EETU ISTO HANNA KAUPPINEN MATKARAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EETU ISTO HANNA KAUPPINEN MATKARAPORTTI"

Transkriptio

1 KEVÄT 2013 EETU ISTO HANNA KAUPPINEN MATKARAPORTTI

2 1. JOHDANTO Duke University sijaitsee North Carolinan osavaltiossa Yhdysvaltain itärannikolla. Perinteikäs yksityisyliopisto sijaitsee maineeseensa nähden melko vaatimattomassa Durhamin kaupungissa, joka muodostaa yhdessä osavaltion pääkaupungin Raleigh n sekä naapurissa sijaisevan opiskelijakaupungin Chapel Hillin kanssa Research Triangle metropolialueen. Triangle Area onkin kuuluisa alueen maineikkaasta tutkimustyöstä, jota tehdään Duken lisäksi Raleigh ssa sijaitsevassa NC State Universityssa sekä Chapel Hillissä sijaitsevassa UNC:n yliopistossa. Erityisesti Durham on tupakkateollisuuteen pohjaavasta menneisyydestään huolimatta profiloitunut lääketieteellisen tutkimuksen edelläkävijänä, ja kaupunkia kutsutaan myös nimellä City of Medicine. Yliopistollista tutkimustyötä kiinnostavampaa lienee kuitenkin alueella kukoistava collegekoripallo, jossa Duken miesten edustusjoukkue Duke Blue Devils on aivan omaa luokkaansa. Joukkue on yksi Yhdysvaltain yliopistosarjan menestyksekkäimpiä, ja se on voittanut valtakunnallisen NCAA-mestaruuden neljästi. Joukkueen pelaajat jatkavat lähes poikkeuksetta uraansa NBA:ssa, ja sen pitkäaikainen valmentaja Mike Krzyzewski (tuttavallisemmin Coach K ) valmentaa sivutyönään Yhdysvaltain miesten olympiajoukkuetta. Jääkiekosta ja Carolina Hurricanesista viis, osavaltion ykköslaji on ehdottomasti koripallo! 2. FUQUA SCHOOL OF BUSINESS Duken business-koulu Fuqua (www.fuqua.duke.edu) on tilastojen valossa melkoisen kovatasoinen ja arvostettu. Mikäli Financial Timesia on uskominen, koulun MBA-ohjelma rankattiin kuluneella vuodella maailmanlaajuisesti 12. sijalle ja Yhdysvalloissa 9. sijalle. Vaikka koulu on Suomessa/Euroopassa kohtalaisen tuntematon, tilanne on Atlantin takana suorastaan päinvastainen. MBA-opiskelijat maksavat kaksivuotisesta koulutuksestaan yhteensä reilut $100k ($50k/vuosi), joten opetuksen taso on väistämättä keskimääräistä korkeampaa. Opiskeluun olennaisena osana kuuluvaa verkostoitumista tuetaan kaikin keinoin, ja saapuipa alumni Tim Cook luennoimaan entisen koulunsa opiskelijoille kevään lopulla. Harvoin sitä pääsee henkilökohtaisesti kuuntelemaan Applen toimitusjohtajan ajatuksia lukukauden päätteeksi.

3 a. Opetuksen luonne Fuquan muita tunnuspiirteitä ovat vuorovaikutukseen perustuvat luennot sekä case-pohjainen opetusmetodi. Koska MBA-tutkinto suoritetaan Yhdysvalloissa tavallisesti muutaman vuoden intensiivisen työuran jälkeen, aloittavien opiskelijoiden keski-ikä on n. 28 vuotta. Opiskelijoiden työkokemus puolestaan vaikuttaa luentojen rakenteeseen ja luonteeseen, sillä perusasioiden kertaamiseen ei käytetä juurikaan aikaa. Keskustelu on luennoilla korostuneessa roolissa, ja usealla kurssilla ennenkuulumattoman suuri osuus arvosanasta (n. 25%) määräytyy tuntiaktiivisuuden perusteella. Muutama professori harrastaa myös mielellään cold-callingia ( You ve been awfully quiet today, what s your take on the topic? ), mikä entisestään kannustaa valmistautumaan luennoille etukäteen. Vahva suositus! Tuntiaktiivisuuden lisäksi kurssien arvostelu painottuu ryhmätöiden ja case-harjoitusten tekemiseen. Palautettavat tehtävät korvaavat useimmiten tentin, joten vaihdosta on mahdollista suoriutua kunnialla tekemättä tentin tenttiä. Arvioisinkin tentin kuuluvaan kurssiarvosteluun vain n. 1/3 kursseista. Kurssien aikana palautettavat tehtävät ovat kuitenkin kohtalaisen työläitä, ja armottomassa deadline-viidakossa kohtuuton osa ajasta tulee vietettyä koulun lukuisissa teamroomeissa. Fasiliteetit ovat intensiivistä opiskelua varten kohdillaan, sillä atk-luokan printterit toimivat aina (!), moderni kirjasto miellyttää lukutilana, ja jokainen vaihto-opiskelija saa henkilökohtaisen lokeron yläkerran käytävältä. Jonkinlaisena bonuksena mainittakoon alakerran kahviossa myytävä Starbucks-kahvi. b. Kurssipaketit Fuquan opiskelijat ovat itse vastuussa relevantin kurssimateriaalin ostamisesta. Käytännössä jokaiselle kurssille on määrätty muutama kurssikirja, jotka suositellaan ostamaan yliopiston kirjakaupasta. Luentokalvoilla pääsee todellisuudessa kuitenkin hyvin pitkälle, enkä ostanut kirjan kirjaa koko vaihdon aikana. Slaidien lisäksi kurssimateriaalin ytimen muodostavat pakolliset kurssipaketit, joiden kappalehinta liikkuu $30-$130 välillä. Kurssipaketit sisältävät maksullisen case-materiaalin, joten paketin hinta ja paksuus riippuvat professorin mieltymyksistä sekä kurssisisällöstä. Ainoan poikkeuksen sääntöön muodostavat taloustieteen kurssit, jotka eivät yleensä sisällä kurssipakettia. Itselläni viiden kurssin paketit kustansivat yhteensä n. $350.

4 c. Käytännön asiat Fuquan lukuvuosi on jaettu neljään periodiin, jotka jakautuvat tasaisesti syksylle (Fall 1&2) ja keväälle (Spring 1&2). Omalla kohdallani kevätlukukausi alkoi tammikuun puolivälissä, ja lukukauden päättävä tentti pidettiin vapun aikoihin. Amerikkalaisittain legendaarinen spring break sijoittui maaliskuun alkuun. Intensiivisen kevään ykkösperiodin jälkeen lomailinkin pienellä vaihtariporukalla ensin New Yorkissa ja sitten Miamin South Beachilla. Lentoliput eivät maksa juuri mitään! Paikalliset opiskelijat matkasivat aina Dominikaaniseen Tasavaltaan ja Brasiliaan saakka, mitkä eivät varmasti ole lainkaan hullumpia vaihtoehtoja. Tai sitten Karibian risteily! Kuusiviikkoiset periodit ovat suhteellisen lyhyitä ja ytimekkäitä, ja jokainen kurssi käsittää yhteensä kaksitoista luentoa kahdesti (2 x 75 minuuttia) viikossa. Luentoja on ainoastaan neljänä päivänä viikossa, sillä keskiviikot ovat poikkeuksetta vapaita. Opetuksen keskustelevasta luonteesta johtuen luokkahuoneet ovat melko pieniä ja intiimejä ryhmäkoon ollessa max. 75 opiskelijaa. Jokainen opiskelija käyttää myös nimikylttiä omalla paikallaan. Vaikka nimikyltit tuntuvat suomalaisesta aluksi turhankin suoraviivaiselta toiminnalta, uusien tuttavuuksien nimet jäävät niiden ansiosta mieleen kuin itsestään.

5 d. Orientaatio Kevään vaihto-opiskelijoille tarkoitettu orientaatio järjestettiin tammikuun toisella viikolla noin viikkoa ennen varsinaisen opetuksen alkamista. Koko päivän kestävän orientaation aikana käytiin läpi käytännön asioita kovalla sykkeellä. Muistin syövereihin on tallentunut erityisesti dekaanin säestyksellä ja periamerikkalaisittain käsi sydämellä lausuttu Fuqua Honor Code, jonka lausuttuaan koulun opiskelijat sitoutuvat harjoittamaan opinnoissaan rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä. Jokaisesta vaihtarista myös otetaan päivän aikana CV-henkinen valokuva Fuquan intranettiä varten, joten päivän pukukoodi on strictly business. Fuqualla ei kuitenkaan kuljeta muutoin puku päällä, no worries. Orientaatio on mitä luontevin tapa tutustua muihin vaihtareihin ja saada ensikosketus yliopiston suureen campus-alueeseen. Fuquan MBA-ohjelma on yllättävän kansainvälinen, ja vajaa puolet varsinaisista opiskelijoista onkin kotoisin Yhdysvaltojen ulkopuolelta erityisesti Aasiasta ja Etelä- Amerikasta. Fuqua vastaanottaa puolivuosittain vajaat viisikymmentä vaihto-opiskelijaa ympäri maailman, joten vaihdon käytännön puitteet ovat lähes moitteettomassa kunnossa. Vaihtareiden hyvinvoinnista välitetään aidosti, ja koulun alainen International House avustaa tarpeen tullen vaikkapa asunnon etsimisessä. e. Fuqua Friday Koulun perjantaiperinteeksi muodostunut Fuqua Friday päättää viikon tyylillä, kun koulun kustantama buffet-pöytä levitetään keskelle Fox Centeriä. Kyseessä on vapaamuotoinen ja rento alkuillan tilaisuus, jonka tarkoituksena on minglailla kasuaalisti kanssaopiskelijoiden ja koulun henkilökunnan kanssa viikon päätteeksi. Yleensä jokaisella viikolla on oma teemansa (kuten vaikkapa Latin American Fuqua Friday ), joka määrittää tarjoiltavan menun ja opiskelijoiden toteuttaman ohjelman. Koulu tarjoilee myös viiniä ja olutta, joten tilaisuus toimii sivistyneenä etkoiluna ennen siirtymistä viikonlopun viettoon. Ehdottomasti suosittelen!

6 3. KURSSIT Fuquan kurssivalikoima on mielestäni riittävän laaja ja mielekkäästi laadittu. Kurssit on jaoteltu aihealueittain markkinoinnista rahoitukseen ja strategiasta taloustieteeseen. Fuqua ei aseta vaihtoopiskelijoilleen rajoituksia koskien kurssivalintoja, joten pääsy suosituimmille kursseille on kiinni ainoastaan ilmoittautumisjärjestyksestä Duken online-portaalissa. Kurssivalinnat kannattaa siis tehdä hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisajan alkua annettujen ohjeiden pohjalta. Kursseille käytössä oleva jonotusjärjestelmä kuitenkin helpottaa tilannetta, sillä opiskelijat droppaavat kursseja vielä opetusta edeltävänä päivänä. Ilmoittautumisaika umpeutuu kunkin periodin ensimmäisellä viikolla, jonka jälkeen tehtyjä kurssivalintoja ei voi enää muuttaa. Kauppiksen opiskelijoiden tulee suorittaa Fuquassa yhteensä viisi kurssia, joista kolme ensimmäistä kannattaa suorittaa alta pois ensimmäisen periodin aikana. Näin kakkosperiodissa voi ottaa rennommin, ja koulupäiviä saattaa olla kahden kurssin ansiosta ainoastaan kaksi kappaletta viikossa. Kurssivalintoja tehdessä kannattaa huomioida paikallinen erikoisuus eli mahdollisuus valita kursseja aihepiiristä health sector management. a. Decision Making (Prof. Gregory Fischer) Päätöksenteon logiikkaa ja strategiaa käsittelevä kurssi oli mielestäni yksi kiintoisimmista yliopistossa käymistäni kursseista. Professori Fischerin kuivaa huumoria viljelevä opetustyyli osui ja upposi, ja käsitellyt aiheet aina päätöksen freimaamisesta päätöksentekoa tehostaviin strategisiin työkaluihin olivat mielestäni hyvin mielenkiintoisia. Kurssin arvostelu koostui itsenäisistä harjoitustöistä (~20%), ryhmässä tehtävistä keisseistä (~60%) ja tuntiaktiivisuudesta (~20%). Ryhmässä tehdyn lopputyön tarkoituksena oli purkaa ja analysoida kauaskantoinen ja merkittävä korporaatiotason päätös. Itsenäiset harjoitukset puolestaan mittasivat opitun asian sisäistämistä pienehköjen pulmien muodossa. b. Leadership (Prof. Joe LeBoeuf) Henkilökohtaisen johtajuuden kehittämiseen keskittyvä kurssi oli kaikkiaan melkoisen mielenkiintoinen, mutta ei välttämättä sanan parhaassa merkityksessä. Aikoinaan toistakymmentä vuotta Yhdysvaltain armeijassa palvellut professori LeBoeuf teetätti opiskelijoillaan palautettavia case-harjoituksia peräti kolme kertaa enemmän kuin muut kurssit keskimäärin. Yleensä harjoitusten

7 ideana oli katsoa ja analysoida sodankäyntiin (!) tai urheiluun liittyvä elokuva sen sisältämien johtajuushahmojen pohjalta, mihin tuhraantui mielestäni aivan liikaa aikaa suhteessa heppoiseen asiasisältöön. Vaikka LeBoeuf olikin luennoitsijana taitava, aiheet olivat omaan makuuni turhan ympäripyöreitä. Tämän lisäksi professorin taipumus viitata esimerkeissään yksinomaan sotateemaan alkoi maistua puulta hyvin pian. Arvostelu pohjasi tuntiaktiivisuuteen (~25%) ja lukuisiin palautettaviin harjoituksiin (~75%) niin yksin kuin ryhmässä. c. Behavioral Economics (Prof. Dan Ariely) Fuquan julkkisprofessori Dan Arielyn luennoima kurssi käsitteli kokeellisen (ja Arielyn usein itsensä toteuttaman) tutkimuksen kautta havaittuja ristiriitaisuuksia perinteisen taloustieteen oppien ja ihmisille ominaisen käyttäytymisen välillä. Kurssilla käsiteltyjä aiheita olivat mm. psychology of money sekä emotions and self-control. Vaikka kurssilla opetettavat asiat olivat usein pääteltävissä maalaisjärjellä, Arielyn luennointityyli oli harvinaisen viihdyttävä ja vangitseva. Muista kursseista poiketen kyseinen kurssi järjestettiin kolmensadan hengen massaluentona. Arvostelu koostui luentojen alussa järjestetyistä quizeista (~10%), harjoitustöistä (~60%) sekä jokseenkin humoristisesta lopputentistä (~30%). Kaikkiaan tavallisesta poikkeava kurssikokemus, suosittelen! d. International Strategy (Prof. Arie Lewin) Fuquan iäkkäimmän professorin luennoima kurssi käsitteli kansainvälistymistä erityisesti kehittyvillä markkinoilla toimivien yritysten näkökulmasta. Israelilaistaustainen Lewin unohtui usein muistelemaan menneitä kertoen luokalle henkilökohtaisista kokemuksistaan liittyen käsiteltävään aiheeseen, mikä luonnollisesti toi oman säväyksensä kurssisisältöön. Keskustelu oli kurssilla muutenkin ratkaisevassa roolissa, ja Lewin yritti ponnekkaasti osallistaa ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita jakamaan näkemyksiään kaikkien kuullen. Kurssin rungon muodostivat viiden hengen ryhmissä ratkaistavat keissit, joiden tarkoituksena oli pureutua eri toimialoilla ja markkinaalueilla toimivien yritysten kansainvälistymishaasteisiin. Ansioituneimmat ryhmät pääsivät myös presentoimaan ratkaisunsa luokan eteen muutaman tunnin varoitusajalla. Arvostelu koostui tuntiaktiivisuudesta (40%), neljästä ryhmätyönä toteutettavasta case-raportista (40%) sekä vapaaehtoisesta itsenäisestä lopputyöstä (20%). Ilman itsenäisen lopputyön palauttamista kurssista ei kuitenkaan ollut mahdollista saada korkeinta mahdollista arvosanaa.

8 e. Operations Strategy (Prof. Pranab Majumder) Operations strategy kurssilla käsitellään operaatioita strategisesta näkökulmasta, eli miten operaatiot tulisi järjestää strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja toisaalta millaisen strategian yrityksen operationaaliset kyvykkyydet ja rakenteet mahdollistavat. Kurssi olettaa, että opiskelijoilla on jo perustietämys operaatioihin liittyvistä perustermeistä ja malleista, ja keskittyy analysoimaan ja kyseenalaistamaan yritysten operaatiomalleja. Kurssin voi suorittaa hyvin, vaikka ei varsinaisesti operaatioita olisi aikaisemmin tuotantotalouden peruskurssia lukuun ottamatta opiskellutkaan, erityisesti jos on tottunut ajattelemaan operatiivisia asioita muiden aineiden case-harjoitusten yhteydessä. Operations strategy kurssin vetäjä Pranab Majumder on todella hauska ja luovan oloinen persoona. Hänen tyylinsä on erittäin epästrukturoitu ja luennot painottivat kaikista käymistäni luennoista eniten opiskelijoiden omiin havaintoihin ja kokemuksiin pohjautuvaa keskustelua. Jokaiselle luennolle piti lukea case ja palauttaa joko itsenäinen parin sivun kirjoitelma tai ryhmätyönä tehty case, mutta nämä työt arvostellaan lähinnä hyväksytty/hylätty periaatteella. Kurssin arvosana muodostuikin täten lähinnä ryhmätyönä tehtävästä isommasta case projektista, kotitentistä ja kontribuutiosta luentokeskusteluun. Kokonaisuudessaan hyvä kurssi, jos opettajan strukturoimattomuus ei liikaa häiritse. f. Game Theory (Prof. David McAdams) Game theory kurssilla opetellaan tunnistamaan useita todellisuudessa pelattavia strategisia peruspelejä, jotta pelaaja voisi valita oman siirtonsa optimaalisesti vastustajan rationaaliseen siirtoon nähden. Kurssin edetessä pyritään tunnistamaan monimutkaisempia pelitilanteita ja mietitään, miten peliä voitaisiin muuttaa siten, että vastustajan rationaalinen siirto muuttuisi pelaajan kannalta epäsuotuisasta suotuisaksi. Loppujen lopuksi kurssin tärkeintä antia on ymmärtää millaisia pelejä strategisiin päätöksentekotilanteisiin liittyy, miten näitä pelejä tulisi pelata rationaalisesti, ja miten vastustajan epärationaalisuutta voi hyödyntää omaksi edukseen. Peliteoreettisesti ajatteleva ihminen on askeleen edellä naiviin pelaajaan nähden. Kussin vetäjä on David McAdams, joka on opettanut aiemmin mm. MIT:ssa, ja osaa asiansa erittäin hyvin. Peliteoreettiset konseptit käydään läpi strukturoidusti alusta alkaen, joten perusasiat on helppo sisäistää. Kurssin arvosana muodostuu pääasiassa isommasta ryhmässä tehtävästä projektista, jossa sovelletaan peliteoriaa reaalimaailman ongelmaan. Luennoilla on kolme kurssin etenemistä auttavaa ennalta ilmoitettua testiä, joista kaksi parasta otetaan huomioon arvosanassa. Lisäksi jokaiselle

9 luennolle valmistauduttaessa pelataan pari pientä peliä, joiden tuloksista keskustellaan luennolla. Kaiken kaikkiaan kurssi on mielenkiintoinen ja erittäin hyvin järjestetty. g. Competitive Analysis (Prof. Pino Lopomo) Competitive analysis kurssilla käsitellään yritysten arvonmaksimointia kilpailutilanteissa taloustieteen ja peliteorian konseptein. Kurssin pääpaino on nettipohjaisessa kilpailusimulaatiossa, jossa oppilaista muodostetut kolmen hengen joukkueet pyrkivät maksimoimaan yritystensä arvoa suhteessa muiden joukkueiden kilpaileviin yrityksiin. Peliä pelataan jatkuvasti ja analysoidaan jokaisella luennolla. Kyseinen peli vaatii aimoannoksen analyysiä, jonka toimivuus riippuu pitkälti kilpailijoiden liikkeiden ennakoimisen onnistumisesta. Lisäksi jokaiselle luennolle tulee palauttaa harjoitustehtäväpaketti, mikä palautti hyvin mieleen mikrotaloustieteen konsepteja. Kurssin vetäjä Pino Lopomo on hyvin innostunut ja hauska mutta huolimaton esimerkiksi harjoitustehtävien laatimisen suhteen. Kurssi on aivan hauska mutta kilpailupelin realistisuuden kehittäminen sattuman vaikutuksen minimoimiseksi tekisi kurssista antoisamman. Kokonaisuutena kurssi on tyydyttävä.

10 4. VIISUMIN HAKEMINEN Viisumin hakeminen on hikinen ja tunteita herättävä prosessi, joten kannattaa täyttää ja lähtettää kaikki paperit heti syksyllä vaihtokoordinaattori Candice Aldrichin ohjeiden mukaan. Candice on herttainen ihminen mutta pedanttius ja sähköposteihin ajallaan vastaaminen ei ole hänen vahvin alueensa. Kannattaa siis olla ajoissa ja jos jokin asia kestää tai muuten ihmetyttää kannattaa muistutusmaileja lähettää empimättä. Jos tuntuu, että viisumipaperisi ovat kadonneet Amerikkaan ja lähtöpäivämäärä lähestyy kuumottavalla vauhdilla, ota sähköpostiyhteys suoraan Paul Bumbalough nimiseen heraan, joka on Dukessa vastuussa viisumien prosessoinnista. Kun olet saanut viisumidokumentit Dukesta varaa heti haastatteluaika internetissä USA:n konsulaatista. Jos olet myöhässä ja haastatteluajat ovat jo täynnä lähetä viesti konsulaattiin ja he järjestävät luultavasti lisää haastatteluaikoja (tämän varaan ei kannata kuitenkaan laskea). Tarkista kaikki ohjeet USA:n konsulaatin internetsivuilta (http://finland.usembassy.gov/) ja Dukesta saamistasi ohjeista! Kun varaat haastattelun... Täytä I-901 lomake ja maksa Sevis fee Maksa MRV fee Täytä DS 160 application for visa Varmista, että passisi on voimassa vaihtojakson ajan Ota mukaan haastatteluun... Passi D2019 lomake, jonka sait Dukesta Sevis fee -maksukuitti MRV -maksukuitti Varallisuustodistus Todistus vakuutuksesta Valmiiksi maksettu palautuskuori osoitteella passin ja siihen liitetyn viisumin palauttamista varten

11 5. LENNOT Matkustaminen Durhamiin on yllättävän vaivatonta. Meno-paluu-lennot Helsinki-Lontoo-Raleigh maksavat euroa riippuen, kuinka ajoissa lentoja on varaamassa. Myös Helsinki-New York- Raleigh lentoja löytyy mutta stressiä minimoiva ratkaisu on matkustaa Lontoon kautta, koska viisumintarkastusjonot voivat kestää tuntikausia ja liian vähän koneen vaihtoon varanneet voivat myöhästyä jatkoyhteydeltään New Yorkissa. Pääteasema Raleigh on vain minuutin ajomatkan päässä Durhamista, joten matka on kätevintä taittaa taksilla. Taksien hinnoilla on eroa, joten kannattaa kysyä vaihtokoordinaattori Candicelta, mikä on halvin. Muistaakseni taksi nimeltä sky shuttle oli ylivoimaisesti halvin, koska taksin saattaa joutua jakamaan. Yhden henkilön taksa taisi olla noin 20 dollarin luokkaa mutta sattumanvaraisen henkilökohtaisen taksin taksa on dollaria. 6. ASUMINEN Asuminen Durhamissa voi olla yllättävän kallista, vaikka kaupunki ei olekaan maailman napa. Kuitenkin asuntoa valitessa kannattaa kiinnittää ensisijaisesti huomiota alueeseen ja kulkuyhteyksiin koululle, koska useat alueet Durhamissa ovat varsin vaarallisia eikä liikkumista ulkona pimeällä voi suositella. Erityisen suositeltavaa on ottaa selvää, onko osoite Duke Van / Safe Ride palvelun kantomatkan sisäpuolella. Duke Van nimittäin kuljettaa opiskelijat joka päivä kello viiden jälkeen ilmaiseksi kotiin toiminta-alueellaan. Itse valitsimme asuinpaikaksemme Station 9 nimisen asuinkompleksin, joka on erittäin suosittu MBA opiskelijoiden keskuudessa. H-5 bussi ajaa rakennuksen vierestä noin 15 minuutin välein Duke:n länsikampukselle, mistä kävelyä Fuqualle on enää 7-8 minuuttia. Station 9 on hieman kallis mutta asuinkompleksin sisäpihalla on hieno uima-allas ja grillejä, ja sisätiloista löytyy oma kuntosali, koripallokenttä, kerhohuone ilmaisella kahvikoneella (suosittelen), sekä pieni kotileffateatterihuone. Lisäksi Station 9 on kohtuullisen matkan päässä Durhamin ainoasta yökerhosta Shootersista, jonne kulkeminen onnistuu aina kivasti kimppatakseilla. Myös ruokakauppa Food Lion on valoisalla noin 15 minuutin kävelymatkan päässä. Asuinkompleksi nimi liittyy 9th Streetiin, joka on 5 minuutin kävelyn ulottuvilla. 9th Streetiltä löytyy useita pikku putiikkeja, pikaruokapaikkoja, parturi ja Whole Foods market (jos hyvä luomuruoka kiinnostaa ja kukkaron nyörit antavat periksi).

12 Asuntoa etsivän on hyvä laittaa verkot vesille hyvissä ajoin esimerkiksi vaihtarien facebook ryhmässä, koska Station 9 asunnot menevät kuin kuumille kiville. Asunnon löytäminen kevään ensimmäiselle puoliskolle on huomattavasti helpompaa kuin toiselle puoliskolle, koska MBA opiskelijat käyvät vaihdossa juuri kevään ensimmäisellä periodilla. Jos Station 9 ei nappaa, kannattaa harkita jakavansa kokonaisen talon muutaman muun vaihtarin kanssa. Muutamat ihmiset ovat halukkaita vuokraamaan vaihtareille kokonaisen talon, johon kuuluu pari autoa, mikä näytti erittäin toimivalta ratkaisulta. 7. YLEINEN FIILIS VAIHDOSTA Kaiken kaikkiaan vaihto Fuquassa oli hyvä ja parani selkeästi ilmanalan myötä loppua kohti. Parasta oli päästä näkemään millaista opetus ja opiskelu maailman luokan MBA-koulussa on, ja samalla toteamaan, että Aallon kasvattien tiedot ja taidot ovat hyvällä tasolla niin ryhmätöistä kuin kokeistakin selvitäkseen. Durham kaupunkina tarjoaa enemmän vaaroja kuin elämyksiä mutta temmellettäessä Station 9 altaalla tai opiskeltaessa ja urheiltaessa uskomattomalla kampuksella ulkopuolinen maailma unohtuu. Etenkin loppuvaihto tarjosi hyvän yhdistelmän akateemista glooriaa, sosiaalisten taitojen hiomismahdollisuuksia, pool partyja ja beer pongia. Loppukaneettina sanottakoon, että vaihtoaikaan mahtui niin ylä- kuin alamäkiäkin. Allekirjoittaneiden järkytys oli totta puhuen melkoinen, kun Durhamin keskusta (aka 9th Street, the lively center of the city ) paljastui huomattavasti luultua pienemmäksi ja autiommaksi. Durhamia kutsutaan naapurikunnissa leikkimielisesti nimellä highway ghetto, mikä valitettavasti kuvaa kaupungin olemusta huomattavan hyvin. Kaupungin ainoana vetonaulana toimiikin maineikas yliopisto. Tämä siis disclaimerina kaikille sielultaan eurooppalaisille, joille saapuminen Amerikan Ylihärmään voi olla alkuun melkoinen shokki.

Matkaraportti Kevät 2013 k87145. MBA Exchange Kenan-Flagler Business School University of North Carolina at Chapel Hill

Matkaraportti Kevät 2013 k87145. MBA Exchange Kenan-Flagler Business School University of North Carolina at Chapel Hill Matkaraportti Kevät 2013 k87145 MBA Exchange Kenan-Flagler Business School University of North Carolina at Chapel Hill Chapel Hill ja UNC Kenan-Flagler University of North Carolina at Chapel Hill sijaitsee

Lisätiedot

University of Florida

University of Florida Matkaraportti Syksy 2012 University of Florida Jesse Saarela University of Florida on suuri 50000 opiskelijaa kattava yliopisto, joka toimii Gainesvillen opiskelijakaupungin huomion keskipisteenä. Yliopisto

Lisätiedot

KEVÄT 2013 Samuli Halinen, Martim Gois

KEVÄT 2013 Samuli Halinen, Martim Gois University of San Diego KEVÄT 2013 Samuli Halinen, Martim Gois VAIHTOON VALMISTAUTUMINEN HAKUPROSESSI Valmistautuminen vaihtoon alkoi elokuun puolessa välin kun koulun vaihtokoordinaattorilta tuli sähköpostitse

Lisätiedot

Matkaraportti Manchester Business Schoolista

Matkaraportti Manchester Business Schoolista Matkaraportti Manchester Business Schoolista Olin KTK-vaihdossa Manchester Business Schoolissa (University of Manchesterissa) kevätlukukauden 2013. Tässä raportissa käyn läpi kokemuksiani kyseisestä yliopistosta

Lisätiedot

Michigan State University

Michigan State University Michigan State University Eli Broad College of Business Vaihtoraportti Kevät 2012 17.6.2012 k90269 Valmistautuminen vaihtoon Kohdemaana sanoisin, että Yhdysvallat on yksi vaikeimmista asiakirjojen osalta.

Lisätiedot

Universität zu Köln Kevätlukukausi (Sommersemester) 2012

Universität zu Köln Kevätlukukausi (Sommersemester) 2012 Universität zu Köln Kevätlukukausi (Sommersemester) 2012 k95057 1. Valmistautuminen vaihtoon Ennen lähtöä Sain ensimmäisen sähköpostin Kölnin yliopistolta jo huhtikuun puolivälissä 2011 eli noin kuukausi

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Valmistautuminen vaihtoon

Valmistautuminen vaihtoon Matkaraportti, University of Strathclyde Glasgow Kevät 2013 241668 ja 241762 Valmistautuminen vaihtoon Kun hyväksymiskirje Aallosta tuli, seuraava askel kohti vaihtoa oli lähettää hakemuspaperit Strathclydeen.

Lisätiedot

TILBURG UNIVERSITY. Vaihtoraportti, kevät 2013 78423M

TILBURG UNIVERSITY. Vaihtoraportti, kevät 2013 78423M TILBURG UNIVERSITY Vaihtoraportti, kevät 2013 78423M 1 Valmistautuminen vaihtoon Tilburgin yliopisto on yksi Kauppakorkeakoulun yhteistyöyliopistoista, ja hakuprosessi kouluun on varsin kevyt. Tilburgin

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Matkaraportti. Auckland University of Tecnology, Kevät 2013. k93548

Matkaraportti. Auckland University of Tecnology, Kevät 2013. k93548 Matkaraportti Auckland University of Tecnology, Kevät 2013 k93548 1. Aluksi Olin kandivaihdossa keväällä 2013 Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa. Kouluni oli AUT, Auckland University of Technology, jonka

Lisätiedot

Florida Atlantic University

Florida Atlantic University Florida Atlantic University Antti Lebedeff Ennen matkaa Usa:han vaihtoon lähdettäessä saa varautua kohtalaisen suureen paperisotaan, joten kannattaa aloittaa niiden hoitaminen hyvissä ajoin. Kaikki täytettävät

Lisätiedot

Matkaraportti. 1. Valmistautuminen vaihtoon

Matkaraportti. 1. Valmistautuminen vaihtoon Matkaraportti k87200 Westfälische Wilhelms-Universität Münster Münster School of Business and Economics (MSBE) Vaihtolukukausi: kesälukukausi (Sommersemester) 2013. 1. Valmistautuminen vaihtoon Vaihtoon

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Matkaraportti Milano, Italia UNIVERSITÀ COMMERCIALE LUIGI BOCCONI kevät 2013

Matkaraportti Milano, Italia UNIVERSITÀ COMMERCIALE LUIGI BOCCONI kevät 2013 Matkaraportti Milano, Italia UNIVERSITÀ COMMERCIALE LUIGI BOCCONI kevät 2013 Minttu Marila, k87880 1 Valmistautuminen vaihtoon Ensimmäinen yhteydenotto Bocconista oli hyväksymiskirje, joka saapui sähköpostiin

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto ESCP Europe Pariisi, kevät 2013 Rikumatti Forsberg Noora Tammisto 1. Valmistautuminen vaihtoon Valmistautuminen vaihtoon Ranskassa oli melko helppo prosessi ja sisälsi vain kurssien valinnan koulun intranetin

Lisätiedot

Queensland University of Technology

Queensland University of Technology Kevät 2013 // 239237 Valmistautuminen vaihtoon QUT vaatii virallisen opintosuoritusotteen toimittamista. Tämän sai Helpdeskistä ilman suurempia ongelmia. On siis hyvä huomata, että WebOodista itse tulostettu

Lisätiedot

University of San Diego

University of San Diego Matkaraportti Kevät 2012 University of San Diego Anu Koivistoinen k93581 San Diego on kaunis kaupunki Etelä-Kaliforniassa aivan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumassa, sitä ei turhaan kutsuta lempinimellä

Lisätiedot

Hitotsubashi University, Tokio - vaihtoraportti

Hitotsubashi University, Tokio - vaihtoraportti Hitotsubashi University, Tokio - vaihtoraportti Mika Mikkola 240459 mika.mikkola@aalto.fi +358445011189 1. Valmistautuminen vaihtoon Dokumentit ja muodollisuudet Aloitin vaihtoon valmistautumisen hyvissä

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Humboldt Universität zu Berlin/ BERLIINI Kesälukukausi 2013 Tuuli Karppinen K90302

MATKARAPORTTI Humboldt Universität zu Berlin/ BERLIINI Kesälukukausi 2013 Tuuli Karppinen K90302 MATKARAPORTTI Humboldt Universität zu Berlin/ BERLIINI Kesälukukausi 2013 Tuuli Karppinen K90302 Heti kättelyssä on mainittava että Berliini on mielenkiintoinen kaupunki, jossa itä kohtaa lännen, natsihistoria

Lisätiedot

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039 Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013 k87039 1. Yleistä Mannheimista ja yliopistosta Mannheim on reilun 300 000 asukkaan kaupunki Baden-Württenbergin osavaltion luoteisnurkassa, Rheinin ja Neckarin

Lisätiedot

Kevät 2012 UNIVERSITY MATKARAPORTTI OF OTAGO. k90548

Kevät 2012 UNIVERSITY MATKARAPORTTI OF OTAGO. k90548 Kevät 2012 UNIVERSITY OF OTAGO MATKARAPORTTI k90548 Aluksi University of Otago on Uuden-Seelannin vanhin ja maailman eteläisin yliopisto. Tätä kauemmaksi Helsingistä ei oikein voi enää mennä opiskelemaan.

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä kymmenennessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2006-2007 esitellään

Lisätiedot

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Nimi: Arto Teräs Sähköposti: ajt@iki.fi Postiosoite: Vanha Viertotie 14 A 4, 00350 Helsinki Koulutusohjelma: Tietotekniikka Kohdeyliopisto: Kanazawa University,

Lisätiedot

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

Vaihtoraportti. esa.jouhten at tkk.fi Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta / Koneenrakennustekniikan laitos

Vaihtoraportti. esa.jouhten at tkk.fi Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta / Koneenrakennustekniikan laitos Vaihtoraportti esa.jouhten at tkk.fi Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta / Koneenrakennustekniikan laitos Vaihtoyliopisto: Michigan Technological University / Houghton, MI, USA Kevät 2009 (6.1.2009

Lisätiedot

Milano Kevät 2013 240200

Milano Kevät 2013 240200 Milano Kevät 2013 240200 1 Valmistautuminen vaihtoon Tieto vaihtoon hyväksymisestä tuli maaliskuussa, ja maaliskuun puoliväliin mennessä tuli kansainvälisiin opiskelijapalveluihin palauttaa vahvistuslomake

Lisätiedot