Siltamäen sanomat kevät 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siltamäen sanomat kevät 2013"

Transkriptio

1 Siltamäen sanomat kevät 2013

2 Hyvät siltamäkeläiset! Lukuvuoden ahkerointi on takana ja on aika päästä kesälaitumille nauttimaan auringon lämmöstä ja kauniista luonnosta. Koulumme toimintakulttuurin ehdottomassa keskiössä lukuvuoden aikana ovat olleet arvot, hyvinvointi sekä turvallisuus. Olemme lukuvuoden aikana pohtineet arvoja, hyvinvointia ja turvallisuutta monesta eri näkökulmasta ja tavoitteenamme on tarjota oppilaille kasvu- ja oppimisympäristö, jossa kyseiset tekijät ovat vahvasti arjessa läsnä ja arvot aitoja tekoja. Varhaisen tuen mallin noudattaminen ja puuttuminen kasvatuksellisiin haasteisiin on välttämätöntä niin kotona kuin koulussa. Yhdessä oppilaiden ja vanhempien kanssa meillä on mahdollisuus arvokkaaseen, hyvinvoivaan ja turvalliseen arkeen. Paloautossa on paljon välineistöä. Palomiehen ammatti on vaativa. Oppilaamme tutustuivat innokkaasti palomiesten ohjauksessa paloturvallisuuteen. Huhtikuisessa lauantaikoulupäivässä saimme yhdessä huoltajien ja oppilaiden kanssa paneutua turvallisuuteen paloturvallisuuden ja ensiavun näkökulmista. Johtokunnan puheenjohtaja Sari Tuuri-Salonen oli järjestänyt paikalle paloauton ja palomiehet kertomaan ja esittelemään paloturvallisuuteen liittyviä tärkeitä asioita. Kaikki luokat kävivät vuorollaan saamassa paloturvallisuuskoulutusta. Lauantaikoulupäivänä pidimme myös lähialueen siivoustalkoot. Siltamäen alue onkin päässyt puhkeamaan keväiseen kukoistukseensa siistissä luonnonkauniissa ympäristössä. Emäntämme Riikka vastasi grillimakkaroiden tarjoilusta. Vanhempainyhdistyksen puffetissa sai suun makeaksi.

3 Ensiapukoulutusta 4 opettajaamme saivat keväällä ensiapukoulutuksen. Hyvinvoinnissa oppilashuoltoryhmä on tukenut oppilaidemme kasvua merkittävästi. Kumppanuus opettajien sekä huoltajien kanssa on oppilashuoltotyössä avainasemassa. Vanhemmat olivat mukana SFA luokassa koulumme toimintakulttuurin ja opetusteknologian käytön esittelyssä. Vanhemmat tutustuivat tasatunnein koulumme SFA luokkaan sekä edistyksellisiin pedagogiikan muotoihin. Käsittelimme salissa erilaisia ensiapua vaativia tilanteita ja sitä, kuinka tilanteissa pitää toimia. Viikolla, ennen lauantaikoulupäivää, rehtori piti joka aamu aamunavaukset koulumme arvoista ja antoi oppilaille arvopohdintatehtävän. Käsittelimme viikolla kunnioittamisen, yhteisöllisyyden, sitoutumisen, inhimillisyyden ja välittämisen tärkeää merkitystä elämän lähtökohtana. Lauantaiaamuna rehtori avasi salitilaisuuden käymällä oppilaiden kanssa läpi koulun arvot ja puhuimme oppilaiden kanssa turvallisuuden tärkeydestä. 5. ja 3. luokkalaiset esittelivät ensiapukoulutuksen antia kaikille koulun oppilaille. Kiitos! Lauantaikoulupäivänä esittelimme vanhemmille myös koulumme pedagogiikkaa SFA luokassa. Olikin upeaa nähdä, kuinka vanhemmat ovat kiinnostuneita oppimisympäristöistä, SFA luokasta, Smart opetuksesta, 3Dpedagogiikasta sekä L3D virtuaalialustasta. Vanhempia ilahdutti kovasti, kuinka mielenkiintoista koulussa voikaan olla! Vihdoinkin he pääsivät näkemään myös Smart boardin opetuksellista käyttöä. Syksyllä pidämme lauantaikoulupäivänä vastaavanlaisen esittelytilaisuuden ja odotamme vanhempia runsaslukuisesti paikalle. Apulaisrehtori Maria Hukkanen esitteli koulumme Saimme oppilailta koulutusta erilaisiin ensiapuavaativiin tilanteisiin.vanhemmat opetusteknolgian pedagogiikkaa eri muodoissa yhdessä rehtori Anna-Mari Jaatisen kanssa.

4 Building Bridges and Creating Networks 4. ja 5. luokkalaiset oppilaat rakensivat kaksi linnaa L3D virtuaalisaarellemme Haagissa. Haikein mielin päätämme Comenius hankkeemme yhteistyökoulujen ja L3D parissa ja luomme pohjaa uudelle hankkeelle. Tavoitteena on jatkaa haastavan, mutta kiehtovan L3D alustan käyttöä. Oppilaat, jotka ovat olleet mukana niin kerhotoiminnassa kuin matkoilla yhteistyökouluihin, ovat nauttineet avartavista ja kasvattavista kokemuksista. Yhteistyöprojekteja on toteutettu myös Moodlen kautta. Teimme myös hankkeessa White book nimisen kirjan, jossa esittelemme yhteistyömaiden monikulttuurisen opetuksen tukirakenteita koulu, kaupunki ja maatasolla. Eri ikäiset oppilaat pääsivät hankkeessa Itävallan Wieniin, Italian Scoglittiin ja Hollannin Haagiin. Nämä kokemukset jäävät varmasti kaikille upeiksi muistoiksi kouluajoista! Haagin pienoiskaupungissa opittiin monta ihmeellistä asiaa; tässä tytöt ihmettelevät patoamisen merkitystä. Pienoiskaupunki oli täydellinen miniatyyri oikeasta Haagin kaupungista. 4. ja 5. luokkalaiset oppilaamme Haagissa suunnittelemassa oman saaremme rakennuksia ja yhteistyökoulujen huutokauppaa saarten taideteoksista. Comenius hankkeen päätöskokous pidettiin Wienissä toukokuussa. Kuvassa Mozartin patsas.

5 Kansainvälisiä yhteistyöverkostoja & *itec * Pepe *Arjen teknologia Avoimet oppimisympäristöt sekä avarakatseinen maailmankuva ovat tärkeitä työkaluja sosiaalisten taitojen kehittämisessä. Koulumme opettajat ovat esitelleet ansioituneesti koulumme toimintakulttuuria mm. japanilaisille ja englantilaisille vierailijoille. Koulumme opetusta käytiin kuvaamassa jo toistamiseen japanilaiseen televisio-ohjelmaan. Englannin oppitunti Smartboardia hyödyntäen. Vierailijat Whole Educationista Lontoosta saivat kattavan kuvan koulumme pedagogiikasta. Siltamäen ala-asteen opettajien ammatillisena vahvuutena on innokkuus uusien pedagogiikkojen oppimiseen. Tänä lukuvuotena opettajamme ovat kouluttautuneet yhteistoiminnallisessa oppimisessa. Lisäksi opettajat ovat ottaneet Smart boardien pedagogisen käytön taitavasti haltuun. Olemme opettajien kanssa käyneet myös vierailulla toisessa innovatiivisessa koulussa Espoon Koulumestarin koulussa ja pohtineet yhdessä meille sopivia käytäntöjä. 4. luokkalaisten itec hankkeessa tehtiin lyhytelokuvia ipadeilla kestävän kehityksen teemalla Roskanelämä. Ensi vuoden eväinä aloitamme entistä tiiviimmän opettajien välisen yhteistyön tiimiopettajuuden merkeissä. Teknologian näkökulmina tutustumme robottiteknologiaan Lego robotteja käyttäen, pelipedagogiikkaan sekä ipadien luomiin mahdollisuuksiin. Neljä opettajaamme kuuluvat opetushallituksen itec -hankkeeseen. Ryhmä opettajia on Mediakeskuksen Pepe pelipedagogiikka -ryhmässä ja Arjen teknologia - ryhmässä. itec hankkeessa 6. luokkalaiset oppilaat ovat tehneet oppimispelejä Taikametsä musikaalin hahmoilla 2. luokkalaisille oppilaille. Hankimme Legon robottivälineistöä opetusmateriaaliksi ensi lukuvuodelle.

6 Oppilaskunnan hallitus on toiminut aktiivisesti ja ansaitsee kiitokset. Ruuti hankkeessa luokat kävivät Tapanilan Urheilukeskuksessa liikkumassa eri lajien parissa. Oppilaskunnan hallitus on päässyt myös suunnittelemaan lukuvuoden aikana neljä koulupäivää. Luokkien osallisuutta on vahvistettu oppimisympäristöjen kehittämisprojektilla. OKH on myynyt ansioituneesti upeaa Taikametsä levyä. Lämmin kiitos! Ensi vuonna oppilaiden välituntikerhotoiminta käynnistyy uutena osallisuuden vaikuttamisen kanavana. Vanhempainyhdistykselle ja johtokunnalle lämmin kiitos lukuvuoden toiminnasta. Erityisesti koko koululle järjestetty Ahaa- teatterin esitys Emilian päiväkirja: Surpermarsu, oli sanomaltaan hauska, tärkeä ja ajankohtainen. On tärkeää, että kyky kunnioittavaan ja toiset huomioivaan sosiaaliseen käytökseen kehittyy kaikille oppilaille elämän tärkeäksi pääomaksi. Riemukasta ja ansaittua lomaa kaikille. Ensi vuoden musikaalin jatko-osan myötä Pöllölän väki esittää hyvän kesäloman toivotuksensa. 5 B Venla Seppänen ja Henri Hyttinen 6 A Samu Laakso ja Aleksi Karppinen 6B Milla Häkkinen ja Jasmin Westen Vuoden tsemppari 3A Tatu Kopra Siltamäen Apteekin stipendit urheilullisesta ja terveellisistä elämäntavoista kannustimena saavat Siltamäen Apteekin stipendit urheilullisesta ja terveellisistä elämäntavoista kannustimena saavat 4A Tomi Laakso ja Johanna Nenonen 5A Alisa Paastela, Salifu Senghore ja Eetu Vahtera 5B Farxiyo Mohamed, Jonna Nuutinen ja Siiri Nokellainen 6A Samu Laakso 6B Henry Villenheimo ja Riku Ustinov Palmian stipedin saa 5A Salifu Senghore MLL:n Kiva kaveri stipendin saa 6A Dima Sorokin ja 6B Tessa Kajander Oppilaskunnan hallituksen stipendit saavat: Emma Rista ja Aku Salonen Ellen Liljefors ja Valtteri Päiväniemi Koko koulu-urasta ja esimerkillisestä käytöksestä stipendit saavat 6A Valtteri Päiväniemi 6B Riku Ustinov Lämpimät onnittelumme ja kiitoksemme lukuvuodesta kaikille! Siltamäen Lions Clubin Yrjö Sarahete julkistaa Lions Clubin stipendien saajat. 1 A Venla Lemmetti ja Ilari Jenu 1 B Olli Ojanen ja Aleina Buga 2 A Noora Juusela ja Maija Virtanen 2 B Ninive Hyvärinen ja Anni Rista 2-3 D: Esra Ȕzün 3 A Aino Kokkonen ja Lassi Karakoski 3 B Aapo Klén ja Julia Grekelä 3 C: Mia Ollila 4A Helmi Kahiluoto ja Tuukka Rouvinen 4B Viivi Kauppinen ja Andrei Lappalainen 5 A: Roope Lehtinen ja Erik Nurmi Leppoisaa ja lämpöistä kesälomaa kaikille! Anna-Mari - rehtori

7 ALOITUS Kun ovet avataan, opet tulevat auttamaan. Ei nämä opet jätä, vaan rientävät, jos on hätä. On joka luokassa smartti. Se on oppimiselle hyvä startti. Meidän koulussa on myös biljardi, sitä joku jo pelaili. Kun on liikunnantunti, on ohjelmassa uinti. Tai kun Ville vetää liikassa patikkaa, joku toisessa luokassa laskee matikkaa. Me siis koulussa matikoimme ja talvella kouluun patikoimme. Äikän tunnilla kirjoja selataan ja filmiä kelataa. Äikkää on aina ennen välkkää. Ei nämä oppilaat saa jälkkää. Äikässä myös pelataan ja Akkaria selataan. Koulumme on musikaalinen ja samalla hyvin iloinen. Me siis tehdään musikaaleja ja pidetään oppilaskuntavaaleja. Maria ope vaan relaa, kun musaluokassa soitetaan. Kuviksessa piirretään nauris, on rehtorimme kaunis. Koulumme on iso ja rehtorimme nero. Ei säännöt ole itsestään ilmestyny, on rehtori niitä keksiny. Mahtava on siis rehtori mutta löytyy myös hyvä terkkari. Taitava on vahtimestari, joka tuhat kertaa katolle pallon perässä kiipesi. Siltamäessä tehdään retkiä, koetaan hyviä hetkiä. Joskus retket ovat pätkiä, mutta muistoihin ne jää tähtinä. Meillä on kiva Iceheartsi, jossa Tomppa on kaikkien kaveri. Joku pallon maaliin latasi. Sieltä elämänohjeita sateli. Terkkari siis hoitaa Siltamäkeläisten haavat ja kaikilla on tutut naamat. Harvoin saa kukaan jälkkiä, mutta kaikki saavat usein välkkiä. On koulumme rikas ja ennen kaikkea hyvin rakas. MAALI

8 2-3 D:n VINKIT KYNÄPURKIN VALMISTAMISEEN 1. Valmista paperimassa ohjeen mukaan (www.kierratyskeskus.fi) 2. Painele massa tyhjän metallipurkin päälle (esim. tyhjä hernekeittopurkki). Tee paperimassakerroksesta ohut ja silota pinta tasaiseksi. 3. Anna purkin kuivua noin 2 vuorokautta. 4. Maalaa kuiva purkki pulloväreillä. Käytä vettä värin tasoittamisessa. Käytä värejä rohkeasti!

9 3A:n KESÄ 2013 SMART Responseoppitunti Viimeisellä kouluviikolla testattiin SMART Response laitteita. Koko koulun käyttöön suunniteltiin KESÄ 2013 kysely, jonka avulla saatiin tietoa luokkatovereiden kesäsuunnitelmista. Tässä 3A:n tuoreet kuulumiset SMART Response tunnnilta. Tää oli kivaa ja mielenkiintoista. Parempaa kuin kirjallinen kysely. Oli tosi kivaa, koska piti miettiä paljon. Pidin laitteesta, koska se on helppokäyttöinen. Tässä kysyttiin paljon kivoja kysymyksiä. Melkein kaikki tiesivät, että kesäloma kestää Ketkä haluaisivat käyttää Responce -laitteita 10 viikkoa! ensi vuonna oppitunneilla? Pidin tunnista. Suosikkikysymys oli: Pelaatko kesällä 2013 pallopelejä?, koska minä pelaan. Tosi kivaa koska kaikki saavat tehdä ja se on hauskaa. Haluaisin tehdä näillä juttuja ensivuonnakin.

10 3A:n ensiapuohjeet PALOVAMMA Palovammaa hoidetaan kylmällä ja tarpeen vaatiessa vammaa tulee käydä näyttämässä lääkärissä. Aurinkokin voi polttaa ihosi eli muista käyttää aurinkorasvaa. Muista välttää keskipäivän kuuminta aurinkoa ja suojata pää vaikka lippalakilla tai huivilla. PÄÄVAMMA Paina kylmä pussilla kipeään kohtaan. Käy näyttämässä terveydenhoitajalle. PAHA PÄÄVAMMA Jos ihminen ei vastaa kun kysyt kysymyksen, kokeile, että hän hengittää. Sen jälkeen käännä hänet kylkiasentoon, jotta hän saa henkeä. Soita hätänumeroon 112. Kerro kuka soittaa ja mitä on tapahtunut ja missä. SILMÄVAMMA Silmä tulee huuhdella runsaalla vedellä. Vaarallisesta aineesta näytetään lääkärille. Koskee myös roskia silmissä. Myös lääkäri voi ottaa roskan pois.

11 SÄHKÖISKU Jos tulee sähköisku, niin aivan ensimmäisenä katso ettet itse mene koskemaan sähkölaitteeseen tai henkilöön, joka sai sähköiskun. Käy katkaisemassa päävirtakytkimestä kaikki talon sähköt ja sitten vasta menet katsomaan, että kaikki on hyvin. Ja tarpeen vaatiessa pitää käydä tarkistamassa lääkärissä että kaikki on hyvin. Nyt saat tehtäväksi selvittää missä teillä on sellainen pääkytkin! KÄDEN MURTUMA Tue kättä esim. oksalla ja kääri käden ympärille side. Aseta käsi sopivan rentoon asentoon huivilla tai kolmioliinalla, jotta tuntuisi mahdollisimman vähän kipua. PYÖRTYMINEN Ihminen pyörtyy silloin, kun veri pakkautuu jalkoihin ja verta ei riitä aivoille. Pyörtymisessä pitää nostaa jalat ylös, että pyörtyjä toipuu. Tällöin potilas virkoaa nopeasti.

12 HAAVA Esimerkiksi puukko voi tehdä käteen haavan. Jos haava on pieni, se voidaan desinfioida ja laittaa laastari. Jos haava on kovin syvä ja siitä tulee paljon verta, se hoidetaan painesiteellä. Eli haavakohtaa tulee painaa kunnolla, jotta verenvuoto saadaan loppumaan. Käsi viedään lääkärille näytettäväksi. NILKAN NYRJÄHDYS Nosta jalka ylös. Kylmäpussi kipeään kohtaan. Jalka nostetaan ylös. Side melko tiukalle. Sitten lääkäriin.

13 4A Comenius-matka Jes! Pääsin Comenius-matkalle Hollantiin! Kävimme matkalla eri museoissa, hienoin museo oli miniatyyri-museo. Olimme Haagin lukiossa harjoittelemassa L3D:tä. teimme Helmin kanssa hienon, vaivalla tehdyn pinkki-turkoosin linnan. Kun sisällä alkoi käydä hieman levottomaksi, niin opettajat antoivat luvan mennä ulos leikkimään. Ulkona oli myös italialaisia, joiden kanssa aloimme lumisotaa lämpimässä auringonpaisteessa. Kävimme erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa ja ruoka oli ravintoloissa todella hyvää. Minusta Comenius-matkalla oli tosi kivaa, koska opin käyttämään L3d:tä, sain uusia ystäviä ja sain paljon uusia makuelämyksiä. Toivottavasti Comeniusmatkoja järjestetään jatkossakin. Nea Tiittanen ja Helmi Kahiluoto 4A

14 Comenius - matka Hollantiin, maaliskuu 2013 Hollannissa oli mukavaa. Mukana olivat Rehtori, Johanna, Pauliina, Virve, Eetu, Nea, Helmi ja Akseli. Kävimme lähes joka päivä hyvissä ravintoloissa, iltaisin kiertelimme kaupunkia ja sen nähtävyyksiä, kävimme koululla sekä vierailimme naapurikaupunki Delftissä. 1.Päivä Ensimmäisenä päivänä lensimme Hollantiin. Lensimme sinne heti aamusta. Lento kesti 2 tuntia. Lentokentällä olimme hetkenaikaa ja lähdimme lentokentältä katsomaan Amsterdamia. Amsterdamissa oli paljon kauppoja. Olimme Amsterdamissa koko päivän ja illalla menimme Haagiin.

15 2.päivä Toisena päivänä menimme koululle. Siellä teimme L3D juttuja. Seikkailimme siellä koululla varmaan 6 tuntia ja illalla olimme muiden Comenius oppilaiden kanssa kiertelemässä kaupunkia illalla. Söimme myös hyvää ruokaa. 3.päivä Olimme koululla taas hyyyvin kauan. Teimme L3D- Maailmassa Linnoja. Olimme loppupäivän Delftissä. Siellä Kiipesimme korkeaan torniin, söimme hyvää ruokaa, ja pidimme hauskaa. 4.päivä Silloin olimme viimeisen kerran koululla. Sen jälkeen lähdimme kohti lentokenttää taksilla. Lentokentällä ostimme tuliaiset ja lähdimme kohti kotia. Kirjoittanut Akseli Korhonen MATKALLA OLI TOSI KIVAAAAA!!!!!

16 Roskan elämää projekti 4A -luokalla Me etsimme ensin tietoa roskasta. Sen jälkeen me teimme kuvakäsikirjoituksen ja aloimme kuvata videota ipadeillä. me kuvasimme videon siitä miten roska kierrätetään. Minun ryhmän roska oli pariton sukka. Videon kuvaamisen jälkeen, me editoimme videota. Videon tekemisessä kesti noin kuukausi. Videon tekeminen oli ihan kivaa. Ella Räikkönen Oppilaskunnanhallitus Olisiko koulun juhlia ilman oppilaskuntaa? Oppilaskunnassa kirjoitamme kaikki juhla ehdotukset paperille. Sitten valitaan parhaat ja niistä tehdään juhla. Sen jälkeen asia ilmoitetaan koulun keskusradiossa. Oppilaskunnassa on hauskaa, koska seillä on kavereita ja saa jäätelöö vikana päivänä. Toivon enemmän osallistujia ja kiinnostuneita asiaa kohtaan. Oliver Terry 4A Talent Olisiko Talentia ilman esiintyjiä? Talentissa oli paljon ihmisiä. Pidin Talentista, kun siellä oli niin paljon esityksiä. Toivoisin, että ensi vuonna olisi vielä enemmän esiintyjiä. Minun mielestä paras esitys oli meidän luokan tyttöjen tanssi. He olivat mielestäni todella hyviä, koska heillä oli hyvä musa ja kaikki liikkuivat samaan aikaan. Esitys oli todella jännittävä. odotan jo ensi vuoden Talentia! Kimi Vihtonen 4A Vappurieha Hyvää vappua! Vappuna meillä järjestettiin koulussa Vappurieha. Näimme paljon hienoja esityksiä ja kuulimme hauskoja vitsejä. Meilkein kaikilla oli joku puku. Esitysten jälkeen oli ruokailu. Sitten oli luokan omat nyyttärit. Samalla me katsoimme elokuvaa. Sitten koulu loppui ja pääsimme kotiin. Kunpa seuraava vuosi olisi samanlainen. Mielestäni oli erittäin lystikästä. Kannattaa aina käydä Vappureihassa! Aaro Kasper 4a

17 Nousiaiset Olisko Nousiaisia ilman hyviä eskareita? Nousiaisjuhlissa oli eskareiden ja koululaisten upeita esitysiä. Esityksien jälkeen eskarilaiset saivat käytöskukkaset. Kun kukkaset oli jaettu, saimme kummit. Lähdimme esittelemään koulua tuleville ykkösluokkalaisille. Esittelyn jälkeen menimme välkälle ja näytimme koulunpihan rajat. Välitunnin jälkeen menimme syömään ravintola Herkkusuuhun. Kun olimme syöneet, menimme leikkimään välkkäreiden järjestämiä leikkejä. Sen jälkeen teimme luokassa väritystehtäviä. Sitten jouduimme hyvästelemään pienet kummioppilaat. Nousiaiset olivat kivat, koska sai kummioppilaan, sai esitellä hänelle koulua ja leikkiä hänen kanssaan. Kunpa kummioppilaat tulisivat pian takaisin. Essi Pennanen 4A

18

19 MILTÄ TUNTUU MENNÄ YLÄASTEELLE? Vastaajina 6B:n oppilaat kevättunnelmissa Sini: Aika oudolta, kun menee isompaan kouluun. Mua pelottaa, että mä eksyn sinne. Tessa: Se tuntuu ihan kivalta, mutta vähän kyllä jännittää. Taru: Se tuntuu hauskalta, mutta aika jännittävältä Julia : Se tuntuu kamalalta, kun koko luokka hajoaa, mutta ihan kiva, jos saa uusia kavereita. Saana: Vähän jännittää, että miten siellä ylä-asteella lähtee menemään, mutta toisaalta on kiva saada uusia kavereita. Jasmin: Se tuntuu kivalta, mutta pelottavalta. Siiri: Aika jännittävältä. Tessa: Se tuntuu ihan kivalta, mutta vähän kyllä jännittää. Milla: Ylä-asteelle lähtö jännittää, mutta se on kiva kun saa uusia kavereita. Tom: Ihan kiva päästä uuteen kouluun. Reimond : Tuntuu vapaalta. Oskari : Ihan kivalta ja kiva, kun pääsee uuteen kouluu. Riku: On kiva mennä ylä-asteelle, koska saa kaapin ja minulla on hyviä kavereita luokalla. Joonas: Yläasteelle meno ei jännitä yhtään. Ope: Tosi haikealta tuntuu, kun porukka lähtee Onnea ja tsemppiä kaikille! 6B, eiks jee! IHANAA KESÄÄ KAIKILLE! toivoopi 6B

20 1. luokkalaisten ajatuksia ensimmäisestä kouluvuodesta Äidinkielen ja matematiikan pelejä on kivaa pelata. (Stefan) Olemme olleet ja pelailleet ATKluokassa. (Kasper) Musiikin tunnit ovat tosi mukavia. (Minni) Kävimme kirjastossa lainaamassa kirjoja. (Tomi) Oli kiva oppia lukemaan. (Elina) Koulussamme oli Super-Marsu esitys. Se oli todella hauska. (Nea) Meillä on kiva ope ja mukava luokka. (Nelli) Me ollaan saatu paljon uusia kavereita. (Enni) Iltapäiväkerhossa on ollut kiva askarrella. (Aleina) Lauantaikoulupäivänä kouluumme tuli palomiehiä ja pääsimme paloautoon. (Olli) Kummit ovat auttaneet meitä. (Eelis) Meidän koulukirjat on hyviä. (Nea) Kävimme Tapanilan Erällä. (Olivia) 1. luokalla kivointa on ollut hyvät kaverit. (Mauricio) Kivaa on matikka ja uimakoulu. (Divine) Minä tykkäsin ekasta luokasta. Ekalla luokalla on ollut kivat ryhmäkaverit. (Nuutti) Salibandy oli hauskinta. Se oli oppilaskuntapäivänä. (Ilari) 1. luokalla kivointa on ollut leikkimiset ja liikunnat. (Urho) Kivointa on ollut yllin oppiminen ja välitunnit, myös kaverit ja opettajat. (Venla) Hauskaa on ollut oppia uutta. (Matti)

21 1. luokka on loppumassa. On paljon kavereita ja kivat opet. (Sofia) Mieleeni on jäänyt kivat opettajat ja kaverit. Hauskaa on ollut myös leikit. (Hennis) 1. luokalla kivointa on ollut yllin tunnit ja herkkutunnit. (Jimi) Minun mielestä minulla oli kiva ope. (Kiia) Mieleeni on jäänyt Tapanilan erän retki. (Leevi) 1. luokalla kivointa on ollut uimakoulu ja matematiikka sekä kummit. (Joonatan) Minulla on täällä kivoja kavereita. Täällä on kivaa, kun ei kiusata. (Maram)

22 2B-luokan retki Taito-kisoihin Tiistaina koulupäivä alkoi klo Lähdimme katsomaan Taito-kisoja Nosturiin. Menimme bussilla Rautatientorille ja raitiovaunulla Nosturiin. Siellä oli kivoja esityksiä. Tuomareita oli kolme. Danielin Michael Jackson -esitys oli hyvä. Näimme muitakin hienoja esityksiä. Lopuksi söimme eväät. Meillä oli kivaa Taito-kisoissa!

23 3B Korkeasaaressa Korkeasaaressa oli tosi tosi kivaa ja riikinkukon sulat olivat hienoja! Julia Lautalla mentiin Korkeasaareen ja manulit olivat kivoja. Aapo Näimme monen monta eläintä. Aada Eläimiä ei saanut kiusata. Ilkeä lokki vei minun munkkini. Valtteri Eläimet olivat kivoja. Sasu Eläimet olivat tosi tosi kivoja. Hamdi Toinen ilkeä lokki kakkasi erään oppilaan olkapäälle ja hanhi lähti minun perääni. Jim Kilpikonnat tekivät lapsia ja hanhi näytti kieltä. - Johannes Siellä oli Mongolian-villihevosia. Ellen Eläintarhassa oli paljon Väistä hanhia! -kylttejä. - Eppu Korkeasaaressa oli paljon hanhia vapaana. Tiuku Annoin kymmenen senttiä kauppatorin esiintyjälle ja näin rikkoontuneen linnunmunan. Vili Näin ensimmäistä kertaa lumileopardin. Tia Näin käärmeen. Alesia Näin apinalla viikset. Vikash

24 Kalaretki! Lähdimme luokan kanssa retkelle kalastamaan siikoja. Meidän ryhmään kuului Tomi,Johan jatiitus. Kaikki muut ryhmät saivat kaloja paitsi me! Mutta oli siellä muuten ihan kivaa me kyllä melkein puhuimme vaan, koska siian ongimassa ei tarvitse pitää virveliä/onkea. Meillä oli sillä kertaa mukana surkeat eväät kun kaikki muut olivat saaneet kalaa paitsi me lähdimme sieltä pois Bussilla niin kuin tulimmekin. Retki oli kokonaisuudessaan ihan kiva mutta kun emme saaneet kalaa niin vähä sapetti.mut iha ok LOPPU!!!!!!!

25 Helmi liiketalousopistoretki Menimme retkelle helmi liiketalousopistoon. Lähdimme aamulla 70T:eellä. Retkellä urheilulinjan oppilaat olivat tehneet hauskan urheilumessun. Ennen urheilua oppilaat esittelivät itsensä, jokainen oli omassa lajissaan korkealla tasolla. Paikassa oli : jääkiekkoa (pleikalla ja ilman),futista, korista, nyrkkeilyä,taitoluistelu ja sählyä. Palkinnoiksi sai erilaisia kyniä,herkkuja ja rintamerkkejä. Paikka tarjosi myös välipalaa (keksiä ja mehua). Messuilla sai mennä vapaasti. Kaikki sai opittua jotain uutta. Ja kaikilla oli erittäin hauska retki!

26 HEUREKA Olimme Heurekassa meidän luokan kevätretkellä. Menimme ensin bussilla Puistolan juna-asemalle ja siitä kävelimme Heurekaan. Matkalla oli pieniä esteitä, kuten mutalätäkköjä. kävimme ensimmäisenä ihmisnäyttelyssä. Siellä oli oikeita ruumiita, mutta niitä oli muokattu muovilla. Siellä pystyi mittaamaan verenpaineen verenpainemittarilla ja siellä oli myös oikeita vauvansikiöitä. Kun tulimme pois sieltä, menimme normaalinäyttelyyn. Siellä oli pyörä korkealla, mutta se oli vaijerilla kiinni. Oli myös sellainen maanjäristyslaite ja sellainen autopeli, jossa ajettiin autoa. Sitten menimme syömään eväitä. Söimme karjalanpiirakkaa, juotavaa jugurttia ja herkkuja. Yhdeltä menimme katsomaan avaruusmatka- elokuvaa Planetaarioon. Se kesti puoli tuntia ja oli tosi jännittävä. Siinä kerrottiin planeetoista, tähdistä, galaxeista ja Maapallosta. Tuolit takakenossa ja se oli todella mukavaa. Ja sitten joillekin tuli huono olo. Sen jälkeen menimme taidenäyttelyyn. Siellä oli piikkimatto, kuplakone, jossa oli vene, joka upposi kun painoi nappia, vetojuttu, missä piti vetää narua ja kun päästi irti, sieltä pomppasi pallo ilmaan, veivaushommeli, josta pomppasi ulos raketti kun sitä oli veivattu tarpeeksi, satelliittipuhelin, jonka avulla pystyi juttelemaan huoneen päästä päähän, kaksi tykkiä, jotka puhalsivat, kun niihin löi ja naru jonka avulla pystyi väkipyörien kautta nostamaan auton. Sitten lähdimme takaisin koululle ja kotiin. Elliida ja maiju 5a

27 Heureka-retki Lähdimme aamulla koulusta Siltamäen ostoskeskuksen bussipysäkille ja sieltä bussilla Puistolaan. Puistolan juna-asemalta oli noin 15min matka Heurekaan.Menimme ensin Body Worlds näyttelyyn. Siellä oli ihmisen kehosta kertovia asioita. Toisena menimme pyöräilemään trapetsille. Sitten ajosimulaattoriin. Menimme myös huoneeseen jossa oli mm. piikkisänky, auton-nosto laite ja mustaaukko niminen kuularata. Menimme sen jälkeen syömään eväitä ja karkkia. Ehdimme olemaan vielä vähän aikaa ja sitten menimme Planetaarioon joka oli kiva ja mielenkiintoinen. Sitten otimme vielä ryhmäkuvan ja lähdimme. Kirjoittanut. Eetu ja Ridwan 5A

28 2 A-luokan yhteinen jatkotarina Olipa kerran puu Olipa kerran puu, joka seisoi koulun pihalla. Sen juurten kohdalla oli iso kolo. Kolosta kurkki pieni orava. Siellä oli sen pesä. Oravalla oli suussa käpy. Oravalla oli poikasia. Orava ja sen poikaset katselivat puun latvasta iltaisin kuuta. Orava meni kurkkaamaan koulun ikkunasta, mitä oppilaat tekivät. Luokassa tehtiin käpyveistoksia ja orava tahtoi syödä ne. Oppilaat olivat tehneet myös oravaveistoksia puusta. Orava luuli niitä oikeiksi. Orava meni katsomaan luokkaan sisään. Sitten orava lähti katsomaan poikasia. Se kävi hakemaan poikasille ruokaa. Poikaset menivät sillä välin leikkimään. Kun poikaset olivat syöneet, ulos tuli leikkimään koulun oppilaita. Ne leikkivät yhdessä hippaa, piiloa, kirkkistä ja hyppivät hyppynarulla. Poikaoravat innostuivat futiksesta. Lopuksi leikittiin Kapteeni käskee-leikkiä, jossa oravat käskivät oppilaita syömään käpyjä ja kiipeämään puuhun. Siinäpä meni oppilailta sormi suuhun

29 ROOMALAINEN SANOMALEHTI -PROJEKTI Teimme Roomalaisten sanomalehti projektia. Ensimmäiseksi keräsimme tietoa Roomalaisesta asumuksesta, roomalaisesta sotilas taidosta, roomalaisista keisareista ja roomalaisesta rakennus taidosta. Jokainen ryhmä jaettiin niin että jokaisessa sanomalehti ryhmässä olisi ainakin yksi asian tuntia. Ryhmissä me teimme yhdessä sanomalehden. Keräsimme tietoa omista muistiinpanoista, kirjoista ja netistä. Siinä oli myös loppusivulla pelejä. Sai myös etsiä kuvia netistä. Se oli kuin oikea sanomalehti jossa oli mainoksia. Jokainen sanomalehti ryhmä sai lukea jonkun muun sanomalehden ja antaa taakse arvosanan. Sitten ope luki lehdet ja puhui jokaisen ryhmän kanssa erikseen ja antoi arvosanan. 5A

30 Välkkärikoultus (välituntiohjaajakoulutus) oli oman laisensa kokemus. Se oli 4.6.luokkalaisille järjestetty koulutus, jonka tarkoituksena oli kouluttaa tavallisista oppilaista välitunti ohjaajia jotka leikittäisivät muita koululaisia. Koulutus kesti puolitoistatuntia per kerta. Koulutus oli kahtena päivänä. Se kesti yhteensä n. kolme tuntia. Koulutuksessa meille opetettiin miten leikkejä pitäisi ohjata ja kuinka ohjeet kerrotaan. Ensimmäisellä kerralla leikimme muutamia leikkejä, kerroimme nimemme ja miksi tulimme koulutukseen ja saimme myös kotiläksyn. Menimme ensin kahden tai kolmen henkilön ryhmiin. Läksynä oli osata ohjata ryhmänsä kanssa leikki muille. Se sai olla oma keksimä tai ihan tuttu leikki. Sami 5A

31 Ylipormestarin asukasilta Suutarilassa Asukasilta oli menestys, siellä oli paljon väkeä. Siellä oli esiintymässä Siltamäen ala-asteen taikaorkesteri ja monta eri yhdistystä esittelemässä omaa toimintaansa. Minulle tuttuja olivat MAAHISET, se on eräs partio jossa on kiva käydä. Meidän taikaorkesteri esiintyi tosi hienosti. Feenix tanssi upeasti oman kappaleensa tahdissa, höyhenet vain pöllysivät kun se pyörähteli lattialla. Sitten tuli ylipormestari puhujan pönttöön ja avasi keskustelutilaisuuden. Aikuiset alkoivat puhua muutoksista ostarin korjaamisesta ja sen semmoisesta. Reportterin olikin aika lähteä kotiin juttua kirjoittamaan. Kiia Kork 1A

32 Kouluruoka Meidän koulussa on joka päivä joka ruoalla leipää, salaattia ja maitoa. Kerran viikossa on keittoa ja pehmeää leipää tai ruisleipää. Ehkäpä koulun lempiruokamme ovat kalapuikot, tortillat, makaronilaatikko tai pinaattiletut. Allergiset ja erityisruokavalioiset saavat erityistä ruokaa esim. liha-allergikot saavat kasvisruokaa. Meidän koulussa on myös välipalamyynti koulun jälkeen ruokalassa. Se on maksullista, mutta halpaa ja herkullista. Välipalalla on ruokana mm. hedelmiä, leipää, jogurttia ja pillimehuja. Koulun välipalalla voi ostaa myös välipalakortin, se maksaa 10 ja voit ostaa kortilla välipalaa kymmenen euron edestä. Natalia ja Inka 4 B -- Meidän koulussa on usein hyvää ruokaa. Koulussamme on aina vihanneksia ja leipää. Koulumme lempiruokia ovat esimerkiksi: makaronilaatikko, kalapuikot ja perunat, tortillat, pinaattiletut, puolukkahillo ja perunamuusi, ja vielä lohkoperunat. Juomavaihtoehtoina meillä on: kolmea eri maitoa, piimää ja vettä. Koulussa myydään välipalaa, sitä voi ostaa rahalla. Perjantaina välipalalla on erityisempää välipalaa. Esimerkiksi: pullaa, hampurilaista, tortillaa, piirakkaa ja muita semmoisia. Indiira ja Inka 4B

33 Pesäpallo-ottelu opettajat vs. kuudesluokkalaiset Perinteinen opettajien ja kuudesluokkalaisten välinen pesäpallo-ottelu pelattiin tänä vuonna Kenkäpuistossa Suutarilan ala-asteen takamaastossa. Päivä oli helteinen ja odotettavissa oli kaikkien aikojen ottelu, sillä opettajien tietojen mukaan kutosilla oli kasassa ehkä jopa kaikkien aikojen joukkue. Ensimmäinen vuoropari alkoi tasasisissa merkeissä. Kutoset olivat saamassa jo otteen ottelusta, kunnes etuvahti apulaisrehtori Maria Hukkanen otti urheiluruutukopin ja tylsytti kutosten lyöntipelin. Opettajien lyöntivuoro alkoi mallikkaasti ja kenttä rullasi. Myös Ulvilan Pesä-Veikkojen kasvatti Helena Mäkinen näytti osaamistaan. Toinen vuoropari oli Teemu KohosHolttis Heikkilän juhlaa. Kutoset eivät oikein saaneet kiinni lyöntirytmistä ja Heikkilä jallitti jäätävillä syötöillään kutosten tykit. Viimeisenä lukkona toistuvilla kopeillaan toimi kutosten oma opettaja Tomi Tolonen. Oskari, Veeti, Roope ja muut kuudesluokkalaiset tekivät parhaansa ja myös juoksuja kertyi kutosten sarakkeeseen. Ottelutuomarina toimi pesäpalloliiton tuomarivastaava Nina Orpana. Seuraavalla opettajien lyöntivuorolla estradille nousi rehtori Anna-Mari Jaatinen, joka purki kerta toisensa jälkeen laakalyönneillä opettajien ajolähtöjä. Tilanne ottelussa säilyi kutkuttavana loppuun asti. Lopulta tiivistunnelmainen ottelu päättyi niukkaan opettajien voittoon. KAIKILLE KUUDESLUOKKALAISILLE ONNEA JA MENESTYSTÄ YLÄASTEELLE! T: Siltiksen opet

34 Kesäloma, tuo ihana ja lämmin. Elokuussa kouluun palata emmin. Tullako vai eikö tulla? Ei tule miettimisestä mitään, keskityn nyt täysillä kesään! Inka 4.B

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Kolmannen luokan luokkalehti

Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. luokan sarjakuvia 3 Kolmasluokkalainen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Muhoksen Kirkonkylän koulu ja Honkalan koulu Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Vanhemmat 7 13-vuotiaiden lasten osallisuuden edistäjinä Kyselyn toteuttaminen Kysely tehtiin yhteistyössä rehtoreiden

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: 19.4.2010 1/14 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 1A 21 6,02% 2. 1B 17 4,87% 3. 1C 16 4,58% 4. 2A 22 6,30%

Lisätiedot

Marraskuussa pääsimme lumihommiin, mikä oli aivan huippua!

Marraskuussa pääsimme lumihommiin, mikä oli aivan huippua! Elokuussa aloitimme 24 lapsen ollessa listoilla, yksi aloittaisi sitten tammikuussa 2017. Ensimmäinen kuukausi meni todella nopeasti ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin syksyä. Tutustuimme erilaisten leikkien

Lisätiedot

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä 8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä Tunnelmia Kupittaan luistelumadolta ja keilauksesta Tulin madolle vähän ennen klo 9. Odotimme, että muut laittoivat luistimensa ja tekivät tilaa. Kun pääsimme

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ KYSYMYKSET KOULULAISILLE 1. Millaisissa ympäristöissä on helppo ja kiva oppia? (Koulu, luokka, piha, lähiympäristö, retket) 2. Millaisissa

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Metsä/Luonto

Metsä/Luonto Tutkimme ja kokeilemme Metsä/Luonto 2016 2017 Työn tehneet: 7-8 vuotiaat Pirtin koulun iltapäiväkerholaiset Tähdet: Aleksi H, Anniina H., Anniina R., Arttu H., Arttu K., Eelis, Eeva, Hilma, Kerttu, Leevi,

Lisätiedot

Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015

Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015 Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015 Ookko verkossa- hanke käynnistyi keväällä 2013 Uuraisilla! Hankkeen alussa meillä oli välineinä päiväkodin kannettava tietokone sekä Huomasimme

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: /18. Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: /18. Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: 19.4.2010 1/18 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 7A 20 7,87% 2. 7B 20 7,87% 3. 7C 22 8,66% 4. 7D 24 9,45%

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

SARJA SEURA SARJA SEURA 6-9V POJAT KATA 5-7V POJAT PYYKKIPOIKAOTTELU

SARJA SEURA SARJA SEURA 6-9V POJAT KATA 5-7V POJAT PYYKKIPOIKAOTTELU 6-9V POJAT KATA 5-7V POJAT PYYKKIPOIKAOTTELU 1. Johannes Nyholm Gijomonkai karate club Sipoo 1. Jesse Aalto Tapanilan Erän karatejaos 2. Christian Virkkula Lohjan kamppailukeskus 2. Teo Pekkanen Tapanilan

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011 q-toset 6a-luokan lehti numero 2/2011 Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja Kirsi Jokela Mitä koulua kävitte? -Kävin Sorvaston koulua. Millaista siellä oli? -Tosi kivaa. Siellä

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helmikuu 2013 Vastaajia yhteensä 539 Koonti Inkeri Ahvenisto Vastaajat alaluokkien kyselyssä: yht. 314 hlö Vastaajat yllun + henkilöstön

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Merja Salmi, Sosiaalitaito 14.1.2016 Lapsen ääni lapset informantteina Meillä on varsin vähän systemaattisesti koottua tietoa lasten arkeen liittyvistä

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

2. Mitä asioita haluaisit tehdä - yksin lukea, tehdä matematiikkaa kokeisiin lukeminen olla vessassa kokeet läksyt mennä kotiin

2. Mitä asioita haluaisit tehdä - yksin lukea, tehdä matematiikkaa kokeisiin lukeminen olla vessassa kokeet läksyt mennä kotiin OPPILAAT 14.2.2014 1. Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita koulussa? hyvä opetus liikunta, matematiikka, oppii lukemaan ruoka! työrauha välitunnit ja kaverit kivat opettajat hyvä luokkahenki saa oppia uutta

Lisätiedot

TYÖN AIHE JA TUOTOS ESITYSTA PA

TYÖN AIHE JA TUOTOS ESITYSTA PA TUMMENNETULLA OLEVAT OPETTAJAT OVAT PÄÄVASTUUSSA AAMUNAVAUKSEN TOTEUT OPETTAJAT OPPILAAT TYÖN AIHE JA TUOTOS ESITYSTA PA ESITYKSEN AJANKOHTA Kaisa ja Lea pj. Emmi Heikkilä nettiturvallisuu desta Mediataitoviiko

Lisätiedot

Humppilan Hippokisat 2012 Humppilan Urheilukenttä TULOKSET. P4 ( ) 40 m

Humppilan Hippokisat 2012 Humppilan Urheilukenttä TULOKSET. P4 ( ) 40 m Humppilan Hippokisat 2012 Humppilan Urheilukenttä 16.8.2012 TULOKSET P4 (2008 - ) 40 m 1. Hermanni Mäkinen 11,3 2. Jasper Kieho 11,7 3. Otto Uusitalo 11,9 4. Rasmus Salminen 12,3 5. Henri Hyytiäinen 12,5

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 DAY 1 BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 Matka alkoi kun kokoonnuimme Helsinki-Vantaan lentokentälle 04.30. Härski ja Niko pitivät meille pienen palaverin ja aloimme hoitaa lähtömuodollisuuksia.

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua Runosmäen koulun oppilaiden ajatuksia syksyllä 2013 Mikä on koulun perustehtävä? - Paikka, jossa opettajat opettavat ja oppilaat oppivat - Tarjota oppimisympäristö,

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Ajon vauhdikas ja vaihteleva kesäkausi 2014 on takana. Kesään kuului uimista, yleisurheilua, jalkapalloa ja ulkolentopalloa.

Ajon vauhdikas ja vaihteleva kesäkausi 2014 on takana. Kesään kuului uimista, yleisurheilua, jalkapalloa ja ulkolentopalloa. Ajo tuksia Ajon vauhdikas ja vaihteleva kesäkausi 2014 on takana. Kesään kuului uimista, yleisurheilua, jalkapalloa ja ulkolentopalloa. Ajon kesäretki tehtiin kesäkuun alussa Kouvolan ja Mäntyharjun kuntien

Lisätiedot

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT Cultural heritage -makers 2016, LASTU, Lapinlahti, Finland LASTU School of Architecture and Environmental Culture LASTU School

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki

Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0 3,19

Lisätiedot

HYBRIDIOPPIKIRJA KOULULAISTEN KOKEILTAVANA. Hämeenlinna 3.12.2009 Maija Federley Tutkija

HYBRIDIOPPIKIRJA KOULULAISTEN KOKEILTAVANA. Hämeenlinna 3.12.2009 Maija Federley Tutkija HYBRIDIOPPIKIRJA KOULULAISTEN KOKEILTAVANA Hämeenlinna 3.12.2009 Maija Federley Tutkija Oppilaat kokeilivat hybridioppikirjaa Saadaaks me viedä nää kotiin?! Ai pääseekö tästä nettiin?! Vähän me leijailtiin

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

D98 LEIRIKOULU Vuokatti Palaute osallistujilta

D98 LEIRIKOULU Vuokatti Palaute osallistujilta D LEIRIKOULU.-.2.2012 Vuokatti Palaute osallistujilta Tässä esityksessä on viikolla Vuokatissa järjestetyn jääkiekon leirikoulun palauteyhteenveto Palaute on kerätty nettikyselyllä anonyymisti Palaute

Lisätiedot

LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA

LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA Suomen Lasten Parlamentti Me olemme Suomen Lasten Parlamentin hallituksesta. 9-13 -vuotiaat lapset ympäri Suomea vaikuttavat joka viikko sellaisissa asioissa, jotka itse kokevat

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot