EETU ISTO HANNA KAUPPINEN MATKARAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EETU ISTO HANNA KAUPPINEN MATKARAPORTTI"

Transkriptio

1 KEVÄT 2013 EETU ISTO HANNA KAUPPINEN MATKARAPORTTI

2 1. JOHDANTO Duke University sijaitsee North Carolinan osavaltiossa Yhdysvaltain itärannikolla. Perinteikäs yksityisyliopisto sijaitsee maineeseensa nähden melko vaatimattomassa Durhamin kaupungissa, joka muodostaa yhdessä osavaltion pääkaupungin Raleigh n sekä naapurissa sijaisevan opiskelijakaupungin Chapel Hillin kanssa Research Triangle metropolialueen. Triangle Area onkin kuuluisa alueen maineikkaasta tutkimustyöstä, jota tehdään Duken lisäksi Raleigh ssa sijaitsevassa NC State Universityssa sekä Chapel Hillissä sijaitsevassa UNC:n yliopistossa. Erityisesti Durham on tupakkateollisuuteen pohjaavasta menneisyydestään huolimatta profiloitunut lääketieteellisen tutkimuksen edelläkävijänä, ja kaupunkia kutsutaan myös nimellä City of Medicine. Yliopistollista tutkimustyötä kiinnostavampaa lienee kuitenkin alueella kukoistava collegekoripallo, jossa Duken miesten edustusjoukkue Duke Blue Devils on aivan omaa luokkaansa. Joukkue on yksi Yhdysvaltain yliopistosarjan menestyksekkäimpiä, ja se on voittanut valtakunnallisen NCAA-mestaruuden neljästi. Joukkueen pelaajat jatkavat lähes poikkeuksetta uraansa NBA:ssa, ja sen pitkäaikainen valmentaja Mike Krzyzewski (tuttavallisemmin Coach K ) valmentaa sivutyönään Yhdysvaltain miesten olympiajoukkuetta. Jääkiekosta ja Carolina Hurricanesista viis, osavaltion ykköslaji on ehdottomasti koripallo! 2. FUQUA SCHOOL OF BUSINESS Duken business-koulu Fuqua (www.fuqua.duke.edu) on tilastojen valossa melkoisen kovatasoinen ja arvostettu. Mikäli Financial Timesia on uskominen, koulun MBA-ohjelma rankattiin kuluneella vuodella maailmanlaajuisesti 12. sijalle ja Yhdysvalloissa 9. sijalle. Vaikka koulu on Suomessa/Euroopassa kohtalaisen tuntematon, tilanne on Atlantin takana suorastaan päinvastainen. MBA-opiskelijat maksavat kaksivuotisesta koulutuksestaan yhteensä reilut $100k ($50k/vuosi), joten opetuksen taso on väistämättä keskimääräistä korkeampaa. Opiskeluun olennaisena osana kuuluvaa verkostoitumista tuetaan kaikin keinoin, ja saapuipa alumni Tim Cook luennoimaan entisen koulunsa opiskelijoille kevään lopulla. Harvoin sitä pääsee henkilökohtaisesti kuuntelemaan Applen toimitusjohtajan ajatuksia lukukauden päätteeksi.

3 a. Opetuksen luonne Fuquan muita tunnuspiirteitä ovat vuorovaikutukseen perustuvat luennot sekä case-pohjainen opetusmetodi. Koska MBA-tutkinto suoritetaan Yhdysvalloissa tavallisesti muutaman vuoden intensiivisen työuran jälkeen, aloittavien opiskelijoiden keski-ikä on n. 28 vuotta. Opiskelijoiden työkokemus puolestaan vaikuttaa luentojen rakenteeseen ja luonteeseen, sillä perusasioiden kertaamiseen ei käytetä juurikaan aikaa. Keskustelu on luennoilla korostuneessa roolissa, ja usealla kurssilla ennenkuulumattoman suuri osuus arvosanasta (n. 25%) määräytyy tuntiaktiivisuuden perusteella. Muutama professori harrastaa myös mielellään cold-callingia ( You ve been awfully quiet today, what s your take on the topic? ), mikä entisestään kannustaa valmistautumaan luennoille etukäteen. Vahva suositus! Tuntiaktiivisuuden lisäksi kurssien arvostelu painottuu ryhmätöiden ja case-harjoitusten tekemiseen. Palautettavat tehtävät korvaavat useimmiten tentin, joten vaihdosta on mahdollista suoriutua kunnialla tekemättä tentin tenttiä. Arvioisinkin tentin kuuluvaan kurssiarvosteluun vain n. 1/3 kursseista. Kurssien aikana palautettavat tehtävät ovat kuitenkin kohtalaisen työläitä, ja armottomassa deadline-viidakossa kohtuuton osa ajasta tulee vietettyä koulun lukuisissa teamroomeissa. Fasiliteetit ovat intensiivistä opiskelua varten kohdillaan, sillä atk-luokan printterit toimivat aina (!), moderni kirjasto miellyttää lukutilana, ja jokainen vaihto-opiskelija saa henkilökohtaisen lokeron yläkerran käytävältä. Jonkinlaisena bonuksena mainittakoon alakerran kahviossa myytävä Starbucks-kahvi. b. Kurssipaketit Fuquan opiskelijat ovat itse vastuussa relevantin kurssimateriaalin ostamisesta. Käytännössä jokaiselle kurssille on määrätty muutama kurssikirja, jotka suositellaan ostamaan yliopiston kirjakaupasta. Luentokalvoilla pääsee todellisuudessa kuitenkin hyvin pitkälle, enkä ostanut kirjan kirjaa koko vaihdon aikana. Slaidien lisäksi kurssimateriaalin ytimen muodostavat pakolliset kurssipaketit, joiden kappalehinta liikkuu $30-$130 välillä. Kurssipaketit sisältävät maksullisen case-materiaalin, joten paketin hinta ja paksuus riippuvat professorin mieltymyksistä sekä kurssisisällöstä. Ainoan poikkeuksen sääntöön muodostavat taloustieteen kurssit, jotka eivät yleensä sisällä kurssipakettia. Itselläni viiden kurssin paketit kustansivat yhteensä n. $350.

4 c. Käytännön asiat Fuquan lukuvuosi on jaettu neljään periodiin, jotka jakautuvat tasaisesti syksylle (Fall 1&2) ja keväälle (Spring 1&2). Omalla kohdallani kevätlukukausi alkoi tammikuun puolivälissä, ja lukukauden päättävä tentti pidettiin vapun aikoihin. Amerikkalaisittain legendaarinen spring break sijoittui maaliskuun alkuun. Intensiivisen kevään ykkösperiodin jälkeen lomailinkin pienellä vaihtariporukalla ensin New Yorkissa ja sitten Miamin South Beachilla. Lentoliput eivät maksa juuri mitään! Paikalliset opiskelijat matkasivat aina Dominikaaniseen Tasavaltaan ja Brasiliaan saakka, mitkä eivät varmasti ole lainkaan hullumpia vaihtoehtoja. Tai sitten Karibian risteily! Kuusiviikkoiset periodit ovat suhteellisen lyhyitä ja ytimekkäitä, ja jokainen kurssi käsittää yhteensä kaksitoista luentoa kahdesti (2 x 75 minuuttia) viikossa. Luentoja on ainoastaan neljänä päivänä viikossa, sillä keskiviikot ovat poikkeuksetta vapaita. Opetuksen keskustelevasta luonteesta johtuen luokkahuoneet ovat melko pieniä ja intiimejä ryhmäkoon ollessa max. 75 opiskelijaa. Jokainen opiskelija käyttää myös nimikylttiä omalla paikallaan. Vaikka nimikyltit tuntuvat suomalaisesta aluksi turhankin suoraviivaiselta toiminnalta, uusien tuttavuuksien nimet jäävät niiden ansiosta mieleen kuin itsestään.

5 d. Orientaatio Kevään vaihto-opiskelijoille tarkoitettu orientaatio järjestettiin tammikuun toisella viikolla noin viikkoa ennen varsinaisen opetuksen alkamista. Koko päivän kestävän orientaation aikana käytiin läpi käytännön asioita kovalla sykkeellä. Muistin syövereihin on tallentunut erityisesti dekaanin säestyksellä ja periamerikkalaisittain käsi sydämellä lausuttu Fuqua Honor Code, jonka lausuttuaan koulun opiskelijat sitoutuvat harjoittamaan opinnoissaan rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä. Jokaisesta vaihtarista myös otetaan päivän aikana CV-henkinen valokuva Fuquan intranettiä varten, joten päivän pukukoodi on strictly business. Fuqualla ei kuitenkaan kuljeta muutoin puku päällä, no worries. Orientaatio on mitä luontevin tapa tutustua muihin vaihtareihin ja saada ensikosketus yliopiston suureen campus-alueeseen. Fuquan MBA-ohjelma on yllättävän kansainvälinen, ja vajaa puolet varsinaisista opiskelijoista onkin kotoisin Yhdysvaltojen ulkopuolelta erityisesti Aasiasta ja Etelä- Amerikasta. Fuqua vastaanottaa puolivuosittain vajaat viisikymmentä vaihto-opiskelijaa ympäri maailman, joten vaihdon käytännön puitteet ovat lähes moitteettomassa kunnossa. Vaihtareiden hyvinvoinnista välitetään aidosti, ja koulun alainen International House avustaa tarpeen tullen vaikkapa asunnon etsimisessä. e. Fuqua Friday Koulun perjantaiperinteeksi muodostunut Fuqua Friday päättää viikon tyylillä, kun koulun kustantama buffet-pöytä levitetään keskelle Fox Centeriä. Kyseessä on vapaamuotoinen ja rento alkuillan tilaisuus, jonka tarkoituksena on minglailla kasuaalisti kanssaopiskelijoiden ja koulun henkilökunnan kanssa viikon päätteeksi. Yleensä jokaisella viikolla on oma teemansa (kuten vaikkapa Latin American Fuqua Friday ), joka määrittää tarjoiltavan menun ja opiskelijoiden toteuttaman ohjelman. Koulu tarjoilee myös viiniä ja olutta, joten tilaisuus toimii sivistyneenä etkoiluna ennen siirtymistä viikonlopun viettoon. Ehdottomasti suosittelen!

6 3. KURSSIT Fuquan kurssivalikoima on mielestäni riittävän laaja ja mielekkäästi laadittu. Kurssit on jaoteltu aihealueittain markkinoinnista rahoitukseen ja strategiasta taloustieteeseen. Fuqua ei aseta vaihtoopiskelijoilleen rajoituksia koskien kurssivalintoja, joten pääsy suosituimmille kursseille on kiinni ainoastaan ilmoittautumisjärjestyksestä Duken online-portaalissa. Kurssivalinnat kannattaa siis tehdä hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisajan alkua annettujen ohjeiden pohjalta. Kursseille käytössä oleva jonotusjärjestelmä kuitenkin helpottaa tilannetta, sillä opiskelijat droppaavat kursseja vielä opetusta edeltävänä päivänä. Ilmoittautumisaika umpeutuu kunkin periodin ensimmäisellä viikolla, jonka jälkeen tehtyjä kurssivalintoja ei voi enää muuttaa. Kauppiksen opiskelijoiden tulee suorittaa Fuquassa yhteensä viisi kurssia, joista kolme ensimmäistä kannattaa suorittaa alta pois ensimmäisen periodin aikana. Näin kakkosperiodissa voi ottaa rennommin, ja koulupäiviä saattaa olla kahden kurssin ansiosta ainoastaan kaksi kappaletta viikossa. Kurssivalintoja tehdessä kannattaa huomioida paikallinen erikoisuus eli mahdollisuus valita kursseja aihepiiristä health sector management. a. Decision Making (Prof. Gregory Fischer) Päätöksenteon logiikkaa ja strategiaa käsittelevä kurssi oli mielestäni yksi kiintoisimmista yliopistossa käymistäni kursseista. Professori Fischerin kuivaa huumoria viljelevä opetustyyli osui ja upposi, ja käsitellyt aiheet aina päätöksen freimaamisesta päätöksentekoa tehostaviin strategisiin työkaluihin olivat mielestäni hyvin mielenkiintoisia. Kurssin arvostelu koostui itsenäisistä harjoitustöistä (~20%), ryhmässä tehtävistä keisseistä (~60%) ja tuntiaktiivisuudesta (~20%). Ryhmässä tehdyn lopputyön tarkoituksena oli purkaa ja analysoida kauaskantoinen ja merkittävä korporaatiotason päätös. Itsenäiset harjoitukset puolestaan mittasivat opitun asian sisäistämistä pienehköjen pulmien muodossa. b. Leadership (Prof. Joe LeBoeuf) Henkilökohtaisen johtajuuden kehittämiseen keskittyvä kurssi oli kaikkiaan melkoisen mielenkiintoinen, mutta ei välttämättä sanan parhaassa merkityksessä. Aikoinaan toistakymmentä vuotta Yhdysvaltain armeijassa palvellut professori LeBoeuf teetätti opiskelijoillaan palautettavia case-harjoituksia peräti kolme kertaa enemmän kuin muut kurssit keskimäärin. Yleensä harjoitusten

7 ideana oli katsoa ja analysoida sodankäyntiin (!) tai urheiluun liittyvä elokuva sen sisältämien johtajuushahmojen pohjalta, mihin tuhraantui mielestäni aivan liikaa aikaa suhteessa heppoiseen asiasisältöön. Vaikka LeBoeuf olikin luennoitsijana taitava, aiheet olivat omaan makuuni turhan ympäripyöreitä. Tämän lisäksi professorin taipumus viitata esimerkeissään yksinomaan sotateemaan alkoi maistua puulta hyvin pian. Arvostelu pohjasi tuntiaktiivisuuteen (~25%) ja lukuisiin palautettaviin harjoituksiin (~75%) niin yksin kuin ryhmässä. c. Behavioral Economics (Prof. Dan Ariely) Fuquan julkkisprofessori Dan Arielyn luennoima kurssi käsitteli kokeellisen (ja Arielyn usein itsensä toteuttaman) tutkimuksen kautta havaittuja ristiriitaisuuksia perinteisen taloustieteen oppien ja ihmisille ominaisen käyttäytymisen välillä. Kurssilla käsiteltyjä aiheita olivat mm. psychology of money sekä emotions and self-control. Vaikka kurssilla opetettavat asiat olivat usein pääteltävissä maalaisjärjellä, Arielyn luennointityyli oli harvinaisen viihdyttävä ja vangitseva. Muista kursseista poiketen kyseinen kurssi järjestettiin kolmensadan hengen massaluentona. Arvostelu koostui luentojen alussa järjestetyistä quizeista (~10%), harjoitustöistä (~60%) sekä jokseenkin humoristisesta lopputentistä (~30%). Kaikkiaan tavallisesta poikkeava kurssikokemus, suosittelen! d. International Strategy (Prof. Arie Lewin) Fuquan iäkkäimmän professorin luennoima kurssi käsitteli kansainvälistymistä erityisesti kehittyvillä markkinoilla toimivien yritysten näkökulmasta. Israelilaistaustainen Lewin unohtui usein muistelemaan menneitä kertoen luokalle henkilökohtaisista kokemuksistaan liittyen käsiteltävään aiheeseen, mikä luonnollisesti toi oman säväyksensä kurssisisältöön. Keskustelu oli kurssilla muutenkin ratkaisevassa roolissa, ja Lewin yritti ponnekkaasti osallistaa ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita jakamaan näkemyksiään kaikkien kuullen. Kurssin rungon muodostivat viiden hengen ryhmissä ratkaistavat keissit, joiden tarkoituksena oli pureutua eri toimialoilla ja markkinaalueilla toimivien yritysten kansainvälistymishaasteisiin. Ansioituneimmat ryhmät pääsivät myös presentoimaan ratkaisunsa luokan eteen muutaman tunnin varoitusajalla. Arvostelu koostui tuntiaktiivisuudesta (40%), neljästä ryhmätyönä toteutettavasta case-raportista (40%) sekä vapaaehtoisesta itsenäisestä lopputyöstä (20%). Ilman itsenäisen lopputyön palauttamista kurssista ei kuitenkaan ollut mahdollista saada korkeinta mahdollista arvosanaa.

8 e. Operations Strategy (Prof. Pranab Majumder) Operations strategy kurssilla käsitellään operaatioita strategisesta näkökulmasta, eli miten operaatiot tulisi järjestää strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja toisaalta millaisen strategian yrityksen operationaaliset kyvykkyydet ja rakenteet mahdollistavat. Kurssi olettaa, että opiskelijoilla on jo perustietämys operaatioihin liittyvistä perustermeistä ja malleista, ja keskittyy analysoimaan ja kyseenalaistamaan yritysten operaatiomalleja. Kurssin voi suorittaa hyvin, vaikka ei varsinaisesti operaatioita olisi aikaisemmin tuotantotalouden peruskurssia lukuun ottamatta opiskellutkaan, erityisesti jos on tottunut ajattelemaan operatiivisia asioita muiden aineiden case-harjoitusten yhteydessä. Operations strategy kurssin vetäjä Pranab Majumder on todella hauska ja luovan oloinen persoona. Hänen tyylinsä on erittäin epästrukturoitu ja luennot painottivat kaikista käymistäni luennoista eniten opiskelijoiden omiin havaintoihin ja kokemuksiin pohjautuvaa keskustelua. Jokaiselle luennolle piti lukea case ja palauttaa joko itsenäinen parin sivun kirjoitelma tai ryhmätyönä tehty case, mutta nämä työt arvostellaan lähinnä hyväksytty/hylätty periaatteella. Kurssin arvosana muodostuikin täten lähinnä ryhmätyönä tehtävästä isommasta case projektista, kotitentistä ja kontribuutiosta luentokeskusteluun. Kokonaisuudessaan hyvä kurssi, jos opettajan strukturoimattomuus ei liikaa häiritse. f. Game Theory (Prof. David McAdams) Game theory kurssilla opetellaan tunnistamaan useita todellisuudessa pelattavia strategisia peruspelejä, jotta pelaaja voisi valita oman siirtonsa optimaalisesti vastustajan rationaaliseen siirtoon nähden. Kurssin edetessä pyritään tunnistamaan monimutkaisempia pelitilanteita ja mietitään, miten peliä voitaisiin muuttaa siten, että vastustajan rationaalinen siirto muuttuisi pelaajan kannalta epäsuotuisasta suotuisaksi. Loppujen lopuksi kurssin tärkeintä antia on ymmärtää millaisia pelejä strategisiin päätöksentekotilanteisiin liittyy, miten näitä pelejä tulisi pelata rationaalisesti, ja miten vastustajan epärationaalisuutta voi hyödyntää omaksi edukseen. Peliteoreettisesti ajatteleva ihminen on askeleen edellä naiviin pelaajaan nähden. Kussin vetäjä on David McAdams, joka on opettanut aiemmin mm. MIT:ssa, ja osaa asiansa erittäin hyvin. Peliteoreettiset konseptit käydään läpi strukturoidusti alusta alkaen, joten perusasiat on helppo sisäistää. Kurssin arvosana muodostuu pääasiassa isommasta ryhmässä tehtävästä projektista, jossa sovelletaan peliteoriaa reaalimaailman ongelmaan. Luennoilla on kolme kurssin etenemistä auttavaa ennalta ilmoitettua testiä, joista kaksi parasta otetaan huomioon arvosanassa. Lisäksi jokaiselle

9 luennolle valmistauduttaessa pelataan pari pientä peliä, joiden tuloksista keskustellaan luennolla. Kaiken kaikkiaan kurssi on mielenkiintoinen ja erittäin hyvin järjestetty. g. Competitive Analysis (Prof. Pino Lopomo) Competitive analysis kurssilla käsitellään yritysten arvonmaksimointia kilpailutilanteissa taloustieteen ja peliteorian konseptein. Kurssin pääpaino on nettipohjaisessa kilpailusimulaatiossa, jossa oppilaista muodostetut kolmen hengen joukkueet pyrkivät maksimoimaan yritystensä arvoa suhteessa muiden joukkueiden kilpaileviin yrityksiin. Peliä pelataan jatkuvasti ja analysoidaan jokaisella luennolla. Kyseinen peli vaatii aimoannoksen analyysiä, jonka toimivuus riippuu pitkälti kilpailijoiden liikkeiden ennakoimisen onnistumisesta. Lisäksi jokaiselle luennolle tulee palauttaa harjoitustehtäväpaketti, mikä palautti hyvin mieleen mikrotaloustieteen konsepteja. Kurssin vetäjä Pino Lopomo on hyvin innostunut ja hauska mutta huolimaton esimerkiksi harjoitustehtävien laatimisen suhteen. Kurssi on aivan hauska mutta kilpailupelin realistisuuden kehittäminen sattuman vaikutuksen minimoimiseksi tekisi kurssista antoisamman. Kokonaisuutena kurssi on tyydyttävä.

10 4. VIISUMIN HAKEMINEN Viisumin hakeminen on hikinen ja tunteita herättävä prosessi, joten kannattaa täyttää ja lähtettää kaikki paperit heti syksyllä vaihtokoordinaattori Candice Aldrichin ohjeiden mukaan. Candice on herttainen ihminen mutta pedanttius ja sähköposteihin ajallaan vastaaminen ei ole hänen vahvin alueensa. Kannattaa siis olla ajoissa ja jos jokin asia kestää tai muuten ihmetyttää kannattaa muistutusmaileja lähettää empimättä. Jos tuntuu, että viisumipaperisi ovat kadonneet Amerikkaan ja lähtöpäivämäärä lähestyy kuumottavalla vauhdilla, ota sähköpostiyhteys suoraan Paul Bumbalough nimiseen heraan, joka on Dukessa vastuussa viisumien prosessoinnista. Kun olet saanut viisumidokumentit Dukesta varaa heti haastatteluaika internetissä USA:n konsulaatista. Jos olet myöhässä ja haastatteluajat ovat jo täynnä lähetä viesti konsulaattiin ja he järjestävät luultavasti lisää haastatteluaikoja (tämän varaan ei kannata kuitenkaan laskea). Tarkista kaikki ohjeet USA:n konsulaatin internetsivuilta (http://finland.usembassy.gov/) ja Dukesta saamistasi ohjeista! Kun varaat haastattelun... Täytä I-901 lomake ja maksa Sevis fee Maksa MRV fee Täytä DS 160 application for visa Varmista, että passisi on voimassa vaihtojakson ajan Ota mukaan haastatteluun... Passi D2019 lomake, jonka sait Dukesta Sevis fee -maksukuitti MRV -maksukuitti Varallisuustodistus Todistus vakuutuksesta Valmiiksi maksettu palautuskuori osoitteella passin ja siihen liitetyn viisumin palauttamista varten

11 5. LENNOT Matkustaminen Durhamiin on yllättävän vaivatonta. Meno-paluu-lennot Helsinki-Lontoo-Raleigh maksavat euroa riippuen, kuinka ajoissa lentoja on varaamassa. Myös Helsinki-New York- Raleigh lentoja löytyy mutta stressiä minimoiva ratkaisu on matkustaa Lontoon kautta, koska viisumintarkastusjonot voivat kestää tuntikausia ja liian vähän koneen vaihtoon varanneet voivat myöhästyä jatkoyhteydeltään New Yorkissa. Pääteasema Raleigh on vain minuutin ajomatkan päässä Durhamista, joten matka on kätevintä taittaa taksilla. Taksien hinnoilla on eroa, joten kannattaa kysyä vaihtokoordinaattori Candicelta, mikä on halvin. Muistaakseni taksi nimeltä sky shuttle oli ylivoimaisesti halvin, koska taksin saattaa joutua jakamaan. Yhden henkilön taksa taisi olla noin 20 dollarin luokkaa mutta sattumanvaraisen henkilökohtaisen taksin taksa on dollaria. 6. ASUMINEN Asuminen Durhamissa voi olla yllättävän kallista, vaikka kaupunki ei olekaan maailman napa. Kuitenkin asuntoa valitessa kannattaa kiinnittää ensisijaisesti huomiota alueeseen ja kulkuyhteyksiin koululle, koska useat alueet Durhamissa ovat varsin vaarallisia eikä liikkumista ulkona pimeällä voi suositella. Erityisen suositeltavaa on ottaa selvää, onko osoite Duke Van / Safe Ride palvelun kantomatkan sisäpuolella. Duke Van nimittäin kuljettaa opiskelijat joka päivä kello viiden jälkeen ilmaiseksi kotiin toiminta-alueellaan. Itse valitsimme asuinpaikaksemme Station 9 nimisen asuinkompleksin, joka on erittäin suosittu MBA opiskelijoiden keskuudessa. H-5 bussi ajaa rakennuksen vierestä noin 15 minuutin välein Duke:n länsikampukselle, mistä kävelyä Fuqualle on enää 7-8 minuuttia. Station 9 on hieman kallis mutta asuinkompleksin sisäpihalla on hieno uima-allas ja grillejä, ja sisätiloista löytyy oma kuntosali, koripallokenttä, kerhohuone ilmaisella kahvikoneella (suosittelen), sekä pieni kotileffateatterihuone. Lisäksi Station 9 on kohtuullisen matkan päässä Durhamin ainoasta yökerhosta Shootersista, jonne kulkeminen onnistuu aina kivasti kimppatakseilla. Myös ruokakauppa Food Lion on valoisalla noin 15 minuutin kävelymatkan päässä. Asuinkompleksi nimi liittyy 9th Streetiin, joka on 5 minuutin kävelyn ulottuvilla. 9th Streetiltä löytyy useita pikku putiikkeja, pikaruokapaikkoja, parturi ja Whole Foods market (jos hyvä luomuruoka kiinnostaa ja kukkaron nyörit antavat periksi).

12 Asuntoa etsivän on hyvä laittaa verkot vesille hyvissä ajoin esimerkiksi vaihtarien facebook ryhmässä, koska Station 9 asunnot menevät kuin kuumille kiville. Asunnon löytäminen kevään ensimmäiselle puoliskolle on huomattavasti helpompaa kuin toiselle puoliskolle, koska MBA opiskelijat käyvät vaihdossa juuri kevään ensimmäisellä periodilla. Jos Station 9 ei nappaa, kannattaa harkita jakavansa kokonaisen talon muutaman muun vaihtarin kanssa. Muutamat ihmiset ovat halukkaita vuokraamaan vaihtareille kokonaisen talon, johon kuuluu pari autoa, mikä näytti erittäin toimivalta ratkaisulta. 7. YLEINEN FIILIS VAIHDOSTA Kaiken kaikkiaan vaihto Fuquassa oli hyvä ja parani selkeästi ilmanalan myötä loppua kohti. Parasta oli päästä näkemään millaista opetus ja opiskelu maailman luokan MBA-koulussa on, ja samalla toteamaan, että Aallon kasvattien tiedot ja taidot ovat hyvällä tasolla niin ryhmätöistä kuin kokeistakin selvitäkseen. Durham kaupunkina tarjoaa enemmän vaaroja kuin elämyksiä mutta temmellettäessä Station 9 altaalla tai opiskeltaessa ja urheiltaessa uskomattomalla kampuksella ulkopuolinen maailma unohtuu. Etenkin loppuvaihto tarjosi hyvän yhdistelmän akateemista glooriaa, sosiaalisten taitojen hiomismahdollisuuksia, pool partyja ja beer pongia. Loppukaneettina sanottakoon, että vaihtoaikaan mahtui niin ylä- kuin alamäkiäkin. Allekirjoittaneiden järkytys oli totta puhuen melkoinen, kun Durhamin keskusta (aka 9th Street, the lively center of the city ) paljastui huomattavasti luultua pienemmäksi ja autiommaksi. Durhamia kutsutaan naapurikunnissa leikkimielisesti nimellä highway ghetto, mikä valitettavasti kuvaa kaupungin olemusta huomattavan hyvin. Kaupungin ainoana vetonaulana toimiikin maineikas yliopisto. Tämä siis disclaimerina kaikille sielultaan eurooppalaisille, joille saapuminen Amerikan Ylihärmään voi olla alkuun melkoinen shokki.

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013 k87145. MBA Exchange Kenan-Flagler Business School University of North Carolina at Chapel Hill

Matkaraportti Kevät 2013 k87145. MBA Exchange Kenan-Flagler Business School University of North Carolina at Chapel Hill Matkaraportti Kevät 2013 k87145 MBA Exchange Kenan-Flagler Business School University of North Carolina at Chapel Hill Chapel Hill ja UNC Kenan-Flagler University of North Carolina at Chapel Hill sijaitsee

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit

Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit Kristian Ovaska HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Seminaari: Peliteoria Helsinki 18. syyskuuta 2006 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Nollasummapelit 1 2.1

Lisätiedot

Kurssin aloitus. AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola

Kurssin aloitus. AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola Kurssin aloitus AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola English Summary The lectures will be held in Finnish The slides are in Finnish, too All other material is in English The course book

Lisätiedot

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Kauppatieteellinen ala Väylä - Erillisvalinta Kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan - Hakijoille, joilla ei

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

IL-palvelut Aalto-yliopistossa

IL-palvelut Aalto-yliopistossa IL-palvelut Aalto-yliopistossa IL 3D - ulottuvuudet esiin, IL-opetuksesta IL-palveluihin seminaari 30.11.2010 Virpi Palmgren, Otaniemen kampuskirjasto Anu Kangasaho, Töölön kampuskirjasto Eila Rämö, Arabian

Lisätiedot

KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1

KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 2 Kunnioitamme toisiamme kaikki voittavat

Lisätiedot

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h.

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h. Janne Parkkila Tavoitteet: Opintojakson aikana opiskelijoiden tulee: - Yhdistellä eri lähteistä löytämiään tietoja. - Kirjoittaa kriteerit täyttäviä alku- ja loppuraportteja. - Ratkaista laboratoriotöissä

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Feedbackly Live case

Feedbackly Live case Feedbackly Live case Oppimistavoitteet 1. Opiskelija osaa analysoida yrityksen liiketoimintaympäristöä sekä hyödyntää asiakasymmärrystä liiketoiminnan kehittämisessä 2. Opiskelija hallitsee segmentoinnin

Lisätiedot

Jos diplomityö olisi peli, ketkä sitä pelaisivat ja mitkä olisivat sen säännöt?

Jos diplomityö olisi peli, ketkä sitä pelaisivat ja mitkä olisivat sen säännöt? 7.5.2012 Jos diplomityö olisi peli, ketkä sitä pelaisivat ja mitkä olisivat sen säännöt? Aalto-yliopiston Otaniemen kampuskirjastossa on pidetty jo vuodesta 2008 lähtien kurssia nimeltä Diplomityöntekijän

Lisätiedot

Suomen Jääkiekkoliitto 1

Suomen Jääkiekkoliitto 1 13.2.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA 13.2.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 2 Kunnioitamme toisiamme kaikki voittavat Muut toimijat Pelaajat Muut toimijat Kunnioita

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO OPETTAJAN MM- KISAVIHKO 2013 TYTTÖJEN ALLE 18-VUOTIAIDEN JÄÄKIEKON MM-KISAT Vierumäki ja Heinola 29.12.2012-5.1.2013 Sytytä tähti Light up a Star! Sisällys TYTTÖJEN MM-KISAT... 2 OPETTAJAN MM-KISAVIHKO...

Lisätiedot

Suomen Jääkiekkoliitto 1

Suomen Jääkiekkoliitto 1 4.3.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA 4.3.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 2 Kunnioitamme toisiamme kaikki voittavat Pelaajat Muut toimijat Muut toimijat Kyse on

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG Kevätlukukausi 2013 Eero Salenius 1. Valmistautuminen vaihtoon Ei voi muuta kuin onnitella, jos sinut on valittu Bandungiin vaihtoon. Jos kaipaat vaihdoltasi muutakin

Lisätiedot

Pre-departure Orientation for Fulbright Center Grantees 2012-2013 DFAT Program Practices

Pre-departure Orientation for Fulbright Center Grantees 2012-2013 DFAT Program Practices Pre-departure Orientation for Fulbright Center Grantees 2012-2013 DFAT Program Practices DFAT- ja Fulbright-ohjelma Fulbright Center Ohjelman hallinnointi Suomessa Tärkein tukijat Suomessa Apua ongelmatilanteissa

Lisätiedot

Hallisarjan uudistaminen

Hallisarjan uudistaminen Hallisarjan uudistaminen Parin viimeisen vuoden aikana ollessani sarjavastaavana olen havainnut useita ongelmia hallisarjan järjestämiseen liittyen. Järjestämisongelmien lisäksi joukkueiden ja pelaajien

Lisätiedot

Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä. Maija Innola 17.11.2010

Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä. Maija Innola 17.11.2010 Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä Maija Innola 17.11.2010 Ulkomaisten opiskelijoiden määrä kasvanut suomalaisissa korkeakouluissa Vuonna 2009 ulkomaisia

Lisätiedot

Vaihtoraportti Nanyang Technological University, Singapore

Vaihtoraportti Nanyang Technological University, Singapore Biotuotetekniikka Nanyang Technological University, Singapore Tammikuu 2014 Toukokuu 2014 GEM Trailblazer vaihto-ohjelma Raportin saa julkaista internetissä nimettömänä Vaihtoraportti Nanyang Technological

Lisätiedot

Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä

Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Janna Koivisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta 4.6.2012 1 Ensivaikutelma on tärkein

Lisätiedot

Ohjeet pelaajien siirtymiseen

Ohjeet pelaajien siirtymiseen Espoon Palloseuran Jääkiekko ry. Hallitus 12.11.2014 versio 1.2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen 2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen SISÄLLYSLUETTELO 1 SIIRTYMINEN SEURAN SISÄLLÄ 3 1.1 Pelaaminen ja harjoittelu

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549 AALTO UNIVERSITY Matkaraportti Carleton University - kevät 2013 k93549 Contents Johdanto... 2 Vaihtoon valmistautuminen... 2 Opiskelu Kanadassa... 3 ECON 2020 Intermediate Microeconomics I: Producers and

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

KOKEMUKSIA JATKUVASTA ARVIOINNISTA JA KOTITENTISTÄ. Jari Hannu

KOKEMUKSIA JATKUVASTA ARVIOINNISTA JA KOTITENTISTÄ. Jari Hannu KOKEMUKSIA JATKUVASTA ARVIOINNISTA JA KOTITENTISTÄ Jari Hannu Kohdekurssi: RF-komponentit ja - mittaukset Sisältö RF- ja mikroaaltotekniikan perusteet, mikroaaltopiirien komponentit ja mittaaminen, mittalaitteet,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT Opiskelijan nimi Maija-Kerttu Sarvas Sähköpostiosoite maikku@iki.f Opiskelumuoto 1 vuosi Helsinki Tehtävä (merkitse myös suoritusvaihtoehto A tai B) KAS 3A osa II Tehtävän

Lisätiedot

Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä

Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä Ville Lehtovirta Aleksin Kaiku Oy 15.11.2012 Paula, taloustoimittaja Anita, asiakas Matti, myyntipäällikkö Teppo, työnhakija Viestintä www.aleksinkaiku.fi

Lisätiedot

Vastuuopettaja. Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2014. Tavoitteet ja keinot. Lausekielinen ohjelmointi (10 op)

Vastuuopettaja. Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2014. Tavoitteet ja keinot. Lausekielinen ohjelmointi (10 op) Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2014 Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto Vastuuopettaja Jorma Laurikkala, lehtori. Luennot, mikroharjoitukset,

Lisätiedot

Opiskelijapalautteen keruu ja käsittely kielikeskuksessa

Opiskelijapalautteen keruu ja käsittely kielikeskuksessa Opiskelijapalautteen keruu ja käsittely kielikeskuksessa Kielikeskuksessa opiskelijapalautetta kerätään kattavasti kaikista kursseista. Osassa kursseista kerätään myös palautetta myös kurssin aikana (välipalaute).

Lisätiedot

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 Joonas Remes SäTe 5 23.3.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. LÄHTÖVALMISTELUT... 4 2.1. Hakeminen... 4 2.2. Muut valmistelut...

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) 31.5.2010 Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä parantamaan informointia

Lisätiedot

University of Stellenbosch Business School, Etelä-Afrikka, Kapkaupunki Syksy 2012

University of Stellenbosch Business School, Etelä-Afrikka, Kapkaupunki Syksy 2012 Vaihtoraportti Juho Savola, k90476 University of Stellenbosch Business School, Etelä-Afrikka, Kapkaupunki Syksy 2012 Raportissa tulen kertomaan omia kokemuksia Etelä-Afrikasta ja USB:sta vaihtokohteena.

Lisätiedot

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun 2016 Luento #3 Tiedeyhteisö ja työelämä Kysymyksiä parin viikon takaa Toinen kotimainen kieli https://into.aalto.fi/display/filc/toinen+kotimainen+kieli

Lisätiedot

Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015

Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015 Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015 24.7.2015 Luennon sisältö Esittäytyminen Vuorovaikutus Harjoitus 1. Kenttävalmennus Harjoitus 2. Taktiikan nyrkkisäännöt Mitä puhutaan kotimatkalla? Vuorovaikutus

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN CASE-KURSSI A370A0400. Nuorempi tutkija, KTM Heidi Tuominen Puh. 040 572 1563 Email. heidi.j.tuominen@lut.fi

LIIKETOIMINNAN CASE-KURSSI A370A0400. Nuorempi tutkija, KTM Heidi Tuominen Puh. 040 572 1563 Email. heidi.j.tuominen@lut.fi LIIKETOIMINNAN CASE-KURSSI A370A0400 Nuorempi tutkija, KTM Heidi Tuominen Puh. 040 572 1563 Email. heidi.j.tuominen@lut.fi Kurssitietoa KTK3, 3. 4. periodi, 6 op 1. Infoluento 2. Ryhmien muodostaminen

Lisätiedot

ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU Tietoverkkolaboratorio

ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU Tietoverkkolaboratorio ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU Tietoverkkolaboratorio S-38.145 Liikenneteorian perusteet (2 ov) Kevät 2003 Aleksi Penttinen & Eeva Nyberg Tietoverkkolaboratorio Teknillinen korkeakoulu http://www.netlab.hut.fi/opetus/s38145/

Lisätiedot

SEURATIEDOTE 2/2012. Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012. Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä:

SEURATIEDOTE 2/2012. Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012. Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä: SEURATIEDOTE 2/2012 Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012 Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä: Kauden avaustilaisuus TestiPäivä syyskuussa Ilmaiset seurakoulutukset

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN ENSIMMÄISEN VUODEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE Huhtikuu 2015 Vastausprosentti: 49,9 % Vertailuryhmä: Kaikki koulutusalat kaikki oppilaitokset Lukuvuoden

Lisätiedot

Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13

Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13 Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13 Pari vinkkiä lisätuloksen tekemiseksi ilman lisäkuluja. 09/13/13 Markkinointi, myynti, menestys. Kaupallistamista, kontakteja, kassavirtaa! Helsinki

Lisätiedot

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille 2.9.2014 1 Yliopiston lukuvuosi ja opetusperiodit 2014-2015 Yliopiston lukuvuosi 1.8. 31.7. Syyslukukausi I periodi: 1.9.-17.10. lukuvuoden avajaiset

Lisätiedot

Pimeän Kuva kaunokirjallisuutta lääketieteen opetuksessa. Tampere 9.5.2007

Pimeän Kuva kaunokirjallisuutta lääketieteen opetuksessa. Tampere 9.5.2007 Pimeän Kuva kaunokirjallisuutta lääketieteen opetuksessa Irma Virjo Yleislääketieteen professori Tampereen yliopisto, Lääketieteen laitos Hanna-Mari Alanen Ylilääkäri, Hatanpään puistosairaala, psykogeriatria

Lisätiedot

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan laitos / Pia Saarinen www.helsinki.fi/yliopisto 4.9.2013 1 Fysiikan perusopinnot, 25 op - kokonaisuutena tai yksittäisinä kursseina 530281 Vuorovaikutukset

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Tuomas Mäkinen Sähkötekniikan kandidaattiohjelma Automaatio- ja systeemitekniikka 22. lokakuu 15 Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Opetuskieli: Japani Hain vaihto-opiskelemaan

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto 22.3.2013 Kemian laitos Kurssiarviot ja opetuksen kehittäminen lukuvuosi 2012-2013 Massaspektrometrian perusteet

Jyväskylän yliopisto 22.3.2013 Kemian laitos Kurssiarviot ja opetuksen kehittäminen lukuvuosi 2012-2013 Massaspektrometrian perusteet Jyväskylän yliopisto 22.3.2013 Kemian laitos Kurssiarviot ja opetuksen kehittäminen lukuvuosi 2012-2013 Massaspektrometrian perusteet Kurssi ja koodi: Massaspektrometrian perusteet KEMS534 Kurssin ajankohta:

Lisätiedot

Aineenvaihdunta II -kurssin uudistaminen oppimistavoitteet mielessä

Aineenvaihdunta II -kurssin uudistaminen oppimistavoitteet mielessä Aineenvaihdunta II -kurssin uudistaminen oppimistavoitteet mielessä Tuomo Glumoff, FT, Dos. Yliopistonlehtori Oulun yliopisto, Biokemian laitos Opintori 13.12.2012 Kehittämisideana on aineenvaihdunnan

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) 1.6.2009 1. Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2. 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen

11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2. 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen Ohjelma: TORSTAI 21.8. 11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen 12:30 Tutustuminen Finnairin uuteen Premium-loungeen

Lisätiedot

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä. Taktiikka yleisesti Sanalla taktiikka tarkoitetaan sitä, kuinka käytetään oman joukkueen vahvuuksia ja vastustajan heikkouksia hyväksi valmistauduttaessa otteluun sekä sen aikana valmentajan tekemiä muutoksia

Lisätiedot

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2 May 26, 2014 Pelien luokittelua Peliteoriassa pelit voidaan luokitella yhteistoiminnallisiin ja ei-yhteistoiminnallisiin. Edellisissä kiinnostuksen kohde on eri koalitioiden eli pelaajien liittoumien kyky

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015

Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015 Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015 Sisällysluettelo 1. D-tyttöjen missio, visio ja arvot 2. D-tyttöjen toiminnan linjaukset ja tavoitteet 3. Joukkueen kasvatuskeinot 4. Reilu peli 5. Joukkueen johtohenkilöiden

Lisätiedot

VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010

VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010 VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010 WRAP-UP Sami Saarenketo KURSSIKUVAUS Opettaja(t): Professori KTT Sami Saarenketo, vierailevia luennoitsijoita (OP-Pohjola, Tulli, Outotec ) Suoritustavat Luentoja ja

Lisätiedot

Liikanen Erkki 330 Suomen Pankki Keskuspankki Johtokunta Pvm: 24.5.2013. Virkamatka. New York - Washington DC 18.-23.4.2013

Liikanen Erkki 330 Suomen Pankki Keskuspankki Johtokunta Pvm: 24.5.2013. Virkamatka. New York - Washington DC 18.-23.4.2013 Liikanen Erkki 330 Suomen Pankki Keskuspankki Johtokunta Pvm: 24.5.2013 Sivu: 1 / 5 Matkakululaskelma Virkamatka Liikanen Erkki matka 12408 18.04.2013-23.04.2013 Matkan Pvm. Tapahtuma Maa Paikka Syy 18.04.2013

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Koulutusalan valintaa kuvailevat väittämät. 5,1% n=11. 66,0% n=142. 0,5% n=1. 27,4% n=59. 0,9% n=2. 23,7% n=51. 2,8% n=6. 1,4% n=3.

Koulutusalan valintaa kuvailevat väittämät. 5,1% n=11. 66,0% n=142. 0,5% n=1. 27,4% n=59. 0,9% n=2. 23,7% n=51. 2,8% n=6. 1,4% n=3. Aloituskysely Amisto (Perämiehentie 6), Amisto (Pomo), Amisto Askola, Amisto Loviisa, Kaikki toimipisteet Kaikki koulutusalat, N=215, vastausprosentti keskimäärin 66, 06.04.2014-09.10.2014 Ajankohta: 14.10.2014

Lisätiedot

2005-2006. Keilahallit ovat nykyisin täynnä uusia asiakkaita, mutta heidän sitouttamisensa aktiivisiksi keilaajiksi on vaikeata.

2005-2006. Keilahallit ovat nykyisin täynnä uusia asiakkaita, mutta heidän sitouttamisensa aktiivisiksi keilaajiksi on vaikeata. 2005-2006 Keilahallit ovat nykyisin täynnä uusia asiakkaita, mutta heidän sitouttamisensa aktiivisiksi keilaajiksi on vaikeata. Kummikeilailun korvaava Frendi - Kisa alkaa. Mukaan on otettu tulokkaiden

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015 Paula Viljanen Valmentaja Paula Viljanen Ekonomi LCF Life Coach Mindfulness Tunnetaitovalmentaja NLP Practitioner (NLP Master opiskelija) 10 vuoden

Lisätiedot

Täydennyskoulutusohjelman esittely

Täydennyskoulutusohjelman esittely KATI 13 Johtamisen täydennyskoulutusohjelma 70 op Täydennyskoulutusohjelman esittely KATI 13 ohjelman Lahdessa klo 15.45 alkaen Koulutuspäällikkö Tuuli Ikäheimonen Ohjelman sisältö KATI 13 Johtamisen täydennyskoulutusohjelma

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015!

OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015! OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015! OMA TAUSTA! Matematiikan opetukseen liittyvä FL-tutkielma tietojenkäsittelyopissa 90-luvun alussa! Jatko-opiskelija "Mobile

Lisätiedot

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan 1. Motoriset taidot Kehon hahmotus Kehon hallinta Kokonaismotoriikka Silmän ja jalan liikkeen koordinaatio Hienomotoriikka Silmän ja käden

Lisätiedot

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Kiitokset vanhemmille, jotka jaksoitte vastata kyselyymme! Peräti 72 % perheistä palautti lomakkeen. Opetusvälineitä kehuttiin ja myös tiloja pidettiin asianmukaisina,

Lisätiedot

T-76.611 Ohjelmistojen määrittely- ja suunnittelumenetelmät

T-76.611 Ohjelmistojen määrittely- ja suunnittelumenetelmät T-76.611 Ohjelmistojen määrittely- ja suunnittelumenetelmät Software design and specification methods Kurssin henkilökunta ja sponsori Luennoitsija DI Antti Karanta, Napa Oy www.napa.fi Assistentti TkL

Lisätiedot

Valmentaminen. Minun näkökulma. Mikael Kotkaniemi 2014

Valmentaminen. Minun näkökulma. Mikael Kotkaniemi 2014 Valmentaminen Minun näkökulma Mikael Kotkaniemi 2014 Ura valmentajana 2006-2009: Ässät A-nuoret - apuvalmentaja 2009-2011: Ässät B-juniorit - päävalmentaja 2011-2013: Ässät SM-liiga - apuvalmentaja 2013-2014:

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy

KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy JOUKKUE 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00Pojat salibandy YHTEISTYÖKUMPPANI Tutustu lisää klikkaamalla logoa! KAUSIKATSAUS 2011-2012 Uutta pelikautta

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

Eeva Harjulahti - Insinöörikoulutuksen foorumi 2012 Opetuksen ja oppimisen laatu. Opiskelutyön mitoitus OPMITKU-hanke

Eeva Harjulahti - Insinöörikoulutuksen foorumi 2012 Opetuksen ja oppimisen laatu. Opiskelutyön mitoitus OPMITKU-hanke Eeva Harjulahti - Insinöörikoulutuksen foorumi 2012 Opetuksen ja oppimisen laatu Opiskelutyön mitoitus OPMITKU-hanke www.tuas.fi Motto: Tavoitteena oppiminen Oppimisen voi saavuttaa keinolla millä hyvänsä.

Lisätiedot

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17)

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen

Lisätiedot

Sarjat ja integraalit, kevät 2014

Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Peter Hästö 12. maaliskuuta 2014 Matemaattisten tieteiden laitos Osaamistavoitteet Kurssin onnistuneen suorittamisen jälkeen opiskelija osaa erottaa jatkuvuuden ja tasaisen

Lisätiedot

Viestiseinä ideoita vuorovaikutuksen lisäämiseen ja opetuksen monipuolistamiseen luennoilla

Viestiseinä ideoita vuorovaikutuksen lisäämiseen ja opetuksen monipuolistamiseen luennoilla Viestiseinä ideoita vuorovaikutuksen lisäämiseen ja opetuksen monipuolistamiseen luennoilla Anette Lundström & Emma Kostiainen, Agora Center, Jyväskylän yliopisto 1 Viestiseinä on virtuaalinen viestintäväline,

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 Kurssien suoritusaikasuositus: A (äidinkieli) 3 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7,8*,9* 8*,9* 3 vuoden kevät 1,2,3 4,5,6,7 6,7,8,9 4 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: Lukioasetus 6.11.1998/810 Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Opetuksen määrä Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta

Lisätiedot

Urheilijatutkimus 2013. Urhean oppilaitosverkostontapaaminen 17.4.2013

Urheilijatutkimus 2013. Urhean oppilaitosverkostontapaaminen 17.4.2013 Urheilijatutkimus 2013 Urhean oppilaitosverkostontapaaminen 17.4.2013 Urheilijatutkimus 2013 Kohderyhmänä suomalaiset +18vuotiaat maajoukkueurheilijat Kysely lähetettiin noin 1550 urheilijalle Kyseelyyn

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

Johtamisen kehitysloikka

Johtamisen kehitysloikka Johtamisen kehitysloikka Mikä? VIA Leadership in Action -kehitysohjelma keskittyy oman vastuualueen kehittämiseen operatiivisesta ja strategisesta näkökulmasta. Ihmisten johtamisen haasteisiin vastaaminen

Lisätiedot

Vaihtoraportti National Chengchi University

Vaihtoraportti National Chengchi University Vaihtoraportti National Chengchi University Taipei, Taiwan Geomatiikka Vaihtoajankohta: 1.9.-31.12.2013 Taiwan, Taipei Taiwaniin vaihtoon hakeminen oli monen asian onnellinen sattuma. Selailin Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Erikoistumisaluevalinta 2015

Erikoistumisaluevalinta 2015 Erikoistumisaluevalinta 2015 Marja Elonheimo marja.elonheimo@aalto.fi 15.4.2015 Esityksen sisältö Erikoistumisaluevalintaprosessi yleisesti, aikataulu Valintaperusteet, lykkäys ja erikoistumisalueiden

Lisätiedot