Teräkset Kon kurssi Tekn. tri Kari Blomster LÄMPÖKÄSITTELY PINTAKARKAISUT Pintakarkaisut. Typetys eli nitraus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Teräkset Kon kurssi Tekn. tri Kari Blomster LÄMPÖKÄSITTELY PINTAKARKAISUT Pintakarkaisut. Typetys eli nitraus"

Transkriptio

1 1 Teräkset Kon kurssi Tekn. tri Kari Blomster LÄMPÖKÄSITTELY PINTAKARKAISUT Pintakarkaisut Typetys eli nitraus Typetyskarkaisu on todellinen pintakarkaisumenetelmä, jossa atomaarinen typpi tunkeutuu diffundoitumalla teräksen pintaan noin 1 mm:n syvyyteen asti eikä käsittelyn aikana perusteräksessä diffuusiokerroksen takana tapahdu muutoksia. Typpikaasu N2 ei sovellu typetykseen typen antajaksi, koska siinä typpiatomit ovat sitoutuneet kaksiatomiseksi molekyyliksi, joka on hyvin stabiili, inertti. Typen luovuttajana käytetään kaasumenetelmissä ammoniakkia, josta typpiatomin irtautuminen ammoniakkimolekyylin termisessä hajoamisessa katalyyttisesti teräksen pinnalla tapahtuu huomattavalla kemiallisella aktiivisuudella. Diffuusiokerroksessa ja teräksen pinnalla syntyy raudan ja seosaineiden nitridejä ja karbonitridejä, joiden vaikutuksesta pinnan ja diffuusiokerroksen kovuus nousee merkittävästi perusteräksen kovuudesta. Teräksen ulkopinnalle kasvaa yhtenäinen, eimetallinen kerros raudan nitridejä ja karbonitridejä, nimeltään yhdistekerros. Samalla kappaleen pinnan liukuominaisuudet metallista vastinpintaa vastaan liukuparissa paranevat kitkakertoimen pienentyessä, kappaleen jäykkyys ja väsymislujuus sekä jopa korroosionkestävyys paranee nitraamattomaan pintaan verrattuna. Yhdistekerroksen alla typpi diffundoituu noin 0,5 mm:n syvyyteen. Typetyssyvyyden rajakovuus on perusaineen kovuus (HV1) +50HV1 kohti pintaa. Typetyskarkaisua tehdään eniten kolmella päätavalla: 1)atmosfääriuuneissa kaasunitrausta 2)suolakylvyissä Tenifer-nitrausta ja 3)alipaineuuneissa ioni-nitrausta. Kaikille menetelmille on yhteistä reaktiosta vapautuvan, atomaarisen, metastabiilin typpiatomin teräksen ja sen seosaineiden typetysreaktion ylläpitäminen vakiolämpötilassa noin C:ssa. Prosessilämpötilassa erkautuneet nitridit ovat kestäviä prosessilämpötilaan asti ja vasta lämpötilan ylittäminen aiheuttaa nitridien karkeutumista ja kovuuden laskua typetyskerroksessa.

2 2 Kuva 1. Tuloksena nitrauksesta teräksen pintaan muodostuu selkeästi kaksiosainen kerros, yhdistekerros ja diffuusiokerros. Teräkset Typetysmenetelmän käytön peruslähtökohta on se, että kappaleet ovat mitoilleen koneistetut, valmiit jo ennen typetystä. Muodonmuutosten ja vetelyjen tulee olla niin vähäiset, ettei jälkityöstöä enää tarvitse tehdä. Tämä edellyttää typetettäviltä teräksiltä täydellisesti pysyvää rakennetta perusteräksessä käsittelylämpötilassa; usein osille tehdään myöstöhehkutus etukäteen typetyslämpötilaa korkeammassa lämpötilassa. Typetykseen sopivat periaatteessa kaikki teräkset; tavallisimpia ovat nuorrutusteräkset, hiiliteräkset, rakenneteräkset ja työkaluteräkset sekä joskus erityiset typetyskarkaisuteräkset. Niukkaseosteisissa nuorrutusteräksissä typetyksen kannalta tärkeitä seosaineita ovat Cr, Al, Mo ja V. Tavallisin nuorrutusteräs on 42CrMo4 ja typetysteräs 34CrAlMo5. Rakenteen pysyvyyden kannalta on tärkeätä suorittaa nuorrutuksen päästö C yli typetyslämpötilan, tavallisimmin käytetään nuorrutusteräksen vakiotoimitustiloja. Tällöin myöskään jännitykset poistava myöstökään ei vaikuta teräksen mikrorakenteeseen eikä huononna mekaanisia lujuusarvoja.

3 3 Typetyskaasut ja tavallinen kaasutypetys Määrällisesti eniten typetystä tehdään kaasu-uuneissa. Typettäminen eli nitraaminen kaasuilla edellyttää teräksen pinnalta loppukäyttöä ajatellen koneistetun pinnan, joka on typetystä ennen huolellisesti pestävä kaikesta rasvasta, öljystä, pesuaineesta ja liasta puhtaaksi sekä estettävä pinnan ruostuminen ennen uuniin laittoa. Kaikki pesuvirheet näkyvät lopputuloksesta laikkuina ellei sitten niitä saada esihapetuksessa häviämään. Pinnan karheudelle tuleva nitraus asettaa rajoituksia, koska jälkityöstöä nitrauksen jälkeen ei käytännössä voida tehdä. Ainoastaan 600 paperilla voidaan tiivistepinnat silottaa, jottei karheus kuluta tiivistetietä. Nitrausta käytetään pääosin liukuominaisuuksien vuoksi, harvemmin vierintäominaisuuksien vuoksi. Koska nitraus kaasuilla on metallipinnan katalysoima prosessi, sen onnistuminen vaatii kaasujen suoraa kontaktia koko nitrattavan pinnan kanssa. Tästä syystä paikallisesti nitrautuminen on helposti estettävissä suojamaalilla. Esihapetus Ennen varsinaista typetystä kaasuilla aloitetaan pinnan aktivointi suorittamalla uunissa esihapetus noin C:ssa lievästi hapettavissa olosuhteissa. Esihapetuksella tavoitellaan hyvin ohutta pinnan rautaoksidikerrosta, joka sitten varsinaisen nitrauksen alkaessa pelkistyy metalliseksi raudaksi ja samalla pinta aktivoituu katalyysiin sopivaksi. Kaasutypetys Kun nitraus tehdään kemiallisesti kuten kaasu-uuneissa, typen aktiivisuuden korottaminen teräksen nitrautumiseen riittäväksi vaatii ammoniakki kaasun syöttämistä uuniin. Ammoniakki on itsessään typetyslämpötilassa C, 1 bar paineessa vahvasti metastabiili ja teräksen metallisen pinnan katalyyttisen vaikutuksen ansiosta reagoi seuraavan yhtälön mukaan: 2NH3(g)=2[N]+3H2(g) Tuloksena reaktiosta syntyy typpiatomeja ja typen aktiivisuus kohoaa teräksen pinnalla yli nitridirajan (Fe4N), jolloin yhdistettä alkaa syntyä teräksen pinnalla. Antamalla metastabiilissa tilassa ( C) olevan yhdisteen, ammoniakin virrata lähes punahehkuisen teräksen pinnalla, saadaan tämän kautta syntymään muilla keinoin vaikeasti tuotettavat metastabiilit γ -nitridi Fe4N, ε-nitridi Fe2,5N sekä liuotetuksi metastabiilisti typpeä 0,1 % N α-rautaan. Typen metastabiili aktiivisuus uunissa voidaan laskea uunista mitatun kaasukoostumuksen perusteella: an=k ½ *pnh3/ph2 3/2, josta edelleen KN= pnh3/ph2 3/2 Kun syötetään uuniin, jossa on 510 C:een lämpötila, pelkkää ammoniakkia tulee typen aktiivisuuden KN olla vähintään arvossa 2, jotta yhdistekerrokseen syntyisi ε-nitridiä. Yhdistekerrokseen halutaan nimenomaan tätä nitridiä, koska se on sitkeämpää kuin γ - nitridi, mutta kuitenkin yhtä kovaa. Typen aktiivisuuden KN arvon saaminen vähintään arvoon 2, vaatii sellaista ammoniakin virtaussyöttöä uuniin, jossa dissosiaatioaste on alle 40% eli ammoniakkia on uunissa vähintään 60%. Tällöin teräksen pinnalla on yli 8 p-% N, joka on ε-nitridin syntyedellytys nitrauslämpötilassa 510 C, kt. Kuva 2.

4 4 Kuva 2. Nitrauspotentiaalin ja lämpötilan asettelu, kun tavoitteena on ε-nitridin alue. Kaasunitrausajat ovat yleensä noin 20-60h nitrauslämpötilassa ja saavutetut teräskohtaiset ominaisuudet on lämpökäsittelystandardissa SFS 5022 määritelty. Hiilitypetys Tavallista kaasutypetystä lyhyempi on hiilitypetys, jossa nimensä mukaisesti typetyskin tehdään ammoniakilla, mutta lämpötila on tavallisesti C ja lisäksi ammoniakin kanssa syötetään hiilikomponenttia, tavallisesti CO2-kaasua. Reaktio etenee ammoniakkia ja vetyä sisältävässä kaasussa siten, että H2+CO2=H2O+CO jossa reaktiossa kaikki komponentit ovat kaasuja. Edelleen jos syötetty CO2-virtaus on pieni (~5%) tapahtuu seuraava reaktio: CO+H2=[C]+H2O Tässä reaktiossa vapautuva hiiliatomi hiilettää yhdistekerrosta ja muodostuu ternäärisen tasapainopiirroksen mukaisesti hiilipitoista ε-karbonitridiä. Hiilitypetystä eli matalan lämpötilan karbonitrausta käytetään nykyisin laajalti; sen suosiota on lisännyt kauniin harmaan pinnan väri, hyvät liukuominaisuudet, lyhyt käsittelyaika noin 4 h 580 C ja soveltuvuus myös tavallisten rakenneterästen ja hiiliterästen käsittelyyn. Tämä menetelmä vastaa tuotteen ominaisuuksilta suurin piirtein ns. Tenifer-suolakylpynitrausta ja on myös lämpökäsittelynä standardisoitu SFS 5022

5 5 standardissa. Hiilitypetyksessä saavutetaan HV1 kovuusmittauksessa seostamattomassa teräksessä noin HV1 pintakovuus, niukkaseosteisissa nuorrutusteräksissä 42CrMo HV1 ja varsinaisesti nitraukseen tarkoitetuissa nuorrutusteräksissä, kuten 34CrAlNi7 tai 34CrAlMo HV1. Nuorrutusteräksissä perusteräksen kovuustaso säilyy nitrauksen jälkeenkin kuitenkin HV1:n tasolla. Mustanitraus Kolmantena laajalle levinneenä nitrausmenetelmänä on viime vuosina saavuttanut suosiota mustanitraus, joka on hiilitypetysmenetelmästä edelleen kehitetty prosessi. Tätä menetelmää ei ole vuodelta 1984 olevassa standardissa edes mainittu, vaan se on ymmärrettävä hiilitypetysmenetelmäksi, josta lopputulos poikkeaa hienon mustan pintansa ansiosta, josta nimikin tulee. Mustausnitrausta suoritettaessa menetelmässä aloitetaan prosessi kuten hiilitypetyksessä, mutta ammoniakki+hiilidioksidivaiheen jälkeen jatketaan prosessia hapettamalla yhdistekerroksen ulkopinta lievällä hapetuksella, jossa tavoitteena on magnetiitti-, Fe3O4- kerroksen kasvattaminen päällimmäiseksi faasiksi. Hapettaminen tehdään tavallisesti vesihöyryllä H2O:lla. Tämä muuttaa yhdistekerroksen värin harmaan sijasta syvän mustaksi, jolla on ohuena ja ehyenä hyvät ominaisuudet niin liukuominaisuuksia kuin korroosionkestoakin ajatellen. Lisäksi ulkonäkö on mustana ja kiiltävänä hyvin myyvä.

6 6

7 7 Kuva 3. Typetys eli nitrausuuni kaupallisessa karkaisimossa. Valmistaja Fermater Oy. Kuva on käyttöönottovaiheesta. Kuva 4. Typetysuunin prosessinohjaus tapahtuu tietokoneeseen yhdistetyllä logiikalla, jonka I/O ohjaavat uunin kaikkia toimintoja kuvan 3 uunissa.

8 8 Kuva 5. Nitrattuja osia kuvattuna heti käsittelyn jälkeen. Hiilitypetyksen normaali väri on tasainen harmaan kellertävää, ε-nitridiä. Mustanitrauksesta tulee syvän sinertävän musta. Induktiokarkaisu Induktiokarkaisu poikkeaa pintakarkaisuna, tai paikalliskarkaisuna hiiletyskarkaisusta merkittävästi. Induktiokarkaisu on nopea suorittaa, helppo automatisoida, koska tapahtuu sähköllä. Ei tarvita yleensä suojakaasuja. Tarvitaan sen sijaan yleensä suhteellisen kallis laitteisto ja erilaisille osille omat induktorinsa. Induktiokuumennus kohdistuu kappaleen ulkopintaan ja samanaikaisesti pinnan alla olevaan teräkseen induktiokelassa kulkevan vaihtovirran taajuuden määräämässä syvyydessä. Suuri taajuus matala syvyys; pieni taajuus suuri tunkeuma ja syvyys. Induktiokarkaisun kuumennus tapahtuu nopeasti karkaisulämpötilaan ja erittäin lyhyen pitovaiheen jälkeen sammutetaan nestesuihkulla (vesi- 5% polymeeri). Kuumennus ei ulotu kappaleen sisäosiin, joten perusteräs on alkuperäisessä tilassaan, ja muodonmuutokset ovat yleensä vähäiset. Nykyaikaiset induktiovirtalähteet ovat puolijohdetekniikkaa, tavanomaiset taajuudet ovat alueella 1-20kHz ja pintateho noin 1-3 kw/cm 2. Sammutusnesteenä käytetään erivahvuisia vesi/vesi-polymeeriliuoksia. Tällöin saavutetaan noin 3-10 mm:n karkaisusyvyys. Karkaisusyvyys määritetään mikrokovuusmittauksella rikotusta karkaisukerroksen poikkileikkauksesta SFS-EN standardin mukaan. Induktiokarkaisu soveltuu erityisen hyvin kappaleille, jotka geometrialtaan ovat yksinkertaisia ja pyörähdyssymmetrisiä. Tämä rajoitus tulee lähinnä induktorin rakenteesta ja siitä, että kappaletta yleensä on hyvä pyörittää kuumennuksen ja

9 9 sammutuksen aikana tasaisen lämmönsiirron aikaansaamiseksi. Eduksi on myös karkaistavien pintojen olakkeettomus, ei reikiä, kiilauria tms. Esim. voitelureijät karkaistavalla laakeripinnalla voidaan tulpata meltoraudalla ja tasoittaa karkaistavan pinnan tasoon ennen karkaisua, jonka jälkeen karkaisu voidaan tehdä ilman säröilyvaaraa. Myös karkaistavan kappaleen keskittäminen kelojen suhteen on tehtävä huolellisesti symmetrisen kuumennuksen ja jäähdytyksen saamiseksi. Paikalliskarkaisumenetelmälle on tyypillistä ja edullista, että tarvittaessa myös vain pinnan osankin voi karkaista. Karkaisu voi tapahtua vaaka- tai pystyasennossa. Esimerkkeinä kuljettimen osat, erilaiset akselit, valssit, telat, tiivistepinnat, laakerikaulat, hammaspyörät, nokka-akselit jne. Perusteräksen ominaisuudet Induktiokarkaistavat teräkset ovat yleensä nuorrutusteräksiä, tavanomaisin nuorrutusteräs induktiokarkaisussa lienee sarja C45, 25CrMo4, 42CrMo4. Näillä teräksillä päästään ainoastaan kohtuullisiin martensiittikovuuksiin, maksimissaan noin 56 HRC:n karkaisun jälkeen. Pintakovuusvaatimuksen kasvaessa tästä suuremmaksi, on teräksen hiilipitoisuutta lisättävä, ja jos samanaikaisesti perusteräksen lujuusarvojen suhteen on erityisvaatimuksia tai kappaleen seinämävahvuudet ovat suuret, on muidenkin seosaineiden pitoisuutta lisättävä eli on siis valittava paremmin karkeneva nuorrutusteräs. Alan kirjallisuudessa esitetään usein rajoituksia perusteräksen hiilipitoisuudelle; yli 0,50 % C sisältävän perusteräksen induktiokarkaisu saattaa tuottaa karkaisuhalkeamia, tämähän on sinänsä tärkeä raja, koska kovuuden 60 HRC ylittäminen vaatii tätä korkeampia hiilipitoisuuksia. Toisaalta käytännön kokemukset ovat hieman erilaiset ja tässä yhteydessä onkin tarkasti eroteltava minkätyyppistä terästä induktiokarkaistaan. Jos lähtökohtaisesti tavoitellaan vastaavaa pinnan mikrorakennetta kuin hiiletyskarkaistussa pinnassa: päästömartensiittisen mikrorakenteen mahdollisimman suuri kovuus, ei jäännösausteniittia yli 5-10 %, ei karbideja, onkin käytetyn teräksen hiilipitoisuus valittava tarkasti samalla tavalla kuin tavoitehiilipitoisuus hiiletysteräksen pinnalla. Teräksen muut seosaineet voivat tässä yhteydessä muodostua ongelmaksi aiheuttamalla muutoksen kovuusmaksimin hiilipitoisuuteen. Esimerkki Eräässä tapauksessa pyrittiin induktiokarkaistussa kappaleessa saavuttamaan paras mahdollinen kovuus 350 C:n päästön jälkeen. Olennainen osa tehtävää oli siis säilyttää myös karkaisukovuus päästössä. Tehdyn perusselvityksen perusteella päädyttiin teräkseen, jolle valmistaja (OVAKO Imatran terästehdas) antoi seuraavan analyysin valmistustoleranssin: C % 0,64-0,7, Si % 1,5-1,7, Mn %0,5-0,7, P %<0,015, S %<0,012, Cr %0,35-0,55, Ni %<0,3, Mo %0,43-0,5, V % 0,15-0,25, Cu % <0,25. Teräksen analyysi muistuttaa vain vähän tavanomaista nuorrutusterästä, mutta on huomattava, että analyysi on painotettu parasta päästönkestoa silmälläpitäen.

10 10 Perusteräksen haluttu nuorrutuslujuus ja -kovuus määräävät nuorrutuksessa käytetyn päästölämpötilan. Kun tästä etukäteen nuorrutetusta teräksestä tehtiin kappaleet ja induktiokarkaistiin ne tavalliseen tapaan, saavutettiin HRC pintakovuus. Kun kappaleet oli päästetty 250 C:ssa 2 h oli kovuustaso HRC ja 350 C:ssa 2 h, saavutettiin vielä HRC kovuus eli noin 700 HV20:n kovuustaso. Matalan lämpötilan päästönkestoltaan teräs on ylivoimainen verrattuna mihin tahansa martensiittiseen teräkseen. Induktiokarkaistun kerroksen mikrokovuudet, päästö 300 C Kovuus HV ,89 kw/cm2 1,8 kw/cm2 1 kw/cm2 Perusteräs Etäisyys pinnasta mm Kuva 6. Mikrokovuusmittauksen tulokset 300 C:n päästön jälkeen karkaisukerroksen leikkauksesta.

11 11 Kuva 7. Induktiokarkaistun pinnan mikrorakenne valomikroskoopissa, mikrorakenteessa ei ole karbideja, vain vähän jäännösausteniittia. Mikrorakenteessa ei todettu karbideja; jäännösausteniittia oli jonkin verran. Kappaleissa ei todettu myöskään mitään mikro- tai makrosäröjä. Karkaistussa pinnassa vallitsee todella hyvä jäännöspuristusjännitystila sekä aksiaali- että vannesuunnassa, kuva 9. Toisaalta välittömästi karkaisukerroksen alla on vastaavasti edellisen tasapainottamiseksi jäännösvetojännitystila. Tämä jäännösvetojännitys saattaa eräissä tapauksissa muodostua kynnyskysymykseksi varsinkin, jos huolimatta paksusta, kovasta pintakerroksesta, pinnan alla oleva teräs joutuu väsyttävälle kuormitukselle alttiiksi. Jäännösjännitykset Lämpökäsittelyn tuloksena syntyy työkappaleisiin huoneenlämpötilassa pysyviä jäännösjännityksia; jäännösjännitysten mittaaminen on työlästä ja niitä harvemmin mitataan 100 %:sti kuten kovuutta. Jäännösjännitykset jaetaan yleensä kolmeen pääryhmään: ne ovat joko veto-, neutraali- tai puristusjäännösjännityksiä. Kuvassa 8 on esitelty eri lämpökäsittelyiden tuloksena syntyneet jäännösjännitykset työkappaleessa, jota on käsitelty kuumentamalla ja jäähdyttämällä siten, että jäähdytyksessä on tapahtunut karkeneminen, karkeneminen ainoastaan pinnasta tai vaihtoehtona läpikuumentaminen/pintakuumentaminen A1 alapuolelle ja jäähdytys, jolloin faasimuutosta ei ole tapahtunut. Tuloksena vetojännitys (Zug) syntyy, jos työkappale läpikarkaistaan eli martensiittia syntyy pinnasta keskiviivalle asti. Vastaavasti vetojännitys syntyy pinnalle, jos vain pintaa kuumennetaan eikä kuumenneta A1:n yläpuolelle.

12 12 Tuloksena sen sijaan syntyy puristus (Druck), kun työkappale kuumennetaan kokonaan alle A1 ja jäähdytetään (terminen karkaisu). Niin ikään jää pintaan puristus, kun työkappale on matalaan karkenevaa terästä, joka karkenee vain ulkopinnastaan martensiitiksi; tähän ryhmään voidaan sijoittaa myös hiiletyskarkaistut työkappaleet, joissa pinnan hiilipitoisuus verrattuna perusteräkseen on korkea ja rakenne pinnassa puhtaasti martensiittia. Kun kysymyksessä on induktiokarkaisu, siinä kuumennetaan austeniitiksi vain ulkopinta, joka myös karkenee. Silloinkin pintaan jää puristusjäännösjännitys, kuva 9. Puristusjännityksen vastineeksi syvemmällä kappaleessa kehittyy vetojännityksen alue. Lämpökäsittelyn tavoitteena on saada lopputuloksena työkappaleeseen puristusjännitys pintaan. Kuva 8. Jäännösjännitystilan tyyppirakenne huoneenlämpötilassa, joka on syntynyt erilaisten lämpökäsittelyjen tuloksena.

13 Kuva 9. Jäännösjännitystila, joka kehittyy sylinterikappaleessa induktiokarkaisussa. 13

14 14 Jäännösjännitysjakauma Jäännösjännitys MPa Induktiokarkaisu Jatkettu sammutus Yhdistetty jännitys -600 Etäisyys pinnasta seinämässä mm Kuva 10. Induktiokarkaisussa käytetään joskus työkappaleen esilämmitystä noin 350 C:een, jonka avulla voidaan muuttaa induktiokarkaisussa syntyvää pinnan alaista vetojännitystä neutraaliksi ja lisätä pinnan puristusjäännösjännitystä. Samalla induktorin vaatima tehontarve vähenee, mutta sammutusaika vastaavasti pitenee. Käytetään vain, jos pinnan alaisesta vetojännityksestä on haittaa.

Kon Teräkset Harjoituskierros 7. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikka

Kon Teräkset Harjoituskierros 7. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikka Kon-67.3110 Teräkset Harjoituskierros 7. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikka Hammaspyörät Suunnittelustandardit Euroopassa esimerkiksi: ISO 6336-1 5

Lisätiedot

Teräkset Kon-67.3110 kurssi Tekn. tri Kari Blomster LÄMPÖKÄSITTELY KARKAISUT 10.3.2015. Karkaisu ja päästö

Teräkset Kon-67.3110 kurssi Tekn. tri Kari Blomster LÄMPÖKÄSITTELY KARKAISUT 10.3.2015. Karkaisu ja päästö 1 Teräkset Kon-67.3110 kurssi Tekn. tri Kari Blomster LÄMPÖKÄSITTELY KARKAISUT 10.3.2015 Karkaisu ja päästö Teräs kuumennetaan austeniittialueelleen (A), josta se jäähdytetään nopeasti (sammutetaan) nesteeseen,

Lisätiedot

Terästen lämpökäsittelyn perusteita

Terästen lämpökäsittelyn perusteita Terästen lämpökäsittelyn perusteita Austeniitin nopea jäähtyminen Tasapainopiirroksen mukaiset faasimuutokset edellyttävät hiilen diffuusiota Austeniitin hajaantuminen nopeasti = ei tasapainon mukaisesti

Lisätiedot

Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa

Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa Rikasta pohjoista 10.4.2019 Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Nimi Numero CK45 / C45E (1.1191) 19MnVS6 / 20MnV6 (1.1301) 38MnV6 /

Lisätiedot

Kon Teräkset Harjoituskierros 6.

Kon Teräkset Harjoituskierros 6. Kon-67.3110 Teräkset Harjoituskierros 6. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikka Viikkoharjoitus #6 - kysymykset Mitä on karkaisu? Miten karkaisu suunnitellaan?

Lisätiedot

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) Yleistä Uddeholm Unimax on kromi/molybdeeni/vanadiini - seosteinen muovimuottiteräs, jonka ominaisuuksia ovat: erinomainen sitkeys kaikissa suunnissa hyvä kulumiskestävyys hyvä mitanpitävyys lämpökäsittelyssä

Lisätiedot

Esitiedot. Luento 6. Esitiedot

Esitiedot. Luento 6. Esitiedot Esitiedot Luento 6 Miten terästen karkenevuutta voidaan parantaa? Miten päästölämpötila ja aika vaikuttavat karkaistun rakenteen mekaanisiin ominaisuuksiin? Mitä tarkoittaa päästöhauraus? 2 Esitiedot Epäselviä

Lisätiedot

UDDEHOLM BURE 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Mekaaniset ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet

UDDEHOLM BURE 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Mekaaniset ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) Yleistä Uddeholm Bure on kromi/molybdeeni/vanadiini - seosteinen teräs, jonka ominaisuuksia ovat: hyvä kulumiskestävyys korkeissakin lämpötiloissa hyvä sitkeys hyvä kuumalujuus ja terminen väsymislujuus

Lisätiedot

TYÖVÄLINEIDEN KARKAISU

TYÖVÄLINEIDEN KARKAISU TYÖVÄLINEIDEN KARKAISU 12 bar 10 bar 10 bar Pakkaskarkaisu Teräksen karkaisun yhteydessä tehtävää kylmäkäsittelyä on perinteisesti kutsuttu pakkaskarkaisuksi. Pakkaskarkaisu tarkoittaa sitä että karkaisuhehkutuksen

Lisätiedot

Luento 2 Martensiitti- ja bainiittireaktio

Luento 2 Martensiitti- ja bainiittireaktio Luento 2 Martensiitti- ja bainiittireaktio Martensiittitransformaatiossa tapahtuvat muodonmuutokset hilassa Martensiittitransformaatiossa tapahtuvat muodonmuutokset hilassa - Martensiitti (tkk, tetragoninen)

Lisätiedot

Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt

Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt Yksinkertaiset lämpökäsittelyt Pehmeäksihehkutus Nostetaan lämpötilaa Diffuusio voi tapahtua Dislokaatiot palautuvat Materiaali pehmenee Rekristallisaatio Ei ylitetä faasirajoja

Lisätiedot

Luento 5 Hiiliteräkset

Luento 5 Hiiliteräkset Luento 5 Hiiliteräkset Hiiliteräkset Rauta (

Lisätiedot

Luento 4 Karkenevuus ja pääseminen. Kon Teräkset DI Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikka Aalto-yliopisto

Luento 4 Karkenevuus ja pääseminen. Kon Teräkset DI Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikka Aalto-yliopisto Luento 4 Karkenevuus ja pääseminen Kon-67.3110 Teräkset DI Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikka Aalto-yliopisto Karkenevuus Honeycombe & Bhadeshia ch 8 s. 151-170 Uudistettu Miekk oja luku

Lisätiedot

Kon Teräkset Viikkoharjoitus 2. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikan laitos

Kon Teräkset Viikkoharjoitus 2. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikan laitos Kon-67.3110 Teräkset Viikkoharjoitus 2. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikan laitos Luennolta: Perustieto eri ilmiöistä Kirjoista: Syventävä tieto eri

Lisätiedot

Keskinopea jäähtyminen: A => Bainiitti

Keskinopea jäähtyminen: A => Bainiitti Keskinopea jäähtyminen: A => Bainiitti Fe 3 C F = Bainiitti (B) C ehtii diffundoitua lyhyitä matkoja. A A A A Lämpötila laskee è Austeniitti Ferriitti Austeniitti => ferriitti muutos : atomit siirtyvät

Lisätiedot

UDDEHOLM CALDIE 1 (6) Yleistä. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet. Käyttökohteet. Puristuslujuus. Lohkeilunkestävyys. Kylmätyöstösovellukset

UDDEHOLM CALDIE 1 (6) Yleistä. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet. Käyttökohteet. Puristuslujuus. Lohkeilunkestävyys. Kylmätyöstösovellukset 1 (6) Yleistä Uddeholm Caldie on kromi/molybdeeni/vanadiini seosteinen teräs, jonka ominaisuuksia ovat erittäin hyvä lohkeilun- ja halkeilun kestävyys hyvä kulumiskestävyys suuri kovuus (> 60 HRC) korkeassa

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 4 EXTRA. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Työkalun suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 4 EXTRA. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Työkalun suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet Ohjeanalyysi % Toimitustila C 1,4 Si 0,4 Mn 0,4 Cr 4,7 Mo 3,5 pehmeäksihehkutettu noin 230 HB V 3,7 Työkalun suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva

Lisätiedot

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit Teräsvalut Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy Teräsvalujen raaka-ainestandardit - esitelmän sisältö Mitä valun ostaja haluaa? Millaisesta valikoimasta valuteräs

Lisätiedot

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa.

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa. 1 (5) Yleistä Muovimuotteihin kohdistuu yhä suurempia vaati muksia. Niinpä muotteihin käytettyjen terästen on samanaikaisesti oltava sitkeitä, korroosionkestäviä ja suureltakin poikkileikkaukselta tasaisesti

Lisätiedot

Esipuhe. Helsingissä heinäkuussa 2004 Lämpökäsittelyn toimialaryhmä Teknologiateollisuus ry

Esipuhe. Helsingissä heinäkuussa 2004 Lämpökäsittelyn toimialaryhmä Teknologiateollisuus ry Lämpökäsittelyoppi Esipuhe Metallit ovat kiehtova materiaaliryhmä erityisesti siksi, että niiden ominaisuudet ovat muunneltavissa hyvin laajasti. Metalleja voidaan seostaa keskenään, mutta ennen kaikkea

Lisätiedot

UDDEHOLM CHIPPER/VIKING. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Käyttökohteet: Vetolujuus. Rakenne 1 (6)

UDDEHOLM CHIPPER/VIKING. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Käyttökohteet: Vetolujuus. Rakenne 1 (6) 1 (6) Yleistä Lämpökäsitellyn kangen tyypillinen mikrorakenne Uddeholm Chipper/Viking on öljyyn-, ilmaan- ja tyhjiöön karkeneva teräs, jonka ominaisuuksia ovat: hyvä mitanpitävyys lämpökäsittelyssä hyvä

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 6. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työkalun suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 6. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työkalun suorituskyvyn kannalta 1 (7) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet Työkalun suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva kovuus hyvä kulumiskestävyys hyvä sitkeys estämään työkalun ennenaikainen rikkoutuminen Hyvä kulumiskestävyys

Lisätiedot

I. Lämpökäsittely. I.1 Miksi? Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto. Valukappaleita lämpökäsitellään seuraavista syistä:

I. Lämpökäsittely. I.1 Miksi? Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto. Valukappaleita lämpökäsitellään seuraavista syistä: I. Lämpökäsittely Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto Kuva 284. Lämpökäsittelyhehkutus tapahtunut, uunin ovi aukaistu I.1 Miksi? Valukappaleita lämpökäsitellään seuraavista syistä: poistetaan ei-toivottuja

Lisätiedot

Ultralujien terästen hitsausmetallurgia

Ultralujien terästen hitsausmetallurgia 1 Ultralujien terästen hitsausmetallurgia CASR-Steelpolis -seminaari Oulun yliopisto 16.5.2012 Jouko Leinonen Nostureita. (Rautaruukki) 2 Puutavarapankko. (Rautaruukki) 3 4 Teräksen olomuodot (faasit),

Lisätiedot

UDDEHOLM HOTVAR 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Mekaaniset ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet

UDDEHOLM HOTVAR 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Mekaaniset ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) Yleistä Uddeholm Hotvar on suorituskykyinen molybdeeni/ vanadiini -seosteinen kuumatyöteräs, jonka ominaisuuksia ovat: hyvä kuumakulumiskestävyys erinomaiset ominaisuudet korkeissa lämpötiloissa

Lisätiedot

UDDEHOLM DIEVAR 1 (7) Yleistä. Ominaisuudet. Suulakepuristustyövälineet. Kuumataontatyövälineet. Työvälineensuorituskykyä parantavat ominaisuudet

UDDEHOLM DIEVAR 1 (7) Yleistä. Ominaisuudet. Suulakepuristustyövälineet. Kuumataontatyövälineet. Työvälineensuorituskykyä parantavat ominaisuudet 1 (7) Yleistä Uddeholm Dievar on suorituskykyinen kromi/molybdeeni/ vanadiini- seosteinen kuumatyöteräs, jolla on erittäin hyvä kestävyys kuumahalkeilua, yksittäisiä suuria halkeamia, kuumakulumista ja

Lisätiedot

Vanha käsityöammatti. Bodycote Lämpökäsittely. Toimintaa 26 maassa

Vanha käsityöammatti. Bodycote Lämpökäsittely. Toimintaa 26 maassa Lämpökäsittely Bodycote Lämpökäsittely Yli 190 toimipistettä eri puolilla maailmaa Bodycote on maailman johtavin yritys lämpökäsittelyalalla. Lämpökäsittely on keskeinen osa asiakkaittemme valmistusketjua

Lisätiedot

RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET

RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET 1 RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET 3.11.2013 Seuraavasta aineistosta kiitän Timo Kauppia Kemi-Tornio Ammattikorkeakoulu 2 RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET Ruostumattomat teräkset ovat standardin SFS EN 10022-1 mukaan seostettuja

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 10. Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työvälineen suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 10. Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työvälineen suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet Työvälineen suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva kovuus hyvä kulumiskestävyys hyvä sitkeys estämään työvälineen ennenaikainen rikkoutuminen

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla

Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla Vapaa energia ja tasapainopiirros Allotropia - Metalli omaksuu eri lämpötiloissa eri kidemuotoja. - Faasien vapaat

Lisätiedot

Raerajalujittuminen LPK / Oulun yliopisto

Raerajalujittuminen LPK / Oulun yliopisto Raerajalujittuminen 1 Erkautuslujittuminen Epäkoherentti erkauma: kiderakenne poikkeaa matriisin rakenteesta dislokaatiot kaareutuvat erkaumien väleistä TM teräksissä tyypillisesti mikroseosaineiden karbonitridit

Lisätiedot

Lämpökäsittelypalvelut

Lämpökäsittelypalvelut Lämpökäsittelypalvelut Stén & Co Oy Ab / Muuramen karkaisimo / PL 2 / Kankaanperäntie 6 / 40951 Muurame MUURAMEN KARKAISIMO asiantuntevaa lämpökäsittelyä vuodesta 1981 STÉN & CO OY AB:N karkaisimo sijaitsee

Lisätiedot

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi Metallit 2005 juha.nykanen@tut.fi Kertaus Luento 2 Raudan valmistus Teräksen valmistus Standardit Teräksen mikrorakenteet (ferriitti, perliitti, bainiitti, martensiitti) 2 Karkaisu ja päästö Muutama vuosi

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 10. Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työvälineen suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 10. Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työvälineen suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet Työvälineen suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva kovuus hyvä kulumiskestävyys hyvä sitkeys estämään työvälineen ennenaikainen rikkoutuminen

Lisätiedot

UDDEHOLM ORVAR SUPREME 1 (6) Yleistä. Käyttökohteet. Työkalun suorituskykyä parantavat ominaisuudet

UDDEHOLM ORVAR SUPREME 1 (6) Yleistä. Käyttökohteet. Työkalun suorituskykyä parantavat ominaisuudet 1 (6) Yleistä Käyttökohteet Uddeholm Orvar Supreme on kromi/molybdeeni/vanadiini -seosteinen teräs, jonka ominaisuuksia ovat: hyvä lämpökuormituksen ja termisen väsymisen kestävyys suuri lujuus korkeissa

Lisätiedot

Standardisointikatsaus lämpökäsittelysanasto ja piirustusmerkinnät. Mika Vartiainen METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry

Standardisointikatsaus lämpökäsittelysanasto ja piirustusmerkinnät. Mika Vartiainen METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry Standardisointikatsaus lämpökäsittelysanasto ja piirustusmerkinnät Mika Vartiainen METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry Esityksen sisältö Yleistä standardisoinnista Lämpökäsittelysanasto

Lisätiedot

Corthal, Thaloy ja Stellite

Corthal, Thaloy ja Stellite Corthal, Thaloy ja Stellite KOVAHITSAUSTÄYTELANGAT KORJAUS JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SOMOTEC Oy Tototie 2 70420 KUOPIO puh. 0207 969 240 fax. 0207 969 249 email: somotec@somotec.fi internet: www.somotec.fi

Lisätiedot

Kon Teräkset Viikkoharjoitus 1. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikka

Kon Teräkset Viikkoharjoitus 1. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikka Kon-67.3110 Teräkset Viikkoharjoitus 1. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikan tutkimusryhmä Koneenrakennustekniikka Luennolta: Perustieto eri ilmiöistä Kirjoista: Syventävä tieto eri ilmiöistä

Lisätiedot

Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta

Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta Tasapainopiirrokset Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta Binäärinen tasapaino Kiinteässä tilassa koostumuksesta riippuen kahta faasia Eutektisella koostumuksella ei puuroaluetta Faasiosuudet muuttuvat

Lisätiedot

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Sakari Tihinen Tuotekehitysinsinööri, IWE Ruukki Metals Oy, Raahen terästehdas 1 Miten teräslevyn ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa terästehtaassa? Seostus (CEV,

Lisätiedot

LaserWorkShop 2006 OULUN ETELÄISEN INSTITUUTTI

LaserWorkShop 2006 OULUN ETELÄISEN INSTITUUTTI LaserWorkShop 2006 OULUN Lasertyöst stö elektroniikan mekaniikan tuotannossa 03.04.2006 1 KAM 3D-Lasersolu Trumpf Yb:Yag Disk-laser -Hitsausoptiikka -Leikkausoptiikka (-Pinnoitusoptiikka) Motoman robotti

Lisätiedot

UDDEHOLM VANCRON 40 1 (6) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työkalun suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANCRON 40 1 (6) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työkalun suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet Työkalun suorituskyvyn kannalta Monissa kylmätyösovelluksissa työkalut on pintakäsitelty kiinnileikkautumisen ja adhesiivisen kulumisen estämiseksi. Ennenaikaisen

Lisätiedot

V 0,9 HRC HRC. sisältä: 50 pinta: ~ 1000 HV 1

V 0,9 HRC HRC. sisältä: 50 pinta: ~ 1000 HV 1 1 (5) Yleistä Uddeholm Orvar 2 Microdized on kromi/molybdeeni/ vanadiini- seosteinen teräs, jonka oaisuuksia ovat: hyvä abrasiivinen kulumiskestävyys korkeissakin lämpötiloissa hyvä sitkeys tasainen, hyvä

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 30. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Kylmätyöstö 1 (5)

UDDEHOLM VANADIS 30. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Kylmätyöstö 1 (5) 1 (5) Käyttökohteet Uddeholm Vanadis 30 on kobolttiseosteinen, pulverimetallurgisesti valmistettu pikateräs. Noin 8,5 %:n kobolttipitoisuus parantaa kuumalujuutta, kuumakovuutta, päästönkestävyyttä ja

Lisätiedot

Mak Sovellettu materiaalitiede

Mak Sovellettu materiaalitiede .106 tentit Tentti 21.5.1997 1. Rekristallisaatio. 2. a) Mitkä ovat syyt metalliseosten jähmettymisen yhteydessä tapahtuvalle lakimääräiselle alijäähtymiselle? b) Miten lakimääräinen alijäähtyminen vaikuttaa

Lisätiedot

SEPPO KIVIVUORI. Lämpökäsittelyoppi 2 LÄMPÖKÄSITTELYTIETOA SUUNNITTELIJOILLE

SEPPO KIVIVUORI. Lämpökäsittelyoppi 2 LÄMPÖKÄSITTELYTIETOA SUUNNITTELIJOILLE SEPPO KIVIVUORI Lämpökäsittelyoppi 2 LÄMPÖKÄSITTELYTIETOA SUUNNITTELIJOILLE 3 Esipuhe Vuonna 2004 ensimmäisen kerran julkaistu Lämpökäsittelyoppi esittää lämpökäsittelyiden suoritusta yksityiskohtaisesti.

Lisätiedot

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita.

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita. www.polarputki.fi 2 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta tekee

Lisätiedot

UDDEHOLM VIDAR SUPERIOR. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohde. Painevalutyövälineet. Työvälineen suorituskykyä parantavat ominaisuudet

UDDEHOLM VIDAR SUPERIOR. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohde. Painevalutyövälineet. Työvälineen suorituskykyä parantavat ominaisuudet (6) 0.06. Yleistä Uddeholm Vidar Superior on kromi/molybdeeni/vanadiini -seosteinen kuumatyöteräs, jonka ominaisuuksia ovat: hyvä kestävyys lämpökuormitusta ja termistä väsymistä vastaan hyvä kuumalujuus

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 60. Käyttökohteet. Yleistä. Ominaisuudet. Erityisominaisuudet. Taivutuslujuus. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5)

UDDEHOLM VANADIS 60. Käyttökohteet. Yleistä. Ominaisuudet. Erityisominaisuudet. Taivutuslujuus. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) 1 (5) Käyttökohteet Uddeholm Vanadis 60 on runsasseosteinen jauhemetallurgisesti valmistettu pikateräs, joka sisältää kobolttia. Se sopii erittäin hyvin vaativiin kylmätyösovelluksiin, joissa vaaditaan

Lisätiedot

Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin

Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin Uddeholmin teräkset kestävät kaikenlaista kuormaa Akselit ovat tärkeitä koneenosia varsinkin nostureissa. Akseleiden

Lisätiedot

Terästen lämpökäsittelyt

Terästen lämpökäsittelyt Terästen lämpökäsittelyt Teräkseen halutaan käyttötarkoituksen mukaan erilaisia ominaisuuksia. Jossain tapauksessa teräksestä tehdyn kappaleen tulee olla kovaa ja kulutusta kestävää, joskus taas sitkeää

Lisätiedot

Mo 0,5 V 0,2. pehmeäksihehkutettu n. 200 HB Fysikaaliset ominaisuudet

Mo 0,5 V 0,2. pehmeäksihehkutettu n. 200 HB Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) Yleistä Uddeholm Calmax on kromi/molybdeeni/vanadiiniseosteinen teräs, jonka ominaisuuksia ovat: erinomainen sitkeys hyvä kulumiskestävyys hyvä läpikarkenevuus hyvä mitanpitävyys karkaisussa hyvä

Lisätiedot

Hakemisto. C CCT-käyrä... ks. S-käyrä CVD-pinnoitus...ks. kaasufaasipinnoitus

Hakemisto. C CCT-käyrä... ks. S-käyrä CVD-pinnoitus...ks. kaasufaasipinnoitus A A 1-lämpötila... 17 A 3-lämpötila... 17 Abrasiivinen kuluminen... 110 A cm-lämpötila... 17 Adhesiivinen kitka... 112 Adhesiivinen kuluminen... 110 ADI... ks. ausferriittinen pallografiittivalurauta Adusointi...

Lisätiedot

PURISTIN www.vaahtogroup.fi

PURISTIN www.vaahtogroup.fi PURISTIN VRS-GUIDE 0 3 P&J 5-10 mm Tummanharmaa 85 Metalli- tai hiilipohjainen polymeerikaavin paperin- ja huovanjohtotelat VRS-GUIDE on erittäin hyvän kulutuksenkestävyyden ja kaavaroitavuuden ansiosta

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Terminen leikkaus ja kuumilla oikominen

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Terminen leikkaus ja kuumilla oikominen KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Terminen leikkaus ja kuumilla oikominen www.ruukki.fi Kokosimme tähän ohjelehteen kuumavalssattujen terästen termiseen leikkaukseen ja kuumilla oikomiseen liittyvää

Lisätiedot

KUUMATYÖTERÄS BÖHLER W403 VMR

KUUMATYÖTERÄS BÖHLER W403 VMR KUUMATYÖTERÄS BÖHLER W403 VMR 1 SUUREMPI KÄYTTÖKOVUUS MAHDOLLISTAA PIDEMMÄN KÄYTTÖIÄN Merkittävimpiä tekijöitä tuotantokustannusten alentamisessa ovat työkalujen pitkä käyttöikä ja pienet huolto- ja seisokkikustannukset.

Lisätiedot

Valujen lämpökäsittely

Valujen lämpökäsittely Valujen lämpökäsittely Lämpökäsittelyillä muutetaan materiaalin ominaisuuksia, lujuutta, sitkeyttä ja työstettävyyttä. Lämpökäsiteltävyyden ja lämpökäsittelyn käytön suhteen materiaalit voidaan jakaa ryhmiin

Lisätiedot

Fe - Nb - C ja hienoraeteräkset

Fe - Nb - C ja hienoraeteräkset Fe - Nb - C ja hienoraeteräkset 0.10 %Nb 0.08 NbC:n liukoisuus austeniitissa γ + NbC 1200 C 0.06 0.04 1100 C 0.02 0 γ 0 0.05 0.1 0.15 0.2 %C Tyypillinen C - Nb -yhdistelmä NbC alkaa erkautua noin 1000

Lisätiedot

ERIKOIS-TERÄS. AUTOMOBIILI., MOOTTORI y. m. TEOLLISUUTTA VARTEN WIKMANSHYTTE BRUKS A. B. WIKMANSHYTTAN

ERIKOIS-TERÄS. AUTOMOBIILI., MOOTTORI y. m. TEOLLISUUTTA VARTEN WIKMANSHYTTE BRUKS A. B. WIKMANSHYTTAN ERIKOIS-TERÄS AUTOMOBIILI., MOOTTORI y. m. TEOLLISUUTTA VARTEN WIKMANSHYTTE BRUKS A. B. WIKMANSHYTTAN EDUSTAJA SUOMESSA: O. Y. AF FORSELLES INSINÖÖRITOIMISTO HELSINKI Sähköosoite: Postiosoite: FORSELLESCOMP

Lisätiedot

Lämpötila 20 C 200 C 400 C. Tiheys kg/m 3 7 800 7 750 7 700. * Lämmönjohtavuuden mittaaminen on vaikeaa. Hajonta saattaa olla 0,3

Lämpötila 20 C 200 C 400 C. Tiheys kg/m 3 7 800 7 750 7 700. * Lämmönjohtavuuden mittaaminen on vaikeaa. Hajonta saattaa olla 0,3 1 (5) Yleistä Uddeholm Stavax ESR on korkealaatuinen ruostumaton teräs, jonka ominaisuuksia ovat hyvä korroosionkestävyys erinomainen kiillottuvuus hyvä kulumiskestävyys hyvä lastuttavuus hyvä mitanpitävyys

Lisätiedot

C. Hiilikaaritalttaus

C. Hiilikaaritalttaus C. Hiilikaaritalttaus Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Hiilikaaritalttaus on nopea ja tehokas tapa poistaa materiaalia valukappaleesta. Talttaustapahtumassa sulatetaan materiaalia valokaarella ja syntynyt

Lisätiedot

Työkalujen Laserkorjauspinnoitus

Työkalujen Laserkorjauspinnoitus Työkalujen Laserkorjauspinnoitus Laser Workshop 2008, Nivala Markku Keskitalo Oulun yliopiston Oulun Eteläisen instituutin elektroniikan mekaniikan ja metallin tutkimusryhmä Työkalujen laserpinnoitus Kuluneiden

Lisätiedot

Laskuharjoitus 2 Ratkaisut

Laskuharjoitus 2 Ratkaisut Vastaukset palautetaan yhtenä PDF-tiedostona MyCourses:iin ke 7.3. klo 14 mennessä. Mahdolliset asia- ja laskuvirheet ja voi ilmoittaa osoitteeseen serge.skorin@aalto.fi. Laskuharjoitus 2 Ratkaisut 1.

Lisätiedot

Ruiskuvalumuottiteräkset

Ruiskuvalumuottiteräkset Ruiskuvalumuottiteräkset Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Ruiskuvalumuotin muottilaatat, inserttikappaleet, kiinteät keernat ja liikkuvat keernat valmistetaan yleensä jostakin muotteihin tarkoitetusta

Lisätiedot

Termodynaamisten tasapainotarkastelujen tulokset esitetään usein kuvaajina, joissa:

Termodynaamisten tasapainotarkastelujen tulokset esitetään usein kuvaajina, joissa: Lämpötila (Celsius) Luento 9: Termodynaamisten tasapainojen graafinen esittäminen, osa 1 Tiistai 17.10. klo 8-10 Termodynaamiset tasapainopiirrokset Termodynaamisten tasapainotarkastelujen tulokset esitetään

Lisätiedot

Mekaaniset ominaisuudet

Mekaaniset ominaisuudet Mekaaniset ominaisuudet Kertaus Jäykkyys E Lujuus Myötö- Murto- Muokkauslujittuminen Sitkeys 2 2 Esimerkkejä Golf-maila Keinonivel Hammaspyörä 3 3 Esimerkki: Golf-maila Golf-mailalta vaadittavat ominaisuudet

Lisätiedot

MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT. - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan -

MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT. - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan - MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan - kulutusteräkset Miilux kulutusterästen käyttökohteita ovat kaikki kohteet, joissa teräkseltä vaaditaan hyvää kulumiskestävyyttä

Lisätiedot

Luku 2. Kemiallisen reaktion tasapaino

Luku 2. Kemiallisen reaktion tasapaino Luku 2 Kemiallisen reaktion tasapaino 1 2 Keskeisiä käsitteitä 3 Tasapainotilan syntyminen, etenevä reaktio 4 Tasapainotilan syntyminen 5 Tasapainotilan syntyminen, palautuva reaktio 6 Kemiallisen tasapainotilan

Lisätiedot

Mekaaniset ominaisuudet

Mekaaniset ominaisuudet Mekaaniset ominaisuudet Yleisimmät mekaaniset ominaisuudet Kimmokerroin (E) jäykkyys Lujuus (σ) Kovuus 2 2 Jännitys σ = F/A ε = l/l σ = Eε 3 3 Kimmokerroin (E) Kuvaa materiaalin jäykkyyttä Syntyy atomien

Lisätiedot

KOKSIN OMINAISUUDET MASUUNIN OLOSUHTEISSA

KOKSIN OMINAISUUDET MASUUNIN OLOSUHTEISSA 1 KOKSIN OMINAISUUDET MASUUNIN OLOSUHTEISSA Selvitys koksin kuumalujuudesta, reaktiivisuudesta ja reaktiomekanismista Juho Haapakangas CASR vuosiseminaari 2016 2 MASUUNIPROSESSI 3 METALLURGINEN KOKSI Valmistetaan

Lisätiedot

Valurautojen lämpökäsittelyt. SVY opintopäivät Kaisu Soivio

Valurautojen lämpökäsittelyt. SVY opintopäivät Kaisu Soivio Valurautojen lämpökäsittelyt SVY opintopäivät 3.2.2017 Kaisu Soivio Moventas lyhyesti Moventas on yksi johtavista tuulivoimavaihteiden valmistajista Ensimmäinen tuulivoimavaihde toimitettu 1980, asennuskanta

Lisätiedot

Mak Materiaalitieteen perusteet

Mak Materiaalitieteen perusteet Mak-45.310 tentit Mak-45.310 Materiaalitieteen perusteet 1. välikoe 24.10.2000 1. Vertaile ionisidokseen ja metalliseen sidokseen perustuvien materiaalien a) sähkönjohtavuutta b) lämmönjohtavuutta c) diffuusiota

Lisätiedot

BÖHLER M390 MICROCLEAN kemiallinen koostumus ja vastaavat normit.

BÖHLER M390 MICROCLEAN kemiallinen koostumus ja vastaavat normit. MUOVIMUOTTITERÄS BÖHLER M390 MICROCLEAN BÖHLER M390 MICROCLEAN on pulverimetallurgisesti valmistettu martensiittinen eli karkaistava kromiteräs, jolla on erinomainen kulutuskestävyys, korroosionkestävyys

Lisätiedot

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille www.polarputki.fi 2 3 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

Laskuharjoitus 1 Ratkaisut

Laskuharjoitus 1 Ratkaisut Vastaukset palautetaan yhtenä PDF-tiedostona MyCourses:iin ke 28.2. klo 14 mennessä. Mahdolliset asia- ja laskuvirheet ja voi ilmoittaa osoitteeseen serge.skorin@aalto.fi. Laskuharjoitus 1 Ratkaisut 1.

Lisätiedot

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar PYÖRÖTERÄKSET BUDERUS EDELSTAHL Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

T U O T E L U E T T E L O SYYSKUU

T U O T E L U E T T E L O SYYSKUU nro 4 T U OT E L U E T T E LO U D D E H O L M OY A B Hyvä yhteistyökumppani, Meille Uddeholmilla laatu on kunnia-asia, jota yritämme noudattaa kaikessa mitä teemme. Se koskee: tuotteitamme toimituspalveluamme

Lisätiedot

Lämpötila 20 C 200 C 400 C. * Lämmönjohtavuuden mittaaminen on vaikeaa. Hajonta saattaa olla 0,3

Lämpötila 20 C 200 C 400 C. * Lämmönjohtavuuden mittaaminen on vaikeaa. Hajonta saattaa olla 0,3 1 (5) Yleistä Uddeholm Stavax ESR on korkealaatuinen ruostumaton teräs, jonka ominaisuuksia ovat hyvä korroosionkestävyys erinomainen kiillottuvuus hyvä kulumiskestävyys hyvä lastuttavuus hyvä mitanpitävyys

Lisätiedot

Kulutusta kestävät teräkset

Kulutusta kestävät teräkset Kulutusta kestävät teräkset durostat Muutokset mahdollisia ilman eri ilmoitusta. Alkuperäinen englanninkielinen versio osoitteessa www.voestalpine.com/grobblech Tekniset toimitusehdot durostat Kesäkuu

Lisätiedot

Mikä on ruostumaton teräs? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Mikä on ruostumaton teräs? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Cr > 10,5% C < 1,2% Mikä on ruostumaton teräs? Rautaseos, johon on seostettu 10,5 % kromia ja 1,2 % hiiltä. Seostuksen ansiosta ruostumattomaan teräkseen muodostuu korroosiolta suojaava sekä itsekorjautuva

Lisätiedot

uddeholm sleipner 1 (6) Yleistä Ominaisuudet Puristuslujuus Käyttökohteet Lohkeilunkestävyys

uddeholm sleipner 1 (6) Yleistä Ominaisuudet Puristuslujuus Käyttökohteet Lohkeilunkestävyys 1 (6) Yleistä Uddeholm Sleipner on kromi/molybdeeni/vanadiini - seosteinen, jonka ominaisuuksia ovat: hyvä kulumiskestävyys hyvä lohkeilunkestävyys hyvä puristuslujuus suuri kovuus (> 60 HRC) korkeassa

Lisätiedot

Teräksen kemialliset ja mekaaniset esikäsittelyt. Juha Kilpinen

Teräksen kemialliset ja mekaaniset esikäsittelyt. Juha Kilpinen Teräksen kemialliset ja mekaaniset esikäsittelyt Juha Kilpinen Sisältö Fosfatointi esikäsittelynä Rautafosfatointi Sinkkifosfatointi Korvaavat esikäsittelyt Terästyön viimeistely Suihkupuhdistus Fosfatointi

Lisätiedot

CHEM-C2400 MATERIAALIT SIDOKSESTA RAKENTEESEEN (5 op) Laskuharjoitus 1

CHEM-C2400 MATERIAALIT SIDOKSESTA RAKENTEESEEN (5 op) Laskuharjoitus 1 CHEM-C2400 MATERIAALIT SIDOKSESTA RAKENTEESEEN (5 op) Laskuharjoitus 1 Kristallografiaa 1. Suunnan millerin indeksit (ja siten siis suunta) lasketaan vähentämällä loppupisteen koordinaateista alkupisteen

Lisätiedot

Johdanto. Kipinätyöstön periaate OY UDDEHOLM AB 2000-04-02 (8) Työvälinemateriaalien työstö TYÖKALUTERÄSTEN KIPINÄTYÖSTÖ

Johdanto. Kipinätyöstön periaate OY UDDEHOLM AB 2000-04-02 (8) Työvälinemateriaalien työstö TYÖKALUTERÄSTEN KIPINÄTYÖSTÖ (8) Sisältö Johdanto...1 Kipinätyöstön periaate...1 Kipinätyöstön vaikutukset työkaluteräksiin...2 Pintalujuus...2 Sulanut ja uudelleen jähmettynyt kerros...2 Uudelleen karennut kerros...2 Päästynyt kerros...3

Lisätiedot

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? MISON suojakaasu Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 2 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina haitallista otsonia. Hyvin

Lisätiedot

Quality Coated Abrasives. Joustavat hiomatuotteet metallien hiontaan

Quality Coated Abrasives. Joustavat hiomatuotteet metallien hiontaan Quality Coated Abrasives Joustavat hiomatuotteet metallien hiontaan Quality Coated Abrasives Varmin tapa täydelliseen pinnanlaatuun Ammattimaisesti hiotut työkappaleet erottuvat hyvän pinnanlaatunsa johdosta,

Lisätiedot

kun hiilimonoksidia ja vettä oli 0,0200 M kumpaakin ja hiilidioksidia ja vetyä 0,0040 M kumpaakin?

kun hiilimonoksidia ja vettä oli 0,0200 M kumpaakin ja hiilidioksidia ja vetyä 0,0040 M kumpaakin? Esimerkki: Mihin suuntaan etenee reaktio CO (g) + H 2 O (g) CO 2 (g) + H 2 (g), K = 0,64, kun hiilimonoksidia ja vettä oli 0,0200 M kumpaakin ja hiilidioksidia ja vetyä 0,0040 M kumpaakin? 1 Le Châtelier'n

Lisätiedot

Sulametallurgia (Secondary steelmaking)

Sulametallurgia (Secondary steelmaking) Sulametallurgia (Secondary steelmaking) 1 Senkkauuni Raahessa näytteenotto/ happi- ja lämpötilanmittaus seosainejärjestelmä apulanssi 3-4 C/min 20 MVA 105-125 t Ar langansyöttö Panoskoko 125 t (min 70

Lisätiedot

Deformaatio. Kiteen teoreettinen lujuus: Todelliset lujuudet lähempänä. σ E/8. σ E/1000

Deformaatio. Kiteen teoreettinen lujuus: Todelliset lujuudet lähempänä. σ E/8. σ E/1000 Deformaatio Kertaus Deformaatio Kiteen teoreettinen lujuus: σ E/8 Todelliset lujuudet lähempänä σ E/1000 3 Dislokaatiot Mekanismi, jossa deformaatio mahdollista ilman että kaikki atomisidokset murtuvat

Lisätiedot

PLASTOCO Oy Ab PLASTOCO OY AB. teknisten muoviosien sopimusvalmistaja

PLASTOCO Oy Ab PLASTOCO OY AB. teknisten muoviosien sopimusvalmistaja PLASTOCO OY AB teknisten muoviosien sopimusvalmistaja erikoistunut valmistamaan pieniä teknisiä muoviosia ruiskuvalamalla sekä tekemään muottisuunnittelua ja valmistusta porvoolainen perheyritys toiminut

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma HAMMASPYÖRÄN HAMPAAN TÄYTEHITSAUS REPAIR WELDING A SPROCKET OF A GEARWHEEL Lappeenrannassa 27.04.2012 Leevi Paajanen

Lisätiedot

Lämpökäsittelyn ohjelehdet

Lämpökäsittelyn ohjelehdet Lämpökäsittelyn ja takomoiden toimialaryhmä Lämpökäsittelyn ohjelehdet Oheiset lämpökäsittelyn ohjelehdet on tarkoitettu erityisesti lämpökäsittelypalveluita tilaaville yrityksille. Ohjelehtiin on kerätty

Lisätiedot

CCT -diagrammi. Austeniitti. Lämpötila. Martensiitti. Aika Hiiliekvivalentti kasvaa (CEV=C+Mn/6+(Cr+Mo+V)/5+(Cu+Ni)/15) Hitsattavuus huononee

CCT -diagrammi. Austeniitti. Lämpötila. Martensiitti. Aika Hiiliekvivalentti kasvaa (CEV=C+Mn/6+(Cr+Mo+V)/5+(Cu+Ni)/15) Hitsattavuus huononee CCT -diagrammi Lämpötila Austeniitti Martensiitti Enemmän seosaineita (C, Mn, Cr, Mo, B ) kriittinen jäähtymisnopeus pienempi Aika Hiiliekvivalentti kasvaa (CEV=C+Mn/6+(Cr+Mo+V)/5+(Cu+Ni)/15) Hitsattavuus

Lisätiedot

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi Metallit 2005 juha.nykanen@tut.fi Käsitetesti 2 Suomugrafiittivalurauta (EN-GJL) Mikrorakenne vaihtoehdot jäähtymisnopeuden mukaan Grafiitti + ferriitti Grafittii + sementiitti + perliitti Grafiitti +

Lisätiedot

Taonta. Kuuma- ja kylmätaonta

Taonta. Kuuma- ja kylmätaonta Taonta Seppä kuumentamassa metallia ahjossa Taonta eli takominen tarkoittaa metalliesineiden muokkaamista iskemällä useasti esimerkiksi vasaralla. Taonta suoritetaan usein alasimen päällä. Taonnan suorittajaa

Lisätiedot

Valurauta ja valuteräs

Valurauta ja valuteräs Valurauta ja valuteräs Seija Meskanen Teknillinen korkeakoulu Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Valurauta ja valuteräs ovat raudan (Fe), hiilen (C), piin (Si) ja mangaanin (Mn) sekä muiden seosaineiden

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita.

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita. Putkivastuksien vaippaputken raaka-aineet Vastuksen käyttölämpötila ja ympäristön olosuhteet määräävät minkälaisesta materiaalista vastuksen vaippaputki on valmistettu. Tavallisesti käytettäviä aineita

Lisätiedot

Terästen lämpökäsittely

Terästen lämpökäsittely Teemu Häkkilä Terästen lämpökäsittely Esimerkkinä puukonterien lämpökäsittely Opinnäytetyö CENTRIA-AMMATTIKORKEAKOULU Tuotantotalouden koulutusohjelma Kesäkuu 2017 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ Centriaammattikorkeakoulu

Lisätiedot