Länsi-Uudenmaan kuntien aiesopimus seudullisen tietohallinnon yhteistyöstä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Länsi-Uudenmaan kuntien aiesopimus seudullisen tietohallinnon yhteistyöstä"

Transkriptio

1 Länsi-Uudenmaan kuntien aiesopimus seudullisen tietohallinnon yhteistyöstä

2 Sisällys Johdanto...3 Taustaa...3 Tietohallintoyhteistyön strategiset periaatteet...4 Tietohallinnon vastuulla olevat tehtävät...5 Yleistä...5 Palvelujen ja prosessien kehittäminen...6 Toimialakohtainen kehittäminen...7 Arkkitehtuurin kehittäminen...7 Tietotekniikkapalvelujen järjestäminen ja ohjaus...7 ICT-hankintojen, -sopimusten ja toimittajahallinnan tuki ja valmistelu...8 Hankehallinta...8 Organisointitapa...9 Päätöksenteon mekanismit...9 Hallintomalli Taloudelliset puitteet Tietohallintoyhteistyön kustannukset ja rahoitus Henkilöstö... 13

3 Johdanto Länsi-Uudenmaan kuntatoimijat (kunnat, kuntayhtymät) ovat tehneet yhteistyötä tietotekniikan alueella jo pitkään. Yhteistyön laajuus ja toimintamallit ovat vaihdelleet, samoin niiden kuntatoimijoiden joukko, jotka kulloiseenkin järjestelyyn ovat osallistuneet. Keväällä 2015 Länsi-Uudenmaan tietohallinnon uuden toimintamallin suunnittelu -projektissa Hangon kaupunki, Inkoon kunta, Karkkilan kaupunki, Lohjan kaupunki, Raaseporin kaupunki, Siuntion kunta, Vihdin kunta sekä perusturvakuntayhtymä Karviainen pohtivat mahdollisuuksia toteuttaa alueen tietohallintofunktio seudullisesti. Projektin tuloksena syntyi kuvaus seudullisen tietohallinnon tavoitetilasta ja tavoitetilan toteutussuunnitelma, jotka dokumentoitiin kolmen dokumentin muotoon: 1. Aiesopimus tietohallintoyhteistyöstä (tämä dokumentti), jossa kuvataan seudullisen tietohallinnon lähtökohdat, tavoitteet ja strategiset toimintaperiaatteet 2. Toimintamalli, jossa seudullisen tietohallinnon käytännön toteutusmalli kuvataan yksityiskohtaisemmin 3. Kehittämissuunnitelma, jossa kuvataan uuden toimintamallin käynnistämisen edellyttämät toimenpiteet ja toiminnan käynnistymisen jälkeisen vaiheen ensimmäiset sovitut toimenpiteet Taustaa Tässä Aiesopimus tietohallintoyhteistyöstä -dokumentissa kuvataan Hangon kaupungin, Inkoon kunnan, Karkkilan kaupungin, Lohjan kaupungin, Raaseporin kaupungin, Siuntion kunnan, Vihdin kunnan sekä perusturvakuntayhtymä Karviaisen kesken kehitetyt uuden seudullisen tietohallinnon lähtökohdat, tavoitteet ja strategiset toimintaperiaatteet. Kuvattu toimintamalli perustuu lähtötilanteeseen, jossa kuntatoimijat vastaavat kukin tietohallinnostaan itsenäisesti joko omalla henkilöstöllään tai ostopalvelua hyödyntäen (Vihti, Karkkila, Karviainen). ITpalvelutuotannossa Lohja 1, Vihti, Karkkila ja Karviainen käyttävät ensisijaisesti ostopalvelua, kun taas muilla on toiminnan perustana omaa IT-henkilöstöä. Uuden seudullisen tietohallinnon tavoitetilan mukaisen toimintamallin lähtökohtana on Länsi- Uudenmaan kuntatoimijoiden yhteinen tietohallintotoimija, joka vastaa yhteisten ICT-toimintaa koskevien arkkitehtuurilinjausten ja kehittämisperiaatteiden laadinnasta. Yhteinen tietohallinto toimii tiiviissä yhteistyössä kuntatoimijoiden ylimmän johdon kanssa sen varmistamiseksi, että kuntatoimijoiden strategiset tavoitteet ja edut tulevat huomioiduksi ja edistetyksi kaikessa tietohallinnollisessa kehittämisessä sekä IT-palvelutuotannon järjestelyissä. Dokumentissa kuvataan ylätason toimintamalli ja periaatteet, joiden mukaan Länsi-Uudenmaan kuntatoimijat järjestävät keskinäisen tietohallinto- ja tietotekniikkayhteistyönsä tulevaisuudessa (tarkempi aikataulu sovitaan syksyllä 2015). Toimintamallikuvauksen painotus 1 Lohja on varautunut ottamaan mahdollisesti jo syksyllä 2015 takaisin omaan organisaatioonsa sen IThenkilöstön, joka vuoden 2013 alussa siirrettiin Kuntien Tieran Länsi-Uudenmaan Paikallispalveluun.

4 on tietohallinnon johtamisessa; tietotekniikkapalvelujen (IT-palvelut) tuotannon järjestämisestä esitetään vain pääpiirteet. Yksityiskohtaisemmin asiat kuvataan Toimintamalli-dokumentissa. Dokumentti tulee toimimaan pohjana myöhemmin tehtävälle yhteistyösopimukselle ja työssä mukana olleet kuntatoimijat ovat sitoutuneet viemään yhteistyösopimuksen päätöksentekoon viimeistään keväällä Tietohallintoyhteistyönstrategisetperiaatteet Strategiset pääperiaatteet ja tavoitteet Länsi-Uudenmaan tietohallinto- ja tietotekniikkayhteistyölle ovat: 1. Kuntien ydintoiminta on yhä kriittisemmin riippuvaista tietotekniikasta. Kuntatoimijat sitoutuvat nostamaan tietohallinnon strategisesti tärkeäksi toiminnoksi ydintoimintojensa hoitamiseen ja kehittämiseen liittyvissä asioissa. 2. Tietohallinnon ja ydintoiminnan yhteistyötä edistetään ja syvennetään määrätietoisesti asteittain, hyväksi tunnettuja käytäntöjä ja toimintamalleja käyttäen Kukin yhteistoimintaan osallistuva kuntatoimija sitoutuu noudattamaan yhteisen tietohallinnon valmistelemia tietojenkäsittelyyn liittyviä arkkitehtuurilinjauksia. 4. Tietohallinnon johtamisen ja IT-palvelujen sisällöllinen kattavuus ja laatutaso saatetaan kansallisen vertailun näkökulmasta vähintään hyvälle keskitasolle. 5. Kaikki ne IT-palvelut, joissa yhdistämisellä voidaan alueen kokonaisuus huomioiden saavuttaa etua esim. kustannussäästöjen tai palvelutason nousun muodossa, yhdistetään ja/tai yhtenäistetään (harmonisoidaan). Etenemisen aikataulu, priorisoinnit ja kuntatoimijakohtainen mukaantulo määritellään tarkemmin erillisissä kehittämissuunnitelmissa, joiden päivityssykli määritetään tietohallinnon vuosikellossa. 6. Yhteisten tai yhteisesti suunniteltujen IT-palvelujen tulee olla riittäviä ja kyllin laadukkaita, jotta ne mahdollistavat kuntatoimijoille niiden strategiaan ja lakisääteisiin vaatimuksiin perustuvan ydintoiminnan hyvän hoitamisen 7. IT-palveluihin kohdistuvista lakisääteisistä vaatimuksista ei tingitä. 8. Yhteiset IT-palvelut järjestetään siten, että ne mahdollistavat kaksikielisen (tai monikielisen) toiminnan ja hallinnon kunnissa, joilla on siihen lakisääteinen velvoite tai muu strategisesti merkittävä intressi. 9. IT-palvelutuotanto järjestetään kustannustehokkaasti hyödyntäen sekä yhteisiä (pääsääntö) että kuntatoimijakohtaisia (poikkeus) tuotantorakenteita. 2 Käytetään apuna esimerkiksi Kuntien Tieran kuntien tietohallinnon johtamista varten laatimia toimintamalleja sekä alan kansainvälisiä ja kansallisia standardeja tai vastaavia viitekehyksiä.

5 10. IT-tuotantokustannusten nousu sallitaan, jos se on välttämätöntä sovitun tasoisten palvelujen tuottamiseksi tai jos kohtuullisten lisäpanostusten avulla saadaan aikaan kokonaistaloudellista etua. 11. Yhteistyön ensisijainen motiivi on alueen kokonaisetu kuntatoimijakohtaisen osaoptimoinnin sijasta. Tämän edistämiseksi osapuolet sitoutuvat keskinäiseen avoimuuteen tiedonvaihdossa sekä kutakin osapuolta koskevien etujen ja haittojen objektiiviseen arviointiin ilman ns. kotiin päin vetoa. Tietohallinnonvastuullaolevattehtävät Yleistä Tietohallinnon tehtävänä on varmistaa, että organisaation tieto- ja viestintätekniikka tukee mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti muun organisaation toimintaa ja että asiakkaat saavat laadukkaita palveluja. Tietohallinnon tehtävänä on myös huolehtia, että tietohallinnon kustannukset ovat hallittuja ja ne kohdennetaan oikein ja läpinäkyvästi. Yhteisen tietohallinnon tehtäväkenttää määriteltäessä käytetään apuna Kuntien Tieran kehittämää tietohallintomallia. 3 3 Tieran kehittäessä tietohallintomalliaan kuntatoimijoiden tarpeiden mukaisesti otetaan uudistukset soveltuvin osin huomioon myös Länsi-Uudenmaan tietohallintoyhteistyössä.

6 Kuva 1 Tietohallinnon kehittyminen kohti johdon strategista kumppanuutta Tavoitteena on varmistaa ja vakiinnuttaa aluksi kuvassa Kuva 1 Tietohallinnon kehittyminen kohti johdon strategista kumppanuutta esitetty palvelevan tietohallinnon toteutuminen riittävällä kuntatoimijoiden tarpeiden mukaisella tasolla ja sitten edetä 2 3 vuoden kuluessa hallitusti Kuva 1 mukaiselle toimintaa kehittävän tietohallinnon tehtäväalueelle. Tämä vaiheistus huomioidaan myös tietohallinnon johtamisen resursoinnissa (henkilötyön määrässä) ja siihen liittyvien ostopalvelujen mitoituksessa. Eteneminen ja sen aikataulu tarkennetaan tietohallinnon kehittämissuunnitelmissa vuosittain. Palvelujenjaprosessienkehittäminen Tavoitetilassaan yhteinen tietohallinto osallistuu aktiivisena osapuolena kuntatoimijoiden yhteisiin palvelujen ja prosessien kehittämistoimiin. Lisäksi se tukee tai ainakin koordinoi tärkeimpiä kuntatoimijakohtaisia kehittämishankkeita. Vrt. hankehallinta.

7 Toimialakohtainenkehittäminen Toimialakohtainen kehittäminen perustuu ensisijaisesti yhteisen tietohallinnon koordinoimiin kuntayhteisiin kehittäjäryhmiin tai -verkostoihin (vrt. Kuva 2 Päätöksentekomalli seudullisessa tietohallintoyhteistyössä). Myös kuntatoimijakohtaiset toimialojen kehittämisehdotukset alistetaan kuntayhteisten ryhmien arvioitavaksi ennen toimeenpanon aloittamista. Näin varmistetaan, että toimialakohtaisessakin kehittämisessä tulevat aina huomioiduksi tehdyt yhteiset arkkitehtuurilinjaukset ja (ensisijaisesti) kuntayhteisten ratkaisujen mahdollisuus. Arkkitehtuurinkehittäminen Yhteinen tietohallinto tukee ja koordinoi kuntatoimijoiden kokonaisarkkitehtuurityötä ja määrittelee tietoteknisen yhteistyön "selkärangaksi" arkkitehtuurilinjaukset ja -periaatteet, joihin yhteistyö perustuu ja joihin jokainen osallistuja sitoutuu osaltaan. IT-infrastruktuuria koskevat arkkitehtuurilinjaukset yhteistä kehittämistä ohjaavat arkkitehtuurilinjaukset teknologiaa koskevat arkkitehtuurilinjaukset tietoturvaa ja tietosuojaa koskevat arkkitehtuurilinjaukset hankintamalleja ja -kanavia koskevat arkkitehtuurilinjaukset linjaukset koskien kuntatoimijakohtaisen tekemisen ja yhteisen tekemisen rajapintoja sekä ulkoisten toimittajien ja kuntatoimijoiden rajapintoja Kukin kuntatoimija sitoutuu noudattamaan yhteisiä arkkitehtuurilinjauksia toimintansa järjestämisessä ja kehittämisessä. Tietotekniikkapalvelujenjärjestäminenjaohjaus Yhteinen tietohallinto vastaa tietotekniikkapalveluiden järjestämisestä ja ohjauksesta ohjausryhmältä saamissaan puitteissa. Tietohallinto vastaa tietotekniikkapalveluiden sopivimman järjestämistavan valinnasta linjaa, mitkä palvelut ovat kuntayhteisiä ja mitkä kuntatoimijakohtaisia ja missä määrin. Linjaukset ovat kuntatoimijoita sitovia ja vain erikseen sovittavissa tapauksissa kuntatoimija voi perustellusta syystä ja omalla kustannuksellaan poiketa tehdyistä linjauksista. määrittelee yhteisten ja tarvittaessa myös kuntatoimijakohtaisesti toteutettavien ITpalvelujen sisällöt ja palvelutasot

8 Kuntatoimijoiden siirtyminen aiemmasta paikallisesta tuotantomallista yhteisen palvelutuotannon piiriin tehdään suunnitelmallisesti ja tarpeen mukaan vaiheistaen ja porrastaen. Tietotekniikkapalvelujen järjestämistä ja ohjausta linjataan tarkemmin toimintamallidokumentissa ja tarkennetaan edelleen vuosikellon mukaisesti työstettävissä yhteisissä kehittämissuunnitelmissa. Yhteisiin ja kuntakohtaisiin jaoteltu palveluvalikoima kirjataan sitovaa yhteistyösopimusta tehtäessä riittävällä tarkkuudella 4 yhteistyön ensimmäiset vuodet kattavaan kehittämissuunnitelmaan. ICT-hankintojen,-sopimustenja toimittajahallinnantukijavalmistelu Hankehallinta Yhteinen hankinta suunnittelee ja valmistelee (esim. tarve- tai esiselvitysten, vaatimusmäärittelyjen, markkinatilanteen arviointien, kustannus-hyöty-analyysien muodossa) ICT-hankintoja, joissa yhteistyön arvioidaan erityisesti kannattavan. Tarvittaessa se tarjoaa kuntatoimijoille asiantuntijatukea myös näiden omissa ICT-hankinnoissa. Yhteinen tietohallinto auttaa kuntatoimijoita valvomaan ICT-ostopalvelujen tuotannon sopimuksenmukaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta, niiden oikeaa mitoitusta ja niiden kehittymistä kuntatoimijoiden tarpeiden mukaisesti. Tähän kuuluu myös varautuminen sopimusten elinkaaren mukaisiin muutostilanteisiin sekä vuorovaikutus toimittajien kanssa (seuranta- ja kehitystapaamiset) sekä tarvittaessa reklamointi. Yhteinen tietohallinto ei kuitenkaan toimi varsinaisena hankintayksikkönä, joten juridinen vastuu hankinnoista pysyy kuntatoimijoilla. Yhteinen tietohallinto koordinoi kuntatoimijoiden ICT-keskeisiä ja -sidonnaisia kehittämishankkeita, tarkoituksenaan parantaa kehittämisen tavoitteellisuutta ja tuloksellisuutta sekä mahdollistaa erilaisten hankkeiden vertailut, priorisoinnin ja aikataulullisen yhteensovittamisen. Kokonaisvaltaisen kehittämisen edellytyksenä on ainakin jonkin tasoinen projektisalkunhallinta, joka puolestaan edellyttää projektimaista työskentelyä niin yhteisessä kuin kuntatoimijakohtaisessakin ICT-kehittämisessä. 4 Minimitarkkuus on palveluluettelo ja siihen perustuvat palvelujen yleiskuvaukset. Varsinaiset palvelu- ja prosessikuvaukset tehdään erikseen, ja niitä katselmoidaan ja ylläpidetään säännöllisesti.

9 Organisointitapa Tietohallinnon yhteistoiminta toteutetaan verkosto-organisaationa, jonka resurssit koostuvat seuraavista kokonaisuuksista: A. kuntien oman tietohallintohenkilöstön kaikille toimijoille kohdistama työpanos, joka tietoisesti, suunnitellusti ja mitattavissa olevin menettelyin kohdistetaan yhteisiin tietohallintotehtäviin B. ostopalveluna yhteisesti hankitut tietohallinnon asiantuntijat, jotka palvelusopimukseen tarkemmin kirjattavalla tavalla toimivat asiakkaidensa tietohallintona Ulkoisen asiantuntijatyön (B) rahoittamisjärjestelyissä huomioidaan, mitkä kunnat osoittavat yhteiseen tietohallintotyöhön myös omia henkilöresurssejaan (A), siitä erillistä korvausta vaatimatta. Yksityiskohtaisemmin organisoitumisesta linjataan Toimintamalli-dokumentissa. Päätöksenteonmekanismit Yhteinen tietohallinto verkostomaisesti toteutettuna ei ole toimivaltainen viranomainen eikä voi siksi käyttää itsenäisesti kunnille kuuluvaa päätösvaltaa. Sen sijaan tietohallinto tekee kuntatoimijoiden päätöksenteon avuksi suunnittelu- ja valmistelutyötä, jonka lähtökohta on tietohallintoa koskeva yhteistyösopimus ja jonka tarkemmat sisällöt perustuvat kulloinkin voimassa oleviin tietohallinnon työ- ja kehittämissuunnitelmiin. Kuntatoimijoiden omat päätöksentekomallit ja yhteisen tietohallinnon valmistelu sovitetaan yhteen seuraavan kuvan mukaisesti:

10 Kuva 2 Päätöksentekomalli seudullisessa tietohallintoyhteistyössä 1. Yhteisen, seudullisen tietohallinnon toimintaa ohjaa kuntien ja kuntatoimijoiden johdosta muodostuva ohjausryhmä. 2. Yhteinen tietohallinto, kuntien toimialat ja toimialan palveluja tuottavat toimijat määrittelevät yhdessä kehittämisen tarpeet sekä esittävät seudullisesti käynnistettävät hankkeet, niiden vaikuttavuustavoitteet ja yhteistyössä tietohallinnon kanssa tehdyt budjetointiehdotukset. Yhteinen tietohallinto tukee toimialakohtaista kehittämissuunnittelua tietohallintomallin mukaisilla menettelyillä sekä omalla toimiala- ja markkina-/ratkaisutuntemuksellaan. Tietohallinto koostaa ja jalostaa toimialatarpeet jatkokäsittelyyn huomioiden toimialojen väliset synergiaedut ja mm. kansalliset mahdollisuudet. 3. Tietohallinto järjestää ja kehittää palveluita huomioiden toimialojen tarpeet, IT-palvelujen yleisen markkinatilanteen ja kansalliset ratkaisumahdollisuudet. Tietohallinto vastaa tietohallinnon palveluhankinnoista ja toimittajahallinnasta (palvelusopimukset ja tietojärjestelmäsalkku). 4. Ohjausryhmä priorisoi hankkeet ja sopii jatkokäsittelyyn ja toimijoiden päätöselimiin menevät esitykset seudullisesti käynnistettävistä hankkeista.

11 Tietohallintoyhteistyön toivottujen tulosten ja hyötyvaikutusten saavuttamiseksi tarvitaan kuntatoimijoiden yhdenmukaista (ristiriidatonta) päätöksentekoa. Tämän vuoksi kuntatoimijoiden tulee hyväksyä, että tietohallintoasioissa kuntatoimijoiden itsenäistä päätöksentekoa eräin osin ohjaavat jatkossa mm. yhteiset arkkitehtuurilinjaukset ja kehittämissuunnitelmat, joihin tietohallinnon yhteistyösopimuksessa periaatetasolla jo ennakoivasti sitoudutaan. Hallintomalli Tietohallinnolle nimetään kuntayhteinen ohjausryhmä, johon kukin osallistuva kuntatoimija saa asettaa yhden jäsenen, jolle on asetettava varajäsen. Ohjausryhmän puheenjohtaja valitaan 1-2 vuodeksi kerrallaan. Ohjausryhmän tehtävät (ja päätöksentekovaltuudet): Yhteisen tietohallinnon vuosittaiset resurssit: o kuntatoimijoille annettavat linjaukset siitä, millaisin henkilövarauksin niiden tulee osallistua yhteistyöhön o kuntatoimijoille annettavat linjaukset siitä, millaisin määrärahavarauksin niiden tulee osallistua yhteistyöhön Yhteiseen tietohallintoon nimettävien henkilöiden valinnan hyväksyntä o sekä ostopalveluhenkilöiden että kuntatoimijoiden yhteistyöhön osoittamien virka- tai työsuhteisten henkilöstön osalta Yhteisen tietohallinnon valmistelemien työ- ja kehittämissuunnitelmien hyväksyminen Yhteisen tietohallinnon laatimien arkkitehtuurilinjauksien hyväksyminen Linjaukset yhteisten kehittämishankkeiden priorisointi- ja toteuttamiskriteereistä sekä rahoitusmenettelyistä tarvittaessa myös yksityiskohtainen hankkeiden priorisointi ja toteutuspäätökset Ohjausryhmä raportoi kuntatoimijoille vähintään seuraavasti: Kokousmuistiot ja mahdolliset erilliset päätöskirjaukset toimitetaan viipymättä kuntatoimijoiden johtoryhmien saataville Tiivistelmä yhteisen tietohallinnon työstä ja aikaansaannoksista liitettäväksi (tarpeen mukaan) kuntatoimijoiden osavuosikatsauksiin sekä vuositason yhteenveto tilinpäätösten vaatimassa aikataulussa Aktiivinen vuorovaikutus kunkin ohjausryhmän jäsenen oman organisaation ylimmän johdon ja toimialajohdon vastuuhenkilöiden kanssa myös riippumatta siitä, mikä on kokousten tai muun raportoinnin aikataulu

12 Taloudellisetpuitteet Kuntayhteistyössä, jossa kullakin osapuolella on itsenäinen päätösvalta, on väistämättä myös riski, että yksi tai muutama kuntatoimija periaatetason sitoumuksistaan huolimatta kieltäytyy kokonaisuuden kannalta hyvästä yhteisratkaisusta itseään koskevien taloudellisten rasitteiden vuoksi. Tämän välttämiseksi noudatetaan tietohallintoyhteistyön ja siihen perustuvien yhteisten tietotekniikkapalvelujen rahoituksessa (kustannusvastuissa) periaatteita, joilla pyritään estämään kustannusvaikutuksiin perustuvan osaoptimoinnin ehkäisy: 1. Yhteisratkaisuissa, jotka tuottavat taloudellista kokonaishyötyä verrattuna kuntatoimijakohtaisiin erillisratkaisuihin, kenenkään ei tarvitse maksaa yhteisratkaisusta enempää kuin vaihtoehtoisesta (saman hyödyn toteuttavasta) kuntatoimijakohtaisesta ratkaisusta. Ne, joille yhteisratkaisu on välittömästi edullisempi kuin vaihtoehtoinen kuntatoimijakohtainen ratkaisu, ottavat kantaakseen ne lisäkustannukset, jotka yhteisratkaisu muutoin toisille aiheuttaisivat. 2. Yhteisratkaisuissa, jotka vaativat yhteenlaskettuna taloudellisia uhrauksia, voidaan osa (X %) tarvittavasta lisäpanostuksesta jakaa suhteessa vaihtoehtoiseen kuntatoimijakohtaiseen kustannustasoon, ja osa (100 - X %) jaetaan tasan tai suhteessa kunkin kuntatoimijan volyymiin. Tarkoituksena on keventää niiden kuormaa, joille yhteisratkaisuun siirtyminen aiheuttaa eniten kustannuksia. Menettely edellyttää kiistatonta laskelmaa siitä, miten yhteisen ratkaisun kustannusvaikutus poikkeaa vaihtoehtoisesta kuntatoimijakohtaisesta erillisratkaisusta. 3. Tapauskohtaisia hyöty- ja haittavaikutuksia sekä niiden kompensaatioita laskettaessa on huomioitava myös mahdolliset laadulliset tai sisällölliset erot kunkin kuntatoimijan lähtötilanteen ja uuden yhteisratkaisun välillä. Kun näitä periaatteita sovelletaan moniin eri tapauksiin, kertyvien hyötyjen ja kompensaatioiden jakauma tasaantuu. Silloin pitkällä aikavälillä kaikki hyötyvät, eikä kukaan joudu lyhyellä aikavälillä kohtuuttomaan tilanteeseen tapauskohtaisten lisäkustannusten vuoksi. Tietohallintoyhteistyönkustannuksetjarahoitus Yhteisen tietohallinnon aiheuttamat kustannukset ovat pääasiassa seuraavia: Yhteisen tietohallinnon henkilötyö virkatyönä Yhteisen tietohallinnon henkilötyö ostopalveluna Tilakustannukset Työvälinekustannukset Matkakustannukset Kehittämishankkeiden kustannukset

13 Tietohallintoyhteistyön perusrahoituksen jakoperusteena käytetään kuntatoimijoiden vakituisen henkilöstön lukumäärää. Tietohallintoyhteistyössä sovittavien kehittämishankkeiden hyöty- ja kustannusvaikutukset (ns. business case) lasketaan aina hankekohtaisesti mahdollisimman luotettavasti etukäteen. Samalla määritetään hankekohtaisesti perusteet kuntatoimijakohtaisille rahoitusosuuksille hankkeiden vaatimissa ja niihin perustuvissa jatkuvien palvelujen hankinnoissa. Rahoitusosuuksien laskentatapaan voivat vaikuttaa mm. hankkeen luonne, kunnan osuus hankinnan kokonaisvolyymissä, kunnan lähtötilanteen ja yhteiseksi sovitun tavoitetilan välinen ero. Lisäksi käytetään tarvittaessa yllä otsikon Taloudelliset puitteet alla kuvatun kaltaisia kompensaatiomenetelmiä kustannusvaikutusten tasaamiseksi tilanteissa, joissa yhteinen etu voisi olla ristiriidassa yksittäisen kuntatoimijan edun kanssa. Kukin kuntatoimija sitoutuu yhteistyön perusteella vuosittain budjetoimaan riittävästi määrärahoja yhteistyön ylläpitämiseen, yhteisiin IT-palveluihin ja yhteisen kehityssuunnitelman mukaisiin kehittämishankkeisiin. Ohjausryhmän jäsenten velvollisuutena on edistää ja valvoa tämän toteutumista kuntatoimijakohtaisessa talousarvion valmistelussa. Henkilöstö Henkilöstön osalta voidaan noudattaa kahta vaihtoehtoista menettelyä: 1. Yhteisen tietohallinnon rooleja hoitavat henkilöt jatkavat nykyisen kuntaorganisaationsa palveluksessa, jolloin kyseiset kuntatoimijat osallistuvat yhteisen tietohallinnon rahoitukseen (ainakin osittain) tällä panoksella eikä henkilösiirtoja tehdä. 2. Kunnat ostavat yhteisen tietohallinnon rooleja hoitavien henkilöiden työpanoksen ostopalveluna, jolloin myös henkilösiirtoja voidaan tarvita. Tämä voidaan toteuttaa myös niin, että nykyistä henkilöstöä siirtyy ostopalvelua tuottavan organisaation työntekijäksi Yhteinen tietohallinto voidaan muodostaa myös näiden menettelyjen yhdistelmänä.

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Seudulliset työryhmät ja lean-tarkastelu. 20.5.2015 Esitykset kootusti

Seudulliset työryhmät ja lean-tarkastelu. 20.5.2015 Esitykset kootusti Seudulliset työryhmät ja lean-tarkastelu 20.5.2015 Esitykset kootusti Työryhmä Puheenjohtaja Koordinointi Tarkoitus Tavoitteet Toimenpiteet 2015 Valmistelusihteeristö (kehittämispäälliköt) Seudulliset

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet

Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Työpaja 3 : ICT tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Ohjelma klo 13.30 15.15 Porin seudun ICT-ympäristön nykytilan tulosten esittely

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa. Selvitysvaiheen tehtävät

ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa. Selvitysvaiheen tehtävät ICT muutos kunta- ja palvelurakennemuutoksessa Selvitysvaiheen tehtävät Kunta- ja palvelurakennemuutos Selvitysvaiheen tehtävät 1.0. Selvitysvaiheen projektointi Suunnittelu 1.1. Nykytilan kuvaaminen 1.2.

Lisätiedot

Ristiinan aluejohtokunta Liite Alustava esitys aluejohtokunnista Hallintorakenneuudistuksen ohjausryhmän kokous 22.8.

Ristiinan aluejohtokunta Liite Alustava esitys aluejohtokunnista Hallintorakenneuudistuksen ohjausryhmän kokous 22.8. Ristiinan aluejohtokunta 14.9.2016 Liite 1 71 Alustava esitys aluejohtokunnista Hallintorakenneuudistuksen ohjausryhmän kokous 22.8.2016 Aluejohtokuntien määrä ja rakenne Mikkelissä on 4 aluejohtokuntaa

Lisätiedot

KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN. Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen

KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN. Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen Sisältö 1. Kunnan toiminta ja ohjaus verkostomaailmassa 2. Kunnan johtamisen kokonaisuus ja johtamisen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.1.2014 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Julkisen hallinnon

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari 2.12.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Yhteentoimivuus ja avoimuus Seminaarin aihe pakottaa määrittämään termit yhteentoimivuus

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP)

YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP) Dnro:916/05.20.00/2014 Kh 9/21.12.2015 408 YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP) 1 Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on työllistymistä edistävästä monialaisesta

Lisätiedot

Liikelaitoskuntayhtymä Puhdin tietohallinnon palvelutuotannon siirto liikkeenluovutuksena Kuntien Tiera Oy:lle

Liikelaitoskuntayhtymä Puhdin tietohallinnon palvelutuotannon siirto liikkeenluovutuksena Kuntien Tiera Oy:lle Yhtymähallitus 96 21.08.2012 Yhtymähallitus 132 06.11.2012 Liikelaitoskuntayhtymä Puhdin tietohallinnon palvelutuotannon siirto liikkeenluovutuksena Kuntien Tiera Oy:lle Kyh 96 Länsi-Uudenmaan kunnat ovat

Lisätiedot

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013 Tietohallinnon nykytilan analyysi Analyysimenetelmä (sovitettu Tietomallista) 9.10.2013 Haastattelurunko Kerättävät perustiedot Budjetti (edellisvuoden) Henkilöstökustannukset IT-ostot Muut Liite - Kypsyysanalyysin

Lisätiedot

Palvelukeskusvalmistelun tilanne

Palvelukeskusvalmistelun tilanne Palvelukeskusvalmistelun tilanne Sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta 23.2.2017 Urpo Karjalainen 1 13.12.2016 ICT palvelukeskus maakunnille 2 13.12.2016 Lähtökohdat ja tavoitteet Palvelukeskusten perustamisella

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki TALOUSOHJELMA 1 Talousohjelman tausta ja lähtökohdat Järvenpään kaupunki TALOUSOHJELMA

Lisätiedot

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Työryhmä VM asetti työryhmän tekemään esityksen Kieku-järjestelmän elinkaaren hallinnasta

Lisätiedot

Lausunto Ohjausvaikutusten parantamiseksi julkisen hallinnon yhteisten arkkitehtuurilinjausten laatukriteerejä ovat mm:

Lausunto Ohjausvaikutusten parantamiseksi julkisen hallinnon yhteisten arkkitehtuurilinjausten laatukriteerejä ovat mm: Helsingin kaupunki, Kaupunginkanslia Lausunto 30.06.2017 Asia: VM/711/00.01.00.01/2015 Julkisen hallinnon ICTlinjauksia Linjausten tarkoitus JHKA 2.0 hallintamallissa mainitaan seuraavaa: Ohjausvaikutusten

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP)

YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP) YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP) 1 Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP) annetun lain (1369/2014)

Lisätiedot

Kuntayhtymien purkaminen ja perustaminen

Kuntayhtymien purkaminen ja perustaminen Kuntayhtymien purkaminen ja perustaminen Uuden kuntalain ja järjestämislain näkökulmasta Kuntien sote forum 27.1.2015 Kaupunginlakimies Tiina Mikkola Hallituksen esitys kuntalaiksi vp. 268/2014 Järjestämislakia

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN

KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN Case: HUS KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN Kuntamarkkinat 11.9.2019 / hallintojohtaja Lauri Tanner AIEMPI TILANNE JA HAASTEET Jäsenkunnat aktivoituivat Sipilän hallituksen soteuudistuksen kaatumisen

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Miten suunnittelu- ja kehitystyötä toteutetaan arkkitehtuurilähtöisesti

Miten suunnittelu- ja kehitystyötä toteutetaan arkkitehtuurilähtöisesti Ohjelmapolku: Otsikko: Strategiasta johtamalla toteutukseen KA-työ mahdollistajana strategioiden toteutukseen Miten suunnittelu- ja kehitystyötä toteutetaan arkkitehtuurilähtöisesti Miten korkeakoulun

Lisätiedot

< Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013

< Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013 < Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013 ICT ympäristön yleiskuvaus Esityspohjien sisältö 1. ICT ympäristön yleiskuvauspohja: toimijat, henkilöstömäärät, budjetit 2. Tietohallinnon / ICT:n hallintomalli

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan osallistuminen VATUn toteutukseen

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan osallistuminen VATUn toteutukseen Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan osallistuminen VATUn toteutukseen 29.5.2013 Kansliapäällikkö Harri Pursiainen Hallinnonalan VATU-ohjelma 1.Hallinnonalan VATU-hankkeiden toteuttaminen (LVMn

Lisätiedot

COBITilla tietohallinnon prosessien ja projektien tehokkuus kuntoon

COBITilla tietohallinnon prosessien ja projektien tehokkuus kuntoon 1 COBilla tietohallinnon prosessien ja projektien tehokkuus kuntoon Valtiontalouden tarkastusviraston ja tietosuojavaltuutetun toimiston -foorumi (Helsinki, 28.1.2010) Juhani Heikka vs. tietohallintojohtaja

Lisätiedot

KATe-hanke. (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut

KATe-hanke. (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut KATe-hanke (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut KATe-hankkeen taustaa Tällä hetkellä pääsääntöisesti kukin ammattikorkeakoulu suunnittelee, hankkii, toteuttaa

Lisätiedot

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin?

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Kauko Hartikainen, Kuntaliitto Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät 10.2.2012 Tavoiteltavat toteutukset Realistisia ja konkreettisia Hyötyjä jo

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Heikki Talkkari / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Heikki Talkkari / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 29.11.2018 Heikki Talkkari / VM Informaatio-ohjauksen toimintakenttää Valtio Kunta Maakunta Kuhtanek Tietokeko DigiNyt Patinea TH-lautakunta Yhteistyöelin

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sosiaali- ja terveystoimen esikunnan 2.2.1 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Perusturvajohtaja 20.12.2012 Voimaan 1.1.2013 Perusturvajohtaja 24.2.2014 Voimaan

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP)

YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP) YHTEISTYÖSOPIMUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄSTÄ MONIALAISESTA YHTEISPALVELUSTA (TYP) 1 Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP) annetun lain (1369/2014)

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

Unohtuuko asiakas hankintaprosessissa Kommenttipuheenvuoro Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry

Unohtuuko asiakas hankintaprosessissa Kommenttipuheenvuoro Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry Unohtuuko asiakas hankintaprosessissa Kommenttipuheenvuoro Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry 14.11.2007 Strategisen hankintatoiminnan johtaja Espoon kaupunki 1 Palveluhankinnat kasvussa Espoossa vuonna

Lisätiedot

Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit

Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit (lukuja ei ole päivitetty uusimpiin tietoihin, tiedot koottu sote- ja kuntauudistussuunnitelmien valmistelutyössä) Ylöjärvi Ylöjär

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Espoon kaupungin omistajapolitiikka

Espoon kaupungin omistajapolitiikka Espoon kaupungin omistajapolitiikka ESPOON KAUPUNGIN OMISTAJAPOLITIIKKA 2016 2 (5) Sisällysluettelo 1 Tausta... 3 2 Omistajapolitiikan päämäärä... 3 3 Omistajapolitiikan tavoitteet... 4 4 Ohjausperiaatteet...

Lisätiedot

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Johtavien viranhaltijoiden kokous 16.5.2017 KUNTIEN TIETOHALLINTO- JA ICT-PALVELUT MAAKUNNAN TIETOHALLINTO JA ICT- PALVELUT Hankkeen päävaiheet

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Väliaikainen hallinto alkaen

Sote- ja maakuntauudistus. Väliaikainen hallinto alkaen Sote- ja maakuntauudistus Väliaikainen hallinto 1.7.2017 alkaen 6.2.2017 Valmistelun vaiheet 9/2016 1.7.2017 1.7.2017 28.2.2018 1.3. 31.12.2018 Esivalmistelu 10 kk Väliaikainen hallinto 8 kk Käynnistäminen

Lisätiedot

SOPIMUS TIETOHALLINTOTEHTÄVISTÄ

SOPIMUS TIETOHALLINTOTEHTÄVISTÄ 1 SOPIMUS TIETOHALLINTOTEHTÄVISTÄ 1. SOPIMUKSEN OSAPUOLET Tampereen, Nokian ja Ylöjärven ja Oriveden kaupungit sekä Hämeenkyrön, Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan ja Vesilahden kunnat. Myöhemmin käsitteellä

Lisätiedot

Miten Valtori auttaa valtionhallinnon ICT-kustannustavoitteiden saavuttamisessa? Valtio Expo Toimitusjohtaja Kari Pessi, Valtori

Miten Valtori auttaa valtionhallinnon ICT-kustannustavoitteiden saavuttamisessa? Valtio Expo Toimitusjohtaja Kari Pessi, Valtori Miten Valtori auttaa valtionhallinnon ICT-kustannustavoitteiden saavuttamisessa? Valtio Expo Toimitusjohtaja Kari Pessi, Valtori Mikä on Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori? Valtori tuottaa

Lisätiedot

Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle. Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö

Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle. Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö Esityksen teemat Kunnan toiminnan johtaminen kokonaisuutena Kuntastrategia

Lisätiedot

KONSERNIESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

KONSERNIESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Konserniesikunnan toimintaohje 1.5.1 1 (5) KONSERNIESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Kaupunginjohtaja 20 8 2009 Voimaan 20.8.2009 1 Toiminta-ajatus Konserniesikunta tukee ja edistää kaupungin strategista johtamista,

Lisätiedot

Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä. Kari Wirman IT Valtakunnalliset IT-päivät Rovaniemi

Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä. Kari Wirman IT Valtakunnalliset IT-päivät Rovaniemi Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä Kari Wirman IT2012 - Valtakunnalliset IT-päivät 31.10.2012 Rovaniemi Jatkuvuudenhallinta Jatkuvuudenhallinnalla tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä,

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia. Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi

Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia. Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi Valtori tänään ja huomenna Valtorin strategia Valtorin asiakaspäivä 30.10.2014 Toimitusjohtaja Kari Pessi MUUTOS = MAHDOLLISUUS JA HAASTE On etuoikeus olla toteuttamassa muutosta ja ottaa haaste vastaan.

Lisätiedot

Väliaikaishallinnon organisoituminen ja sen poliittinen ohjaus. Esivalmistelun poliittinen ohjausryhmä

Väliaikaishallinnon organisoituminen ja sen poliittinen ohjaus. Esivalmistelun poliittinen ohjausryhmä Väliaikaishallinnon organisoituminen ja sen poliittinen ohjaus Esivalmistelun poliittinen ohjausryhmä 22.5.2017 Valmistelun vaiheet 12/2017 n. 9/2017 n. 9 kk Esivalmistelu Uudenmaan liiton alaisena projektina

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN POHJOIS-SUOMEN TILANNEKATSAUS JUHA KORPELAINEN HALLINTOYLILÄÄKRI, PPSHP TIETOHALLINTOYHTEISTYÖN OHJAUS- RYHMÄ 20.2.2015 1. Pohjois-Suomessa

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sisäinen valvonta ja riskienhallinta käsitteinä Kuntalain säännökset kuntayhtymän sisäisestä

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (5) 79 Esitys valtioneuvostolle kasvupalvelujen järjestämisvastuuta koskevaksi pääkaupunkiseudun erillisratkaisuksi päätti osaltaan tehdä valtioneuvostolle liitteenä

Lisätiedot

Juha Suutala 6.9.2007

Juha Suutala 6.9.2007 Juha Suutala 6.9.2007 iiketoiminnan ja IT:n yhteistyö -case Tapiola Sisältö Toimintaympäristön kuvaus IT:n rooli yhtiöryhmässä IT:n ja liiketoiminnan yhteistyö Liiketoimintastrategiasta IT-strategiaan

Lisätiedot

Merkittävät investoinnin maakunnan kannalta

Merkittävät investoinnin maakunnan kannalta 3.5.2018 1 / 5 Sosiaali- ja terveysvaliokunta StV@eduskunta.fi HE 15/2017 Merkittävät investoinnin maakunnan kannalta Maakuntien merkittävät investoinnit Maakunta- ja sote-uudistusta koskevassa hallituksen

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen. Vesa-Pekka Tervo

Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen. Vesa-Pekka Tervo Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen Vesa-Pekka Tervo Valmius- ja varautumistehtävien organisoinnin valmisteluryhmä Tehtävät:» laatia ehdotukset yhteiskunnan

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki PALVELUOHJELMA 1 Palvelujen järjestäminen Kaupungin ydintoimintoja ovat palvelutarpeen

Lisätiedot

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa Versio: Luonnos palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

Yhteistyösopimuksen laadinta. Itä- ja Keski-Suomen maakunnat

Yhteistyösopimuksen laadinta. Itä- ja Keski-Suomen maakunnat Yhteistyösopimuksen laadinta Itä- ja Keski-Suomen maakunnat 10 Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalue Maakuntien järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista yhteensovittamista, kehittämistä

Lisätiedot

Työryhmäraportti. Tietohallinto. Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen

Työryhmäraportti. Tietohallinto. Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen Työryhmäraportti Nykytilan kuvaus sekä uuden kunnan palvelujen järjestäminen, organisointi ja kehittäminen Tietohallinto päiväys 13.03.2014 1 Yhteenveto Kotkan ja Haminan tietohallintoyksiköt vastaavat

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen 4.12.2012 Kokonaisarkkitehtuuri hyvinvointipalveluissa seminaari Riitta Häkkinen, erikoissuunnittelija THL / OPER Esityksen

Lisätiedot

Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen

Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 1 (6) 25.11.2015 Lappeenrannan kaupungin tietoturvapolitiikka 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sosiaali- ja terveystoimen esikunnan 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Perusturvajohtaja 20.12.2012 Voimaan 1.1.2013 Perusturvajohtaja 24.2.2014 Voimaan

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET. Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala

LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET. Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala Tällä konserniohjeella luodaan puitteet kuntakonserniin kuuluvien yhteisöjen

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

JHS- seminaari Uudet suositukset ICT- palvelujen kehittämiseen

JHS- seminaari Uudet suositukset ICT- palvelujen kehittämiseen JHS- seminaari Uudet suositukset ICT- palvelujen kehittämiseen Miten toiminnan tehokkuutta/hankinnan hyötyjä voidaan mitata Oulun kaupunki/tietohallinto Kaisa Kekkonen 24.11.2009 Kustannus-hyötyanalyysi

Lisätiedot

Opetuksen ict -palveluverkko. Seudullinen ratkaisu?

Opetuksen ict -palveluverkko. Seudullinen ratkaisu? Opetuksen ict -palveluverkko Seudullinen ratkaisu? 1 Opetustoimialan visio Seudullisessa tieto- ja viestintätekniikan peruskäytön suunnitelmassa ( v. 2012) linjataan seudullisesta tavoitetilasta seuraavaa:

Lisätiedot

KH KV

KH KV Kiteen kaupungin palveluohjelma 2010 KH 10.5.2010 112 KV 17.5.2010 26 Sisältö 1. Palveluohjelman tarkoitus ja suhde kaupunkistrategiaan... 1-2 2. Palveluohjelman oleellisimmat päämäärät, toteuttaminen

Lisätiedot

Strategia prosessista käytäntöön!

Strategia prosessista käytäntöön! Strategia prosessista käytäntöön! Kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, TtM Maire Ahopelto, Kainuun sote Hyve-johtamisen kartta hanke Loppuseminaari 29.9.2014 Kainuun osahankkeen tavoitteet

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus lausuntomenettelystä tietohallinnon hankintoja koskevissa asioissa

Valtioneuvoston asetus lausuntomenettelystä tietohallinnon hankintoja koskevissa asioissa Lausunto 1 (5) VM/1242/00.00.05/2014 30.6.2014 Valtiovarainministeriö Julkisen hallinnon ICT-toiminto Valtioneuvoston asetus lausuntomenettelystä tietohallinnon hankintoja koskevissa asioissa Valtiovarainministeriön

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011 634/2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Hallituksen tehtävät ja vastuut

Hallituksen tehtävät ja vastuut yt es iv ut Nä 38 4 Hallitustyöskentely 39 4 HALLITUSTYÖSKENTELY 4.1 Hallituksen toimintaperiaatteet Hallituksen työskentelytavoista sopiminen Hallitustyöskentelyllä tarkoitetaan taloyhtiön hallituksen

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN Vaikutukset ICT-yhteistyön sisältöön ja organisointiin Maritta Korhonen 5.5.2015 Taustaa Sote-rakenneuudistuksen valmistelu käynnissä jo kahden edellisen vaalikauden aikana.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön

Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön Terveydenhuollon atk-päivät 12.-13.5.2015 Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö Esityksen sisältö Sote-uudistuksen

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Liiketoiminnan pelikenttiä on erilaisia,

Liiketoiminnan pelikenttiä on erilaisia, YRITYKSEN Srateal Oy, Niilo Kurikka niilo.kurikka@strateal.com PELIKENTTÄ, TILANNE, TAVOITTEET JA KEHITTÄMINEN PELIKENTTÄ: Yritysten menestyminen on haasteellisempaa kansainvälistymisen ja entistä nopeampien

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 Maakuntavaltuusto 11.12.2018 Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Tilannearvio Uudistuksen tilanne joulukuussa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Palvelujen tuottaminen Pekka Järvinen STM Keskeiset asiat Lakisääteinen julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto toteutetaan jatkossakin kunnallisena toimintana

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

Keskushallintouudistus kohti yhtenäistä valtioneuvostoa. Timo Lankinen 20.8.2012

Keskushallintouudistus kohti yhtenäistä valtioneuvostoa. Timo Lankinen 20.8.2012 Keskushallintouudistus kohti yhtenäistä valtioneuvostoa Valtioneuvostossa tehtävä politiikka-, lainsäädäntöja resurssiohjaus yhtenäiseksi Hallituksen strategisen näkemyksen nykyistä parempi toimeenpano

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen. Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö

ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen. Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö ELY-infrahankinnat ELY-Infrahankinnoilla tarkoitetaan Elinkeino-,Liikenne ja Ympäristökeskusten

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 31.5.2018 Tommi Oikarinen / VM Pohdittavia asioita Neuvottelukunnan tarkoitus Neuvottelukunnan tehtäväala Neuvottelukunnan asemoituminen suhteessa tiedonhallintalakiin

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 2019

Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 2019 Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 2019 Tietojärjestelmäuudistus on aina itseään isompi muutos. Tapio Järvenpää, @Tapsa_Jpaa Laajuus Tuotokset Aikataulu Resurssit Hyöty Arvo Laajuus Tuotokset

Lisätiedot

Tuottavuusohjelman työsuunnitelman sisältö

Tuottavuusohjelman työsuunnitelman sisältö Tuottavuusohjelman työsuunnitelman sisältö 1 20 suurimman kaupungin tuottavuusohjelmat Hallitus linjasi politiikkariihessään 24.2.2009, että 20 suurinta kuntaa laatii palveluidensa kehittämiseksi tuottavuusohjelmat.

Lisätiedot

TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS

TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS 1 TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS 2 Sisällysluettelo 1. Sopimuksen tausta ja tavoitteet... 3 2. Sopijaosapuolet... 3 3. Kuntien konserniyhtiöiden projektiin osallistuminen... 5 4. Tietosuojavastaava

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Ketterän. Hannu Salmela, Mikko Hallanoro, Seppo Sippa, Tommi Tapanainen, Jari Ylitalo organisaation IT

Ketterän. Hannu Salmela, Mikko Hallanoro, Seppo Sippa, Tommi Tapanainen, Jari Ylitalo organisaation IT Ketterän Hannu Salmela, Mikko Hallanoro, Seppo Sippa, Tommi Tapanainen, Jari Ylitalo organisaation IT Talentum Helsinki 2010 Talentum Media Oy ja tekijät ISBN 978-952-14-1505-0 Kansi: Jarkko Nikkanen Taitto:

Lisätiedot

Haminan kaupungin hankintaperiaatteet. Kaupunginhallitus

Haminan kaupungin hankintaperiaatteet. Kaupunginhallitus Haminan kaupungin hankintaperiaatteet Kaupunginhallitus 15.12.2017 Hankintojen toimintaperiaatteet Haminan kaupungissa noudatetaan seuraavia hankintoja koskevia strategisia linjauksia: 1) Ennakoiva toiminta

Lisätiedot

Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköt Esivalmistelun kuntajohtajakokous Hankejohtaja Mira Uunimäki

Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköt Esivalmistelun kuntajohtajakokous Hankejohtaja Mira Uunimäki Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköt 13.12.2017 Esivalmistelun kuntajohtajakokous Hankejohtaja Mira Uunimäki Perustason sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan kuntarajat ylittäen maakunnan

Lisätiedot

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI SELONTEKO EU:N TIETOSUOJA-ASETUS GDPR:N VAATIMUSTEN TOTEUTTAMISTAVOISTA ITPOINT OY:SSA ITpoint Oy toimittaa asiakkaansa

Lisätiedot

OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ. Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP

OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ. Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP 26.11.2014 MITEN YHTEISTYÖTÄ ON TEHTY TÄHÄN ASTI? - Tuotekohtainen yhteistyö, ns. toimittajalukitus - Sairaanhoitopiirien tietohallintojohtajien

Lisätiedot

Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti. Toteutussuunnitelma

Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti. Toteutussuunnitelma 7.1.2014 Liite 1 Jyväskylän seudun kuntien ICT muutostuen toteutusprojekti Toteutussuunnitelma Versio 0.2 7.1.2014 Jyväskylän seudun kunnat Valtiovarainministeriö 2 (16) Sisällys Sisällys... 2 Dokumentin

Lisätiedot

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on 7 (5?) jäsentä, joista kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 628/00.04.01/2019 87 Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille 2019-2020 Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

muutostuki Kuntauudistuksen muutostukiohjelma

muutostuki Kuntauudistuksen muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutosten ICT muutostuki Muutostuen sisältö ja toimintamalli 6.10.2013 Kuntauudistuksen muutostukiohjelma Hallituksen 5.6.2012 linjausten mukaisesti kunnille käynnistetään kuntauudistukseen

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 25.4.2018 Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalain suunniteltu sisältö Tiedonhallinnan järjestäminen tiedonhallintayksikössä Tiedonhallinnan edellyttämät

Lisätiedot