Terveysjohtamisen. ABC tietopaketti OSA 1. Terveyden kannattaa olla yrityksen asia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Terveysjohtamisen. ABC tietopaketti OSA 1. Terveyden kannattaa olla yrityksen asia"

Transkriptio

1 Terveysjohtamisen ABC tietopaketti OSA 1 Terveyden kannattaa olla yrityksen asia

2 Sisältö 1 Mitä terveysjohtaminen on? 2 Älä tule paha kakku 3 Mittaa jos pystyt (ja uskallat) 4 Tiedosta tunne 5 Lue verkosta tarinoita onnistumisista 6 Aloita terveysjohtaminen

3 Mitä terveysjohtaminen on? 3 Mitä terveysjohtaminen on? - Voidaan lähteä liikkeelle siitä, mitä se ei ole. Terveysjohtaminen ei ole superkonsultin lanseeraama kauden muotitermi. Terveysjohtaminen ei ole uusi byrokraattinen kerros, joka laskostetaan jo valmiiksi paperityöhön kypsyneen organisaation päälle. Eikä terveysjohtaminen ole sen paremmin johtajan kilven kiillotusta kuin henkilöstön paapomistakaan. Terveysjohtaminen on yksilön, yrityksen ja yhteiskunnan kannalta se paras mahdollinen investointi. Mitä terveysjohtaminen sitten on? - Tosi kiva että kysyit. Tämän oppaan tarkoituksena on kertoa sinulle kaikki tähdellinen terveysjohtamisesta. Näkökulma on subjektiivinen, sen myönnämme auliisti. Haluamme nimittäin, että juuri sinä saat kaiken irti siitä ajasta, jonka investoit tämän oppaan lukemiseen. Myös terveysjohtaminen on investointi. Itse asiassa terveysjohtaminen on yksilön, yrityksen ja yhteiskunnan kannalta se paras mahdollinen investointi. Näiltä sivuilta saat tietoa siitä, mitä se tarkoittaa juuri sinun organisaatiosi kohdalla.

4 Älä tule paha kakku 4 Älä tule paha kakku Jos kirjoitamme tähän alkuun, että suomalainen työelämä on murroksessa, voit olla vaarassa torkahtaa. Tämä on kuultu jo tuhat kertaa, ja yhtä monesta suusta. Mutta yritä taistella haukotusta vastaan. Me nimittäin kerromme sinulle sen, mitä muut eivät välttämättä edes tiedä. Yhteiskunnallinen keskustelu keskittyy vääriin ongelmiin tai ei ehkä vääriin, mutta liian pieniin. Isompiakin karhuja olisi kaadettavaksi. Mitä hyötyä on esimerkiksi nostaa eläke-ikää vuodella tai viidellä, jos työntekijä on täysin rikki jo viisikymppisenä? Mitä virkaa on tuottavuutta janoavilla organisaation strategiapapereilla, jos työyhteisön työkyky ja -motivaatio on valahtanut nilkkoihin jo aika päivää sitten? Mitä merkitystä on varhaisella välittämisellä, joka auttaa jäihin pudonnutta yhtä paljon kuin kannustavien sanojen huutelu rannalta? Mitä hyötyä on esimerkiksi nostaa eläke-ikää vuodella tai viidellä, jos työntekijä on täysin rikki jo viisikymppisenä? Jos puhe on suoraa, olemme saavuttaneet tavoitteemme. Kieroon puheeseen tällä maalla ei enää ole varaa. Millainen on työpahoinvoinnin hinta? Työterveyslaitos summasi tulokseksi 41 miljoonaa euroa. Miltä kuulostaa? Ihan mukiinmenevältä? - No varmasti. Tässä kohtaa teimme nimittäin pienen jekun sinulle. Työpahoinvoinnin hinta on todellisuudessa 41 miljardia euroa. Eikä se ole kertamaksu, vaan vuosittainen rasti. Mistä paha kakku sitten koostuu? Ennenaikaiset eläkkeet lohkaisevat koko potista melkein puolet, 18 miljardia euroa. Sairauspoissaolot, sairaana töissä oleminen ja terveyden- ja sairaanhoitokulut nappaavat kukin seitsemän miljardia euroa. Ja työtapaturmiin menee loput kaksi miljardia.

5 Älä tule paha kakku 5 Mutta tilannehan ei voi olla näin mustavalkoinen, joku sanoo nyt; onhan meillä myös jos jonkinnäköistä työhyvinvointia edistävää toimintaa. Ei saa painottaa sitä pahaa, kun kerran meillä on hyväkin kakku. No, on ja ei. Työpaikkojen tekemä rahallinen panostus työhyvinvointiin on pari miljardia euroa vuodessa. Eli kannattaa puhua enemmän piparkakusta kuin oikeasta kakusta. Tuon piparkakun voimaa ei silti pidä väheksyä. TTL:n mukaan oikein toteutettuina työhyvinvointipanostukset maksavat itsensä takaisin 5-6-kertaisina. Mutta pieni on pipari, siitä ei pääse mihinkään. TTL:n mukaan oikein toteutettuina työhyvinvointipanostukset maksavat itsensä takaisin 5-6-kertaisina. Aino Health Managementin terveysammattilaiset kertovat samaa viestiä kentältä. Ainon väki on tavannut satojen suomalaisorganisaatioiden edustajia ja kartoittanut näiden tilannetta terveysjohtamisen näkökulmasta. Monessa paikassa tilanne tuntuu olevan samantapainen: yritykset haluavat vaikuttaa työhyvinvointiin, sairauspoissaolot halutaan saada alas Mutta kaikki jää helposti seminaaripuheiden tasolle. Jos budjettia löytyy, sitä käytetään esimerkiksi varhaisen välittämisen projekteihin, joista kukaan ei oikein osaa sanoa, mitä niistä jäi käteen. Tästä syystä monet yritykset ovat jo pitkään kokeneet, että heiltä puuttuvat tehokkaat, luotettavat ja ennen kaikkea mitattavat keinot ongelmakohtiin puuttumiseksi. Niinpä jotkut yritykset lannistuvat ja nostavat kädet pystyyn: parhaamme kyllä yritettiin, mutta minkäs?! Toiset yritykset sisuuntuvat. Ne etsivät toimivat työkalut tilanteen korjaamiseksi.

6 Älä tule paha kakku 6 Käsi sydämelle: kummassa leirissä näet itsesi? Entä yrityksesi? Me Ainossa väitämme, että varhainen välittäminen yksinään ei riitä mihinkään. Se on kypärä laskuvarjohyppääjän päässä sen saman, jonka varjo oli väärin pakattu. Varhainen välittäminen kuuluu ketjuun, johon linkittyvät yhtä tärkeinä (tai tärkeämpinä) osina työkunnon johtaminen ja työterveyshuollon oikea käyttö. Terveysjohtamisen menestysresepti on nimittäin tällainen: 1. Sairauspoissaolojen vähentäminen, hallinta ja raportointi johtamisjärjestelmillä 2. Henkilöstön työkunnon analysointi ja pysyvä parantaminen 3. Työkyvyttömyyseläköitymisten riskien poistaminen ennakoivilla toimenpiteillä 4. Työterveyshuollon sisällön, tehokkuuden ja kustannusten optimointi Kaikkien osa-alueiden täytyy toimia, jotta tuloksiin todella päästään. Sanomme siis hyvästit osa-optimoinnille; me haluamme koko kakun. Sen hyvän kakun.

7 Mittaa jos pystyt (ja uskallat) 7 Mittaa jos pystyt (ja uskallat) Samat organisaatiot, jotka mittaavat kaiken mahdollisen tuotannon indikaattoreista kahvipapujen kulutukseen, saattavat ottaa kokonaan toisen asenteen, kun puhutaan terveyteen liittyvistä asioista. Yhtäkkiä mitattavuudesta tulee maailman vaikein asia. Tietoa ei voi saada (ainakaan tarpeeksi), tai se on liian epäluotettavaa. Taustalla on usein jonkinlainen harmaa aavistus siitä, että nyt ollaan tekemisissä jo vähän henkimaailman asioiden kanssa joku työntekijä nyt vaan on välillä vähän masentunut, toisella voi mennä viikonloppu pitkäksi aina silloin tällöin ja siitä kolmannesta ei ota pirukaan selvää. Olemme kehittäneet lukuisia sähköisiä työkaluja, joiden saumattoman yhteispelin ansiosta tarjolla on luotettavia lukuja päätöksenteon tueksi. Asia on vaikea myös sen takia, että nyt ei mennä kukkapuska ojossa kehuja jakamaan. Esimiehet ja organisaatiot joutuvat epämukavuusalueelle joutuessaan miettimään terveysjohtamisen eri rakennuspalikoita. Tuo tunne on hyvä tunnistaa ja jos siitä ei kykene (ainakaan heti) nauttimaan, sitä on silti syytä arvostaa. Epämukavuusalueella nimittäin muhii myös se muutos, jota tarvitaan. Aino Health Managementin lanseeraama terveysjohtamisen konsepti on ankkuroitu tiukasti mitattavuuteen. Olemme kehittäneet lukuisia sähköisiä työkaluja, joiden saumattoman yhteispelin ansiosta tarjolla on luotettavia lukuja päätöksenteon tueksi. Terveysjohtaminen lopettaa salatieteiden ja arvailun ajan yrityksissä: enää ei tarvitse toimia mutu-tiedon varassa, vaan aktiivisen seurannan ja täsmätoimien ansiosta nyt on todella mahdollista pureutua näiden asioiden ytimeen.

8 Tiedosta tunne 8 Tiedosta tunne Terveysjohtaminen on tiedolla johtamista, mutta ei yksin sillä. Me Ainossa tiedämme, että suomalaisissa organisaatioissa tehdään töitä tunteella ja vahvalla emotionaalisella otteella duunia pusketaan myös meidän talossa. Tämän johdosta terveysjohtaminenkaan ei koskaan voi olla pelkistettävissä plusmerkkeihin, miinusmerkkeihin ja kirjavaan numerokatraaseen. Koko touhussa on oltava mukana numeerista lihasta, se on selvä mutta myös sydänlihasta. Terveysjohtaminenkaan ei koskaan voi olla pelkistettävissä plusmerkkeihin, miinusmerkkeihin ja kirjavaan numerokatraaseen. Koko touhussa on oltava mukana numeerista lihasta, se on selvä mutta myös sydänlihasta. Sydäntä tarvitaan esimerkiksi silloin, kun halutaan ehkäistä rintamalinjojen syntymistä yritysten sisällä. Kun terveysjohtamisen periaatteita ja käytäntöjä ryhdytään harjoittamaan yrityksessä, voi helposti tulla mieleen, että tässä luodaan me vastaan ne -tilanne; on joku taho joka sormi pystyssä saarnaa ja kyttää, ja joku taho joka yrittää niskuroida muutoksia vastaan ja provosoituu entistä tiukempaan vastarintaan. Ainon kokemus kentältä on toisenlainen: organisaatioiden väki ylhäältä aivan sinne alas on kautta linjan ajatellut, että tässä asiassa (jos jossain!) ollaan samassa veneessä ja kurssi yhteinen.

9 Tiedosta tunne 9 Erityisesti luottamusmiehet ovat viisaasti huomanneet, että terveysjohtamisessa ei ole kysymys siitä, että röyhkeä työnantaja tunkee nokkaansa työntekijän yksityisasioihin, vaan päinvastoin siitä, että työnantaja tarjoaa työntekijälle mahdollisuutta kerrankin kiinnittää terveysasioihin huomiota. Pöydällä on aito mahdollisuus hoitaa itsensä kuntoon. Tarjolla on todellista, toimivaa apua, firman viuluja säästämättä. Kenen kannattaa jättää moinen kortti kääntämättä? Työkyvyttömyyden hinta vuositasolla per työntekijä 2900 EUR Me Ainossa sanomme, että terveysjohtaminen on osallistavaa johtamista. Se antaa ihmiselle tunteen siitä, että häneen luotetaan, häneen satsataan ja häntä autetaan. Kun herkillä kielillä soitellaan, joka nuotin on syytä olla kohdallaan. Palataan vielä hetkeksi niihin numeroihin. Työkyvyttömyyden hinta per työntekijä on vuositasolla euroa. Se on rahaa, joka vuotaa yrityksistä ulos, jokaisen päivän jokaisena hetkenä. Ei tarvitse olla kummoinen talousguru tajutakseen, että avohaavan tukkiminen voi saada aikaan huomattavan tulosparannuksen. Terveys on osa yrityksen kilpailukykyä. Se on pehmeä osa, kyllä vain, mutta treenaamalla siitä(kin) saa paljon, paljon enemmän.

10 Lue verkosta tarinoita onnistumisista 10 Lue verkosta tarinoita onnistumisista Ainon ohjaajille pitäisi antaa hengenpelastusmitali. - Paperimies, 44 v Nelikymppinen paperimies Oulusta kävi Ainon kuntotesteissä ja koki elämänsä järkytyksen: miehen sydämen ikä oli 68 vuotta. Kahdessa vuodessa tuo luku enemmän kuin puolitettiin. Lue koko tarina Kuntoryhmän vetäjä eli täysillä mukana koko ajan, eikä vain minun kohdallani, vaan jokaisen tehoryhmäläisen kohdalla. - Työsuojeluasiantuntija, 58 v Kunnallispolitiikan raskassarjalainen joutui ottamaan aikalisän, kun sydän uhkasi sanoa työsopimuksen irti. Ainon kuntokuurin avulla konkari palasi jälleen kehiin. Lue koko tarina Kunto-ohjaaja oli aivan ihana kannustaja ja on hurjaa ajatella, millaisen muutoksen hän sai aikaan. - Kotihoitaja, 54 v Osa-aikaisella työkyvyttömyyseläkkeelle ollut kotihoitaja sanoi esimiehelleen, että anna vaikka potkut mutta kuntotarkastukseen en mene. Vuotta myöhemmin elämässä on kokonaan toinen sävel. Lue koko tarina

11 Aloita terveysjohtaminen 11 Aloita terveysjohtaminen Osallistu terveysjohtamisen pikakyselyyn. Ota yhteyttä Saat ilmaisen hyötylaskelman organisaatiollesi. Osallistu täällä: Markku Pitkänen Markkinointi- ja myyntijohtaja +358 (40) Pidä yhteyttä LinkedIn:issä: Tilaa uutiskirje: Uutiskirje Aino Health Management, Pitäjänmäentie 14, 4. Krs, Helsinki Puhelin:

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

Jotta yhteistoiminta onnistuisi

Jotta yhteistoiminta onnistuisi Jotta yhteistoiminta onnistuisi Sisältö Mitä tämä kirjanen käsittelee?... 3 Tutustuminen, ja työnohjaus toimintatapana... 6 Ammatillisuus yhteistoiminnassa... 12 Luottamus... 18 Johtajuus... 25 Erilaisuus

Lisätiedot

26 Muutoslausetta Minkä Tahansa Rajoituksen Poistamiseen

26 Muutoslausetta Minkä Tahansa Rajoituksen Poistamiseen 26 Muutoslausetta Minkä Tahansa Rajoituksen Poistamiseen Haluaisitko pystyä poistamaan minkä tahansa mielesi rajoitteen alle tunnissa? Usko tai älä (pun intended), se on täysin mahdollista. Vuosia sitten

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA - VÄLITÄ VARHAIN. Käytännönläheistä tietoa varhaisen välittämisen toimintamallin luomisesta ja jalkauttamisesta työpaikan arkeen.

PIDÄ HUOLTA - VÄLITÄ VARHAIN. Käytännönläheistä tietoa varhaisen välittämisen toimintamallin luomisesta ja jalkauttamisesta työpaikan arkeen. PIDÄ HUOLTA - VÄLITÄ VARHAIN Käytännönläheistä tietoa varhaisen välittämisen toimintamallin luomisesta ja jalkauttamisesta työpaikan arkeen. SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT 3 1 TAUSTA 4 2 KUSTANNUKSET JA VAIKUTTAVUUS

Lisätiedot

Työhyvinvointia. Metsäteollisuuden parhaita työhyvinvointikäytäntöjä

Työhyvinvointia. Metsäteollisuuden parhaita työhyvinvointikäytäntöjä Työhyvinvointia Metsäteollisuuden parhaita työhyvinvointikäytäntöjä 1 Paperiliitto Puuliitto Työhyvinvointi on avainsana yhtiön menestykseen, sillä henkilöstön voimavarojen lisääminen näkyy suoraan yhtiön

Lisätiedot

Tapahtuu tänään la 11.9.: Ajankohtaista akavalaisille. Tänään! Mikä on Akava Kainuu?... s. 10. Akavan hallitusohjelmatavoitteet...

Tapahtuu tänään la 11.9.: Ajankohtaista akavalaisille. Tänään! Mikä on Akava Kainuu?... s. 10. Akavan hallitusohjelmatavoitteet... Kuva: Esko Pääskylä Työhyvinvointi Selvitys kainuulaisesta työhyvinvoinnista... s. 2-3 Kansanedustajien terveiset... s. 4-5 Työhyvinvointi osaksi elinkeinopolitiikkaa... s. 5 Nuorten työkyvyttömyyden estäminen...

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Pirkanmaan ammattikorkeakoulun julkaisusarja C. Oppimateriaalit. Nro 6 KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Opas kouluttajalle karikkojen välttämiseksi Jouni Tuomi (toim.) TAMPERE 2005 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti

YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti Palaute kerätty projektiin osallistuneilta yrittäjiltäajalla 27.11. 15.12.2013 Palautetta antoi 26 / 26 yrittäjää, vastausprosentti 100% Koen,

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

ehyt 6 työelämä Huugo tsemppaa päihdeasioissa s. 10 Ota työterveyshuollosta irti s. 22 Antti Holma: Loppu

ehyt 6 työelämä Huugo tsemppaa päihdeasioissa s. 10 Ota työterveyshuollosta irti s. 22 Antti Holma: Loppu ehyt 6 työelämä Huugo tsemppaa päihdeasioissa s. 10 Ota työterveyshuollosta hyöty irti s. 22 Antti Holma: Loppu tissuttelulle s. 30 ehyt 6 työelämä Kuva: Matti Immonen Huugo auttaa s. 10 15 Työpaikan päihdekysymykset

Lisätiedot

Kärsivällinen intohimo. www.hrviesti.fi. IBM Finlandin toimitusjohtaja Tuomo Haukkovaaran johtamisteesi:

Kärsivällinen intohimo. www.hrviesti.fi. IBM Finlandin toimitusjohtaja Tuomo Haukkovaaran johtamisteesi: 2/2015 Asiantuntijapaneeli Johtamisen tila Suomessa Johtaminen Hyvän johtajan tunnusmerkit Työ ja hyvinvointi Hyvän toimiston ominaisuudet IBM Finlandin toimitusjohtaja Tuomo Haukkovaaran johtamisteesi:

Lisätiedot

MOTIVAATIO JA MUUTOS¹. William Miller & Stephen Rollnick. 1. Motivaation kehittäminen

MOTIVAATIO JA MUUTOS¹. William Miller & Stephen Rollnick. 1. Motivaation kehittäminen MOTIVAATIO JA MUUTOS¹ William Miller & Stephen Rollnick 1. Motivaation kehittäminen Konsultaatioprosessin aloittaminen ei kovinkaan paljon poikkea shakkierästä. Kaikki on selkeää ja järjestyksessä alussa,

Lisätiedot

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media osana julkisten organisaatioiden viestintää HELMIKUU 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällysluettelo... 2 3 Johdanto... 3 Kirjoittajat... 6 Kansalaisen näkökulma...

Lisätiedot

Herra antama uskonhenki

Herra antama uskonhenki 1 Pirjon opetus 7.11.2010 Herra antama uskonhenki Tässä viime aikoina Jumala on erikoisesti puhunut siitä niin, että Hänen syvä halunsa on nostaa seurakunta ja seurakunnat vaeltamaan lopunajan vuosina

Lisätiedot

Työhyvinvointia kaikille sukupolville

Työhyvinvointia kaikille sukupolville Työhyvinvointia kaikille sukupolville Lukijalle Työelämään kohdistuvat paineet pyrkivät nakertamaan työssä jaksamista ja siinä viihtymistä. Jatkuvat muutokset toimintaympäristössä ja epävarmuus tulevaisuudesta

Lisätiedot

Mallipormestari. Manse puskee tulevaisuuteen uudistuksia uhkuen. Vantaa kantaa huolta henkilöstön työkyvystä

Mallipormestari. Manse puskee tulevaisuuteen uudistuksia uhkuen. Vantaa kantaa huolta henkilöstön työkyvystä 4-2012 www.keva.fi Mallipormestari Manse puskee tulevaisuuteen uudistuksia uhkuen. Vantaa kantaa huolta henkilöstön työkyvystä Satakunnassa sanottiin kyllä aktiiviselle tuelle Eläkebuumi on jo täällä:

Lisätiedot

Mitä tapahtuu huomenna?

Mitä tapahtuu huomenna? Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Väitekirja 1 Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Sisällysluettelo Esipuhe 5 Mistä oikein on kyse? 6 Mitä sanovat yritykset? 14 Mitä sanovat lobattavat? 16

Lisätiedot

Ari Haapanen. Monimuotoisuusbarometri 2007. ikä ja monikulttuurisuus haasteena ja voimavarana. monikko monikko

Ari Haapanen. Monimuotoisuusbarometri 2007. ikä ja monikulttuurisuus haasteena ja voimavarana. monikko monikko Ari Haapanen Monimuotoisuusbarometri 2007 ikä ja monikulttuurisuus haasteena ja voimavarana monikko monikko Ari Haapanen Monimuotoisuusbarometri 2007 - ikä ja monikulttuurisuus haasteena ja voimavarana

Lisätiedot

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi JOHDANTO Haluatko matkustella? Viettää enemmän aikaa perheesi kanssa? Muuttaa maailmaa? Auttaa muita muuttamaan maailmaa? Ehkä haluat tarjota omille vanhemmillesi mukavat eläkepäivät. Haluatko kirjoittaa

Lisätiedot

Ilmarinen. Bitwise: Leikkimieltä ja vaativia. ratkaisu. Kuntoutus työhön vai eläkkeelle yli 60 vuodeksi? Työkyvyttömyyseläkkeen. tarkan luupin alla

Ilmarinen. Bitwise: Leikkimieltä ja vaativia. ratkaisu. Kuntoutus työhön vai eläkkeelle yli 60 vuodeksi? Työkyvyttömyyseläkkeen. tarkan luupin alla Ilmarinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen asiakaslehti 2/2012 Bitwise: Leikkimieltä ja vaativia ratkaisuja Kuntoutus työhön vai eläkkeelle yli 60 vuodeksi? Työkyvyttömyyseläkkeen ratkaisu tarkan luupin alla

Lisätiedot

Ammattiylpeys katoavaa kansanperinnettä? Anssi Koskenvesa, diplomi-insinööri Mittaviiva Oy www.mittaviiva.fi

Ammattiylpeys katoavaa kansanperinnettä? Anssi Koskenvesa, diplomi-insinööri Mittaviiva Oy www.mittaviiva.fi Anssi Koskenvesa, diplomi-insinööri Mittaviiva Oy www.mittaviiva.fi 424 Rakentajain kalenterin päätoimittajana olen halunnut kirjoittaa yllä olevalla otsikolla, sillä huoli alamme toimintatavoista on suuri.

Lisätiedot

Paradigman muutos? Muutosjohtaminen kaipaa narratiivisuutta

Paradigman muutos? Muutosjohtaminen kaipaa narratiivisuutta PeRttu salovaara Toimii Innotiimi Oy:n toimitusjohtajana ja tekee työtään konsulttina muutoksen ja johtamisen kehittämisen, sekä filosofisen konsultaation parissa. Hän väittelee syksyllä 2011 Tampereen

Lisätiedot

Johtamisen haaste. näkemyksiä työssä jaksamisesta ja jatkamisesta. Tuula-Riitta Markkanen

Johtamisen haaste. näkemyksiä työssä jaksamisesta ja jatkamisesta. Tuula-Riitta Markkanen Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:68 Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:18 Tuula-Riitta Markkanen Johtamisen haaste näkemyksiä työssä jaksamisesta ja jatkamisesta SOSIAALI-

Lisätiedot

uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN!

uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN! uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN! 03 UUSI-KAIKU 03 Pääkirjoitus 04 Valtio on hyvä työpaikka 8 Ajankohtaista 11 Ministeri Paula Risikko Nyt

Lisätiedot

Hyvinvointia työyhteisöön

Hyvinvointia työyhteisöön Marja-Liisa Manka, Maija-Leena Kaikkonen, Sanna Nuutinen Hyvinvointia työyhteisöön Eväitä kehittämistyön avuksi Hyvinvointia työyhteisöön eväitä kehittämistyön avuksi Lukijalle Sisällysluettelo SIVU Lukijalle

Lisätiedot

INNOTIIMI. Onko mitta täysi? Selvitä, miten teillä menee s. 7. Hyvinvointia työssä ja kotona s. 4-6. Strategia, Toivoa muutostuskaan

INNOTIIMI. Onko mitta täysi? Selvitä, miten teillä menee s. 7. Hyvinvointia työssä ja kotona s. 4-6. Strategia, Toivoa muutostuskaan Vapauttaa ja suuntaa yhteisöenergiaa 1 2011 TYÖHYVINVOINTI Hyvinvointia työssä ja kotona s. 4-6 Onko mitta täysi? Selvitä, miten teillä menee s. 7 Strategia, työhyvinvoinnin paras työkalu s. 8-9 Toivoa

Lisätiedot

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas IHMISELTÄ IHMISELLE SeniorityöN VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS 2 Sisällysluettelo Luku 1: Sinulle, joka haluat auttaa...8 Luku 2: Vapaaehtoisen helsinkimissio...12 Luku 3: Kaikki alkaa koulutuksesta...18 Luku

Lisätiedot

Copyright 2011 Jaakko Savolainen ja Matias Savolainen

Copyright 2011 Jaakko Savolainen ja Matias Savolainen Copyright 2011 Jaakko Savolainen ja Matias Savolainen ViikkoRaha esittää: Reittiopas mammonaan Sisällysluettelo: Johdanto..... 3 Taloudellinen tasapaino ja turva..... 8 Taloudellinen riippumattomuus......

Lisätiedot

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta Pirjo Rautianen / Moguli pr 1 Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta -tutkimuksen on ideoinut ja toteuttanut uusmediatutkija, FM Pirjo

Lisätiedot