Maarit Hynninen-Ojala. Moodle Opiskelijan opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maarit Hynninen-Ojala. Moodle Opiskelijan opas"

Transkriptio

1 Moodle Opiskelijan opas

2 Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje Kirjautuminen Moodleen Navigointi Etusivu Navigointipalkki Navigaatiolohko Navigointi työtilassa Minun Moodleni Omat tiedostot Omat käyttäjätiedot Omien käyttäjätietojen muokkaaminen Blogi Blogimerkinnän lisääminen Blogin muokkaaminen, poistaminen ja kommentointi Viestit Omat työtilat 17 2 Opintojakson työtila Opintojaksojen selailu Opintojakson työtilan haku ja työtilaan kirjautuminen avaimella Työtilan näkymä Työtilan osallistujat Työtilan arvioinnit 20 3 Ryhmät 21 4 HTML-tekstieditori Kuvan lisääminen Medialeikkeen lisääminen 24 5 Aineistot Kansio Kansion tiedostojen avaaminen 26

3 5.1.2 Tiedoston lisääminen kansioon Kirja Kirjan lukeminen Kirjan tulostaminen Kirjan sisällön lisääminen ja muokkaaminen Sivu Web-osoite Kaikkien aineistojen näkyminen yhdellä kertaa 31 6 Työtilan aktiviteetit Chat Keskustelualue Keskustelualueen tilaaminen Keskustelualueen lukeminen Keskustelualueelle kirjoittaminen Kysely Muistio Oppitunti Palaute Sanasto Tietueiden lisääminen Sanaston selaustavat SCORM Tehtävä Tiedostojen lähetys Verkkoteksti Offline-tehtävä 48

4 6.10 Tentti Tietokanta Lisää tietue Näytä listana Näytä yksittäin Hae Turnitin-tehtävä (assignment) Palautuksen tekeminen Raportin tulostaminen Työpaja Palautusvaihe Arviointi-vaihe Vertaisarviointien arviointi Suljettu Valinta Wiki Wiki-näkymä Uuden sivun luominen 66

5 1 1 Opiskelijana Moodlessa ohje Tämä Moodle 2 -ohje on tehty n opiskelijoille. Tätä ohjetta ei kannata tulostaa vaan kannattaa aina avata Moodlen etusivulta, jolloin saa viimeisimmän version. Lisäksi kuvia ei ole tehty tulostettavaksi vaan näytöltä katseltavaksi. Moodle on avoimen lähdekoodiin perustuva oppimisympäristö. Moodlessa on työtiloja, joissa on aineistoja ja aktiviteetteja. Lisäksi työtilassa on reunoilla lohkoja. Käytössä oleva työtila voi näyttää erilaiselta kuin se, mitä ohjeen näyttökuvissa on. Työtilan ulkonäkö riippuu siitä, missä Moodlen versiossa se on luotu, mitä teemaa ja muotoa työtilassa käytetään ja mitä lohkoja työtilaan on valittu. Ohjeessa on Moodle 2 työtila ja sen teemana on oletusteema. 1.1 Kirjautuminen Moodleen Kirjaudu Metropolian Moodleen selaimella osoitteessa 1. Napsauta Kirjaudu-painiketta. 2. Valitse kirjaudun Metropolian tunnuksella. 3. Kirjoita kirjautumisruutuun oma Metropolian käyttäjätunnus ja salasana. 1.

6 Navigointi Moodle on web-sovellus, jossa siirtyminen sisällöstä toisen tapahtuu linkkejä hiirellä napsauttamalla. Navigointia varten sekä navigointipalkki että navigaatio-lohko Etusivu Kun on kirjautunut Moodleen, ohjautuu Moodlen etusivulle. Etusivulla on navigointipalkki ja navigaatiolohko.

7 Etusivulle pääsee milloin tahansa palamaan valitsemalla Navigaatio-lohkosta Etusivu tai valitsemalla Kategorialistasta Etusivu Navigointipalkki Navigointipalkissa on kategoriat eri osaamisalueiden työtiloille ja oma kategoria yhteisille työtiloille. Navigaatiopalkissa voi valita Moodlen kielen. Omiin työtiloihin pääsee joko napsauttamalla Omia työtilojani. Napsauttamalla Kojelautaa pääsee muokkaamaan omia mm. omia käyttäjätietoja. Navigaatiopalkissa käyttäjä voi valita Moodlen käyttöliittymän teeman värin: oletusvärin, limen, sinisen tai pinkin.

8 Navigaatiolohko Navigaatio-lohko on toinen navigoinnin väline Moodlessa. Napsauttamalla sanaa Etusivu, pääsee Moodlen etusivulle. Napsauttamalla Minun Moodleni saa näkyviin listauksen omista työtiloista. Napsauttamalla Etusivun lohkot saa näkyviin alivalikon, jossa on mm. kalenteri. ( Toimii vain, kun on etusivulla.) Napsauttamalla Oma profiilini saa näkyviin alivalikon, josta valitsemalla Näytä profiili, saa oman profiilikuvauksen, jonka muut näkevät sinusta. Linkki Metropolian Moodlen etusivulle. Käyttäjän omat työtilat listana. Oma profiilin toiminnot: Valitun työtilan linkit osallistujalistaan, raportteihin ja sisältöihin. Listaus omista työtiloista. 1.3 Navigointi työtilassa Murupolun avulla pääsee siirtymään kätevästi työtilan sisällöstä tai aktiviteetista työtilan etusivulle ja Moodlen etusivulle. Alla olevassa kuvassa ollaan Tietoteknisen osaamisen työtilan tekstikäsittelyn perusteet tehtävä -aktiviteetissa. Navigaatiopalkissa napsauttamalla sanaa Etusivu pääsee Moodlen etusivulle, ja napsauttamalla työtilan nimeä Tietotekninen osaaminen pääsee kyseessä olevan työtilan etusivulle.

9 5 1.4 Minun Moodleni Kun valitsee Minun Moodleni, saa näkyviin kaikki työtilat, joille on pääsy. Listassa näkyvät myös kunkin työtilan tehtävät. Minun Moodleani pääsee muokkaamaan napsauttamalla sivun oikeassa kulmassa olevaa Muokkaa tätä sivua haluamaksesi. 1. Napsauta Minun Moodleni Napsauta Muokkaa tätä sivua haluamaksesi. 3. Valitse Näytettävien kurssien lukumäärä. 4. Järjestä Minun Moodleni työtilat haluamaksesi raahaamalla. 5. Minun Moodleeni voi ladata omia tiedostoja napsauttamalla Hallinoi omia tiedostoja.

10 Omat tiedostot Jokaisella käyttäjällä on Moodlessa omat tiedostot Omassa Profiilissa. Sinne voi ladata esimerkiksi portfoliota varten materiaalia. Omiin tiedostoihin pääsee joko Minun Moodlessani tai Omassa profiilissani. 1. Omiin tiedostoihin pääsee valitsemalla Oman profiilini Omat tiedostot tai Minun Moodlessani. 2. Napsauttamalla Lisää pääsee lisäämään tiedostoja Omiin tiedostoihin Tiedostovalitsimen avulla tai raahaamalla tiedoston alueelle. 3. Valitse, mistä haet tiedoston Tiedostovalitsin-ikkunasta. Tässä esimerkissä tiedosto haetaan omalta tietokoneelta eli valitaan Lataa tiedosto. 4. Napsauta Valitse tiedosto. 5. Valitse tiedosto tietokoneelta. 6. Napsauta Lataa tämä tiedosto painiketta.

11 7 7. Muista vielä lopuksi napsauttaa Tallenna muutokset painiketta. 2. Valitse, näytetäänkö tiedostot ikoneina vai listana. 1. Palvelimen tiedostot= työtilan tiedostot Viimeaikaiset tiedostot= tiedostot, joita on Moodleen viimeksi tuotu. Lataa tiedosto tietokoneelta. Henkilökohtaiset tiedostot = Käyttäjän omat tiedostot Moodlessa

12 Omat käyttäjätiedot Jokaisella Moodle-käyttäjällä on oma profiili, jossa on käyttäjätiedot. Omaan profiilin pääsee napsauttamalla omaa nimeä sivun oikeassa yläkulmassa (1.) Sivulle avautuu käyttäjäprofiili sellaisena kuin muutkin näkevät. 1.

13 9 1.7 Omien käyttäjätietojen muokkaaminen Omia käyttäjätietoja voi muokata. Käyttäjätietoihin voi lisätä kuvauksen itsestä ja kuvan, joka näkyy esimerkiksi keskusteluviesteissä ja osallistujalistassa. Profiilitietoja pääsee muokkaamaan seuraavasti: 1. Valitse Asetukset-lohkosta Oman profiilini asetukset. 2. Valitse Muokkaa tietoja. 3. Oman profiilin -ikkunassa voi valita sähköpostiin liittyen mm. sähköpostiosoitteen näkymisen ja sähköpostin keräilytavan. 4. Keskustelualueisiin liittyen voi valita keskustelualueen tilauksen ja seurannan. 5. Voi kirjoittaa Oman kuvauksen. 6. Voi lisätä oman kuvan seuraavasti: a. Napsauta Lisää. b. Valitse Tiedostovalitsin-ikkunasta Lataa tiedosto. c. Hae Lisää tiedosto-toiminnolla kuva tiedostosta. d. Valitse Lataa tämä tiedosto. 7. Kirjoita kiinnostuksen kohteet. 8. Täydennä valinnaisesta ryhmästä halutut kentät. 9. Napsauta lopuksi Tallenna tiedot.

14

15 11 5. a

16 Blogi Moodlessa on jokaisella käyttäjällä oma blogi, joka on käyttäjän profiilissa. Blogi on digitaalinen päiväkirja, jossa käyttäjä julkaisee omia kirjoituksiaan muille luettavaksi. Blogi voi olla itsellesi tai kaikille Metropolia Moodlen käyttäjille näkyvä. Muut voivat kommentoida blogia. Blogiin voi lisätä tunnisteita, joiden avulla pystyy eri käyttäjät ryhmittämään kiinnostuksen kohteiden mukaan Blogimerkinnän lisääminen 1. Valitse Navigaatio-lohkossa Oma Profiilini. 2. Valitse Blogit. 3. Napsauta Lisää uusi merkintä. 4. Kirjoita merkinnän otsikko ja tekstiosa omiin kenttiinsä. 5. Lisää tarvittaessa liitetiedostot Lisää-painiketta napsauttamalla ja hakemalla tiedosto. 6. Napsauta Julkaisu muodon nuolta ja valitse julkaisutavaksi joko itsellesi tai koko sivustolle. 7. Kirjoita tunnisteet. 8. Napsauta Tallenna muutokset

17 Blogin muokkaaminen, poistaminen ja kommentointi 1. Valitsemalla Oma profiilini 2. Valitsemalla Näytä kaikki omat blogikirjoitukseni.

18 Oman blogin muokkaaminen 3. Kun haluaa muokata omaa blogia, valitse Muokkaa Kun haluaa poistaa, valitse Poista. 5. Kun napsauttaa Pysyväislinkkiä, selaimen osoite kentässä näet blogin osoitteen. Blogin kommentointi 6. Kun haluaa kommentoida blogia, napsauta Kommentit 7. Kirjoita kommentti kenttään ja 8. Napsauta Tallenna kommentti.

19 Viestit Moodlessa käyttäjä voi itse säätää, mitä viestejä tulee työtiloista ja minne viestit tulevat. Viestinnän säätö tehdään seuraavasti: 1. Valitse etusivulla Asetukset-lohkosta Oman profiilini asetukset, kun olet kirjautuneena Moodleen. 2. Valitse Viestit. 3. Valitse avautuneesta ikkunasta sopivat viestintävaihtoehdot. 4. Tallenna

20

21 Omat työtilat Omat työtilat löytyvät valitsemalla Omat työtilani joko navigaatiopalkissa tai -lohkossa. Omat työtilat löytyvät myös valitsemalla Minun Moodleni ks. kohta 1.4. Jos työtiloja on paljon, eivätkä ne näy Minun Moodlessani eivätkä Omissa työtiloissa, hae niitä Etusivun hakutoiminnon avulla. 1. Kirjoita työtilan nimi tekstikenttään. 2. Napsauta Hae-painiketta Opintojakson työtila Opintojakson työtilaan opettaja voi lisätä osallistujat itse tai opettaja antaa opiskelijoille rekisteröitymisavaimen. Kun opettaja on lisännyt opiskelijat osallistujiksi itse, työtila näkyy opiskelijoiden omissa työtiloissa tai Minun Moodlessa. Kun opettaja antaa opiskelijoille rekisteröitymisavaimen, opiskelijan täytyy itse hakea työtila ja rekisteröityä työtilaan avaimen avulla. Työtila voi olla avoinna vieraille ilman avainta, jolloin työtila löytyy Googlella ja samalla työtilan materiaalit ja osallistujat ovat näkyvissä. Jos vieraat on sallittu avaimella, niin työtila ei löydy Googlella.

22 Opintojaksojen selailu Metropolian Moodlessa opintojaksojen työtilat ovat ryhmitelty kahdeksaan pääkategoriaan: hyvinvointi, kulttuuri, liiketoiminta ja sähkö, rakentaminen ja konservointi, terveyspalvelut, teknologia ja design, tieto ja media ja yhteiset. Pääkategoriat on jaettu alakategorioihin pääasiallisesti tutkintoohjelmien mukaan. Yhteiset-kategoriasta löytyvät mm. vapaavalintaiset kielet. Työtiloja voi etsiä kategorioita ja alakategorioita selaamalla tai käyttämällä etusivulla olevaa hakutoimintoa. 1. Valitse pääkategoria, josta halutaan selata työtiloja. 2. Valitse alakategoria ja mahdollisesti vielä alakategorian alakategoria. 3. Selaile

23 Opintojakson työtilan haku ja työtilaan kirjautuminen avaimella 1. Kirjoita opintojakson nimi Haku-kenttään. 2. Napsauta Hae. 3. Etsi hakutuloksista haluttu työtila. 4. Napsauta Työtilan nimeä. 5. Kirjoita kurssiavain kenttään. Avain on kertaluontoinen, sitä ei enää kirjautumisen jälkeen tarvita. 6. Napsauta Lisää minut kurssialueelle

24 Työtilan näkymä Moodlen perusnäkymän vasemmassa palstassa on varsinainen työtilan sisältö, joka koostuu erilaisista aineistoista ja akviteeteistä. Oikeassa laidassa on lohkoja, joissa on erilaisia toimintoja ja linkkejä. 2.4 Työtilan osallistujat Työtilan osallistuja-listan saa näkyviin napsauttamalla Osallistujat navigaatio-lohkossa Työtilan arvioinnit Työtilassa tehdyt palautukset opettaja arvioi. Pääset näkemään työtilassa olevat arvioinnit: 1. Valitse Asetukset-lohkosta Arvioinnit.

25 Ryhmät Osa aktiviteeteista voidaan jakaa ryhmiin, tällaisia aktiviteetteja ovat esimerkiksi keskustelut ja tehtävät. Ryhmiä on kahdenlaisia: erillisiä ryhmiä ja näkyviä ryhmiä. Erilliset ryhmät eivät näe toistensa ryhmätöitä. Kun ryhmät on määritelty näkyviksi, voi ryhmät nähdä toistensa ryhmätyöt. Kun tehdään ryhmissä tehtäviä, vain yhden ryhmän jäsenistä tarvitsee palauttaa yhteisesti tuotettu tehtävä. 4 HTML-tekstieditori Moodlessa on HTML-tekstieditori, jota käytetään esimerkiksi wikiä kirjoittaessa ja osallistuttaessa keskusteluun. Alla oleva tekstieditori on osana keskustelu-aktiviteettia. Napsauttamalla vasemassa yläkulmassa olevaa ikonia, saa näkyviin kaikki editorin työkalut.

26 22 Seuraavassa taulussa selitetään tekstieditorin ikonit ja niiden toiminnot. Ikoni Toiminto Kirjasin -valikko Kirjasin koon valinta -valikko Tyylin-valinta: Kappale, otsikko jne Kumoa-painikkeet Etsi Etsi ja korvaa: Avaa ikkunan Koko ruutu- avaa editori koko näytön kokoiseksi Tekstin merkkimuotoilu Kappaleen tasaus Siisti sekainen koodi Poista muotoilut Liitä pelkkänä tekstinä ja liitä tekstiä wordistä Kirjainten väri ja korostustyökalu Tekstin suunta oikealle ja vasemmalle Luettelot: merkkiluettelo, numeroitu luettelo Sisennä Linkki. Valitse ensin teksti, josta tulee linkki ja napsauta linkki-kuvaketta

27 23 Lisää kuva, ohje kohdassa 3.1. Hallitse upotettuja tiedostoja. Lisää medialeike, ohje kohdassa 3.2. Lisää tyhjä merkki Lisää erikoismerkki Lisää taulukko Näytä HTML-koodi 4.1 Kuvan lisääminen 1. Napsauta -kuvaketta editorissa. 2. Napsauta Etsi tai lähetä kuva painiketta. 3. Napsauta Browse ja 4. Valitse kuva resurssien hallinnasta. 5. Napsauta Lataa tämä tiedosto. 6. Kirjoita kuvan kuvaus. 7. Napsauta Lisää

28 Medialeikkeen lisääminen Metropolian Moodleen on asennettu seuraavat mediasoittimet: Mediasoitin Tiedostomuodot Erityistä MP3 audio.mp3. Toistaa audion käyttäen Flowplayeria, vaatii Flash pluginin Flash-video.flv,.f4v Toistaa videoita käyttäen Flowplayeria, vaatii Flash pluginin ja javascriptin. Käyttää HTML 5 videota,jos on määritelty useampia lähteitä QuickTime soitin.mov,.mp4,.m4a,.mp4 tai.mpg Vaativat QuickTime soittimen tai kodekit. Windows media player.avi,.wmv. Täysin yhteensopiva Internet Explorerin kanssa Windowsissa, ongelmia saattaa tulla muissa selaimissa tai käyttöjärjestelmissä Real media player.rm,.ra,.ram,.rp,.rv. vaatii RealPlayerin Medialeikkeitä lisätessä kannattaa muistaa, että suurin sallittu tiedostokoko on 128 Mt. Lisäksi työtilassa voi olla pienempi sallittu tiedostokoko. Opettaja voi muuttaa työtilan sallitun tiedostokoon. 1. Napsauta -kuvaketta. 2. Napsauta Etsi tai lähetä ääni, video tai sovelma

29 25 3. Napsauta Browse ja hae tiedosto resurssienhallinnasta. 4. Valitse tiedosto. 5. Napsauta Lataa tämä tiedosto. 6. Napsauta Lisää Aineistot Moodlen työtilassa voi olla aineistoina minkälaisia tiedostomuotoja tahansa. Tiedostot voivat näkyä erillä tavalla, sen mukaan minkälaisen näyttötavan opettaja on valinnut. Aineistot voivat aueta työtilan vasemmalle palstalle, avautua oletusohjelmassa tai työtilan samalle välilehdelle tai erilliseen ikkunaan. Aineistot saadaan näkyviin napsauttamalla aineiston nimeä. Seuraavassa käsitellään eri aineistotyyppejä. 5.1 Kansio Kun työtilassa halutaan jakaa paljon tiedostoja, voi opettaja lisätä työtilaan kansion ja ladata jaettavat tiedostot sinne. Opettaja pysty lisäämään kansioon tiedostoja, opiskelija voi avata tai tallettaa tiedostot.

30 Kansion tiedostojen avaaminen 1. Napsauta kansiota. 2. Valitse tiedosto. 3. Valitse avaatko tiedoston vai tallennatko sen. 4. Napsauta OK Tiedoston lisääminen kansioon Mikäli opettaja on antanut opiskelijoille opettajan roolin kansio-aineistolle, opiskelija voi palauttaa kansioon tiedostoja ja katsella muiden opiskelijoiden palautuksia. 1. Valitse kansio. 2. Napsauta Muokkaa. 3. Napsauta Lisää.

31 27 4. Valitse Lataa tiedosto. 5. Napsauta Valitse tiedosto-painiketta. 6. Valitse tiedosto hakemistosta. 7. Napsauta Lataa tämä tiedosto. 8. Napsauta lopuksi Tallenna muutokset

32 Kirja Kirja työkalua käytetään työtilan materiaalisivujen yhteen kokoamiseen. Kirjaa on helppo selata ja tulostaa. Opiskelijan roolissa voi lukea ja tulostaa kirjaa Kirjan lukeminen Kun kirja-aineisto on valittuna, kirjan sisällössä liikutaan nuolilla tai oikeassa reunassa olevan kirjan sisällysluettelon otsikoita napsauttamalla Kirjan tulostaminen Kirjan voi tulostaa Asetukset-lohkosta valitsemalla joko Tulosta koko kirja tai Tulosta tämä luku.

33 Kirjan sisällön lisääminen ja muokkaaminen Mikäli opettaja on antanut opiskelijoille opettajan roolin kirja-aineistoon, niin opiskelijat voivat lisätä sisältöä kirjaan. Kirjassa voi olla lukuja korkeintaan kahta eri tasoa. Kirjaa pääsee muokkamaan kirjan Sisällysluettelo -lohkosta, joka ilmestyy työtilan oikeaan yläkulmaan. Lukujen lopussa on muokkaustyökalut. 1. Napsauta työtilan aihealueella 2. Napsauta muokkaustila päälle. 3. Valitse haluamasi työkalu Luvun lopusta Nuolella voi siirtää lukua alaspäin tai ylöspäin olevalla nuolella ylöspäin. Napsauttamalla ratasta voi muokata Kirjan lukua. Rastipainikkeella poistetaan luku

34 30 Silmäkuvakkeella luku näkyvissä, kun napsauttaa kuvaketta, niin piilotetaan luku näkyvistä, tilalle tulee Pluspainikkeella lisätään uusi luku. 5.3 Sivu Sivussa näytetään opettajan tekemiä aineistoja. Sivun saa auki napsauttamalla sen nimeä. 5.4 Web-osoite Web-osoite on linkki web-sivulle. Webbi-linkki voi aueta työtilan keskipalstalle, avautua oletusohjelmassa tai aukeaa työtilan samalle välilehdelle tai aukeaa erilliseen ikkunaan.

35 Kaikkien aineistojen näkyminen yhdellä kertaa Jos opettaja on lisännyt työtilaan Aktiviteetit-lohkon, voidaan nähdä kaikki aineistot yhdellä kertaa listattuna. 1. Valitse Aktiviteetit lohkosta Aineistot. 1.

36 32 6 Työtilan aktiviteetit Moodlessa on erilaisia aktiviteetteja, joita käsitellään seuraavissa alaluvuissa opiskelijan näkökulmasta. Eri aktiviteetteja ovat 1. Chat 2. Keskustelualue 3. Kysely 4. Muistio 5. Oppitunti 6. Palaute 7. Sanasto 8. Scorm 9. Tehtävä 10. Tentti 11. Tietokanta 12. Turnitin-tehtävä 13. Valinta 14. Wiki 6.1 Chat Chatissa vaihdetaan lyhyitä tekstejä eri käyttäjien kanssa. Käyttäjien tulee olla samaan aikaan paikalla chattihuoneessa. 1. Napsauta Chattia työtilassa. 2. Valitse Napsauta tästä päästäksesi mukaan chattiin

37 33 Chattin lähetetyt viestit näkyvät tässä. Tässä näkyvät kaikki chattiin osallistujat. Napsauttamalla Kutsu, lähetät kaikille chattiin osallistujille äänimerkin. Kirjoita alla olevaan tekstikenttään viesti ja napsauta enteriä.

38 Keskustelualue Keskustelualueissa osallistuja lähettää alueelle viestin, jonka muut voivat lukea ja johon he voivat vastata. Keskustelualueilla osallistujien ei tarvitse olla samaan aikaan paikalla Moodlessa. Keskustelualueelle käyttäjät voivat lisätä liitteitä. Jokaisessa työtilassa on Uutiset-nimellä oleva keskustelualue. Keskustelualueita on viittä eri tyyppiä a. Jokainen avaa uuden keskustelun - Jokainen voi lähettää tasan yhden uuden keskustelunaiheen, mutta kaikki voivat kuitenkin vastata jokaiseen keskustelualueeseen. b. Keskustelualue yleiseen käyttöön - avoin keskustelualue, jossa kuka tahansa voi aloittaa uuden keskustelunaiheen milloin tahansa. c. Kysymys- ja vastausalue jokainen keskustelunavaus on kysymys. Muiden osallistujien vastauksia kuhunkin kysymykseen pääsee lukemaan kirjoitettuaan itsekin vastauksen kysymykseen. d. Blogityyppisessä keskustelualueessa muut käyttäjät voivat muokata aloitettua tekstiä samassa keskustelu-ikkunassa. e. Yksi keskustelu - on vain yksittäinen aihe, joka on kokonaisuudessaan yhdellä sivulla. Käyttökelpoinen lyhyissä tarkasti rajatuissa keskusteluissa. Keskustelualueen tilaus tarkoittaa, sitä tuleeko keskustelualueen viestit myös sähköpostiin. Mikäli opettaja on valinnut keskustelualueen tilaukseksi valinnaisen tai automaattisen tilauksen, opiskelija itse voi päättää, tulevatko viestit sähköpostiin. Jos on valittu pakotettu tilaus, niin kaikille työtilan jäsenille tulee viestit sähköpostiin, tai jos tilaus pois päältä, viestejä ei tule sähköpostiin. Jotta viestit tulevat tilauksen jälkeen sähköpostiin, pitää olla omissa viesti-asetuksessa valittuna sähköposti.

39 Keskustelualueen tilaaminen 1. Valitse työtilassa keskustelualue, jonka halutaan tilata Napsauta Asetukset-lohkosta Tilaa tämä keskustelualue Keskustelualueen lukeminen 1. Napsauta keskustelua aihealueella, jolloin avautuu keskustelu-ikkuna. 2. Keskustelun aihetta napsauttamalla pääsee lukemaan, mitä toiset ovat aiheesta keskustelualueelle kirjoittaneet. 3. Keskustelun viestit voidaan järjestää aikajärjestyksessä tai säikeittäin tai sisäkkäin. Perusasetuksessa näytetään viestit sisäkkäin, jolloin vanhin viesti on ensimmäisenä. Kunkin viestin lopussa on linkit Näytä aiempi, Poista ja Vastaa. 1..

40 Keskustelualueelle kirjoittaminen 1. Valitse keskustelualue. 2. Napsauta Lisää uusi viesti. 3. Kirjoita Aihe. 4. Kirjoita Viesti. 5. Valitse tilaus. ( aina tätä ei näy) 6. Lisää halutessa Liite. 7. Napsauta Lähetä viesti. 1..

41 Kysely Kyselyn avulla kerätään tietoa käyttäjiltä. Kyselyssä on valmiita kysymyssarjoja. 1. Valitse kysely-aktiviteetti. 2. Vastaa kyselyyn.

42 38 3. Napsauta tästä jatkaaksesi. 4. Napsauta Jatka, niin pääsee takaisin työtilaan Muistio Muistio on kuin oppimispäiväkirja. Käyttäjät kirjaavat muistioon esimerkiksi omaa edistymistään. Muistioon voi palata niin monta kertaa kuin haluaa lisäämään tai muokkaamaan tietoja. Vain opettaja voi lukea opiskelijoiden muistiota ja antaa palautetta sinne. 1. Valitse muistio 2. Kirjoita. 3. Napsauta Tallenna muutokset. 1.

43 Oppitunti Oppitunti -aktiviteetissä esitetään oppimateriaalia ja oppimateriaalista tehtyjä kysymyksiä vuorotellen. Jos opiskelija vastaa kysymykseen oikein, hän pääsee seuraavaan oppimateriaali-osioon. Jos vastaa väärin, hänet voidaan laittaa palamaan takaisin oppimateriaaliin kertaamaan sisältösivuja. Opiskelija saa palautetta antamistaan vastauksista. Oppitunti-aktiviteettia voi olla myös kokeena. 1. Valitse oppituntiaktiviteetti työtilassa. 2. Opiskele Sivun sisältö. 3. Napsauta painiketta sivun alareunassa. 1.

44 Vastaa kysymykseen. 5. Napsauta Lähetä Lue palaute. 7. Napsauta jatka

45 Palaute Palaute -aktiviteetti on kysely. Palautteessa on erilaisia kysymystyyppejä, kuten lyhyt tekstivastaus, monivalinta, monivalinta suhteutettu, nimike, numeerinen vastaus ja pidempi tekstivastaus. Kysymysten asetuksissa on voitu säätää eri kysymysten riippuvuutta toisten kysymysten vastauksesta. Palaute-aktiviteetissa voidaan valita, tallennetaanko käyttäjänimet vai tehdäänkö kysely nimettömänä. Samoin opettajan tekemistä valinnoista riippuu, näytetäänkö palautteen analyysisivu opiskelijalle vai ei. 1. Valitse Palaute-aktiviteetti. 2. Napsauta Vastaa kysymyksiin. 3. Vastaa kysymyksiin. Tilasta näet, onko kysely anonyymi vai nimellä. Tähdellä on merkitty pakolliset kysymykset. 4. Valitse Seuraava sivu. 5. Napsauta Lähetä

46 Sanasto Sanastoon lisätään käsitteitä ja niiden määritelmiä, jotka yhdessä muodostavat tietueita. Sanaston avulla voi tehdä tekstihakuja, selata käsitteitä ja jakaa käsitteitä eri kategorioihin. Opettaja on valinnut sanastolle tyypin. Sanaston eri tyyppejä ovat a. Hakusanalista, joka näyttää hakusanat linkkeinä. b. Jatkuva, joka näyttää hakusanat peräkkäin. c. Kaikki tiedot, joka on keskustelualueen kaltainen ja näyttää kaikki tiedot myös laatijan tiedot. Liitetiedostot näytetään linkkeinä. d. Kaikki tiedot paitsi tekijä, joka on keskustelualueen kaltainen ja näyttää kaikki tiedot paitsi laatijan. e. Tietosanakirja, joka on samanlainen kuin kaikki tiedot, lisäksi näytetään kuvat. f. Usein kysytyt kysymykset (FAQ), jotka liittävät loppuun sanat kysymys ja vastaus g. Yksinkertainen sanakirja, joka näyttää tavanomaiselta sanakirjalta. Laatijoita ei näytetä ja liitetiedostot näytetään linkkeinä Tietueiden lisääminen 1. Valitse Sanasto-aktiviteettia työtilan aihealueella. 2. Napsauta Lisää uusi tietue Kirjoita Käsite ja Määritelmä.

47 43 4. Valitse kategoria. Huomaa, että tämä kohta näkyy vain, jos sanastoon on lisätty kategorioita. 5. Määrittele Avainsanat, eri avainsanat erotetaan toisistaan rivin vaihdoilla. 6. Lisää liite haluttaessa. 7. Säädä linkitys. a. Valitse, linkittyykö tämä tietue automaattisesti työtilaan muihin aktiviteetteihin. b. Valitse, onko kirjainten koolla merkitystä linkityksessä. c. Valitse, linkitetäänkö vain kokonaiset sanat. 8. Napsauta Tallenna muutokset

48 Sanaston selaustavat Sanastoa voidaan selata aakkosjärjestyksessä, kategorioiden, päivämäärän tai kirjoittajan mukaan. 6.8 SCORM SCORM aktiviteetti sisältää SCORM-muotoista oppimateriaalia. 6.9 Tehtävä Työtilan harjoitustehtävät on yleensä lisätty Tehtävä-aktiviteettia käyttäen. Tehtävä voi tiedoston tai tiedostojen palautus, verkkotekstin tuottaminen tai offlinetehtävä.

49 45 Tehtävän arvioinnissa opettaja antaa arvosanan ja mahdollisen kirjallisen palautteen tekstikenttään, jos tehtävän asetuksissa on valittu palautteen kommentit asetuksissa. Lisäksi opettaja voi tiedosto-tehtävässä liittää kommentoidun tiedoston takaisin opiskelijalle, mikäli on tehtävän asetuksissa valittuna palautetiedostot. Mikäli opiskelijan palautusta pitää täydentää, opettaja voi muuttaa tehtävän takaisin keskeneräiseksi, jolloin opiskelija voi palauttaa uudelleen tehtävän Tiedostojen lähetys Tiedostojen lähetyksessä voidaan palauttaa yksi tai monta tiedostoa sen mukaa, mitä opettaja on tehtävän asetuksissa määritellyt. 1. Valitse tehtävä-aktiviteetti työtilassa Napsauta Lisää palautus Napsauta Lisää tai raahaa tiedosto. 3.

50 46 4. Valitse Lataa tiedosto. 5. Napsauta Valitse tiedosto. 6. Valitse tiedosto hakemistostasi. 7. Napsauta Lataa tämä tiedosto. Toista tiedostojen haku, kunnes on ladattu kaikki tiedostot. 8. Napsauta lopuksi Tallenna muutokset Napsauta Lähetä arvioitavaksi. Huomaa, että tämä toiminto näkyy tehtävässä vain, jos opettaja on sen tehtävän asetuksissa valinnut.

51 Napsauta Jatka Verkkoteksti Verkkotekstissä kirjoitetaan Html-editorilla tekstiä. 1. Valitse tehtävä työtilassa Napsauta Lisää palautus.

52 Kirjoita vastauksesi html-editorilla. 4. Napsauta Tallenna muutokset Offline-tehtävä Offline-tehtävässä opiskelijat palauttavat tehtävän muussa muodossa kuin digitaalisina tiedostoina. Opettaja vie ainoastaan tehtävän arvioinnin Moodleen Tentti Tentti-aktiviteettiä käytetään verkkotentteinä tai -tehtävinä. Opettaja voi ajastaa tentin niin, että se on auki aina tai vain tietyn aikavälin. Lisäksi opettaja voi rajata tenttiin vastausajan tarkasti minuutteina, jolloin tenttiä voi tehdä vain rajatun ajan. Jos opettaja ei ole säätänyt vastausaikaa, niin tenttiä voi tehdä niin kauan kuin haluaa. Opettaja voi

53 myös antaa mahdollisuuden yrittää tenttiä monta kertaa, jolloin tentti arvioidaan jokaiselta yritykseltä. 49 Tentit sisältävät erilaisia tehtävätyyppejä, kuten monivalinta-, tosi/epätosi- lasku-, yhdistely-, aukko-tehtäviä tai esseitä. Tentistä voi saada palautetta heti tehtävän palautuksen jälkeen tai tentin palautuksen jälkeen tai vasta sitten, kun tentti on suljettu. Tämä riippuu siitä, mitä opettaja on valinnut tentin asetuksissa. 1. Valitse Tentti työtilassa Napsauta Aloita nyt Vastaa tentin kysymyksiin. 4. Napsauta sivun lopussa Seuraava Napsauta Palauta kaikki ja lopeta.

54 Vahvista palautus napsauttamalla Kyllä-painiketta Palautetta voi saada tentin palautuksen jälkeen. Tentin navigaatiolohkossa oikeat vastaukset näkyvät vihreinä ja virheelliset punaisina. 8. Napsauta Lopeta tarkastelu, lopettaaksesi palautteen selailun

55 Tietokanta Tietokanta koostuu tietueista, jotka puolestaan muodostuvat kahdesta tai useammasta kentästä. Opiskelijat voivat lisätä tietueita tietokantaan. Kun opiskelija napsauttaa työtilassa tietokanta-aktiviteettia, tietokanta näyttää seuraavalta: Lisää tietue 1. Valitse Lisää tietue. 2. Täydennä Uusi tietue ikkuna. 3. Napsauta joko Tallenna ja katsele tai Tallenna ja lisää toinen

56 Näytä listana Tietokannan listanäkymää pääsee katsomaan valitsemalla Näytä listana. Itse lisäämää tietuetta pääsee muokkaamaan napsauttamalla ratas-kuvaketta Näytä yksittäin Näytä yksittäin ikkunassa voi selata tietueita yksitellen.

57 Hae Hae-ikkunassa voi hakea tietokannasta tietoa eri hakuehdoilla Turnitin-tehtävä (assignment) Turnitin- tehtävän avulla voi tarkastaa palautetuista tiedostoista suorat lainaukset tai plagiointi. Turnitin-ohjelma vertaa palautettuja tiedostoja ja tekstejä eri tietokantoihin ja internetissä oleviin aineistoihin. Turnitin tehtävä voi olla tiedoston palautus, tekstinpalautus tai voi valita kumman palauttaa Palautuksen tekeminen 1. Napsauta Turnitin-tehtävää Moodlen työtilassa Valitse Palautukseni -välilehti 2.

58 3. Valitse palautuksen tyyppi Palautustyyppi -pudotusvalikosta. Tätä vaihetta ei aina tule Kirjoita palautukselle nimi Palautuksen otsikko -tekstikenttään 5. Lataa tiedosto napsauttamalla Valitse tiedosto-painiketta. 6. Napsauta ruutua. 7. Napsauta Lisää palautus painiketta Raportin tulostaminen 1. Valitse työtilassa Turnitin-tehtävä, johon olet palauttanut työsi Valitse Palautukseni. 3. Napsauta prosentti-ikonia.

59 Napsauta tulostin kuvaketta. Pop up:it pitää olla sallittu selaimessa. 5. Valitse Lataa tämänhetkisestä näkymästä tulostus. Valitse Open with ja Ok

60 56 6. Valitse alkuperäisraportti 7. Napsauta tulostin-kuvaketta, jolloin tulostuu koko työ ja raportti Huomaa, että eri selaimilla pdf voi toimia eritavalla Työpaja Työpajassa opiskelijat palauttavat tehtäviä, jotka arvostellaan. Lisäksi opiskelijalle voidaan antaa arvioitavaksi toisen opiskelijan tehtävä tai pitää itse arvioida oma tehtävä. Tästä arvioinnista saa myös arvostelun. Työpajan ominaisuudet voivat vaihdella sen mukaan, mitä asetuksia opettaja on valinnut. Joissakin työpajoissa voi olla esimerkkitiedostoja ja niiden arviointeja, joissakin työpajoissa voi olla käytössä vertaisarviointi tai itsearviointi. Työpajassa opiskelijalla on kolme vaihetta, jotka opettaja aina aktivoi. Työpajassa näkyy kaikki toiminnan vaiheet listattuna ja joka vaiheen eri tehtävät. Aktiivinen vaihe on korostettu ja tehtävien suorittaminen näkyy työpaja-ikkunassa ruksilla. Palautusvaiheessa opiskelijat palauttavat työnsä. Kun opiskelijat ovat palauttaneet tehtävän, opettaja voi allokoida palautetut työt toisille opiskelijoille tai itselle arvioitavaksi. Seuraavassa vaiheessa opiskelijat arvioivat heille allokoituja toisten opiskelijoiden palautuksia tai omia palautuksia. Sitä seuraavassa vaiheessa opettaja arvioi opiskelijoitten tekemiä arviointeja ja voi muokata palautusten arviointeja. Lopuksi työpaja suljetaan, jolloin arvioinnit siirtyvät arviointikirjaan ja opiskelijat näkevät omat ja kaikkien muidenkin osallistujien tekemät palautukset.

61 Palautusvaihe 1. Valitse työpaja työtilassa Napsauta Palauta työsi Kirjoita Otsikko. 4. Kirjoita Palautuksen sisältö halutessa. 5. Lisää liite napsauttamalla Lisää- painiketta ja lataa tiedosto koneelta tai raahaa tiedosto kenttään. 6. Napsauta Tallenna muutokset

62 7. Tarvittaessa palautusta pääsee muokkaamaan valitsemalla Muokkaa palautusta Arviointi-vaihe Heti kun yksi opiskelija on palauttanut tehtävän, opettaja voi määrittää, ketkä muut opiskelijat voivat nähdä palautuksen ja arvioida sen. 1. Valitse työpaja työtilassa. 2. Napsauta Arvioi. 3. Avaa arvioitava tiedosto. 4. Arvio näkökulmia. a. Valitse pisteet pudotusvalikosta. b. Kirjoita kommentti. 5. Tallenna.

63 a. 4b.

64 Vertaisarviointien arviointi Vertaisarviointien arvioinneissa opettajat arvioivat työt ja arvioinnit Suljettu Kun työpaja on siirtynyt Suljettu-vaiheeseen, niin lopulliset työpajan pisteet lasketaan edellisestä vaiheesta ja siirretään arviointikirjaan. Osallistujat näkevät omat palautuksensa ja myös muiden palautukset. 1. Näet oman palautuksen arvioinnit napsauttamalla palautuksen tiedoston nimeä.

65 61 1.

66 Valinta Valinta työkalua käytetään yksinkertaisiin valintoihin. Valinnassa on kysymys ja useita vastausvaihtoehtoja. Valintaa ei arvioida eikä siitä anneta palautetta. 1. Valitse valintaa työtilassa. 2. Valitse sopiva vaihtoehto. 3. Tallenna Wiki Wiki on kokoelma web-sivuja, joiden sisältöä kaikki työtilan osallistujat voivat muokata. Wikejä käytetään yhteisöllisesti tuotettujen dokumenttien tekemiseen. Wikiin voidaan valita formaatiksi html, kreoli tai NWiki. Kun kirjoittaa wikia, kannattaa tallentaa usein, ettei menetä kirjoituksiaan kaatumisen takia Wiki-näkymä Wikissä on kuusi eri välilehteä. Näytä-välilehdellä näkyy sivu sellaisena kuin se on sillä hetkellä.

67 63 Muokkaa-välilehdellä pääsee sivua muokkaamaan. Jos sivun formaatiksi on valittu HTML, tulee esille html-editori. Html-editorin ohje on luvussa 4. Kommentit-välilehdellä voi lisätä kommentteja. 1. Napsauta Lisää-kommentti.

68 64 2. Kirjoita kommentti editorilla. 3. Napsauta Tallenna muutokset. 1. 2a. 3. Historia-välilehdellä näkee, kuka on muokannut sivua ja milloin.

69 65 Kartta-välilehdellä on erilaisia listoja sivuista. 1. Valitse pudotusvalikosta haluttu luettelo. Kontribuutiot Lista muokkaamistasi sivuista. Linkit Sivun linkitykset, mihin sivu on linkitetty, missä sivuissa on linkkejä tähän sivuun. Orvoksi jääneet sivut Lista sivuista, joille ei ole linkkiä muilta sivuilta. Sivun indeksi Tämän wikin sivurakenne Sivulista Sivulistassa on aakkosjärjestyksessä wikin sivut Päivitetyt sivut Äskettäin päivitetyt wiki-sivut 2. Valitse sivu listalta Tiedostot-välilhdellä wikiin voi lisätä erilaisia tiedostoja. Erityisesti wikiin lisättävät kuvat lisätään ensin Tiedostot-alueelle ja sen jälkeen lisätään tekstin joukkoon. 1. Valitse Muokkaa wikitiedostoja. 2. Napsauta Lisää ja lataa tiedosto hakemistosta tai raahaa tiedostot alueelle. 3. Napsauta Tallenna Muutokset. 1.

70 Uuden sivun luominen 1. Napsauta työtilassa Wiki-aktiviteettia. 2. Valitse Navigaatio-lohkosta Wikin alta Uusi. 3. Kirjoita otsikko. 4. Valitse formaatti, jos on mahdollista. 5. Napsauta Luo sivu. 2.

71

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle Opiskelijan opas Moodle 3.+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1 Kirjautuminen Moodleen 1 2 Kirjautuminen toisen korkeakoulun tunnuksella 2 3 Navigointi 3 3.1 Etusivu 3 3.2 Navigointipalkki 3 3.3

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 3.5+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 3.5+ Opiskelijan opas Moodle 3.5+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1 Kirjautuminen Moodleen 1 2 Kirjautuminen toisen korkeakoulun tunnuksella 2 3 Navigointi 3 3.1 Etusivu 3 3.2 Navigointipalkki 3 3.3

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.5+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.5+ Opiskelijan opas Moodle 5+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat tiedostot 5 1.6 Omat käyttäjätiedot 7 1.7 Omien

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Opettaja voi valita kahdesta teemasta: (Asetukset muokkaa asetuksia pakota teema): Oletusteema: (utathemedefault) Vaihtoehtoinen teema

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle Opettajan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle Opettajan opas Moodle 3.1.+ Opettajan opas Sisällys 1 Opettajana Moodlessa -ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen Metropolian tunnuksella 1 1.2 Kirjautuminen toisen korkeakoulun tunnuksella 2 1.3 Navigointi 3 1.3.1 Navigointipalkki

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012 Keskustelualue Uudet ominaisuudet: - Keskustelualueen voi näyttää blogin näköisenä - Viestiin voi liittää useita liitetiedostoja. Opettaja voi määritellä liitteiden maksimimäärän per viesti keskustelualueen

Lisätiedot

1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa...

1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa... Alkuperän tarkistus -Turnitin-tehtävä Moodlessa Opettajan ohje Sisällys 1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa... 1 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä... 5 1.2 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa...

Lisätiedot

1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1. 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4. 1.2 Raportin katselu 8. 1.3 Raportin tulostus 10. 1.

1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1. 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4. 1.2 Raportin katselu 8. 1.3 Raportin tulostus 10. 1. Alkuperän tarkistus -Turnitin-tehtävä Moodlessa Opettajan ohje Sisällys 1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4 1.2 Raportin katselu 8 1.3 Raportin tulostus 10 1.4 Kommentointi

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty Outi Valkama, mmtdk Päivitetty 23.7.2015 Moodlella alkuun 1. Yleistä SISÄÄNKIRJAUTUMINEN https://moodle.helsinki.fi à Valitse Kirjaudu/Helsingin yliopiston tunnuksella. Kirjautumisen jälkeen ohjaudut Katsaus

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Moodle TurnitIN:n käyttöohje opiskelijalle

Moodle TurnitIN:n käyttöohje opiskelijalle Moodle TurnitIN:n käyttöohje opiskelijalle Sisällysluettelo TurnitIN tehtävä... 1 Tiedoston- / Tekstinpalautus Moodlen TurnitIN tehtävään... 3 Tekstipalautus... 4 Tiedoston palauttaminen... 5 Raportin

Lisätiedot

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS Hyvinkään lukiot Versiota päivitetään myöhemmin Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä 1.1 Oma kotisivu 1.2 Profiilin muokkaaminen 1.3 Viestintäasetukset 1.4 Kurssille rekisteröityminen

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on Turun yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa käytettävä verkkooppimisympäristö. Omalta Moodlen kurssialueeltasi löydät

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Siun sote Moodle -opas Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Sisällys Tervetuloa opiskelemaan Verkkarit oppimisympäristöön! 1 Verkkareihin kirjautuminen 2 Verkkareiden etusivu 3 Liikkuminen

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.1+ Opettajan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.1+ Opettajan opas Moodle 2.1+ Opettajan opas Sisällys 1 Opettajana Moodlessa -ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Minun Moodleni 3 1.4 Navigointi 3 1.5 Omat käyttäjätiedot 5 1.5.1 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

pikaperusteet 3.3. versio

pikaperusteet 3.3. versio pikaperusteet 3.3. versio IT-palvelut / Hannele Rajaniemi www.jyu.fi/itp/moodle-ohjeet moodle-support@jyu.fi materiaalin koonnut: Hannele Rajaniemi Alustava sisältö Rakennat omaa Moodle kurssiasi, jossa

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Wiki Wiki-työkalu mahdollistaa dokumenttien työstämisen kurssilla yhteisesti siten, että opettaja ja opiskelija/opiskelijat voivat muokata samaa dokumenttia. Opettaja voi luoda Jokaiselle opiskelijalle

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.5.3. Opettajan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.5.3. Opettajan opas Moodle 2.5.3 Opettajan opas Sisällys 1 Opettajana Moodlessa -ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen Metropolian tunnuksella 1 1.2 Kirjaudu toisen korkeakoulun tunnuksella 2 1.3 Etusivu 4 1.4 Minun Moodleni

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 7 2. Kurssit... 7 2.1

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.7.+ Opettajan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.7.+ Opettajan opas Moodle 2.7.+ Opettajan opas Sisällys 1 Opettajana Moodlessa -ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.1.1 Kirjautuminen Moodleen Metropolian tunnuksella 1 1.1.2 Kirjaudu toisen korkeakoulun tunnuksella 2

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo

Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen Moodleen... 2 2. Moodle-kurssin perustaminen WebOodissa olevalle opintojaksolle... 2 3. Moodle-kurssin tilaaminen opintojaksolle, jota

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas

LUT Moodle -opiskelijan opas LUT Moodle -opiskelijan opas Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 8 2. Kurssit... 8 2.1 Kurssipohjan

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Kysymystyyppien kanssa kannatta huomioida, että ne ovat yhteydessä tentin asetuksiin ja erityisesti Kysymysten toimintatapa-kohtaan, jossa määritellään arvioidaanko kysymykset

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Kurssin asetuksista Kurssin asetukset voidaan muuttaa Kurssin ylläpidon kautta. Moodle ( Mervi Ruotsalainen)

Kurssin asetuksista Kurssin asetukset voidaan muuttaa Kurssin ylläpidon kautta. Moodle ( Mervi Ruotsalainen) 1 Moodle 21.9.2017 ( Mervi Ruotsalainen) Sisällys Kurssin asetuksista... 1 LOHKOT... 3 Sisällön tekemisestä... 4 Lisää aktiviteetti tai aineisto AIHEESEEN... 5 Tekstin ja kuvan, videon, äänitiedoston tai

Lisätiedot

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen. Moodlen pikaopas kouluttajalle

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen. Moodlen pikaopas kouluttajalle Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen Moodlen pikaopas kouluttajalle Sisällys Sisällys... 2 Johdanto... 3 Kirjautuminen Moodleen... 3 Moodlen eri käyttäjätasot... 3 Kurssin ylläpito... 4 Kurssin asetukset... 4

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen)

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) 1. Valitse sivu, jolle haluat lisätä sisältöä tai jota haluat muutoin muokata, ja klikkaa sitä.

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Kalenteri. Kalenterin tapahtumatyypit: Kalenteritapahtuman lukeminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Kalenteri. Kalenterin tapahtumatyypit: Kalenteritapahtuman lukeminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Kalenteri Kalenterin tapahtumatyypit: Kalenteri näyttää meneillään olevan kuukauden. Klikkaamalla nuolia pääset siirtymään menneisiin tai tuleviin kuukausiin. Linkkejä klikkaamalla voit piilottaa tapahtumat.

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Monivalinta Monivalintatehtävässä opiskelija valitsee vastauksen valmiiden vastausvaihtoehtojen joukosta. Tehtävään voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Varmista, että

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

3.3 Kurssin palauttaminen

3.3 Kurssin palauttaminen 3.3 Kurssin palauttaminen Yleistä kurssin palauttamisesta Kurssipohjan tulee olla luotuna Moodleen ennen kuin sen päälle voi palauttaa varmuuskopion. Yleensä palauttaminen kannattaa tehdä siten, että entisen

Lisätiedot

perusteet kysellen ja keskustellen

perusteet kysellen ja keskustellen perusteet kysellen ja keskustellen IT-palvelut Hannele Rajaniemi www.jyu.fi/itp/moodle-ohjeet moodle-support@jyu.fi Alustava sisältö Rakennat omaa Moodle kurssiasi, jossa yleisimmät työkalut/toiminnot:

Lisätiedot

Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa

Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa 1 Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa Sisällys 1 Turnitin -ohjelman käyttö Turnitin.comissa 2 1 Turnitin käyttötilin luominen 2 2 Kielen vaihtaminen 4 3 Kurssityötilan luominen 4 4 Luokan

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Moodle2. Syyskuu Minna Helynen

Moodle2. Syyskuu Minna Helynen Moodle2 Syyskuu 2012 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi twitter.com/minnahelynen fi.linkedin.com/in/minnahelynen PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/paok-verkosto Mitä uutta Moodle

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

1. Opettaja lisää osallistujat: Opettaja poimii opiskelijat/opettajat alueelle

1. Opettaja lisää osallistujat: Opettaja poimii opiskelijat/opettajat alueelle Käyttäjät Kun sinulle toimitetaan uusi tyhjä kurssialue, sinut on jo liitetty opettajaksi alueellesi. Opettajana voit itse lisätä alueellesi muita käyttäjiä eri rooleihin. Käyttäjiä voit lisätä alueelle

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö

Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö Sisällysluettelo Kirjautuminen ja ylläpito...3 Kirjautuminen sivustolle...3 Ylläpitovalikko...3 Artikkeleiden muokkaaminen...4 Artikkelin asetukset...4

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta.

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta. TEEMA2 Aineistot Sisältö Moodleen kirjautuminen...1 Aineistot (Lisää aineisto ) - Web-sivu...2 - Linkit ulkoisille sivuille...4 - Valmiit tiedostot...5 Etusivun näkymän jäsennys otsikoilla...7 Tiedostojen

Lisätiedot

TEHTÄVIEN PALAUTTAMINEN MOODLEEN

TEHTÄVIEN PALAUTTAMINEN MOODLEEN TEHTÄVIEN PALAUTTAMINEN MOODLEEN Moodlessa opettaja voi valita tehtävälleen jonkun neljästä erilaisesta tehtävämuodosta: Lähetä yksi tiedosto opiskelija palauttaa yhden tiedoston. Tiedostojen lähetys opiskelija

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot