Tervetuloa Joutsenon Opistoon

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa Joutsenon Opistoon"

Transkriptio

1

2 Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme ovat: kuvataiteen linja englannin kielen ja kulttuurin linja japanin kielen ja kulttuurin linja kiinan kielen ja kulttuurin linja suomen kielen, viestinnän ja kirjallisuuden linja käyttäytymis- ja terveystieteiden linja opeksi-linja perusopetuksen lisäopetuslinja maahanmuuttajalinja Lisäksi Joutsenon Opistossa toimii laaja-alainen taiteen ja kulttuurin koulutustapahtuma Joutsenon Taidekesä. SIJAINTI Joutsenon Opisto sijaitsee Lappeenrannan kaupungissa (Joutsenon kaupunginosassa, Honkalahdessa) n. 2,5 km:n päässä Joutsenon keskustasta, rautatieasemalta, linja-autoasemalta ja 6-tieltä. Lähin bussipysäkki on noin 800 metrin päässä. Lähes kaikki junat pysähtyvät Joutsenossa.

3 Opiskelu Joutsenon Opistossa voi olla Sinulle uuden antaja, aikalisä, suunnan tarkistus, hyppy tuntemattomaan tai tankkauspaikka Opiskelu ei vähennä myöhempien korkeakouluopintojen opintotukikuukausia HAKEMINEN Voit hakea opiskelemaan joko tämän esitteen lopussa olevalla hakulomakkeella tai sähköisesti opiston kotisivuilla. ASUMINEN JA TÄYSIHOITO Opiston alueella on kaksi asuntolaa, joissa on 112 majoituspaikkaa. Pääosa huoneista on soluja, joissa on yksi 2 hh ja 1 hh sekä yhteinen suihku ja wc. Lisämaksu yhden hengen huoneesta on 18 /viikko. Huoneet ovat kalustettuja. Vuode- ja liinavaatteet opiskelijat tuovat itse. Majoitustilat ovat käytettävissä koko opiskeluajan, eikä niitä tarvitse tyhjentää viikonlopuiksi tai lomiksi. Täysihoito sisältää opetuksen, majoituksen ja ruokailut. KIRJASTO JA ATK Opistolla on monipuolinen kirjasto, jossa on lähes kaikki lukuvuoden aikana tarvittava tenttikirjallisuus. Kirjastonhoitaja palvelee neljänä päivänä viikossa, mutta kirjasto on opiskelijoiden käytössä jatkuvasti. Kirjaston yhteydessä olevassa tietokoneluokassa on 23 ajanmukaista työasemaa. Asuntolassa ja yhteisissä tiloissa on käytettävissä maksuton verkkoyhteys. VAPAA-AIKA Asuntolan yhteydessä on kuntosali ja pöytätennis opiskelijoiden käytettävissä, ja liikuntatilassa on mahdollisuus pelata sählyä ja sulkapalloa. Opiston välittömässä läheisyydessä on Saimaan rantoja kiertäviä luontopolkuja. KUSTANNUKSET JA OPINTOJEN RAHOITUS Opiskelija maksaa opiskelunsa kuukausittain, yhteensä 35 viikon ajalta. Linjojen maksut on mainittu kunkin linjan kohdalla erikseen. Opintoihisi voit saada opintorahaa ja asumislisää sekä lainantakausta. 20 vuotta täyttäneellä opintorahan suuruus opistolla asuvalle on 249,21 /kk ja asumislisän osuus on 88,87 /kk. Alle 20-vuotiaalla opintorahan määrä vaihtelee vanhempien tulojen mukaisesti. Katso tarkemmat tiedot

4 KUVATAITEEN LINJA Kuvataiteen linjalla kehityt kuvantekijän taidoissasi ja voit nauttia itseilmaisusta. Opetus valmentaa samalla myös kulttuuri- ja taidealan oppilaitosten pääsykokeisiin. Linjan tavoitteena on antaa monipuolisesti taideopetusta. Se tukee opiskelijan luovaa ajattelua sekä laajentaa hänen teknistä ja ilmaisullista osaamistaan. Kuvataiteen linja tarjoaa oppimismahdollisuuden kaikenikäisille. Opintoihin sisältyy näyttelyn järjestäminen, tutustumiskäyntejä ja vierailuja paikallisiin museoihin, näyttelyihin ja oppilaitoksiin. Opintomatkalla Lontooseen vieraillaan merkittävissä taidemuseoissa, tutustutaan taiteen historiaan ja nykytaiteeseen sekä kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin. Monet kuvataiteen linjan suorittaneista ovat opistovuoden jälkeen päässeet hakemaansa jatkokoulutukseen. Opistolla on yhteys myös englantilaiseen Hertfordshiren yliopistoon, jossa linjan suorittanut voi jatkaa opintojaan ja suorittaa korkeakoulututkinnon (Bachelor of Arts).

5 OPISKELU Opinnot koostuvat perinteisiin kuvataiteen tekniikoihin keskittyvistä kursseista. Kurssit ovat intensiivisiä ja kestoltaan 2 3 viikkoa. maalauskurssit (akryyli- ja öljymaalaus) 5 op piirustus (elävän mallin sekä havaintoon ja mielikuviin perustuvaa hiili-, lyijykynä-, tussipiirustusta) 6 op taidegrafiikan menetelmät (väripuupiirros, linokaiverrus, metalligrafiikka, carborundum, kollagrafia ja monotypia) 8 op perinteinen ja digivalokuvaus 2 op kuvanveisto ja keramiikka 3 op sommittelu- ja värioppi 1 op kankaanpaino 2 op sekatekniikka 3 op taiteen tuntemus 1 op ennakkotehtävät jatko-opintohakuun 3 op näyttelyn järjestäminen 2 op opintomatka Lontooseen 2 op päättötyö 2 op Valinnaiset aineet academic reading 3 op (JY) communication skills 3 op (JY) japanin alkeet 2 op kiinan alkeet 2 op ranskan alkeet 1 op ranska (alkeet hallitseville) 1 op saksa (alkeet hallitseville) 2 op venäjän alkeet 1 op venäjä (alkeet hallitseville) 1 op puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op esitysgrafiikka 1 op tietotekniikka 2 op HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Kotisivuilta löytyy myös tulostettava hakulomake. Hakemuksen mukana tulee olla 1 2 näytetyötä, joilla hakija osoittaa kuvataiteellista suuntautuneisuuttaan. Näytetyöt voi korvata kuvataiteen lukiodiplomilla, jonka arvosana on 3 5. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja KUSTANNUKSET 121 euroa/viikko, johon sisältyy asuminen, ruokailut (täysihoito) opetus ja Englannin matka 79 euroa/viikko, johon sisältyy lounas, päiväkahvi, opetus ja Englannin matka 69 euroa/viikko, johon sisältyy opetus ja Englannin matka Materiaalimaksu 180 euroa/lukuvuosi sisältää osan käytettävästä oppimateriaalista. Opintoihin voi saada opintotukea (= opintoraha + asumislisä + opintolainan takaus).

6 ENGLANNIN KIELEN JA KULTTUURIN LINJA Kiinnostaako tulevaisuus englannin kielen parissa? Haluaisitko kääntäjäksi, opettajaksi, tulkiksi tai muuhun työhön, jossa tarvitaan englannin kielen taitoa? Tällä linjalla sinulla on mahdollisuus kehittää taitojasi tavoitteen saavuttamiseksi. Lähtötasona on lukion A-kieli tai vastaavat tiedot. Linja jakaantuu kahteen suuntautumisvaihtoehtoon: Filologian suuntautumisvaihtoehto soveltuu niille, joiden tavoitteena on jatkaa englannin opiskelua yliopistossa esim. opettajan, kääntäjän tai tulkin ammattiin. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston vaatimusten mukaiset englannin kielen perusopinnot. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Cambridgen suuntautumisvaihtoehdossa pääpaino on peruskielitaidon kehittämisessä ja monipuolistamisessa, erityisesti suullisen kielitaidon vahvistamisessa. Vaihtoehto sopii niille, jotka haluavat vankan kielitaidon tulevaa työelämää varten tai haluavat opiskella englanninkielisissä opetusohjelmissa ulkomailla tai Suomen ammattikorkeakouluissa. Myös tämän vaihtoehdon kautta voi hakeutua yliopistoon opiskelemaan englantia. Suuntautumisvaihtoehto valmentaa Cambridgen kielitutkinnon suorittamiseen. Opintomatka Molempiin suuntautumisvaihtoehtoihin sisältyy opintomatka Britanniaan. Matkan tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat englantilaiseen yhteiskuntaan, sen tapoihin ja instituutioihin sekä historiaan.

7 Filologian suuntautumisvaihtoehto Englannin kielen perusopinnot (28 op, JY), jotka koostuvat seuraavista kursseista: academic writing 4 op discourse and literacy 2 op exploring grammar I 2 op history of the English-speaking world 3 op introduction to language study 3 op introduction to literary studies 3 op johdatus kieleen ja sen tutkimukseen 2 op phonetics and pronunciation 2 op practical grammar 2 op the English-speaking world today 3 op the story of English 2 op Oman valinnan mukaan vähintään 7 op seuraavista: academic reading 3 op (JY) communication skills 3 op (JY) english tutorial 2 op opintomatka Britanniaan 2 op pääsykoevalmennus 1 op akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op JA / TAI yksi sivuainekokonaisuus seuraavista: kasvatustieteen perusopinnot 25 op (JY) erityispedagogiikan perusopinnot 25 op (JY) psykologian perusopinnot 25 op (JY) Cambridgen suuntautumisvaihtoehto Linjan omat kurssit 31 op English skills 20 op writing skills 4 op english tutorial 3 op translation exercises 3 op pronunciation 1 op Oman valinnan mukaan vähintään 4 op seuraavista: academic reading 3 op (JY) communication skills 3 op (JY) opintomatka Britanniaan 2 op pääsykoevalmennus 1 op akateemiset tekstinkäsittelytiedot 1 op JA / TAI yksi sivuainekokonaisuus seuraavista: kasvatustieteen perusopinnot 25 op (JY) erityispedagogiikan perusopinnot 25 op (JY) psykologian perusopinnot 25 op (JY) Oman oppiaineen kurssien lisäksi sekä Filologian että Cambridgen linjan opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opiston kaikille avoimia valinnaiskursseja: japanin alkeet 2 op kiinan alkeet 2 op ranskan alkeet 1 op ranska (alkeet hallitseville) 1 op saksa (alkeet hallitseville) 2 op venäjän alkeet 1 op venäjä (alkeet hallitseville) 1 op puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op esitysgrafiikka 1 op tietotekniikka 2 op

8 HAKEMINEN Linjalle voivat hakea kaikki, jotka ovat opiskelleet lukiossa englantia A-kielenä. Hakeminen tapahtuu opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Kotisivuilta löytyy myös tulostettava hakulomake. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja KUSTANNUKSET 126 euroa/viikko, johon sisältyy asuminen, ruokailut (täysihoito), opetus ja opintomatka Britanniaan 82 euroa/viikko, johon sisältyy lounas, päiväkahvi, opetus ja opintomatka Britanniaan 72 euroa/viikko, johon sisältyy pelkkä opetus ja opintomatka Britanniaan Opintoihin voi saada opintotukea (= opintoraha + asumislisä + opintolainan takaus).

9 KIINAN KIELEN JA KULTTUURIN LINJA Joutsenon Opiston kiinan kielen ja kulttuurin linjan opinnot aloitetaan kielen alkeista, jolloin perustietoja ei tarvita. Linjalla opiskellaan natiivin opettajan johdolla mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja oppilaitosten opetuskieli. Opetus lähtee kiinan kielen perusrakenteista, ääntämisestä ja perussanastosta. Vuoden aikana harjoitellaan puhevalmiuksia, joilla opiskelija selviytyy arjen viestintätilanteista, osaa ilmaista mielipiteitään, lukea ja kirjoittaa tekstejä. Yhteiset opinnot kiinan kieli 30 op kiinan historia ja kulttuurihistoria 2 op opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet academic reading 3 op (JY) communication skills 3 op (JY) japanin alkeet 2 op ranskan alkeet 1 op ranska (alkeet hallitseville) 1 op saksa (alkeet hallitseville) 2 op venäjän alkeet 1 op venäjä (alkeet hallitseville) 1 op puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op esitysgrafiikka 1 op tietotekniikka 2 op HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Kotisivuilta löytyy myös tulostettava hakulomake. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja KUSTANNUKSET 111 euroa/viikko, johon sisältyy asuminen, ruokailut (täysihoito) ja opetus 67 euroa/viikko, johon sisältyy lounas, päiväkahvi ja opetus 57 euroa/viikko, johon sisältyy opetus Opintoihin voi saada opintotukea (= opintoraha + asumislisä + opintolainan takaus).

10 JAPANIN KIELEN JA KULTTUURIN LINJA Joutsenon Opiston japanin kielen ja kulttuurin linjan opinnot on tarkoitettu lukion käyneille, mutta perustietoja japanin kielestä ei edellytetä. Opinnot aloitetaan kielen alkeista. Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija kykenee suoriutumaan päivittäisistä viestintätilanteista, pitämään esitelmiä ja kertomaan mielipiteitään sekä lukemaan ja kirjoittamaan helpohkoa tai keskitason japaninkielistä tekstiä. Linjalla opiskellaan natiivin opettajan johdolla ja käydään läpi peruskielioppi, hiragana- ja katakana-merkit sekä noin 500 kanji-merkkiä. Tunneilla käytetään paljon visuaalista materiaalia. Opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kansainväliseen japanin kielen tasokokeeseen (Japanese-Language Proficiency Test; JLPT) sekä Japanin kielen puhetilaisuuteen. Linjalla perehdytään myös Japanin kulttuurin osa-alueisiin sekä tutustutaan Japanin historiaan. Opiskelija voi läpäistyään sivuainekokeen suorittaa japanin kielen ja kulttuurin perusopinnot Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opintovaatimusten mukaisesti. Linjalla opiskelu ei kuitenkaan edellytä sivuainekokeen läpäisemistä. Suoritetun perusopintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Yhteisten opintojen lisäksi opiskelija voi suorittaa haluamansa määrän valinnaisia aineita.

11 Yhteiset opinnot Itä-Suomen yliopiston japanin kielen ja kulttuurin perusopintokokonaisuuden mukaiset opinnot japanin kielen ja kulttuurin johdantoluennot 1 op japanin kielen perusteet 1, 7 op japanin kielen perusteet 2, 7 op suullinen kielitaito 1, 3 op kirjallinen kielitaito 1, 3 op japanin perinteinen kulttuuri 4 op Valinnaiset aineet academic reading 3 op (JY) communication skills 3 op (JY) kiinan alkeet 2 op ranskan alkeet 1 op ranska (alkeet hallitseville) 1 op saksa (alkeet hallitseville) 2 op venäjän alkeet 1 op venäjä (alkeet hallitseville) 1 op puheviestintä 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op esitysgrafiikka 1 op tietotekniikka 2 op HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Kotisivuilta löytyy myös tulostettava hakulomake. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja KUSTANNUKSET 111 euroa/viikko, johon sisältyy asuminen, ruokailut (täysihoito) ja opetus 67 euroa/viikko, johon sisältyy lounas, päiväkahvi ja opetus 57 euroa/viikko, johon sisältyy opetus Opintoihin voi saada opintotukea (= opintoraha + asumislisä + opintolainan takaus).

12 SUOMEN KIELEN, VIESTINNÄN JA KIRJALLISUUDEN LINJA Oletko kiinnostunut opettajan, toimittajan, viestintäkonsultin, tiedottajan tai kääntäjän ammatista? Houkuttavatko kirjasto- tai kustannusalan tehtävät? Joutsenon Opiston Suomen kielen, viestinnän ja kirjallisuuden linja antaa teoreettista tietämystä ja käytännön taitoja näille aloille hakeutuville. Samalla se valmentaa monipuolisesti yliopistojen suomen kielen, viestinnän ja median ja/tai kirjallisuustieteen pääsykokeisiin. Linjalla opiskellaan oman valinnan mukaan yhden tai kahden yliopistollisen oppiaineen perusopinnot. Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Kirjallisuustieteen (25 op) ja suomen kielen perusopinnot (25 op) opiskellaan Itä- Suomen yliopiston ja viestinnän ja median perusopinnot (25 op) Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston opintovaatimusten mukaan. Kahden opintokokonaisuuden suorittaminen tarkoittaa 50 opintopistettä eli yhden yliopistovuoden keskimääräistä suoritusta. Näiden lisäksi opiskelijan tulee valita vähintään kaksi kurssia lukuvuoden aikana tarjottavista valinnaisaineista. Mikäli suunnittelet suomi toisena kielenä -opintoja, voit toimia opiston maahanmuuttajalinjan opiskelijan kielituutorina.

13 OPISKELU Opiskelutapoja ovat lähiopetus ja tuutorointi, erilaiset oppimistehtävät ja tentit. Suomen kielen perusopintojen (25 op) tavoitteena on luoda yleiskuva suomen kielen ja sen tutkimuksen keskeisistä alueista. Itä-Suomen yliopiston omat luennoitsijat pitävät luennot opistolla! Opiskelu koostuu seuraavista jaksoista: orientoivat opinnot 6 op suomen kielen rakenne 8 op merkitys ja vuorovaikutus 3 op suomen murteet ja muu puhekieli 3 op tekstit ja kirjoittaminen 5 op Viestinnän ja median perusopinnot (25 op) tarjoavat opiskelijalle valmiudet edetä journalistiikan, puheviestinnän ja yhteisöviestinnän aineopintoihin. Opiskelu koostuu seuraavista jaksoista: johdatus viestinnän ja median tutkimukseen 5 op viestintä ja vaikuttaminen 5 op mediamaiseman murros 5 op työelämän viestintä 5 op media-analyysi ja kritiikki 5 op Kirjallisuuden perusopinnoissa (25 op) perehdytään kirjallisuuden päälajeihin ja niiden tutkimusperinteeseen sekä länsimaisen ja kotimaisen kirjallisuuden historiaan. Opiskelija tutustuu klassisen aseman saavuttaneisiin länsimaisen ja kotimaisen kirjallisuuden ydinteoksiin. Opiskelu koostuu seuraavista jaksoista ja perustuu pitkälti kirjatentteihin ja tuutorointiin: kirjallisuustieteen perusteet (11 op) - kirjallisuustieteen peruskurssi 2 op - kirjallisuuden lajit 5 op - taide sosiaalisena järjestelmänä 3 op - kirjallisuusinstituutio ja sen historia 1 op länsimaisen kirjallisuuden historia ja klassikot 7 op - länsimaisen kirjallisuuden historia 3 op - länsimaisen kirjallisuuden klassikot 4 op suomalaisen kirjallisuuden historia ja klassikot 7 op - suomalaisen kirjallisuuden historia 3 op - suomalaisen kirjallisuuden klassikot 4 op Valinnaiset aineet academic reading 3 op (JY) communication skills 3 op (JY) japanin alkeet 2 op kiinan alkeet 2 op ranskan alkeet 1 op ranska (alkeet hallitseville) 1 op saksa (alkeet hallitseville) 2 op venäjän alkeet 1 op venäjä (alkeet hallitseville) 1 op puheviestintä 2 op maahanmuuttajaopiskelijan tuutorointi 2 op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op akateemiset tekstinkäsittelytaidot 1 op esitysgrafiikka 1 op tietotekniikka 2 op HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Kotisivuilta löytyy myös tulostettava hakulomake. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja KUSTANNUKSET 111 euroa/viikko, johon sisältyy asuminen, ruokailut (täysihoito) ja opetus 67 euroa/viikko, johon sisältyy lounas, päiväkahvi ja opetus 57 euroa/viikko, johon sisältyy opetus Opintoihin voi saada opintotukea (= opintoraha + asumislisä + opintolainan takaus).

14 KÄYTTÄYTYMIS- JA TERVEYSTIETEIDEN LINJA Miksi ihmiset toimivat eri tavoin? Mitä hyvinvointi tarkoittaa? Miten terveyttä voi edistää? Muun muassa näihin kysymyksiin käyttäytymis- ja terveystieteet etsivät vastauksia. Käyttäytymis- ja terveystieteiden opiskelu sopii esimerkiksi kasvatus-, sosiaali- ja terveysaloista kiinnostuneille. Opinnot tarjoavat hyvän pohjan näiden alojen jatkoopinnoille, mutta lisäksi ne antavat eväitä itsetuntemuksen, oman hyvinvoinnin ja yleissivistyksen kehittämiseen. Käyttäytymis- ja terveystieteiden linjalla pääset tutustumaan myös akateemiseen opiskeluun ja sen mukanaan tuomaan vapauteen ja vastuuseen. Opinnot edellyttävät paljon itsenäistä työskentelyä, mutta opisto järjestää tuutorointia opiskelun tueksi. Käyttäytymis- ja terveystieteiden linjalla voit suorittaa kiinnostuksesi mukaan kaksi 25 opintopisteen laajuista perusopintokokonaisuutta Jyväskylän yliopiston (JY) ja Itä- Suomen yliopiston (UEF) opintovaatimusten mukaisesti. Valittavat perusopintokokonaisuudet ovat erityispedagogiikka (JY) kasvatustiede (JY) lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi (UEF) psykologia (JY) terveyden edistäminen ja terveystieto (UEF) Lukuvuonna Joutsenon Opistossa voi suorittaa myös Jyväskylän yliopiston opintovaatimusten mukaiset historian perusopinnot (25 op). Suoritetun opintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti.

15 Yhteiset aineet: 1-2 perusopintokokonaisuutta oman mielenkiinnon mukaan op puheviestintä 2 op kirjoitusviestintä 3 op (JY) tietotekniikka 4 op opintojen ohjaus 1 op Valinnaiset aineet academic reading 3 op (JY) communication skills 3 op (JY) japanin alkeet 2 op kiinan alkeet 2 op ranskan alkeet 1 op ranska (alkeet hallitseville) 1 op saksa (alkeet hallitseville) 2 op venäjän alkeet 1 op venäjä (alkeet hallitseville) 1 op ensiapukurssi EA1 VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Kotisivuilta löytyy myös tulostettava hakulomake. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja KUSTANNUKSET 111 euroa/viikko, johon sisältyy asuminen, ruokailut (täysihoito) ja opetus 67 euroa/viikko, johon sisältyy lounas, päiväkahvi ja opetus 57 euroa/viikko, johon sisältyy opetus Opintoihin voi saada opintotukea (= opintoraha + asumislisä + opintolainan takaus).

16 OPEKSI-LINJA Tämä on valmentava linja luokan- tai lastentarhanopettajaksi aikoville. Linjalla suoritetaan Jyväskylän yliopiston vaatimusten mukaiset kasvatustieteen perusopinnot (25 op). Lisäksi opiskelija valitsee yhden seuraavista 25 opintopisteen laajuisista perusopintokokonaisuuksista: erityispedagogiikka (JY), terveyden edistäminen ja terveystieto (UEF) tai lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi (UEF). Suoritetut opintokokonaisuudet voi sisällyttää osaksi tutkintoa myöhemmissä korkeakouluopinnoissa. Kurssien hyväksilukeminen vaihtelee korkeakoulukohtaisesti. Linjan oma opetussuunnitelma sisältää taito- ja taideaineita sekä yliopistojen yleisopintoja. Opetussuunnitelmaan kuuluu kaksi kahden viikon harjoittelujaksoa, joiden aikana opiskelija seuraa opetusta ja perehtyy opettajan toimenkuvaan sekä pitää opetustuokioita. Linja auttaa menestymään VAKAVA -pääsykokeessa ja valmentaa alan yliopisto-opintoihin. Yhteiset aineet kasvatustiede 25 op erityispedagogiikka tai lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi tai terveyden edistäminen ja terveystieto 25 op kirjoitusviestintä 2 op kuvataide 2 op käytännön harjoittelu 6 op musiikkikasvatus 2 op opintojen ohjaus 1 op tietotekniikan opinnot 5 op puheviestintä 2 op Valinnaiset aineet ensiapukurssi EA1 kehityspsykologia 5 op pianonsoiton alkeet 2op VAKAVA-pääsykoevalmennus 2 op academic reading 3 op (JY) communication skills 3 op (JY) japanin alkeet 2 op kiinan alkeet 2 op ranskan alkeet 1 op ranska (alkeet hallitseville) 1 op saksa (alkeet hallitseville) 2 op venäjän alkeet 1 op venäjä (alkeet hallitseville) 1 op HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Kotisivuilta löytyy myös tulostettava hakulomake. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja KUSTANNUKSET 111 euroa/viikko, johon sisältyy asuminen, ruokailut (täysihoito) ja opetus 67 euroa/viikko, johon sisältyy lounas, päiväkahvi ja opetus 57 euroa/viikko, johon sisältyy opetus Opintoihin voi saada opintotukea (= opintoraha + asumislisä + opintolainan takaus).

17

18 PERUSOPETUKSEN LISÄ- OPETUSLINJA (KYMPPI- LUOKKA) Kymppiluokka eli perusopetuksen lisäopetus on tarkoitettu peruskoulunsa vuonna 2013 tai 2014 päättäneille nuorille, jotka eivät ole saaneet opiskelupaikkaa tai tarvitsevat lisäaikaa tulevaisuutensa suunnitteluun. Lisäopetuslinjalla voit kasvaa ihmisenä ja selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmiasi korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja panostaa tulevaisuuteesi ja oppia oppimaan tutustua työelämään OPISKELU Opiskelu muotoutuu lähiopetus- ja työssäoppimispäivistä. Opetus ja lounas ovat lähiopetuspäivinä maksuttomia. Lisäopetuslinjan suorittamisesta nuori saa yhteishaussa vähintään 6 lisäpistettä eli on samassa asemassa kuin peruskoulun päättänyt hakija. Lähiopetuspäivinä opistolla on mahdollisuus yöpyä, mikäli opiskelija asuu Lappeenrannan tai Imatran ulkopuolella tai muuten hankalien liikenneyhteyksien päässä. Yöpyminen on maksutonta. MAAHANMUUTTAJALINJA Koulutuksen tavoitteena on edistää ja tukea maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan antamalla heille sellaiset kielelliset ja yhteiskunnalliset tiedot ja taidot, että he pystyvät tekemään omaa elämäänsä koskevia suunnitelmia ja valintoja. Lukuvuoden aikana opiskellaan suomen kieltä, yhteiskuntatietoutta, Suomen historiaa, maantietoa ja kulttuuria sekä työelämävalmiuksia. Opiskeluun sisältyy työssäoppimista yksi päivä viikossa. Suomen kielen opiskelun tavoitteena on kielitaidon taitotaso A1 A2. Opetus ja oppimateriaali sekä lounas ja päiväkahvi ovat maksuttomia. HAKEMINEN Linjalle haetaan opiston kotisivujen sähköisellä lomakkeella tai esitteessä olevalla hakulomakkeella. Kotisivuilta löytyy myös tulostettava hakulomake. Opiskelupaikkoja voi kysyä myös suoraan opiston toimistosta. Hakuaika on Päätökset opiskelijavalinnoista tehdään 12.6., 26.6., 10.7., 24.7., 7.8. ja HAKEMINEN Lisäopetuslinjalle on valtakunnallinen sähköinen haku osoitteessa klo asti. Haun tulokset julkaistaan aikaisintaan Yhteishaun jälkeen vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä suoraan Joutsenon Opistolta.

19 Hakulomake Nimi: Lähiosoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Henkilötunnus: Kotipaikkakunta: Sähköpostiosoite: Puhelin: Koulutus: peruskoulu lukio muu LINJA, JOLLE HAEN: Kuvataiteen linja Englannin kielen ja kulttuurin linja Cambridgen opintosuunta Filologian opintosuunta Kiinan kielen ja kulttuurin linja Japanin kielen ja kulttuurin linja Suomen kielen, kirjallisuuden ja viestinnän linja Käyttäytymis- ja terveystieteiden linja Opeksi-linja Perusopetuksen lisäopetuslinja Maahanmuuttajalinja Suunnittele oma opiskelupolkusi Majoitus : Tarvitsen majoituksen En tarvitse majoitusta Lisätietoja: Päiväys ja allekirjoitus LIITTEET Jäljennökset viimeisistä koulutodistuksista LISÄTIETOJA LINJOISTA JA HAKEMUSTEN PALAUTUSOSOITE: JOUTSENON OPISTO, Pöyhiänniementie 2, Joutseno puh , fax , sähköposti: Hakea voi myös linjakohtaisella sähköisellä hakulomakkeella opiston kotisivuilla Muutokset ohjelmatarjonnassa mahdollisia.

20 Osoitelähde: Spes Patriae JOUTSENON OPISTO Pöyhiänniementie Joutseno puh. (05) fax (05)

WWW.JOUTSENONOPISTO.FI

WWW.JOUTSENONOPISTO.FI WWW.JOUTSENONOPISTO.FI Joutsenon Opisto on sitoutumaton oppilaitos, jossa voit opiskella valitsemallasi linjalla ja suorittaa avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuksia. Opintolinjamme ovat: kuvataiteen

Lisätiedot

opintolinjat 2013-2014

opintolinjat 2013-2014 opintolinjat 2013-2014 www.joutsenonopisto.fi Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton aikuisoppilaitos, jossa on englannin kielilinja historian linja japanin kielen ja kulttuurin

Lisätiedot

opintolinjat 2012-2013

opintolinjat 2012-2013 opintolinjat 2012-2013 www.joutsenonopisto.fi Tervetuloa Joutsenon Opistoon Joutsenon Opisto on sitoutumaton aikuisoppilaitos, jossa on englannin kielilinja historian linja japanin kielen ja kulttuurin

Lisätiedot

Alkiossa on avaimet elämään OPINTOLINJAT 2004-2005

Alkiossa on avaimet elämään OPINTOLINJAT 2004-2005 Alkiossa on avaimet elämään OPINTOLINJAT 2004-2005 >> www.alkio.fi Yleistä opiskelusta Alkiolla Alkio-opisto Tervetuloa Alkio-opistoon! Toiminta-ajatuksensa mukaisesti Alkio-opisto on laadukas ja virikkeinen

Lisätiedot

Avoimen yliopiston opetus lukuvuonna 2011 2012

Avoimen yliopiston opetus lukuvuonna 2011 2012 ILMOITTAUDUN Etelä-Pohjanmaan Opistossa lukuvuonna 2011 2012 järjestettävään avoimen yliopiston opetukseen seuraavissa aineissa: Kieli- ja viestintäopinnot, yleisopinnot sekä yksittäiskurssit (aakkosjärjestys)

Lisätiedot

Innostu TKO? www.turunkristillinenopisto.fi. Koulutukset 2014 15

Innostu TKO? www.turunkristillinenopisto.fi. Koulutukset 2014 15 Innostu TKO? www.turunkristillinenopisto.fi Koulutukset 2014 15 Opistolla on AVOIMET OVET 22.1.2014 klo 12 16. Tervetuloa tutustumaan koulutuksiimme! 2 Opiskelua ja elämää Turun kristillinen opisto on

Lisätiedot

Yhteistyössä: Opintolinjat 2014 2015

Yhteistyössä: Opintolinjat 2014 2015 Yhteistyössä: Opintolinjat 2014 2015 Opisto avaa ovia! Onko suuntanasi yliopisto vai haluatko nauttia ilmaisun ilosta Kulttuuriopistossa? Avaa ovi kansanopistoon! Opiskele yliopiston tutkintovaatimusten

Lisätiedot

ZOOMAUS OPAS. Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen. Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela

ZOOMAUS OPAS. Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen. Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela ZOOMAUS OPAS Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen 2013 Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela JÄITKÖ ILMAN OPISKELUPAIKKAA? Zoomaa eteenpäin NuorTenTIla TrIplassa ti 18.6.2013 klo

Lisätiedot

Nivelvaiheen koulutukset 2010

Nivelvaiheen koulutukset 2010 perusopetuksesta toiselle asteelle Nivelvaiheen koulutukset 2010 Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa Sisältö Perusopetuksen ja toisen asteen välillä olevat koulutukset 3 Turun ammatti-instituutti Ammatilliseen

Lisätiedot

Opintolinjat 2013 2014

Opintolinjat 2013 2014 Opintolinjat 2013 2014 Unelmia kohti! Opintolinjoilta voit hakea vauhtia yliopisto-opintoihin tai nauttia ilmaisun ilosta Kulttuuriopistossa. Opiskelun kautta saat edellytyksiä työelämään ja jatko-opintoihin

Lisätiedot

Ovet auki unelmille! Löydä tulevaisuutesi opistossa! Tervetuloa opiskelemaan ja viihtymään!

Ovet auki unelmille! Löydä tulevaisuutesi opistossa! Tervetuloa opiskelemaan ja viihtymään! Ovet auki unelmille! Opintolinjoilta voit hakea vauhtia yliopisto-opintoihin ja nauttia ilmaisun ilosta. Opiskelun kautta saat edellytyksiä sekä jatko-opintoihin että työelämään. Opintolinjoilla opiskelu

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Itä-Suomi 5 / 2013 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

Rehtori Anna-Maria Palo puh. 044 710 1201. Apulaisrehtori Liisa Lehtinen puh. 044 710 1204. Opinto-ohjaaja Anne Parkkari puh.

Rehtori Anna-Maria Palo puh. 044 710 1201. Apulaisrehtori Liisa Lehtinen puh. 044 710 1204. Opinto-ohjaaja Anne Parkkari puh. HAKUOPAS 2015 1 KAJAANIN LUKIO Vuorikatu 2, 87100 Kajaani kajaaninlukio@kailu.fi www.kajaaninlukio.fi sähköposti: etunimi.sukunimi@kailu.fi Rehtori Anna-Maria Palo puh. 044 710 1201 Apulaisrehtori Liisa

Lisätiedot

Nivelvaiheen koulutukset. Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa

Nivelvaiheen koulutukset. Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa 2015 Nivelvaiheen koulutukset Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa Nivelvaiheen koulutukset Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa 2015 Toimitus: Heidi Hakkarainen, Turun kaupungin sivistystoimiala Taitto:

Lisätiedot

Annanstiina Junnila, Kari Koivunen, Riitta Ryhtä, Jukka Tamminen. Salon seudun maisemia, oppilastöitä ja opetustilanteita

Annanstiina Junnila, Kari Koivunen, Riitta Ryhtä, Jukka Tamminen. Salon seudun maisemia, oppilastöitä ja opetustilanteita SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 1 Hyvä lukija... 2 Kansalaisopiston merkitys ikääntyvän väestön toimintakyvyn ylläpitäjänä... 3 Kansalaisopistot kulttuurikuntoa kohottamaan... 4 Ohjeita netti-ilmoittautujille...

Lisätiedot

Tampereen. Lukiot HAKUOPAS 2012

Tampereen. Lukiot HAKUOPAS 2012 Tampereen Lukiot HAKUOPAS 2012 isällys M SISÄLLYS Miksi lukioon?...3 Miten lukiossa opiskellaan?... 3 Onko lukioilla eroja?... 3 Lukioon hakeminen... 4 Kevään 2013 yhteishaku...4 Kesän 2013 mahdollinen

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON OPINNOT 2015 2016

AVOIMEN YLIOPISTON OPINNOT 2015 2016 AVOIMEN YLIOPISTON OPINNOT 2015 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT...4 Humanistiset AINEET...6 Kasvatus- ja KAUPPATIETEELLISET AINEET...8 Liikunta-, LÄÄKE- ja terveystieteelliset aineet...9

Lisätiedot

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa. Toisen asteen koulutusopas

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa. Toisen asteen koulutusopas Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Toisen asteen koulutusopas 2012 KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2012 Tämä koulutusopas

Lisätiedot

KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN. Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa

KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN. Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2011 Tämä koulutusopas on syntynyt Keski-Uudenmaan opintoohjaajien yhteistyönä. Ensimmäinen opas syksyllä 2007 valmistui

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULU. Aikuisten iltalinjan opetussuunnitelma. Visuaalisten taiteiden laaja oppimäärä. 1.8.2015 alkaen

PORIN TAIDEKOULU. Aikuisten iltalinjan opetussuunnitelma. Visuaalisten taiteiden laaja oppimäärä. 1.8.2015 alkaen PORIN TAIDEKOULU Visuaalisten taiteiden laaja oppimäärä Aikuisten iltalinjan opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Koulutuksen järjestämislupa: OPM 19.10.2000 Dnro 235/430/2000 Tämän opetussuunnitelman pohjana

Lisätiedot

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Toisen asteen koulutusopas 2014 KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2014 Oppaan vuosittain

Lisätiedot

Espoo. Kirkkonummi. Omnia. Yhteisvalinnan jälkeen

Espoo. Kirkkonummi. Omnia. Yhteisvalinnan jälkeen Espoo 2013 Kirkkonummi Omnia Yhteisvalinnan jälkeen Sisällysluettelo NÄIN YHTEISHAKU ETENEE KESÄLLÄ 2013...3 HAKU YHTEISHAUN ULKOPUOLISEEN KOULUTUKSEEN...4 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMISTAVAT KOULUTUKSET

Lisätiedot

tuusulan lukio hyrylän toimipiste

tuusulan lukio hyrylän toimipiste tuusulan lukio hyrylän toimipiste 2012 2013 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Y H T E Y S T I E D O T Yhteystiedot 03 Iloitse onnistumisista Tuusulan lukiossa 05 Opintojen suunnittelua 06 Opinto-ohjelman

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Itä-Suomi 4/2011. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Itä-Suomi 4/2011. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista OPINTOMAAILMA Levikki Itä-Suomi 4/2011 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa suunnistaminen vaatii tietoa. Tämä Opintomaailma-lehden opiskelunumero

Lisätiedot

MINNE MENNÄ? HAKUOPAS TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEEN SUOMEN CP-LIITTO RY

MINNE MENNÄ? HAKUOPAS TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEEN SUOMEN CP-LIITTO RY MINNE MENNÄ? HAKUOPAS TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEEN SUOMEN CP-LIITTO RY SISÄLLYS Onneksi olkoon!... 3 1 Mitä seuraavaksi?... 5 2 Toisen asteen koulutusvaihtoehdot... 6 Ammatilliset oppilaitokset... 6 Hakeutuminen...

Lisätiedot

Ouluun lukioon 2015 2016

Ouluun lukioon 2015 2016 Ouluun lukioon 2015 2016 Työryhmä Mika Aalto, Pekka Fredriksson, Satu Fränti, Panu Kela, Tiina Rautalin, Mervi Tuomela Ulkoasu ja taitto Graafinen Suunnittelu Gasworks Oy Toimitus Satu Fränti Kuvat Oulun

Lisätiedot

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Toisen asteen koulutusopas 2013 KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2013 Julkaisija: Kuuma

Lisätiedot

Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon!

Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon! Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon! Kuopion lukio-opas 2015 2016 Sisällys Tervetuloa lukioon... 3 Opiskelu lukiossa... 5 Kuopion lukioiden kielitarjonta... 7 Kuopion lukioiden

Lisätiedot

Lukiot ja Tampereen ammattiopisto

Lukiot ja Tampereen ammattiopisto HAKUOPAS 2012 Lukiot ja Tampereen ammattiopisto SISÄLLYS TAMPEREEN LUKIOIDEN INFOTILAISUUDET PERUSKOULULAISILLE... 3 MIKSI LUKIOON?... 4 Miten lukiossa opiskellaan?... 4 Onko lukioilla eroja?... 4 Muutoksia

Lisätiedot

tuusulan lukio jokelan toimipiste

tuusulan lukio jokelan toimipiste tuusulan lukio jokelan toimipiste 2012 2013 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Yhteystiedot 03 Iloitse onnistumisista Tuusulan lukiossa 05 Opintojen suunnittelua 06 Opinto-ohjelman laatiminen Jokelan toimipisteen

Lisätiedot