Kasvatus, arvot ja tunteet (Room. 1-2) Tapio Puolimatka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kasvatus, arvot ja tunteet (Room. 1-2) Tapio Puolimatka"

Transkriptio

1 Kasvatus, arvot ja tunteet (Room. 1-2) Tapio Puolimatka

2 Lain vaatimus on kirjoitettu heidän sydämeensä Pakanakansatkin, joilla ei ole lakia, saattavat luonnostaan tehdä mitä laki vaatii. Silloin pakanat, vaikkei heillä lakia olekaan, ovat itse itselleen laki. Näin he osoittavat, että lain vaatimus on kirjoitettu heidän sydämeensä. Siitä todistaa heidän omatuntonsakin, kun heidän ajatuksensa syyttävät tai myös puolustavat heitä.

3 Ihmiset pitävät totuutta vääryyden vallassa Tämä tulee näkyviin sinä päivänä, jona Jumala minun julistamani evankeliumin mukaisesti tuo ihmisten sisimmätkin salaisuudet Kristuksen Jeesuksen tuomittaviksi. Jumalan viha ilmestyy taivaasta ja kohdistuu kaikkeen jumalattomuuteen ja vääryyteen, jota ihmiset tekevät pitäessään totuutta vääryyden vallassa.

4 Kaikilla ihmisillä on tieto Jumalasta Sen, mitä Jumalasta voidaan tietää, he kyllä voivat nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille. Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua.

5 Ihmiset torjuvat tiedon Jumalasta Vaikka he ovat tunteneet Jumalan, he eivät ole kunnioittaneet ja kiittäneet häntä Jumalana, vaan heidän ajatuksensa ovat käyneet turhanpäiväisiksi ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt. He väittävät olevansa viisaita mutta ovat tulleet tyhmiksi ja he ovat vaihtaneet katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin.

6 Epäjumalanpalvelus johtaa syntiin Sen vuoksi Jumala on jättänyt heidät mielihalujensa valtaan sellaiseen saastaisuuteen, että he keskinäisissä suhteissaan häpäisevät oman ruumiinsa. He ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen, he ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa olkoon hän ikuisesti ylistetty, aamen.

7 Lain vaatimus on kirjoitettu heidän sydämeensä Pakanakansatkin, joilla ei ole lakia, saattavat luonnostaan tehdä mitä laki vaatii. Silloin pakanat, vaikkei heillä lakia olekaan, ovat itse itselleen laki. Näin he osoittavat, että lain vaatimus on kirjoitettu heidän sydämeensä. Siitä todistaa heidän omatuntonsakin, kun heidän ajatuksensa syyttävät tai myös puolustavat heitä.

8 Ihmiset pitävät totuutta vääryyden vallassa Tämä tulee näkyviin sinä päivänä, jona Jumala minun julistamani evankeliumin mukaisesti tuo ihmisten sisimmätkin salaisuudet Kristuksen Jeesuksen tuomittaviksi. Jumalan viha ilmestyy taivaasta ja kohdistuu kaikkeen jumalattomuuteen ja vääryyteen, jota ihmiset tekevät pitäessään totuutta vääryyden vallassa.

9 Kaikilla ihmisillä on tieto Jumalasta Sen, mitä Jumalasta voidaan tietää, he kyllä voivat nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille. Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua.

10 Ihmiset torjuvat tiedon Jumalasta Vaikka he ovat tunteneet Jumalan, he eivät ole kunnioittaneet ja kiittäneet häntä Jumalana, vaan heidän ajatuksensa ovat käyneet turhanpäiväisiksi ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt. He väittävät olevansa viisaita mutta ovat tulleet tyhmiksi ja he ovat vaihtaneet katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin.

11 Epäjumalanpalvelus johtaa syntiin Sen vuoksi Jumala on jättänyt heidät mielihalujensa valtaan sellaiseen saastaisuuteen, että he keskinäisissä suhteissaan häpäisevät oman ruumiinsa. He ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen, he ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa olkoon hän ikuisesti ylistetty, aamen.

12 Omantunnon syvä- ja pintataso Omantunnon syvätasolla jokainen ihminen tietää, että Jumala on olemassa ja että ihminen on vastuussa Jumalalle. Omantunnon pintatasolla me keksimme erilaisia verukkeita, joiden avulla yritämme paeta syvätason totuutta.

13 Omatunto varoittajana, syyttäjänä ja kostajana Ensin omatunto varoittaa. Jos ihminen ei kuuntele varoitusta, omatunto syyttää. Jos ihminen ei tunnusta syyllisyyttään, omatunto muuttuu raastavaksi kostajaksi. Paetakseen omantunnon raastavaa kostoa ihminen tekee vielä enemmän pahaa paaduttaakseen itseään.

14 Omantunnon viisi raivotarta Katumus, tunnustus, sovitus, hyvitys ja oikeutus ovat omantunnon viisi leppymätöntä ja peräänantamatonta raivotarta. Jos ihminen ei suostu tekemään oikeutta omantunnon vaatimuksille, hän joutuu menemään yhä pitemmälle itsepetokseen ja valheeseen.

15 Syväomatunto ja pintaomatunto Koska ihminen on Jumalan kuvaksi luotu olento, jokaisen ihmisen omantunnon syvätaso antaa ihmiselle tiedon oikeasta ja väärästä. Valheellisen ideologian vaikutuksesta omantunnon pintatason päättely voi kuitenkin turmeltua, niin että ihminen päätyy oikeuttamaan jopa massamurhan kuten tapahtui kommunismissa ja natsismissa.

16 Omantunnon syytösten torjunta Ennen tappamista omaksuttiin juutalaisia nöyryyttäviä toimintatapoja; heidät esimerkiksi ajettiin alastomina junien purkupaikoilta parakkeihin. G. Sereny kysyi Franz Stanglilta, Treblinkan kuolemanleirin komentajalta: Jos heidät oli joka tapauksessa tarkoitus tappaa, mitä järkeä oli nöyryyttää heitä ja kohdella heitä julmasti? Stangl vastasi: Tarkoituksena oli ehdollistaa niitä, joiden oli pantava toimenpiteet käytäntöön, niin että heidän olisi ollut mahdollista tehdä, mitä he tekivät. (Budziszewski 2011)

17 Omantunnon syytösten torjunta Miten he saattoivat unohtaa, että he itse olivat alentaneet vangit tähän ali-inhimilliseen ilmiasuun? Jos he eivät jo olisi tienneet olevansa murhaamassa näitä ihmisiä, he eivät olisi pystyneet unohtamaan. Nyt heidän oli unohdettava, koska yrittivät unohtaa sen, että he olivat murhaamassa viattomia naisia ja lapsia, ja tämä oli ainoa tapa unohtaa se. Sisäisten syytösten ahdistamina sotilaiden mielet vakuuttivat, että sellainen, jota he saattoivat kohdella näin epäinhimillisesti, ei voinut olla ihminen. Vääryys oikeutti itsensä. (Budziszewski 2011)

18 Ihmiset pakenevat valoa Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan, vaan pelastamaan. Sitä, joka uskoo häneen ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu - - Ja tuomio on tämä: valo on tullut maailmaan, mutta pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden. Se, joka tekee pahaa, kaihtaa valoa; hän ei tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi. Joh. 3:17-20

19 Ihminen torjuu tiedon Jumalasta Ei ole yhtään enempää syytä uskoa Jumalan ärsyyntyvän ihmisten sosiaalisesta, seksuaalisesta tai moraalisesta käyttäytymisestä ihmisethän ovat vain yksi sadoista tällä hetkellä elävistä kädellisten lajeista kuin on syytä uskoa, että Hän on syvästi kiinnostunut siitä mitä Välimeren gekkot syövät lounaaksi tai että Hän menettäisi uniaan sen tähden päättävätkö punanokkaiset matonokkelit poimia paisuneita loisia lehmien tai sarvikuonojen selästä Sudanissa. (Ateistiuskontotieteilijä Jesse Bering 2011: 108)

20 Ateistifilosofi Jean-Paul Sartre Olin leikkinyt tulitikuilla ja polttanut pienen ryijyn. Olin juuri peittämässä rikokseni jälkiä, kun Jumala yhtäkkiä näki minut. Tunsin Hänen katseensa pääni sisässä ja käsissäni. Pyörähdin ympäri kylpyhuoneessa, jossa olin hirvittävän näkyvä elävä kohde. Suuttumus pelasti minut. Jouduin raivon valtaan näin karkeaa tahdittomuutta kohtaan. Pilkkasin Jumalaa. - - Hän ei enää koskaan katsonut minua.

21 Jumalan uhkaava läsnäolo Paetakseen välitöntä kokemustaan Jumalasta Sartre loi filosofian, jossa hän kuvaa Jumalan uhkaksi ihmisen vapaudelle. Hän tuntee voivansa hengittää vapaasti vain voidessaan uskoa, ettei Jumalaa ole olemassa. Kaikkitietävän olennon edessä ihminen kokee olevansa jatkuvan "silmälläpidon" ja "tuijotuksen" alaisena, mikä synnyttää häpeää ja pelkoa.

22 Sartren yksityisiä pohdintoja elämänsä lopulla En näe itseäni tomuna, joka on ilmaantunut maailmaan, vaan olentona, jota on odotettu, ennalta tiedetty, kutsuttu. Lyhyesti sanoen olentona, joka näyttäisi voivan tulla ainoastaan luojalta, - - Tämä on ristiriidassa monien muiden ajatusteni kanssa. Mutta tämä ajatus on siellä, epämääräisesti kellumassa. Ja kun ajattelen itseäni, ajattelen usein itseäni tällä tavalla, koska en pysty ajattelemaan muulla tavalla. (Sartre; sit. Beauvoir 1984: 438)

23 Ateisti uskontotieteilijä Jesse Bering Ateistia itseään hämmästyttää oivallus, jonka mukaan hänellä on melko hämmentävä alttius tuntea ikään kuin hän olisi älykkään suunnitelman luomusta. (Bering 2011: 49)

24 Dawkins vastaa kysymykseen: Mikä on elämän tarkoitus? Jos satut olemaan uskonnollinen, ajattelet tuon olevan mielekäs kysymys. Ne meistä, jotka eivät usko jumalaan, sanovat, että - - Tuota kysymystä ei vain pitäisi esittää. Se ei ole oikea kysymys esitettäväksi. Se ei ansaitse vastausta. (Dawkins; sit Paulson 2006)

25 Ateisti uskontotieteilijä Jesse Bering On syytä uskoa, että jopa sitoutuneelle ateistille Jumalan ääni on edelleen kiusallisesti läsnä, vaikka se ehkä onkin vaimennettu pelkäksi kuiskaukseksi.

26 Jesse Bering Luulen, että Dawkins olisi haluton kertomaan meille, vaikka hän joskus kummallisesti tuntisikin itsensä kutsutuksi olemaan se käännyttävä ateisti, joka hänestä on tullut. Hän olisi haluton kertomaan meille, että tämä on ironisesti se, mitä varten hän tuntee olevansa tarkoitettu, aivan kuten minusta joskus tuntuu että minun elämäni tarkoitus on selittää muille, miksi tällaiset tarkoituksen tunteet ovat kognitiivisia illuusioita. (Bering 2011: 47)

27 Ateistikaan ei pysty vapautumaan jumaltietoisuudesta Joka tapauksessa on hyvin vaikea ravistella pois tuota salaperäistä tuntua että joku tai jokin valvoo meitä. Jokin, joka on tunteenomaisesti kiinnostunut moraalisesta käyttäytymisestämme, tunteistamme ja perimmältään kyvystämme ymmärtää omia kertomuksiamme. Jokin, joka, no, välittää. (Jesse Bering 2011: 159)

28 Ateistifilosofi Albert Camus n romaanin päähenkilö kertoo: Otin tavakseni käydä säännöllisesti niissä kahviloissa, jotka olivat muodostuneet ammattihumanistiemme kantapaikoiksi. Moitteeton menneisyyteni takasi minulle niissä tietenkin hyvän vastaanoton. Siellä minä ikään kuin huomaamatta päästin sitten jonkun sopimattoman sanan kuten esimerkiksi Jumalan kiitos! tai yksinkertaisesti vain hyvä Jumala!

29 Camus n romaanin päähenkilö Tehän tiedätte miten nämä meidän kahvilaateistimme ovat ujoja kuin rippikoululaiset. Tällaisia pöyristyttäviä sanoja seurasi aina hetken tyrmistys, he tuijottivat toisiaan sanattoman ällistyksen vallassa, sitten puhkesi hirveä metakka, toiset pakenivat kahvilasta, toiset jäivät kaakattamaan närkästyneenä kenenkään kuuntelematta toistaan ja kaikki kiemurtelivat kouristuksissa kuin paholainen, joka on saanut niskaansa vihkivettä. (Camus 1995/1956: )

30 Tieteisusko keinona paeta Jumalaa Ateistifyysikko Steven Weinbergin mukaan perimmäinen totuus maailmankaikkeudesta on fysikaalinen teoria. Niinpä hän päättelee, että lopullinen totuus maailmankaikkeudesta ei anna ihmiskunnalle mitään opastusta sen osalta, miten ihmisten tulisi toimia.

31 Ateistifyysikko Steven Weinberg Olemme oppineet ehdottomasti erottamaan arvoarvostelmat totuusarvostelmista, enkä näe, että voisimme palata taaksepäin ja yhdistää ne jälleen toisiinsa. Tiede voi varmasti auttaa ihmistä saamaan selville, mitä seurauksia hänen teoillaan on, mutta se ei voi kertoa hänelle mitä seurauksia hänen tulisi haluta. Ja tämä on mielestäni ehdoton ero. (Weinberg; sit. Horgan 1996: 76)

32 Tieteisusko verukkeena paeta Jumalan totuutta Tällä tavalla luonnontieteellisen totuuden asettaminen perimmäiseksi totuudeksi samalla antaa ihmiselle verukkeen torjua omassatunnossaan olevan tiedon siitä, että perimmäinen totuus, Jumala itse, asettaa joka hetki ihmisen vastuuseen teoistaan.

33 Jumalan torjuminen tieteen avulla Weinberg torjuu ajatuksen, että lopullinen teoria paljastaisi maailmankaikkeuden tarkoituksen tai Jumalan ajatuksen, kuten Stephen Hawking joskus asian ilmaisi. Päinvastoin, Weinberg toivoo, että lopullinen teoria kokonaan poistaisi ajatuksen Jumalasta.

34 Halu nähdä perimmäinen todellisuus persoonattomana Niin kauan kuin emme tunne fysikaalista todellisuutta ohjaavia perustavia sääntöjä, voimme toivoa löytävämme perustaviin sääntöihin rakennettuna - - jonkin ohjaavan jumalallisen suunnitelman. Mutta kun saamme selville, että kvanttimekaniikan ja joidenkin symmetriaperiaatteiden perustavat säännöt ovat hyvin persoonattomia ja kylmiä, silloin niillä on mystiikkaa poistava vaikutus. Näin minä ainakin haluaisin nähdä asian. (Weinberg; sit. Horgan 1996: 76)

35 LÖYTYYKÖ HENRY FORD SUUNNITTELEMANSA AUTON MOOTTORISTA?

36 Löytyykö Henry Ford suunnittelemansa auton moottorista? Henkilö, joka alkaa opiskella koneenrakennusta ja purkaa moottorin palasiksi, havaitsee, ettei moottorin sisällä ole herra Fordia. Hän ei tarvitse herra Fordia selitykseksi sille, miksi moottori käy. Hän pystyy selittämään moottorin toiminnan pelkästään ymmärtämällä polttomoottorin persoonattomat toimintaperiaatteet.

37 Moottorin toimintaperiaatteet ja Henry Fordin olemassaolo Mutta jos hän päättelee, että moottorin toimintaperiaatteiden ymmärtäminen tekee mahdottomaksi uskoa, että koskaan on ollut olemassa herra Fordia, joka alun perin suunnitteli moottorin, hänen päättelynsä on epäpätevää: hän tekee kategoriavirheen.

38 Maailmankaikkeuden toimintaperiaatteet ja Jumala Samalla tavalla on kategoriavirhe kuvitella, että maailmankaikkeuden persoonattomien toimintaperiaatteiden ymmärtäminen tekee mahdottomaksi uskoa persoonallisen Luojan olemassaoloon.

39 Jumala ei ole aukkojen Jumala Herra Fordia ei löydetä mekanismin toimintaa koskevista selityksistä. Sillä Henry Ford ei ole mekanismi: hän on toimija, joka on vastuussa mekanismin olemassaolosta, niin että mekanismi kokonaisuudessaan sisältää merkkejä hänen suunnitelmistaan.

40 Jumala on selittämisen perusta Jumala ei ole vaihtoehto tieteelliselle selitykselle. Jumala on kaiken selittämisen perusta. Jumalan olemassaolo tekee mahdolliseksi tieteellisen selityksen niin kuin kaiken muunkin järjellisen selityksen. Käytämme Jumalaa selitysperustana todellisuudelle sen perusteella, mitä tiedämme todellisuudesta, emme sen perusteella, mitä emme tiedä.

41 Eivät ole antaneet arvoa Jumalan tuntemiselle Koska he eivät ole antaneet arvoa Jumalan tuntemiselle, on Jumala jättänyt heidät arvottomien ajatusten valtaan, tekemään sellaista, mikä ei sovi. He ovat täynnä kaikenlaista vääryyttä, halpamaisuutta, ahneutta ja pahuutta, täynnä kateutta, murhanhimoa, riitaisuutta, petollisuutta ja pahansuopuutta

42 Viattomuuden myytti Viattomuuden myytti pitää tunteiden arviointia tuhoavana tunteiden kehitykselle. Taustalla on oletus, ettei ole olemassa arvotietoa Solomon: myyttiin sisältyy utopistinen käsitys tunteiden luonnollisesta tilasta. Arvioinnin kautta on mielekästä pyrkiä vaikuttamaan vihan, kateuden, ahneuden ja katkeruuden tunteisiin

43 Tunteiden arvioinnin tarkoitus Tunteiden arvioinnin tarkoituksena on vahvistaa niitä tunteita, joilla on rakentava merkitys ihmisen elämässä, ja rajoittaa niiden tunteiden vaikutusta, joilla on tuhoava vaikutus. Solomon: viattomuuden myytti on tekosyy sille, ettei tarvitse suhtautua kriittisesti omiin tunteisiin. Kriittisyys johtaisi ehkä häpeämään omaa vihaansa, tuntemaan syyllisyyttä epäystävällisyydestä ja kauhistumaan ahneuttaan.

44 Pysyvän vihan arviointi Vihan tunne voi vaikuttaa tuhoavasti, jos sitä ilmaistaan kontrolloimattomasti tai jos se torjutaan piilotajuntaan: torjuttu viha vaikuttaa lamaannuttavasti, voi laajeta uusiin kohteisiin, kääntyy itseä vastaan, syvenee vahingoniloksi ja katkeruudeksi, ihminen kokee koston moraaliseksi velvollisuudeksi, näkemys muista ihmisistä vääristyy, ihmissuhteet kärsivät

45 Kateuden tunteen arviointi Kateuden tunteen pohjana on arvokokemus, koska kateellinen ihminen on tietoinen jostakin arvokkaasta tai haluttavasta, joka toisella ihmisellä on ja joka häneltä itseltään puuttuu. Tätä arvokokemusta voi käyttää joko myönteisesti (pyrkii saavuttamaan kyseisen arvon) tai kielteisesti (pyrkii tuhoamaan toiselta jotakin arvokasta)

46 Kateuden kielteinen kehä Ihminen kokee epäoikeudenmukaisesti jääneensä vaille jotakin arvokasta. Hän katkeroituu. Pyrkii vahingoittamaan kadehtimaansa ihmistä tai sulkeutuu hänen läheisyydeltään. Sosiaaliset suhteet kaventuvat. Ihminen torjuu kateuden kohteena olevan arvokkaan asian. Päätyy lopulta kieltämän asian arvon. Hänen arvomaailmansa kaventuu.

Jumalattomalle ei kelpaa mikään

Jumalattomalle ei kelpaa mikään Jumalattomalle ei kelpaa mikään Väärämieliseksi tuomariksi syyttäminen Jumalan kieltäjät kuten ateistit, evolutionistit ja vapaa-ajattelijat syyttävät Jumalaa jatkuvasti siitä, että tämä tuomitsee ihmisiä

Lisätiedot

Sivu 1 / 19. Markus O. Niemi. LANGENNUT IHMINEN JA ITSEPETOS Syntiinlankeemuksen seurauksia ihmisen luonnossa ja kristillisessä opetuksessa

Sivu 1 / 19. Markus O. Niemi. LANGENNUT IHMINEN JA ITSEPETOS Syntiinlankeemuksen seurauksia ihmisen luonnossa ja kristillisessä opetuksessa Sivu 1 / 19 Markus O. Niemi LANGENNUT IHMINEN JA ITSEPETOS Syntiinlankeemuksen seurauksia ihmisen luonnossa ja kristillisessä opetuksessa Mikään hengellinen liike ei ole täysin vapaa harhoista, vaikka

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI Kylväjävertaus sisältää monta tärkeää näkökulmaa kristityksi tulemisen prosessista. Alla katkelma Matt. 13:13-23: 13. Minä puhun heille vertauksin siksi, että he näkevin

Lisätiedot

Mitä jokaisen kristityn tulisi tietää islamista

Mitä jokaisen kristityn tulisi tietää islamista Mitä jokaisen kristityn tulisi tietää islamista Ruqayyah Waris Maqsood ISBN 978-951-97604-1-4 SISÄLLYSLUETTELO Ensimmäinen osa Muslimit eivät ole vihollisia ristiretket ovat ohi! 12 Uskontunnustus 12 Usko

Lisätiedot

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Mitä on olla oma itsensä? (Olla oma itsensä II) Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Ihmisen ainoa onni ja autuus, hänen ainoa sielullinen ja henkinen pelastuksensa on siinä, että hän on oma itsensä, että

Lisätiedot

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI -HEARTFULNESS- VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI Opas parempaan elämään Petri Huitti 1 VOI HYVIN KÄYTÄ SYDÄNTÄSI (Opas parempaan elämään) (Englanniksi: BE WELL - USE YOUR HEART, Guide for better life) ISBN 978-952-68229-0-7

Lisätiedot

Kun todellisuus tulee yhdeksi

Kun todellisuus tulee yhdeksi Kun todellisuus tulee yhdeksi Kun todellisuus tulee yhdeksi on tiivistelmä kirjasta Todellinen valaistuminen, joka kuvaa kuinka tietoisuus, todellisuus ja vapaus yhdistyvät yhdeksi ja jäljelle jää vain

Lisätiedot

40. Mestari Eckhartin kristillisyys

40. Mestari Eckhartin kristillisyys 1 40. Mestari Eckhartin kristillisyys "Kun kaikki asiat vaipuivat hiljaisuuteen, laskeutui minuun korkeuksista, kuninkaalliselta valtaistuimelta salainen sana. Me olemme nyt juhlimassa sitä ikuista syntymää,

Lisätiedot

Raamattuluentosarja SANASTA TIEN LÖYTÄÄ. Veli Tuomi

Raamattuluentosarja SANASTA TIEN LÖYTÄÄ. Veli Tuomi Raamattuluentosarja SANASTA TIEN LÖYTÄÄ Veli Tuomi 19. Raamattuluento: Omatunto harhateillä Terve omatunto Ihmisellä on ihmeellinen sisäinen ääni, jonka tehtävänä on kertoa hänelle oikeasta ja väärästä.

Lisätiedot

RIIPPUVUUKSISTA TOIPUMISEN OHJELMA

RIIPPUVUUKSISTA TOIPUMISEN OHJELMA RIIPPUVUUKSISTA TOIPUMISEN OHJELMA Opas riippuvuuksista toipumiseen ja paranemiseen Oppaan ovat kirjoittaneet kirkon johtajien ja neuvonta-alan ammattilaisten tukemina riippuvuuksista kärsineet, jotka

Lisätiedot

ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31

ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31 ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31 28. "Miten teistä on? Miehellä oli kaksi poikaa. Hän meni ensimmäisen luo ja sanoi: 'Poikani, mene tänään työhön viinitarhaan'. 29. Tämä vastasi: 'En halua'. Jälkeenpäin

Lisätiedot

MINUUS HENGELLISESSÄ MUUTOS-PROSESSISSA... 1 Luotu elämään... 2. Tuomittu vapauteen... 4 Matka sinuuteen... 5 Alussa oli suhde...

MINUUS HENGELLISESSÄ MUUTOS-PROSESSISSA... 1 Luotu elämään... 2. Tuomittu vapauteen... 4 Matka sinuuteen... 5 Alussa oli suhde... Metakenttään: minuus palvonta läheisriippuvuus Egoismi Kohtaaminen rakastaminen rakkaus luomiskeromus uudesti syntyminen muutosprosessi syntymä kehitys Sören Kierkegaard Simone de Beauvoir J. Karjalainen

Lisätiedot

Tempaus ja Kristuksen tulemus

Tempaus ja Kristuksen tulemus Tempaus ja Kristuksen tulemus Kuolleitten ylösnousemisen toivo Meillä kristityillä on Raamatun ilmoituksen mukaan kuolleiden ylösnousemisen toivo. Apt.23:6; 24:15,21 Toivo tarkoittaa iankaikkista elämää

Lisätiedot

[Sanojen kirjoitusasua on nykyaikaistettu] PEKKA ERVAST OLETKO TEOSOFI? KESKUSTELUJA TEOSOFIAN NELJÄSTÄ PERUSOPISTA

[Sanojen kirjoitusasua on nykyaikaistettu] PEKKA ERVAST OLETKO TEOSOFI? KESKUSTELUJA TEOSOFIAN NELJÄSTÄ PERUSOPISTA [Sanojen kirjoitusasua on nykyaikaistettu] PEKKA ERVAST OLETKO TEOSOFI? 1909 KESKUSTELUJA TEOSOFIAN NELJÄSTÄ PERUSOPISTA 1. Teosofinen liike Kysyjä. Mikä se nyt on tämä teidän teosofianne ja teosofinen

Lisätiedot

KARMA JA SAIRAUDET RUUSURISTIN KIRJALLISUUSSEURA R.Y.

KARMA JA SAIRAUDET RUUSURISTIN KIRJALLISUUSSEURA R.Y. PEKKA ERVAST KARMA JA SAIRAUDET RUUSURISTIN KIRJALLISUUSSEURA R.Y. II painos (Näköispainos v. 1946 ilmestyneestä laitoksesta) Digitalisoitu näköispainos 2006 Arvi A. Karisto Osakeyhtiön laakapaino Hämeenlinna

Lisätiedot

Sievissä 12.lokakuuta 2013

Sievissä 12.lokakuuta 2013 Sievissä 12.lokakuuta 2013 61. Usko ainoastaan Alkurukous/tervetuloa Aluksi Kun myös uusia kuulijoita tulee päivittäin näille luennoille, pieni informaatio on tämän tästä tarpeellinen. Luennon papyrus-versio

Lisätiedot

Kadonnutta etsivä ristin rakkaus Luuk. 15:1-10

Kadonnutta etsivä ristin rakkaus Luuk. 15:1-10 Kadonnutta etsivä ristin rakkaus Luuk. 15:1-10 1. Publikaaneja ja [muita] syntisiä tuli Jeesuksen luo kuulemaan häntä. 2. Fariseukset ja kirjanoppineet nurisivat sanoen: "Tämä ottaa vastaan syntisiä ja

Lisätiedot

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 27. Sitten Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka väittävät, ettei ylösnousemusta ole. He kysyivät häneltä: 28. "Opettaja, Mooses on säätänyt meille näin:

Lisätiedot

Tule ja seuraa minua. Pyhäkoulu 2015. Oppiaineistoa nuorille

Tule ja seuraa minua. Pyhäkoulu 2015. Oppiaineistoa nuorille Tule ja seuraa minua Pyhäkoulu 2015 Oppiaineistoa nuorille kääntymykseen johtavaa opettamista ja oppimista Pyhäkoulu 2015 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 2014 Intellectual Reserve,

Lisätiedot

KOHTI ISLAMIN YMMÄRTÄMISTÄ ABUL A LA MAWDUDI. Jumalan, armeliaan Armahtajan nimeen! Suomennos: Muslim Students Organisation, Lund, Sweden I.I.F.S.O.

KOHTI ISLAMIN YMMÄRTÄMISTÄ ABUL A LA MAWDUDI. Jumalan, armeliaan Armahtajan nimeen! Suomennos: Muslim Students Organisation, Lund, Sweden I.I.F.S.O. KOHTI ISLAMIN YMMÄRTÄMISTÄ ABUL A LA MAWDUDI Jumalan, armeliaan Armahtajan nimeen! Suomennos: Muslim Students Organisation, Lund, Sweden I.I.F.S.O. 1404 H. - 1984 jkr. SISÄLLYS LUKU SIVU Alkusanat Saatteeksi

Lisätiedot

ONKO TOTUUDEN TIETO SAAVUTETTAVISSA?

ONKO TOTUUDEN TIETO SAAVUTETTAVISSA? RUUSU-RISTI-KIRJASTO N:o 18 ONKO TOTUUDEN TIETO SAAVUTETTAVISSA? ESITELMÄ PITÄNYT PEKKA ERVAST VIIPURI 1924 KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ TIETÄJÄ NÄKÖISPAINOS KESÄVUORI PURUJÄRVI 1985 DIGITALISOITU NÄKÖISPAINOS

Lisätiedot

Pelastus kuuluu kaikille

Pelastus kuuluu kaikille 1 Roomalaiskirjeen selitys 26 Room. 10: 5 21 Pelastus kuuluu kaikille Kuten jo moneen kertaan on todettu, tässä nyt käsittelyn alla olevassa Paavalin Roomalaiskirjeessä pääteemana on se, miten ihmisestä

Lisätiedot

Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava?

Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava? 1 Roomalaiskirjeen selitys 6 Room. 3:21-24 Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava? Olemme edellä käsitelleet Paavalin Roomalaiskirjeen selityksessä ihmiskunnan syyllisyyttä Jumalan edessä. Ensin apostoli

Lisätiedot

Jos et toimi mieleiselläni tavalla on minulla oikeus tuhota sinut!

Jos et toimi mieleiselläni tavalla on minulla oikeus tuhota sinut! Jos et toimi mieleiselläni tavalla on minulla oikeus tuhota sinut! Aikanaan esitettiin televisiossa dokumentti isistä ja äideistä, jotka pahoinpitelivät lapsiaan, jopa sylivauvoja, jotta saattoivat sitten

Lisätiedot

Shantideva: Opas bodhisattvan elämäntapaan. 9. luku Viisaus

Shantideva: Opas bodhisattvan elämäntapaan. 9. luku Viisaus Shantideva: Opas bodhisattvan elämäntapaan 9. luku Viisaus 1. Kaikki nämä opin eri alueet voimakas mestari opetti viisauden tähden. Siksi niiden, jotka haluavat lopettaa kärsimyksen, on kehitettävä tätä

Lisätiedot

NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA...

NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA... NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA... Pekka Ervastin esitelmä 26.12.1927 `Niin rakasti Jumala maailmaaa on ilmoitettu tämänpäiväisen esitelmän aiheeksi ja sehän on luonnollinen aihe näin joulun aikana. Meillä

Lisätiedot

Saarna 16.5. 2008 pe. Mitä merkitsee elävän Jumalan tunteminen? Se merkitsee armon ja totuuden tuntemista.

Saarna 16.5. 2008 pe. Mitä merkitsee elävän Jumalan tunteminen? Se merkitsee armon ja totuuden tuntemista. Saarna 16.5. 2008 pe Teksti Jeremia 31:34 Silloin ei kukaan enää opeta toista, veli ei opeta veljeään sanoen: 'Oppikaa tuntemaan Herra!' Sillä kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut, sanoo Herra.

Lisätiedot

USKO JA TIETO. G.A. DanelI

USKO JA TIETO. G.A. DanelI USKO JA TIETO G.A. DanelI Tämän vihkon ovat lahjoittaneet: LUTHERAN HERITAGE FOUNDATION 51474 Romeo Plank Road. Macomb, Ml 48042 USA www.lhfmissions.org SUOMEN LUTHER-SÄÄTIÖ PL 127 00101 Helsinki www.luthersaatio.com

Lisätiedot

RUUSURISTILÄINEN ELÄMÄNYMMÄRRYS

RUUSURISTILÄINEN ELÄMÄNYMMÄRRYS RUUSURISTILÄINEN ELÄMÄNYMMÄRRYS PEKKA ERVASTIN ESITELMÄ Ruusu-Risti-matineassa Kansallisteatterissa Helsingissä pääsiäispäivänä 1932 Näköispainos Kesävuori Purujärvi 1985 Digitalisoitu näköispainos 2006

Lisätiedot