edelfoi-ohjelmisto Green ICT -hankkeen toteutuksen tukena pilotin julkinen raportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "edelfoi-ohjelmisto Green ICT -hankkeen toteutuksen tukena pilotin julkinen raportti"

Transkriptio

1 edelfoi-ohjelmisto Green ICT -hankkeen toteutuksen tukena pilotin julkinen raportti

2 2 / 19 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä Toteutus Pilotoinnin tavoite edelfoi-ohjelmisto Green ICT -hankkeessa edelfoi-ohjelmisto teknologiateemojen arvioinnissa Kyselyn etusivu Taustatietolomake Teknologiateeman arviointilomakkeet Teknologiateeman esittely (Case: Energian kulutuksen hallinta) Vaikutukset liiketoimintaan Hyödyt edelfoi-ohjelmisto hankkeen itsearvioinnissa Hankkeen tavoitteiden tärkeys Pilottikohteiden arviointi Green ICT mahdollisuuksien kartoitus ja tiedottaminen Avoimet kysymykset Hankkeen yleisarviointi Koekäytön tuloksia Havaitut kehityskohteet / haasteet / ongelmakohdat Yhteenveto koekäytöstä Mahdolliset / suositellut jatkotoimenpiteet... 19

3 3 / 19 Green ICT pilotin raportti 1. Tiivistelmä koekäytöstä Toteuttaja: Ahma insinöörit Oy Yhteyshenkilö: Kimmo Laakso Puhelin: kimmo.laakso@ahmagroup.com Pilotoija: TTY Porin laitos Green ICT -hanke Yhteyshenkilö: Jari Leppäniemi jari.leppaniemi(at)tut.fi Pilotointiaika: Green ICT -hankkeessa pilotoitiin edelfoi-ohjelmiston soveltuvuutta teknologiateemojen arvioinnissa, tulosten raportoinnissa ja hankkeen itsearvioinnissa. Ohjelmisto on kehitetty erityisesti Delfoi-menetelmällä tehtäviin tutkimuksiin, mutta tässä pilotissa haluttiin testata edelfoin soveltuvuutta myös Green ICT hankkeen kaltaisten kehitysprojektien toteutuksen tukena. 2. Toteutus 2.1. Pilotoinnin tavoite Delfoi tai Delfi, kuten sitä myös usein kutsutaan, on kysely- tai haastattelumenetelmä, jossa asiantuntijoiden tietämys ja olettamukset tutkittavasta aiheesta tai kehitysprosessista kerätään interaktiivisen ja iteratiivisen prosessin kautta. Luonteensa puolesta Delfoi soveltuu sekä kvalitatiiviseen että kvantitatiiviseen tutkimukseen. Delfoi soveltuu hyvin tutkimusmenetelmäksi, mikäli halutaan organisoida kommunikaatioprosessi sellaisen ryhmän kesken, jonka jäsenillä on samankaltainen perustietämys asiasta. Erityisen käyttökelpoinen menetelmä on, kun tutkittava ilmiö on monimutkainen tai aihe on tavalla tai toisella hankala, vaikeasti määriteltävä, siitä on epämiellyttävä puhua, sitä pidetään poliittisesti arkana jne. Delfoi on paljon käytetty menetelmä tulevaisuusorientoituneissa tutkimuksissa. Green ICT -hankkeessa haluttiin pilotoida Delfoi-menetelmän soveltuvuutta tulosten raportoinnissa, teknologiateemojen arvioinnissa ja hankkeen itsearvioinnissa, siten että pilotissa hyödynnetään geneeristä Delfoi-menetelmää kestävän kehityksen kriteerit täyttävien pilottiaihioiden kehittämisessä ja arvioinnissa sekä hankkeen ohjauksen apuna.

4 4 / 19 Green ICT pilotin raportti Järjestelmän avulla pyrittiin: Tuottamaan keskenään vertailukelpoisia pilottiaihioita ja Green ICT -teknologia teemoja Tukemaan toteutettavien pilottien valintaa Tunnistamaan pilottiaiheiden ja Green ICT -teknologiateemojen jatkokehitysmahdollisuuksia Mahdollistamaan ajasta ja paikasta riippumattoman osallistumisen, tarvittaessa myös anonyymisti Tuottamaan hankkeen itsearviointimateriaalia Laatimaan julkinen esimerkki Delfoi-menetelmän hyödyntämisestä kehityshankkeiden johtamisessa Tukemaan hankkeen tulosten raportointia Nämä olivat lähtökohtana edelfoi-ohjelmiston hyödyntämisessä Green ICT -hankkeessa edelfoi-ohjelmisto Green ICT -hankkeessa edelfoi on selaimella käytettävä Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen, Tulevaisuuden tutkimuksen seuran, Metodixin ja Otavan Opiston kehittämä verkko-ohjelmisto, joka on ollut käytössä Suomessa ja muualla Euroopassa vuodesta Ohjelmistoa kehittää ja ylläpitää kehittäjäyhteisö, johon kuuluvat keskeiset suomalaiset Delfoi-tutkijat. Mikkelissä Otavan Opistolla järjestetään säännöllisesti avoimia Delfoi-pajoja, joissa opetetaan edelfoin käyttöä ja joissa on mahdollista saada interaktiivista opastusta. Ohjelmistoa käytetään muun muassa korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa. edelfoin käyttö ei edellytä järjestelmä- tai muita integrointeja, sillä se on selainpohjainen. Ohjelmisto mahdollistaa kyselyn tekemisen ja siihen vastaamisen ajasta ja paikasta riippumattomasti. edelfoi -ohjelmistolla voi suunnitella, toteuttaa, dokumentoida ja raportoida kyselyjä, selvityksiä, keskusteluja ja tutkimuksia ts. ohjelmistolla on mahdollista luoda koko kyselyprosessi alusta alkaen sisältäen itse kyselyt, perusraportit ja vastaajahallinnan. edelfoi-järjestelmää päätettiin pilotoida yhdeksän Green ICT -teknologiateeman hyödyllisyyden ja soveltuvuuden arvioinnissa sekä hankkeen itsearvioinnissa. Päätettiin laatia kaikille teknologiateemoille yhteneväinen arviointirunko ja hankkeen itsearviointiin soveltuva sivusto. Yhteneväinen arviointirunko koostui muun muassa vastaajan taustatietolomakkeesta, ko. teknologiateeman esittelystä, teeman potentiaalisten hyötyjen arvioinnista vastaajan näkökulmasta sekä teeman mahdollisesta vaikutuksesta liiketoiminnan eri osa-alueisiin. Hankkeen Itsearviointilomakkeiston avulla arvioitiin muun muassa hankkeen tavoitteita, toimintatapoja sekä tuloksia. Lisäksi kerättiin jatkokehitysideoita sekä vinkkejä. Näiden laadinnassa hyödynnettiin Delfoimenetelmään asiantuntijaa. Pilotin asiantuntijapalvelut sisälsivät muun muassa: Delfoi-menetelmän esittely projektihenkilöstölle Arviointiprosessin ja kyselyrunkojen suunnittelu

5 5 / 19 Green ICT pilotin raportti Raportoinnin suunnittelu Kyselysivujen suunnittelu edelfoi-kyselyjen perustaminen järjestelmään Käyttäjien ja käyttäjäoikeuksien hallinta Vastaajien kutsuminen kyselyihin Käyttäjätuki Sivujen ylläpito Varsinaisten asiantuntijapalveluiden lisäksi palvelu sisälsi edelfoi-ohjelmiston käyttöoikeuden Green ICT -hankkeessa Seuraavissa luvuissa esitellään tarkemmin Green ICT -teknologiateemojen soveltuvuuden arviointia ja hankkeen itsearviointia. Ensin kohdassa 2.3 esitetään teknologiateemat, kyselyn etusivu ja vastaajien taustatietolomake. Sen jälkeen kohdassa 2.4. esitetään esimerkinomaisesti yhtä teknologiasovellusta (Case: Energian kulutuksen hallinta) käsitellyt kysely. Kohdassa 2.5. esitetään hankkeen itsearviointikysely edelfoi-ohjelmisto teknologiateemojen arvioinnissa Pilotissa laadittiin edelfoi-ohjelmistoon kysely, jossa vastaajilta pyydettiin mielipiteitä yhdeksästä Green ICT:n mukaisesta teknologiateemasta. Teemat olivat: Energian kulutuksen hallinta Energian louhinta Etätyövälineet Liikkuva työpöytä Liikkuvan työn toiminnanohjaus Pilvi- ja konesalipalvelut Rakennetun ympäristön olosuhdemittaus Reittioptimointi RFID teknologia Vastaajiksi kutsuttiin yli 250 satakuntalaista asiantuntijaa.

6 6 / 19 Green ICT pilotin raportti Kyselyn etusivu edelfoi-järjestelmässä vastaajat kutsutaan sähköpostilla, joka sisältää linkin, jota klikkaamalla vastaaja ohjautuu kyselyn etusivulle. Kyselyjen lisäksi etusivun näkymässä on nähtävissä hankehenkilöstön määrittämät materiaalit ja kyselyä koskevat tiedotteet. Järjestelmä mahdollistaa vastaamisen useassa otteessa ts. se sallii uudelleenkirjautumisen ja vastaamisen jatkamisen sekä myös aiemmin tehtyjen vastausten ja kommenttien täydentämisen tai muokkaamisen.

7 7 / 19 Green ICT pilotin raportti Taustatietolomake Taustatietolomakkeella kysyttiin vastaajan organisaation toimiala, henkilöstön määrä sekä liikevaihto. Taustatietolomakkeella haluttiin varmistaa vastausten lajittelemismahdollisuus esimerkiksi siten, voitaisiin selvittää kunkin teknologiateeman suhteen vastaajien tietämys ja kiinnostus sitä kohtaan.

8 8 / 19 Green ICT pilotin raportti 2.4. Teknologiateeman arviointilomakkeet Teknologiateeman esittely (Case: Energian kulutuksen hallinta) Kutakin teknologiateemaa käsitelleen kyselyn alussa haluttiin selvittää teknologian tunnettuutta sekä tarjota vastaajille perustietoa teknologiasta. Vastaajia pyydettiin rastittamaan heitä parhaiten kuvaava vaihtoehto. Energian kulutuksen hallinta liittyvät vaihtoehdot olivat: Emme tunne energian kulutuksen hallinnan menetelmiä entuudestaan Olemme tietoisia niistä Olemme tutustuneet ja harkitsemme niiden käyttöön ottoa Meillä on jo käytössä; kirjoita allaolevaan laatikkoon, missä yhteydessä Energian kulutuksen hallinnan menetelmät eivät sovellu liiketoimintaamme; kerro miksi Sen lisäksi, että haluttiin selvittää teknologian yleistä tunnettuuta, tämän kysymyksen tavoitteena oli myös selvittää vastaajien mahdollisia teknologiaa kohtaan tuntemia ennakkoluuloja.

9 9 / 19 Green ICT pilotin raportti Vaikutukset liiketoimintaan Seuraavaksi vastaajia pyydettiin arvioimaan teknologian mahdollisia vaikutuksia heidän organisaationsa liiketoimintaan. Kutakin yhdeksää teknologiateemaa pyydettiin arvioimaan samojen muuttujien suhteen. Muuttujat olivat: Liikevaihto Kannattavuus Varaston kiertonopeus Henkilöresurssitehokkuus Materiaalitehokkuus Energiatehokkuus Työhyvinvointi Työturvallisuus Yrityskuva Vastaajia pyydettiin arvioimaan teknologian mahdollisia vaikutuksia siten, että heitä pyydettiin laittamaan muuttujat laatikoihin, joiden otsikoina olivat Lisää, Vähentää ja En osaa sanoa. Lisäksi vastaajia kannustettiin kommentoimaan teknologian mahdollisia hyötyjä.

10 10 / 19 Green ICT pilotin raportti Hyödyt Seuraavaksi vastaajille esitettiin ko. teknologiateemaan liittyviä hyötyjä. Vastaajia pyydettiin arvioimaan kuinka suurena he näkevät teknologia mahdolliset hyödyt omassa organisaatioossaan. Vastausvaihtoehtoina oli Suuret hyödyt, Jonkin verran hyötyjä, Ei sovellu toimintaamme ja En osaa sanoa. Tässä haluttiin myös selvittää vastaajien mahdollinen kiinnostus koekäyttöön ja koekäytön ajankohtaan esttämällä kysymys muodossa: Arvioi ajankohta mahdolliselle käyttöönotolle tai käytön laajentamiselle organisaatiossasi ja minkä suuruiseen vaikutukseen uskot silloin päästävän? Vastausvaihtoehtoina olivat Vuoden kuluessa, 1 2 vuoden kuluessa ja Myöhemmin.

11 11 / 19 Green ICT pilotin raportti 2.5. edelfoi-ohjelmisto hankkeen itsearvioinnissa Itsearviointi on osa hankkeiden kehittämis- ja hanketyötä. Itsearvioinnissa hanke ja hankehenkilöstö sekä kumppani- ja sidosryhmät (kuten ohjausryhmä) arvioivat toiminnan toteutumista. Itsearvioinnin tarkoituksena on lisätä ymmärrystä hankkeen tavoitteista, ominaispiirteistä ja painopisteistä. Itsearvioinnissa hankkeen toimintaa, toimintatapoja ja kokemuksia tarkastellaan esimerkiksi tavoitteiden toteutumisen suhteen Hankkeen tavoitteiden tärkeys Ensimmäisellä kyselysivulla vastaajia pyydettiin arvioimaan hankkeelle asetettujen tavoitteiden merkittävyyttä. Hankesuunnitelman mukaiset tavoitteet olivat: Saada tehokkuutta ja kannattavuutta yritysten liiketoimintaan Saada uutta liiketoimintaa satakuntalaisille pk-yrityksille Hankkia ennakointitietoa ja kokemuksia vihreän ICT:n ratkaisuista Tunnistaa kestävää kehitystä edistäviä ja liiketaloudellisesti mielekkäitä ratkaisuja Hankkia pk-yrityksille referenssejä Green ICT -ratkaisujen toimittamisesta ja käyttöönotosta Vastaajia pyydettiin laittamaan em. tavoitteet tärkeysjärjestykseen ylös/alas nuolien avulla.

12 12 / 19 Green ICT pilotin raportti Pilottikohteiden arviointi Tällä kyselyn sivulla vastaajia pyydettiin arvioimaan toteutettuja teknologiapilotteja hankkeen tavoitteiden näkökulmasta. Vastaajia pyydettiin arvioimaan pilotteja seuraavien kriteereiden suhteen: Lukumäärä Laajuus Aikataulutus Byrokratia Koordinointi Innovatiivisuus Referenssiarvo Vastaajia pyydettiin laittamaan kriteerit laatikoihin, joiden otsikot olivat Liian pieni/vähäinen ja Sopiva/Merkittävä.

13 13 / 19 Green ICT pilotin raportti Green ICT mahdollisuuksien kartoitus ja tiedottaminen Hankkeen aikana perehdyttiin vihreän ICT:n käsitteisiin, kartoitettiin kestävää kehitystä edistäviä ICT-ratkaisuja sekä tiedotettiin niistä ja hankkeesta erilaisissa tilaisuuksissa ja julkaisuissa. Vastaajia pyydettiin arvioimaan seuraavia: Termistön selkiytyminen Tietoisuus kestävästä kehityksestä Innovatiivisuuden edistäminen Liiketoimintamahdollisuuksin parantaminen Vaikutus satakuntalaiseen liike-elämän TTY yhteistyökumppanina Vastaajia pyydettiin laittamaan kriteerit laatikoihin, joiden otsikot olivat Ei vaikutusta, Edistänyt ja En osaa sanoa.

14 14 / 19 Green ICT pilotin raportti Avoimet kysymykset Avoimilla kysymyksillä tarkoitetaan kysymystyyppiä, jossa vastausvaihtoja ei ole valmiiksi muotoiltu vaan vastaaja saa päättää, miten hän kysymystä käsittelee ja miten hän siihen haluaa vastata. Vastaajia pyydettiin vastaamaan neljään avoimeen kysymykseen, jotka esitettiin peräkkäisillä kysymyslomakkeilla. Avoimet kysymykset olivat otsikoitu seuraavasti: Ongelmakohtia? Hankkeen annin arviointi Toisin? Hankkeet jatkossa? Ongelmakohtia? Vastaajille esitettiin lomakkeella kysymys Kohtasitko ongelmia hankkeen aikana? Hankkeen annin arviointi Vastaajille esitettiin kaksi kysymystä: 1. Mikä on mielestäsi ollut Green ICT -hankkeen tärkein anti tai saavutus tähän mennessä? 2. Entä odotuksesi hankkeen vaikutuksista lähitulevaisuudessa? Toisin? Vastaajille esitettiin kysymys: Jos tämä hanke alkaisi nyt, niin mitä hankkeessa pitäisi tehdä toisin ja miksi? Hankkeet jatkossa? Vastaajilta pyydettiin ideoita tulevien hankkeiden suhteen seuraavasti: Kehittämissuosituksesi tulevien hankkeiden toteuttamisen suhteen? Voit kommentoida esimerkiksi aihealuetta, rahoitusmuotoa, toteuttamistapaa jne. Avoimilla kysymyksillä, ts. ilman valmiiksi laadittuja vastausvaihtoehtoja, haluttiin selvittää, mitä vastaajat ajattelevat hankkeesta, kuinka he ovat hankkeen kokeneet ja minkälaisia ajatuksia ja ideoita heillä tuleviin hankkeisiin liittyen mahdollisesti on.

15 15 / 19 Green ICT pilotin raportti Hankkeen yleisarviointi Viimeisellä kysymyslomakkeella vastaajia pyydettiin antamaan yleisarvio hankkeesta. Arvioita pyydettiin seuraavista kriteereistä: Tarpeellisuus Vaikuttavuus Laatu Näkyvyys Uskottavuus Onnistuneisuus Tieteellisyys Vastaajia pyydettiin laittamaan kriteerit laatikoihin, joiden otsikot olivat Vähäinen, Merkittävä ja En osaa sanoa.

16 16 / 19 Green ICT pilotin raportti 3. Koekäytön tuloksia edelfoi-pilotointi käynnistyi kesäkuussa Aluksi Green ICT -projektihenkilöille esiteltiin edelfoi-ohjelmiston ominaisuuksia ja luotiin heille järjestelmään käyttäjäprofiilit. Tämän jälkeen tehtiin alustava raportoinnin suunnittelu ja perustettiin kyselyalustat teknologiateemojen arviointikyselylle sekä hankkeen itsearviointiin soveltuvalle sivustolle. edelfoi-ohjelmisto teknologiateemojen arvioinnissa Teknologiateemoihin liittyvien arviointikyselyjen suunnittelu aloitettiin kesäkuussa 2013 yhdessä Green ICT -hankehenkilöstön kanssa. Keväällä 2014 toteutettu yhdeksää teknologiateemaa käsitellyt arviointikysely suunnattiin satakuntalaisille toimijoille. edelfoi-ohjelmiston Kutsu / Liitä käyttäjiä toiminnallisuuden avulla lähetettiin kutsusähköpostiviesti yli 250 satakuntalaiselle toimijalle. Sähköposti sisälsi linkin, joka ohjasi vastaajat kyselyjen etusivulle. Yhteensä kyselyihin saatiin 210 vastausta, jotka jakaantuivat eri teemoille. Vastausten analysoinnin pohjana käytettiin edelfoi-ohjelmiston ominaisuutta, jolla tulokset voitiin tuoda Exel-tiedostoon. Tässä raportissa esimerkkinä käytettyyn Energian kulutuksen hallinta -teemaan liittyen voitiin muun muassa laatia seuraava kuvio: Kuviossa on esitettynä vastaajien näkemys siitä, mihin energian kulutuksen hallinnalla voitaisiin vaikuttaa. Yli 90 % vastaajista arvioi, että energian kulutuksen hallinnalla kannattavuus lisääntyy. Yli 80 % arvioi, että energiatehokkuus lisääntyy jne.

17 17 / 19 Green ICT pilotin raportti edelfoi -kyselyjen vastausten tietoja hyödynnettiin myös esimerkiksi arvioitaessa erilaisten Green ICT -teemojen potentiaalia seuraavasti: Kuviossa on esitettynä vastaajien näkemys siitä voisiko ko. teknologia soveltua heidän organisaationsa käyttöön. Esimerkiksi energian kulutuksen hallinnan 18 vastaajaa koki sen soveltuvan heille ja yhden vastaajan mielestä energian kulutuksen hallinta ei sovellu heille. Vastaavasti 27 vastaajaa koki, että reittioptimointi soveltuu heidän organisaatiolleen ja 2 vastaaja koki, että reittioptimointi ei sovellu heille jne. Muuta Hankkeen itsearviointikysely toteutettiin vastaavasti kuin teknologiateemojen arviointi. Itsearvointikyselyyn kutsuttiin Green ICT -hankkeen pilottien toimittajayritykset ja hankkeen ohjausryhmän jäsenet. Sekä teknologiateemojen arvioinnissa että Green ICT -hankkeen itsearviointikyselyssä edelfoiohjelmisto oli teknisesti toimiva ratkaisu. Kyselyjen laatijoiden näkökulmasta ohjelmisto on toimiva ja sen ominaisuudet tulivat pilotoinnin aikana testatuksi.

18 18 / 19 Green ICT pilotin raportti 4. Havaitut kehityskohteet / haasteet / ongelmakohdat edelfoi-ohjelmisto on vuosien saatossa kehittynyt toimivaksi alustaksi monentyyppisten kyselyjen toteuttamiseen. Se on erityisesti kehitetty Delfoi-menetelmään pohjautuvien tutkimusten tekemiseen. Green ICT -hankkeessa toteutetuissa kahdessa kyselyssä ohjelmiston kaikkia ominaisuuksia ei hyödynnetty (esim. usean vastauskierroksen iteraatiot). Koekäytössä ohjelmisto oli teknisesti vakaa ja toimiva. Kyselyjen suunnittelu ja itse kysymysten laatiminen on vaativaa kaikissa tutkimuksissa ja vaativaksi se osoittautui myös Green ICT -hankkeessa. Erityisesti edelfoin-ohjelmiston eri kysymystyyppien ja niiden mahdollistamien valmiiden raporttien hyödyntämisen suunnitteluun olisi pitänyt varata aikaa vielä toteutunuttakin enemmän. edelfoi-ohjelmiston käyttöönotto ja sujuva hyödyntäminen vaativat joko huolellisen perehtymisen ohjelmiston ominaisuuksiin tai asiantuntija-apua. 5. Yhteenveto koekäytöstä edelfoi-ohjelmisto on suunniteltu siten, että sen avulla voi suunnitella, toteuttaa, dokumentoida ja raportoida kyselyjä, selvityksiä, keskusteluja ja tutkimuksia ts. ohjelmistolla on mahdollista luoda koko kyselyprosessi alusta alkaen sisältäen itse kyselyt, perusraportit ja vastaajahallinnan. Green ICT -hankkeessa edelfoi-järjestelmää pilotoitiin yhdeksän Green ICT -teknologiateeman hyödyllisyyden ja soveltuvuuden arvioinnissa sekä hankkeen itsearvioinnissa. Kaikille teknologiateemoille laadittiin yhteneväinen arviointirunko. Yhteneväinen arviointirunko koostui muun muassa vastaajan taustatietolomakkeesta, ko. teknologiateeman esittelystä, teeman potentiaalisten hyötyjen arvioinnista vastaajan näkökulmasta sekä teeman mahdollisesta vaikutuksesta liiketoiminnan eri osa-alueisiin. Vastaajiksi kutsuttiin yli 250 satakuntalaista toimijaa. Yhteensä kyselyihin saatiin 210 vastausta, jotka jakaantuivat eri teemoille. Hankkeen Itsearviointilomakkeiston avulla arvioitiin muun muassa hankkeen tavoitteita, toimintatapoja sekä tuloksia. Lisäksi kerättiin jatkokehitysideoita sekä vinkkejä vastaavien hankkeiden hallintaan. Vastaajiksi itsearvointikyselyyn kutsuttiin Green ICT -hankkeen teknologiapilottien toimittajayritykset ja hankkeen ohjausryhmän jäsenet. edelfoi-ohjelmisto osoittautui toimivaksi alustaksi erityyppisten kyselyjen toteuttamiseen; ohjelmisto soveltui sekä teknologiateemojen arviointiin että Green ICT -hankkeen itsearviointikyselyn toteuttamiseen ja ohjelmisto oli osaltaan myös tukemassa hankkeen tulosten raportointia. edelfoin käyttö ei edellyttänyt Green ICT -projektihenkilöstöltä eikä myöskään vastaajilta järjestelmä- tai muita integrointeja, sillä ohjelmisto on täysin selainpohjainen. edelfoi-ohjelmiston käyttöönotto ja sujuva hyödyntäminen vaativat joko huolellisen perehtymisen ohjelmiston omi-

19 19 / 19 Green ICT pilotin raportti naisuuksiin tai asiantuntija-apua. Ohjelmisto mahdollisti kyselyjen tekemisen ja anonyymin vastaamisen ajasta ja paikasta riippumattomasti. 6. Mahdolliset / suositellut jatkotoimenpiteet edelfoin pilotiointi Green ICT -hankkeessa osoitti, että ohjelmisto on teknisesti toimiva ja sen käyttö on sekä kyselyjen laatijan että vastaajan näkökulmasta selkeää. Tyypillisesti julkisrahoitteisten tutkimus- ja kehittämishankkeiden osana toteutetaan hankkeiden itsearviointi. Hankkeen elinkaaren aikaisen itsearviointiprosessin osana edelfoi-ohjelmisto näyttäisi olevan hankehenkilöstölle hyvä apuväline erityisesti tilanteissa, joissa erityyppisiä arvioita tehdään jo hankkeen aikana ja joissa hankkeen toteutusta halutaan ohjata itsearvioinnin avulla. Porissa Kimmo Laakso / Ahma insinöörit Oy

TEKES / Digitaalinen suunnittelu Suomalainen Klubi. Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos

TEKES / Digitaalinen suunnittelu Suomalainen Klubi. Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos TEKES / Digitaalinen suunnittelu 4.6.2013 Suomalainen Klubi Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos Green ICT käsitteestä Green ICT tai myös Green by ICT tarkoittaa yleiskäsitteenä tieto- ja viestintä-teknologian

Lisätiedot

6.6.2013. Green ICT käsitteestä. Hankkeen yleisesittely 5.6.2013

6.6.2013. Green ICT käsitteestä. Hankkeen yleisesittely 5.6.2013 Hankkeen yleisesittely 5.6.2013 Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos Green ICT käsitteestä Green ICT tai myös Green by ICT tarkoittaa yleiskäsitteenä tieto- ja viestintä-teknologian käyttöä taloudellisesti,

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

TYÖPAJAN OHJELMA 19.11.2015

TYÖPAJAN OHJELMA 19.11.2015 TYÖPAJAN OHJELMA 19.11.2015 9.00-9.30 Aamukahvi 9.30-9.40 Tilaisuuden avaus Ohjelman vaiheiden esittely 9.40-10.40 Perheystävällinen työpaikka -ohjelma: alkutilanteen kartoitus ja kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla

Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla Lumen 1/2017 ARTIKKELI Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla Päivi Honka, FM, tuntiopettaja, Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Tuija Nikkari 2012 VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Raportointikoulutus 23.8.12 Raportoinnin tarkoitus Raportoinnin tehtävänä on tuottaa tietoa projektin etenemisestä ja tuloksista rahoittajalle, yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä

Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä Palvelualusta pilvessä välittää ja visualisoi tietoa eri lähteistä Hyötyjen ja hyödyntäjien tunnistaminen ja palveleminen Liikenne Sää WiFi Ilman

Lisätiedot

Copyright: Haaga-Perho 2012 PVM: 27.9.2012 ARKISTO:

Copyright: Haaga-Perho 2012 PVM: 27.9.2012 ARKISTO: Valmennusprosessi Kokonaiskesto 6-12kk 1. pv: 2. pv: 3. pv: 4. pv: 5. pv: 6. pv: Itsearviointi & asiakassegmentit / yrityskohtainen Asiakkuus ja LaatuVerkko / yrityskohtainen Peruspilarit Toimintamallit

Lisätiedot

PALAUTE- JA SEURANTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN

PALAUTE- JA SEURANTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN PALAUTE- JA SEURANTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN Arvioinnin ja kehittämisen yhteensovittamisen ohjausryhmän kokous 18.9.2009 Opetushallitus Erja Kotimäki Oulun seudun ammattiopisto

Lisätiedot

AVARAS. (Avoimista tietovarannoista liiketoimintaa Satakuntaan) , 156 k, TTY Porin laitos

AVARAS. (Avoimista tietovarannoista liiketoimintaa Satakuntaan) , 156 k, TTY Porin laitos AVARAS (Avoimista tietovarannoista liiketoimintaa Satakuntaan) 1.8.2013.- 31.12.2014, 156 k, TTY Porin laitos Avointen tietovarantojen hyödyntämistä tukevan tiedon tuottaminen Satakuntalaisen elinkeinoelämän

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Automaatioyritysten aamukahvit Maksuttomilla MOOC-kursseilla tehoa tuotekehitykseen

Esityksen sisältö. Automaatioyritysten aamukahvit Maksuttomilla MOOC-kursseilla tehoa tuotekehitykseen Maksuttomilla MOOC-kursseilla tehoa tuotekehitykseen Automaatioyritysten aamukahvit 6.4.2016 www.avoinsatakunta.fi Ajatar-hanke Esityksen sisältö AjATar-kehittämishankkeesta MOOC-ilmiöstä MOOC käyttöönotto

Lisätiedot

Verkkokurssien hyödyntäminen yritysten sisäisessä koulutuksessa. Jari Soini TTY Porin yksikkö

Verkkokurssien hyödyntäminen yritysten sisäisessä koulutuksessa. Jari Soini TTY Porin yksikkö Verkkokurssien hyödyntäminen yritysten sisäisessä koulutuksessa Jari Soini TTY Porin yksikkö 7.11.2018 JOKO HYÖDYNNÄTTE VERKKOKURSSEJA? 2 Digiajan avoimet koulutukset myös satakuntalaisten yritysten käyttöön

Lisätiedot

erisk-työpaja 5. "Yhteistoiminta" 14.9.2005

erisk-työpaja 5. Yhteistoiminta 14.9.2005 erisk-työpaja 5. "Yhteistoiminta" 14.9.2005 Oheisen arviointilomakkeen tarkoituksena on tuottaa päätöksentekoa tukevaa tietoa siitä, minkälaiset sisältöominaisuudet tulisi ensisijaisesti sisällyttää syksyn

Lisätiedot

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Yleistä... 3 Sijainti... 3 Kirjautuminen... 3 Kyselyn rakenne... 3 Opettajan toiminnot kirjautumisen jälkeen... 3 Lukuvuoden opintojaksojen listaaminen...

Lisätiedot

EKOkeS. Energiahävikkien Kartoituslaitteiston ja Osaamisen kehittäminen energiatehokkaan Satakunnan tarpeisiin ( ) Satakunnassa

EKOkeS. Energiahävikkien Kartoituslaitteiston ja Osaamisen kehittäminen energiatehokkaan Satakunnan tarpeisiin ( ) Satakunnassa EKOkeS Energiahävikkien Kartoituslaitteiston ja Osaamisen kehittäminen energiatehokkaan Satakunnan tarpeisiin (205-206) Satakunnassa Energia- ja resurssitehokkuuden foorumi Satakuntaliitto, 4.5.206 Jari

Lisätiedot

Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS

Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS tammikuu 2011 SISÄLLYS 1 OPINTOJAKSOPALAUTEJÄRJESTELMÄ 1 2 OPINTOJAKSOPALAUTTEEN OPETTAJAN TOIMINNOT 1 2.1 Kirjautuminen järjestelmään 1 2.2 Kyselyn rakenne

Lisätiedot

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalista mediaa hyödynnetään yrityksessäni tällä hetkellä Vastaus Lukumäärä Prosentti

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 2, 12.10.2011 Built Environment Process Innovations Reengineering Page 1

Lisätiedot

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA 14.4.2015 Tommi Oikarinen Suunnittelun lähtökohdat Sote-uudistuksessa tapahtuneet muutokset vaatineet muutoksia uudelleen suunnitteluun Uudelleen suunnitellut toimenpiteet

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

TAPAHTUMAKARTOITUS 2013

TAPAHTUMAKARTOITUS 2013 TAPAHTUMAKARTOITUS 2013 Tapahtumia Pohjois-Karjalaan hanke 2010-2013 Anna Jetsu Projektikoordinaattori 25.1.2013 1 Tapahtumakartoitus Tapahtumakartoitus toteutettiin 18.12.2012-8.1.2013 Survey Monkey kyselyn

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE Ajankohtaistilaisuus klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali

MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE Ajankohtaistilaisuus klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE 2017 Ajankohtaistilaisuus 18.4.2018 klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali Merialuesuunnittelun yhtenäinen lähestymistapa -hanke Työtapa Kysely

Lisätiedot

Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa

Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa 2019 1. Arviointimenetelmien käyttö hyödyn raportoinnissa Kuntoutuksesta saatavaa hyötyä arvioidaan kuntoutujien näkökulmasta, palveluntuottajien arvioinnin

Lisätiedot

3. Sopimuksen toimeenpano (toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi)

3. Sopimuksen toimeenpano (toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi) Liite 1. Sivu 1 (5) Linja-autoalan energiansäästösopimuksen arviointi 1. Vastaajan tausta ja sopimusala, perustiedot 1.01 Yrityksen linja-autojen lukumäärä 1-20 21-50 yli 50 linja-autoa 1.02 Vastaajan

Lisätiedot

TYÖLLISYYSFOORUMI

TYÖLLISYYSFOORUMI TYÖLLISYYSFOORUMI 16.9.216 PALAUTERAPORTTI Kirjoittajat: Anu Järvinen, Laura Kallio ja Jemina Niemi, Osuuskunta Motive Työllisyysfoorumi järjestettiin Tampereella Scandic Rosendahlissa 16.9.216. Järjestelyistä

Lisätiedot

Monikäyttöinen, notkea CAF - mihin kaikkeen se taipuukaan?

Monikäyttöinen, notkea CAF - mihin kaikkeen se taipuukaan? Monikäyttöinen, notkea CAF - mihin kaikkeen se taipuukaan? Raila Oksanen 1.9.2016 Page 1 Monikäyttöisyyden lähtökohta CAF on tarkoitettu helppokäyttöiseksi työkaluksi julkisen sektorin organisaatioiden

Lisätiedot

Kriteeristön esittely

Kriteeristön esittely Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin aikataulu ja käytännön järjestelyt Kriteeristön esittely Sari Mikkola Koulutuskeskus Salpaus Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi 2015 Lähtökohta Itsearviointi

Lisätiedot

Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti

Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti 30.05.2014 2 / 12 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä 3 Toteuttaja 3 Pilotoijat

Lisätiedot

Maksuttomat MOOC-kurssit Kilpailuetu satakuntalaisille pkyrityksille. Porin yliopistokeskus Ajatar-hanke

Maksuttomat MOOC-kurssit Kilpailuetu satakuntalaisille pkyrityksille. Porin yliopistokeskus Ajatar-hanke Maksuttomat MOOC-kurssit Kilpailuetu satakuntalaisille pkyrityksille Porin yliopistokeskus 20.4.2016 www.avoinsatakunta.fi Ajatar-hanke Esityksen sisältö OSA I AjATar-kehittämishanke MOOC-ilmiö OSA II

Lisätiedot

Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa. Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9.

Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa. Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9. Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9.2017 Lähtökohdat Tutkimuksen laatija on Tapio Kinnunen, joka toimii

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI

LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI Suomen Liiketoimintapalvelu Oy on kehittänyt kyselyn nimeltä Liiketoiminnan kuntotesti. Kuntotestikyselyyn on vastannut lukuisia yrityksiä (N=45) syksyn 2017 aikana. Tämä raportti

Lisätiedot

Arvioinnin toteuttaminen ja kehittäminen päivähoidossa, esi- ja perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa vuosina

Arvioinnin toteuttaminen ja kehittäminen päivähoidossa, esi- ja perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa vuosina 1 Arvioinnin toteuttaminen ja päivähoidossa, esi- ja sekä lukiokoulutuksessa vuosina 2012 2015 1. Arvioinnin tarkoitus Arvioinnin tarkoituksena on tuottaa tietoa päivähoidon, koululaisten toiminnan ja

Lisätiedot

TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista

TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista 14.11.2012 TORI-verkkohaastattelu Tavoitteena oli selvittää tulevan ICT-palvelukeskuksen palvelujen tuottajien ja niiden käyttäjien näkemyksiä palvelukeskuksen

Lisätiedot

Projektinhallinnan periaatteita ja hyviä käytänteitä - case Leonardo da Vinci

Projektinhallinnan periaatteita ja hyviä käytänteitä - case Leonardo da Vinci Projektinhallinnan periaatteita ja hyviä käytänteitä - case Leonardo da Vinci Esityksen sisältö: Hankkeen johtaminen ja partneriyhteistyö Seuranta ja raportointi Levitys ja hankkeen vaikuttavuus Hankkeen

Lisätiedot

Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu

Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu OPM:n hallinnonalan Kieku-tilaisuus 12.3.2010 Esityksen sisältö Viitta-työkalun tausta Viitta-työkalun tavoitteet ja hyödyt Viitta-työkalun sisältö

Lisätiedot

Sometun xtune arviointi- ja kokeilujakson yhteenveto

Sometun xtune arviointi- ja kokeilujakson yhteenveto Sometun xtune arviointi- ja kokeilujakson yhteenveto 8.4.2014 2014 Yhteenveto Sometu toteutti yhdessä Intunexin kanssa vuoden kestäneen xtunen arviointi- ja kokeilujakson (pilotin) ajanjaksolla 1.1.2013-31.12.2013.

Lisätiedot

Digitalisaatio koulun arjessa - arviointityökaluja ja tutkimustietoa

Digitalisaatio koulun arjessa - arviointityökaluja ja tutkimustietoa Digitalisaatio koulun arjessa - arviointityökaluja ja tutkimustietoa ERIKA TANHUA-PIIROINEN TAMPEREEN YLIOPISTON VIESTINTÄTIETEIDEN TIEDEKUNTA TRIM-TUTKIMUSKESKUS Agenda: Miksi arviointityökaluja tarvitaan

Lisätiedot

Osaamispolut - digitaalinen itsearviointiväline rakennusinsinöörin osaamisen tunnistamiseen

Osaamispolut - digitaalinen itsearviointiväline rakennusinsinöörin osaamisen tunnistamiseen Osaamispolut - digitaalinen itsearviointiväline rakennusinsinöörin osaamisen tunnistamiseen Taustat välineen kehittämisessä Valtakunnallisessa hankkeessa, "Urareitti korkeasti koulutetun maahan muuttaneen

Lisätiedot

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari Rakennettu ympäristö ohjelman tulosseminaari Finlandiatalo Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari 27.1.2015 Tekesin Rakennettu ympäristö ohjelma 2009-2014 Tekes Innovaatiorahoituskeskus Ohjelmapäällikkö

Lisätiedot

Webropol-kyselyt. Tarja Heikkilä

Webropol-kyselyt. Tarja Heikkilä Webropol-kyselyt Tarja Heikkilä Internet-kyselyt Soveltuvat kyselyihin, joissa kaikilla perusjoukon jäsenillä on mahdollisuus internetin käyttöön, toisin sanoen on mahdollisuus edustavan aineiston saamiseen.

Lisätiedot

WM Asiakastyytyväisyydenmittaus

WM Asiakastyytyväisyydenmittaus 11122007 1 (5) WM Asiakastyytyväisyydenmittaus Palvelun kuvaus WM palvelinohjelmistolta lähetetään 1 N kysymystä sisältävä kysely asiakkaiden matkapuhelinnumeroon tekstiviestinä, asiakkaiden lähettämät

Lisätiedot

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Taustoitus Järjestäjien tarve yhteiselle asiakaspalautteen keräämisen järjestelmälle nousi esiin kevään selvityksessä Asiakaspalautetieto on myös osa kansallista sote-tietopohjaa

Lisätiedot

Tutkija Satu-Mari Jansson, TAIKA II -hanke Liite 4

Tutkija Satu-Mari Jansson, TAIKA II -hanke Liite 4 Tutkija Satu-Mari Jansson, TAIKA II -hanke Liite 4 ESIMIESKYSELY 1. Perustietoja TAIKA II-hankkeen alku- ja loppukartoituskyselyn tarkoituksena oli kerätä tietoa projektiin osallistuneiden työyhteisöjen

Lisätiedot

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Jari Uotila Johtava konsultti, Uudet liiketoiminnot Istekki

Lisätiedot

HANKESUUNNITTELUN KEHITTÄMINEN PERUSKORJAUSPROJEKTEISSA

HANKESUUNNITTELUN KEHITTÄMINEN PERUSKORJAUSPROJEKTEISSA Korjausrakentamisen kehittäminen-ryhmähanke HANKESUUNNITTELUN KEHITTÄMINEN PERUSKORJAUSPROJEKTEISSA Jouko Kuusela Loppuseminaari 26.1.2015 11.9.2013 Hankkeen tavoitteet ja sisältö (alkuperäinen 1/2013)

Lisätiedot

Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011

Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011 TutkimusYksikön julkaisuja 1/2012 Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011 perälauta suosituin korotusvaihtoehdoista JOHDANTO Metallityöväen Liitto ry ja Teknologiateollisuus ry sopivat lokakuussa 2011

Lisätiedot

Mittariston laatiminen laatutyöhön

Mittariston laatiminen laatutyöhön Mittariston laatiminen laatutyöhön Perusopetuksen laatukriteerityö Vaasa 18.9.2012 Tommi Karjalainen Opetus- ja kulttuuriministeriö Millainen on hyvä mittaristo? Kyselylomaketutkimuksen vaiheet: Aiheen

Lisätiedot

Lifecare pilotointi Espoossa Marjaana Mäenpää ja Eveliina Cammarano

Lifecare pilotointi Espoossa Marjaana Mäenpää ja Eveliina Cammarano Lifecare pilotointi Espoossa 25.8. Marjaana Mäenpää ja Eveliina Cammarano Miksi Espoo lähti pilottiin mukaan? Espoon aikuissosiaalityö halusi työkalun sähköiseen prosessiin Tiedon Lifecare työpöytien esittely

Lisätiedot

OSAAMISPROFIILIKYSELY PUHDASTA ELINVOIMAA

OSAAMISPROFIILIKYSELY PUHDASTA ELINVOIMAA OSAAMISPROFIILIKYSELY Maakuntaohjelman 2018 2021 kehittämislinjaukset tuovat esille ne asiat, joissa Satakunta erottuu osaamisellaan. Osaamisprofiilin tavoitteena täsmentää: Mikä on ainutlaatuista satakuntalaista

Lisätiedot

Materiaalivirtakatsaus. Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä

Materiaalivirtakatsaus. Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä Materiaalivirtakatsaus Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä Kyselyn toteutus Toteutettiin syys-lokakuussa 2017 Kysymyksillä kartoitettiin:

Lisätiedot

6Aika-strategian EAKR-haku. Infotilaisuus Helsingissä

6Aika-strategian EAKR-haku. Infotilaisuus Helsingissä 6Aika-strategian EAKR-haku Infotilaisuus Helsingissä 13.8.2018 Ohjelma 13.00 Iltapäiväkahvit 13.30 Avaus ja päivän ohjelma 13.35 Haun aihealueet ja vinkkejä hankevalmisteluun Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen,

Lisätiedot

Tutkimussuunnitelmaseminaari. Kevät 2012 Inga Jasinskaja-Lahti

Tutkimussuunnitelmaseminaari. Kevät 2012 Inga Jasinskaja-Lahti Tutkimussuunnitelmaseminaari Kevät 2012 Inga Jasinskaja-Lahti Osa I Seminaarin tavoite Tukea pro gradu -tutkielman aiheen valintaa Perehdyttää tutkimussuunnitelman laatimiseen ja Käynnistää tutkielman

Lisätiedot

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. Pilottisuunnitelma 1 (8) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Lumitöiden estekartoitus Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t) Huomautukset

Lisätiedot

Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa. Ajankohta helmikuu 2012

Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa. Ajankohta helmikuu 2012 Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa Ajankohta helmikuu 2012 Taustatiedot Yli 1000 500-999 50-499 10-49 Alle 10 Neljäs kysely helmikuussa 2012 Toteutettiin

Lisätiedot

KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä. Hankintaseminaari

KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä. Hankintaseminaari KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä Hankintaseminaari 11.4.2019 Kouvolan kaupunkistrategia 2019-2030 ELINVOIMAN KASVU HYVINVOINNIN KASVU SISÄISTEN TOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti 28.11.2017 Ulla Jaakkola, TTY Pori Kestävän kehityksen koulutuspilotti - Toteutetaan

Lisätiedot

Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi vuodelta 2014

Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi vuodelta 2014 10.2.2015 Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi vuodelta 2014 Oulunkaaren ja kuntien, kuntien johtoryhmät Kyselyn aihealueet Kuntayhtymän toiminnan ja omistajaohjauksen toteutuminen Kuntapalvelutoimisto

Lisätiedot

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet.

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet. Palaute Palaute -työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset: Nimeä palaute

Lisätiedot

24.5.2011 TIETOHALLINNON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET - VUOSI 2011

24.5.2011 TIETOHALLINNON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET - VUOSI 2011 Muistio 1(9) TIETOHALLINNON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET - VUOSI 2011 1. Johdanto Metropoliassa järjestettiin keväällä 2011 Metropolian tietohallinnon palveluista asiakaskysely. Kysely osoitettiin

Lisätiedot

Terveempi Itä-Suomihanke. Ilomantsin malli

Terveempi Itä-Suomihanke. Ilomantsin malli Terveempi Itä-Suomihanke Ilomantsin malli Vikkelä-hanke Terveempi Itä-Suomi- hankkeen (TERVIS) pohjalta toteutettava Ilomantsin malli, VIKKELÄ- hanke. Painottuu Ilomantsin kunnan alueella lapsiperheiden

Lisätiedot

TORI-verkkohaastattelun tulokset. Ohjausryhmän kokous Kari Pessi

TORI-verkkohaastattelun tulokset. Ohjausryhmän kokous Kari Pessi TORI-verkkohaastattelun tulokset Ohjausryhmän kokous 19.12.2012 Kari Pessi Tavoitteet TORI-verkkohaastattelu 1. Selvittää tulevan ICT-palvelukeskuksen palvelujen tuottajien ja palveluiden käyttäjien näkemyksiä

Lisätiedot

Osaaminen ja innovaatiot

Osaaminen ja innovaatiot Osaaminen ja innovaatiot "Yhtenä ohjelman tärkeimmistä tavoitteista on tukea ja edistää uuden teknologian käyttöönottoa. Kullekin kehityshankkeelle pyritään löytämään kumppaniksi hanke, jossa uutta tietämystä

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Vanhusneuvostokysely 2012

Vanhusneuvostokysely 2012 Vanhusneuvostokysely 2012 Kysely numero 4/83/2012 Marraskuu 2012 Kunta Tässä kyselyssä vanhusneuvostolla tarkoitetaan vanhusneuvostoja, vastaavia muulla nimellä toimivia yhteistyöelimiä (esimerkiksi ikäihmisten

Lisätiedot

Kuluttajien tutkiminen 23C580 Kuluttajan käyttäytyminen Emma Mäenpää

Kuluttajien tutkiminen 23C580 Kuluttajan käyttäytyminen Emma Mäenpää Kuluttajien tutkiminen 23C580 Kuluttajan käyttäytyminen Emma Mäenpää Case New Coke Vuonna 1985 Coca-Cola Company päätti tuoda markkinoille uuden kolajuoman New Cola Makeampi versio perinteisestä Coca Colasta

Lisätiedot

Sitoumuksen vastuuhenkilö toimii yrityksen yhteyshenkilönä sitoumuksen toimeenpanoon liittyvissä asioissa. 2

Sitoumuksen vastuuhenkilö toimii yrityksen yhteyshenkilönä sitoumuksen toimeenpanoon liittyvissä asioissa. 2 1 Yritys Yritys Postiosoite Postinumero Postitoimipaikka www-sivut Y-tunnus TOL2008-luokka 2 Yrityksen materiaalitehokkuuden sitoumuksen vastuuhenkilö 1 Nimi Tehtävänimike Toimipaikka 2 Postiosoite 2 Postinumero

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen 26.1.2014 Joulukuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen hyödyntämistä ja tietohallintoa koskeva kysely Tomi Dahlberg Karri Vainio Sisältö 1. Kysely, sen toteutus,

Lisätiedot

Neulamäen paloasema, lautakunnan huone, Volttikatu 1a, Kuopio

Neulamäen paloasema, lautakunnan huone, Volttikatu 1a, Kuopio Pöytäkirja Numero 1 (5) PÖYTÄKIRJA AIKA Ma 4.12.2017 klo 9.00 11.00 PAIKKA Neulamäen paloasema, lautakunnan huone, Volttikatu 1a, Kuopio KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko 1 Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden

Lisätiedot

Google Forms kyselyiden teko-ohje

Google Forms kyselyiden teko-ohje Google Forms kyselyiden teko-ohje 1 Ohje on vielä raakile. Netissä (https://mervi2016.wordpress.com/google-forms/) Kirjaudu Google Formsiin luoduilla tunnuksillasi osoitteessa: https://www.google.com/forms/

Lisätiedot

ITS Finland esiselvitys

ITS Finland esiselvitys ITS Finland esiselvitys Raine Hautala VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka Liikenne- ja viestintäministeriö VTT Jussa Consulting Traficon Oy SysOpen Oyj Raine Hautala # 1 Taustaa Liikennetelematiikan merkitys

Lisätiedot

SataSPIN. Prosessien parantaminen verkostoitumalla. Porin korkeakouluyksikkö, TTKK

SataSPIN. Prosessien parantaminen verkostoitumalla. Porin korkeakouluyksikkö, TTKK SataSPIN Prosessien parantaminen verkostoitumalla Porin korkeakouluyksikkö, TTKK Ohjelmistoasiantuntemuksen keskus Centre of Software Expertise - CoSE Timo.Varkoi@pori.tut.fi http://www.pori.tut.fi SPI

Lisätiedot

POIMU. -Polkuja sosiaalityöntekijäksi - projekti. 17.3.2014 kirsi.kuusinen-james@phsotey.fi

POIMU. -Polkuja sosiaalityöntekijäksi - projekti. 17.3.2014 kirsi.kuusinen-james@phsotey.fi POIMU -Polkuja sosiaalityöntekijäksi - projekti Ohjausryhmän tehtävät Hankesuunnitelman tavoitteiden ja toiminnan toteutumisen tilanne Rahoitussuunnitelman toteutuminen ja maksatuksen eteneminen Hankkeen

Lisätiedot

Q-Kult työvälineen esittely Tukeeko organisaatiokulttuurinne laadunhallintaa?

Q-Kult työvälineen esittely Tukeeko organisaatiokulttuurinne laadunhallintaa? LARK 6, tavoite 2: Henkilöstön, opiskelijoiden ja sidosryhmien osallistuminen laadun kehittämiseen osana arkitoimintaa Q-Kult työvälineen esittely Tukeeko organisaatiokulttuurinne laadunhallintaa? Laatuhankkeiden

Lisätiedot

Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan. Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015

Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan. Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015 Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015 Haasteet vesialalla Monet yritykset pieniä kansainvälisen kasvun kynnyksellä

Lisätiedot

Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä

Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti Tiivistelmä Huhtikuu 2007 1 1 Hankkeen tausta ja tarpeet EU:n ympäristösäätely

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti

Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti Opiskelijoiden kokemuksia oppimisesta ITK 2010 seminaari; Hämeenlinna Soile Bergström Opintojakson esittely

Lisätiedot

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI Onesta Solutions Oy Pasilanraitio 5 00240 HELSINKI www.onesta.fi 2/6 Versiohistoria Versio Pvm Selitys Muutokset Tekijät 0.1 26.3.2007 Alustava versio

Lisätiedot

Ympärivuotisen opiskelun edistäminen keskustelutilaisuus Johtaja Hannu Sirén

Ympärivuotisen opiskelun edistäminen keskustelutilaisuus Johtaja Hannu Sirén Ympärivuotisen opiskelun edistäminen keskustelutilaisuus 17.4.2015 Johtaja Hannu Sirén Mitä ympärivuotisen opiskelun edistämisellä tarkoitetaan? Korkeakoulupoliittisena tavoitteena ollut jo pitkään, että

Lisätiedot

MATALAPALKKATUKI 54 VUOTTA TÄYTTÄNEILLÄ TUEN KÄYTTÖ VUONNA 2006

MATALAPALKKATUKI 54 VUOTTA TÄYTTÄNEILLÄ TUEN KÄYTTÖ VUONNA 2006 MATALAPALKKATUKI 54 VUOTTA TÄYTTÄNEILLÄ TUEN KÄYTTÖ VUONNA 2006 Verohallinnon ennakkotietojen mukaan ensimmäisenä tuen soveltamisvuonna 2006 matalapalkkatukea käytettiin 90 miljoonaa euroa. Vuoden viimeisinä

Lisätiedot

Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille

Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille Kukka Kukkonen ja Pirjo Onkalo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Päivitetty 2.2.2017 Sivu 1 3.2.2017

Lisätiedot

TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT

TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT Tavoitteet Työpaikalla tapahtuvan oppimisen laatukriteerit on suunniteltu työpaikan ja oppilaitoksen yhteiseksi kehittämisen työkaluksi. Niiden avulla työpaikkaohjaaja

Lisätiedot

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko Case: Hämeenlinnan palveluverkkoselvitys Kaikkia palveluja ja koko kaupunkia koskeva Erityinen mielenkiinto koulu- ja päiväkotiverkossa

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto 2012 Palaute Palaute työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset Nimeä palaute

Lisätiedot

Asiakaskyselyn 2014 tulokset

Asiakaskyselyn 2014 tulokset Asiakaskyselyn 2014 tulokset Työterveys Akaasia teki keväällä 2014 asiakaskyselyn. Kysely lähetettiin 664 työterveyshuollon asiakkaan yhteyshenkilölle Webropol kyselynä sähköpostin välityksellä. Kyselyyn

Lisätiedot

KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä

KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Aihe: Yritysten verkkopalvelut ja hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä Ajankohta:

Lisätiedot

TYÖODOTUKSET-HANKE Voin luottaa esimieheni oikeudenmukaiseen johtamistapaan kanssa

TYÖODOTUKSET-HANKE Voin luottaa esimieheni oikeudenmukaiseen johtamistapaan kanssa TYÖODOTUKSET-HANKE Työodotukset-hankkeen yhtenä tavoitteena on kartoittaa osallistuvien yritysten henkilöstöltä heidän työodotusten toteutumista kuudessa eri näkökulmassa. Saatuja tuloksia hyödynnetään

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö viestinnän tukena suomalaisissa yliopistokirjastoissa

Sosiaalisen median käyttö viestinnän tukena suomalaisissa yliopistokirjastoissa Sosiaalisen median käyttö viestinnän tukena suomalaisissa yliopistokirjastoissa 1.7.2011 Suomen yliopistokirjastojen neuvosto lähetti huhti-toukokuussa 2011 yliopistokirjastoille kyselyn Sosiaalisen median

Lisätiedot

Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa

Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa Miten julkiset hankinnat voivat tukea rakentamisen cleantechratkaisuja? Motiva / Tekes seminaari 10.2.2015 Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa Tekesin Rakennettu ympäristö ja Huippuostajat

Lisätiedot

Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa

Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa Pyyntö 1 (7) Tietopyyntö Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa Pyyntö 2 (7) Sisällys 1 Yleistä tietopyynnöstä... 3 2 Hankkeen ja tulevan hankinnan tausta sekä osa-alueet...

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ Etelä-Pohjanmaan sivistystoimenjohtajat / LAPE 10.4.2018 Taustaa Alajärven kaupunginvaltuusto on vuoden 2018

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta

Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta 24.01.2019 Hankkeen esittely Taustaa Projektin tavoitteina: Osallistumisen kehittäminen. YVA-menettelyn osallistumisen

Lisätiedot

Advisory Board palveluopas

Advisory Board palveluopas Advisory Board palveluopas Advisory Board palveluopas MIKÄ ON ADVISORY BOARD? Advisory Board (AB) tarjoaa kolme kansainvälisen kaupan asiantuntijaa yritysjohdon tueksi tärkeisiin kansainvälisen kasvun

Lisätiedot

Kysymysten valinta ja käytännön toteutuksen suunnittelu. Analyysi ja johtoryhmän käsittely. Keskustelutilaisuus henkilöstön kanssa

Kysymysten valinta ja käytännön toteutuksen suunnittelu. Analyysi ja johtoryhmän käsittely. Keskustelutilaisuus henkilöstön kanssa Voimavarakysely Valtiokonttorissa 1 (7) Kokemuksia Voimavarakyselystä Valtiokonttorissa Valtiokonttori toteutti vuonna 2012 voimavarakyselyn, jonka tarkoituksena on edistää keskustelevaa työkulttuuria

Lisätiedot