Viikonloppu Global Friendsin parissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viikonloppu Global Friendsin parissa"

Transkriptio

1 Viikonloppu Global Friendsin parissa Global Friends on osoitteessa toimiva verkkokahvila, jossa lapset ja nuoret ympäri maailmaa voivat kohdata toisiaan ja jakaa tekemäänsä taidetta kansainvälisistä teemoista. Sivuilta löytyy myös tietoa näistä teemoista: esimeriksi ihmisoikeuksista, sodasta ja rauhasta, reilusta kaupasta. Global Friends -hankkeen taustalla ovat Kirnu-järjestöt (Suomen Lähetysseura, Nuorten Keskus, Poikien ja tyttöjen keskus, Seurakuntien Lapsityön Keskus), yhteistyössä Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasiat -yksikön ja Kyrkans central för det svenska arbetetin kanssa. Tähän materiaaliin on koottu valmis globaalikasvatuksen viikonloppusuunnitelma noin vuotiaille seurakuntalaisille. Siitä voi myös käyttää harjoitteita osana seurakuntien viikkotoimintaa. Osa materiaalista soveltuu nuoremmillekin. Global Friends uskoo taiteen voivan saada lapsissa ja nuorissa aikaan liikahduksia kohti oikeudenmukaisemman maailman toteutumista. Ottamalla selvää asioista, vaikuttumalla ja vaikuttamalla he voivat toimia luomakunnan, oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta. Taide auttaa prosessoimaan isojakin asioita hauskalla tavalla. Palautteesi materiaalista on arvokasta: Perjantai-ilta Tervetuloa maailmalle -pöytä: Pöytään katetaan mahdollisuuksien mukaan reilun kaupan syötävää: kahvia, teetä, suklaata, banaaneja Ehkäpä löydät vielä samoja tuotteita luomuna? Tarjolla voi olla myös muuta entisaikojen luksusta kuten sitrushedelmiä, pähkinöitä jne. Tarkoitus on, että pöydän antimet herättelevät keskustelemaan viikonlopun teemoista, kuten raaka-aineiden tuotantotavoista, keskinäisestä riippuvuudesta eri kansojen välillä sekä ihmisoikeuksien ja luonnon kunnioittamisesta ruokien ja tavaroiden tuotannossa. Yhtä lailla pöytä johdattelee vieraanvaraisuuteen ja yhdessäolosta nauttimiseen. Valmiita kysymyksiä ohjaajalle: - Millaista/minkämaalaista ruokaa syöt mielelläsi? - Oletko päässyt nauttimaan mieleen jäävän upeista erikoisista mauista kotimaassa tai matkoilla? Kuka sen teki tai tarjosi, kenen kanssa söit? - Millaiset tuotteet tulevat ruokapöytiimme yleensä kaukaa ja mitkä läheltä? Mitä hyötyjä ja haittoja on sinä, että nykyään saa ruokaa mistä puolilta maailmaa vain? Meille, tuottajille ja ympäristölle. - Voitko kuvitella, kuka kasvattaisi kahvipapusi tai suklaapapusi? Oletko kuullut reilusta kaupasta? Mitenhän ihmisoikeudet liittyvät aiheeseen?

2 Ohjaaja voi kertoa reilusta kaupasta ja näyttää Suomen Reilun kaupan yhdistyksen sivuja (www.reilukauppa.fi): Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla. Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla toimeen työllään ja saada tehdä töitä turvallisessa ympäristössä. Näistä teemoista puhutaan lisää seuraavan päivän Matka maailman ympärille -alustuksessa. Ohjaaja voi myös jatkaa keskustelua esillä olevista maailman uutisista. Miten niissä näkyvät ihmisoikeudet, ympäristön tila, maailman ihmisten keskinäinen riippuvuus jne. Tarvikkeet: - Reilun kaupan tuotteita ja luomutuotteita - somisteita: esim. ulkomaanuutisia, kansainvälisiin teemoihin liittyviä kirjoja, maailman kartta jne. Eri maiden leikit: Jatka iltaa uusien leikkien tai lähetystyöstä kertovan hartauden merkeissä. Materiaalia löytyy esimerkiksi Suomen Lähetysseuran sivuilta: ja_nuorisotyon_ materiaalit LAPSILLE: Ystävät ympäri maailmaa Tässä paketissa on tehtäviä, tarinoita, askartelua ja lauluja maailman eri kolkista. Soveltuu pyhäkouluun ja kaikkeen seurakunnan lapsityöhön. Sopii lapsille. NUORILLE: Koputuksia Kertomuksia lähetystyön arjesta ja ihmeistä. Sopii nuorteniltoihin ja isoskoulutukseen keskustelunherättäjäksi ja hartausmateriaaliksi. Nukkumaan mennään vaikkapa tutun Siunaa koko maailmaa -virren sävelissä. Lauantaiaamu Ota selvää, vaikutu ja vaikuta! Taidetyöskentelyä globaalien teemojen parissa Pidä Global Friendsin nettisivuilta löytyvä Matka maailman ympäri -alustus (kesto noin 20 min ennen lämmittelyharjoituksia). Yritä saada osallistujia mukaan keskusteluun. Jos alustuksen neljä teemaa tuntuvat liian isolta palalta, kysy osallistujilta vaikka kolme eniten kiinnostavaa.

3 Alustuksen jälkeen pidä lämmittelyharjoituksia. Sitten päästään taiteen pariin! Katso vinkit valokuvaukseen, videokuvaukseen ja ruohonjuurisarjakuvan tekoon alustuksen lopusta. Videoiden editointi käy monelta nuorelta näppärästi, mutta tarvittaessa kysele osaajaa esimerkiksi omasta seurakunnastasi. Ilmaisohjeet editointiin löytyvät Global Friendsin sivuilta kohdasta FAQ. Ryhmäytyminen: Sarjakuvan tekeminen onnistuu ehkä parhaiten, jos sitä ei tehdä yli kahden hengen ryhmissä. Valokuvaukseen ja videokuvaukseen taas usein tarvitsee useamman ihmisen. Muista kysyä ennakkoon kuvausluvat alaikäisten kohdalla. Ruohonjuurisarjakuvan tekemiseen löydät hyvät ohjeet World Comics Finlandin sivuilta: Lounas Taidetyöskentely jatkuu Kun osallistujat saavat töitään valmiiksi, pyydä heiltä lupa julkaisuun ja katso Global Friendsin sivuilta ohjeet, miten ne laitetaan nettiin. Siten työt saavat maailmanlaajuisen yleisön! Välipala Haukataan välillä happea tai ainakin liikutaan! Pidä liikunnan globaalikasvatustuokio. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry:n sivuilta löydät paljon kivoja toiminnallisia leikkejä ja pelejä: Päivällinen Ruokailun jälkeen on mukava rauhoittua katsomaan valmiita tuotoksia. Ohjaaja on laittanut ruohonjuurisarjakuvat seinille. Valmiit valokuvat ja videot voidaan katsoa yhdessä. Ehkä töitä pitää vielä hioa, ja ne katsotaan seuraavana päivänä tai esimerkiksi yhteisessä illassa myöhemmin. On kuitenkin tärkeää antaa ja saada palautetta sekä keskustella töistä ja niiden tekemisen herättämistä tunteista yhdessä. - Miksi teitte työnne tästä aiheesta? Miten saitte idean? - Mikä työn tekemisessä oli vaikeaa, mikä tuntui helpolta? Millaisia muita tunteita tehdessä heräsi? - Mihin olette työssä tyytyväisiä? Jos aikaa olisi ollut enemmän, miten olisitte sen käyttäneet? - Mitä opitte työskentelyn aikana valitsemastanne aiheesta? Entä mitä opitte työskentelytavasta (esim. valokuvaus)? - Mitä toivotte, että työllenne tapahtuu tämän jälkeen? Toivotteko sen esimerkiksi saavan lisää yleisöä?

4 Kansanvälinen vierailu Kutsu kylään seurakunnan lähetyssihteeri tai -aktiivi kertomaan lähetystyöstä. Kenties seurakunnassanne on myös seurakuntalaisia, jotka ovat muuttaneet muualta ja haluavat kertoa ryhmällenne lähtömaastaan/(toisesta) kotimaastaan. Millaisen mukavan yllätyksen te voisitte järjestää vieraille? Näytättekö ehkä töitänne, laulatteko? Keskustelut voivat jatkua yhteisen iltapalan merkeissä. Vinkki: Keskustellaan yhdessä vieraanvaraisuudesta. Mitä se tarkoittaa? Millaista vieraanvaraisuutta ol et itse kohdannut? Miten ilmenee se, jos emme ole vieraanvaraisia? Mitä silloin tapahtuu, mitä tunnemme? Voitte myös yhdessä katsoa ja antaa vinkkejä, miten lisätä vieraanvaraisuutta seurakunnassa ja/tai muissa arkisissa yhteisöissä (koulussa, työpaikalla, harrastusporukoissa jne.): Iltapala Leikitään vielä! Illalla on hyvää aikaa pelata vaikkapa Changemakerin sivuilta löytyvän virikemateriaalin sananselityspeliä. Siinä osallistujat selittävät vuorollaan esimerkiksi globaaliin oikeudenmukaisuuteen liittyviä sanoja, joita muut arvaavat. Changemaker on nuorten ja nuorten aikuisten vaikuttamisverkosto, joka toimii globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta. Voitte ottaa selvää Changemakerin sivuilta, toimiiko paikkakunnallanne Changemaker-verkosto ja jos ei, miten sellaisen voisi perustaa. Ohjeet sananselityspeliin: Linkki Changemakerin tuottamaan rippikoulupakettiin, josta löytyy paljon harjoitteita: Voit yhdistää illanviettoon esimerkiksi ulkomaankielisiä virsiä tai lisää leikkejä, joita löytyy Suomen Lähetysseuran sivuilta: ja_nuorisotyon_ materiaalit Iltahartaus Anna osallistujien järjestää (yhdessä kanssasi) iltahartaus, jossa rukoillaan maailmaan lisää oikeudenmukaisuutta ja hyvinvointia kaikille. Valmiita videoita ja kuvia voi hyödyntää tässä vaiheessa. Changemakerin rippikoulupaketista sivulta 30 löytyy ohjeita kansainväliseen diakoniaan liittyviin hartaushetkiin:

5 Sunnuntaiaamu Aamupalan jälkeen on voimia vielä syventyä ihmisoikeuksiin. Compasito on lasten ihmisoikeuskasvatuksen käsikirja, josta löytyy paljon hauskoja toiminnallisia harjoitteita. Se löytyy ilmaisena pdf-versiona verkosta. Compass on nuorten versio, joka löytyy samoin ilmaiseksi verkosta englanniksi. Vaihtoehtoisesti tai jos aikaa jää, voitte toteuttaa vielä yhteisen taidetyön. Miten olisi Toivon puu? Sen idea on, että teette ensin puun: rungon, juuret, oksat, lehdet. Kenties puussa istuu lintuja tai sitä lämmittää aurinko? Juuret kuvastavat sitä, mitä jokainen pieni lapsi tarvitsee kasvaakseen onnelliseksi. Kirjoittakaa tällaisia asioita (esim. halauksia ) juuriin. Lehtiin kirjoittakaa niitä hyviä asioita, joita hyvistä juurista seuraa (esim. turvallisuudentunne ). Kirjoittakaa kaikkien nimet, viikonlopun pitopaikka ja päivämäärä ylös ja ihailkaa! On tärkeää, että ohjaaja käy osallistujien kanssa vielä läpi tunteita ja ajatuksia, joita viikonlopun aikana on herännyt sekä kertoo, miten he voivat jatkaa globaalien teemojen käsittelyä esimerkiksi seurakunnassa tai järjestössä. Kirkkohallituksen sivuilta löytyy paljon lisätietoa globaalikasvatukseen ja vaikuttamiseen: Viikonlopun voi päättää messuun, hartauteen tai muuhun yhteiseen hetkeen. Kiitetään viikonlopusta, sen suomista oivalluksista, lähimmäisistämme lähellä ja kaukana. Katso hartausaineistoa seurakunnille monikulttuurisuuteen liittyen: Sari Peltosen teksti kansainväliseen rauhanrukoukseen päivään liittyen: Rukous Hyvä Jumala, Rauhanruhtinas! Tuomme eteesi hiljaiset ajatuksemme ja rukouksemme maailman rauhan puolesta. Anna meille viisautta ja voimaa edistää rauhaa omassa ja lähimmäistemme elämässä. Auta meitä elämään sovussa luomakuntasi kanssa. Kiitämme tänään siitä, että saamme elää rauhallisessa maassa. Pyydämme varjelusta ja erityistä siunausta kaikille niille ihmisille, jotka tänään kärsivät sodista ja kansojen välisistä selkkauksista. Siunaa maahamme saapuneita turvapaikanhakijoita, pakolaisia ja kaikkia siirtolaisia. Erityisesti rukoilemme niiden lasten puolesta, jotka ovat joutuneet lähtemään yksin ilman perhettään hakemaan suojaa vieraasta maasta.

6 Sinä olet ihmiskunnan turva. Auta meitä luottamaan sinun rakkauteesi ja välittämään rakkauttasi niin lähellä kuin kaukana oleville lähimmäisillemme. Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen Lauluehdotuksia: We shall overcome (trad. USA:sta) Vedet jo virratkaa (etiopial. kansansävelmä, suom. Jaakko Löytty) Virsiä: 587 Terve, rauha suloinen! 588 Rauhan Herra, maailmaasi anna rauha suloinen 589 Rauhan Herra, siunaa meitä 591 Uudet taivaat, uuden maan Katso tietoa kansainvälisistä teemoista, lisävinkkejä globaalikasvatukseen, koulutuksia: (Nuorten ja nuorten aikuisten vaikuttamisverkosto) (Nuorten Keskuksen päättynyt hanke, ympäristökasvatus) (Suomen ev. lut. Seurakuntien Lapsityön Keskus) (Kepan, kehitysyhteistyön palvelukeskuksen sivusto) (Liikunnan Kehitysyhteistyö Liike ry) (PTK poikien ja tyttöjen keskus) (Suomen ev. lut. kirkon sivusto) (Suomen ev. lut. kirkon sivusto)

7 (World Comics Finlandin sivut ruohonjuurisarjakuvan ympärillä) (Suomen Lähetysseura, Nuorten Keskus, PTK poikien ja tyttöjen keskus ja Seurakuntien Lapsityön Keskus) Toiminnallinen materiaali diakonian teemoista nuorille: Heli Pruuki: Muuta maailmaa (LK-kirjat 2008).

Rippikoulupaketti. maailmanmuuttajille

Rippikoulupaketti. maailmanmuuttajille Rippikoulupaketti maailmanmuuttajille Rippikoulupaketti maailmanmuuttajille Toimitus: Heta Niemi ja Sini Tyvi Teksti ja harjoitteet: Changemaker-harjoittelijat Sini-Maaria Kauppi ja Hanna Mithiku sekä

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tehtäväpaketti Tervetuloa eläytymään muuttuvan planeetan tarinoihin! Tähän tehtäväpakettiin on koottu harjoituksia, joiden avulla tarinakokoelman aiheet heräävät eloon.

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

FOTONOVELA. Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS

FOTONOVELA. Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS FOTONOVELA Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS Sisällys MIKÄ ON FOTONOVELA? 4 OSA I: FOTONOVELA-TYÖPAJAN TOTEUTUS 6 Etukäteisvalmistelut 6 Virittäydytään tarinointiin 8 Fotonovela-tarinoiden

Lisätiedot

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ HARJOITUKSIA OHJAAJILLE TUEKSI TOIMINNAN TOTEUTTAMISEEN Yhden Vanhemman Perheiden liitto 1 Hyvä olohuoneen ohjaaja Tähän oppaaseen olen

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan viettämään Lapsen oikeuksien viikkoa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 25-vuotisjuhlaa!

Tervetuloa mukaan viettämään Lapsen oikeuksien viikkoa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 25-vuotisjuhlaa! 1 KUVA Aida 2 Tervetuloa mukaan viettämään Lapsen oikeuksien viikkoa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 25-vuotisjuhlaa! K ansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Vuonna

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

II OMAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN LÖYTÄMINEN... 6 1. Testi: Minkälainen vapaaehtoistoimija olen?... 6 2. Vapaaehtoistoiminnan messut...

II OMAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN LÖYTÄMINEN... 6 1. Testi: Minkälainen vapaaehtoistoimija olen?... 6 2. Vapaaehtoistoiminnan messut... Oppitunti-ideoita VAPAAEHTOISTOIMINTA Materiaali antaa ideoita vapaaehtoistoiminnan käsittelemiseen kouluissa. Materiaalin on tuottanut Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi osana Euroopan vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

247RUKOUS.WORDPRESS.COM WWW.24-7PRAYER.COM 24-7 RUKOUS RUKOUSPAKETTI

247RUKOUS.WORDPRESS.COM WWW.24-7PRAYER.COM 24-7 RUKOUS RUKOUSPAKETTI 24-7 RUKOUS RUKOUSPAKETTI TERVETULOA 24-7 RUKOUKSEEN Syyskuusta 1999 lähtien 24-7 rukousliike on pannut alulle Kristus-keskeistä, lähetyshenkistä rukousta yhdistäen eri sukupolvia ja erilaisia kirkkokuntia

Lisätiedot

Matka maailman ympäri

Matka maailman ympäri Matka maailman ympäri Tervetuloa matkalle maailman ympäri! Tällä reissulla tutustut nuoriin eri puolilta maailmaa. Aloitamme kierroksemme Etelä- Euroopasta, Kreikasta. Pakolaisena Matkustimme perheemme

Lisätiedot

LASTENHUONEEN OPPIKIRJA KATSOKAA PIENOKAISIANNE

LASTENHUONEEN OPPIKIRJA KATSOKAA PIENOKAISIANNE LASTENHUONEEN OPPIKIRJA KATSOKAA PIENOKAISIANNE KATSOKAA PIENOKAISIANNE LASTENHUONEEN OPPIKIRJA Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Suomi Tätä julkaisua koskevat mielipiteet ja ehdotukset

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Me mediassa

Ohjaajan opas. Me mediassa Ohjaajan opas teema Kerho Me mediassa Me mediassa -kerhossa lapset oppivat turvallisia mediataitoja ja perehtyvät yhdessä mediatuottamisen monipuolisiin mahdollisuuksiin. Sisällysluettelo 1. KERHOKERTA

Lisätiedot

Diakoniarastirata innostava tapa kertoa diakoniasta ja etiikasta

Diakoniarastirata innostava tapa kertoa diakoniasta ja etiikasta Diakoniarastirata innostava tapa kertoa diakoniasta ja etiikasta Sisällys: Käyttäjälle 1. Rasti Virkistä vanhusta 2. 3. 4. 5. 6. 1. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Rasti Halloo! Rasti Mummoilla on asiaa Rasti

Lisätiedot

Fotonovela Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS SISÄLLYS MIKÄ ON FOTONOVELA? 5 ENNEN TYÖPAJAA 6 FOTONOVELA-TYÖPAJAN TOTEUTUS 7 1. TARINOINTIIN VIRITTÄYTYMINEN JA MOTIVOINTI 9 2. AKTIIVISUUTEEN

Lisätiedot

Ideoista toimintaan! paikallisryhmätoimijoille

Ideoista toimintaan! paikallisryhmätoimijoille Ideoista toimintaan! opas paikallisryhmätoimijoille Ideoista toimintaan! Opas Changemakerin paikallisryhmätoimijoille TOIMITUS: Karita Heikkinen Kuvat: Changemakerin kuva-arkisto: Ville Asikainen (s.

Lisätiedot

nro 4 2014 Verkosto 2015 luonnehtii työntekijä uusia monitoimitiloja Tampereella Verkosto 1 2015 1

nro 4 2014 Verkosto 2015 luonnehtii työntekijä uusia monitoimitiloja Tampereella Verkosto 1 2015 1 nro 4 2014 Verkosto 2015 luonnehtii työntekijä uusia monitoimitiloja Tampereella Verkosto 1 2015 1 Pääkirjoitus Verkosto Sisällys Päätoimittaja: Meri Hannikainen Lehden tekijät: Maria Kauppinen, Emma Arppe,

Lisätiedot

Vastuuviikko Ansvarsveckan 24. 31.10.04. I n t e t i l l. s a l u. Kampanjavihko. www.vastuuviikko.fi

Vastuuviikko Ansvarsveckan 24. 31.10.04. I n t e t i l l. s a l u. Kampanjavihko. www.vastuuviikko.fi kaupan Ei Vastuuviikko Ansvarsveckan 24. 31.10.04 s a l u I n t e t i l l V A S T U U V I I K O N Kampanjavihko www.vastuuviikko.fi Ei kaupan Inte till salu Vastuuviikon kampanjavihko Toimittaja: Ulf Särs

Lisätiedot

Tehtävät isoille on julkaistu Vinkki-lehdissä vuosina 2007-2011.

Tehtävät isoille on julkaistu Vinkki-lehdissä vuosina 2007-2011. Toimituskunta: Sirkka-Liisa Huhtinen lähettikoulutus- ja aluekoordinaattori Soili Norro kieltenopettaja Liisi Portin lapsi- ja nuorisotyöntekijä Saija Simanainen lapsi-, varhaisnuoriso- ja perhetyön sihteeri

Lisätiedot

Jumala tekee suuria tekoja. Tervetuloa tutustumaan nykyajan lähetystyöhön. Pääsihteerit Elina ja Jussi: 5/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 3.6.

Jumala tekee suuria tekoja. Tervetuloa tutustumaan nykyajan lähetystyöhön. Pääsihteerit Elina ja Jussi: 5/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 3.6. Pääsky 5/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 3.6.2015 Pääsihteerit Elina ja Jussi: Jumala tekee suuria tekoja. Tervetuloa tutustumaan nykyajan lähetystyöhön. Juhlat onnistuvat vain satojen vapaaehtoisten avulla.

Lisätiedot

SEURAKUNTALEHTI. Loka marraskuu 2011 Tampereen metodistiseurakunta

SEURAKUNTALEHTI. Loka marraskuu 2011 Tampereen metodistiseurakunta SEURAKUNTALEHTI Loka marraskuu 2011 Tampereen metodistiseurakunta Selvä homma! Herra vastasi minulle: Kirjoita näky niin selvästi tauluihin, että sen voi vaivatta lukea. Näky odottaa vielä toteutumistaan,

Lisätiedot

Kolmen ruokalajin oppitunti

Kolmen ruokalajin oppitunti Kolmen ruokalajin oppitunti elämäntaitoja tervetuloa! A la Raamatunkertomukset Essi Ikonen (toim.) Copyright Tekijät ja Agricola Taitto ja ulkoasu: Mari Huotari/Kiesus Kansi: Mari Huotari/Kiesus Julkaisija:

Lisätiedot

... Pois neljan seinan sisalta. Diakonia apua sinulle. Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Syksy 2013

... Pois neljan seinan sisalta. Diakonia apua sinulle. Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Syksy 2013 toiminta + tapahtumat + yhteystiedot Syksy 2013 helsingin mikaelin seurakunta 2013/2014........ Pois neljan seinan sisalta Diakonia apua sinulle Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Kirkkoherran

Lisätiedot

OLLAAN IHMISIKSI KYMMENEN AJATUSTA OIKEASTA JA VÄÄRÄSTÄ Toimintavirikkeitä

OLLAAN IHMISIKSI KYMMENEN AJATUSTA OIKEASTA JA VÄÄRÄSTÄ Toimintavirikkeitä OLLAAN IHMISIKSI KYMMENEN AJATUSTA OIKEASTA JA VÄÄRÄSTÄ Toimintavirikkeitä 1. IHMINEN ON IHMISEN PEILI. USKALLA KATSOA SIIHEN. Tämän teesin myötä kysytään, näenkö toisessa ihmisessä hänet itsensä ja näenkö

Lisätiedot

Osaava kerhonohjaaja

Osaava kerhonohjaaja KERHO Osaava kerhonohjaaja KERHONOHJAAJAN TOP10 1. Ole innostunut tekemästäsi asiasta ja perehdy kerhokerran aiheeseen huolella etukäteen. 2. Pidä lupauksesi ja ole kerholaisia kohtaan mahdollisimman tasapuolinen.

Lisätiedot

Lukuhaaste 2015. Oppimateriaali

Lukuhaaste 2015. Oppimateriaali Lukuhaaste 2015 Oppimateriaali 1 Sisällysluettelo Tervetuloa Lukuhaasteeseen 3 Näin osallistut 4 VINKKEJÄ LUKUHAASTEESEEn 5-7 TUTUSTUTAAN LUKUTAIDON MERKITYKSEEN 8 Sanomalehtiä hyödyntäviä tehtäviä 9 Tehtäväideoita

Lisätiedot

AHTISAARI-PÄIVÄN KOULUPAKETTI RAUHAN JA SOVINNON PÄIVÄ KOULUISSA

AHTISAARI-PÄIVÄN KOULUPAKETTI RAUHAN JA SOVINNON PÄIVÄ KOULUISSA AHTISAARI-PÄIVÄN KOULUPAKETTI RAUHAN JA SOVINNON PÄIVÄ KOULUISSA Sisällys Ahtisaari-päivä Rauhan ja sovinnon päivä kouluissa 2 Mistä on kyse? 3 Miksi päivää vietetään? 3 Koulupaketin sisältö 3 Aamunavauksia

Lisätiedot

Kansalaisen vaikuttamisopas

Kansalaisen vaikuttamisopas Kansalaisen vaikuttamisopas 6 2012 Oma ääni kuuluviin! Kehitysvammaisten Tukiliitto ry. Me Itse ry Kuva Hanna Rajakangas Mihin asioihin sinä haluat vaikuttaa? Tämän lehden teemana on vaikuttaminen. Vaikuttaa

Lisätiedot

Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti Maaliskuu - Toukokuu 2014. Vapis

Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti Maaliskuu - Toukokuu 2014. Vapis Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti Maaliskuu - Toukokuu 2014 Vapis lehti Toimitus Seurakunnan toimisto Rajakatu 20 B 18 40200 Jyväskylä Puhelin 014 614 026 Vastaava toimittaja Kari Hämäläinen Toimitus

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes Ohjaajan opas teema kerho Hoksaa bisnes Hoksaa bisnes -teemakerhossa lapset oppivat iloista yrittäjyyttä. Kerhossa ideoidaan porukalla palveluja ja tuotteita, joita myös markkinoidaan ja myydään. Kerholaisia

Lisätiedot