Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton ilmainen aikalaisen uutislehti n:o 11/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton ilmainen aikalaisen uutislehti n:o 11/27.7.2014"

Transkriptio

1 1 Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton ilmainen aikalaisen uutislehti n:o 11/ Toimituskunta: Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja: Yrjö Järventausta, lintutoimittaja: Edvard Kuiri, kalatoimittaja: E.Kiviriippa ja kulttuuritoimittaja Michael Jäärä. Toimituksen osoite: varalla PÄÄKIRJOITUS Naistenviikko Hellettä, hellettä ja taas kerran hellettä; ja sitä on sitä piisannut. Sää alkaa mennä tappion puolelle, kalat ja ihmiset eivät liiku, eivätkä siten kohtaa toisiaan. Ainakin uistimen veto on ollut melko turhaa ja se lienee helteen syytä. On helteestä muutakin haittaa, marjat ja puutarhakasvit kärsivät sekä viljelykasvit voivat kärsiä kuivuudesta. Vanhukset ja sairaat ovat vaarassa. Metsiä uhkaa suuri vaara; metsäpalot. Tässä yhteydessä onkin syytä muistuttaa luonnossa liikkujia tulen vaarasta, jonka toki kaikki tietävät. Onneksi kylällä on vuosikymmeniä vältytty metsäpaloista. Kiitos siitä kuuluu huolellisille kyläläisille ja kesäasukkaille. Mutta ah; niin ihanaa lämmintä se on! Mukava on muistella mennyttä kesäkuuta; näin naistenviikolla. Jaakkokin jätti kivenheiton väliin. Kylän puuhanaiset Leila Palo ja Anne Ylikippari Jo muutamia vuosia valmisteilla ollut kylän historiikki alkaa olla loppusoralla. Hankkeen puuhanaiset Leila Palo ja Anne Ylikippari ovat luottavaisia siihen, että teos valmistuisi painokuntoon vielä tämän vuoden aikana. Teoksen viivästyminen on johtunut osin sairaustapauksesta ja osin siitä, että, haastateltavia henkilöitä, jotka vielä muistaisivat vanhoja asioita, on enää vähän jäljellä. Voimia näille puuhanaisille tärkeän teoksen painokuntoon saattamiseksi. Kuohijoen historiikki Päätoimittaja

2 2 KESÄVIERAITA Kuvassa vasemmalta: Jenni 15 v. Helsingistä, Anneli ja lapsen lapset Isabella ja Gemma Helsingistä, Eliisa ja lapsen lapset Titvi 16 v. ja Tinja 10 v. Hyvinkäältä, heidän keskellä Lotta 10 v. Helsingistä. KAUPPA KESKELLÄ KYLÄÄ Lapset tuntuivat viihtyvän Kuohijoella, eikä sadekeli näyttänyt heitä haittaavan. Munkit maistuivat ja olivat heidän mukaan hyviä, jopa sikahyviä. Rouvien mukana lähti munkkeja vielä kotiin, tai mökille vietäväksi. Toimittaja käväisi kylän kauppakeskuksessa, missä oli kesävieriaita lähes tuvan täydeltä. Munkkien lisäksi kaupasta oli saatavana lepää, erilaisia leivonnaisia, virvokkeita ym. paikalla nautittavaksi tai kotiin vietäväksi. Mika kertoi, että ruisleivät ovat leivottu Tervaniemessä yli 100-vuotta vanhaan taikinan juureen. Kauppias Mika Tervaniemi on pussittamassa munkkeja. Alla kauppa-apulainen Pirkko Syrjänen

3 3 NÄIN NAAPURISSA Perinteiset Porraskosken pärskeet järjestettiin Tapahtuma keräsi totuttuun tapaan runsaasti yleisöä. Tarjolla oli monen laista hyvää muun muassa mansikkaa, käsitöitä, leivonnaisia ja tietysti jokaiseen tapahtumaan kuuluva makkaragrilli, jota isännöivät Antero ja Marja-Liisa Lehtimäki. Hyviä olivat, niin hyviä, että lihaa karttava toimittajakin söi niitä jopa kaksi kappaletta. minkäänlaisiin töihin. Niinpä he joutuivat elättämään itsenä ja perheensä maatöissä eri tiloilla. Pelko Saksaan luovutettavaksi kalvoi näiden ihmisten mieliä kaiken aikaa. Sillä luovutus olisi tietänyt kaasukammioon joutumista. Pauli on kirjoittanut lähemmin tästä aiheesta teoksessaan: Porraskoski- Järventausta menneisyyttä sanoin ja kuvin Arpajaiskojulla riitti tungosta. PAULI RIIHILAHTI Porraskosken Grand old man Pauli Riihilahti piti tuttuun tapaansa koskettavan esitelmän Porraskoskella vuosina olleista juutalaispakolaisista ja heidän kohtaloista. Paulin tutkimusten mukaan kylällä oli useita juutalaispakolaisia noina ankeina, mutta vaiherikkaina vuosina. Heissä oli lääkäreitä ja muita oppineita ja sivistyneitä ihmisiä, mutta silloinen valtionjohto ei huolinut heitä Yleisö kuunteli hiirenhiljaa Paulin esitystä.

4 4 Eipä huonommaksi jäänyt Padankoski, sillä siellä järjestettiin jo perinteeksi muodostuneet HERMANNIN PÄIVÄT ensiksi koulun pihalla ja myöhemmin tällä paikalla. Hermannin päiväksi tapahtuma nimettiin Miksi Hermannin päivä? Simo tiesi kertoa, että vaha sanonta kuuluu: "Hermannista heinään". Niinpä niin, mutta eipä taida enää olla paljon heinään lähtijöitä. Hyvä kuitenkin, että vanhoja heinään lähtijöitä muistetaan näin kesäjuhlan merkeissä. Vuoden Hermanniksi valittiin tällä kertaa Maija-Liisa Kuitunen, jotka seppelöitiin Tuomo Kuitusen toimesta. Lisäksi kukitettiin kylän uudet vakituiset asukkaat: Anne Mäkelä ja Salmelan 4- henkinen perhe. KYLÄPÄÄLLIKKÖ SIMO SAARINEN Simo kertoi, että tämäntyyppinen kylätapahtuma on tällä kylällä järjestetty vuodesta 1980 alkaen, Maija-Liisa Kuitunen kiitti vastauspuheessaan kaikkia kyläläisiä.

5 5 Tilaisuuden juonsi Arja Nuuttila, joka myös, paitsi soitti ja lauloi, laulatti myös yleisöä; ja hyvin laulaulattikin. ROMUA Torstaina kellon lähestyssä 19.45:ttä Kuohijoentellä oli liikennettä, joka lähenteli suorastaan ansainvaellusta. Oli raskaasti lastattuja peräkärryjä, pakettiautoja ja erilaisia työntökärryjä. Joillakin oli vain kantamuksia. Vähää ennen määräaikaa Repen-Romun rekka kurvasi paikalle jokavuotiseen metalli- ja ongelmajätteen keräyspisteeseen. Arja Nuuttila Tilaisuudessa vallitsi hyvin lämminhenkinen tunnelma ja lähes kaikki näyttivät tuntevan toinen toisensa. Romua matkalla kohti keräyspistettä Rekkan odottelu oli suuri tapahtuma ja sitä odotellessa vaihdettiin kuulumisia, niin asukkaiden kuin kesäasukkaiden kesken. Siinä samalla vähän tutkailtiin mitä kenenkin kuormassa mahtoi olla. Saattoipa olla siellä tehtiin vaihtokauppoja.

6 6 RAPUJA Ravustuskausi alkoi klo Saman aikaan kylän aktiivisimmat ravustajat olivat jo lähtövalmiina; merrat syötitetty ja lastattu veneisiin. Rekka on saapunut Paikalta tavoitettu Kari Nordberg oli tyttärensä Jutan kanssa tuomassa Isosaaressa sijaitsevalta mökiltään sinne muutaman vuoden aikana kertynyttä rautaromua. Hän piti tätä järjestelmää erittäin hyvänä ja tarpeellisena. Nordberg toivoi, että olisi hyvä jos kylän jätepisteeseen saataisiin erillinen keräysastia metalliromulle, kun sellaista näyttää silloin tällöin ilmestyvän sekajätteen joukkoon. Niinpä! Seppo Pakarainen lähtövalmiina klo Kari Nordberg Ylipäätään kaikki Ihmiset tuntuivat olevan tyytyväisiä tähän järjestelmään. Siksi sen toivoisi jatkuvan, sillä joka vuosi näyttää romua riittävän, ikään kuin se itsestään lisääntyisi! Oikaisu. Kari Nordbergin kuvan asemasta oli hänen kuvansa tilalle lipsahtanut väärä kuva. Toimitus pahoittelee, että asiaa ei ehditty oikaista ennen lehden painoon menoa. Kylätoimittaja Yrjö Järventausta Jone ja Ape starttasivat klo Ape oli varovainen saaliin suhteen eikä halunnut arvioida ensimmäisen päivän saalista. Jone sen sijaan uskoi jopa 500 kappaleen saaliiseen. Kovin innokkailta ja luottavaisilta miehet kuitenkin vaikuttivat. Pettynyt oli ainoastaan Jonen Pimu-koira, joka jäi rannalle ruikuttamaan.

7 7 Seppo tiesi kertoa, että muualla on ravuissa tavattu sellainen tauti, että niiltä puuttuvat pienet takajalat, joiden suojassa ravut pitävät muniaan. Kun ne puuttuvat, niin munat eivät pääse kehittymään ja silloin poikastuotto lakkaa. Mikäli täällä ilmenee samaa, niin rapusaaliit tulevat romahtamaan. Ensimmäisen päivän saaliikseen Seppo ilmoitti noin 200 rapua! Jonen ja Apen ensimmäisen päivän saalis Sitä varmaankin on pidettävä jo hyvänä avauksena mutta ei vielä Sepon mielestä. Kalatoimittaja E. Kiviriippa Osakaskunnan puheenjohtaja Seppo Pakarainen; rapumiehiä hänkin. Tämä 19 senttinen oli ensimmäisenä aamuna Jonen merrassa! Seppo oli vielä varsin epäleväinen rapusaaliin suhteen ja arveli ettei tänään ainakaan tule ainakaan mitään huippusaaliita.

8 8 UNIKEKO Unikeon päivästä on Kuohijoella muodostunut perinteinen kulttuuripäivä. Tänä vuonna sitä vietettiin lauantaina heinäkuun 26-päivänä. Jo vähää ennen kello yhdeksää sillalle alkoi kerääntyä juhlayleisöä, olihan kyseessä 30. unikeon juhla Kuohijoella. Juhlan lanseerasi aikoinaan nyt jo edesmennyt Lea Tervaniemi. Tänä aikana on moni unikeko saanut tuntea kun Kuohijoen, joko kylmä tai lämmin vesi, tunkeutuu yöpuvun alle iholle; kuin myös aina suosiolliset yleisön suosionosoitukset. Tänään kuitenkin vesi oli tosi lämmintä. Sillalla yleisöä odotti hanuristi Nina Tervaniemi ja tilaisuuden juontaja kaikkien tuntema Kuku Kuolomaa Sitten olikin vuorossa juhlakalun odottaminen. Arvuuteltiin kuka mahtaa olla tänä vuonna. Sitä juontaja ei paljastanut, vaikka moni sitä tiedusteli. Jännitys vain tiivistyi kun alkoi kuulua paloauton ääntä. Paavohan se siellä soitteli, tuttua pipaa-piipaa- piipaa. Pian

9 9 Paloauto Paavo ajoikin sillalle, mutta kaikkien pettymykseksi sen mukana ei ollutkaan Unikekoa, vain Pentti oli ratissa. lu Saar aikoinaan hoiti autoa vuosikymmeniä hoiti autoa vuosikymmeniä Paavo on kylän paloauto 50- luvulta ja se kantaa Paavo Saarisen nimeä, joka aikoinaan VPK:n päällikkönä hoiti autoa vuosikymmeniä. Sieltä hän sitten saapuu; Unikeko. Kylän hämmit (Ipsa, Mari, 2 Merjaa ja Outi) saattelevat laulaen ja tanssien Unikekoa, mutta vielä ei tiedetä kuka hän on. Aslak oli tehnyt hämmeille tätä tilaisuutta varten omistetun laulun. Leena Vilenius teki hienon koreografian. Laulun ja tanssin säestämänä Unikeko saateltiin laiturille. Vielä tanssin pyörähdykset laiturilla; molskis ja sitten pinnalle. Ipsa Syrjänen-Pöhö oli tämänkertainen juhlien pääorganisaattori. Ja hyvinhän kaikki pelasi.

10 10 Unikekojärjestön valmennuksella ja isoilla määrärahoilla. Unikeko sai suuret suosionosoitukset. Noustuaan laiturille Unikeko kumarsi yleisölle, mutta vieläkään ei saatu selvää kuka hän on, ei edes sitä onko hän mies vaiko nainen? Unikeon virkapuku ei sitä heti paljastanut. Kunnes sitten hämmit antoivat leveiden hameidensa suojassa Unikeon riisuutua märistä vaatteistaan ja pukeutua varsinaiseen juhlapukuun. Silloin se paljastui. Lähemmän tarkastelun perusteella ja pienen epäröinnin jälkeen todettiin, että Laineen Kekuhan se siinä on. Keijo kertoi, että hän on harjoitellut 10 vuotta tätä tehtävää varten Kansainvälisen Keijo Laine vielä Unikeon virkapuvussa Harvemmin juhlissa nähtyjä asukkaita ja mökkiläisiä Eija ja Wilfried Nanz

11 11 Kylän kysytyimmät; Karin-Taxi Ensikertalainen; Outi Autere Antin-Kulmalta Juhlan hienoin hattu ja Sanna Soveri, vierellä isä Pekka Karita, Hannu ja Jimi-Eemeli Linden Tällaisen kulttuurisesti merkittävän tapahtuman soisi jatkuvan hamaan tappiin saakka. Hyvää jatkoa järjestäjille.

12 12 Eivät juhlat vielä sillalla päättyneet. Veparilla oli jatkot. Oli myytävää ja oli syötävää sekä juomista; kahvia. Lentopalloakin oli kylän urheilukentällä klo alkaen, mutta sinne toimittaja ei kiireiltään ehtinyt, kun piti valmistautua lähtemään Klubille, missä alkoi klo 19,00 Helsingin Kaisaniemen 5 C luokan Nobani Musik Bändin esityksen maailman ensi-ilta ja CD-levyn julkistaminen. Miten Helsinkiläiset koululaiset sitten osasivat tulla Kuohijoelle järjestämään tämän maailman ensi-illan? Tokihan täällä Klubilla on hyvät puitteet julkaisutilaisuuden järjestämiseen; mutta maailman ensi-ilta? Paikan päällä se sitten selvisi. Iiris Huttunen, Leenan tyttärentytär, joka kuuluu Kaisaniemen B 5 C-luokan bändiin. Siitä suora yhteys Kuohijoelle. Tässä suora yhteys: Tuleva taiteilija Iiris Huttunen ja äitinsä Lulu Salmi sekä isoäitinsä Leena Vilenius. Koko suku täynnä taiteilijoita. Vasemmalta Oona Mattsson Aida Hidamura Iiris Huttunen Otso Seistamo Bryn Sloan Kaisaniemen 5 C-luokan Nobani Musik Bändi; kaikki soittavat kaikkia instrumentteja.

13 13 Oona Otso Bryn Oona ja Aida jakavat nimmareita Nobani Musik Bändin esitysten teemana oli: Ystävyys. Esitykset olivat heidän itsensä sanoittamia ja säveltämiä. Sovitukset on tehnyt Teemu Mattsson, Oonan isä. Yhden sovituksen on tehnyt koulun opettaja Janika Vakkala. Esitykset saivat verraten pieneltä yleisöltä sitäkin suuremmat abloodit. Paitsi, että lapset ovat musiikillisesti lahjakkaita, he ovat myös hyviä myyntimiehiä, sillä CD-levyn mainostaminen sujui hienosti esitysten lomassa. CD-levyn tuotto menee Kuusamossa pidettävän leirikoulun kustannusten peittämiseen. Kaikki lapset olivat sitä mieltä, että he tähtäävät musiikin ammattilaiseksi ja maailman tähdiksi. Herra Huttunen; vanhempi kertoi, että hän on osaltaan tukenut Iiriksen musiikkiharrastusta, pienellä ponssauksella ja kuljetuksilla. Itse hän sanoo laulaneensa vain pienenä poikana tiernapojissa. Leena kertoi, että Iiris musikaalisesta perheestä ja hän on laulanut jopa vauvasta asti. Iiris on myös esiintynyt Kuohijoen Kesäteatterin näytelmissä. Koulussa Iiris on ollut, musiikkiharrastuksesta huolimatta, hyvä oppilas.

14 14 Oonan äiti Mari Matsson kertoi, että hänkin on kuljettanut Oonaa pienenä musiikkitunneille, mutta nykisin Oona menee tunneille 2-3 kertaa viikossa itse ratikalla. Oona oli aloittanut musisoinnin jo puolivuotiaana pianolla ja huilulla. Vaatii suuria ponnistuksia olla kahden taiteellisen suvun kohtauspaikan isäntänä ja emäntänä suuressa kartanossa. Siinä voivat onnistua ainoastaan itsekin taitelijat, kuten Aslak ja Leena Kylä-Mukkulassa. Kiitokseksi he saivat tällä kertaa lasten hienon musiikkiesityksen, yleisön suosionosoitukset sekä lopuksi heille osoitetun lauluesityksen, jonka esittivät Minttu Hartiala-Sloa ja hänen miehensä James Sloan. He lauloivat kehtolauluja neljällä eri kielellä, joista yksi Kroatia. Minttu Hartiala kertoi, että he ovat asuneet Bostonissa, mutta eläkkeelle jäätyään he ovat muuttaneet Suomeen. Laulua he ovat harrastaneet kauan ja esiintyneet eripuolilla USA:ta. Laulut kuulostivat ihan siltä, että he ovat ammattilaisia, Kroatialaiset sanat olivat vähän vieraita toimittajalle. Myöhemmin illalla selvisi,mettä James on eläkkeelle jäänyt tiedemies. Minittu Hartiala-Sloan ja James Sloan, ovat nykyisin Sahalahdella asuva suomalais-amerikkalainen pariskunta. He olivat tulleet kuuntelemaan esitystä, koska heidän lapsenlapsi Bryn Sloan on mukana bändissä. Hyvää jatkoa ja menestystä musiikissa sekä elämässä näille lapsille toivoo Kulttuuritoimittaja Michael Jäärä

15 15 JATKOKERTOMUS: SUURI HAUKI 4-OSA... mutta silloin Mihin hänen ajatuksensa olivatkaan karanneet? Hänhän oli kalassa, kokemassa omia iskukoukkujaan. Ehkäpä saaliinhimo oli saanut ajatukset juoksemaan omia latujaan, mietti Simeon; ja päätti nyt ryhtyä selvittämään ajatuksiaan. Saavuttuaan ensimmäiselle avannolle kello oli jo Istuuduttuaan kalapakille Simeon otti repustaan pienen hopeisen taskumatin, sen, joka monet kerrat oli ollut hänen kalareissuilla mukana; ja monesti se oli pelastanut hänet jopa paleltumasta, tai ainakin paleltumisvammoilta. Lähtiessään Simeon oli kaatanut taskumatin täyteen konjakkia, oikeammin brandyä, jota hän oli tuonut pari viikkoa aiemmin Tallinasta. Simeon oli mieltynyt tähän seitsemän tähden brandyyn, joka on valmistettu Espanjassa, pullotettu Moldovassa ja jota myydään Tallinnassa 5,50 euroa puolen litran pullo. Simeon avasi hopeisen korkin ja nosti taskumatin töröllään odottaville huulillensa. Hän antoi brandyn valua pienenä norona suuhunsa ehkäpä vain ruokalusikallisen verran. Hän piti sitä tovin kielensä alla, makustellakseen sen hieman toffeelta maistuvaa hienon hienoa makua. Nielaistuaan brandyn Simeon tunsi olevansa onnellinen; hänpä onkin oikea kalamies. Kierrettyään taskumatin korkin kiinni, Simeon laittoi sen reppunsa oikean puoleiseen sivutaskuun. Huolellisesti hän kiinnitti nahkarenksun sen solkeen kiinni. Sitten hän otti pulkasta esille nostokoukun, sen, johon hän itse oli tehnyt alumiinisen metrin pituisen varren. Sen koukkuosa oli hyvin terävä. Siksi hän oli kääntänyt terän koukun varteen tekemäänsä reikää vasten, jottei hän hätäpäissään loukkaisi siinä kättänsä. Pian on oleva käyttöä kahden euron nostokoukulle, ajatteli Simeon suu messingillä. Sitä ennen Simeonin oli luotava lumikeko pois avannon päältä. Sen hän pian teki pulkassa mukanaan tuomalla muovisella lumilapiolla. Senkin Simeon oli ostanut halvalla Tuuloksen Tarjoustalosta, vain 3,80 eurolla. Hyvin se kesti lumikekoja nostella ja oli kaiken lisäksi vielä kevyt kuljettaa kalamatkoilla. Ja mikä parasta, se ei autossa kolhinut sisustuksia, kuten olisi asian laita, jos siinä kuljettaisi rautalapiota. Simeon oli mielissään tästä ostoksestaan. Monin verroin se oli jo hintansa haukkunut. Mutta vielä oli tehtäviä ennen iskukoukun nostoon ryhtymistä. Avanto oli puhdistettava sohjosta jotta näkisi milloin hauen pää on avannon kohdalla, jotta nostokoukun saisi nopeasti törkättyä hauen leuan alle; ja siitä sitten rivakalla nostolla hauen jäälle. Se, se on juhlallinen hetki, kun joutuu kaksin käsin tarttumaan nostokoukkuun ja oikein olan takaa vetämään puoliväkisin hauen ylös. Siinä tosin piilee vaara jotta iskukoukku osuu, jään alapinnan reunaan; ja takertuu siihen kiinni, jolloin siiman katkeaminen ja saaliin karkuun pääsy olisi tosi lähellä. Sellaista tilannetta

16 16 Simeon ei toivoisi edes pahimmalle, oikeammin parhaimmalle, kilpakumppanilleen, Yli- Toivolalle. Lammilasta ei olisi niin väliä, koska hän lienee viheriöillä tottunut ohi tai ylilyönteihin, ajatteli Simeon, vain pikkuruisen ilkeämielisesti. Samalla Simeon muisti, että joskus työuran aikana oli eräs työkaveri; Armas, saanut pilkillä 14,5 kiloa painavan hauen. Armas oli joutunut väkisin vetämään hauen nostokoukulla 15-sentin avannosta ja siinä rytäkässä oli hauen sisuksia purskahanut mereen ainakin pari kiloa. Tuota Armaan kertomaa saalista Simeonin oli vaikea uskoa, mutta kun Armas näytti valokuvaa ja punnitustodistusta, niin se oli Simeonille karvasta nieleskeltävää, mutta uskottava hänen oli. Simeon koetti karistaa tuon muiston mielestään, sillä sohjo oli vielä poistamatta hänen avannosta. Sitä olikin aika paljon, koska uuden lumen aikana ei ollut paakkuja, joita olisi voinut asettaa ensiksi avannon päälle ja vasta sen jälkeen tehdä lumikeko. Sohjokauha oli vallan mainio väline sohjon poistamisessa, vaikka oli Simeon monesti joutunut sen tekemään käsin, kun hän oli unohtanut ottaa kauhan mukaansa. Sohjokauhoja Simeonilla oli useita eri malleja, oli muovisia, puun ja muovin yhdistelmiä ja peltisiä kuin löylykauhoja, jollaisen Simeon oli havainnut olevan ainakin Perälällä, mutta parhaimmaksi Simeon oli todennut puisessa varressa olevan muovisella värikkäällä kuupalla varustetun kauhan, muunlaiset kun tuppasivat unohtumaan avannon reunalle ja olivat lumipyryssä vaikeasti havaittavissa toisin kuin värikkäällä kuupalla varustettu kauha. Oli häneltä silti jäänyt muutama unohtunut kauha löytymättä. Mennyt on mennyttä, mutta nyt alkaa pian uusi nosto ja siitä on tuleva kaikkien nostojen äiti, ajatteli Simeon. Poistettuaan avannon päälle tekemästään lumikeosta merkkivarvun, hän potkaisi lumikeon sivuun. Hitaasti ikään kuin nautiskellen Simeon Malmström kauhoi lunta avannosta. Välillä hän katseli järvelle todetakseen onko uteliaita tulossa katsomaan hänen saalistansa. Noita uteliaita Simeon ei olisi suvainnut olevan läsnä nostovaiheessa, sillä Simeon halusi varjella appaansa tuottaman saalismäärän, jottei hänen omakseen tuntema appaansa olisi koukutettu aivan täyteen. Simeonilla oli tapana muotoilla kyselijöille saalismääränsä kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi, ja siksi hän ei jäälle todistajia kaivannut. Uusia jälkiä jäälle oli jo syntynyt. Joku oli kulkenut potkukelkalla Simeonin pulkan jättämän jäljen vieressä. Kuka lie käynyt nuuskimassa hänen pyytöjään, ajatteli Simeon hieman närkästyneen oloisena. Mutta nostettuaan luokin ylös Simeon oli tuntenut melko voimakasta nykimistä, mikä enteili mukavaa saalista. Simeon oli harmistunut, sillä hän olisi halunnut heti nostaa saaliin jäälle, mutta sitä hän ei uskaltanut tehdä, koska avanto oli sohjoa täynnä, ja se esti näkemästä saalista ja nostokoukun asettamista saaliin leuan alle. Niinpä Simeon oli laskenut luokin takaisin avantoon, ja

17 17 havaittuaan sohjokauhan puuttuvan, hän lähti seuraamaan tuloaskeleitaan, kunnes hän löysi matkalla pulkasta pudonneen sohjokauhansa. Hyvä näin, sillä saatuaan sohjon pois ja kiskottuaan saaliin avannolle, Simeon oli havainnut koukussa olevan melko suuren hauen, joka myöhemmin osoittautui olevan neljän ja puolen kilon painoinen. Tuolloin Simeon oli todennut, että on se mukava pyydys tuo iskukoukku, se kun antaa rauhalliselle miehellekin aikaa toimia, toisin kuin aikanaan myyntitöissä. Simeon oli tuolloin muistanut kuinka hänen entinen esimiehensä, Yli-Toivola, oli myyntipäällikkönä ollessaan sanonut: Siinä samassa he olivat jo menossa. Simeon oikein hätkähti siitä kun entiset ajat jälleen olivat suorastaan tulvineet hänen ajatuksiinsa. Lammilan lisäksi hän ajatteli usein muitakin myyntiosaston työkavereitaan sellaisia kuin Viljo Hursukangas ja eräs Junkkariksi sanottu, jonka sukunimeä Simeon ei enää muistanut, vaikka tämä tiettävästi on ollut kalamiespiireissä hyvin tunnettu. Niin ikään Simeon muisteli usein jopa Reino Saarta, jonka Simeon muisteli aloittaneen myyntimiehenä, ja josta tämä oli pikkuhiljaa noussut monen portaan kautta aina pääkonttorin toimitusjohtajaksi. Kalamiehenä Simeon oli oppinut Saaren tuntemaan vasta myöhemmin. Olipa Saari yhdessä Hursukankaan kera ollut muutamana syksynä Simeonin mökillä muikunpyynnissä, mutta sittemmin se oli Simeonin harmiksi jäänyt, jonka Simeon uskoi johtuvan arvatenkin kiristyneestä kilpailusta yhtiön toimialalla, ja joka niin ollen mitä ilmeisimmin oli sitonut heidät myyntipöydän ääreen. Simeon mietti, että mahtoivatko nuo entiset työkaverit olla hänelle kalakateita kun eivät viime vuosina enää juurikaan ole pitäneet yhteyttä saatikka käyneet. Tuskinpa vaan aprikoi Simeon sillä eiväthän nuo kaverit tarkkaan edes tiedä hänen todellisia saaliitansa ja jos tietäisivätkin niin saattaisivat sitä ollakin, tai ainakin he mitä luultavimmin hänen saaliita vähättelisivät, ellei sitten syynä olisi se, että heillä myös on omat mökit ja omat kalavedet ehkäpä mutta kaukaa ovat sellaiset hankkineet, tuumaili Simeon poistaessaan sohjoa avannosta ja jatkoi samalla toisella kädellään siiman antamista vimmatusti tempoilevalle hauelle. Simeon oli vuorenvarma, että se on hauki; tai luupää kuten Antti Viiriäinen aina haukea nasevasti kutsui ja tuhahtaen samalla hieman halveksivasti. Simeonin mielestä hauessa ei ole mitään halveksittavaa. Ensinnäkin se on kova harventamaan särki- ja muita roskakaloja, toiseksi se on vallan hyvä taistelija virvelin siiman päässä ja pilkissä, mutta myös iskukoukussa, kunhan se vain on tarpeeksi suuri. Suurta haukea Simeon odotti nytkin, mutta ei vielä sellaista millä pääsisi kymppikerhoon; sen Simeon tunsi vetovasteesta. Luokki oli purkautunut kokonaisuudessaan, eli noin kymmenen metriä oli siimaa jään alla. Tämä jo kertoi Simeonille, että mikään aivan pieni ei ole se, joka jään alla

18 18 tempoo iskukoukku luisessa leuassaan. Mitä mahtaa hauki ajatella kun sitä vedetään kohti pintaa. Mahtaakohan hauella olla järkeä niin paljon, että se tietäisi pian joutuvansa lahtipenkkiin? Tokkopa tuo luisessa päässänsä sellaista osaa miettiä, pohti Simeon kun hän samalla joutui äkisti antamaan löysää, ja sitä piti antaa niin paljon, että luokista loppui siima. Se ei kuitenkaan Simeonia vielä hätkähdyttänyt, olihan hän niin monet kerrat ennenkin joutunut antamaan siimaa periksi aivan luokkiin asti, ja olipa hän joskus joutunut jopa jatkamaan siimaa, kun iso hauki oli vetänyt niin voimakkaasti, että siima olisi kenties katkennut, ellei hänellä olisi ollut jatkosiimaa minkä hän oli nopeasti joutunut solmimaan luokin jatkoksi. Tuon jatkosiiman mukana pitämisen Simeon oli oppinut Antti Viiriäiseltä, jolla oli aina moottorikelkkansa satulan alla suuri määrä verkkonaurua, ja josta tämä oli aina tarvittaessa salamannopeasti puukollaan sivaltanut tarvittavan määrä jatkonarua. Antti joka oli muutamia vuosia sitten lopettanut kalastamisen kokonaan, ei vielä ikänsä ja kuntonsa puolesta vaan piruuttaan, mutta silti hän ei ollut malttanut pysytellä kotikorvessaan, vaan oli useimmiten tullut jäälle heti kun hän vain oli havainnut siellä liikkujia. Miksi Antti oli kalastuksen lopettanut, sitä Simeon ei ymmärtänyt, vaikka hän olikin nähnyt Antilla jonkinlaisia vaivoja olevinaan, mutta niiden todenperäisyydestä Simeon ei todellakaan ollut aina ihan varma, sillä aikojen kuluessa hän oli ollut näkevinään, että Antti, vaikka tämä olikin Karjalaista sukujuurta, alkoi tulla eräänlaiseksi Hämäläiseksi juntturaksi. Samalla Simeon muisti omat Karjalaiset sukujuurensa; olisiko hän kenties itse tulossa samanlaiseksi juntturaksi? Ei sitä Simeon ei uskonut itsestään, vaikka hän oli kalastellut näillä vesillä ei Hämeen sydänmailla, mutta kuitenkin Pirkanmaalla yli kolmekymmentä vuotta, ja sitä paitsi hänen tuntemansa täkäläiset asukkaat eivät yleensä olleet hitaita tai juroja kuten usein kuulee väitettävän, mutta sitkeitä sissejä ja omillaan toimeentulevia eteenpäin pyrkiviä he ovat, totesi Simeon itsekseen ja ajatteli sen johtuvan muinaisten pirkkalaisten perimästä, jotka olivat tulleet jostakin kauempaa, mutta miksi nuo pirkkalaiset olivat työntäneet täällä muinoin asuneet lappalaiset edellään kauas pohjoiseen, sitä Simeon ei oikein ymmärtänyt olisiko kyseessä ollut etninen syrjintä, kuten nykyisin sanottaisiin, vai kenties vain kalakateus, jollaista Simeon oli ollut havaitsevinaan edelleenkin olevan olemassa. Tällaisia ajatuksia risteili Simeonin päässä kuin filminauhalta ikään. Samalla hän tunsi siiman jälleen kiristävän ja juoksevan kämmentensä lomasta sellaista vauhtia, että oikein poltti vaikka

19 19 kämmenet olivat aivan märät ei hiestä mutta vesiroiskeesta, kun hän oli kauhonut avantoa sohjosta puhtaaksi. Eikä se vesi mitään lämmintä ollut. Nyt juuri nyt Simeon toivoi, että Hursukangas olisi nyt läsnä, niin kuin aina ennen töissä kun apua tarvittiin. Simeon oikein näki silmissään miten Hursukangas nuorempana miehenä hyökkäisi kuin kärppä käsi edellä avantoon ja nosti hauen leukaperistään jäälle ja miten tämä saman tien puukollaan veresti hauen, joka vielä hetken aikaa pyörähteli jäällä ja antautui sitten kun pieni verilammikko värjäsi lumen punaiseksi. Mutta jään alla hauki piti vielä siimaa kireällä. Varovasti Simeon alkoi kehiä siimaa, kun hän samalla tunnusteli, joko hauki olisi siinä määrin väsynyt, jotta sen voisi koukulla nostaa jäälle. Ei ollut vielä oli hauella voimaa, mutta ehtymässä on, tuumaili Simeon ja antoi uudelleen siiman valua sormiensa lomasta aina luokkiin asti. Näin Hursukangaskin olisi tehnyt, ajatteli Simeon, mutta olisiko tuo vikkelänä miehenä malttanut näin hienosti pelata, siitä Simeon ei ollut aivan varma; olisipa hyvinkin saattanut, mutta olisi siinä voinut käydä toisinkin päin, vallankin jos mies vielä on entisensä ja miksei olisi kun on vasta päässyt eläkkeelle, ajatteli Simeon ja pienellä nykäisyllä koetti vielä onko hauki on kiinni. Ja olihan se. Nyt oli Simeonilla aikaa miettiä miten toimia, mitään kiirettä ei näyttänyt olevan. Simeon tuntui nauttivan tilanteesta, hauki oli tukevasti kiinni ja aurinko alkoi lämmittää siinä määrin, että Simeon heitti kynsikkäänsä jäälle. Simeonin tuli mietteliääksi, hän ajatteli Hursukangasta, kuten monta kertaa aiemminkin, ei yksinomaan kalamiehenä tai entisenä työkaverina, mutta ihmisenä, joka on kotoisin Itä-Suomesta, läheltä pitkää itärajaa saattaisiko olla jotta noilla ihmisillä on sellainen perimä, joka auttaa heitä selviytymään monenlaisissa tilanteissa, sellaisissa kun oli aikanaan talvisota? Simeon oli nimittäin itse syntynyt talvisodan aikana, silloin kun Suomussalmella ja Raatteessa oli käyty ankaria taisteluita. Jotka osaltaan olivat olleet vaikuttamassa Suomelle niin tärkeään torjuntavoittoon vihollisesta, joka tuhannen vuoden ajan oli vainonnut isiemme maata. Simeon oli varma siitä, että juuri nuo rajan pinnassa kasvaneet miehet ihmiset olivat se selkäranka joka tuolloin pelasti Suomen vielä hauraan itsenäisyyden; hehän puolustivat sananmukaisesti omaa maataan omaa kotiseutuaan ja kalavesiään, kuten Simeonin isä aikoinaan Karjalan kannaksella. Simeon tunsi itsensä liikuttuneeksi, kun hän ajatteli niitä olosuhteita ja niitä ihmisiä, jotka noina vaikeina aikoina olivat taisteluissa ja sen jälkeisessä elämässään selviytyneet, kuin myös niitä, jotka olivat henkensä antaneet: isänmaan, kodin ja uskonnon puolesta. Se oli kallis uhraus, se, sitä Simeon ei tulisi koskaan unohtamaan, mutta miten olisi seuraavien sukupolvien laita? Simeonin oma sukupolvi ei samanlaiseen enää pystyisi. Entä häntä seuraava sukupolvi sekin alkaa olla liian

20 20 vanha ja sitä seuraavasta sukupolvesta Simeonin mielestä on vielä liian varhaista tehdä johtopäätöksiä. Simeon toivoi mielessään, että Suomen kansa ei koskaan unohtaisi niitä koettelemuksia, joita tämä kansa on saanut kokea historiansa ja erityisesti lähihistoriansa aikana. Kukapa nuorista enää tietäisi vuoden 1809 tapahtumista: Siikajoen, Lapuan ja Kauhajoen taisteluista, joiden kunniakkaiden taisteluiden jälkeen ruotsalainen hovimarsalkka Klingspor häpeällisesti johdatti Suomen sotaväen rippeet perääntymään Tornionjoen ylitse Ruotsin puolelle. Onneksi seuraavat 110 vuotta antoivat Suomelle hengähdysaikaa valmistautua tulevaisuuden aamunkoitteessa hankittavaan itsenäisyyteensä. Ja siitä Simeon iloitsi. Hän sai vapaana miehenä kalastella itsenäisessä Suomessa ja tätä nykyä, yli 65- vuotiaana ilman valtion kalastuskorttia, jonka hinta on ollut hänelle 12 euroa, ja jolla summalla Simeon uskoi nyt saavansa ainakin neljä hyvää pilkkiä; ehkä lisäksi vielä toukkapurkin. Asia lämmitti Simeonin sydäntä, kunnes hän jälleen havahtui siihen, että hänen sormensa ympärille kiertämän iskukoukun siima alkoi kiristää etusormea. Kiristää kiristää, totesi Simeon, kun hän samalla alkoi uudelleen kehiä siimaa kotiinpäin, kuten hän oli useasti tällaisissa tilanteissa leikillisesti sanonut. Simeon oli jo vuosia sitten havainnut, että luokin siimaa kannattaa noston yhteydessä kiertää melko pian muutaman kerran sormen ympärille, ikään kuin varmistukseksi, jos luokki vahingossa putoaisi kädestä, niin hauki ei pääsisi yllättämään nopealla nykäyksellä ja vetäisemään siiman luokin kera jään alle, jollainen on aina mahdollista vallankin, jos kädet ovat kylmyydestä kohmeat. Tosin siima sormen ympärillä saattaa aiheuttaa kipua ison hauen iskiessä, kuten Simeonille oli vuosia sitten muutaman kerran käynyt, mutta se muistutti häntä tästä tärkeästä varmuustoimenpiteestä. Otteen lipsuminen siimasta tietäisi varmuudella: saaliin, iskukoukun, siiman ja luokin menetystä, josta kalastusvälineiden arvo olisi ainakin 4,60 euroa; ja saamatta jääneen hauen arvo mitattuna fileen hinnalla noin 9-10 euroa kilolta. Pelkkä ajatuskin sellaisesta sapetti Simeonia. Mutta nyt oli hauki tulossa. Simeon oli jännittynyt ja hän tunnusteli koko ajan luokin siimaa, ettei se vaan pääse löysälle, jolloin suuri hauki saattaisi viimeisillä voimillaan tempaista niin kovin, että sen suupielet repeäisivät ja iskukoukku irtoaisi sitä myöten, joka olisi suuri vahinko, paitsi kalastajalle, niin myös hauelle itselleen, sillä tuskinpa se pystyisi mahdollisesti hyvinkin rikkinäisellä leuallaan enää saalistamaan, mikä johtaisi sen pikaiseen kuolemaan ja joutumiseen rapujen ruoan myötä loputtomaan ravintoketjun pyörteeseen. Jatkuu seuraavassa numerossa

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

PÄÄTOIMITTAJAN JOULUTERVEHDYS

PÄÄTOIMITTAJAN JOULUTERVEHDYS PÄÄTOIMITTAJAN JOULUTERVEHDYS Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

HILDA matka muistoihin

HILDA matka muistoihin HILDA matka muistoihin HILDA vie ikäihmisen elämykselliselle matkalle nauttimaan lapsuuden ja nuoruuden ajan muistoista ja tunteita herättävästä musiikista. Helppokäyttöinen palvelu yhdistää ennennäkemättömällä

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

Onnin elämän merkkipaaluja...

Onnin elämän merkkipaaluja... Onnin elämän merkkipaaluja... Matti, Abel ja Onni raivasivat koko elämänsä ajan kiviä. Routa nosti joka talvi uusia kiviä maan uumenista. Entisten peltojen reunat ovat edelleen täynnä kivikasoja. Leipä

Lisätiedot

Kevään 2009 valtakunnallinen 5-6 luokan FyKe koe tilanne FyKe kevät 2009

Kevään 2009 valtakunnallinen 5-6 luokan FyKe koe tilanne FyKe kevät 2009 Kevään 2009 5-6 FyKe koe Oppilasmäärä 14 12 10 8 6 4 2 0 5 6 FyKe kevät 2009 10 10 9,5 9, + 9 9 8,5 8 + 8 8 7,5 7 + 7 7 6,5 6 + 6 6 5,5 5 + 5 5 4,5 4 + 4 Arvosana 122 oppilasta, keskiarvo 7,56 Tehtäväkohtaiset

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

käsivarresta 2 luuta meni poikki. Toinen huono asia oli, että 13 vuotta sitten sinä veit tytön kalastamaan veneellä, mutta et saanut kalaa ja tyttö, j

käsivarresta 2 luuta meni poikki. Toinen huono asia oli, että 13 vuotta sitten sinä veit tytön kalastamaan veneellä, mutta et saanut kalaa ja tyttö, j Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA. Historiaa

KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA. Historiaa KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA Historiaa Kymmenen vuotta sitten Korpiojan Hurskaiset päättivät perustaa Juho ja Maria Hurskaisen jälkeläisten sukuseuran. Samaan aikaan oli jo keskusteltu

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys I Alle vuoden ikäisen vanhemmille www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 LAPSEN KIELEN KEHITYS Lapsen kieli kehittyy rinnan hänen muun kehityksensä kanssa. Puhetta

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

5/8/2016 The Copyright Law 1

5/8/2016 The Copyright Law 1 5/8/2016 The Copyright Law 1 5/8/2016 The Copyright Law 2 Yleistä Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos. Suojan saadakseen teoksen tulee ylittää ns. teoskynnys. Suojattu teos on

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Toivotamme hyvää kesää ja kiitämme yhteistyöstä tästä on kiva jatkaa. Eri puolella Kaakkois-Suomea pilotoitiin luovia osallistavia ryhmätoimintoja

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa

Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa Pikkujoulussa oli teemana Haapavesi 150-vuotta Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa 11.11.2016 Pikkujoulua vietettiin 11.11.2016 Helsingissä Ostrobotnialla. Ostrobotnia on

Lisätiedot

PIPSA HURMERINTA TAMMI

PIPSA HURMERINTA TAMMI PIPSA HURMERINTA TAMMI PIPSAN KEITTOKIRJA PIENILLE IHMISILLE PIPSA HURMERINTA KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ TAMMI HELSINKI Pipsa Hurmerinta ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2015 Valokuvat Katri Kapanen Toimitus: Jenni

Lisätiedot

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Suomen sotaa käytiin 200 vuotta sitten tähän aikaan kesästä eri puolilla Suomea. Torstaina 5.6. näyteltiin perimätietojen mukaan ainakin yksi sodan episodi Pieksämäellä.

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Liikenne projekti. Tina, Lavina ja Jenna

Liikenne projekti. Tina, Lavina ja Jenna Liikenne projekti Tina, Lavina ja Jenna Tinan liikuntaapäiväkirja 23.03 maanantai. 24.03 tiistai Koulumatka audolla, kesto n. 12 mins. Koulumatka audolla, kesto n. 12 mins Harrastuksiin liittyvää liikuntaa

Lisätiedot

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon.

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon. EROTTAJALLA KAUPAKSI KÄYVÄT KAIKKI 21.07.2015 K-market Erottaja luo Helsingin keskustaan rennon kyläkauppafiiliksen, jossa kuitenkin on keskikaupungin tunnelmaan sopivaa tyyliä ja laatua. Uuden kaupan

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

PUNOTTUJA EKOTEKOJA. Tarja Kröger 4/2012, päivitetty 7/2016.

PUNOTTUJA EKOTEKOJA. Tarja Kröger 4/2012, päivitetty 7/2016. PUNOTTUJA EKOTEKOJA Punontatyöt on suunniteltu ja valmistettu kierrätysmateriaaleja hyödyntäen Kudonta-kurssilla Savonlinnan kampuksella Itä-Suomen yliopistossa. Tarja Kröger 4/2012, päivitetty 7/2016.

Lisätiedot

Nimimerkki: Emajõgi. Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä?

Nimimerkki: Emajõgi. Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä? Nimimerkki: Emajõgi I Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä? Jos olisin jäänyt veteen, olisin muuttunut kaihiksi, suomut olisivat nousseet silmiin, äitini olisi pimennossa evät pomppineet lonkista

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

PÄÄKIRJOITUS. Vappua. Aamu Kipparinlahdella

PÄÄKIRJOITUS. Vappua. Aamu Kipparinlahdella Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Osallistuin luennoille, n=16

Osallistuin luennoille, n=16 Ohjelmointi, C# & Jypeli, kevät Antti-Jussi Lakanen, Tero Jäntti, Tomi Karppinen Kurssin loppupalautekysely, vastaajaa Osallistuin luennoille, n= En juuri lainkaan Noin puoleen Jokaiselle tai lähes jokaiselle

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

PÄÄKIRJOITUS. Kesä tuli ja meni. Mitä jäi niin sanotusti käteen?

PÄÄKIRJOITUS. Kesä tuli ja meni. Mitä jäi niin sanotusti käteen? Puolueista, rahasta, ilmoituksista ja lukijoista riippumaton aikalaisen ilmainen uutislehti. Päätoimittaja: Arnold Kirveskoski, kylätoimittaja Yrjö Järventausta, lintutoimittaja Edvard Kuiri, kalatoimittaja

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

NÄYTTEENOTTO. Opaskirjanen lapsille ja vanhemmille

NÄYTTEENOTTO. Opaskirjanen lapsille ja vanhemmille LASTEN NÄYTTEENOTTO Opaskirjanen lapsille ja vanhemmille Sisältö: Tervetuloa laboratorioon Mitä veri on? Verinäytteenotto Verinäytteenotto sormenpäästä Taikalaastari Sydänfilmi eli EKG 2.painos 2015 Alkuperäinen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Suosikkipojasta orjaksi

Nettiraamattu lapsille. Suosikkipojasta orjaksi Nettiraamattu lapsille Suosikkipojasta orjaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Kerr; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

JÄTTIhampaan. ar voitus

JÄTTIhampaan. ar voitus JÄTTIhampaan ar voitus Fossiili on sellaisen olion tai kasvin jäänne, joka on elänyt maapallolla monia, monia vuosia sitten. Ihmiset ovat löytäneet fossiileja tuhansien vuosien aikana kivistä ja kallioista

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Pauli Holmlund. Pauli, Varma ja Else Holmlund n. 1926.

Pauli Holmlund. Pauli, Varma ja Else Holmlund n. 1926. Pauli Holmlund Pauli Johansson Holmlund syntyy 17.10.1904 Porissa ja käy siellä koulunsa. 16- vuotiaana hän lähtee vapaaehtoisena vapauttamaan Karjalaa. Sisaret naureskelevat, kun Pauli luulee ottavansa

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Pekka Puustinen VAIHDANTA- Finanssipalvelun uusi logiikka

Pekka Puustinen VAIHDANTA- Finanssipalvelun uusi logiikka Pekka Puustinen VAIHDANTA- Finanssipalvelun uusi logiikka Talentum Helsinki 2013 Kirjoittajasta Kauppatieteiden tohtori Pekka Puustinen toimii vakuutustieteen yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT. itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT. itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa 29.1.2007 EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ SUURET PROKIMENIT itse juhlapäivän iltana toimitettavassa ehtoopalveluksessa Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta: www.ortodoksi.net EHTOO- JA

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007 1 Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila ja Hannu Poutiainen Kustantaja: Pöyry Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Paikannuskartta...

Lisätiedot

Paneeli moniammatillinen ratkaisu miten lasta autetaan ajoissa

Paneeli moniammatillinen ratkaisu miten lasta autetaan ajoissa Paneeli moniammatillinen ratkaisu miten lasta autetaan ajoissa 14.1.2016 15.1.2016 1 Panelistit - Esittäytyminen Toimiala-asiantuntija (verkostotyö) Olli Laiho, Nurmijärvi Lastensuojelun päällikkö, Sanna

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Spray Bark Controll Collar

Spray Bark Controll Collar Spray Bark Controll Collar Sitruunapannan käyttöohjeet JOHDANTO Haukkuminen on koiran normaalia käyttäytymistä. Joskus kuitenkin haukkuminen on ongelma omistajalle. Vastuuntuntoinen omistaja ei voi antaa

Lisätiedot

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012 Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 11-12 Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä 4 lasta, joista palautui 25. Vastausprosentti muodostui siten 62,5%. Lasten kysely muodostui

Lisätiedot

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta Olli E. Juvonen Talentum Helsinki 2009 Talentum Media Oy ja Olli E. Juvonen ISBN 978-952-14-1446-6 Kansi: Ea Söderberg Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Sukuyhdistys Souranderin kesäjuhla Helsingissä Katajanokan Kasinolla 18.8.2012

Sukuyhdistys Souranderin kesäjuhla Helsingissä Katajanokan Kasinolla 18.8.2012 Sukuyhdistys Souranderin kesäjuhla Helsingissä Katajanokan Kasinolla 18.8.2012 Scripsit Karoliina Sourander Kuusi vuotta oli taas vierähtänyt hurjan nopeasti, kun aurinkoisena ja tänä kesänä poikkeuksellisen

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(6) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Kuva 1 Tässä vielä harjoiteltiin Viimeisiä veneitä Anne-Maija näyttää sanoja etupenkissä Itsenäisyyspäivänä olikin sunnuntai ja perinteinen

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot