Palvelut olisi jatkossakin saatava nykyisenkaltaisesti lähipalveluina.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palvelut olisi jatkossakin saatava nykyisenkaltaisesti lähipalveluina."

Transkriptio

1 1 Liite nro: 1 Maakuntavaltuusto Lähetekeskustelu Kainuun maakunta -kuntayhtymässä tuotettavien sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta lähipalveluina, seudullisina palveluina ja keskitettyinä palveluina KESKUSTELUMUISTIO 1. Ryhmäpuheenvuorot 1.1 Marisanna Jarva/KESK: Palveluiden kehittämiskeskustelu on valloillaan. Kansalaiset ovat huolissaan erityisesti lääkäripalveluista, joita tulee tarjota kaikille joka kunnassa. Maakunnan palvelut ovat kaikille käytössä jokaisessa toimipisteessä. Vanhusten pitkä- ja lyhytaikaiset laitospalvelut pitäisi olla jokaisessa kunnassa tai ainakin lähimmässä naapurissa. 1.2 Jouko Korhonen/VAS: Minkälainen kyky ja halu on kunnilla rahoittaa palvelut. Palvelutarpeet ja maksukyky on suhteessa toisiinsa. Henkilöstöä on lisättävä. Vanhusten pitäisi saada palvelut omasta kunnasta. 1.3 Eero Suutari/KOK: Palvelut olisi jatkossakin saatava nykyisenkaltaisesti lähipalveluina. 1.4 Kari Nikulainen/SDP: Ydinpalvelut on pidettävä kuntien omissa käsissä. Kaikkea ei tarvitse ulkoistaa. Humanisuus ilman jumallisuutta muuttuu petomaiseksi. Lääkärin päiväaikainen vastaanottotoiminta toivotaan lähipalveluina terveysasemakohtaisesti. 1.5 Pentti Kettunen/PS: Perustettaessa maakunta -kuntayhtymää sanottiin, että maakuntahallitus takaa sen, että palvelut perusterveydenhoidon ja vanhusten palvelut tulevat olla kuntakeskuksissa niin kuin ennen kokeilua. Kainuulaiset ovat valmiit myös ne maksamaan. Keskustelu tarkoittaa sitä, että tässä otetaan yhteisvastuu ja annetaan palvelut kaikille ihmisille jokaiseen perukkaan. Keskustelu, että ihmiset korjataan pois perukasta, jotta voidaan palvelut järjestää keskitetysti kuntakeskuksissa, sitä me emme hyväksy.

2 2 1.6 Timo Krogerus/SIT: Se, mitä Nikulainen sanoi, siihen voi yhtyä. Se koskee myös palveluita. Jos annamme perkeleelle vallan, niin palvelut häviää. Nyt toinen järjestää ja toinen maksaa palvelut. Nyt maakunnan taholta hoidetaan erittäin suurella ammattitaidolla ja huolella taloutta. Maakunnan osuus nousee väistämättä tulevaisuudessa 61 %:iin tai ylikin. Me emme ole valmiit lähtemään palveluiden keskittämiseen. Nyt on aika vetää viiva siihen. Meidän on löydettävä uusia vaihtoehtoja palveluiden tuottamiseen uudella tavalla. Ihmisiin vaikutusten arviointimenetelmä pitää ottaa käyttöön aina, kun tehdään ihmisiä koskevia päätöksiä. Palveluiden keskittäminen lisää liikennettä ja on siis epäekologista. Palvelustrategiassa määritellään se, mitkä palvelut järjestetään itse, järjestöt tms. ja mitkä yksityiset. Voidaan lisätä palvelusetelien käyttöä. Jokaisella terveysasemalla tulee olla lääkärin palvelut. Jostakin pitää luopua. Hallinnon tukipalvelut voidaan keskittää ja siten tuottaa ne halvemmalla. 1.7 Sanni Väisänen/Vihreät Palveluiden määritteleminen on prosessi, joka käydään sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Tärkeintä on se, että palvelut tuotetaan kestävän kehityksen mukaisesti. Hyvä ammatillinen ohjaus on palveluiden peruspilari. Palvelut pitää suunnitella oikea-aikaisesti. Kannatamme avopalveluiden lisäämistä, mutta tarpeen kasvaessa myös laitospalveluita on oltava valmiit ajoissa investoimaan. Meiltä puuttuu 20 akuuttia paikkaa. Paikkapula johtaa siihen, että ei hoideta aina omassa kunnassa. Olemme valmiit pääpiirteissään hyväksymään tämän jaetun määrittely siinä olleet virheet korjattuna. 1.8 Yrjö Sorvari/KD: Tampereen yliopiston ja maakunnan viisaat on jo kahdesti osoittaneet sen, että asiasta ei tarvitse keskustella: maakunta on oikea palveluiden järjestäjä. Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät saavuta kaikkia. Rikkaat ostavat palvelut yksityiseltä. Minun sosiaalihuollon asiakkaat eivät kenellekään kelpaa. Ambulanssitoiminnan hoitaminen itse on väärä suunta, sitä varten on yhdistyksiä ja ihmisiä sekä yrityksiä. Muutosta toivotaan: peruspalvelut tarkoittavat sitä, että ihminen pääsee kotikunnassaan tarvittaessa lääkäriin. Kukaan ei kuljeta katkaisuhoidosta päässyttä kotiin. Palvelut tulee järjestää omalla paikkakunnalla. Yleiskeskustelu: Eero Huusko: Puolangan kunnan lausunto: Olemme olleet kriittisiä jatkoon. Jos saamme pitää palvelut, niin pysymme Kainuussa. Meillä on ollut hyvät lääkäripalvelut. Lääkäri työnsä tukena tarvitsee laborantin.

3 3 Antti Kela: Mistä otetaan rahat? Maksajat joutuu lähtemään muualle. Kyllä on leikattava, niin kuin olen kolmessa aikaisemmassa aloitteessani vaatinut. Jos emme itse leikkaa, niin myöhemmin tulee ulkopuolelta leikkaaja. Taina Paulomäki: Rukseja on vähän väärissä paikoissa esim. sairaanhoidollisissa palveluissa. Tämä lista on selvästi virheellinen. Merja Kyllönen: Yleinen pointti: Tosiasia on se, että ellei ihmiset ota vastuuta itsestään, niin mikään raha ei tule riittämään. Unto Sirkeinen: Pienten kuntien edustajat puhuvat hyvin vähän rahasta ja sitäkin enemmän palveluista. Kunnan kehittäminen ei onnistu, jos palvelut viedään. Raili Myllylä: Rahoitus on hankala ja vaikea kysymys. Mikä tilanne on hoitohenkilökunnan saatavuudessa? Mistä ne otetaan? Se on minulla huolenaihe. Pitää siis miettiä, miten palvelut järjestetään. Tapani Kemppainen: Valtionosuudet hyvin tasoittavat. Puolustan lähipalveluita, jos ne eivät toimi, niin paine kasvaa erikoissairaanhoidossa. Nyt palveluita on seuduilla keskitetty. Henkilöstö ei ole sitä vielä täysin tiedostanut: koulutuksen paikka henkilöstölle. Mauno Hyyryläinen: Kertoi esimerkin taksi- ja ambulanssirallista ja kysyi, onko järjen käyttö kielletty? Kannatan lääkäreitten vastaanottoa kotikunnassa. Karl Kunnas: Kertoi omakohtaisia kokemuksia. Voimme hyväksyä pohjaesityksen. Onnistuisiko apteekkitoiminta maakunnalta? Ilkka Horto: Kertoi esimerkin Paltamon lonkkaleikatun potilaan kuntoutushoidosta Sotkamossa ja kysyi, miksi niin tehdään. Oheismateriaali pitää tehdä selkeästi ja virheettömästi. Heikki Kemppainen: Tärkeintä on se, että tästä lähtien kohdellaan ihmisiä tasavertaisesti. Näin ei Ristijärvellä ole. Terveyskeskusten lääkärinvastaanotto tulee olla peruskunnissa. Ehdoitta eikä mitään pitkää listaa verukkeita, jos ei saa jne. Sellaiset maininnat pois.

4 4 Anni-Inkeri Törmänen: Tesa-palvelut: 1. Lääkärin päiväaikainen vastaanotto koko lopputeksti selityksineen pois, koska tämä pitää olla maakunnan palveluiden järjestämisen tahtopaperi. Jos joku palvelu ei ole järjestettävissä lääkäripulan tms. vuoksi, sen kyllä ymmärtää jokainen. Se, että palvelu oikeasti tahdotaan järjestää kotikunnassa, on tärkeää erityisesti kainuulaisille. 2. Akuutti terveyskeskusvuodeosasto toiminta pois 5 paikkaa Hyrynsalmelta. Potilasturvallisuus ja henkilöstöresurssiin tehokkuusasia. Vapa-palvelut: 1. Pitkä- ja lyhytaikainen laitoshoito: - rastit kolmessa kohdassa pitäisi selventää, että minkälainen hoito kotona, kunnassa ja seudulla. Seudulla korkeintaan lyhytaikainen laitoshoito. Kaija Komulainen: Mistä ajankohdasta puhutaan? Pohjapaperiin sivulle 9: Kehitysvammaisten tilapäishoidot pitää olla lähipalveluina. Eero Suutari: Olen sitä mieltä, että palvelut on maakunnallisia. Katsotaan etäisyydet ja saavutettavuus ja sitten järjestää ne. Miksi terveyskeskuslääkärin päivystys on lähipalvelua toisin kuin Suomen Kuntaliitto suosittaa. Unto Sirkeinen: Nykytilanne on se, että luottamus on hukassa. Siksi on vaikea siirtyä kokeilun jälkeiseen aikaan. Taina Paulomäki: Kaupungissa on kaksi oppilaitosta ja kouluttaa tarpeen mukaan. Toivon, että maakunta lisää ensihoidon maakunnallistamista. Ilkka Horto: Meillä on ulkoistamisesta kaksi esimerkkiä; Coronaria ja HES. Vaikeuksia on ollut. Tuulikki Moilanen: Mistä aikamäärästä puhutaan? Me saadaan täällä puhua kyllä, mutta mistä ajasta. Palvelut pitää mahdollisimman pitkälle tasavertaistaa. Meiltä Puolangalta riistettiin akuuttipaikat. Me maksamme reilusti, emmekä ole kitupiikkejä. Pentti Moilanen: Sotessa voisi tulla tilanne, että kaikkia vaatimuksia ei voida toteuttaa lisäämättä euroja. Minun näkemyksen mukaan pohjapaperin sivulla 4 terveyskeskuslääkäreistä kannanotto, jos ei niitä ole, on paikallaan. Ei sitä mainintaa pidä poistaa. Heikki Kemppainen: Ihmiset tarvitsevat lähipalvelut. Se on asia numero 1. Raha on toissijainen asia. Konsultti selvittämään hallinnon portaat ja siellä turhat resurssit. Kaks:ssa on varmaan kalliimpaa hoitaa, kuin terveyskeskuksessa.

5 5 Kaisa Tolonen: Raha helposti unohtuu. Omakohtainen esimerkki; Paltamon terveyskeskuslääkärille ei päässyt, mutta Hyrynsalmelle pääsi heti samana päivänä. Olisi saatava aikaan ylikunnallinen ajanvarausjärjestelmä, josta näkyisi vapaat ajat yhtä aikaa kussakin toimipisteessä. Markku Oikarinen: Ensihoito toimii osittain hyvin maakunnallisena. Tavoite oli säästää, nyt paukkuu yli. Röntgenit on pidettävä kunnissa, niin kauan kuin ne kestävät. Minna Haataja: Lääkäreitä ei saa töihin tarpeeksi. Voidaanko osa hoidosta järjestää muiden ammattikuntien toimesta? Tauno Ronkainen: Kysyn, toimivatko potilastietojärjestelmät. Keskustelu päättyi kello Keskustelun jälkeen paikalla olevat asiantuntijat/viranhaltijat vastasivat keskustelussa esitettyihin kysymyksiin. Terveysjohtaja Mauno Saari: Ajatus oli vuoden 2012 jälkeen. Taulukko on laajan työryhmän tuotos. Valitettavasti siinä on ne kaksi virhettä, jotka Taina Paulomäki löysi.

Maakunnan tiedotuslehti

Maakunnan tiedotuslehti Maakunnan tiedotuslehti Marraskuu 2010 Tutustu maakuntavaltuustoon 4 2 3 Kuljetuspalvelun Miten tästä eteenpäin? toimintamuutos 7 Kansainvälistymisstipendillä Kanadaan 2 Kainuun maakunnan tiedotuslehti

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Taustatiedot. 2. Veroprosentti. 3. Tuusulan keskustojen kehittäminen ja liikenneratkaisut. 5. Saman katon alla sijaitsevat palvelut

SISÄLLYS. 1. Taustatiedot. 2. Veroprosentti. 3. Tuusulan keskustojen kehittäminen ja liikenneratkaisut. 5. Saman katon alla sijaitsevat palvelut KYSELY TUUSULAN PALVELUISTA SISÄLLYS 1. Taustatiedot 2. Veroprosentti 3. Tuusulan keskustojen kehittäminen ja liikenneratkaisut 4. Kunnan palveluiden kehittäminen 5. Saman katon alla sijaitsevat palvelut

Lisätiedot

7.2.2014. Illan juontaja Jukka Laukkanen toivotti runsaslukuisen osallistujajoukon tervetulleeksi asukastilaisuuteen.

7.2.2014. Illan juontaja Jukka Laukkanen toivotti runsaslukuisen osallistujajoukon tervetulleeksi asukastilaisuuteen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Muistio 7.2.2014 Monipalvelupisteiden valmistelu, Säynätsalon asukastilaisuus Aika: 5.2.2014 klo 18 20 Paikka: Säynätsalon kunnantalo Osallistujat: noin 120 asukasta ja 15 monipalvelupisteiden

Lisätiedot

Maakunnan tiedotuslehti

Maakunnan tiedotuslehti Maakunnan tiedotuslehti Helmikuu 2012 - Julkinen tiedote - Jaetaan jokaiseen talouteen 2-3 Maakunnan tulevaisuus 4-5 Yhteishaku alkaa 8 Nuoret vaikuttamassa 2 Kainuun maakunnan tiedotuslehti www.kainuu.fi

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Muistio Dnro 20.2.2014

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Muistio Dnro 20.2.2014 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Muistio Dnro Monipalvelupisteiden valmistelu, Tikkakosken asukastilaisuus Aika: 18.2.2014 klo 18 20 Paikka: Tikkakosken yläkoulu Osallistujat: noin 70 asukasta ja 15 monipalvelupisteiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys Espoon kaupunginhallitukselle Toimintavuosi 2011

Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys Espoon kaupunginhallitukselle Toimintavuosi 2011 0 Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys Espoon kaupunginhallitukselle Toimintavuosi 2011 Unto Ahvensalmi 8.3.2012 1 Sisällöstä (pääotsikot) KUNTALAISTEN YHTEYDENOTOISTA 2 NEUVONNAN,OHJAUKSEN JA TAVOITETTAVUUDEN

Lisätiedot

Vanhukset vaaliteemana

Vanhukset vaaliteemana Vanhukset vaaliteemana 4.11.2010 klo 13 16.30 Tieteiden talo Avaus Irene Nummela toivotti kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Järjestäjinä ovat toimineet: HYVA, Senioriliike, DTS, KDY Halutaan nostaa ennen

Lisätiedot

Terveysalan ammattilehti 5/2013. Päiviltä poimittua 6-17 Ravitsemuksesta ja ravinnosta 18 27 Keittiö uusiutui 28 31

Terveysalan ammattilehti 5/2013. Päiviltä poimittua 6-17 Ravitsemuksesta ja ravinnosta 18 27 Keittiö uusiutui 28 31 Terveysalan ammattilehti 5/2013 Päiviltä poimittua 6-17 Ravitsemuksesta ja ravinnosta 18 27 Keittiö uusiutui 28 31 SA1305_6-7_huovinen.indd 6-7 22.10.2013 13:19:59 SA1305_12-15_joensuun malli.indd 14-15

Lisätiedot

Palvelulinjaukset 2013-2016. Luonnos 9.4.2013. Kooste tulleesta palautteesta. Kaupunkirakennelautakunta 23.4.2013

Palvelulinjaukset 2013-2016. Luonnos 9.4.2013. Kooste tulleesta palautteesta. Kaupunkirakennelautakunta 23.4.2013 Palvelulinjaukset 2013-2016. Luonnos 9.4.2013. Kooste tulleesta palautteesta Kaupunkirakennelautakunta 23.4.2013 Kaupunkirakennelautakunta päätti palauttaa palvelulinjaukset valmisteltaviksi. Palvelulinjauksia

Lisätiedot

Hämeenlinna. - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011

Hämeenlinna. - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011 1 Hämeenlinna - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan kasvua tukevia palveluita?... 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan kasvua

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta asiakokonaisuudesta:

Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta asiakokonaisuudesta: LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN SOTE-KUNTAKOKOUS

POHJOIS-SUOMEN SOTE-KUNTAKOKOUS Ff1. /hs/ silti hrd; å J W N N 3 w p P p h, O N 5 POHJOIS-SUOMEN SOTE-KUNTAKOKOUS Aika: Torstai 5.2.2015 klo 12.00-16.45 Paikka: Oulun Musiikkikeskuksen Madetojan Sali, Leevi Madetojan katu 1-3, Oulu Osallistujat

Lisätiedot

Onko selvitetty (ja miten), mikä olisi ihanteellinen kuntien määrä Kainuussa?

Onko selvitetty (ja miten), mikä olisi ihanteellinen kuntien määrä Kainuussa? VASTAUKSET KAINUULAISTEN KEVÄÄLLÄ 2010 ESITTÄMIIN KYSYMYKSIIN KAINUUN MALLISTA JA SEN JATKOSTA Kommentit on koottu kysymysten jälkeen erilliseen osioon KYSYMYKSIÄ Onko selvitetty (ja miten), mikä olisi

Lisätiedot

Usein joutuu miettimään mikä on heitteillejättöä, mikä ei. Selvitys laitospaikkojen vähentämisen vaikutuksista kotihoitoon

Usein joutuu miettimään mikä on heitteillejättöä, mikä ei. Selvitys laitospaikkojen vähentämisen vaikutuksista kotihoitoon Usein joutuu miettimään mikä on heitteillejättöä, mikä ei. Selvitys laitospaikkojen vähentämisen vaikutuksista kotihoitoon Sari Erkkilä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry, 2010 SISÄLLYS JOHDANTO

Lisätiedot

HOLLANNIN HENKILÖKOHTAINEN BUDJETTI - TERVEYDENHUOLLON RAHOITUKSEN SEURAAVA ASKEL?

HOLLANNIN HENKILÖKOHTAINEN BUDJETTI - TERVEYDENHUOLLON RAHOITUKSEN SEURAAVA ASKEL? TAMPEREEN YLIOPISTO Johtamiskorkeakoulu HOLLANNIN HENKILÖKOHTAINEN BUDJETTI - TERVEYDENHUOLLON RAHOITUKSEN SEURAAVA ASKEL? Kansainvälisen vakuutustoiminnan ja riskienhallinnan opintosuunta Pro-Gradu tutkielma

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 23.3.2011. Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute

KANGASALAN KUNTA 23.3.2011. Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute KANGASALAN KUNTA 23.3.2011 Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute Kangasalan kunta pyysi kuntalaisilta palautetta liittyen palveluverkon kehittämissuunnitelmaan vuosille 2011 2030. Palautteita

Lisätiedot

1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte?

1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? Vastaajien määrä: 1028 0% 5% 10% 15% 20% 25% Keskusta 25,88% Kokoomus 19,65% Kristillisdemokraatit 1,85% Perussuomalaiset 11,67% Ruotsalainen Kansanpuolue

Lisätiedot

17/03 Palvelujen kilpailuttamiseen tarvitaan selkeämmät pelisäännöt

17/03 Palvelujen kilpailuttamiseen tarvitaan selkeämmät pelisäännöt SOSIAALITURVA 17/03 Palvelujen kilpailuttamiseen tarvitaan selkeämmät pelisäännöt Pääkirjoitus 4. marraskuuta 2003 Sopiiko kilpailuttaminen sosiaalihuoltoon? Sosiaalihuollossa on pitkään toiminut monituottajamalli:

Lisätiedot

Satakunnan alueen hyvinvointipalveluiden järjestämissuunnitelma Vuoteen 2016+

Satakunnan alueen hyvinvointipalveluiden järjestämissuunnitelma Vuoteen 2016+ Satakunnan alueen hyvinvointipalveluiden järjestämissuunnitelma Vuoteen 2016+ Sivu 1 Sisällys ESIPUHE 3 1 LAINSÄÄDÄNNÖLLINEN TAUSTA 5 2 SOTE-UUDISTUKSEN TAUSTAA JA KÄSITTEITÄ 8 2.1 Väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kuntaliitoksia seurattava

Kuntaliitoksia seurattava uuden kuntatiedon erikoislehti 4/09 Lue lisää kaks.fi Kunnille tiivistä TUTKIMUSTIETOA kilpailutus ei tuonut säästöjä vanhuspalveluihin Tasavallan presidentti Tarja Halonen: Kuntaliitoksia seurattava 4/09

Lisätiedot

Maakunnan tiedotuslehti

Maakunnan tiedotuslehti Maakunnan tiedotuslehti Joulukuu 2012 - Julkinen tiedote - Jaetaan jokaiseen talouteen 1. Maakuntavaltuuston kokous 15.11.2004 3 Sote-palvelut lähes ennallaan 4 Reseptit sähköisesti 8 Kainuu Helsingissä

Lisätiedot

Huovinen sanoo, että muutoksia tarvitaan.

Huovinen sanoo, että muutoksia tarvitaan. 4/2013 Osuuskunnista yksi tie muutokseen? Markkinaliberalisti ja kommunisti hyvinvointitalkoissa Salaisuus pinnan alla Susanna Huovinen kannustaa kuntia ennaltaehkäisyyn inisteriauto on Susanna Huoviselle

Lisätiedot

Kokouspäivämäärä 25.5.2015 106 SATAKUNNAN ALUEEN HYVINVOINNIN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2016+

Kokouspäivämäärä 25.5.2015 106 SATAKUNNAN ALUEEN HYVINVOINNIN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2016+ Satakunnan sairaanhoitopiiri Yhtymähallitus Kokouspäivämäärä 25.5.2015 PÖYTÄKIRJANOTE 106 SATAKUNNAN ALUEEN HYVINVOINNIN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2016+ Porin apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen

Lisätiedot

Huomisen sote. Millaiseen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään. tulisi pyrkiä ja miten se tehdään. Sitran selvityksiä.

Huomisen sote. Millaiseen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään. tulisi pyrkiä ja miten se tehdään. Sitran selvityksiä. Sitran selvityksiä 92 Huomisen sote Millaiseen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään meidän tulisi pyrkiä ja miten se tehdään Huhtikuu 2015 Sitra 2015 Sitran selvityksiä 92 ISBN 978-951-563-913-4 (nid.)

Lisätiedot

Sote si. Sote ottaa ensiaskeleita. Faktaa MIKSI? MITEN? MIKÄ NIMEKSI?

Sote si. Sote ottaa ensiaskeleita. Faktaa MIKSI? MITEN? MIKÄ NIMEKSI? Sote ottaa ensiaskeleita Sote on vielä outo kirjainyhdistelmä. Soteen kannattaa kuitenkin tutustua, sillä se on mukana jokaisen elämässä jossakin vaiheessa. Kyseessä on sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistävä

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN KUNTA 2

TULEVAISUUDEN KUNTA 2 TULEVAISUUDEN KUNTA 2 Pirkanmaan liiton toteuttaman Pirkanmaan kuntakehityshankkeen tavoitteena on tarkastella kuntatoimintojen uudistamista. Hankkeessa aiemmin julkaistussa raportissa esitettiin kuntatoimintojen

Lisätiedot

Asumisviihtyvyys ja yhteisöllisyys (af 10.11.2011) Yhteenveto kysymyksistä ja vastauksista. Palvelut

Asumisviihtyvyys ja yhteisöllisyys (af 10.11.2011) Yhteenveto kysymyksistä ja vastauksista. Palvelut Asumisviihtyvyys ja yhteisöllisyys (af 10.11.2011) Yhteenveto kysymyksistä ja vastauksista Palvelut Mitä mieltä ministeri on tästä uudesta mallista, että vanhusten hoitopalvelut menisivät maksulliseksi

Lisätiedot

VALITA VAI VALITTAA IHMISEN MAHDOLLISUUKSISTA VAIKUTTAA OMAAN ELÄMÄÄNSÄ

VALITA VAI VALITTAA IHMISEN MAHDOLLISUUKSISTA VAIKUTTAA OMAAN ELÄMÄÄNSÄ RYHMÄTYÖ RY:N KOULUTTAJA, PSYKOLOGI ANITA ANKKURI-IKONEN VALITA VAI VALITTAA IHMISEN MAHDOLLISUUKSISTA VAIKUTTAA OMAAN ELÄMÄÄNSÄ Selvittelen aluksi valinnan ja valittamisen käsitteitä. Pyrin myös kuvaamaan

Lisätiedot

Minna Ylikännö. julkisten hyvinvointipalveluiden järjestäminen suomessa

Minna Ylikännö. julkisten hyvinvointipalveluiden järjestäminen suomessa 2009 2 Minna Ylikännö julkisten hyvinvointipalveluiden järjestäminen suomessa kss working papers 2 2009 Julkisten hyvinvointipalveluiden järjestäminen Suomessa Minna Ylikännö julkisten hyvinvointipalveluiden

Lisätiedot

Kuntarakenneselvitys. Forssan kaupunki, Humppilan kunta, Jokioisten kunta, Tammelan kunta. Sosiaali- ja terveyspalvelut-työryhmän raportti

Kuntarakenneselvitys. Forssan kaupunki, Humppilan kunta, Jokioisten kunta, Tammelan kunta. Sosiaali- ja terveyspalvelut-työryhmän raportti 1 (35) Kuntarakenneselvitys Forssan kaupunki, Humppilan kunta, Jokioisten kunta, Tammelan kunta Sosiaali- ja terveyspalvelut-työryhmän raportti Matti Setälä, kunnanjohtaja, Tammela, pj Juha Heino, yhtymäjohtaja,

Lisätiedot