Siltamäen sanomat kevät 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siltamäen sanomat kevät 2013"

Transkriptio

1 Siltamäen sanomat kevät 2013

2 Hyvät siltamäkeläiset! Lukuvuoden ahkerointi on takana ja on aika päästä kesälaitumille nauttimaan auringon lämmöstä ja kauniista luonnosta. Koulumme toimintakulttuurin ehdottomassa keskiössä lukuvuoden aikana ovat olleet arvot, hyvinvointi sekä turvallisuus. Olemme lukuvuoden aikana pohtineet arvoja, hyvinvointia ja turvallisuutta monesta eri näkökulmasta ja tavoitteenamme on tarjota oppilaille kasvu- ja oppimisympäristö, jossa kyseiset tekijät ovat vahvasti arjessa läsnä ja arvot aitoja tekoja. Varhaisen tuen mallin noudattaminen ja puuttuminen kasvatuksellisiin haasteisiin on välttämätöntä niin kotona kuin koulussa. Yhdessä oppilaiden ja vanhempien kanssa meillä on mahdollisuus arvokkaaseen, hyvinvoivaan ja turvalliseen arkeen. Paloautossa on paljon välineistöä. Palomiehen ammatti on vaativa. Oppilaamme tutustuivat innokkaasti palomiesten ohjauksessa paloturvallisuuteen. Huhtikuisessa lauantaikoulupäivässä saimme yhdessä huoltajien ja oppilaiden kanssa paneutua turvallisuuteen paloturvallisuuden ja ensiavun näkökulmista. Johtokunnan puheenjohtaja Sari Tuuri-Salonen oli järjestänyt paikalle paloauton ja palomiehet kertomaan ja esittelemään paloturvallisuuteen liittyviä tärkeitä asioita. Kaikki luokat kävivät vuorollaan saamassa paloturvallisuuskoulutusta. Lauantaikoulupäivänä pidimme myös lähialueen siivoustalkoot. Siltamäen alue onkin päässyt puhkeamaan keväiseen kukoistukseensa siistissä luonnonkauniissa ympäristössä. Emäntämme Riikka vastasi grillimakkaroiden tarjoilusta. Vanhempainyhdistyksen puffetissa sai suun makeaksi.

3 Ensiapukoulutusta 4 opettajaamme saivat keväällä ensiapukoulutuksen. Hyvinvoinnissa oppilashuoltoryhmä on tukenut oppilaidemme kasvua merkittävästi. Kumppanuus opettajien sekä huoltajien kanssa on oppilashuoltotyössä avainasemassa. Vanhemmat olivat mukana SFA luokassa koulumme toimintakulttuurin ja opetusteknologian käytön esittelyssä. Vanhemmat tutustuivat tasatunnein koulumme SFA luokkaan sekä edistyksellisiin pedagogiikan muotoihin. Käsittelimme salissa erilaisia ensiapua vaativia tilanteita ja sitä, kuinka tilanteissa pitää toimia. Viikolla, ennen lauantaikoulupäivää, rehtori piti joka aamu aamunavaukset koulumme arvoista ja antoi oppilaille arvopohdintatehtävän. Käsittelimme viikolla kunnioittamisen, yhteisöllisyyden, sitoutumisen, inhimillisyyden ja välittämisen tärkeää merkitystä elämän lähtökohtana. Lauantaiaamuna rehtori avasi salitilaisuuden käymällä oppilaiden kanssa läpi koulun arvot ja puhuimme oppilaiden kanssa turvallisuuden tärkeydestä. 5. ja 3. luokkalaiset esittelivät ensiapukoulutuksen antia kaikille koulun oppilaille. Kiitos! Lauantaikoulupäivänä esittelimme vanhemmille myös koulumme pedagogiikkaa SFA luokassa. Olikin upeaa nähdä, kuinka vanhemmat ovat kiinnostuneita oppimisympäristöistä, SFA luokasta, Smart opetuksesta, 3Dpedagogiikasta sekä L3D virtuaalialustasta. Vanhempia ilahdutti kovasti, kuinka mielenkiintoista koulussa voikaan olla! Vihdoinkin he pääsivät näkemään myös Smart boardin opetuksellista käyttöä. Syksyllä pidämme lauantaikoulupäivänä vastaavanlaisen esittelytilaisuuden ja odotamme vanhempia runsaslukuisesti paikalle. Apulaisrehtori Maria Hukkanen esitteli koulumme Saimme oppilailta koulutusta erilaisiin ensiapuavaativiin tilanteisiin.vanhemmat opetusteknolgian pedagogiikkaa eri muodoissa yhdessä rehtori Anna-Mari Jaatisen kanssa.

4 Building Bridges and Creating Networks 4. ja 5. luokkalaiset oppilaat rakensivat kaksi linnaa L3D virtuaalisaarellemme Haagissa. Haikein mielin päätämme Comenius hankkeemme yhteistyökoulujen ja L3D parissa ja luomme pohjaa uudelle hankkeelle. Tavoitteena on jatkaa haastavan, mutta kiehtovan L3D alustan käyttöä. Oppilaat, jotka ovat olleet mukana niin kerhotoiminnassa kuin matkoilla yhteistyökouluihin, ovat nauttineet avartavista ja kasvattavista kokemuksista. Yhteistyöprojekteja on toteutettu myös Moodlen kautta. Teimme myös hankkeessa White book nimisen kirjan, jossa esittelemme yhteistyömaiden monikulttuurisen opetuksen tukirakenteita koulu, kaupunki ja maatasolla. Eri ikäiset oppilaat pääsivät hankkeessa Itävallan Wieniin, Italian Scoglittiin ja Hollannin Haagiin. Nämä kokemukset jäävät varmasti kaikille upeiksi muistoiksi kouluajoista! Haagin pienoiskaupungissa opittiin monta ihmeellistä asiaa; tässä tytöt ihmettelevät patoamisen merkitystä. Pienoiskaupunki oli täydellinen miniatyyri oikeasta Haagin kaupungista. 4. ja 5. luokkalaiset oppilaamme Haagissa suunnittelemassa oman saaremme rakennuksia ja yhteistyökoulujen huutokauppaa saarten taideteoksista. Comenius hankkeen päätöskokous pidettiin Wienissä toukokuussa. Kuvassa Mozartin patsas.

5 Kansainvälisiä yhteistyöverkostoja & *itec * Pepe *Arjen teknologia Avoimet oppimisympäristöt sekä avarakatseinen maailmankuva ovat tärkeitä työkaluja sosiaalisten taitojen kehittämisessä. Koulumme opettajat ovat esitelleet ansioituneesti koulumme toimintakulttuuria mm. japanilaisille ja englantilaisille vierailijoille. Koulumme opetusta käytiin kuvaamassa jo toistamiseen japanilaiseen televisio-ohjelmaan. Englannin oppitunti Smartboardia hyödyntäen. Vierailijat Whole Educationista Lontoosta saivat kattavan kuvan koulumme pedagogiikasta. Siltamäen ala-asteen opettajien ammatillisena vahvuutena on innokkuus uusien pedagogiikkojen oppimiseen. Tänä lukuvuotena opettajamme ovat kouluttautuneet yhteistoiminnallisessa oppimisessa. Lisäksi opettajat ovat ottaneet Smart boardien pedagogisen käytön taitavasti haltuun. Olemme opettajien kanssa käyneet myös vierailulla toisessa innovatiivisessa koulussa Espoon Koulumestarin koulussa ja pohtineet yhdessä meille sopivia käytäntöjä. 4. luokkalaisten itec hankkeessa tehtiin lyhytelokuvia ipadeilla kestävän kehityksen teemalla Roskanelämä. Ensi vuoden eväinä aloitamme entistä tiiviimmän opettajien välisen yhteistyön tiimiopettajuuden merkeissä. Teknologian näkökulmina tutustumme robottiteknologiaan Lego robotteja käyttäen, pelipedagogiikkaan sekä ipadien luomiin mahdollisuuksiin. Neljä opettajaamme kuuluvat opetushallituksen itec -hankkeeseen. Ryhmä opettajia on Mediakeskuksen Pepe pelipedagogiikka -ryhmässä ja Arjen teknologia - ryhmässä. itec hankkeessa 6. luokkalaiset oppilaat ovat tehneet oppimispelejä Taikametsä musikaalin hahmoilla 2. luokkalaisille oppilaille. Hankimme Legon robottivälineistöä opetusmateriaaliksi ensi lukuvuodelle.

6 Oppilaskunnan hallitus on toiminut aktiivisesti ja ansaitsee kiitokset. Ruuti hankkeessa luokat kävivät Tapanilan Urheilukeskuksessa liikkumassa eri lajien parissa. Oppilaskunnan hallitus on päässyt myös suunnittelemaan lukuvuoden aikana neljä koulupäivää. Luokkien osallisuutta on vahvistettu oppimisympäristöjen kehittämisprojektilla. OKH on myynyt ansioituneesti upeaa Taikametsä levyä. Lämmin kiitos! Ensi vuonna oppilaiden välituntikerhotoiminta käynnistyy uutena osallisuuden vaikuttamisen kanavana. Vanhempainyhdistykselle ja johtokunnalle lämmin kiitos lukuvuoden toiminnasta. Erityisesti koko koululle järjestetty Ahaa- teatterin esitys Emilian päiväkirja: Surpermarsu, oli sanomaltaan hauska, tärkeä ja ajankohtainen. On tärkeää, että kyky kunnioittavaan ja toiset huomioivaan sosiaaliseen käytökseen kehittyy kaikille oppilaille elämän tärkeäksi pääomaksi. Riemukasta ja ansaittua lomaa kaikille. Ensi vuoden musikaalin jatko-osan myötä Pöllölän väki esittää hyvän kesäloman toivotuksensa. 5 B Venla Seppänen ja Henri Hyttinen 6 A Samu Laakso ja Aleksi Karppinen 6B Milla Häkkinen ja Jasmin Westen Vuoden tsemppari 3A Tatu Kopra Siltamäen Apteekin stipendit urheilullisesta ja terveellisistä elämäntavoista kannustimena saavat Siltamäen Apteekin stipendit urheilullisesta ja terveellisistä elämäntavoista kannustimena saavat 4A Tomi Laakso ja Johanna Nenonen 5A Alisa Paastela, Salifu Senghore ja Eetu Vahtera 5B Farxiyo Mohamed, Jonna Nuutinen ja Siiri Nokellainen 6A Samu Laakso 6B Henry Villenheimo ja Riku Ustinov Palmian stipedin saa 5A Salifu Senghore MLL:n Kiva kaveri stipendin saa 6A Dima Sorokin ja 6B Tessa Kajander Oppilaskunnan hallituksen stipendit saavat: Emma Rista ja Aku Salonen Ellen Liljefors ja Valtteri Päiväniemi Koko koulu-urasta ja esimerkillisestä käytöksestä stipendit saavat 6A Valtteri Päiväniemi 6B Riku Ustinov Lämpimät onnittelumme ja kiitoksemme lukuvuodesta kaikille! Siltamäen Lions Clubin Yrjö Sarahete julkistaa Lions Clubin stipendien saajat. 1 A Venla Lemmetti ja Ilari Jenu 1 B Olli Ojanen ja Aleina Buga 2 A Noora Juusela ja Maija Virtanen 2 B Ninive Hyvärinen ja Anni Rista 2-3 D: Esra Ȕzün 3 A Aino Kokkonen ja Lassi Karakoski 3 B Aapo Klén ja Julia Grekelä 3 C: Mia Ollila 4A Helmi Kahiluoto ja Tuukka Rouvinen 4B Viivi Kauppinen ja Andrei Lappalainen 5 A: Roope Lehtinen ja Erik Nurmi Leppoisaa ja lämpöistä kesälomaa kaikille! Anna-Mari - rehtori

7 ALOITUS Kun ovet avataan, opet tulevat auttamaan. Ei nämä opet jätä, vaan rientävät, jos on hätä. On joka luokassa smartti. Se on oppimiselle hyvä startti. Meidän koulussa on myös biljardi, sitä joku jo pelaili. Kun on liikunnantunti, on ohjelmassa uinti. Tai kun Ville vetää liikassa patikkaa, joku toisessa luokassa laskee matikkaa. Me siis koulussa matikoimme ja talvella kouluun patikoimme. Äikän tunnilla kirjoja selataan ja filmiä kelataa. Äikkää on aina ennen välkkää. Ei nämä oppilaat saa jälkkää. Äikässä myös pelataan ja Akkaria selataan. Koulumme on musikaalinen ja samalla hyvin iloinen. Me siis tehdään musikaaleja ja pidetään oppilaskuntavaaleja. Maria ope vaan relaa, kun musaluokassa soitetaan. Kuviksessa piirretään nauris, on rehtorimme kaunis. Koulumme on iso ja rehtorimme nero. Ei säännöt ole itsestään ilmestyny, on rehtori niitä keksiny. Mahtava on siis rehtori mutta löytyy myös hyvä terkkari. Taitava on vahtimestari, joka tuhat kertaa katolle pallon perässä kiipesi. Siltamäessä tehdään retkiä, koetaan hyviä hetkiä. Joskus retket ovat pätkiä, mutta muistoihin ne jää tähtinä. Meillä on kiva Iceheartsi, jossa Tomppa on kaikkien kaveri. Joku pallon maaliin latasi. Sieltä elämänohjeita sateli. Terkkari siis hoitaa Siltamäkeläisten haavat ja kaikilla on tutut naamat. Harvoin saa kukaan jälkkiä, mutta kaikki saavat usein välkkiä. On koulumme rikas ja ennen kaikkea hyvin rakas. MAALI

8 2-3 D:n VINKIT KYNÄPURKIN VALMISTAMISEEN 1. Valmista paperimassa ohjeen mukaan (www.kierratyskeskus.fi) 2. Painele massa tyhjän metallipurkin päälle (esim. tyhjä hernekeittopurkki). Tee paperimassakerroksesta ohut ja silota pinta tasaiseksi. 3. Anna purkin kuivua noin 2 vuorokautta. 4. Maalaa kuiva purkki pulloväreillä. Käytä vettä värin tasoittamisessa. Käytä värejä rohkeasti!

9 3A:n KESÄ 2013 SMART Responseoppitunti Viimeisellä kouluviikolla testattiin SMART Response laitteita. Koko koulun käyttöön suunniteltiin KESÄ 2013 kysely, jonka avulla saatiin tietoa luokkatovereiden kesäsuunnitelmista. Tässä 3A:n tuoreet kuulumiset SMART Response tunnnilta. Tää oli kivaa ja mielenkiintoista. Parempaa kuin kirjallinen kysely. Oli tosi kivaa, koska piti miettiä paljon. Pidin laitteesta, koska se on helppokäyttöinen. Tässä kysyttiin paljon kivoja kysymyksiä. Melkein kaikki tiesivät, että kesäloma kestää Ketkä haluaisivat käyttää Responce -laitteita 10 viikkoa! ensi vuonna oppitunneilla? Pidin tunnista. Suosikkikysymys oli: Pelaatko kesällä 2013 pallopelejä?, koska minä pelaan. Tosi kivaa koska kaikki saavat tehdä ja se on hauskaa. Haluaisin tehdä näillä juttuja ensivuonnakin.

10 3A:n ensiapuohjeet PALOVAMMA Palovammaa hoidetaan kylmällä ja tarpeen vaatiessa vammaa tulee käydä näyttämässä lääkärissä. Aurinkokin voi polttaa ihosi eli muista käyttää aurinkorasvaa. Muista välttää keskipäivän kuuminta aurinkoa ja suojata pää vaikka lippalakilla tai huivilla. PÄÄVAMMA Paina kylmä pussilla kipeään kohtaan. Käy näyttämässä terveydenhoitajalle. PAHA PÄÄVAMMA Jos ihminen ei vastaa kun kysyt kysymyksen, kokeile, että hän hengittää. Sen jälkeen käännä hänet kylkiasentoon, jotta hän saa henkeä. Soita hätänumeroon 112. Kerro kuka soittaa ja mitä on tapahtunut ja missä. SILMÄVAMMA Silmä tulee huuhdella runsaalla vedellä. Vaarallisesta aineesta näytetään lääkärille. Koskee myös roskia silmissä. Myös lääkäri voi ottaa roskan pois.

11 SÄHKÖISKU Jos tulee sähköisku, niin aivan ensimmäisenä katso ettet itse mene koskemaan sähkölaitteeseen tai henkilöön, joka sai sähköiskun. Käy katkaisemassa päävirtakytkimestä kaikki talon sähköt ja sitten vasta menet katsomaan, että kaikki on hyvin. Ja tarpeen vaatiessa pitää käydä tarkistamassa lääkärissä että kaikki on hyvin. Nyt saat tehtäväksi selvittää missä teillä on sellainen pääkytkin! KÄDEN MURTUMA Tue kättä esim. oksalla ja kääri käden ympärille side. Aseta käsi sopivan rentoon asentoon huivilla tai kolmioliinalla, jotta tuntuisi mahdollisimman vähän kipua. PYÖRTYMINEN Ihminen pyörtyy silloin, kun veri pakkautuu jalkoihin ja verta ei riitä aivoille. Pyörtymisessä pitää nostaa jalat ylös, että pyörtyjä toipuu. Tällöin potilas virkoaa nopeasti.

12 HAAVA Esimerkiksi puukko voi tehdä käteen haavan. Jos haava on pieni, se voidaan desinfioida ja laittaa laastari. Jos haava on kovin syvä ja siitä tulee paljon verta, se hoidetaan painesiteellä. Eli haavakohtaa tulee painaa kunnolla, jotta verenvuoto saadaan loppumaan. Käsi viedään lääkärille näytettäväksi. NILKAN NYRJÄHDYS Nosta jalka ylös. Kylmäpussi kipeään kohtaan. Jalka nostetaan ylös. Side melko tiukalle. Sitten lääkäriin.

13 4A Comenius-matka Jes! Pääsin Comenius-matkalle Hollantiin! Kävimme matkalla eri museoissa, hienoin museo oli miniatyyri-museo. Olimme Haagin lukiossa harjoittelemassa L3D:tä. teimme Helmin kanssa hienon, vaivalla tehdyn pinkki-turkoosin linnan. Kun sisällä alkoi käydä hieman levottomaksi, niin opettajat antoivat luvan mennä ulos leikkimään. Ulkona oli myös italialaisia, joiden kanssa aloimme lumisotaa lämpimässä auringonpaisteessa. Kävimme erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa ja ruoka oli ravintoloissa todella hyvää. Minusta Comenius-matkalla oli tosi kivaa, koska opin käyttämään L3d:tä, sain uusia ystäviä ja sain paljon uusia makuelämyksiä. Toivottavasti Comeniusmatkoja järjestetään jatkossakin. Nea Tiittanen ja Helmi Kahiluoto 4A

14 Comenius - matka Hollantiin, maaliskuu 2013 Hollannissa oli mukavaa. Mukana olivat Rehtori, Johanna, Pauliina, Virve, Eetu, Nea, Helmi ja Akseli. Kävimme lähes joka päivä hyvissä ravintoloissa, iltaisin kiertelimme kaupunkia ja sen nähtävyyksiä, kävimme koululla sekä vierailimme naapurikaupunki Delftissä. 1.Päivä Ensimmäisenä päivänä lensimme Hollantiin. Lensimme sinne heti aamusta. Lento kesti 2 tuntia. Lentokentällä olimme hetkenaikaa ja lähdimme lentokentältä katsomaan Amsterdamia. Amsterdamissa oli paljon kauppoja. Olimme Amsterdamissa koko päivän ja illalla menimme Haagiin.

15 2.päivä Toisena päivänä menimme koululle. Siellä teimme L3D juttuja. Seikkailimme siellä koululla varmaan 6 tuntia ja illalla olimme muiden Comenius oppilaiden kanssa kiertelemässä kaupunkia illalla. Söimme myös hyvää ruokaa. 3.päivä Olimme koululla taas hyyyvin kauan. Teimme L3D- Maailmassa Linnoja. Olimme loppupäivän Delftissä. Siellä Kiipesimme korkeaan torniin, söimme hyvää ruokaa, ja pidimme hauskaa. 4.päivä Silloin olimme viimeisen kerran koululla. Sen jälkeen lähdimme kohti lentokenttää taksilla. Lentokentällä ostimme tuliaiset ja lähdimme kohti kotia. Kirjoittanut Akseli Korhonen MATKALLA OLI TOSI KIVAAAAA!!!!!

16 Roskan elämää projekti 4A -luokalla Me etsimme ensin tietoa roskasta. Sen jälkeen me teimme kuvakäsikirjoituksen ja aloimme kuvata videota ipadeillä. me kuvasimme videon siitä miten roska kierrätetään. Minun ryhmän roska oli pariton sukka. Videon kuvaamisen jälkeen, me editoimme videota. Videon tekemisessä kesti noin kuukausi. Videon tekeminen oli ihan kivaa. Ella Räikkönen Oppilaskunnanhallitus Olisiko koulun juhlia ilman oppilaskuntaa? Oppilaskunnassa kirjoitamme kaikki juhla ehdotukset paperille. Sitten valitaan parhaat ja niistä tehdään juhla. Sen jälkeen asia ilmoitetaan koulun keskusradiossa. Oppilaskunnassa on hauskaa, koska seillä on kavereita ja saa jäätelöö vikana päivänä. Toivon enemmän osallistujia ja kiinnostuneita asiaa kohtaan. Oliver Terry 4A Talent Olisiko Talentia ilman esiintyjiä? Talentissa oli paljon ihmisiä. Pidin Talentista, kun siellä oli niin paljon esityksiä. Toivoisin, että ensi vuonna olisi vielä enemmän esiintyjiä. Minun mielestä paras esitys oli meidän luokan tyttöjen tanssi. He olivat mielestäni todella hyviä, koska heillä oli hyvä musa ja kaikki liikkuivat samaan aikaan. Esitys oli todella jännittävä. odotan jo ensi vuoden Talentia! Kimi Vihtonen 4A Vappurieha Hyvää vappua! Vappuna meillä järjestettiin koulussa Vappurieha. Näimme paljon hienoja esityksiä ja kuulimme hauskoja vitsejä. Meilkein kaikilla oli joku puku. Esitysten jälkeen oli ruokailu. Sitten oli luokan omat nyyttärit. Samalla me katsoimme elokuvaa. Sitten koulu loppui ja pääsimme kotiin. Kunpa seuraava vuosi olisi samanlainen. Mielestäni oli erittäin lystikästä. Kannattaa aina käydä Vappureihassa! Aaro Kasper 4a

17 Nousiaiset Olisko Nousiaisia ilman hyviä eskareita? Nousiaisjuhlissa oli eskareiden ja koululaisten upeita esitysiä. Esityksien jälkeen eskarilaiset saivat käytöskukkaset. Kun kukkaset oli jaettu, saimme kummit. Lähdimme esittelemään koulua tuleville ykkösluokkalaisille. Esittelyn jälkeen menimme välkälle ja näytimme koulunpihan rajat. Välitunnin jälkeen menimme syömään ravintola Herkkusuuhun. Kun olimme syöneet, menimme leikkimään välkkäreiden järjestämiä leikkejä. Sen jälkeen teimme luokassa väritystehtäviä. Sitten jouduimme hyvästelemään pienet kummioppilaat. Nousiaiset olivat kivat, koska sai kummioppilaan, sai esitellä hänelle koulua ja leikkiä hänen kanssaan. Kunpa kummioppilaat tulisivat pian takaisin. Essi Pennanen 4A

18

19 MILTÄ TUNTUU MENNÄ YLÄASTEELLE? Vastaajina 6B:n oppilaat kevättunnelmissa Sini: Aika oudolta, kun menee isompaan kouluun. Mua pelottaa, että mä eksyn sinne. Tessa: Se tuntuu ihan kivalta, mutta vähän kyllä jännittää. Taru: Se tuntuu hauskalta, mutta aika jännittävältä Julia : Se tuntuu kamalalta, kun koko luokka hajoaa, mutta ihan kiva, jos saa uusia kavereita. Saana: Vähän jännittää, että miten siellä ylä-asteella lähtee menemään, mutta toisaalta on kiva saada uusia kavereita. Jasmin: Se tuntuu kivalta, mutta pelottavalta. Siiri: Aika jännittävältä. Tessa: Se tuntuu ihan kivalta, mutta vähän kyllä jännittää. Milla: Ylä-asteelle lähtö jännittää, mutta se on kiva kun saa uusia kavereita. Tom: Ihan kiva päästä uuteen kouluun. Reimond : Tuntuu vapaalta. Oskari : Ihan kivalta ja kiva, kun pääsee uuteen kouluu. Riku: On kiva mennä ylä-asteelle, koska saa kaapin ja minulla on hyviä kavereita luokalla. Joonas: Yläasteelle meno ei jännitä yhtään. Ope: Tosi haikealta tuntuu, kun porukka lähtee Onnea ja tsemppiä kaikille! 6B, eiks jee! IHANAA KESÄÄ KAIKILLE! toivoopi 6B

20 1. luokkalaisten ajatuksia ensimmäisestä kouluvuodesta Äidinkielen ja matematiikan pelejä on kivaa pelata. (Stefan) Olemme olleet ja pelailleet ATKluokassa. (Kasper) Musiikin tunnit ovat tosi mukavia. (Minni) Kävimme kirjastossa lainaamassa kirjoja. (Tomi) Oli kiva oppia lukemaan. (Elina) Koulussamme oli Super-Marsu esitys. Se oli todella hauska. (Nea) Meillä on kiva ope ja mukava luokka. (Nelli) Me ollaan saatu paljon uusia kavereita. (Enni) Iltapäiväkerhossa on ollut kiva askarrella. (Aleina) Lauantaikoulupäivänä kouluumme tuli palomiehiä ja pääsimme paloautoon. (Olli) Kummit ovat auttaneet meitä. (Eelis) Meidän koulukirjat on hyviä. (Nea) Kävimme Tapanilan Erällä. (Olivia) 1. luokalla kivointa on ollut hyvät kaverit. (Mauricio) Kivaa on matikka ja uimakoulu. (Divine) Minä tykkäsin ekasta luokasta. Ekalla luokalla on ollut kivat ryhmäkaverit. (Nuutti) Salibandy oli hauskinta. Se oli oppilaskuntapäivänä. (Ilari) 1. luokalla kivointa on ollut leikkimiset ja liikunnat. (Urho) Kivointa on ollut yllin oppiminen ja välitunnit, myös kaverit ja opettajat. (Venla) Hauskaa on ollut oppia uutta. (Matti)

21 1. luokka on loppumassa. On paljon kavereita ja kivat opet. (Sofia) Mieleeni on jäänyt kivat opettajat ja kaverit. Hauskaa on ollut myös leikit. (Hennis) 1. luokalla kivointa on ollut yllin tunnit ja herkkutunnit. (Jimi) Minun mielestä minulla oli kiva ope. (Kiia) Mieleeni on jäänyt Tapanilan erän retki. (Leevi) 1. luokalla kivointa on ollut uimakoulu ja matematiikka sekä kummit. (Joonatan) Minulla on täällä kivoja kavereita. Täällä on kivaa, kun ei kiusata. (Maram)

22 2B-luokan retki Taito-kisoihin Tiistaina koulupäivä alkoi klo Lähdimme katsomaan Taito-kisoja Nosturiin. Menimme bussilla Rautatientorille ja raitiovaunulla Nosturiin. Siellä oli kivoja esityksiä. Tuomareita oli kolme. Danielin Michael Jackson -esitys oli hyvä. Näimme muitakin hienoja esityksiä. Lopuksi söimme eväät. Meillä oli kivaa Taito-kisoissa!

23 3B Korkeasaaressa Korkeasaaressa oli tosi tosi kivaa ja riikinkukon sulat olivat hienoja! Julia Lautalla mentiin Korkeasaareen ja manulit olivat kivoja. Aapo Näimme monen monta eläintä. Aada Eläimiä ei saanut kiusata. Ilkeä lokki vei minun munkkini. Valtteri Eläimet olivat kivoja. Sasu Eläimet olivat tosi tosi kivoja. Hamdi Toinen ilkeä lokki kakkasi erään oppilaan olkapäälle ja hanhi lähti minun perääni. Jim Kilpikonnat tekivät lapsia ja hanhi näytti kieltä. - Johannes Siellä oli Mongolian-villihevosia. Ellen Eläintarhassa oli paljon Väistä hanhia! -kylttejä. - Eppu Korkeasaaressa oli paljon hanhia vapaana. Tiuku Annoin kymmenen senttiä kauppatorin esiintyjälle ja näin rikkoontuneen linnunmunan. Vili Näin ensimmäistä kertaa lumileopardin. Tia Näin käärmeen. Alesia Näin apinalla viikset. Vikash

24 Kalaretki! Lähdimme luokan kanssa retkelle kalastamaan siikoja. Meidän ryhmään kuului Tomi,Johan jatiitus. Kaikki muut ryhmät saivat kaloja paitsi me! Mutta oli siellä muuten ihan kivaa me kyllä melkein puhuimme vaan, koska siian ongimassa ei tarvitse pitää virveliä/onkea. Meillä oli sillä kertaa mukana surkeat eväät kun kaikki muut olivat saaneet kalaa paitsi me lähdimme sieltä pois Bussilla niin kuin tulimmekin. Retki oli kokonaisuudessaan ihan kiva mutta kun emme saaneet kalaa niin vähä sapetti.mut iha ok LOPPU!!!!!!!

25 Helmi liiketalousopistoretki Menimme retkelle helmi liiketalousopistoon. Lähdimme aamulla 70T:eellä. Retkellä urheilulinjan oppilaat olivat tehneet hauskan urheilumessun. Ennen urheilua oppilaat esittelivät itsensä, jokainen oli omassa lajissaan korkealla tasolla. Paikassa oli : jääkiekkoa (pleikalla ja ilman),futista, korista, nyrkkeilyä,taitoluistelu ja sählyä. Palkinnoiksi sai erilaisia kyniä,herkkuja ja rintamerkkejä. Paikka tarjosi myös välipalaa (keksiä ja mehua). Messuilla sai mennä vapaasti. Kaikki sai opittua jotain uutta. Ja kaikilla oli erittäin hauska retki!

26 HEUREKA Olimme Heurekassa meidän luokan kevätretkellä. Menimme ensin bussilla Puistolan juna-asemalle ja siitä kävelimme Heurekaan. Matkalla oli pieniä esteitä, kuten mutalätäkköjä. kävimme ensimmäisenä ihmisnäyttelyssä. Siellä oli oikeita ruumiita, mutta niitä oli muokattu muovilla. Siellä pystyi mittaamaan verenpaineen verenpainemittarilla ja siellä oli myös oikeita vauvansikiöitä. Kun tulimme pois sieltä, menimme normaalinäyttelyyn. Siellä oli pyörä korkealla, mutta se oli vaijerilla kiinni. Oli myös sellainen maanjäristyslaite ja sellainen autopeli, jossa ajettiin autoa. Sitten menimme syömään eväitä. Söimme karjalanpiirakkaa, juotavaa jugurttia ja herkkuja. Yhdeltä menimme katsomaan avaruusmatka- elokuvaa Planetaarioon. Se kesti puoli tuntia ja oli tosi jännittävä. Siinä kerrottiin planeetoista, tähdistä, galaxeista ja Maapallosta. Tuolit takakenossa ja se oli todella mukavaa. Ja sitten joillekin tuli huono olo. Sen jälkeen menimme taidenäyttelyyn. Siellä oli piikkimatto, kuplakone, jossa oli vene, joka upposi kun painoi nappia, vetojuttu, missä piti vetää narua ja kun päästi irti, sieltä pomppasi pallo ilmaan, veivaushommeli, josta pomppasi ulos raketti kun sitä oli veivattu tarpeeksi, satelliittipuhelin, jonka avulla pystyi juttelemaan huoneen päästä päähän, kaksi tykkiä, jotka puhalsivat, kun niihin löi ja naru jonka avulla pystyi väkipyörien kautta nostamaan auton. Sitten lähdimme takaisin koululle ja kotiin. Elliida ja maiju 5a

27 Heureka-retki Lähdimme aamulla koulusta Siltamäen ostoskeskuksen bussipysäkille ja sieltä bussilla Puistolaan. Puistolan juna-asemalta oli noin 15min matka Heurekaan.Menimme ensin Body Worlds näyttelyyn. Siellä oli ihmisen kehosta kertovia asioita. Toisena menimme pyöräilemään trapetsille. Sitten ajosimulaattoriin. Menimme myös huoneeseen jossa oli mm. piikkisänky, auton-nosto laite ja mustaaukko niminen kuularata. Menimme sen jälkeen syömään eväitä ja karkkia. Ehdimme olemaan vielä vähän aikaa ja sitten menimme Planetaarioon joka oli kiva ja mielenkiintoinen. Sitten otimme vielä ryhmäkuvan ja lähdimme. Kirjoittanut. Eetu ja Ridwan 5A

28 2 A-luokan yhteinen jatkotarina Olipa kerran puu Olipa kerran puu, joka seisoi koulun pihalla. Sen juurten kohdalla oli iso kolo. Kolosta kurkki pieni orava. Siellä oli sen pesä. Oravalla oli suussa käpy. Oravalla oli poikasia. Orava ja sen poikaset katselivat puun latvasta iltaisin kuuta. Orava meni kurkkaamaan koulun ikkunasta, mitä oppilaat tekivät. Luokassa tehtiin käpyveistoksia ja orava tahtoi syödä ne. Oppilaat olivat tehneet myös oravaveistoksia puusta. Orava luuli niitä oikeiksi. Orava meni katsomaan luokkaan sisään. Sitten orava lähti katsomaan poikasia. Se kävi hakemaan poikasille ruokaa. Poikaset menivät sillä välin leikkimään. Kun poikaset olivat syöneet, ulos tuli leikkimään koulun oppilaita. Ne leikkivät yhdessä hippaa, piiloa, kirkkistä ja hyppivät hyppynarulla. Poikaoravat innostuivat futiksesta. Lopuksi leikittiin Kapteeni käskee-leikkiä, jossa oravat käskivät oppilaita syömään käpyjä ja kiipeämään puuhun. Siinäpä meni oppilailta sormi suuhun

29 ROOMALAINEN SANOMALEHTI -PROJEKTI Teimme Roomalaisten sanomalehti projektia. Ensimmäiseksi keräsimme tietoa Roomalaisesta asumuksesta, roomalaisesta sotilas taidosta, roomalaisista keisareista ja roomalaisesta rakennus taidosta. Jokainen ryhmä jaettiin niin että jokaisessa sanomalehti ryhmässä olisi ainakin yksi asian tuntia. Ryhmissä me teimme yhdessä sanomalehden. Keräsimme tietoa omista muistiinpanoista, kirjoista ja netistä. Siinä oli myös loppusivulla pelejä. Sai myös etsiä kuvia netistä. Se oli kuin oikea sanomalehti jossa oli mainoksia. Jokainen sanomalehti ryhmä sai lukea jonkun muun sanomalehden ja antaa taakse arvosanan. Sitten ope luki lehdet ja puhui jokaisen ryhmän kanssa erikseen ja antoi arvosanan. 5A

30 Välkkärikoultus (välituntiohjaajakoulutus) oli oman laisensa kokemus. Se oli 4.6.luokkalaisille järjestetty koulutus, jonka tarkoituksena oli kouluttaa tavallisista oppilaista välitunti ohjaajia jotka leikittäisivät muita koululaisia. Koulutus kesti puolitoistatuntia per kerta. Koulutus oli kahtena päivänä. Se kesti yhteensä n. kolme tuntia. Koulutuksessa meille opetettiin miten leikkejä pitäisi ohjata ja kuinka ohjeet kerrotaan. Ensimmäisellä kerralla leikimme muutamia leikkejä, kerroimme nimemme ja miksi tulimme koulutukseen ja saimme myös kotiläksyn. Menimme ensin kahden tai kolmen henkilön ryhmiin. Läksynä oli osata ohjata ryhmänsä kanssa leikki muille. Se sai olla oma keksimä tai ihan tuttu leikki. Sami 5A

31 Ylipormestarin asukasilta Suutarilassa Asukasilta oli menestys, siellä oli paljon väkeä. Siellä oli esiintymässä Siltamäen ala-asteen taikaorkesteri ja monta eri yhdistystä esittelemässä omaa toimintaansa. Minulle tuttuja olivat MAAHISET, se on eräs partio jossa on kiva käydä. Meidän taikaorkesteri esiintyi tosi hienosti. Feenix tanssi upeasti oman kappaleensa tahdissa, höyhenet vain pöllysivät kun se pyörähteli lattialla. Sitten tuli ylipormestari puhujan pönttöön ja avasi keskustelutilaisuuden. Aikuiset alkoivat puhua muutoksista ostarin korjaamisesta ja sen semmoisesta. Reportterin olikin aika lähteä kotiin juttua kirjoittamaan. Kiia Kork 1A

32 Kouluruoka Meidän koulussa on joka päivä joka ruoalla leipää, salaattia ja maitoa. Kerran viikossa on keittoa ja pehmeää leipää tai ruisleipää. Ehkäpä koulun lempiruokamme ovat kalapuikot, tortillat, makaronilaatikko tai pinaattiletut. Allergiset ja erityisruokavalioiset saavat erityistä ruokaa esim. liha-allergikot saavat kasvisruokaa. Meidän koulussa on myös välipalamyynti koulun jälkeen ruokalassa. Se on maksullista, mutta halpaa ja herkullista. Välipalalla on ruokana mm. hedelmiä, leipää, jogurttia ja pillimehuja. Koulun välipalalla voi ostaa myös välipalakortin, se maksaa 10 ja voit ostaa kortilla välipalaa kymmenen euron edestä. Natalia ja Inka 4 B -- Meidän koulussa on usein hyvää ruokaa. Koulussamme on aina vihanneksia ja leipää. Koulumme lempiruokia ovat esimerkiksi: makaronilaatikko, kalapuikot ja perunat, tortillat, pinaattiletut, puolukkahillo ja perunamuusi, ja vielä lohkoperunat. Juomavaihtoehtoina meillä on: kolmea eri maitoa, piimää ja vettä. Koulussa myydään välipalaa, sitä voi ostaa rahalla. Perjantaina välipalalla on erityisempää välipalaa. Esimerkiksi: pullaa, hampurilaista, tortillaa, piirakkaa ja muita semmoisia. Indiira ja Inka 4B

33 Pesäpallo-ottelu opettajat vs. kuudesluokkalaiset Perinteinen opettajien ja kuudesluokkalaisten välinen pesäpallo-ottelu pelattiin tänä vuonna Kenkäpuistossa Suutarilan ala-asteen takamaastossa. Päivä oli helteinen ja odotettavissa oli kaikkien aikojen ottelu, sillä opettajien tietojen mukaan kutosilla oli kasassa ehkä jopa kaikkien aikojen joukkue. Ensimmäinen vuoropari alkoi tasasisissa merkeissä. Kutoset olivat saamassa jo otteen ottelusta, kunnes etuvahti apulaisrehtori Maria Hukkanen otti urheiluruutukopin ja tylsytti kutosten lyöntipelin. Opettajien lyöntivuoro alkoi mallikkaasti ja kenttä rullasi. Myös Ulvilan Pesä-Veikkojen kasvatti Helena Mäkinen näytti osaamistaan. Toinen vuoropari oli Teemu KohosHolttis Heikkilän juhlaa. Kutoset eivät oikein saaneet kiinni lyöntirytmistä ja Heikkilä jallitti jäätävillä syötöillään kutosten tykit. Viimeisenä lukkona toistuvilla kopeillaan toimi kutosten oma opettaja Tomi Tolonen. Oskari, Veeti, Roope ja muut kuudesluokkalaiset tekivät parhaansa ja myös juoksuja kertyi kutosten sarakkeeseen. Ottelutuomarina toimi pesäpalloliiton tuomarivastaava Nina Orpana. Seuraavalla opettajien lyöntivuorolla estradille nousi rehtori Anna-Mari Jaatinen, joka purki kerta toisensa jälkeen laakalyönneillä opettajien ajolähtöjä. Tilanne ottelussa säilyi kutkuttavana loppuun asti. Lopulta tiivistunnelmainen ottelu päättyi niukkaan opettajien voittoon. KAIKILLE KUUDESLUOKKALAISILLE ONNEA JA MENESTYSTÄ YLÄASTEELLE! T: Siltiksen opet

34 Kesäloma, tuo ihana ja lämmin. Elokuussa kouluun palata emmin. Tullako vai eikö tulla? Ei tule miettimisestä mitään, keskityn nyt täysillä kesään! Inka 4.B

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: 19.4.2010 1/14 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 1A 21 6,02% 2. 1B 17 4,87% 3. 1C 16 4,58% 4. 2A 22 6,30%

Lisätiedot

Marraskuussa pääsimme lumihommiin, mikä oli aivan huippua!

Marraskuussa pääsimme lumihommiin, mikä oli aivan huippua! Elokuussa aloitimme 24 lapsen ollessa listoilla, yksi aloittaisi sitten tammikuussa 2017. Ensimmäinen kuukausi meni todella nopeasti ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin syksyä. Tutustuimme erilaisten leikkien

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: /18. Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: /18. Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: 19.4.2010 1/18 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 7A 20 7,87% 2. 7B 20 7,87% 3. 7C 22 8,66% 4. 7D 24 9,45%

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helmikuu 2013 Vastaajia yhteensä 539 Koonti Inkeri Ahvenisto Vastaajat alaluokkien kyselyssä: yht. 314 hlö Vastaajat yllun + henkilöstön

Lisätiedot

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Merja Salmi, Sosiaalitaito 14.1.2016 Lapsen ääni lapset informantteina Meillä on varsin vähän systemaattisesti koottua tietoa lasten arkeen liittyvistä

Lisätiedot

SARJA SEURA SARJA SEURA 6-9V POJAT KATA 5-7V POJAT PYYKKIPOIKAOTTELU

SARJA SEURA SARJA SEURA 6-9V POJAT KATA 5-7V POJAT PYYKKIPOIKAOTTELU 6-9V POJAT KATA 5-7V POJAT PYYKKIPOIKAOTTELU 1. Johannes Nyholm Gijomonkai karate club Sipoo 1. Jesse Aalto Tapanilan Erän karatejaos 2. Christian Virkkula Lohjan kamppailukeskus 2. Teo Pekkanen Tapanilan

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Humppilan Hippokisat 2012 Humppilan Urheilukenttä TULOKSET. P4 ( ) 40 m

Humppilan Hippokisat 2012 Humppilan Urheilukenttä TULOKSET. P4 ( ) 40 m Humppilan Hippokisat 2012 Humppilan Urheilukenttä 16.8.2012 TULOKSET P4 (2008 - ) 40 m 1. Hermanni Mäkinen 11,3 2. Jasper Kieho 11,7 3. Otto Uusitalo 11,9 4. Rasmus Salminen 12,3 5. Henri Hyytiäinen 12,5

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012 Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 11-12 Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä 4 lasta, joista palautui 25. Vastausprosentti muodostui siten 62,5%. Lasten kysely muodostui

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

5. Toimittajan Fanny Segerfelt vierailu/haastattelut. 8. Street-tanssi alkaa koulun salissa 18.1.2016

5. Toimittajan Fanny Segerfelt vierailu/haastattelut. 8. Street-tanssi alkaa koulun salissa 18.1.2016 TOIMINTAKAUSI 2016-2017 Leikkipuisto Kesanto Koululaisten talokokous Talokokous 12.1.2016 /1 Asialista: 1. Osallistujalista 2. Edellisen kokouksen muistion kertaus 3. Apuohjaajien ja pihapoliisien tehtävät

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ 13 ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä on valtakunnallinen tapahtuma, jota vietetään sadoissa kouluissa kautta maan. Päivä lujittaa kodin ja koulun yhteistyötä, tarjoaa tilaisuuksia myönteiselle

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää.

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Tammelan päiväkoti: Haitulat, Leinikki, Maahiset, Sinikello, Taikatassu ja luontoliikuntaryhmä Ilvekset. Tammitarhan päiväkoti: 4 ryhmää ja metsäeskari metsätontut. Portaan

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Renkomäen koulun. järjestettiin torstaina klo

Renkomäen koulun. järjestettiin torstaina klo Renkomäen koulun järjestettiin torstaina 9.10.2014 klo 17.30-19.30. Iltaan oli kutsuttu oppilaskunnan jäsenet ja varajäsenet huoltajineen. Koulua edustivat rehtori, erityisopettaja, oppilaskuntatoiminnasta

Lisätiedot

10.5.2016 kisailut yhteistyössä MLL:n kanssa Kajalassa

10.5.2016 kisailut yhteistyössä MLL:n kanssa Kajalassa 10.5.2016 kisailut yhteistyössä MLL:n kanssa Kajalassa 40m T3 1. Linda Nuotio 16,8 2. Monika Tuomala 16,9 3. Ilona Palokankare 17,0 4. Elina Nikander 19,3 5. Saara Ketola 19,6 6. Adelina Karppinen 21,0

Lisätiedot

Kati Sarva. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5.

Kati Sarva. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5. Opettajainfo klo 8-9 Viertokadun juhlasalissa Pajapäivät omissa kotiluokissa (5-9 lk) Työskentelyryhmien koko porukan mukaan klo 9.00 omaan

Lisätiedot

VESALASSA ONNISTUMME. Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana. toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta

VESALASSA ONNISTUMME. Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana. toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta VESALASSA ONNISTUMME Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana oli Helsingin kaupungin RUUTIhankerahoilla toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta tässä ja seuraavilla

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

Koulun lehti 1. jakson valinnaiskurssin julkaisu 2016

Koulun lehti 1. jakson valinnaiskurssin julkaisu 2016 PEIPON KOULU Koulun lehti 1. jakson valinnaiskurssin julkaisu 2016 Tässä on Peipon koululehden valinnaiskurssin ensimmäinen painos Kurssiin osallistuneet oppilaat ovat itse valinneet juttujen aiheet ja

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v. 2013 ja v. 2014 18.11.2014 Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Opetusministeriö on 1.3.2010 myöntänyt 10 000 ja 29.12.2011 8000 Tyrnävän kunnalle opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA Kiipulassa toteutuvia hyviä opetuksen käytänteitä ja opiskelijahyvinvointia opiskelijanäkökulmasta Yhteisöllisyys ja osallisuus on Ammattiopiston toiminnan

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi KUUKAUSI TOIMENPIDE VASTUUHENKILÖ LÄSNÄ LOMAKKEET TAI MUU KIRJALLI- NEN MATERIAALI ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun loppuun

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

OU! Kirjaston yö taiteissa

OU! Kirjaston yö taiteissa OU! Kirjaston yö taiteissa Taiteiden yön toinen juhlajulkaisu 22.8.2013 1 Pääkirjoitus Taidetta ja remonttia K eskellä pääkirjaston remonttia vietettiin uuden Oulun kaupungin juhlavuoden taiteiden yötä.

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys

Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys Vastaajia yhteensä 261 kpl Naisia 195kpl (74,7%) Miehiä 66 kpl (25,3%) Vastanneiden ikä Mielestäni alakoulun (0-6 lk) oppilaan lähikoulun tulisi

Lisätiedot

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja & Erika Niemi Mitä osallisuus tarkoittaa? Kohtaamista, kunnioittavaa vuorovaikutusta, äänen antamista, mielipiteiden

Lisätiedot

Kädentaidot ja tuotteistaminen. Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen

Kädentaidot ja tuotteistaminen. Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen Kädentaidot ja tuotteistaminen Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen Kohderyhmä lapset Halusimme opettaa lapsia, koska lasten kanssa työskentely on meille molemmille mielekästä. Halusimme luoda elämyksen

Lisätiedot

Kundit Kuntoon terveyden edistämisen päivä

Kundit Kuntoon terveyden edistämisen päivä Kundit Kuntoon terveyden edistämisen päivä 6.9.2016 Ammattiopisto Lappian Tornion toimipisteen juhlasalissa tekniikan alan 1. ja 2. vuoden opiskelijoille. Palautteeseen vastanneita oli 155. 1. Sukupuoli

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Nuorten Rasticup 2013

Etelä-Karjalan Nuorten Rasticup 2013 Etelä-Karjalan Nuorten Rasticup 2013 4 parasta kilpailua lasketaan loppupisteisiin #-merkillä varustettu pistemäärä on jätetty pois yhteispisteistä H18 1 Saikko Antti LappRi 34 #0 12 10 12 0 2 Niko Herttuainen

Lisätiedot

X Waarojen Wauhdit TULOSLUETTELO VAPAA

X Waarojen Wauhdit TULOSLUETTELO VAPAA ESIKOULU TYTÖT 1. 1 00:06:49 00:01:00 Hämäläinen Aada Heinävaara 05:49 2. 4 00:08:45 00:02:30 Turunen Anna Heinävaara 06:15 3. 3 00:09:19 00:02:00 Kortelainen Nella Heinävaara 07:19 4. 2 00:13:00 00:01:30

Lisätiedot

Ajatuksia Maakunnallisesta Lasten Parlamentista sekä Nuorisofoorumista

Ajatuksia Maakunnallisesta Lasten Parlamentista sekä Nuorisofoorumista Ajatuksia Maakunnallisesta Lasten Parlamentista sekä Nuorisofoorumista Lasten ajatuksia osallisuudesta Oppilaat saavat vaikuttaa asioihin ja tapahtumiin suhteellisen hyvin, mutta osallistamista pitäisi

Lisätiedot

yhtenäisperuskoulu = luokka-asteet 1-9 lukuvuonna Metsokankaan koulussa opiskelee noin 1030 peruskoululaista ekaluokkalaisia ilmoittautunut

yhtenäisperuskoulu = luokka-asteet 1-9 lukuvuonna Metsokankaan koulussa opiskelee noin 1030 peruskoululaista ekaluokkalaisia ilmoittautunut Metsokankaan koulu yhtenäisperuskoulu = luokka-asteet 1-9 lukuvuonna 2015-16 Metsokankaan koulussa opiskelee noin 1030 peruskoululaista ekaluokkalaisia ilmoittautunut 173 1-6 luokkalaisia noin 860 7-9

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON Opetus- ja kulttuuriministeriön koululaiskysely 2017 Hei, vuosi sitten lähetin kouluusi kyselyn, mitä sinä ja muut oppilaat haluaisitte harrastaa koulussa iltapäivisin. Kyselyyn

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015 Kouluruokailun tyytyväisyyskysely 2015 Joulukuu 2015 Vastaajien ikä ja sukupuoli Ikä Sukupuoli 7-12 vuotta 26,59% 13-18 vuotta 63,62% yli 18 vuotta 9,79% tyttö 58,93% poika 41,07% 2 Missä koulussa ruokailet?

Lisätiedot

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi.

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi. VANHEMPAINYHDISTYKSEN JOHTOKUNNAN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Aika 12.5.2015 klo 18.00 Paikka Läsnä Kirjaston neuvottelutila Timo Väisänen Nina Havakka Susanna Tiilikainen Annukka Monthan-Kosonen Maija Pusenius

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO Leirilehti 14.06.2015 NUMERO 5 Leiriterveisiä KUVAkollaasi Leirilehden toimitus DISCO RJK Kiitos leiristä, ja turvallista kotimatkaa kaikille. Nähdään ensi vuonna! Lieskahdus [1] Leirimuistoja [2] Lieskahdus

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Tikkurilan Taitoluisteluklubi 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana Ice Melody Ice Sympathy Ice melody Luistelukoulu/ Timantit Ice Sympathy Luistelukoulu

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö.

Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö. KUUSISTON LEIKKIPUISTON TOIMINTASUUNNITELMA KEVÄÄLLE 2016. Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö. Lasten kanssa puistossamme

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013

KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013 KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013 lisää liikettä koulupäivän aikana rakenteilla, asenteilla, yhteistyöllä! FAKTAA HANKKEESTA - Hallinnoija Hämeen Liikunta ja

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Täyden kympin vapaa-aika

Täyden kympin vapaa-aika Täyden kympin vapaa-aika Miten kuvata hyvinvointia nuorilähtöisesti? Anna Anttila 18.1.2016 Muistele itseäsi noin 10- vuotiaana. Mitä useimmiten halusit tehdä, mikä toi sinulle eniten iloa? Tuottaako tekemisen

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta 1. Mikä olisi jännittävin paikka, jota haluaisit tutkia? 2. Jos voisit kutsua kenet tahansa maailmassa puhumaan

Lisätiedot