Sosiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä-Karjala ry EKSAKTI 3/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä-Karjala ry EKSAKTI 3/2013. www.talentia.fi/etelakarjala ektalentia@gmail.com"

Transkriptio

1 Sosiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä-Karjala ry EKSAKTI 3/2013

2 KUVAMUISTOJA RIIKASTA......herkuttelua, silmän ruokaa, taidetta, hymyä, kartan lukua, laulua, riemua... opintomatkalta!

3 Puheenjohtajan palsta Kesää on tänä vuonna kestänyt niin, että varmasti kaikille sitä on riittänyt. Hyvä niin! Syyskautta vähitellen aloitellessa ylpeänä esitämme Ruusuiset onnentoivotukset uudelle pääluottamusmiehelle Niina Blomille! Niina ja muut luottamusmiehemme auttavat jäseniämme työoloihin ja palkkaukseen liittyvissä asioissa. Tiedäthän kuka on sinun luottamusmiehesi? Keskusjärjestöt ovat hyväksyneet keskitetyn palkkaratkaisun pohjaksi, ja alakohtaisten sopimusneuvottelujen takaraja on Korotus on maltillinen, tärkeintä on ollut vastuullisuus vaikeassa talous- ja työllisyystilanteessa. Lue lisää: Eksoten ja kuntien säästösuunnitelmat ovat vasta lausuntokierroksella, ja tuoneet nyt jo monenlaista pohdintaa. Toisaalla säästetään, toisaalla rakennetaan uutta tai uudelleen järjestellään vanhaa. Eettiset pohdinnat vs. talous ovat arkipäivää rivityöntekijällekin, palvelujen vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta arvioidaan jatkuvasti. Tämä on mielestäni myös hyvä asia, niin ettei työtä tehdä pelkästään työn vuoksi "niin kuin on aina tehty" vaan siksi, että työn tuloksella on oikeasti joku merkitys asiakkaalle. Ja ehkäpä jos joskus kriittisesti arvioi vanhaa, niin voisiko samalla tulla kehittäneeksi jotain uutta? Voisiko nyt panostaa enemmän, että joskus myöhemmin joutuisi panostamaan vähemmän? Tärkeitä ja vaikeita ratkaisuja, joiden tekemiseen tarvitaan visioiden lisäksi kykyä vastuunkantoon. Kukaan meistä ei saa olla vain töissä täällä. Työntekijällä on oikeus hyvään työelämään. Tärkeitä osia hyvää työelämää ovat esimerkiksi esimiehen ja työyhteisön tuki, oman työn arvostaminen tai oma työtila, yksinkertaisia asioita, mitkä huomaa oikeastaan vasta silloin, jos ne puuttuvat. Kehittämistä ei tarvita kehittämisen takia vaan siksi että asiakkailla on oikeus saada laadukasta sosiaalityötä. Meillä sosiaalialan ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus, mutta myös oikeus ja velvollisuus tuoda esiin tietoa asiakkaiden tilanteista yleisellä tasolla. Esimiesten ja päättäjien tietoon voi varsin hyvin tuoda mahdollisia kehittämiskohteita tai epäkohtia päätöksenteon tueksi. Takanapäin puhumisella ei vaikuteta mihinkään! Riikan reissun kuulumisia on toisaalla lehdessä. Mieleeni jäi mm. sunnuntain illallinen, jossa kellariravintolan pitkän pöydän äärellä spontaanisti virisivät tutut suomalaiset yhteislaulut. Kovasti vaan koetettiin keksiä iloisia sellaisia! Upeasti kulkivat niin kaanonit, kuin karaoketkin myöhemmin illalla. Perhesosiaalityön parissa jatketaan Perhe 24/7 seminaarin merkeissä. Seminaarin mainos on jo kolahtanut sähköpostiisi, mutta jos sitä ei näy, niin käy e-asioinnin kautta päivittämässä tarvittavat tiedot sivulla Ajallaan ilmoittautuneille tarjoamme aamukahvit ammattikorkeakoululla. Hyvä seminaari on taas tulossa, tule mukaan! Uusi alueasiamiehemme Tanja Tuunainen-Vainio on paikalla Perhe 24/7-seminaarissa. Voit tulla tapaamaan häntä myös syyskokoukseen, ja samalla valitsemaan uutta puheenjohtajaa. toivoo Mirja

4 Perhe 24/7 Kurkistuksia perheseminaariin Kuinka sovittaa yhteen työajat ja perhe-elämä? Kuinka lastenhoito on järjestetty, jos työtä tehdään epätavalliseen aikaan? Missä kulkevat perhetyöntekijän ammatilliset rajat? Näitä kysymyksiä pohditaan ja vastauksia etsitään Talentia Etelä-Karjalan ry:n ja Saimaan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysyksikön yhteisessä Perhe 24/7 seminaarissa torstaina Luennoitsijoina ovat pari- ja seksuaaliterapeutti, terveydenhoitaja Minna Oulasmaa, joka toimii Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattorina ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yliopettaja PsT Anna Rönkä. Perheverkon tutkimussarja Väestöliiton Perheverkko on julkaissut tutkimuksistaan kolmiosaisen kirjasarjan, jossa ensimmäisenä ilmestyi kirja Äidin kielletyt tunteet (2008). Sen jälkeen ilmestyi Isyyden kielletyt tunteet (2010) ja uusin ja sarjan viimeinen osa Ammattikasvattajan kielletyt tunteet, joka kertoo varhaiskasvattajien kokemuksista ja tuntemuksista, ilmestyi tänä vuonna. Kirjan tutkimusaineistosta on noussut esille työntekijöiden kuormitus ja huoli omasta jaksamisesta, sillä lapset vaativat enemmän läsnäoloa ja huomiota eikä päivähoidon ongelmia oteta vakavasti päättäjien taholta. Yhä enemmän on myös asioita, joihin yksittäinen työntekijä ei pysty vaikuttamaan. Myös vanhemmuus on muuttunut. Minna Oulasmaan aamupäivän aiheena onkin Perhesosiaalityön haasteet. Minna Oulasmaa Työaikakäytäntöjen merkitys perheen arjelle Jyväskylän ammattikorkeakoulu on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa 24/7, joka nimensä mukaisesti tutkii erilaisten työaikakäytäntöjen merkityksestä perheiden arjelle. 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa avoinna oleva yhteiskunta tarkoittaa sitä, että monessa lapsiperheessä vanhemman tai molempien vanhempien työajat sijoittuvat iltaan, yöhön tai aikaiseen aamuun. Tutkimustulokset kertovat siitä, miten ja millä ehdoilla perheen ja työn yhteensovittaminen onnistuu. Tutkimuksesta ja sen tähänastisista tuloksista kuulemme Anna Rönkän seminaaripuheenvuorossa iltapäivällä. Onko työstä tullut vieras perheessämme? Vieras perheessä kirjassa vuodelta 2009 on Anna Röngän ja Ulla Kinnusen artikkeli Kun työstä tulee vieras perheessä. Poimin artikkelista joitakin kiinnostavia tutkimustuloksia. Seuraavat asiat siis tekevät työstä vieraan:

5 1) työpäivän venyminen tai työn ajoittuminen sellaiseen ajankohtaan, josta seuraa perheessä aikatauluongelmia 2) työn henkinen rasittavuus, jolloin työntekijän mieliala on uupunut kotonakin ja työ valtaa ajatukset kielteisessä mielessä 3) työtehtävien runsaus ja kova työtahti, josta selviytyäkseen työtä on tehtävä ja ajateltava vapaa-aikanakin. Näiden tekijöiden takia henkilö ei joko kykene olemanaan toivomallaan tavalla perheensä kanssa tai muut perheenjäsenet häiriintyvät vieraan takia. Lasten kokemus Kuulostaako mikään tutulle? Minulle ainakin ja uskon, että jokainen löytää oman kohtansa. Lohduttavaa tutkimuksen mukaan on, että vanhempien kokemus perheen laiminlyönnistä ei saanut tukea perheen murrosikäisiltä nuorilta. Nuorten asenne vanhempien työn vaikutuksiin oli melko välinpitämätön tai neutraali. Nuoret olivat jopa osin huolissaan vanhempiensa jaksamisesta. Rönkän aikaisempi tutkimus toi kyllä esiin tiedon, että joka neljäs yläkouluikäinen nuori oli kokenut, että vanhempien työ oli heijastunut kielteisesti siihen, miten vanhemmat olivat heitä kohdelleet tai miten vanhemmilla oli ollut heille aikaa. Anna Rönkä Kirja Vieras Perheessä on Riitta Jallinojan toimittama eri tutkijoiden artikkelikokoelma vuodelta Teoksessa eri tutkijat tarkastelevat erilaisia perheen vieraita. Vierasta tarkastellaan perheyhteisyydestä käsin: jokin tai joku tulee vieraaksi silloin, kun se uhkaa perheyhtenäisyyttä. Vieras ei kuulu perheeseen. Kirjan artikkelien vieraita ovat päihdeongelmat, ero, virtuaaliympäristöt, sairaus, vanhuus tai työ. Kirjaan kannattaa tutustua. Leena Byckling, yhteiskunnallisten aineiden opettaja Saimaan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysyksikössä, seminaaria valmistelleen työryhmän jäsen Varaa aika kalenteriisi: Pikkujoulut mielessä! VIIVI & WAGNER pe klo IMATRAN TEATTERISSA Lippu 15 (sis. väliaikatarjoilun) maksetaan EKAT:n tilille FI ja ilmoittautumiset pe mennessä tai puh

6 Virkistys- ja opintomatka Riikaan Tänä syksynä 14 yhdistyksemme jäsentä teki opinto- ja virkistysmatkan Riikaan. Suora lento Lappeenrannasta oli mukavan nopea tapa siirtyä Riikaan ja takaisin. Majoituimme tuomiokirkon vieressä olevaan Hotelli Gutenbergsiin vanhassa kaupungissa. Perjantai, lauantai ja sunnuntai olivat tutustumista kaupunkiin erilaisissa kokoonpanoissa. Ruokailimme väliin pienemmällä joukolla tai kaikki yhdessä. Riikan iltaelämääkin tuli vähän koettua, riksakyytejä ja takseja. Häiritsevä metelöinti on kaupungissa lailla kielletty klo 23 lähtien. Juopuneita ei katukuvassa näkynyt. Turistiryhmiä oli päivisin vielä paljon liikkeellä. Sunnuntaina suurin osa meistä kävi piipahtamassa junalla tai bussilla viehättävässä Jurmalan merenrantakaupungissa. Koulujen alkaminen sattui tähän aikaan ja monilla vanhemmilla oli juhlan kunniaksi vapaapäivä maanantaina, lasten ensimmäisenä koulupäivänä. Näimme ja kuulimme myös yliopistojen avajaisseremoniaa sunnuntai-iltana tuomiokirkon aukiolla. Gaudeamus ainakin siellä kuului. Ammattilaisten tapaamisia Latviassa ei ole omaa sosiaalialan ammattiliittoa. Talentia on järjestönä mukana CIF:n verkostossa (Council of International Fellowship). Latvian CIF:n puheenjohtaja, Ieva Antonsone Riikasta on ollut vuonna 2002 sosiaalityöntekijävaihdossa Suomessa eri paikkakunnilla. Hän ystävällisesti järjesteli tutustumiskohteemme ja oli mukanamme maanantain opintokäynneillä. Tutustumista Riikan sosiaalityöhön Ieva Antonsone ohjasi meidät ensin tutustumaan Agency of Social Services -organisaatioon. Siellä puhuttiin myös yleisesti Latvian sosiaalipalveluista ja kerroimme meidän vastaavista palveluistamme. Sosiaalityöntekijällä on keskeinen rooli palvelujen järjestämisessä. Asiakas menee aina ensin tapaamaan sosiaalityöntekijää, joka sitten ohjaa sopivan palvelun piiriin. Hallitus ostaa paljon palveluja NGO-paikoista. Social Service Agencyyn kuuluvan Latvian ammatillisten sijaisperheiden järjestön johtaja Ārija Martukāne kertoi paikan toiminnasta lasten ja nuorten tukemisessa sekä sijaisperhetyöstä yleisesti. Palveluja tarjotaan yksilö- ja ryhmätapaamisien kautta niin sijaisperheille, isoäideille joille on sijoitettu lapsia, kuin sijaislapsille itselleen. Asiakkaita varten tässä paikassa on 3 sosiaalityöntekijää, 3 psykologia ja monenlaisia eri terapeutteja.

7 Sijaisperheistä on puutetta, perheissä voi olla sijoitettuna 6-12 lasta. Osittain suuret lapsimäärät johtuvat siitä, että saman perheen lapsia ei lain mukaan saa erottaa toisistaan. Sijaislapsista maksetaan korvausta 80 latia/kk, keskipalkan ollessa n. 430 latia. Jälkihuollossa oli eroa, Latviassa jälkihuolto loppuu vasta 24-vuotiaana, jos opiskelee, kun Suomessa jälkihuolto loppuu jo 21-vuotiaana. Vertailimme myös muita palveluja ja niiden tarvetta Latviassa ja Suomessa. Päihdepalveluihin pitää rekisteröityä, mutta on mahdollista mennä myös nimettömänä, jos maksaa palvelun itse. Sijaisperheissä olevien nuorten addiktien motivoiminen päihdepalvelujen piiriin on vaikeaa. A- klinikkatoimintaa on myös nuorille. Kodittomia on paljon, ja asuntoloita on miehille, naisille ja perheille, mutta ne ovat usein täynnä. Päiväkeskuksia on ollut vasta vähän aikaa, ja niihin pitää saada sosiaalityöntekijältä lähete. Aika samantyyppisiä olivat ongelmat ja asiakkaiden motivaation mataluus haittaa. He kertoivat uudesta maahanmuuttajien integrointiprojektista, jossa on 50 mentoria ja 40 mamuperhettä. Projektin aikana mentorit siirtävät omaa perinnettään ja historiaansa maahanmuuttajille ja maahanmuuttajat vastaavasti esittelevät esim. omia perinneruokiaan. Riikan nuori sosiaalityö Seuraavaksi Ieva Antonsone johdatti meidät kaupungin hyvinvointiosastolle (Welfare Department of Riga City Council). Siellä Riikan palveluosaston johtaja Ruta Klimkāne esitteli organisaatiota ja sen toimintaa. Esittelyissä todettiin, että Latviassa sosiaalityö ja sosiaalityön koulutus on nuorta, se on lähtenyt liikkeelle vasta Latvian itsenäistyttyä elokuussa Mallia he ovat ottaneet pohjoismaista. Erilaisia sosiaalitukia on sekä valtion että kuntien maksamina, kuten meilläkin. Keskustelussa tulivat esille laman seuraukset vuodesta 2008 eteenpäin. Latviassa on ollut suuri säästökuuri ja sillä on saavutettu EU:n nopein talouskasvu. Säästökuuri on kuitenkin samalla heikentänyt ihmisten toimeentuloa, palkkoja ja tukia. Latviasta on poistunut ulkomaille todella paljon työikäisiä. Maastamuuttoa pidetään suurena ongelmana koko maalle. Muuttajavanhemmat saattavat jättää lapsensa isovanhempien hoitoon, tai jättää vanhukset ilman omaisiaan. Maa on siirtymässä euroon vuoden 2014 alusta. Elinkustannuksiin verrattuna tavallisten ihmisten palkat ovat alhaiset ja asuminen varsinkin Riikassa on kallista. Tuet ovat pieniä ja vähävaraisten ihmisten toimeentulo on vaikeaa. Onnistunut matka Maanantai-iltana Riikan lentokentällä oli aikaa palautekeskustelulle. Myönteistä palautetta tuli Riikasta matkakohteena, vanhakaupunki on helppo ottaa haltuun. Hotellin keskeinen sijainti oli plussaa. Samoin hyvänä koettiin että matkalla oli vapaus liikkua omalla tavallaan ja myös opintokohteet olivat mieluisia. Mukavaa vaikutti olleen kaikilla, liikuimme paljon, söimme hyvin, kävimme kauppahalleilla ja vaateostoksilla sekä tutustuimme kaupunkiin. Sää myös suosi meitä, ainoastaan maanantaina satoi. Raija-Liisa Anttonen ja Mirja Silvennoinen

8 Talentian uusi alueasiamies esittäytyy: Terveisiä Kotkasta! Aloitin Etelä- ja Kaakkois-Suomen alueasiamiehenä Hannele Sirrolan jäätyä viettämään ansaitusti eläkepäiviä. Alueeseeni kuuluu Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Kanta-Häme sekä Varsinais-Suomi, kuten Hannelellakin. Myös alueasiamiehen kotipaikkakunta pysyy samana, Kotkasta käsin hommaa siis edelleen hoidellaan. Oli hieman huvittavaa, kun olimme Hannelen kanssa sopineet, että haen häneltä osan materiaaleista kotoa, jo hyvissä ajoin ennen elokuun alkua, jotta hän ei turhaan raahaa niitä Helsinkiin toimistolle, ja minä sitten takaisin Kotkaan. Lähdin tavaroiden hakuun navigaattorilla varustettuna ja kun sain osoitteen näpyteltyä, niin navigaattori ilmoitti matka-ajaksi noin minuutin. Hieman hymyilytti, lähestulkoon naapureita siis ollaan oltu Hannelen kanssa, tietämättämme. Hannelen suuriin saappaisiin yritän nyt pikkuhiljaa hypätä. Alku on ollut vauhdikasta ja uusia asioita tulee päivittäin. Toivottavasti jäsenistöllä riittää ymmärrystä sille, että kokonaan uuden ja laajan tehtävän omaksuminen vie aikaa. Olisi niin kovin kätevää kun saisi muistikortilla siirrettyä kaiken tiedon päästä toiseen tarvittaessa. Nyt on vaan ryhdyttävä toimeen ja toivottava että työ tekijäänsä opettaa. Intoa minulta kyllä löytyy, mutta kärsivällisyys meinaa välillä olla vähissä, kun olisi niin mahtavaa osata ja tietää heti kaikki. Yritän toisinaan muistaa hengittää ja olla itselleni armollinen. Uusi alueasiamiehemme Tanja Tuunainen-Vainio Lastensuojelusta ammattiyhdistystyöhön Tulen lastensuojelun kentältä. Olen viimeisen kahdeksan vuoden ajan työskennellyt yksityisessä lastensuojelulaitoksessa, viimeiset kuusi vuotta myös luottamusmiehenä. Koulutukseltani olen sosionomi (AMK). Lastensuojelu on lähellä sydäntäni ja haasteet etenkin kenttätasolla hyvin tiedossa. Asiakaskunta on muuttunut oman kokemukseni mukaan radikaalisti haastavammaksi. Lapset ja nuoret ovat entistä huonokuntoisempia. Moniongelmaisuus on päivän sana ja on vaikeaa ellei jopa mahdotonta hoitaa samanaikaisesti mielenterveys-, päihde-, koulunkäyntiongelmia, käytöshäiriötä ja lisäksi koko perhettä vuorovaikutuksen ym. ongelmien suhteen. Myös väkivalta tai väkivallanuhka ovat päivittäisiä uuvuttavia ja jopa hengenvaarallisia elementtejä lastensuojelulaitoksissa.

9 Kuulin ja luin Eksoten nettisivuilta että Lappeenrantaan avataan loka-marraskuussa lasten ja nuorten talo. Lasten ja nuorten talosta löytyy siis tulevaisuudessa lasten- ja nuorten psykiatrian avotoiminnot, opiskeluterveydenhuollon keskitetty vastaanotto, lastensuojelu, perheneuvolan toiminnot, perheasioiden yksikkö sekä lapsi- ja nuorisovastaanotto. Mahtavaa olisi, jos asiakaslähtöisesti pystyttäisiin kaikilla osa-alueilla tarjoamaan apua asiakkaalle saman katon alta moniammatillisen tiimin voimin. Lastensuojelun haasteita Haastetta ja työpainetta lastensuojelun sosiaalityöhön tuo alati kasvava asiakasmäärä. Nykyisillä asiakasmäärillä (jopa 118 lasta/nuorta sosiaalityöntekijää kohti) uuvutetaan työntekijät. Kuten Talentian yhteistyössä lastensuojelun ammattilaisten kanssa laatimassa maaliskuussa julkaistussa Lastensuojelun pelastusohjelmassa todetaan, asiakasmäärän tulisi olla max. 30 lasta/ avohuollonsosiaalityöntekijä, ja perhettä/perhetyöntekijä. Näin lastensuojelun laatu pystytään säilyttämään ja työtaakka pitämään kohtuullisena. Sosionomeja on palkattava lisää lastensuojeluun sosiaalityöntekijöiden työpariksi. Talentia vaatii lastensuojelun laatusuosituksiin kirjattavaksi henkilöstömitoitusta. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama Toimiva lastensuojelu työryhmä on loppuraportissaan todennut saman. Raportissa on 54 eri toimenpide-ehdotusta, mikä kertoo lastensuojelun vakavasta tilasta. Sekä loppuraportti, Lastensuojelun pelastusohjelma että lastensuojelun laatusuositukset ovat luettavissa Talentian nettisivuilla. Lastensuojelun tilaa eivät helpota myöskään kuntien lomautukset. Henkilöstömäärän kirjaaminen laatusuosituksiin helpottasi myös lomautustapauksissa vastatoimia, joita Talentia aktiivisesti toteuttaa. Lomautuksen uhatessa sosiaalitakuusta tiedottaminen pääluottamusmiehille neuvotteluiden tueksi on myös tärkeää. Lomautuksen uhatessa Talentia tekee kunnassa alueen jäsenille kyselyä. Siitä saadun tiedon pohjalta voidaan toimia, mikäli sosiaalitakuun määräajat jo ennen lomautuksia uhkaavat jäädä toteutumatta. Talentia on valmis riitauttamaan sosiaalitakuita uhkaavat lomautukset, ilmoittamaan niistä valvontaviranomaisille aluehallintovirastoon sekä saattamaan virkamiesten ja päättäjien toiminnan eduskunnan oikeusasiamiehen selvitettäväksi. Hallitus on tehnyt esityksen lastensuojelulain 29 muuttamisesta. Esityksessä on mainittu mm., että sosiaalityöntekijä käyttäisi työn aktiivivaiheessa lapsen tapaamiseen 2 h/kk. 50 lapsen osalta se tarkoittaisi vastuusosiaalityöntekijällä 100 h /kk. Viikoittainen työaika on 37 h/vko ja kuukaudessa 160 h. Näin esityksessä mainittu 50 % käyttö työajasta lasten ja perheiden kohtaamiseen edellyttää huomattavasti nykyistä pienempää asiakasmitoitusta. Talentia on antanut esityksestä lausunnon, jonka mukaan Lastensuojelun pelastusohjelmassa esitetyillä henkilöstömitoituksilla tämä on mahdollista, nykyisillä mitoituksilla ei. Kunnon kundia ei päähän potkaista Lastensuojelun työpaineet siis näyttävät kasvavan entisestään. Joku tolkkuhan tähän on tultava! Junnu Vainion sanoin: Kaikki huusi että terveisiä Kotkasta, täällä kunnon kundia ei päähän potkaista! Itse lisäisin tähän, että ei myöskään yhtäkään sosiaalialan ammattilaista, missään muuallakaan, mikäli se meistä talentialaisista on kiinni! PS. Onnittelut vielä tätäkin kautta uudelle Eksoten pääluottamusmiehelle Niina Blomille! Mahtavaa saada talentialainen pääluottamusmies Etelä-Karjalaan!

10 Esittelyssä Talentian ammatilliset yhdistykset SOSIAALITOIMEN SOSIAALITYÖNTEKIJÄT Yhdistyksen toimintaan sisältyy vaikuttaminen Talentian hallituksessa, liittovaltuustossa ja työryhmissä sekä verkottuminen kotimaisten ja eurooppalaisten järjestöjen kanssa (mm. EAPN- FIN) järjestöjen kanssa. Jäsenille tulee Tarkkana tiedote 3-4 kertaa vuodessa, lisäksi järjestetään koulutustilaisuuksia eri puolilla Suomea, sekä tuotetaan asiantuntijoina kannanottoja ja artikkeleita eri foorumeille. Yhdistys on myös ammatillinen keskustelufoorumi jäsenilleen. Hallitus toimii aktiivisesti. Yhdistyksemme jäsen Raija-Liisa Anttonen osallistui Sosiaalitoimen sosiaalityöntekijät ry:n syysseminaariin Kolilla. "Seminaarissa oli asiantuntevia alustuksia ja runsasta keskustelua ja pohdintaa mm. sosiaalityön haasteista ja odotuksista, osallisuudesta sosiaalityön näkökulmasta, sosiaalityön etiikasta, kannustavasta ja ohjaavasta vuorovaikutuksesta. Seminaari oli parhaimmillaan muiden samaa työtä tekevien kohtaamista ja yhteisten ammatillisten asioiden jakamista. Puhuimme myös tulevaisuuden haasteista. Seminaari oli minulle samalla hyvä yhteisöllinen kokemus ja oli mahtavaa retkeillä kauniilla Kolilla ja Pielisen rannalla katsella upeaa kuunsiltaa. Pidän tärkeänä, että meillä on valtakunnallinen yhdistys vaikuttamassa ja tarjoamassa ammatillista keskustelufoorumia sosiaalitoimen sosiaalityöntekijöitä läheltä koskettaviin asioihin. Meitä ja työtämme kohtaa myös tulevaisuudessa runsaasti haasteita ja valtakunnallinen Sosiaalitoimen sosiaalityöntekijät ry toimii jäsenten yhteisten asioiden puolesta." Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä, kun sinulla on kelpoisuuslain (272/2005) mukainen sosiaalityön koulutus tai olet sosiaalityön opiskelija. Jäseniä on nyt Jäseneksi liitytään täyttämällä lomake Talentian kotisivuilta Maksat vain Talentian perusmaksun - lisämaksua ei peritä. Kolilla Sosiaalitoimen sosiaalityöntekijät ry:n puheenjohtaja Tarja Kärki ja kuvassa vas. varapuheenjohtaja Riitta Manninen Teksti ja kuva: Raija-Liisa Anttonen Lue lisää:

11 Perhetodellisuus on monimuotoista. Perheen tehtävät ja toimintamahdollisuudet ovat muuttuneet. Mitä haasteita muutokset asettavat perhesosiaalityölle? Ammatillisessa perhesosiaalityössä vaaditaan kykyä ja osaamista vastata uusiin haasteisiin perheitä kohdattaessa. Kuormittava työ luo huolta työntekijän jaksamisesta. Ohjelma Perhe 24/7 Seminaari perheiden ja perhesosiaalityön haasteista ja nykytilasta Saimaan ammattikorkeakoulun auditoriossa torstaina klo Ilmoittautuminen ja kahvi 9.30 Talentian tervehdys Tanja Tuunainen-Vainio, Talentian alueasiamies 9.45 Seminaarin avaus Marja Kosonen, Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja, Eksote Perhesosiaalityön haasteet tulevaisuudessa Minna Oulasmaa, perheneuvonnan koordinaattori, Väestöliitto Kommenttipuheenvuoro: Minna Asikainen, perhetyöntekijä, Imatran lastensuojelun perhetyö Keskustelua Lounastauko Lasten ja perheiden hyvinvointi 24/7 yhteiskunnassa Anna Rönkä, yliopettaja, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kommenttipuheenvuoro: Eeva Reijonen, vastaava ohjaaja, Kotitarula, Eksote Keskustelu ja päivän päätös Tiedustelut ja ilmoittautumiset osoitteeseen mennessä.

12 Lähettäjä: EKAT ry jäsensihteeri Teija Turunen-Iloani Kanava-aukio 8 as IMATRA puh Sosiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä-Karjala ry SYYSKOKOUS Tiistaina klo (hallitus klo 17.00) Lappeenrannassa Kahvila Aleksandrassa (Toikankatu 2). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Vieraanamme alueasiamies Tanja Tuunainen-Vainio. Kahvitarjoilu TERVETULOA! Hallitus EKSAKTIN TOIMITUSKUNTA Leena Cederström Seija Ojansuu Veikko Heikkinen Mirja Silvennoinen Teija Turunen-Iloani EKSAKTIN ILMESTYMISAIKATAULU aineisto ilmestyy 4/ vko 49 (nettilehti)

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella Tutkija Heli Niemi Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden seudullinen kehittäminen

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio

Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio HelsinkiMissio HelsinkiMissio on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö, joka toimii

Lisätiedot

sosiaalialan menestystekijä

sosiaalialan menestystekijä sosiaalialan menestystekijä Osaaminen, vuorovaikutus, tahto. {Osaaminen on tietoa, taitoa ja oikeaa asennetta.} Ammattijärjestö Talentia edistää jäsentensä urakehitystä vaikuttamalla sosiaalialan lainsäädäntöön,

Lisätiedot

Toimiva lapsi ja perhe Lapset puheeksi ja Neuvonpito

Toimiva lapsi ja perhe Lapset puheeksi ja Neuvonpito Toimiva lapsi ja perhe Lapset puheeksi ja Neuvonpito Tausta, tavoitteet ja perusteet Portin Pirtti 1.11.2012 Anita Tervo miksi ollaan liikkeellä? vanhemman mielenterveys- tai päihdeongelma tunnetusti vaaratekijä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

ROCKTAIL NEWS. sekä sekalaista muuta tavaraa. kysy koulutus-kentällä Jannelta tai puhelimitse p tai sähköpostilla

ROCKTAIL NEWS. sekä sekalaista muuta tavaraa. kysy koulutus-kentällä Jannelta tai puhelimitse p tai sähköpostilla 3/2015 1 ROCKTAIL NEWS RockTail News ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Mainosmyynti, artikkelit, ilmoitukset ja tiedustelut Anna-Riitta Forss, Vierutie 3 15560 Nastola 040-5956529 rocktail@netti.fi Lehden

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa

Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa Pääkaupunkiseudun Lastensuojelupäivät Työryhmä: Osallistavaa ja monikulttuurista kohtaamista 30.9.2011 Esityksen sisältö Tutkimushankkeen

Lisätiedot

Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa

Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa Ihminen käyttäytyy eri paikoissa eri tavalla. Olet varmasti huomannut, että julkisissa paikoissa käyttäydytään eri tavalla kuin yksityisissä paikoissa.

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

MITEN VOIT JOHTAJA? Miten voit johtaja? tutkimusraportti. Elon ja LähiTapiolan teettämä, johtajan työhyvinvointia tarkasteleva tutkimus Elokuu 2015

MITEN VOIT JOHTAJA? Miten voit johtaja? tutkimusraportti. Elon ja LähiTapiolan teettämä, johtajan työhyvinvointia tarkasteleva tutkimus Elokuu 2015 MITEN VOIT JOHTAJA? Miten voit johtaja? tutkimusraportti Elon ja LähiTapiolan teettämä, johtajan työhyvinvointia tarkasteleva tutkimus Elokuu 2015 AIHE KOETTIIN KIINNOSTAVAKSI YLI TUHAT VASTAAJAA 1008

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Tuija Metso Oppilaan parhaaksi yhteistä huolenpitoa Helsinki Vanhempien barometri 2007 Suomen Vanhempainliiton kysely vanhemmille kouluhyvinvoinnista

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa

Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa Pitäisi puhua yhteistyöstä SIIS MISTÄ? Perusturvan toimiala, sosiaalipalvelut 3 Sijais- ja jälkihuollon sosiaalityö Avohuollon sosiaalityö

Lisätiedot

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta 23.09.2014 1 Nuorisotakuu osana nuorisotoimea 1. Nuorten työpajatoiminta 2. Etsivä nuorisotyö 3. Monialainen yhteistyö 2 1. Nuorten työpajat Nuorten työpajoilla

Lisätiedot

Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen

Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen Pirpana ry:n koulutuspäivä Kuntatalo 13.5.2013 Riitta Mykkänen-Hänninen kouluttaja, työnohjaaja Samanaikaiset ryhmäprosessit Vanhempia

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

EKSAKTI 3 /2015. w ww.talentia.fi/etela - karjala facebook: Talentia Etelä - Karjala ry

EKSAKTI 3 /2015. w ww.talentia.fi/etela - karjala facebook: Talentia Etelä - Karjala ry S osiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä - Karjala ry EKSAKTI 3 /2015 w ww.talentia.fi/etela - karjala ektalentia@gmail.com facebook: Talentia Etelä - Karjala ry Mukavaa joulunaikaa! Talen tia Etelä

Lisätiedot

Aika lauantai 14.11.2015 klo 12.05-12.55 Paikka Ruissalon Kylpylä, Ruissalon puistotie 640, Turku

Aika lauantai 14.11.2015 klo 12.05-12.55 Paikka Ruissalon Kylpylä, Ruissalon puistotie 640, Turku 16.11.2015 1(5) YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS Aika lauantai 14.11.2015 klo 12.05-12.55 Paikka Ruissalon Kylpylä, Ruissalon puistotie 640, Turku 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden toteaminen 3

Lisätiedot

TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE

TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE Lupaus laadusta SalPa taitoluistelu on Sinettiseura Valmennuksen terveiset Luistelijat muistakaa täyttää harjoituspäiväkirjaa, aina silmuista ylöspäin. Uuden vuoden jälkeen

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2012

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2012 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2012 Carita Bardakci 23.11.2011 1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 1. JOHDANTO JA TOIMINTA-AJATUS

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

Marraskuun tapahtumat

Marraskuun tapahtumat Marraskuu on jo onnellisesti takanapäin ja joulu on ihan kohta ovella. Marraskuun tapahtumat Ennen syyskokouksen alkua Tuulia Alanen-Brandt piti mielenkiintoisen luennon vartalon mittalinjoista ja esitteli

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu. Osela Tampereen kaupunkiseudun TYP:n johtaja Tommi Eskonen

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu. Osela Tampereen kaupunkiseudun TYP:n johtaja Tommi Eskonen Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Osela 9.6.2016 Tampereen kaupunkiseudun TYP:n johtaja Tommi Eskonen Työllistymistä edistävällä monialainen yhteispalvelu (TYP) Yhteistoimintamalli, jossa

Lisätiedot

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta KatuMetro - Monikulttuurisuus ja maahanmuutto Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta 2010-2012 VTT, tutkija Vuoden 2010 tutkimus- ja kehittämistoiminta ja tiedottaminen:

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

Liity SuPeriin LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OMAAN LIITTOON

Liity SuPeriin LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OMAAN LIITTOON Liity SuPeriin LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OMAAN LIITTOON Sinun liittosi on SuPer SuPer on ainoa liitto, joka on keskittynyt lähi- ja perushoitajien edunvalvontaan. Ajamme etujasi kaikissa ammatillisissa ja

Lisätiedot

Kaakon ohjaamot Missä mennään ja mihin tavoitellaan

Kaakon ohjaamot Missä mennään ja mihin tavoitellaan Kaakon ohjaamot Missä mennään ja mihin tavoitellaan 2016-2018 Kaakon ohjaamoiden kuulumiset - Imatra Imatralla hyvät kokemukset: Vakiintuneet kelloajat ja toimijoiden sitoutuneisuus (TE- toimiston nuorten

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Jyväskylän Kiri-juniorit ry:n hallituksen järjestäytymiskokouksen pöytäkirja

Jyväskylän Kiri-juniorit ry:n hallituksen järjestäytymiskokouksen pöytäkirja Jyväskylän Kiri-juniorit ry:n hallituksen järjestäytymiskokouksen pöytäkirja Aika: 17.1.2017 klo 18.15 Paikka: Kuokkalan Graniitti Läsnä: Matti Mäkinen, Jani Karppanen, Mikko Pajunen, Marika Karttunen,

Lisätiedot

Lähemmäs. Marjo Lavikainen

Lähemmäs. Marjo Lavikainen Lähemmäs Marjo Lavikainen 20.9.2013 Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2012:6 Kehittämisohjelman valmistelu alkoi lasten ja nuorten verkkokuulemisella

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikön lastensuojelun foorumi 21.3.2009 PERHETYÖN JA SOSIAALITYÖN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN LASTENSUOJELUSSA

Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikön lastensuojelun foorumi 21.3.2009 PERHETYÖN JA SOSIAALITYÖN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN LASTENSUOJELUSSA 1 Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikön lastensuojelun foorumi 21.3.2009 PERHETYÖN JA SOSIAALITYÖN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN LASTENSUOJELUSSA Ryhmätyöt Teema 1: Sosiaalityön ja perhetyön yhteistyön

Lisätiedot

PEPE TOIMINTA PERHETORSTAI-ILLAT JA PERHEPERJANTAIT LASTENPSYKIATRIAN HOITO-OSASTOLLA

PEPE TOIMINTA PERHETORSTAI-ILLAT JA PERHEPERJANTAIT LASTENPSYKIATRIAN HOITO-OSASTOLLA PEPE TOIMINTA PERHETORSTAI-ILLAT JA PERHEPERJANTAIT LASTENPSYKIATRIAN HOITO-OSASTOLLA Perheterapeuttityöpari sairaanhoitaja Sinikka Mononen ja sairaanhoitaja Mikko Raudaskoski sairaanhoitaja Miia Pieviläinen

Lisätiedot

EXTRA JÄRJESTÖSEKTORIN. tulevaa vuotta 2011. Iloisin mielin kohti. Sisällys. 4 Henkilöstöedustajien yhteystiedoista. Joulukuu 2010

EXTRA JÄRJESTÖSEKTORIN. tulevaa vuotta 2011. Iloisin mielin kohti. Sisällys. 4 Henkilöstöedustajien yhteystiedoista. Joulukuu 2010 JÄRJESTÖSEKTORIN EXTRA Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry Ratavartijankatu 2 00520 Helsinki www.ytn.fi > Järjestösektori Iloisin mielin kohti tulevaa vuotta 2011 Joulukuu 2010 Näin joulun alla on hyvä pysähtyä

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto )

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ) Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto 27.10.2015) 1. Ikäsi Yhteensä 31 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue

Lisätiedot

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 Suomenkielinen koulutusjaosto 17.9.2013 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PERUS-

Lisätiedot

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaalialan AMK-osaamisen kompetenssit 2010 Sosiaalialan eettinen on sisäistänyt sosiaalialan arvot ja ammattieettiset periaatteet ja sitoutuu toimimaan niiden mukaisesti

Lisätiedot

Esitys: Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri. Esitys: Kirjataan kokouksen läsnäolijat. Myönnetään puhe- ja läsnäolo-oikeus ei-jäsenille.

Esitys: Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri. Esitys: Kirjataan kokouksen läsnäolijat. Myönnetään puhe- ja läsnäolo-oikeus ei-jäsenille. ESITYSLISTA Ratamestarinkatu 11 00520 HELSINKI taso@talentia.fi YHDISTYKSEN SYYSKOKOUS Aika: Lauantai 19.11.2016, klo 17. Paikka: Turun Konservatorio, Crichton-sali. Linnankatu 60, 20100 Turku 1 Kokouksen

Lisätiedot

JUST Nyt: Aikuissosiaalityön palvelut ja perustoimeentulotuen Kela-siirto

JUST Nyt: Aikuissosiaalityön palvelut ja perustoimeentulotuen Kela-siirto JUST Nyt: Aikuissosiaalityön palvelut ja perustoimeentulotuen Kela-siirto 31.1.2017 10.1.2017 Toimeentulotuki Toimeentulotuki on tarkoitettu tilapäiseksi tueksi auttamaan yli pahimpien talousvaikeuksien.

Lisätiedot

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS...

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS... 125 Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja AIKA 8.8.2016 Klo 15.30 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 127 2 KOKOUKSEN AVAUS... 127 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Vankien Omaiset VAO ry:n säännöt

Vankien Omaiset VAO ry:n säännöt Vankien Omaiset VAO ry:n säännöt 1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Vankien Omaiset VAO ry. Yhdistyksen kotipaikka on Alajärvi. 2 TARKOITUS JA TOIMINTA Yhdistyksen tarkoituksena on edistää vankien

Lisätiedot

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen Nuorten Ystävät Perustettu 1907 Keskustoimisto sijaitsee Oulussa Kansalaisjärjestö- ja liiketoimintaa Lastensuojelu-, vammais-, perhekuntoutus-, mielenterveys-, työllistymis- ja avopalveluja sekä kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Asukkaat mukana SiunSotessa Pohjois-Karjalassa. Kantu päivät Helsinki toiminnanjohtaja Elina Pajula

Asukkaat mukana SiunSotessa Pohjois-Karjalassa. Kantu päivät Helsinki toiminnanjohtaja Elina Pajula Asukkaat mukana SiunSotessa Pohjois-Karjalassa Kantu päivät 12.2.2015 Helsinki toiminnanjohtaja Elina Pajula SOTE -tuotantoalue Pohjois-Karjalan kunnat ja Heinävesi, PKSSK SiunSotessa 5 valmistelutyöryhmää

Lisätiedot

Mitä neuvojat ovat saaneet NEOtyöstä?

Mitä neuvojat ovat saaneet NEOtyöstä? Mitä neuvojat ovat saaneet NEOtyöstä? Mikä olikaan työn tavoite? Hyvä kuntien henkilökohtaisen neuvonnan verkosto ulkomailta muuttavalle Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle tulevalle! NEUVONTATYÖN tekevät

Lisätiedot

Työvälineitä hyvän mielen koulun rakentamiseen Lasten ja nuorten mielenterveyden edistäminen

Työvälineitä hyvän mielen koulun rakentamiseen Lasten ja nuorten mielenterveyden edistäminen Valtakunnallinen nuorisotyön koulutus Tampereella 22.-23.4.2013 Työvälineitä hyvän mielen koulun rakentamiseen Lasten ja nuorten mielenterveyden edistäminen Kriisit ja selviytymisen tukeminen Psykologi,

Lisätiedot

Suomen Changemakerin säännöt

Suomen Changemakerin säännöt Suomen Changemakerin säännöt Hyväksytty jäsenkokouksessa 6.10.2012 1 Tavoitteet ja yleiset toimintaperiaatteet A) Tavoite Suomen Changemaker on nuorten vaikuttamisverkosto, jonka tavoitteena on globaali

Lisätiedot

Kevään jumpat KEVÄTKOKOUS

Kevään jumpat KEVÄTKOKOUS Hämeen Naisvoimistelijat ry:n jäsentiedote 1/2017 www.hameennaisvoimistelijat.fi HIKOILE, NAUTI VIRKISTY! Kevään jumpat 9.1. 14.5.2017 Kevään jumppakausi alkaa maanantaina 9.1.2017. Ensimmäisellä jumppaviikolla

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52 VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET Kyselyyn vastanneita 52 Varhaiskasvatuksen vasukysely huoltajille Mitkä arvot ovat Sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Valttien palaute. Väliraportti AKSELI MAKKONEN

Valttien palaute. Väliraportti AKSELI MAKKONEN Valttien palaute Väliraportti 26.11.2016 AKSELI MAKKONEN 146 vastausta 23.11.2016 mennessä Suurin osa opiskelijoita Millä alalla toimit tai opiskelet? Muu kasvatusala Hoitoala Muu, mikä? Liikunta ja vapaa-aika

Lisätiedot

SÄÄSTÖPANKKI. Parempi Suomi 2016: Tilanne pääkaupunkiseudulla

SÄÄSTÖPANKKI. Parempi Suomi 2016: Tilanne pääkaupunkiseudulla SÄÄSTÖPANKKI Parempi Suomi 2016: Tilanne pääkaupunkiseudulla SÄÄSTÖPANKISSA KUULUU ASIAKKAAN ÄÄNI - Kun Säästöpankki menestyy, se pystyy jakamaan osan paikkakunnan hyvinvointia tukemaan, esimerkiksi erilaisiin

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 25.10.2016 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset

Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset Päivystys ja muut 24/7 - palvelut - seminaari Laajavuori 11.5.2016 Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke & Keski-Suomen shp/campus

Lisätiedot

Ammatilliset opettajat AO ry on tekemässä OAJ:n ja OAO:n linjauksia ja toteuttaa niitä / toteuttaa OAJ:n ja OAO:n päättämiä linjauksia.

Ammatilliset opettajat AO ry on tekemässä OAJ:n ja OAO:n linjauksia ja toteuttaa niitä / toteuttaa OAJ:n ja OAO:n päättämiä linjauksia. LIITE 4 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry on OAJ:n Ammatilliset Opettajat OAO ry:n jäsenyhdistys ja Opetusalan Ammattijärjestö

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

Palautetta nuortenryhmältä

Palautetta nuortenryhmältä Tuija Sane & Marjaana Hänninen Taustaa nuortenryhmästä: Tavoitteena oli koota nuortenryhmä (n. 4-5 nuorta), jolta kerätä palautetta etenkin lastensuojelun toiminnasta ja yhteistyöstä muiden tahojen kanssa.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Hallitus ja hallituksen kokoukset 3. Jäsenet 4. Yhdistyksen toiminta 5. Näyttelyt, seminaarit ja muut tapahtumat 6. Muut toiminta 5.1

Lisätiedot

Tanja Saarenpää Pro gradu-tutkielma Lapin yliopisto, sosiaalityön laitos Syksy 2012

Tanja Saarenpää Pro gradu-tutkielma Lapin yliopisto, sosiaalityön laitos Syksy 2012 Se on vähän niin kuin pallo, johon jokaisella on oma kosketuspinta, vaikka se on se sama pallo Sosiaalityön, varhaiskasvatuksen ja perheen kokemuksia päiväkodissa tapahtuvasta moniammatillisesta yhteistyöstä

Lisätiedot

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Suomen Kylätoiminta ry, Pohjois- Savon Kylät ry ja Maaseutuverkostopalvelut ovat

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoituksena on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 49 vastaanottokeskuksessa

Lisätiedot

KUUSAMON KAUPUNGIN PÄIVÄKOTIEN LASTENTAR- HANOPETTAJIEN AMMATILLISEN KASVUN KOKE- MUKSIA KASVATUSKUMPPANUUSKOULUTUKSESTA

KUUSAMON KAUPUNGIN PÄIVÄKOTIEN LASTENTAR- HANOPETTAJIEN AMMATILLISEN KASVUN KOKE- MUKSIA KASVATUSKUMPPANUUSKOULUTUKSESTA KUUSAMON KAUPUNGIN PÄIVÄKOTIEN LASTENTAR- HANOPETTAJIEN AMMATILLISEN KASVUN KOKE- MUKSIA KASVATUSKUMPPANUUSKOULUTUKSESTA Jonna Kylli Terhi Manninen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tutkimuksen taustoja

Lisätiedot

KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015

KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015 KOTEL 14-002 26.2.2014 1 (4) KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015 1 TOIMINTA-AJATUS Yhdistyksen tarkoituksena on edistää laatua, luotettavuutta ja taloudellisuutta elektroniikan komponenttien,

Lisätiedot

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma PIIRINIITYN TOIMINTA-AJATUS Päiväkotitoimintamme Piiriniityssä on alkanut syksyllä 2014. Ikurin päiväkodin kanssa yhdistyimme vuonna 2013. Päiväkoti sijaitsee

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut

Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut Lastensuojelun perusta Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lapsen huolenpidosta ja kasvatuksesta. Tähän tehtävään heillä on oikeus saada apua yhteiskunnalta.

Lisätiedot

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 1. Tavoitteet Suomen Potilasliitto ry, Finlands Patientförbund rf, on vuonna 1970 potilaiden perustama valtakunnallinen potilaiden etujen ja oikeuksien ajaja.

Lisätiedot

Ajankohtaista etsivästä nuorisotyöstä

Ajankohtaista etsivästä nuorisotyöstä Ajankohtaista etsivästä nuorisotyöstä 29.-30.10.2014 Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi, Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto 31.10.2014 2 lukumäärä 1 700 1 600 1

Lisätiedot

EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012

EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012 EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012 Ehdotuksia yhteistyöhön lisäämiseksi kolmannen sektorin ja kunnan välillä Esille nousseita turvallisuutta vähentäviä

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

Mitä sosiaalityö on? Keskosvanhempien yhdistys Kevyt MLL Meilahden yhdistys ry 2009

Mitä sosiaalityö on? Keskosvanhempien yhdistys Kevyt MLL Meilahden yhdistys ry 2009 Mitä sosiaalityö on? Keskosvanhempien yhdistys Kevyt MLL Meilahden yhdistys ry 2009 MItä sosiaalityö on? Keskoslapsen vanhemmille, Kevyt-yhdistys on teettänyt tämän pienen tietopaketin keskosvanhempien

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

ETIIKKA OHJAUS- JA NEUVONTATYÖSSÄ

ETIIKKA OHJAUS- JA NEUVONTATYÖSSÄ ETIIKKA OHJAUS- JA NEUVONTATYÖSSÄ Opin Ovi-hanke Kotka Mervi Friman 11.12.2012 Mervi Friman 2012 1 AMMATTIETIIKKA Ammattikunnan reflektiota yhteiskuntamoraalin raameissa, oman ammattikunnan lähtökohdista

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Tammikuu 2014. Helmikuu 2014. Liitteet JÄSENTIEDOTE 7/2013. Joulukuu 2013. Etelä-Pohjanmaan jaosto - - - -

Tammikuu 2014. Helmikuu 2014. Liitteet JÄSENTIEDOTE 7/2013. Joulukuu 2013. Etelä-Pohjanmaan jaosto - - - - JÄSENTIEDOTE 7/2013 Etelä-Pohjanmaan jaosto Joulukuu 2013 Etelä-Pohjanmaan jaoston tapahtumakalenteri (muutokset mahdollisia). Tammikuu 2014 16.1.2014 klo 18.00 muoti- ja tyyli-ilta, paikka Asuste Vanessa,

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja

Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma 17.11.2016 Isosti ja kovaa liikuntaseminaari Päivi Virtanen Liikkuminen varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuslaki Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty

TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty TOIMINTA- KALENTERI Päivitetty 10.11.2016 Tuolijumppa Olohuoneessa torstaisin klo 12.00-12.30 vapaaehtoisemme ohjauksessa ja jumpan jälkeen on kahvittelua, ei osall.maksua! Kuntosalivuorot Loimaalla Tuulensuun

Lisätiedot