Universidad politécnica de Madrid

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Universidad politécnica de Madrid 2011-2012"

Transkriptio

1 Vaihtoopiskeluraportti Robert Nawfal (lukuvuosi) Universidad politécnica de Madrid Biolääketieteen tekniikkaa Madridissa Madrid, Espanja

2 ESIPUHE Opinnot Madridissa ovat takanapäin ja on aika siirtää tietoa mahtavista kokemuksista seuraaville. Tässä raportissa kerron paljon asian vierestä, mutta kiireisen lukijan helpottamiseksi olen pyrkinyt jäsentelemään tekstiä hieman siten, että kappaleen yllä oleviin kysymyksiin on vastattu aina kyseisessä kappaleessa. Jos jostain syystä joihinkin kysymyksiin ei vastausta tunnu löytyvän tai muuten vaan kaipaatte lisätietoa, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä minuun ja kerron parhaan tietoni mukaan lisää. (toimii varmaan pitempään kuin sillä teen parhaillaan diplomityötäni). Haluan heti alkuun tuoda esille, että en kuvaa normaalia ERASMUS opiskelijan koulunkäyntiä, sillä osallistuin Master tason luennoille iltaisin, eikä paikalla ollut muita ERASMUS opiskelijoita. Raportissa on paljon kuvia, sillä otin niitä pitkin vuotta raporttia kirjoitellen. Kuvat eivät ehkä ole valokuvauksellisia, mutta toivottavasti informatiivisia.

3 AAMUUSVAN HÄLVENNYSTÄ TTY:n hakuprosessi sekä KVtoimiston ja POPin sivujen tarjoama info. Lopullisen hyväksymisen saanti kohdekorkeakoulusta, tapa ja ajankohta Lukukauden/lukukausien ajankohdat (päivämäärät) eli milloin saavuit ja lähdit Oliko ennakkoon kohteesta saatavilla tietoa riittävästi? Millaista tietoa jäit kaipaamaan? Mahdolliset tästä aiheutuneet ongelmat. Sitten itse asiaan. Itse hakuprosessi oli täysin TTY:n vaihtotoimiston ohjeiden mukainen joten en ota siihen enempää kantaa, kuin että paperien kasaamiseen kannattaa varata ainakin kuukausi aikaa ja jos tarvitsee kielisertifikaatin niin kannattaa koepäivät ja paikkakunnat selvittää muutamaa kuukautta aiemmin. Laitoin liitteisiin listan kurssien koodeista (vain biolääketieteen tekniikan kurssit), jotta hakuprosessin kurssivastaavuudet helpottuisi. Itse hain Universidad politecnica de Madridin (UPM) yliopistoon opiskelemaan, sillä se oli käsittääkseni ainoa koulu Madridissa, jossa tarjottiin Biolääketieteen tekniikkaa tutkintona (myöhemmin minulle selvisi, että myös Universidad Complutense tarjoaa jotain vastaavaa, mutta eri nimellä). UPM:ään riittää kielitodistus espanjan opettajalta. Sain lopullisen hyväksynnän yliopistosta ( ) sähköpostitse. Kurssitarjonta biolääketieteen tutkinnossa oli erittäin mielenkiintoinen. Onnistuin kaivamaan internetistä (http://ctb.upm.es/docencia/) tutkinnon kurssikuvaukset (ks. Liite kurssikuvaukset IBM) ja olin aivan innoissani. Lähdin siis opiskelemaan Master tutkinnon kursseja, jotka poikkesivat täysin perinteisestä vaihtoopiskelijan kurssivalikoimasta. Tärkein pointti on, että Master tason tutkinto espanjassa on usein iltaluentoja, sillä suurin osa tutkinnon suorittajista on työssäkäyviä, eli varsinaiset ERASMUS bileet voi unohtaa tässä porukassa, mutta hauskaa oli meilläkin. Tässä kohtaa haluan kehottaa, että kannattaa heti alussa ottaa yhteystietoja muilta opiskelijoilta (varsinkin espanjaa puhuvilta), sillä tiedon kulku opettajilta opiskelijoille oli aika auttavaista internetin välityksellä (ainakin Master ohjelmaa koskien). Löysin itseni enemmän kuin usein seisomassa tyhjän luokan ovensuulla, koska en tiennyt että luennot alkavatkin vasta kahden viikon päästä, minkä kuulin luokkakavereiltani. Luulen, että ongelma ei ole niin suuri jos osallistuu päiväluennoille muun massan mukana, kurssilista (http://www4.etsit.upm.es/asignaturas/eindice_asig_bio.htm). Ehkä tässä vaiheessa, jos avasit edellisen linkin, huomasit että tutkinto on jaettu viiteen vuoteen. On kenties tarpeellista selventää Espanjan tutkintorakennetta hieman. Eli nämä niin sanotut normaalin tutkinnon kurssit kestävät viisi vuotta, jonka jälkeen he saavat insinöörin tutkinnon (esim. Ingenieria de Telecommnicación) ja sen jälkeen voi halutessaan jatkaa 12 vuoden Master vaiheeseen (kesto vaihtelee aloittain, trendi on pyrkiä tiivistämään Masterin yhteen vuoteen). Älkää kysykö mitä tapahtui Bologna suunnitelmalle yritin hieman selvittää asiaa ja

4 ystävättäreni mukaan ennen Espanjassakin oli käytössä 3+2 systeemi, joka käsittääkseni on uuden Bologna suunnitelman mukainen, mutta he vaihtoivat systeemiä muutama vuosi taaksepäin. En osaa sanoa mitä tuo heidän ingeniero nyt vastaisi, mutta kai se lähempänä diplomiinsinööriä on kuin kandidaattia. Anyway, itse siis osallistuin Master tason iltakursseille. Ennen kuin päästään paikan päälle niin mielestäni on tarpeellista lyhyesti selventää koulun rakennetta, sillä laitokset ovat aika hajanaisesti sijoittuneet ympäri Madridia (kannattaa tarkistaa luentorakennuksen sijainti, ennen kuin hankkii kämppää, siitä myöhemmin lisää). Eli Itse UPM:n alla toimii pitkä lista kouluja (esim. Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Telecomunicacion= E.T.S.I.T ks. Liite UPM structure), joiden alla toimii laitoksia (Departamentos, esim ETC Electromagnetismo y teoría de circuitos). Lisäksi on erillisiä tutkimuskeskuksia kuten (CTB, centro de tecnologia biomedica ks. kuva). Huomaa liitteessä UPM Structure, että jokainen campus sijaitsee fyysisesti ja etenkin ajallisesti varsin kaukana toisistaan. Ei ehkä ole hyvä idea valita kahta kurssia eri campuksilta heti peräjälkeen. CTB, Centro de Tecnologia Biomedica, Campus Montegancedo (kaukana) Lukukausi täällä kestää normaalisti kesäkuun loppuun asti ainakin virallisesti (katso liite, lukukausikalenteri), mutta meidän kokeet yhtä lukuun ottamatta olivat kyllä jo kesäkuun alussa ohi. Päivitetty versio lukukausi kalenterista ilmestyi nettisivuille harvinaisen myöhään, muistaakseni joskus syyskuun alussa, hieman ennen kuin lähdin (http://www.etsit.upm.es/). En muista tarkemmin mistä tuon sivuston syövereistä kalenterin kaivoin voi olla, että se oli myös paikallisella Moodle sivulla ( ).

5 Tässä kohtaa täytyy mainita, että oli todella vaikeaa: A saada tarkkaa tietoa kursseista tai B saada kehenkään yhteyttä etukäteen, joten koitan helpottaa hieman näitä ongelmia. Ja lohdutukseksi voin sanoa, että stressiä lukuun ottamatta se ei haittaa, kaikki kyllä järjestyy kun pääsee paikan päälle. Helpotuksia: A katso liite kurssikuvaukset IBM ja kurssikuvaukset Plan 94 (kohdassa informacion adicional) B ERASMUS toimisto: Emilie Roussel Oficina International: Biolääketieteen tekniikan laitoksen sihteeri: Cristina Heath (Eivät tiedä CBT:n kursseista mitään kvtoimistossa.) CBT laitoksen pomo: "Enrique J. Gomez" PAIKAN PÄÄLLÄ Vastaanotto ja opintojen alkua tutorointijärjestelyt, orientaatio, kielikurssit ennen Kun vihdoin saavuin Madridiin , lähdin sitä seuraavana päivänä käymään USA:ssa Bostonissa alan konferenssissa, josta palasin uutta intoa täynnä Madridiin. Koulun varsinainen avoimien ovien päivä on syyskuun puolessa välissä, meidän tapauksessa kyseessä oli maanantai ( ). Metro on kaikkein helpoin tapa päästä perille. Nyt seuraa ehkä hieman liiankin juurta jaksaen selostus perille pääsystä ja julkisen liikenteen kuukausikortista, mutta kenties se on jollekin tarpeen. Eli siis Madridiin päästyäsi kannattaa etsiä lähin metro asema (ks. Liite metrokartta) Kun pääset metroon niin circular linja (väri harmaa, nro 6) menee ciudad universitario pysäkille, joka on tämä pääyliopistojen keskittymä länsi Madridissa. Metrosta ulos tultaessa näkymä on tällainen (ks. Kuva alla). Tämän kadun päähän ja löydät edestäsi kampuksen keskiympyrän.

6 Kyseinen liikenneympyrä on lähes tulkoon kampusalueen keskellä eikä sitä voi missata. Tämä liikenne ympyrä on aika hyvä maamerkki ja yllättävää kyllä myös yleinen torstaiillan vietto paikka (torstai on paikallinen opiskelijabile päivä). Hieman etuoikealla kaartaen löytyi jo ensimmäisen kerran ETSI Telecommunicacion opaskyltti (ks. seuraava kuva) ja se pieni hiipivä epäilys siitä, että löytääköhän sitä ikinä perille, alkoi laantua. Kyltti oli hämmästyttävän huonossa kunnossa ja tekstiä hätinä erotti. Opaskyltin suuntaan ovaalin idän puoleista suoraa (ks. kampuskarttaliite) jatkoin kohti kouluani ja suoran varrella oli kampuksen urheilukentät.

7 Urheilukenttiä oli muutama, muistaakseni kaksi kenttää amerikkalaiselle jalkapallolle, pari koriskenttää, pari häkki/minifutiskenttää ja ainakin yksi iso normaali jalkapallokenttä Amerikkalaisen jalkapallon peliviheriö. En kuvailisi espanjalaisia ylipäänsä kovinkaan urheilulliseksi kansaksi, mutta näillä kentillä tohinaa riittää kyllä aamuvarhaisesta asti. Itse en kenttiä kokeillut kertaakaan, sillä asuin aika kaukana keskustasta ja urheilin lähempänä kotia.

8 Normaalin jalkapallon pelikenttä Kentillä on jonkinmoinen varaussysteemi internetissä, mutta koska en kenttiä käyttänyt en osaa siitä kertoa hirveästi enempää, ehkä täältä löytyy lisätietoa: Kutakuinkin tämän jälkimmäisen jalkapallokentän kohdalta kääntyy oikealle ylämäkeen ETSIT laitoksen kapea tie ja sitten ollaankin jo perillä.

9 Avoimien ovien päivä käsittääkseni järjestetään aina samassa salissa eli Edificio A Sala de Juntas, eli pääovista sisään (ks. kuva alla ETSIT) ja muistaakseni infotiskin jälkeen vasemmalle ja portaat puoleen väliin ylös ja käytävä oikealle ja MELKEIN päähän asti ja vasuri ja olet ovella, kenties hyvä idea kysyä myös info tiskiltä, osaavat auttavasti englantiakin, mut jos ei muuta nii Sala de Juntas, por favor? ja taas matka jatkuu. E.T.S.I.T, Escuela Tecnica Superior de Ingenieria de Telecommunicacion Orientaatio päivä oli aika typistetty, tunnin alku meeting ja info kansio ja se oli siinä. Tavattiin kvtoimiston johtaja (Alberto Almendra) ja kimppu tutoreita joita en sen koommin nähnyt, koska kävin iltaluennoilla, mitä nyt satunnaisesti kirjastossa (tämäkin lienee toisin päiväluennolla käyvien osalta). Eli Open door day ei todellakaan tarjonnut paljon muuta hyödyllistä, kuin kampuksen kartan (ks.liite). Odotin todella, että olisimme kiertäneet laitoksia tai edes kaunista kampusta hieman ja kuullut jotain jorinaa koulun historiasta tai edes laitosten nimet, mutta forget it. Eli tutorointi järjestelyt olivat ihan hyvin järjestetty, mutta aika suppeat. Oma henkilökohtainen tutori oli todella mukava (Ines Ortega), mutta ei oikein osannut kertoa mitään Master tason kursseista, koska oli itse perustutkinto opiskelija (jälleen päiväkurssilaisille varmasti hyödyllinen tietolähde), joten tyydyin kysymään häneltä mistä saan lukollisen kaapin avaimen (käytävillä henk. Koht lokeroita). Ks. Delegacion de alumnos / taquillas = opiskelija järjestö/ lokerikot. Heidän nettisivuilleen ilmestyy vuoden alussa taquillas tms. linkki josta voi tulostaa paperin mikä pitää viedä heidän toimistoon (Edificio A, kellarikerros, pääovesta sisään ja suoraa ekoille pikku portaille asti ja niiden vasemmalta alakertaan. Käytävä oikealla.) Pikku panttia vastaan (8 ) saa lukollisen kaapin käyttöön. Samaiselta käytävältä löytyy ns. killat eli opiskelijajärjestöt. Tarjonta on aika suppea verrattuna TTY:n

10 mahtipontiseen järjestökatraaseen, mutta on heilläkin muutama järjestö (mm. urheilua, teatteria, radio ja elektroniikka kerhoa). Meidän vuosikurssi aloitti myös biolääketieteen tekniikan järjestön (BiomETSIT, ota yhteyttä, Rodolfo maestre joka on vielä huonetta vailla, mutta aktiivinen. Sivumainintana vielä tuosta paikallisesta julkisen liikenteen matkakortista sen verran, että Madridissa on nuorille (muistaakseni alle 24v) erillinen Abono Joven (ks. kuva), jota pitää anoa etukäteen (kestää ainakin pari viikkoa kuulemma ennen kuin sen saa) ja sitten on tietysti normaali matkakortti aikuisille. Pelkkä lipareen teko onnistuu jokaisella tobaco kioskilla (estanco), ja se maksoi muistaakseni 3,50 ja tietysti tuo passikuva on tarpeen. Sitten pitää erikseen ostaa tuo sektori kortti (esim. B3C1), joka on se varsinainen matkakorttiosa, jossa on magneettiraita. Hinnat vaihtelee 2090 riippuen kuinka pitkälle haluaa että kortti ulottuu, omani maksoi 71 /kk koska menin Alcala de Henaresiin asti (n.20km) Madridista, mutta hintoja nostettiin aika lailla seuraavalle vuodelle (laman vaikutuksesta). Lisää infoa, aikatauluja ja hintoja löytyy: Abono = matkakortti, nuorten versio ja normaali. Ai niin, ne kielikurssit. En osaa niistä kertoa oikeastaan kovin paljoa sillä en niille osallistunut. Olin opiskellut jo kaksi vuotta espanjaa ennen kuin menin Madridiin ja olin harjoitellut ahkerasti. Nuo kielikurssit olivat muistaakseni aika hintavia (n.300 ), joten päätin etten niitä tarvitse ja sen sijaan höpöttelin luokkakavereiden kanssa. Kurssi kesti intensiiviset kaksi viikkoa ja se alkoi hieman ennen lukukauden alkua. Joten jos sille mielii osallistua niin kannattaa olla kaksi viikkoa ennen lukukauden alkua paikan päällä. OPISKELU Suoritetut opinnot ja niiden taso, opintojen ohjaus, tenttijärjestelyt (Tämä tieto tulee olla kaikissa raporteissa) välineet, Asian ytimeen, tai sivujuoneen riippuen kenenkin tavoitteista. Itselläni oli täysin selvä päätös jo ennen lähtöä, että vähemmän bileitä ja enemmän opiskelua. Mielestäni tutkintoni kaipasi kipeästi sisältöä ja sitä täältä nyt oli tultu hakemaan. Eli valitsin kurssini, kiinnostuksen mukaan, mutta kuitenkin vain ainoastaan yhden ohjelman sisältä, ettei tulisi ongelmia luentopaikan vaihdoksissa jne. eli

11 ks. liitteestä MIBTimetable kurssien lyhenteet ja ajat, huomaa aina sarakkeessa yllä oleva paikka ETSIT / ETSII (industriales koulu esim. biomecanics kurssi) tms ovat fyysisesti kaukana toisistaan. Itse valitsin hieman vähemmän kursseja kuin keskiverto espanjalainen, koska tiesin että kielen kanssa tulee ongelmia ja koska halusin tehdä kurssit hyvin. Alkujaan minulla oli valittuna huomattavasti enemmän kursseja, koska kuulin että niitä on helpompi jättää pois kuin valita myöhemmin lisää, mutta ainakaan Master ohjelmassa ei kumpaankaan suuntaan ollut ongelmia, en tiedä sitten aamukursseista. Tässä kohtaa ehkä on syytä huomauttaa, että tuo Master ohjelma oli muutenkin aika erillinen kokonaisuus. Oma sihteeri, oma ohjelman johtaja ja niin edelleen... vaihtotoimisto ei ollut yhteydessä juuri ollenkaan eikä tietoinen ohjelman sisällöstä, että kenties Master ohjelmassa ollaan joustavampia kuin ingeniero ohjelmassa. Keskiverto espanjalainen suorittaa noin 67 kurssia per lukukausi eli noin 1214 per lukuvuosi. Minä suoritin 9 kurssia ja mielestäni siinä oli aivan tarpeeksi töitä. Tässä kohtaa sellainen varoituksen sana, että espanjalaisilla on sellainen käsitys, että mitä huonompia arvosanoja koulusta saa, sen kovempi on koulun taso (ehkä hieman karrikoiden). Olen aika vakuuttunut siitä, että tämä osittain johtaa siihen, että opettajat antavat aivan liikaa töitä opiskelijoille. Asiaan varmasti vaikuttaa myös se, että työntekoni oli hitaampaa kieliongelmien takia. Mielestäni kursseista puolessa joihin osallistuin ei ollut kovin realistisesti arvioitu työtunteja opintopisteiden mukaan. Mikä taas johti siihen, että kuulin ainakin neljältä opiskelijalta sanat: "Kopion ja liitin..." loput voitte päätellä itse. En haluasi yleistää, mutta kovasti epäilen, että ongelma ei ole pelkästään näiden neljän opiskelijan. Samantapaista huhua kuulin kokeessa lunttaamisesta. Itse luennot ja harjoitukset olivat hyvin samantapaisia kuin TTY:llä. Power point slidejä ja tietokoneharjoituksia. Joidenkin opettajien puheesta oli todella vaikea saada selvää, mutta kyllä siihenkin tottuu. Tässä taas iso HUOMAUTUS! LUENNOT OLIVAT ESPANJAKSI!!! Kurssikuvauksessa lukee spanish/english tämä tarkoitti usein sitä, että ensimmäisellä luennolla opettaja kysyi, että ymmärtivätkö kaikki espanjaa (tai sitten ei kysynyt), ja jos vastalauseita ei kuulunut, alkoi espanjaa liukumaan salaman nopeasti opettajan sanelemana. Aluksi en luonnollisesti ymmärtänyt, kuin joka kolmannen sanan, mutta onneksi pystyin seuraamaan luentokalvoja, jotka usein olivat englanniksi. Eräs tietty opettaja (Jose Javier Serrano Olmedo) oli ihan mahdoton, mutta myöhemmin kun kysyin EteläAmerikkalaisilta vaihtoopiskelijoilta (äidinkieli espanja), niin eivät hekään häntä hyvin ymmärtäneet, joten samassa veneessä oltiin. Luokkahuone jossa olimme oli huonosti ilmastoitu, joten kuuma oli. Sama ongelma tietokoneluokassa (ks. Kuva alla). Tietokoneet olivat hieman vanhempia kuin meillä TTY:llä, mutta ajoivat ohjelmat ihan muitta mutkitta (MATLAB, simulink, Labwiev jne.).

12 Tietokonluokka, Edificio B. Tentti oli tyypillisesti paperitentti, jossa oli sekaisin esseekysymyksiä ja monivalintoja sekä lyhyitä kyssäreitä. Kokeet eivät olleet mitenkään erityisen vaikeita, ihan mielestäni hyviä tenttejä, ei mitään nippeli kysymyksiä vaan asian ytimestä. Opetuksen taso ylipäätään tyydytti erinomaisesti. Olin hirveän tyytyväinen oppimaani, sain mielestäni sopivan annoksen käytännön tietokoneharjoituksia, raportin kirjoittamista ja teoriaa. Olisin hieman kaivannut käytännön elektroniikan kursseja, mutta niitä ilmeisesti on tarjolla myöhemmin ohjelmassa. Opettajat ylipäänsä olivat aika päteviä asiassaan ja kaikista parasta, että useimmilla kursseilla opettajat olivat aina läsnä. Heiltä pystyi kyllä helposti kysymään niin paljon kuin vain jaksoi kuunnella ja yleensä vastaus tuli ymmärrettävässä muodossa. Lähes kaikki opettajat ja opiskelijat kyllä ymmärtivät englantia, joten kommunikaatio ei siihen suuntaan ollut ongelma, jos sanaa ei espanjaksi osannut niin vähän englantia sekaan ja valmista tuli. Opiskelijat ylipäänsä olivat tosi mukavia, auttavaisia ja läheisiä kuten espanjalaiset ylipäänsä, heidän kanssa tulee kyllä helposti toimeen, jos vaan uskaltaa suunsa avata. Kannattaa olla reipas ja yrittää puhua sen minkä osaa. Sain sellaisen käsityksen karkeasti sanoen, että mitä enemmän puhut niin sen mukavampi tyyppi olet. Eli tässä kohtaa kannattaa suomalaisen kyllä panostaa. Alla olevassa kuvassa on Industriales koulun pienen kirjaston lukupöytä. Näky oli tyypillinen kaikissa kirjastoissa. Yllin kyllin pöytää rivissä ja penkit kahden puolen sekä keskellä valo ja sähköpistorasia tietokoneelle tms. Nämä pöydät täyttyvät varsinkin tammikuun ajaksi, sillä tammi helmikuussa on koekuukausi, toinen koekausi on kesäkuussa, kuten aiemmin mainitsin. Näinä aikoina kirjastosta oli vaikea löytää edes yhtä vapaata paikkaa.

13 Kirjastopöytä opiskelua varten. Kirjastossa (Telecommunicaciones) on myös pieniä ryhmätyösaleja, joita pystyi varaamaan käyttöönsä. Lounasaikaan (klo 1315) lukusalit tyhjenee väliaikaisesti. Tästä tulikin mieleeni, että Espanja on varsinainen kleptomaanien kotimaa. Itse en kertaakaan jättänyt tietokonettani lounaan ajaksi kirjastoon. Vaikkakin ystäväni sanoivat, että yliopistossa on hieman fiksumpaa väkeä, eikä tavarat häviä ihan niin herkästi kuin julkisella paikalla, neuvoisin jokaista sinisilmäistä suomalaista pitämään visusti tavarat mukanaan, takkia myöten. Tätä tarkoitusta varten ne lukolliset kaapit käytävillä ovat käteviä. Minulta ei vuoden aikana onneksi viety mitään, mutta kiitos kuuluu tyttöystävälleni (paikallinen), joka minut pelotteli hyvin. Koulussa oli todella mukava ilmapiiri, opiskelijat olivat keskimäärin hieman nuorempia (ei asevelvollisuuden aiheuttamaa välivuotta), joten vitsit eivät aina ihan osuneet minun huumorintajuuni, mutta siitä huolimatta sopivan huoleton ja hauska koulu oli. Ruokalan kohdalla täytyy todeta, että tuli toinen pieni pettymys (ensimmäinen oli ilmastointi), koulun tarjoama ruoka oli kyllä ihan kohtalaisen hyvää ja muutaman annoksen variaatiokin löytyi, hintakin oli ihan ok (45 euroa, vedellä), mutta koska TTY:llä olen tottunut niin hyvään ja monipuoliseen ruokavalikoimaan, oli ruokailu ylipäänsä UPM:ssä hieman pettymys. Tyypillinen annos koostui siis (ks.kuva): 1.lautanen (risotto/paella/salaatti tms.) 2.lautanen (paistettua lihaa/kanaa paneroituna) & jälkiruoka (vanukas/leivos/hedelmä/jogurtti/ salaatti) extra: juoma

14 Leipä oli yleensä ilmainen ja kohtalaisen hyvää, juoma oli yleensä extraa n. euron (vesi ilmainen ja hyvän laatuinen). Madridissa on muuten todella hyvän laatuinen johtovesi, en huomannut mitään eroa Tampereen johtoveteen, tätä asiaa ei opi arvostamaan ennen kuin käy EteläEspanjassa. Espanjassa on hyvin yleistä tuoda omat eväät rasiassa mukana. Ruokalan (ETSITkoulu) alaosassa olikin yksi tai kaksi mikroaaltouunia, joiden eteen muodostui kärsimättömän näköinen jono aina lounasaikaan odottamaan lämmitysvuoroaan. Ensimmäisen päivän kippolounas, saattaa olla hyvä idea.

15 Seuraavaksi aion kertoa lyhyesti BiomETSIT ainekerhosta, jonka perustimme. Kuten aiemmin mainitsin Espanjan ainekerho katras ei ole kovin mittava, joten päätimme perustaa lääketieteen tekniikan ainekerhon BiomETSIT nimellä, lisää infoa: https://www.facebook.com/biometsit. Teimme kaksi yritys vierailua. Alla olevassa kuvassa kävimme GMV nimisessä yrityksessä, jonka lippulaiva oli etä potilasjärjestelmä ja virtuaalinen kirurgi leikkaus systeemi. Vierailu oli erittäin mielenkiintoinen ja kuten kuvasta näkyy osannotto oli varsin runsas ja vastaanotto aulis. Toinen vierailumme oli paikalliseen valtion tieteen tutkimuslaitokseen eli CSIC (Consejo superior de Investigaciones Cientificas, Siellä näimme mm. exoskeletonin kehitystyötä ja vammaisten liikeapujärjestelmiä sekä keinotuntosensori sovelluksia. Tälle vierailulle ei ilmoittautunut niin moni eikä kyllä olisi mahtunutkaan, sillä järjestimme sen hieman ennen tenttikautta (ei ehkä hyvä idea).

16 KÄMPÄN HANKINTAA Asunnon hankinta, asuminen ja sen taso ja vaihtoehdot yleensä Asunnon hankinnasta osaan kertoa valitettavan vähän, sillä tyttöystäväni oli järjestänyt minulle jo vuokraasunnon kun saavuin. Sen verran voin kuitenkin kertoa, että joka aamu lukukauden alussa, kun ohitin keskiliikenneympyrän, oli tämä tiiliseinä täynnä ilmoituksia asunnoista, lähellä ja kaukaa keskustasta luonnollisesti eri hintaluokissa.

17 ELÄMINEN Elinkustannukset rahoitusjärjestelyt, pankkijärjestelmä Espanjassa on eläminen hieman keskivertoa halvempaa, kuin Suomessa. Ruoka ja syöminen on arviolta noin 20% halvempaa. Etenkin ravintolassa syöminen on huomattavasti halvempaa. Hyvän menun voi saada jo 1013 eurolla ja menuun siis sisältyy aina 1. & 2. lautanen ja jälkiruoka sekä usein ruokaviini. Madridissa on erittäin paljon hyviä ravintoloita (Mama Dolores), mutta paljon enemmän huonoja ravintoloita (Lay Down ja Arroceria restaurante Denpa ihan ryöstö). Ne viisi kertaa kun kävin Madridissa ravintolassa niin vain yksi ravintola on vierailun arvoinen, jutun pointti on, että kannattaa kysellä ja kurkkia internetistä ihmisten mielipiteitä jos haluaa mukavan ja maukkaan illalliselämyksen. Lisäksi täytyy mainita, että Alcala de Henares loisti tapaksillaan, siellä ilmeisesti kilpailu on niin kovaa että tapakset ovat yleensä isoja ja edullisia. Erikoismaininnan ansaitsee myös Nuevos ministerios junaaseman kebab paikka (burger kingin vieressä), muistaakseni ke tai to heillä oli tarjous, jolloin kebabit sai puoleen hintaan tms. ja ne olivat aika maukkaita. Avasin paikalisen pannkkitilin BBVA (bbva.es) pankkiin, koska heiltä sai tilin ilman kuukausimaksuja (alle 27v asti) ja koska ystäväni kehui heidän palveluitaan. Pankkijärjestelmä toimi ihan kohtalaisesti, kun sain nettipankkitunnukset niin pystyin seuraamaan pankkitiliäni kotoa käsin ihan kuin Suomessakin. Pankkikortin maksumahdollisuudet olivat tosin huomattavasti rajallisemmat kuin Suomessa, loppujen lopuksi päädyin kantamaan 50 euron seteliä ja muutamaa vitosen seteliä lähes aina mukana, sillä paikallisellakaan kortilla ei tosiaankaan voinut maksaa lähes missään. Bussikuskille ei muuten kannata tarjota yli vitosen seteliä, sillä vaihtokassa on ilmeisesti turvallisuussyistä pidetty pienenä ja tästä syystä jäin pari kertaa bussin kyytiä vaille kunnes sain vaihtorahaa. Käsitykseni mukaan Euroopan sisällä pankkisiirrot ovat ilmaisia (kysyin OP:sta), mutta itse päädyin kuljettamaan tonnin nippua käteistä sen muutaman kerran kun kävin Suomessa satsaamassa. Arviolta noin 2500 tais mennä elämiseen ja matkailuun (ei vuokria).

18 Maan kieli, kulttuuri ja tavat Positiiviset yllätykset ja mahdolliset vastoinkäymiset (esim. viisumin hankinta, paikallinen byrokratia) Vapaaaika Espanjan kieli sinällään on mielestäni kohtalaisen helppo kieli omaksua varsinkin jos on hieman pohjaa englannista. Monet englannin kielen sanat jotka loppuvat tion kääntyvät espanjaksi lähes suoraan mutta päätteellä ción (esim. Telecommunicación= Telecommunication jne.) yllättävän paljon yhtäläisyyksiä löytyi myös suomen kielen kanssa (kenties lainasanoja). Espanjan kielen helppous on myös siinä, että se lausutaan aivan kuten kirjoitetaan ja ennen kaikkea puhekielessä käytetään samoja sanoja kuin kirja kielessä, eikä minä sana vaihdu puhekielessä mä sanaan tms. Se vaikea osa tulee mielestäni puheen nopeudesta, varsinkin Madridilaiset puhuvat nopeasti ja sanojen välejä on vaikea erottaa, pikku hiljaa siihen tottuu. Eräs alussa aika huvittava seikka oli espanjan kielessä eräs yleinen suhuäänne (ce, ci, za jne.), joka kuulostaa ihan suomen kielen ässä vikaiselta. Kulttuuri oli aika erilaista kuin Suomessa, monellakin tapaa. Ensinnäkin Espanja on yksi Euroopan vanhimmista maista ja siellä vuosisadat näkyvät historiallisina rakennuksina ja kuningaskuntien vaikutusvallan merkkeinä sekä traditioina. Itse kävin ainoastaan Pradon museossa ja kuninkaan linnassa (Palacio Real), ne olivat todella näkemisen arvoisia. Madridin joki on todella kiva nähdä suosittelen

19 Madridin turistitoimiston ilmaista Madrid rio by bicycle opaskierrosta (ilman omaa pyörää 5 pyörä vuokra): vgnextfmt=default&vgnextoid=8bc vgnvcm c205a0ar CRD&vgnextchannel=542c565133f1b210VgnVCM c205a0aRCRD&idio ma=es&idiomaprevio=es Edellinen sivusto: on todella hyödyllinen muutenkin, kun on paikan päällä. Se on aika sekava, mutta sieltä löytyy tietoa turistitoimistoista roskien kierrätykseen. Zaragozan kaupungin keskusta ja sen linna kompleksi on myös todella kaunis ja näkemisen arvoinen. Koska asuin lähellä Alcala de Henaresiä, Miguel de Cervantes Saavedran kotikaupunkia (Don Quijoten kirjoittaja), sain paljon kokemuksia paikallisesta kulttuurista. Alcala on aika vilkas kulttuurielämältään, joka kuukausi oli tapahtumia (esim. keskiaikaiset markkinat = mercado medieval), täältä löytyy lisää infoa tapahtumista: Hieman yöelämästä, Madrid on todella iso kaupunki ja kohtalaisen monimutkainen ja samalla mielenkiintoinen. Madridista löytyy aivan varmasti illanviettopaikka jokaisen makuun kunhan vaan tietää mitä etsii. Itse kävin valitettavan vähän paikallisissa tanssipaikoissa, kävin vain Sala de Sol:ssa joka oli ei main stream musiikki paikka ja meno oli aika rentoa/ alternativea. Kävimme myös eräässä pienemmässä diskossa, jonka nimi ei muistu mieleen, mutta se sijaitsi Latinalais korttelissa, jossa sijaitsee paljon muitakin diskoja. Latinalais kortteli on käsittääksein yksi alueista joihin kannattaa suunnata jos haluaa pitää hauskaa. Paras paikka mielestäni oli Alcalassa nimeltään Casco Antiguo (alkuillasta tulee salsaa/latinalaismusiikkia ja kello vaihtuu main stream musiikkiin), siellä menoa riittää ja ilta on aina hyvin järjestetty ja paikka on siisti. Espanjalaiset menevät baariin sisälle kun suomalaiset normaalisti lähtevät jo kotiin. Paikalliset baarit ovat monesti auki aamu kuuteen tai seitsemään, joten sisälle ei välttämättä ole vielä keskiyölläkään hirveä kiire, normaalisti noin yhden puoli kahden aikaan menimme sisään baariin. Baarista tullessa monesti aamu kuuden aikaan poiketaan aamiasella kadun kulman kuppilassa (Churros munkkitankoja suklaan kera) ja sitten kotiin lepäämään. Matkailusta en tähän dokumenttiin liitä enempää, koska se venyisi aivan liian pitkäksi, joten matkailusta kiinnostuneet, ottakaa ihmeessä yhteyttä niin kerron enemmän. Matkaeväitä seuraaville lähtijöille Jos muuttaa itse Madridiin niin ei vapaaajan viettämisestä kannata murehtia, Madrid on pullollaan vaihtoehtoja, mutta tässä muutama esimerkki: Jalkapalloottelu Santiago Bernabeu stadionilla, piknik päivä Retiro parkissa ja polkuveneet sekä jäätelö kombo, Parque de Atracciones (huvipuisto)

20 Pik nik luokkatovereiden kanssa, ei tosin retiro parkissa vaan koulun pihassa. Vielä yksi rahan arvoinen vihje kaikille Madridiin menijöille, Madridista löytyy Cash Converters ketju joka muuttaa vanhat esineesi rahaksi eli toisin sanoen myy käytettyä tavaraa. En missään nimessä suosittele myymään tavaroitasi täällä kun lähdet (ottavat välistä aika lailla palkkiota), mutta saapuessa paikka on erinomainen elektroniikan ja kotitalouslaitteiden sun muun tykötarpeen hankintaan. Laatuhinta suhde on mielestäni todella hyvä ja kaikilla laitteilla on vuoden takuu. Lisää infoa ja osoitteet:

21 Kaiken kaikkiaan vuosi Espanjassa oli vallan mainio. Espanjasta löytyi paljon pikkuseikkoja, jotka olivat ärsyttävän huonosti järjestetty tai valmistettu, mutta ne eivät paljoa nakertaneet mahtavaa kokonaiskuvaa. Espanja on todellakin paikka nauttia elämästä. Espanjalaiset ylipäätään nauttivat elämisestä huomattavasti enemmän, he käyvät ulkona syömässä ja tanssimassa tai teatterissa säännöllisesti. Omaan osuuteeni Espanjassa olen erittäin tyytyväinen sain suorittettua mielestäni sopivan määrän kursseja keskitasoa paremmilla arvosanoilla ja tunnen, että sain sisältöä tutkintooni, mikä oli alunperinkin tarkoituksena. Töitä piti tehdä todella paljon koulutehtävien suorittamiseksi, mutta ehtii sitä niiden lomassa nautiskellakin ihan sopivasti. Kokokaisuudessa kokemus oli sanoin kuvaamattoman antoisa ja espanjan kielikin tarttui tosi hyvin.

22 Liitteet: Lukukausi kalenteri Koepäivät Kurssikuvaukset IBM Kurssilista= Listado de asignaturas Kurssikuvaukset Plan 94 UPM structure Kampus kartta Metrokartta Student guide Lukujärjestys IBM tutkintoon Opettajien yhteystiedot= Tabla de professores MIB timetable

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Case: Hyvän Olon viikonloppu kurssilaisen palvelupolku Vierumäellä VIERUMÄKI KOTISIVUT www.vierumaki.fi - Paljon informaatiota

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet)

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) Nimi: Täytetty..2016 Tämä lomake on tarkoitettu opiskelijoille, jotka suorittavat sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon. Tässä

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

OPISKELIJAN NÄKÖKULMA. Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu

OPISKELIJAN NÄKÖKULMA. Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu OPISKELIJAN NÄKÖKULMA Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu 2 EXAM-konsortion käyttäjäkysely opiskelijoille 2017 Vastauksia 2119 kpl 15 eri yliopistosta ja korkeakoulusta. Vastaajista : 36,5% tehnyt

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät!

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! OPPILAS 1 Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! Kurssi oli superhyvä, juuri sellainen mitä halusin, jopa parempi! Tietokoneohjelma oli loistava opiskeluapuri

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Maahanmuutto Opiskelu

Maahanmuutto Opiskelu - Yliopisto Haluaisin hakea yliopistoon. Kerrot, että haluat hakea yliopistoon Haluan hakea. Kerrot, että haluat hakea johonkin tutkinto-ohjelmaan kandidaatin ohjelmaan jatko-opintoihin tohtorin ohjelmaan

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet)

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) Nimi: Täytetty..2015 Tämä lomake on tarkoitettu opiskelijoille, jotka suorittavat sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon. Tässä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen

13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen 13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen Ensimmäinen päivä Saavuimme noin puoli kahdelta Kiinan aikaan Shanghaihin, Zhoupun alueelle, jossa sijaitsi meidän majoituspaikkamme kuuden viikon ajalle. Majoituimme

Lisätiedot

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Uusavuttomuus - uusi ilmiö Jorma Lehtojuuri Wikipedia määrittelee uusavuttomuuden varsinkin nuorten aikuisten

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Raportti työssäoppimisesta/opiskelusta ulkomailla

Raportti työssäoppimisesta/opiskelusta ulkomailla Raportti työssäoppimisesta/opiskelusta ulkomailla Hierojan ammattitutkinto Työpaikan nimi ja osoite: Anne-Mari Haireche,Puerto Viejo 44,Puertode la Cruz, Tenerife, Spain. Yrityksellä ei ole omia nettisivuja.

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen. Eveliina Aaltonen

Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen. Eveliina Aaltonen Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen Eveliina Aaltonen Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto Eurajoen kristillinen opisto, 2015 1 ASIAKAS JA PROJEKTI... 3 1.1 Asiakas...3 1.2 Projektin kuvaus...3

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA A. Taustakysymyksiä 1. Sukupuoli 2. Ikä Nainen Mies 3. Kotimaa 4. Äidinkieli 5. Mitä muita kieliä osaat? Arvioi näiden kielten

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot