Diabeetikon jalkahaava

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Diabeetikon jalkahaava"

Transkriptio

1 Diabeetikon jalkahaava Helvi Hietanen Kaikkien tekstien ja kuvien käyttö muuhun kuin opiskelijan henkilökohtaiseen käyttöön ( ) kielletty. Luentoa ei saa kopioida työpaikkansa tms. opetusaineistoon.

2 Diabeetikon jalkaongelmalla tarkoitetaan Käypähoito suosituksen mukaan nilkan tai jalkaterän alueella olevaa haavaa tai muuta kudosvauriota ja siihen liittyvää infektiota, joiden taustalla on neuropatia, iskemia tai molemmat.

3 Etiologiaa Charcot n jalalla (Charcot n neuroosteoartropatialla) tarkoitetaan akuuttina jalkaterän tai nilkan tulehduksena alkavaa tilaa, joka johtaa luiden ja nivelten tuhoutumiseen ja virheasentoon. Iskemian syy on alaraajavaltimoiden arterioskleroosi (ASO) eli tukkiva ääreisvaltimotauti.

4 Charcot n jalka ja iskeeminen jalka

5 Jalkaongelman riskitekijät ja patofysiologia Diabeetikon jalkaongelmien uhkaa lisäävät diabetekseen liittyvät tekijät (komplikaatiot ja hoitotasapaino) ja paikalliset tekijät (jalkineet ja jalkojen puutteellinen hoito). Diabeetikolla jalkahaavan ilmaantumisen uhkaa lisäävät seuraavat tekijät: merkittävimmät riskitekijät ovat neuropatian seurauksena kehittynyt suojatunnon puutos ja aiemmin jalkaan kohdistuneen amputaation jälkitila. Tärkeitä riskitekijöitä ovat myös diabeteksen pitkä kesto (yli kymmenen vuotta), näkövammaisuus, nefropatia, iskemia, asentovirheet, huono glukoositasapaino, miessukupuoli ja tupakointi.

6 Potilasohjaus Poikkeavien löydösten (esimerkiksi ihorikko, haava, kynnen ympäristön punoitus, kipu) ilmaantuessa : raaja on asetettava heti lepoon potilaan on otettava yhteyttä sovittuun hoitopaikkaan parin vuorokauden kuluessa, ellei paranemisen merkkejä todeta. sokeriarvot kontrolloitava ja pyrittävä tasaisiin normaaliarvoihin

7 Tupakoinnin vaikutukset haavan paranemiseen Muuttaa verenvirtausta, hyytymistapahtumaa ja kudosten rakennetta monilla mekanismeilla. Hidastaa haavan paranemista ja altistaa infektioille heikentäen leikkaustuloksia Tupakointi tulisi lopettaa mielellään jo 6-8 viikkoa ennen leikkausta. Lääkärilehti 2006;61(33): Virve Koljonen, Kristiina Patja ja Erkki Tukiainen

8 Moniammatillista työtä

9 Diabeetikon jalkahaavan ehkäisyn osa-alueet Hyvä yleiskunto ja sokeriarvot hallinnassa Jalkojen omahoito ja säännöllinen tarkkailu jalkojen hyvä hygienia ja ihon ehjänä pitäminen jalkojen verenkierrosta ja liikkuvuudesta huolehtiminen kenkien ja sukkien hyvä kunto Säännöllinen ammattilaisen luona käynti Riskiluokituksen teko (Wagnerin ja Texasin yliopiston luokitus) Arvioidaan sykkeet, asentovirheet ja ihotunto monofilamenttikokeella Kevennysterapia (kuormituksen keventäminen)

10 Valtimoperäisen haavan oireet Haava on kuivapohjainen ja kalpea Haavassa on nekroottinen kate. Haavan ympäristö punoittaa. Ympäröivä iho on ohut ja atrofinen. Haava on yleensä kivulias ja kipu hellittää raajaa riiputettaessa. Raaja on viileä Perifeeriset sykkeet ovat heikot tai puuttuvat. Ihokarvoitus puuttuu. Lihakset ovat atrofiset.

11 Neuropaattisen haavan oireita Haavan reunoilla kallusta / kovettumaa. neuropatian vuoksi ei kivulias muistuttaa kroonista haavaa jalkaterässä asentomuutoksia

12 Diabeetikon sääri ja jalkaterä

13 Jalkahaavainfektion riskitekijöitä ovat: haavat, jotka ulottuvat luuhun saakka ovat olleet avoinna yli kuukauden ovat uusiutuneet ovat traumaperäisiä Tukkiva ääreisvaltimotauti

14 Jalkainfektio Jalkainfektio voi levitä lihasaitioissa nopeasti ja johtaa hallitsemattomaan, henkeä uhkaavaan infektioon (sepsis). Jalkainfektio leviää luuhun (osteomyeliitti) noin %:ssa tapauksista. Infektion kliiniset merkit voivat olla vähäisiä, mikä johtuu hyperglykemiaan liittyvästä leukosyyttien heikentyneestä toiminnasta, tukkivasta ääreisvaltimo- taudista ja neuropatiasta.

15 Jalkainfektioselvitä aina aiheuttaja!

16 Paikallinen ja kudosinfektio

17 Diabeetikon jalkahaavan hoito tulee aloittaa viivytyksettä, sillä haavan koko ja kesto ovat merkittäviä haavan paranemista ennustavia tekijöitä. Haavan hoito perustuu: lisähaavojen synnyn ehkäisyyn haavaan kohdistuvan painekuormituksen vähentämiseen (kenkien, sukkien tarkistus) paikallishoitoon tarvittaessa revisio- ja rekonstruktiiviseen kirurgiaan.

18 Katsele muutakin kuin haavaa - painumat, turvotus, varpaanvälit! Sidosta poistaessasi tarkkaile sen toimivuutta ja haavaa ennen puhdistamista.

19 diabeetikon jalkahaavan hoito Iskeemisen raajan kuivaa haavanekroosia ei tule poistaa ennen verisuonikirurgisia toimenpiteitä, ellei katteen alla ole märkää.

20 diabeetikon jalkahaavan hoito Neuropaattisen haavan paikallishoito ei poikkea teknisesti muun kroonisen haavan hoidosta. Haava tulee tarkistaa diabeetikoilla useimmin mahdollisen infektion havaitsemiseksi. Neuropaattisen haavan ympärillä oleva kallus / kovettuma ja haavassa oleva nekroottinen kudos tulee poistaa.

21 diabeetikon jalkahaavan hoito Haavanhoitotuotteen tulee pitää haavapinta kosteana, mutta se ei saa hautoa. Haavaympäristö suojattava liialliselta kosteudelta ja sidosten tarttumiselta. Sidos ei saa aiheuttaa lisäpainetta haavalle

22 Haavaeritteen aiheuttama ihon vettyminen Valkoiset reunat haavan ympärillä kertoo liiallisesta kosteudesta. Haavasidos on ollut vääränlainen, tai sidos on liian harvoin vaihdettu. Syynä voi olla myös,jos tuote pääsee leviämään haavanreunojen yli. Jos haavan reunat on kauan liian kosteat, irtoaa haavan reunat allaolevasta kudoksesta ja muodostuu haavataskuja.

23 Haavan pesu ja puhdistus Hoitosuihku (kehonlämpöinen vesi n. 37⁰C) ohjaa potilasta kokeilemaan kädellä tai lämpömittarilla veden lämpöä! puhdistetaan nekroottista kudosta mekaanisesti Mitkään hoitotuotteet eivät korvaa mekaanista puhdistusta (autolyyttiset, entsymaattiset) Mitä puhtaampi haava, sitä lyhyempi suihkutusaika!

24 haavan pesu ja puhdistus Vetyperoksidiliuos (Peroxid 3%) hajottaa orgaanisia aineita, hapettava vaikutus veriseen tihkuvuotoon, kuivuneen veren ja karstan pehmittämiseen Tilapäiseen puhdistukseen esim postop. revision jälkeen tai erittäin erittävän haavan puhdistukseen Biofilmiin vaikuttavat nesteet, haavapyyhe haavanhoitoneste ylihapetetusta vedestä (Dermacyn tai Microdacyn60 - haavanhoitoneste ja -suihke ) haavanhuuhteluliuos polyhexanidia ja betainea sisältävänä (Prontosan) Kuitukangaspyyhe PluroGel sisältävä (BFR, UCS) tai haavanpuhdistusliina ( F- 68 pinta- antigeenia sisältävä ApoCure Wound Cleansing Wipe) Nämä soveltuvat kaikkien tuotteiden kanssa/ei kontraindikaatiota.

25 Haavanhoito tehokas puhdistus ja tuotteen valinta sen jälkeen! (25)

26 Bakteeriviljelynäytteen otto Näyte otetaan jos suinkin mahdollista syvämärkänäytteenä puhdistetun haavan pohjalta kudospalana rengasveitsellä (kyretillä) tai kauhalla.

27 Paranemisen arviointi Paranemista arvioidaan katsomalla, koskettamalla ja hajun perusteella. Punoitus, kosketusarkuus, turvotus, erite, lämpöerot, vitaalireaktio Jalkahaavan esiintyessä tulee aina tarkistaa perifeeriset pulssit.

28 paranemisen arviointi Tutkitaan mihin kudokseen asti haava ulottuu esim. koettamalla sondilla Pinnallisen haavan ääriviivojen piirtäminen n. kahden viikon välein silloin kun haavan tilanne on vakaa. Valokuvaus

29 Haava mekaanisen puhdistamisen jälkeen ( vaatinut 2-3 erillistä puhdistuskertaa)

30 Antiseptiset ja antimikrobiset aineet Kaikki paikallisantiseptit ovat jonkin verran toksisia ja hidastavat haavan epitelisaatiota. ei haitallista, jos haavaa valmistellaan kirurgista hoitoa varten. Paikallisantiseptien käytöstä luovuttava infektion rauhoittumisen jälkeen. Mietittävä, nujerretaanko infektio keinolla millä hyvänsä vai otetaanko hallittu riski bakteerikolonisaation lisääntymisestä!

31 Alipaineimuhaavanhoito (APIH) vai toukkahoito? APIH harkintaa, jos iskeeminen raaja)

32 Steriilit kultakärpäsen toukat - apteekkituote, tarvitaan FIMEAn (ent.lääkelaitoksen lupa)

33 Hypergranulaatio - estää epitelisoitumisen kasvihuoneilmiö!

34 Infektoitunut haava ja onnistunut hoito

35 Neuropaattinen haava

36 Jänne tai luu näkyvissä Jos jänne tai luu on näkyvissä, on huolehdittava etteivät ne pääse kuivumaan. Kosteutta ylläpidetään esimerkiksi kostutetulla hydrofibersidoksella (Aquacel), hydrogelillä tai pihkavoiteella. Kuvassa vioittunut jänne näkyvissä haavassa

37 Musta rupi Rupi saa olla kuivana, jos sen alla ei ole kosteutta. Paineltava sormin tuntuuko pehmeältä ja onko reunat kosteat.

38 Haavan sidoksen valintaan vaikuttavia asioita Paranemisvaihe kuolleen kudoksen laatu ja määrä Haavan sijainti, koko ja syvyys Haavaeritteen määrä (kostutus vai kuivatus!) Haavaympäristön ihon kunto Kivun hoito/ hallitseminen Tavoite: paraneminen re- epitelisoitumalla /konservatiivisesti (pinnalliset haavat ) puhdistaminen leikkausta varten

39 Tarkoituksenmukainen sidos? Runsaasti erittävien haavojen peitto -sidokseksi tulisi valita haavatyynyjä, jotka imevät runsaasti eritettä ja lukitsevat eritteen sidokseen. ns. kuivapintasidokset. Perinteiset rasvaharsosidokset eivät ole diabeetikon haavanhoitotuotteita. Niitä voidaan käyttää s esim. geelien päällä estämästä tuotteen leviämisen haavan reunoille.

40 Diabeetikon haavanhoitotuotteista Haavakalvo ja hydrokolloidi Ei vakavan haavainfektiohaavan tai anaerobija multiresistentin haavan peittosidokseksi! Ei diabeettisiin jalkaterän avoimiin haavoihin. Hydrogeeli (voi sisältää esim. alginaattia) Turvallisia käyttää nekroosin pehmentämisessä. Pitää jänteen ja luun kosteana.

41 diabeetikon haavanhoitotuotteista Polyuretaanivaahtolevyt eli foamit myös hopeaa tai ibu -profeiinia sisältävänä. turvallisia käyttää, muttei suositella vakavan haavainfektion hoitoon Hydrofobiset kangassidokset Ei sisällä vaikuttavaa ainetta, mutta voi käyttää esim hydrogeelien, lääkepihkan tai hunajan kanssa.

42 diabeetikon haavanhoitotuotteista Hopeatuotteet useita erilaisia sidoksia ja hopeaa eri muodoissa. Soveltuvat hyvin diabeetikon haavanhoitotuotteeksi. uusia tuotteita (SILVERLON, SGSOFT)

43 diabeetikon haavanhoitotuotteista Lääkehunaja valmistetta on geelimäisenä ja mm alginaattiin yhdistettynä harsolevynä. Hunaja (Manuka) steriloidaan gammasäteilyllä. Luonnon -hunajassa voi olla mikro-organismeja. Diabeetikoilla seurattava kreatiniini- arvoa pitkäkestoisessa ja laajojen haavojen hoidon aikana Lääkepihkasalva Geelimäinen antiseptinen apteekkituote Ei hartsiallergisille eikä raskaana oleville

44 diabeetikon haavanhoitotuotteista Hydrofibertuotteet geeliytyvät myös hopeaa sisältävinä

45 Kuivan ihon hoito Iho rasvataan perusvoiteella. Mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi tuote. Ei rasvaa varpaiden väliin.

46 Esimerkkejä (46)

47 Mitä uutta? Paikalliset happihoidot Valoon perustuvat hoidot *näistä toistaiseksi ei ole näyttöä, vain tapausselostuksia! Ylipainehappihoidosta (HBO) on positiivista tutkimusnäyttöä infektoituneen diabeteshaavan hoidossa.

48 Haavatuotteiden uutta teknologiaa Harvinaisiin, vaikeasti paraneviin haavoihin ja palovammoihin tarkoitetut tuotteet. Kasvutekijävalmisteet Ihon korvikkeet Verihiutaleista kehitettävät tuotteet tutkimusasteella Geeniteknologia?

49 Vaikuta haavan aiheuttajan poistamiseen ja selvitä syy!

50 Lopuksi Kaikkien diabeetikkoja hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten (lääkärien, jalkaterapeuttien sekä jalkojen-, terveyden-, sairaan-, diabetes-, lähi- ja perushoitajien) tulee kyetä antamaan potilasohjausta jalkojen hoidossa. Haavaongelmien esiintyessä tulee potilas ohjata jalkaterapeutille, jalkojenhoitajalle tai jatkohoitoon.

51 Kevennysterapia, immobilisaatio!

52 Lähdekirjallisuutta Juutilainen V. ja Niemi T. Uusia ajatuksia ja välineitä haavan hoitoon.duodecim.2007;123(8): Koljonen V, Patja K. ja Tukiainen E. Tupakoinnin vaikutukset haavan paranemiseen. Lääkärilehti. 2006;61(33): Infektiot yleisempiä mätäkuussa. Virve Koljonen, Denise Pipping, Erkki Tukiainen ja Elina Kolho. 2009;125(13): Käypähoitosuositus Diabeetikon jalkaongelmat.. Vikatmaa P, Juutilainen V, Kuukasjärvi P, Malmivaara A Negative Pressure Wound Therapy (NPWT). Eur J Vasc Endovasc Surg Oct;36(4): Epub 2008 Aug 3. Review. Vaalasti A. Haavan paikallishoito. Näytönastekatsaukset Juutilainen V. Hietanen H.2013.Haavanhoidon periaatteet. SanomaPro.

53 Käypähoito suosituksia Krooninen alaraajahaava Diabeetikon jalkaongelmat Alaraajojen tukkiva valtimotauti EWMA (European Wound management Association) www. Ewma.org Suomen haavanhoityhdistys

DIABEETTISEN JALKAHAAVAN PAIKALLISHOIDOT. Jalkaterapeutti Anna-Leena Tapio TYKS, sisätautien klinikka

DIABEETTISEN JALKAHAAVAN PAIKALLISHOIDOT. Jalkaterapeutti Anna-Leena Tapio TYKS, sisätautien klinikka DIABEETTISEN JALKAHAAVAN PAIKALLISHOIDOT Jalkaterapeutti Anna-Leena Tapio TYKS, sisätautien klinikka Esityksen sisältö Riskiluokitus ja sen tekeminen Miten jalkahaavoja voi ennaltaehkäistä? Miten diabeetikon

Lisätiedot

Diabeetikon jalkahaavan hoito. Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina

Diabeetikon jalkahaavan hoito. Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina Diabeetikon jalkahaavan hoito Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina Krooninen alaraajahaava Yli neljä viikkoa avoinna ollut haavauma säären tai jalkapöydän

Lisätiedot

haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön 6/2013

haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön 6/2013 6/2013 haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Maailman tutkituin lääkehunaja Antibakteerinen lääkehunaja Medihoney haavanhoitoon Medihoney-haavanhoitotuotteet sisältävät Manuka-hunajaa

Lisätiedot

HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018)

HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018) HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018) - Haavalla on aina oltava diagnoosi ja tieto siitä mikä haavan on aiheuttanut, sillä se määrittää hoitolinjan sekä paikallishoidon! Muista myös maligniteetin

Lisätiedot

Vaaranmerkit Diabeetikon jalkaongelmien ennaltaehkäisy ja hoito. Jalkaterapeutti Anne Räsänen 2016

Vaaranmerkit Diabeetikon jalkaongelmien ennaltaehkäisy ja hoito. Jalkaterapeutti Anne Räsänen 2016 Vaaranmerkit Diabeetikon jalkaongelmien ennaltaehkäisy ja hoito Jalkaterapeutti Anne Räsänen 2016 Vaaranmerkit Omahoito - Ongelmia aiheuttavat Huono hygienia, hoitamattomat kynnet ja iho Virheelliset hoitotottumukset

Lisätiedot

Diabeetikon jalkaongelmat. Miten huomioin lisäsairaudet hoitotyössä Diabetesosaajakoulutus Hilkka Tauriainen

Diabeetikon jalkaongelmat. Miten huomioin lisäsairaudet hoitotyössä Diabetesosaajakoulutus Hilkka Tauriainen Diabeetikon jalkaongelmat Miten huomioin lisäsairaudet hoitotyössä Diabetesosaajakoulutus 28.1.1015 Hilkka Tauriainen Jalkahaavojen ennaltaehkäisyssä keskeistä estää perifeerisen neuropatian, tukkivan

Lisätiedot

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Alueellinen haavakoulutuspäivä 03.03.2015 Kerttu Saha Kliininen mikrobiologia Krooninen alaraajahaava (=säärihaava) Tärkeimpiä kroonisen haavan tyyppejä ovat verenkiertopohjaiset

Lisätiedot

Haavanhoidon perusteet

Haavanhoidon perusteet Haavanhoidon perusteet Evelina Hammarström sh, th, haavahoidon asiantuntija 23.5.2019 Sisältö Haavapotilas & haavan hoitosuunnitelma Haavan arviointi Aseptiikka Haavan värit Haavan puhdistaminen Haavanhoitotuotteet

Lisätiedot

Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014. A.Ojala 2014

Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014. A.Ojala 2014 Haavakipu Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014 Haavakivun luokittelu -akuuttikipu eli lyhytkestoinen kipu -krooninen kipu eli pitkäkestoinen kipu -nosiseptiivinen eli kudosvauriokipu -neuropaattinen

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus

Käypä hoito -suositus Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Diabetesliiton lääkärineuvoston, Suomen Endokrinologiyhdistyksen ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä Käypä hoito -suositus

Lisätiedot

Alueellinen Haavakoulutuspäivä LKS / auditorio. Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja

Alueellinen Haavakoulutuspäivä LKS / auditorio. Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja Alueellinen Haavakoulutuspäivä 19.09.2017 LKS / auditorio Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja Haavanhoitotuotteiden käyttö Haavanhoitotuotteisiin kuuluvat tuotteet; Haavanpuhdistusaineet

Lisätiedot

Diabeettisen jalan kirurginen hoito www.emedicproject.eu

Diabeettisen jalan kirurginen hoito www.emedicproject.eu 26.9.2012 Tarja Niemi, plastiikkakirurgi TYKS Diabeettisen jalan kirurginen hoito www.emedicproject.eu Sidonnaisuudet Plastiikkakirurgian erikoislääkäri VSSHP Krooninen haava -hoitoreitin pj VSSHP Esityksen

Lisätiedot

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE 1/2012 haavanhoito käyttöohjeet alovammat Ihorikot EB-haavat Traumaattiset haavat Kirurgiset haavat Diabeettiset haavat PUHDISTAA Laskimoperäise KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE altimoperäiset säärihaavat Painehaavat

Lisätiedot

Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma. 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala

Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma. 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala Potilaan vastaanotto Potilaat tulevat kiireellisellä lähetteellä (1-7 vrk) Potilaat tulevat

Lisätiedot

PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel)

PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel) PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel) MÄÄRITELMÄ Painehaava Painehaava on paikallinen vaurio iholla tai sen alla olevassa kudoksessa. Vaurion on aiheuttanut paine,

Lisätiedot

Alipaineimuhoito diabeettisen jalkahaavan hoidossa. sairaala, plastiikkakirurgian klinikka

Alipaineimuhoito diabeettisen jalkahaavan hoidossa. sairaala, plastiikkakirurgian klinikka Alipaineimuhoito diabeettisen jalkahaavan hoidossa Vesa Juutilainen, HYKS Töölön sairaala, plastiikkakirurgian klinikka Endopäivät 2008 Terminologiaa V.A.C., Vacuum Assisted Closure NPWT, Negative Pressure

Lisätiedot

Painehaavojen paikallishoito

Painehaavojen paikallishoito Painehaavojen paikallishoito AUKTORISOITU HAAVAHOITAJA ANNE OJALA JYTE, TK-SAIRAALA 21.11.2016 Missä hoidetaan? -Koti -omainen, kotihoito, kotisairaala -Palvelutalo -Terveysasemat -TK-sairaala -Erikoissairaanhoito

Lisätiedot

Haavanhoidon Tapauskertomuksia Sorbact sidoksilla

Haavanhoidon Tapauskertomuksia Sorbact sidoksilla Haavanhoidon Tapauskertomuksia Sorbact sidoksilla Nilkan haavan jatkohoito hydrofobisella antimikrobisella sidoksella Ulla-Riitta Vappula, sh AMK, auktorisoitu haavahoitaja Tausta 44 v mies sairastanut

Lisätiedot

Haavan luokittelusta ja sidoksen valinnasta

Haavan luokittelusta ja sidoksen valinnasta Haavan luokittelusta ja sidoksen valinnasta Marja-Leena Peltonen Th, sh, haavahoidon asiantuntijahoitaja Seinäjoen keskussairaala Kirurgian- ja ortopedian poliklinikka/haavavastaanotto Haavan luokittelutapoja

Lisätiedot

Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla

Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla www.sorbact.fi Sisällysluettelo: Miten Sorbact toimii... sivu 4 Minkälaisiin haavoihin Sorbact sidoksia voi käyttää?.... sivu 5 Sorbact Kirurginen sidos...

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus

Käypä hoito -suositus Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Diabetesliiton lääkärineuvoston, Suomen Endokrinologiyhdistyksen ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä Julkaistu 29.6.2009 Käypä

Lisätiedot

Espoon jalkaterapiatoiminta. Sosiaali- ja terveyslautakunta 02/2015 tiedoksi Valmistelijat Eetu Salunen & Kirsti Mattson

Espoon jalkaterapiatoiminta. Sosiaali- ja terveyslautakunta 02/2015 tiedoksi Valmistelijat Eetu Salunen & Kirsti Mattson Espoon jalkaterapiatoiminta Sosiaali- ja terveyslautakunta 02/2015 tiedoksi Valmistelijat Eetu Salunen & Kirsti Mattson Jalkojenhoito ja jalkaterapia, mistä on kyse Jalkojenhoito: Lähihoitaja, joka osaa

Lisätiedot

Neurokirurgisen haavan hoito

Neurokirurgisen haavan hoito Neurokirurgisen haavan hoito Alueellinen neurohoitotyön iltapäivä 9.5.2017 sh. Laura Louhi, TYKS Neurokirurgian vuodeosasto Miksi neurokirurgisen haavan hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota? Keskushermoston

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 PolyMem PolyMem

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Diabeetikon jalkahaava. Juha Pitkänen thx-verisuonikirurgi MKS 10.3.2016

Diabeetikon jalkahaava. Juha Pitkänen thx-verisuonikirurgi MKS 10.3.2016 Diabeetikon jalkahaava Juha Pitkänen thx-verisuonikirurgi MKS 10.3.2016 diabetes on vakava pienten suonten tauti FAKTOJA Diabeteksen Käypä hoito suositus 15-25%:lle diabetikoista jossain elämänvaiheessa

Lisätiedot

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta Sisällys T2D lisäsairaudet Sydän ja verisuonet Munuaiset Hermosto Jalat Silmät Suu 4 7 10 11 12 13 14 Sydän ja verisuonet Diabeetikoiden yleisin kuolinsyy

Lisätiedot

SINULLE DIABEETIKKO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO

SINULLE DIABEETIKKO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO SINULLE DIABEETIKKO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO DIABEETIKON JALKOJEN HOITO Diabeetikon on tärkeää huolehtia omasta terveydestään. Erityistä huomiota tulee kiinnittää jalkojen

Lisätiedot

Sivu 1/12. johdosta. Haavanhoito. haava (V) ja siirtyminen

Sivu 1/12. johdosta. Haavanhoito. haava (V) ja siirtyminen Sivu 1/12 Haavanhoito Iho on ihmisen suurin elin ja sen rikkoutuminenn aiheuttaa haavan. h Haavat voidaan jaotella o o akuutteihin ja kroonisiin pinnallisiin ja syviin Haavoja syntyy tapaturmien, leikkausten,

Lisätiedot

Käsikirurgisen potilaan hoito Heidi Pehkonen

Käsikirurgisen potilaan hoito Heidi Pehkonen Käsikirurgisen potilaan hoito 22.9.17 Heidi Pehkonen Käsipäikissä hoidetaan sekä elektiivisiä että päivystyksellisiä käsikirurgisia leikkauspotilaita Elektiivisistä yleisimmät: canalis carpi, napsusormi,

Lisätiedot

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus ME677001_1 13 cm, yksittäiskappale Mesorb on tarkoitettu AQ177902_dc Aquacel hydrofiber - vahvistettu haavasidos, 10cm x 10cm, 10kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 7 AQUACEL -sidoksessa on käytetty

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus

Käypä hoito -suositus Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä Päivitetty 10.3.2014 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti koottuun tutkimustietoon,

Lisätiedot

Alueellinen alaraajahaavapotilaan hoitoketju Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä

Alueellinen alaraajahaavapotilaan hoitoketju Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Työohje 1 (5) Alueellinen alaraajahaavapotilaan hoitoketju Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä Laatija(t): Leena Berg ja työryhmä Vastuuhlö: Päivi Mäntyvaara Hyväksyjä: Paula

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat Puh. 09 417 606 00 www.steripolar.fi ISO 9001:2008

Lisätiedot

Haavanhoito/sidonta/lastoitus

Haavanhoito/sidonta/lastoitus Haavageeli hydrogeeli ster (BE02002) Kliniderm Hydrogel -hydrogeeli steriili Kliniderm-hydrogeeli sisältää 85 % vettä ja tämän lisäksi guargumia ja propyleeniglykolia. Ei sisällä alginaattia. Luovuttaa

Lisätiedot

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi.

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. idslofi04.12/06.2 Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. Galderma Nordic AB. Box 15028, S-167 15 Bromma. Sweden Tel +46 8 564 355 40, Fax +46 8 564 355 49. www.galdermanordic.com

Lisätiedot

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita:

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: Kotihoito-ohje potilaalle Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: 2 Johdanto Tämä potilaan ohjekirja sisältää tärkeää tietoa Smith & Nephew n valmistaman kertakäyttöisen alipainetta

Lisätiedot

Apuaineet: Yksi gramma sisältää 1,56 mg metyyliparahydroksibentsoaattia (E 218) ja 0,17 mg propyyliparahydroksibentsoaattia (E 216), ks. kohta 4.4.

Apuaineet: Yksi gramma sisältää 1,56 mg metyyliparahydroksibentsoaattia (E 218) ja 0,17 mg propyyliparahydroksibentsoaattia (E 216), ks. kohta 4.4. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI REGRANEX 0,01 % geeli 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma geeliä sisältää 100 μg bekaplermiiniä*. * Rekombinantti-DNA-tekniikalla tuotettu ihmisen BB-verihiutalekasvutekijä

Lisätiedot

KIRURGISEN HAAVAPOTILAAN LEIKKAUKSEN JÄLKEINEN HOITO

KIRURGISEN HAAVAPOTILAAN LEIKKAUKSEN JÄLKEINEN HOITO KIRURGISEN HAAVAPOTILAAN LEIKKAUKSEN JÄLKEINEN HOITO TYÖKALUJA HAAVANHOIDON HAASTEISIIN HYVINKÄÄ 27.10.2016 PÄIVI SALMINEN-PELTOLA PLASTIIKKAKIRURGI OSASTONYLILÄÄKÄRI HAAVAN LEIKKAUS Infektoituneen/nekroottisen

Lisätiedot

Alipaineimuhoidon käyttö laajoissa pehmytkudosvammoissa ja avomurtumissa monivammapotilailla

Alipaineimuhoidon käyttö laajoissa pehmytkudosvammoissa ja avomurtumissa monivammapotilailla Alipaineimuhoidon käyttö laajoissa pehmytkudosvammoissa ja avomurtumissa monivammapotilailla Töölön sairaala, plastiikkakirurgian klinikka Lea Pulliainen, LL, plastiikkakirurgi Erkki Tukiainen, professori,

Lisätiedot

HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS

HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS TOIMENPITEISIIN LIITTYVÄT INFEKTIOT Edeltävä polikliininen toimenpide Edeltävä sairaalahoitojakso

Lisätiedot

Tekonivelinfektiot. 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS

Tekonivelinfektiot. 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS Tekonivelinfektiot 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS Lääkelaitos: Endoproteesirekisteri Lääkelaitos: Endoproteesirekisteri Tekonivelinfektio Lonkan ja polven primaaritekonivelistä

Lisätiedot

TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN

TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN 10.4.2019 KESKEISET KÄSITTEET ALARAAJATURVOTUS - >TARKOITETAAN LASKIMOVAJAATOIMINNASTA JOHTUVAA TURVOTUSTA ALARAAJOJEN LASKIMOVAJAATOIMINTA

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Haavanhoito-osaamisen vahvistaminen Kuusamon kotihoidossa. te tapäivä säärihaavojen hoidosta. Nurmi Riikka. Sairaanhoitaja

Haavanhoito-osaamisen vahvistaminen Kuusamon kotihoidossa. te tapäivä säärihaavojen hoidosta. Nurmi Riikka. Sairaanhoitaja Nurmi Riikka Haavanhoito-osaamisen vahvistaminen Kuusamon kotihoidossa teemailtapäivä säärihaavojen hoidosta Sairaanhoitaja Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Kevät 2018 Tiivistelmä Tekijä: Nurmi Riikka

Lisätiedot

B.Braun Tuoteluettelo Haavanhoito

B.Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B.Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B. Braun haavanhoito. Ja onnistut aina. 2 Sisällysluettelo Haavatyypit 4-5 Haavan puhdistus ja kostutus Prontosan huuhde 6-7 Prontosan Geeli / Prontosan Geeli X 8-9 Askina

Lisätiedot

Diabeetikon jalkahaavan ennaltaehkäisy ja hoito

Diabeetikon jalkahaavan ennaltaehkäisy ja hoito Diabeetikon jalkahaavan ennaltaehkäisy ja hoito Kirjallinen hoito-ohje hoitohenkilökunnalle Kirsi Aallosvirta Anne Heikkinen Terhi Heiskanen Elina Hemminki Opinnäytetyö.. Valitse kohde. SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

HAAVAN HOITOA KAIKKIALLA MAAILMASSA YMPÄRISTÖÄ

HAAVAN HOITOA KAIKKIALLA MAAILMASSA YMPÄRISTÖÄ green wound healing HAAVAN HOITOA KAIKKIALLA MAAILMASSA YMPÄRISTÖÄ Ajatellen Green Wound Healing -menetelmä on ruotsalainen kliinisesti testattu innovaatio kaikentyyppisten haavojen hoitoon. Bakteerit

Lisätiedot

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje.

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje. Klaudikaatio eli katkokävely Potilasohje Katkokävely eli klaudikaatio Yksi valtimotaudin mielipaikoista ovat alaraajoihin johtavat valtimot. Aortta haarautuu lantion korkeudella kahdeksi lonkkavaltimoksi,

Lisätiedot

Haavahoidon periaatteita ja huomioitavia asioita haavainfektion ehkäisyssä ja infektoituneen haavan paikallishoidossa

Haavahoidon periaatteita ja huomioitavia asioita haavainfektion ehkäisyssä ja infektoituneen haavan paikallishoidossa Haavahoidon periaatteita ja huomioitavia asioita haavainfektion ehkäisyssä ja infektoituneen haavan paikallishoidossa VERMAN koulutus KUOPIO 24.9.2019 Sirpa Arvonen Haavahoitaja, esh, jalkojenhoidon at

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mika Paldanius Osastonhoitaja TtM, FT Mikrobiologian laboratorio Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mikrobit ovat erittäin muuntautumiskykyisiä Antibioottihoidoista

Lisätiedot

Säärihaavan hoito Ohjeistuksen laatiminen Koskenrinteen henkilöstölle

Säärihaavan hoito Ohjeistuksen laatiminen Koskenrinteen henkilöstölle Camilla Forsberg ja Niina Pitkä Säärihaavan hoito Ohjeistuksen laatiminen Koskenrinteen henkilöstölle Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja Helmikuu 2016 Tekijä/Tekijät Tutkinto Aika Camilla

Lisätiedot

Haavanhoidon yleiset periaatteet ja käytännön keinoja painehaavan ehkäisyyn ja hoitoon

Haavanhoidon yleiset periaatteet ja käytännön keinoja painehaavan ehkäisyyn ja hoitoon Haavanhoidon yleiset periaatteet ja käytännön keinoja painehaavan ehkäisyyn ja hoitoon 24.5. 2017 Scandic Marski Kotihoidon haavahoitajat Katja Oksanen ja Marja Vihavainen Haava = ehjän ihon tai ihonalaiskudoksen

Lisätiedot

Pieni tietopaketti painehaavoista hoitohenkilökunnalle

Pieni tietopaketti painehaavoista hoitohenkilökunnalle Pieni tietopaketti painehaavoista hoitohenkilökunnalle SISÄLLYSLUETTELO IHO 3 HAAVA 4 HAAVAN LUOKITTELU 5 HAAVAN PARANEMINEN 6 PAINEHAAVA JA DIAGNOSTIIKKA 7-8 SYVYYSLUOKITUS 9-10 PAINEHAAVOJEN ENNALTAEHKÄISY

Lisätiedot

HAAVANHOIDON OPAS TUEKSI SAIRAANHOITAJAN VASTAANOTOLLA

HAAVANHOIDON OPAS TUEKSI SAIRAANHOITAJAN VASTAANOTOLLA HAAVANHOIDON OPAS TUEKSI SAIRAANHOITAJAN VASTAANOTOLLA Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö Forssa, hoitotyön koulutusohjelma kevät, 2018 Anne Haavisto 1 TIIVISTELMÄ Hoitotyön koulutusohjelma Forssa

Lisätiedot

HAAVAPOTILAAN DIABETEKSEN HOITO

HAAVAPOTILAAN DIABETEKSEN HOITO HAAVAPOTILAAN DIABETEKSEN HOITO 6.10.2016/1.11.2017 Kirsi Pipinen, erik.lääk., diabeteksen hoidon erityispätevyys MISTÄ DIABEETIKON JALKA/HAAVAONGELMAT JOHTUVAT? - Diabetes aiheuttaa hyperglykemiaa, mikä

Lisätiedot

Mikromuotoutuva ja bakteereja tappava* 1,2. Hopeaa sisältävien sidosten välillä on eroja. *Osoitettu In vitro

Mikromuotoutuva ja bakteereja tappava* 1,2. Hopeaa sisältävien sidosten välillä on eroja. *Osoitettu In vitro Mikromuotoutuva ja bakteereja tappava* 1,2 Hopeaa sisältävien sidosten välillä on eroja *Osoitettu In vitro Suurimmat haasteet Bakteerikasvun hallitseminen on suuri haaste haavan infektioriskin pienentämisessä.

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot

Painehaavojen kirurginen hoito

Painehaavojen kirurginen hoito Painehaavojen kirurginen hoito Kristiina Hietanen Plastiikkakirurgi 1.11.2017 Määritelmä Ihon tai ihonalaisen kudoksen vaurio, jonka on aiheuttanut paine ja/tai ihon venyttyminen ja hankaus yhdessä tai

Lisätiedot

EWMA Dokumentti: Haavan puhdistaminen

EWMA Dokumentti: Haavan puhdistaminen EWMA Dokumentti: Haavan puhdistaminen Päivitetty yleiskatsaus ja selvitys puhdistuksen päätehtävistä Käännös: Veera Hjerppe, Anna Hjerppe Käännöksen tarkistus: Heidi Castrén 1 Johdanto Ei-paranevien ja

Lisätiedot

Hoitoon liittyvät infektiot: SIRO-seuranta Osa 3

Hoitoon liittyvät infektiot: SIRO-seuranta Osa 3 Hoitoon liittyvät infektiot: SIRO-seuranta Osa 3 Leikkausalueen infektiot ja raportit Sairaalainfektio-ohjelma (SIRO) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos SIRO 28.10.2015 1 www.thl.fi/siro SIRO 28.10.2015

Lisätiedot

B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito

B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B. Braun haavanhoito. Ja onnistut aina. 2 Sisällysluettelo Haavatyypit 4-5 Haavan puhdistus ja kostutus Prontosan huuhde 6-7 Prontosan Geeli Prontosan Geeli X 8-9 Askina

Lisätiedot

Haavahoito pikaopas. Krooniset ja hitaasti paranevat haavat. Taitosten vaihto

Haavahoito pikaopas. Krooniset ja hitaasti paranevat haavat. Taitosten vaihto Haavahoito pikaopas Kun asiakkaan haavaa aletaan hoitaa, on muistettava aseptinen työskentely. Aloitetaan käsien desinfioinnilla ja laitetaan hanskat ennen kuin kosketaan haavaan tai haavatuotteisiin.

Lisätiedot

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi Käyttöopas AMS 700 MS sarjan pumpattava penisproteesi 1 AMS 700 MS sarjan pumpattavan penisproteesin käyttö 2-3 Mitä toimenpiteen jälkeen on odotettavissa?..

Lisätiedot

Verisuoniperäiset alaraajahaavat

Verisuoniperäiset alaraajahaavat Verisuoniperäiset alaraajahaavat Jukka Palokangas Haavalla tarkoitetaan väkivallan aiheuttamaa ihon tai sen alaisen kudoksen äkillistä vioittumaa tai kudososien puutosta tai irtoamista toisistaan ( mukaan

Lisätiedot

DEHKO-raportti 2003:6. Diabeetikon jalkojenhoidon laatukriteerit. Diabeetikon jalkojenhoidon laatukriteerityöryhmä

DEHKO-raportti 2003:6. Diabeetikon jalkojenhoidon laatukriteerit. Diabeetikon jalkojenhoidon laatukriteerityöryhmä DEHKO-raportti 2003:6 Diabeetikon jalkojenhoidon laatukriteerit Diabeetikon jalkojenhoidon laatukriteerityöryhmä Suomen Diabetesliitto ry Tampere 2003 2 ESIPUHE Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelman,

Lisätiedot

RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE

RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE Poistetun rinnan tilalle voidaan rakentaa uusi rinta useammalla tavalla ja kullekin potilaalle soveltuvin menetelmä suunnitellaan hoitavan plastiikkakirurgin

Lisätiedot

Painehaavojen kirurginen hoito

Painehaavojen kirurginen hoito Painehaavojen kirurginen hoito Kristiina Hietanen Plastiikkakirurgi 21.11.2016 Määritelmä Ihon tai ihonalaisen kudoksen vaurio, jonka on aiheuttanut paine ja/tai ihon venyttyminen ja hankaus yhdessä tai

Lisätiedot

HAAVANHOITOTUOTTEEN VALINTA- OPAS PALVELUKESKUS PIHLAJISTON HOITAJILLE

HAAVANHOITOTUOTTEEN VALINTA- OPAS PALVELUKESKUS PIHLAJISTON HOITAJILLE HAAVANHOITOTUOTTEEN VALINTA- OPAS PALVELUKESKUS PIHLAJISTON HOITAJILLE Akbaba Heidi Petäjäsuvanto Elina Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja (AMK) 2018 Opinnäytetyön tiivistelmä Hyvinvointipalveluiden

Lisätiedot

Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy

Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy Anita Pahkamäki hygieniahoitaja Tampereen yliopistollinen sairaala Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Perifeeristen kanyyli-infektion ehkäisyssä huomioitavat

Lisätiedot

Bariatrisista ja kirurgisista haavoista yleisesti

Bariatrisista ja kirurgisista haavoista yleisesti Bariatrisista ja kirurgisista haavoista yleisesti Antti Rahko Vatsaelinkir. EL 20.9.2016 LSHP:n haavakoulutuspäivä Kirurgian ala, jossa ruoansulatuskanavaa muokkaamalla, pyritään ehkäisemään tai hoitamaan

Lisätiedot

PAINE (p) massa (kg) x maan vetovoima (G) Pinta-ala

PAINE (p) massa (kg) x maan vetovoima (G) Pinta-ala PAINE (p) p= F A p= massa (kg) x maan vetovoima (G) Pinta-ala 2 3 4 5 6 7 Mukaeltu BRADEN - painehaavariskiluokitus 1 2 3 4 paineen kesto & voimakkuus FYYSINEN AKTIIVI- SUUS KYKY MUUTTAA KEHON ASENTOA

Lisätiedot

sdasd Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 KPL Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 KPL Ensihoito - terveys - turvallisuus CV-403771_dc Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 KPL Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt. Aquacel Ag - sidoksessa

Lisätiedot

Jalat maassa, järki päässä -diabeetikon jalkojenhoito (Turun kaupungin) perusterveydenhuollossa

Jalat maassa, järki päässä -diabeetikon jalkojenhoito (Turun kaupungin) perusterveydenhuollossa Jalat maassa, järki päässä -diabeetikon jalkojenhoito (Turun kaupungin) perusterveydenhuollossa 27.9.2016 Anne Artukka Diabeteslääkäri Diabetesvastaanotto Turun kaupunki Diabetespotilaan jalkaongelmat

Lisätiedot

KYYTIÄ JALKOJEN TURVOTUKSELLE!

KYYTIÄ JALKOJEN TURVOTUKSELLE! KYYTIÄ JALKOJEN TURVOTUKSELLE! POTILASOHJE LÄÄKINNÄLLISISTÄ HOITOSUKISTA Sisältö Hyvä lukija... 2 Miksi juuri Teille on määrätty lääkinnälliset hoitosukat?.. 3 Miten lääkinnällisiä hoitosukkia käytetään?...

Lisätiedot

HAAVANHOITO-OPAS VARSINAIS-SUOMEN ERITYISHUOLTOPIIRILLE

HAAVANHOITO-OPAS VARSINAIS-SUOMEN ERITYISHUOLTOPIIRILLE Opinnäytetyö (AMK) Hoitotyö Hoitotyö 2012 Katja Anttila HAAVANHOITO-OPAS VARSINAIS-SUOMEN ERITYISHUOLTOPIIRILLE OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ Turun ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyö

Lisätiedot

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala ENSIHAVAINNOT Verenvuoto: valtimovuoto suihkuaa Kipu: tärinä, pinnallinen hengitys, hikoilu tuskainen ilme,

Lisätiedot

B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito

B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B. Braun Tuoteluettelo Haavanhoito B. Braun haavanhoito. Ja onnistut aina. 2 Sisällysluettelo Haavatyypit 4-5 Haavan puhdistus ja kostutus Prontosan huuhde 6-7 Prontosan Geeli Prontosan Geeli X 8-9 Askina

Lisätiedot

SALON KAUPUNGIN VANHUSPALVELUN HOITOHENKILÖKUNNAN TIETOTASON KARTOITUS HAAVAOSAAMISESTA

SALON KAUPUNGIN VANHUSPALVELUN HOITOHENKILÖKUNNAN TIETOTASON KARTOITUS HAAVAOSAAMISESTA Opinnäytetyö (AMK) Terveysala Sairaanhoitaja (AMK) 2015 Anna Hakkarainen, Anna Huttunen ja Jenni Laine SALON KAUPUNGIN VANHUSPALVELUN HOITOHENKILÖKUNNAN TIETOTASON KARTOITUS HAAVAOSAAMISESTA OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

MONIAMMATILLISEN HAAVAKESKUKSEN VAIKUTUS DIABEETTISTEN JALKAINFEKTIOIDEN HOIDOSSA

MONIAMMATILLISEN HAAVAKESKUKSEN VAIKUTUS DIABEETTISTEN JALKAINFEKTIOIDEN HOIDOSSA MONIAMMATILLISEN HAAVAKESKUKSEN VAIKUTUS DIABEETTISTEN JALKAINFEKTIOIDEN HOIDOSSA Miska Laakso Syventävien opintojen kirjallinen työ Tampereen yliopisto Lääketieteen yksikkö Elokuu 2015 Tampereen yliopisto

Lisätiedot

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin HAAVANHOITO-OPAS. esshp.fi

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin HAAVANHOITO-OPAS. esshp.fi Etelä-Savon sairaanhoitopiirin HAAVANHOITO-OPAS 1 esshp.fi KLIKKAAMALLA OTSIKKOA pääset haluttuun kohtaan sisältöä. «- painikkeella pääset takaisin sisällysluetteloon ETELÄ-SAVON SAIRAAN- HOITOPIIRIN HAAVAN-

Lisätiedot

Gynekologiset haavainfek1ot. Leena Berg LT plas1ikkakirurgi

Gynekologiset haavainfek1ot. Leena Berg LT plas1ikkakirurgi Gynekologiset haavainfek1ot Leena Berg LT plas1ikkakirurgi Aiheuttaja % Staphylococcus aureus 20 Koagulaasineg. stafylokokki 14 Enterokokki 12 E. coli 8 Pseudomonas aerunginosa 8 Enterobacter sp 7 Muut

Lisätiedot

KROONISET JALKAHAAVAT JA NIIDEN HOITO Koulutus Rautavaaran kunnan kotihoidon henkilökunnalle

KROONISET JALKAHAAVAT JA NIIDEN HOITO Koulutus Rautavaaran kunnan kotihoidon henkilökunnalle KARELIA AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma Pirjo Korkalainen KROONISET JALKAHAAVAT JA NIIDEN HOITO Koulutus Rautavaaran kunnan kotihoidon henkilökunnalle Opinnäytetyö Lokakuu 2013 OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

HAAVANHOIDON SOPIMUSTUOTEVALIKOIMA 3/2017-2/2021

HAAVANHOIDON SOPIMUSTUOTEVALIKOIMA 3/2017-2/2021 HAAVANHOIDON SOPIMUSTUOTEVALIKOIMA 3/2017-2/2021 TUOMI SAP- PAKKAUS- LOGISTIIKAN KOODI SAILAB NIMIKE SOPIMUSTUOTE TOIMITTAJA TUOTENUMERO (REF KOKO ULOSMYYNTIHINTA INTERAKTIIVISET HAAVASIDOKSET HYDROGEELI

Lisätiedot

TURVOTUS Kuopio 27.4.2016

TURVOTUS Kuopio 27.4.2016 TURVOTUS Kuopio 27.4.2016 Sirpa Arvonen Auktorisoitu haavahoitaja, esh jh at Turvotus diagnoosi Konsultoi lääkäriä Alaraajaturvotus ja syitä turvotukseen: Lääkärin käsikirja 5.8.2010/ Ilkka Kunnamo Akuutti

Lisätiedot

Uusia ajatuksia ja välineitä haavan hoitoon

Uusia ajatuksia ja välineitä haavan hoitoon Plastiikkakirurgia Vesa Juutilainen ja Tarja Niemi Uusia ajatuksia ja välineitä haavan hoitoon Akuutit ja krooniset haavaongelmat muodostavat suurenevan haasteen terveydenhuoltojärjestelmällemme. Syynä

Lisätiedot

Käypä hoito -indikaattorit, diabetes

Käypä hoito -indikaattorit, diabetes 1 Käypä hoito -indikaattorit, diabetes Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat useaan suositukseen: Diabetes (2013), Diabeettinen nefropatia (2007), Diabeettinen retinopatia (2014), Diabeetikon

Lisätiedot

Yhdistää kehittyneiden haavasidosten helppouden ja alipaineimuhoidon todistetut hyödyt 1.

Yhdistää kehittyneiden haavasidosten helppouden ja alipaineimuhoidon todistetut hyödyt 1. Yhdistää kehittyneiden haavasidosten helppouden ja alipaineimuhoidon todistetut hyödyt 1. SATUNNAISTETUN KONTROLLOIDUN TUTKIMUKSEN KLIINISET TODISTEET Armstrong 1 Satunnaistettuun, kontrolloituun monikeskustutkimukseen

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti Dipoli /INTO-päivät

Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti Dipoli /INTO-päivät Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti 6.- 8.11.2018 Dipoli /INTO-päivät Tiedot ja sidonnaisuudet Kirurgian erikoislääkäri 1996 Thx- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri

Lisätiedot

LEIKKAUSALUEEN INFEKTIOT

LEIKKAUSALUEEN INFEKTIOT Milloin pitää olla huolissaan ja mitä voi tehdä? LEIKKAUSALUEEN INFEKTIOT 27.3.2019 Infektiolääkäri Kaisa Huotari, HUS, Peijaksen sairaala Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät, Jyväskylä LEIKKAUSALUEEN

Lisätiedot

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus S98141_1 Sorbact kirurginen haavasidos 8 x 10 cm Sorbact kirurgisen sidoksen haavatyynyn pinta on hydrofobiseksi käsiteltyä asetaattisilkkiä. Imukerros on viskoosipropyleenikuitua. Päälimmäinen polyuretaanikalvo

Lisätiedot

Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa. Eila Lantto HUS-Kuvantaminen

Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa. Eila Lantto HUS-Kuvantaminen Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa Eila Lantto HUS-Kuvantaminen Roche Oy (koulutusmatka, luentopalkkio) Kuvantamisen rooli diagnostiikassa ja seurannassa (EUS, ERCP ei käsitellä) Kuvantamismenetelmän

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

Diabetespotilaiden jalkojen hoidon toteutuminen

Diabetespotilaiden jalkojen hoidon toteutuminen Ulla Netti, Aino Piispanen Diabetespotilaiden jalkojen hoidon toteutuminen riskiluokka 3:n potilaat Helsingissä Metropolia Ammattikorkeakoulu Jalkaterapeutti AMK Jalkaterapia Opinnäytetyö 9.11.2015 Tiivistelmä

Lisätiedot

Hyvät kirurgiset tekniikat. Anna Meller

Hyvät kirurgiset tekniikat. Anna Meller Hyvät kirurgiset tekniikat Anna Meller Leikkaustilat Tulisi olla eristetty muista toiminnoista Oma huone, jossa erilliset alueet Eläimen valmistelua ja nukuttamista varten Kirurgin valmistelua varten Varsinainen

Lisätiedot