja poistuu keittiöstä. INT. N JA SUVIN PORRASKÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Suvi kurkistaa rappukäytävään. Ketään ei näy. INT. N JA SUVIN KOTONA - PÄIVÄ. Eteisessä: Suvi näppäilee numeroa kännykkään. INT. N JA SUVIN PORRASKÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Martta kyyristelee portaikossa puoli kerrosta Roosan asunnon oven yläpuolella. Mykistetyn kännykän näyttö vilkkuu hänen kädessään: Suvi soittaa. Niko kapuaa portaat ylös tasanteelle ja on soittamaisillaan Roosan ovikelloa, kun joku koskettaa hänen olkapäätään takaapäin. Niko säpsähtää. Martta ojentaa Nikolle kätensä esittäytyäkseen. Martta Tupala. Oletko sä Niko? EXT. METSÄTIE - PÄIVÄ. Martta ja Niko kävelevät metsätietä pitkin ja keskustelevat: Martta selittää Nikolle tilannetta ja on hämillään. Niko näyttää pelokkaalta. Pysähtyvät. Väistävät toistensa katsetta. NIKO Eli te olitte Kuunkaste? (Nyökkää.) Ja te ootte Sääd Määd Elf...in isä? NIKO Mmm. Mun on vähän vaikee suhtautua tähän nyt. Mä oon hyvin pahoillani, että mä sillä tavalla... Mä en tarkottanu

13 13 että... Martta ja Niko katselevat maahan. Niko kaivaa taskustaan paketin. NIKO Mmm. Mä nyt haluun joka tapauksessa antaa tän teille. Kristiinalla ei oo ollu mitenkään kauheen helppoo, ja... Mmm. No se on vähän niinku ihme ku sillee vahingossa... (huokaus) Mut mä siis hankin tän Kuunkasteelle ja mä haluun et Kuunkaste saa sen. Niko painaa paketin Martan käteen, puristaa Martan käsiä hetken käsissään, hymyilee jäykästi ja kävelee pois. Martta jää seisomaan tielle paketti kädessään. INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Martan eteinen: Martta tulee sisään ulko-ovesta. Koira tulee tervehtimään. Martta huomioi koiran konemaisesti, riisuu takkinsa ja ripustaa sen naulaan. Sitten hän muistaa Nikolta saamansa paketin, ottaa sen takin taskusta ja on menossa sisälle, kun ovikello soi. Martta tunkee paketin takaisin takin taskuun ja avaa oven. Siellä on Paula. (Näyttää poliisin henkilökorttiaan.) Paula Metsuri hyvää päivää. Me taijettiin tavata tuolla kirjastossa tässä yks päivä. Voinko mä tulla sisään? Martta katsoo Paulaa ja nyökkää. Kiitos. (Astuu sisään.) INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Martta ja Paula ovat Martan olohuoneessa. Paula katselee ympärilleen, huomaa tietokoneen. Paula ottaa esille Nikon valokuvan ja näyttää sitä Martalle. Mahtaako tää henkilö olla teille millään tavalla tuttu? (Ottaa kuvan Paulalta ja menee hakemaan lukulasejaan työpöydältä.) Mm. M-hm.

14 14 Martan puhelin soi. Suvi soittaa. Martta hylkää puhelun ja katsoo Paulaa avuttoman näköisenä. Nii. Mistäköhän tässä oikeen on kysymys? Paula katsoo Marttaa kasvoillaan "musta-tuntuu-että-memolemmat-tiedetään-kyllä-ihan-hyvin-mistä-tässä-on-kysymys" -ilme. Martan puhelin sanoo piip-piip: viesti saapunut. Voisinko mä tarjota teille vaikka vähän teetä? INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Martan keittiössä: Martta ja Paula istuvat pöydän ääressä. Martta katsoo pöydällä edessään olevaa Nikon valokuvaa. Sen vieressä on Nikon tietokoneelta löytyneitä valokuvia Nikon kokoelmista. Siistejä mutta arveluttavia. Ja te ootte ny sitte ihan varma tästä asiasta? No. Tää henkilö esittäyty teille tän tytön isänä, eikö nii? Meijän tietääksemme tällä henkilöllä ei oo mitää tytärtä ja sitä kiinnostaa kovasti tän ikäset tytöt. Ja sit sitä ei kiinnosta jutella siitä meijän kanssa. Et sen verran nyt ainaki on varmaa. Martan puhelin sanoo taas piip-piip: viesti tullut. Paula nousee pöydästä. Kiitos. Jos tää henkilö nyt ottaa teihin yhteyttä, ni olis hyvä että ilmottasitte siitä meille. Mielellään mahdollisimman pikasesti. Martta lukee viestiä kännykästään. Se on Suvilta: "Nyt soitat heti!" Paula poistuu. Martta näppäilee Suvin numeron sen näköisenä kuin valmistautuisi ottamaan vastaan sähköiskuja. Äiti moi. INT. N JA SUVIN KOTONA - PÄIVÄ. Suvi huutaa puhelimeen.

15 15 SUVI Vihdonki mä saan sut kiinni. Voitko sä ystävällisesti kertoo mulle mitä ihmettä sä taas säädät? Tajuutsä että täällä kävi poliisi? Kysymässä jostain tyypeistä joita Roosa on tavannu netissä. Joista Roosa kerto sille että ne on jotain sun tuttuja. Niin että voitko sä nyt lopettaa ton. Heti! Suvi lopettaa puhelun ja menee Roosaan huoneen oven luo. Huoneesta kuuluu japanilaista popmusiikkia. Suvi avaa oven. Roosa ompelee ompelukoneella cosplay-pukua. SUVI Voitko pliis pistää ton vähän hiljemmälle. Kii-tos! Roosa kääntyy katsomaan äitiään lanka suussa suoraan silmiin, hymyssä suin: totta kai. INT. MARTAN KOTONA - ILTA. Martta istuu keittiön pöydän ääressä, pimeässä, puhelin edessään pöydällä. Ikkunasta näkyy, että ulkona on kuutamo. Martta menee hakemaan takkinsa taskusta Nikolta saamansa paketin. Sitten hän menee ikkunan ääreen, avaa paketin ja katselee sen sisältöä hämärässä: se on kaunis kuuaiheinen hopeafiligraanikoru. Martta tunnustelee sen pintaa sormillaan. Sitten hän katsoo ulos kuutamoon itkuisen ja uhmakkaan näköisenä. LUMOTTU METSÄ - METSÄMAISEMA VAIHTUU ILLASTÄ YÖKSI JA AAMUKSI. (V.O.) Vastaa mulle. Sano että kaikki on hyvin. (V.O.) Koska Kristiina pääsee sairaalasta? (V.O.) Se koru on tosi kaunis. Ihana. Mistä sä löysit sen? (V.O.) Hei runoilija! Ootko sä unohtanu miten kirjotetaan. Se olis vähän sääli. Mä en tiedä ketään muuta joka kirjottaa niin kauniisti ku sä. Mulle. EXT. MARTAN KOTITALO - PÄIVÄ. Ulko-oven edessä on Roosan polkupyörä. FADE OUT.

16 16 INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Martta ja Roosa juovat teetä keittiön pöydän ääressä. Martan koira nukkuu lieden edessä. Martta murjottaa. Roosa siirtelee lusikalla teenporoja tyhjässä kupissa ja koettaa turhaan pyydystää Martan katsetta. Roosa huomaa, että Juhanin kuva on kirjahyllyssä lappeellaan (vieressä on tyhjä kehys, josta Martta otti aiemmin Roosan kuvan). Vieläkö sä suret sitä? Älä ny viitsi jauhaa. Sitä paitti on tässä maailmassa ny parempiakin miehiä. (Hymyilee.) Ihanks totta? Ja miksei olis? Mä en ehkä oo enää ihan niin nuori ku sä. Mutta emmä ny sentään ihan mennyttä kalua vielä oo. Roosa näyttää hämmentyneeltä. Hän nousee pöydästä ja vie kuppinsa tiskipöydälle. Päättää kuitenkin unohtaa asian ja kääntyy Marttaan päin. Haluaksä nähdä mun uuden puvun? INT. MARTAN KOTONA - PÄIVÄ. Roosa istuu Martan tietokoneen ääressä. Martta seisoo Roosan takana. Roosa kirjautuu sisään Lumottuun metsään. Käyttäjätunnus? Roosan sormet liikkuvat näppäimillä: L-O-L. Salasana? Roosan sormet liikkuvat näppäimillä: R-O-S-E. Martta seuraa katseellaan Roosan sormia. Roosa katsoo näyttöä ja hymyilee tyytyväisenä. Martta kumartuu katsomaan lähempää. Näytöllä on kännykkävideo, jossa Roosa poseeraa cosplay-asussa, lolitana. Roosa nauraa ja näyttää kieltä tärisevässä käsivarakuvassa. Martta katsoo näyttöruutua. Roosa katsoo Marttaa olkansa yli ja hymyilee: eiks oo hieno? EXT. MARTAN KOTITALO - ILTA. Roosa ajaa pyörällään pois. INT. MARTAN KOTONA - ILTA. FADE OUT.

17 17 Martta seisoo ikkunan ääressä. Martta kävelee edestakaisin huoneessa. Koira seuraa Marttaa katseellaan. Martta istuu keittiön pöydän ääressä ja hypistelee Nikolta saamaansa korua. Martta laittaa korun työpöydälle näppäimistön viereen. Kuuluu, kuinka Martan sormet liikkuvat näppäimistöllä, kun -- LUMOTTU METSÄ - ILTA -- Martta kirjautuu Lumottuun metsään Roosan tunnuksilla: metsänäkymän päälle ilmestyy pyyntö "käyttäjätunnus:" ja sen alle kenttään näppäilyäänten tahdissa merkki kerrallaan "***"; sitten "salasana:" ja "****"; ja lopulta "Tervetuloa metsään, L.O.L." INT. MARTAN KOTONA - ILTA. Martta istuu tietokoneen ääressä katse näytöllä ja liikuttaa hiirtä kädellään -- LUMOTTU METSÄ - ILTA -- ja kursori liikkuu metsänäkymän päällä. Esiin tulee teksti: "Kirjoita viesti". Kursori koskettaa tekstiä, ja kuuluu hiiren näpäytysääni. Esiin tulee "Vastaanottaja"-kenttä ja sen alle näpyttelyäänten tahdissa kirjain kerrallaan teksti "SadMadElf". INT. MARTAN KOTONA - ILTA. Martta istuu tietokoneen ääressä ja kirjoittaa viestiä. (V.O.) Mä kuulin et sä olit joutunu sairaalaan. Voitsä yhtään paremmin? LUMOTTU METSÄ - ILTA Näytölle, viestikenttään kirjoittuu teksti "P.S. Tsekkaa tää :-)" Kursori koskettaa tekstiä ja kuuluu hiiren näpäytysääni. Näytölle ilmestyy kännykkävideo: Cosplay-Roosa hymyilee ja näyttää kieltä. INT. MARTAN KOTONA - ILTA. Martta katselee tietokoneen näyttöruutua. SAD MAD ELF (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Mä pääsen sairaalasta huomenna. Tuu meidän huvilalle juhlimaan sitä, jooko? Kello viis? Martta näppäilee vastauksen.

18 18 (V.O.) Kiva. Mä tuun. Hauska nähdä sut vihdonki. FADE OUT. INT. N JA SUVIN KOTONA - PÄIVÄ. Roosa tulee koulusta reppu selässä, huomaa pöydällä Suvin välipalaksi tekemät voileivät, ottaa yhden ja menee sitä mutustaen tietokoneen luo. LUMOTTU METSÄ - PÄIVÄ. Metsänäkymän päällä on saapuneiden viestien lista. Ylimpänä on SadMadElfiltä tullut viesti. INT. N JA SUVIN KOTONA - PÄIVÄ. Roosa näpäyttää hiirtä ja kumartuu katsomaan näyttöä lähempää. Hän lukee tekstin ja näyttää hämmästyneeltä. Sitten hän katsoo kelloaan. Se on puoli viisi. Roosa näpäyttää hiirtä, ja näytölle aukeaa GoogleMapsin kartta: Niko on liittänyt viestiinsä linkin, josta näkyy huvilan sijainti. Roosa kohottaa kulmiaan, vilkaisee vielä kelloa ja poistuu. INT. POLIISIASEMALLA - PÄIVÄ. Paula istuu tietokoneen ääressä: lumotun metsän puiden oksat huojuvat näytöllä. Mikko tulee Paulan työpisteen luo. (imitoi Pasila-sarjan Rauno Repomiestä) Lopulta kiinni jää kuitenkin se. Kopissa turhaan etsii nurkista pikkutyttöjä. Paula hymyilee katse yhä ruudussa. Mä en oo aikoihin tavannu näin outoo porukkaa... (vaihtaa hahmoa Kummelin Jaakko Parantaiseksi) Ihminen, tuo maailmankaikkeuden pikku kusiainen... Hei mitä tää ny sitten on? Mitä ny?

19 19 Voi hel-vet-ti! Miten mä en huomannu tota? Milloin toi viesti on tullu tohon? (kiskoo samalla takkia päälleen, juoksee pois) (huutaa Paulan perään) Ollaan sitte varovaisia siellä ulkona! (ovi käy) Kuin laivat yössä he ohittavat toisensa, kohtaamatta koskaan... INT. N JA SUVIN KOTONA - PÄIVÄ. Ovikello soi. Suvi tulee avaamaan oven. Siellä on Paula. Onko se teidän tyttö kotona? SUVI No ei oo just nyt. Onko jotain sattunu? Tota. Mä en oikeestaan kerkee avata tätä just ny. Mä luulen et täs on itse asiassa vähän kiire. (poistuu portaikkoon) Näkemiin. SUVI (nappaa naulakosta takin ja ryntää mukaan) Ny joku saa kyllä kertoo mulleki mitä täälä tapahtuu. Hei tyyppi - nii sinä just - ODOTA NYT! EXT. HUVILA - PÄIVÄ. Perustava kuva. Huvila on huonossa kunnossa. Roosan pyörä on nojallaan huvilan portaiden pielessä. INT. HUVILA - PÄIVÄ. Vaikka huvila on ulkoa hylätyn ja ränsistyneen näköinen, huone on kauniisti sisustettu. Kalusteet ovat vanhoja ja kuluneita mutta tyylikkäitä: mattoja, sohvaryhmä pöytineen, huonekasveja, kaasupullolla toimiva jääkaappi. Roosa katselee huoneessa ympärilleen uteliaana. Niko kaataa kannusta mehua lasiin ja tiputtaa siihen vaivihkaa jotakin kädessään olevasta purkista. EXT. HUVILA - PÄIVÄ. Martta saapuu huvilalle laittautuneena parhaimpiinsa. Oven edessä hän huomaa Roosan pyörän ja hiipii kurkistamaan ikkunasta sisälle. Hän näkee, kuinka Niko ojentaa mehulasin Roosalle. Roosa hymyilee, ja Niko näkee vain Roosan. Martalta

20 20 pääsee itku. INT. HUVILA - PÄIVÄ. NIKO Istu vaan odottaan. Kristiina tulee varmaan ihan kohta. Roosa istuu sohvalle mehulasi kädessään. Niko menee ulos. EXT. HUVILA - PÄIVÄ. Niko polttaa pihalla tupakkaa, stumppaa sen ja suuntaa takaisin sisälle. Martta on häntä vastassa ovella. Niko lähtee juoksemaan karkuun. Niko! Odota. Odota mua! Niko ei pysähdy. Martta lähtee Nikon perään Roosan polkupyörällä. EXT. METSÄTIE - PÄIVÄ. Niko juoksee, Martta polkee pyörällä perässä. Niko kääntyy kapealle metsäpolulle karistaakseen Martan kannoiltaan. Martta seuraa, menettää pyörän hallinnan ja törmää vauhdilla puuhun. Martta makaa maassa. Auta mua! Auta mua! KUUNKASTE (V.O., NUOREN TYTÖN ÄÄNI) Pimenee. EXT. HUVILA - PÄIVÄ. Paula ja Suvi saapuvat huvilalle. INT. HUVILA - PÄIVÄ. Paula ja Suvi astuvat sisään huoneeseen ja löytävät Roosan, joka nukkuu sohvalla viattoman unta. EXT. METSÄ - PÄIVÄ. Martta avaa silmänsä. Niko on kumartuneena Martan ylle ja koskettaa kädellään tämän kasvoja. Martta ja Niko ovat kahden metsässä. LOPPUTEKSTIT.

Perustava kuva: kerrostalo lähiötaajamassa. Kesä.

Perustava kuva: kerrostalo lähiötaajamassa. Kesä. 1 EXT. NIKON ASUINTALON EDESSÄ - PÄIVÄ. Perustava kuva: kerrostalo lähiötaajamassa. Kesä. INT. NIKON ASUNTO - PÄIVÄ. NIKO SUSI vilkaisee itseään eteisen peilistä ennen kuin poistuu asunnosta: neljäkymmentä

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen MINNESOTA - eli tarina kahden Internetissä tutustuneen tapaamisesta versio 1.1 3.1.2002 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen INTRO Maisemia linja-auton ikkunasta. Pilviä ja taivasta. Kuvaa myös

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

ABERDEEN - kohtausluettelo

ABERDEEN - kohtausluettelo ABERDEEN - kohtausluettelo 1. ext. laituri meren rannassa - iltapäivä (elokuu)... 1 2. int. ruokahuone - iltapäivä... 1 3. int. keittiö - alkuilta... 3 4. ext. kylän kauppa - ilta... 3 5. ext. tie - yö...

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjäpalautetta virtuaali- ja reaalimaailmasta Stakes, Auditorio 14.12.2007 Helinä Kotilainen Helina.Kotilainen@stakes.fi Miten virtuaaliympäristöä voidaan

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story.

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story. AVM-TUUTORIKIRJE 2019 Written by Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama Based on a true story. Yliopistonkatu 8 Puh. 0500 901 776 (Ida) samuli@valkama.media tirkkonen.ida@gmail.com arttu@visto.fi

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS

ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS 11.4.2019 ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS Elämänote-tutkimus Pilotti tammikuussa 2019 7 tiedonkerääjää ja 7 haastateltavaa pääkaupunkiseudulla Kutsut, koulutus, käytännöt, haastattelurungot Levitys muihin hankkeisiin

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Lintujen tarkkailua Osallistujat: lastentarhanopettaja ja 6 lasta (Suomi) Lasten ikä: 2v 6kk 4v Lähde: EU CARE-hanke, http://ecec-care.org/

Lisätiedot

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen kuvalista versio 1 3.7.2005 1 0101 LK kasvot 0102 LK jalat 1.EXT. KOULUN PIHA.ELOKUU PÄIVÄ (VIDEONAUHA) Näemme hidastettua videokuvaa. On aurinkoinen

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Tässä esitelmässä Tupakoitsijan näkökulma työpaikkatupakointiin

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Kun nousin pois raitiovaunusta, minun kuusivuotias pikkuveli Timo juoksi minua vasten.

Kun nousin pois raitiovaunusta, minun kuusivuotias pikkuveli Timo juoksi minua vasten. Petra Niskala: Elämä Minä olen Atte. Minä olen seitsemäntoista vuotta vanha ja satakahdeksankymmentäneljä senttimetriä pitkä. Minulla on siniset silmät ja vaaleat hiukset. Se on yksinkertainen selitys

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet Sisällys Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet 10 1 Tervetuloa! 12 Nyt opiskellaan tutustuminen tervehdykset aakkoset henkilötiedot numerot 0 10 2 Kuka sä oot? 26 Nyt opiskellaan äidinkieli ja

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

SUORAAN VASEN OIKEA TAAKSEPÄIN KÄÄNNY

SUORAAN VASEN OIKEA TAAKSEPÄIN KÄÄNNY Lämmittely Mitä normaalisti ostat kaupasta? Mitä et ikinä osta kaupasta? Mikä on sinulle tärkeää, kun valitset kaupan? Miten valitset? Mihin asioihin kiinnität huomiota? Mitä eroja on Suomen ja sinun kotimaan

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn 0 Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita Vihko 2 Jussi Örn 1 Mikä ja missä? Kysy parilta. Pari vastaa. - Mikä tämä on? - Se on kynä. - Mikä tuo on? - Se on tietokone. Mikä tää on? Mikä toi on? Mikä?

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45 1/19 2/19 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 0 0% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0 0%

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015 Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei, terveyskeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille.

Lisätiedot

Istu hyvin! - tietoa istumisesta ja ergonomiasta

Istu hyvin! - tietoa istumisesta ja ergonomiasta Istu hyvin! - tietoa istumisesta ja ergonomiasta Vinkkejä kalvosarjan käyttöön Kalvosarjassa käsitellään istumisen määrää ja hyvää istumisergonomiaa. Kalvosarjan sisältö sopii alakoulun 5. 6. luokille

Lisätiedot