Sosiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä-Karjala ry EKSAKTI 3/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä-Karjala ry EKSAKTI 3/2013. www.talentia.fi/etelakarjala ektalentia@gmail.com"

Transkriptio

1 Sosiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä-Karjala ry EKSAKTI 3/

2 KUVAMUISTOJA RIIKASTA......herkuttelua, silmän ruokaa, taidetta, hymyä, kartan lukua, laulua, riemua... opintomatkalta!

3 Puheenjohtajan palsta Kesää on tänä vuonna kestänyt niin, että varmasti kaikille sitä on riittänyt. Hyvä niin! Syyskautta vähitellen aloitellessa ylpeänä esitämme Ruusuiset onnentoivotukset uudelle pääluottamusmiehelle Niina Blomille! Niina ja muut luottamusmiehemme auttavat jäseniämme työoloihin ja palkkaukseen liittyvissä asioissa. Tiedäthän kuka on sinun luottamusmiehesi? Keskusjärjestöt ovat hyväksyneet keskitetyn palkkaratkaisun pohjaksi, ja alakohtaisten sopimusneuvottelujen takaraja on Korotus on maltillinen, tärkeintä on ollut vastuullisuus vaikeassa talous- ja työllisyystilanteessa. Lue lisää: Eksoten ja kuntien säästösuunnitelmat ovat vasta lausuntokierroksella, ja tuoneet nyt jo monenlaista pohdintaa. Toisaalla säästetään, toisaalla rakennetaan uutta tai uudelleen järjestellään vanhaa. Eettiset pohdinnat vs. talous ovat arkipäivää rivityöntekijällekin, palvelujen vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta arvioidaan jatkuvasti. Tämä on mielestäni myös hyvä asia, niin ettei työtä tehdä pelkästään työn vuoksi "niin kuin on aina tehty" vaan siksi, että työn tuloksella on oikeasti joku merkitys asiakkaalle. Ja ehkäpä jos joskus kriittisesti arvioi vanhaa, niin voisiko samalla tulla kehittäneeksi jotain uutta? Voisiko nyt panostaa enemmän, että joskus myöhemmin joutuisi panostamaan vähemmän? Tärkeitä ja vaikeita ratkaisuja, joiden tekemiseen tarvitaan visioiden lisäksi kykyä vastuunkantoon. Kukaan meistä ei saa olla vain töissä täällä. Työntekijällä on oikeus hyvään työelämään. Tärkeitä osia hyvää työelämää ovat esimerkiksi esimiehen ja työyhteisön tuki, oman työn arvostaminen tai oma työtila, yksinkertaisia asioita, mitkä huomaa oikeastaan vasta silloin, jos ne puuttuvat. Kehittämistä ei tarvita kehittämisen takia vaan siksi että asiakkailla on oikeus saada laadukasta sosiaalityötä. Meillä sosiaalialan ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus, mutta myös oikeus ja velvollisuus tuoda esiin tietoa asiakkaiden tilanteista yleisellä tasolla. Esimiesten ja päättäjien tietoon voi varsin hyvin tuoda mahdollisia kehittämiskohteita tai epäkohtia päätöksenteon tueksi. Takanapäin puhumisella ei vaikuteta mihinkään! Riikan reissun kuulumisia on toisaalla lehdessä. Mieleeni jäi mm. sunnuntain illallinen, jossa kellariravintolan pitkän pöydän äärellä spontaanisti virisivät tutut suomalaiset yhteislaulut. Kovasti vaan koetettiin keksiä iloisia sellaisia! Upeasti kulkivat niin kaanonit, kuin karaoketkin myöhemmin illalla. Perhesosiaalityön parissa jatketaan Perhe 24/7 seminaarin merkeissä. Seminaarin mainos on jo kolahtanut sähköpostiisi, mutta jos sitä ei näy, niin käy e-asioinnin kautta päivittämässä tarvittavat tiedot sivulla Ajallaan ilmoittautuneille tarjoamme aamukahvit ammattikorkeakoululla. Hyvä seminaari on taas tulossa, tule mukaan! Uusi alueasiamiehemme Tanja Tuunainen-Vainio on paikalla Perhe 24/7-seminaarissa. Voit tulla tapaamaan häntä myös syyskokoukseen, ja samalla valitsemaan uutta puheenjohtajaa. toivoo Mirja

4 Perhe 24/7 Kurkistuksia perheseminaariin Kuinka sovittaa yhteen työajat ja perhe-elämä? Kuinka lastenhoito on järjestetty, jos työtä tehdään epätavalliseen aikaan? Missä kulkevat perhetyöntekijän ammatilliset rajat? Näitä kysymyksiä pohditaan ja vastauksia etsitään Talentia Etelä-Karjalan ry:n ja Saimaan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysyksikön yhteisessä Perhe 24/7 seminaarissa torstaina Luennoitsijoina ovat pari- ja seksuaaliterapeutti, terveydenhoitaja Minna Oulasmaa, joka toimii Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattorina ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yliopettaja PsT Anna Rönkä. Perheverkon tutkimussarja Väestöliiton Perheverkko on julkaissut tutkimuksistaan kolmiosaisen kirjasarjan, jossa ensimmäisenä ilmestyi kirja Äidin kielletyt tunteet (2008). Sen jälkeen ilmestyi Isyyden kielletyt tunteet (2010) ja uusin ja sarjan viimeinen osa Ammattikasvattajan kielletyt tunteet, joka kertoo varhaiskasvattajien kokemuksista ja tuntemuksista, ilmestyi tänä vuonna. Kirjan tutkimusaineistosta on noussut esille työntekijöiden kuormitus ja huoli omasta jaksamisesta, sillä lapset vaativat enemmän läsnäoloa ja huomiota eikä päivähoidon ongelmia oteta vakavasti päättäjien taholta. Yhä enemmän on myös asioita, joihin yksittäinen työntekijä ei pysty vaikuttamaan. Myös vanhemmuus on muuttunut. Minna Oulasmaan aamupäivän aiheena onkin Perhesosiaalityön haasteet. Minna Oulasmaa Työaikakäytäntöjen merkitys perheen arjelle Jyväskylän ammattikorkeakoulu on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa 24/7, joka nimensä mukaisesti tutkii erilaisten työaikakäytäntöjen merkityksestä perheiden arjelle. 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa avoinna oleva yhteiskunta tarkoittaa sitä, että monessa lapsiperheessä vanhemman tai molempien vanhempien työajat sijoittuvat iltaan, yöhön tai aikaiseen aamuun. Tutkimustulokset kertovat siitä, miten ja millä ehdoilla perheen ja työn yhteensovittaminen onnistuu. Tutkimuksesta ja sen tähänastisista tuloksista kuulemme Anna Rönkän seminaaripuheenvuorossa iltapäivällä. Onko työstä tullut vieras perheessämme? Vieras perheessä kirjassa vuodelta 2009 on Anna Röngän ja Ulla Kinnusen artikkeli Kun työstä tulee vieras perheessä. Poimin artikkelista joitakin kiinnostavia tutkimustuloksia. Seuraavat asiat siis tekevät työstä vieraan:

5 1) työpäivän venyminen tai työn ajoittuminen sellaiseen ajankohtaan, josta seuraa perheessä aikatauluongelmia 2) työn henkinen rasittavuus, jolloin työntekijän mieliala on uupunut kotonakin ja työ valtaa ajatukset kielteisessä mielessä 3) työtehtävien runsaus ja kova työtahti, josta selviytyäkseen työtä on tehtävä ja ajateltava vapaa-aikanakin. Näiden tekijöiden takia henkilö ei joko kykene olemanaan toivomallaan tavalla perheensä kanssa tai muut perheenjäsenet häiriintyvät vieraan takia. Lasten kokemus Kuulostaako mikään tutulle? Minulle ainakin ja uskon, että jokainen löytää oman kohtansa. Lohduttavaa tutkimuksen mukaan on, että vanhempien kokemus perheen laiminlyönnistä ei saanut tukea perheen murrosikäisiltä nuorilta. Nuorten asenne vanhempien työn vaikutuksiin oli melko välinpitämätön tai neutraali. Nuoret olivat jopa osin huolissaan vanhempiensa jaksamisesta. Rönkän aikaisempi tutkimus toi kyllä esiin tiedon, että joka neljäs yläkouluikäinen nuori oli kokenut, että vanhempien työ oli heijastunut kielteisesti siihen, miten vanhemmat olivat heitä kohdelleet tai miten vanhemmilla oli ollut heille aikaa. Anna Rönkä Kirja Vieras Perheessä on Riitta Jallinojan toimittama eri tutkijoiden artikkelikokoelma vuodelta Teoksessa eri tutkijat tarkastelevat erilaisia perheen vieraita. Vierasta tarkastellaan perheyhteisyydestä käsin: jokin tai joku tulee vieraaksi silloin, kun se uhkaa perheyhtenäisyyttä. Vieras ei kuulu perheeseen. Kirjan artikkelien vieraita ovat päihdeongelmat, ero, virtuaaliympäristöt, sairaus, vanhuus tai työ. Kirjaan kannattaa tutustua. Leena Byckling, yhteiskunnallisten aineiden opettaja Saimaan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysyksikössä, seminaaria valmistelleen työryhmän jäsen Varaa aika kalenteriisi: Pikkujoulut mielessä! VIIVI & WAGNER pe klo IMATRAN TEATTERISSA Lippu 15 (sis. väliaikatarjoilun) maksetaan EKAT:n tilille FI ja ilmoittautumiset pe mennessä tai puh

6 Virkistys- ja opintomatka Riikaan Tänä syksynä 14 yhdistyksemme jäsentä teki opinto- ja virkistysmatkan Riikaan. Suora lento Lappeenrannasta oli mukavan nopea tapa siirtyä Riikaan ja takaisin. Majoituimme tuomiokirkon vieressä olevaan Hotelli Gutenbergsiin vanhassa kaupungissa. Perjantai, lauantai ja sunnuntai olivat tutustumista kaupunkiin erilaisissa kokoonpanoissa. Ruokailimme väliin pienemmällä joukolla tai kaikki yhdessä. Riikan iltaelämääkin tuli vähän koettua, riksakyytejä ja takseja. Häiritsevä metelöinti on kaupungissa lailla kielletty klo 23 lähtien. Juopuneita ei katukuvassa näkynyt. Turistiryhmiä oli päivisin vielä paljon liikkeellä. Sunnuntaina suurin osa meistä kävi piipahtamassa junalla tai bussilla viehättävässä Jurmalan merenrantakaupungissa. Koulujen alkaminen sattui tähän aikaan ja monilla vanhemmilla oli juhlan kunniaksi vapaapäivä maanantaina, lasten ensimmäisenä koulupäivänä. Näimme ja kuulimme myös yliopistojen avajaisseremoniaa sunnuntai-iltana tuomiokirkon aukiolla. Gaudeamus ainakin siellä kuului. Ammattilaisten tapaamisia Latviassa ei ole omaa sosiaalialan ammattiliittoa. Talentia on järjestönä mukana CIF:n verkostossa (Council of International Fellowship). Latvian CIF:n puheenjohtaja, Ieva Antonsone Riikasta on ollut vuonna 2002 sosiaalityöntekijävaihdossa Suomessa eri paikkakunnilla. Hän ystävällisesti järjesteli tutustumiskohteemme ja oli mukanamme maanantain opintokäynneillä. Tutustumista Riikan sosiaalityöhön Ieva Antonsone ohjasi meidät ensin tutustumaan Agency of Social Services -organisaatioon. Siellä puhuttiin myös yleisesti Latvian sosiaalipalveluista ja kerroimme meidän vastaavista palveluistamme. Sosiaalityöntekijällä on keskeinen rooli palvelujen järjestämisessä. Asiakas menee aina ensin tapaamaan sosiaalityöntekijää, joka sitten ohjaa sopivan palvelun piiriin. Hallitus ostaa paljon palveluja NGO-paikoista. Social Service Agencyyn kuuluvan Latvian ammatillisten sijaisperheiden järjestön johtaja Ārija Martukāne kertoi paikan toiminnasta lasten ja nuorten tukemisessa sekä sijaisperhetyöstä yleisesti. Palveluja tarjotaan yksilö- ja ryhmätapaamisien kautta niin sijaisperheille, isoäideille joille on sijoitettu lapsia, kuin sijaislapsille itselleen. Asiakkaita varten tässä paikassa on 3 sosiaalityöntekijää, 3 psykologia ja monenlaisia eri terapeutteja.

7 Sijaisperheistä on puutetta, perheissä voi olla sijoitettuna 6-12 lasta. Osittain suuret lapsimäärät johtuvat siitä, että saman perheen lapsia ei lain mukaan saa erottaa toisistaan. Sijaislapsista maksetaan korvausta 80 latia/kk, keskipalkan ollessa n. 430 latia. Jälkihuollossa oli eroa, Latviassa jälkihuolto loppuu vasta 24-vuotiaana, jos opiskelee, kun Suomessa jälkihuolto loppuu jo 21-vuotiaana. Vertailimme myös muita palveluja ja niiden tarvetta Latviassa ja Suomessa. Päihdepalveluihin pitää rekisteröityä, mutta on mahdollista mennä myös nimettömänä, jos maksaa palvelun itse. Sijaisperheissä olevien nuorten addiktien motivoiminen päihdepalvelujen piiriin on vaikeaa. A- klinikkatoimintaa on myös nuorille. Kodittomia on paljon, ja asuntoloita on miehille, naisille ja perheille, mutta ne ovat usein täynnä. Päiväkeskuksia on ollut vasta vähän aikaa, ja niihin pitää saada sosiaalityöntekijältä lähete. Aika samantyyppisiä olivat ongelmat ja asiakkaiden motivaation mataluus haittaa. He kertoivat uudesta maahanmuuttajien integrointiprojektista, jossa on 50 mentoria ja 40 mamuperhettä. Projektin aikana mentorit siirtävät omaa perinnettään ja historiaansa maahanmuuttajille ja maahanmuuttajat vastaavasti esittelevät esim. omia perinneruokiaan. Riikan nuori sosiaalityö Seuraavaksi Ieva Antonsone johdatti meidät kaupungin hyvinvointiosastolle (Welfare Department of Riga City Council). Siellä Riikan palveluosaston johtaja Ruta Klimkāne esitteli organisaatiota ja sen toimintaa. Esittelyissä todettiin, että Latviassa sosiaalityö ja sosiaalityön koulutus on nuorta, se on lähtenyt liikkeelle vasta Latvian itsenäistyttyä elokuussa Mallia he ovat ottaneet pohjoismaista. Erilaisia sosiaalitukia on sekä valtion että kuntien maksamina, kuten meilläkin. Keskustelussa tulivat esille laman seuraukset vuodesta 2008 eteenpäin. Latviassa on ollut suuri säästökuuri ja sillä on saavutettu EU:n nopein talouskasvu. Säästökuuri on kuitenkin samalla heikentänyt ihmisten toimeentuloa, palkkoja ja tukia. Latviasta on poistunut ulkomaille todella paljon työikäisiä. Maastamuuttoa pidetään suurena ongelmana koko maalle. Muuttajavanhemmat saattavat jättää lapsensa isovanhempien hoitoon, tai jättää vanhukset ilman omaisiaan. Maa on siirtymässä euroon vuoden 2014 alusta. Elinkustannuksiin verrattuna tavallisten ihmisten palkat ovat alhaiset ja asuminen varsinkin Riikassa on kallista. Tuet ovat pieniä ja vähävaraisten ihmisten toimeentulo on vaikeaa. Onnistunut matka Maanantai-iltana Riikan lentokentällä oli aikaa palautekeskustelulle. Myönteistä palautetta tuli Riikasta matkakohteena, vanhakaupunki on helppo ottaa haltuun. Hotellin keskeinen sijainti oli plussaa. Samoin hyvänä koettiin että matkalla oli vapaus liikkua omalla tavallaan ja myös opintokohteet olivat mieluisia. Mukavaa vaikutti olleen kaikilla, liikuimme paljon, söimme hyvin, kävimme kauppahalleilla ja vaateostoksilla sekä tutustuimme kaupunkiin. Sää myös suosi meitä, ainoastaan maanantaina satoi. Raija-Liisa Anttonen ja Mirja Silvennoinen

8 Talentian uusi alueasiamies esittäytyy: Terveisiä Kotkasta! Aloitin Etelä- ja Kaakkois-Suomen alueasiamiehenä Hannele Sirrolan jäätyä viettämään ansaitusti eläkepäiviä. Alueeseeni kuuluu Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Kanta-Häme sekä Varsinais-Suomi, kuten Hannelellakin. Myös alueasiamiehen kotipaikkakunta pysyy samana, Kotkasta käsin hommaa siis edelleen hoidellaan. Oli hieman huvittavaa, kun olimme Hannelen kanssa sopineet, että haen häneltä osan materiaaleista kotoa, jo hyvissä ajoin ennen elokuun alkua, jotta hän ei turhaan raahaa niitä Helsinkiin toimistolle, ja minä sitten takaisin Kotkaan. Lähdin tavaroiden hakuun navigaattorilla varustettuna ja kun sain osoitteen näpyteltyä, niin navigaattori ilmoitti matka-ajaksi noin minuutin. Hieman hymyilytti, lähestulkoon naapureita siis ollaan oltu Hannelen kanssa, tietämättämme. Hannelen suuriin saappaisiin yritän nyt pikkuhiljaa hypätä. Alku on ollut vauhdikasta ja uusia asioita tulee päivittäin. Toivottavasti jäsenistöllä riittää ymmärrystä sille, että kokonaan uuden ja laajan tehtävän omaksuminen vie aikaa. Olisi niin kovin kätevää kun saisi muistikortilla siirrettyä kaiken tiedon päästä toiseen tarvittaessa. Nyt on vaan ryhdyttävä toimeen ja toivottava että työ tekijäänsä opettaa. Intoa minulta kyllä löytyy, mutta kärsivällisyys meinaa välillä olla vähissä, kun olisi niin mahtavaa osata ja tietää heti kaikki. Yritän toisinaan muistaa hengittää ja olla itselleni armollinen. Uusi alueasiamiehemme Tanja Tuunainen-Vainio Lastensuojelusta ammattiyhdistystyöhön Tulen lastensuojelun kentältä. Olen viimeisen kahdeksan vuoden ajan työskennellyt yksityisessä lastensuojelulaitoksessa, viimeiset kuusi vuotta myös luottamusmiehenä. Koulutukseltani olen sosionomi (AMK). Lastensuojelu on lähellä sydäntäni ja haasteet etenkin kenttätasolla hyvin tiedossa. Asiakaskunta on muuttunut oman kokemukseni mukaan radikaalisti haastavammaksi. Lapset ja nuoret ovat entistä huonokuntoisempia. Moniongelmaisuus on päivän sana ja on vaikeaa ellei jopa mahdotonta hoitaa samanaikaisesti mielenterveys-, päihde-, koulunkäyntiongelmia, käytöshäiriötä ja lisäksi koko perhettä vuorovaikutuksen ym. ongelmien suhteen. Myös väkivalta tai väkivallanuhka ovat päivittäisiä uuvuttavia ja jopa hengenvaarallisia elementtejä lastensuojelulaitoksissa.

9 Kuulin ja luin Eksoten nettisivuilta että Lappeenrantaan avataan loka-marraskuussa lasten ja nuorten talo. Lasten ja nuorten talosta löytyy siis tulevaisuudessa lasten- ja nuorten psykiatrian avotoiminnot, opiskeluterveydenhuollon keskitetty vastaanotto, lastensuojelu, perheneuvolan toiminnot, perheasioiden yksikkö sekä lapsi- ja nuorisovastaanotto. Mahtavaa olisi, jos asiakaslähtöisesti pystyttäisiin kaikilla osa-alueilla tarjoamaan apua asiakkaalle saman katon alta moniammatillisen tiimin voimin. Lastensuojelun haasteita Haastetta ja työpainetta lastensuojelun sosiaalityöhön tuo alati kasvava asiakasmäärä. Nykyisillä asiakasmäärillä (jopa 118 lasta/nuorta sosiaalityöntekijää kohti) uuvutetaan työntekijät. Kuten Talentian yhteistyössä lastensuojelun ammattilaisten kanssa laatimassa maaliskuussa julkaistussa Lastensuojelun pelastusohjelmassa todetaan, asiakasmäärän tulisi olla max. 30 lasta/ avohuollonsosiaalityöntekijä, ja perhettä/perhetyöntekijä. Näin lastensuojelun laatu pystytään säilyttämään ja työtaakka pitämään kohtuullisena. Sosionomeja on palkattava lisää lastensuojeluun sosiaalityöntekijöiden työpariksi. Talentia vaatii lastensuojelun laatusuosituksiin kirjattavaksi henkilöstömitoitusta. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama Toimiva lastensuojelu työryhmä on loppuraportissaan todennut saman. Raportissa on 54 eri toimenpide-ehdotusta, mikä kertoo lastensuojelun vakavasta tilasta. Sekä loppuraportti, Lastensuojelun pelastusohjelma että lastensuojelun laatusuositukset ovat luettavissa Talentian nettisivuilla. Lastensuojelun tilaa eivät helpota myöskään kuntien lomautukset. Henkilöstömäärän kirjaaminen laatusuosituksiin helpottasi myös lomautustapauksissa vastatoimia, joita Talentia aktiivisesti toteuttaa. Lomautuksen uhatessa sosiaalitakuusta tiedottaminen pääluottamusmiehille neuvotteluiden tueksi on myös tärkeää. Lomautuksen uhatessa Talentia tekee kunnassa alueen jäsenille kyselyä. Siitä saadun tiedon pohjalta voidaan toimia, mikäli sosiaalitakuun määräajat jo ennen lomautuksia uhkaavat jäädä toteutumatta. Talentia on valmis riitauttamaan sosiaalitakuita uhkaavat lomautukset, ilmoittamaan niistä valvontaviranomaisille aluehallintovirastoon sekä saattamaan virkamiesten ja päättäjien toiminnan eduskunnan oikeusasiamiehen selvitettäväksi. Hallitus on tehnyt esityksen lastensuojelulain 29 muuttamisesta. Esityksessä on mainittu mm., että sosiaalityöntekijä käyttäisi työn aktiivivaiheessa lapsen tapaamiseen 2 h/kk. 50 lapsen osalta se tarkoittaisi vastuusosiaalityöntekijällä 100 h /kk. Viikoittainen työaika on 37 h/vko ja kuukaudessa 160 h. Näin esityksessä mainittu 50 % käyttö työajasta lasten ja perheiden kohtaamiseen edellyttää huomattavasti nykyistä pienempää asiakasmitoitusta. Talentia on antanut esityksestä lausunnon, jonka mukaan Lastensuojelun pelastusohjelmassa esitetyillä henkilöstömitoituksilla tämä on mahdollista, nykyisillä mitoituksilla ei. Kunnon kundia ei päähän potkaista Lastensuojelun työpaineet siis näyttävät kasvavan entisestään. Joku tolkkuhan tähän on tultava! Junnu Vainion sanoin: Kaikki huusi että terveisiä Kotkasta, täällä kunnon kundia ei päähän potkaista! Itse lisäisin tähän, että ei myöskään yhtäkään sosiaalialan ammattilaista, missään muuallakaan, mikäli se meistä talentialaisista on kiinni! PS. Onnittelut vielä tätäkin kautta uudelle Eksoten pääluottamusmiehelle Niina Blomille! Mahtavaa saada talentialainen pääluottamusmies Etelä-Karjalaan!

10 Esittelyssä Talentian ammatilliset yhdistykset SOSIAALITOIMEN SOSIAALITYÖNTEKIJÄT Yhdistyksen toimintaan sisältyy vaikuttaminen Talentian hallituksessa, liittovaltuustossa ja työryhmissä sekä verkottuminen kotimaisten ja eurooppalaisten järjestöjen kanssa (mm. EAPN- FIN) järjestöjen kanssa. Jäsenille tulee Tarkkana tiedote 3-4 kertaa vuodessa, lisäksi järjestetään koulutustilaisuuksia eri puolilla Suomea, sekä tuotetaan asiantuntijoina kannanottoja ja artikkeleita eri foorumeille. Yhdistys on myös ammatillinen keskustelufoorumi jäsenilleen. Hallitus toimii aktiivisesti. Yhdistyksemme jäsen Raija-Liisa Anttonen osallistui Sosiaalitoimen sosiaalityöntekijät ry:n syysseminaariin Kolilla. "Seminaarissa oli asiantuntevia alustuksia ja runsasta keskustelua ja pohdintaa mm. sosiaalityön haasteista ja odotuksista, osallisuudesta sosiaalityön näkökulmasta, sosiaalityön etiikasta, kannustavasta ja ohjaavasta vuorovaikutuksesta. Seminaari oli parhaimmillaan muiden samaa työtä tekevien kohtaamista ja yhteisten ammatillisten asioiden jakamista. Puhuimme myös tulevaisuuden haasteista. Seminaari oli minulle samalla hyvä yhteisöllinen kokemus ja oli mahtavaa retkeillä kauniilla Kolilla ja Pielisen rannalla katsella upeaa kuunsiltaa. Pidän tärkeänä, että meillä on valtakunnallinen yhdistys vaikuttamassa ja tarjoamassa ammatillista keskustelufoorumia sosiaalitoimen sosiaalityöntekijöitä läheltä koskettaviin asioihin. Meitä ja työtämme kohtaa myös tulevaisuudessa runsaasti haasteita ja valtakunnallinen Sosiaalitoimen sosiaalityöntekijät ry toimii jäsenten yhteisten asioiden puolesta." Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä, kun sinulla on kelpoisuuslain (272/2005) mukainen sosiaalityön koulutus tai olet sosiaalityön opiskelija. Jäseniä on nyt Jäseneksi liitytään täyttämällä lomake Talentian kotisivuilta Maksat vain Talentian perusmaksun - lisämaksua ei peritä. Kolilla Sosiaalitoimen sosiaalityöntekijät ry:n puheenjohtaja Tarja Kärki ja kuvassa vas. varapuheenjohtaja Riitta Manninen Teksti ja kuva: Raija-Liisa Anttonen Lue lisää:

11 Perhetodellisuus on monimuotoista. Perheen tehtävät ja toimintamahdollisuudet ovat muuttuneet. Mitä haasteita muutokset asettavat perhesosiaalityölle? Ammatillisessa perhesosiaalityössä vaaditaan kykyä ja osaamista vastata uusiin haasteisiin perheitä kohdattaessa. Kuormittava työ luo huolta työntekijän jaksamisesta. Ohjelma Perhe 24/7 Seminaari perheiden ja perhesosiaalityön haasteista ja nykytilasta Saimaan ammattikorkeakoulun auditoriossa torstaina klo Ilmoittautuminen ja kahvi 9.30 Talentian tervehdys Tanja Tuunainen-Vainio, Talentian alueasiamies 9.45 Seminaarin avaus Marja Kosonen, Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja, Eksote Perhesosiaalityön haasteet tulevaisuudessa Minna Oulasmaa, perheneuvonnan koordinaattori, Väestöliitto Kommenttipuheenvuoro: Minna Asikainen, perhetyöntekijä, Imatran lastensuojelun perhetyö Keskustelua Lounastauko Lasten ja perheiden hyvinvointi 24/7 yhteiskunnassa Anna Rönkä, yliopettaja, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kommenttipuheenvuoro: Eeva Reijonen, vastaava ohjaaja, Kotitarula, Eksote Keskustelu ja päivän päätös Tiedustelut ja ilmoittautumiset osoitteeseen mennessä.

12 Lähettäjä: EKAT ry jäsensihteeri Teija Turunen-Iloani Kanava-aukio 8 as IMATRA puh teija.turunen@pp3.inet.fi 2 Sosiaalialan Korkeakoulutetut Talentia Etelä-Karjala ry SYYSKOKOUS Tiistaina klo (hallitus klo 17.00) Lappeenrannassa Kahvila Aleksandrassa (Toikankatu 2). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Vieraanamme alueasiamies Tanja Tuunainen-Vainio. Kahvitarjoilu TERVETULOA! Hallitus EKSAKTIN TOIMITUSKUNTA Leena Cederström leena.cederstrom@gmail.com Seija Ojansuu seijaojansuu@gmail.com Veikko Heikkinen veikko.heikkinen@imatra.fi Mirja Silvennoinen mirja.silvennoinen@gmail.com Teija Turunen-Iloani teija.turunen@pp3.inet.fi EKSAKTIN ILMESTYMISAIKATAULU aineisto ilmestyy 4/ vko 49 (nettilehti)

Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010. Edunvalvonta

Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010. Edunvalvonta Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Edunvalvonta Talentia Pohjois-Savo ry:n hallitus kokoontuu vuonna 2010 vähintään viisi kertaa. Hallitus pyritään muodostamaan

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI 1. LÄHTÖKOHDAT Sosiaalityöntekijät kokivat osan asiakastilanteista

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä Riikka Mauno

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä Riikka Mauno Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä 19.9.2018 Riikka Mauno 1 19.9.2018 Riikka Mauno 2 Riikka Mauno 3 Lapsiperheiden sosiaalipalvelut Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

etos Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Oulun seutu ry:n sähköinen tiedote 3/2012

etos Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Oulun seutu ry:n sähköinen tiedote 3/2012 etos Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Oulun seutu ry:n sähköinen tiedote 3/2012 Tiedotamme etoksella ajankohtaisista yhdistystapahtumista, tuomme esille ajankohtaisia teemoja ja alueemme sosiaalialaa

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä Liperin kunta Asukasluku: asukkaita 12 286 (tammikuu 2012) Taajamat: Liperi, Viinijärvi, Ylämylly Lapsia päivähoidossa yht. n. 600 lasta Päiväkodit:

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Nuori? Lhbtiq*? Innokas?

Nuori? Lhbtiq*? Innokas? Nuori? Lhbtiq*? Innokas? *) Lhbtiq lesbo, homo, biseksuaali, transihminen, intersukupuolinen tai queer Lähde mukaan tekemään Suomesta yhdenvertaisempi maa! Viime syksynä suomalaisille lhbtiq-nuorille vakuutettiin,

Lisätiedot

Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella Työntekijöiden ja vanhempien näkemyksiä Toimiva lapsi & perhe työmenetelmistä Lapin sairaanhoitopiirin alueella Tutkija Heli Niemi Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden seudullinen kehittäminen

Lisätiedot

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015)

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) Valmisteluryhmän terveiset Kumppanuustalon suunnittelu ja valmistelu etenee 1. Kulmassa toteutettiin suunnitteluilta 10.2.2015. Tilaisuudessa

Lisätiedot

sosiaalialan menestystekijä

sosiaalialan menestystekijä sosiaalialan menestystekijä Osaaminen, vuorovaikutus, tahto. {Osaaminen on tietoa, taitoa ja oikeaa asennetta.} Ammattijärjestö Talentia edistää jäsentensä urakehitystä vaikuttamalla sosiaalialan lainsäädäntöön,

Lisätiedot

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Ammattina hyvinvointi Tiedotuslehti Lehden toimitus: Levikki: Kohderyhmä: Merja Patokoski Vesa Vento 200 kpl Opetustoimen henkilöstö, pois lukien

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA

VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA Harjoittelujaksot Vaasan ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelmassa lukuvuonna 2014 2015 Kompetenssit koulutuksen eri vaiheissa Harjoittelut

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta - toimintaa järjestetään perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Toiminnan

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN ORGANISOINTI KARVIAISES- SA (sk 26.9.12)

LASTENSUOJELUN ORGANISOINTI KARVIAISES- SA (sk 26.9.12) Yhtymähallitus 9.10.2012 115 LASTENSUOJELUN ORGANISOINTI KARVIAISES- SA (sk 26.9.12) Lastensuojelussa toimivien eri ammattiryhmien osaamista yhdistetään tarkoituksenmukaisesti asiakasprosessin eri vaiheissa

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijatoiminta lastensuojelun kehittämisessä - kyselyn tuloksia. Lastensuojelun kehittäjäverkoston tapaaminen 31.1.

Kokemusasiantuntijatoiminta lastensuojelun kehittämisessä - kyselyn tuloksia. Lastensuojelun kehittäjäverkoston tapaaminen 31.1. Kokemusasiantuntijatoiminta lastensuojelun kehittämisessä - kyselyn tuloksia Lastensuojelun kehittäjäverkoston tapaaminen 31.1.2018 Lastensuojelun kehittäjille suunnattu kysely Kokemusasiantuntijoiden

Lisätiedot

Miksi valitsimme konsultaatiotiimin? Rajan lapset ja nuoret Perhepalvelupäällikkö Irmeli Henttonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 5.10.

Miksi valitsimme konsultaatiotiimin? Rajan lapset ja nuoret Perhepalvelupäällikkö Irmeli Henttonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 5.10. Miksi valitsimme konsultaatiotiimin? Rajan lapset ja nuoret Perhepalvelupäällikkö Irmeli Henttonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 5.10.2010 Konsultaatioryhmä Lääkäri, psykologi, sairaanhoitaja

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Hanna Mäkiaho CEO. Susanna Sillanpää Director of Customer Relations and Sales. Sarita Taipale Director of Development

Hanna Mäkiaho CEO. Susanna Sillanpää Director of Customer Relations and Sales. Sarita Taipale Director of Development Family Support House Oy 0 Mobiilipohjaisia sovelluksia perheiden tukemiseen 0 Työvälineitä ammattilaisille 0 Pelejä perheille 0 Vuorovaikutuksen vahvistaminen 0 Vanhemmuuden tukeminen 0 Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio

Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio HelsinkiMissio HelsinkiMissio on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö, joka toimii

Lisätiedot

Vanhempien ongelmien tunnistaminen ja jatkotoimenpiteet käytännön kokemuksia. Valtakunnalliset neuvolapäivät 2012 Terveydenhoitaja Anni Mäkinen

Vanhempien ongelmien tunnistaminen ja jatkotoimenpiteet käytännön kokemuksia. Valtakunnalliset neuvolapäivät 2012 Terveydenhoitaja Anni Mäkinen Vanhempien ongelmien tunnistaminen ja jatkotoimenpiteet käytännön kokemuksia Valtakunnalliset neuvolapäivät 2012 Terveydenhoitaja Anni Mäkinen Kohtaaminen mahdollistaa tunnistamisen Avoin ja aito kohtaaminen

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2015 Sukuseura Kiteen Matikaiset r.y..

JÄSENTIEDOTE 2015 Sukuseura Kiteen Matikaiset r.y.. Kuva: YLE Etelä-Karjala TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu KITEEN SUKUSEUROJEN YHTEINEN KYLPYLÄVIIKONLOPPU...2 SYKSYN KAHVITILAISUUDELLE JATKOA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA...3 JUHLAVUOSI 2016...4 MUUTTUNEISTA

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖT: Raili Kerola, Tuula Mäntymäki, Riitta Liinamaa, Riitta Toivonen, Reino Rissanen, Maria Riitta Laukkanen Veteläinen.

LUOTTAMUSHENKILÖT: Raili Kerola, Tuula Mäntymäki, Riitta Liinamaa, Riitta Toivonen, Reino Rissanen, Maria Riitta Laukkanen Veteläinen. PUIMALA: Asiakaslähtöinen palvelu kunnassa LUOTTAMUSHENKILÖT: Raili Kerola, Tuula Mäntymäki, Riitta Liinamaa, Riitta Toivonen, Reino Rissanen, Maria Riitta Laukkanen Veteläinen. Mitä tarkoittaa asiakaslähtöinen

Lisätiedot

POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT

POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT VASTAANOTTOKOTI TEHOSTETTU PERHETYÖ KOTIUTUS- JA TUKITYÖRYHMÄ 2 POIJUPUISTON VASTAANOTTOKOTI Espoolaisten 13-18 -vuotiaiden nuorten

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

etos Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Oulun seutu ry:n sähköinen tiedote 2/2012

etos Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Oulun seutu ry:n sähköinen tiedote 2/2012 etos Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Oulun seutu ry:n sähköinen tiedote 2/2012 Tiedotamme etoksella ajankohtaisista yhdistystapahtumista, tuomme esille ajankohtaisia teemoja ja alueemme sosiaalialaa

Lisätiedot

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA?

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? MIKÄ NUORTA AUTTAA? MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? KUN ITSE OLIN NUORI? KUINKA MONI KÄYNYT ITSE TERAPIASSA TAI SAANUT APUA? Innostunut, olen mukana kaikessa ikä Teen työni hyvin, ei muuta Oven

Lisätiedot

UNIKOULU-NEUVOKAS (ShL 18 )

UNIKOULU-NEUVOKAS (ShL 18 ) UNIKOULU-NEUVOKAS (ShL 18 ) Lapsen ollessa vähintään 8 kk ja enintään 3 vuotta. Kun omat keinot vauvan/lapsen unirytmin löytymiseen eivät enää auta. Kun neuvolasta saatuja neuvoja on kokeiltu kotona. Mitä

Lisätiedot

Moniammatillinen ja organisaatioiden välinen yhteistyö

Moniammatillinen ja organisaatioiden välinen yhteistyö Moniammatillinen ja organisaatioiden välinen yhteistyö Sosiaalityöntekijän toimintamahdollisuudet ja asiantuntijuusvaatimukset kasvavat/ovat kasvaneet perusterveydenhuollon kuntoutusasioissa Monialaisen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Pieksämäki - hyvinvointisuunnitelma 2014 2017. Lasten ja nuorten hyvinvointikoordinaattori Seija Laitinen

Lasten ja nuorten Pieksämäki - hyvinvointisuunnitelma 2014 2017. Lasten ja nuorten hyvinvointikoordinaattori Seija Laitinen Lasten ja nuorten Pieksämäki - hyvinvointisuunnitelma 2014 2017 Lasten ja nuorten hyvinvointikoordinaattori Seija Laitinen Intialainen viisaus Kun aikuiset näkevät lasten ajelehtivan joessa ja jopa hukkuvan,

Lisätiedot

Esityksemme sisältö ja tarkoitus:

Esityksemme sisältö ja tarkoitus: Esityksemme sisältö ja tarkoitus: Lyhyt esittely Vantaan Nuorten turvatalon sekä Vantaan kaupungin Viertolan vastaanottokodin toiminnasta. Osoittaa, että ennakoivaan, ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön

Lisätiedot

Nuorten ammatillinen verkkoauttaminen

Nuorten ammatillinen verkkoauttaminen Nuorten ammatillinen verkkoauttaminen Anu Pärssinen, Sosiaalityöntekijä Merikratos lastensuojelu Oy 30.9.2014 Esityksen runko Miten päädyin verkkoon? Miksi nuorille? Case: A-klinikkasäätiön Varjomaailma.fi

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

VAHVA POHJA ELÄMÄÄN - hanke 1.11.2011 31.10.2013. 22.5.2013 Osallisuuden helmi

VAHVA POHJA ELÄMÄÄN - hanke 1.11.2011 31.10.2013. 22.5.2013 Osallisuuden helmi VAHVA POHJA ELÄMÄÄN - hanke 1.11.2011 31.10.2013 22.5.2013 Osallisuuden helmi Hallinnointi: Hanketta hallinnoi Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Hankkeen johtajana toimii Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Työhön paluuseen liittyvät haasteet ja mahdollisuudet ammatillisessa kuntoutuksessa

Työhön paluuseen liittyvät haasteet ja mahdollisuudet ammatillisessa kuntoutuksessa Työhön paluuseen liittyvät haasteet ja mahdollisuudet ammatillisessa kuntoutuksessa Ennakkotuloksia julkisen sektorin työntekijöiden kuntoutusprosessista Ammatillinen kuntoutus Voidaan myöntää, jos lääkäri

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen lastensuojelulaitosten ja lasten- ja

Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen lastensuojelulaitosten ja lasten- ja LAPE-Kymenlaakso Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen - lastensuojelulaitosten ja lasten- ja nuorisopsykiatrian välinen yhteistyö LAPE-Kymenlaakson laitoshoidon kehittämisen tavoitteet

Lisätiedot

Keinu. Uusi toimintamalli osaksi lastensuojelun perhehoidon tukea

Keinu. Uusi toimintamalli osaksi lastensuojelun perhehoidon tukea Keinu Uusi toimintamalli osaksi lastensuojelun perhehoidon tukea Keinu tukee lasta ja vahvistaa perheiden yhteistyötä Perhehoidosta tuli lastensuojelun sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto vuoden 2012

Lisätiedot

Mitä virheistä voi oppia? Selvitys lastensuojelun menneisyydestä 1937 1983

Mitä virheistä voi oppia? Selvitys lastensuojelun menneisyydestä 1937 1983 Mitä virheistä voi oppia? Selvitys lastensuojelun menneisyydestä 1937 1983 Professori Pirjo Markkola Tutkijatohtori Kirsi-Maria Hytönen Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos Valtakunnalliset

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Kuvastin ASIAKASPEILI

Kuvastin ASIAKASPEILI Kuvastin ASIAKASPEILI Kuvastin menetelmänä Kohteena asiakastyön sisällölliset kysymykset ja työn reunaehdot Menetelmä on kehitetty työntekijän tueksi Vahvistaa yksilöllisen asiantuntijuuden kehittymistä

Lisätiedot

Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät

Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät Aika ja paikka 6. - 7.5.2017 Scandic Kuopio Satamakatu 1, Kuopio Kohderyhmä Jytyn jäsenet Itä-Suomen alueelta OHJELMA Lauantai 6.5. 09.30-10.15 10.15-10.30

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2011 Carita Bardakci 24.11.2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013 Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Päiväys Moniammatillinen yhteistyö Lasten ja perheiden

Lisätiedot

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry.

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Kahvila Elsie Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Hyvät sipoolaiset, Olet saanut käteesi aivan uuden esitteen, joka kertoo Palvelutalo Elsieen perustettavasta kahvilasta. Tämä kahvila avautuu maanantaina

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Kokemuksia työnohjauksesta johdon näkökulmasta 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 2 Työnohjauksen peruskysymyksiä

Lisätiedot

OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA

OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA Verme-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi TURUN YLIOPISTO, OPETTAJANKOULUTUSLAITOKSEN RAUMAN YKSIKKÖ JÄRJESTÄÄ VERME VERTAISRYHMÄMENTOROINNIN

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Toimiva lapsi ja perhe Lapset puheeksi ja Neuvonpito

Toimiva lapsi ja perhe Lapset puheeksi ja Neuvonpito Toimiva lapsi ja perhe Lapset puheeksi ja Neuvonpito Tausta, tavoitteet ja perusteet Portin Pirtti 1.11.2012 Anita Tervo miksi ollaan liikkeellä? vanhemman mielenterveys- tai päihdeongelma tunnetusti vaaratekijä

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

Espoon kaupungin työntekijät jhl ry 197 jäsenkirje, syksy 2015

Espoon kaupungin työntekijät jhl ry 197 jäsenkirje, syksy 2015 Espoon kaupungin työntekijät jhl ry 197 jäsenkirje, syksy 2015 2 Hyvä jäsen Nykyinen hallitus on toiminut kaksi vuotta, joten meillä on edessä syyskokouksessa 4.11.2015 toimihenkilöiden valinta vuosille

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Otetaanko perheet puheeksi?

Otetaanko perheet puheeksi? Otetaanko perheet puheeksi? Vanhempien mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämishanke peruspalveluissa 13.6.2012 Minna Asplund Kaisa Humaljoki Mielen avain Sosiaali- ja terveysministeriön Kaste hanke

Lisätiedot

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009 Jäsenkirje 1/2009 Vuosi 2009 on ehtinyt jo kesän kynnykselle. Ilmailuinsinöörien kerho lähestyy teitä nyt toimikauden ensimmäisellä jäsenkirjeellä, jossa esitellään tämän vuoden johtokunta, kartoitetaan

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen. 20.11.2009 Hanna Markkula-Kivisilta

Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen. 20.11.2009 Hanna Markkula-Kivisilta Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen 20.11.2009 Hanna Markkula-Kivisilta Lapsen oikeudet LOS:ssa Lapsella on oikeus: Suojeluun Osallistumiseen ja vaikuttamiseen Osuuteen yhteiskunnan voimavaroista

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

Marita Uusitalo Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Marita Uusitalo Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marita Uusitalo Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 3.10.2013 1 Lastensuojeluilmoitusten ja lasten

Lisätiedot

PERHEHOIDON PÄIVIEN TYÖPAJA 2018

PERHEHOIDON PÄIVIEN TYÖPAJA 2018 PERHEHOIDON PÄIVIEN TYÖPAJA 2018 JAETTU VANHEMMUUS Turun Kaupungin sijaishuolto Sosiaaliohjaajat Taija Vuorinen, Anu Kosonen 8.11.2018 Turun Kaupungin Sijaishuolto/Ulkopuoliset sijoitukset Johtava sosiaalityöntekijä

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin?

Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin? Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin? Etelä-Suomen aluehallintovirasto Marja-Leena Stenroos 26.9.2014

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Hyvinvointia e-palvelujen avulla

Hyvinvointia e-palvelujen avulla Hyvinvointia e-palvelujen avulla Näkökulmia tutkimiseen ja kehittämiseen Taloudellisuus ja uudistuminen toimintaprosessit kustannustehokkuus Teknologia HyvinvointiTV turvapiiri etämittarit 24h e-palvelu

Lisätiedot

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Lukio-hankkeen tekemässä selvityksessä Lukiolaiset ja päihteet laadullinen selvitys opiskelijoiden ja opettajien näkemyksistä

Lisätiedot

Kun nuori tulee töihin

Kun nuori tulee töihin Kun nuori tulee töihin Tämän oppaan tarkoituksena on toimia käsikirjana pk-yrityksen työllistäessä nuoren henkilön. Mukaan on koottu muistilista työnantajalle perehdytyksen tueksi. Vastaavasti mukana on

Lisätiedot

Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta

Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta Toivomme, että PRIDE-valmennuksen ensimmäinen tapaaminen vastasi odotuksiasi ja rohkaistuit jatkamaan pohdintojasi. PRIDE-kotitehtävien

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan ohjaaminen. Ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö kohtaamispaikoissa

Vapaaehtoistoiminnan ohjaaminen. Ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö kohtaamispaikoissa Vapaaehtoistoiminnan ohjaaminen Ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö kohtaamispaikoissa Kohtaamisesta osallisuuteen, osallisuudesta toimijuuteen Parhaimmillaan osallisuus (engagement) johtaa toimijuuteen

Lisätiedot