Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton ilmainen aikalaisen uutislehti n:o 11/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton ilmainen aikalaisen uutislehti n:o 11/27.7.2014"

Transkriptio

1 1 Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton ilmainen aikalaisen uutislehti n:o 11/ Toimituskunta: Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja: Yrjö Järventausta, lintutoimittaja: Edvard Kuiri, kalatoimittaja: E.Kiviriippa ja kulttuuritoimittaja Michael Jäärä. Toimituksen osoite: varalla PÄÄKIRJOITUS Naistenviikko Hellettä, hellettä ja taas kerran hellettä; ja sitä on sitä piisannut. Sää alkaa mennä tappion puolelle, kalat ja ihmiset eivät liiku, eivätkä siten kohtaa toisiaan. Ainakin uistimen veto on ollut melko turhaa ja se lienee helteen syytä. On helteestä muutakin haittaa, marjat ja puutarhakasvit kärsivät sekä viljelykasvit voivat kärsiä kuivuudesta. Vanhukset ja sairaat ovat vaarassa. Metsiä uhkaa suuri vaara; metsäpalot. Tässä yhteydessä onkin syytä muistuttaa luonnossa liikkujia tulen vaarasta, jonka toki kaikki tietävät. Onneksi kylällä on vuosikymmeniä vältytty metsäpaloista. Kiitos siitä kuuluu huolellisille kyläläisille ja kesäasukkaille. Mutta ah; niin ihanaa lämmintä se on! Mukava on muistella mennyttä kesäkuuta; näin naistenviikolla. Jaakkokin jätti kivenheiton väliin. Kylän puuhanaiset Leila Palo ja Anne Ylikippari Jo muutamia vuosia valmisteilla ollut kylän historiikki alkaa olla loppusoralla. Hankkeen puuhanaiset Leila Palo ja Anne Ylikippari ovat luottavaisia siihen, että teos valmistuisi painokuntoon vielä tämän vuoden aikana. Teoksen viivästyminen on johtunut osin sairaustapauksesta ja osin siitä, että, haastateltavia henkilöitä, jotka vielä muistaisivat vanhoja asioita, on enää vähän jäljellä. Voimia näille puuhanaisille tärkeän teoksen painokuntoon saattamiseksi. Kuohijoen historiikki Päätoimittaja

2 2 KESÄVIERAITA Kuvassa vasemmalta: Jenni 15 v. Helsingistä, Anneli ja lapsen lapset Isabella ja Gemma Helsingistä, Eliisa ja lapsen lapset Titvi 16 v. ja Tinja 10 v. Hyvinkäältä, heidän keskellä Lotta 10 v. Helsingistä. KAUPPA KESKELLÄ KYLÄÄ Lapset tuntuivat viihtyvän Kuohijoella, eikä sadekeli näyttänyt heitä haittaavan. Munkit maistuivat ja olivat heidän mukaan hyviä, jopa sikahyviä. Rouvien mukana lähti munkkeja vielä kotiin, tai mökille vietäväksi. Toimittaja käväisi kylän kauppakeskuksessa, missä oli kesävieriaita lähes tuvan täydeltä. Munkkien lisäksi kaupasta oli saatavana lepää, erilaisia leivonnaisia, virvokkeita ym. paikalla nautittavaksi tai kotiin vietäväksi. Mika kertoi, että ruisleivät ovat leivottu Tervaniemessä yli 100-vuotta vanhaan taikinan juureen. Kauppias Mika Tervaniemi on pussittamassa munkkeja. Alla kauppa-apulainen Pirkko Syrjänen

3 3 NÄIN NAAPURISSA Perinteiset Porraskosken pärskeet järjestettiin Tapahtuma keräsi totuttuun tapaan runsaasti yleisöä. Tarjolla oli monen laista hyvää muun muassa mansikkaa, käsitöitä, leivonnaisia ja tietysti jokaiseen tapahtumaan kuuluva makkaragrilli, jota isännöivät Antero ja Marja-Liisa Lehtimäki. Hyviä olivat, niin hyviä, että lihaa karttava toimittajakin söi niitä jopa kaksi kappaletta. minkäänlaisiin töihin. Niinpä he joutuivat elättämään itsenä ja perheensä maatöissä eri tiloilla. Pelko Saksaan luovutettavaksi kalvoi näiden ihmisten mieliä kaiken aikaa. Sillä luovutus olisi tietänyt kaasukammioon joutumista. Pauli on kirjoittanut lähemmin tästä aiheesta teoksessaan: Porraskoski- Järventausta menneisyyttä sanoin ja kuvin Arpajaiskojulla riitti tungosta. PAULI RIIHILAHTI Porraskosken Grand old man Pauli Riihilahti piti tuttuun tapaansa koskettavan esitelmän Porraskoskella vuosina olleista juutalaispakolaisista ja heidän kohtaloista. Paulin tutkimusten mukaan kylällä oli useita juutalaispakolaisia noina ankeina, mutta vaiherikkaina vuosina. Heissä oli lääkäreitä ja muita oppineita ja sivistyneitä ihmisiä, mutta silloinen valtionjohto ei huolinut heitä Yleisö kuunteli hiirenhiljaa Paulin esitystä.

4 4 Eipä huonommaksi jäänyt Padankoski, sillä siellä järjestettiin jo perinteeksi muodostuneet HERMANNIN PÄIVÄT ensiksi koulun pihalla ja myöhemmin tällä paikalla. Hermannin päiväksi tapahtuma nimettiin Miksi Hermannin päivä? Simo tiesi kertoa, että vaha sanonta kuuluu: "Hermannista heinään". Niinpä niin, mutta eipä taida enää olla paljon heinään lähtijöitä. Hyvä kuitenkin, että vanhoja heinään lähtijöitä muistetaan näin kesäjuhlan merkeissä. Vuoden Hermanniksi valittiin tällä kertaa Maija-Liisa Kuitunen, jotka seppelöitiin Tuomo Kuitusen toimesta. Lisäksi kukitettiin kylän uudet vakituiset asukkaat: Anne Mäkelä ja Salmelan 4- henkinen perhe. KYLÄPÄÄLLIKKÖ SIMO SAARINEN Simo kertoi, että tämäntyyppinen kylätapahtuma on tällä kylällä järjestetty vuodesta 1980 alkaen, Maija-Liisa Kuitunen kiitti vastauspuheessaan kaikkia kyläläisiä.

5 5 Tilaisuuden juonsi Arja Nuuttila, joka myös, paitsi soitti ja lauloi, laulatti myös yleisöä; ja hyvin laulaulattikin. ROMUA Torstaina kellon lähestyssä 19.45:ttä Kuohijoentellä oli liikennettä, joka lähenteli suorastaan ansainvaellusta. Oli raskaasti lastattuja peräkärryjä, pakettiautoja ja erilaisia työntökärryjä. Joillakin oli vain kantamuksia. Vähää ennen määräaikaa Repen-Romun rekka kurvasi paikalle jokavuotiseen metalli- ja ongelmajätteen keräyspisteeseen. Arja Nuuttila Tilaisuudessa vallitsi hyvin lämminhenkinen tunnelma ja lähes kaikki näyttivät tuntevan toinen toisensa. Romua matkalla kohti keräyspistettä Rekkan odottelu oli suuri tapahtuma ja sitä odotellessa vaihdettiin kuulumisia, niin asukkaiden kuin kesäasukkaiden kesken. Siinä samalla vähän tutkailtiin mitä kenenkin kuormassa mahtoi olla. Saattoipa olla siellä tehtiin vaihtokauppoja.

6 6 RAPUJA Ravustuskausi alkoi klo Saman aikaan kylän aktiivisimmat ravustajat olivat jo lähtövalmiina; merrat syötitetty ja lastattu veneisiin. Rekka on saapunut Paikalta tavoitettu Kari Nordberg oli tyttärensä Jutan kanssa tuomassa Isosaaressa sijaitsevalta mökiltään sinne muutaman vuoden aikana kertynyttä rautaromua. Hän piti tätä järjestelmää erittäin hyvänä ja tarpeellisena. Nordberg toivoi, että olisi hyvä jos kylän jätepisteeseen saataisiin erillinen keräysastia metalliromulle, kun sellaista näyttää silloin tällöin ilmestyvän sekajätteen joukkoon. Niinpä! Seppo Pakarainen lähtövalmiina klo Kari Nordberg Ylipäätään kaikki Ihmiset tuntuivat olevan tyytyväisiä tähän järjestelmään. Siksi sen toivoisi jatkuvan, sillä joka vuosi näyttää romua riittävän, ikään kuin se itsestään lisääntyisi! Oikaisu. Kari Nordbergin kuvan asemasta oli hänen kuvansa tilalle lipsahtanut väärä kuva. Toimitus pahoittelee, että asiaa ei ehditty oikaista ennen lehden painoon menoa. Kylätoimittaja Yrjö Järventausta Jone ja Ape starttasivat klo Ape oli varovainen saaliin suhteen eikä halunnut arvioida ensimmäisen päivän saalista. Jone sen sijaan uskoi jopa 500 kappaleen saaliiseen. Kovin innokkailta ja luottavaisilta miehet kuitenkin vaikuttivat. Pettynyt oli ainoastaan Jonen Pimu-koira, joka jäi rannalle ruikuttamaan.

7 7 Seppo tiesi kertoa, että muualla on ravuissa tavattu sellainen tauti, että niiltä puuttuvat pienet takajalat, joiden suojassa ravut pitävät muniaan. Kun ne puuttuvat, niin munat eivät pääse kehittymään ja silloin poikastuotto lakkaa. Mikäli täällä ilmenee samaa, niin rapusaaliit tulevat romahtamaan. Ensimmäisen päivän saaliikseen Seppo ilmoitti noin 200 rapua! Jonen ja Apen ensimmäisen päivän saalis Sitä varmaankin on pidettävä jo hyvänä avauksena mutta ei vielä Sepon mielestä. Kalatoimittaja E. Kiviriippa Osakaskunnan puheenjohtaja Seppo Pakarainen; rapumiehiä hänkin. Tämä 19 senttinen oli ensimmäisenä aamuna Jonen merrassa! Seppo oli vielä varsin epäleväinen rapusaaliin suhteen ja arveli ettei tänään ainakaan tule ainakaan mitään huippusaaliita.

8 8 UNIKEKO Unikeon päivästä on Kuohijoella muodostunut perinteinen kulttuuripäivä. Tänä vuonna sitä vietettiin lauantaina heinäkuun 26-päivänä. Jo vähää ennen kello yhdeksää sillalle alkoi kerääntyä juhlayleisöä, olihan kyseessä 30. unikeon juhla Kuohijoella. Juhlan lanseerasi aikoinaan nyt jo edesmennyt Lea Tervaniemi. Tänä aikana on moni unikeko saanut tuntea kun Kuohijoen, joko kylmä tai lämmin vesi, tunkeutuu yöpuvun alle iholle; kuin myös aina suosiolliset yleisön suosionosoitukset. Tänään kuitenkin vesi oli tosi lämmintä. Sillalla yleisöä odotti hanuristi Nina Tervaniemi ja tilaisuuden juontaja kaikkien tuntema Kuku Kuolomaa Sitten olikin vuorossa juhlakalun odottaminen. Arvuuteltiin kuka mahtaa olla tänä vuonna. Sitä juontaja ei paljastanut, vaikka moni sitä tiedusteli. Jännitys vain tiivistyi kun alkoi kuulua paloauton ääntä. Paavohan se siellä soitteli, tuttua pipaa-piipaa- piipaa. Pian

9 9 Paloauto Paavo ajoikin sillalle, mutta kaikkien pettymykseksi sen mukana ei ollutkaan Unikekoa, vain Pentti oli ratissa. lu Saar aikoinaan hoiti autoa vuosikymmeniä hoiti autoa vuosikymmeniä Paavo on kylän paloauto 50- luvulta ja se kantaa Paavo Saarisen nimeä, joka aikoinaan VPK:n päällikkönä hoiti autoa vuosikymmeniä. Sieltä hän sitten saapuu; Unikeko. Kylän hämmit (Ipsa, Mari, 2 Merjaa ja Outi) saattelevat laulaen ja tanssien Unikekoa, mutta vielä ei tiedetä kuka hän on. Aslak oli tehnyt hämmeille tätä tilaisuutta varten omistetun laulun. Leena Vilenius teki hienon koreografian. Laulun ja tanssin säestämänä Unikeko saateltiin laiturille. Vielä tanssin pyörähdykset laiturilla; molskis ja sitten pinnalle. Ipsa Syrjänen-Pöhö oli tämänkertainen juhlien pääorganisaattori. Ja hyvinhän kaikki pelasi.

10 10 Unikekojärjestön valmennuksella ja isoilla määrärahoilla. Unikeko sai suuret suosionosoitukset. Noustuaan laiturille Unikeko kumarsi yleisölle, mutta vieläkään ei saatu selvää kuka hän on, ei edes sitä onko hän mies vaiko nainen? Unikeon virkapuku ei sitä heti paljastanut. Kunnes sitten hämmit antoivat leveiden hameidensa suojassa Unikeon riisuutua märistä vaatteistaan ja pukeutua varsinaiseen juhlapukuun. Silloin se paljastui. Lähemmän tarkastelun perusteella ja pienen epäröinnin jälkeen todettiin, että Laineen Kekuhan se siinä on. Keijo kertoi, että hän on harjoitellut 10 vuotta tätä tehtävää varten Kansainvälisen Keijo Laine vielä Unikeon virkapuvussa Harvemmin juhlissa nähtyjä asukkaita ja mökkiläisiä Eija ja Wilfried Nanz

11 11 Kylän kysytyimmät; Karin-Taxi Ensikertalainen; Outi Autere Antin-Kulmalta Juhlan hienoin hattu ja Sanna Soveri, vierellä isä Pekka Karita, Hannu ja Jimi-Eemeli Linden Tällaisen kulttuurisesti merkittävän tapahtuman soisi jatkuvan hamaan tappiin saakka. Hyvää jatkoa järjestäjille.

12 12 Eivät juhlat vielä sillalla päättyneet. Veparilla oli jatkot. Oli myytävää ja oli syötävää sekä juomista; kahvia. Lentopalloakin oli kylän urheilukentällä klo alkaen, mutta sinne toimittaja ei kiireiltään ehtinyt, kun piti valmistautua lähtemään Klubille, missä alkoi klo 19,00 Helsingin Kaisaniemen 5 C luokan Nobani Musik Bändin esityksen maailman ensi-ilta ja CD-levyn julkistaminen. Miten Helsinkiläiset koululaiset sitten osasivat tulla Kuohijoelle järjestämään tämän maailman ensi-illan? Tokihan täällä Klubilla on hyvät puitteet julkaisutilaisuuden järjestämiseen; mutta maailman ensi-ilta? Paikan päällä se sitten selvisi. Iiris Huttunen, Leenan tyttärentytär, joka kuuluu Kaisaniemen B 5 C-luokan bändiin. Siitä suora yhteys Kuohijoelle. Tässä suora yhteys: Tuleva taiteilija Iiris Huttunen ja äitinsä Lulu Salmi sekä isoäitinsä Leena Vilenius. Koko suku täynnä taiteilijoita. Vasemmalta Oona Mattsson Aida Hidamura Iiris Huttunen Otso Seistamo Bryn Sloan Kaisaniemen 5 C-luokan Nobani Musik Bändi; kaikki soittavat kaikkia instrumentteja.

13 13 Oona Otso Bryn Oona ja Aida jakavat nimmareita Nobani Musik Bändin esitysten teemana oli: Ystävyys. Esitykset olivat heidän itsensä sanoittamia ja säveltämiä. Sovitukset on tehnyt Teemu Mattsson, Oonan isä. Yhden sovituksen on tehnyt koulun opettaja Janika Vakkala. Esitykset saivat verraten pieneltä yleisöltä sitäkin suuremmat abloodit. Paitsi, että lapset ovat musiikillisesti lahjakkaita, he ovat myös hyviä myyntimiehiä, sillä CD-levyn mainostaminen sujui hienosti esitysten lomassa. CD-levyn tuotto menee Kuusamossa pidettävän leirikoulun kustannusten peittämiseen. Kaikki lapset olivat sitä mieltä, että he tähtäävät musiikin ammattilaiseksi ja maailman tähdiksi. Herra Huttunen; vanhempi kertoi, että hän on osaltaan tukenut Iiriksen musiikkiharrastusta, pienellä ponssauksella ja kuljetuksilla. Itse hän sanoo laulaneensa vain pienenä poikana tiernapojissa. Leena kertoi, että Iiris musikaalisesta perheestä ja hän on laulanut jopa vauvasta asti. Iiris on myös esiintynyt Kuohijoen Kesäteatterin näytelmissä. Koulussa Iiris on ollut, musiikkiharrastuksesta huolimatta, hyvä oppilas.

14 14 Oonan äiti Mari Matsson kertoi, että hänkin on kuljettanut Oonaa pienenä musiikkitunneille, mutta nykisin Oona menee tunneille 2-3 kertaa viikossa itse ratikalla. Oona oli aloittanut musisoinnin jo puolivuotiaana pianolla ja huilulla. Vaatii suuria ponnistuksia olla kahden taiteellisen suvun kohtauspaikan isäntänä ja emäntänä suuressa kartanossa. Siinä voivat onnistua ainoastaan itsekin taitelijat, kuten Aslak ja Leena Kylä-Mukkulassa. Kiitokseksi he saivat tällä kertaa lasten hienon musiikkiesityksen, yleisön suosionosoitukset sekä lopuksi heille osoitetun lauluesityksen, jonka esittivät Minttu Hartiala-Sloa ja hänen miehensä James Sloan. He lauloivat kehtolauluja neljällä eri kielellä, joista yksi Kroatia. Minttu Hartiala kertoi, että he ovat asuneet Bostonissa, mutta eläkkeelle jäätyään he ovat muuttaneet Suomeen. Laulua he ovat harrastaneet kauan ja esiintyneet eripuolilla USA:ta. Laulut kuulostivat ihan siltä, että he ovat ammattilaisia, Kroatialaiset sanat olivat vähän vieraita toimittajalle. Myöhemmin illalla selvisi,mettä James on eläkkeelle jäänyt tiedemies. Minittu Hartiala-Sloan ja James Sloan, ovat nykyisin Sahalahdella asuva suomalais-amerikkalainen pariskunta. He olivat tulleet kuuntelemaan esitystä, koska heidän lapsenlapsi Bryn Sloan on mukana bändissä. Hyvää jatkoa ja menestystä musiikissa sekä elämässä näille lapsille toivoo Kulttuuritoimittaja Michael Jäärä

15 15 JATKOKERTOMUS: SUURI HAUKI 4-OSA... mutta silloin Mihin hänen ajatuksensa olivatkaan karanneet? Hänhän oli kalassa, kokemassa omia iskukoukkujaan. Ehkäpä saaliinhimo oli saanut ajatukset juoksemaan omia latujaan, mietti Simeon; ja päätti nyt ryhtyä selvittämään ajatuksiaan. Saavuttuaan ensimmäiselle avannolle kello oli jo Istuuduttuaan kalapakille Simeon otti repustaan pienen hopeisen taskumatin, sen, joka monet kerrat oli ollut hänen kalareissuilla mukana; ja monesti se oli pelastanut hänet jopa paleltumasta, tai ainakin paleltumisvammoilta. Lähtiessään Simeon oli kaatanut taskumatin täyteen konjakkia, oikeammin brandyä, jota hän oli tuonut pari viikkoa aiemmin Tallinasta. Simeon oli mieltynyt tähän seitsemän tähden brandyyn, joka on valmistettu Espanjassa, pullotettu Moldovassa ja jota myydään Tallinnassa 5,50 euroa puolen litran pullo. Simeon avasi hopeisen korkin ja nosti taskumatin töröllään odottaville huulillensa. Hän antoi brandyn valua pienenä norona suuhunsa ehkäpä vain ruokalusikallisen verran. Hän piti sitä tovin kielensä alla, makustellakseen sen hieman toffeelta maistuvaa hienon hienoa makua. Nielaistuaan brandyn Simeon tunsi olevansa onnellinen; hänpä onkin oikea kalamies. Kierrettyään taskumatin korkin kiinni, Simeon laittoi sen reppunsa oikean puoleiseen sivutaskuun. Huolellisesti hän kiinnitti nahkarenksun sen solkeen kiinni. Sitten hän otti pulkasta esille nostokoukun, sen, johon hän itse oli tehnyt alumiinisen metrin pituisen varren. Sen koukkuosa oli hyvin terävä. Siksi hän oli kääntänyt terän koukun varteen tekemäänsä reikää vasten, jottei hän hätäpäissään loukkaisi siinä kättänsä. Pian on oleva käyttöä kahden euron nostokoukulle, ajatteli Simeon suu messingillä. Sitä ennen Simeonin oli luotava lumikeko pois avannon päältä. Sen hän pian teki pulkassa mukanaan tuomalla muovisella lumilapiolla. Senkin Simeon oli ostanut halvalla Tuuloksen Tarjoustalosta, vain 3,80 eurolla. Hyvin se kesti lumikekoja nostella ja oli kaiken lisäksi vielä kevyt kuljettaa kalamatkoilla. Ja mikä parasta, se ei autossa kolhinut sisustuksia, kuten olisi asian laita, jos siinä kuljettaisi rautalapiota. Simeon oli mielissään tästä ostoksestaan. Monin verroin se oli jo hintansa haukkunut. Mutta vielä oli tehtäviä ennen iskukoukun nostoon ryhtymistä. Avanto oli puhdistettava sohjosta jotta näkisi milloin hauen pää on avannon kohdalla, jotta nostokoukun saisi nopeasti törkättyä hauen leuan alle; ja siitä sitten rivakalla nostolla hauen jäälle. Se, se on juhlallinen hetki, kun joutuu kaksin käsin tarttumaan nostokoukkuun ja oikein olan takaa vetämään puoliväkisin hauen ylös. Siinä tosin piilee vaara jotta iskukoukku osuu, jään alapinnan reunaan; ja takertuu siihen kiinni, jolloin siiman katkeaminen ja saaliin karkuun pääsy olisi tosi lähellä. Sellaista tilannetta

16 16 Simeon ei toivoisi edes pahimmalle, oikeammin parhaimmalle, kilpakumppanilleen, Yli- Toivolalle. Lammilasta ei olisi niin väliä, koska hän lienee viheriöillä tottunut ohi tai ylilyönteihin, ajatteli Simeon, vain pikkuruisen ilkeämielisesti. Samalla Simeon muisti, että joskus työuran aikana oli eräs työkaveri; Armas, saanut pilkillä 14,5 kiloa painavan hauen. Armas oli joutunut väkisin vetämään hauen nostokoukulla 15-sentin avannosta ja siinä rytäkässä oli hauen sisuksia purskahanut mereen ainakin pari kiloa. Tuota Armaan kertomaa saalista Simeonin oli vaikea uskoa, mutta kun Armas näytti valokuvaa ja punnitustodistusta, niin se oli Simeonille karvasta nieleskeltävää, mutta uskottava hänen oli. Simeon koetti karistaa tuon muiston mielestään, sillä sohjo oli vielä poistamatta hänen avannosta. Sitä olikin aika paljon, koska uuden lumen aikana ei ollut paakkuja, joita olisi voinut asettaa ensiksi avannon päälle ja vasta sen jälkeen tehdä lumikeko. Sohjokauha oli vallan mainio väline sohjon poistamisessa, vaikka oli Simeon monesti joutunut sen tekemään käsin, kun hän oli unohtanut ottaa kauhan mukaansa. Sohjokauhoja Simeonilla oli useita eri malleja, oli muovisia, puun ja muovin yhdistelmiä ja peltisiä kuin löylykauhoja, jollaisen Simeon oli havainnut olevan ainakin Perälällä, mutta parhaimmaksi Simeon oli todennut puisessa varressa olevan muovisella värikkäällä kuupalla varustetun kauhan, muunlaiset kun tuppasivat unohtumaan avannon reunalle ja olivat lumipyryssä vaikeasti havaittavissa toisin kuin värikkäällä kuupalla varustettu kauha. Oli häneltä silti jäänyt muutama unohtunut kauha löytymättä. Mennyt on mennyttä, mutta nyt alkaa pian uusi nosto ja siitä on tuleva kaikkien nostojen äiti, ajatteli Simeon. Poistettuaan avannon päälle tekemästään lumikeosta merkkivarvun, hän potkaisi lumikeon sivuun. Hitaasti ikään kuin nautiskellen Simeon Malmström kauhoi lunta avannosta. Välillä hän katseli järvelle todetakseen onko uteliaita tulossa katsomaan hänen saalistansa. Noita uteliaita Simeon ei olisi suvainnut olevan läsnä nostovaiheessa, sillä Simeon halusi varjella appaansa tuottaman saalismäärän, jottei hänen omakseen tuntema appaansa olisi koukutettu aivan täyteen. Simeonilla oli tapana muotoilla kyselijöille saalismääränsä kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi, ja siksi hän ei jäälle todistajia kaivannut. Uusia jälkiä jäälle oli jo syntynyt. Joku oli kulkenut potkukelkalla Simeonin pulkan jättämän jäljen vieressä. Kuka lie käynyt nuuskimassa hänen pyytöjään, ajatteli Simeon hieman närkästyneen oloisena. Mutta nostettuaan luokin ylös Simeon oli tuntenut melko voimakasta nykimistä, mikä enteili mukavaa saalista. Simeon oli harmistunut, sillä hän olisi halunnut heti nostaa saaliin jäälle, mutta sitä hän ei uskaltanut tehdä, koska avanto oli sohjoa täynnä, ja se esti näkemästä saalista ja nostokoukun asettamista saaliin leuan alle. Niinpä Simeon oli laskenut luokin takaisin avantoon, ja

17 17 havaittuaan sohjokauhan puuttuvan, hän lähti seuraamaan tuloaskeleitaan, kunnes hän löysi matkalla pulkasta pudonneen sohjokauhansa. Hyvä näin, sillä saatuaan sohjon pois ja kiskottuaan saaliin avannolle, Simeon oli havainnut koukussa olevan melko suuren hauen, joka myöhemmin osoittautui olevan neljän ja puolen kilon painoinen. Tuolloin Simeon oli todennut, että on se mukava pyydys tuo iskukoukku, se kun antaa rauhalliselle miehellekin aikaa toimia, toisin kuin aikanaan myyntitöissä. Simeon oli tuolloin muistanut kuinka hänen entinen esimiehensä, Yli-Toivola, oli myyntipäällikkönä ollessaan sanonut: Siinä samassa he olivat jo menossa. Simeon oikein hätkähti siitä kun entiset ajat jälleen olivat suorastaan tulvineet hänen ajatuksiinsa. Lammilan lisäksi hän ajatteli usein muitakin myyntiosaston työkavereitaan sellaisia kuin Viljo Hursukangas ja eräs Junkkariksi sanottu, jonka sukunimeä Simeon ei enää muistanut, vaikka tämä tiettävästi on ollut kalamiespiireissä hyvin tunnettu. Niin ikään Simeon muisteli usein jopa Reino Saarta, jonka Simeon muisteli aloittaneen myyntimiehenä, ja josta tämä oli pikkuhiljaa noussut monen portaan kautta aina pääkonttorin toimitusjohtajaksi. Kalamiehenä Simeon oli oppinut Saaren tuntemaan vasta myöhemmin. Olipa Saari yhdessä Hursukankaan kera ollut muutamana syksynä Simeonin mökillä muikunpyynnissä, mutta sittemmin se oli Simeonin harmiksi jäänyt, jonka Simeon uskoi johtuvan arvatenkin kiristyneestä kilpailusta yhtiön toimialalla, ja joka niin ollen mitä ilmeisimmin oli sitonut heidät myyntipöydän ääreen. Simeon mietti, että mahtoivatko nuo entiset työkaverit olla hänelle kalakateita kun eivät viime vuosina enää juurikaan ole pitäneet yhteyttä saatikka käyneet. Tuskinpa vaan aprikoi Simeon sillä eiväthän nuo kaverit tarkkaan edes tiedä hänen todellisia saaliitansa ja jos tietäisivätkin niin saattaisivat sitä ollakin, tai ainakin he mitä luultavimmin hänen saaliita vähättelisivät, ellei sitten syynä olisi se, että heillä myös on omat mökit ja omat kalavedet ehkäpä mutta kaukaa ovat sellaiset hankkineet, tuumaili Simeon poistaessaan sohjoa avannosta ja jatkoi samalla toisella kädellään siiman antamista vimmatusti tempoilevalle hauelle. Simeon oli vuorenvarma, että se on hauki; tai luupää kuten Antti Viiriäinen aina haukea nasevasti kutsui ja tuhahtaen samalla hieman halveksivasti. Simeonin mielestä hauessa ei ole mitään halveksittavaa. Ensinnäkin se on kova harventamaan särki- ja muita roskakaloja, toiseksi se on vallan hyvä taistelija virvelin siiman päässä ja pilkissä, mutta myös iskukoukussa, kunhan se vain on tarpeeksi suuri. Suurta haukea Simeon odotti nytkin, mutta ei vielä sellaista millä pääsisi kymppikerhoon; sen Simeon tunsi vetovasteesta. Luokki oli purkautunut kokonaisuudessaan, eli noin kymmenen metriä oli siimaa jään alla. Tämä jo kertoi Simeonille, että mikään aivan pieni ei ole se, joka jään alla

18 18 tempoo iskukoukku luisessa leuassaan. Mitä mahtaa hauki ajatella kun sitä vedetään kohti pintaa. Mahtaakohan hauella olla järkeä niin paljon, että se tietäisi pian joutuvansa lahtipenkkiin? Tokkopa tuo luisessa päässänsä sellaista osaa miettiä, pohti Simeon kun hän samalla joutui äkisti antamaan löysää, ja sitä piti antaa niin paljon, että luokista loppui siima. Se ei kuitenkaan Simeonia vielä hätkähdyttänyt, olihan hän niin monet kerrat ennenkin joutunut antamaan siimaa periksi aivan luokkiin asti, ja olipa hän joskus joutunut jopa jatkamaan siimaa, kun iso hauki oli vetänyt niin voimakkaasti, että siima olisi kenties katkennut, ellei hänellä olisi ollut jatkosiimaa minkä hän oli nopeasti joutunut solmimaan luokin jatkoksi. Tuon jatkosiiman mukana pitämisen Simeon oli oppinut Antti Viiriäiseltä, jolla oli aina moottorikelkkansa satulan alla suuri määrä verkkonaurua, ja josta tämä oli aina tarvittaessa salamannopeasti puukollaan sivaltanut tarvittavan määrä jatkonarua. Antti joka oli muutamia vuosia sitten lopettanut kalastamisen kokonaan, ei vielä ikänsä ja kuntonsa puolesta vaan piruuttaan, mutta silti hän ei ollut malttanut pysytellä kotikorvessaan, vaan oli useimmiten tullut jäälle heti kun hän vain oli havainnut siellä liikkujia. Miksi Antti oli kalastuksen lopettanut, sitä Simeon ei ymmärtänyt, vaikka hän olikin nähnyt Antilla jonkinlaisia vaivoja olevinaan, mutta niiden todenperäisyydestä Simeon ei todellakaan ollut aina ihan varma, sillä aikojen kuluessa hän oli ollut näkevinään, että Antti, vaikka tämä olikin Karjalaista sukujuurta, alkoi tulla eräänlaiseksi Hämäläiseksi juntturaksi. Samalla Simeon muisti omat Karjalaiset sukujuurensa; olisiko hän kenties itse tulossa samanlaiseksi juntturaksi? Ei sitä Simeon ei uskonut itsestään, vaikka hän oli kalastellut näillä vesillä ei Hämeen sydänmailla, mutta kuitenkin Pirkanmaalla yli kolmekymmentä vuotta, ja sitä paitsi hänen tuntemansa täkäläiset asukkaat eivät yleensä olleet hitaita tai juroja kuten usein kuulee väitettävän, mutta sitkeitä sissejä ja omillaan toimeentulevia eteenpäin pyrkiviä he ovat, totesi Simeon itsekseen ja ajatteli sen johtuvan muinaisten pirkkalaisten perimästä, jotka olivat tulleet jostakin kauempaa, mutta miksi nuo pirkkalaiset olivat työntäneet täällä muinoin asuneet lappalaiset edellään kauas pohjoiseen, sitä Simeon ei oikein ymmärtänyt olisiko kyseessä ollut etninen syrjintä, kuten nykyisin sanottaisiin, vai kenties vain kalakateus, jollaista Simeon oli ollut havaitsevinaan edelleenkin olevan olemassa. Tällaisia ajatuksia risteili Simeonin päässä kuin filminauhalta ikään. Samalla hän tunsi siiman jälleen kiristävän ja juoksevan kämmentensä lomasta sellaista vauhtia, että oikein poltti vaikka

19 19 kämmenet olivat aivan märät ei hiestä mutta vesiroiskeesta, kun hän oli kauhonut avantoa sohjosta puhtaaksi. Eikä se vesi mitään lämmintä ollut. Nyt juuri nyt Simeon toivoi, että Hursukangas olisi nyt läsnä, niin kuin aina ennen töissä kun apua tarvittiin. Simeon oikein näki silmissään miten Hursukangas nuorempana miehenä hyökkäisi kuin kärppä käsi edellä avantoon ja nosti hauen leukaperistään jäälle ja miten tämä saman tien puukollaan veresti hauen, joka vielä hetken aikaa pyörähteli jäällä ja antautui sitten kun pieni verilammikko värjäsi lumen punaiseksi. Mutta jään alla hauki piti vielä siimaa kireällä. Varovasti Simeon alkoi kehiä siimaa, kun hän samalla tunnusteli, joko hauki olisi siinä määrin väsynyt, jotta sen voisi koukulla nostaa jäälle. Ei ollut vielä oli hauella voimaa, mutta ehtymässä on, tuumaili Simeon ja antoi uudelleen siiman valua sormiensa lomasta aina luokkiin asti. Näin Hursukangaskin olisi tehnyt, ajatteli Simeon, mutta olisiko tuo vikkelänä miehenä malttanut näin hienosti pelata, siitä Simeon ei ollut aivan varma; olisipa hyvinkin saattanut, mutta olisi siinä voinut käydä toisinkin päin, vallankin jos mies vielä on entisensä ja miksei olisi kun on vasta päässyt eläkkeelle, ajatteli Simeon ja pienellä nykäisyllä koetti vielä onko hauki on kiinni. Ja olihan se. Nyt oli Simeonilla aikaa miettiä miten toimia, mitään kiirettä ei näyttänyt olevan. Simeon tuntui nauttivan tilanteesta, hauki oli tukevasti kiinni ja aurinko alkoi lämmittää siinä määrin, että Simeon heitti kynsikkäänsä jäälle. Simeonin tuli mietteliääksi, hän ajatteli Hursukangasta, kuten monta kertaa aiemminkin, ei yksinomaan kalamiehenä tai entisenä työkaverina, mutta ihmisenä, joka on kotoisin Itä-Suomesta, läheltä pitkää itärajaa saattaisiko olla jotta noilla ihmisillä on sellainen perimä, joka auttaa heitä selviytymään monenlaisissa tilanteissa, sellaisissa kun oli aikanaan talvisota? Simeon oli nimittäin itse syntynyt talvisodan aikana, silloin kun Suomussalmella ja Raatteessa oli käyty ankaria taisteluita. Jotka osaltaan olivat olleet vaikuttamassa Suomelle niin tärkeään torjuntavoittoon vihollisesta, joka tuhannen vuoden ajan oli vainonnut isiemme maata. Simeon oli varma siitä, että juuri nuo rajan pinnassa kasvaneet miehet ihmiset olivat se selkäranka joka tuolloin pelasti Suomen vielä hauraan itsenäisyyden; hehän puolustivat sananmukaisesti omaa maataan omaa kotiseutuaan ja kalavesiään, kuten Simeonin isä aikoinaan Karjalan kannaksella. Simeon tunsi itsensä liikuttuneeksi, kun hän ajatteli niitä olosuhteita ja niitä ihmisiä, jotka noina vaikeina aikoina olivat taisteluissa ja sen jälkeisessä elämässään selviytyneet, kuin myös niitä, jotka olivat henkensä antaneet: isänmaan, kodin ja uskonnon puolesta. Se oli kallis uhraus, se, sitä Simeon ei tulisi koskaan unohtamaan, mutta miten olisi seuraavien sukupolvien laita? Simeonin oma sukupolvi ei samanlaiseen enää pystyisi. Entä häntä seuraava sukupolvi sekin alkaa olla liian

20 20 vanha ja sitä seuraavasta sukupolvesta Simeonin mielestä on vielä liian varhaista tehdä johtopäätöksiä. Simeon toivoi mielessään, että Suomen kansa ei koskaan unohtaisi niitä koettelemuksia, joita tämä kansa on saanut kokea historiansa ja erityisesti lähihistoriansa aikana. Kukapa nuorista enää tietäisi vuoden 1809 tapahtumista: Siikajoen, Lapuan ja Kauhajoen taisteluista, joiden kunniakkaiden taisteluiden jälkeen ruotsalainen hovimarsalkka Klingspor häpeällisesti johdatti Suomen sotaväen rippeet perääntymään Tornionjoen ylitse Ruotsin puolelle. Onneksi seuraavat 110 vuotta antoivat Suomelle hengähdysaikaa valmistautua tulevaisuuden aamunkoitteessa hankittavaan itsenäisyyteensä. Ja siitä Simeon iloitsi. Hän sai vapaana miehenä kalastella itsenäisessä Suomessa ja tätä nykyä, yli 65- vuotiaana ilman valtion kalastuskorttia, jonka hinta on ollut hänelle 12 euroa, ja jolla summalla Simeon uskoi nyt saavansa ainakin neljä hyvää pilkkiä; ehkä lisäksi vielä toukkapurkin. Asia lämmitti Simeonin sydäntä, kunnes hän jälleen havahtui siihen, että hänen sormensa ympärille kiertämän iskukoukun siima alkoi kiristää etusormea. Kiristää kiristää, totesi Simeon, kun hän samalla alkoi uudelleen kehiä siimaa kotiinpäin, kuten hän oli useasti tällaisissa tilanteissa leikillisesti sanonut. Simeon oli jo vuosia sitten havainnut, että luokin siimaa kannattaa noston yhteydessä kiertää melko pian muutaman kerran sormen ympärille, ikään kuin varmistukseksi, jos luokki vahingossa putoaisi kädestä, niin hauki ei pääsisi yllättämään nopealla nykäyksellä ja vetäisemään siiman luokin kera jään alle, jollainen on aina mahdollista vallankin, jos kädet ovat kylmyydestä kohmeat. Tosin siima sormen ympärillä saattaa aiheuttaa kipua ison hauen iskiessä, kuten Simeonille oli vuosia sitten muutaman kerran käynyt, mutta se muistutti häntä tästä tärkeästä varmuustoimenpiteestä. Otteen lipsuminen siimasta tietäisi varmuudella: saaliin, iskukoukun, siiman ja luokin menetystä, josta kalastusvälineiden arvo olisi ainakin 4,60 euroa; ja saamatta jääneen hauen arvo mitattuna fileen hinnalla noin 9-10 euroa kilolta. Pelkkä ajatuskin sellaisesta sapetti Simeonia. Mutta nyt oli hauki tulossa. Simeon oli jännittynyt ja hän tunnusteli koko ajan luokin siimaa, ettei se vaan pääse löysälle, jolloin suuri hauki saattaisi viimeisillä voimillaan tempaista niin kovin, että sen suupielet repeäisivät ja iskukoukku irtoaisi sitä myöten, joka olisi suuri vahinko, paitsi kalastajalle, niin myös hauelle itselleen, sillä tuskinpa se pystyisi mahdollisesti hyvinkin rikkinäisellä leuallaan enää saalistamaan, mikä johtaisi sen pikaiseen kuolemaan ja joutumiseen rapujen ruoan myötä loputtomaan ravintoketjun pyörteeseen. Jatkuu seuraavassa numerossa

PÄÄTOIMITTAJAN JOULUTERVEHDYS

PÄÄTOIMITTAJAN JOULUTERVEHDYS PÄÄTOIMITTAJAN JOULUTERVEHDYS Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja

Lisätiedot

Mukavaa alkanutta kevättä kaikille lukijoille.

Mukavaa alkanutta kevättä kaikille lukijoille. Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA

HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

TOIMITUKSEN OSOITE ON: raimo.maurola@elisanet.fi maurola.raimo@gmail.com PÄÄKIRJOITUS

TOIMITUKSEN OSOITE ON: raimo.maurola@elisanet.fi maurola.raimo@gmail.com PÄÄKIRJOITUS 1 Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen uutislehti n:o 9/17.6.2014 Toimituskunta: Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, Kylätoimittaja: Yrjö Järventausta, Lintutoimittaja:

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

LIPUNNOSTO TÄYTTI PAVILJONGIN

LIPUNNOSTO TÄYTTI PAVILJONGIN LIPUNNOSTO TÄYTTI PAVILJONGIN Uusiutunut lipunnostotilaisuus täytti Pietarinkarin paviljongin ääriään myöten äitienpäivää edeltäneenä lauantaina. - Väkimäärä yllätti järjestäjät! totesi kommodori Timo

Lisätiedot

Toinen vuosikerta n:o 3/ 2015

Toinen vuosikerta n:o 3/ 2015 1 Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

Pepén tie uuteen päiväkotiin

Pepén tie uuteen päiväkotiin Pepén tie uuteen päiväkotiin Tämä on tarina kunnan päiväkodin rakentamisesta. Päättävistä aikuisista, kunnan sedistä ja tädeistä, päiväkotia odottavista lapsista sekä päiväkotien rakentajasta. MEIDÄN

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Toinen vuosikerta n:o 2/ 21.5. 2015

Toinen vuosikerta n:o 2/ 21.5. 2015 Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin!

Tervetuloa mukaan SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! www.saunamafia.fi 15. 17.7.2011 1/8 MUKAVAA HAUSKAN- JA MUUNKIN PITOA! Löylynlyömät eli SaunaMafian joukkue Ikaalisten XVII Saunafestivaaleilla. AIKA: Pe 13. - Su 15.7.2012 PAIKKA: Ikaalisten Kylpylä Saunomista,

Lisätiedot

Urheilua 2. Tässä tyylinäytteitä pelikentältä 11.7.2015, etualalla on Konsta Jokinen. Viereinen kuva; Timo Heikkilä (selin) valmiina torjuntaan.

Urheilua 2. Tässä tyylinäytteitä pelikentältä 11.7.2015, etualalla on Konsta Jokinen. Viereinen kuva; Timo Heikkilä (selin) valmiina torjuntaan. Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related Syyskuu no 55 /2012 http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related "Särkyneille on puhuttava hiljaa ja sanoin, jotka eivät lyö. Kuin tuuli, joka vaalii viljaa, kuin lempeä ja lämmin yö. Särkyneitä

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Pablo-vaari pääsee hoivakotiin

Pablo-vaari pääsee hoivakotiin Pablo-vaari pääsee hoivakotiin Tämä on tarina kunnan hoivakodin rakentamisesta. Päättävistä kunnan sedistä ja tädeistä, hoivakotipaikkaa tarvitsevista vanhuksista ja hoivakotien rakentajasta. Tämä tarina

Lisätiedot

MERIHEVOSTEN SAARI. Olipa kerran kaukana, kaukana täältä aivan erityinen saari. www.muistiliitto.fi facebook.com/muistiliitto MUISTILIITTO 2014

MERIHEVOSTEN SAARI. Olipa kerran kaukana, kaukana täältä aivan erityinen saari. www.muistiliitto.fi facebook.com/muistiliitto MUISTILIITTO 2014 MERIHEVOSTEN SAARI Olipa kerran kaukana, kaukana täältä aivan erityinen saari MUISTILIITTO 2014 www.muistiliitto.fi facebook.com/muistiliitto Oppaan tekemistä on tukenut Raha-automaattiyhdistys Tekstit

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

PÄÄKIRJOITUS. Vappua. Aamu Kipparinlahdella

PÄÄKIRJOITUS. Vappua. Aamu Kipparinlahdella Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Marjo Virkkunen palvelutalon johtaja Onnellinen elämä syntyy välittämisestä ja kuuntelemisesta. Yhdessä olemisesta ja tekemisestä Alkoi Vire Koti

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen uutislehti n:o10/28.6.2014

Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen uutislehti n:o10/28.6.2014 1 Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen uutislehti n:o10/28.6.2014 Toimituskunta: Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja: Yrjö Järventausta, lintutoimittaja:

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Tärkeät paikat. Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit!

Tärkeät paikat. Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit! LUONNOS Sukumuistelupeli Tärkeät paikat Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit! Voit myös keksiä itse lisää kysymyksiä! Jokainen

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Matias magneettitutkimuksessa. Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille

Matias magneettitutkimuksessa. Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille Matias magneettitutkimuksessa Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille 1 Moi! Minä olen Matias ja harrastan jääkiekkoa. Kaaduin harjoituksissa ja loukkasin polveni.

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Onnin elämän merkkipaaluja...

Onnin elämän merkkipaaluja... Onnin elämän merkkipaaluja... Matti, Abel ja Onni raivasivat koko elämänsä ajan kiviä. Routa nosti joka talvi uusia kiviä maan uumenista. Entisten peltojen reunat ovat edelleen täynnä kivikasoja. Leipä

Lisätiedot

1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry

1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry KEKSI SUKUNIMI SEURAAVILLE ETUNIMILLE 1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry KEKSI ETUNIMI SEURAAVILLE SUKUNIMILLE 1. Laine 2. Sillanpää 3.

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

PÄÄKIRJOITUS. Kesä tuli ja meni. Mitä jäi niin sanotusti käteen?

PÄÄKIRJOITUS. Kesä tuli ja meni. Mitä jäi niin sanotusti käteen? Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

HILDA matka muistoihin

HILDA matka muistoihin HILDA matka muistoihin HILDA vie ikäihmisen elämykselliselle matkalle nauttimaan lapsuuden ja nuoruuden ajan muistoista ja tunteita herättävästä musiikista. Helppokäyttöinen palvelu yhdistää ennennäkemättömällä

Lisätiedot

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA?

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA? 1. Ihmissuhde-Seppo/Saara Seppo/Saara opiskelee ensimmäisen vuoden kevättä. Hän on alkanut seurustelemaan samassa ryhmässä opiskelevan opiskelijan kanssa. Nyt asiat ovat alkaneet kuitenkin mennä huonoon

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10 SAUNASEURA 29.9.2013 1/10 4. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Su 8.9. pe 13.92013 PAIKKA: Nuorgam, Pulmankijärvi ja Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin Pulmankijärvelle

Lisätiedot

Heimo ja Hilma turvallisesti sähkölaitteiden kanssa

Heimo ja Hilma turvallisesti sähkölaitteiden kanssa Meeri Laine, Hanna Mansikka, Merja Vaaramaa ja Tiina Komulainen OuLUMA, sivu 1 Heimo ja Hilma turvallisesti sähkölaitteiden kanssa Avainsanat: sähkö, sähkölaitteet, sähköturvallisuus, turvallisuus Luokkataso:

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Yhteenveto sukukokouksesta 9.-10.8.2014 Tuusulassa Majatalo Onnelassa

Yhteenveto sukukokouksesta 9.-10.8.2014 Tuusulassa Majatalo Onnelassa Lönnmarkin sukuseuran tiedote 2/2014 11.10.2014 Yhteenveto sukukokouksesta 9.-10.8.2014 Tuusulassa Majatalo Onnelassa Taas on aikaa vierähtänyt kesäisestä sukukokouksemme Tuusulanjärven kauniissa maisemissa.

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!!

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!! TORNIO KÄRPÄT - JOKERIT 2.10.2012 RAKSILA HANNU 60 vuotta Yllätys onnistui Lätkäbussilaisten järjestämä yllätys Hannun merkkipäivän kunniaksi onnistui, vaikka aluksi tuntui mutkia tulevan matkaan, kun

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Lapsen ääni ja peruspalvelut -päivä Jyrki Reunamo Merja Salmi 7.4.2011 Hyvinkää, Laurea Helsingin yliopisto 1. Ajatellaan että olet leikkimässä

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 keskusteltiin ilmastonmuutoksesta. Tutkija Kimmo Ruosteenoja, ympäristöjohtaja Pekka Kansanen ja kansanedustaja Tarja Cronberg alustivat.

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Kappale 2. Tervetuloa!

Kappale 2. Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 17 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 18 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Hei, kuka sinä olet? Minä olen Joonas Virtanen.

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot