Kunnostettujen vesiensuojelutoimien nykytila, kunnostustarve ja vaikuttavuus (VONKU) -hanke LOPPURAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kunnostettujen vesiensuojelutoimien nykytila, kunnostustarve ja vaikuttavuus (VONKU) -hanke LOPPURAPORTTI"

Transkriptio

1 Kunnostettujen vesiensuojelutoimien nykytila, kunnostustarve ja vaikuttavuus (VONKU) -hanke LOPPURAPORTTI Henri Vaarala Anne-Mari Ventelä

2 1. JOHDANTO Vesiensuojelutoimenpiteiden kunnostustoimia on tehty Suomessa vielä vähän, eikä tutkittua tietoa niiden kunnostustarpeesta ole saatavilla. Pyhäjärvi-instituutin VINKU -hankkeessa (28-211) toteutettiin erilaisten vesiensuojelutoimenpiteiden (altaat, kosteikot, suodattimet) kunnostuksia ja seurattiin kunnostuksen vaikutuksia (kuva 1.). Tässä hankkeessa selvitettiin näiden kunnostusten vaikuttavuus, nykytila ja mahdollinen uusi kunnostustarve. Hankkeessa tehtävillä selvityksillä saadaan vesistökunnostuksissa hyödynnettävää tietoa vesiensuojelutoimenpiteiden kunnostuksen vaikuttavuudesta, huoltotarpeesta ja tehokkuudesta Kuva 1. Säkylän Pyhäjärven valuma-aluekartta ja vesiensuojelutoimenpiteet. Karttaan merkitty hankkeessa tutkitut vesiensuojelutoimenpiteet sekä rakennetut virtaamamittausasemat.

3 2. TULOKSET Hankkeessa selvitettiin aikaisemmin VINKU -hankkeessa kunnostettujen Ekmanin-, Imponojan- ja Kärrilänojan laskeutusallas-kosteikkojen ja Imponojan suodattimen nykytila ja niiden vaikuttavuus valumavesien puhdistajina. Kaikki kohteet sijaitsevat Yläneenjoen valuma-alueella, Varsinais- Suomessa. Kärrilänoja laskeutusallas - kosteikko Kärrilänojan laskeutusallas-kosteikko (,7 ha) yhdistelmä (,8 % valuma-alueesta) on rakennettu vuonna Laskeutusallas ja kosteikko kunnostettiin vuonna 21. Kunnostuksen yhteydessä laskeutusaltaan yläosasta poistettiin sinne kertynyt massa ja kosteikolla veden kulkua tehostettiin lisäämällä kosteikkoon vesiväyliä ja tukkimalla vanhaa ojauomaa. Kuva 2. Kärrilänojan laskeutusaltaan yläosa v. 21 kunnostuksen jälkeen(vas.) ja kuva oikealla v.215. Hankkeessa tehdyssä selvityksessä huomattiin laskeutusaltaan yläosaan kertyneen suuri määrä ainesta (kuva 1 ja 2.). Varovaisen arvion mukaan kertynyttä massaa on 3-4 kuutiota. Massan määrää ei pystytty selvittämän tarkemmin, eikä kunnostukseen ja massojen ruoppaukseen saatu maanomistajan lupaa. Kohde sijaitsee metsäisellä alueella, jonne pääsy vahingoittamatta metsää on vain talvi-/roudanaikaan. Kosteikon kasvillisuus on runsasta ja vedenohjaus toimenpiteet ovat silmämääräisesti arvioituna onnistuneet hyvin, vesi kulkee kunnostetuissa kohdissa suunnitellusti.

4 Kuva 3. Ilmakuva Kärrilänojan laskutusaltaan yläosasta. Kertynyt massa merkitty punaisella. Kuva Ilkka Valli. Kärrilänojan laskeutusallas-kosteikkoyhdistelmä on kerännyt valumavesien mukana kulkeutunutta kiintoainesta. Hankkeessa tehdyn sedimenttitutkimuksen mukaan kertynyt aines on pääosin hietaa (,2-,6 mm) ja silttiä (,2-,2 mm). Kärrilänojan sedimentin kokonaisfosforipitoisuus oli,39-,56 g/kg, josta helppoliukoisen fosforin osuus oli,7-1,8%. Kärrilänojan laskeutusallaskosteikkoyhdistelmän sedimentin fosforin kokonaismäärä on arviolta 525 kg ja kosteikon 111 kg, josta helppoliukoista oli vastaavasti 3,8 kg ja 2, kg. Hankkeen aikana otettiin vesinäytteitä noin kahden viikon välein laskeutusallas-kosteikon ylä- ja alapuolelta, selvittääkseen vesiensuojelutoimenpiteen ravinteiden puhdistustehokkuus. Näytteiden perusteella Kärrilänojan laskeutusallas-kosteikko ei pidättänyt fosforia huhti-kesäkuun 215 aikana. Kokonaisfosforipitoisuus kohteen alapuolella oli keskimäärin 4 mikrogramma korkeampi kuin kohteen alapuolella hankkeen aikana otetuissa vesinäytteissä. Kevään ja kesän 215 tuloksia verrattiin VINKU hankkeen tuloksiin, jossa ensimmäiset tulokset ovat vuodesta 28 (kuva 4.).

5 Kok P µg/l KÄRRILÄN ALLAS JA KOSTEIKKO Yläpuoli Alapuoli Kuva 4. Kärrilänojan vesiensuojelukohteen kokonaisfosforitulokset Imponojan laskeustusallas - kosteikko Imponojan kosteikko on rakennettu 1995 ja se kunnostettiin vuonna 25 (kuva 5.). Laskeutusallas on rakennettu vuonna 2 ja se kunnostettiin keväällä 29 VINKU -hankkeessa. Kunnostuksen yhteydessä altaan vedenpintaa nostettiin 5 cm ja poistettiin altaasta sinne kertynyttä massaa. Laskeutusallas jaettiin kunnostuksen yhteydessä kahteen erilliseen osaan. Laskeustusallas-kosteikko yhdistelmän toimivuutta on seurattu vesinäytteillä ja automaattisilla mittareilla vuodesta 29 saakka. Laskeutusaltaan ja kosteikon pinta-ala on yhteensä,37 ha ja se on,2% valuma-alueesta.

6 Kuva 5. Ilmakuva Imponojan kosteikosta. Kosteikkokasvillisuus peittää koko kosteikon alueen. Kuva Ilkka Valli. Tässä hankkeessa selvitettiin laskeutusaltaan tila ja toimenpidekokonaisuuden vaikuttavuus. Kohteesta otettiin vesinäytteitä ja lasketusallas-kosteikkoyhdistelmän ylä- ja alapuolella pidettiin automaattisia vedenlaatumittareita hankkeen ajan. Laskeutusaltaan yläosan altaaseen oli kertynyt massaa yli 3 kuutiota (kuva 6 ja 7.) ja se poistettiin kesäkuussa 215. Sedimentinmassan ravinteet kierrätettiin läjittämällä massat läheisien asuinrakennuksen piha-alueen nurmimaalle. Kunnostuksen jälkeen ruopattu alue luodattiin Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Sontek M9 -laitteella (kuva 8.). Luotauksen avulla voidaan selvittää tulevina vuosina kertyvän massan määrää ja mihin kohtiin allasta massat alkavat kertymään.

7 Kuva 6. Imponojan laskutusaltaan yläosa. Kertynyt massa merkitty punaisella. Massat, 3-4 m 3 poistettiin hankkeessa.(kuva Ilkka Valli) Kuva 7. Imponojan laskutusaltaan yläosa. Oikealla v. 29 kunnostuksen jälkeen. Vasemmalla keväällä 215, ennen kunnostusta.

8 Kuva 8. Imponojan lasketusaltaan yläosan syvyyskartta kunnostusruoppauksen jälkeen 215 (kuva Ilkka Myllyoja, V-S ELY-keskus). Myös Imponojan kohteesta tehtiin sedimenttitutkimukset ennen kunnostusta. Laskutusaltaan osanäytteiden paksuus oli 3-1cm:n välillä ja kosteikossa 1-3 cm. Kertyneet massat olivat pääasiassa hietaa ja silttiä. Imponojan laskeutusallas-kosteikon sedimentin kokonaisfosforipitoisuus oli,34-,41 g/kg, josta helppoliukoisen fosforin osuus oli 3,9-6,2%. Laskeutusaltaan sedimentin kokonaisfosforimäärä arvioitiin olevan 176 kg ja kosteikon 72 kg, josta helppoliukoista oli vastaavasti 1,9 ja 2,8 kg. Hankkeen aikana haettiin vesinäytteet kahden viikon välein kohteen ala- ja yläpuolelta. Vesinäytteiden mukaan Imponojan laskeutusallas-kosteikkoyhdistelmä ei pidätä fosforia.. Kokonaisfosforipitoisuus oli hankkeen aikana keskimäärin 8 mikrogramma korkeampi alapuolella kuin

9 Kok P µg/l Kok P µg/l yläpuolen vesinäytteessä (kuva 9.). Pitemmän aikasarjan vesinäytteiden mukaan vuoden 29 kunnostuksen jälkeen Imponojan kohde on kuitenkin poistanut kokonaisfosforia 16 % (kuva 1.) 1 IMPONOJA (allas ja kosteikko) Yläpuoli Alapuoli Kuva 9. Imponojan vesinäytteiden kokonaisfosforipitoisuudet huhti-kesäkuussa 215. HUOM. KEVÄT 29 VAIN ALLAS!! ALTAAN KUNNOSTUS HUHTIKUUSSA 29 Yläpuoli Alapuoli Kuva 1. Imponojan allas-kosteikon kokonaisfosforin vesinäytetulokset v

10 Sameus NTU Sameus NTU Hankkeen aikana Imponojan laskeutusallas-kosteikolla pidettiin automaattisia vedenlaatumittareita huhtikuusta kesäkuuhun. Mittarit olivat laskeutusaltaan yläpuolella ja kosteikon alapuolella. Mittarit mittasivat veden lämpötilaa, sähkönjohtavuutta ja sameutta. Tulosten mukaan vesiensuojelukokonaisuus poistaa korkeiden virtaamien aikaisia sameuspiikkejä (kuva 11 ja 12). Keskiarvo laskettuna sameus väheni tarkastelujaksolla 1,1 NTU:ta eli käytännössä Imponojan laskeutusallas-kosteikko ei vähennä Imponojan veden sameutta Yläpuoli Virtaama Q Kuva 11. Imponojan laskeutusallas-kosteikko yhdistelmän automaattisten vedenlaatumittareiden tuloksia huhti-kesäkuu 215. Altaan kunnostusruoppaus toteutettiin Virtaama kuvaa Yläneenjoen kokonaisvirtaamaa YP-AP Kuva 12. Imponojan automaattisten vedenlaatumittareiden tuloksia. Kun arvo negatiivinen => AP korkeammat pitoisuudet eli kohde ei vähennä sameutta. Kun arvo positiivinen => YP korkeammat pitoisuudet eli kohde vähentää sameutta.

11 Imponojan suodatin Imponojan suodatin on rakennettu 2 -luvuna alussa. Suodatin kunnostettiin vuonna 21 VINKU - hankkeessa. Suodattimessa on 3 erillistä suodatinkenttää ja suodatinmateriaaleina on Sachtofer PR ja Filtra P -rakeet. Rakennusvaiheessa tavoitteena oli valita sellaisia suodatinmateriaaleja, jotka pidättävät ensisijaisesti fosforia. Suodattimeen on rakennettu vuonna 21 kaksi erilaista vesienjohtamisrakennetta, joiden soveltuvuutta vertailtiin. Tavoitteena oli saada vesi jakautumaan mahdollisimman tasaisesti koko suodatinkenttään. VONKU-hankkeen aikana keväällä ja kesällä 215 huomattiin viitteitä suodattimen tukkeutumisesta, vettä poistui ylivuotoputkesta pienemmilläkin virtaamilla. Yksi suodatinkenttä oli rikkoutunut ja osa vedestä pääsee kentän läpi suodattumatta (kuva 13). Tämä voi osin johtua suodattimen tukkeutumisesta, jolloin vesi hakee helpomman tien ulos suodattimesta. Kuva 13. Imponojan suodatin. Vasemmalla vuotava suodatinkenttä ja oikealla edelleen kohtuullisesti vettä läpäisevän suodatinkentän poistoputki. Imponojan suodattimen toimivuutta on seurattu vuodesta 21 saakka. Vesinäytteitä on vuosien avovesikaudelta, talvisin ja tulvien aikaan suodattimista ei ole saatu näytettä. Näytteitä on otettu Pyhäjärvi-instituutin eri hankkeissa ja eri määriä kunakin vuonna, rahoituksen mukaan. Näytteet on otettu suodattimen jakokaivosta ja kolmen eri suodattimen poistoputkesta. Suodattimet sitoivat fosforia hyvin kesän 21. Fosforia sitoutui yli 5 % suodatinkenttiin. Tämän jälkeen fosforin sitomiskyky on heikentynyt ja VONKU -hankkeessa otettujen näytteiden perusteella suodatinkentät vapauttavat hieman kokonaisfosforia ja liukoista fosforia (kuva 14 ja 15.), filtra P selkeämmin enemmän kuin sachtofer PR. Suodatinmateriaaleista Filtra P poistaa hieman (2-3%) kokonaistyppeä, mutta Sachtofer PR ei käytännössä lainkaan.

12 PO4- P µg/l Kok P µg/l Kaivo FiltraliteP Sachtofer, putki Sachtofer, kaivo Kuva 14. Imponojan suodattimen kokonaisfosfori v Kaivo FiltraliteP Sachtofer, putki Sachtofer, kaivo Kuva 15. Imponojan suodattimen liukoinen fosfori v

13 Ekmanin kosteikko Ekmanin laskeutusallas - kosteikko on perustettu Altaan ja kosteikon pinta-ala on yhteensä,45 ha ja se on,2 % valuma-alueesta. Laskeutusallas on tyhjennetty 29 maanomistajan toimesta ja kosteikko kunnostettiin vuonna 21 VINKU -hankkeessa. Kunnostuksessa rakennettiin uusi pato, jolla saatiin nostettua kosteikon vedenpinta suunnitellulle tasolle. Kosteikosta poistettiin kertynyttä massaa ja altaan profiilia muotoiltiin kosteikolle tyypilliseksi. Kuva 16. Ekmanin yläosan näytteenottopiste laskeutusaltaan yläpuolella. Tämän hankkeen aikana otettiin Ekmanin laskeutusallas-kosteikko yhdistelmältä vesinäytteitä (kuva 16.) ja verrattiin niitä myös vuoden 21 ja 211 vesinäytedataan (kuva 17 ja 18.). Ekmanin kohde pidätti selkeästi liukoista fosforia kevään ja alkukesän 215 aikana. Prosentuaalisesti AP liukoinen fosfori oli 55 % ja kokonaisfosfori 22% alhaisempi kuin yläpuolella koko tarkastelujakson aikana.

14 PO4-P ug/l Kok P ug/l YP AP Kuva 17. Ekmanin allas-kosteikko yhdistelmän yläpuoli (YP) ja alapuoli (AP) kokonaisfosfori v. 21, 211 ja YP AP Kuva 18. Ekmanin allas-kosteikko yhdistelmän yläpuoli (YP) ja alapuoli (AP) liukoinen fosfori v. 21, 211 ja 215

15 Ojavesinäytteet Hankkeen aikana otettiin ojavesinäytteitä Yläneenjoen kuormittavimmista sivu-uomista. Näytteitä haettiin n. kahden viikon välein. Korkeimmat ravinnepitoisuudet olivat haanojassa, jossa kokonaisfosforipitoisuudet olivat kesäkuun 16. päivä 32 mikrogrammaa litrassa. Kuvassa 13 on esitetty ojien laskennallinen kokonaisfosforin vuosikuormitus hankkeen aikana otettujen näytteiden perusteella. Huomioitavaa on, että pienivirtaamisen Haanojan (valuma-alue 2 km 2 ) laskennallinen vuosikuorma on korkeampi kuin Oripään myllyoja, jonka valuma-alueen koko on 2 km 2 (taulukko 1 ja kuva 2). Haanojan korkein kokonaisfosforipitoisuus oli 32 mikrogrammaan litrassa. Ojien virtaamat laskettiin VEMALA -mallin valuntatietojen avulla. Kuva 19. Kreivilänojan ojavesinäytteen näytteenottopiste.

16 kg/a Taulukko 1. VONKU -hankkeen ojavesinäytteiden kokonaisfosforitietoja (keskiarvot) ja laskennallisia fosforikuormitusarvoja. Kok P µg/l m³/s kg/d kg/d/km² kg/a/km² Saonjoki 53,3,4 1,9,1 25,8 Myllyoja (Yläne) 63,6,1,4,1 29,9 Lietsanoja 22,,1,3, 9,2 Kärrilänoja 57,6,1,5,1 24, Imponoja 47,1,,2,1 19,9 Kreivilänoja 16,,3 2,5,1 39,4 Vehmasoja 72,7,1,5,1 27,2 Myllyoja (Oripää) 15,3,3 2,5,1 36,2 Peräsuonoja 8,7,2 1,3,1 23,1 Haanoja 1211,7, 2,6 1,1 416,9 Liinoja 7,1,1,4,1 24,1 Vuotavanoja 122,1,1 1,5,1 42, Kuva 2. Ojavesinäytteiden laskennalliset fosforin vuosikuormat hankkeessa otettujen vesinäytteiden perusteella. Virtaamat laskettu VEMALA -mallin mukaan.

17 Virtaamamittaukset Hankkeessa rakennettiin 3 (Haanoja, Vuotavanoja ja Peräsuonoja) virtaamamittausasemaa, joiden yhteyteen asennettiin vedenpinnan korkeusasteikko (kuva 21.). Mittauksia tehtiin huhtikuun ja kesäkuun välillä 4-7 kertaa jokaisesta ojasta. Haanojan valuma-alueen pinta-ala on n. 2 km 2. Mitatut virtaamat vaihtelivat välillä 4-28 l/s. Vuotavanojan mittauspisteen valuma-alueen pinta-ala on n. 1 km 2 ja mitatut virtaamat olivat välillä l/s. Vuotavanojan virtaamat vaihtelevat valtavasti. Valuma-alue on suurelta osin ojitettua peltoa, jolloin veden ohjautuvat nopeasti ojaan ja aiheuttavat suuria virtaamavaihteluja. Peräsuonojan mittauspisteen valuma-alue on 19,4 km 2 ja mitatut virtaamat vaihtelivat välillä l/s. Peräsuonojan korkeimpien virtaamien mittaaminen Flowtrackerilla oli hankalaa korkean vedenkorkeuden vuoksi. Oja padottaa vettä alavirrassa ja korkeiden virtaamien mittaustulos ei välttämättä antanut oikeaa tulosta. Mitattu virtaama ei ollut oikeassa suhteessa verrattuna vedenpinnankorkeusasteikon lukuihin. Jatkossa korkeilla virtaamilla tulisi tehdä vertailumittausta esim. Sontek M9 tai vastaavalla virtaamamittarilla. Vedenpinnan korkeusasteikon ja Flowtracker-virtaamamittausten avulla pystytään muodostamaan kullekin ojalle purkautumiskäyrä. Purkautumiskäyrään tarvitaan kuitenkin virtaamamittauksia koko vuoden ajalta eri virtaamilla ja vedenkorkeuksilla, joten käyrät saadaan valmiiksi vasta hankkeen jälkeen. Virtaamamittaustuloksia voidaan käyttää apuna kuormituslaskennoissa ja eri mallinnustyökalujen apuna. Kuva 21. Flowtracker virtaamamittausten helpottamiseksi rakennettiin uomaan luonnonkivistä vuorattu mittauspiste ja asennettiin vedenpinnan korkeusasteikko purkautumiskäyrän laskemista varten. Mittaus toteutettiin joka kerta lautojen väliseltä alueelta.

18 Hankkeessa tehtiin vertailukoe Flowtracker ja Sontek M9 -virtaamamittareilla toukokuussa peräsuonojassa (kuva 22.). Kolmella Flowtracker -mittauksella saatiin tulokset 36, 35 ja 37 l/s ja Sontek M9 -mittarilla tulos 4 l/s. Mittauskerrat vastaavat Pyhäjärvi-instituutin (Flowtracker) ja Varsinais-Suomen ELY -keskuksen (Sontek M9) käytäntöjä. Korkeilla virtaamilla ei saatu tehtyä vertailumittauksia. Kuva 22. Sontek M 9 virtaammittari peräsuonojalla ja Flowtracker virtaamamittarin käsitietokone. TIEDOTUS Hankkeesta laadittiin hanke-esite, joka on esillä Pyhäjärvi-instituutin internetsivuilla. Hanketta esiteltiin Pyhäjärvimessuilla Eurassa Valtakunnallinen vesistökunnostusverkoston seminaarin maastoretki kohdistui Imponojan vesiensuojelukokonaisuudelle , jossa kohteeseen tutustui yli 4 vesistökunnostajaa ympäri Suomen. Hanketta esiteltiin seminaarin vesistökunnostusnäyttelyssä Raumalla Lisäksi hanketta esiteltiin seuraavissa tilaisuuksissa: Lancasterin yliopisto, yhteistyö- ja hankesuunnittelu, Lancaster Maaseutuverkoston ympäristötyöryhmän kokous, Helsinki

19 Satakuntaliitto, Pori Ranskalainen Leaderryhmän vierailu, Kauttua LOURA Vesiverkosto vierailu, Kauttua Instituutin hallitus, Kauttua Pyhäjärven suojeluohjelman valuma-aluetyöryhmän kokous, Säkylä YHTEENVETO Kunnostettujen vesiensuojelutoimien nykytila, kunnostustarve ja vaikuttavuus (VONKU) -hankkeessa selvitettiin jo kunnostettujen vesiensuojelutoimenpiteiden kunto ja vaikuttavuus. Kunnostuksien jälkeen Imponojan ja Kärrilänojan laskeutusaltaisiin oli kertynyt suuria määriä valumavesien mukana kulkeutunutta hiesua ja silttiä. Sedimenttitutkimusten mukaan näihin vesiensuojelukohteisiin oli kertynyt runsaasti fosforia. Kärrilänojan laskeutusallas-kosteikkoyhdistelmän sedimentin fosforin kokonaismäärä on arviolta 525 kg ja kosteikon 111 kg, josta helppoliukoista oli vastaavasti 3,8 kg ja 2, kg. Imponojan laskeutusaltaan sedimentin kokonaisfosforimäärä arvioitiin olevan 176 kg ja kosteikon 72 kg, josta helppoliukoista oli vastaavasti 1,9 ja 2,8 kg. Imponojan laskeutusallas kunnostusruopattiin tässä hankkeessa ja poistettiin samalla myös sinne kertynyttä fosforia. Kärrilänojan laskeutusaltaan ruoppaukseen ei saatu maanomistajan lupaa. Kohteesta tulisi poistaa sinne kertynyt massa mahdollisimman pian. Hankkeessa selvitettiin vesiensuojelukohteiden vaikuttavuutta perinteisten vesinäytteiden ja automaattisten vedenlaatumittareiden (YSI) avulla. Imponojan kohteella pidettiin YSI mittareita huhtikesäkuun ajan. Saadun datan perusteella laskeutusallas-kosteikko ei keskiarvona laskettuna vähennä veden sameutta, mutta pidättää korkeat sameuspiikit korkeiden virtaamien aikaan. Vesinäytteiden perusteella Imponojan kohde ei pidätä fosforia toivotulla tavalla. Kokonaisfosforipitoisuus oli hankkeen aikana keskimäärin 8 mikrogramma korkeampi alapuolella kuin yläpuolen vesinäytteessä. Imponojan suodatin on ilmeisesti tukkeutumassa, koska vettä tulee läpi ohijuoksuputkesta myös pienillä virtaamilla. Vesinäytteiden perusteella suodattimen toiminta on tällä hetkellä lähes pääasiassa negatiivista, eli suodatin päästää sinne kertynyttä fosforia alapuoliseen vesistöön. Suodatin tulisi tukkia (ohjata vedet suodattimen ohi) ja/tai kunnostaa viipymättä. Ekmanin laskeutusallas-kosteikko kohde pidättää kokonaisfosforia ja liukoista fosforia. Kohteesta on otettu vesinäytteitä 21, 211 ja 215, joiden mukaan kohteen alapuoliset kokonaisfosforipitoisuudet ovat 22% alhaisemmat kuin kohteen yläpuolella. Liukoisen fosforin vastaava luku on 55 %. Ekmanin kohde on täsmälleen samansuuruinen kuin Imponojan kohde, kun verrataan kohteen kokoa valuma-alueeseen nähden, eli,2 %. Hankkeessa tutkittiin Yläneenjoen sivu-uomien vedenlaatua huhti-kesäkuun 215 ajan. Suurimmat Yläneenjokea ja Pyhäjärveä kuormittavat ojat ovat Saonjoki, Kreivilänoja, Myllyoja (Oripää), Peräsuonoja, Haanoja ja Vuotavanoja. Jatkossa vesiensuojelutoimenpiteet tulisi ensisijaisesti keskittää Haanojan, Vuotavanojan, Myllyoja ja Kreivilänojan valuma-alueille. Erityisen tärkeää olisi puuttua

20 Haanojan kuormituksen vähentämiseen, jossa virtaamat ovat suhteellisen pienet ja pitoisuudet suuret. Pyhäjärvi -instituutin aikaisempien hankkeiden kokemusten mukaan Flowtracker -virtaamamittausta haittaavat mm. uoman vesikasvillisuus ja virtauksen pyörteet. Hankkeessa rakennettiin virtaamamittausasemat vuotavan-, haan- ja peräsuonojalle. Ojauoman reunat ja pohja vuorattiin tasakokoisilla luonnonkivillä, jolloin vesi kulkee tasaisesti koko uoman leveydeltä. Myöskään vesikasvillisuus ei haitannut virtaamamittauksia näillä rakennetuilla asemilla. Mittausasemille asennettiin lisäksi vedenkorkeusasteikko. Asteikon ja virtaamamittausten avulla tehdään näille ojille purkautumiskäyrät. Käyrät saadaan kuitenkin tehtyä vasta hankkeen jälkeen, kun saadaan riittävä määrä virtaamamittauksia eri virtaamatilanteissa. Mittauksia jatketaan instituutin muiden hankkeiden rahoituksella. Tiettävästi altaiden ja kosteikkojen toimivuutta on tutkittu Suomessa vielä vähän. Tietoa vesiensuojelualtaiden ja -kosteikkojen toimivuudesta tulisi kerätä koko Suomen alueelta ja koota ja tutkia tuloksia kootusti valtakunnallisen vesiensuojelutyön tueksi. Työn tueksi olisi tärkeä rakentaa valtakunnallisen laskeutusallas-/kosteikkotutkimus -hanke, jossa olisi mukana niin kosteikkotutkimusta tekevät tahot kuin kosteikkoja suunnittelevat ja toteuttavat tahot.

21

Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa

Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa (MITTARI) Workshop 14.5.2013 1 Hanke Toteutusaika: 5/2012-6/2014 Kokonaisbudjetti: 240 417 Rahoitus: Varsinais-Suomen liitto,

Lisätiedot

Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä

Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä Teija Kirkkala Henri Vaarala Elisa Mikkilä Vesistökunnostusverkosto Lappeenranta 7.-9.6.216 1 Pyhäjärven valuma-alue Järvi Pinta-ala 154 km 2 Keskisyvyys

Lisätiedot

Kunnostuskohteiden valinta. Esimerkkejä kunnostuskohteista. Kunnostusajankohdan valinta

Kunnostuskohteiden valinta. Esimerkkejä kunnostuskohteista. Kunnostusajankohdan valinta Kunnostuskohteiden valinta ESIMERKKEJÄ KUNNOSTETUISTA VESIENSUOJELUTOIMENPITEISTÄ JA TOIMIVUUDESTA Henri Vaarala Suunnittelija Marjo Tarvainen Asiantuntija, FT VINKU loppuseminaari, 9.9.211 Valittiin inventointien

Lisätiedot

Kosteikkojen merkitys vesiensuojelussa. Teija Kirkkala ja Henri Vaarala

Kosteikkojen merkitys vesiensuojelussa. Teija Kirkkala ja Henri Vaarala Kosteikkojen merkitys vesiensuojelussa Teija Kirkkala ja Henri Vaarala 17.4.2012 1 Pyhäjärvi-instituuttisäätiö SÄÄTIÖN PERUSTAJAT Euran kunta Köyliön kunta Säkylän kunta Ahlström Oy HK Ruokatalo Oy Lännen

Lisätiedot

1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely

1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely JOKIohjelman raportti Ojavesiseuranta vuonna 218 1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely Ojavesiseuranta aloitettiin JOKIohjelman toiminta-alueella 17.4.218 ja viimeinen näytteenottopäivä oli 5.11.218.

Lisätiedot

Voidaanko vesiensuojelutoimia sopeuttaa ilmastonmuutokseen?

Voidaanko vesiensuojelutoimia sopeuttaa ilmastonmuutokseen? Voidaanko vesiensuojelutoimia sopeuttaa ilmastonmuutokseen? Ilmastonmuutos ja vesiensuojelu -seminaari 9.2.2013 Teija Kirkkala 1 Kokeiluja/kehitystyötä useissa hankkeissa Pyhäjärven suojeluohjelma 1995-

Lisätiedot

Kosteikkojen jatkuvatoiminen vedenlaadun seuranta, tuloksia kosteikkojen toimivuudesta Marjo Tarvainen, asiantuntija, FT Pyhäjärvi-instituutti

Kosteikkojen jatkuvatoiminen vedenlaadun seuranta, tuloksia kosteikkojen toimivuudesta Marjo Tarvainen, asiantuntija, FT Pyhäjärvi-instituutti Kosteikkojen jatkuvatoiminen vedenlaadun seuranta, tuloksia kosteikkojen toimivuudesta Marjo Tarvainen, asiantuntija, FT Pyhäjärvi-instituutti VALUMA loppuseminaari 9.12.214 1 Kosteikkojen toimivuuden

Lisätiedot

Jatkuvatoimisten vedenlaatumittareiden käyttö Aineistojen käyttökelpoisuus, laadunvarmistuksen edistäminen ja tiedon avoimuus

Jatkuvatoimisten vedenlaatumittareiden käyttö Aineistojen käyttökelpoisuus, laadunvarmistuksen edistäminen ja tiedon avoimuus Jatkuvatoimisten vedenlaatumittareiden käyttö Aineistojen käyttökelpoisuus, laadunvarmistuksen edistäminen ja tiedon avoimuus Elisa Mikkilä, Teija Kirkkala (toim.) Jatkuvatoimisten vedenlaatumittareiden

Lisätiedot

VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY

VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO, LAURI ARVOLA, EEVA EINOLA Lammin biologinen asema, Helsingin yliopisto Ravinneresurssi päivä 11.4.2017 Mustiala HANKKEEN TAVOITE:

Lisätiedot

Valumavesien hallinta ja käsittely muuttuvassa ilmastossa -hanke

Valumavesien hallinta ja käsittely muuttuvassa ilmastossa -hanke Valumavesien hallinta ja käsittely muuttuvassa ilmastossa -hanke 1.1.2011-31.12.2012 Eurajoki-Lapijoki vesistöalueryhmä 13.4.2012 Henri Vaarala Pyhäjärvi-instituutti 1 Rahoitus Satakunnan ELY-keskus (83%)

Lisätiedot

Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa (MITTARI-hanke) Loppuraportti

Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa (MITTARI-hanke) Loppuraportti Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa (MITTARI-hanke) Loppuraportti Marjo Tarvainen Elisa Mikkilä Teija Kirkkala Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisestä

Lisätiedot

Tavoitteet. Toimikaudet. Pyhäjärvi-instituuttisäätiö. Säkylän Pyhäjärven suojeluohjelma

Tavoitteet. Toimikaudet. Pyhäjärvi-instituuttisäätiö. Säkylän Pyhäjärven suojeluohjelma 9.9.11 Pyhäjärvi-instituutti, käytännön vesiensuojelua Lounais-Suomessa Anne-Mari Ventelä Vesistötoimialan päällikkö, Pyhäjärvi-instituutti Akvaattisen ekologian dosentti TY 1 SÄÄTIÖN PERUSTAJAT Euran

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Maatalouden valumavesien suodattimet ravinteiden sitojamateriaalikokeiden tuloksia

Maatalouden valumavesien suodattimet ravinteiden sitojamateriaalikokeiden tuloksia Maatalouden valumavesien suodattimet ravinteiden sitojamateriaalikokeiden tuloksia Henri Vaarala Valumavesien hallinta ja käsittely muuttuvassa ilmastossa Loppuseminaari 9.12.2014 1 Suodattimet valumavesien

Lisätiedot

Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta

Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta Jari Koskiaho, SYKE Tuusulanjärven tila paremmaksi -seminaari Gustavelund 23.5.2013 Kosteikoissa tapahtuvat vedenpuhdistusprosessit Kiintoaineksen laskeutuminen

Lisätiedot

Käyttökokemuksia vedenlaatumittareista ja aineistojen käsittelystä

Käyttökokemuksia vedenlaatumittareista ja aineistojen käsittelystä Käyttökokemuksia vedenlaatumittareista ja aineistojen käsittelystä Marjo Tarvainen Asiantuntija, FT MITTARI hankkeen workshop 14.5.2013 Pyhäjärvi-instituutti 1 Mittarit Vedenlaatumittareita käytössä vuodesta

Lisätiedot

Vesiensuojelukohteiden inventointi ja kunnostuksen tekniset innovaatiot muuttuvassa ilmastossa (VINKU)

Vesiensuojelukohteiden inventointi ja kunnostuksen tekniset innovaatiot muuttuvassa ilmastossa (VINKU) Vesiensuojelukohteiden inventointi ja kunnostuksen tekniset innovaatiot muuttuvassa ilmastossa (VINKU) VÄLIRAPORTTI 1.1. 31.4.2009 1. Hankkeen tausta Säkylän Pyhäjärvi on Lounais-Suomen merkittävin järvi

Lisätiedot

Kriittiset vaiheet mittausten laadunvarmistuksessa

Kriittiset vaiheet mittausten laadunvarmistuksessa Kriittiset vaiheet mittausten laadunvarmistuksessa Teija Kirkkala Toiminnanjohtaja Automaattiset vedenlaatumittarit -workshop 15.-16.10.2013 1 Kriittiset vaiheet Mitattava kohde, mittausten tavoite Mittarien

Lisätiedot

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella Hannu Marttila Motivaatio Orgaaninen kiintoaines ja sedimentti Lisääntynyt kulkeutuminen johtuen maankäytöstä. Ongelmallinen etenkin turvemailla, missä

Lisätiedot

TK2: Matjärven alumiinikloridikäsittely

TK2: Matjärven alumiinikloridikäsittely Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö Anne Aaltonen TK2: Matjärven alumiinikloridikäsittely 213 tulokset Juha Paavola Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Alueen kuvaus... 1 2.1 Matjärven perustiedot... 1 2.2

Lisätiedot

Automaattimittarit valuma-alueella tehtävien kunnostustoimien vaikutusten seurannassa

Automaattimittarit valuma-alueella tehtävien kunnostustoimien vaikutusten seurannassa Automaattimittarit valuma-alueella tehtävien kunnostustoimien vaikutusten seurannassa Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry 14.6.2017 Esityksen sisältö Miksi automaattimittauksia kannattaa

Lisätiedot

LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6.

LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6. 1(2) 30.6.2015 LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6.2015 1 Yleistä Littoistenjärven pohjoispuolella

Lisätiedot

Vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten mittaaminen vesistössä. Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry

Vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten mittaaminen vesistössä. Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten mittaaminen vesistössä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Esityksen sisältö Lyhyesti automaattisesta veden laadun seurannasta Kasvipeite/muokkaus/

Lisätiedot

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Veera-hankkeen loppuseminaari 2.11.216 Janne Suomela Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Esityksen sisältö Yleistä alueen joista Jokien

Lisätiedot

Littoistenjärven ojavesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset toteutetusta tutkimuskerrasta

Littoistenjärven ojavesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset toteutetusta tutkimuskerrasta 1(4) 12.12.2017 Littoistenjärven ojavesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset 15.11.2017 toteutetusta tutkimuskerrasta 1 Yleistä toteuttaa vuosina 2017-2018 Littoistenjärven oja- ja hulevesien tarkkailututkimuksen

Lisätiedot

Veden laadun seuranta TASO-hankkeessa

Veden laadun seuranta TASO-hankkeessa Veden laadun seuranta TASO-hankkeessa TASO-hankkeen päätösseminaari 11.11.213 Pia Högmander, Keski-Suomen ELY-keskus Automaattiset veden laadun seuranta-asemat 6 maankäyttömuodoltaan erilaista kohdetta,

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

Vedenlaadun seuranta työkaluna ravinnevalumien ehkäisemisessä

Vedenlaadun seuranta työkaluna ravinnevalumien ehkäisemisessä Vedenlaadun seuranta työkaluna ravinnevalumien ehkäisemisessä Tiina Tulonen, Lauri Arvola, Sari Uusheimo Lammin biologinen asema, Helsingin yliopisto Ravinneresurssi hankkeessa pienen valuma-alueen vedenlaatua

Lisätiedot

Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 2011. Mittausraportti

Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 2011. Mittausraportti 1 L U O D E C O N S U L T I N G O Y 1 3 9 2 2-4 HÄMEENLINNAN KAUPUNK I Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 211 Mittausraportti Mikko Kiirikki Luode Consulting Oy

Lisätiedot

peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma

peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma Ravinnehuuhtoumien muodostuminen peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma alueelta Tuloksia vedenlaadun seurannasta RaHa hankkeessa Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry RaHahankkeen

Lisätiedot

Miten maatalouden vesiensuojelutoimien tehoa voidaan mitata? Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry

Miten maatalouden vesiensuojelutoimien tehoa voidaan mitata? Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Miten maatalouden vesiensuojelutoimien tehoa voidaan mitata? Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Esityksen sisältö Kuormituksen muodostuminen Automaattinen veden laadun seuranta ja

Lisätiedot

Littoistenjärven oja- ja hulevesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset toteutetulta havaintokierrokselta

Littoistenjärven oja- ja hulevesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset toteutetulta havaintokierrokselta 1(5) 3.1.2019 Littoistenjärven oja- ja hulevesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset 10.-11.12.2018 toteutetulta havaintokierrokselta 1 Yleistä toteuttaa vuosina 2017-2019 Littoistenjärven oja-

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 13.12.2016 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin Helsingin yliopiston Lammin

Lisätiedot

Jatkuvatoiminen ravinnekuormituksen seurantaverkosto Kirmanjärven valumaalueella

Jatkuvatoiminen ravinnekuormituksen seurantaverkosto Kirmanjärven valumaalueella Jatkuvatoiminen ravinnekuormituksen seurantaverkosto Kirmanjärven valumaalueella Mari Räty 1, Kirsi Järvenranta 1, Perttu Virkajärvi 1, Erkki Saarijärvi 2 ja Hanna Kröger 3 1) MTT Maaninka, Kotieläintuotannon

Lisätiedot

Jänijärven ja Heinijärven valuma-alueen kunnostustoimet ja toimien vaikutusten seuranta

Jänijärven ja Heinijärven valuma-alueen kunnostustoimet ja toimien vaikutusten seuranta Jänijärven ja Heinijärven valuma-alueen kunnostustoimet ja toimien vaikutusten seuranta Loimijokiryhmä 27.3.2019 Forssa Jouko Elomaa, Esko Lepänkoski Sijainti Tammelan järviylängöllä Lähtötilanne Jänijärvi

Lisätiedot

Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään?

Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään? Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään? - Tuloksia vedenlaadun seurannasta RaHahankkeessa Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Esityksen sisältö Vedenlaadun seuranta

Lisätiedot

Vesikirput ja hankajalkaiset pulassa Säkylän Pyhäjärvellä vaarantuuko vedenlaatu?

Vesikirput ja hankajalkaiset pulassa Säkylän Pyhäjärvellä vaarantuuko vedenlaatu? Tiedote 3.3.217, julkaisuvapaa 3.3.217 klo 14.3 Vesikirput ja hankajalkaiset pulassa Säkylän Pyhäjärvellä vaarantuuko vedenlaatu? Pyhäjärven vedenlaatu oli vuonna käyttäjien kannalta hyvä, mutta toisinkin

Lisätiedot

Ravinteiden reitti pellolta vesistöön - tuloksia peltovaltaisten valuma-alueiden automaattimittauksista

Ravinteiden reitti pellolta vesistöön - tuloksia peltovaltaisten valuma-alueiden automaattimittauksista Ravinteiden reitti pellolta vesistöön - tuloksia peltovaltaisten valuma-alueiden automaattimittauksista Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Esityksen sisältö Automaattinen veden laadun

Lisätiedot

Littoistenjärven oja- ja hulevesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset toteutetulta näytekierrokselta

Littoistenjärven oja- ja hulevesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset toteutetulta näytekierrokselta 1(4) 14.5.2019 Littoistenjärven oja- ja hulevesien näytteenotto ja virtaamamittaus -tulokset 25.-26.3.2019 toteutetulta näytekierrokselta 1 Yleistä teki marraskuun 2017 - maaliskuun 2019 välisenä aikana

Lisätiedot

SORPTIOMATERIAALIEN KÄYTTÖTESTAUKSET OJITETUILLA PINTAVALUTUSKENTILLÄ LOPPUSEMINAARI Heini Postila

SORPTIOMATERIAALIEN KÄYTTÖTESTAUKSET OJITETUILLA PINTAVALUTUSKENTILLÄ LOPPUSEMINAARI Heini Postila 1 SORPTIOMATERIAALIEN KÄYTTÖTESTAUKSET OJITETUILLA PINTAVALUTUSKENTILLÄ LOPPUSEMINAARI 20.5.2014 Heini Postila 2 SISÄLLYSLUETTELO Taustaa ja tavoite Tehtyjä tutkimuksia Äijönneva Saarineva Pohdinta Johtopäätöksiä

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia jatkuvatoimiseen mittaukseen liittyvistä epävarmuustekijöistä

Käytännön kokemuksia jatkuvatoimiseen mittaukseen liittyvistä epävarmuustekijöistä Käytännön kokemuksia jatkuvatoimiseen mittaukseen liittyvistä epävarmuustekijöistä Marjo Tarvainen Varsinais-Suomen ELY-keskus 21.11.2017 Finntesting seminaari, Viikki VARELYn jatkuvatoimisten vedenlaatuasemien

Lisätiedot

KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2016 FRESHABIT OSA 2/4/17

KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2016 FRESHABIT OSA 2/4/17 1 KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2016 FRESHABIT 2016-2021 Tmi Terrapolar Kauhajoki 2016 OSA 2/4/17 2 SISÄLLYS 1. TAUSTAA... 3 2. KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA...

Lisätiedot

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus.

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus. EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU Varsinais-Suomen ELY-keskus. 14.2.2019 Perustiedot Eurajoen yläosasta Eurajoen yläosaksi kutsutaan jokiosuutta Eurakoskelta Kauttualle, osuuden pituus 14 km. Pituuskaltevuus

Lisätiedot

Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella

Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella Historiaa Rantojen kunnostuksia Lapinlahden kirkonkylän läheisyydessä yhdessä Pohjois- Savon ympäristökeskuksen kanssa 1990- luvulla Erilaisia

Lisätiedot

Ravinnehuuhtoumien mittaaminen. Kirsti Lahti ja Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry

Ravinnehuuhtoumien mittaaminen. Kirsti Lahti ja Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Ravinnehuuhtoumien mittaaminen Kirsti Lahti ja Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry RaHa-hankkeen loppuseminaari 17.6.2014 18.6.2014 1 Mitä hankkeessa tavoiteltiin? Kehittää

Lisätiedot

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on vähentää Haukipuron valuma alueen metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta Kitkajärveen

Lisätiedot

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 14/211 Anne Åkerberg SISÄLLYSLUETTELO sivu 1 JOHDANTO 1 2 TARKKAILU

Lisätiedot

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Janne Ruokolainen Raportti nro 6/2015 Sisällys 1 Kohteen yleiskuvaus ja hankkeen tavoitteet... 2 2 Toimenpiteet... 2 2.1 Joutsiniementien

Lisätiedot

Eri maankäyttömuotojen vaikutuksesta liukoisen orgaanisen aineksen määrään ja laatuun tapaustutkimus

Eri maankäyttömuotojen vaikutuksesta liukoisen orgaanisen aineksen määrään ja laatuun tapaustutkimus TASO-hankkeen loppuseminaari 11.11.2013 Eri maankäyttömuotojen vaikutuksesta liukoisen orgaanisen aineksen määrään ja laatuun tapaustutkimus Jarkko Akkanen Biologian laitos Joensuun kampus OSAHANKE Turvetuotannon

Lisätiedot

Jatkuvatoiminen kuormitusseuranta Vesijärven valuma-alueella

Jatkuvatoiminen kuormitusseuranta Vesijärven valuma-alueella Jatkuvatoiminen kuormitusseuranta Vesijärven valuma-alueella 2016-2018 30.4.2019 Janika Nyberg ja Matti Kotakorpi 2 (14) Sisällys Johdanto... 3 Aineisto ja menetelmät... 3 Tulokset... 4 Sameuden ja fosforipitoisuuden

Lisätiedot

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (7) Hankkeen tavoitteena on vähentää Vatjusjärven valuma-alueitten metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta

Lisätiedot

VESISTÖJEN TILA JA KUNNOSTUS KOULUTUSILTA. Maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimet

VESISTÖJEN TILA JA KUNNOSTUS KOULUTUSILTA. Maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimet VESISTÖJEN TILA JA KUNNOSTUS KOULUTUSILTA Maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimet 26.1.2011 Henri Vaarala suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti 1 TAVOITTEENA ULKOISEN RAVINNEKUORMITUSKEN VÄHENTÄMINEN Ei

Lisätiedot

KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2017 FRESHABIT OSA 2/4/18

KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2017 FRESHABIT OSA 2/4/18 1 KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2017 FRESHABIT 2016-2021 Tmi Terrapolar Kauhajoki 2017 OSA 2/4/18 2 SISÄLLYS 1. TAUSTAA... 3 2. KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA...

Lisätiedot

Kunnostustyön haasteet Kiinassa ja Suomessa

Kunnostustyön haasteet Kiinassa ja Suomessa Kunnostustyön haasteet Kiinassa ja Suomessa Yan Li 1, Marjo Tarvainen 2, Guangwei Zhu 1, Anne-Mari Ventelä 2, Hengpeng Li 1, Teija Kirkkala 2, Huiyun Li 1, Ari Jolma 3, Boqiang Qin 1, Jouko Sarvala 4,

Lisätiedot

Ähtärinjärven tilasta ja esisuunnittelu kuormituksen vähentämiseksi. Ähtäri Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami Aho Oy

Ähtärinjärven tilasta ja esisuunnittelu kuormituksen vähentämiseksi. Ähtäri Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami Aho Oy Ähtärinjärven tilasta ja esisuunnittelu kuormituksen vähentämiseksi Ähtäri 15.3.2019 Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami Aho Oy Esisuunnitelman tavoite Suunnittelun ensisijaisena tavoitteena on tunnistaa

Lisätiedot

TASO-mittausasemien kalibrointi

TASO-mittausasemien kalibrointi 3.1.214 TASO-mittausasemien kalibrointi TASO-hankkeen mittausasemat mittasivat veden virtaamaa sekä laatumittauksina sameutta, kiintoainetta, COD:ta ja DOC:ta. Asemat asennettiin 211 loppuvuonna 212 alkuvuonna

Lisätiedot

HUMUSVESIEN PUHDISTUSTEKNOLOGIA

HUMUSVESIEN PUHDISTUSTEKNOLOGIA HUMUSVESIEN PUHDISTUSTEKNOLOGIA 2012-2014 1 HANKKEEN TOIMIJAT JA RAHOITTAJAT Hankkeen toteuttajat: VTT (hallinnoija) ja JAMK Hankkeen rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto, Vapo Oy, Turveruukki Oy,

Lisätiedot

Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015

Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015 1(4) 16.12.2015 Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015 1 YLEISTÄ Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry tutki Paimion Karhunojan vedenlaatua vuonna 2015 jatkuvatoimisella MS5 Hydrolab vedenlaatumittarilla

Lisätiedot

Jäälinjärvi-seminaari klo 9.00

Jäälinjärvi-seminaari klo 9.00 Jäälinjärvi-seminaari 13.11.212 klo 9. Avaus: Eero Laine Timo Yrjänä Jäälinjärven yleistilanne: Analyysit, Birger Ylisaukko-oja Pohjasedimentti, Kari Kainua Rauta-humus, Kaisa Heikkinen Allaskoe: Limalevä:

Lisätiedot

Metsätalouden vesistökuormituksen seurantaverkon tuloksia

Metsätalouden vesistökuormituksen seurantaverkon tuloksia Metsätalouden vesistökuormituksen seurantaverkon tuloksia Leena Finér, Luke Sirkka Tattari SYKE 5.10.2015 Luonnonvarakeskus 1 Aiheet: Metsätalouden vesistökuormituksen seurantaverkon tuottamia tuloksia

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostus keinot, tulokset ja rahoitus. Järven rehevyyteen vaikuttavat asiat. Luontainen tila. Rehev öityminen. Rehev öityminen menetelmät

Vesistöjen kunnostus keinot, tulokset ja rahoitus. Järven rehevyyteen vaikuttavat asiat. Luontainen tila. Rehev öityminen. Rehev öityminen menetelmät Vesistöjen kunnostus keinot, tulokset ja rahoitus Anne-Mari Ventelä Vesistötoimialan päällikkö Pyhäjärvi -instituutti järviekosysteemi on kuin elollinen olento, jolla on muotonsa, kokonsa ja aineenvaihduntansa.

Lisätiedot

Kemialliset vesiensuojelumenetelmät

Kemialliset vesiensuojelumenetelmät Kemialliset vesiensuojelumenetelmät Aaro Närvänen 07.03.2013 12.3.2013 1 Vesistöjen anemia PO 4 -P, P Lääkkeeksi + Fe 3+ tai Al 3+ Liuennut P Kiintoaine P Leville käyttökelpoinen P x Sedimentti P Fosforin

Lisätiedot

Tammelan vesistöjenkunnostus - seminaari. Tammelan kunnantalo Valtuustosali Jenni Kemppi, Erja Klemelä

Tammelan vesistöjenkunnostus - seminaari. Tammelan kunnantalo Valtuustosali Jenni Kemppi, Erja Klemelä Tammelan vesistöjenkunnostus - seminaari Tammelan kunnantalo Valtuustosali 30.9.2014 Jenni Kemppi, Erja Klemelä Päivän ohjelma 8:30 Kahvi ja pulla 8:45-9:15 Hanke-esittelyt (Jenni Kemppi ja Erja Klemelä,

Lisätiedot

Tervetuloa retkelle! Kunnostettujen purojen ja rumpujen valtakuntaan Iijoen vesistöalueelle

Tervetuloa retkelle! Kunnostettujen purojen ja rumpujen valtakuntaan Iijoen vesistöalueelle Tervetuloa retkelle! Kunnostettujen purojen ja rumpujen valtakuntaan Iijoen vesistöalueelle Pirkko-Liisa Luhta p.+358400 293023 pirkko-liisa.luhta@metsa.fi Eero Moilanen p.+35840 5314969 eero.t.moilanen@metsa.fi

Lisätiedot

Tuuloksen vesistöjen tilan parantaminen. Heli Jutila

Tuuloksen vesistöjen tilan parantaminen. Heli Jutila Tuuloksen vesistöjen tilan parantaminen Heli Jutila Tuuloksen vesistöhanke 2011-2013 300 000 euroa kolmen vuoden aikana käytettäväksi tähän vesistöjen tilan parantamiseen kohteina ovat kaikki Tuuloksen

Lisätiedot

Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017

Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017 Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 11.12.2017 Johdanto Lammin biologinen asema selvitti Tammelan Jäni- ja Heinijärven sekä

Lisätiedot

Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa

Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa Limnologipäivät 11.4.2013 Pia Högmander & Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus TASO-hanke Metsätalouden

Lisätiedot

Vesien tilan parantaminen Kiimingin lounaiskulmalla Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Jäälin ala-aste

Vesien tilan parantaminen Kiimingin lounaiskulmalla Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Jäälin ala-aste Vesien tilan parantaminen Kiimingin lounaiskulmalla Jäälin ala-aste 22.5.2012 Eero Laine Birger Ylisaukko-oja Kaisa Savolainen Puheenjohtaja sihteeri tekn. kand. Esittelyn kulku:, pj. Eero Laine Miten

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA

RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA TOIMENPIDESELITYS 29.9.2014 Heli Kanerva-Lehto, Jussi Niemi, Heidi Nurminen 1 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Suunnittelualueen kuvaus Paskajärvi sijaitsee

Lisätiedot

Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutukset vesistöissä

Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutukset vesistöissä Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutukset vesistöissä - tuloksia LOHKO-hankkeesta Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Mistä tänään puhutaan? LOHKO- ja LOHKO

Lisätiedot

Freshabit LIFE IP Puruvesi

Freshabit LIFE IP Puruvesi Freshabit LIFE IP Puruvesi Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen tilannekatsaus Pohjois-Karjalan ELY- keskus Paula Mononen Pohjois-Karjalan ELY-keskus LIFE IP hankkeessa Puruvedellä POK Budjetti 235 000 - MMM

Lisätiedot

Mittariaineistojen soveltaminen ja hyödyt esimerkkinä kosteikkojen seuranta

Mittariaineistojen soveltaminen ja hyödyt esimerkkinä kosteikkojen seuranta Mittariaineistojen soveltaminen ja hyödyt esimerkkinä kosteikkojen seuranta Jari Koskiaho, SYKE, Vesikeskus/VMA Automaattiset vedenlaatumittarit -workshop 15. 16.10.2013 Pyhäjärvi-Instituutti, Kauttua

Lisätiedot

Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Vuosikokous klo 18 Jäälinmaja

Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Vuosikokous klo 18 Jäälinmaja KIIMINGIN JÄÄLIN VESIENHOITOYHDISTYS RY Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Vuosikokous 26.2.215 klo 18 Jäälinmaja Vuosikokous 26.2.215 klo 18 Ongelmat ja tavoitteet Kuormituksen pienentäminen kiintoaine

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

Veden laatu hyvä viime vuonna, uudet hankkeet tuovat suojelutyöhön entistäkin laajemmat toimijaverkostot

Veden laatu hyvä viime vuonna, uudet hankkeet tuovat suojelutyöhön entistäkin laajemmat toimijaverkostot Tiedote 28.3.218, julkaisuvapaa klo 12. Veden laatu hyvä viime vuonna, uudet hankkeet tuovat suojelutyöhön entistäkin laajemmat toimijaverkostot Virtaamat ja kuormitus Yläneen- ja Pyhäjoen virtaamat olivat

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS 2011-2015 15.2.2017 Ominaiskuormitusselvityksen taustaa Turvetuotannon vesistöön kohdistuvaa kuormitusta arvioidaan olemassa olevien tarkkailuaineistojen

Lisätiedot

Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 2

Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 2 Tn:o 704541 Kunta : Sievi Hanke: Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 2 Pinta-ala yhteensä 47,74 ha 4.7.2018 Kunta: Sievi Hanke: Sievin Kiiskilän uusjako salaojasuunnitelmat vaihe 2 Tn:o 704541

Lisätiedot

Lasse Häkkinen KOSTEIKKOJEN VAIKUTUS MAATALOUDEN RAVINNEPÄÄSTÖIHIN

Lasse Häkkinen KOSTEIKKOJEN VAIKUTUS MAATALOUDEN RAVINNEPÄÄSTÖIHIN Lasse Häkkinen KOSTEIKKOJEN VAIKUTUS MAATALOUDEN RAVINNEPÄÄSTÖIHIN RAE -HANKE Savonia-ammattikorkeakoulun koordinoima hanke. Hanke toteutetaan Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla aikavälillä

Lisätiedot

Mirva Ketola, Henri Vaarala

Mirva Ketola, Henri Vaarala Vesienhoitosuunnitelmien tavoitteiden edistäminen Lahden Vesijärvellä ja Säkylän Pyhäjärvellä testattuja toimintatapoja kaikkien hyödynnettäväksi 2.12.2016 31.12.2018 Mirva Ketola, Henri Vaarala Toteuttajat:

Lisätiedot

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE Vastaanottaja Espoon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2013 HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE HANNUSJÄRVEN VALUMA-ALUE SELVITYS, NYKYTILANNE Tarkastus Hanna-Leena Ventin

Lisätiedot

Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys

Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys Aarno Karels Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry Valtakunnalliset XXIV Kalastusaluepäivät 16.-18.2.2012 Haapajärven

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A TAMMELAN KUNTA Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 659-P17905

Lisätiedot

Hoitokalastuksella vauhtia vesienhoitoon. Antton Keto, Ilkka Sammalkorpi ja Markus Huttunen Kannattava hoitokalastus? -seminaari 11.6.

Hoitokalastuksella vauhtia vesienhoitoon. Antton Keto, Ilkka Sammalkorpi ja Markus Huttunen Kannattava hoitokalastus? -seminaari 11.6. Hoitokalastuksella vauhtia vesienhoitoon Antton Keto, Ilkka Sammalkorpi ja Markus Huttunen Kannattava hoitokalastus? -seminaari 11.6.2015 Rauma Esityksen sisältö Yleistä vesienhoidosta Hoitokalastuksen

Lisätiedot

Ravinnehuuhtoumien muodostuminen peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valumaalueelta

Ravinnehuuhtoumien muodostuminen peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valumaalueelta Ravinnehuuhtoumien muodostuminen peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valumaalueelta - Tuloksia vedenlaadun seurannasta RaHahankkeessa Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry RaHahankkeen

Lisätiedot

TK1: Upilanojan ferrisulfaattisaostus

TK1: Upilanojan ferrisulfaattisaostus Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö Anne Aaltonen TK1: Upilanojan ferrisulfaattisaostus 213 tulokset Juha Paavola Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Alueen kuvaus... 1 2.1 Upilanojan valuma-alue... 1 2.2 Upilanojan

Lisätiedot

Tehokkaita ratkaisuja turvetuotannon vesien käsittelyyn, Tukos-projektin seminaari Oulu 3.12.2009 Petri Tähtinen

Tehokkaita ratkaisuja turvetuotannon vesien käsittelyyn, Tukos-projektin seminaari Oulu 3.12.2009 Petri Tähtinen Vesiensuojelun näkökulma turvetuotannon lupahakemuksiin Tehokkaita ratkaisuja turvetuotannon vesien käsittelyyn, Tukos-projektin seminaari Oulu 3.12.2009 Petri Tähtinen 1 Petri Tähtinen Vapo Paikalliset

Lisätiedot

Luonnonmukaiset biosuodatusratkaisut hulevesien ravinne-, raskasmetalli- ja mikromuovikuormituksen hallinnassa

Luonnonmukaiset biosuodatusratkaisut hulevesien ravinne-, raskasmetalli- ja mikromuovikuormituksen hallinnassa Luonnonmukaiset biosuodatusratkaisut hulevesien ravinne-, raskasmetalli- ja mikromuovikuormituksen hallinnassa Uutta tutkimustietoa Hule S&C - hankkeesta Vesistökunnostusverkoston seminaari 3.6.2019 Juhani

Lisätiedot

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä Liite 1 Saimaa Immalanjärvi Vuoksi Mellonlahti Joutseno Venäjä Liite 2 1 5 4 3 2 Liite 3 puron patorakennelma Onnelan lehto Onnelan lehto Mellonlahden ranta Liite 4 1/7 MELLONLAHDEN TILAN KEHITYS VUOSINA

Lisätiedot

VUOTOTUTKIMUSRAPORTTI. Vuove-vuotovesitutkimus

VUOTOTUTKIMUSRAPORTTI. Vuove-vuotovesitutkimus VUOVE-INSINÖÖRIT OY Korvenojantie 44 05200 Rajamäki 050-5459972 E-mail timo.tammenlarva@kolumbus.fi VUOTOTUTKIMUSRAPORTTI Vuove-vuotovesitutkimus ESIMERKKIRAPORTTI 2015 Vuove-Insinöörit Oy 050 5459972

Lisätiedot

VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet ), Piilijoki suu (vuodet ), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet )

VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet ), Piilijoki suu (vuodet ), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet ) VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet 2000-2016), Piilijoki suu (vuodet 2007-2016), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet 2000-2013) Aika Syvyys Yläsyvyys Alasyvyys Näytesyvyys Alkaliniteetti mmol/l

Lisätiedot

Kunnostusojitustarve, ojituksen aiheuttama kuormitus ja vesiensuojelu Hannu Hökkä Metla/Rovaniemi

Kunnostusojitustarve, ojituksen aiheuttama kuormitus ja vesiensuojelu Hannu Hökkä Metla/Rovaniemi Kunnostusojitustarve, ojituksen aiheuttama kuormitus ja vesiensuojelu Hannu Hökkä Metla/ Kunnostusojitustarve Pohjois-Suomessa VMI11 (2009-2013): kunnostustarve on 117000 ha/v, josta Pohjois-Suomessa 45%,

Lisätiedot

Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto

Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Kokonaiskuormituksesta hajakuormituksen osuus on fosforin osalta n. 60 % ja typen osalta n 80% (SYKE tilastot) Fosfori Typpi Toimenpiteiden kohdentaminen

Lisätiedot

Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry. Esityksen sisältö. Automaattinen veden laadun seuranta ja sen tuomat hyödyt

Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry. Esityksen sisältö. Automaattinen veden laadun seuranta ja sen tuomat hyödyt Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten todentaminen jatkuvatoimisilla mittauksilla rakennekalkki, jankkurointi, kevytmuokkaus, talviaikainen kasvipeitteisyys Vantaanjoen ja Helsingin seudun

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS 2014-2015 15.2.2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Selvityksen tausta ja lähtöainesto 2. Ylivirtaamatilanteet ja niiden määritys 3. Virtaaman vaikutus vedenlaatuun

Lisätiedot

Vesistöjen tila ja kuormituksen kestokyky

Vesistöjen tila ja kuormituksen kestokyky Vesistöjen tila ja kuormituksen kestokyky Antton Keto ja Ilkka Sammalkorpi Suomen ympäristökeskus Vesikeskus Maankuivatus- ja vesiensuojeluseminaari Salaojakeskus & BSAG 26.5.2016 Suitian linna Esityksen

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Härmälän kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke Härmälän kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Härmälän kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Sauvon Härmälän kosteikon perustaminen Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi

Lisätiedot

Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin

Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin Sirkka Tattari, Jari Koskiaho, Maiju Kosunen TASO hankkeen Loppuseminaari, 11.11.2013 Jyväskylä 1 Virtaama Pitoisuus Kuukausikeskiarvomenetelmä Kuukausikeskiarvomenetelmässä

Lisätiedot