Diabeetikon jalkahaava

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Diabeetikon jalkahaava"

Transkriptio

1 Diabeetikon jalkahaava Helvi Hietanen Kaikkien tekstien ja kuvien käyttö muuhun kuin opiskelijan henkilökohtaiseen käyttöön ( ) kielletty. Luentoa ei saa kopioida työpaikkansa tms. opetusaineistoon.

2 Diabeetikon jalkaongelmalla tarkoitetaan Käypähoito suosituksen mukaan nilkan tai jalkaterän alueella olevaa haavaa tai muuta kudosvauriota ja siihen liittyvää infektiota, joiden taustalla on neuropatia, iskemia tai molemmat.

3 Etiologiaa Charcot n jalalla (Charcot n neuroosteoartropatialla) tarkoitetaan akuuttina jalkaterän tai nilkan tulehduksena alkavaa tilaa, joka johtaa luiden ja nivelten tuhoutumiseen ja virheasentoon. Iskemian syy on alaraajavaltimoiden arterioskleroosi (ASO) eli tukkiva ääreisvaltimotauti.

4 Charcot n jalka ja iskeeminen jalka

5 Jalkaongelman riskitekijät ja patofysiologia Diabeetikon jalkaongelmien uhkaa lisäävät diabetekseen liittyvät tekijät (komplikaatiot ja hoitotasapaino) ja paikalliset tekijät (jalkineet ja jalkojen puutteellinen hoito). Diabeetikolla jalkahaavan ilmaantumisen uhkaa lisäävät seuraavat tekijät: merkittävimmät riskitekijät ovat neuropatian seurauksena kehittynyt suojatunnon puutos ja aiemmin jalkaan kohdistuneen amputaation jälkitila. Tärkeitä riskitekijöitä ovat myös diabeteksen pitkä kesto (yli kymmenen vuotta), näkövammaisuus, nefropatia, iskemia, asentovirheet, huono glukoositasapaino, miessukupuoli ja tupakointi.

6 Potilasohjaus Poikkeavien löydösten (esimerkiksi ihorikko, haava, kynnen ympäristön punoitus, kipu) ilmaantuessa : raaja on asetettava heti lepoon potilaan on otettava yhteyttä sovittuun hoitopaikkaan parin vuorokauden kuluessa, ellei paranemisen merkkejä todeta. sokeriarvot kontrolloitava ja pyrittävä tasaisiin normaaliarvoihin

7 Tupakoinnin vaikutukset haavan paranemiseen Muuttaa verenvirtausta, hyytymistapahtumaa ja kudosten rakennetta monilla mekanismeilla. Hidastaa haavan paranemista ja altistaa infektioille heikentäen leikkaustuloksia Tupakointi tulisi lopettaa mielellään jo 6-8 viikkoa ennen leikkausta. Lääkärilehti 2006;61(33): Virve Koljonen, Kristiina Patja ja Erkki Tukiainen

8 Moniammatillista työtä

9 Diabeetikon jalkahaavan ehkäisyn osa-alueet Hyvä yleiskunto ja sokeriarvot hallinnassa Jalkojen omahoito ja säännöllinen tarkkailu jalkojen hyvä hygienia ja ihon ehjänä pitäminen jalkojen verenkierrosta ja liikkuvuudesta huolehtiminen kenkien ja sukkien hyvä kunto Säännöllinen ammattilaisen luona käynti Riskiluokituksen teko (Wagnerin ja Texasin yliopiston luokitus) Arvioidaan sykkeet, asentovirheet ja ihotunto monofilamenttikokeella Kevennysterapia (kuormituksen keventäminen)

10 Valtimoperäisen haavan oireet Haava on kuivapohjainen ja kalpea Haavassa on nekroottinen kate. Haavan ympäristö punoittaa. Ympäröivä iho on ohut ja atrofinen. Haava on yleensä kivulias ja kipu hellittää raajaa riiputettaessa. Raaja on viileä Perifeeriset sykkeet ovat heikot tai puuttuvat. Ihokarvoitus puuttuu. Lihakset ovat atrofiset.

11 Neuropaattisen haavan oireita Haavan reunoilla kallusta / kovettumaa. neuropatian vuoksi ei kivulias muistuttaa kroonista haavaa jalkaterässä asentomuutoksia

12 Diabeetikon sääri ja jalkaterä

13 Jalkahaavainfektion riskitekijöitä ovat: haavat, jotka ulottuvat luuhun saakka ovat olleet avoinna yli kuukauden ovat uusiutuneet ovat traumaperäisiä Tukkiva ääreisvaltimotauti

14 Jalkainfektio Jalkainfektio voi levitä lihasaitioissa nopeasti ja johtaa hallitsemattomaan, henkeä uhkaavaan infektioon (sepsis). Jalkainfektio leviää luuhun (osteomyeliitti) noin %:ssa tapauksista. Infektion kliiniset merkit voivat olla vähäisiä, mikä johtuu hyperglykemiaan liittyvästä leukosyyttien heikentyneestä toiminnasta, tukkivasta ääreisvaltimo- taudista ja neuropatiasta.

15 Jalkainfektioselvitä aina aiheuttaja!

16 Paikallinen ja kudosinfektio

17 Diabeetikon jalkahaavan hoito tulee aloittaa viivytyksettä, sillä haavan koko ja kesto ovat merkittäviä haavan paranemista ennustavia tekijöitä. Haavan hoito perustuu: lisähaavojen synnyn ehkäisyyn haavaan kohdistuvan painekuormituksen vähentämiseen (kenkien, sukkien tarkistus) paikallishoitoon tarvittaessa revisio- ja rekonstruktiiviseen kirurgiaan.

18 Katsele muutakin kuin haavaa - painumat, turvotus, varpaanvälit! Sidosta poistaessasi tarkkaile sen toimivuutta ja haavaa ennen puhdistamista.

19 diabeetikon jalkahaavan hoito Iskeemisen raajan kuivaa haavanekroosia ei tule poistaa ennen verisuonikirurgisia toimenpiteitä, ellei katteen alla ole märkää.

20 diabeetikon jalkahaavan hoito Neuropaattisen haavan paikallishoito ei poikkea teknisesti muun kroonisen haavan hoidosta. Haava tulee tarkistaa diabeetikoilla useimmin mahdollisen infektion havaitsemiseksi. Neuropaattisen haavan ympärillä oleva kallus / kovettuma ja haavassa oleva nekroottinen kudos tulee poistaa.

21 diabeetikon jalkahaavan hoito Haavanhoitotuotteen tulee pitää haavapinta kosteana, mutta se ei saa hautoa. Haavaympäristö suojattava liialliselta kosteudelta ja sidosten tarttumiselta. Sidos ei saa aiheuttaa lisäpainetta haavalle

22 Haavaeritteen aiheuttama ihon vettyminen Valkoiset reunat haavan ympärillä kertoo liiallisesta kosteudesta. Haavasidos on ollut vääränlainen, tai sidos on liian harvoin vaihdettu. Syynä voi olla myös,jos tuote pääsee leviämään haavanreunojen yli. Jos haavan reunat on kauan liian kosteat, irtoaa haavan reunat allaolevasta kudoksesta ja muodostuu haavataskuja.

23 Haavan pesu ja puhdistus Hoitosuihku (kehonlämpöinen vesi n. 37⁰C) ohjaa potilasta kokeilemaan kädellä tai lämpömittarilla veden lämpöä! puhdistetaan nekroottista kudosta mekaanisesti Mitkään hoitotuotteet eivät korvaa mekaanista puhdistusta (autolyyttiset, entsymaattiset) Mitä puhtaampi haava, sitä lyhyempi suihkutusaika!

24 haavan pesu ja puhdistus Vetyperoksidiliuos (Peroxid 3%) hajottaa orgaanisia aineita, hapettava vaikutus veriseen tihkuvuotoon, kuivuneen veren ja karstan pehmittämiseen Tilapäiseen puhdistukseen esim postop. revision jälkeen tai erittäin erittävän haavan puhdistukseen Biofilmiin vaikuttavat nesteet, haavapyyhe haavanhoitoneste ylihapetetusta vedestä (Dermacyn tai Microdacyn60 - haavanhoitoneste ja -suihke ) haavanhuuhteluliuos polyhexanidia ja betainea sisältävänä (Prontosan) Kuitukangaspyyhe PluroGel sisältävä (BFR, UCS) tai haavanpuhdistusliina ( F- 68 pinta- antigeenia sisältävä ApoCure Wound Cleansing Wipe) Nämä soveltuvat kaikkien tuotteiden kanssa/ei kontraindikaatiota.

25 Haavanhoito tehokas puhdistus ja tuotteen valinta sen jälkeen! (25)

26 Bakteeriviljelynäytteen otto Näyte otetaan jos suinkin mahdollista syvämärkänäytteenä puhdistetun haavan pohjalta kudospalana rengasveitsellä (kyretillä) tai kauhalla.

27 Paranemisen arviointi Paranemista arvioidaan katsomalla, koskettamalla ja hajun perusteella. Punoitus, kosketusarkuus, turvotus, erite, lämpöerot, vitaalireaktio Jalkahaavan esiintyessä tulee aina tarkistaa perifeeriset pulssit.

28 paranemisen arviointi Tutkitaan mihin kudokseen asti haava ulottuu esim. koettamalla sondilla Pinnallisen haavan ääriviivojen piirtäminen n. kahden viikon välein silloin kun haavan tilanne on vakaa. Valokuvaus

29 Haava mekaanisen puhdistamisen jälkeen ( vaatinut 2-3 erillistä puhdistuskertaa)

30 Antiseptiset ja antimikrobiset aineet Kaikki paikallisantiseptit ovat jonkin verran toksisia ja hidastavat haavan epitelisaatiota. ei haitallista, jos haavaa valmistellaan kirurgista hoitoa varten. Paikallisantiseptien käytöstä luovuttava infektion rauhoittumisen jälkeen. Mietittävä, nujerretaanko infektio keinolla millä hyvänsä vai otetaanko hallittu riski bakteerikolonisaation lisääntymisestä!

31 Alipaineimuhaavanhoito (APIH) vai toukkahoito? APIH harkintaa, jos iskeeminen raaja)

32 Steriilit kultakärpäsen toukat - apteekkituote, tarvitaan FIMEAn (ent.lääkelaitoksen lupa)

33 Hypergranulaatio - estää epitelisoitumisen kasvihuoneilmiö!

34 Infektoitunut haava ja onnistunut hoito

35 Neuropaattinen haava

36 Jänne tai luu näkyvissä Jos jänne tai luu on näkyvissä, on huolehdittava etteivät ne pääse kuivumaan. Kosteutta ylläpidetään esimerkiksi kostutetulla hydrofibersidoksella (Aquacel), hydrogelillä tai pihkavoiteella. Kuvassa vioittunut jänne näkyvissä haavassa

37 Musta rupi Rupi saa olla kuivana, jos sen alla ei ole kosteutta. Paineltava sormin tuntuuko pehmeältä ja onko reunat kosteat.

38 Haavan sidoksen valintaan vaikuttavia asioita Paranemisvaihe kuolleen kudoksen laatu ja määrä Haavan sijainti, koko ja syvyys Haavaeritteen määrä (kostutus vai kuivatus!) Haavaympäristön ihon kunto Kivun hoito/ hallitseminen Tavoite: paraneminen re- epitelisoitumalla /konservatiivisesti (pinnalliset haavat ) puhdistaminen leikkausta varten

39 Tarkoituksenmukainen sidos? Runsaasti erittävien haavojen peitto -sidokseksi tulisi valita haavatyynyjä, jotka imevät runsaasti eritettä ja lukitsevat eritteen sidokseen. ns. kuivapintasidokset. Perinteiset rasvaharsosidokset eivät ole diabeetikon haavanhoitotuotteita. Niitä voidaan käyttää s esim. geelien päällä estämästä tuotteen leviämisen haavan reunoille.

40 Diabeetikon haavanhoitotuotteista Haavakalvo ja hydrokolloidi Ei vakavan haavainfektiohaavan tai anaerobija multiresistentin haavan peittosidokseksi! Ei diabeettisiin jalkaterän avoimiin haavoihin. Hydrogeeli (voi sisältää esim. alginaattia) Turvallisia käyttää nekroosin pehmentämisessä. Pitää jänteen ja luun kosteana.

41 diabeetikon haavanhoitotuotteista Polyuretaanivaahtolevyt eli foamit myös hopeaa tai ibu -profeiinia sisältävänä. turvallisia käyttää, muttei suositella vakavan haavainfektion hoitoon Hydrofobiset kangassidokset Ei sisällä vaikuttavaa ainetta, mutta voi käyttää esim hydrogeelien, lääkepihkan tai hunajan kanssa.

42 diabeetikon haavanhoitotuotteista Hopeatuotteet useita erilaisia sidoksia ja hopeaa eri muodoissa. Soveltuvat hyvin diabeetikon haavanhoitotuotteeksi. uusia tuotteita (SILVERLON, SGSOFT)

43 diabeetikon haavanhoitotuotteista Lääkehunaja valmistetta on geelimäisenä ja mm alginaattiin yhdistettynä harsolevynä. Hunaja (Manuka) steriloidaan gammasäteilyllä. Luonnon -hunajassa voi olla mikro-organismeja. Diabeetikoilla seurattava kreatiniini- arvoa pitkäkestoisessa ja laajojen haavojen hoidon aikana Lääkepihkasalva Geelimäinen antiseptinen apteekkituote Ei hartsiallergisille eikä raskaana oleville

44 diabeetikon haavanhoitotuotteista Hydrofibertuotteet geeliytyvät myös hopeaa sisältävinä

45 Kuivan ihon hoito Iho rasvataan perusvoiteella. Mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi tuote. Ei rasvaa varpaiden väliin.

46 Esimerkkejä (46)

47 Mitä uutta? Paikalliset happihoidot Valoon perustuvat hoidot *näistä toistaiseksi ei ole näyttöä, vain tapausselostuksia! Ylipainehappihoidosta (HBO) on positiivista tutkimusnäyttöä infektoituneen diabeteshaavan hoidossa.

48 Haavatuotteiden uutta teknologiaa Harvinaisiin, vaikeasti paraneviin haavoihin ja palovammoihin tarkoitetut tuotteet. Kasvutekijävalmisteet Ihon korvikkeet Verihiutaleista kehitettävät tuotteet tutkimusasteella Geeniteknologia?

49 Vaikuta haavan aiheuttajan poistamiseen ja selvitä syy!

50 Lopuksi Kaikkien diabeetikkoja hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten (lääkärien, jalkaterapeuttien sekä jalkojen-, terveyden-, sairaan-, diabetes-, lähi- ja perushoitajien) tulee kyetä antamaan potilasohjausta jalkojen hoidossa. Haavaongelmien esiintyessä tulee potilas ohjata jalkaterapeutille, jalkojenhoitajalle tai jatkohoitoon.

51 Kevennysterapia, immobilisaatio!

52 Lähdekirjallisuutta Juutilainen V. ja Niemi T. Uusia ajatuksia ja välineitä haavan hoitoon.duodecim.2007;123(8): Koljonen V, Patja K. ja Tukiainen E. Tupakoinnin vaikutukset haavan paranemiseen. Lääkärilehti. 2006;61(33): Infektiot yleisempiä mätäkuussa. Virve Koljonen, Denise Pipping, Erkki Tukiainen ja Elina Kolho. 2009;125(13): Käypähoitosuositus Diabeetikon jalkaongelmat.. Vikatmaa P, Juutilainen V, Kuukasjärvi P, Malmivaara A Negative Pressure Wound Therapy (NPWT). Eur J Vasc Endovasc Surg Oct;36(4): Epub 2008 Aug 3. Review. Vaalasti A. Haavan paikallishoito. Näytönastekatsaukset Juutilainen V. Hietanen H.2013.Haavanhoidon periaatteet. SanomaPro.

53 Käypähoito suosituksia Krooninen alaraajahaava Diabeetikon jalkaongelmat Alaraajojen tukkiva valtimotauti EWMA (European Wound management Association) www. Ewma.org Suomen haavanhoityhdistys

Käypä hoito -suositus

Käypä hoito -suositus Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Diabetesliiton lääkärineuvoston, Suomen Endokrinologiyhdistyksen ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä Käypä hoito -suositus

Lisätiedot

PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel)

PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel) PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel) MÄÄRITELMÄ Painehaava Painehaava on paikallinen vaurio iholla tai sen alla olevassa kudoksessa. Vaurion on aiheuttanut paine,

Lisätiedot

Diabetes ja lääkäri. diabetes.fi. 5 2009 Marraskuu 38. vuosikerta Suomen Diabetesliitto TEEMANA DIABEETIKON JALKAONGELMAT. HbA 1c

Diabetes ja lääkäri. diabetes.fi. 5 2009 Marraskuu 38. vuosikerta Suomen Diabetesliitto TEEMANA DIABEETIKON JALKAONGELMAT. HbA 1c TEEMANA DIABEETIKON JALKAONGELMAT HbA 1c :n yksikkö muuttuu 50 vuotta elämää diabeteksen kanssa 5 2009 Marraskuu 38. vuosikerta Suomen Diabetesliitto Diabetes ja lääkäri diabetes.fi Kuva: Rodeo Tämä tapa

Lisätiedot

Haavahoito pikaopas. Krooniset ja hitaasti paranevat haavat. Taitosten vaihto

Haavahoito pikaopas. Krooniset ja hitaasti paranevat haavat. Taitosten vaihto Haavahoito pikaopas Kun asiakkaan haavaa aletaan hoitaa, on muistettava aseptinen työskentely. Aloitetaan käsien desinfioinnilla ja laitetaan hanskat ennen kuin kosketaan haavaan tai haavatuotteisiin.

Lisätiedot

HAAVAHOIDON KIRJAAMINEN sähköinen kirjaamispohja Elixiiriin

HAAVAHOIDON KIRJAAMINEN sähköinen kirjaamispohja Elixiiriin Tanja Valkeinen HAAVAHOIDON KIRJAAMINEN sähköinen kirjaamispohja Elixiiriin Opinnäytetyö Joulukuu 2008 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 1.12.2008 Tekijä(t) Tanja Valkeinen Koulutusohjelma ja suuntautuminen

Lisätiedot

EWMA Dokumentti: Haavan puhdistaminen

EWMA Dokumentti: Haavan puhdistaminen EWMA Dokumentti: Haavan puhdistaminen Päivitetty yleiskatsaus ja selvitys puhdistuksen päätehtävistä Käännös: Veera Hjerppe, Anna Hjerppe Käännöksen tarkistus: Heidi Castrén 1 Johdanto Ei-paranevien ja

Lisätiedot

B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito

B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B. Braun haavanhoito. Ja onnistut aina. 2 Sisällysluettelo Haavatyypit 4-5 Haavan puhdistus ja kostutus Prontosan huuhde 6-7 Prontosan Geeli Prontosan Geeli X 8-9 Askina

Lisätiedot

B.Braun Tuoteluettelo Haavanhoito

B.Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B.Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B. Braun haavanhoito. Ja onnistut aina. 2 Sisällysluettelo Haavatyypit 4-5 Haavan puhdistus ja kostutus Prontosan huuhde 6-7 Prontosan Geeli / Prontosan Geeli X 8-9 Askina

Lisätiedot

DIABEETIKON JALKOJEN TUTKI- MINEN

DIABEETIKON JALKOJEN TUTKI- MINEN DIABEETIKON JALKOJEN TUTKI- MINEN Toimintaohje terveydenhuollon ammattilaisille Taina Leppä Vilma Nylander Opinnäytetyö Maaliskuu 2014 Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

#05. TEEMA: Vaikeasti paranevat haavat erityishuomio diabeettisissa jalkahaavoissa. Aikainen tunnistus. Pääosassa potilaan aktivointi

#05. TEEMA: Vaikeasti paranevat haavat erityishuomio diabeettisissa jalkahaavoissa. Aikainen tunnistus. Pääosassa potilaan aktivointi KESÄKUU 2014 TEEMA: Vaikeasti paranevat haavat erityishuomio diabeettisissa jalkahaavoissa Aikainen tunnistus ja järjestelmällinen toiminta nopeuttavat paranemista Pääosassa potilaan aktivointi Moniammatillinen

Lisätiedot

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Alueellinen haavakoulutuspäivä 05.03.2014 Kerttu Saha Sairaalamikrobiologi, kliininen mikrobiologia Haavakontaminaatio -> kolonisaatio-> kriittinen kolonisaatio

Lisätiedot

KYS ehkäisee painehaavoja SISÄLTÖ: HELLÄÄN JA TEHOKKAASEEN HOITOON. Sivu 5

KYS ehkäisee painehaavoja SISÄLTÖ: HELLÄÄN JA TEHOKKAASEEN HOITOON. Sivu 5 Sidos HELLÄÄN JA TEHOKKAASEEN HOITOON Numero 1 2012 KYS ehkäisee painehaavoja Sivu 5 SISÄLTÖ: Tällä haavaa... 2 Apteekkikoulutusta... 3 Avance-alipaineimuhoito.. 8 Sädetetyn ihon hoitoa... 10 Uutuuksia...

Lisätiedot

Jalkojen hoito. Opas jalkavaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon

Jalkojen hoito. Opas jalkavaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon Jalkojen hoito Opas jalkavaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon Sisältö Yleistä jalkojenhoidosta...3 Jalkojen omahoito -vaivojen ennaltaehkäisyä...4 Pesu on poikaa...4 Kuivaa ja tarkasta...4 Hikoilevat jalat...4

Lisätiedot

Opinnäytetyö Kipsauksesta

Opinnäytetyö Kipsauksesta 1 Opinnäytetyö Kipsauksesta Opinnäytetyö 1.4.2015 Jyväskylän ammattiopisto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Ensihoidon koulutusohjelma Metsäranta Jenna Puolamäki Emilia Pynnönen Jaakko

Lisätiedot

Haavanhoito. Suomen Apteekkariliitto 2007

Haavanhoito. Suomen Apteekkariliitto 2007 Haavanhoito 25 Suomen Apteekkariliitto 2007 2 Haavat Ihoon tulee helposti naarmuja ja pieniä haavoja, jotka voi hoitaa usein itse. Pienetkin haavat kannattaa hoitaa huolellisesti tulehtumisen estämiseksi.

Lisätiedot

Kumppanina NIVELRIKKO. Näin tulen toimeen. Suomen Nivelyhdistys ry

Kumppanina NIVELRIKKO. Näin tulen toimeen. Suomen Nivelyhdistys ry NIVELRIKKO Kumppanina Näin tulen toimeen Suomen Nivelyhdistys ry 2 Teksti Jari P.A. Arokoski, LT Fysiatrian dosentti ja erikoislääkäri Kivunhoitolääketieteen ja kuntoutuksen erityispätevyys Itä-Suomen

Lisätiedot

SINULLE DIABEETIKKO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO

SINULLE DIABEETIKKO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO SINULLE DIABEETIKKO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO Diabeetikon on tärkeää huolehtia omasta terveydestään. Erityistä huomiota tulee kiinnittää jalkojen

Lisätiedot

Painehaavojen ehkäisy

Painehaavojen ehkäisy Painehaavojen ehkäisy PIKAOPAS Euroopan painehaava-asiantuntijaneuvoston ja USA:n kansallisen painehaavaasiantuntijaneuvoston kehittämä Johdanto n pikaopas esittää näyttöön perustuvat painehaavojen ehkäisy-

Lisätiedot

Satakunnan ammattikorkeakoulu. Heidi Salo Veera Vainila DIABEETIKOIDEN JALKOJEN OMAHOITO JA JALKAONGELMAT

Satakunnan ammattikorkeakoulu. Heidi Salo Veera Vainila DIABEETIKOIDEN JALKOJEN OMAHOITO JA JALKAONGELMAT Satakunnan ammattikorkeakoulu Heidi Salo Veera Vainila DIABEETIKOIDEN JALKOJEN OMAHOITO JA JALKAONGELMAT Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto 2007 SISÄLLYS TIIVISTELMÄ ABSTRACT 1

Lisätiedot

Diabeettisen jalan kirurginen hoito www.emedicproject.eu

Diabeettisen jalan kirurginen hoito www.emedicproject.eu 26.9.2012 Tarja Niemi, plastiikkakirurgi TYKS Diabeettisen jalan kirurginen hoito www.emedicproject.eu Sidonnaisuudet Plastiikkakirurgian erikoislääkäri VSSHP Krooninen haava -hoitoreitin pj VSSHP Esityksen

Lisätiedot

PÄÄKIRJOITUS. Monipuolinen kauran beetaglukaani. Testissä: Uutta nyt www.molnlycke.fi -sivustolla MIELIPIDE TAI IDEA?

PÄÄKIRJOITUS. Monipuolinen kauran beetaglukaani. Testissä: Uutta nyt www.molnlycke.fi -sivustolla MIELIPIDE TAI IDEA? 1/2014 PÄÄKIRJOITUS Upea ja helteinen kesä alkaa olla takanapäin ja syksyn tuomat uudet tuulet ovat täällä. Luet parhaillaan uudistettua Sidos-lehteämme, jonka ulkoilmettä, julkaisumuotoa sekä sisältöä

Lisätiedot

DIABEETTISEN JALKAHAAVAN PAIKALLISHOIDOT. Jalkaterapeutti Anna-Leena Tapio TYKS, sisätautien klinikka

DIABEETTISEN JALKAHAAVAN PAIKALLISHOIDOT. Jalkaterapeutti Anna-Leena Tapio TYKS, sisätautien klinikka DIABEETTISEN JALKAHAAVAN PAIKALLISHOIDOT Jalkaterapeutti Anna-Leena Tapio TYKS, sisätautien klinikka Esityksen sisältö Riskiluokitus ja sen tekeminen Miten jalkahaavoja voi ennaltaehkäistä? Miten diabeetikon

Lisätiedot

Otsonin käyttö haavanhoidossa

Otsonin käyttö haavanhoidossa Päivitetty 6.2.2009 Otsonin käyttö haavanhoidossa Miika Sallinen 1 Yhteenveto: Tämä on kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään tutkimuksia, joissa otsonikaasua on eri menetelmillä käytetty erilaisten haavojen

Lisätiedot

1. Palovammapotilaan hoito terveyskeskuksessa tai paikallisessa sairaalassa

1. Palovammapotilaan hoito terveyskeskuksessa tai paikallisessa sairaalassa Sisällys 1. Palovammapotilaan hoito terveyskeskuksessa tai paikallisessa sairaalassa... 1 2. Palovammaosasto ja tehohoito... 2 3. Plastiikkakirurgi arvioi lapsen leikkaushoidon tarpeellisuuden:... 3 3.1.

Lisätiedot

PERUSTIETOA PERITONEAALIDIALYYSISTÄ

PERUSTIETOA PERITONEAALIDIALYYSISTÄ PERUSTIETOA PERITONEAALIDIALYYSISTÄ SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRI SATAKUNNAN KESKUSSAIRAALA 2 SISÄLLYS 1. MUNUAISET JA NIIDEN TOIMINTA...4 1. MUNUAISTEN TEHTÄVÄT...4 1.1. KUONA-AINEIDEN POISTAMINEN JA NESTETASAPAINON

Lisätiedot

JALKATERAPIAN KEINOT NIVELREUMAATIKON ALARAAJAKIPUJEN ENNALTAEHKÄISYSSÄ JA HOIDOSSA

JALKATERAPIAN KEINOT NIVELREUMAATIKON ALARAAJAKIPUJEN ENNALTAEHKÄISYSSÄ JA HOIDOSSA Hanne Havula ja Anna Reinikainen JALKATERAPIAN KEINOT NIVELREUMAATIKON ALARAAJAKIPUJEN ENNALTAEHKÄISYSSÄ JA HOIDOSSA - Heinolan Reumasäätiön sairaala - Opinnäytetyö Jalkaterapian koulutusohjelma Joulukuu

Lisätiedot

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas TERVEEKSI KOTIKONSTEIN -opas Säilytäthän tämän oppaan 3 Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä tapaturmien omahoito-ohjeita. Oireiden alkuvaiheessa

Lisätiedot

Työryhmän kokoonpano ja sidonnaisuudet

Työryhmän kokoonpano ja sidonnaisuudet Hoitosuositus - Tutkimusnäytöllä tuloksiin Kuva: Shutter stock Painehaavan ehkäisy ja tunnistaminen aikuispotilaan hoitotyössä 1,2 1 Perustuu kansainväliseen suositukseen: National Pressure Ulcer Advisory

Lisätiedot