matkailijan opas 2014 eurajoki köyliö pyhäranta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "matkailijan opas 2014 eurajoki köyliö pyhäranta"

Transkriptio

1 matkailijan opas 0 eurajoki köyliö pyhäranta

2 Välimatkoja Raumalle Porista km Turusta km Tampereelta km Helsingistä km Vaasasta km Jyväskylästä km Oulusta km Tervetuloa Raumalle Ol niingon gotonas! SISÄLTÖ Vanha Rauma... Sammallahdenmäki... Käyntikohteet... Kulttuuri ja taide... 0 Rauma Turku Tampere Helsinki Raumaan on helppo rakastua! Se on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista ja tunnettu pitseistään ja omanlaisesta giälestään. Rauma on kulttuurikaupunki, jota ilmentävät useat museot, rikas historia ja monet tapahtumat. Ostoskohteet... Kahvilat, ravintolat ja majoitus... Meri ja saaristo... Talvi ja joulu... 0 Palveluhakemisto... Rauma perustettiin vuonna. Kaupungilla on pitkät perinteet merkittävänä teollisena keskuksena ja kauppapaikkana, jossa historia ja nykypäivä yhdistyvät luoden kaupungista viihtyisän ja eloisan. Eurajoki... Köyliö... Pyhäranta... 0 Kartat... Tapahtumat... Rauma on kahden UNESCOn maailmanperintökohteen, Vanhan Rauman ja Sammallahdenmäen hautaröykkiöalueen, kaupunki. Meri- ja saaristokaupunki Rauma on pienestä kylästä kasvanut vireäksi teollisuus- ja satamakaupungiksi, jossa asukkaita on noin Lue esitteen sivuilta, millaisia kommentteja ja ajatuksia raumalaisilla on omasta kaupungistaan! Arvostan raumalaisten välittömyyttä ja lämminhenkisyyttä. Täällä on lupsakka ja ystävällinen ilmapiiri. Kaupoissa, virastoissa, jopa terveyskeskuksessa ollaan ystävällisiä ja tuttavallisia. Eräs turkulainen sanoi osuvasti, että raumalaiset ovat Satakunnan savolaisia. Tietoja esitteestä Rauman ja ympäristökuntien matkailuesite Matkailijan opas 0 Julkaisija ja kustantaja: Rauman kaupunki, Viestintäja matkailupalvelut Taitto ja ulkoasu: Mainostoimisto SST Painopaikka: Newprint Oy. Esite on painettu PEFC-sertifioidulle paperille. Painos: 000 Kuvat: Rauman kaupungin kuvapankki, Eurajoen, Köyliön ja Pyhärannan kuntien toimittamat kuva-aineistot. Tiedot on kerätty marraskuussa 0. Esitteen julkaisija ei vastaa muutoksista tai esitteessä mainittujen yhteystietojen, aukioloaikojen, hintojen tai muiden vastaavien tietojen oikeellisuudesta. Sitaatit on poimittu kehittämisfoorumilta, raumalaisten omasta sosiaalisesta mediasta. Tunnistat ne -merkistä.

3 Vanhan Rauman kiehtovat kohteet Vanha Rauma lukuina: pinta-ala 0 ha rakennuksia n. 00 asukkaita n. 00 Uutta! Vanhan Rauman elämysopastukset. Kysy lisää matkailuneuvonnasta! Marela-museo Kauppias- ja laivanvarustajasukujen kotimuseo, jonka päärakennus on saanut nykyisen uusrenessanssivuorauksen 00-luvun lopulla. Tuolloin talo oli johtaviin porvareihin kuuluvan Gabriel Granlundin omistuksessa. Sisätilojen koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattojen maalaukset ja paneloinnit kertovat vauraudesta ja museosisustus vanhan laivanvarustajaperheen elämäntavasta. Vanhan Rauman kartta on esitteen sivulla. Alueeseen voi tutustua myös mobiilisovellusten avulla. Katso lisätietoa josta voit tilata myös painetun karttaesitteen. Rauman Pyhän Ristin kirkko Pyhän Ristin kirkko rakennettiin fransiskaaniluostarin kirkoksi 00- luvun loppupuolella. Pyhän Kolminaisuuden kirkon palon jälkeen vuonna 0 Pyhän Ristin kirkosta tuli luterilaisen seurakunnan kirkko. Vuodesta toiseen Pyhän Ristin kirkko on yksi suosituimpia käyntikohteita Raumalla. Vanha Rauma kaupungin sykkivä sydän Vanha Rauma hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna. Omaleimainen Vanha Rauma on ainutlaatuinen esimerkki vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Vanhassa Raumassa asutaan, työskennellään ja harrastetaan historiallisessa ympäristössä. Koko kaupungin keskus on Kauppatori, jonka ympärillä on toistasataa kauppaa ja useita viehättäviä kahviloita, ravintoloita ja taiteilijoiden työhuoneita. Vanhassa Raumassa välimatkat ovat lyhyitä, puodit ja nähtävyydet sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan. Kaupunkikuvalle tunnusomaisia ovat kapeat ja mutkittelevat kadut ja kujat, jotka noudattavat keskiajalta peräisin olevia linjoja, epäsäännölliset tontit sekä komeat portit ja pihoja rajaavat lauta-aidat. Kirsti-museo Kirstin pihapiiri rakennuksineen kertoo 00-luvun ja 00-luvun alkupuolen rakennustavasta. Talon omistajana on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Kirsti ehti olla 00 vuotta saman suvun omistuksessa ennen kuin se 0-luvulla siirtyi museolle. Museo esittelee omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 00-luvulla. Kesäkohde. Vanha Raatihuone -museo Torin laidalla on Vanha Raatihuone (), joka toimii nykyisin museona. Siellä on esillä pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyjä. Vanha Raatihuone edustaa lähinnä barokkityyppiä, mutta rakennuksen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu raatihuone, on tuttu jo keskiajan kaupungeista.

4 Vanhan Rauman kiehtovat kohteet Kalatori ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum Vanhimman kaupunkiasutuksen oletetaan sijainneen Kalatorin tienoilla. Meren aallot huuhtoivat näitä seutuja vielä 00-luvulla. Kalatorin laidalla sijaitsevat vuonna 0 palaneen Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot. Rauman maailmanperintökohteissa, Vanhassa Raumassa ja Sammallahdenmäellä, voi vierailla omatoimisesti tai oppaan johdolla. Karttaesitteen tai opaspalvelun voi tilata Rauman matkailuneuvonnasta: tai 0. Jokelan talo ja Kitukränn Hauenguano Hauenguanossa Lorem ipsum sum yhdistyvät larum Vanhan lorem Rauman ipsum kaksi sum pääa: larum lorem Kauppa ipsum ja Kuninkaan. sum larum Kaupunki lorem ipsum oli tulliaidan sum ympäröimä 00-luvun alkupuolelta vuoteen 0. Tuolloin kaupunkiin tultiin Porin tullin kautta, joka sijaitsi tällä kohtaa. Hauenguanossa, Pinnalan talossa, toimii Rauman taidemuseo ja alueella on useita kädentaitajien työhuoneita ja myymälöitä. Abram Haukk, Hammpla, Jokela jokaisella Vanhan Rauman talolla on oma nimensä ja historiansa, jota voidaan seurata pitkälle ajassa taaksepäin. Jokelan talossa syntyi vuonna 0 ensimmäinen merkittävä suomalainen murrekirjailija Hj. Nortamo. Jokelan taloa vastapäätä on Suomen kapeimmaksi mainittu Kitukränn. Tammela Korjausrakentamiskeskus Tammela on toiminnallinen näyttelykeskus, jossa esitellään miten vanhaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta hirsirakennusta korjataan ja ylläpidetään. Tammelassa voi tutustua myös perinnerakentamis- ja maailmanperintönäyttelyihin. Salaperäisen Sammallahdenmäen arvoitus on ratkaisematta Sammallahdenmäki on ainutlaatuinen muinaisjäännösalue, joka merkittiin maailmanperintöluetteloon vuonna Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Röykkiöalue on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka kertoo skandinaavisella pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella (00 0 ekr.) Länsi-Suomessa eläneen yhteisön uskonnosta ja hautaustavoista. Vajaan kilometrin mittaisella alueella sijaitsee muodoltaan ja kooltaan erilaista hautaröykkiötä. Sammallahdenmäki sijaitsee Lapin Kivikylässä, noin 0 kilometriä Rauman keskustasta. Sammallahdenmäellä voi vierailla omatoimisesti: alueelle on hyvät opasteet valtatie :lta ja :lta. Paikan päällä on hyvä parkkipaikka, opastaulut sekä esitteet.

5 Tutustu kaupunkiin hauskalla tavalla Kake Kaupunkijunan kyydissä. Raumalla ei ole tylsiä museoita Rauman kulttuurielämä on pikkukaupungiksi monipuolista. Vahvoja elämyksiä, kulttuuria ja taidetta Rauma on todellinen museoiden ja kuvataiteen ystävien kaupunki. Kaupungin museoissa on nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Museoissa pääsee tutustumaan muun muassa pitsinnypläykseen ja merenkulun historiaan sekä kaupunkiasumiseen eri aikoina Vanhan Rauman sydämessä. Näköaloja voi käydä ihastelemassa Rauman vesitornista, josta on upeat näkymät yli koko kaupungin keskustan. Merelliset maisemat avautuvat parhaiten ihailtaviksi Kiikartornista Syväraumanlahden rannalta. Rauman taidemuseo Rauman taidemuseota ylläpitää Rauman taidemuseon säätiö, joka edistää kulttuuria ja taidetta Raumalla. Taidemuseossa on esillä vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Rauman kaupungille lahjoitettu Eino Valtosen kokoelma, johon kuuluu suomalaisen kultakauden taiteen helmiä kuten Akseli Gallen-Kallelaa ja Elin Danielson-Gambogia. Kokoelma on esillä pysyvästi Rauman taidemuseossa. Kuvan teos: Esko Tirronen, Ilmapalloleikki I Lönnströmin taidemuseo Lönnströmin taidemuseo järjestää vaihtuvia kotimaisen ja kansainvälisen kuvataiteen näyttelyitä. Pääpaino on suomalaisella nykytaiteella. Lönnströmin taidemuseo on Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön omistama yksityinen taidemuseo, joka on perustettu vuonna. Lönnströmin kotimuseo Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo esittelee Lönnströmin Säätiön perustajien kodin ja taidekokoelman. Kotimuseon yhteydessä on AMMUS-näyttelytila, jonka näyttely kertoo Lönnström-yhtiöiden toiminnasta. Tehtailijapariskunnalla oli suuri vaikutus raumalaiseen teollisuus- ja kulttuurihistoriaan. Arvostan Vanhaa Raumaa, Rauman historiaa ja nähtävyyksiä. Rauman merimuseo Rauman merimuseo sijaitsee vuonna 00 valmistuneessa Rauman vanhassa merikoulussa. Merimuseo esittelee kaupungin rikkaan merenkulkuperinteen. Museossa valokeila kohdistuu laivojen lisäksi myös merimiehiin. Kohde soveltuu hyvin myös kokouskäyttöön ruokailuineen.

6 Rauman Pitsiviikko...0 Taide ja kulttuuri ovat raumalaisten arkipäivää Festivaalit, musiikki, teatterit ja tapahtumat Rauman kesää rytmittää festivaalien ketju, joka tuo kaupunkiin monipuolista kulttuuritoimintaa. Useilla raumalaisilla festivaaleilla on pitkät perinteet. Rauma on kaupunkikuvaltaan suomalaisittain positiivisesti erilainen, pitkä eurooppalainen kaupunkikulttuuri näkyy. Rauma on uniikki pitsikaupunki Pitsinnypläys on Raumalla vanha perinne. Raumalla on nyplätty ainakin 00-luvun puolivälistä lähtien, ja varsinaiseksi loistokaudeksi muodostui tykkimyssyjen muotikausi. Kaupungin nyplääjät ansaitsivat käsityöllään vuosittain niin huomattavan rahasumman, että maaherran mielestä nypläystä oli pidettävä teollisuutena, varsinkin kun sitä Raumalla harjoitettiin enemmän kuin missään muualla maassa. Perinteikäs Rauman Pitsiviikko järjestetään tänä vuonna jo. kerran. Kädentaitojen ystävien suosima viikko tarjoaa pitsiohjelman lisäksi laajan kirjon erilaisia näyttelyitä sekä musiikki- ja teatteriesityksiä koko perheelle. Katso tapahtumavinkkejä sivulta tai osoitteesta Taiteilijoiden kaupunki Rauman taidemuseo, Lönnströmin taidemuseo, kaupungissa toimivat ammattitaiteilijat sekä aktiiviset kuvataiteen parissa työskentelevät yhdistykset, kuten Rauman Taiteilijaseura, Rauman Taidegraafikot, Keramiikkaryhmä Keramos, Art Hauenguano, Inspira ja kansainvälinen yhteisötaiteen taiteilijavierasohjelma RaumArs, luovat kaupunkiin monipuolisen ja aktiivisen kuvataideympäristön. Rauma on kulttuurimyönteinen asuinpaikka, joka kuulee asukkaitaan. Rauman Giäl tällt tavall Raumallp pruukata sanno Rauman murteen syntyvaiheista ei ole tarkkaa tietoa, mutta satamakaupunkiin vaikutteita tuoneiden merimiesten ansiosta siinä on paljon muiden kielien sanastoa. Ominaista on muun muassa sanojen pätkiminen ja jaarittelu. Raumalaisen kirjallisuuden suurmies Frans Hjalmar Nordling, kirjailijanimeltään Hj. Nortamo, tuli tunnetuksi Rauman kielen, raumalaisen kotiseutuaatteen ja -hengen vaalijana sekä raumalaisen hauskanpidon mestarina. Sans snää mnuu snuuks, snuuks mnääki snuu sano. 0

7 Kaupunki täynnä viehättäviä ostoskohteita Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset...0. Leppoisaa torielämää Lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum Rauman Kauppatori Vanhan Rauman sydämessä on kaupungin ehdoton keskipiste. Kauppatori palvelee ympäri vuoden maanantaista lauantaihin. Kesäaikana torilla järjestettävät ohjelmalliset iltatorit ovat suosittuja ja niiden leppoisa tunnelma ihastuttaa. Arvostan Rauman miellyttävää ilmapiiriä ja asukkaita sekä erityisesti sitä, että Raumalla on turvallista asua ja liikkua kaduilla. Lisäksi arvostan ilmaista pysäköintiä ja lyhyitä välimatkoja paikasta toiseen. Houkuttelevia kirpputoreja Raumalla kirpputoritoiminta on aktiivista; kaupungissa on useita ympäri vuoden avoinna olevia kirpputoreja. Kierrä vaikka kaikki ja tee hyviä löytöjä! Rauma on loistava ostospaikka Rauman lukuisat ostoskohteet, kuten Vanhan Rauman palvelevat ja persoonalliset erikoisliikkeet vaatekaupat, lahjatavaroita myyvät pikkuputiikit ja etenkin monet sisustus- ja antiikkiliikkeet kutsuvat tutustumaan monipuoliseen tarjontaan. Vanhan Rauman alueella on reilu sata putiikkia, joiden tarjontaa täydentävät muut keskustan liikkeet. Ja mikä parasta, liikkeet sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Kauppojen aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, tarkistathan ne ennen saapumistasi! Katso esitteen sivuilta poimintoja liikkeistä, jotka myyvät sisustus- ja lahjatavaroita sekä tuliaisiksi sopivia tuotteita. Laadukkaita käsitöitä ja matkamuistoja Lorem ipsum sum Raumalaiset larum lorem taiteilijat ipsum ja käsityöläiset sum larum ovat lorem tunnettuja ipsum taidoistaan. sum larum Heidän lorem liikkeensä ipsum tarjoavat sum runsaasti persoonallisia ja laadukkaita vaihtoehtoja matkamuistoiksi ja tuliaisiksi. Suosittuja kotiin viemisiä ovat muun muassa erilaiset pitsituotteet kuten korut, liinat ja kirjanmerkit. Arvostan Rauman persoonallista ja viihtyisää kaupunkikeskustaa. Palvelu on erinomaista, ihmiset ystävällisiä ja puheliaita. Vanhassa Raumassa on mukavaa ja helppoa käydä ostoksilla. Yksilöllisiä tehtaanmyymälöitä Kaupungin keskustasta ja lähietäisyydeltä löydät tehtaanmyymälöitä, joissa voit tehdä yksilöllisiä ja edullisia ostoksia. Hunajaa, lihatuotteita, petivaatteita, suodatinpaperia

8 Vaihtoehtoja jokaiseen makuun Kattava lista kahvila-, ravintolaja majoituspalveluista sivuilla. Pöytä katettuna Rauman ravintolatarjonnasta löydät varmasti mieleisen jokaiseen herkutteluhetkeen. Ravintoloiden lounastarjontaa voi silmäillä osoitteessa Kahvilaelämää Rennosta Lorem ipsum kahvihetkestä sum voit larum nauttia lorem Vanhan ipsum Rauman sum perinteisessä larum lorem kahvilaympäristössä ipsum sum larum tai modernissa lorem ipsum miljöössä. sum Muista käydä herkuttelemassa kesällä myös Kontion kahvilan maankuuluilla vaniljamunkeilla! Aamuvirkuille suosittelemme paikallista tapaa nauttia pystökaffeet torilla. Raumalainen erikoisuus, Rauman pipari, on kahvin kanssa syötävä makea pikku herkku. Hyvää ruokaa ja makoisia unia! Rauman kahviloissa ja ravintoloissa pöytä osataan panna koreaksi. Nähtävyyksien katselun ja ostosten lomassa on hyvä pitää virkistävä tauko. Kaupungin elämää on mukava seurata vaikka Vanhan Rauman terassikahvilassa istuskellen ja herkutellen. Lapskoussi on raumalaisten perinneruoka, joka on tullut Raumalle merimiesten mukana. Ruokalaji tunnetaan myös muissa Euroopan satamakaupungeissa. Lapskoussin salaisuutena ovat pitkään kypsennetyt mureat lihat, juurekset ja mausteet. Myös lapset tykkäävät lapskoussista! Kaikkien kohteiden kiertäminen yhden päivän aikana saattaa uuvuttaa, joten Raumalla kannattaakin yöpyä. Voit majoittua mukavasti kaupungin sydämessä, rennosti leirintäalueella tai lomamökissä merenrannalla. Ulkopaikkakuntalaiset kehuvat Raumalta saamaansa hyvää ja ystävällistä palvelua. Hyvää yötä! Kaikki Lorem Rauman ipsum hotellit sum sijaitsevat keskustassa tai aivan keskustan larum lorem tuntumassa. ipsum Unohtumattomia iltoja, auringonlaskuja sum larum ja öitä lorem voit kokea saariston ainutlaatuisissa maisemissa. ipsum sum Majoitu larum vaikka majakan tornissa ulkomeren äärellä lorem tai entisellä ipsum sum armeijan saarella saariston rauhassa.

9 Merellisten matkailukohteiden helmet Kesäaikana säännöllinen reittiliikenne matkailusaariin! Kuuskajaskari Lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum Kuuskajaskarin linnake- ja lomasaari tarjoaa kävijälle samalla kertaa merellisiä elämyksiä ja metsäisen saaren suojaista rauhaa. Kuuskajaskari-polku opastaa saaren maisemaan ja geologiaan. Saareen voi tutustua myös opastetuilla kierroksilla. Kuuskajaskarissa on kahvila, ravintola, sauna ja yöpymismahdollisuus. Paatit ovat rannikon ihmiselle henki ja elämä. Jopa niin, että raumalaista ei niinkään kiinnosta vainajan kuolinsyy, vaan huulille nousee väkisinkin kysymys: Kumnem baatt silt jäi? Raumalaisten rakkaus merielämään on suurta ja aitoa Rauma on aito meri- ja saaristokaupunki. Saariston kiehtova ja monipuolinen luonto tarjoaa runsaasti elämyksiä. Rauman edustan matkailusaarilla on erityyppisiä majoitus-, kahvilaja ravintolapalveluja sekä kokous- ja saunapalveluja. Kesäaikaan matkailusaarille on päivittäiset vesibussiyhteydet. Saatavilla on myös tilausristeilyjä sekä venetaksipalveluita. Katso palveluntarjoajat sivulta. Tule hakemaan omat suolaisenraikkaat lomakokemuksesi Raumanmeren matkailukohteista! Kylmäpihlaja Lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum Kylmäpihlajan majakkasaari sijaitsee ulkomeren äärellä, noin 0 kilometriä mantereelta. Kylmäpihlajan majakka nousee kohti korkeuksia meren ja tuulen hiomien kallioiden keskeltä. Majakan näköalatasanteelta ja tornin hotellihuoneista avautuu mahtava näkymä suoraan avomerelle. Majakalla on myös ravintola, kahvila, kappeli ja sauna. Raumalla kaikki on pyöräilymatkan päässä. Keskustasta merenrantaan noin km. Saaristoliikenne Rauman matkailusaariin pääsee kätevästi vesibussilla päivittäisillä aikataulun mukaisilla reittivuoroilla kesä-, heinä- ja elokuussa. Aikataulut mahdollistavat myös yöpymisen kohteissa. Reittiliikennettä Raumalla ajavat Rauman Saaristokuljetus sekä RSP-Charter. Reksaari Reksaari on Rauman vanhin matkailusaari ja erinomainen luontokohde kesällä koko perheelle. Sen lehdoissa ja luontopoluilla voi tutustua saariston monipuoliseen kasvistoon ja linnustoon. Noin 00 hehtaarin Reksaari tarjoaa hyvät virkistysmahdollisuudet. Lapsille alueelta löytyy leikkivälineitä sekä hiekkaranta. Saarella on kahvila, sauna ja yöpymismahdollisuus.

10 raumalla meri on joka hetki lähellä Kotikaupunkini on sopivan kokoinen, kauniisti rakennettu. Meri on lähellä ja sitä hyödynnetään. Poroholma Rauman Poroholma on Otanlahden rannalla sijaitseva, aktiivinen, vehreä ja merellinen lomakeskus sekä leirintäalue, josta on matkaa kaupungin keskustaan n. kilometriä. Poroholma on viiden tähden lomakeskus, joka on kunnostettu paikkakunnan merelliset perinteet sekä alueen vanha ja arvokas rakennuskanta huomioiden. Poroholma on myös kaljaasi Maritan sekä kuunari Kathrinan kotisatama. Omalla veneellä Omalla veneellä pääsee tutustumaan useita veneilyreittejä ja -väyliä pitkin Rauman noin 00 saaren saaristoon. Veneilijöiden käytettävissä ovat Poroholman vierassatama sekä useat palvelu- ja retkisatamat, joiden yhteystiedot löytyvät sivulta. Rauman kaupungin kalastuslupa-alueeseen kuuluu yli 000 hehtaaria vesi-alueita. Kylmäpihlajassa, Kuuskajaskarissa ja Poroholmassa rannalta virvelöintiin ei tarvita kaupungin vesialueiden lupaa. Tutustu myös Unohtumattomat purjehduselämykset Rauma on aito purjelaivakaupunki. Komea kolmimastokuunari Kathrina rakennettiin ja se on seilannut rahtilaivana monilla vesillä. Täysin entisöidyn Kathrinan nykyinen kotisatama on Rauma. Keskikesällä alus toimii Poroholman lomakeskuksessa ravintolalaivana, kuten myös kaljaasi Marita (rakennettu ). Luvialainen kaljaasi Ihana risteilee myös Raumalla. Rauman saaristo on Selkämeren kansallispuiston sydän Vedenalainen luonto ja kulttuuriperintö ovat erityisiä arvoja Selkämeren kansallispuistolle. Upeaan kulttuurihistorialliseen saaristoluontoon tutustuu parhaiten veneellä, saaristoristeilyllä, luonto- ja linturetkillä tai vaeltamalla. Rauman edustalla, kansallispuiston alueella, on yli 0 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä. Alueen laaja sekä sirpaleinen maankohoamissaaristo soveltuu erinomaisesti retkimelonnan harrastajille. Reittien varsilta löytyy vanhoja saaristolaistiloja, jäänteitä ryssänuuneista sekä maailmansodista. Retkeile raikkaissa merituulissa Rauman parhaat patikkareitit löytyvät Rauman edustan suurilta saarilta Nurmeksesta, Aikonmaasta ja Reksaaresta. Omatoimiseen tai ohjattuun retkeilyyn tarkoitetut patikkareitit ovat viitoitettuja. Reittien varrella olevilla taukopaikoilla on laavuja, puuseet, tulentekopaikat sekä polttopuuhuolto. Varaustuvat saunoineen on kunnostettu vanhojen saaristolaistilojen rakenteita hyödyntäen. Raumanmeren retkeilyreiteistä on oma karttaesitteensä. Pohjanlahden rantatie Suomen uusin matkailutie sivuaa Selkämeren kansallispuiston rantoja tuoden esille arvokasta kulttuuriperintöä. Tie on ollut merkittävä postitie, joka on kulkenut vuosisatojen ajan läpi Satakunnan rannikon, ympäri Pohjanlahden. Tienvarsien ruskeat majakkakyltit ohjaavat reitille.

11 Talven lumoa ja tunnelmaa Jouluisia yleisöopastuksia idyllisessä Vanhassa Raumassa joulukuussa. Ulkoilemaan Lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum larum lorem ipsum sum Hiihto, ulkoilu, retkiluistelu talviretkeilyn kohteita Rauman saaristossa ovat muun muassa Reksaaren ja Nurmeksen saaret. Ota selvää sulapaikoista ja kulje mieluummin tottuneen jäällä liikkujan kanssa. Muista, että olet itse vastuussa jäällä liikkumisesta. Tutustu jouluviikkojen ohjelmaan osoitteessa Rauma on mainio paikka myös talvella Teatteriin Rauman kaupunginteatteri tarjoaa elämyksiä vuodenajasta riippumatta kaikille teatterin ystäville. Ohjelmistossa on monia mielenkiintoisia näytelmiä ja vierailuesityksiä kauden aikana. Draamaa, komediaa ja romantiikkaa höystettynä hyvällä musiikilla. Katso ohjelmisto: Avantoon Talviuintimahdollisuuksia Raumalta löytyy niin meren kuin järven rannasta. Pulahdus jääkylmään veteen ja takaisin saunan lämpöön. Mikä ihana tunne! Raumalla yleiseen saunaan ja avantoon pääsee talvikaudella lähes joka päivä. Tutustu kohteisiin osoitteessa Rauman talveen kuuluvat teatteri, taide, konsertit hyvää mieltä ja sielun ravintoa. Saaristoluonto tarjoaa upeat mahdollisuudet monenlaiseen harrastamiseen myös talvella. Vanhan Rauman omintakeinen miljöö tapahtumineen ja joulutori tuotteineen kutsuvat kiireisimmänkin joulun rauhoittavaan tunnelmaan. Huilaa hetki, maistele herkkuja ja anna mielen levätä Vanhan Rauman idyllissä jouluostosten lomassa. Luistimille Hoidetut Lorem tekojääradat ipsum sum ja säiden mukaan myös luonnonjäät larum ovat maksutta lorem ipsum kaikkien käytössä koko talven. Unohtaa sum ei myöskään larum lorem saa raumalaista jääkiekkoa. Rauman Lukon ipsum sinikeltaiset sum larum värit näkyvät niin SM-liigassa kuin monen lorem juniorin ipsum pelipaidassakin. sum Talvi-illan kuumin tunnelma on Äijänsuon jäähallissa, kun Lukko pelaa paikallisottelua. 0

12 Museot ja tutustumiskohteet Alfred Kordelinin siunauskappeli Kaunisjärven 0 0 Julkkisgalleria Isokirkko Kiikartorni Suvitie 0 0 Kirsti-kotimuseo Pohjan 0 Kodisjoen kirkko Kodisjoentie, Kodisjoki 0 0 Kodisjoen museot Kodisjoentie, Kodisjoki 0 Kotiseutumuseo Muina Muinantie, Vasarainen 0 0 Lapin kirkko Kirkkotie, Lappi 0 0 Lapin kotiseutumuseo ja kirkkotallit Museotie, Lappi 0 Lönnströmin taidemuseo Valta Marela-kotimuseo Kauppa 0 Nokan taidetorppa Suvitie 0 0 Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Kalatori Rauman merimuseo Kallio 0, Rauman Pyhän Ristin kirkko Luostarin 0 Rauman taidemuseo Kuninkaan 0 Rauman vesitorni (näkötorni) Vesitornintie Sammallahdenmäki UNESCOn maailmanperintökohde Savulaaksontie, Lappi 0 Savenvalajan verstas, museo Nummen 0 Taidekoti Ylen Kodisjoentie, Kodisjoki 0, 00 Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo Syvärauman Vanha Raatihuone, museo Kauppa 0 Vanha Rauma UNESCOn maailmanperintökohde 0 Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammela Eteläpitkä 0 0 html Majoitus Hotellit Best Western Hotel Kalliohovi Kallio 0 Best Western Hotel Raumanlinna Valta 0 Hotelli Cityhovi Nortamon Hotelli Cumulus Rauma Aittakarin 0 Hotelli Kuntosumppu Karjalan 0 Hotelli Maffi Väli 0 0 Hotelli Vanha Rauma Vanhankirkon Kesähotelli Rauma Satama Muu majoitus B & B Haus Anna Satama 00 B & B Johanna Lassila Kotirannantie, Kodisjoki 0, 0 B & B Kringelblumma 00 Honkajuurentien Majatalo Honkajuurentie 00 0 www. honkajuurentienmajatalo.net Huoneistohotelli Vanha Rauma Kauppa Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmiranta Puuluntie Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaari Kylmäpihlajan majakkahotelli Kylmäpihlajan majakkasaari 0 0 Lomakeskus, leirintä ja vierasvenesatama Rauman Poroholma Poroholmantie 0 Majoitus Oy Lonsinkallio Varustajanvahe 00 0, 000 Onnelan Sauna ja Majoitus Kulmalan Reksaari Viipurin Puiston Majatalo Karjalan Lomamökit Lomakeskus, leirintä ja vierasvenesatama Rauman Poroholma Poroholmantie 0 Pohjosen merenrantatila Taipalmaantie 0 0, 0 0 ~merenrantatila Saaren-Kierolan lomamökit 0, 000 Siikluoman Saunamaja Siikluomantie Kahvilat ja ravintolat Ravintolat Amarillo Rauma Savilan 0 Buena Vista Kanalinranta 0 Goto kök & bar Kuninkaan 0 0 Huviretki Rauma Aittakarin 0 rauma Kapteeninhuone Kallio 0 Kiinalainen ravintola Min Yuan Kuninkaan 0 Kukko Baari & Grilli Kivikylän Areena Nortamon 0 La Bamba Posellin 0, Mr. Jones Valta 0 0, Pizzeria Riviera Halli 0, Purjelaiva Kathrina (kesäravintola) Poroholmantie 0, Ravintolalaiva Marita (kesäravintola) Poroholmantie 0 Siipi-Sheriffi Posellin 0, S.J. Nyyper Vanhankirkon Villa Jussoilan Lempiravintola Karjalan Villa Tallbo Petäjäksentie 0 0 Wanhan Rauman Kellari Anundilan 0 00, Wähä-Tallbo Vanhankirkon 0 0 Kahvilat ja lounasravintolat Aschan Café Valta 0 0 0, Augustin Juhlatalo (kesäravintola) Poroholmantie 0 Café Cherryberry Uimahalli, Hankkarintie 0 0 Café Käpälä Pääkirjasto, Alfredin 00 Café Lounatuuli Nortamon Café Passion Valta B 0 Café Sali ja Sali Lounge Kuninkaan 00, Kahvila Bistro Kauppa 0 Kahvila-konditoria Ohvanainen Merja Syvärauman 0 0 Kahvila-ravintola Pinja Kaira 0, Kahvila-ravintola Satamanportti Hakunintie Kahvila-ravintola Torni Vesitornintie Kahvila Soppi Kauppa Kontion konditoria Vanhan Rauman kahvila Kuninkaan 0 Leikarin leipomo-kahvila Leikari 0 Lahjatavarakahvila Pyörni Sahamäentie, Lappi 0 00, Lounas- ja tilausravintola Byssa Sinko 00, Lounaskahvila Sininen Tupa Huittistentie, VT Lappi Lounaskahvila Tullin Kaffe Kuninkaan 0 0 Lounaskahvila Wanha Hjalmar Kuninkaan 0 0 Lounasravintola Foster s Kivikylän Areena Nortamon Presso Prisma, Porintie 0 00 Äyhö, Äyhönjärventie Pystökaffe Kauppatori 00 (Jaana) (SPR) Rauman Merikahvila Suojantie Suvitien merijakamo Suvitie 00 Teatteriravintola Ankkuri Alfredin 0 0 Terassikahvila Ruarmiäs (kesäkahvila) Poroholmantie 0 Öysti Kauppatori 0 0 Iltaravintolat Domino Nightclub Valta 0 0 Iltaravintola Kalliohovi Kallio 0 Panama Joe Myllymäen 00 Ravintola Sinisoihtu Aittakarin 0 0, Tilausravintolat, juhla- ja kokoustilat Augustin Juhlatalo (kesäravintola) Poroholmantie 0 Best Western Hotel Kalliohovi Kallio 0, Hotelli Cumulus Rauma Aittakarin 0

13 Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmiranta Puuluntie Juhla- ja kokoustila Fåfänga Paviljonki Suvitie 0 Juhla- ja urheilutalo Ooperi Vanha Turuntie 0, Kahvila-ravintola Torni Vesitornintie Kokous- ja juhlatalo Etappi ** Satama Kulttuuritalo Poselli Nortamon 0 00, Lounas- ja tilausravintola Byssa Teknologiatalo Sytytin Sinko 00, Rauman merimuseo Kallio 0, Rauma-sali Satama 0 00, Siikluoman Saunamaja Siikluomantie Tilausravintola Aarnkari Aarnkari Tilausravintola Juhlahovi Tikkalantie Villa Tallbo Petäjäksentie 0 0 Äijänsuon Areenapalvelut Kuninkaan A (toimisto) 0 0 areenapalvelut Ostokset Rauman pitsi Lahja ja käsityö Kajava Kuninkaan 0 Museokauppa Kistupuad Vanha Raatihuone Kauppa 0 Pits-Priia Kauppa 0 00, 0 Sisustus- ja lahjatavaraliikkeet Annen Astiakauppa Isoraastuvan 0 0 Brodeeraukset Terhi Stenroos Telakan 00 Hauenguanon Antiikki Kuninkaan 0 0, 00 Koti-Vakka Kauppa 0 0 Kultasuutari Kauppa 0 0 Lahjatavarakahvila Pyörni Sahamäentie, Lappi 0 00, Lasiapu Kuninkaan 0 0, Mantin Maailma Kuninkaan Pentik Kuninkaan 00 0, Rauman Antiikkikellari Kallio Rauman Höyhensaari Kauppa 0 Rauman kauppatori toripäivät ma la, heinäkuussa iltatorit Ruokapuoti Lumo Kuninkaan Savipaja Elukka Kuninkaan Sisustus Idea Kuninkaan 000 Sisustuspuoti Huvila Kauppa 00 0, Sisustustalo Kodinonni Kauppa Tmi Tuula Heininen, silkkikukkien erikoisliike Telkkätie B 0 0 Wanhan Rauman Putiikki TaruLiina Kuninkaan 00 Valtava Kääpiö Isoraastuvan Verhoomo & Sisustuspuoti Makasiini Kuninkaan 0 Taiteilijakohteet Arja Nummi Kauppa, sisäpiha 00 Art & Design Salme Kauppi Työhuone: Kaentie 0, Kullanperä, Lappi Näyttelygalleria: Kuninkaan, Rauma Ateljee Eila Minkkinen Vanhankirkon 0 0 Ateljee Hulda Komppi 00 Ateljee Kerttu Horila Länsi 0 0, 000 Ateljee Mika Honkanen Kuninkaan FormArt Itä Galleria Kempas Ylinen 0, Keraamikko Seija Palonen Itä 0 00 Keramiikkataide Angelart Itä Keramiikkataide Kirsi Backman Kuninkaan 00 Keramos ry Isokirkko 0, Käsityö ja taide Pirkko Lehtinen Itä Mysteeri, taiteilija Eija Suneli Kuninkaan, pihatalo 00 0 Rauman Taidegraafikot Kuninkaan, sisäpiha 00 com Tehtaanmyymälät Eskimo Finland Oy Eurajoentie 0, Lappi 0 Hannas Tallikedon 0 0, Kiulu- ja tynnyritehdas Sorkantie 0 0, Kivikylän Kotipalvaamo Savulaaksontie, Lappi 0 00, Lappi-Hunaja Sahamäentie, Lappi 0 0 Vormu Oy Niittaajantie, Sampaanalan teollisuusalue 0 000, Kirpputorit Kirpputori Nostalgia Hakunintie Lasten Kirppis Karuselli Sahan 0 Lokki-kirppis Satama ja 0 0 Lähetystori Nortamon 0, Puoti ja Wanhat Tawarat Ala-puoti: Karjalan Ylä-puoti: Valta 0 0 rauma Ratamakasiini Hakunintie 0 Susivuoren Kirppis Köydenpunojanvahe Torin Kymppi Myllymäen Valtakadun Kirppis Valta (. krs) 0 Elokuvateatteri Iso-Hannu Savilan 00 Kuuskajaskarin kesäteatteri Kuuskajaskarin linnakesaari Patolampiteatteri Kivisillantie, Lappi Rauman Iltanäyttelijät ry Rauman Kaupunginteatteri Alfredin Rauman kesäteatteri Suvitie, Fåfänga Teatterit ja kesäteatterit Ohjelmapalvelut Eräheppu Erä-Kutsu 0 0 Kajak-Sport Oy 0 0 Raumanmeren Ohjelmapalvelut 00 Sissos Oy 0, Merelliset palvelut Tilausristeilyt, venetaksit ja purjehdukset CharteRauma CR Charter-purjehdusta Petri Suominen 00 0 Eräheppu Erä-Kutsu 0 0 Olmere 000, Purjelaiva Kathrina 0, Raumanmeren Ohjelmapalvelut 00 Raumanmeren veneily 00 Rauman Saaristokuljetus liput: 00 0 tilausristeilyt: 000 RSP-Charter liput: 0 tilausristeilyt: 0 0 Sea Service Saarinen 0 Veneilijöiden satamat Kuuskajaskarin retkisatama Kylmäpihlajan retkisatama 0 0 Petäjäksen palvelusatama 0 0 Poroholman vierassatama 0 Reksaaren retkisatama Syväraumanlahden palvelusatama Suvitien merijakamo 00

14 Vierailukeskuksen Sähköä uraanista -tiedenäyttelyssä näet ja koet kuinka sähkö syntyy! Avoinna joka päivä. Näyttely on maksuton. Opastetut vierailut: 0, C.L. Engelin suunnittelema Vuojoen kartano kutsuu tutustumaan 00-luvun kartanokulttuuriin. Kartanon antia ovat mm. rooli- ja teemaopastukset, korkeatasoinen ravintola ja Vierastalo. Ravintolat ja kahvilat Eurajoen kristillinen opisto tilauksesta Koulutie 0 00, Kaffe Kellari Kirkkotie 0, Kahvila-Ravintola Eurajoen portti Riikontie Lounaskahvila Ydinportti Olkiluodontie 0 00 LounasPata Kaivettulantie 0, 000 Poisa Kangasnummentie 0 0 Ravintola Wuojoki Kartanontie 0 00, Ruikan Mylly, tilauksesta ryhmille Huhdantie 00 0, Selen kebab ja pizzeria Kirkkotie 0, Majoitus Eurajoen kristillinen opisto Koulutie 0 00, Hotel restaurant Crystal Tohkantie 0, Rantahelmi-huvilat Helena ja Urpo Uotila 00 0, Vuojoen kartano Kartanontie 0 00, Vuokrattavia mökkejä 0 0 Ostokset Eurajoen tori avoinna ympäri vuoden lauantaisin klo Köykän Tilapuoti & Antiikkivintti Rikantilantie Tekstiiliverstas Kaarina Lehtomaa Ketunpesäntie 00 0 Vuojoen Kartanon Putiikki Kartanontie 0 00, Eurajoen matkailuinfo Riikontie Eurajoki (Eurajoen portti) 0

15 Kylillä tapahtuu Köyliönjärven idyllinen kulttuurimaisema on yksi Suomen kansallismaisemista. Vireät kylät Köyliö tunnetaan vireistä kylistään ja aktiivisista yhdistyksistään. Eri toimijoiden järjestämät markkinat, konsertit ja urheilutapahtumat tuovat runsaasti väkeä myös ulkopaikkakunnilta. Tänä vuonna Tuiskulan kesäteatteri täyttää 0 vuotta. Kepolassa sijaitseva matkailuinfopiste ja kesäkahvila Villa Linturi on avoinna kesäisin ja järjestää vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kuva: Simo Nummi Kepola Kankaanpää Kuva: Reijo Siltala Köyliön kuntakeskuksessa, Kepolassa, on professori Aimo Tukiaisen suunnittelema Lallin patsas, joka paljastettiin elokuussa. Vuonna valmistunut Köyliön puukirkko sijaitsee Köyliönjärven Kirkkosaaressa, Kepolasta yli järven johtavan tien varrella. Kirkkosaaren rannasta löytyvät harvinaiset Papinportaat, joita myöten pappi on aikoinaan saapunut kirkkoon mantereella sijainneesta pappilasta. Kuva: Samuli Vahteristo Köyliönjärven Kirkkokari on nykyisin Pohjoismaiden ainoa roomalaiskatolisten pyhiinvaelluspaikka. Kankaanpään kylässä on, hehtaarin suuruinen Kuninkaanlähde. Nimensä se on saanut kuningas Kustaa III:n vierailusta juhannuksena. Emil Cedercreutzin Ystävykset-veistos on yhteistyötä ja ystävyyttä kuvaava rintakuva miehestä hevosineen. Se on saanut paikan kunnanviraston pihasta, ja se kertoo sekä taiteilijasta että hänen rakkaudestaan hevosiin ja Satakunnan väestöön. Köyliö idyllistä kansallismaisemaa Köyliön ja koko Suomen kirjoitettu historia alkaa talonpoika Lallista, hänen emännästään Kertusta ja piispa Henrikistä. Ensimmäinen tapahtuma, jonka aika, paikka ja päähenkilöt jonkinlaisella varmuudella tunnetaan, on piispan surma Köyliönjärven jäällä, järven pohjoispäässä olevan Kirkkokarin läheisyydessä tammikuussa. Köyliön matkailuinfo Köyliöntie Museot ja tutustumiskohteet Eräelämyskeskus Kaarnikka Kankaanpään kylä 00, Samuli Vahteristo Kirkkokari Pyhän Henrikintie 0 Kuninkaanlähde Kuninkaanlähteentie Köyliön kirkko () Kirkkosaarentie Lallin patsas (Aimo Tukiainen, ) Köyliöntie Räisälä-keskus Köyliöntie Tuiskulan torpparimuseo () Ilmiintie Ystävykset-patsas (Emil Cedercreutz, 00) Köyliöntie Ostokset Tuiskulan Kotikolo Vähäjärventie, Tuiskula 0, Kaino Kauppa Köyliöntie 000, Kahvilat ja ravintolat Köyliön Lounaskahvila Kantatie Villa Linturin kesäkahvila ja matkailuinfo Köyliöntie , Majoitus Lomamökit Aitolan tila Linjatie 0 0, 000 Säterin Loma Oy, Rantakoivun huvila Kuustontie, Yttilä 00 0, Muut palvelut Alasatakunnan Oppaat ry 000, Juhani Eskola Tuiskulan kesäteatteri Ilmiintie Yttilän museokoulu Pyhän Henrikintie

16 Kesätapahtumat: mm. Pyhärantapäivä ja Sydänkarin Soudut..0. Lisää tapahtumia: Pysyvä pesäpaikka Pyhärannasta alk. 0, /m². Rehellistä maaseutua merellisin maustein Pyhäranta Pyhärannassa meri, Ihodenjoki ja järvet luovat hyvät puitteet muun muassa kalastukseen, melontaan ja veneilyyn. Uudestakaupungista Raumalle johtava idyllinen rantatie kulkee viehättävien kylämiljöiden läpi. Reitti on myös pyöräilijöiden suosiossa. Pyhärannan kunta Pajamäentie, 0 Pyhäranta Kunnanvirasto Matkailuneuvonta myös: Uudenkaupungin matkailutoimisto 0 0, 0 Museot ja tutustumiskohteet Kotiseutumuseo Helinin torppa Vanha Turuntie, Ihode 000 Lahdenvainion tuulimylly Lahdenvainiontie, Ihode 0 Otajärvi: valtakunnallisesti tunnettu lintuparatiisi ja Metsähallituksen Luontotupa Otajärven luontotupa, Kodisjoentie, Ihode (opastus valtatie :lta) Pyhärannan kirkko ja kirkkomaa meren rannassa Kirkkopolku, Pyhäranta 0 0 Radansuun vesimylly Radansuuntie, Pyhäranta 0 Rihtniemi: kylämiljöö, Vihitynmaan rinki, lintutorni ja luonnonsuojelualue Rantatieltä 0 kääntyy Rihtniemen tie (Pyhäranta kk:sta n. km Raumalle päin) Santtion kylä: toimintakeskus Maininki ja ruusupuisto Rantatien 0 varrella (Pyhäranta kk:sta km Raumalle päin) Ylikylä: valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö Ylikyläntie, Pyhäranta Kahvilat ja ravintolat Cafe Ankkuri Enolankuja, Pyhäranta kk 0 CafeAnkkuri?ref=stream GT-Hevosbaari Rauman Valtatie 0, Ihode 0 Majoitus ja lomamökit Pyhäranta Camping ja Kievari Rohdainen, Leiritie, Pyhäranta 000, Veikko Lavi Siuttilan lomamökit Radansuuntie 0 Radansuu, Kalanti 0, 00 Ostokset Kalastustarvikeliike Mua-Tuote Oy Ylikyläntie, Pyhäranta 0, Kehräämö Mustalammas Suurniementie 0, Reila 0 Kudonta-asema Mylly Lehtolantie 0, Vermuntila 00, Melontapiste Kylänranta, Pyhäranta kk , Vakka-Taimi/Muurila Polttilantie 0, Ihode 0, 0

17 Häpläntie Siikav Siikap Verkkov Piisamip Kaskistenk 0 Kivin 0 Isoarontie k Kirsi k 0 VÄHÄ BOCKHOLM KASKINEN BOCKHOLM PETÄJÄKSEN KOIVUKARI AHLHOLM SANTAMAANKARI on lyhyt matka. Rauma on ihmisen KAURANEN kokoinen kaupunki, turvallinen ja joka paikkaan LINTUKARIT Lomap II PETÄJÄS Petäjäksenlahti VÄHÄ JÄRVILUOTO Hu vila Petäjäksentie p olku Leppäläntie Hollmingintie AARNKARI Kesäkodintie I PETÄJÄS Petäjäksentie Kom p p STX Europe i 0 km MAANPÄÄ Rauman kaupunki 0 Rientol a ntie Kompintie Maanpääntie Syväraumanlahti Otanlahti Erkin Ainon Meri Purjehtijan 0 Loutunk Hakunintie Rolls-Royce Oy Ab Maanpäänniemen FÅFÄNGA POROHOLMA Laakonk U U Mäki Kustaanp Pidesluodon Katavistonk Andersson Pöllänk Venev Järvenpään Erkin Ainon Alav Juhonk Nurmeksen Lahden Suokarin- Suvitie Merimiehen Kalastajant Petäjäksentie Hakuninv in f Kauras ten tie Suojantie Varustajanvahe Yrittäjäinv Tikkalantie Kalasatama Oy Metsä-Botnia Ab Rauman tehdas Forchem Oy Mäntyöljytehdas LONSI Otantie Antinv Syvärauman Rihtniemenk Aarnenp Heinästenk Rokink Konstink Luotsink Telakank Telakanp Perämiehenk 0 Rauma-Repolan teollisuuspuisto Kiviluhdank Koivulan Raumanmeren Luoteisväylä Kappelinluhdank Luhtav Tuomiston Antink Saukon Satama Rauma-Repolantie SYVÄRAUMA 0 Otanlahden urheilukeskus 0 a0 0 0 Lonsin Pursik Säikän Pallerokj Urheilu Kousav Airov Melav Kiviv Kappelinsalmentie Pyynpään- Sahanpolku Sinko Timperinv Kappelinluhdank Kaivopuistontie Syvärauman Osmon Saaristo- Rauhan- Rautatien Jussoilank Karjalan Lounaisväylä rannantie antie 0 Avainkimpunk Avainv Talolantie Kappelinsalmi UPM-Kymmene Oyj Raunio Ilvanink Kuusistonk Satama Kanava Lehteläntie Vesalant Kaivopuiston yritysalue Varikon Koivistonkj. Koivistonk Merikoulunk Aittakarin l 0 Sampaa T Pirttitie SINISAARI Hakak Paananp. Hakunintie Vähämaanpuisto Mäyräp Hi rvitie p ä r p Kä Majavap Tavink Luoteisväylä Papinhaan- Männistön Seminaarink Viaporin aukio Viaporin Myllymäenk Halli Kallio- orpantie Tuo Ratav Tehtaan- Sotkav Styyrmanninp Tarvonsaarenpuisto portti Kanava Alf redink Koske Kolpinonk Kaija Peuratie Haahkank Välik Kanalinr N ä lonk Vuorik Kiuluk ätäp Telkän Paananv Junamiehen Valta Hankkarintie Kartanontie ontie Perk Nyberg 0 0 molanti Rinnep olku Lyseo Sahan Vie Karin Hippulanv rtov Louho sentie Metsotie Karjalan Pipanp Nortamon Teollisuus Sepän Naulaajanp Sorvaajank Jokiranta Vännink Posellink Nanunk Vainio Leikarinkaari Hanstinv Vähäkinnonp k- Tuulen suunk Lemsan Vetiskon Iiron nont Mäkiv Pohjolanp Kalliv O Aarningon Rapalant Omenamä Hakrin Leikarinp Harmaidenveljestenkuja Tasalank Alinenk Meijeri Leikarinp Meijeri S a mm Kapteenin Ha hamma Viljolant Kinnontie Hanstint ent Männikkövahe Pyynpää n- Teeriv Riekkop Pappilan Isoraastuvank Pyyv Hakunintie Isopoikki Vanhan kirkon Anundilanv p Pyy Sorkantie Kuovinkj Kirkko Vähäkouluk Riekkop Tallike don Vänninv iemenk Sepänp Höylääjän tu Län sika Pappilan Koulu Isokirkkok Teinip Itsenä Vähäkirkkok Eteläpitkä K Kainunk iur Teinit Kunin- kaan Kauppa Anun dilan Naulaajank Sahurin Honkajuurentie e Asentajank Tu k k Tuo mola a il 0 l 0 0 Polari Isoniittu a h - den Nortamon Ma u rilanka arr e 0 0 Äijänsuon urheilukeskus Aronahteenk Pohjoiskaarre n p olku 0 Töyryntie Savilan- Töyrynkj Vähämalmink Kaarnap Isom al Isopoikki Nummenv m Etelä Asevelik Töyryntie Maisterinpolku Papinhaka 0 t NUMMI Iso 0 0 Summank Kollaank Aronahteenp in 0 Saunamaa f Porintie Neulav Moisionk Haappustenk Kalatori Oiko Pajak Varimaant Sorkantie uvahe Leppälinnuntie Vähäkinnont Seminaarinkuja Alhokuja Poosunpolku Vähäraastuvank Pakkahuoneenk Reksaarenk Kiirunavahe Hopeamäentie Pommarinpolku isyyden Kulmalan Turun Ras Kinnonv Sorkantie Kumpareent Harjunt Närhit Huuhkajantie Itä taant Gävlenk Kukonkarin Luostarin Naulan Hirsip 0 Hirsi- Kitukränn Paranv Päiväsen Pohjankat u Itä Ve sitorni Nummen PYYNPÄÄ Varemäki 0 0 Tullivahe Kau nisjärven Porintulli Torninp Ajurinpolku Kappelin anpesä Karisuon l Laivurinpolku Laivurinpolku Alakulmantie Rapalanvahe Kappelinluhdanv Lepolant Vuokkov Tilhitie Vä häkin Gjö ink vik Nestv e dink Kielov Saniaisvahe Kallio Polttimon Tornink Vanamov Kaira Lensun- Paropolku Pitkäjärvenk Pelto Leht o P ä hkinäpolku Hiuknummentie 0 Rannantie a 0 VANHA RAUMA OLD RAUMA l Ottila ntie 0 Ilta s enkat Lehto u Aho Nautav Päiväsen 0 VT 0 Kukkis Pormestarin Pitkäjärvenk Hanhikkiv kielon Metsätäh d entie Virnav Horsmav Susivuorenpolku Torn ela Veljes Porintie Steniuksen Paroalhon- Kourujärve n Ah Niittyk Hylsylä Köydenpunojank Kukkis 0 opolku l 0 Suksip nkj Kasvitarhank Sompap Hiihtäjänt L u Sompap istinp Kelkkap Lähd Vesiniittu Oras Oy Ahte ent Ojakj Monnan Kodisjoentie PAROALHO Ruutikellarin mäki Mälikäntie Koudinojan k epellont Kasvita Isometsäntie Lukkovahe Susivuorentie Naula Jussin p Lehtikuusentie rhanpolku Pumpput Välip Taimip L e Lensunk Tarhurinp Isometsän teollisuusalue Röyskäp Isoarontie Mustikkap nsunp Petäjäp alliont Tarvolantie Kaira Anttoninv Kalk- k ent Loukkup Penunv Pyyrma Vilkuntie Kyärintie Puolukkap Karpalopolku Must Välttip Bergströmin lampi U Kärköp Karpalotie ikkatie nninv Laakeritie Piipurint Kalk- kent Jankkenv Männistönkj Poroholmant Köydenpunojanv Vähäpoikkik Ajurink Alhokuja Suutar- Jokkon p Äy hö njärventie T uur Sahra Pulterikuja apolku Lännenv Län n entie Puolukkatie Vilkuntie Naappukj Isoar ontie 0 f polku Vaarna 0 Kairakat u LAJO Lensunkallio 0 Vasakuja p ku Taninpol Takalampi Äyhönjärvi Peltivahe Metallitie Vinkkelikuja Tyrnip Muurainp VT 0 KOURUJÄRVI atie 0 K erttul Pulttivahe Lokaritie ant Kataj Vadelmap Mansikkap a aija sitie Pääskytie atie 0 e rvati Äyhön teollisuusalue Kourujärvi Välik Nortamon Kanalinr 0 Kane Isomet Ko Em Mäntylän Kivelän Vastmäen töntie 0 entie Järv 0 Tuom Kou Tallike d Jokiranta 0 Posellink Vännink Savilan- Mäkiv nunk Vänninv Kiviniemenk p Län si Pappilan n Isoraastuvank Vanhan Rauman kartta T Harma veljeste Isopoikki Vanhan kirkon Anundilanv Kalliv Kirkko Vähäkouluk Pappilan Koulu Isokirkkok Vähäkirkkok Kunin- kaan Kauppa Anun dilan 0 00 m U T L F P Vähämalmink Eteläpitkä Isom al Isopoikki 0 m Etelä Uimaranta Taksiasema Leikkipuistot p Rauman kaupunki 0 Frisbeegolf-radat p Kainunk in Neulav 0 Kulmalan Kalatori Naulan Vanhan Rauman parkkipaikka ja infotaulu Luostarin VANHA RAUMA OLD RAUMA Nyberginpolku Kipparinkj Konepajank Ruokluodonk Savenvalajanv Savenvalajank Vähäraastuvank Pakkahuoneenk Vähäpoikkik Kitukränn Itä Turun Rauman kaupungin matkailuneuvonta Kaupungin palvelupiste Pyyrman Valta, 0 Pohjankat 0 0 Itä 0 a Tullivahe Porintulli Rauman Pyhän Ristin kirkko Kauppatori ja Vanha Raatihuone -museo Naulamäki, Helsingintori ja Nyplääjäpatsas Tammela Kalatori Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Alfred Kordelinin siunauskappeli Marela-museo 0 Rauman taidemuseo ja Hauenguano Jokelan talo ja Kitukränn Kirsti-museo u p Kau nisjärvenkat Torninp T Rauman kartta Savenvalajan verstas, museo Rauman merimuseo Lönnströmin taidemuseo T ja R Lönnströmin kotimuseo Nokan taidetorppa Kiikartorni Näkötorni Kaupungintalo Kulttuuritalo Poselli 0 Rauma-sali Kaupungin pääkirjasto Rauman Kaupunginteatteri Rauman kesäteatteri Rauman Poroholma, lomakeskus, leirintä, vierasvenesatama, vesibussiliikenne, minigolf Syväraumanlahden palvelusatama, vesibussiliikenne Petäjäksen telakka, palvelusatama Suojan satama Maauimala, tanssilava, saunat Golfkenttä 0 Äijänsuon urheilukeskus: uimahalli, jäähallit, talviharjoitteluhalli Otanlahden urheilukeskus Lähdepellon urheilualue Tennis-, sulkapallo- ja salibandyhalli Liikuntakeskus Kuntosumppu Keilahalli Aluesairaala, terveyspalvelut Linja-autoasema Paikallisliikenteen pysäkit Poliisi, löytötavaratoimisto 0 Posti Rautatieasema (rahti) Raumalla pysäköinti on aina maksutonta! Kaikki parkkipaikat ovat joko parkkikiekon vaativia tai täysin aikarajoittamattomia.

18 Kattavat tapahtumakalenterit: Rauman, Eurajoen, Köyliön ja Pyhärannan tapahtumia 0 Raumalla on todella monipuolinen tarjonta kulttuurin ja muiden tapahtumien saralla; vastaavaa kesätapahtumien kavalkadia saa etsiä! Lisäksi luonnonläheisyys ja iloiset kaupunkilaiset takaavat huippuoltavat vierailijoille... Rauma Rock Wanhan ajan laskiainen Välimaan perinnetorpalla Eurajoki, Rauma Show, kansallinen drive-inkoiranäyttely Puutarhanpäivä Eurajoki, Klustermus, Rauma Suklaasydän Rauman kesäteatteri Fåfänga Ristisaattue ja Kirkkokarin Messu, Köyliö.... Tuiskulan kesäteatteri Köyliö, Köyliö-päivät Rauma Blues Pyhärantapäivä ja Sydänkarin Soudut Hantlan kesäkonsertti Reila Pyhäranta Torpan suviviikko Eurajoki, Huumorin kukkaset -naurufestivaali Rauma... Rauman Pitsiviikko Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset.. Mustan Pitsin Yö Rauma Jääkiekon pitsiturnaus Rauma Lapin löylypäivät Rauman Festivo -musiikkipäivät Blue Sea Film Festival Rauma Kartanon suviehtoo Eurajoki, XIX Kertun Kirmaisu naisten kuntotapahtuma, Köyliö Eurajoen markkinat Tukki ui ja soitto soi Ruikan myllyllä Eurajoki, 0.. Poroholman venetsialaiset, Rauma Hevoskynnön suomenmestaruuskilpailut Vuojoen kartanolla, Eurajoki Rauman Silakkamarkkinat..0. Rakenna, Sisusta, Asu -messut, Rauma Kartanon joulu Eurajoki, Jouluviikot, Rauma Muutokset mahdollisia. Logo pysty / vaaka

19 Tervetuloa Raumalle ja Rauman seudulle Rauman kaupungin matkailuneuvonta Kaupungin palvelupiste Pyyrman Valta, 0

MATKAILIJAN OPAS 2015

MATKAILIJAN OPAS 2015 MATKAILIJAN OPAS 0 Välimatkoja Raumalle Porista km Turusta km Tampereelta km Helsingistä km Vaasasta km Jyväskylästä km Oulusta km Rauma Tampere Turku Helsinki Tervetuloa Raumalle Ol niingon gotonas! SISÄLTÖ

Lisätiedot

ELÄVÄÄ HISTORIAA KIVIKAUDELTA PURJELAIVA-AIKAAN RAUMA, EURA, EURAJOKI, SÄKYLÄ, KÖYLIÖ

ELÄVÄÄ HISTORIAA KIVIKAUDELTA PURJELAIVA-AIKAAN RAUMA, EURA, EURAJOKI, SÄKYLÄ, KÖYLIÖ ELÄVÄÄ HISTORIAA KIVIKAUDELTA PURJELAIVA-AIKAAN RAUMA, EURA, EURAJOKI, SÄKYLÄ, KÖYLIÖ AJAN JÄLJET -SYMBOLIT MUSEO MUINAISJÄÄNNÖS MATKAILUNÄHTÄVYYS KAHVILA MYYNTIPISTE RUOKAILU MAJOITUS NÄYTTELY MAAILMANPERINTÖKOHDE

Lisätiedot

Monipuolisesti tekemistä. Monia mahdollisuuksia merelle. Kesäluontoa kauneimmillaan

Monipuolisesti tekemistä. Monia mahdollisuuksia merelle. Kesäluontoa kauneimmillaan N Ä K E M I S T Ä J A T E K E M I S T Ä 2011 Monipuolisesti tekemistä Monia mahdollisuuksia merelle Kesäluontoa kauneimmillaan Valitse Uus Palkittu vierasvenesatama keskellä maailman kauneinta saaristoa

Lisätiedot

TerveTuloa! matkailijan opas 2013. pyhtää kotka hamina virolahti miehikkälä

TerveTuloa! matkailijan opas 2013. pyhtää kotka hamina virolahti miehikkälä TerveTuloa! matkailijan opas 2013 pyhtää kotka hamina virolahti miehikkälä Täällä asuu hyvä tuuli. Kaakko135 sijaitsee Itämeren rannalla Suomen kaakkoisrannikolla. Se koostuu Kotkan ja Haminan kaupungeista

Lisätiedot

Kuvaoikeudet Artista Filmi Oy

Kuvaoikeudet Artista Filmi Oy 2015 Kuvaoikeudet Artista Filmi Oy KOE NAANTALIN LUMO Naantalin Matkailusta saat hyviä vinkkejä lomallesi. Varaa kauttamme majoitus vaikkapa charmantissa puutalohuoneistossa tai osta liput kesän opastetuille

Lisätiedot

Naantali. Aurinkokaupunki

Naantali. Aurinkokaupunki Naantali 2014 Aurinkokaupunki 1 Viehättävä vanha kaupunk Aurinkoisen Naantalin viehätys syntyy idyllisestä vanhasta kaupungista, meren läheisyydestä ja saaristosta. Naantalissa nautitaan kulttuurista,

Lisätiedot

Osoitteenmuutokset: matkailu@matkailulehti.fi taipuh.050-5711303

Osoitteenmuutokset: matkailu@matkailulehti.fi taipuh.050-5711303 Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 2 201 3 7 Sillan Saariston Saaristomelonta 6.7.201 3 Lue lisää s. 1 0-11 2 Kotimaan matkailu piti hyvin pintansa viime vuonna. Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten

Lisätiedot

Kokous linnassa. Vanajanlinnassa kokous on aina kokemus. Kokousmatkailun Häme. TERVAKOSKEN TERVANIEMI Hyvän mielen paikka

Kokous linnassa. Vanajanlinnassa kokous on aina kokemus. Kokousmatkailun Häme. TERVAKOSKEN TERVANIEMI Hyvän mielen paikka Kokous linnassa Vanajanlinna Vuoden 2005 kokoushotelliksi valittua Vanajanlinnaa kiitetään hyvästä ja asiakkaan tarpeet huomioivasta palvelusta sekä monipuolisista ja moderneista koulutustilaratkaisuista,

Lisätiedot

Melontaseikkailu Muoniosta Tornioon 295 km! Lue lisää sivut 38-39

Melontaseikkailu Muoniosta Tornioon 295 km! Lue lisää sivut 38-39 Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 2 2012 Melontaseikkailu Muoniosta Tornioon 295 km! Lue lisää sivut 38-39 kolmeen kohteeseen! Koko perheen löytöretkipassilla kolmeen kohteeseen! Jyväskylän seutu

Lisätiedot

Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 3 2011. Seinäjoen Tangomarkkinat Sivut 10 11

Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 3 2011. Seinäjoen Tangomarkkinat Sivut 10 11 Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 3 2011 Seinäjoen Tangomarkkinat Sivut 10 11 Olemme iloisia yhteistyöstä Matkailumessujen osalta Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo iloitsee yhteistyösopimuksesta

Lisätiedot

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i Porvoo ilmainen KAUPUNKIOPAS I 2014 visitporvoo.fi Sisältö Ruotsi Tervetuloa Porvooseen Nähtävyydet porvoossa Saaristo Ravintolat ja kahvilat 6-10 12-13 14-20 sivu sivu sivu Suomi Venäjä Tukholma Itämeri

Lisätiedot

Tervetuloa saloon. Viihdy &Virkisty. Oppaasi Saloon

Tervetuloa saloon. Viihdy &Virkisty. Oppaasi Saloon Tervetuloa saloon Viihdy &Virkisty Oppaasi Saloon Salo on enemmän Kun saavut Saloon, olet alueella jossa on ollut asutusta jo kivikaudelta lähtien. Keskeinen sijainti, vesistöt ja viljelylle suotuisat

Lisätiedot

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i Porvoo ilmainen KAUPUNKIOPAS I 2013 visitporvoo.fi Sisältö Ruotsi Tervetuloa Porvooseen Nähtävyydet porvoossa Taiteen Kotikaupunki Ravintolat ja kahvilat 6-10 12-13 14-20 sivu sivu sivu Suomi Venäjä Porvoo

Lisätiedot

KOUVOLA & IITTI. Tervetuloa Kouvolaan & Iittiin! Tutustu tapahtumiin: Kouvola.fi/tapahtumat. Lisätietoa: visitkouvola.fi

KOUVOLA & IITTI. Tervetuloa Kouvolaan & Iittiin! Tutustu tapahtumiin: Kouvola.fi/tapahtumat. Lisätietoa: visitkouvola.fi KOUVOLA & IITTI 2014 Tervetuloa Kouvolaan & Iittiin! Tutustu tapahtumiin: Kouvola.fi/tapahtumat Lisätietoa: visitkouvola.fi 14.6. KYMI GP 28. 29.6. 9. 10.8. Meidän maaseutu 22.8. MILjazz RX Finland Tapahtumia

Lisätiedot

Suomi HELSINKI. Matkailijan opas

Suomi HELSINKI. Matkailijan opas Suomi HELSINKI Matkailijan opas For a better visit Tervetuloa Helsinkiin - Suomen kansainväliseen pääkaupunkiin! Hyviä hetkiä Helsingissä Päivittäiset kaupunkikiertoajelut sightseeing@helsinkiexpert.fi

Lisätiedot

MATKAILIJAN OPAS 2014

MATKAILIJAN OPAS 2014 MATKAILIJAN OPAS 2014 PYHTÄÄ KOTKA HAMINA VIROLAHTI MIEHIKKÄLÄ 1 TÄÄLLÄ ASUU HYVÄ TUULI. 4 KARTTA Navigoi Kaakkoon! 6 KOHTEET Useat museot ja mielenkiintoiset miljööt tarjoavat ilon ja oivalluksen hetkiä

Lisätiedot

Näillä palkoilla ei makseta.

Näillä palkoilla ei makseta. Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 4 2012 Näillä palkoilla ei makseta. Syksyn naurupommi Lahden kaupunginteatterissa. Lue lisää s. 27 KOLUMNI Nostalgiaa ja melankoliaa Aino Rimppi Elämäni ensimmäisen

Lisätiedot

2 0 1 0 www.valkeakoski.fi

2 0 1 0 www.valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi 2 0 1 0 SISÄLTÖ VALKEAKOSKI INFO 4 5 VESIYHTEYDET JA -LIIKENNE 6 9 VALKEAKOSKI on mansikkapaikka Etelä- Pirkanmaalla. Tästä esitteestä löytyy monia mansikoita, joiden takia kaupungissa

Lisätiedot

Poimi perheellesi parhaat hetket. Luonto, liikunta, lapset, kulttuuri

Poimi perheellesi parhaat hetket. Luonto, liikunta, lapset, kulttuuri Poimi perheellesi parhaat hetket Luonto, liikunta, lapset, kulttuuri Tervetuloa meille matkasi varrella! Tämä on opas vesiluonnon, liikunnan, lasten ja kulttuurin kaupunkiin. Valkeakoski sijaitsee oivallisesti

Lisätiedot

LOHJA. Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS. Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset

LOHJA. Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS. Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset www.visitlohja.fi LOHJA Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS 1 Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset Sisältö 1. TERVETULOA LOHJALLE! Lohjanjärvi

Lisätiedot

ilmainen matkailuopas LOVIISA 2014 Pieni kaupunki, suuria elämyksiä

ilmainen matkailuopas LOVIISA 2014 Pieni kaupunki, suuria elämyksiä ilmainen matkailuopas LOVIISA 2014 Pieni kaupunki, suuria elämyksiä Koe Loviisan nähtävyydet sähköisen reittikartan ja mobiilipalvelun avulla www.visitloviisa.fi Loviisa Pieni kaupunki, suuria elämyksiä

Lisätiedot

ilmainen matkailuopas LOVIISA 2015 www.visitloviisa.fi

ilmainen matkailuopas LOVIISA 2015 www.visitloviisa.fi ilmainen matkailuopas LOVIISA 2015 www.visitloviisa.fi Loviisa Maa-ala 819 km 2 Makeavesiala 26 km 2 Merivesiala 900 km 2 Asukasluku n. 15 600 Helsinki 87 km Porvoo 37 km Kotka 45 km Pietari 296 km Koe

Lisätiedot

Tervetuloa Rauman Pitsiviikolle!

Tervetuloa Rauman Pitsiviikolle! Info Sisältö Tervetuloa Rauman Pitsiviikolle! 45. kerran järjestettävä Pitsiviikko on jälleen täällä. Ohjelmassa on kiinnostavaa tekemistä kaikenikäisille kävijöille, paikallisille ja paikkakunnalla vieraileville.

Lisätiedot

Matkailu & Palvelut 2012. ja Pyhäjoki

Matkailu & Palvelut 2012. ja Pyhäjoki Matkailu & Palvelut 2012 ja Pyhäjoki ja Pyhäjoki Matkailu & Palvelut 2012 Raahe 3 Tervetuloa Raaheen 4 Nähtävyydet ja käyntikohteet 10 Tapahtumien Raahe 15 Aktiviteetit ja luonto 20 Majoitus- ja ravitsemuspalvelut

Lisätiedot

www.oulutourism.fi 2006 Suomi Oulun kaupunki Matkailupalvelut Torikatu 10 Oulu Puh. (08) 5584 1330

www.oulutourism.fi 2006 Suomi Oulun kaupunki Matkailupalvelut Torikatu 10 Oulu Puh. (08) 5584 1330 2006 Suomi Oulun kaupunki Matkailupalvelut Torikatu 10 Oulu Puh. (08) 5584 1330 Yleistä Oulusta Pieni tietopaketti Oulusta Suomen 6. suurin kaupunki asukkaita 128 000 pinta-ala 411,1 km² Perämeren rannalla,

Lisätiedot

LOVIISA 2013 Etelärannikon idylli I Tapahtumat I Nähtävyydet I Palvelut I

LOVIISA 2013 Etelärannikon idylli I Tapahtumat I Nähtävyydet I Palvelut I LOVIISA 2013 Etelärannikon idylli I Tapahtumat I Nähtävyydet I Palvelut I Koe Loviisan nähtävyydet sähköisen reittikartan ja mobiilipalvelun avulla www.loviisa.fi Loviisa Pieni kaupunki, suuria elämyksiä

Lisätiedot

Kaupunkilomaa campinghengessä

Kaupunkilomaa campinghengessä Matkailu 3 2010 1 Kaupunkilomaa campinghengessä Rastilan 4-tähden leirintäalue on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Nykyaikainen, tasokas ja perheystävällinen leirintäalue sijaitsee metromatkan päässä

Lisätiedot

Suomi. matkailijan opas. Photo: Timo Santala

Suomi. matkailijan opas. Photo: Timo Santala Suomi matkailijan opas Photo: Timo Santala Photo: Rami Hanafi Tervetuloa Helsinkiin! Helsingin kaupungin matkailuesite, Helsinki Matkailijan opas 2014 Julkaisija ja kustantaja: Helsingin Matkailu Oy Design

Lisätiedot

Tervetuloa saloon. Viihdy &Virkisty

Tervetuloa saloon. Viihdy &Virkisty Tervetuloa saloon Viihdy &Virkisty Anna Salon yllättää! Tiesitkö, että Salo on monipuolinen luontomatkailukohde keskellä vilkkainta Etelä-Suomea E18 -tien varrella. Joet, järvet ja meri odottavat kanootteja,

Lisätiedot

ja Pyhäjoki Nähdään Raahessa!

ja Pyhäjoki Nähdään Raahessa! ja Pyhäjoki ja Pyhäjoki Raahe 3 Tervetuloa Raaheen 4 Nähtävyydet ja käyntikohteet 10 Tapahtumien Raahe 15 Aktiviteetit ja luonto 20 Majoitus- ja ravitsemuspalvelut 25 Ostospaikat 26 Liikenneyhteydet 27

Lisätiedot