Nro 146/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/33/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nro 146/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/33/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 146/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/33/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Eläinsuojan (maidon ja naudanlihan tuotanto) laajennusta koskeva ympäristölupa, Halsua HAKIJA Arsi ja Helena Kanala Hietalantie Halsua TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Hakemus koskee maidon ja naudanlihan tuotantoa ja sen laajentamista. Tilalla on nykyisin 42 lypsylehmää, 30 hiehoa, lihanautoja 25 ja nuorkarjaa (alle 6 kk) 20 eläintä. Toimintaa laajennetaan rakentamalla lypsylehmille (70 kpl) uusi makuuparsipihatto, johon sijoitetaan myös 14 hiehoa ja 13 alle 6 kk:n ikäistä vasikkaa. Olemassa olevaan tuotantorakennukseen sijoitetaan yhteensä 35 lihanautaa (12 24 kk), 18 lehmävasikkaa/hiehoa (6 12 kk), 18 sonnivasikkaa (6 12 kk) ja 21 vasikkaa (alle 6 kk). Laajennuksen jälkeen eläinpaikkoja on yhteensä enintään 70 lypsylehmälle, 32 hieholle/lehmävasikalle (yli 6 kk), 53 lihanaudalle (yli 6 kk) ja nuorkarjalle (alle 6 kk) 34 kpl sekä kahdelle hevoselle. Lisäksi rakennetaan uusi lietelantasäiliö. Uuden makuuparsipihaton rakennuspaikka sijaitsee Halsuan kunnan Lestin kylässä tilalla Peltola, kiinteistötunnus ja olemassa oleva lihanautakasvattamoksi jäävä eläinsuoja sijaitsee samassa pihapiirissä tilalla Hietala, kiinteistötunnus , molemmat samassa osoitteessa Hietalantie 9, Halsua. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Toiminta on ympäristölupavelvollinen ympäristönsuojelulain 28 1 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 11 a) kohdan mukaan, koska kyseessä on vähintään 30 lypsylehmälle tarkoitettu eläinsuoja. LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO puh Vaasan päätoimipaikka fax Wolffintie 35 kirjaamo.lansi@avi.fi PL 200, Vaasa

2 2 Ympäristönsuojelulain 28 3 momentin mukaan luvan saaneen toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävään tai muuhun olennaiseen toiminnan muuttamiseen on oltava lupa. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojeluasetuksen 5 1 momentin 11 a) kohdan mukaan aluehallintovirasto ratkaisee ympäristöluvan, koska kyseessä on eläinsuoja, jonka eläinmäärä eläinyksikköinä laskettuna vastaan vähintään 75 lypsylehmälle tarkoitettua eläinsuojaa. Tämän päätöksen ympäristönsuojelulain mukaisena valvontaviranomaisena toimii Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat vastuu alue, jäljempänä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. ASIAN VIREILLETULO Lupahakemus on tullut vireille Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Toiminnalla on Halsuan kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan myöntämä ympäristölupa, jonka mukaan eläinsuojassa voidaan pitää enintään 40 lypsylehmää, 25 hiehoa, 20 lihanautaa ja 35 alle 6 kk:n ikäistä nuorkarjaa. Tila on liittynyt ympäristötukijärjestelmään sopimuskaudeksi Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa ja Halsuan yleiskaavassa eläinsuoja on merkitty kotieläintilojen talouskeskuksen alueeksi (AM). SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Eläinsuoja sijaitsee haja-asutusalueella, noin 10 kilometriä itään päin Halsuan kuntakeskuksesta. Lähimpään naapurin asuinrakennukseen on nykyisestä eläinsuojasta etäisyyttä n. 100 metriä ja uudesta eläinsuojasta noin 130 metriä. Suvun omistuksessa oleva lähin loma-asunto sijaitsee nykyisestä tuotantorakennuksesta n. 250 m ja uudesta tuotantorakennuksesta noin 150 metriä koilliseen. Rakennettava lietesäiliö sijaitsee uuden tuotantorakennuksen ja loma-asunnon välissä. Eläinsuojasta 400 metrin etäisyydellä sijaitsee kaksi asuinrakennusta ja yksi loma-asunto. Lähimpään vesistöön, Pahkajokeen, on etäisyyttä 300 metriä. Kanalan I luokan pohjavesialue, jossa sijaitsee Kanalan vesiosuuskunnan vedenottamo, sijaitsee noin 2,3 kilometrin etäisyydellä kaakossa. Melu, liikenne ja muu kuormitus alueella Talouskeskus sijaitsee Hietalan yksityistien varressa. Teurasauto käy 12 kertaa vuodessa ja rehuauto 10 kertaa vuodessa. Tilan liikenteellä ei ole erityistä vaikutusta alueen liikenteeseen.

3 3 HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Eläintilat Lypsylehmille rakennetaan uusi makuuparsipihatto ja olemassa oleva tuotantorakennus jää pääasiassa lihanautakasvattamoksi. Tilalla Peltola oleva vanha eläinsuoja puretaan pois. Laajennuksen käyttöönoton jälkeen eläinsuojissa on yhteensä enintään 70 lypsylehmää, 32 hiehoa, 53 lihanautaa ja nuorkarjaa (alle 6 kk) 34 eläintä. Pohjapiirroksen mukaan uuteen pihattoon sijoitetaan 70 lypsylehmää, 14 hiehoa ja 13 alle 6 kk ikäistä vasikkaa. Olemassa olevaan eläinsuojaan sijoitetaan ja 35 lihanautaa (12 24 kk), 18 sonnivasikkaa (6 12 kk), 18 lehmävasikkaa (6 12 kk) ja 21 alle 6 kk ikäistä vasikkaa sekä lisäksi tilat kahdelle hevoselle. Täydennyksessä hakija on esittänyt eläinjakauman hiehojen osalta siten, että 18 lehmävasikkaa (6 12 kk) on laskettu hiehoihin (yhteensä 32 hiehoa) ja 18:sta vanhan eläinsuojan sonnivasikkapaikasta 9 on lehmävasikkaa/-paikkaa. Voimassa olevaan ympäristölupaan verrattuna eläinsuojan eläinyksikkömäärän lisäys on noin 1,7 -kertainen (voimassa oleva lupa 391 eläinyksikköä, laajennuksen jälkeen 666 eläinyksikköä). Lannan ja jätevesien käsittely ja varastointi Lietelantaa muodostuu uudessa makuuparsipihatossa m 3 (70 lypsylehmää, 14 hiehoa ja 13 pikkuvasikkaa) ja olemassa olevassa eläinsuojassa m 3 (35 lihanautaa, 36 nuorkarjaa (6 12 kk) ja 21 vasikkaa (alle 6 kk), yhteensä m 3. Lisäksi lietesäiliöön johdetaan maitohuoneen pesuvesiä 150 m 3 ja muita pesuvesiä 100 m 3 vuodessa, yhteensä 250 m 3 vuodessa. Lietelannan varastointiin tilalla on ennestään kaksi lietelantasäiliötä, bruttotilavuudeltaan 368 m 3 ja m 3. Kaikki säiliöt ovat kattamattomia ja ne täytetään altapäin. Olemassa olevassa eläinsuojassa lietekuilujen tilavuus on 500 m 3 ja ne toimivat valutuksella. Yhteensä lietteen varastointitilaa on olemassa olevan eläinsuojan käytössä m 3. Lisäksi rakennetaan uusi, bruttotilavuudeltaan m 3 :n lietesäiliö. Uuden pihaton yhteyteen tulee valutuksella toimivaa lietekuilutilavuutta 600 m 3, jolloin uuden pihaton käytössä on lietelantalatilavuutta yhteensä m 3. Tilalla lietelannan varastointitilavuutta tulee olemaan yhteensä m 3. Lietesäiliöiden kuormausalueet ovat kantavaa soramoreenia, jonka päällä on murske. Makuuparsipihaton sairas- ja poikimakarsinat, yhteensä noin 71 m 2, ovat kuivikepohjalla ja niissä pidetään kerrallaan enintään 7 lehmää. Lisäksi olemassa olevassa eläinsuojassa on 9 m 2 kuivitettua tilaa enintään 7 alle 6 kk:n ikäiselle vasikalle. Kuivalantaa muodostuu kuivikepohjilta yhteensä 196 m 3 ja hevosten pilttuista 24 m 3 vuodessa, yhteensä 220 m 3.

4 4 Tilalla on pohjapinta-alaltaan 200 m 2 :n avokuivalantala, jossa on varastointitilavuutta 600 m 3. Kuivalantalan edessä on betoninen kuormauslaatta. Lannan levitys Tilan käytettävissä olevan pellon määrä on 90,5 hehtaaria (omaa 57,04 ja vuokrapeltoa 18,46 ha), josta pohjavesialueella sijaitsee 5,65 ha. Lannan luovutuksesta/vastaanotosta on sopimuksia 15,03 hehtaarin alalle. Täydennyksen ( ) mukaan lannan levitykseen soveltuvaa peltoa on yhteensä 84,8 hehtaaria. Lannasta 30 % levitetään viikoilla ja 50 % viikoilla ja loput 20 % viikoilla Liete levitetään lietevaunulla hajalevityksenä pellon pinnalle. Laidunnus Hiehojen laiduntamiseen on käytettävissä 3 hehtaaria laidunta. Eläimiä laidunnetaan neljä kuukautta vuodessa päivisin. Osa laitumista rajoittuu vesistöön. Laitumella ei ole pysyvää ruokintapaikkaa. Tilalla on kaksi hevospaikkaa, mutta tilalla pidetään vain yhtä hevosta kesälaitumella. Hevonen viedään muualle hoitoon talviajaksi. Säilörehu Säilörehua tehdään esikuivattuna pyöröpaaliin 100 tonnia vuodessa. Puristenestettä ei muodostu normaaleissa korjuuolosuhteissa juuri lainkaan. Kemikaalit ja polttoaineet Tilalla on kaksi polttoainesäiliötä, joiden tilavuudet ovat ja litraa. Säiliöt on varustettu lukituksella ja lapon estolla. Konesuojassa on lisäksi muita öljytuotteita enintään 200 litraa. Talous- ja jätevedet Vesi, m 3 vuodessa, hankitaan tilalle Kanalan Vesiosuuskunnasta. Eläinsuojan wc-vedet johdetaan umpisäiliöön. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Toiminnassa syntyy jätteenä muovia, metallia ja vaarallisia jätteitä, jotka toimitetaan vastaanottopisteeseen. Kuiva kotitalousjäte toimitetaan järjestettyyn jätehuoltoon. Itsestään kuolleet eläimet toimitetaan Honkajoki Oy:lle. Jäterehu kompostoidaan ja jätemaito juotetaan hakemuksen mukaisesti vasikoille. Toiminnan vaikutukset ympäristöön Karjasuojan laajentaminen ei lisää merkittävästi esimerkiksi ilmaan kohdistuvia vaikutuksia (hajut). Avonaisten lietesäiliöiden synnyttämää hajua esiintyy pääsääntöisesti lyhytkestoisena vain sekoituksen loppuvaiheessa sekä levityksen yhteydessä.

5 5 Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) Hakijan mukaan parasta käyttökelpoista tekniikkaa sovelletaan kun säilörehu on esikuivattua. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Tilalle laaditaan pelastussuunnitelma. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Lupahakemusta on täydennetty tarkennetuilla tiedoilla mm. kuivikelannasta, peltolohkoista ja lannan levitysaloista. Lupahakemuksesta tiedottaminen Hakemuksesta on kuulutettu Halsuan kunnan ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ilmoitustauluilla Ympäristölupahakemusta koskeva ilmoitus on julkaistu sanomalehti Perhonjokilaaksossa Ympäristölupahakemus ja siihen liittyvät selvitykset ovat olleet kuulutusajan yleisesti nähtävillä Halsuan kunnanvirastossa. Lupahakemuksesta on annettu erikseen tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Lausunnot Lupahakemuksesta on pyydetty Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Halsuan kunnan ja Halsuan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lausunnot. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Halsuan kunta eivät ole antaneet lausuntoa. Halsuan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen: Uuden tuotantorakennuksen ja lietesäiliön etäisyys lähimpiin naapureihin on osittain ympäristöhallinnon 1/2010 ohjetta pienempi. Kun huomioidaan, että naapurustossa ei ole asutusalueita, vapaa-ajan asunto on suvun omistuksessa ja lähin vakituinen asunto sijaitsee vallitsevien tuulten yläpuolella eikä laajennus sijoitu kohti asuntoa, lautakunta katsoo, että toiminta voidaan sijoittaa ko. paikalle. Kun toiminnassa käytetään parasta mahdollista tekniikkaa, ympäristölupa voidaan myöntää tavanomaisin lupamääräyksin. Muistutukset ja mielipiteet Lupahakemuksesta ei ole jätetty muistutuksia eikä mielipiteitä. Hakijan kuuleminen ja vastine Hakijalle on varattu mahdollisuus antaa vastineensa lausunnon johdosta mutta hakija ei ole sitä antanut.

6 ALUEHALLINTOVIRASTON RATKAISU 6 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myöntää Arsi ja Helena Kanalalle ympäristöluvan eläinsuojan laajentamiselle (maidon- ja lihanaudantuotanto) Halsuan kunnan Lestin kylässä olevilla tiloilla Peltola RN:o 37:8 ja Hietala RN:o 37:6 tähän päätökseen liitetyn asemapiirroksen (pvm ) mukaisesti. Ympäristölupa myönnetään siten, että laajennuksen käyttöönoton jälkeen uudessa rakennettavassa pihattonavetassa ja olemassa olevassa eläinsuojassa voidaan pitää yhteensä enintään 70 lypsylehmää, 32 hiehoa, 53 lihanautaa ja 34 vasikkaa (alle 6 kk) sekä kaksi hevosta. Uuteen eläinsuojaan voidaan sijoittaa enintään 70 lypsylehmää, 14 hiehoa ja 13 alle 6 kk ikäistä vasikkaa. Olemassa olevaan eläinsuojaan voidaan sijoittaa enintään 53 lihanautaa (yli 6 kk), 18 (lehmä)vasikkaa (6-12 kk) ja 21 alle 6 kk ikäistä vasikkaa sekä kaksi hevosta. Toimintaa tulee harjoittaa lupahakemuksen ja sen täydennyksen mukaisesti siten muutettuna kuin lupamääräyksistä ilmenee. Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi 1. Lupamääräykset eläinsuojien ja lantaloiden rakenteista Rakennettavan eläinsuojan pohjarakenteet ja lietekuilut tulee tehdä vesitiiviistä betonimateriaalista (vähintään K30-2 luokkaa) maa- ja metsätalousministeriön kyseisiä rakenteita koskevien rakentamisohjeiden mukaisesti siten, että lannan tai niistä aiheutuvien valumavesien joutuminen pinta- tai pohjavesiin on estetty. Myös olemassa olevien eläinten pitoon sekä lannan ja rehun varastointiin liittyvien rakenteiden on oltava vesitiiviitä ja korjaamisessa on noudatettava maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräyksiä ja -ohjeita. Uusi rakennettava lietesäiliö tulee suunnitella ja rakentaa siten, että se voidaan tarvittaessa kattaa kiinteällä katteella. Uusi lietesäilö tulee olla käyttövalmiina, kun eläinsuojan laajennus otetaan käyttöön. Uusi rakennettava lietesäiliö sekä olemassa olevat kiinteällä katteella kattamattomat lietesäiliöt tulee varustaa suoja-aidalla, jonka korkeus on vähintään 1,5 m maanpinnasta ja silmäkoko/lautarako pystysuunnassa enintään 10 cm. Lisäksi lietesäiliöiden lastausalueiden tulee olla tiivispohjaiset, esim. asfaltista tai betonista. Olemassa olevien lietesäiliöiden lastausalueet tulee tehdä tiivispohjaisiksi mennessä. Kiinteällä katteella kattamattomassa olemassa olevassa kuivalantalassa on oltava vähintään 0,5 m korkuinen ajoluiska ja kuivalantalan ulkopuolella tulee olla tiivispohjainen kuormauslaatta. 2. Lannan ja jätevesien varastointi Eläinsuojassa muodostuvat lietteet, maitohuoneen pesuvedet sekä muut eläinsuojan pesu- ja jätevedet ja mahdollinen säilörehun puristeneste tulee varastoida vesitiivistä materiaalia olevissa lietesäiliöissä siten, että niitä ei joudu ympäristöön. Toiminnassa muodostuva kuivikelanta tulee varastoida vesitiivistä materiaalia olevissa kuivalantalassa siten, että lantaa ei joudu ympäristöön.

7 7 Lietelannan, maitohuoneen pesuvesien, muiden pesu- ja jätevesien ja mahdollisen säilörehun puristenestettä varten sekä kattamattomien lietesäiliöiden sadevesiä varten varastotilavuutta tulee olla vähintään 12 kuukauden varastointitilavuusvaatimusta vastaava määrä eli yhteensä m 3 (lietelannalle m 3, pesuvesille 250 m 3, puristenesteelle 5 m 3 ja sadevedet 383 m 3 ). Lietelannan varastointitilavuuteen voidaan laskea lietekuilujen tilavuus 900 m 3. Kuivalannan ja pilaantuneen rehun varastointitilavuutta tulee olla yhteensä vähintään 222 m 3. Kattamattomaan kuivalantalaan on lisäksi varattava sadevesiä varten varastointitilavuutta 0,1 m 3 /m 2 eli 20 m 3. Lietteen ja kuivalannan kuljetus- ja levityskaluston pesu tulee suorittaa siten, että pesuvedet otetaan talteen johtamalla ne lietesäiliöön tai muuhun erilliseen umpisäiliöön. Lannan varastointitilat on tyhjennettävä perusteellisesti vuosittain ja samalla on tarkistettava niiden kunto. Havaitut viat ja puutteet on korjattava välittömästi. Varastojen tyhjennys ja lannan kuljetus on hoidettava tarkoitukseen suunniteltua tiivistä kalustoa käyttäen siten, ettei lantaa joudu tielle, ojiin, vesistöön tai pohjaveteen ja ettei siitä aiheudu ympäristöön eikä ympäristön asukkaille kohtuutonta viihtyvyyteen tai terveyteen kohdistuvaa rasitusta, kuten haju- tai meluhaittaa. Eläinsuojan sosiaalitilojen wc-vedet tulee käsitellä valtioneuvoston asetuksen talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (209/2011) mukaisesti esimerkiksi johtamalla jätevedet umpisäiliöön tai käsittelemällä valvontaviranomaisen muulla hyväksymällä tavalla mennessä. Umpisäiliö tulee tyhjentää riittävin väliajoin ja jätevesi tulee toimittaa kunnan jätehuoltomääräysten mukaisesti jätevedenpuhdistamolle tai muulle laitokselle, jolla on ympäristölupa vastaanottaa kyseisiä jätevesiä. Wc-vesiä ei saa johtaa lietesäiliöön. 3. Lannan ja jätevesien hyödyntäminen Liete- ja kuivalanta, maitohuoneen pesuvedet sekä muut eläinsuojan pesuvedet ja mahdollinen säilörehun puristeneste tulee hyödyntää pellolla lannoitteena. Lietettä/lantaa sekä pesu- ja jätevesiä voidaan toimittaa myös laitokseen, jolla on lupa ottaa niitä vastaan, jos ennen luovutusta esitetään valvovalle viranomaiselle voimassa oleva luovutussopimus. Mikäli lietelantaa/ lantaa toimitetaan hyödynnettäväksi muualle kuin pellolle, on varmistuttava siitä, että laitoksella on toimintaa varten ympäristölupa, ja että Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden terveyssäännöistä (1069/2009) sekä sen perusteella annettujen kansallisten säädösten vaatimukset täyttyvät. Lietteen ja kuivalannan levitykseen soveltuvaa peltoa tulee olla jatkuvasti käytettävissä riittävästi eläinyksikköä ja muodostuvaa lantamäärää kohden. Pohjapiirrosten mukainen eläinmäärä vaatii maksimimäärälle laskettuna vähintään 84,0 hehtaaria peltoa. Peltopinta-alassa tulee myös ottaa huomioon talousvesikaivojen, valtaojien ja vesistöjen varsille jätettävien suojavyöhykkeiden vaatimat pinta-alat.

8 8 Lietteen ja kuivalannan peltolevityksessä tulee noudattaa maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamista koskevan valtioneuvoston asetuksen (931/2000) määräyksiä. Levityksessä tulee huomioida myös maaperän viljavuus, viljeltävän kasvin ravinnetarve sekä lannan typpi- ja fosforipitoisuus. Lietelantaa ei tule levittää pelloille, joiden fosforiluvut ovat korkeat. Maatalouden vesienhoidon tehostamiseksi luvanhakijan tulee seurata lannan käsittelyyn ja levittämiseen liittyvien tekniikoiden kehittymistä. Lannan syyslevitystä tulisi tehdä vain jos säät, peltojen kantavuus tai muut, viljelijästä riippumattomat syyt ovat rajoittaneet levitystä keväällä ja kesällä. Syyslevitys tulisi ravinteiden hyväksikäytön takia suunnata vain kasvustojen perustamiseen. Pohjavesialueilla sijaitseville pelloille ei saa levittää lietelantaa, säilörehun puristenestettä, pesuvesiä tai muutakaan nestemäistä orgaanista lannoitetta ellei toiminnanharjoittaja maaperätutkimusten tai muiden vastaavien luotettavien selvitysten perusteella osioita, että sitä ei aiheudu pohjavesien pilaantumisvaaraa. Kuivalantaa ei saa levittää pohjavesialueen varsinaiselle muodostumisalueelle, mutta levitys on sallittua pohjavesialueen ulkorajan ja pohjavesialueen varsinaisen muodostumisalueen väliin sijoittuville pelloille, kun levitys tapahtuu keväällä ja kuivalanta mullataan välittömästi. Lannan käyttö on kielletty viisi metriä lähempänä vesistöä. Seuraavan viiden metrin leveydelle lannan pintalevitys on kielletty, jos pellon kaltevuus ylittää kaksi prosenttia. Lannan pintalevitys on kielletty pelloilla, jonka keskimääräinen kaltevuus ylittää 10 prosenttia. Mikäli lantaa levitetään talousveden hankintaan käytettävien lähteiden tai kaivojen läheisyyteen, tulee niiden ympärille jättää metriä leveä suojavyöhyke käsittelemättä lannalla, maaston korkeusolosuhteista, kaivon rakenteesta ja maalajista riippuen. Lannanlevitys on kielletty lumipeitteiseen, routaantuneeseen tai veden kyllästämään maahan. Lannanlevitys on kielletty välisenä aikana. Lantaa voidaan levittää syksyllä enintään asti ja aloittaa levitys keväällä aikaisintaan 1.4., jos maa on sula ja kuiva niin, että valumia vesistöön ei tapahdu eikä pohjamaan tiivistymisvaaraa ole. Lantaa ei saa levittää nurmikasvuston pintaan jälkeen. Lannan käyttö toistuvasti kevättulvien alle jääville peltoalueille on kielletty perustettavaa kasvustoa lukuun ottamatta välisenä aikana. Lietteen ja kuivalannan kuormaus ja kuljetus tulee hoitaa tarkoitukseen suunniteltua tiivistä kalustoa käyttäen siten, että lantaa ei joudu ympäristöön, teille, ojiin, vesistöön tai pohjaveteen ja ettei siitä aiheudu kohtuutonta haittaa tai rasitusta naapureille. Mikäli kuljetusreitille pääsee putoamaan lantaa tai lietettä, tulee kuljetus keskeyttää ja likaantuneet alueet puhdistaa välittömästi. Eläinsuojien pesu- ja jätevesien kuljetuksessa, käytössä ja levityksessä tulee noudattaa, mitä lannan kuljetuksesta, käytöstä ja levityksestä määrätty.

9 9 Toiminnanharjoittaja vastaa myös mahdollisesti käyttämänsä urakoitsijan suorittamasta lannan levityksestä. Toiminnanharjoittajan tulee huolehtia, että lannan vastaanottajat ovat tietoisia siitä mitä lannan levityksestä on määrätty. Kasvinsuojeluaineita käytettäessä tulee varmistaa, että tuotteet soveltuvat pohjavesialueen viljelyyn. 4. Laidunnus Laidunnus ei saa aiheuttaa pohja- tai pintavesien pilaantumista tai pilaantumisen vaaraa. Laiduntamista tulee välttää metrin etäisyydellä talousvesikaivoista. Laidunalueet tulee pitää kasvipeitteisinä eikä laiduntavien eläinten määrä saa ylittää laitumen maaperän tai kasvillisuuden kestävyyttä. Eläinsuojan ja laidunalueiden välisten kulkuteiden tulee olla kovapohjaisia siten, että ne kestävät eläinten kulkemisen. Kulkuteille kertyvä lanta tulee poistaa säännöllisesti (viikoittain) ja siirtää lantalaan tai levittää kasvukauden aikana suoraan peltoon. 5. Säilörehu Säilörehun varastoinnista ja käsittelystä ei saa aiheutua pinta- tai pohjavesien pilaantumista tai sen vaaraa. Säilörehun puristenesteen pääsy ympäristöön on estettävä. Pyöröpaalit tulee varastoida vähintään 10 metrin etäisyydellä vesistöistä ja valtaojista. Pyöröpaalit tulee avata sisätiloissa tiiviillä pohjalla, josta mahdollinen puristeneste voidaan kerätä talteen. Pilaantunut rehu tulee varastoida kuivalantalassa ja käyttää kuivalannan mukana pellolla lannoitteena. 6. Hajuhaittojen vähentäminen Kaikkien kiinteällä katteella kattamattomien lietesäiliöiden tulee olla katettuna vähintään 10 cm:n vahvuisella kelluvalla katteella. Kelluva kate voi olla esim. turvetta, polystyreeni- ja lecarouhetta tai niistä tehtyjä kuulia tai kelluva solumuovinen levykansi. Kelluvan katteen pysyvyyttä tulee tarkkailla ja pysyvyydestä koko lietepinnalla tulee varmistautua esimerkiksi tuulisuojauksella tai muulla vastaavalla tavalla. Orgaanisia katemateriaaleja (esim. turve) käytettäessä katemateriaalia tulee lisätä riittävän usein, ettei katekerros ohene. Lietteen mahdolliset pumppukaivot tulee kattaa tiiviillä betonikannella. Lietesäiliöt tulee täyttää alakautta. Kuivalantala on katettava. Kuivalantalan kate voi olla joko vähintään 10 cm:n vahvuinen turvekerros, peite tai muu materiaali. Uuden pihattorakennuksen poistoilma tulee hajuhaittojen vähentämiseksi johtaa riittävän korkealle eläinsuojan katolle sijoitettujen poistoilmahormien kautta. Eläinten valkuaisruokinta tulee pyrkiä optimoimaan niin, että liete- ja kuivalantaan joutuvien typpiyhdisteiden määrä voidaan pitää mahdollisimman vähäisenä.

10 10 Eläinsuojan sisätilat on pidettävä siistinä ja sisäilman lämpötila mahdollisimman alhaisella tasolla. Eläinsuojan ja lietesäiliön ympäristö sekä kulkutiet on pidettävä hyvässä ja siistissä kunnossa. Kulkutiet tulee olla rakennettu kantavasta materiaalista ja päällystetty helposti puhtaana pidettävällä pintamateriaalilla. Lannan levityksestä ei saa aiheutua kohtuutonta hajuhaittaa tai muutakaan haittaa levitysalojen välittömässä läheisyydessä asuville asukkaille. Lietteen levityksessä tulisi mahdollisuuksien mukaan käyttää sijoittavaa levitintä. Muualle kuin kasvustoon levitettävä lietelanta ja kuivikelanta tulee mullata tai pelto tulee kyntää mahdollisimman pian, viimeistään vuorokauden kuluessa levityksestä. Eläinsuojasta noin 500 metrin etäisyydellä sijaitsevilla peltolohkoilla liete ja kuivalanta tulee mullata neljän tunnin kuluessa levityksestä. Levitysajankohta tulee pyrkiä valitsemaan siten, että naapureille aiheutuva haitta olisi mahdollisimman vähäinen. Liete tulee levittää tyynellä säällä tai ainakin niin, ettei tuulensuunta ole naapuriin päin. Erityisesti tämä tulee ottaa huomioon lannoitettaessa nurmikasvustoa. Lietteen levitystä ja käsittelyä tulee välttää yleisinä juhla- ja pyhäpäivinä. 7. Jätteet Toiminta tulee järjestää niin, että tilalla syntyy mahdollisimman vähän jätettä. Toiminnassa muodostuvat jätteet on lajiteltava ja säilytettävä toisistaan erillään ja ne on varastoitava ja käsiteltävä siten, että niistä ei aiheudu roskaantumista, hajuhaittaa, muutakaan ympäristön pilaantumisen vaaraa tai huononneta jätteiden hyödyntämismahdollisuuksia. Hyötykäyttöön soveltuvat jätteet tulee lajitella ja toimittaa ensisijaisesti kierrätykseen tai muuhun keräyspaikkaan kunnan jätehuoltomääräysten mukaisesti. Hyötykäyttöön kelpaamattomat tavanomaiset jätteet tulee toimittaa hyväksyttävään keräyspaikkaan kunnan jätehuoltomääräysten mukaisesti. Tuotantoon kelpaamaton maito tulee hakemuksen mukaisesti juottaa vasikoille. Jäteöljyt ja muut vaaralliset jätteet on varastoitava katetussa tiivispohjaisessa varastossa, josta valumat voidaan kerätä talteen astian mahdollisesti rikkoutuessa. Vaaralliset jätteet tulee toimittaa asianmukaiseen ympäristöluvalliseen vastaanottopaikkaan. 8. Eläinjätteet Eläinten ruhot ja muu toiminnassa syntyvä eläinjäte tulee toimittaa hyödynnettäviksi tai käsiteltäviksi eläinjätteen käsittelylaitokseen tai muuhun käsittelypaikkaan, jolla on lupa vastaanottaa kyseistä jätettä. Ruhojen ja muun eläinjätteen pitkäaikaista varastointia tulee välttää ja lyhytaikainenkin varastointi tulee järjestää siten, että se ei aiheuta terveys- tai hajuhaittaa eikä epäsiisteyttä. Eläinjätettä ei saa haudata. Mikäli ruhoja tai muuta eläinjätettä varastoidaan lyhytaikaisesti (alle 2 vrk), tulee sen tapahtua tiiviillä alustalla ja ruhot tulee peittää sateelta ja tuhoeläimiltä. Varastointipaikka tulee olla varjoinen, ellei sitä ole sijoitettu sisätiloihin.

11 11 Mikäli ruhoja tai muuta eläinjätettä varastoidaan pakkasjaksolla yli kolme vuorokautta ja muuna aikana yli kaksi vuorokautta tulee varastointi tapahtua tiiviissä, jäähdytettävissä olevassa raatokontissa tai muussa vastaavassa ruhojen kylmäsäilytykseen tarkoitetussa paikassa. 9. Kemikaalien ja polttoaineiden varastointi Polttoaineet, voiteluaineet sekä torjunta-aineet ja muut kemikaalit on varastoitava ja käsiteltävä siten, että niistä ei aiheudu vaaraa terveydelle, pinta- ja pohjavesille tai muulle ympäristölle. Kemikaalien säilytykseen käytettävien säiliöiden tai astioiden tulee olla kannellisia ja niiden päällä tulee lukea mitä kemikaalia säiliö tai astia sisältää. Kemikaalit tulee säilyttää lukitussa tilassa. Ulkona sijaitsevat maanpäälliset polttoainesäiliöt tulee olla kaksivaippaisia tai sijoittaa suoja-altaaseen mennessä siten, että mahdolliset vuodot eivät pääse maaperään. Sadeveden pääsy suoja-altaaseen tulee estää katoksella tai muulla vastaavalla järjestelyllä tai suoja-altaat tulee varustaa öljynerotuskaivoon johtavalla tyhjennysputkella. Polttoainesäiliöt on varustettava ylitäytön- ja laponestolaitteilla tai muilla vastaavilla laitteilla. Polttoainesäiliöiden laitteet tulee lukita tankkausten väliaikoina ja säiliöt tulee pitää hyvässä kunnossa. Säiliöiden kuntoa tulee tarkkailla palo- ja pelastusviranomaisen edellyttämällä tavalla. Polttoaineiden varastointipaikan läheisyyteen tulee varata riittävä määrä sopivaa imeytysmateriaalia mahdollisten öljyvuotojen imeyttämistä varten. Mahdollisista vuodoista tulee ilmoittaa välittömästi hätäkeskukselle. Toiminnanharjoittaja on vastuussa, mikäli säiliön rikkoutumisesta tai vuotamisesta aiheutuu haittaa tai vahinkoa ympäristölle. 10. Tarkkailu-, kirjanpito- ja raportointimääräykset Käyttötarkkailu Tilan tekniset laitteistot on pidettävä toimintakunnossa ja kunnossapidosta on huolehdittava säännöllisesti, jotta mahdolliset häiriötilanteet ja uhkat terveydelle tai ympäristölle voidaan välttää. Eläinsuojien ja lantavarastojen rakenteita on tarkkailtava ja huollettava säännöllisesti. Mikäli rakenteissa tai laitteissa havaitaan vaurioita, jotka voivat johtaa päästöjen syntymiseen, on ne korjattava välittömästi. Tilan teknisistä laitteistoista ja niiden kunnossapidosta, eläinsuojien ja lantavarastojen rakenteiden tarkkailusta ja huollosta on pidettävä kirjaa, johon merkitään tarkastusten päivämäärät, niissä tehdyt havainnot ja tarvittavat huoltotoimet. Pyydettäessä kirjanpito on esitettävä ympäristöviranomaisille. Lanta-analyysi Lietelannasta ja kuivalannasta tulee tehdä lanta-analyysi kokonaistypen, liukoisen typen ja liukoisen fosforin määrittämiseksi vähintään viiden vuoden välein. Kirjanpito ja raportointi Toiminnanharjoittajan tulee raportoida toiminnastaan seuraavat vuositiedot:

12 12 eläinten määrä toiminnassa muodostuva lietteen ja kuivalannan määrä (m 3 /vuosi) lietteen/kuivalannan toimituspaikat tai vastaanottajat ja ajankohdat uudet ja/tai muuttuneet lietteen/lannan levitykseen käytettävät peltoalat ja vastaanottosopimukset kuolleiden eläinten määrä (kpl/vuosi tai t/vuosi), toimituspaikat ja ajankohdat toiminnassa syntyvät jätteet: jätelajit, -määrät, kuljettajat, toimituspaikat ja -ajankohdat lietelannan lanta-analyysien tulokset tiedot häiriötilanteista tai muista poikkeuksellisista tilanteista Toimintaa koskevat tiedot (vuosiraportti) tulee vuosittain helmikuun loppuun mennessä lähettää Etelä-Pohjanmaan ELY -keskukseen, ellei valvontaviranomainen toisin määrää. Vuosiraportti tulee laatia käyttämällä sähköistä järjestelmää (Itella TYVI -järjestelmä, tai vastaava järjestelmä valvontaviranomaisen ohjeen mukaan). 11. Häiriö- ja poikkeustilanteet Häiriö-, vahinko- ja onnettomuustilanteiden hallinnasta on laadittava suunnitelma, jossa huomioidaan ainakin sähkökatkot, rankkasateet rehunteon ja lannan levityksen aikaan ja lietesäiliörikot. Suunnitelma on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. Mahdollisista häiriö- tai poikkeustilanteista, jotka ovat aiheuttaneet tai saattavat aiheuttaa merkittävää ympäristöhaittaa, on ilmoitettava välittömästi Etelä- Pohjanmaan ELY -keskukselle ja Halsuan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Toiminnanharjoittajan on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin haitallisten vaikutusten poistamiseksi tai vähentämiseksi sekä poikkeuksellisen tilanteen uusiutumisen ehkäisemiseksi. 12. Paras käyttökelpoinen tekniikka Toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä toimialansa parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymisestä ja varauduttava tilan oloihin soveltuvan tällaisen tekniikan käyttöönottoon. Lantavarastoihin ja lannankäsittelyjärjestelmiin liittyvää uutta käyttökelpoista tekniikka on otettava soveltuvin osin käyttöön jatkossa, mikäli se vähentää ympäristön pilaantumisen vaaraa. 13. Käyttöönottoilmoitus Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa rakennettavan makuuparsipihaton ja lietesäiliön valmistumisesta vähintään 30 vrk ennen niiden käyttöönottoa Etelä- Pohjanmaan ELY-keskukselle. 14. Toiminnan muutokset ja lopettaminen Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa eläinsuojien toiminnassa tapahtuvista olennaisista eläinmääriin, tuotantoon tai ympäristön pilaantumisriskiin liittyvistä muutoksista, toiminnan lopettamisesta tai toiminnanharjoittajan vaihtumi-

13 13 sesta hyvissä ajoin ennen toimenpiteisiin ryhtymistä valvontaviranomaiselle. Mikäli toiminta muuttuu tai olennaisesti laajenee, on toiminnalle haettava uusi ympäristölupa. Toiminnan lopettamisesta sekä toiminnan pysyvästä tai pitkäaikaisesta keskeyttämisestä on ilmoitettava vähintään 6 kk aiemmin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle ja Halsuan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Toiminnan loppuessa tai keskeytyessä on varastoitu lanta ja muut jätteet toimitettava asianmukaiseen hyötykäyttöön tai keräilyyn. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntämisen edellytykset Ympäristönsuojelulain 41 :n 1 momentin mukaan ympäristölupa myönnetään, jos toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Ympäristönsuojelulain 42 :n 1 momentin mukaan luvan myöntäminen edellyttää, ettei toiminnasta, asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen, aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa 1) terveyshaittaa, 2) merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, 3) ympäristönsuojelulain 7 9 :ssä kiellettyä seurausta, 4) erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella, tai 5) eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Pykälän 2 momentin mukaan toimintaa ei saa sijoittaa asemakaavan vastaisesti. Sijoittamisessa on lisäksi noudatettava, mitä 6 :ssä säädetään. Ympäristönsuojelulain 6 :n mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttava toiminta on mahdollisuuksien mukaan sijoitettava siten, ettei toiminnasta aiheudu pilaantumista tai sen vaaraa ja, että pilaantumista voidaan ehkäistä. Ympäristönsuojelulain 6 2 momentin 2 kohdan mukaan toiminnan sijoituspaikan soveltuvuutta arvioitaessa on otettava huomioon alueen ja sen ympäristön nykyinen ja tuleva, oikeusvaikutteisessa kaavassa osoitettu käyttötarkoitus ja aluetta koskevat kaavamääräykset. Ympäristönsuojelulain 6 2 momentin 3 mukaan lupaharkintaan vaikuttavana seikkana pidettäisiin myös muiden mahdollisten sijoituspaikkojen olemassaoloa. Vaihtoehtoisten sijoituspaikkojen tulisi sijaita niin lähellä ajateltua sijoittamispaikkaa, ettei tästä aiheutuisi toimintaa suunnittelevalle kokonaan uutta hanketta. Eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n 1 momentin mukaan muun muassa kiinteistöä tai rakennusta ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, pölystä, hajusta tai melusta. Saman lainkohdan toisen momentin mukaan on rasituksen kohtuuttomuutta arvioitaessa otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen ajankohta sekä muut vastaavat seikat.

14 Lupaharkinnan perusteet 14 Aluehallintovirasto myöntää Arsi ja Helena Kanalalle ympäristöluvan eläinsuojatoiminnalle ja sen laajentamiselle (maidon ja naudanlihan tuotanto), koska hakemuksen mukainen toiminta voidaan järjestää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimusten mukaisesti, kun otetaan huomioon annetut lupamääräykset. Kysymyksessä on vuonna 2010 myönnettyyn ympäristölupaan verrattuna sellainen olennainen toiminnan muutos, että lupaedellytykset on harkittava ympäristönsuojelulain 41 ja 42 :ien mukaan. Toiminnasta ei aiheudu ympäristönsuojelulain 42 :n 1 momentissa tarkoitettuja luvan myöntämisen esteenä olevia vaikutuksia. Toiminta sijoittuu maatalousvaltaiselle haja-asutusalueelle, jossa karjatalouden harjoittaminen voidaan katsoa tavanomaiseksi toiminnaksi. Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa ja yleiskaavassa alue on merkitty kotieläintilojen talouskeskusten alueeksi (AM). Kotieläintalouden ympäristönsuojeluohjeessa I/2010 liitteessä 4 on esitetty uusien, talouskeskusten ulkopuolelle rakennettavien kotieläinsuojien vähimmäissuositusetäisyydet häiriintyvistä kohteista. Ohjeen mukaan vähimmäissuositusetäisyys häiriintyvästä kohteesta edellyttäisi suunnitellun suuruiselta uudelta eläinsuojalta vähintään 240 m etäisyyttä suotuisissa olosuhteissa. Etäisyyssuositukset koskevat uusia hankkeita, mutta niitä sovelletaan tapauskohtaisesti myös laajennuksiin. Laajennushankkeissa voidaan suojaetäisyyksiksi hyväksyä jonkin verran lyhyemmät etäisyydet kuin uusissa tai uuteen toimintaan rinnastettavissa hankkeissa. Rakennettavan pihaton etäisyys lähimmän naapurin asuinrakennukseen on noin 130 metriä ja suvun omistuksessa olevasta loma-asunnosta 150 metriä. Muut naapurit sijaitsevat yli 300 metrin etäisyydellä rakennettavasta pihatosta ja olemassa olevasta tilakeskuksesta. Lähin asuinrakennus sijaitsee vallitseviin tuulensuuntiin nähden tuulen yläpuolella. Verrattaessa tilan tulevaa eläinmäärää (666 eläinyksikköä) nykyisen ympäristöluvan mukaiseen eläinmäärään (391) laajennus on noin 1,7 -kertainen. Aluehallintovirasto katsoo siten, että hanke voidaan rinnastaa olemassa olevan toiminnan laajennukseksi, jolloin voidaan hyväksyä lyhyemmät suojaetäisyydet häiriintyviin kohteisiin. Ottaen huomioon annetut lupamääräykset, eläinsuojan sijaintipaikan ympäristön, eläinsuojan eläinmäärän sekä eläinsuojan ja lietesäiliöiden ja kuivalantalan sijainnin naapureihin nähden, toiminta ei todennäköisesti aiheuta kohtuutonta rasitusta tai muuta olennaista haittaa naapureille. Eläinsuojatoiminta kyseisellä paikalla täyttää luvan myöntämisen edellytykset, mikäli annettuja lupamääräyksiä noudatetaan. Ympäristöluvan myöntäminen ei edellytä, että toiminta olisi täysin hajutonta tai haitatonta. Toiminnalle myönnetyn ympäristöluvan eläinmäärä vastaa ympäristölupahakemuksen pohjapiirroksessa esitettyä eläinpaikkamäärää ja ikäjaottelua. Hajuhaittojen vähentämiseksi lupapäätöksessä on annettu määräykset mm. ruokinnan valkuaisravinnon optimoinnista, lietesäiliöiden kattamisesta kelluvalla katteella ja täyttämisestä alakautta sekä lietteen multaamisesta vuorokauden kuluessa levityksestä. Myös kuivalantala on määrätty katettavaksi.

15 15 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että toimittaessa tämän päätöksen mukaisesti Arsi ja Helena Kanalan eläinsuojan toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta naapureille. Lupamääräysten yleiset perustelut Ympäristönsuojelulain 43 :n 1 momentin mukaan luvassa on annettava tarpeelliset määräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi muun muassa päästöistä, niiden ehkäisemisestä ja muusta rajoittamisesta sekä päästöpaikan sijainnista, jätteistä sekä niiden synnyn ja haitallisuuden vähentämisestä. Ympäristönsuojelulain 46 :n 1 momentin mukaan luvassa on muun muassa annettava tarpeelliset määräykset toiminnan käyttötarkkailusta, päästöjen ja jätehuollon sekä toiminnan vaikutusten tarkkailusta. Lupamääräysten perustelut Rakenteet, lupamääräys 1 Eläinsuojan toimintaan kuuluvien rakennusten pohjarakenteiden tulee estää lannan, virtsan, puristenesteen tai niistä aiheutuvien valumien joutuminen pinta- tai pohjavesiin. Rakenteiden ja laitteiden on oltava sellaisia, ettei tyhjennysten, siirtojen ja kuljetusten aikana pääse tapahtumaan vuotoja. Valtioneuvoston asetuksen maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta (931/2000) sekä maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräysten ja -ohjeiden (MMM-RMO-C4) mukaan lietteen ja kuivalannan varastotilojen sekä eläinsuojan pohjarakenteiden tulee olla vesitiivistä materiaalia suorien valumien estämiseksi. Varautuminen mahdollisuuteen kattaa lietesäiliö myöhemmin kiinteällä katteella on annettu, koska kiinteä kate estää sadeveden pääsyn lietesäiliöön ja vähentää hajuhaittoja. Maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräysten ja -ohjeiden (MMM-RMO-C4) mukaan lietesäiliöt tulee olla varustettu riittävän tiheällä ja vähintään 1,5 m korkuisella suoja-aidalla maasta mitattuna. Määräykset lantaloiden kuormauslaatasta ja ajoluiskasta perustuvat Maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräyksiin ja -ohjeisiin (MMM-RMO-C4). Kuormauslaatan ja lietesäiliöiden lastausalueiden saattamiselle määräyksen mukaiseksi on katsottu tarpeelliseksi antaa määräaika. Tiivispohjaisella tarkoitetaan tiiveydeltään vähintään asfalttia tai maabetonia vastaavaa pintaa tai materiaalia. Hakijan ilmoittaman lastausalueiden nykyinen rakenne (sorapatja ja murske) voidaan luokitella kovapohjaiseksi alueeksi, mutta ei tiivispohjaiseksi. Lannan ja jätevesien varastointi, lupamääräys 2 Lannan varastointitilojen mitoituksesta on annettu määräykset valtioneuvoston asetuksessa (VNA 931/2000) maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta ja kotieläintalouden ympäristönsuojeluohjeessa

16 16 1/2010. Lietteen, kuivikelannan, maitohuoneen pesuvesien, muiden pesu- ja jätevesien ja sadevesien varastointitilavuuden tulee vastata 12 kuukauden laskennallista varastotilavuutta. Ympäristöluvan mukainen eläinmäärä (70 lypsylehmää, 32 hiehoa/hiehovasikkaa, 53 lihanautaa (yli 6 kk) ja 34 alle 6 kk ikäistä vasikkaa tuottavat laskennallisesti lietelantaa yhteensä m 3. Varastointitilavuutta on siten oltava lietelantaa ja eläinsuojan pesuvesiä varten m 3. Lisäksi lietesäiliöissä on varattava 0,3 metriä säiliökorkeutta myös sadevesille (383 m 3 ). Laskelmat perustuvat ympäristöministeriön kotieläintalouden ympäristönsuojeluohjeeseen (ympäristöhallinnon ohjeita 1/2010). Ellei lietesäiliöitä kateta kiinteällä katteella, sen tilavuuteen on varattava 30 cm säiliökorkeutta myös sadevesille (MMM-RMO-C4). Toiminnanharjoittaja on esittänyt riittävästi lietelannan ja pesuvesien varastointitilavuutta. Hakemuksen mukaan laajennuksen jälkeen tilalla on käytössään laskennallisesti yhteensä noin m 3 lietelantalatilavuutta, josta tilakeskuksen yhteydessä olevassa lietesäiliöissä m 3, lietekuiluissa yhteensä m 3, joten varastointitilavuutta on riittävästi. Kuivikelannan varastointitilavuustarve on noin 222 m 3, kun otetaan huomioon kuivikepohjilla olevien pikkuvasikoiden (7 kpl) tuottama lantamäärä (28 m 3 /v) sekä uudessa pihatossa sairas- ja poikimakarsinoissa muodostuva lantamäärä (168 m 3 ), kahden hevosen tuottama kuivalanta (24 m 3 ) sekä pilaantunut rehu (n. 2 m 3 ). Kuivikepohjat on ilmoitettu tyhjennettävän viikoittain, joten niitä ei huomioida varastointitilavuutena. Tilan käytössä oleva noin 600 m 3 kuivalantala on riittävä. Määräys lietteen varastointitilojen rakentamisesta valmiiksi ennen käyttöönottoa varmistaa sen, että vaadittu varastointitilavuus on käytettävissä riittävän ajoissa. Lietesäiliöiden ja kuivalantalan vuosittaisella tyhjennyksellä ja tarkastuksella varmistetaan, että käytössä oleva lannan varastointitilavuus ei pienene ja vuotoja maaperään ei synny. Mikäli lantaa joutuu ympäristöön esimerkiksi lannan kuormaamisessa tai kuljetuksessa, on ympäristö määrätty siistittäväksi ympäristöhaittojen välttämiseksi. Lantavarastojen tyhjentämisen yhteydessä voidaan tarkistaa rakenteiden kunto ja suorittaa tarvittavat huoltotoimenpiteet. Eläinsuojan sosiaalitilojen wc-vedet tulee käsitellä valtioneuvoston asetuksen talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (209/2011) mukaisesti johtamalla jätevedet esim. riittävän kokoiseen ja katettuun umpisäiliöön. Käsittelemällä wc-vedet asetuksen vaatimusten mukaisesti vähennetään vesistön rehevöitymistä ja ulosteperäisten bakteerien leviämistä. Hakemuksen mukainen käymäläjätevesien johtaminen erilliseen umpikaivoon täyttää em. asetuksen vaatimukset. Lannan ja jätevesien hyödyntäminen, lupamääräys 3 Lannan ja lietteen levitystä varten tulee olla riittävästi peltopinta-alaa ylilannoituksen ja ravinteiden huuhtoutumisriskin vähentämiseksi. Vähimmäispin-

17 17 ta-alavaatimus (84,0 ha) perustuu karjanlannan keskimääräiseen fosforisisältöön sekä peltoviljelykasvien keskimääräiseen hehtaarikohtaiseen fosforilannoitustarpeeseen ympäristöministeriön ohjeen kotieläintalouden ympäristönsuojelusta 1/2010 mukaisesti. Määräyksen tarkoituksena on varmistaa, että toiminnassa syntyvä lanta voidaan hyödyntää niin, että haitallisia ravinnehuuhtoumia ei synny. Lannan levitykseen tulee olla peltoa 1 ha/1,3 lypsylehmä,1 ha/3,5 hiehoa (12 24 kk), 1 ha/2,7 lihanautaa (12-24 kk), 1 ha/4,5 lehmävasikka (6 12 kk), 1 ha/3,5 sonnivasikkaa (6 12 kk) ja 1 ha/11 vasikkaa (alle 6 kk). Arsi ja Helena Kanalan tilalla on käytössään lannan levitykseen soveltuvaa peltoa yhteensä 84,8 ha ja lisäksi toiminnanharjoittajilla on lannan luovutussopimukseen perustuvaa peltoalaa 15,03 ha. Hakemuksessa esitetty peltoala on riittävä tulevan karjan tuottamalle lantamäärälle ja ylilannoituksen ja ravinteiden huuhtoutumisriskin ehkäisemiseksi. Lannan levitykseen soveltuvaa peltoa tai lannan vastaanottosopimuksia on oltava aina eläinmäärän tuottamaa lantamäärää vastaavasti. Lietteen/kuivalannan peltolevityksessä tulee noudattaa maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamista koskevan valtioneuvoston asetuksen (931/2000) määräyksiä. Lannanlevitykselle annetut suojavyöhyke-etäisyydet valtaojien ja vesistöjen sekä talousvesien hankintaan käytettävien kaivojen ympärillä ja läheisyydessä perustuvat valtioneuvoston asetukseen maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta (931/2000). Laidunnus, lupamääräys 4 Laitumille johtavien kulkuteiden puhdistaminen on tarpeen niiden liettymisen estämiseksi ja vesiensuojelun toteuttamiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräysohje MMM-RMO C4 edellyttää, että suunnittelussa otetaan huomioon rakennuksesta laitumelle johtavien kulkuteiden puhdistettavuus. Määräys laiduntamisen välttämisestä talousvesikaivojen ympärillä on annettu pohjavesien suojelemiseksi. Laidunalueiden hoito on tarpeen pintavesiin kohdistuvan kuormituksen estämiseksi. Säilörehu, lupamääräys 5 Säilörehun puristeneste on hyvin ravinnepitoista ja vesistössä happea kuluttavaa. Puristenesteen talteenottoa koskeva määräys perustuu valtioneuvoston asetukseen maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta koskevaan asetukseen (931/2000). Muodostuvan puristenesteen määrän arvio perustuu ympäristöministeriön ohjeeseen kotieläintalouden ympäristönsuojelusta 1/2010, jossa arvioidaan puristenesteitä kertyvän 0,05 m 3 /esikuivattu rehutonni. Hajuhaittojen vähentäminen, lupamääräys 6 Tilakeskuksessa sijaitsevan lietesäiliön pitäminen katettuna vähintään kelluvalla katteella ja täyttäminen lietepinnan alapuolelta on tarpeen haju- ja ammoniakkipäästöjen vähentämiseksi. Tilakeskuksen lähistöllä on asutusta, joten on edellytetty tilakeskuksessa sijaitsevien lietelantasäiliöiden pitämistä katettuna kelluvalla katteella. Myös avokuivalantala on määrätty katettavaksi em. syistä.

18 18 Eläinsuojien hajupäästöt laimenevat parhaiten, kun poistoilma johdetaan ulos eläinsuojan katolla sijaitsevien poistoilmahormien kautta. Tutkimusten mukaan eläinsuojan aiheuttamiin hajuhaittoihin vaikuttaa olennaisesti mm. rehujen valkuaispitoisuus, joten ruokinnan optimoinnilla voidaan välttää ylimääräisen valkuaisen antamista eläimille. Lannan matalampi typpiyhdisteiden määrä voi jossain määrin alentaa mm. haihtumiselle alttiina olevien ammoniakkiyhdisteiden määrää. Lannan sisältämien hajuhaittoja aiheuttavien kaasujen muodostumista voidaan vähentää myös pitämällä eläinsuojat viileänä sekä lietesäiliöt ja kuivalantala hyvässä ja siistissä kunnossa. Lannan levityksestä aiheutuvaa hajuhaittaa sekä typpipäästöä voidaan vähentää suorittamalla multaus mahdollisimman nopeasti. Jätehuoltoa ja eläinjätteitä koskevat lupamääräykset 7 ja 8 Jätteen haltijaa koskevat jätelain yleiset huolehtimisvelvollisuudet jätehuollon järjestämisessä sekä muun muassa se, että jätteitä ei saa käsitellä hallitsemattomasti ja että jätteet tulee ensisijaisesti ohjata hyötykäyttöön materiaalina ja toissijaisesti hyödyntää energiana. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (1069/2009) mukaan eläinten ruhot ja muu eläinjäte on käsiteltävä eläinjätteen poltto- tai käsittelylaitoksessa. Eläinruhojen ja muun eläinjätteen varastointia ja käsittelyä koskeva määräys on annettu terveys-, ympäristö- ja hajuhaittojen ehkäisemiseksi. Kemikaalien ja polttoaineiden varastointi, lupamääräys 9 Lupamääräyksien tarkoituksena on suojella maaperää, pohja- ja pintavesiä sekä mahdollisia talousveden ottopaikkoja. Polttonesteiden varastointiin liittyy ympäristöriskejä, joiden minimointi mm. pitämällä imeytysainetta saatavilla, on tärkeää. Tarkkailu-, kirjanpito- ja raportointi, lupamääräys 10 Tarkkailemalla säännöllisesti tilan teknisiä laitteistoja, eläinsuojia, lietesäiliöja kuivalantalarakenteita voidaan varmistua niiden tiiveydestä ja ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin mahdollisten vuotojen ilmaannuttua. Lanta-analyysi kokonaistypen, liukoisen typen ja liukoisen fosforin määrittämiseksi määräajoin on määrätty tehtäväksi, jotta tiedetään lannan ravinnepitoisuus ja levityksessä voidaan ottaa huomioon valtioneuvoston asetuksen (931/2000) kasvilajikohtaiset enimmäislannoitusmäärät. Viljavuusanalyysiin, lannan ravinnesisältöön ja kasvin todelliseen ravinnetarpeeseen perustuvat levitysmäärät vähentävät ylilannoitusriskiä ja sen myötä ylimääräisten huuhtoutumiselle alttiiden ravinteiden määrää maassa. Ympäristövaikutusten seuraaminen ja lupamääräysten valvonta edellyttävät kirjanpitoa eläinsuojan toiminnasta, päästöistä ja jätteistä. Kirjanpidon perusteella tehdään vuosiraportti. Vuosiraportin avulla viranomainen voi valvoa, että toiminnanharjoittajalla on käytettävissään riittävästi lannan varastointitilaa, että lanta voidaan levittää pellolle asianmukaisesti ja pellot ovat sellaisia, joille lantaa voi levittää kuormittamatta kohtuuttomasti pinta- tai pohjavesiä.

19 19 Häiriö- ja poikkeustilanteet, lupamääräys 11 Ilmoitusvelvollisuus häiriö- ja poikkeustilanteissa on määrätty viranomaisten ja lähiasukkaiden tiedonsaannin varmistamiseksi, valvonnan toteuttamiseksi ja mahdollisesti annettavien viranomaisohjeiden vuoksi. Paras käyttökelpoinen tekniikka, lupamääräys 12 Toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi tietoinen toimintansa ympäristövaikutuksista, ympäristöriskeistä ja haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista. Toiminnan ja ympäristön kannalta paras käyttökelpoinen tekniikka kehittyy vähitellen ja sitä tulee ottaa käyttöön, jos päästöjä tai jätteitä voidaan parhaan käyttökelpoisen tekniikan vuoksi vähentää olennaisesti ilman kohtuuttomia kustannuksia. Käyttöönottoilmoitus, lupamääräys 13 Ilmoituksen perusteella voidaan tarkistaa, että tarvittavat tilat ovat valmiit ennen niiden käyttöönottoa. Toiminnan muutoksia ja lopettamista koskeva lupamääräys 14 Toiminnanharjoittajan on ilmoitettava myös muista valvonnan kannalta olennaisista muutoksista kuten laajentamisesta tai tuotantosuunnan muutoksesta). Ilmoituksen perusteella viranomainen tarkastelee muutoksen vaikutuksia nykyisessä luvassa annettuihin määräyksiin ja arvioi onko lupaa tarpeen muuttaa. Toiminnan loppuessa ilmoitus on tehtävä kirjallisesti ja siinä on selvitettävä tarvittavat alueen kunnostamiseen liittyvät toimet sekä niiden aikataulu. Toiminnan lopettaminen edellyttää, että toimintaan liittyvät ympäristöriskit ja jätteet poistetaan. Määräyksellä varmistetaan tiedonkulku viranomaiselle. VASTAUS LAUSUNNOISSA ESITETTYIHIN VAATIMUKSIIN Aluehallintovirasto on päätöksessään ottanut huomioon Halsuan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lausunnon laajennetun toiminnan sijoittumismahdollisuudesta esitetylle paikalle. Paras käyttökelpoinen tekniikka on huomioitu lupamääräyksessä 12. LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Päätöksen voimassaolo Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Mikäli toiminnassa tapahtuu päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävä tai muu ympäristön kannalta olennainen muutos, on toiminnalle haettava uutta ympäristölupaa. Tämä päätös on voimassa, kunnes uudesta lupahakemuksesta tehty päätös on lainvoimainen. Mikäli toimintaa tai sen aloittamisen kannalta olennaisia toimia ei ole aloitettu viiden vuoden kuluessa luvan lainvoimaiseksi tulosta, voi luvan myöntänyt toimivaltainen viranomainen päättää luvan raukeamisesta.

20 Lupamääräysten tarkistaminen 20 Toiminnanharjoittajan on tehtävä hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi mennessä. Hakemuslomake täytetään pääosin, kuten ympäristölupaa haettaessa. Hakemuksen liitteinä on esitettävä voimassa olevien säädösten edellyttämien selvitysten lisäksi toiminnan vuotta 2022 koskeva kirjanpito, viimeisin lanta-analyysi ja suunnitelma toiminnasta mahdollisesti aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Korvattavat päätökset Tämä päätös korvaa saatuaan lainvoiman Halsuan kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan antaman ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristölupapäätöksen. Lupaa ankaramman asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan tämän lain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. (YSL 56 ) PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO Lupapäätöstä tulee noudattaa sen saatua lainvoiman. Koska kyseessä on olemassa oleva toiminta, voidaan nykyisiä toimintoja jatkaa keskeytyksettä ennen tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 4 8, 28, 41 43, 45, 46, 52 56, 100 ja 105 :t Ympäristönsuojeluasetus (169/2000) 1, 5, 16 19, 30 :t Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 Jätelaki (646/2011) 8, 13, 72, 91, 118 ja 122 :t Valtioneuvoston asetus jätteistä (179/2012) 4 ja 7 :t Valtioneuvoston asetus maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta (931/2000) Valtion maksuperustelaki (150/1992) Valtioneuvoston asetus aluehallintovirastojen maksuista vuosina 2012 ja 2013 (1572/2011) LISÄKSI ON OTETTU HUOMIOON Maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräykset ja -ohjeet (MMM- RMO-C4) Ympäristöministeriön ohje kotieläintalouden ympäristönsuojelusta 1/2010 Valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (209/2011) Paras käytettävissä oleva tekniikka kotieläintaloudessa (Suomen ympäristö 564) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden terveyssäännöistä (1069/2009) ja sen täytäntöönpanosta annettu komission asetus (142/2011)

21 21 KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN Tästä päätöksestä peritään maksua euroa. Lasku lähetetään myöhemmin Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksesta. Ympäristönsuojelulain 105 :n mukaan ympäristöluvan käsittelystä peritään maksu, jonka suuruutta määrättäessä noudatetaan, mitä valtion maksuperustelaissa (150/1992) ja sen nojalla annettavassa valtioneuvoston asetuksessa tai ympäristöministeriön asetuksessa säädetään. Toiminnan olennaista muuttamista (ympäristönsuojelulain 28 :n 3 momentti) koskevan lupahakemuksen käsittelystä peritään maksu, jonka suuruus on 50 % taulukon mukaisesta maksusta. Aluehallintoviraston maksuista annetun valtioneuvoston asetuksen (1572/2011) liitteenä olevan maksutaulukon kohdan muu eläinsuoja mukaisesti maksu on euroa, josta lupamaksuna peritään puolet. PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa tästä päätöksestä julkisesti kuuluttamalla Halsuan kunnan ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston virallisella ilmoitustaululla sekä sanomalehti Perhonjokilaaksossa. JAKELU Päätös Arsi ja Helena Kanala Tiedoksi Halsuan kunnanhallitus Halsuan ympäristönsuojeluviranomainen Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (sähköisesti) Suomen ympäristökeskus (sähköisesti) Ilmoitus päätöksestä Tieto päätöksen antamisesta ilmoitetaan erikseen niille, joille on annettu tieto hakemuksen jättämisestä.

22 22 MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallintooikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. LIITTEET Valitusosoitus Sijaintikartta Asemapiirros Kaija Kuivasniemi Eeva Jokikokko Asian on ratkaissut ympäristöylitarkastaja Kaija Kuivasniemi ja esitellyt ympäristöylitarkastaja Eeva Jokikokko.

23 VALITUSOSOITUS LIITE Valitusviranomainen Valitusaika Valitusoikeus Valituksen sisältö Valituksen liitteet Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviranomaisen päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Määräaika valituksen tekemiseen on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen antopäivästä sitä määräaikaan lukematta. Valitusaika päättyy Päätöksestä voivat valittaa ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä vaikutusalueella ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun tai asuinympäristön viihtyisyyden edistämiseksi toimivat rekisteröidyt yhdistykset tai säätiöt, asianomaiset kunnat, alueelliset elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset ja muut asiassa yleistä etua valvovat viranomaiset. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - valittajan nimi ja kotikunta - postiosoite ja puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa (mikäli yhteystiedot muuttuvat, on niistä ilmoitettava Vaasan hallinto-oikeudelle, PL 204, Vaasa, sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi) - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta - mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi - perusteet, joilla muutosta vaaditaan - valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitus, ellei valituskirjelmää toimiteta sähköisesti (telekopiolla tai sähköpostilla) Valituskirjelmään on liitettävä - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle - mahdollisen asiamiehen valtakirja tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta Valituksen toimittaminen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Valituskirjelmä liitteineen voidaan myös lähettää postitse, telekopiona tai sähköpostilla. Sähköisesti (telekopiona tai sähköpostilla) toimitetun valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston yhteystiedot käyntiosoite: Wolffintie 35, Vaasa postiosoite: PL 200, Vaasa puhelin: telekopio: sähköposti: kirjaamo.lansi@avi.fi aukioloaika: klo Oikeudenkäyntimaksu Valittajalta peritään asian käsittelystä Vaasan hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksu 90 euroa. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetussa laissa on erikseen säädetty eräistä tapauksista, joissa maksua ei peritä.

24 SIJAINTIKARTTA LIITE 2

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Lannan käsittely ja varastointi. Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto

Lannan käsittely ja varastointi. Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto Lannan käsittely ja varastointi Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto 19.4.2017 Säädökset Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen

Lisätiedot

Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki

Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki Valtioneuvoston asetus eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014)

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 5/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 41801 KORPILAHTI Antopäivä 4.10.2005 ASIA Seppo Nirkkosen ympäristölupahakemus (YSL 35 )

Lisätiedot

Ympäristöinsinööri tekee asiassa seuraavan päätöksen: LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ. Yhteyshenkilö Pekka Puputti

Ympäristöinsinööri tekee asiassa seuraavan päätöksen: LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ. Yhteyshenkilö Pekka Puputti Ympäristölupahakemus / Pekka Puputti Ympäristöinsinööri tekee asiassa seuraavan päätöksen: ASIA Pekka Puputti hakee ympäristönsuojelulain 27 :n mukaista ympäristölupaa. LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ Pekka

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS MARKUS KIVELÄ OY, VASIKKAKASVATTAMO, ALATALO RN:O 13:44

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS MARKUS KIVELÄ OY, VASIKKAKASVATTAMO, ALATALO RN:O 13:44 Ympäristölautakunta 3 27.01.2015 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS MARKUS KIVELÄ OY, VASIKKAKASVATTAMO, ALATALO RN:O 13:44 Ymp 3 Valmistelija rakennustarkastaja Jyri Harju, puh 040 848 8243 Markus Kivelä Oy hakee ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Rakennus- ja ympäristölautakunta 319 17.10.2012 Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 575/11/01/00/2010 RYL 319 Asiakirjat Asiakirjat ovat

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2015 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2015 Ympla LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2015 Ympla 29.04.2015 42 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 4.5.2015 ASIA HAKIJA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

Hakemuksen tausta, käsittely sekä hakemuksesta annettujen huomautusten ja lausuntojen sisältö ilmenevät päätösluonnoksesta.

Hakemuksen tausta, käsittely sekä hakemuksesta annettujen huomautusten ja lausuntojen sisältö ilmenevät päätösluonnoksesta. Ympäristölautakunta 47 12.11.2013 Ympäristölautakunta 33 14.06.2017 YMPÄRISTÖLUPAEHTOJEN TARKISTAMINEN / VILLE JA ANETTE KANANEN, LYPSYKARJANAVETTA, SIIRTOLA 4:38 Ymp 47 Valmistelija Tapio Alanko puh.

Lisätiedot

Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015

Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015 Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015 HAKIJA Haaja-Maito Oy Niemeläntie 338 69100 Kannus KIINTEISTÖ Alavainio 217-403-3-25

Lisätiedot

1/2018 Lupajaosto Loimijoentie 74. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon toiminnalle

1/2018 Lupajaosto Loimijoentie 74. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon toiminnalle LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1/2018 Lupajaosto 27.02.2018 Loimijoentie 74 Lupajaosto Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 23.2.2018 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus nautakasvattamon

Lisätiedot

LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ. Yhteyshenkilö Tuomo Hautala, LAITOKSEN TOIMINTA JA SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE

LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ. Yhteyshenkilö Tuomo Hautala, LAITOKSEN TOIMINTA JA SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristölupahakemus / Tuomo Hautala Ympäristöinsinööri tekee asiassa seuraavan päätöksen: ASIA Tuomo Hautala hakee ympäristönsuojelulain 27 :n mukaista ympäristölupaa. LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ Tuomo

Lisätiedot

Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg

Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg 13.12.2018 Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien

Lisätiedot

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 28.5.2014. Multiantie 1 Dnro 80/11.01.00/2014

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 28.5.2014. Multiantie 1 Dnro 80/11.01.00/2014 KEURUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 28.5.2014 Multiantie 1 Dnro 80/11.01.00/2014 42700 KEURUU ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Mänttä-Vilppula

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 5/2011/1 Dnro LSSAVI/415/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2011 ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Eläinsuojan ympäristöluvan muuttaminen, maidontuotantotoiminta, Veteli.

Eläinsuojan ympäristöluvan muuttaminen, maidontuotantotoiminta, Veteli. Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 102/2014/1 Dnro LSSAVI/42/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2014 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan muuttaminen, maidontuotantotoiminta, Veteli. Vesa ja Tarja

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 5.11.2008 LSU 2008 Y 591(113) ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen muutoshakemus,

Lisätiedot

Nro 45/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/53/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 10.3.2014

Nro 45/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/53/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 10.3.2014 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 45/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/53/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 10.3.2014 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, maidon- ja naudanlihantuotannon laajentaminen,

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 11 25.01.2017 Ympäristölupahakemus, Kaarlo Peltomaa Rakennus- ja ympäristölautakunta 11 Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee kiinteistölle 608-406-11-5,

Lisätiedot

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto. Multiantie 1 Annettu 30.4.2014. 42700 KEURUU Dnro /11.01.00/2014

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto. Multiantie 1 Annettu 30.4.2014. 42700 KEURUU Dnro /11.01.00/2014 KEURUUN KAUPUNKI Keurusselän ympäristönsuojelujaosto PÄÄTÖS Multiantie 1 Annettu 30.4.2014 42700 KEURUU Dnro /11.01.00/2014 ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Mänttä-Vilppula

Lisätiedot

Päätös Nro 19/2010/1 LSSAVI/89/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Päätös Nro 19/2010/1 LSSAVI/89/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 19/2010/1 LSSAVI/89/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.3.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maidontuotantotoimintaa ja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.03.2015 Sivu 1 / 1 142/11.01.03/2014 25 Nitraattiasetuksen valvonta vuonna 2014 Valmistelijat / lisätiedot: Armi Tukia, puh. 043 826 5218 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06 367 5211, faksi/fax 06 367 5610 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 210 lihasian eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 210 lihasian eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 3/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 Antopäivä 4.10.2005 41801 KORPILAHTI ASIA Kari Ilmosen ympäristölupahakemus (YSL 35 ) 500

Lisätiedot

Päätös Nro 81/2010/1 Dnro LSSAVI/277/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Päätös Nro 81/2010/1 Dnro LSSAVI/277/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 81/2010/1 Dnro LSSAVI/277/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.7.2010 ASIA Eläinsuojan laajentamista koskeva ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus.

Lisätiedot

Nro 1/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/59/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2012

Nro 1/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/59/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 1/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/59/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2012 ASIA Maidontuotantoa ja sen laajentamista koskeva ympäristölupa, Kyyjärvi HAKIJA Jukka

Lisätiedot

KAUSTISEN KUNTA Ympäristölautakunta PÄÄTÖS 1/2015 Ympäristönsuojelulain 27 :n mukaisessa asiassa.

KAUSTISEN KUNTA Ympäristölautakunta PÄÄTÖS 1/2015 Ympäristönsuojelulain 27 :n mukaisessa asiassa. 1 KAUSTISEN KUNTA Ympäristölautakunta PÄÄTÖS 1/2015 Ympäristönsuojelulain 27 :n mukaisessa asiassa. LIITE 2 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2015. Dnro 56/5.57.576/2014 ASIA HAKIJA Eläinsuojan toimintaa

Lisätiedot

Vaikutusten arviointi

Vaikutusten arviointi Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (1) 50 Asianro 2213/11.01.00/2017 Ympäristölupapäätös eläinsuojalle, tila Anttila, 297-440-0001-0036-F, Mäentie 40, Vartiala Ympäristöjohtaja Tanja Leppänen Ympäristö-

Lisätiedot

Päätös Nro 10/2011/1 Dnro LSSAVI/341/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Päätös Nro 10/2011/1 Dnro LSSAVI/341/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 10/2011/1 Dnro LSSAVI/341/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.2.2011 ASIA HAKIJA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / MÄKELÄ JARKKO JA ELSE, LYPSYKARJAPIHATTO, LEHTOLA 24:84

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / MÄKELÄ JARKKO JA ELSE, LYPSYKARJAPIHATTO, LEHTOLA 24:84 Ympäristölautakunta 33 14.07.2015 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / MÄKELÄ JARKKO JA ELSE, LYPSYKARJAPIHATTO, LEHTOLA 24:84 Ymp 33 Valmistelija rakennustarkastaja Jyri Harju, puh. 040 848 8243 tai jyri.harju@perho.com.

Lisätiedot

Päätös Nro 40/2010/1 Dnro LSSAVI/237/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Päätös Nro 40/2010/1 Dnro LSSAVI/237/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 40/2010/1 Dnro LSSAVI/237/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2010 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupapäätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS ASIA. Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Kannus HAKIJA. Yli-Jylhä Juha Rekiläntie 187 69100 Kannus

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS ASIA. Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Kannus HAKIJA. Yli-Jylhä Juha Rekiläntie 187 69100 Kannus YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 31/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/16/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.3.2013 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Kannus Yli-Jylhä Juha Rekiläntie

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06 367 5211, faksi/fax 06 367 5610 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06 367 5211, faksi/fax 06 367 5610 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 191/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/56/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 191/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/56/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 191/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/56/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 25.11.2013 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Hankasalmi Hänninen Päivi ja Kari Mustamäentie

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotantotoiminta, Lapua

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotantotoiminta, Lapua YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 145/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/184 /04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotantotoiminta, Lapua HAKIJA Antti ja Sanna

Lisätiedot

Päätös Nro 47/2010/1 Dnro LSSAVI/98/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Päätös Nro 47/2010/1 Dnro LSSAVI/98/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 47/2010/1 Dnro LSSAVI/98/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2010 ASIA Lihasikalan nykyistä toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelumääräykset 19 / lannoitteiden levittäminen ja perustelut

Ympäristönsuojelumääräykset 19 / lannoitteiden levittäminen ja perustelut Ympäristönsuojelumääräykset 19 / lannoitteiden levittäminen ja perustelut 190/32.320/2015 Ympäristölautakunta 14.04.2015 46 Ympäristönsuojelumääräykset 19, ehdotus Kuopion hallinto-oikeus on päätöksellään

Lisätiedot

Nykyiselle toiminnalle on annettu rakennusluvat ja

Nykyiselle toiminnalle on annettu rakennusluvat ja Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06 367 5211, faksi/fax 06 367 5610 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 ASIA Eläinsuojan toiminnan olennaista muuttamista koskeva ympäristölupa, Ii LUVAN HAKIJA Koillis-Vasikka Oy Ristipalontie

Lisätiedot

Koivunen Piia ja Haapakoski Sami Rantalanmaantie Jalasto

Koivunen Piia ja Haapakoski Sami Rantalanmaantie Jalasto Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 69/2010/1 Dnro LSSAVI/238/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2010 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupapäätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ SALMELA ANNUKKA JA LASSE/ LYPSYKARJANAVETTA, NIEMI 179:7

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ SALMELA ANNUKKA JA LASSE/ LYPSYKARJANAVETTA, NIEMI 179:7 Ympäristölautakunta 30 14.06.2017 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ SALMELA ANNUKKA JA LASSE/ LYPSYKARJANAVETTA, NIEMI 179:7 Ymp 30 Valmistelija rakennustarkastaja Jyri Harju, puh. 040 848 8243 tai jyri.harju@perho.com.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Seinäjoki Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 24.11.2008 LSU 2008 Y 247 (113) ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen

Lisätiedot

ALUEHALLINTO VIRASTON RATKAISU

ALUEHALLINTO VIRASTON RATKAISU ALUEHALLINTO VIRASTON RATKAISU LUPAMÄÄRÄYKSET Aluehallintovirasto myöntää Kalle Makkoselle ympäristöluvan Savonlinnan kaupungin Vihtarin kylässä Lapinaho-tilalla (740 578-8-103) sijaitsevan eläinsuojan

Lisätiedot

Karjarakennus sijaitsee Liperin kunnan Komperon kylän tilalla Kallio RN:o 8:30.

Karjarakennus sijaitsee Liperin kunnan Komperon kylän tilalla Kallio RN:o 8:30. LIPERIN KUNTA Ympäristölupapäätös 5 / 2014 Tekninen lautakunta / lupajaos Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2014 ASIA HAKIJA Lypsykarjanavetan laajentaminen Ari Hyttinen Kaarnalammentie 10 a 83400 VIINIJÄRVI

Lisätiedot

PÄÄTÖS ASIA LUVAN HAKIJA. Vesa ja Saija Särkiniemi Peningintie Peninki. Liike ja yhteisötunnus: MUUTOKSEN HAKEMISEN PERUSTE

PÄÄTÖS ASIA LUVAN HAKIJA. Vesa ja Saija Särkiniemi Peningintie Peninki. Liike ja yhteisötunnus: MUUTOKSEN HAKEMISEN PERUSTE PÄÄTÖS Nro 131/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/294/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Uusi nitraattiasetus Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (luonnos)

Uusi nitraattiasetus Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (luonnos) Uusi nitraattiasetus Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (luonnos) Jaana Rintala, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus RAKI-hankkeen päätösseminaari

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / VEIKKO JA TANJA VIKMAN, NAUTAKASVATTAMO, KOKKONEVA 313:0 JA KOKKO 17:11 (MÄÄRÄALA)

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / VEIKKO JA TANJA VIKMAN, NAUTAKASVATTAMO, KOKKONEVA 313:0 JA KOKKO 17:11 (MÄÄRÄALA) Ympäristölautakunta 35 28.10.2014 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / VEIKKO JA TANJA VIKMAN, NAUTAKASVATTAMO, KOKKONEVA 313:0 JA KOKKO 17:11 (MÄÄRÄALA) Ymp 35 Valmistelija vs. rakennustarkastaja Jyri Harju, puh 040

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2005 Y 1186 (131) ASIA

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2005 Y 1186 (131) ASIA Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06 367 5211, faksi/fax 06 367 5610 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

1) poikkeamisesta karjanlannan varastoinnille edellytetystä varastointitilavuudesta (Nitraattiasetuksen (931/2000) 4 :n 2 mom. mukainen ilmoitus)

1) poikkeamisesta karjanlannan varastoinnille edellytetystä varastointitilavuudesta (Nitraattiasetuksen (931/2000) 4 :n 2 mom. mukainen ilmoitus) VALVONTAILMOITUS Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 1) poikkeamisesta karjanlannan varastoinnille edellytetystä varastointitilavuudesta (Nitraattiasetuksen (931/2000) 4 :n 2 mom. mukainen

Lisätiedot

Maidontuotantotoimintaa koskeva ympäristölupa, Toholampi.

Maidontuotantotoimintaa koskeva ympäristölupa, Toholampi. Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 110/2012/1 Dnro LSSAVI/161/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2012 ASIA HAKIJA Maidontuotantotoimintaa koskeva ympäristölupa, Toholampi. Määttälä & Määttälä Yhteyshenkilö

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. LUPAPÄÄTÖS Nro 21/12/1 Dnro PSAVI/135/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJAT. LUPAPÄÄTÖS Nro 21/12/1 Dnro PSAVI/135/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 21/12/1 Dnro PSAVI/135/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 6.3.2012 ASIA LUVAN HAKIJAT Eläinsuojan toiminnan olennaista muuttamista koskeva ympäristölupa, Kajaani Lukkari Eero ja Lauri

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / Johan Sundberg 2.12.2016 Valtioneuvosto hyväksyi uuden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, Ilmajoki. Hakija Antti ja Niina Yli-Ojanperä, Homesojankuja 21, ILMAJOKI

Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, Ilmajoki. Hakija Antti ja Niina Yli-Ojanperä, Homesojankuja 21, ILMAJOKI Dnro LSSAVI/988/2018 Länsi- ja Sisä-Suomi Ympäristölupavastuualue 21.11.2018 Kuulutus Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, Ilmajoki Hakija Antti ja Niina Yli-Ojanperä, Homesojankuja 21,

Lisätiedot

ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus.

ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus. L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L 1 1 Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 22 12.02.2015. 22 Asianro 8573/11.01.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 22 12.02.2015. 22 Asianro 8573/11.01.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) 22 Asianro 8573/11.01.00/2014 Lausunto aluehallintovirastolle eläinsuojan ympäristölupahakemuksesta, Lohilahti 7:99, Riistavesi Ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen Alueellinen

Lisätiedot

8/YMPLA 26.02.2014. Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus:

8/YMPLA 26.02.2014. Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus: 8/YMPLA 26.02.2014 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y2/2014 Ympla 26.02.2014 32 Ympäristölautakunta Annetaan julkipanon jälkeen Loimijoentie 74 03.03.2014 32440 Alastaro ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / Johan Sundberg 23.9.15 Valtioneuvoston asetus eräiden

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Seinäjoki Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 27.8. 2009 LSU-2009-Y-457 (113) ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE

TOIMINTAA KOSKEVAT SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE K A A K K O I S S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S PL 1023, Kauppamiehenkatu 4 45100 KOUVOLA Puhelin 020 490105 Telefax 020 4904300 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(10) Nro A1027 Dnro KAS 2007 Y 244 113 Annettu

Lisätiedot

Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2006 Y 335 (131) ASIA

Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2006 Y 335 (131) ASIA Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 020 490 109, faksi/fax 020 490 5251 kirjaamo.lsu@ymparisto.fi YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS

Lisätiedot

Päätös Nro 57/2010/1 Dnro LSSAVI/225/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Päätös Nro 57/2010/1 Dnro LSSAVI/225/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 57/2010/1 Dnro LSSAVI/225/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2010 ASIA Eläinsuojan laajentamista koskeva ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus.

Lisätiedot

Päätös Nro 4/2010/1 Dnro LSSAVI/34/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Päätös Nro 4/2010/1 Dnro LSSAVI/34/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 4/2010/1 Dnro LSSAVI/34/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2010 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupapäätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta.

Lisätiedot

Markku ja Minna Kuoppamäki Lehonkankaantie Ähtäri

Markku ja Minna Kuoppamäki Lehonkankaantie Ähtäri Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 29/2010/1 LSSAVI/118/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maidontuotantotoimintaa ja

Lisätiedot

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen Mikko J. Jaakkola mikko.j.jaakkola@ely-keskus.fi Asetuksen uudistaminen Ympäristöministeriö asetti nitraattiasetuksen uudistamistyöryhmän 28.10.2011. Työryhmän

Lisätiedot

Nitraattiasetus (1250/2014)

Nitraattiasetus (1250/2014) Lannan varastointi, uutta: Lantalan ohjetilavuudet ovat muuttuneet, prosessoiduille lannoille on omat ohjetilavuudet. Myös nautojen alkuperäisroduille on omat lantalatilavuudet. Lantalan vähimmäistilavuuden

Lisätiedot

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Puheenjohtaja Pöytäkirjanpitäjä

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Puheenjohtaja Pöytäkirjanpitäjä KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Tekninen lautakunta 1/2009 1 Kokousaika Keskiviikko 07.01.2009 klo 18.30 19.25 Kokouspaikka Kunnanviraston valtuustosali Saapuvilla olleet jäsenet (merkintä, kuka toimi

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2006 Y 115 (131) ASIA

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2006 Y 115 (131) ASIA Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 020 490 5211, faksi/fax 020 490 5610 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ LOUHULA SEPPO/ LYPSYKARJATILA LEHTOLA, 33:16

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ LOUHULA SEPPO/ LYPSYKARJATILA LEHTOLA, 33:16 Ympäristölautakunta 23 26.04.2017 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ LOUHULA SEPPO/ LYPSYKARJATILA LEHTOLA, 33:16 Ymp 23 Valmistelija rakennustarkastaja Jyri Harju, puh. 040 848 8243 tai jyri.harju@perho.com. ASIA

Lisätiedot

Säilörehu korjataan jatkossakin pyöröpaaleihin, vuodessa noin 1000 tonnia, esikuivatusta säilörehusta ei synny puristinnestettä.

Säilörehu korjataan jatkossakin pyöröpaaleihin, vuodessa noin 1000 tonnia, esikuivatusta säilörehusta ei synny puristinnestettä. Ympäristö- ja tekninen lautakunta 88 26.06.2019 Ilmoituspäätös Tuula Pääkkösen eläinsuojan toiminnasta 221/11.03/2019 YMPTEKLT 88 Ympäristötarkastaja Ilmoittaja * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2004 Y 1225 (131) ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2004 Y 1225 (131) ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 113/2011/1 Dnro LSSAVI/469/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.9.2011 ASIA Naudanlihantuotantoa ja sen laajentamista koskeva ympäristölupa, Alavus HAKIJA Esa Mäkinen

Lisätiedot

Hanhikoski Timo ja Raija-Liisa Rintalantie Rintala

Hanhikoski Timo ja Raija-Liisa Rintalantie Rintala Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 12/2010/1 LSSAVI/80/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2010 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupapäätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta.

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 88/2010/1 Dnro LSSAVI/248/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.8.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maidon- ja lihantuotantotoimintaa

Lisätiedot

Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotantotoiminta, Kaustinen.

Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotantotoiminta, Kaustinen. Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 90/2014/1 Dnro LSSAVI/52/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 13.5.2014 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotantotoiminta, Kaustinen. Kuorikoski Kai, Kimmo

Lisätiedot

Nitraattiasetus. * Lannan varastointi * Lannoitteiden käyttö * Kirjanpitovaatimus. Materiaali perustuu julkaisuhetken tietoihin

Nitraattiasetus. * Lannan varastointi * Lannoitteiden käyttö * Kirjanpitovaatimus. Materiaali perustuu julkaisuhetken tietoihin Nitraattiasetus * Lannan varastointi * Lannoitteiden käyttö * Kirjanpitovaatimus 1 Materiaali perustuu julkaisuhetken tietoihin Lannan varastointi: Lantalan ohjetilavuudet muuttuivat vuodeksi 2015, prosessoiduille

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka Kokkola Ympäristölupayksikkö Päiväys Dnro 23.11.2009 LSU-2009-Y-393 (133) ASIA HAKIJA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupapäätös ympäristönsuojelulain 35

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 18.6.2009 LSU-2009-Y-117 (113) ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Valmistelija: vs. ympäristösihteeri Maria Kukonlehto TOIMINTA JA SEN SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE

Valmistelija: vs. ympäristösihteeri Maria Kukonlehto TOIMINTA JA SEN SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE 111 42 YMPÄRISTÖLUPA / KOHMO VILLE Valmistelija: vs. ympäristösihteeri Maria Kukonlehto ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee olemassa olevaa lihasikalaa.

Lisätiedot

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen. Mikko J. Jaakkola

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen. Mikko J. Jaakkola Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen Mikko J. Jaakkola mikko.j.jaakkola@ely-keskus.fi Asetuksen uudistaminen Ympäristöministeriö asetti nitraattiasetuksen uudistamistyöryhmän 28.10.2011. Työryhmän

Lisätiedot

ISONKYRÖN KUNTA PÄÄTÖS Pykälä 7 Ympäristölautakunta Sivu 7

ISONKYRÖN KUNTA PÄÄTÖS Pykälä 7 Ympäristölautakunta Sivu 7 ISONKYRÖN KUNTA PÄÄTÖS Pykälä 7 Ympäristölautakunta Sivu 7 Päätös on annettu julkipanon jälkeen Päätöspäivämäärä: 20.2.2018 Päätöksen antopvm 27.2.2018 Ympäristölupanro: 18-1 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 119/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/170/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 119/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/170/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 119/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/170/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2013 ASIA HAKIJA Avara & Hoskari Ay:n eläinsuojan (lihanautakasvattamo) toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 55 ja 58 :n 1 momentin 1) kohta

Ympäristönsuojelulaki 55 ja 58 :n 1 momentin 1) kohta Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 172/2013/1 Dnro LSSAVI/218/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 31.10.2013 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, lupamääräysten tarkistaminen ja lupamääräyksen 2 muuttaminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS ASIA. Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto ja sen laajentaminen, Jalasjärvi HAKIJA

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS ASIA. Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto ja sen laajentaminen, Jalasjärvi HAKIJA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/59/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 19.6.2013 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto ja sen laajentaminen, Jalasjärvi

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

ASIAN VIREILLETULO Ympäristölupahakemus on tullut vireille Länsi Suomen ympäristökeskukseen

ASIAN VIREILLETULO Ympäristölupahakemus on tullut vireille Länsi Suomen ympäristökeskukseen Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 020 490 109, faksi/fax 020 490 5251 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

RANTASALMEN KUNTA ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva ja Sulkava) Poikkitie Rantasalmi

RANTASALMEN KUNTA ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva ja Sulkava) Poikkitie Rantasalmi 1 RANTASALMEN KUNTA ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva ja Sulkava) Poikkitie 2 58900 Rantasalmi Päätös 4.10.2016 XX Annettu julkipanon jälkeen XX.XX.2016 YMPÄRISTÖLUVAN TUOTANTOSUUNNAN OSITTAINEN MUUTTAMINEN

Lisätiedot

Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Alajärvi.

Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Alajärvi. Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 95/2012/1 Dnro LSSAVI/206/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2012 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Alajärvi. Maatalousyhtymä Nygård Kuparintie

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 126/2010/1 Dnro LSSAVI/37/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.12.2010 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus. HAKIJA

Lisätiedot

Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. lannan varastoinnista lantapatterissa. lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle

Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. lannan varastoinnista lantapatterissa. lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle ILMOITUS Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle lannan varastoinnista lantapatterissa lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle lannan luovuttamisesta ympäristöluvan saaneelle hyödyntäjälle

Lisätiedot

Nro 127/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/197/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 127/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/197/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 127/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/197/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 31.8.2012 ASIA Jyrki ja Inkeri Aholan eläinsuojan ympäristöluvan määräyksen 1 mukainen selvitys,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 87 03.09.2015. 87 Asianro 5672/11.01.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 87 03.09.2015. 87 Asianro 5672/11.01.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) 87 Asianro 5672/11.01.00/2015 Lausunto Itä-Suomen aluehallintovirastolle eläinsuojan ympäristölupahakemuksesta, Savon Vasikka Oy, Puutosmäki 7:68, Tammijoentie

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Seinäjoki Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 27.10.2009 LSU-2009-Y-434 (113) ASIA HAKIJA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupapäätös

Lisätiedot

PÄÄTÖS. KSU-2009-Y Telefaksi (014) Liike- ja yhteisötunnus: LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

PÄÄTÖS. KSU-2009-Y Telefaksi (014) Liike- ja yhteisötunnus: LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA PÄÄTÖS PL 110, Ailakinkatu 17 Pvm 12.8.2009 40101 JYVÄSKYLÄ Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 610 110 Dnro KSU-2009-Y-106-113 Telefaksi (014) 614 273 ASIA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen päätös.

Lisätiedot

Ympäristölautakunta MUUTOS VOIMASSAOLEVAAN YMPÄRISTÖLUPAAN / Mika Porras

Ympäristölautakunta MUUTOS VOIMASSAOLEVAAN YMPÄRISTÖLUPAAN / Mika Porras KORPILAHDEN KUNTA Ympäristölautakunta 26.6.2008 89 MUUTOS VOIMASSAOLEVAAN YMPÄRISTÖLUPAAN / Mika Porras Ymp.ltk 50 Mika Porras hakee ympäristönsuojelulain 58 mukaista toiminnan muutosta/laajennusta 26.8.2003

Lisätiedot

Maidon- ja naudanlihantuotantoa koskeva ympäristölupa, Lapua. Liike ja yhteisötunnus

Maidon- ja naudanlihantuotantoa koskeva ympäristölupa, Lapua. Liike ja yhteisötunnus Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 16/2012/1 Dnro LSSAVI/144/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 22.2.2012 ASIA HAKIJA Maidon- ja naudanlihantuotantoa koskeva ympäristölupa, Lapua Kimmo ja Leena Ilkka Vasunmäentie

Lisätiedot

Hevosenlannan säilytys, luovutus ja vastaanotto sekä talleja koskeva luvitus

Hevosenlannan säilytys, luovutus ja vastaanotto sekä talleja koskeva luvitus Hevosenlannan säilytys, luovutus ja vastaanotto sekä talleja koskeva luvitus HELMET Pirtti Biobisnestä Pirkanmaalle hevosenlannasta 3.10.2017 Sari Sassi, ympäristötarkastaja, Lempäälän kunta Hevostalleja

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2005 Y 475 (131) ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2005 Y 475 (131) ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot