Tilintarkastajat: tilintarkastajat Elisa Putti ja Kata Sivunen, varatilintarkastajat Marjatta Sinisalo ja Marianne Jokinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tilintarkastajat: tilintarkastajat Elisa Putti ja Kata Sivunen, varatilintarkastajat Marjatta Sinisalo ja Marianne Jokinen"

Transkriptio

1 Kameraseura Mielikuva ry Vuosikertomus vuodelta 2009 Vuosi 2009 oli seuran toinen toimintavuosi. Kameraseura perustettiin Vuosi 2009 oli seuran ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Seuran rekisterinumero on Vuoden 2009 hallitus: puheenjohtaja Leena-Maija Lindqvist, varapuheenjohtaja Harri Laitinen, sihteeri Riitta Sauramo, rahastonhoitaja ja jäsensihteeri Kirsi-Marja Nieminen sekä muut jäsenet Tuire Jalaskoski, Ari Kovalainen, Seppo Lahtinen, Anu Lehtisalo, Veijo Rio, Marjatta Turkia, Tarja Tuurala, Jari Vuolle ja Theresa Öhman- Kesseli. Tilintarkastajat: tilintarkastajat Elisa Putti ja Kata Sivunen, varatilintarkastajat Marjatta Sinisalo ja Marianne Jokinen Hallitus kokoontui viisi kertaa, (12 PAIKALLA), (10 PAIKALLA), (11 PAIKALLA), (9 PAIKALLA) ja (9 PAIKALLA) Kevätkokous pidettiin Keihäsniemen palvelutalossa (13 OSANOTTAJAA) ja syyskokous Vuorentaustan koululla (13 OSANOTTAJAA). KUUKAUSIKOKOONTUMISET: 7.1. (18 osanottajaa) ja (19 osanottajaa) vierailu Timo Peltomaan valokuvausliikkeessä kuukausikokous Siivikkalan koululla (26 osanottajaa) 4.3. kuukausikokous Siivikkalan koululla (kaamoskilpailu aiheena, kutsuttuna tuomarina kulttuurisihteeri Minna Wallin) (23 osanottajaa) 1.4. kuukausikokous (nuorten kuvakisan palkintojenjako) (43 osanottajaa) 6.5. kuukausikokous (15 osanottajaa) kuukausikokous (19 osanottajaa) 2.9. kuukausikokus (seuracup-kuvien valinta ja Saimaan kameraseuran kuvien arvostelu) (20 osanottajaa) kuukausikokous (Riemu-kuvakilpailu, kutsuttuna tuomarina valokuvaaja Antero Tenhunen + West Cubria Photo Groupin kuvien arvostelu) (22 osanottajaa) kuukausikokous (22 osanottajaa) kuukausikokous (Tuomas Rio alustajana aiheesta extreme-kuvaus) (21 osanottajaa)

2 OPINTOPIIRITOIMINTA: Opintopiirityöryhmä: Jari Vuolle, Ari Kovalainen, Harri Laitinen, Anu Lehtisalo, Kata Sivunen, Tuire Jalaskoski, Veijo Rio, Tarja Tuurala; syyskaudella myös Eero Jurvelin Kameraseura Mielikuva ry opintopiirien ohjelma kevät 2009 Kokoontuminen Siivikkalan koululla. Ota opintopiiriin mukaan kamera ja muistitikulle muutamia kuvia. Ti klo (12 osanottajaa) Jari Vuolle : kameran hankintaa suunnittelevalle ja aloittelevalle kuvaajalle tutustuminen digikameroihin, - kennot,- objektiivi,- aukko,-suljin, kameran valikot. Maanantaina klo Leena-Maija Lindqvist Keihäsniemen palvelutalossa (huom. paikka) näyttelytoiminnan kerhoilta (kansainväliset näyttelyt ja kameraseurojen liiton näyttelyt) Ma kansainvälisen näyttelytoiminnan opintopiiri Keihäsniemen palvelutalossa, vetäjänä Leena-Maija LIndqvist (19 osanottajaa) Ti klo (25 osanottajaa) Veijo Rio : maisemakuvaus; historia, kirjallisuus, suomen maisematyypit, tekniikka,valmistellaan tehtäviä. Ti klo (18 osanottajaa) Veijo Rio : maisema- ja työkuvaus; pirkanmaan maisemat, käsivarren lappi, kuvakertomuksen valmistaminen, työnkuvaaja. Ti klo (16 osanottajaa) Tuire Jalaskoski ja : retkikuvaus ; retkien suunnittelua, kohteita esimerkein, varusteet, Theresa Öhman-Kesseli kuvaus eri vuodenaikoina. Ti klo (18 osanottajaa) Kata Sivunen: kuvan siirto kamerasta, muistikortilta tai muistitikusta tietokoneeseen, Ari Kovalainen kuvankäsittely, arkistointi, kuvausvinkkejä, Ti klo (24 osanottajaa) Harri Laitinen : webbisivut, domainit, palvelimet, ominaisuudet, toiminta,

3 kuvaus. Anu Lehtisalo rakenne, ylläpito. Adobe Lightroom esittely, raw- : Nokian puhelimet ja PcSuite ; tiedostojen siirto ym. Ti klo (16 osanottajaa) Harri Laitinen ja : kuinka saada moderneja muotikuvamaisia potretteja helposti. Anu Lehtisalo Studiovalaisun alkeita, välineet toiminta, vaihtoehtoja. Ti klo (12 osanottajaa) EI VARSINAINEN OPINTOPIIRI Leena Maija Lindqvist : Triedenberg-ilta (eli kuvien vastaanotto Triedenbergin näyttelyyn Itävaltaan) (kuvia Itävaltaan lähetti yhteensä 17 jäsentä, jotka kaikki saivat hyväksyntöjä) Ti klo (14 osanottajaa) Kata Sivunen: jatkoa ti opintopiirille: Ari Kovalainen kuvan siirto kamerasta,muistikortilta tai muistitikusta tietokoneeseen kuvankäsittely, arkistointi, kuvausvinkkejä Mielikuva ry:n opintopiirit syksyllä 2009: SYKSYN 2009 OPINTOPIIRIT 1. Kuvankäsittelyn alkeet, Eero Jurvelin Kokoontuminen: (23.9 PERUTTU). ja klo 18:00-20:30 Vuorentaustan koululla. Ilmoittautumiset etukäteen Eerolle eerojur (at) gmail.com (osanottajia 16) Kenelle: Aloittelijoille tarkoitettu opintopiiri. Harjoitustyökaluna käytetään Adobe Elements 7.0:aa. Luokassa on koneet ohjelmistoineen valmiina, mutta voi ottaa myös oman kannettavan mukaan, jos vastaava ohjelmaversio löytyy. Sisältö:* Ohjelman käyttöliittymä ja perustyökalut * Kuvan perusmuokkaus: horisontti suoraan, rajaus, sävyjen ja kontrastin säätö * Kuvan tallentaminen eri käyttötarkoituksia varten * Valintojen tekeminen * Tasojen hallinta Jatko (11 osanottajaa) Jatko (10 osanottajaa) 2. Kameran asetukset ja käsittely kuvaustilanteessa, Ari Kovalainen Kokoontuminen: klo 18:00-20:30 Vuorentaustan koululla (20 osanottajaa) Kenelle:Kaikille, jotka jo tuntevat jonkin verran kameransa ominaisuuksia ja siinä olevia säätöjä, mutta haluavat perehtyä niiden vaikutukseen ja käyttötarkoitukseen, sekä hyödyntää niitä erilaisissa olosuhteissa. Tilanteita harjoitellaan ja neuvotaan paikan päällä, joten omat kamerat mukaan. Myös pokkari käy, mikäli se on varustettu käsisäädöillä. Sisältö:Harjoitellaan kuvausta ja kameran käsittelyä erilaisissa valaistusolosuhteissa, liikkuvan kohteen kuvaamista, jne.

4 3. 3.Muoto/henkilökuvaus ja sommittelu, Veijo Rio (17 osanottajaa) Kokoontuminen: klo 18:00-20:30 Vuorentaustan koululla Kenelle: Kaikille muoto- ja henkilökuvauksesta kiinnostuneille. Katsellaan paljon esimerkkikuvia asioiden havainnollistamiseksi. Sisältö: * Muotokuvaus studiovalaistuksessa ja henkilökuvaus erilaisissa valaistusolosuhteissa * Kuvan sommittelu, mitä tulee huomioida * Kuvauspaikan valinta ja miten toimit kuvattavan henkilön kanssa 4. Kansainvälinen näyttelytoiminta ja arvonimisääntömuutokset, Leena-Maija Lindqvist (15 osanottajaa) Kokoontuminen:9.12. klo 19:00-20:00 Vuorentaustan koululla Kenelle:Tilaisuus on tarkoitettu kaikille kansainvälisestä näyttelytoiminnasta kiinnostuneille. Perustietoa ja vinkkejä näyttelytoimintaan. NÄYTTELYTOIMINTA: Näyttelytyöryhmä: Riitta Sauramo ja Theresa Öhman-Kesseli Vuonna 2009 järjestettiin kaksi jäsenten valokuvanäyttelyä kirjasto Leijassa. Ensinmäinen ns. kameraseuran esittäytymisnäyttely oli Näyttelyn aihe oli vapaa ja valokuvia oli esillä 44 kuvaajalta. Toinen näyttely oli Näyttelyn aiheena oli Työ ja valokuvia oli 20 kuvaajalta. Leijan näyttelyissä kävi vieraskirjan mukaan tammikuussa 285 ja marraskuussa 98 henkilöä. Kävijämäärä on oletettavasti ollut paljon suurempi, koska läheskään kaikki eivät kirjoita nimeään vieraskirjaan. Mielikuvan jäsenten voimin toteutettiin myös kaksi näyttelyä Elon kauppakeskuksessa. Ensimmäinen näyttely oli esillä Elon avauspäivästä alkaen ja toinen näyttely Ensimmäisessä näyttelyssä oli kuvia Elon rakennusprojektin vaiheista ja toisessa Elon avajaiskuvia. Elon projektiin osallistui 9 kuvaajaa. Veijo Riolla oli maisemakuvia ja Madeiran kukat teemalla näyttelyt Keihäsniemen palvelutalossa kevättalvesta 2009 ja kesä-heinäkuussa 2009 Iltaruskossa maisemakuvanäyttely. Sari Leimu ja Kari Nyman olivat mukana Ursan Näsinneulan näyttelyssä alkukesästä 2009 ja kauppahallissa.

5 RETKITOIMINTA: Tammikuu Vuosi alkoi vilkkaasti kahdella retkellä Valokuvaamo Peltomaalle. Pääsimme tutustumaan digikuvien tulostamisen saloihin. Saimme tärkeää tietoa kuvatiedostojen muodosta ja koosta ryhmässä oli 18, ja toisessa, oli 19 osallistujaa Maaliskuu 2.3. Pääsimme tutustumaan Tampereen Ursaan. Kaupin tähtitornilla järjestettiin tutustumisilta taivaankohteiden havainnoimiseen ja valokuvaamiseen, sekä tutustuttiin tähtikaukoputkeen. Katseltiin aiheeseen liittyviä kuva-esityksiä ja ylätasanteelta oli mahdollisuus myös kuvata Tampereen keskustaa iltavalaistuksessa (13 osanottajaa) 8.3. Teimme retken Vuoden lehtikuvat-näyttelyyn TR1:seen Tampereelle. Retkelle osallistui 10 Mielikuvalaista. Ensin katsoimme näyttelyn ja sen jälkeen kiertelimme kuvaamassa Tampereen keskustaa, lähinnä kosken rantaa ja Mustalahden satamaa. Oli kylmä keli! (7 osanottajaa) Huhtikuu toteutettiin kevätretki Taivaan taidetta näyttelyyn Särkänniemeen. Näyttelyssä oli esillä yli 70 isoa kuvaa 40x60-80x100cm kokoisena erilaisista taivaanilmiöistä Pirkanmaalla revontulista aina galakseihin asti.. Kuvaajina on ollut 17 pirkanmaalaista tähtiharrastaja /amatöörikuvaajaa. (18 osanottajaa) Näyttely oli pystytetty Tampereen Ursan ja paikallisten valokuvausharrastajien voimin tähtitieteen juhlavuoden kunniaksi. Mukana näyttelyssä on myös TTY:n avaruustekniikan harrastuskerho Castor. Näyttelyn jälkeen oli mahdollisuus päästä Näsinneulan ulkotasanteelle kuvaamaan. Ilma ei ollut paras mahdollinen maisemakuvaukseen, tuulikin riepotti kuvaajia. Myös akvaarion kaloja kuvasimme. Vesi, valaistus ja liikkuvat kalat olivatkin yllättävän haasteellinen kohde. Toukokuu Kamera-lehden retki Liivinmaalle (2 mielikuvalaista osanottajaa) Helatorstaina suunnistimme Seitsemisen kansallispuistoon. Meitä oli pieni, mutta sitäkin innokkaampi porukka matkassa. Kuljimme Soljosten lampien ympäri kulkevan luontopolun läpi. Kennolle tarttui kauniita suomaisemia ja metsän satumaisia tunnelmia. Makkarat paistuivat nuotiolla, ja kahvikin maistui. (10 osanottajaa + yksi mäyräkoira) MIELIKUVALAISTA oli helatorstaiviikonloppuna kuvausretkellä Virossa ja Latviassa.

6 Heinäkuu 4.7. saimme vieraaksemme Tony Potterin ja Christine Hodgsonin englantilaisesta ystävyysseurasta (West Cumbria Photo Group). Leena-Maija Lindqvist ja Theresa Öhman-Kesseli olivat vastassa rautatieasemalla ja kiertelimme heidän kanssaan Tampereen keskustaa ihaillen ja mustamakkaraakin tarjosimme... Lounastimme Plevnassa, minkä jälkeen Valkilan Ilkka liittyi seuraamme ja suunnistimme Pyynikin näkötornille kuvaamaan ja kahvittelemaan. Päivä päättyi saunoen ja uiden Ylöjärvellä Veittijärvellä. Päivän aikana sovittiin, että molemmat seurat lähettävät jäsenten kuvia toiselle seuralle arvioitavaksi ja näyttelyyn. Syyskuu Laajasalon valokuvaajat ry:n vierailu. Aamiainen Amurin Helmessä, jossa myös valokuvanäyttely. Tutustuminen Amurin työläiskortteli-museoon. Tutustuminen museokeskus Vapriikkiin, ja kuvausta kaupungilla. Laajasalon Valokuvaajat, puheenjohtaja Pirkko Heiniö, Matti Kinnunen, Paula Lehtimäki ja Antti Pulliainen, reissusivat Tampereelle ylöjärveläisen Kameraseura Mielikuva ry:n vieraaksi. Mielikuvasta Tampere-retkelle osallistuivat Veijo Rio, Jari Läylönen, Theresa Öhman-Kesseli, Riitta Sauramo, Joni Salmi, Tuire Jalaskoski, Kaisa Erkkilä ja Leena-Maija Lindqvist. Vieraiden kuvailu päivän tapahtumista: Isäntäseuramme kestitsi meitä kahvein ja suussasulavin leivonnaisin ihanan kodikkaassa Amurin Helmi -kahvilassa, jota emme olleet löytää Satakunnankatu 49:n syksyisten puitten takaa. Kahvilassa katsoimme Vapriikin kuva-arkiston kokoelmista koottua näyttelyä Liplatusta ja loiskintaa - Kuvia veden ääreltä Tampereelta, ja juttelimme mistäpä muusta kuin valokuvauksesta. Isäntäseuramme puheenjohtaja Leena-Maija Lindqvist on Suomen kameraseurojen liiton kansainvälisten asioiden vastaava ja FIAP-yhteyshenkilö. Hän lupasi tulla lähiaikoina kertomaan meille kansainvälisestä valokuvanäyttelytoiminnasta. Mielikuvasta olivat mukana myös Veijo Rio, Jari Läylönen, Theresa Öhman-Kesseli, Riitta Sauramo, Joni Salmi, Tuire Jalaskoski ja Kaisa Erkkilä Kameralehden Islannin retkelle osallistui 4 henkilöä Nopealla varoitusajalla toteutimme maisemakuvausretken Hämeenkyrön maisemiin. Pääsimme käytännössä toteuttamaan Veijo Rion antamia kuvausvinkkejä. Vaikka saimme tiedon jäsenille viimetipassa, oli Leijan parkkipaikalla odottamassa monta innokasta kuvaajaa. Autoletkamme varmasti huomattiin Sarkkilan lintutornin ja Maisemakahvilan reiteillä. Ruska oli kauneimmillaan, mutta valitettavasti säätietojen lupaamaa aurinkoa ei juuri näkynyt. (15 osanottajaa) Retkityöryhmään kuuluivat Tuire Jalaskoski, Veijo Rio, Jari Vuolle, Theresa Öhman- Kesseli ja Sari Leimu. KANSAINVÄLINEN TOIMINTA: Kansainvälinen työryhmä: Leena-Maija Lindqvist, Elisa Putti, Kata Sivunen Mielikuva ry oli järjestämässä Suomen Kameraseurojen liiton ja neljän muun seuran

7 kanssa ensimmäistä Finland International Digital Circuitia. Näyttelyn avajaiset olivat Leijassa lauantaina ja Sampolassa Tampereella Non-stop-esitys oli Leijassa Mielikuva ry:n puheenjohtaja Leena-Maija Lindqvist on liiton hallituksen jäsen ja sen kansainvälisien yhteyksien vastuuhenkilö, ns. FIAP-yhteyshenkilö. Mielikuva ry kokosi 20 digikuvan kokoelman neljänteen FIAP Clubs World Cupiin. Kokoelman kuvien valinta suoritettiin syyskuun 2009 kuukausikokouksessa äänestäen. Kokoelma keräsi 177 pistettä ja sijoittui 104 seuran joukossa 53. tilalle. Hyväksynnän näyttelyyn saivat Ilkka Valkila, Ari Kovalainen, Jari Vuolle, Riitta Sauramo, Rita Marttunen ja Leena-Maija Lindqvist. Kansainvälisiin näyttelyihin osallistuminen oli vilkasta ja seura on noussut vuoden 2009 aikana Suomen johtavaksi seuraksi kansainvälisessä toiminnassa. Näyttelyhyväksynnöistä erillinen liite. Kameraseura solmi ystävyysseurasuhteen englantilaiseen West Cumbria Photo Groupiin, josta Tony Potter ja Christine Hodgson vierailivat heinäkuussa myös Tampereella ja Ylöjärvellä kameraseuran vieraana. Syyskuussa seurat vaihtoivat 45 kuvan näyttelyjä, joista Mielikuva arvosteli englantilaisten kuvat ja West Cumbria Photo Group ylöjärveläisten kuvat. Englannissa annettiin kultamitali Kaisa Erkkilälle kuvalla A pearl of the autumn morning, hopeamitali Alex Marttuselle kuvalla Fighting, pronssimitali Tuomas Oikkoselle kuvalla No more bananas sekä kunniamaininnat Harri Laitiselle kuvalla Strawberry fields forever, Kata Sivuselle kuvalla Preying sekä Eeva-Reetta Erkkilälle kuvalla Heart-lady bird. (Englantiin lähetetyn kuva-arvostelu liitteenä; näyttelytyöryhmä ryhtyi valmistelemaan kaikista näistä kuvista näyttelyä Leijaan seuraavan vuoden tammikuulle.) - Kameraseura oli yhteistoiminnassa myös Berks Photographic Societyn, The Chalfonts & Gerrards Cross Camera Clubin ja Fotoclub 59 Delft kanssa; Leena-Maija Lindqvist tuomaroi englantilaisen Michael Dayn pyynnöstä näiden kolmen seuran kokoelmakilpailun, yhteensä 45 kuvaa. Tuomarointipalkkio maksettiin Kameraseura Mielikuvalle. Tämänkin kisan johdosta solmittiin pysyvämpi yhteistyö eli sovittiin, että seuraavana vuonna Kameraseura Mielikuva on neljäs osanottaja tässä pienimuotoisessa kansainvälisessä seuracupissa. Leena-Maija Lindqvist sai AFIAP arvonimen 2009 (ennestään seurassa on AFIAP arvonimi Elisa Putilla) YRITYSTYÖRYHMÄ: Yritystyöryhmän muodostivat Seppo Lahtinen, Marjatta Turkia ja Kirsi-Marja Nieminen. Ryhmä täydentyi, kun se ryhtyi hoitamaan kauppakeskus Elon kuvausprojektia: käytännön kuvaustoimista vastasi Veijo Rio, näyttelyiden pystytyksestä näyttelytyöryhmä. Kuvauksissa olivat mukana Veijo Rio, Ari Kovalainen, Jari Vuolle, Theresa Öhman-Kesseli, Riitta Sauramo, Kirsi-Marja Nieminen, Seppo Lahtinen ja Anu Lehtisalo. Kohdetta kuvattiin ensin rakennusaikana, ja näistä kuvista oli näyttely avajaisten yhteydessä ja sen jälkeen. Avajaistilaisuudessa kuvaajina olivat kameraseuralaiset ja näistä kuvista oli vielä uusi näyttely. Kaikki kuvat myytiin kauppakeskus Elolle.

8 MUUTA TOIMINTAA: Mielipidetiedustelu jäsenten toiveista tulevaa toimintaa ajatellen järjestettiin syyskuussa NUORISOTOIMINTA: Kevättalvesta 2009 järjestettiin valokuvakilpailu nuorille yhteistyössä Ylöjärven Uutisten ja Ylöjärven kulttuuritoimiston kanssa. Palkituista erillinen liite TIEDOTUSTOIMINTA: Kameraseuralla on ollut omat nettisivut osoitteeseen ja sivustoa on päivitetty ahkerasti. Nettivastaavina ovat toimineet Harri Laitinen ja Anu Lehtisalo. Sivuja on päivitetty enemmän tai vähemmän aina kun uutta tiedotettavaa on ollut. Lisäksi netissä on järjestetty seuran valokuvakilpailuja sekä näihin liittyneitä nettiäänestyksiä. Sivut ovat fyysisesti olleet Nettihotelli Oy:n servereillä ja palvelupakettiin liittyvä liikennöintitaso ja levytila ovat riittäneet hyvin toistaiseksi. Loppuvuodesta 2009 selviteltiin Optinet Oy:n tarjoaman yhdistysavain palvelupaketin soveltuvuutta kerhomme kotisivujen pohjaksi. Kyseinen ratkaisu tarjoaisi tiettyjä parannuksia nykyiseen malliin, sivujen päivitysten hajauttaminen etunenässä. Kuitenkin todettiin että uusi malli tulee melkolailla kallimmaksi kuin nykyinen, joten toistaiseksi pitäydymme vanhassa järjestelmässä. Asiaan voidaan palata myöhemmin, mikäli tilanne muuttuu tai uusia tarpeita esiintyy. Jäsenkirjeitä on lähetetty vähintään kerran kuukaudessa. Ylöjärven Uutisten seurapalstailmoittelua, minkä lisäksi Ylöjärven Uutiset on tehnyt useampiakin juttuja liittyen kameraseuratoimintaan. JÄSENMÄÄRÄ: jäsenmäärä oli 80, joista yksi yhteisöjäsen. TOIMINTA LIITOSSA: Kameraseura hyväksyttiin Suomen Kameraseurojen liiton jäseneksi. Mielikuva ry:n puheenjohtaja Leena-Maija Lindqvist on liiton hallituksen jäsen ja

9 sen kansainvälisien yhteyksien vastuuhenkilö, ns. FIAP-yhteyshenkilö. Liiton syyskokouksessa ja kevätkokouksessa kameraseuraa edusti Leena-Maija Lindqvist. Seuralla oli kevätkokouksessa 3 ääntä ja syyskokouksessa 4 ääntä.