Universidad politécnica de Madrid

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Universidad politécnica de Madrid 2011-2012"

Transkriptio

1 Vaihtoopiskeluraportti Robert Nawfal (lukuvuosi) Universidad politécnica de Madrid Biolääketieteen tekniikkaa Madridissa Madrid, Espanja

2 ESIPUHE Opinnot Madridissa ovat takanapäin ja on aika siirtää tietoa mahtavista kokemuksista seuraaville. Tässä raportissa kerron paljon asian vierestä, mutta kiireisen lukijan helpottamiseksi olen pyrkinyt jäsentelemään tekstiä hieman siten, että kappaleen yllä oleviin kysymyksiin on vastattu aina kyseisessä kappaleessa. Jos jostain syystä joihinkin kysymyksiin ei vastausta tunnu löytyvän tai muuten vaan kaipaatte lisätietoa, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä minuun ja kerron parhaan tietoni mukaan lisää. (toimii varmaan pitempään kuin sillä teen parhaillaan diplomityötäni). Haluan heti alkuun tuoda esille, että en kuvaa normaalia ERASMUS opiskelijan koulunkäyntiä, sillä osallistuin Master tason luennoille iltaisin, eikä paikalla ollut muita ERASMUS opiskelijoita. Raportissa on paljon kuvia, sillä otin niitä pitkin vuotta raporttia kirjoitellen. Kuvat eivät ehkä ole valokuvauksellisia, mutta toivottavasti informatiivisia.

3 AAMUUSVAN HÄLVENNYSTÄ TTY:n hakuprosessi sekä KVtoimiston ja POPin sivujen tarjoama info. Lopullisen hyväksymisen saanti kohdekorkeakoulusta, tapa ja ajankohta Lukukauden/lukukausien ajankohdat (päivämäärät) eli milloin saavuit ja lähdit Oliko ennakkoon kohteesta saatavilla tietoa riittävästi? Millaista tietoa jäit kaipaamaan? Mahdolliset tästä aiheutuneet ongelmat. Sitten itse asiaan. Itse hakuprosessi oli täysin TTY:n vaihtotoimiston ohjeiden mukainen joten en ota siihen enempää kantaa, kuin että paperien kasaamiseen kannattaa varata ainakin kuukausi aikaa ja jos tarvitsee kielisertifikaatin niin kannattaa koepäivät ja paikkakunnat selvittää muutamaa kuukautta aiemmin. Laitoin liitteisiin listan kurssien koodeista (vain biolääketieteen tekniikan kurssit), jotta hakuprosessin kurssivastaavuudet helpottuisi. Itse hain Universidad politecnica de Madridin (UPM) yliopistoon opiskelemaan, sillä se oli käsittääkseni ainoa koulu Madridissa, jossa tarjottiin Biolääketieteen tekniikkaa tutkintona (myöhemmin minulle selvisi, että myös Universidad Complutense tarjoaa jotain vastaavaa, mutta eri nimellä). UPM:ään riittää kielitodistus espanjan opettajalta. Sain lopullisen hyväksynnän yliopistosta ( ) sähköpostitse. Kurssitarjonta biolääketieteen tutkinnossa oli erittäin mielenkiintoinen. Onnistuin kaivamaan internetistä (http://ctb.upm.es/docencia/) tutkinnon kurssikuvaukset (ks. Liite kurssikuvaukset IBM) ja olin aivan innoissani. Lähdin siis opiskelemaan Master tutkinnon kursseja, jotka poikkesivat täysin perinteisestä vaihtoopiskelijan kurssivalikoimasta. Tärkein pointti on, että Master tason tutkinto espanjassa on usein iltaluentoja, sillä suurin osa tutkinnon suorittajista on työssäkäyviä, eli varsinaiset ERASMUS bileet voi unohtaa tässä porukassa, mutta hauskaa oli meilläkin. Tässä kohtaa haluan kehottaa, että kannattaa heti alussa ottaa yhteystietoja muilta opiskelijoilta (varsinkin espanjaa puhuvilta), sillä tiedon kulku opettajilta opiskelijoille oli aika auttavaista internetin välityksellä (ainakin Master ohjelmaa koskien). Löysin itseni enemmän kuin usein seisomassa tyhjän luokan ovensuulla, koska en tiennyt että luennot alkavatkin vasta kahden viikon päästä, minkä kuulin luokkakavereiltani. Luulen, että ongelma ei ole niin suuri jos osallistuu päiväluennoille muun massan mukana, kurssilista (http://www4.etsit.upm.es/asignaturas/eindice_asig_bio.htm). Ehkä tässä vaiheessa, jos avasit edellisen linkin, huomasit että tutkinto on jaettu viiteen vuoteen. On kenties tarpeellista selventää Espanjan tutkintorakennetta hieman. Eli nämä niin sanotut normaalin tutkinnon kurssit kestävät viisi vuotta, jonka jälkeen he saavat insinöörin tutkinnon (esim. Ingenieria de Telecommnicación) ja sen jälkeen voi halutessaan jatkaa 12 vuoden Master vaiheeseen (kesto vaihtelee aloittain, trendi on pyrkiä tiivistämään Masterin yhteen vuoteen). Älkää kysykö mitä tapahtui Bologna suunnitelmalle yritin hieman selvittää asiaa ja

4 ystävättäreni mukaan ennen Espanjassakin oli käytössä 3+2 systeemi, joka käsittääkseni on uuden Bologna suunnitelman mukainen, mutta he vaihtoivat systeemiä muutama vuosi taaksepäin. En osaa sanoa mitä tuo heidän ingeniero nyt vastaisi, mutta kai se lähempänä diplomiinsinööriä on kuin kandidaattia. Anyway, itse siis osallistuin Master tason iltakursseille. Ennen kuin päästään paikan päälle niin mielestäni on tarpeellista lyhyesti selventää koulun rakennetta, sillä laitokset ovat aika hajanaisesti sijoittuneet ympäri Madridia (kannattaa tarkistaa luentorakennuksen sijainti, ennen kuin hankkii kämppää, siitä myöhemmin lisää). Eli Itse UPM:n alla toimii pitkä lista kouluja (esim. Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Telecomunicacion= E.T.S.I.T ks. Liite UPM structure), joiden alla toimii laitoksia (Departamentos, esim ETC Electromagnetismo y teoría de circuitos). Lisäksi on erillisiä tutkimuskeskuksia kuten (CTB, centro de tecnologia biomedica ks. kuva). Huomaa liitteessä UPM Structure, että jokainen campus sijaitsee fyysisesti ja etenkin ajallisesti varsin kaukana toisistaan. Ei ehkä ole hyvä idea valita kahta kurssia eri campuksilta heti peräjälkeen. CTB, Centro de Tecnologia Biomedica, Campus Montegancedo (kaukana) Lukukausi täällä kestää normaalisti kesäkuun loppuun asti ainakin virallisesti (katso liite, lukukausikalenteri), mutta meidän kokeet yhtä lukuun ottamatta olivat kyllä jo kesäkuun alussa ohi. Päivitetty versio lukukausi kalenterista ilmestyi nettisivuille harvinaisen myöhään, muistaakseni joskus syyskuun alussa, hieman ennen kuin lähdin (http://www.etsit.upm.es/). En muista tarkemmin mistä tuon sivuston syövereistä kalenterin kaivoin voi olla, että se oli myös paikallisella Moodle sivulla ( ).

5 Tässä kohtaa täytyy mainita, että oli todella vaikeaa: A saada tarkkaa tietoa kursseista tai B saada kehenkään yhteyttä etukäteen, joten koitan helpottaa hieman näitä ongelmia. Ja lohdutukseksi voin sanoa, että stressiä lukuun ottamatta se ei haittaa, kaikki kyllä järjestyy kun pääsee paikan päälle. Helpotuksia: A katso liite kurssikuvaukset IBM ja kurssikuvaukset Plan 94 (kohdassa informacion adicional) B ERASMUS toimisto: Emilie Roussel Oficina International: Biolääketieteen tekniikan laitoksen sihteeri: Cristina Heath (Eivät tiedä CBT:n kursseista mitään kvtoimistossa.) CBT laitoksen pomo: "Enrique J. Gomez" PAIKAN PÄÄLLÄ Vastaanotto ja opintojen alkua tutorointijärjestelyt, orientaatio, kielikurssit ennen Kun vihdoin saavuin Madridiin , lähdin sitä seuraavana päivänä käymään USA:ssa Bostonissa alan konferenssissa, josta palasin uutta intoa täynnä Madridiin. Koulun varsinainen avoimien ovien päivä on syyskuun puolessa välissä, meidän tapauksessa kyseessä oli maanantai ( ). Metro on kaikkein helpoin tapa päästä perille. Nyt seuraa ehkä hieman liiankin juurta jaksaen selostus perille pääsystä ja julkisen liikenteen kuukausikortista, mutta kenties se on jollekin tarpeen. Eli siis Madridiin päästyäsi kannattaa etsiä lähin metro asema (ks. Liite metrokartta) Kun pääset metroon niin circular linja (väri harmaa, nro 6) menee ciudad universitario pysäkille, joka on tämä pääyliopistojen keskittymä länsi Madridissa. Metrosta ulos tultaessa näkymä on tällainen (ks. Kuva alla). Tämän kadun päähän ja löydät edestäsi kampuksen keskiympyrän.

6 Kyseinen liikenneympyrä on lähes tulkoon kampusalueen keskellä eikä sitä voi missata. Tämä liikenne ympyrä on aika hyvä maamerkki ja yllättävää kyllä myös yleinen torstaiillan vietto paikka (torstai on paikallinen opiskelijabile päivä). Hieman etuoikealla kaartaen löytyi jo ensimmäisen kerran ETSI Telecommunicacion opaskyltti (ks. seuraava kuva) ja se pieni hiipivä epäilys siitä, että löytääköhän sitä ikinä perille, alkoi laantua. Kyltti oli hämmästyttävän huonossa kunnossa ja tekstiä hätinä erotti. Opaskyltin suuntaan ovaalin idän puoleista suoraa (ks. kampuskarttaliite) jatkoin kohti kouluani ja suoran varrella oli kampuksen urheilukentät.

7 Urheilukenttiä oli muutama, muistaakseni kaksi kenttää amerikkalaiselle jalkapallolle, pari koriskenttää, pari häkki/minifutiskenttää ja ainakin yksi iso normaali jalkapallokenttä Amerikkalaisen jalkapallon peliviheriö. En kuvailisi espanjalaisia ylipäänsä kovinkaan urheilulliseksi kansaksi, mutta näillä kentillä tohinaa riittää kyllä aamuvarhaisesta asti. Itse en kenttiä kokeillut kertaakaan, sillä asuin aika kaukana keskustasta ja urheilin lähempänä kotia.

8 Normaalin jalkapallon pelikenttä Kentillä on jonkinmoinen varaussysteemi internetissä, mutta koska en kenttiä käyttänyt en osaa siitä kertoa hirveästi enempää, ehkä täältä löytyy lisätietoa: Kutakuinkin tämän jälkimmäisen jalkapallokentän kohdalta kääntyy oikealle ylämäkeen ETSIT laitoksen kapea tie ja sitten ollaankin jo perillä.

9 Avoimien ovien päivä käsittääkseni järjestetään aina samassa salissa eli Edificio A Sala de Juntas, eli pääovista sisään (ks. kuva alla ETSIT) ja muistaakseni infotiskin jälkeen vasemmalle ja portaat puoleen väliin ylös ja käytävä oikealle ja MELKEIN päähän asti ja vasuri ja olet ovella, kenties hyvä idea kysyä myös info tiskiltä, osaavat auttavasti englantiakin, mut jos ei muuta nii Sala de Juntas, por favor? ja taas matka jatkuu. E.T.S.I.T, Escuela Tecnica Superior de Ingenieria de Telecommunicacion Orientaatio päivä oli aika typistetty, tunnin alku meeting ja info kansio ja se oli siinä. Tavattiin kvtoimiston johtaja (Alberto Almendra) ja kimppu tutoreita joita en sen koommin nähnyt, koska kävin iltaluennoilla, mitä nyt satunnaisesti kirjastossa (tämäkin lienee toisin päiväluennolla käyvien osalta). Eli Open door day ei todellakaan tarjonnut paljon muuta hyödyllistä, kuin kampuksen kartan (ks.liite). Odotin todella, että olisimme kiertäneet laitoksia tai edes kaunista kampusta hieman ja kuullut jotain jorinaa koulun historiasta tai edes laitosten nimet, mutta forget it. Eli tutorointi järjestelyt olivat ihan hyvin järjestetty, mutta aika suppeat. Oma henkilökohtainen tutori oli todella mukava (Ines Ortega), mutta ei oikein osannut kertoa mitään Master tason kursseista, koska oli itse perustutkinto opiskelija (jälleen päiväkurssilaisille varmasti hyödyllinen tietolähde), joten tyydyin kysymään häneltä mistä saan lukollisen kaapin avaimen (käytävillä henk. Koht lokeroita). Ks. Delegacion de alumnos / taquillas = opiskelija järjestö/ lokerikot. Heidän nettisivuilleen ilmestyy vuoden alussa taquillas tms. linkki josta voi tulostaa paperin mikä pitää viedä heidän toimistoon (Edificio A, kellarikerros, pääovesta sisään ja suoraa ekoille pikku portaille asti ja niiden vasemmalta alakertaan. Käytävä oikealla.) Pikku panttia vastaan (8 ) saa lukollisen kaapin käyttöön. Samaiselta käytävältä löytyy ns. killat eli opiskelijajärjestöt. Tarjonta on aika suppea verrattuna TTY:n

10 mahtipontiseen järjestökatraaseen, mutta on heilläkin muutama järjestö (mm. urheilua, teatteria, radio ja elektroniikka kerhoa). Meidän vuosikurssi aloitti myös biolääketieteen tekniikan järjestön (BiomETSIT, ota yhteyttä, Rodolfo maestre joka on vielä huonetta vailla, mutta aktiivinen. Sivumainintana vielä tuosta paikallisesta julkisen liikenteen matkakortista sen verran, että Madridissa on nuorille (muistaakseni alle 24v) erillinen Abono Joven (ks. kuva), jota pitää anoa etukäteen (kestää ainakin pari viikkoa kuulemma ennen kuin sen saa) ja sitten on tietysti normaali matkakortti aikuisille. Pelkkä lipareen teko onnistuu jokaisella tobaco kioskilla (estanco), ja se maksoi muistaakseni 3,50 ja tietysti tuo passikuva on tarpeen. Sitten pitää erikseen ostaa tuo sektori kortti (esim. B3C1), joka on se varsinainen matkakorttiosa, jossa on magneettiraita. Hinnat vaihtelee 2090 riippuen kuinka pitkälle haluaa että kortti ulottuu, omani maksoi 71 /kk koska menin Alcala de Henaresiin asti (n.20km) Madridista, mutta hintoja nostettiin aika lailla seuraavalle vuodelle (laman vaikutuksesta). Lisää infoa, aikatauluja ja hintoja löytyy: Abono = matkakortti, nuorten versio ja normaali. Ai niin, ne kielikurssit. En osaa niistä kertoa oikeastaan kovin paljoa sillä en niille osallistunut. Olin opiskellut jo kaksi vuotta espanjaa ennen kuin menin Madridiin ja olin harjoitellut ahkerasti. Nuo kielikurssit olivat muistaakseni aika hintavia (n.300 ), joten päätin etten niitä tarvitse ja sen sijaan höpöttelin luokkakavereiden kanssa. Kurssi kesti intensiiviset kaksi viikkoa ja se alkoi hieman ennen lukukauden alkua. Joten jos sille mielii osallistua niin kannattaa olla kaksi viikkoa ennen lukukauden alkua paikan päällä. OPISKELU Suoritetut opinnot ja niiden taso, opintojen ohjaus, tenttijärjestelyt (Tämä tieto tulee olla kaikissa raporteissa) välineet, Asian ytimeen, tai sivujuoneen riippuen kenenkin tavoitteista. Itselläni oli täysin selvä päätös jo ennen lähtöä, että vähemmän bileitä ja enemmän opiskelua. Mielestäni tutkintoni kaipasi kipeästi sisältöä ja sitä täältä nyt oli tultu hakemaan. Eli valitsin kurssini, kiinnostuksen mukaan, mutta kuitenkin vain ainoastaan yhden ohjelman sisältä, ettei tulisi ongelmia luentopaikan vaihdoksissa jne. eli

11 ks. liitteestä MIBTimetable kurssien lyhenteet ja ajat, huomaa aina sarakkeessa yllä oleva paikka ETSIT / ETSII (industriales koulu esim. biomecanics kurssi) tms ovat fyysisesti kaukana toisistaan. Itse valitsin hieman vähemmän kursseja kuin keskiverto espanjalainen, koska tiesin että kielen kanssa tulee ongelmia ja koska halusin tehdä kurssit hyvin. Alkujaan minulla oli valittuna huomattavasti enemmän kursseja, koska kuulin että niitä on helpompi jättää pois kuin valita myöhemmin lisää, mutta ainakaan Master ohjelmassa ei kumpaankaan suuntaan ollut ongelmia, en tiedä sitten aamukursseista. Tässä kohtaa ehkä on syytä huomauttaa, että tuo Master ohjelma oli muutenkin aika erillinen kokonaisuus. Oma sihteeri, oma ohjelman johtaja ja niin edelleen... vaihtotoimisto ei ollut yhteydessä juuri ollenkaan eikä tietoinen ohjelman sisällöstä, että kenties Master ohjelmassa ollaan joustavampia kuin ingeniero ohjelmassa. Keskiverto espanjalainen suorittaa noin 67 kurssia per lukukausi eli noin 1214 per lukuvuosi. Minä suoritin 9 kurssia ja mielestäni siinä oli aivan tarpeeksi töitä. Tässä kohtaa sellainen varoituksen sana, että espanjalaisilla on sellainen käsitys, että mitä huonompia arvosanoja koulusta saa, sen kovempi on koulun taso (ehkä hieman karrikoiden). Olen aika vakuuttunut siitä, että tämä osittain johtaa siihen, että opettajat antavat aivan liikaa töitä opiskelijoille. Asiaan varmasti vaikuttaa myös se, että työntekoni oli hitaampaa kieliongelmien takia. Mielestäni kursseista puolessa joihin osallistuin ei ollut kovin realistisesti arvioitu työtunteja opintopisteiden mukaan. Mikä taas johti siihen, että kuulin ainakin neljältä opiskelijalta sanat: "Kopion ja liitin..." loput voitte päätellä itse. En haluasi yleistää, mutta kovasti epäilen, että ongelma ei ole pelkästään näiden neljän opiskelijan. Samantapaista huhua kuulin kokeessa lunttaamisesta. Itse luennot ja harjoitukset olivat hyvin samantapaisia kuin TTY:llä. Power point slidejä ja tietokoneharjoituksia. Joidenkin opettajien puheesta oli todella vaikea saada selvää, mutta kyllä siihenkin tottuu. Tässä taas iso HUOMAUTUS! LUENNOT OLIVAT ESPANJAKSI!!! Kurssikuvauksessa lukee spanish/english tämä tarkoitti usein sitä, että ensimmäisellä luennolla opettaja kysyi, että ymmärtivätkö kaikki espanjaa (tai sitten ei kysynyt), ja jos vastalauseita ei kuulunut, alkoi espanjaa liukumaan salaman nopeasti opettajan sanelemana. Aluksi en luonnollisesti ymmärtänyt, kuin joka kolmannen sanan, mutta onneksi pystyin seuraamaan luentokalvoja, jotka usein olivat englanniksi. Eräs tietty opettaja (Jose Javier Serrano Olmedo) oli ihan mahdoton, mutta myöhemmin kun kysyin EteläAmerikkalaisilta vaihtoopiskelijoilta (äidinkieli espanja), niin eivät hekään häntä hyvin ymmärtäneet, joten samassa veneessä oltiin. Luokkahuone jossa olimme oli huonosti ilmastoitu, joten kuuma oli. Sama ongelma tietokoneluokassa (ks. Kuva alla). Tietokoneet olivat hieman vanhempia kuin meillä TTY:llä, mutta ajoivat ohjelmat ihan muitta mutkitta (MATLAB, simulink, Labwiev jne.).

12 Tietokonluokka, Edificio B. Tentti oli tyypillisesti paperitentti, jossa oli sekaisin esseekysymyksiä ja monivalintoja sekä lyhyitä kyssäreitä. Kokeet eivät olleet mitenkään erityisen vaikeita, ihan mielestäni hyviä tenttejä, ei mitään nippeli kysymyksiä vaan asian ytimestä. Opetuksen taso ylipäätään tyydytti erinomaisesti. Olin hirveän tyytyväinen oppimaani, sain mielestäni sopivan annoksen käytännön tietokoneharjoituksia, raportin kirjoittamista ja teoriaa. Olisin hieman kaivannut käytännön elektroniikan kursseja, mutta niitä ilmeisesti on tarjolla myöhemmin ohjelmassa. Opettajat ylipäänsä olivat aika päteviä asiassaan ja kaikista parasta, että useimmilla kursseilla opettajat olivat aina läsnä. Heiltä pystyi kyllä helposti kysymään niin paljon kuin vain jaksoi kuunnella ja yleensä vastaus tuli ymmärrettävässä muodossa. Lähes kaikki opettajat ja opiskelijat kyllä ymmärtivät englantia, joten kommunikaatio ei siihen suuntaan ollut ongelma, jos sanaa ei espanjaksi osannut niin vähän englantia sekaan ja valmista tuli. Opiskelijat ylipäänsä olivat tosi mukavia, auttavaisia ja läheisiä kuten espanjalaiset ylipäänsä, heidän kanssa tulee kyllä helposti toimeen, jos vaan uskaltaa suunsa avata. Kannattaa olla reipas ja yrittää puhua sen minkä osaa. Sain sellaisen käsityksen karkeasti sanoen, että mitä enemmän puhut niin sen mukavampi tyyppi olet. Eli tässä kohtaa kannattaa suomalaisen kyllä panostaa. Alla olevassa kuvassa on Industriales koulun pienen kirjaston lukupöytä. Näky oli tyypillinen kaikissa kirjastoissa. Yllin kyllin pöytää rivissä ja penkit kahden puolen sekä keskellä valo ja sähköpistorasia tietokoneelle tms. Nämä pöydät täyttyvät varsinkin tammikuun ajaksi, sillä tammi helmikuussa on koekuukausi, toinen koekausi on kesäkuussa, kuten aiemmin mainitsin. Näinä aikoina kirjastosta oli vaikea löytää edes yhtä vapaata paikkaa.

13 Kirjastopöytä opiskelua varten. Kirjastossa (Telecommunicaciones) on myös pieniä ryhmätyösaleja, joita pystyi varaamaan käyttöönsä. Lounasaikaan (klo 1315) lukusalit tyhjenee väliaikaisesti. Tästä tulikin mieleeni, että Espanja on varsinainen kleptomaanien kotimaa. Itse en kertaakaan jättänyt tietokonettani lounaan ajaksi kirjastoon. Vaikkakin ystäväni sanoivat, että yliopistossa on hieman fiksumpaa väkeä, eikä tavarat häviä ihan niin herkästi kuin julkisella paikalla, neuvoisin jokaista sinisilmäistä suomalaista pitämään visusti tavarat mukanaan, takkia myöten. Tätä tarkoitusta varten ne lukolliset kaapit käytävillä ovat käteviä. Minulta ei vuoden aikana onneksi viety mitään, mutta kiitos kuuluu tyttöystävälleni (paikallinen), joka minut pelotteli hyvin. Koulussa oli todella mukava ilmapiiri, opiskelijat olivat keskimäärin hieman nuorempia (ei asevelvollisuuden aiheuttamaa välivuotta), joten vitsit eivät aina ihan osuneet minun huumorintajuuni, mutta siitä huolimatta sopivan huoleton ja hauska koulu oli. Ruokalan kohdalla täytyy todeta, että tuli toinen pieni pettymys (ensimmäinen oli ilmastointi), koulun tarjoama ruoka oli kyllä ihan kohtalaisen hyvää ja muutaman annoksen variaatiokin löytyi, hintakin oli ihan ok (45 euroa, vedellä), mutta koska TTY:llä olen tottunut niin hyvään ja monipuoliseen ruokavalikoimaan, oli ruokailu ylipäänsä UPM:ssä hieman pettymys. Tyypillinen annos koostui siis (ks.kuva): 1.lautanen (risotto/paella/salaatti tms.) 2.lautanen (paistettua lihaa/kanaa paneroituna) & jälkiruoka (vanukas/leivos/hedelmä/jogurtti/ salaatti) extra: juoma

14 Leipä oli yleensä ilmainen ja kohtalaisen hyvää, juoma oli yleensä extraa n. euron (vesi ilmainen ja hyvän laatuinen). Madridissa on muuten todella hyvän laatuinen johtovesi, en huomannut mitään eroa Tampereen johtoveteen, tätä asiaa ei opi arvostamaan ennen kuin käy EteläEspanjassa. Espanjassa on hyvin yleistä tuoda omat eväät rasiassa mukana. Ruokalan (ETSITkoulu) alaosassa olikin yksi tai kaksi mikroaaltouunia, joiden eteen muodostui kärsimättömän näköinen jono aina lounasaikaan odottamaan lämmitysvuoroaan. Ensimmäisen päivän kippolounas, saattaa olla hyvä idea.

15 Seuraavaksi aion kertoa lyhyesti BiomETSIT ainekerhosta, jonka perustimme. Kuten aiemmin mainitsin Espanjan ainekerho katras ei ole kovin mittava, joten päätimme perustaa lääketieteen tekniikan ainekerhon BiomETSIT nimellä, lisää infoa: https://www.facebook.com/biometsit. Teimme kaksi yritys vierailua. Alla olevassa kuvassa kävimme GMV nimisessä yrityksessä, jonka lippulaiva oli etä potilasjärjestelmä ja virtuaalinen kirurgi leikkaus systeemi. Vierailu oli erittäin mielenkiintoinen ja kuten kuvasta näkyy osannotto oli varsin runsas ja vastaanotto aulis. Toinen vierailumme oli paikalliseen valtion tieteen tutkimuslaitokseen eli CSIC (Consejo superior de Investigaciones Cientificas, Siellä näimme mm. exoskeletonin kehitystyötä ja vammaisten liikeapujärjestelmiä sekä keinotuntosensori sovelluksia. Tälle vierailulle ei ilmoittautunut niin moni eikä kyllä olisi mahtunutkaan, sillä järjestimme sen hieman ennen tenttikautta (ei ehkä hyvä idea).

16 KÄMPÄN HANKINTAA Asunnon hankinta, asuminen ja sen taso ja vaihtoehdot yleensä Asunnon hankinnasta osaan kertoa valitettavan vähän, sillä tyttöystäväni oli järjestänyt minulle jo vuokraasunnon kun saavuin. Sen verran voin kuitenkin kertoa, että joka aamu lukukauden alussa, kun ohitin keskiliikenneympyrän, oli tämä tiiliseinä täynnä ilmoituksia asunnoista, lähellä ja kaukaa keskustasta luonnollisesti eri hintaluokissa.

17 ELÄMINEN Elinkustannukset rahoitusjärjestelyt, pankkijärjestelmä Espanjassa on eläminen hieman keskivertoa halvempaa, kuin Suomessa. Ruoka ja syöminen on arviolta noin 20% halvempaa. Etenkin ravintolassa syöminen on huomattavasti halvempaa. Hyvän menun voi saada jo 1013 eurolla ja menuun siis sisältyy aina 1. & 2. lautanen ja jälkiruoka sekä usein ruokaviini. Madridissa on erittäin paljon hyviä ravintoloita (Mama Dolores), mutta paljon enemmän huonoja ravintoloita (Lay Down ja Arroceria restaurante Denpa ihan ryöstö). Ne viisi kertaa kun kävin Madridissa ravintolassa niin vain yksi ravintola on vierailun arvoinen, jutun pointti on, että kannattaa kysellä ja kurkkia internetistä ihmisten mielipiteitä jos haluaa mukavan ja maukkaan illalliselämyksen. Lisäksi täytyy mainita, että Alcala de Henares loisti tapaksillaan, siellä ilmeisesti kilpailu on niin kovaa että tapakset ovat yleensä isoja ja edullisia. Erikoismaininnan ansaitsee myös Nuevos ministerios junaaseman kebab paikka (burger kingin vieressä), muistaakseni ke tai to heillä oli tarjous, jolloin kebabit sai puoleen hintaan tms. ja ne olivat aika maukkaita. Avasin paikalisen pannkkitilin BBVA (bbva.es) pankkiin, koska heiltä sai tilin ilman kuukausimaksuja (alle 27v asti) ja koska ystäväni kehui heidän palveluitaan. Pankkijärjestelmä toimi ihan kohtalaisesti, kun sain nettipankkitunnukset niin pystyin seuraamaan pankkitiliäni kotoa käsin ihan kuin Suomessakin. Pankkikortin maksumahdollisuudet olivat tosin huomattavasti rajallisemmat kuin Suomessa, loppujen lopuksi päädyin kantamaan 50 euron seteliä ja muutamaa vitosen seteliä lähes aina mukana, sillä paikallisellakaan kortilla ei tosiaankaan voinut maksaa lähes missään. Bussikuskille ei muuten kannata tarjota yli vitosen seteliä, sillä vaihtokassa on ilmeisesti turvallisuussyistä pidetty pienenä ja tästä syystä jäin pari kertaa bussin kyytiä vaille kunnes sain vaihtorahaa. Käsitykseni mukaan Euroopan sisällä pankkisiirrot ovat ilmaisia (kysyin OP:sta), mutta itse päädyin kuljettamaan tonnin nippua käteistä sen muutaman kerran kun kävin Suomessa satsaamassa. Arviolta noin 2500 tais mennä elämiseen ja matkailuun (ei vuokria).

18 Maan kieli, kulttuuri ja tavat Positiiviset yllätykset ja mahdolliset vastoinkäymiset (esim. viisumin hankinta, paikallinen byrokratia) Vapaaaika Espanjan kieli sinällään on mielestäni kohtalaisen helppo kieli omaksua varsinkin jos on hieman pohjaa englannista. Monet englannin kielen sanat jotka loppuvat tion kääntyvät espanjaksi lähes suoraan mutta päätteellä ción (esim. Telecommunicación= Telecommunication jne.) yllättävän paljon yhtäläisyyksiä löytyi myös suomen kielen kanssa (kenties lainasanoja). Espanjan kielen helppous on myös siinä, että se lausutaan aivan kuten kirjoitetaan ja ennen kaikkea puhekielessä käytetään samoja sanoja kuin kirja kielessä, eikä minä sana vaihdu puhekielessä mä sanaan tms. Se vaikea osa tulee mielestäni puheen nopeudesta, varsinkin Madridilaiset puhuvat nopeasti ja sanojen välejä on vaikea erottaa, pikku hiljaa siihen tottuu. Eräs alussa aika huvittava seikka oli espanjan kielessä eräs yleinen suhuäänne (ce, ci, za jne.), joka kuulostaa ihan suomen kielen ässä vikaiselta. Kulttuuri oli aika erilaista kuin Suomessa, monellakin tapaa. Ensinnäkin Espanja on yksi Euroopan vanhimmista maista ja siellä vuosisadat näkyvät historiallisina rakennuksina ja kuningaskuntien vaikutusvallan merkkeinä sekä traditioina. Itse kävin ainoastaan Pradon museossa ja kuninkaan linnassa (Palacio Real), ne olivat todella näkemisen arvoisia. Madridin joki on todella kiva nähdä suosittelen

19 Madridin turistitoimiston ilmaista Madrid rio by bicycle opaskierrosta (ilman omaa pyörää 5 pyörä vuokra): vgnextfmt=default&vgnextoid=8bc vgnvcm c205a0ar CRD&vgnextchannel=542c565133f1b210VgnVCM c205a0aRCRD&idio ma=es&idiomaprevio=es Edellinen sivusto: on todella hyödyllinen muutenkin, kun on paikan päällä. Se on aika sekava, mutta sieltä löytyy tietoa turistitoimistoista roskien kierrätykseen. Zaragozan kaupungin keskusta ja sen linna kompleksi on myös todella kaunis ja näkemisen arvoinen. Koska asuin lähellä Alcala de Henaresiä, Miguel de Cervantes Saavedran kotikaupunkia (Don Quijoten kirjoittaja), sain paljon kokemuksia paikallisesta kulttuurista. Alcala on aika vilkas kulttuurielämältään, joka kuukausi oli tapahtumia (esim. keskiaikaiset markkinat = mercado medieval), täältä löytyy lisää infoa tapahtumista: Hieman yöelämästä, Madrid on todella iso kaupunki ja kohtalaisen monimutkainen ja samalla mielenkiintoinen. Madridista löytyy aivan varmasti illanviettopaikka jokaisen makuun kunhan vaan tietää mitä etsii. Itse kävin valitettavan vähän paikallisissa tanssipaikoissa, kävin vain Sala de Sol:ssa joka oli ei main stream musiikki paikka ja meno oli aika rentoa/ alternativea. Kävimme myös eräässä pienemmässä diskossa, jonka nimi ei muistu mieleen, mutta se sijaitsi Latinalais korttelissa, jossa sijaitsee paljon muitakin diskoja. Latinalais kortteli on käsittääksein yksi alueista joihin kannattaa suunnata jos haluaa pitää hauskaa. Paras paikka mielestäni oli Alcalassa nimeltään Casco Antiguo (alkuillasta tulee salsaa/latinalaismusiikkia ja kello vaihtuu main stream musiikkiin), siellä menoa riittää ja ilta on aina hyvin järjestetty ja paikka on siisti. Espanjalaiset menevät baariin sisälle kun suomalaiset normaalisti lähtevät jo kotiin. Paikalliset baarit ovat monesti auki aamu kuuteen tai seitsemään, joten sisälle ei välttämättä ole vielä keskiyölläkään hirveä kiire, normaalisti noin yhden puoli kahden aikaan menimme sisään baariin. Baarista tullessa monesti aamu kuuden aikaan poiketaan aamiasella kadun kulman kuppilassa (Churros munkkitankoja suklaan kera) ja sitten kotiin lepäämään. Matkailusta en tähän dokumenttiin liitä enempää, koska se venyisi aivan liian pitkäksi, joten matkailusta kiinnostuneet, ottakaa ihmeessä yhteyttä niin kerron enemmän. Matkaeväitä seuraaville lähtijöille Jos muuttaa itse Madridiin niin ei vapaaajan viettämisestä kannata murehtia, Madrid on pullollaan vaihtoehtoja, mutta tässä muutama esimerkki: Jalkapalloottelu Santiago Bernabeu stadionilla, piknik päivä Retiro parkissa ja polkuveneet sekä jäätelö kombo, Parque de Atracciones (huvipuisto)

20 Pik nik luokkatovereiden kanssa, ei tosin retiro parkissa vaan koulun pihassa. Vielä yksi rahan arvoinen vihje kaikille Madridiin menijöille, Madridista löytyy Cash Converters ketju joka muuttaa vanhat esineesi rahaksi eli toisin sanoen myy käytettyä tavaraa. En missään nimessä suosittele myymään tavaroitasi täällä kun lähdet (ottavat välistä aika lailla palkkiota), mutta saapuessa paikka on erinomainen elektroniikan ja kotitalouslaitteiden sun muun tykötarpeen hankintaan. Laatuhinta suhde on mielestäni todella hyvä ja kaikilla laitteilla on vuoden takuu. Lisää infoa ja osoitteet:

21 Kaiken kaikkiaan vuosi Espanjassa oli vallan mainio. Espanjasta löytyi paljon pikkuseikkoja, jotka olivat ärsyttävän huonosti järjestetty tai valmistettu, mutta ne eivät paljoa nakertaneet mahtavaa kokonaiskuvaa. Espanja on todellakin paikka nauttia elämästä. Espanjalaiset ylipäätään nauttivat elämisestä huomattavasti enemmän, he käyvät ulkona syömässä ja tanssimassa tai teatterissa säännöllisesti. Omaan osuuteeni Espanjassa olen erittäin tyytyväinen sain suorittettua mielestäni sopivan määrän kursseja keskitasoa paremmilla arvosanoilla ja tunnen, että sain sisältöä tutkintooni, mikä oli alunperinkin tarkoituksena. Töitä piti tehdä todella paljon koulutehtävien suorittamiseksi, mutta ehtii sitä niiden lomassa nautiskellakin ihan sopivasti. Kokokaisuudessa kokemus oli sanoin kuvaamattoman antoisa ja espanjan kielikin tarttui tosi hyvin.

22 Liitteet: Lukukausi kalenteri Koepäivät Kurssikuvaukset IBM Kurssilista= Listado de asignaturas Kurssikuvaukset Plan 94 UPM structure Kampus kartta Metrokartta Student guide Lukujärjestys IBM tutkintoon Opettajien yhteystiedot= Tabla de professores MIB timetable

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Pidät nyt käsissäsi seitsemännettä koostetta Vaasan yliopiston vaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemuksista. Kirjaseen on koottu akateemisen vuoden 2003 2004 vaihtokertomuksia,

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä kymmenennessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2006-2007 esitellään

Lisätiedot

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Nimi: Arto Teräs Sähköposti: ajt@iki.fi Postiosoite: Vanha Viertotie 14 A 4, 00350 Helsinki Koulutusohjelma: Tietotekniikka Kohdeyliopisto: Kanazawa University,

Lisätiedot

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi!

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi! Käsissäsi on kolmas kooste Vaasan yliopiston opiskelijoiden kokemuksista vaihtoajalta. Tämä kirjanen sisältää kertomuksia akateemiselta vuodelta 2000-2001, ja mukana on 41 korkeakoulua 17 eri maasta. Tarinat

Lisätiedot

Universität zu Köln Kevätlukukausi (Sommersemester) 2012

Universität zu Köln Kevätlukukausi (Sommersemester) 2012 Universität zu Köln Kevätlukukausi (Sommersemester) 2012 k95057 1. Valmistautuminen vaihtoon Ennen lähtöä Sain ensimmäisen sähköpostin Kölnin yliopistolta jo huhtikuun puolivälissä 2011 eli noin kuukausi

Lisätiedot

Pääkirjoitus Salli Rantanen. Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää. Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja

Pääkirjoitus Salli Rantanen. Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää. Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja 1 3 Pääkirjoitus Salli Rantanen Wirike 2/2012 4 6 7 11 14 17 18 19 21 24 28 31 35 38 2 Puheenjohtajan tervehdys Asta Vainionpää Paluu opiskelijalandiaan, osa 1 Tommi Talja Gallup- näitä matkakohteita Katkolaiset

Lisätiedot

Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista

Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista Vaihtoraportti Tsinghua University, Peking, Kiina Syyslukukausi 2014-2015 Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista AALTO-YLIOPISTO SÄHKÖTEKNIIKAN KORKEAKOULU Jenni Järvenpää,

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Haraholma Noora Kontiola Julius Riekkola Peppiina Yli-Opas Riikka Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Valitsimme Toulouse Business Schoolin vaihtoyliopistoksemme ranskan kulttuuria ja kieltä

Lisätiedot

Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka. Ville Raatikainen

Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka. Ville Raatikainen Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka Ville Raatikainen Hakeminen ja alkujärjestelyt: Olin jo opintojeni alkuvaiheessa miettinyt, että jossain vaiheessa

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

Matkaraportti. Universidad de Chile Facultad de Economía y Negocios

Matkaraportti. Universidad de Chile Facultad de Economía y Negocios Matkaraportti Universidad de Chile Facultad de Economía y Negocios k84292 6.2.2012 1. MIKSI CHILE? Valitsin Chilen maisterivaihtoni kohteeksi useammastakin syystä. Ensinnäkin halusin oppia puhumaan paremmin

Lisätiedot

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Heikki Huotari Oulun yliopisto Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Kesäharjoittelu Telêmaco Borbassa Klabinin paperitehtaalla oli minulle henkilökohtaisesti todella antoisa kokemus. Kirjoittelen

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Matkaraportti. 1. Valmistautuminen vaihtoon

Matkaraportti. 1. Valmistautuminen vaihtoon Matkaraportti k87200 Westfälische Wilhelms-Universität Münster Münster School of Business and Economics (MSBE) Vaihtolukukausi: kesälukukausi (Sommersemester) 2013. 1. Valmistautuminen vaihtoon Vaihtoon

Lisätiedot

K o R K k i r u u v i. 4-2001 TTKY KoRK. KoRKkiruuvi 4-2001

K o R K k i r u u v i. 4-2001 TTKY KoRK. KoRKkiruuvi 4-2001 1 K o R K k i r u u v i 4-2001 TTKY KoRK 2 Pääkirjoitukset Joulu on perinteisesti ihmeiden aikaa. Tutkiskelin Internetistä joulupukkiin liittyviä faktoja ja huomasin, että ihmeiden aika ei totisesti ole

Lisätiedot

Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita

Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita Raportti kyselystä uusille opiskelijoille 2013 Nyyti ry Sisäl tö Johdanto... 1 1 Tulokset... 2 1.1 Vastaajien taustatietoja... 2 1.2 Uusi asuinpaikka ja

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Antti Kulpakko. antti.kulpakko@aalto.fi. Automaatio- ja systeemitekniikka Älykkäät tuotteet. IIT Bombay, Mumbai Intia.

Vaihtoraportti. Antti Kulpakko. antti.kulpakko@aalto.fi. Automaatio- ja systeemitekniikka Älykkäät tuotteet. IIT Bombay, Mumbai Intia. Vaihtoraportti Antti Kulpakko antti.kulpakko@aalto.fi Automaatio- ja systeemitekniikka Älykkäät tuotteet IIT Bombay, Mumbai Intia Syksy 2014 Freemover-vaihto Saa julkaista nettisivuilla yhteystietojen

Lisätiedot

Kevät 2012 UNIVERSITY MATKARAPORTTI OF OTAGO. k90548

Kevät 2012 UNIVERSITY MATKARAPORTTI OF OTAGO. k90548 Kevät 2012 UNIVERSITY OF OTAGO MATKARAPORTTI k90548 Aluksi University of Otago on Uuden-Seelannin vanhin ja maailman eteläisin yliopisto. Tätä kauemmaksi Helsingistä ei oikein voi enää mennä opiskelemaan.

Lisätiedot

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi LAPSUS CALAMI aesculapius.fi RiSLO 1/2014 Pääkirjoitus Taas on pyörähtänyt puoli vuotta ajan rattaassa eteen päin ja on aika julkaista Lapsus Calamin huikea toinen numero! Edesmenneisiin noin kuuteen kuukauteen

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916 2/2013. Pieni Puukello

HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916 2/2013. Pieni Puukello HELSINGIN YLIOPISTON KARJALAISEN OSAKUNNAN ÄÄNENKANNATTAJA VUODESTA 1916 2/2013 Pieni Puukello Sisältö Pieni Puukello 2/2013 3 Pääkirjoitus 4 Q-palsta 5 Isännän ihmeellinen 6 Emännän erikoinen 7 Uusi sielu

Lisätiedot

Kulo ry:n seminaariopas

Kulo ry:n seminaariopas Kulo ry:n seminaariopas Kuinka suunnittelet ja toteutat seminaarin Perjantaina 25.10.2013 Kulttuurintutkimuksen opiskelijat Kulo ry. järjesti kolmannen vuotuisen seminaarinsa Jyväskylässä otsikolla Toiseus

Lisätiedot

Harhailua ja ihmettelyä

Harhailua ja ihmettelyä 1 Harhailua ja ihmettelyä - Reppumatka maailman ympäri Antti Halla (Draft 13.12.2013) Sisältö Alkusanat 5 Lähtö 7 Intia 9 Nepal 15 Kiina 21 Merelle 29 Kalifornia 33 Alkusanat Lähdin vuonna 2009 reppumatkalle

Lisätiedot

KILTALEHTI KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS. Man@gerin 10-vuotisjuhlat lähestyvät. Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa

KILTALEHTI KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS. Man@gerin 10-vuotisjuhlat lähestyvät. Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa KILTALEHTI Tietojohtajakilta Man@gerin virallinen uutislehti 2/2009 0 Excursiot, Vaihto-opiskelu, Kv-työelämä, Estiem... KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS Lisäksi: Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Vaihtoraportti Kiinasta

Vaihtoraportti Kiinasta Vaihtoraportti Kiinasta Juho Vähä-Herttua (jvahaher@cc.hut.fi) Tietotekniikan osasto (myöh. Informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta) Sisällysluettelo Esipuhe...3 Tarvittavat rekisteröinnit ja hakemukset...3

Lisätiedot

Pääsykoeopas 2014. Vinkkejä ja kannustusta Helsingin yliopiston suomenkielisiin historia-aineisiin hakeville. Julkaisija Kronos ry

Pääsykoeopas 2014. Vinkkejä ja kannustusta Helsingin yliopiston suomenkielisiin historia-aineisiin hakeville. Julkaisija Kronos ry Pääsykoeopas 2014 Vinkkejä ja kannustusta Helsingin yliopiston suomenkielisiin historia-aineisiin hakeville Julkaisija Kronos ry Lukijalle Tämä on Kronos ry:n eli Helsingin yliopiston suomenkielisen historian

Lisätiedot