Universidad politécnica de Madrid

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Universidad politécnica de Madrid 2011-2012"

Transkriptio

1 Vaihtoopiskeluraportti Robert Nawfal (lukuvuosi) Universidad politécnica de Madrid Biolääketieteen tekniikkaa Madridissa Madrid, Espanja

2 ESIPUHE Opinnot Madridissa ovat takanapäin ja on aika siirtää tietoa mahtavista kokemuksista seuraaville. Tässä raportissa kerron paljon asian vierestä, mutta kiireisen lukijan helpottamiseksi olen pyrkinyt jäsentelemään tekstiä hieman siten, että kappaleen yllä oleviin kysymyksiin on vastattu aina kyseisessä kappaleessa. Jos jostain syystä joihinkin kysymyksiin ei vastausta tunnu löytyvän tai muuten vaan kaipaatte lisätietoa, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä minuun ja kerron parhaan tietoni mukaan lisää. (toimii varmaan pitempään kuin sillä teen parhaillaan diplomityötäni). Haluan heti alkuun tuoda esille, että en kuvaa normaalia ERASMUS opiskelijan koulunkäyntiä, sillä osallistuin Master tason luennoille iltaisin, eikä paikalla ollut muita ERASMUS opiskelijoita. Raportissa on paljon kuvia, sillä otin niitä pitkin vuotta raporttia kirjoitellen. Kuvat eivät ehkä ole valokuvauksellisia, mutta toivottavasti informatiivisia.

3 AAMUUSVAN HÄLVENNYSTÄ TTY:n hakuprosessi sekä KVtoimiston ja POPin sivujen tarjoama info. Lopullisen hyväksymisen saanti kohdekorkeakoulusta, tapa ja ajankohta Lukukauden/lukukausien ajankohdat (päivämäärät) eli milloin saavuit ja lähdit Oliko ennakkoon kohteesta saatavilla tietoa riittävästi? Millaista tietoa jäit kaipaamaan? Mahdolliset tästä aiheutuneet ongelmat. Sitten itse asiaan. Itse hakuprosessi oli täysin TTY:n vaihtotoimiston ohjeiden mukainen joten en ota siihen enempää kantaa, kuin että paperien kasaamiseen kannattaa varata ainakin kuukausi aikaa ja jos tarvitsee kielisertifikaatin niin kannattaa koepäivät ja paikkakunnat selvittää muutamaa kuukautta aiemmin. Laitoin liitteisiin listan kurssien koodeista (vain biolääketieteen tekniikan kurssit), jotta hakuprosessin kurssivastaavuudet helpottuisi. Itse hain Universidad politecnica de Madridin (UPM) yliopistoon opiskelemaan, sillä se oli käsittääkseni ainoa koulu Madridissa, jossa tarjottiin Biolääketieteen tekniikkaa tutkintona (myöhemmin minulle selvisi, että myös Universidad Complutense tarjoaa jotain vastaavaa, mutta eri nimellä). UPM:ään riittää kielitodistus espanjan opettajalta. Sain lopullisen hyväksynnän yliopistosta ( ) sähköpostitse. Kurssitarjonta biolääketieteen tutkinnossa oli erittäin mielenkiintoinen. Onnistuin kaivamaan internetistä (http://ctb.upm.es/docencia/) tutkinnon kurssikuvaukset (ks. Liite kurssikuvaukset IBM) ja olin aivan innoissani. Lähdin siis opiskelemaan Master tutkinnon kursseja, jotka poikkesivat täysin perinteisestä vaihtoopiskelijan kurssivalikoimasta. Tärkein pointti on, että Master tason tutkinto espanjassa on usein iltaluentoja, sillä suurin osa tutkinnon suorittajista on työssäkäyviä, eli varsinaiset ERASMUS bileet voi unohtaa tässä porukassa, mutta hauskaa oli meilläkin. Tässä kohtaa haluan kehottaa, että kannattaa heti alussa ottaa yhteystietoja muilta opiskelijoilta (varsinkin espanjaa puhuvilta), sillä tiedon kulku opettajilta opiskelijoille oli aika auttavaista internetin välityksellä (ainakin Master ohjelmaa koskien). Löysin itseni enemmän kuin usein seisomassa tyhjän luokan ovensuulla, koska en tiennyt että luennot alkavatkin vasta kahden viikon päästä, minkä kuulin luokkakavereiltani. Luulen, että ongelma ei ole niin suuri jos osallistuu päiväluennoille muun massan mukana, kurssilista (http://www4.etsit.upm.es/asignaturas/eindice_asig_bio.htm). Ehkä tässä vaiheessa, jos avasit edellisen linkin, huomasit että tutkinto on jaettu viiteen vuoteen. On kenties tarpeellista selventää Espanjan tutkintorakennetta hieman. Eli nämä niin sanotut normaalin tutkinnon kurssit kestävät viisi vuotta, jonka jälkeen he saavat insinöörin tutkinnon (esim. Ingenieria de Telecommnicación) ja sen jälkeen voi halutessaan jatkaa 12 vuoden Master vaiheeseen (kesto vaihtelee aloittain, trendi on pyrkiä tiivistämään Masterin yhteen vuoteen). Älkää kysykö mitä tapahtui Bologna suunnitelmalle yritin hieman selvittää asiaa ja

4 ystävättäreni mukaan ennen Espanjassakin oli käytössä 3+2 systeemi, joka käsittääkseni on uuden Bologna suunnitelman mukainen, mutta he vaihtoivat systeemiä muutama vuosi taaksepäin. En osaa sanoa mitä tuo heidän ingeniero nyt vastaisi, mutta kai se lähempänä diplomiinsinööriä on kuin kandidaattia. Anyway, itse siis osallistuin Master tason iltakursseille. Ennen kuin päästään paikan päälle niin mielestäni on tarpeellista lyhyesti selventää koulun rakennetta, sillä laitokset ovat aika hajanaisesti sijoittuneet ympäri Madridia (kannattaa tarkistaa luentorakennuksen sijainti, ennen kuin hankkii kämppää, siitä myöhemmin lisää). Eli Itse UPM:n alla toimii pitkä lista kouluja (esim. Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Telecomunicacion= E.T.S.I.T ks. Liite UPM structure), joiden alla toimii laitoksia (Departamentos, esim ETC Electromagnetismo y teoría de circuitos). Lisäksi on erillisiä tutkimuskeskuksia kuten (CTB, centro de tecnologia biomedica ks. kuva). Huomaa liitteessä UPM Structure, että jokainen campus sijaitsee fyysisesti ja etenkin ajallisesti varsin kaukana toisistaan. Ei ehkä ole hyvä idea valita kahta kurssia eri campuksilta heti peräjälkeen. CTB, Centro de Tecnologia Biomedica, Campus Montegancedo (kaukana) Lukukausi täällä kestää normaalisti kesäkuun loppuun asti ainakin virallisesti (katso liite, lukukausikalenteri), mutta meidän kokeet yhtä lukuun ottamatta olivat kyllä jo kesäkuun alussa ohi. Päivitetty versio lukukausi kalenterista ilmestyi nettisivuille harvinaisen myöhään, muistaakseni joskus syyskuun alussa, hieman ennen kuin lähdin (http://www.etsit.upm.es/). En muista tarkemmin mistä tuon sivuston syövereistä kalenterin kaivoin voi olla, että se oli myös paikallisella Moodle sivulla ( ).

5 Tässä kohtaa täytyy mainita, että oli todella vaikeaa: A saada tarkkaa tietoa kursseista tai B saada kehenkään yhteyttä etukäteen, joten koitan helpottaa hieman näitä ongelmia. Ja lohdutukseksi voin sanoa, että stressiä lukuun ottamatta se ei haittaa, kaikki kyllä järjestyy kun pääsee paikan päälle. Helpotuksia: A katso liite kurssikuvaukset IBM ja kurssikuvaukset Plan 94 (kohdassa informacion adicional) B ERASMUS toimisto: Emilie Roussel Oficina International: Biolääketieteen tekniikan laitoksen sihteeri: Cristina Heath (Eivät tiedä CBT:n kursseista mitään kvtoimistossa.) CBT laitoksen pomo: "Enrique J. Gomez" PAIKAN PÄÄLLÄ Vastaanotto ja opintojen alkua tutorointijärjestelyt, orientaatio, kielikurssit ennen Kun vihdoin saavuin Madridiin , lähdin sitä seuraavana päivänä käymään USA:ssa Bostonissa alan konferenssissa, josta palasin uutta intoa täynnä Madridiin. Koulun varsinainen avoimien ovien päivä on syyskuun puolessa välissä, meidän tapauksessa kyseessä oli maanantai ( ). Metro on kaikkein helpoin tapa päästä perille. Nyt seuraa ehkä hieman liiankin juurta jaksaen selostus perille pääsystä ja julkisen liikenteen kuukausikortista, mutta kenties se on jollekin tarpeen. Eli siis Madridiin päästyäsi kannattaa etsiä lähin metro asema (ks. Liite metrokartta) Kun pääset metroon niin circular linja (väri harmaa, nro 6) menee ciudad universitario pysäkille, joka on tämä pääyliopistojen keskittymä länsi Madridissa. Metrosta ulos tultaessa näkymä on tällainen (ks. Kuva alla). Tämän kadun päähän ja löydät edestäsi kampuksen keskiympyrän.

6 Kyseinen liikenneympyrä on lähes tulkoon kampusalueen keskellä eikä sitä voi missata. Tämä liikenne ympyrä on aika hyvä maamerkki ja yllättävää kyllä myös yleinen torstaiillan vietto paikka (torstai on paikallinen opiskelijabile päivä). Hieman etuoikealla kaartaen löytyi jo ensimmäisen kerran ETSI Telecommunicacion opaskyltti (ks. seuraava kuva) ja se pieni hiipivä epäilys siitä, että löytääköhän sitä ikinä perille, alkoi laantua. Kyltti oli hämmästyttävän huonossa kunnossa ja tekstiä hätinä erotti. Opaskyltin suuntaan ovaalin idän puoleista suoraa (ks. kampuskarttaliite) jatkoin kohti kouluani ja suoran varrella oli kampuksen urheilukentät.

7 Urheilukenttiä oli muutama, muistaakseni kaksi kenttää amerikkalaiselle jalkapallolle, pari koriskenttää, pari häkki/minifutiskenttää ja ainakin yksi iso normaali jalkapallokenttä Amerikkalaisen jalkapallon peliviheriö. En kuvailisi espanjalaisia ylipäänsä kovinkaan urheilulliseksi kansaksi, mutta näillä kentillä tohinaa riittää kyllä aamuvarhaisesta asti. Itse en kenttiä kokeillut kertaakaan, sillä asuin aika kaukana keskustasta ja urheilin lähempänä kotia.

8 Normaalin jalkapallon pelikenttä Kentillä on jonkinmoinen varaussysteemi internetissä, mutta koska en kenttiä käyttänyt en osaa siitä kertoa hirveästi enempää, ehkä täältä löytyy lisätietoa: Kutakuinkin tämän jälkimmäisen jalkapallokentän kohdalta kääntyy oikealle ylämäkeen ETSIT laitoksen kapea tie ja sitten ollaankin jo perillä.

9 Avoimien ovien päivä käsittääkseni järjestetään aina samassa salissa eli Edificio A Sala de Juntas, eli pääovista sisään (ks. kuva alla ETSIT) ja muistaakseni infotiskin jälkeen vasemmalle ja portaat puoleen väliin ylös ja käytävä oikealle ja MELKEIN päähän asti ja vasuri ja olet ovella, kenties hyvä idea kysyä myös info tiskiltä, osaavat auttavasti englantiakin, mut jos ei muuta nii Sala de Juntas, por favor? ja taas matka jatkuu. E.T.S.I.T, Escuela Tecnica Superior de Ingenieria de Telecommunicacion Orientaatio päivä oli aika typistetty, tunnin alku meeting ja info kansio ja se oli siinä. Tavattiin kvtoimiston johtaja (Alberto Almendra) ja kimppu tutoreita joita en sen koommin nähnyt, koska kävin iltaluennoilla, mitä nyt satunnaisesti kirjastossa (tämäkin lienee toisin päiväluennolla käyvien osalta). Eli Open door day ei todellakaan tarjonnut paljon muuta hyödyllistä, kuin kampuksen kartan (ks.liite). Odotin todella, että olisimme kiertäneet laitoksia tai edes kaunista kampusta hieman ja kuullut jotain jorinaa koulun historiasta tai edes laitosten nimet, mutta forget it. Eli tutorointi järjestelyt olivat ihan hyvin järjestetty, mutta aika suppeat. Oma henkilökohtainen tutori oli todella mukava (Ines Ortega), mutta ei oikein osannut kertoa mitään Master tason kursseista, koska oli itse perustutkinto opiskelija (jälleen päiväkurssilaisille varmasti hyödyllinen tietolähde), joten tyydyin kysymään häneltä mistä saan lukollisen kaapin avaimen (käytävillä henk. Koht lokeroita). Ks. Delegacion de alumnos / taquillas = opiskelija järjestö/ lokerikot. Heidän nettisivuilleen ilmestyy vuoden alussa taquillas tms. linkki josta voi tulostaa paperin mikä pitää viedä heidän toimistoon (Edificio A, kellarikerros, pääovesta sisään ja suoraa ekoille pikku portaille asti ja niiden vasemmalta alakertaan. Käytävä oikealla.) Pikku panttia vastaan (8 ) saa lukollisen kaapin käyttöön. Samaiselta käytävältä löytyy ns. killat eli opiskelijajärjestöt. Tarjonta on aika suppea verrattuna TTY:n

10 mahtipontiseen järjestökatraaseen, mutta on heilläkin muutama järjestö (mm. urheilua, teatteria, radio ja elektroniikka kerhoa). Meidän vuosikurssi aloitti myös biolääketieteen tekniikan järjestön (BiomETSIT, ota yhteyttä, Rodolfo maestre joka on vielä huonetta vailla, mutta aktiivinen. Sivumainintana vielä tuosta paikallisesta julkisen liikenteen matkakortista sen verran, että Madridissa on nuorille (muistaakseni alle 24v) erillinen Abono Joven (ks. kuva), jota pitää anoa etukäteen (kestää ainakin pari viikkoa kuulemma ennen kuin sen saa) ja sitten on tietysti normaali matkakortti aikuisille. Pelkkä lipareen teko onnistuu jokaisella tobaco kioskilla (estanco), ja se maksoi muistaakseni 3,50 ja tietysti tuo passikuva on tarpeen. Sitten pitää erikseen ostaa tuo sektori kortti (esim. B3C1), joka on se varsinainen matkakorttiosa, jossa on magneettiraita. Hinnat vaihtelee 2090 riippuen kuinka pitkälle haluaa että kortti ulottuu, omani maksoi 71 /kk koska menin Alcala de Henaresiin asti (n.20km) Madridista, mutta hintoja nostettiin aika lailla seuraavalle vuodelle (laman vaikutuksesta). Lisää infoa, aikatauluja ja hintoja löytyy: Abono = matkakortti, nuorten versio ja normaali. Ai niin, ne kielikurssit. En osaa niistä kertoa oikeastaan kovin paljoa sillä en niille osallistunut. Olin opiskellut jo kaksi vuotta espanjaa ennen kuin menin Madridiin ja olin harjoitellut ahkerasti. Nuo kielikurssit olivat muistaakseni aika hintavia (n.300 ), joten päätin etten niitä tarvitse ja sen sijaan höpöttelin luokkakavereiden kanssa. Kurssi kesti intensiiviset kaksi viikkoa ja se alkoi hieman ennen lukukauden alkua. Joten jos sille mielii osallistua niin kannattaa olla kaksi viikkoa ennen lukukauden alkua paikan päällä. OPISKELU Suoritetut opinnot ja niiden taso, opintojen ohjaus, tenttijärjestelyt (Tämä tieto tulee olla kaikissa raporteissa) välineet, Asian ytimeen, tai sivujuoneen riippuen kenenkin tavoitteista. Itselläni oli täysin selvä päätös jo ennen lähtöä, että vähemmän bileitä ja enemmän opiskelua. Mielestäni tutkintoni kaipasi kipeästi sisältöä ja sitä täältä nyt oli tultu hakemaan. Eli valitsin kurssini, kiinnostuksen mukaan, mutta kuitenkin vain ainoastaan yhden ohjelman sisältä, ettei tulisi ongelmia luentopaikan vaihdoksissa jne. eli

11 ks. liitteestä MIBTimetable kurssien lyhenteet ja ajat, huomaa aina sarakkeessa yllä oleva paikka ETSIT / ETSII (industriales koulu esim. biomecanics kurssi) tms ovat fyysisesti kaukana toisistaan. Itse valitsin hieman vähemmän kursseja kuin keskiverto espanjalainen, koska tiesin että kielen kanssa tulee ongelmia ja koska halusin tehdä kurssit hyvin. Alkujaan minulla oli valittuna huomattavasti enemmän kursseja, koska kuulin että niitä on helpompi jättää pois kuin valita myöhemmin lisää, mutta ainakaan Master ohjelmassa ei kumpaankaan suuntaan ollut ongelmia, en tiedä sitten aamukursseista. Tässä kohtaa ehkä on syytä huomauttaa, että tuo Master ohjelma oli muutenkin aika erillinen kokonaisuus. Oma sihteeri, oma ohjelman johtaja ja niin edelleen... vaihtotoimisto ei ollut yhteydessä juuri ollenkaan eikä tietoinen ohjelman sisällöstä, että kenties Master ohjelmassa ollaan joustavampia kuin ingeniero ohjelmassa. Keskiverto espanjalainen suorittaa noin 67 kurssia per lukukausi eli noin 1214 per lukuvuosi. Minä suoritin 9 kurssia ja mielestäni siinä oli aivan tarpeeksi töitä. Tässä kohtaa sellainen varoituksen sana, että espanjalaisilla on sellainen käsitys, että mitä huonompia arvosanoja koulusta saa, sen kovempi on koulun taso (ehkä hieman karrikoiden). Olen aika vakuuttunut siitä, että tämä osittain johtaa siihen, että opettajat antavat aivan liikaa töitä opiskelijoille. Asiaan varmasti vaikuttaa myös se, että työntekoni oli hitaampaa kieliongelmien takia. Mielestäni kursseista puolessa joihin osallistuin ei ollut kovin realistisesti arvioitu työtunteja opintopisteiden mukaan. Mikä taas johti siihen, että kuulin ainakin neljältä opiskelijalta sanat: "Kopion ja liitin..." loput voitte päätellä itse. En haluasi yleistää, mutta kovasti epäilen, että ongelma ei ole pelkästään näiden neljän opiskelijan. Samantapaista huhua kuulin kokeessa lunttaamisesta. Itse luennot ja harjoitukset olivat hyvin samantapaisia kuin TTY:llä. Power point slidejä ja tietokoneharjoituksia. Joidenkin opettajien puheesta oli todella vaikea saada selvää, mutta kyllä siihenkin tottuu. Tässä taas iso HUOMAUTUS! LUENNOT OLIVAT ESPANJAKSI!!! Kurssikuvauksessa lukee spanish/english tämä tarkoitti usein sitä, että ensimmäisellä luennolla opettaja kysyi, että ymmärtivätkö kaikki espanjaa (tai sitten ei kysynyt), ja jos vastalauseita ei kuulunut, alkoi espanjaa liukumaan salaman nopeasti opettajan sanelemana. Aluksi en luonnollisesti ymmärtänyt, kuin joka kolmannen sanan, mutta onneksi pystyin seuraamaan luentokalvoja, jotka usein olivat englanniksi. Eräs tietty opettaja (Jose Javier Serrano Olmedo) oli ihan mahdoton, mutta myöhemmin kun kysyin EteläAmerikkalaisilta vaihtoopiskelijoilta (äidinkieli espanja), niin eivät hekään häntä hyvin ymmärtäneet, joten samassa veneessä oltiin. Luokkahuone jossa olimme oli huonosti ilmastoitu, joten kuuma oli. Sama ongelma tietokoneluokassa (ks. Kuva alla). Tietokoneet olivat hieman vanhempia kuin meillä TTY:llä, mutta ajoivat ohjelmat ihan muitta mutkitta (MATLAB, simulink, Labwiev jne.).

12 Tietokonluokka, Edificio B. Tentti oli tyypillisesti paperitentti, jossa oli sekaisin esseekysymyksiä ja monivalintoja sekä lyhyitä kyssäreitä. Kokeet eivät olleet mitenkään erityisen vaikeita, ihan mielestäni hyviä tenttejä, ei mitään nippeli kysymyksiä vaan asian ytimestä. Opetuksen taso ylipäätään tyydytti erinomaisesti. Olin hirveän tyytyväinen oppimaani, sain mielestäni sopivan annoksen käytännön tietokoneharjoituksia, raportin kirjoittamista ja teoriaa. Olisin hieman kaivannut käytännön elektroniikan kursseja, mutta niitä ilmeisesti on tarjolla myöhemmin ohjelmassa. Opettajat ylipäänsä olivat aika päteviä asiassaan ja kaikista parasta, että useimmilla kursseilla opettajat olivat aina läsnä. Heiltä pystyi kyllä helposti kysymään niin paljon kuin vain jaksoi kuunnella ja yleensä vastaus tuli ymmärrettävässä muodossa. Lähes kaikki opettajat ja opiskelijat kyllä ymmärtivät englantia, joten kommunikaatio ei siihen suuntaan ollut ongelma, jos sanaa ei espanjaksi osannut niin vähän englantia sekaan ja valmista tuli. Opiskelijat ylipäänsä olivat tosi mukavia, auttavaisia ja läheisiä kuten espanjalaiset ylipäänsä, heidän kanssa tulee kyllä helposti toimeen, jos vaan uskaltaa suunsa avata. Kannattaa olla reipas ja yrittää puhua sen minkä osaa. Sain sellaisen käsityksen karkeasti sanoen, että mitä enemmän puhut niin sen mukavampi tyyppi olet. Eli tässä kohtaa kannattaa suomalaisen kyllä panostaa. Alla olevassa kuvassa on Industriales koulun pienen kirjaston lukupöytä. Näky oli tyypillinen kaikissa kirjastoissa. Yllin kyllin pöytää rivissä ja penkit kahden puolen sekä keskellä valo ja sähköpistorasia tietokoneelle tms. Nämä pöydät täyttyvät varsinkin tammikuun ajaksi, sillä tammi helmikuussa on koekuukausi, toinen koekausi on kesäkuussa, kuten aiemmin mainitsin. Näinä aikoina kirjastosta oli vaikea löytää edes yhtä vapaata paikkaa.

13 Kirjastopöytä opiskelua varten. Kirjastossa (Telecommunicaciones) on myös pieniä ryhmätyösaleja, joita pystyi varaamaan käyttöönsä. Lounasaikaan (klo 1315) lukusalit tyhjenee väliaikaisesti. Tästä tulikin mieleeni, että Espanja on varsinainen kleptomaanien kotimaa. Itse en kertaakaan jättänyt tietokonettani lounaan ajaksi kirjastoon. Vaikkakin ystäväni sanoivat, että yliopistossa on hieman fiksumpaa väkeä, eikä tavarat häviä ihan niin herkästi kuin julkisella paikalla, neuvoisin jokaista sinisilmäistä suomalaista pitämään visusti tavarat mukanaan, takkia myöten. Tätä tarkoitusta varten ne lukolliset kaapit käytävillä ovat käteviä. Minulta ei vuoden aikana onneksi viety mitään, mutta kiitos kuuluu tyttöystävälleni (paikallinen), joka minut pelotteli hyvin. Koulussa oli todella mukava ilmapiiri, opiskelijat olivat keskimäärin hieman nuorempia (ei asevelvollisuuden aiheuttamaa välivuotta), joten vitsit eivät aina ihan osuneet minun huumorintajuuni, mutta siitä huolimatta sopivan huoleton ja hauska koulu oli. Ruokalan kohdalla täytyy todeta, että tuli toinen pieni pettymys (ensimmäinen oli ilmastointi), koulun tarjoama ruoka oli kyllä ihan kohtalaisen hyvää ja muutaman annoksen variaatiokin löytyi, hintakin oli ihan ok (45 euroa, vedellä), mutta koska TTY:llä olen tottunut niin hyvään ja monipuoliseen ruokavalikoimaan, oli ruokailu ylipäänsä UPM:ssä hieman pettymys. Tyypillinen annos koostui siis (ks.kuva): 1.lautanen (risotto/paella/salaatti tms.) 2.lautanen (paistettua lihaa/kanaa paneroituna) & jälkiruoka (vanukas/leivos/hedelmä/jogurtti/ salaatti) extra: juoma

14 Leipä oli yleensä ilmainen ja kohtalaisen hyvää, juoma oli yleensä extraa n. euron (vesi ilmainen ja hyvän laatuinen). Madridissa on muuten todella hyvän laatuinen johtovesi, en huomannut mitään eroa Tampereen johtoveteen, tätä asiaa ei opi arvostamaan ennen kuin käy EteläEspanjassa. Espanjassa on hyvin yleistä tuoda omat eväät rasiassa mukana. Ruokalan (ETSITkoulu) alaosassa olikin yksi tai kaksi mikroaaltouunia, joiden eteen muodostui kärsimättömän näköinen jono aina lounasaikaan odottamaan lämmitysvuoroaan. Ensimmäisen päivän kippolounas, saattaa olla hyvä idea.

15 Seuraavaksi aion kertoa lyhyesti BiomETSIT ainekerhosta, jonka perustimme. Kuten aiemmin mainitsin Espanjan ainekerho katras ei ole kovin mittava, joten päätimme perustaa lääketieteen tekniikan ainekerhon BiomETSIT nimellä, lisää infoa: https://www.facebook.com/biometsit. Teimme kaksi yritys vierailua. Alla olevassa kuvassa kävimme GMV nimisessä yrityksessä, jonka lippulaiva oli etä potilasjärjestelmä ja virtuaalinen kirurgi leikkaus systeemi. Vierailu oli erittäin mielenkiintoinen ja kuten kuvasta näkyy osannotto oli varsin runsas ja vastaanotto aulis. Toinen vierailumme oli paikalliseen valtion tieteen tutkimuslaitokseen eli CSIC (Consejo superior de Investigaciones Cientificas, Siellä näimme mm. exoskeletonin kehitystyötä ja vammaisten liikeapujärjestelmiä sekä keinotuntosensori sovelluksia. Tälle vierailulle ei ilmoittautunut niin moni eikä kyllä olisi mahtunutkaan, sillä järjestimme sen hieman ennen tenttikautta (ei ehkä hyvä idea).

16 KÄMPÄN HANKINTAA Asunnon hankinta, asuminen ja sen taso ja vaihtoehdot yleensä Asunnon hankinnasta osaan kertoa valitettavan vähän, sillä tyttöystäväni oli järjestänyt minulle jo vuokraasunnon kun saavuin. Sen verran voin kuitenkin kertoa, että joka aamu lukukauden alussa, kun ohitin keskiliikenneympyrän, oli tämä tiiliseinä täynnä ilmoituksia asunnoista, lähellä ja kaukaa keskustasta luonnollisesti eri hintaluokissa.

17 ELÄMINEN Elinkustannukset rahoitusjärjestelyt, pankkijärjestelmä Espanjassa on eläminen hieman keskivertoa halvempaa, kuin Suomessa. Ruoka ja syöminen on arviolta noin 20% halvempaa. Etenkin ravintolassa syöminen on huomattavasti halvempaa. Hyvän menun voi saada jo 1013 eurolla ja menuun siis sisältyy aina 1. & 2. lautanen ja jälkiruoka sekä usein ruokaviini. Madridissa on erittäin paljon hyviä ravintoloita (Mama Dolores), mutta paljon enemmän huonoja ravintoloita (Lay Down ja Arroceria restaurante Denpa ihan ryöstö). Ne viisi kertaa kun kävin Madridissa ravintolassa niin vain yksi ravintola on vierailun arvoinen, jutun pointti on, että kannattaa kysellä ja kurkkia internetistä ihmisten mielipiteitä jos haluaa mukavan ja maukkaan illalliselämyksen. Lisäksi täytyy mainita, että Alcala de Henares loisti tapaksillaan, siellä ilmeisesti kilpailu on niin kovaa että tapakset ovat yleensä isoja ja edullisia. Erikoismaininnan ansaitsee myös Nuevos ministerios junaaseman kebab paikka (burger kingin vieressä), muistaakseni ke tai to heillä oli tarjous, jolloin kebabit sai puoleen hintaan tms. ja ne olivat aika maukkaita. Avasin paikalisen pannkkitilin BBVA (bbva.es) pankkiin, koska heiltä sai tilin ilman kuukausimaksuja (alle 27v asti) ja koska ystäväni kehui heidän palveluitaan. Pankkijärjestelmä toimi ihan kohtalaisesti, kun sain nettipankkitunnukset niin pystyin seuraamaan pankkitiliäni kotoa käsin ihan kuin Suomessakin. Pankkikortin maksumahdollisuudet olivat tosin huomattavasti rajallisemmat kuin Suomessa, loppujen lopuksi päädyin kantamaan 50 euron seteliä ja muutamaa vitosen seteliä lähes aina mukana, sillä paikallisellakaan kortilla ei tosiaankaan voinut maksaa lähes missään. Bussikuskille ei muuten kannata tarjota yli vitosen seteliä, sillä vaihtokassa on ilmeisesti turvallisuussyistä pidetty pienenä ja tästä syystä jäin pari kertaa bussin kyytiä vaille kunnes sain vaihtorahaa. Käsitykseni mukaan Euroopan sisällä pankkisiirrot ovat ilmaisia (kysyin OP:sta), mutta itse päädyin kuljettamaan tonnin nippua käteistä sen muutaman kerran kun kävin Suomessa satsaamassa. Arviolta noin 2500 tais mennä elämiseen ja matkailuun (ei vuokria).

18 Maan kieli, kulttuuri ja tavat Positiiviset yllätykset ja mahdolliset vastoinkäymiset (esim. viisumin hankinta, paikallinen byrokratia) Vapaaaika Espanjan kieli sinällään on mielestäni kohtalaisen helppo kieli omaksua varsinkin jos on hieman pohjaa englannista. Monet englannin kielen sanat jotka loppuvat tion kääntyvät espanjaksi lähes suoraan mutta päätteellä ción (esim. Telecommunicación= Telecommunication jne.) yllättävän paljon yhtäläisyyksiä löytyi myös suomen kielen kanssa (kenties lainasanoja). Espanjan kielen helppous on myös siinä, että se lausutaan aivan kuten kirjoitetaan ja ennen kaikkea puhekielessä käytetään samoja sanoja kuin kirja kielessä, eikä minä sana vaihdu puhekielessä mä sanaan tms. Se vaikea osa tulee mielestäni puheen nopeudesta, varsinkin Madridilaiset puhuvat nopeasti ja sanojen välejä on vaikea erottaa, pikku hiljaa siihen tottuu. Eräs alussa aika huvittava seikka oli espanjan kielessä eräs yleinen suhuäänne (ce, ci, za jne.), joka kuulostaa ihan suomen kielen ässä vikaiselta. Kulttuuri oli aika erilaista kuin Suomessa, monellakin tapaa. Ensinnäkin Espanja on yksi Euroopan vanhimmista maista ja siellä vuosisadat näkyvät historiallisina rakennuksina ja kuningaskuntien vaikutusvallan merkkeinä sekä traditioina. Itse kävin ainoastaan Pradon museossa ja kuninkaan linnassa (Palacio Real), ne olivat todella näkemisen arvoisia. Madridin joki on todella kiva nähdä suosittelen

19 Madridin turistitoimiston ilmaista Madrid rio by bicycle opaskierrosta (ilman omaa pyörää 5 pyörä vuokra): vgnextfmt=default&vgnextoid=8bc vgnvcm c205a0ar CRD&vgnextchannel=542c565133f1b210VgnVCM c205a0aRCRD&idio ma=es&idiomaprevio=es Edellinen sivusto: on todella hyödyllinen muutenkin, kun on paikan päällä. Se on aika sekava, mutta sieltä löytyy tietoa turistitoimistoista roskien kierrätykseen. Zaragozan kaupungin keskusta ja sen linna kompleksi on myös todella kaunis ja näkemisen arvoinen. Koska asuin lähellä Alcala de Henaresiä, Miguel de Cervantes Saavedran kotikaupunkia (Don Quijoten kirjoittaja), sain paljon kokemuksia paikallisesta kulttuurista. Alcala on aika vilkas kulttuurielämältään, joka kuukausi oli tapahtumia (esim. keskiaikaiset markkinat = mercado medieval), täältä löytyy lisää infoa tapahtumista: Hieman yöelämästä, Madrid on todella iso kaupunki ja kohtalaisen monimutkainen ja samalla mielenkiintoinen. Madridista löytyy aivan varmasti illanviettopaikka jokaisen makuun kunhan vaan tietää mitä etsii. Itse kävin valitettavan vähän paikallisissa tanssipaikoissa, kävin vain Sala de Sol:ssa joka oli ei main stream musiikki paikka ja meno oli aika rentoa/ alternativea. Kävimme myös eräässä pienemmässä diskossa, jonka nimi ei muistu mieleen, mutta se sijaitsi Latinalais korttelissa, jossa sijaitsee paljon muitakin diskoja. Latinalais kortteli on käsittääksein yksi alueista joihin kannattaa suunnata jos haluaa pitää hauskaa. Paras paikka mielestäni oli Alcalassa nimeltään Casco Antiguo (alkuillasta tulee salsaa/latinalaismusiikkia ja kello vaihtuu main stream musiikkiin), siellä menoa riittää ja ilta on aina hyvin järjestetty ja paikka on siisti. Espanjalaiset menevät baariin sisälle kun suomalaiset normaalisti lähtevät jo kotiin. Paikalliset baarit ovat monesti auki aamu kuuteen tai seitsemään, joten sisälle ei välttämättä ole vielä keskiyölläkään hirveä kiire, normaalisti noin yhden puoli kahden aikaan menimme sisään baariin. Baarista tullessa monesti aamu kuuden aikaan poiketaan aamiasella kadun kulman kuppilassa (Churros munkkitankoja suklaan kera) ja sitten kotiin lepäämään. Matkailusta en tähän dokumenttiin liitä enempää, koska se venyisi aivan liian pitkäksi, joten matkailusta kiinnostuneet, ottakaa ihmeessä yhteyttä niin kerron enemmän. Matkaeväitä seuraaville lähtijöille Jos muuttaa itse Madridiin niin ei vapaaajan viettämisestä kannata murehtia, Madrid on pullollaan vaihtoehtoja, mutta tässä muutama esimerkki: Jalkapalloottelu Santiago Bernabeu stadionilla, piknik päivä Retiro parkissa ja polkuveneet sekä jäätelö kombo, Parque de Atracciones (huvipuisto)

20 Pik nik luokkatovereiden kanssa, ei tosin retiro parkissa vaan koulun pihassa. Vielä yksi rahan arvoinen vihje kaikille Madridiin menijöille, Madridista löytyy Cash Converters ketju joka muuttaa vanhat esineesi rahaksi eli toisin sanoen myy käytettyä tavaraa. En missään nimessä suosittele myymään tavaroitasi täällä kun lähdet (ottavat välistä aika lailla palkkiota), mutta saapuessa paikka on erinomainen elektroniikan ja kotitalouslaitteiden sun muun tykötarpeen hankintaan. Laatuhinta suhde on mielestäni todella hyvä ja kaikilla laitteilla on vuoden takuu. Lisää infoa ja osoitteet:

21 Kaiken kaikkiaan vuosi Espanjassa oli vallan mainio. Espanjasta löytyi paljon pikkuseikkoja, jotka olivat ärsyttävän huonosti järjestetty tai valmistettu, mutta ne eivät paljoa nakertaneet mahtavaa kokonaiskuvaa. Espanja on todellakin paikka nauttia elämästä. Espanjalaiset ylipäätään nauttivat elämisestä huomattavasti enemmän, he käyvät ulkona syömässä ja tanssimassa tai teatterissa säännöllisesti. Omaan osuuteeni Espanjassa olen erittäin tyytyväinen sain suorittettua mielestäni sopivan määrän kursseja keskitasoa paremmilla arvosanoilla ja tunnen, että sain sisältöä tutkintooni, mikä oli alunperinkin tarkoituksena. Töitä piti tehdä todella paljon koulutehtävien suorittamiseksi, mutta ehtii sitä niiden lomassa nautiskellakin ihan sopivasti. Kokokaisuudessa kokemus oli sanoin kuvaamattoman antoisa ja espanjan kielikin tarttui tosi hyvin.

22 Liitteet: Lukukausi kalenteri Koepäivät Kurssikuvaukset IBM Kurssilista= Listado de asignaturas Kurssikuvaukset Plan 94 UPM structure Kampus kartta Metrokartta Student guide Lukujärjestys IBM tutkintoon Opettajien yhteystiedot= Tabla de professores MIB timetable

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet)

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) Nimi: Täytetty..2016 Tämä lomake on tarkoitettu opiskelijoille, jotka suorittavat sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon. Tässä

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeita syksy 2016

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeita syksy 2016 YLIOPPILASKIRJOITUKSET Käytännön ohjeita syksy 2016 Kirjoituspäivät syksy 2016 Kuullunymmärtämiskokeet ma 12.9 vieras kieli, pitkä klo 8.45-10.00 englanti klo 11.00-12.00 ranska klo 13.00-14.00 venäjä

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Kemian tekniikan korkeakoulu 1.9.2015 Pia Lahti Työpajan tavoite Työpajan jälkeen opiskelija: Tietää mikä on Into, mistä sen löytää ja mitä hyötyä siitä on Tietää

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2015 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa Lappeenranta 2015, 2014 ja 2013 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12)

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2015 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa Lappeenranta 2015, 2014 ja 2013 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12) 20.4.2015 KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2015 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa 2015 - Lappeenranta 2015, 2014 ja 2013 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12) -60 % -40 % -20 % 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Luokat ovat

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VASTAAJIA: 56 SUKUPUOLI MIES (11) NAINEN (43) EI VASTAUSTA/EOS (2) ELÄMÄNTILANNE TYÖSSÄ (18) TYÖTÖN (6) KOULULAINEN/OPISKELIJA (5) ELÄKELÄINEN (26)

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2016 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa Lappeenranta 2016, 2015 ja 2014 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12)

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2016 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa Lappeenranta 2016, 2015 ja 2014 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12) 20.4.2016 KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2016 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa 2016 - Lappeenranta 2016, 2015 ja 2014 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12) -60% -40% -20% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Luokat ovat riittävän

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Suomi 2A. Tiistai

Suomi 2A. Tiistai Suomi 2A Tiistai 14.2.2017 Tänään Sanatyypit Mennään! Rektio (verbi + sana) Mutta ensin Kotitehtävät: imperfekti, pikkusanat, matkailusanat, sanatyypit:kysymyksiä? Infoa Info: Suomi 2B Suomi 2B 28.2.-6.4.2017

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

(8) KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2013 LUKIOT KYSYMYKSITTÄIN LAPPEENRANTA 2013, 2012, 2011 OPPILAITOKSEN OLOSUHTEET 1

(8) KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2013 LUKIOT KYSYMYKSITTÄIN LAPPEENRANTA 2013, 2012, 2011 OPPILAITOKSEN OLOSUHTEET 1 18.6.2013 1 (8) KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2013 LUKIOT KYSYMYKSITTÄIN LAPPEENRANTA 2013, 2012, 2011 OPPILAITOKSEN OLOSUHTEET 1-80% -60% -40% -20% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% Luokat ovat riittävän tilavia

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 25 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto. Merkitse

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Master Pizza- Lieksan Keskusta-Turkki Pizzeria Slemani

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA 1 Itä-Suomen virtuaaliyliopisto YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 23 SAADUSTA PALAUTTEESTA Henkilöstökoulutushankkeessa järjestettiin Verkko-opetuksen perusteet (VOP)

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

OMAISKYSELY. 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa. 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä. 3. Ruokailun järjestäminen

OMAISKYSELY. 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa. 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä. 3. Ruokailun järjestäminen OMAISKYSELY 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa 1=heikosti 2=välttävästi 3=tyydyttävästi 4=hyvin 5=erinomaisesti Keskiarvo: 3,4 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä Vastaajien määrä: 4 - Juuri

Lisätiedot

ehops-opastus

ehops-opastus ehops-opastus 5.11.2014 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Kandidaatin tutkielman arviointien koonti

Kandidaatin tutkielman arviointien koonti Kandidaatin tutkielman arviointien koonti Arvioinnit koottu: 7.12.2009 Kokoajat: Sanna Kinnunen, Hanna Mäkelä ja Camilla Suikki 14 vastaajaa - 5 kehityspsykologian sektori - 8 kliinisen psykologian sektori

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi 1 Kanada 2015 Gea Schumann Merkonomi 2 Perustietoa Lähdin 31.12 kuukauden kestävälle matkalle Kanadaan. Olimme osallisena FinAl 2.0 projektissa ja pääsimme mukaan muutamiin isoihinkin tehtäviin. Majoituksena

Lisätiedot

50mk/h minimipalkaksi

50mk/h minimipalkaksi Anarkistinen kirjasto Anti-Copyright 2012 toukokuu 21 Mika Sakki 50mk/h minimipalkaksi Pyydä mahdotonta Mika Sakki 50mk/h minimipalkaksi Pyydä mahdotonta 2000 Syndika vapaa työväenlehti 1/2000 2000 2 Sisältö

Lisätiedot

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon.

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon. EROTTAJALLA KAUPAKSI KÄYVÄT KAIKKI 21.07.2015 K-market Erottaja luo Helsingin keskustaan rennon kyläkauppafiiliksen, jossa kuitenkin on keskikaupungin tunnelmaan sopivaa tyyliä ja laatua. Uuden kaupan

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa

Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla, Costa del Solin eli Aurinkorannikon

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

Kevään 2009 valtakunnallinen 5-6 luokan FyKe koe tilanne FyKe kevät 2009

Kevään 2009 valtakunnallinen 5-6 luokan FyKe koe tilanne FyKe kevät 2009 Kevään 2009 5-6 FyKe koe Oppilasmäärä 14 12 10 8 6 4 2 0 5 6 FyKe kevät 2009 10 10 9,5 9, + 9 9 8,5 8 + 8 8 7,5 7 + 7 7 6,5 6 + 6 6 5,5 5 + 5 5 4,5 4 + 4 Arvosana 122 oppilasta, keskiarvo 7,56 Tehtäväkohtaiset

Lisätiedot

Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy

Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy 1. Koulutusryhmä johon osallistuin (mikäli osallistuit päiviin eri ryhmistä vastaa 1. koulutuspäivän osalta) 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 17: Turku 6. ja

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme?

LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme? LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme? LähiTapiola vuonna 2020 Palautekysely 22.8.2014 miten menestymme? Palautekysely 22.8.2014 Vastasiko asiaosuus odotuksianne? 4,96 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5

Lisätiedot

Osallistuin luennoille, n=16

Osallistuin luennoille, n=16 Ohjelmointi, C# & Jypeli, kevät Antti-Jussi Lakanen, Tero Jäntti, Tomi Karppinen Kurssin loppupalautekysely, vastaajaa Osallistuin luennoille, n= En juuri lainkaan Noin puoleen Jokaiselle tai lähes jokaiselle

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Uuden matkakorttilukijan asiakaskyselyn tulokset Heidi Reponen 22.12.2016 Tutkimus yleistä Tavoite haastatella 200 arvolipulla ja 100 kausilipulla matkustavaa Kenttätyö

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Kuka voi lähteä vaihtoon? Vaihtoon voi lähteä kaikista kauppatieteiden kandidaatin ohjelman erikoistumisalueista

Lisätiedot

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa Henkilö- ja yhteystiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Kansalaisuus ja äidinkieli (-kielet) Puhelin Sähköposti Siviilisääty Maahantulopäivä Muutto pvm. tähän kuntaan Lähimmän omaisen nimi ja yhteystieto Oleskeluluvan

Lisätiedot

Suora sitaatti niinkö tosiaan?

Suora sitaatti niinkö tosiaan? @MagSymp16 Suora sitaatti niinkö tosiaan? Lauri Haapanen viittä vaille tohtori toimittaja lauri.haapanen@helsinki.fi www.laurihaapanen.fi Twitter: @LauriHaapanen Esimerkki 1: Kulutusvalinnat Kulttuurilehti,

Lisätiedot

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta Olli E. Juvonen Talentum Helsinki 2009 Talentum Media Oy ja Olli E. Juvonen ISBN 978-952-14-1446-6 Kansi: Ea Söderberg Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot