Korkeakoulujen Erasmus-yhdyshenkilöiden neuvottelupäivä Cimossa. Learning Café keskustelujen koosteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Korkeakoulujen Erasmus-yhdyshenkilöiden neuvottelupäivä 2.2.2011 Cimossa. Learning Café keskustelujen koosteet"

Transkriptio

1 Korkeakoulujen Erasmus-yhdyshenkilöiden neuvottelupäivä Cimossa Learning Café keskustelujen koosteet Erasmus-taloushallinnon hyvät käytännöt Apurahojen suuruudesta päättäminen korkeakoulussa On erilaisia käytäntöjä siinä, miten ja kuka korkeakoulussa päättää opiskelijoille maksettavien apurahojen suuruudesta. Joissakin korkeakouluissa kv-palveluiden henkilöstö päättää apurahojen suuruudet itsenäisesti. Toisissa niistä päättää korkeakoulun johto (johtoryhmä, talousjohtaja yms) kv-palveluiden esityksestä. Erasmus-opiskelija-apurahojen suuruudet ja maksukäytännöt On tärkeää, että opiskelijat tietävät etukäteen saamansa apurahan suuruuden. Apurahojen suuruuden määrittelyssä on kahta käytäntöä. Ensimmäinen ja (CIMOn huomautus!) enemmän Erasmus-ohjelman ohjeistuksen mukainen on, että jokainen vaihtoon lähtevä opiskelija saa samansuuruisen kuukausiapurahan. Toinen käytäntö, joka on käytössä erityisesti monissa suurissa korkeakouluissa on, että vaihtojen kestot on ryhmittelyt muutamaan kategoriaan (esim. 3-5 kk, 6-9 kk, kk) ja kategorian sisällä opiskelijat saavat saman apurahan. Tämä vähentää hallinnollista työtä, koska vaihdon keston muutos ei useinkaan johda apurahan suuruuden muutokseen. Mutta opiskelijan saamat kuukausiapurahat eivät ole keskenään samansuuruiset samasta korkeakoulusta lähteville opiskelijoille. Kun apuraha on sidottu vaihdon kestoon kuukausissa, muuttuu apurahan suuruus vaihdon lopussa, jos opiskelija päättää palata vaihdosta aikaisemmin. Kestojen seuraaminen ja takaisinperintä aiheuttavat työtä.

2 Moni korkeakoulu on ottanut / ottamassa käyttöön sähköisiä liikkuvuuden hallintajärjestelmiä. Esim. Mobility Online -järjestelmä laskee opiskelijaapurahat suoraan, mutta vaihdon kesto määräytyy opiskelijan itse syöttämien päivämäärien perusteella (näin ainakin yhdessä korkeakoulussa). Kesto on siis tarkastettava viimeistään vaihdon päättyessä. Hyvä käytäntö: Jos vaihdon päättymisajankohta on vaihtoa suunniteltaessa epävarma, pyöristetään kesto varmuuden vuoksi hieman alaspäin, sillä on yleisempää, että opiskelija palaa vaihdosta aiemmin kuin lukukausi virallisesti päättyisi. Näin usein vältytään apurahan suuruuden muutokselta vaihdon jälkeen. Jos vaihdon kesto on pidempi, voidaan apurahaa maksaa lisää. Toinen hyvä käytäntö: Jos takaisinperintöjä on tarve tehdä, on ne parasta laittaa korkeakoulun laskutuksen kautta, jotta niille tulee eräpäivä ja talousosasto seuraa suorituksia. Tämä on todettu tehokkaammaksi kuin kvtoimistosta lähtevät sähköpostikehoitukset. Toki maksuaikataulussa on syytä huomioida opiskelijan maksukyky. EILC-apurahojen määrittelyssä on joillakin ollut ongelmia. Ohje: Apuraha maksetaan EILC-kurssille lähtevälle opiskelijalle, jos EILC-kurssi ei mene päällekkäin varsinaisen vaihtojakson kanssa. Opiskelija ei voi saada samalta ajalta päällekkäin EILC-apurahaa ja tavallista Erasmus-vaihtoapurahaa. Yleisimmin opiskelija-apurahojen maksu tapahtuu kahdessa erässä. Perusteluna on mm. se, että näin varmistetaan raporttien saanti opiskelijoilta. Jälkimmäinen maksuerä voidaan myös kytkeä opintojen hyväksilukuun eli maksu suoritetaan, kun hyväksiluku on tehty. Tässä ongelmia aiheuttaa se, että joiltakin partnerikorkeakouluilta todistusten toimittamiseen voi mennä pitkä aika, jopa puoli vuotta. Apurahojen maksua ei voi venyttää Erasmussopimuskauden yli (eikä liian pitkä odotus ole opiskelijan kannalta oikeudenmukaista). Kahdessa erässä maksu on hallinnollisesti työläämpää, mutta yhdessä erässä maksusta voi seurata takaisinperintä vaihdon jälkeen. Jos maksu on kahdessa erässä, voidaan loppuerä jättää maksamatta, jos vaihdon kesto on lyhentynyt.

3 Eräs keskustelija nosti esiin, että jatkossa ilmeisesti KOTA- (ja AMKOTA?) - tietokantaan tullaan keräämään myös vaihdon aikana kertyneet opintopisteet. Jos näin käy, voisi toisen maksuerän sitoa siihen, että opintopisteet löytyvät opintosuoritusjärjestelmästä. Erasmus-opettaja- ja henkilökuntavaihtoapurahojen maksukäytännöt Käytännöt vaihtelevat korkeakouluittain. Joissain korkeakouluissa lähettävät laitokset/yksiköt maksavat kaikki kulut. Kv-palveluista kompensoidaan laitoksille jälkikäteen Erasmus-apurahan osuus. Toisissa korkeakouluissa kaikki opettaja- ja henkilökuntavaihtoapurahojen kulut maksetaan kvpalveluiden kustannuspaikalta. Budjetissa on siis huomioitu Erasmus-tuen lisäksi korkeakoulun omarahoitus, joka muodostaa suurimman osan (usein 2/3) vaihdon kustannuksista. Eräissä korkeakouluissa vaihtoon on hakuaika kerran vuodessa ja haun perusteella budjetoidaan tarvittavat apurahat. Kaikkia varoja ei sidota etukäteen, vaan vaihdoista voidaan sopia myös lukuvuoden aikana. Korkeakoulun omarahoitus Erasmus-liikkuvuuteen Monissa (isoimmissa?) korkeakouluissa apurahojen suuruudet on ennalta päätetty. Jos Erasmus-tuki ei riitä kaikkien kattamiseen, katetaan loppuosa korkeakoulun omarahoituksella. Tähän on siis varauduttu budjetissa. Lomakkeet Apurahan vastaanottolomaketta on joissakin korkeakouluissa hieman muokattu. On esimerkiksi lisätty korkeakoulun logo tai lisätty ehtoja korkeakoulun omien vaatimusten mukaisesti. Raportointikäytännöissä on eroja. Moni suosii vapaamuotoista raporttien monivalintaraportin ohella, koska ne antavat paljon enemmän tietoa vaihdon kulusta. Todettiin, että raporttien hyödyntämistä pitäisi lisätä, mutta aikapula tulee usein vastaan.

4 Muita huomioita Hankaluutta Erasmus-liikkuvuuden taloudenpidolle aiheuttaa se, että sopimuskausi ei ole sama kuin tilivuosi. Edellisen vuoden puolella tapahtuneita suorituksia ei enää voi korjata kirjanpitoon, vaikka myöhemmin sillä havaittaisiin tarvetta (esim. Erasmus-raportointivaiheessa). Talousasioiden hoitoa helpottaa huomattavasti, jos kv-palveluilla on oma taloushenkilö, jonka vastuulla on sekä kv-liikkuvuus että hankkeet. Tämä ei ilmeisesti ole vielä kovin yleistä. Lisäksi keskustelua herättivät apurahat ns. free mover-vaihtoihin, vaikka ne eivät suoraan liitykään Erasmus-ohjelmaan. Käytännöt ovat hyvin erilaisia. Joissakin korkeakouluissa free mover -vaihtoihin lähtevät saavat samansuuruiset apurahat kuin muihin vaihtoihin lähtevät. Joissakin apurahat ovat pienempiä, joissakin niitä ei makseta lainkaan. Edellytyksenä on usein, että opinnot on pystyttävä hyväksilukemaan tutkintoon. Joissakin korkeakouluissa hyväksiluetaan vain vaihtosopimusten puitteissa suoritetut vaihto-opinnot. Joissakin on jopa esitetty vaatimuksia, että opiskelija ei voi olla läsnäolevana kirjoilla korkeakoulussa, jos lähtee omin päin free mover - vaihtoon. Erityisesti ongelmia aiheuttavat maksulliset palveluntarjoajat, jotka järjestävät vaihtoja eksoottisiin kohteisiin. Ne kiinnostavat monia opiskelijoita Euroopan kohteita enemmän, mutta korkeakoulun on vaikea varmistua vaihdon laadusta. Opiskelijat saattavat myös tehdä lähtöpäätöksen neuvottelematta koulutusohjelmavastaavan kanssa.

5 Erasmus-harjoittelu Erasmus-harjoittelua koskevassa pöydässä käytiin monipuolista keskustelua kahdeksan Erasmus-harjoittelusta kiinnostuneen kanssa harjoittelijoiden tilastoinnista, vakuutusasioista, harjoittelun ohjaamisesta, harjoittelupaikkojen hankinnasta, rahoituksesta, vaihto-infoista ja opiskelijoiden hakeutumisesta harjoitteluun. Aluksi keskustelua käytiin Erasmus-harjoittelukonsortioista, mitä harjoittelukonsortio tarkoittaa ja esimerkkinä mainittiin Oulun yliopiston ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun Erasmus-harjoittelukonsortion mallin järjestäminen ja sen tuomat edut. Suomeen saapuvien Erasmus-harjoittelijoiden osalta ihmetystä aiheutti se, että korkeakoulut eivät juuri tiedä heistä mitään, ja nämä harjoittelijat tilastoidaan ilmeisesti vain kansallisten toimistojen kautta, jos he eivät tule suoraan korkeakoulun järjestämään harjoittelupaikkaan. Jos Erasmusharjoittelijat tulevat korkeakoulun järjestämään harjoittelupaikkaan, niin pääsääntöisesti korkeakoulut tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden osallistua vaihto-opiskelijoiden orientaatioon, opiskelijakortin, korkeakoulukampuksen palvelut ja harjoittelun ohjaajan, eli samat palvelut kuin vaihto-opiskelijoille. Korkeakouluittain on eroja kuuluvatko Erasmusharjoittelijat korkeakoulujen vakuutusten piiriin. Yliopistojen puolella harjoitteluja ei ohjata ollenkaan, kun taas ammattikorkeakoulujen harjoitteluissa olennainen osa on harjoittelun ohjauksella. Ongelmia ammattikorkeakouluissa on koettu, koska harjoittelujen ohjaajat eivät tiedä Erasmuksesta eivätkä harjoittelujen ohjaajat saa koulutusta ulkomaan harjoitteluiden ohjaamiseen. Toisaalta harjoittelusopimukseen kirjataan tehtävät, tavoitteet ja ammatillinen hyöty ja harjoittelun tavoitteiden on vastattava harjoittelukriteereitä. Harjoittelupaikkojen hankinnasta vastaavat pääosin opiskelijat itse. Jonkin verran harjoittelupaikkoja järjestyy partnerikorkeakoulujen kautta erityisesti ammattikorkeakouluissa, yliopisto-opiskelijat löytävät harjoittelupaikat pääosin yliopistoihin tulevien harjoittelupaikkatarjousten kautta. Yhdessä

6 ammattikorkeakoulussa on ryhmävaihdot koettu hyväksi tavaksi opiskelijoiden löytää harjoittelupaikkoja. Opettaja vierailee opiskelijaryhmän kanssa viikon partnerikorkeakoulussa, jossa tutustutaan harjoittelupaikkoihin ja myöhemmin osa opiskelijoista lähtee suorittamaan harjoittelua näihin paikkoihin. Jotkut opettajat ovat olleet innokkaita toteuttamaan näitä vaihtoja, vaikka ne ovat työläitä. Opiskelijat löytävät nykyisin paljon harjoittelupaikkoja missä saman alan opiskelijat ovat olleet aikaisemmin harjoitteluissa. Hyväksi käytännöksi korkeakouluissa on koettu kannustaa opiskelijoita hankkimaan harjoittelupaikkoja sieltä, mihin opiskelijat voivat työllistyä myöhemmin, eikä sieltä, minne he mahdollisesti pääsisivät helpoiten harjoitteluun. Erilaisista tavoista myöntää opiskelijoille tukea harjoitteluun oli myös puhetta. Monet korkeakoulut myöntävät opiskelijoille Erasmus-harjoitteluapurahan lisäksi matka-apurahaa sekä korkeakoulun omaa harjoittelurahoitusta vaihtelevin määrin. Joissakin korkeakouluissa on käytössä jatkuva harjoittelutuen haku, toisissa hakuaikoja on muutaman kerran vuodessa. Toisissa korkeakouluissa myönnetään ensin tuki ja sen jälkeen opiskelija hankkii paikan. Toisissa korkeakouluissa saa harjoittelurahan, kun harjoittelupaikka on varmistunut. Korkeakoulut tuntuvat kannustavan opiskelijoita Erasmus-vaihtoon ja Erasmus-harjoitteluun aktiivisesti. Erilaisia vaihtoonlähtöinfoja pidetään paljon ja niihin saadaan houkuteltua kuulolle hyvin opiskelijoita, paitsi tekniikan aloilla. Joissakin korkeakouluissa pidetään pakollisia infoja vaihtoopiskelusta ja harjoittelusta. Erityisesti vaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemukset motivoivat muitakin opiskelijoita ulkomaille. Opiskelijoiden harjoitteluraportit ovat myös luettavissa monen korkeakoulun intranetissä tai internet-sivuilta. Yhdessä ammattikorkeakoulussa yksi ulkomaan harjoittelujakso (vähintään 5-6 vkoa) on tehty pakolliseksi kaikille opiskelijoille, myös aikuisopiskelijoille, mikä myös kannustaa Erasmusharjoitteluun. Ryhmän keskustelijoista kaikki jakoivat sen kokemuksen, että Erasmusharjoittelu on opiskelijoille helppoa ja ongelmatonta. Tuen riittävyyden takia jotkut korkeakoulut olivat rajoittaneet Erasmus-harjoittelun keston max. 9

7 kuukauteen / opiskelija. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkintojen opintopistekertymät harjoittelun osalta puhuttivat pöydässä, sillä amkeissa harjoittelusta saatavat opintopistekertymät ovat huomattavasti suuremmat kuin yliopistoissa. Lopuksi todettiin, että Erasmus-harjoittelusta tulee aina merkintä opiskelijan tutkintotodistukseen ja Diploma Supplementiin.

8 Kv-vaihtojen ja Erasmus-ohjelman markkinointi korkeakouluissa Markkinointi henkilökunnalle: henkilökunnan kansainvälistymisopas intranetissä (Metropolia) kampanja kahvitiloihin: pöydillä pahvimainoksia (JAMK) staff weekit: eri osastojen sitouttaminen mukaan suunnitteluun ja toteuttamiseen toimii samalla markkinointina omalle henkilökunnalle henkilökunnan blogit kv-asioiden käsitteleminen henkilöstön kehittämispäivillä Markkinointi opiskelijoille: saapuvien ja lähtevien opiskelijoiden kv-oppaat (painettu/netti) valokuvakilpailut: saadaan kuvitusta myös markkinointimateriaalia varten vaihtoraportin korvaaminen blogilla: minimivaatimukset päivitykselle (väh. 2 krt/kk), koulutusta blogin pitämiseen (tekniikka + sisältö), blogilla nimetyt vastuulukijat (JAMK, JY) jalkautuminen luennoille ja tunneille; kohdennetut tiedotustilaisuudet mm. 1. vuoden opiskelijoille infotilaisuudet ja kv-viikot; kv-näyttelyt; opiskelijoiden omat kokemukset (tilaisuuksien suosio vaihtelee kampuksittain) Facebook-ryhmät maittain tai saapuville opiskelijoille (käyttö ei kuitenkaan kovin aktiivista) opettaja/henkilökuntavaihtoon tulijoilta pyydetään opiskelijoille suunnattuja esityksiä Markkinoinnin erityisiä haasteita: Eurooppaa ei enää nähdä niin kiinnostavana kohteena; hakeudutaan eksoottisempiin kohteisiin

9 opettajat keskeisessä asemassa: jos opettajalla ei omakohtaista kvkokemusta, ei osata myöskään kertoa hyödyistä opiskelijoille vaihtojen laatu vs. määrä: vaihto vain keino esim. kv-osaamisen hankkimiseen markkinointi- ja viestintäosastojen, kv-toimistojen ja laitosten/osastojen yhteistyö

10 Kolmansien maiden kansalaisten osallistuminen Erasmus-vaihtoihin Ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden opinto-ohjelmat mahdollistavat vaihtoja kovin eri tavoin; osassa tiukkaan ohjelmaan on vaikeaa mahduttaa vaihtojaksoja, toisaalla vaihtojakso on sisällytetty pakollisena kaikille. Vaihtojen toteutumiseen on vaadittu koulutusohjelman suostumus, joka on voinut jäädä saamatta, mikäli vaihtojakson on nähty mahdollisesti viivyttävän valmistumista. Kuitenkin ryhmäkeskusteluissa tuli esiin esimerkkejä, joissa vaihtojakso on jopa innoittanut valmistumaan tavanomaista ripeämmässä tahdissa. Useissa korkeakouluissa ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden vaihdot on ennen Erasmus-ohjelman avautumista kustannettu korkeakoulun omista varoista. Erasmuksen tarjoaman rahoituksen on koettu tätä kautta helpottavan taloudellista tilannetta. Ongelmia aiheuttaa vaihtoihin tarvittavan rahoituksen järjestyminen opiskelijan näkökulmasta. Ulkomaiset tutkinto-opiskelijat eivät useinkaan ole oikeutettuja Suomen opintotukeen, joten heidän kohdallaan vaihtojen ainut rahoitusmuoto on vaihtoon saatava apuraha. Tämän lisäksi kustannukset ovat heille viisumien, vakuutusten ja oleskelulupien hankkimisen kautta huomattavasti EU-kansalaisia korkeammat. Tämä seikka vaikeuttaa ja myös joissain tapauksissa jopa estää vaihtojen toteutumisen. Harjoitteluvaihdossa kolmansien maiden kansalaisille vaadittava työnantajan toimesta haettava työlupa hankaloittaa yritysten intoa harjoittelijoiden vastaanottamiseen. Tärkeää ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden vaihtojen järjestämisessä on pitkä valmistelu. Vaihtojen järjestämiseen, lupien hakemiseen ja selvittelyihin on varattava reilusti aikaa. Usein vaihtoja promotoiva materiaali on suunnattu suomalaisille opiskelijoille, joten kääntämisen lisäksi on syytä panostaa neuvontaan tavanomaista enemmän. On myös otettava huomioon, että suomen kieltä osaamaton ei aina pääse kaiken vaihdoista kertovan tiedon lähteelle, esimerkkinä vaihtoraportit ja muu materiaali. Näin ollen

11 infomateriaalista tulisi tehdä yhä kattavampaa ja aukottomampaa neuvonnassaan. Ryhmässä keskustelutti lähettävän ja vastaanottavan organisaation, sekä opiskelijan itsensä vastuu vakuutusten ja lupa-asioiden suhteen sekä ongelmatilanteita kohdattaessa. Kansainvälisten asioiden toimistoille on tämän muutoksen myötä tullut uusia tehtäviä. Tilanne kehittyy kolmansien maiden kansalaisten Erasmus-vaihtojen lisääntyessä. Tarvetta korkeakoulujen keskinäiseen hyvien käytäntöjen ja kokemusten vaihtoon on jatkossakin.

12 Vaihto-opiskelijoiden kriisitilanteet Keskustelussa pohdittiin korkeakoulun roolia kriisitilanteiden kulujen maksajana ja yleisesti asioiden selvittelijänä. Kenelle vastuu kuuluu rajatapauksissa? Euroopassakin eri käytäntöjä korkeakoulun roolista kriisitilanteissa. Keskusteltiin myös haasteista saapuvien vaihto-opiskelijoiden osalta, joista esimerkkeinä asunnoista puuttuvat englanninkielinen ohjeistus (hellan käyttöohje tms.), viranomaisten riittämätön tiedotus oleskelulupien suhteen sekä tuholaisongelman hoito. ESN:n edustaja kertoi, että kriisisuunnitelman kokoaminen tullee keskusteluun seuraavassa kokouksessa ja että jossain Euroopan maissa opiskelijoiden kriisienhallinta on myös opiskelijajärjestöjen vastuulla. Aihe otettaneen myös PINNET ryhmässä esille lähiaikoina. Vaihto-opiskelijoiden kriisienhallinnassa havaittiin seuraavia haasteita: vastuunjako kriisitilanteessa (roolit ovat usein epäselvät) tiedotus huolestuneiden perheenjäsenien kanssa asiointi (haasteena usein äidit) rasismi ja kulttuurierojen yleinen vaikutus tiedotus viranomaisilta, asuntoloilta tai muilta ulkoisilta tahoilta (tietoa löytyy suomeksi, mutta englanniksi sitä on vaikeampi saada eriarvoisuus) Lopputulemia: Aiheesta toivotaan sessiota syksyllä 2011 järjestettävään Erasmusseminaariin. Alustajaksi ehdotetaan DIAK:n edustajaa heidän asiantuntemuksensa sekä juuri päivitetyn kriisienhallintasuunnitelman vuoksi. Tarve koota yhteinen ja yleinen kriisiohje korkeakouluille on suuri.

Tulokaskoulutus 9.9.2009. Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat

Tulokaskoulutus 9.9.2009. Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat Tulokaskoulutus 9.9.2009 Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat Lähtevät vaihto-opiskelijat Yleisneuvonta ja tiedotus oppaat Pähkinä Erasmus-opiskelijan opas www-sivut toimisto

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Erasmus-opiskelijavaihto ja -harjoittelu

Erasmus-opiskelijavaihto ja -harjoittelu Erasmus-opiskelijavaihto ja -harjoittelu Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III Mira Pihlström opintosihteeri (kansainväliset asiat) Erasmus-opiskelijavaihto yksiköllä yli 70

Lisätiedot

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin Vaihda maisemaa! -tapahtuma 22.1.2105 ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE KO102 Marita Puikkonen 22.1.2015 Vaihda maisemaa! ERASMUS+ Haluaisitko lähteä opiskelemaan

Lisätiedot

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III / lokakuu 2014 Mira Pihlström Kansainvälisten asioiden koordinaattori 1) Erasmus-opiskelijavaihto 2)

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun Opintoasiain päällikön päätös 1 (5) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun periaatteet ja apurahat perustutkintoopiskelijoiden ulkomaan opintoihin Vaihto-opiskelu Aalto-yliopiston insinööritieteiden

Lisätiedot

Tämä päätös kumoaa 11.10.2013 tehdyn harjoittelua koskevan päätöksen ja ohjeen (Dnro 1027/12.01/2013).

Tämä päätös kumoaa 11.10.2013 tehdyn harjoittelua koskevan päätöksen ja ohjeen (Dnro 1027/12.01/2013). 1528/12.02.02.00/2015 1 (6) YLIOPISTON RAHOITTAMAA HARJOITTELUA KOSKEVA PÄÄTÖS JA OHJE Tämä päätös kumoaa 11.10.2013 tehdyn harjoittelua koskevan päätöksen ja ohjeen ( 1027/12.01/2013). Päätän yliopiston

Lisätiedot

UEF Cross-Border Network

UEF Cross-Border Network FIRST-koordinaattorikokous CIMO 21.11.2011 FIRST-verkoston kokemuksia yhteistyöstä: UEF Cross-Border Network Merja Kuokkanen/Itä-Suomen yliopisto Verkoston toimijat Koordinaattori 1.1.2010 alkaen Itä-Suomen

Lisätiedot

Liikkuvuuden lomakkeet

Liikkuvuuden lomakkeet Liikkuvuuden lomakkeet Apurahasopimukset opiskelijoille LA for studies La for traineeships Erasmus student Charter Apurahasopimukset henkilökunnalle Staff Mobility for Teaching mobility agreement Staff

Lisätiedot

TAKAISIN SATEESEEN Onnistunut palaaminen oman koulutusohjelman opintoihin kv-vaihdon jälkeen. Janne Hopeela Riitta Vihuri

TAKAISIN SATEESEEN Onnistunut palaaminen oman koulutusohjelman opintoihin kv-vaihdon jälkeen. Janne Hopeela Riitta Vihuri TAKAISIN SATEESEEN Onnistunut palaaminen oman koulutusohjelman opintoihin kv-vaihdon jälkeen Janne Hopeela Riitta Vihuri Taustaa Oma ja opiskelijoiden kokemus siitä, että vaihdon jälkeen oman koulutusohjelman

Lisätiedot

INFIM-harjoittelu. Infotilaisuus 14.2.2013. Harjoitteluinfon sisältö

INFIM-harjoittelu. Infotilaisuus 14.2.2013. Harjoitteluinfon sisältö INFIM-harjoittelu Infotilaisuus 14.2.2013 Harjoitteluinfon sisältö Harjoittelutuki ja harjoittelusopimus Harjoittelun tavoitteet ja sisältö Harjoittelun suorittaminen Harjoittelupaikan hakeminen Vinkkejä

Lisätiedot

Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info

Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info Työssäoppimisesta Kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin sisaltyy vähintaan 20 opintoviikkoa työssaoppimista. Työpaikoilla, aidossa työympäristössa tapahtuva

Lisätiedot

KAKSOISTUTKINTO/DOUBLE DEGREE -KÄYTÄNTEET JAMKISSA NINA BJÖRN & KRISTIINA KORHONEN OPINTOASIAINPÄIVÄT TAMPEREELLA MARRASKUUSSA 2012 12.11.

KAKSOISTUTKINTO/DOUBLE DEGREE -KÄYTÄNTEET JAMKISSA NINA BJÖRN & KRISTIINA KORHONEN OPINTOASIAINPÄIVÄT TAMPEREELLA MARRASKUUSSA 2012 12.11. KAKSOISTUTKINTO/DOUBLE DEGREE -KÄYTÄNTEET JAMKISSA NINA BJÖRN & KRISTIINA KORHONEN OPINTOASIAINPÄIVÄT TAMPEREELLA MARRASKUUSSA 2012 12.11.2012 1 DOUBLE DEGREE-TUTKINNOT kansainvälinen kaksoistutkinto kahden

Lisätiedot

Palkkaa yliopisto-opiskelija! Harjoitteluopas työnantajalle. Lampila Satu, Jurvakainen Anne, Pesonen Johanna ja Liimatainen Jaana O.

Palkkaa yliopisto-opiskelija! Harjoitteluopas työnantajalle. Lampila Satu, Jurvakainen Anne, Pesonen Johanna ja Liimatainen Jaana O. Palkkaayliopisto-opiskelija! Harjoitteluopastyönantajalle LampilaSatu,JurvakainenAnne,PesonenJohannajaLiimatainenJaanaO. Oulunyliopisto Yliopisto-opintojentyöelämäintegraatio-hanke 2012 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet 1 (6) Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa myöntämällä apurahoja opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään. Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään. Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014 Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014 1 Opintopolun aikainen kannustus kansainvälistymiseen Fukseille johdantokurssilla Kansainvälistyminen opiskeluaikana

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

ULKOMAISEN HARJOITTELUN TUKI OULUN YLIOPISTOSSA. Elina Koskinen/Opiskelijakeskus, Student Center elina.koskinen@oulu.fi

ULKOMAISEN HARJOITTELUN TUKI OULUN YLIOPISTOSSA. Elina Koskinen/Opiskelijakeskus, Student Center elina.koskinen@oulu.fi ULKOMAISEN HARJOITTELUN TUKI OULUN YLIOPISTOSSA Elina Koskinen/Opiskelijakeskus, Student Center elina.koskinen@oulu.fi MIKSI HARJOITTELUUN ULKOMAILLE? Lähde: http://www.cimo.fi/ajankohtaista/101/1/kansainvalisyys_kannattaa_tutkitusti

Lisätiedot

Erasmus-vaihto. Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat

Erasmus-vaihto. Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat Erasmus-vaihto Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat Riitta Kataja - koulutussuunnittelija - study.humanities@oulu.fi - huone KE217 (G2-ovi, 2 krs. Opintokatu), puh.

Lisätiedot

Lukuvuosimaksut korkeakoulujen kansainvälisen toiminnan näkökulmasta ja taustoitus apurahoja koskeviin linjauksiin

Lukuvuosimaksut korkeakoulujen kansainvälisen toiminnan näkökulmasta ja taustoitus apurahoja koskeviin linjauksiin Lukuvuosimaksut korkeakoulujen kansainvälisen toiminnan näkökulmasta ja taustoitus apurahoja koskeviin linjauksiin Nina Björn Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kansainvälistymispalvelut Kv-kevätpäivät 2016,

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot

HARJOITTELUINFO URAPALVELUT Urapalvelut

HARJOITTELUINFO URAPALVELUT Urapalvelut HARJOITTELUINFO 26.1.2018 URAPALVELUT HARJOITTELUINFO 31.10.2017 Urapalvelut Harjoitteluinfo/ Urapalvelut 29/01/2018 1 URAPALVELUT Asiantuntemus Palvelut Harjoittelu Urasuunnittelu Uraseuranta Työnhaku

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot

Kansallinen Erasmus seminaari 2011 - Erasmus harjoittelu hyväksi yhteistyöllä

Kansallinen Erasmus seminaari 2011 - Erasmus harjoittelu hyväksi yhteistyöllä Kansallinen Erasmus seminaari 2011 - Erasmus harjoittelu hyväksi yhteistyöllä Katja Kurasto, Oulun seudun ammattikorkeakoulu - Konsortiokoordinaattori, Oulun Erasmus-konsortio - Kansainvälisten asioiden

Lisätiedot

Vastuu- ja turvallisuuskysymykset opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuudessa. Kv-kevätpäivät, Tampere 13.5.2014

Vastuu- ja turvallisuuskysymykset opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuudessa. Kv-kevätpäivät, Tampere 13.5.2014 Vastuu- ja turvallisuuskysymykset opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuudessa Kv-kevätpäivät, Tampere 13.5.2014 Session sisältö Monipuoliset opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuusmahdollisuudet + liikkujien määrän

Lisätiedot

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Vaihdon periaatteet 1 (6) Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Yliopisto-opiskelijoiden työelämäyhteydet Tari Rantasuo Opopatio 11.10.2013

Yliopisto-opiskelijoiden työelämäyhteydet Tari Rantasuo Opopatio 11.10.2013 Yliopisto-opiskelijoiden työelämäyhteydet Tari Rantasuo Opopatio 11.10.2013 Yliopisto-opiskelijoiden työelämäyhteydett Harjoittelu Opinnäyte- ja projektityöt Muita esimerkkejä ja palaute Työelämäopinnot

Lisätiedot

Opiskelijavaihto ja ulkomainen työharjoittelu. Kansainväliset palvelut 26.9.2012

Opiskelijavaihto ja ulkomainen työharjoittelu. Kansainväliset palvelut 26.9.2012 Opiskelijavaihto ja ulkomainen työharjoittelu Kansainväliset palvelut 26.9.2012 Opiskelijavaihdon edellytykset 1 tutkinto-opinto-oikeus JY:ssa riittävät pohjaopinnot; vaihtoon lähtiessä tulee olla suoritettu

Lisätiedot

Globaaliliikkuvuuden hallinnointi

Globaaliliikkuvuuden hallinnointi Globaaliliikkuvuuden hallinnointi Sopimukseen liittyviä asioita CIMOn ja korkeakoulujen väliset sopimukset lähetetään kesäkuun puoleenväliin mennessä Sopimusliitteet CIMOn nettisivuilla Sopimuskausi 24kk,

Lisätiedot

Kesäksi harjoitteluun ulkomaille? Urapalveluiden kesätyöinfot tammikuu 2012

Kesäksi harjoitteluun ulkomaille? Urapalveluiden kesätyöinfot tammikuu 2012 Kesäksi harjoitteluun ulkomaille? Urapalveluiden kesätyöinfot tammikuu 2012 27.1.2012 1 Miksi työharjoitteluun ulkomaille? Kielitaito kehittyy Kulttuuri tutuksi Kontakteja & verkostoja Kansainvälistä kokemusta

Lisätiedot

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014 ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat Järjestökoulutus 11.2.2014 Keskustelun teemoja Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä?

Lisätiedot

Tohtoriopiskelu vaihdossa/ulkomailla

Tohtoriopiskelu vaihdossa/ulkomailla Tohtoriopiskelu vaihdossa/ulkomailla Laura Lalu (laura.lalu@uta.fi) Kansainvälisten asioiden koordinaattori Tampereen yliopisto/päätalo A120 22.1.2015 Ulkomailla opiskelun hyödyt Akateeminen hyöty Uusia

Lisätiedot

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään: tutkittua tietoa ja toimivia ratkaisuja

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään: tutkittua tietoa ja toimivia ratkaisuja Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään: tutkittua tietoa ja toimivia ratkaisuja KV-KEVÄTPÄIVÄT 2014 Study Life Go Abroad kv-viestintä kampanja > lähtökohdat ja tavoitteet > konkreettiset toimet/

Lisätiedot

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Dekaanin päätös 1 (5) Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa myöntämällä

Lisätiedot

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς;

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Keski-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut 2013 EURES European Employment Services 850 EURES-neuvojaa 32 EU/ETA-maassa, Suomessa 33. Keski-Suomen

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto-ohjelmat Virkamiesvaihto-ohjelmat tukevat valtionhallinnon työntekijöiden kansainvälistä liikkuvuutta ja henkilöstön

Lisätiedot

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja 1 Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja Työharjoittelun tavoitteena on saada kokemusta työelämästä (kandi) tai oman alan työkokemusta (maisteri) Työharjoittelu sisältää yleensä vahvan ohjauksellisen

Lisätiedot

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Va Opiskelijavaihdon periaatteet 1 (6) Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Raportointiklinikka Erasmus Intensiivikurssit & Liikkuvuus. Erasmus-seminaari Hämeenlinna Ulla Tissari ja Päivi Pihlaja

Raportointiklinikka Erasmus Intensiivikurssit & Liikkuvuus. Erasmus-seminaari Hämeenlinna Ulla Tissari ja Päivi Pihlaja Raportointiklinikka Erasmus Intensiivikurssit & Liikkuvuus Erasmus-seminaari 29.9.2011 Hämeenlinna Ulla Tissari ja Päivi Pihlaja Session rakenne Erasmus Liikkuvuus Raportoinnin periaatteet Erasmus Intensiivikurssit

Lisätiedot

Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille

Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on yhteistyössä Esteetön opiskelu

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet. Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina

Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet. Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina 8.2.2011 8.2.2011 1 Miksi työharjoitteluun ulkomaille? Kielitaito kehittyy Kulttuuri tutuksi Kontakteja & verkostoja

Lisätiedot

Kansainvälisen opiskelijavaihdon saavutettavuus

Kansainvälisen opiskelijavaihdon saavutettavuus Kansainvälisen opiskelijavaihdon saavutettavuus Paula Pietilä, Turun yliopisto Sini Piippo, CIMO Hannu Puupponen, Jyväskylän yliopisto Kv-kevätpäivät Lahti 23.5.2012 klo 8:30-10:00 Kansainvälisen opiskelijavaihdon

Lisätiedot

Harjoittelusta sanottua

Harjoittelusta sanottua Harjoittelun tavoite Turun yliopiston opiskelijoiden opintoihin liittyy pakollinen tai vapaavalintainen harjoittelu, jolla on merkittävä positiivinen vaikutus opiskelijan urasuunnitelmiin ja opiskelumotivaatioon.

Lisätiedot

Päätöksen pvm Tampereen yliopisto Myönnetään euroa. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi Etunimet (puhuttelunimi alleviivataan)

Päätöksen pvm Tampereen yliopisto Myönnetään euroa. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi Etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) TAMPEREEN YLIOPISTO Saapunut Opinto ja kansainvälisten asiain osasto Päätöksen pvm 33014 Tampereen yliopisto Myönnetään euroa OPISKELIJOIDEN MATKA APURAHAHAKEMUS HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi Etunimet

Lisätiedot

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv 2013-2014

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv 2013-2014 PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv 2013-2014 OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE Marita Puikkonen 18.2.2013 Vaihda maisemaa! Kuka voi lähteä vaihtoon? Erityistä: Tuotantoteknologian opintosuunta / Vuoriteollisuus

Lisätiedot

Ajankohtaista Erasmusliikkuvuudesta. Erasmus-neuvottelupäivä 29.3.2012 Päivi Pihlaja, Sini Piippo, Anne Siltala

Ajankohtaista Erasmusliikkuvuudesta. Erasmus-neuvottelupäivä 29.3.2012 Päivi Pihlaja, Sini Piippo, Anne Siltala Ajankohtaista Erasmusliikkuvuudesta Erasmus-neuvottelupäivä 29.3.2012 Päivi Pihlaja, Sini Piippo, Anne Siltala Erasmus-päivän ohjelma: ap Erasmus-hallintoasioita: Ajankohtaisia Erasmus-liikkuvuudesta ESN:

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Ajankohtaista Erasmusliikkuvuudesta

Ajankohtaista Erasmusliikkuvuudesta Ajankohtaista Erasmusliikkuvuudesta Erasmus-seminaari 28.9.2011 Hämeenlinna Päivi Pihlaja, Sini Piippo, Anne Siltala, Riitta Uotila-Kataja Aamupäivän ohjelma Klo 11.30-13.00: Ajankohtaista Erasmus-ohjelmasta

Lisätiedot

Kahdella tuolilla vai kahden tuolin välissä? Koulutusyksikössä/tieteenalayksikössä työskentelevän kv-koordinaattorin työnkuva ja sen kehittäminen

Kahdella tuolilla vai kahden tuolin välissä? Koulutusyksikössä/tieteenalayksikössä työskentelevän kv-koordinaattorin työnkuva ja sen kehittäminen Kahdella tuolilla vai kahden tuolin välissä? Koulutusyksikössä/tieteenalayksikössä työskentelevän kv-koordinaattorin työnkuva ja sen kehittäminen Riitta Vihuri, TAMK, Liiketoiminta ja palvelut Terhi Nieminen,

Lisätiedot

Tutkintotodistukset yhteisohjelmissa ja korkeakoulujen maksullinen tutkintoon johtava koulutus

Tutkintotodistukset yhteisohjelmissa ja korkeakoulujen maksullinen tutkintoon johtava koulutus Tutkintotodistukset yhteisohjelmissa ja korkeakoulujen maksullinen tutkintoon johtava koulutus Erasmus Mundus ohjelmien tapaaminen 17.10.2011 Eeva Kaunismaa, opetus- ja kulttuuriministeriö Tutkintotodistukset

Lisätiedot

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III / syyskuu 2016 Mira Pihlström kansainvälisten asioiden koordinaattori 1) Erasmus-opiskelijavaihto 2)

Lisätiedot

TOHTORIOPISKELU VAIHDOSSA/ULKOMAILLA

TOHTORIOPISKELU VAIHDOSSA/ULKOMAILLA TOHTORIOPISKELU VAIHDOSSA/ULKOMAILLA Laura Lalu (laura.lalu@uta.fi) Kansainvälisten asioiden koordinaattori Tampereen yliopisto/päätalo A120 27.1.2016 ULKOMAILLA OPISKELUN HYÖDYT Henkilökohtainen akateeminen

Lisätiedot

OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE

OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE Ammattikorkeakoulun hallitus hyväksynyt 28.8.2013 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Hyväksilukeminen... 3 2.1. Hyväksilukemismenettelyyn liitetään

Lisätiedot

Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin

Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin 2 VALMISTELUIDEN ALOITUS Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen kvkoordinaattorin kanssa sähköpostitse 3 KIELI- JA KULTTUURIVALMENNUS

Lisätiedot

FIRST haku. Mari Pohjola

FIRST haku. Mari Pohjola FIRST+ 2019-2020 haku Mari Pohjola FIRST+ 2019-2020 Application documents Russian HEI (partner) Russian HEI (partner) FINNISH HEI (applicant and coordinator) Russian HEI (partner) Finnish HEI (partner)

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuuden loppuraportit 2012 2013. 30.1.2014 Anni Kallio ja Katri Mäenpää

Erasmus-liikkuvuuden loppuraportit 2012 2013. 30.1.2014 Anni Kallio ja Katri Mäenpää Erasmus-liikkuvuuden loppuraportit 2012 2013 30.1.2014 Anni Kallio ja Katri Mäenpää Erasmus Liikkuvuustilastoja 2012-13 Liikkuvuus kasvoi 5,3 % SMS 4088 4258 SMP 1184 1238 STA STT 1111 1132 766 902 STT

Lisätiedot

Opiskelemaan Venäjälle

Opiskelemaan Venäjälle Opiskelemaan Venäjälle infotilaisuus 20.10.2011 klo 15:00-17:00 Puhujina: Veronika Koltunova Pietarin valtionyliopiston kansainväliseltä osastolta kertoo opiskelusta lähinnä Pietarin valtionyliopistossa.

Lisätiedot

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opiskelijavaihdon periaatteet 1 (6) Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Vaihtoinfo 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Yleistä Erasmus-vaihdosta Hakuprosessi Opintojen sisällyttäminen tutkintoon HOPS ja vaihdossa suoritettavat opinnot Kurssien kirjaaminen opintorekisteriin

Lisätiedot

Aiemmin tehdyt opinnot Miten eteenpäin?

Aiemmin tehdyt opinnot Miten eteenpäin? Aiemmin tehdyt opinnot Miten eteenpäin? Opintotutorit Marja Elonheimo ja Salla Mäkinen Opintotutor-biz@aalto.fi Vastaanotto tiistaisin klo 12-13 BIZ Opiskelijapalvelut, U-249 Tiistai 6.9.2016 Oletko muistanut

Lisätiedot

Sähköiset järjestelmät kv-liikkuvuuden hallinnassa Moveon. Kv-kevätpäivät 2012 Lahti Marjo Hiisijärvi HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu

Sähköiset järjestelmät kv-liikkuvuuden hallinnassa Moveon. Kv-kevätpäivät 2012 Lahti Marjo Hiisijärvi HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Sähköiset järjestelmät kv-liikkuvuuden hallinnassa Moveon Kv-kevätpäivät 2012 Lahti Marjo Hiisijärvi HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Toiminnot Opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuus Sopimushallinnointi Apurahojen

Lisätiedot

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat ASIO OHJEET Ohjeen sisällys 1. Hakemuksen sijainti... 1 2. Hakemuksen täyttäminen...1 3. Hakemuksen lähettäminen... 4 4. Hakemuksen käsittely ja päätös... 4 4.1 Hakemuksen

Lisätiedot

Kansainvälisyys osana koulutustoimintaa -työryhmä Kokouspöytäkirja

Kansainvälisyys osana koulutustoimintaa -työryhmä Kokouspöytäkirja Jyväskylän yliopisto KANSAINVÄLISET PALVELUT 6.8.2009 Kansainvälisyys osana koulutustoimintaa -työryhmä Kokouspöytäkirja Aika: 4.6.2009 klo 9.15 Paikka: T405 Läsnä: Taru Feldt, Elisa Heimovaara, Tuija

Lisätiedot

HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava

HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava Työssäoppiminen (ITIA02) 10 op Harjoittelu (~8op) 3 kk kokoaikaista työskentelyä harjoittelupaikalla Palkallinen harjoittelutuki

Lisätiedot

OPISKELIJAVAIHTOON POHJOLAAN

OPISKELIJAVAIHTOON POHJOLAAN OPISKELIJAVAIHTOON POHJOLAAN VAIHTOEHTONA POHJOLA ALTERNATIV NORDEN 14.11.2014 HEIDI ILOMÄKI & LARS BÄCKMAN Kansainvälisen vaihdon palvelut MIKSI LÄHTISIN? Kielitaito Ulkomaankokemus Itsenäistyminen Uusia

Lisätiedot

Kyselytunti Erasmus liikkuvuuden loppuraportoinnista

Kyselytunti Erasmus liikkuvuuden loppuraportoinnista Kyselytunti Erasmus liikkuvuuden 2011-12 loppuraportoinnista Erasmus-yhdyshenkilöiden syystapaaminen 17.10.2012 Johanna Virta Raportointi syksyllä 2012 Liikkuvuuden 2011-12 loppuraportoinnin jättöpäivä

Lisätiedot

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014 PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014 OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE Marita Puikkonen 18.2.2013 / 15.8.2013 Vaihda maisemaa! Kuka voi lähteä vaihtoon? Erityistä: Tuotantoteknologian opintosuunta

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 1. YLEISTÄ Useita kymmeniä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita suorittaa joka vuosi käytännön harjoitteluja

Lisätiedot

Eini Mäkelä, opintotukipäällikkö

Eini Mäkelä, opintotukipäällikkö 1 OPINTOTUKI JA HARJOITTELU ULKOMAILLA Harjoitteluun voi saada opintotukea kun Opiskelija saa harjoittelustaan opintopisteitä opintopisteitä ei tarvitse kertyä 5 op/tukikuukausi/harjoittelukuukausi Lukuvuoden

Lisätiedot

Veli-Matti Taskila asiantuntija Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry. etunimi.sukunimi@samok.fi

Veli-Matti Taskila asiantuntija Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry. etunimi.sukunimi@samok.fi 1 Veli-Matti Taskila asiantuntija Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry. etunimi.sukunimi@samok.fi AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOJEN HARJOITTELU OPISKELIJAN SILMIN "Harjoittelun tavoitteena

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2013 Tiedotustilaisuus ke 21.11.2012 klo 12.30-13.30 Harjoittelu osana opintoja KM-tutkintoon

Lisätiedot

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Aikuiskoulutuksen kansainvälisyysseminaari 16.-17.4.2013 Paasitorni / Helsinki AMKE International Oy Marja Suomaa Kansainvälisten asioiden päällikkö www.amke.fi Miksi ja

Lisätiedot

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 1. Koulutus- ja opetussuunnittelu, aliprosessit 1. Korkeakoulun koulutusvastuiden strateginen suunnittelu 2. Koulutuksen

Lisätiedot

LEONARDO DA VINCI LIIKKUVUUS. Liite sopimukseen Hankkeen nimi ja numero: Yhteyshenkilön nimi: Organisaatio: Osoite: Puh. Faksi: Sähköposti:

LEONARDO DA VINCI LIIKKUVUUS. Liite sopimukseen Hankkeen nimi ja numero: Yhteyshenkilön nimi: Organisaatio: Osoite: Puh. Faksi: Sähköposti: LEONARDO DA VINCI LIIKKUVUUS LIITE Liite sopimukseen Hankkeen nimi ja numero: Yhteyshenkilön nimi: Organisaatio: Osoite: Puh. Faksi: Sähköposti: Vaihtojen lukumäärä (suomalaiset) Kohdemaa(t) henkilöä Vaihtojen

Lisätiedot

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta VAIHTO-INFO Minna Nousiainen, International Coordinator minna.nousiainen@ulapland.fi Kasvatustieteiden tiedekunta MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi:

Lisätiedot

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Kuka voi lähteä vaihtoon? Vaihtoon voi lähteä kaikista kauppatieteiden kandidaatin ohjelman erikoistumisalueista

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2017 Tiedotustilaisuus ke 23.11.2016 klo 10.00-11 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE. Järjestökoulutus 12.2.2014

KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE. Järjestökoulutus 12.2.2014 KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE Järjestökoulutus 12.2.2014 Koulutuksen sisältö Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä? Kvvastaavana

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden tiedekunta Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2018 Tiedotustilaisuus ke 22.11.2017 klo 15.00-16 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja

Lisätiedot

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep Työharjoittelu ulkomailla www.jyu.fi/tep Ohjelmassa tänään Rhodesnow harjoittelupaikat Työharjoitteluohjelmat ja harjoittelupaikan haku Annamari Rovamo & Muru Linjala Työelämäpalveluista Aiesec-harjoittelu

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 1. YLEISTÄ Useita kymmeniä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita suorittaa joka vuosi käytännön harjoitteluja

Lisätiedot

LÄHTÖORIENTAATIO 23.4. JA 9.5.2014. Ennen lähtöä, vaihdossa, vaihdon jälkeen Riitta Kataja, Erasmus-koordinaattori

LÄHTÖORIENTAATIO 23.4. JA 9.5.2014. Ennen lähtöä, vaihdossa, vaihdon jälkeen Riitta Kataja, Erasmus-koordinaattori LÄHTÖORIENTAATIO 23.4. JA Ennen lähtöä, vaihdossa, vaihdon jälkeen Riitta Kataja, Erasmus-koordinaattori Lähtöorientaatio opinnot kielitaito kulttuurit itsetuntemus CV ERASMUS-LÄHTÖORIENTAATIO: 1. Yleistä

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ 05.10.2011 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011 1. KORKEAKOULUN TEHTÄVÄ, PROFIILI JA PAINOALAT Ammattikorkeakoulu ei ole raportoinut

Lisätiedot

Avoimen AMKn koulutustarjonnan kokoaminen s yhteiset linjaukset. opetuksen johtoryhmän kokous

Avoimen AMKn koulutustarjonnan kokoaminen s yhteiset linjaukset. opetuksen johtoryhmän kokous Avoimen AMKn koulutustarjonnan kokoaminen s 2017 2018 yhteiset linjaukset opetuksen johtoryhmän kokous 9.3.2017 Tavoitteet vuodelle 2017 AVOIN AMK 24 200 op Hyvinvointi 15 000 op ( + 2000 op) Tekniikka

Lisätiedot

Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille

Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa AHOT-käytännöt Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2 Sisältö Reunaehtoja Aiempien tutkintojen hyväksilukeminen Aiempien / muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Muun osaamisen tunnustaminen

Lisätiedot

Spring to work -malli kansainvälisen harjoittelun tukena. 20.6.2011 Marja Laurikainen / Lähde työelämään -hanke

Spring to work -malli kansainvälisen harjoittelun tukena. 20.6.2011 Marja Laurikainen / Lähde työelämään -hanke Spring to work -malli kansainvälisen harjoittelun tukena 20.6.2011 Marja Laurikainen / Lähde työelämään -hanke Lähde työelämään -hanke Lähde työelämään -hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osarahoittama

Lisätiedot

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto-ohjelmat tukevat valtionhallinnon työntekijöiden kansainvälistä liikkuvuutta ja henkilöstön kehittämistä. Kansainvälisen

Lisätiedot

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014

PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014 PYO:n ERASMUS-VAIHDOT lv. 2013-2014 OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE Marita Puikkonen 18.2.2013 / 15.8.2013 Vaihda maisemaa! Kuka voi lähteä vaihtoon? Erityistä: Rikastustekniikka tai Tuotantoteknologian

Lisätiedot

Kansainvälistyminen Jyväskylän yliopistossa

Kansainvälistyminen Jyväskylän yliopistossa Kansainvälistyminen Jyväskylän yliopistossa Kansainväliset palvelut www.jyu.fi/intl + Anna-Maria Strengell Kielten laitos Helmikuu 2015 Miksi maailmalle? syventämään oman alan tuntemusta ja laajentamaan

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulu ei ole raportoinut merkittävistä strategisista muutoksista.

Ammattikorkeakoulu ei ole raportoinut merkittävistä strategisista muutoksista. OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ 05.10.2011 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE HAAGA-HELIA AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011 1. KORKEAKOULUN TEHTÄVÄ, PROFIILI JA PAINOALAT Ammattikorkeakoulu ei ole

Lisätiedot

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig Senior Volunteering project Tarkoituksena: Tarjota senioreille uusia vaihtoehtoja aktiiviseen elämään ja yhteiskunnalliseen

Lisätiedot