WDCS ja SEA LIFE ovat sitä mieltä, että tämä on häpeällinen tapa kohdella näitä älykkäitä ja majesteetillisia eläimiä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WDCS ja SEA LIFE ovat sitä mieltä, että tämä on häpeällinen tapa kohdella näitä älykkäitä ja majesteetillisia eläimiä."

Transkriptio

1 Hyvä ystävä Kiitos! Olet nyt yksi tuhansista valasetsivistä eri puolilla maailmaa, jotka auttavat SEA LIFE - organisaatiota ja WDCS-yhdistystä (valaita ja delfiinejä suojeleva yhdistys) Islantilaisen valaanpyynnin lopettamiseksi. Miksi? Islanti on edelleen tappamassa valaita, vaikka globaalinen mielipide on, että valaanpyynti on julmaa ja tarpeetonta ja vastoin kansainväistä kieltoa koskien kaupallista valaanpyyntiä. Islanti on mukana tappamassa uhanalaisia sillivalaita sekä myös pienempiä lahtivalaita, eikä tunnu pyrkivän salaamaan tavoitettaan niiden tappamiseksi entistä suuremmissa määrissä. WDCS ja SEA LIFE ovat sitä mieltä, että tämä on häpeällinen tapa kohdella näitä älykkäitä ja majesteetillisia eläimiä. Kuinka voimme pysäyttää valaiden pyynnin harjoittajat? Kahdella tavalla: 1. Varmistakaa, että ette osta kalaa valaanpyytäjien omistamilta yhtiöiltä tai yhtiöiltä, jotka ovat liittyneinä valaanpyyntiteollisuuteen. Suuri osa voitosta, joka saadaan islantilaisen kalan myynnistä Euroopassa ja USA:ssa, menee suoraan valaanpyytäjien taskuihin. 2. Pysäyttäkää Islannin liittyminen EU:hun niin kauan kunnes se lopettaa valaanpyynnin. Islanti voi yrittää taivuttaa EU:n ottamaan sen jäsenekseen JA jatkaa valaanpyyntiä, mutta me haluamme tehdä valaanpyynnistä nollatoleranssi -asian EU:ssa. Mitä SINÄ voit tehdä? Kirjoita EU:lle käyttämällä tässä pakkauksessa toimitettua mallipohjaa. Käytä toimittamaamme esimerkkikirjettä kirjoittaaksesi supermarketeille, ravintoloille, pikaruokaketjuille, take-away -yrityksille ja kouluille. Tarvitsemme apuasi tutkiaksemme edelleen, missä valaidenpyyntiin liittyvien yhtiöiden islantilaista kalaa koskien erityisesti HB Grandi Company -yhtiöitä myydään niin että pystymme varmistamaan, että liikeyritykset lopettavat kalan oston valaanpyytäjiltä. Lähetä meille saamasi vastaukset. Käyttämällä valaiden etsiväverkostoa pystymme saamaan selville globaalilla tasolla, ketkä ostavat kalaa valaanpyytäjiltä. Voit vierailla verkossa osoitteessa tarkistaaksesi Islannin kampanjamme. Tarkista, ketkä ovat puolellamme ja keitä meidän on syytä lobbailla. Tässä on vain yksi monista vastauksista, joita olemme jo saaneet Ison-Britannian huomattavilta supermarkkinoilta (tutustu pakkauksen muuhun osaan lisätietojen saamiseksi): Emme hanki kalaa suoraan tai välillisesti yhtiöiltä, jotka ovat mukana valaanpyyntitoimissa. Sainsburys (huomattava Ison-Britannian supermarket-vähittäismyyjä)

2 Meidän on syytä kunnioittaa yhtiöitä, jotka eivät osta kalaa valaanpyytäjiltä, ja painostaa yhtiöitä, jotka tekevät näin! Muista vierailla verkossa osoitteesssa nähdäksesi, kuinka kampanja on edistymässä. Kiitos vielä kerran roolistasi valasetsivänä. Uskomme että sinun tukemanasi pystymme lopettamaan islantilaisen valaanpyynnin. Kunnioittavasti Sue Fisher WDCS Whale Campaigner Kampanja Mitä SINÄ voit tehdä Lue taustatiedot Kirjoita protestikirje tai sähköposti EU:lle Tarkista kampanjaa koskeva info verkko-osoitteessa Kirjoita kalatukkumyyjille, supermarketeille, pikaruokamyymälöille, kouluille ja ravintoloille käyttämällä annettua mallipohjaa. Kerro meille, mitkä ovat niiden lähettämät vastaukset! Mikä on ongelmana? Islanti jatkaa silli- ja lahtivalaiden pyyntiä huolimatta välittämättä International Whaling Commission -komission moratoriosta (kielto) koskien kaupallista valaanpyyntiä. Vuonna 2009 islantilaiset valaanpyytäjät tappoivat yli 200 valasta ja tavoitteet, joita he ovat asettaneet vuodelle 2010, ovat sitäkin korkeammat. Tämä on häpeällinen tapa kohdella näitä majesteetillisia, herkkätuntoisia ja erittäin pitkälle kehittyneitä eläimiä ja tuntuu erityisen kiusalliselta ottaen huomioon Islannin hakemuksen Euroopan unioniin (EU) liittymiseksi. EU:n sääntöjen mukaisesti Islanti ei pysty jatkamaan valaanpyyntiä eikä kauppaamaan valastuotteita, mutta on odotettavissa, että se yrittää neuvotella poikkeuksen tähän sääntöön. WDCS ja SEA LIFE pyrkivät tekemään valaanpyynnistä nollatoleranssi -asian EU:ssa ja varmistamaan, että Islanti pystyy liittymään vain, jos se ensin lopettaa valaanpyynnin täydellisesti. Islannin suurin valaanpyyntiyritys on Hvalur-valaanpyyntiyhtiö, joka omistaa sillivalaanpyyntialuksia. Hvalurin toimitusjohtaja, Kristjan Loftsson, on myös Islannin suurimman kalastusyhtiön HB Grandin hallituksen jäsen ja omistaa siitä kontrolloivan osan.

3 Hvalur on käyttänyt HB Grandin toimitiloja sillivalastuotteiden käsittelemiseksi ja pakastamiseksi, ja valaanpyyntialukset ovat jopa vaihtaneet informaatiota kalojen sijaintipaikoista Grandin troolien kanssa. HB Grandi on huomattava kalatuotteiden vientiä Isoon-Britanniaan, Saksaan (ja muualle Eurooppaan) ja USA:han harjoittava yhtiö, ja voittoa jokaisesta Grandilta ostetusta fileestä sujahtaa valaanpyytäjien taskuihin. International Whaling Commission (IWC) -komission kokouksessa vuonna 2010 Kristjan Loftssonilta kysyttiin, mitä mieltä hän oli valaiden kyvystä kommunikoida, niiden kyvystä tunnistaa itsensä peilistä ja niiden kyvystä luoda yhteisö, josta antropologit käyttäisivät nimeä kulttuuri. En usko siihen, hän sanoi, jos ne ovat niin älykkäitä, miksi ne eivät pysy poissa Islannin omistamilta vesialueilta? Hänen mielestään nämä ideat olivat pähkähullujen luomia. Hän lisäsi vielä: Valaat ovat minulle vain pelkkä kala, runsas merielämän resurssi, ei mitään muuta. Kampanjamme tavoite...on hyvin yksinkertainen: Islannin valaanpyynnin ja valastuotteiden kaupan lopettaminen. Kuinka? Kuluttajien painostus: Käyttäen viestiä älä osta kalaa valaanpyytäjiltä kehotamme kuluttajia, supermarketteja, toimittajia ja käsittelijöitä avainmarkkinoilla olemaan hankkimatta HB Grandin (Hvalurvalaanpyyntiyhtiöön läheisesti liittyvä kalastamo) myymää islantilaista kalaa. Politiittinen painostus: Työskentelemällä Working with SEA LIFE -organisaation ja hyväntekeväisyys- ja yritysyhteiskumppanien kanssa Euroopassa varmistamme, että EU:n jäsenvaltiot vaativat, että Islanti pystyy liittymään EU:hun vain, jos se ensin lopettaa valaanpyynnin ja sen kaupan. Uskomme, että meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus lopettaa kaupallinen valaanpyynti Islannissa. Yhden valaanpyyntiä harrastavan valtion valaanpyyntitoiminnan lopettaminen (näitä valtioita on kolme) tulisi säästämään satojen valaiden elämän joka vuosi ja edustaisi myös virstanpylvästä kohti suurempaa tavoitettamme kaiken kaupallisen valaanpyynnin lopettamiseksi. Suunnittelemme nyt kampanjan laajentamista vähittäismyynnistä käsittämään myös tukkukäsittelijät, ravintolat ja kouluruokailuohjelmat. Tässä vaiheessa ehdotamme täysin kattavaa Islannin kalatuotannon boikotointia. Fookuksenamme HB Grandin (sillivalaanpyyntiteollisuuteen liittyvä islantilainen yhtiö) myymä kala. Joitakin erittäin tärkeitä tilastotietoja

4 Yli 50 % valaista, mutta peräti 90 % Islannissa tuotetusta valaanlihan kokonaistonnimäärästä on Hvalur hf:n pyytämää. Loftssoin ja toinen Hvalurin johtaja, Arni Vihjalmsson, ovat useiden islantilaisten yhtiöiden johtajia tai osakkeenomistajia kontrolloiden yli 50 % HB Grandin (Islannin suurin kalastamo) osakkeista. Grandi kontrolloi melkein 10 % kaikista Islannin kalastuskiintiöistä. Kalan vienti on noin 40 % Islannin koko kaupallisesta viennistä ja on ollut jatkuvasti kaikkien tärkein ulkomailta saatu tulo sen taloudellisesta taantumasta lähtien. Grandi myy 29 % kalaviennistään Isoon-Britanniaan ja Saksaan samoin kuin myös muihin eurooppalaisiin maihin ja USA:han. Grandin markkinoiden leikkaaminen Isossa-Britanniassa, Euroopassa ja USA:ssa tulee aiheuttamaan taloudellisen iskun valaanpyytäjille ja välittämään selkeän viestin Islannin hallitukselle, että ihmiset EIVÄT halua ostaa henkilöiltä, jotka tappavat vapaita. WDCS/Campaign Whale -organisaation vuonna 2009 teettämä Mori-kysely osoitti ratkaisevasti, että brittiläiset ehdottomasti vastustavat Islannin päätöstä kaupallisen valaanpyynnin jatkamiseksi ja että 64 % heistä olisivat tämän vuoksi halukkaita lopettamaan islantilaisten kalatuotteiden ostamisen. Muissa maissa suoritetut kyselyt ovat antaneet samanlaisia tuloksia. WDCS on selvittämässä tarkkaan, MISSÄ Grandin kalaa ollaan myymässä. Olemme jo olleet yhteydessä Ison-Britannian supermarketteihin, mutta tarvitsemme SINUN apuasi muiden Grandin kalaa myyvien vähittäismyyntiliikkeiden löytämiseksi. Yhteistyökumppaneitamme: SEA LIFE SEA LIFE -akvaarioiden kävijämäärä on 10 miljoonaa vuodessa. Niissä kehotetaan kaikkia niissä kävijöitä liittymään kampanjaan. Tämä on seurauksena hyvin menestyneestä WDCS/SEA LIFE -aloitteesta, jossa toimitimme yli protestikorttia ja sähköprotestia EU:n ympäristöasioiden asiamiehelle EU:n taivuttamiseksi kieltämään kaupallisen valaanpyynnin. Se saatiin aikaan. Kielto pysyy voimassa. EU:n asiamies lähetti kuvan itsestään vastaanottamassa kortteja Facebooksivullaan, ja sanoi näin: Olen vastaanottamassa Berlaymontissa Save the Whales - postikortin toimitusta. Voitte olla varmoja siitä, että tulen tekemään parhaani! SEA LIFE -organisaation lisäksi hallituksessamme on tiettyjä vaikuttavia vähittäismyyntiliikkeitä. Tässä yksi näyte niiden lausunnoista: "Waitrose ei tue valaanpyyntiä missään olosuhteissa eivätkä meidän toimittajamme ole yhteistyössä valaanpyynnissä mukana olevien yhtiöiden kanssa tai liittyneinä niihin".

5 "Morrisons ei suvaitse, hyväksy eikä tue kaupallista valaanpyyntiä eikä hanki tuotteita yhtiöiltä, jotka ovat mukana tässä toiminnassa". Steven Butts, CSR:n johtaja "Marks & Spencer ei suorita hankintoja yhtiöiltä, jotka ovat aktiivisesti mukana merieläinnisäkkäiden pyynnissä tai jalostuksessa. Lauren Orme, kestävän kehityksen johtaja Natural Resources Islanti ja valaanpyynti Valaanpyynti Mistä on kysymys? Norja, Japani ja Islanti ovat vuoden 1986 kaupallisen valaanpyynnin kieltämisen jälkeen tappaneet valasta vastaväitteenään tai valepukunaan niin kutsuttu tieteellinen valaanpyynti. Nyt olemme näkemässä lisäystä valaanpyyntiä harjoittavien valtioiden pyrkimyksissä uusien markkinoiden löytämiseksi valastuotteille. WDCS:n asiantuntijat paljastivat valaanpyyntiteollisuuden pitkän tähtäimen suunnitelmat, jotka osoittivat, että kaikki kolme valaanpyyntivaltiota ovat investoimassa suuresti löytääkseen uusia käyttötapoja valasöljylle mukaan lukien lääkeyhtiöt Norjassa ja Japanissa ja eläinruoka Islannissa. Näiden havaintojen yhteydessä paljastimme kammottavia yksityiskohtaisia tietoja kirjaimellisesti tuhansista patenttihakemuksista maailmanlaajuisesti. Patenttihakemusten tuotteet sisältävät valastuotteita ainesluetteloissa golfpalloista urheilujuomiin. Valaanpyyntiteollisuuden avaintekijöitä tänään ovat: * Islanti käynnisti uudelleen kaupallisen valaanpyynnin vuonna 2006 ja on jatkuvasti lisännyt sekä tappamiensa valaiden määrää että valaanlihan ja valaanrasvan määrää vientituotteissaan Norja lisäsi valaanpyyntikiintiötään 45 % vuotta 2010 varten tasolta 885 vuonna 2009 tasolle Japani tappaa satoja valaita valassuojelualueella ja haluaa laillistaa valaanpyynnön rannikkovesillään. * Kaikki kolme: Pyrkivät saamaan aikaan diilin kompromissin International Whaling Commission (IWC) -komission harkittavaksi tavoitteena valaanpyyntikiellon peruuttaminen ja kaupallisen valaanpyynnin laillistaminen * Lisääntynyt kansainvälinen kauppa koskien valastuotteita ja uusien tuotteiden ja markkinoiden kehittämistä Islanti On kiistanalaista, onko Islannin nykyinen valaanpyyntitoiminta edes laillista International Whaling Commission (IWC) -komission sääntöjen pohjalta. Toisin kuin Norja, Islanti ei esittänyt vastaväitettä vuoden 1982 kaupalliselle valaanpyyntikiellolle, vaan erosi IWC:stä ja liittyi uudelleen vuonna 2002 kiistanalaisella varauksella koskien kieltoa. Siitä lähtien se on harjoittanut sekä kaupallista että tieteellistä valaanpyyntiä laajentaen kaupallisen

6 kalastuksensa vuonna 2007 seitsemästä sillivalaasta ja yhdestä lahtivalaasta tasolle 125 uhanalaista sillivalasta ja 81 lahtivalasta vuonna Vuoden 2010 kiintiöt ovat sitäkin korkeampia. Islanti saavutti verisen virstanpylvään , kun valaanpyyntiyhtiö (joka saalisti ensimmäisen valaansa vuonna 1948) tappoi sen vuorossa valaansa. Virallisen esityksen (diplomaattinen esitys) protestoiden Islannin valaanpyynnin laajennusta vastaan allekirjoitti 26 maata, mukaan lukien USA ja Iso-Britannia, ja se esitettiin Islannin hallitukselle , mutta tämä esitys on jätetty huomiotta. Ainutlaatuinen mahdollisuus tilanteen muuttamiseksi Islanti haki Euroopan unionin (EU) jäsenyyttä sen talouden ja hallituksen kaaduttua vuonna EU:n sääntöjen mukaisesti Islanti ei pysty jatkamaan valaanpyyntiä ja kansainvälistä valaanlihan kauppaa, mutta sen odotetaan pyrkivän neuvottelemaan poikkeuksien saamiseksi. Neuvottelut ovat käynnistyneet ja WDCS-yhdistys ja SEA LIFE-organisaatio suunnittelevat Islannin valaanpyynnin saamista nolla-toleranssi -asiaksi EU:ssa. Olemme lanseeraamassa kampanjaa sen varmistamiseksi, että Islanti lopettaa valaanpyynnön lopullisesti.

7 Hyvä asiamies ASIA: Islantilainen valaanpyynti Kirjoitan pyytääkseni, että Euroopan unioni pitäytyy kiellossaan koskien valaanpyyntöä harjoittavia maita, jotka ovat EU:n jäseniä. Islanti on hakenut EU:n jäsenyyttä ja neuvottelut sen liittämiseksi alkoivat EU:n sääntöjen mukaisesti Islanti ei voi jatkaa valaanpyyntiä ja valaanlihan kauppaa, jos se liittyy EU:hun. Odotamme kuitenkin, että se yrittää neuvotella poikkeusta kieltoihin osana sen hakemusprosessia. Islantilaiset valaanpyytäjät ovat tällä hetkellä tappamassa sekä sillivalaita että pienempiä lahtivalaita eivätkä edes yritä peitellä tavoitettaan valaanpyynnin lisäämiseksi vastustaen globaalista mielipidettä. On kiistanalaista, onko nykyinen valaanpyynti edes laillista International Whaling Commission -komission sääntöjen pohjalta. Toisin kuin Norja, Islanti ei esittänyt vastaväitettä vuoden 1982 IWC:n kaupalliselle valaanpyyntikiellolle, vaan erosi IWC:stä ja liittyi uudelleen vuonna 2002 kiistanalaisella varauksella koskien kieltoa. Valaanpyynnin lisäksi Islanti on myös mukana kansainvälisessä valastuotteiden kaupallisessa kaupassa välittämättä kiellosta, joka pohjautuu kansainvälisen kaupan sopimukseen koskien uhanalaisia eläimiä ja kasveja (CITES). Vuodesta 2006 lähtien Islanti on vienyt yli 330 tonnia valastuotteita kokonaisarvolta yli US$3,2 miljoonaa; suurin osa tästä viennistä on tapahtunut viime vuoden tienoilla. Vientiä Norjaan ja Japaniin harjoitettiin varauksin koskien Liitteen I valaiden luetteloa CITES-organisaation toimittamana, ja Islanti on myös harjoittanut vientiä Färsaarille, joka ei kuulu CITES-organisaatioon. Lisäksi Islanti on harjoittanut laitonta vientiä mm. EU:hun: Latvian tullivirkailijat takavarikoivat valaanlihan laivauksen, joka oli tarkoitettu vietäväksi Islannista Latviaan vuoden 2010 maaliskuussa, ja se oli selvä sekä CITESorganisaation että EU:n sääntöjen rikkomus. Kaksi muuta valaanlihan vientitoimitusta Tanskaan vuonna 2009 rekisteröitiin Islannin tilastotietoihin: näitä kuvataan nyt kuitenkin kirjoitusvirheeksi. 26 maan (mukaan lukien monet EU:n jäsenet) allekirjoittama virallinen esitys protestoiden sekä Islannin valaanpyyntiä ja sen lisääntynyttä valastuotteiden kauppaa vastaan esitettiin Islannin hallitukselle Tästä huolimatta Islanti jatkaa valaanpyyntiä ja entistä suurempia kiintiöitä ilmoitettiin vuotta 2010 varten. Euroopan parlamentti hyväksyi 17. heinäkuuta päätöksen, jonka mukaan Islannin on lopetettava valaanpyynti pystyäkseen liittymään EU:hun. Tästä huolimatta Islannille esitettyä pyyntöä valaanpyynnin lopettamiseksi ei ole määritelty selkeästi liittymistä koskevan neuvottelun asiakirjoissa. Tarvitsemme varmistuksenne, että valaanpyynti ja valaanlihan kauppa ovat nolla-toleranssi - asioita EU:ssa ja että Islannin ei sallita liittyä EU:hun ellei se ensin lopeta valaanpyyntiä. Kunnioittavasti

8 Hyvä Whale and Dolphin Conservation Society -yhdistyksen ja SEA LIFE -organisaation kampanjan tukijana kirjoitan sinulle kysyäkseni, ostatko kalaa islantilaisiin valaanpyytäjiin liittyviltä yhtiöiltä ja, jos on näin, pyytääkseni sinua lopettamaan oston niistä. Olen erityisen huolestunut siitä, että HB Grandi, Islannin suurin kalastusyhtiö ja kalaruokien huomattava viejä, on läheisesti liittyneenä Hvalur hf -yhtiöön, joka on islantilainen valaanpyyntiyhtiö ja vastuussa yli sillivalaan kuolemasta vuodesta 1948 lähtien. Monet supermarketit ovat jo toimittaneet vahvoja lausuntoja ja vastustavat kaupallisen valaanpyynnin jatkamista Islannissa. Ne torjuvat Islannin esittämät tosiasioihin pohjautumattomat väittämät, joiden mukaan valaita on tapettava kaupallisten kalanpyyntilaitosten suojelemiseksi ja että yhtiöt eivät harjoita liiketoimintaa sellaisten yhtiöiden kanssa, kuten HB Grandi, joita syytetään valaanpyynnistä. Tässä muutamia näytteitä niiden lausunnoista: "Waitrose ei tue valaanpyyntiä missään olosuhteissa eivätkä meidän toimittajamme ole yhteistyössä valaanpyynnissä mukana olevien yhtiöiden kanssa tai liittyneinä niihin". Mark Price, toimitusjohtaja "Morrisons ei suvaitse, hyväksy eikä tue kaupallista valaanpyyntiä eikä hanki tuotteita yhtiöiltä, jotka ovat mukana tässä toiminnassa". Steven Butts, CSR:n johtaja Tarjolla on monia muita. Haluaisin sinun auttavan meitä islantilaisen valaanpyynnin lopettamiseksi johtuen seuraavista syistä: Islanti jatkaa lahtivalaan ja uhanalaisten sillivalaiden pyyntiä välittämättä International Whaling Commission -komission kaupallista valaanpyyntiä koskevasta moratoriosta. Vuonna 2009 islantilaiset valaanpyytäjät tappoivat 125 sillivalasta ja 81 lahtivalasta, ja vuoden 2010 kiintiöt ovat sitäkin korkeampia. Islanti on myös mukana valastuotteiden kansainvälisessä kaupassa välittämättä toisesta kansainvälisestä kiellosta, joka pohjautuu sopimukseen kansainvälisestä kaupasta koskien uhanalaisia eläimiä ja kasveja (CITES). Vuodesta 2006 lähtien Islanti on vienyt yli 300 tonnia valastuotteita arvolta yli US$3,2 miljoonaa; suurin osa tästä viennistä tapahtui viime vuoden tienoilla. Näitä olivat mm. laiton vienti EU:hun: Latvian tullivirkailijat takavarikoivat valaanlihalaivauksen tarkoitettuna vietäväksi Islannista Latviaan vuoden 2010 maaliskuun alussa, mikä oli selvä rikkomus sekä CITES-organisaation että EU:n sääntöjä vastaan. WDCS-organisaation tukijana ja SEA LIFE -organisaation vierailijana pidän näitä Islannin harjoittamia toimia hyväksymättöminä. Lisäksi WDCS/Campaign Whale-organisaation teettämä kysely Iso-Britanniassa vuonna 2009 osoittaa, että ihmiset vastustavat voimakkaasti Islannin päätöstä kaupallisen valaanpyynnin jatkamiseksi ja että 64 % heistä olisivat halukkaita lopettamaan islantilaisten kalatuotteiden ostamisen tämän seurauksena. Muissa maissa suoritetut kyselyt ovat antaneet samanlaisia tuloksia. On odotettavissa, että asiakkaanne, jotka eivät halua ostaa valaanpyyntiin liittyviltä yhtiöiltä hankittua islantilaista kalaa, tulevat pian painostamaan teitä. Tämä on suorana seurauksena

9 lisääntyneestä negatiivisesta median kiinnostuksesta koskien Islannin valaanpyynnin laajentamista ja valastuotteiden kauppaa. Yhä suurempi määrä ihmisistä on tehnyt selväksi, että he haluavat tietää keneltä he viime kädessä ostavat kalansa. Olisin hyvin kiitollinen, jos yhtiönne selkeyttäisi minulle ja WDCSyhdistykselle sekä SEA LIFE -organisaatiolle, mitkä ovat hankintoihin liittyvät toimintaohjelmanne koskien kaupallista valaanpyyntiä Islannissa. Arvostaisimme suuresti antamaanne lausuntoa koskien asennettanne kaupalliseen valaanpyyntiin ja valastuotteiden kauppaan, ja haluaisimme teidän myös vahvistavan meille, että tulette tarkistamaan hankinnan toimintaohjelmanne pyrkien välttämään hankintoja valaanpyynnissä suoraan tai välillisesti mukana olevilta yhtiöiltä tai aluksilta. Pyydämme myös teitä ilmoittamaan meille mahdollisista yrityslinkeistä valaanpyyntiin, joita yhtiöllänne voi olla. Islannin sillivalasyhtiön HB Grandiin yhdistetty omistaja on laajentanut valaankäsittelyn toimitilojaan ja on ilmaissut kaupallista mielenkiintoa valaanlihan tuottamiseksi muihin aterioihin sekoitettavaksi. Kuten varmaankin ymmärrätte hyvin, ihmiset eivät halua ostaa viljeltyä kalaa eivätkä myöskään muita valaanlihaan tai -öljyyn pohjautuvia tuotteita. Olisin hyvin kiitollinen, jos yhtiönne lähettäisi myös protestikirjeen H.E. Mr. Össur Skarphéðinssonille (Minister for Foreign Affairs and External Trade) ilmaisten huolestumisenne Islannin valaanpyynnin laajenemisesta. Johtuen tilanteen kiireellisyydestä pyydän teitä ystävällisesti vastaamaan niin pian kuin mahdollista. Jään odottamaan palautettanne. Pyydän ystävällisesti kopioimaan vastauksenne WDCSyhdistykselle. Kunnioittavasti

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Suomalaiset ja kenkien eettisyys Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Johdanto Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0092(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0092(NLE) Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/0092(NLE) 9.9.2016 *** SUOSITUSLUONNOS ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.8.2016 COM(2016) 523 final 2016/0252 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Islannin välisen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen

Lisätiedot

SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 2006

SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 2006 SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 00 TNS Gallup Oy, Itätuulenkuja 0 A, 000 ESPOO, Finland, tel. int+35- (0)-3 500, Fax int+35-(0)-3 50 JOHDANTO Tässä raportissa esitetään yhteenveto tutkimuksesta,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.10.2013 COM(2013) 688 final 2013/0329 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin sekä Australian liittovaltion, Brasilian liittotasavallan, Kanadan, Kiinan kansantasavallan

Lisätiedot

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta JOHDANTO Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 8. huhtikuuta 2011 (OR. en) 2010/0255 (COD) PE-CONS 9/11 PECHE 63 CODEC 338 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0383(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0383(NLE) Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/0383(NLE) 9.6.2017 *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Chilen tasavallan välisen, luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.11.2012 COM(2012) 641 final 2012/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS sopimuksen tekemisestä kirjeenvaihtona Euroopan unionin ja Kiinan kansantasavallan välillä vuoden 1994 tullitariffeja

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Case Id: 0de07826-cc4c-4173-b6d8-234da2c827b3 Date: 31/07/2015 11:53:18 Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Perustiedot

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 05.08.2002 KOM(2002) 451 lopullinen 2002/0201 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 95/2/EY muuttamisesta elintarvikelisäaineen E

Lisätiedot

PE v01-00 TARKISTUKSET 1-13 Luonnos päätöslauselmaesitykseksi Cristian Dan Preda

PE v01-00 TARKISTUKSET 1-13 Luonnos päätöslauselmaesitykseksi Cristian Dan Preda EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Ulkoasiainvaliokunta PE516.891v01-00 5.9.2013 TARKISTUKSET 1-13 Cristian Dan Preda (PE514.654v01-00) Islantia koskevasta vuoden 2012 edistymiskertomuksesta ja vaalien jälkeisistä

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin

Lisätiedot

Kirjoituskilpailu. "Niin samanlaisia, niin erilaisia, niin eurooppalaisia."

Kirjoituskilpailu. Niin samanlaisia, niin erilaisia, niin eurooppalaisia. Kirjoituskilpailu "Niin samanlaisia, niin erilaisia, niin eurooppalaisia." Tiesitkö, että Euroopan unioni (EU) on peräkkäisten laajentumisten ansiosta maailman suurin talousalue, jossa on yli 500 miljoonaa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.7.2016 COM(2016) 437 final 2016/0200 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.8.2015 COM(2015) 407 final 2015/0181 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS julkisten hankintojen komiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta Ukrainan liittymiseen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. syyskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. syyskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2011/0103 (NLE) 11984/16 AVIATION 174 USA 51 RELEX 722 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 6. syyskuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. elohopeaa koskevan Minamatan yleissopimuksen tekemisestä

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. elohopeaa koskevan Minamatan yleissopimuksen tekemisestä EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.2.2016 COM(2016) 42 final 2016/0021 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS elohopeaa koskevan Minamatan yleissopimuksen tekemisestä FI FI PERUSTELUT Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelman

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan liittyvistä teknisistä vaatimuksista ja hallinnollisista

Lisätiedot

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 8.12.2010 2010/0222(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Brasilian liittotasavallan

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC)

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2016 COM(2016) 712 final 2016/0349 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) FI FI 1.

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.9.2013 COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevista toimintalinjoista sisävesiliikenteen

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

ottaa huomioon komission ehdotuksen (KOM(2003) 560) 1,

ottaa huomioon komission ehdotuksen (KOM(2003) 560) 1, P5_TA(2004)0004 Uudet synteettiset ja muut huumausaineet * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston päätökseksi uusia synteettisiä ja muita huumausaineita koskevasta tietojenvaihdosta,

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.8.2012 COM(2012) 449 final 2012/0217 (COD)C7-0215/12 Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS puun vientiin Venäjän federaatiosta Euroopan unioniin sovellettavien tariffikiintiöiden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0317 (NLE) 15374/17 COLAC 134 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 1. joulukuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak.

Lisätiedot

Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.4.2015 COM(2015) 168 final 2013/0273 (NLE) Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä San Marinon tasavallan yhteistyöstä ja tulliliitosta

Lisätiedot

Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010. Kyösti Siponen

Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010. Kyösti Siponen Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010 Kyösti Siponen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Suomen elintarvikeviennin osuus = 0,16 % koko maailman elintarvikkeiden viennistä World Trade

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.5.2014 COM(2014) 291 final 2014/0152 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Islannin välisen sopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. lokakuuta 2016 (OR. en) 13167/16 AGRILEG 146 DENLEG 76 VETER 96 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 11. lokakuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D045714/03

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0307(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0307(NLE) Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/0307(NLE) 20.02.2017 *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Brasilian liittotasavallan välillä vuoden

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0067(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0067(NLE) Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/0067(NLE) 4.4.2016 *** SUOSITUSLUONNOS ehdotuksesta neuvoston päätökseksi sopimuksen tekemisestä informaatioteknologiatuotteiden kaupan

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.4.2016 COM(2016) 215 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa

Lisätiedot

Liike-elämä Sähköposti

Liike-elämä Sähköposti - Aloitus Arvoisa Herra Presidentti Arvoisa Herra Presidentti Erittäin virallinen, vastaanottajalla arvonimi jota käytetään nimen sijasta Hyvä Herra, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon Hyvä

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2

Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2 Jari Juslén 2014 1 Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2 Agenda Myynnin suurin ongelma Ongelman ratkaiseminen, ensimmäiset vaiheet Jari Juslén

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.10.2015 COM(2015) 483 final 2015/0234 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Maailman kauppajärjestön ministerikokouksessa esitettävästä Euroopan unionin kannasta siltä osin kuin on

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: SOPIMUS EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille toimitetaan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETA-sopimuksen liitteen XXI muuttamiseen

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETA-sopimuksen liitteen XXI muuttamiseen EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.5.2013 COM(2013) 313 final 2013/0163 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETA-sopimuksen liitteen XXI muuttamiseen

Lisätiedot

HE 22/2012 vp. Muutoksella poistettaisiin puolueen rekisteröimiseksi säädetty edellytys, joka asettaa

HE 22/2012 vp. Muutoksella poistettaisiin puolueen rekisteröimiseksi säädetty edellytys, joka asettaa HE 22/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi puoluelain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan puoluelakia muutettavaksi siten, että puolueen kannattajana voisi puoluetta rekisteröitäessä toimia

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Luonnos 22.4.2016 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä annetun sosiaalija terveysministeriön asetuksen muuttamisesta Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. heinäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0253 (COD) 10507/15 EF 134 ECON 575 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Asia: Euroopan

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/2149(INI) Lausuntoluonnos Franz Obermayr (PE602.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/2149(INI) Lausuntoluonnos Franz Obermayr (PE602. Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/2149(INI) 23.6.2017 TARKISTUKSET 1-13 Franz Obermayr (PE602.824v01-00) perussopimusten määräysten täytäntöönpanosta kansallisten parlamenttien

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake NOSACQ-FI-08 Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake Kyselylomakkeen tarkoitus on kartoittaa sinun käsityksesi työturvallisuudesta tällä työpaikalla. Vastauksiasi käsitellään tietokoneella ja

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Yleiskatsaus. Jos et ole vielä uutiskirjeen tilaaja, klikkaa TÄSTÄ tai lähetä sähköpostia osoitteeseen listatut@sipnordic.fi

Yleiskatsaus. Jos et ole vielä uutiskirjeen tilaaja, klikkaa TÄSTÄ tai lähetä sähköpostia osoitteeseen listatut@sipnordic.fi v.26 Jos et ole vielä uutiskirjeen tilaaja, klikkaa TÄSTÄ tai lähetä sähköpostia osoitteeseen listatut@sipnordic.fi www.aktiiviporssikauppa.com Yleiskatsaus Kohde-etuus Suositus 1 viikko 1 kuukausi LONG-tuote

Lisätiedot

LIITE. ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta. asiakirjaan

LIITE. ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.12.2015 COM(2015) 661 final ANNEX 1 LIITE ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta asiakirjaan Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016 Ympäristöterveyskeskus YHTEENVETO Terveydensuojelu 22.2.2016 KALAN JÄLJITETTÄVYYS MYYNTITISKEISSÄ 2015 Johdanto Kalan jäljitettävyys myyntitiskeissä 2015 oli Kanta- ja Päijät-Hämeen valvontayksiköiden

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EU) 2016/72 muuttamisesta tuulenkalan kalastusmahdollisuuksien osalta tietyillä unionin vesillä

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EU) 2016/72 muuttamisesta tuulenkalan kalastusmahdollisuuksien osalta tietyillä unionin vesillä EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.5.2016 COM(2016) 241 final 2016/0128 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) 2016/72 muuttamisesta tuulenkalan kalastusmahdollisuuksien osalta tietyillä unionin vesillä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. Biskajanlahden sardellin kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta kalastuskaudeksi 2014/2015

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. Biskajanlahden sardellin kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta kalastuskaudeksi 2014/2015 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.7.2014 COM(2014) 454 final 2014/0211 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Biskajanlahden sardellin kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta kalastuskaudeksi 2014/2015 FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. helmikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. helmikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. helmikuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0328 (NLE) 5882/17 UD 17 SPG 8 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Sveitsin,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. helmikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. helmikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. helmikuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0383 (NLE) 5530/17 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: AGRI 31 AGRILEG 16 COMER 9 NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.9.2015 COM(2015) 488 final 2015/0237 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun ohjelman toimeenpanevan komitean 66. istunnossa

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 21. marraskuuta 2017 (OR. en) 2017/0060 (COD) PE-CONS 52/17 TRANS 415 DELACT 189 CODEC 1608 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN PARLAMENTIN

Lisätiedot

EU-päätöksenteko toimittajan näkökulmasta. Pekka Nurminen Kevät 2013

EU-päätöksenteko toimittajan näkökulmasta. Pekka Nurminen Kevät 2013 EU-päätöksenteko toimittajan näkökulmasta Pekka Nurminen Kevät 2013 Mikä EU on? 27 kohta 28 - jäsenvaltion ja noin 500 miljoonan kansalaisen yhteisö Ei liittovaltio, vaan valtioiden liitto mutta EU:ssa

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 26. lokakuuta 2017 (OR. en) 2017/0190 (COD) PE-CONS 48/17 PECHE 340 CODEC 1416 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (24/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (24/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 10.11.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (24/2010) Asia: Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ylähuoneen lausunto

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0040 (NLE) 6396/16 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: COEST 48 UD 33 WTO 40 NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.2.2017 COM(2017) 73 final 2017/0027 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta omaksuttavan kannan vahvistamisesta osapuolten konferenssissa Rotterdamin yleissopimuksen

Lisätiedot

U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus

U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus Liikenne- ja viestintävaliokunta 6.4.2017 1 Ehdotuksen tausta Direktiivi koskee kuorma- ja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.2.2016 COM(2016) 84 final 2016/0051 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin sekä Islannin, Liechtensteinin ruhtinaskunnan ja Norjan kuningaskunnan välisen, vuosia 2014

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Maailman kauppajärjestön (WTO) yhdeksännessä ministerikokouksessa esitettävästä Euroopan unionin kannasta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Maailman kauppajärjestön (WTO) yhdeksännessä ministerikokouksessa esitettävästä Euroopan unionin kannasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.10.2013 COM(2013) 750 final 2013/0364 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Maailman kauppajärjestön (WTO) yhdeksännessä ministerikokouksessa esitettävästä Euroopan unionin kannasta

Lisätiedot

Ajankohtaista kalamaailmasta. Ylitarkastaja Carmela Hellsten

Ajankohtaista kalamaailmasta. Ylitarkastaja Carmela Hellsten Ajankohtaista kalamaailmasta Ylitarkastaja Carmela Hellsten Alkutuotanto Alkutuotanto kalan kasvatus kalastus kalan perkaaminen aluksella alkutuotannon tuotteiden toimittaminen ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

Mikä ihmeen Global Mindedness?

Mikä ihmeen Global Mindedness? Ulkomaanjakson vaikutukset opiskelijan asenteisiin ja erilaisen kohtaamiseen Global Mindedness kyselyn alustavia tuloksia Irma Garam, CIMO LdV kesäpäivät 4.6.2 Jun- 14 Mikä ihmeen Global Mindedness? Kysely,

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.9.2015 COM(2015) 426 final 2015/0190 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Maailman kauppajärjestön TRIPS-neuvostossa ja yleisneuvostossa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta,

Lisätiedot

SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 FI

SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. heinäkuuta 2015 (OR. en) SN 4357/1/15 REV 1 ILMOITUS Asia: Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan menettelysäännöt SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 EUROOPPA-NEUVOSTON PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 23. tammikuuta 2009 (26.01) (OR. fr) 5685/09 AGRILEG 9 ENV 36 EHDOTUS

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 23. tammikuuta 2009 (26.01) (OR. fr) 5685/09 AGRILEG 9 ENV 36 EHDOTUS EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 23. tammikuuta 2009 (26.01) (OR. fr) 5685/09 AGRILEG 9 ENV 36 EHDOTUS Lähettäjä: Komissio Päivä: 21. tammikuuta 2009 Asia: Ehdotus neuvoston päätökseksi, Bt cry1ab -geeniä

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Resurssitehokkuus - Mitä EU:sta on odotettavissa ja mitä se merkitsee Suomelle ja elinkeinoelämälle?

Resurssitehokkuus - Mitä EU:sta on odotettavissa ja mitä se merkitsee Suomelle ja elinkeinoelämälle? Resurssitehokkuus - Mitä EU:sta on odotettavissa ja mitä se merkitsee Suomelle ja elinkeinoelämälle? Mikael Ohlström, johtava asiantuntija Toimittajataustainfo Miten EU:n resurssitehokkuuspolitiikassa

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.2.2016 COM(2016) 84 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin sekä Islannin, Liechtensteinin ruhtinaskunnan ja Norjan kuningaskunnan välisen,

Lisätiedot

Ehdot ja edellytykset

Ehdot ja edellytykset Ehdot ja edellytykset 1. More Sony for You kampanjan ( kampanja ) järjestää Home Entertainment of Europe a division of Sony Europe Limited ( Sony ), osoite The Heights, Brooklands, Weybridge, Surrey KT13

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EU) 2015/104 muuttamisesta tiettyjen kalastusmahdollisuuksien osalta

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EU) 2015/104 muuttamisesta tiettyjen kalastusmahdollisuuksien osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.10.2015 COM(2015) 487 final 2015/0236 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) 2015/104 muuttamisesta tiettyjen kalastusmahdollisuuksien osalta FI FI 1. EHDOTUKSEN TAUSTA

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus. Yleistä tietoa. Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä.

EUROOPAN UNIONI. Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus. Yleistä tietoa. Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä. EUROOPAN UNIONI Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus Yleistä tietoa Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä. 1. Seuraavalla sivulla olevassa Yleistä tietoa -osiossa

Lisätiedot

TkT Mikko Juntunen 2.10.2014

TkT Mikko Juntunen 2.10.2014 TkT Mikko Juntunen 2.10.2014 Naps Solar Systems Oy / Ruosilankuja 4, FI-00390 Helsinki / Finland www.napssystems.com / +358 20 7545 666 / +358 20 7545 660 Naps Solar Systems Oy Naps Solar Systems on kotimainen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.3.2016 COM(2016) 94 final 2016/0057 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS vuoden 1994 tullitariffeja ja kauppaa koskevan yleissopimuksen (GATT) XXIV artiklan 6 kohdan ja XXVIII artiklan

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.1.2016 COM(2016) 9 final 2016/0004 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteistyötä ja vastavuoroista hallinnollista avunantoa tulliasioissa koskevan Euroopan unionin ja Uuden-Seelannin

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä.

Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä. Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä. ALUKSI LUO SÄHKÖPOSTIOSOITE PAYPAL TILIÄSI VARTEN: Esim. ilmainen Hotmail -sähköpostitili käy tähän tarkoitukseen hyvin. Muista kirjoittaa salanat

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.5.2015 COM(2015) 197 final 2015/0102 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisellä

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

LIITTEET LIITE II PÄÄTÖSASIAKIRJA. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITTEET LIITE II PÄÄTÖSASIAKIRJA. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.2.2014 COM(2014) 91 final ANNEX 2 LIITTEET LIITE II PÄÄTÖSASIAKIRJA asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Kroatian tasavallan osallistumista Euroopan talousalueeseen koskevan

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 25/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: KIRJEENVAIHTO EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

ICC Open Market Index 2013. Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX

ICC Open Market Index 2013. Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX ICC Open Market Index 2013 Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX ICC OPEN MARKET INDEX INTRO ICC OPEN MARKET INDEX 2013 Tausta Talouden taantumassa yrityselämässä koettiin huolta markkinoilla

Lisätiedot