WDCS ja SEA LIFE ovat sitä mieltä, että tämä on häpeällinen tapa kohdella näitä älykkäitä ja majesteetillisia eläimiä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WDCS ja SEA LIFE ovat sitä mieltä, että tämä on häpeällinen tapa kohdella näitä älykkäitä ja majesteetillisia eläimiä."

Transkriptio

1 Hyvä ystävä Kiitos! Olet nyt yksi tuhansista valasetsivistä eri puolilla maailmaa, jotka auttavat SEA LIFE - organisaatiota ja WDCS-yhdistystä (valaita ja delfiinejä suojeleva yhdistys) Islantilaisen valaanpyynnin lopettamiseksi. Miksi? Islanti on edelleen tappamassa valaita, vaikka globaalinen mielipide on, että valaanpyynti on julmaa ja tarpeetonta ja vastoin kansainväistä kieltoa koskien kaupallista valaanpyyntiä. Islanti on mukana tappamassa uhanalaisia sillivalaita sekä myös pienempiä lahtivalaita, eikä tunnu pyrkivän salaamaan tavoitettaan niiden tappamiseksi entistä suuremmissa määrissä. WDCS ja SEA LIFE ovat sitä mieltä, että tämä on häpeällinen tapa kohdella näitä älykkäitä ja majesteetillisia eläimiä. Kuinka voimme pysäyttää valaiden pyynnin harjoittajat? Kahdella tavalla: 1. Varmistakaa, että ette osta kalaa valaanpyytäjien omistamilta yhtiöiltä tai yhtiöiltä, jotka ovat liittyneinä valaanpyyntiteollisuuteen. Suuri osa voitosta, joka saadaan islantilaisen kalan myynnistä Euroopassa ja USA:ssa, menee suoraan valaanpyytäjien taskuihin. 2. Pysäyttäkää Islannin liittyminen EU:hun niin kauan kunnes se lopettaa valaanpyynnin. Islanti voi yrittää taivuttaa EU:n ottamaan sen jäsenekseen JA jatkaa valaanpyyntiä, mutta me haluamme tehdä valaanpyynnistä nollatoleranssi -asian EU:ssa. Mitä SINÄ voit tehdä? Kirjoita EU:lle käyttämällä tässä pakkauksessa toimitettua mallipohjaa. Käytä toimittamaamme esimerkkikirjettä kirjoittaaksesi supermarketeille, ravintoloille, pikaruokaketjuille, take-away -yrityksille ja kouluille. Tarvitsemme apuasi tutkiaksemme edelleen, missä valaidenpyyntiin liittyvien yhtiöiden islantilaista kalaa koskien erityisesti HB Grandi Company -yhtiöitä myydään niin että pystymme varmistamaan, että liikeyritykset lopettavat kalan oston valaanpyytäjiltä. Lähetä meille saamasi vastaukset. Käyttämällä valaiden etsiväverkostoa pystymme saamaan selville globaalilla tasolla, ketkä ostavat kalaa valaanpyytäjiltä. Voit vierailla verkossa osoitteessa tarkistaaksesi Islannin kampanjamme. Tarkista, ketkä ovat puolellamme ja keitä meidän on syytä lobbailla. Tässä on vain yksi monista vastauksista, joita olemme jo saaneet Ison-Britannian huomattavilta supermarkkinoilta (tutustu pakkauksen muuhun osaan lisätietojen saamiseksi): Emme hanki kalaa suoraan tai välillisesti yhtiöiltä, jotka ovat mukana valaanpyyntitoimissa. Sainsburys (huomattava Ison-Britannian supermarket-vähittäismyyjä)

2 Meidän on syytä kunnioittaa yhtiöitä, jotka eivät osta kalaa valaanpyytäjiltä, ja painostaa yhtiöitä, jotka tekevät näin! Muista vierailla verkossa osoitteesssa nähdäksesi, kuinka kampanja on edistymässä. Kiitos vielä kerran roolistasi valasetsivänä. Uskomme että sinun tukemanasi pystymme lopettamaan islantilaisen valaanpyynnin. Kunnioittavasti Sue Fisher WDCS Whale Campaigner Kampanja Mitä SINÄ voit tehdä Lue taustatiedot Kirjoita protestikirje tai sähköposti EU:lle Tarkista kampanjaa koskeva info verkko-osoitteessa Kirjoita kalatukkumyyjille, supermarketeille, pikaruokamyymälöille, kouluille ja ravintoloille käyttämällä annettua mallipohjaa. Kerro meille, mitkä ovat niiden lähettämät vastaukset! Mikä on ongelmana? Islanti jatkaa silli- ja lahtivalaiden pyyntiä huolimatta välittämättä International Whaling Commission -komission moratoriosta (kielto) koskien kaupallista valaanpyyntiä. Vuonna 2009 islantilaiset valaanpyytäjät tappoivat yli 200 valasta ja tavoitteet, joita he ovat asettaneet vuodelle 2010, ovat sitäkin korkeammat. Tämä on häpeällinen tapa kohdella näitä majesteetillisia, herkkätuntoisia ja erittäin pitkälle kehittyneitä eläimiä ja tuntuu erityisen kiusalliselta ottaen huomioon Islannin hakemuksen Euroopan unioniin (EU) liittymiseksi. EU:n sääntöjen mukaisesti Islanti ei pysty jatkamaan valaanpyyntiä eikä kauppaamaan valastuotteita, mutta on odotettavissa, että se yrittää neuvotella poikkeuksen tähän sääntöön. WDCS ja SEA LIFE pyrkivät tekemään valaanpyynnistä nollatoleranssi -asian EU:ssa ja varmistamaan, että Islanti pystyy liittymään vain, jos se ensin lopettaa valaanpyynnin täydellisesti. Islannin suurin valaanpyyntiyritys on Hvalur-valaanpyyntiyhtiö, joka omistaa sillivalaanpyyntialuksia. Hvalurin toimitusjohtaja, Kristjan Loftsson, on myös Islannin suurimman kalastusyhtiön HB Grandin hallituksen jäsen ja omistaa siitä kontrolloivan osan.

3 Hvalur on käyttänyt HB Grandin toimitiloja sillivalastuotteiden käsittelemiseksi ja pakastamiseksi, ja valaanpyyntialukset ovat jopa vaihtaneet informaatiota kalojen sijaintipaikoista Grandin troolien kanssa. HB Grandi on huomattava kalatuotteiden vientiä Isoon-Britanniaan, Saksaan (ja muualle Eurooppaan) ja USA:han harjoittava yhtiö, ja voittoa jokaisesta Grandilta ostetusta fileestä sujahtaa valaanpyytäjien taskuihin. International Whaling Commission (IWC) -komission kokouksessa vuonna 2010 Kristjan Loftssonilta kysyttiin, mitä mieltä hän oli valaiden kyvystä kommunikoida, niiden kyvystä tunnistaa itsensä peilistä ja niiden kyvystä luoda yhteisö, josta antropologit käyttäisivät nimeä kulttuuri. En usko siihen, hän sanoi, jos ne ovat niin älykkäitä, miksi ne eivät pysy poissa Islannin omistamilta vesialueilta? Hänen mielestään nämä ideat olivat pähkähullujen luomia. Hän lisäsi vielä: Valaat ovat minulle vain pelkkä kala, runsas merielämän resurssi, ei mitään muuta. Kampanjamme tavoite...on hyvin yksinkertainen: Islannin valaanpyynnin ja valastuotteiden kaupan lopettaminen. Kuinka? Kuluttajien painostus: Käyttäen viestiä älä osta kalaa valaanpyytäjiltä kehotamme kuluttajia, supermarketteja, toimittajia ja käsittelijöitä avainmarkkinoilla olemaan hankkimatta HB Grandin (Hvalurvalaanpyyntiyhtiöön läheisesti liittyvä kalastamo) myymää islantilaista kalaa. Politiittinen painostus: Työskentelemällä Working with SEA LIFE -organisaation ja hyväntekeväisyys- ja yritysyhteiskumppanien kanssa Euroopassa varmistamme, että EU:n jäsenvaltiot vaativat, että Islanti pystyy liittymään EU:hun vain, jos se ensin lopettaa valaanpyynnin ja sen kaupan. Uskomme, että meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus lopettaa kaupallinen valaanpyynti Islannissa. Yhden valaanpyyntiä harrastavan valtion valaanpyyntitoiminnan lopettaminen (näitä valtioita on kolme) tulisi säästämään satojen valaiden elämän joka vuosi ja edustaisi myös virstanpylvästä kohti suurempaa tavoitettamme kaiken kaupallisen valaanpyynnin lopettamiseksi. Suunnittelemme nyt kampanjan laajentamista vähittäismyynnistä käsittämään myös tukkukäsittelijät, ravintolat ja kouluruokailuohjelmat. Tässä vaiheessa ehdotamme täysin kattavaa Islannin kalatuotannon boikotointia. Fookuksenamme HB Grandin (sillivalaanpyyntiteollisuuteen liittyvä islantilainen yhtiö) myymä kala. Joitakin erittäin tärkeitä tilastotietoja

4 Yli 50 % valaista, mutta peräti 90 % Islannissa tuotetusta valaanlihan kokonaistonnimäärästä on Hvalur hf:n pyytämää. Loftssoin ja toinen Hvalurin johtaja, Arni Vihjalmsson, ovat useiden islantilaisten yhtiöiden johtajia tai osakkeenomistajia kontrolloiden yli 50 % HB Grandin (Islannin suurin kalastamo) osakkeista. Grandi kontrolloi melkein 10 % kaikista Islannin kalastuskiintiöistä. Kalan vienti on noin 40 % Islannin koko kaupallisesta viennistä ja on ollut jatkuvasti kaikkien tärkein ulkomailta saatu tulo sen taloudellisesta taantumasta lähtien. Grandi myy 29 % kalaviennistään Isoon-Britanniaan ja Saksaan samoin kuin myös muihin eurooppalaisiin maihin ja USA:han. Grandin markkinoiden leikkaaminen Isossa-Britanniassa, Euroopassa ja USA:ssa tulee aiheuttamaan taloudellisen iskun valaanpyytäjille ja välittämään selkeän viestin Islannin hallitukselle, että ihmiset EIVÄT halua ostaa henkilöiltä, jotka tappavat vapaita. WDCS/Campaign Whale -organisaation vuonna 2009 teettämä Mori-kysely osoitti ratkaisevasti, että brittiläiset ehdottomasti vastustavat Islannin päätöstä kaupallisen valaanpyynnin jatkamiseksi ja että 64 % heistä olisivat tämän vuoksi halukkaita lopettamaan islantilaisten kalatuotteiden ostamisen. Muissa maissa suoritetut kyselyt ovat antaneet samanlaisia tuloksia. WDCS on selvittämässä tarkkaan, MISSÄ Grandin kalaa ollaan myymässä. Olemme jo olleet yhteydessä Ison-Britannian supermarketteihin, mutta tarvitsemme SINUN apuasi muiden Grandin kalaa myyvien vähittäismyyntiliikkeiden löytämiseksi. Yhteistyökumppaneitamme: SEA LIFE SEA LIFE -akvaarioiden kävijämäärä on 10 miljoonaa vuodessa. Niissä kehotetaan kaikkia niissä kävijöitä liittymään kampanjaan. Tämä on seurauksena hyvin menestyneestä WDCS/SEA LIFE -aloitteesta, jossa toimitimme yli protestikorttia ja sähköprotestia EU:n ympäristöasioiden asiamiehelle EU:n taivuttamiseksi kieltämään kaupallisen valaanpyynnin. Se saatiin aikaan. Kielto pysyy voimassa. EU:n asiamies lähetti kuvan itsestään vastaanottamassa kortteja Facebooksivullaan, ja sanoi näin: Olen vastaanottamassa Berlaymontissa Save the Whales - postikortin toimitusta. Voitte olla varmoja siitä, että tulen tekemään parhaani! SEA LIFE -organisaation lisäksi hallituksessamme on tiettyjä vaikuttavia vähittäismyyntiliikkeitä. Tässä yksi näyte niiden lausunnoista: "Waitrose ei tue valaanpyyntiä missään olosuhteissa eivätkä meidän toimittajamme ole yhteistyössä valaanpyynnissä mukana olevien yhtiöiden kanssa tai liittyneinä niihin".

5 "Morrisons ei suvaitse, hyväksy eikä tue kaupallista valaanpyyntiä eikä hanki tuotteita yhtiöiltä, jotka ovat mukana tässä toiminnassa". Steven Butts, CSR:n johtaja "Marks & Spencer ei suorita hankintoja yhtiöiltä, jotka ovat aktiivisesti mukana merieläinnisäkkäiden pyynnissä tai jalostuksessa. Lauren Orme, kestävän kehityksen johtaja Natural Resources Islanti ja valaanpyynti Valaanpyynti Mistä on kysymys? Norja, Japani ja Islanti ovat vuoden 1986 kaupallisen valaanpyynnin kieltämisen jälkeen tappaneet valasta vastaväitteenään tai valepukunaan niin kutsuttu tieteellinen valaanpyynti. Nyt olemme näkemässä lisäystä valaanpyyntiä harjoittavien valtioiden pyrkimyksissä uusien markkinoiden löytämiseksi valastuotteille. WDCS:n asiantuntijat paljastivat valaanpyyntiteollisuuden pitkän tähtäimen suunnitelmat, jotka osoittivat, että kaikki kolme valaanpyyntivaltiota ovat investoimassa suuresti löytääkseen uusia käyttötapoja valasöljylle mukaan lukien lääkeyhtiöt Norjassa ja Japanissa ja eläinruoka Islannissa. Näiden havaintojen yhteydessä paljastimme kammottavia yksityiskohtaisia tietoja kirjaimellisesti tuhansista patenttihakemuksista maailmanlaajuisesti. Patenttihakemusten tuotteet sisältävät valastuotteita ainesluetteloissa golfpalloista urheilujuomiin. Valaanpyyntiteollisuuden avaintekijöitä tänään ovat: * Islanti käynnisti uudelleen kaupallisen valaanpyynnin vuonna 2006 ja on jatkuvasti lisännyt sekä tappamiensa valaiden määrää että valaanlihan ja valaanrasvan määrää vientituotteissaan Norja lisäsi valaanpyyntikiintiötään 45 % vuotta 2010 varten tasolta 885 vuonna 2009 tasolle Japani tappaa satoja valaita valassuojelualueella ja haluaa laillistaa valaanpyynnön rannikkovesillään. * Kaikki kolme: Pyrkivät saamaan aikaan diilin kompromissin International Whaling Commission (IWC) -komission harkittavaksi tavoitteena valaanpyyntikiellon peruuttaminen ja kaupallisen valaanpyynnin laillistaminen * Lisääntynyt kansainvälinen kauppa koskien valastuotteita ja uusien tuotteiden ja markkinoiden kehittämistä Islanti On kiistanalaista, onko Islannin nykyinen valaanpyyntitoiminta edes laillista International Whaling Commission (IWC) -komission sääntöjen pohjalta. Toisin kuin Norja, Islanti ei esittänyt vastaväitettä vuoden 1982 kaupalliselle valaanpyyntikiellolle, vaan erosi IWC:stä ja liittyi uudelleen vuonna 2002 kiistanalaisella varauksella koskien kieltoa. Siitä lähtien se on harjoittanut sekä kaupallista että tieteellistä valaanpyyntiä laajentaen kaupallisen

6 kalastuksensa vuonna 2007 seitsemästä sillivalaasta ja yhdestä lahtivalaasta tasolle 125 uhanalaista sillivalasta ja 81 lahtivalasta vuonna Vuoden 2010 kiintiöt ovat sitäkin korkeampia. Islanti saavutti verisen virstanpylvään , kun valaanpyyntiyhtiö (joka saalisti ensimmäisen valaansa vuonna 1948) tappoi sen vuorossa valaansa. Virallisen esityksen (diplomaattinen esitys) protestoiden Islannin valaanpyynnin laajennusta vastaan allekirjoitti 26 maata, mukaan lukien USA ja Iso-Britannia, ja se esitettiin Islannin hallitukselle , mutta tämä esitys on jätetty huomiotta. Ainutlaatuinen mahdollisuus tilanteen muuttamiseksi Islanti haki Euroopan unionin (EU) jäsenyyttä sen talouden ja hallituksen kaaduttua vuonna EU:n sääntöjen mukaisesti Islanti ei pysty jatkamaan valaanpyyntiä ja kansainvälistä valaanlihan kauppaa, mutta sen odotetaan pyrkivän neuvottelemaan poikkeuksien saamiseksi. Neuvottelut ovat käynnistyneet ja WDCS-yhdistys ja SEA LIFE-organisaatio suunnittelevat Islannin valaanpyynnin saamista nolla-toleranssi -asiaksi EU:ssa. Olemme lanseeraamassa kampanjaa sen varmistamiseksi, että Islanti lopettaa valaanpyynnön lopullisesti.

7 Hyvä asiamies ASIA: Islantilainen valaanpyynti Kirjoitan pyytääkseni, että Euroopan unioni pitäytyy kiellossaan koskien valaanpyyntöä harjoittavia maita, jotka ovat EU:n jäseniä. Islanti on hakenut EU:n jäsenyyttä ja neuvottelut sen liittämiseksi alkoivat EU:n sääntöjen mukaisesti Islanti ei voi jatkaa valaanpyyntiä ja valaanlihan kauppaa, jos se liittyy EU:hun. Odotamme kuitenkin, että se yrittää neuvotella poikkeusta kieltoihin osana sen hakemusprosessia. Islantilaiset valaanpyytäjät ovat tällä hetkellä tappamassa sekä sillivalaita että pienempiä lahtivalaita eivätkä edes yritä peitellä tavoitettaan valaanpyynnin lisäämiseksi vastustaen globaalista mielipidettä. On kiistanalaista, onko nykyinen valaanpyynti edes laillista International Whaling Commission -komission sääntöjen pohjalta. Toisin kuin Norja, Islanti ei esittänyt vastaväitettä vuoden 1982 IWC:n kaupalliselle valaanpyyntikiellolle, vaan erosi IWC:stä ja liittyi uudelleen vuonna 2002 kiistanalaisella varauksella koskien kieltoa. Valaanpyynnin lisäksi Islanti on myös mukana kansainvälisessä valastuotteiden kaupallisessa kaupassa välittämättä kiellosta, joka pohjautuu kansainvälisen kaupan sopimukseen koskien uhanalaisia eläimiä ja kasveja (CITES). Vuodesta 2006 lähtien Islanti on vienyt yli 330 tonnia valastuotteita kokonaisarvolta yli US$3,2 miljoonaa; suurin osa tästä viennistä on tapahtunut viime vuoden tienoilla. Vientiä Norjaan ja Japaniin harjoitettiin varauksin koskien Liitteen I valaiden luetteloa CITES-organisaation toimittamana, ja Islanti on myös harjoittanut vientiä Färsaarille, joka ei kuulu CITES-organisaatioon. Lisäksi Islanti on harjoittanut laitonta vientiä mm. EU:hun: Latvian tullivirkailijat takavarikoivat valaanlihan laivauksen, joka oli tarkoitettu vietäväksi Islannista Latviaan vuoden 2010 maaliskuussa, ja se oli selvä sekä CITESorganisaation että EU:n sääntöjen rikkomus. Kaksi muuta valaanlihan vientitoimitusta Tanskaan vuonna 2009 rekisteröitiin Islannin tilastotietoihin: näitä kuvataan nyt kuitenkin kirjoitusvirheeksi. 26 maan (mukaan lukien monet EU:n jäsenet) allekirjoittama virallinen esitys protestoiden sekä Islannin valaanpyyntiä ja sen lisääntynyttä valastuotteiden kauppaa vastaan esitettiin Islannin hallitukselle Tästä huolimatta Islanti jatkaa valaanpyyntiä ja entistä suurempia kiintiöitä ilmoitettiin vuotta 2010 varten. Euroopan parlamentti hyväksyi 17. heinäkuuta päätöksen, jonka mukaan Islannin on lopetettava valaanpyynti pystyäkseen liittymään EU:hun. Tästä huolimatta Islannille esitettyä pyyntöä valaanpyynnin lopettamiseksi ei ole määritelty selkeästi liittymistä koskevan neuvottelun asiakirjoissa. Tarvitsemme varmistuksenne, että valaanpyynti ja valaanlihan kauppa ovat nolla-toleranssi - asioita EU:ssa ja että Islannin ei sallita liittyä EU:hun ellei se ensin lopeta valaanpyyntiä. Kunnioittavasti

8 Hyvä Whale and Dolphin Conservation Society -yhdistyksen ja SEA LIFE -organisaation kampanjan tukijana kirjoitan sinulle kysyäkseni, ostatko kalaa islantilaisiin valaanpyytäjiin liittyviltä yhtiöiltä ja, jos on näin, pyytääkseni sinua lopettamaan oston niistä. Olen erityisen huolestunut siitä, että HB Grandi, Islannin suurin kalastusyhtiö ja kalaruokien huomattava viejä, on läheisesti liittyneenä Hvalur hf -yhtiöön, joka on islantilainen valaanpyyntiyhtiö ja vastuussa yli sillivalaan kuolemasta vuodesta 1948 lähtien. Monet supermarketit ovat jo toimittaneet vahvoja lausuntoja ja vastustavat kaupallisen valaanpyynnin jatkamista Islannissa. Ne torjuvat Islannin esittämät tosiasioihin pohjautumattomat väittämät, joiden mukaan valaita on tapettava kaupallisten kalanpyyntilaitosten suojelemiseksi ja että yhtiöt eivät harjoita liiketoimintaa sellaisten yhtiöiden kanssa, kuten HB Grandi, joita syytetään valaanpyynnistä. Tässä muutamia näytteitä niiden lausunnoista: "Waitrose ei tue valaanpyyntiä missään olosuhteissa eivätkä meidän toimittajamme ole yhteistyössä valaanpyynnissä mukana olevien yhtiöiden kanssa tai liittyneinä niihin". Mark Price, toimitusjohtaja "Morrisons ei suvaitse, hyväksy eikä tue kaupallista valaanpyyntiä eikä hanki tuotteita yhtiöiltä, jotka ovat mukana tässä toiminnassa". Steven Butts, CSR:n johtaja Tarjolla on monia muita. Haluaisin sinun auttavan meitä islantilaisen valaanpyynnin lopettamiseksi johtuen seuraavista syistä: Islanti jatkaa lahtivalaan ja uhanalaisten sillivalaiden pyyntiä välittämättä International Whaling Commission -komission kaupallista valaanpyyntiä koskevasta moratoriosta. Vuonna 2009 islantilaiset valaanpyytäjät tappoivat 125 sillivalasta ja 81 lahtivalasta, ja vuoden 2010 kiintiöt ovat sitäkin korkeampia. Islanti on myös mukana valastuotteiden kansainvälisessä kaupassa välittämättä toisesta kansainvälisestä kiellosta, joka pohjautuu sopimukseen kansainvälisestä kaupasta koskien uhanalaisia eläimiä ja kasveja (CITES). Vuodesta 2006 lähtien Islanti on vienyt yli 300 tonnia valastuotteita arvolta yli US$3,2 miljoonaa; suurin osa tästä viennistä tapahtui viime vuoden tienoilla. Näitä olivat mm. laiton vienti EU:hun: Latvian tullivirkailijat takavarikoivat valaanlihalaivauksen tarkoitettuna vietäväksi Islannista Latviaan vuoden 2010 maaliskuun alussa, mikä oli selvä rikkomus sekä CITES-organisaation että EU:n sääntöjä vastaan. WDCS-organisaation tukijana ja SEA LIFE -organisaation vierailijana pidän näitä Islannin harjoittamia toimia hyväksymättöminä. Lisäksi WDCS/Campaign Whale-organisaation teettämä kysely Iso-Britanniassa vuonna 2009 osoittaa, että ihmiset vastustavat voimakkaasti Islannin päätöstä kaupallisen valaanpyynnin jatkamiseksi ja että 64 % heistä olisivat halukkaita lopettamaan islantilaisten kalatuotteiden ostamisen tämän seurauksena. Muissa maissa suoritetut kyselyt ovat antaneet samanlaisia tuloksia. On odotettavissa, että asiakkaanne, jotka eivät halua ostaa valaanpyyntiin liittyviltä yhtiöiltä hankittua islantilaista kalaa, tulevat pian painostamaan teitä. Tämä on suorana seurauksena

9 lisääntyneestä negatiivisesta median kiinnostuksesta koskien Islannin valaanpyynnin laajentamista ja valastuotteiden kauppaa. Yhä suurempi määrä ihmisistä on tehnyt selväksi, että he haluavat tietää keneltä he viime kädessä ostavat kalansa. Olisin hyvin kiitollinen, jos yhtiönne selkeyttäisi minulle ja WDCSyhdistykselle sekä SEA LIFE -organisaatiolle, mitkä ovat hankintoihin liittyvät toimintaohjelmanne koskien kaupallista valaanpyyntiä Islannissa. Arvostaisimme suuresti antamaanne lausuntoa koskien asennettanne kaupalliseen valaanpyyntiin ja valastuotteiden kauppaan, ja haluaisimme teidän myös vahvistavan meille, että tulette tarkistamaan hankinnan toimintaohjelmanne pyrkien välttämään hankintoja valaanpyynnissä suoraan tai välillisesti mukana olevilta yhtiöiltä tai aluksilta. Pyydämme myös teitä ilmoittamaan meille mahdollisista yrityslinkeistä valaanpyyntiin, joita yhtiöllänne voi olla. Islannin sillivalasyhtiön HB Grandiin yhdistetty omistaja on laajentanut valaankäsittelyn toimitilojaan ja on ilmaissut kaupallista mielenkiintoa valaanlihan tuottamiseksi muihin aterioihin sekoitettavaksi. Kuten varmaankin ymmärrätte hyvin, ihmiset eivät halua ostaa viljeltyä kalaa eivätkä myöskään muita valaanlihaan tai -öljyyn pohjautuvia tuotteita. Olisin hyvin kiitollinen, jos yhtiönne lähettäisi myös protestikirjeen H.E. Mr. Össur Skarphéðinssonille (Minister for Foreign Affairs and External Trade) ilmaisten huolestumisenne Islannin valaanpyynnin laajenemisesta. Johtuen tilanteen kiireellisyydestä pyydän teitä ystävällisesti vastaamaan niin pian kuin mahdollista. Jään odottamaan palautettanne. Pyydän ystävällisesti kopioimaan vastauksenne WDCSyhdistykselle. Kunnioittavasti

KESKIVIIKKO 28. SYYSKUUTA 2005

KESKIVIIKKO 28. SYYSKUUTA 2005 3-001 KESKIVIIKKO 28. SYYSKUUTA 2005 3-002 3-003 Puhetta johti puhemies BORRELL FONTELLES Istunnon avaaminen unionin uskottavuuden kannalta on tärkeää pitää kiinni nykyisistä sitoumuksistamme. Puheenjohtajavaltiona

Lisätiedot

Arvot ja. odotukset. rehellisyys sitoutuminen vastuullinen yrittäjyys. moraalinen rohkeus

Arvot ja. odotukset. rehellisyys sitoutuminen vastuullinen yrittäjyys. moraalinen rohkeus Arvot ja odotukset 168 rehellisyys sitoutuminen vastuullinen yrittäjyys moraalinen rohkeus Hyvät työtoverit Frank C. Sullivan, RPM:n perustaja, 1947 Isoisäni perusti RPM:n ja hänen perusfilosofiansa oli

Lisätiedot

Liiketoiminnan menettelytapaohje. Compass Group PLC. Helmikuu 2011

Liiketoiminnan menettelytapaohje. Compass Group PLC. Helmikuu 2011 Liiketoiminnan menettelytapaohje Compass Group PLC Helmikuu 2011 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto Viesti Richard Cousinsilta 3 Liiketoiminnan menettelytapaohje 4 Avun ja neuvojen pyytäminen 5 Speak Up 6 Visiot

Lisätiedot

Eettisen toiminnan ja hyvän liiketavan ohjeet CODEOFETHICSAND BUSINESSCONDUCT BUSINESSCONDUCT. www.ttigroup.com

Eettisen toiminnan ja hyvän liiketavan ohjeet CODEOFETHICSAND BUSINESSCONDUCT BUSINESSCONDUCT. www.ttigroup.com Eettisen toiminnan ja hyvän liiketavan ohjeet CODEOFETHICSAND CODEOFETHICSAND CODEOFETHICSAND CODEOFETHICSAND BUSINESSCONDUCT BUSINESSCONDUCT BUSINESSCONDUCT BUSINESSCONDUCT www.ttigroup.com Sisällysluettelo

Lisätiedot

KESKIVIIKKO 25. LOKAKUUTA 2006

KESKIVIIKKO 25. LOKAKUUTA 2006 3-001 KESKIVIIKKO 25. LOKAKUUTA 2006 3-002 3-003 Puhetta johti puhemies BORRELL FONTELLES Istunnon avaaminen saattamalla terroristit oikeuden eteen ja vastaamalla terrori-iskuihin asianmukaisesti mahdollisimman

Lisätiedot

TORSTAI 13. JOULUKUUTA 2007

TORSTAI 13. JOULUKUUTA 2007 1 TORSTAI 13. JOULUKUUTA 2007 Puhetta johti varapuhemies Luigi COCILOVO 1. Istunnon avaaminen (Istunto avattiin klo 9.00) Richard Corbett (PSE).- (EN) Arvoisa puhemies, käytän työjärjestyshuomautuksen

Lisätiedot

KESKIVIIKKO 22. LOKAKUUTA 2008

KESKIVIIKKO 22. LOKAKUUTA 2008 1 KESKIVIIKKO 22. LOKAKUUTA 2008 Puhetta johti varapuhemies Marek SIWIEC 1. Istunnon avaaminen (Istunto avattiin klo 9.00.) 2. Lääkkeiden myyntilupien ehtojen muutokset Lääkkeiden väärentäminen (keskustelu)

Lisätiedot

EETTINEN OHJEISTO. Elämme arvojemme mukaisesti. Noudatamme korkeimpia eettisiä standardeja. Huolenpito maailmanlaajuinen yhteistyö jatkuva kehitys

EETTINEN OHJEISTO. Elämme arvojemme mukaisesti. Noudatamme korkeimpia eettisiä standardeja. Huolenpito maailmanlaajuinen yhteistyö jatkuva kehitys EETTINEN OHJEISTO Elämme arvojemme mukaisesti Huolenpito maailmanlaajuinen yhteistyö jatkuva kehitys Noudatamme korkeimpia eettisiä standardeja VIESTI PÄÄJOHTAJALTAMME JA HALLINTONEUVOSTON PUHEENJOHTAJALTAMME

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

TORSTAI 10. HEINÄKUUTA 2008

TORSTAI 10. HEINÄKUUTA 2008 10-07-2008 1 TORSTAI 10. HEINÄKUUTA 2008 PUHETTA JOHTI varapuhemies Martine ROURE 1. Istunnon avaaminen (Istunto avattiin klo 9.00) Daniel Cohn-Bendit (Verts/ALE). (FR) Arvoisa puhemies, haluaisin tarkistaa

Lisätiedot

Eettiset säännöt. Yleisohjeet The Linde Groupissa noudatettavista rehellisyysvaatimuksista.

Eettiset säännöt. Yleisohjeet The Linde Groupissa noudatettavista rehellisyysvaatimuksista. Eettiset säännöt. Yleisohjeet The Linde Groupissa noudatettavista rehellisyysvaatimuksista. 0 Eettiset säännöt Sisältö Johtokunnan viesti........................................ 04 1. Eettiset periaatteet

Lisätiedot

PerkinElmerin toimintanormisto liike-elämässä

PerkinElmerin toimintanormisto liike-elämässä PerkinElmerin toimintanormisto liike-elämässä PERKINELMERIN YRITYSETIIKKA Päämäärä PerkinElmerin toimintanormisto liike-elämässä ("normisto") määrittelee arvot ja periaatteet, jotka ohjaavat suhteitamme

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Viesti presidentiltämme ja toimitusjohtajaltamme. Kaizen on elämän tapamme. Perusarvomme. Johdanto

Sisällysluettelo. Viesti presidentiltämme ja toimitusjohtajaltamme. Kaizen on elämän tapamme. Perusarvomme. Johdanto menettelysäännöt Sisällysluettelo Viesti presidentiltämme ja toimitusjohtajaltamme Perusarvomme Johdanto Menettelysääntöjemme sovellettavuus Ristiriidat menettelysääntöjemme ja Danaher-yrityksen käytäntöjen

Lisätiedot

Yleinen menettelytapasäännöstö

Yleinen menettelytapasäännöstö Yleinen menettelytapasäännöstö Ethics Line www.rolls-royce.com/ethicsline Voit esittää kysymyksen tai nostaa esiin huolenaiheesi milloin tahansa käyttämällä Rolls Roycen Ethics Line -palvelunumeroa. Viesti

Lisätiedot

ISTUNTO KESKIVIIKKONA 9. HUHTIKUUTA 2003

ISTUNTO KESKIVIIKKONA 9. HUHTIKUUTA 2003 3-001 ISTUNTO KESKIVIIKKONA 9. HUHTIKUUTA 2003 3-002 (Istunto avattiin klo 9.00.) Puhetta johti puhemies COX 3-003 Alavanos (GUE/NGL). (EL) Arvoisa puhemies, käytän puheenvuoron kulttuuri-, nuoriso-, koulutus-,

Lisätiedot

EETTINEN OHJEISTO. Elämme arvojemme mukaisesti. Noudatamme korkeimpia eettisiä standardeja HUOLENPITO MAAILMANLAAJUINEN YHTEISTYÖ JATKUVA KEHITYS

EETTINEN OHJEISTO. Elämme arvojemme mukaisesti. Noudatamme korkeimpia eettisiä standardeja HUOLENPITO MAAILMANLAAJUINEN YHTEISTYÖ JATKUVA KEHITYS EETTINEN OHJEISTO Elämme arvojemme mukaisesti HUOLENPITO MAAILMANLAAJUINEN YHTEISTYÖ JATKUVA KEHITYS Noudatamme korkeimpia eettisiä standardeja 2 VIESTI PÄÄJOHTAJALTAMME JA HALLINTONEUVOSTON PUHEENJOHTAJALTAMME

Lisätiedot

TIISTAI 12. JOULUKUUTA 2006

TIISTAI 12. JOULUKUUTA 2006 2-001 TIISTAI 12. JOULUKUUTA 2006 2-002 Puhetta johti varapuhemies OUZKÝ osana perusoikeuksien ja oikeusasioiden yleisohjelmaa (KOM(2005)0122 - C6-0096/2005-2005/0040(COD)) 2-003 2-004 (Istunto avattiin

Lisätiedot

Eettiset säännöt. Luottamus. Kunnioitus. Rehellisyys.

Eettiset säännöt. Luottamus. Kunnioitus. Rehellisyys. Eettiset säännöt Luottamus. Kunnioitus. Rehellisyys. Sitoumuksemme UTC:n sitoumukset määrittävät sen, keitä olemme ja kuinka toimimme. Ne ovat työssämme keskeisiä ja vievät meitä eteenpäin. Toimintatapa

Lisätiedot

IPR ja Internet. tunnistatko uhat ja mahdollisuudet?

IPR ja Internet. tunnistatko uhat ja mahdollisuudet? No 2 2012 Erikoisnumero IPR ja Internet tunnistatko uhat ja mahdollisuudet? TIEDOTUSLEHTI ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Dot Brand Verkkotunnusten valinta entistä haasteellisempaa Web Audit brändinhallinnan

Lisätiedot

Edustajiston vaalit 2004 ovat käsillä! Luottamustehtäviä tarjolla. Mitä mieltä osuuskunnasta ja tulevaisuudesta on lihantuottaja

Edustajiston vaalit 2004 ovat käsillä! Luottamustehtäviä tarjolla. Mitä mieltä osuuskunnasta ja tulevaisuudesta on lihantuottaja LSO-OSUUSKUNNAN TIEDOTUSLEHTI JÄSENILLE Edustajiston vaalit 2004 ovat käsillä! Luottamustehtäviä tarjolla Mitä mieltä osuuskunnasta ja tulevaisuudesta on lihantuottaja HK Ruokatalossa rakennetaan tulevaisuutta

Lisätiedot

Yhdistyskompassi. Finlandssvenska organisationsutvecklare Svenska studiecentralen (Ruotsinkielinen opintokeskus) Malin Ström. Kolmas uudistettu painos

Yhdistyskompassi. Finlandssvenska organisationsutvecklare Svenska studiecentralen (Ruotsinkielinen opintokeskus) Malin Ström. Kolmas uudistettu painos Yhdistyskompassi Malin Ström Finlandssvenska organisationsutvecklare Svenska studiecentralen (Ruotsinkielinen opintokeskus) Kolmas uudistettu painos - 1 - ISBN 951-97713-7-9 Paino: Keab-Paper, Vaasa 2003-2

Lisätiedot

Moraalisuuden arvo. Liiketoiminnan eettiset säännöt

Moraalisuuden arvo. Liiketoiminnan eettiset säännöt 3330_SPC_COE_BTG_FIN_Layout 1 04/12/2012 10:49 Page 1 Moraalisuuden arvo Liiketoiminnan eettiset säännöt 3330_SPC_COE_BTG_FIN_Layout 1 04/12/2012 10:49 Page 2 3330_SPC_COE_BTG_FIN_Layout 1 04/12/2012 10:49

Lisätiedot

Liiketoiminta- SunChemical

Liiketoiminta- SunChemical Liiketoiminta- S T A N D A R D I T JA - O H J E E T SunChemical Muutama sana liiketoimintamme periaatteista Sun Chemical, maailmanlaajuinen markkinajohtaja alallaan, on sitoutunut noudattamaan arvojärjestelmäänsä.

Lisätiedot

Bemis Company, Inc. TOIMINTAOHJEET

Bemis Company, Inc. TOIMINTAOHJEET Bemis Company, Inc. TOIMINTAOHJEET SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO Tarkoitus ja soveltamisala...1 Sitoumuksemme...1 Lakien ja sääntöjen noudattaminen...2 Työntekijöiden resurssit...2 Raportointi...3 Kurinpidolliset

Lisätiedot

Yrityksen liiketoiminnan eettinen säännöstö

Yrityksen liiketoiminnan eettinen säännöstö Yrityksen liiketoiminnan eettinen säännöstö Kaikki tiimin jäsenet Viesti pääjohtajalta Haluan sanoa koko Black Boxin puolesta, että otamme sinut ilolla mukaan tiimiimme. Menestyksekäs, vuonna 1976 alkanut

Lisätiedot

CODE OF CONDUCT (EETTINEN OHJEISTO)

CODE OF CONDUCT (EETTINEN OHJEISTO) COLGATE-PALMOLIVE CODE OF CONDUCT (EETTINEN OHJEISTO) Arvomme ympäri maailman 1/30 Colgaten eettinen ohjeisto sisältää periaatteet, joiden mukaisesti teemme työtä työtoveriemme, muiden yritysten, kuluttajien,

Lisätiedot

Kirje kansanedustajalle koskien

Kirje kansanedustajalle koskien Hakemisto Kirje kansanedustajalle koskien verkostomarkkinointia Verkostomarkkinoinnin työllistävä vaikutus Perusväitteet Kriteerejäni laittoman pyramidin tavoin toimivalle järjestelmälle Rehellisesti toimivaa

Lisätiedot

EKOenergia ja vesivoima

EKOenergia ja vesivoima EKOenergia ja vesivoima Mitä vesivoimaa voidaan myydä EKOenergiana? LUONNOS - ei sitova Tekijä: EKOenergian sihteeristö Alkuperäinen versio englanniksi: http://www.ekoenergy.org/wpcontent/uploads/2014/10/ekoenergy_hydropower_procedure.pdf

Lisätiedot

Flint Group. Käytännesäännöt

Flint Group. Käytännesäännöt Flint Group Käytännesäännöt Käytännesäännöt Johdanto Flint Group on täysin sitoutunut eettisiin liiketoimintakäytäntöihin, henkilökohtaiseen rehellisyyteen ja ja näiden Käytännesääntöjen ("Käytännesäännöt"

Lisätiedot

SITOUTUNUT REHELLISYYTEEN

SITOUTUNUT REHELLISYYTEEN PARANTAA TERVEYTTÄ PARANTAA LUONTOA SITOUTUNUT REHELLISYYTEEN KUNNIANTUNTOON TASAPUOLISUUTEEN Kuva-alue Liiketoimintanormisto ROBERT F. FRIEL, HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA JA TOIMITUSJOHTAJA JOHDANTO PerkinElmer

Lisätiedot