Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015"

Transkriptio

1 Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia Päivitys, luonnos

2 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Johdanto Koko Päijät Hämeen maakunnan kattava Lahden alueen kilpailukyky ja elinkeinostrategia vuosille valmisteltiin laajassa rintamassa elinkeinoelämän ja julkisten toimijoiden kanssa. Elinkeinoyhteistyöryhmä, joka valvoo strategian toteutumista ja sen ajantasaisuutta, teki vuoden 2010 lopussa päätöksen strategian päivittämisestä. Päivitysprosessissa on syntynyt yhteinen näkemys siitä, miten Lahden seutua ja koko maakuntaa kehitetään ja mitkä ovat elinkeinokehittämisen painopistealueet. Kilpailukyky ja elinkeinostrategia vastaa kysymyksiin siitä, mitkä ovat Lahden seudun kannalta tärkeimmät yhteiskunnan ja markkinoiden muutokset, miten Lahden seutu profiloituu kansallisesti ja kansainvälisesti, mihin erityisesti halutaan panostaa julkisia resursseja, mitkä asiat tekevät Lahden seudusta erityisen kilpailukykyisen verrattuna muihin seutuihin sekä siihen millä keinoilla haluamme erottua muista ja millaisten palvelujen avulla yritystoimintaa käytännössä edistetään. Lahden alueen kilpailukyky ja elinkeinopolitiikan päämääränä on vahvistaa seudun yritysten kilpailukyvyn ja kasvun edellytyksiä, ja sen kautta synnyttää lisää työpaikkoja sekä kasvattaa alueen verotuloja. Strategia linjaa varsinaisten yrityksille tarjottavien palvelujen lisäksi esimerkiksi aluesuunnittelun sekä koulutuspolitiikan ratkaisuja sikäli, kun ne kytkeytyvät olennaisesti yritystoiminnan edellytysten parantamiseen. Kilpailukyky ja elinkeinostrategian päämääränä on entistä vahvemmin rakentaa Lahden seudusta dynaaminen, kansainvälisen tason osaamiseen perustuva sekä elinkeino ja työpaikkarakenteeltaan korkean lisäarvon ja tuottavuuden talousalue. Strategiassa korostuvat klusteri ja toimialarajat ylittävät osaamisen kärjet sekä keinot, joilla pyritään klusterista tai toimialasta riippumatta kasvattamaan yritysten tuottamaa lisä /jalostusarvoa. Strategiassa painotetaan näitä tavoitteita tukevan yritysystävällisen sekä luovan ja houkuttelevan elinympäristön kehittämistä. Seudun vahvat teolliset ja palveluklusterit muodostavat alueen kilpailukyvyn perustan. Kilpailukyky ja elinkeinostrategiassa pyritään tunnistamaan Lahden seudun yritysten kannalta keskeisimmät yhteiskunnalliset ja markkinamuutokset sekä osaamisen kärjet. Strategia esittää elinkeinopoliittiset keinot, joilla autetaan yrityksiä hyödyntämään näitä muutostrendejä ja osaamiskärkiä. Strategiassa nähdään kaikki toimialat potentiaalisina kasvualoina. Yrityksiä, joilla on kasvukykyä ja halua, tuetaan niiden kasvussa ja kansainvälisille markkinoille pääsyssä. Kaikkia yrityksiä koskettavat peruspalvelut, kuten yritysneuvonta, varmistetaan. Lahden alueen kilpailukyky ja elinkeinostrategia kytkeytyy seudun kuntien strategioihin ja kehittämistoimintaan sekä koko maakunnan kehitystä yleisellä tasolla suuntaavaan Päijät Hämeen maakunnan maakuntasuunnitelmaan ja valtion aluehallinnon toimenpiteisiin.

3 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) 1. Lahden seutu lyhyesti Päijät Hämeen maakunnan alue muodostuu Lahden seutukunnasta. Maakuntaan ja seutukuntaan kuuluu 11 kuntaa. Lahden seutu on moottoritien ja oikoradan ansiosta liittynyt entistä tiiviimmin pääkaupunkiseutuun; lentokenttä ja pääkaupunkiseutu ovat tunnin ajomatkan päässä. Erinomainen sijainti on sekä asumisen että yrittämisen kannalta merkittävä etu. Alueen keskuskaupunki on Lahti, joka muodostaa asumisen, palveluiden ja yritystoiminnan keskuksen yli asukkaan maakunnalle. Lahti sijaitsee Suomen pohjois etelä ja itä länsi suuntaisten raide ja tieliikenteen risteyskohdassa. Helsinkiin pääsee junalla alle 50 minuutissa ja Pietariin reilussa 2,5 tunnissa. Monipuolinen elinkeinorakenne Lahden seudulla on pitkät yrittäjyyden perinteet, vahva teollinen osaaminen ja runsaasti pk yrityksiä, joiden joukossa on useita kansallisesti ja kansainvälisesti menestyviä perheyrityksiä. Lahden seutu on pääkaupunkiseudun ohella Suomen merkittävin ympäristöliiketoiminnan ja ympäristöosaamisen keskittymä. Alan yhteenlaskettu liikevaihto on noin 0,5 miljardia euroa, mikä on noin 12 % kokonaisliikevaihdosta Suomessa. Lahden seudulla on myös Suomen johtava teollisen muotoilun keskittymä. Mekatroniikka ja viljaklusterit sekä asumisen klusteri ovat seudun kehityksen ja kasvun kannalta kivijalkaklustereita, jotka ovat vuosikymmenien ajan muodostaneet seudun taloudellisen perustan. Mekatroniikkaklusteri yhdistää perinteisen metalli ja koneteollisuuden moderniin ICT ja elektroniikkaosaamiseen. Lahden seudulla mekatroniikkayrityksiä on tällä hetkellä noin 700, liikevaihto 1,5 miljardia euroa ja henkilöstömäärä noin Päijät Hämeen Viljaklusteri muodostaa Suomen mittavimman ja monipuolisimman viljaosaamisen keskittymän. Klusterin yhteenlaskettu liikevaihto on yli 400 miljoonaa euroa. Lahden seutu on maan suurin puutuotteiden tuottaja sekä merkittävin huonekaluteollisuuden keskus. Suomen suurimmat huonekalualan jakeluyritykset sijaitsevat Lahden seudulla. Lisäksi seudulla toimii kansainvälisesti menestyneitä puunjalostuskoneita valmistavia yrityksiä. Asumisen klusterissa on kaiken kaikkiaan noin yritystä, joissa on noin työntekijää ja joiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 3 miljardia euroa. Hyvinvointiin liittyvä yritystoiminta, sisältäen terveydenhoito ja hoiva alan, elämys, liikunta ja kulttuuriteollisuuden sekä väline ja varustevalmistuksen, on kasvanut viimeisten vuosien aikana vauhdilla. Yritysmäärän kasvu on vuositasolla noin 60, ja ala työllistää runsaassa yrityksessä kaikkiaan noin työntekijää. Matkailu on Päijät Hämeessä kasvava ja vahvasti investoiva toimiala, joka tällä hetkellä työllistää kokoaikaisesti henkilöä. Päijät Hämeen saama välitön matkailutulo oli vuonna miljoonaa euroa.

4 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Kauppa ja palveluelinkeinot ovat avainasemassa Lahden alueen työllisyyskehityksen kannalta. Noin 60 % alueen kaikista työpaikoista ja lähes 80 % kaikista toimivista ja aloittavista yrityksistä on palveluelinkeinojen piirissä. Kaupanalan liikevaihto on noin 2,8 miljardia euroa. Vähittäiskaupan osuus tästä on noin 1,2 miljardia euroa. Lisäksi Lahden seudulla on vahva muoviteollisuuden keskittymä sekä alan koulutusta ja kehittämistoimintaa. Muovialalla on noin työpaikkaa ja 45 yritystä. Myös perinteinen tekstiili ja vaatetusala työllistää edelleen Lahden seudulla noin 300 henkilöä vaatetusalan suunnittelu ja valmistustehtävissä 110 eri yrityksessä. Lisäksi vaatetusala työllistää huomattavan määrän ihmisiä kaupan ja logistiikan aloilla. Kaiken kaikkiaan Päijät Hämeessä on noin yritystä ja uusien yritysten perustamismäärät ovat jatkuvasti kasvaneet. Vuonna 2010 maakunnassa perustettiin lähes yritystä. Yritysten määrän nettokasvu oli noin % 1 % 3 % Alkutuotanto Teollisuus 25 % Rakentaminen 31 % Kauppa ja majoitus Kuljetus Liike elämän toiminta 8 % 8 % 5 % 15 % Koulutus, terveys ja sosiaalipalvelut Muut palvelut Kuva 1: Päijät Hämeen elinkeinorakenne työpaikkojen mukaan 2008 (Verkkotietokeskus) 9 % 5 % 3 % 9 % 41 % Mekatroniikka Puu ja huonekalu Elintarvike Muovi ja kumi Muu teollisuus Tekstiili 33 % Kuva 2: Päijät Hämeen teollisuuden toimialarakenne työpaikkojen mukaan 2008 (Verkkotietokeskus)

5 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Tutkimus ja koulutus Lahden seudulla toimivat yliopistot Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto muodostavat verkostomaisen yhteenliittymän, Lahden yliopistokeskuksen. Yliopistokeskuksen vahvat tutkimus ja opetusalat ovat ympäristöekologia, ympäristötekniikka, liike ja tuotantotalous sekä hyvinvointiala. Lahden seudulla toimivat myös Tampereen teknillinen yliopisto, joka on painottunut materiaalitehokkuuteen ja tekniikkaan, sekä Turun yliopisto, jolla on Suomen urheiluopiston kanssa terveysliikunnan yhteisprofessuuri. Lisäksi maakunnassa on Tampereen yliopiston lääkinnällisen ja reumakuntoutuksen professuuriin liittyvää kuntoutustutkimusta ja koulutusta. Lahden ammattikorkeakoulu, joka on yksi Suomen suurimmista ammattikorkeakouluista, on profiloitunut erityisesti muotoiluun ja ympäristötekniikkaan. Korkeakoulutasoista opetusta tarjoavat ja tutkimusta harjoittavat Lahden seudulla myös Haaga Helia ammattikorkeakoulun Vierumäen yksikkö sekä Maanpuolustuskorkeakoulun yksikkö. Ammatillisesta koulutuksesta Lahden seudulla vastaa Koulutuskeskus Salpaus. Sekä Koulutuskeskus Salpausta että Lahden ammattikorkeakoulua ylläpitää Päijät Hämeen koulutuskonserni kuntayhtymä. Alueen t&k toiminnan profiiliin ovat merkittävästi vaikuttaneet valtion tutkimusorganisaatioiden puuttuminen sekä Nokia vetoisen ICT alan suhteellisen vähäinen merkitys verrattuna moniin muihin suurehkoihin kaupunkiseutuihin. T&k menot asukasta kohden ovat noin 250 euroa, kun valtakunnallinen keskiarvo on noin euroa/asukas. Alueella syntyvien innovaatioiden määrä suhteessa t&k menoihin on kuitenkin Suomen korkeimpia Helsinki Innovaatiot 100 Turku Tampere Lahti Rauma Kotka-Hamina Vaasa Jyväskylä Oulu Kuopio Hämeenlinna Mikkeli Joensuu Lpr Lohja Salo Vakka-Suomi Tammisaari Porvoo 10 Kajaani T&K Kuva 3: Yli 10 innovaation seutukunnat innovaatioiden määrän, T&K menojen ja arvonlisäyksen mukaisesti kuvattuna ( ).

6 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Väestökehitys Päijät Häme on vuodesta 2001 ollut muuttovoittoinen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Päijät Hämeen väestönlisäys on ollut yhteensä yli henkilöä. Vuotuinen väestön kasvu on vaihdellut 0,14% ja 0,41% välillä. Väestönkehityksellisesti Päijät Hämeen jakautuu kahteen osaan. Vanhan seutukuntajaon mukaan tarkasteltuna on Heinolan seutukunnan väestönkasvu ollut negatiivista viime vuosikymmenen. Lahden seutukunta on viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut väestöltään noin 0,5% /vuosi. Lahden kaupungin ja ydinkaupunkiseudun väestönkasvu on ollut vielä tätäkin voimakkaampaa. Vuonna 2010 Lahden kaupungissa oli yli asukasta ja Lahden, Nastolan ja Hollolan muodostamalla ydinkaupunkiseudulla lähes asukasta. Tilastokeskuksen väestöennusteen 2007 mukaan Lahden väkiluku tulee kasvamaan noin asukkaalla ja koko Päijät Hämeen noin vuoteen 2040 mennessä. Toteutuneen väestönkasvun perusteella arvioituna Lahden kaupungin ja koko ydinkaupunkiseudun kasvu tulee kuitenkin olemaan selvästi suurempi luvun taitteessa kolme viidestä suomalaisesta asui kymmenellä suurimmalla kaupunkiseudulla. Kasvavat alueet sijaitsevat maantieteellisesti yhä pienemmällä alueella. Kahdestakymmenestä muuttovoittoisesta seudusta 16 sijaitsee Helsingin Turun Tampereen Lahden ja Loviisan muodostaman alueen sisäpuolella. Muuttovoittoisen taikapiirin ulkopuolella kasvavat vain Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Seinäjoen seudut (Timo Aro 2011) luvulla on selvästi havaittavissa myös, että Päijät Häme ja erityisesti seutu houkuttelevat yhä enemmän korkeasti koulutettua väestöä. Syynä on mm. alueen kytkeytyminen Helsingin seudun työmarkkinoihin työmatka ajan lyhennyttyä sekä asumisen hyvä hinta laatu suhde. Korkeakoulututkinnon suorittaneiden nettomuutto maakunnittain vuosina (Timo Aro 2011)

7 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) 2. Elinkeinopolitiikkaan vaikuttavat muutostrendit Strategia on laadittu varautuen seuraaviin yhteiskunnan ja yritysten liiketoimintaympäristön muutoksia koskeviin tulevaisuuden näkymiin: Teollinen murros jatkuu Lahden seudulla on noin työpaikkaa, joista teollisia työpaikkoja on noin Ennusteiden mukaan on odotettavissa, että perinteisestä teollisuudesta häviää vuoteen 2015 mennessä noin työpaikkaa Lahden seudulla. Tilalle syntyvät uudet työpaikat ovat ennen kaikkea korkean jalostusasteen työpaikkoja sekä uudistuvan ja erikoistuvan perusteollisuuden että palvelu ja elämysteollisuuden sektoreilla Yritysten kasvu pohjautuu vahvasti asiakas ja markkinalähtöiseen, tuottavuudeltaan korkeaan tutkimus ja kehitystoimintaan Innovaatiovetoinen talouskasvu korostuu Globaalin ympäristömuutoksen merkitys liiketoiminnan lähteenä kasvaa Ilmastonmuutos sekä ympäristömyönteisyyden ja arvojen merkitys heijastuu kaikille yhteiskunnan ja liiketoiminnan aloille Energiapoliittinen toimintaympäristö kohtaa haasteita, jotka liittyvät niin energian jatkuvasti kasvavaan kysyntään ja energian saatavuuteen kuin ilmastonmuutoksen tuomiin uhkakuviin Ympäristöliiketoiminnan markkinat kasvavat merkittävästi Ympäristötehokkaiden ratkaisujen merkitys yritysten ja seutujen kilpailuetutekijänä korostuu Ympäristöasioilla on entistä suurempi merkitys asuinpaikan valinnassa Myös hidastuvan talouskasvun olosuhteissa on ympäristöalalla odotettavissa nopeaa kasvua Liiketoiminta kansainvälistyy Teollisuustyö vähenee Suomessa Kasvavat ja menestyvät yritykset toimivat tulevaisuudessa nykyistä kansainvälisemmässä ympäristössä ja osana globaaleja arvoketjuja; kansainvälisille markkinoille pääsy on yhä suuremmassa määrin yrityksen menestymisen edellytys Uusien markkina alueiden, muun muassa Venäjän, Kiinan ja Intian, kasvu luo uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle; maantieteellisen aseman vuoksi erityisesti Pietarin alueen kehitys on Lahden seudulle keskeinen Kansainvälinen koulutus ja kansainvälisen työvoiman saatavuus muodostuvat kilpailukykytekijöiksi Väestön ikärakenteen muutos vaikuttaa yritysten liiketoimintamahdollisuuksiin Kunta ja palvelurakenteen muuttuessa palvelumarkkinat avautuvat ja julkisten palvelujen yksityinen tuottaminen lisääntyy Työvoimapula kiihtyy ja ulkomaisen työvoiman tarve lisääntyy Työvoiman tarpeen ja tarjonnan kohtaamiseen sekä yritysten sukupolvenvaihdoksiin liittyvät haasteet kasvavat

8 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Elämäntavat ja kuluttajien ostokäyttäytyminen monipuolistuvat ja pirstaloituvat Yksilölliset tarpeet huomioivien liiketoimintamallien sekä asiakas ja käyttäjälähtöisen tuotekehityksen ja muotoilun merkitys kasvaa Syntyy kysyntää ja uudet markkinat elämysten tuotantoon, terveyden edistämiseen sekä erityisesti uudenlaisiin ikääntyvien palveluihin Kasvava maahanmuutto lisää seudun kulttuurista monimuotoisuutta ja elämäntapojen kirjoa Liikunta alalle kasvaa elinvoimainen, kehittyvä ja moniulotteinen yrityskenttä Kaupunkien ja niiden vetovoimaisuuden merkitys seutujen kilpailukykytekijänä korostuu Metropolialue kehittyy voimakkaasti ja sen asema vahvistuu entisestään Väestö ja työpaikat kasautuvat pääkaupunkiseudulle, jolloin metropolialueen muiden keskusten on profiloiduttava entistä selkeämmin Ihmisten ja työpaikkojen sijoittumisessa kaupungin ilmapiirillä, vetovoimalla ja viihtyisyydellä yhä suurempi merkitys Suurten kaupunkiseutujen ja keskuskaupunkien merkitys kansallisen kilpailukyvyn vetureina korostuvat Kaupunkipolitiikassa siirrytään yhä enemmän valtion ja suurten kaupunkien väliseen sopimuskäytäntöön (kilpailukyky ja MAL aiesopimukset). Suurille kaupunkiseuduille luodaan vahvoja innovaatiokeskittymiä. Valtio ohjaa suurilla kaupunkiseuduilla maankäyttöä, asumista ja liikennettä sekä kuntarakenteen muutosta aiempaa voimakkaammin. Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen, jonka tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Vahva peruskunta muodostuu luonnollisista työssäkäyntialueista.

9 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) 3. Strategiset osaamisen kärjet Strategiset osaamisen kärjet ovat asioita, joissa olemme erityisen hyviä ja jotka tuovat meille kilpailuetua muihin seutuihin nähden. Osaamisen kärjet ovat alueita, joihin erityisesti halutaan jatkossa panostaa ja profiloitua. Ne koskevat niin yritystoimintaa, tutkimusta ja opetusta kuin julkista toimintaa. Ympäristö Lahden seudulla on Suomen toiseksi merkittävin ympäristöliiketoiminnan keskittymä. Seudun ympäristöliiketoiminnan painopiste on säästävissä, ympäristötehokkaissa ratkaisuissa ja kierrätysliiketoiminnassa, sisältäen jätteen energiasisällön hyödyntämisen. Alueella on vahva ympäristökonsultoinnin klusteri. Ympäristöteknologiaa hyödyntävistä toimialoista tärkeimpiä ovat mekatroniikka ja asumisen liiketoiminta ala. Johtavia ympäristöalan yliopistoyksiköitä alueella ovat Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitos ja Aalto yliopiston Lahden keskus, joiden tutkimuskärjet liittyvät kaupunkien ympäristökysymysten ratkaisemiseen, erityisesti kaupunkiekosysteemeihin, pilaantuneiden maa ja vesialueiden kunnostukseen sekä materiaalien kierron ja kierrätyksen kysymyksiin. Myös Tampereen ja Lappeenrannan teknillisten yliopistojen profiilit Lahden seudulla tukevat ympäristöteknologian osaamiskärkeä. Lahden ammattikorkeakoulussa ympäristöteknologia on vahva painopisteala. Vuoden 2010 alussa valmistunut uusiutuvan energian tutkimuskeskus Energon tarjoaa erinomaiset puitteet uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tutkimukseen sekä uuden teknologian pilotointiin. Oy on Suomen johtava ympäristöteknologiatiedepuisto, joka on johtanut vuodesta 2007 kansallista Cleantech klusteria. Muotoilu Lahden seutu on yksi Suomen merkittävimmistä muotoiluosaamisen keskittymistä ja tehokkain teollisen muotoilun hyödyntäjä. Viime vuosina useat seudun menestyvät yritykset ovat ottaneet muotoilun keskeiseksi kilpailutekijäkseen. Alue on profiloitunut erityisesti teolliseen muotoiluun. Muotoilun korkeakouluosaamisen kärki on Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti, joka on alansa huippu Suomessa ja kansainvälisesti tunnettu oppilaitos erityisesti teollisessa muotoilussa. Sen kanssa tiiviissä yhteistyössä toimii Lahdessa Aalto yliopiston taideteollinen korkeakoulu. Muotoiluosaamisen kehittämisestä ja levittämisestä yrityksiin vastaavat suomalaisten yritysten perustama kansallinen Suomen muotoilusäätiö, jonka päätoimipaikka on Lahdessa, sekä Lahden tiede ja yrityspuisto Oy, joka vastaa muotoilua hyödyntävän liiketoiminnan kehittämisestä.

10 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Käytäntölähtöinen innovaatiotoiminta Lahden seudulla on kehitetty käytäntölähtöinen, yrityksen tarpeista lähtevä tuotekehityksen ja innovaatioiden tekemisen tapa. Toimintatavan erityisiä vahvuuksia ovat ideoiden nopea soveltaminen ja kaupallistaminen, sekä tehokkaat keinot hakea parasta mahdollista kansainvälistä osaamista kehitystyön tueksi. Seudun yritykset ovat menestyksekkäästi soveltaneet tätä toimintatapaa omassa liiketoiminnassaan. Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden yksikön ympärille on rakentunut Suomen johtava innovaatioympäristöjen tutkimusryhmä, joka on myös osallistunut mallin testaamiseen ja kehittämiseen käytännössä. Kehittämisyhtiö Oy LAKES vastaa siitä, että innovaatiotyökalut ovat kaikkien yritysten saatavilla ja tuo ne osaksi alueen yrityskehittämistä. Päijät Hämeen liitto tuo vahvasti esiin käytäntölähtöisen innovaatiotoiminnan merkityksen maakunnan yksityisen ja julkisen sektorin kehittämisen välineenä.

11 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) 4. Lahden alueen visio 2015 SUOMEN YMPÄRISTÖTEHOKKAIN JA YRITYSYSTÄVÄLLISIN KASVUKESKUS Ympäristötehokkuus tarkoittaa tässä strategiassa sitä, että tavarat ja palvelut tuotetaan pienemmillä energia ja materiaalipanoksilla kuin aikaisemmin, tuotteet tehdään nykyistä pitkäikäisemmiksi tai tehokkaammin kierrätettäviksi. Siten materiaali ja energiapanosten käytön hyötysuhde paranee, mikä tuo pysyvää kilpailuetua. Käytännössä ympäristötehokkuus luo uusien ratkaisujen pilotointimahdollisuuksia teollisuuden laitetoimittajille ja palvelusektorille sekä edesauttaa perinteisten teollisuusyritysten palveluliiketoiminnan syntymistä. Yritysten raaka aineiden käytön, energiakulutuksen ja kierrätettävyyden lisäksi ympäristötehokkuus liittyy olennaisesti koko yhdyskuntarakenteeseen ja sen asumis ja liikenneratkaisuihin. Yritysystävällisyys tarkoittaa tässä strategiassa sitä, että kaikessa julkisessa, elinkeinoelämään vaikuttavassa toiminnassa pyritään mahdollisimman hyvin huomioimaan yritysten kasvun ja kilpailukyvyn edellytykset. Käytännössä yritysystävällisyydellä tarkoitetaan julkisen päätöksenteon joustavuutta, nopeutta ja tehokkuutta esimerkiksi kaavoitus ja tonttipolitiikassa tai koulutuspolitiikassa ja toisaalta yrityksille suunnatun palvelutarjonnan yrityslähtöisyyttä.

12 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) 5. Strategiset painopisteet, tavoitteet ja toteuttamisohjelmat VISIO: Suomen ympäristötehokkain ja yritysystävällisin kasvukeskus Strategiset osaamisen kärjet ja uudet kasvualat Kasvua tukeva innovaatioympäristö ja kansainvälisesti arvostettu käytäntölähtöinen innovaatio-osaaminen Yritystoiminnan uudistuminen ja uudet kasvualat - Terveysliikunnan huippualue Suomessa Toimintaympäristön kehittämisen painopisteet Suomen yritysystävällisin päätöksentekokulttuuri ja palvelutarjonta Vetovoimainen ja kansainvälisesti verkottunut osa metropolialuetta Maailmanluokan ympäristöosaamisen ja liiketoiminnan keskittymä Suomen kiinnostavin teollisen muotoilun osaamisen ja liiketoiminnan keskittymä Tavoitteet, toiminta- ja kehittämisohjelmat sekä vastuutahot

13 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Strategiset painopisteet ja tavoitteet Strateginen painopiste 1: Ympäristö ja muotoiluosaamiseen pohjautuva kasvu 1. Maailmanluokan ympäristöosaamisen ja liiketoiminnan keskittymä 2. Euroopan innovatiivisin alue teollisuuden ja palvelujen uudistamisessa ympäristötehokkaiden ratkaisujen avulla 3. Suomen kiinnostavin teollisen muotoilun keskittymä Strateginen painopiste 2: Uusiutumiskykyinen innovaatioympäristö ja uudet kasvualat 1. Kasvua tukeva innovaatioympäristö ja käytäntölähtöinen innovaatio osaaminen 2. Kansallinen edelläkävijä uusien osaamisintensiivisten kasvuyritysten synnyttämisessä 3. Terveysliikunnan osaaminen ja liiketoiminta uutena kasvualana Strateginen painopiste 3: Yritysystävällinen toimintaympäristö 1. Suomen yritysystävällisin päätöksentekokulttuuri ja palvelutarjonta tukevat Lahden seudun kehittymistä Suomen kiinnostavimmaksi liiketoimintaympäristöksi 2. Vastataan elinkeinoelämän kehittyviin ja muuttuviin työvoimatarpeisiin Strateginen painopiste 4: Vetovoimainen kasvukeskus metropolialueella 1. Lahden seutu on Suomen johtavien, suurten kasvukeskusten joukossa 2. Lahden seutu kehittyy osana metropolialuetta 3. Lahden seutu on kansainvälisesti verkostoitunut ja tunnetaan innostavana sekä vetovoimaisena kasvukeskuksena

14 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Strategisten painopisteet ja toimintaohjelmat STRATEGINEN PAINOPISTE 1: YMPÄRISTÖ JA MUOTOILUOSAAMISEEN POHJAUTUVA KASVU Tavoite 1.1. Maailmanluokan ympäristöosaamisen ja liiketoiminnan keskittymä. Lahden seutu on Cleantech sektorin merkittävin ja nopeimmin kasvava kansainvälinen osaamis ja innovaatiokeskittymä Suomessa. Seudulla on kansainvälistä tasoa olevaa tutkimustoimintaa sekä nopeasti kasvavia osaamisintensiivisiä yrityksiä. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Rakennetaan räätälöityjä palveluja, jotka tukevat kasvuyritysten pääsyä haastaville kansainvälisille markkinoille. Luodaan tiiviit partnerisuhteet Cleantechsektorin kansallisten ja kansainvälisten pääomasijoittajien kanssa Lahden seudun yritysten saaman hyödyn maksimoimiseksi. Kehitetään Niemen aluetta johtavana Cleantechkeskittymänä huolehtien siitä, että alueella on saatavissa hyvälaatuisia ja kustannustehokaita toimitiloja yritysten ja tutkimusyksiköiden sijoittumista ja kasvua varten. Vahvistetaan ympäristöalan tutkimuksen ja opetuksen kansainvälisiä yhteyksiä sekä yhteyttä alueen yritystoimintaan yliopistojen ja yritysten yhteisten tutkimusohjelmien avulla. Ohjelmien tarvitsemia tutkimusinfrastruktuureja kehitetään. Vahvistetaan Lahden ammattikorkeakoulun ympäristöalan opetusta ja t&ktoimintaa. Rakennetaan strategiset kumppanuussuhteet keskeisten kansainvälisten partnerien kanssa (mm. innovaatioyhteistyö Wuxin ja Tatarstanin kanssa). Varmistetaan alueen vetorooli tavoitetta tukevissa kansallisissa ohjelmissa. Oy Oy Lahden Yliopistokeskus, Lahden ammattikorkeakoulu Oy Kehittämisyhtiö Oy LAKES, Hämeen ELYkeskus, Päijät Hämeen liitto Osaamiskiinteistöt Oy, Oy

15 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Tavoite 1.2. Euroopan edelläkävijäalue teollisuuden ja palvelujen uudistamisessa ympäristötehokkaiden ratkaisujen avulla. Seudun teolliset ja palveluyritykset ovat kasvattaneet kilpailukykyään kehittämällä ja soveltamalla uudenlaisia toimintatapoja ja teknologioita energia ja materiaalitehokkuuden parantamiseen sekä puhtaampiin prosesseihin. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Kehitetään Lahden seudun mekatroniikkateollisuuden kilpailukykyä ja uudistumista ympäristötehokkaiden ja ympäristöliiketoiminnan ratkaisujen avulla (Cleantech MEKA ohjelma). Kehitetään energia, jäte ja vesisektoreiden palveluja ja teknologiaa yhdessä julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa. Toteutetaan ympäristötehokkaan asumisen, rakentamisen ja liikenteen ratkaisuja tukevia pilotympäristöjä. Tiivistetään yhteistyötä Asumisen rahoitusja kehittämiskeskus ARA:n kanssa. Kehittämisyhtiö Oy LAKES Oy Oy Oy Lahti Energia Oy Päijät Hämeen jätehuolto Oy Lahti Aqua Oy Kujalan Komposti Oy, seudun kunnat, Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA, Kehittämisyhtiö Oy LAKES Tavoite 1.3. Suomen kiinnostavin teollisen muotoilun keskittymä. Lahden seutu on dynaamisen muotoilukulttuurinsa teollisuuden ja muotoilun tiiviin vuorovaikutuksen ansiosta kansainvälisesti tunnettu teollisen muotoilun osaamiskeskittymä sekä muotoilukoulutuksen ja tutkimuksen vetovoimaisin alue Suomessa. Lahdella on keskeinen ja profiloitunut rooli pohjoisen Euroopan johtaviin kuuluvassa muotoiluosaamisen keskittymässä Helsingin metropolialueella. Se on muotoilun uusien sovellusalueiden, erityisesti ympäristöteknologian ja muotoilun yhdistämisen kansainvälinen edelläkävijä. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Vahvistetaan Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituuttia ja sen profiilia. Rakennetaan tiivis strateginen yhteistyösuhde sen ja aktiivisesti Lahteen kiinnittyneen Aalto yliopiston taideteollisen korkeakoulun välille. Tuetaan muotoilun hyödyntämistä alueen kasvuyritysten strategisena kilpailukykytekijänä. Tuetaan muotoilupalveluyritysten sekä mm. prototypointiin erikoistuneiden palveluyritysten syntymistä ja verkottumista alueella. Vahvistetaan Suomen Muotoilusäätiön roolia teollisen muotoilun kansallisena edistämisorganisaationa ja teollisen muotoilun jalkauttajana pk yrityksiin. Toteutetaan materiaalitekniikan ja tehokkuuden sekä muotoilun osaamisen yhdistävä CleanDesign Center malli ja sitä tukeva laboratorioympäristö. Lahden ammattikorkeakoulu Lahden tiede ja yrityspuisto Oy Lahden tiede ja yrityspuisto Oy Suomen Muotoilusäätiö Lahden tiede ja yrityspuisto Oy Aalto yliopisto,, Oy, Suomen Muotoilusäätiö Suomen Muotoilusäätiö Lahden ammattikorkeakoulu, Aaltoyliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Muovipoli Oy

16 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) STRATEGINEN PAINOPISTE 2: UUDISTUMISKYKYINEN INNOVAATIOYMPÄRISTÖ JA UUDET KASVUALAT Tavoite 2.1. Kasvua tukeva innovaatioympäristö ja kansainvälisesti arvostettu käytäntölähtöinen innovaatio osaaminen. Lahden seutu on käyttäjä ja käytäntölähtöisten tuotekehitysympäristöjen edelläkävijä. Alueella ja sen yrityksissä on jatkuvan innovoinnin kulttuuri. Yritysten innovaatiokyvykkyys ja sitä tukeva tutkimus ja opetus ovat korkealla tasolla. Lahden seudulla haetaan aktiivisesti, tulevaisuuteen suuntautuen mahdollisia uusia toimialoja ja kasvumahdollisuuksia sekä niihin liittyvää osaamista. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Toteutetaan Lahden innovaatiokeskittymän kehittymisen edellyttämät toiminnalliset ja rakenteelliset ratkaisut laaditun innovaatioselvitystyön pohjalta. Vahvistetaan Lahden yliopistokampusta osana metropolialueen kampusrakennetta ja tehdään ratkaisut korkeakoulutoimintojen sijoittumisesta pitkällä aikavälillä. Toteutetaan laboratorio : koko kaupungin kattava käyttäjälähtöinen tuotekehitysympäristö, joka keskittyy erityisesti ympäristötehokkaiden ja hyvin muotoiltujen ratkaisujen kehittämiseen ja testaukseen. Tuetaan Lahden seudun yritysten kykyä hyödyntää henkilöstön ja asiakkaiden tietotaitoa omassa innovaatiotoiminnassaan; tuodaan innovaatiotyökalut alueen pk yritysten tietoisuuteen ja saataville, osaksi yrityskehittämistä. Vahvistetaan innovaatiotoimintaan ja järjestelmiin liittyvää tutkimusta ja opetusta. Käynnistetään toiminta ja rahoitusmalli, jonka avulla viedään eteenpäin uusia Lahden seudun tulevaisuuden kannalta potentiaalisia liiketoimintasektoreita, ns. kasvuituja. Oy Kehittämisyhtiö Oy LAKES Lappeenrannan teknillinen yliopisto Oy Tavoite 2.2. Kansallinen edelläkävijä uusien osaamisintensiivisten kasvuyritysten synnyttämisessä. Lahden seudulle on luotu tehokkaasti toimiva innovaatioympäristö alkaville yrityksille ja se pystyy houkuttelemaan niitä erityisesti metropolialueelta. Oy, Päijät Hämeen liitto, Lahden ammattikorkeakoulu, Lahden yliopistokeskus Aalto yliopisto, Lahden ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lahden tiede ja yrityspuisto Oy, Lahden ammattikorkeakoulu Lahden ammattikorkeakoulu, Päijät Hämeen liitto, Hämeen ELY keskus, Kehittämisyhtiö Oy LAKES Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Käynnistetään metropolialueen yrityskehitysorganisaatioiden ja korkeakoulujen yhteistyönä uudenlainen malli uusien osaamisintensiivisten kasvuyritysten synnyttämiseen. Tarjotaan tehokas palvelu alkaville kasvuyrityksille koko metropolialueella. Oy Helsingin yliopisto, Aaltoyliopisto, FUAS konsortio, Helsinki Business and Science Park Ltd., Hämeen ELY keskus, Kehittämisyhtiö Oy LAKES/ Lahden alueen uusyrityskeskus ry

17 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Tavoite 2.3. Terveysliikunnan osaaminen ja liiketoiminta uutena kasvualana Lahden seudulla kehitetään edelleen kansallisesti ja kansainvälisesti korkeatasoisia liikunnan koulutuskeskuksia, niiden t&k toimintaa ja käytäntölähtöisen terveysliikunnan osaamista. Keskeisenä uutena liiketoiminnan kasvualana rakentuu Lahden seudusta terveysliikunnan tutkimuksen, osaamisen ja liiketoiminnan huippualue, jossa on ainutlaatuinen terveysliikunnan kasvavan liiketoiminnan ja osaamisen kehittämisalusta. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Rakennetaan toimintamalli ja palvelukonsepti terveysliikunnan liiketoiminnan kehittämiseksi sekä liikunta alan yritysten kasvun, innovaatiokyvykkyyden ja kansainvälistymisen tueksi. Lahden seudulle rakentuu liikunta ja terveystutkimuksen osaamiskeskittymä, joka houkuttelee alueelle kansallista ja kansainvälistä liikunta ja terveystutkimustoimintaa ja liiketoimintaaa. Yritysten ja julkisen sektorin tuottavuuden parantamiseksi kehitetään uusia terveysliikunnan toimintamalleja. Terveysliikunta nostetaan yritysten ja yhteisöjen keskeiseksi voimavaraksi henkilöstöpolitiikan osa alueena. Jatketaan maakunnan terveysliikuntastrategian toteuttamista alueen kunnissa, kansallisesti ja kansainvälisesti ja pilottihankkeiden hyödyntämistä hyvien käytäntöjen levittämiseksi. Tavoite auttaa yksilöä ja yhteiskuntaa ikääntymisen haasteiden kohtaamisessa. Kehittämisyhtiö Oy LAKES Vastuutaho tarkentuu myöhemmin Kehittämisyhtiö Oy LAKES Kunnat ja Päijät Hämeen liitto Suomen Urheiluopisto, Liikuntakeskus Pajulahti, Oy, Lahden alueen uusyrityskeskus ry, Hämeen ELY keskus Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomen Urheiluopisto, Pajulahden Liikuntakeskus, alueen julkiset ja yksityiset terveydenhuollon toimijat, Sotilaslääketieteen keskus Alueen yritykset Terveysliikuntaosaajat, seudun kunnat Seudun kunnat, kuntayhtymät, Kehittämisyhtiö Oy LAKES, Terveysliikuntaosaajat mm. Päijät Hämeen liikunta ja urheilu, Puolustusvoimien urheilukoulu

18 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) STRATEGINEN PAINOPISTE 3: YRITYSYSTÄVÄLLINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Tavoite 3.1. Suomen yritysystävällisin päätöksentekokulttuuri ja palvelutarjonta tukevat Lahden seudun kehittymistä Suomen kiinnostavimmaksi liiketoimintaympäristöksi. Kehitetään ja turvataan seudun yritysten toimintaedellytykset. Varmistetaan tehokas palveluprosessi sijoittuville yrityksille. Yritysvaikutusten arviointi on laajasti käytössä julkisen sektorin päätöksenteossa. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Tunnistetaan potentiaaliset kasvuyritykset. Tuetaan teollisuusyritysten monipuolistumista ja erikoistumista uusien kehittämisohjelmien avulla. Valjastetaan seudun osaamisvahvuudet tehokkaasti pk ja mikroyritysten liiketoiminnan kehittämiseen. Toteutetaan yritykselle suunnattuja markkinakohtaisia kehittämisohjelmia ja tuetaan yritysten pääsyä kasvaville kansainvälisille markkinoille, erityisesti Venäjän markkinoille. Rakennetaan yhdessä yrityspalveluverkostoon kuuluvien organisaatioiden kanssa uusia palvelumalleja ja konsepteja, erityisesti sähköisiä palveluita (Yritys Suomi). Rakennetaan yritysten sijoittumista tukeva palvelumalli, joka sisältää kansalliset ja kansainväliset pääomasijoittajasuhteet ja instrumentit. Profiloidaan ja konseptoidaan Lahden seudun yritysalueet, luodaan portfoliot myynnin ja markkinoinnin tueksi. Yritysvaikutusarviointi jalkautetaan julkiseen päätöksentekoon pysyväksi menetelmäksi ja sen käyttöönottoa laajennetaan muihin Päijät Hämeen julkisiin organisaatioihin. Helpotetaan pk yritysten pääsyä julkisten hankintojen ja palveluiden markkinoille. Järjestetään kunnille ja yrityksille koulutusta hankinta ja tarjousmenettelyjen kehittämiseksi. Kehittämisyhtiö Oy LAKES Kehittämisyhtiö Oy LAKES Kehittämisyhtiö Oy LAKES Kehittämisyhtiö Oy LAKES Oy, ELY keskus, Lahden alueen uusyrityskeskus ry, LAMK Innovaatiokeskus, TEKES, Yliopistokeskus Päijät Hämeen kunnat, Lahden tiede ja yrityspuisto Oy, ELYkeskus, TE toimisto, Lahti Aqua, Lahti Energia, Finnvera Oy, ELY keskus, Lahden alueen uusyrityskeskus ry, LAMK Innovaatiokeskus Päijät Hämeen kunnat, Päijät Hämeen Yrittäjät

19 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Tavoite 3.2. Vastataan elinkeinoelämän kehittyviin ja muuttuviin työvoimatarpeisiin. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Työelämän ja oppilaitosten välille on rakennettu toimintatapa, jonka avulla pystytään ennakoimaan ja vastaamaan työelämän työvoiman tarpeeseen sekä korkea asteella että toisella asteella. Yrittäjäksi aikovien ja aloittavien yrittäjien liiketoimintaosaamisen koulutusta selkiytetään ja vahvistetaan Lahden seudulla. Peruskouluissa ja toisella asteella yrittäjyyskasvatuksella on vahva sija. Tehdään toimintasuunnitelma työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi sekä maahanmuuttajien ja paikallisen työreservin tehokkaalle hyödyntämiselle. Päijät Hämeen koulutuskonserni Seudun kunnat Päijät Hämeen liitto Yliopistokeskus, Haaga Helia Ammattikorkeakoulu, seudun kunnat, Päijät Hämeen Yrittäjät Seudun kunnat ELY keskus, Päijät Hämeen TE toimisto

20 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) STRATEGINEN PAINOPISTE 4: VETOVOIMAINEN KASVUKESKUS METROPOLIALUEELLA Tavoite 4.1. Lahden seutu on Suomen johtavien, suurten kasvukeskusten joukossa. Seutu on yksi Suomen houkuttelevimmista työ ja asuinympäristöistä koulutetuille suomalaisille ja ulkomaalaisille. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Kehitetään Lahden kaupungin keskusta alueen vetovoimaa ja vahvistetaan sen asemaa alueen toiminnallisena keskuksena. Keskeisenä toimenpiteenä on Lahden keskustavision toteuttaminen. Seudun kunnat kehittävät houkuttelevia, monipuolisia ja omaleimaisia asuinmahdollisuuksia. Toteutetaan kansallisesti merkittäviä, ympäristölähtöisen asumisen ja asuinrakentamisen mallialueita, kuten Ranta Kartano ja Henna. Lahden Niemen aluetta ja aseman seutua kehitetään korkeatasoisina, ympäristötehokkaan työpaikka ja asuinrakentamisen sekä uusien liikenneratkaisujen mallialueina. Toteutetaan alueiden kehittymistä tukevat kaavoitus, liikenne ja infrastruktuuriratkaisut. Lisätään vieraskielisiä koulutus ja opiskelumahdollisuuksia kaikilla koulutustasoilla. Keskeisiä toimenpiteitä ovat englanninkielisen lukioopetuksen käynnistäminen sekä korkeakoulujen kansainvälisen opetuksen ja sen tukipalveluiden vahvistaminen. Tuetaan seudun matkailukeskusten kehittymistä kansainvälisen tason vapaa ajan matkailun ja vapaa ajan asumisen keskittymiksi mm. vauhdittamalla investointeja ja kaavaprosessien valmistumista. Päijänne Vesijärvestä kehitetään kansainvälisesti tunnettua vapaa ajan brändiä. Matkailullisina kärkinä kehitetään erityisesti hyvinvointija tapahtumamatkailua ja hyödynnetään pääkaupunkiseudun vetovoimaa ja Pietarin läheisyyttä. Orimattilan kaupunki, seudun kunnat Kehittämisyhtiö Oy LAKES Päijät Hämeen liitto Päijät Hämeen liitto Oy Kehittämisyhtiö Oy LAKES LAMK, yliopistokeskus Päijät Hämeen liitto, Lahti Travel Oy, seudun kunnat ja matkailukeskukset

21 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Tavoite 4.2. Lahden seutu kehittyy osana metropolialuetta. Seutu on risteyskohta metropolialueen ja Pietarin välisellä kehityskäytävällä sekä merkittävä logistinen keskus. Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Rakennetaan Lahteen matkakeskus ja toteutetaan joukkoliikenneratkaisut, joilla parannetaan Lahden seudun sisäistä sekä Lahden seudun ja Helsingin seudun välistä saavutettavuutta. Sovitaan valtion kanssa valtatie 12:n siirrosta pois Lahden keskustasta eteläiselle kehätielle. Liitytään Helsingin seudun liikenne kuntayhtymän joukkoliikenteen lippujärjestelmään. Tehdään tiivistä yhteistyötä Helsingin seudun kuntien ja yhteisorganisaatioiden kanssa sekä tarvittaessa perustetaan yhteisiä organisaatioita ja tehdään partnerisopimuksia. Yhteistyön ja yhteisten kehittämishankkeiden sisältöinä mm. kilpailukyky, kansainvälistyminen, kv markkinointi, matkailu ja kaupunkitutkimus. Panostetaan Lahden seudun logistisen aseman kannalta keskeisiin liikenne ja toimitilaratkaisuihin ja varmistetaan eri kuljetusmuotojen toimintamahdollisuudet. Tuetaan Lahden seudun logistiikkakeskusten kehittymistä, etsitään kuljetusalan kumppaneita ja investoijia. Edesautetaan logistiikka alan yritysten sijoittumista ja sisämaaterminaalin rakentumista seudulle. Kehittämisyhtiö Oy LAKES Päijät Hämeen liitto, seudun kunnat Kehittämisyhtiö Oy LAKES,, Päijät Hämeen liitto, LAMK, Yliopistokeskus Seudun kunnat, Päijät Hämeen liitto, alueen logistiikkatoimijat Tavoite 4.3. Lahden seutu on kansainvälisesti verkostoitunut ja tunnetaan innostavana sekä vetovoimaisena kasvukeskuksena Ohjelma Vastuutaho Muut keskeiset toteuttajat Solmitaan strategisia yhteistyö ja kumppanuussopimuksia seudun osaamiskärkien kannalta merkittävien osaamiskeskittymien kanssa sekä sellaisten markkinaalueiden kanssa, joissa seudun yrityksillä on merkittäviä kasvumahdollisuuksia. Ensisijaiset kohdealueet ovat Wuxin alue Kiinassa ja Pietarin alue Venäjällä. Markkinoidaan ja viestitään aktiivisesti Lahden seudun vahvuuksista. Tiivistetään seudun julkisten toimijoiden välistä viestintäyhteistyötä mainestrategian pohjalta. Panostetaan vahvasti Venäjän vienninedistämistoimiin sekä incoming matkailun kasvuun Venäjältä. Kehittämisyhtiö Oy LAKES Kehittämisyhtiö Oy LAKES Kehittämisyhtiö Oy LAKES, Oy Seudun kunnat, Mainetiimi organisaatiot Kehittämisyhtiö Oy LAKES, Lahti Travel Oy, Lahden tiede ja yrityspuisto Oy, Paijat Hämeen liitto

22 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) 5. Strategian seuranta ja ohjaus Strategian toteuttamista seuraa ja ohjaa yrityksiä ja elinkeinoelämän järjestöjä edustava elinkeinoyhteistyöryhmä. Lisäksi elinkeinoyhtiöiden toimintaa seuraa ja ohjaa kuntajohtajakokous. 6. Mittarit Mittariluonnos strategian liitteenä 7. Alueelliset toimijat Lahden seudulla elinkeinotoiminnan kehittäminen, yrityspalvelut, innovaatio ja kasvupalvelut sekä matkailumarkkinoinnin toteuttaminen on organisoitu neljän eri elinkeinoyhtiön kesken. Vastaava toimintamalli on Suomessa yleisesti käytössä. Yhtiöiden välinen työnjako vaihtelee muun muassa seutujen elinkeinorakenteen, historian tai maantieteellisen sijainnin mukaan. Lahden seudulla eri yhtiöiden omistus ja rahoitussuhteet poikkeavat toisistaan, ja työnjaossa on ollut jossain määrin päällekkäisyyttä. Kehittämisyhtiö Oy LAKES: elinkeinopolitiikan koordinointi, kansallinen ja kansainvälinen elinkeinopoliittinen edunvalvonta, kansainvälistymis, kasvu ja kehittämispalvelut, aluemarkkinointi Oy: kärkiosaamisalueiden (Cleantech ja muotoilu) kasvu, tuotekehitys ja innovaatiopalvelu ja hautomotoiminta sekä niihin liittyvä kansallinen ja kansainvälinen partnerointi sekä innovaatioympäristöjen kehittäminen ja operointi. Lahti Travel Oy: matkailupalveluiden myynti ja markkinointi Lahden alueen uusyrityskeskus ry: yritysten perustamisneuvonta Strategian valmistelun yhteydessä on todettu, että elinkeinotoimen organisointia ja työnjakoja on tarpeen tarkastella ja täsmentää. Tämä heijastunee myöhemmin myös tämän strategian ohjelmien vastuutahomäärittelyihin. Muut Lahden seudun elinkeinotoimijat Päijät Hämeen liitto, hame.fi Hämeen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskus, keskus.fi/hame Hämeen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskus, Tekesin palvelut, Työ ja elinkeinotoimisto, Päijät Hämeen Yrittäjät ry, Hämeen kauppakamari, Lahden Messut Oy, Teknologiateollisuus ry,

23 LAHDEN ALUEEN KILPAILUKYKY JA ELINKEINOSTRATEGIA LUONNOS (23) Finnvera Oyj, Muovipoli Oy, Metsäkeskus Häme Uusimaa, Pro Agria Häme, Hämeen Venäjän kaupan kilta, Keskeiset koulutusorganisaatiot Lahden yliopistokeskus, Helsingin yliopisto Ympäristötieteiden laitos Lahti Koulutus ja kehittämiskeskus Palmenia, Lahti Avoin yliopisto, Lahden toimipiste Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lahti School of Innovation Aalto yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu, Lahden keskus Lahden yliopistokeskuksen koordinaatioyksikkö Tampereen teknillinen yliopisto, Lahden yksikkö, Päijät Hämeen koulutuskonsernin liikelaitokset, Lahden ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus, Suomen Urheiluopisto, Vierumäki Haaga Helia ammattikorkeakoulu Liikuntakeskus Pajulahti, Oppimiskeskus Fellmannia, Fellmanniassa järjestävät opetusta Lahden ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus ja Lahden yliopistokeskus. Talossa on saatavissa tieto ja kirjastopalveluita sekä tukea ja ohjausta oppimiseen. Tieteellisenä kirjastona toimii Korkeakoulujen yhteiskirjasto, jota ylläpitää Päijät Hämeen Koulutuskonserni PHKK. Rekisteri ja tietopalvelut tilastotietoa Päijät Hämeen maakunnasta. Lahden seudun yritysrekisteri, toimitilapörssi ja liiketoimintapörssi.

Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015

Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 Päivitys 2011 2 (24) Johdanto Koko Päijät Hämeen maakunnan kattava Kilpailukyky ja elinkeinostrategia 2009 2015 valmisteltiin laajassa rintamassa

Lisätiedot

Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015

Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 1 sisällysluettelo 8 10 Lahden seutu Päijät-Häme Artjärvi Kärkölä Asikkala Lahti Hartola Nastola

Lisätiedot

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY. LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY. LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia 2009-2015 Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 VISIO 2015: Suomen ympäristötehokkain ja yritysystävällisin

Lisätiedot

Lahden alueen elinkeinopolitiikan. yritysten kilpailukyvyn ja kasvun edellytyksiä, yy ja sen kautta synnyttää lisää

Lahden alueen elinkeinopolitiikan. yritysten kilpailukyvyn ja kasvun edellytyksiä, yy ja sen kautta synnyttää lisää Lahden alueen elinkeinopolitiikan tavoitteena on vahvistaa alueen yritysten kilpailukyvyn ja kasvun edellytyksiä, yy ja sen kautta synnyttää lisää työpaikkoja sekä kasvattaa alueen verotuloja. Strategian

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto 1 Sisältö 1) Näkökulmia maakunnan heikkoudet, uhat, vahvuudet ja mahdollisuudet 2) Haluttu muutos

Lisätiedot

Suurten kaupunkiseutujen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto

Suurten kaupunkiseutujen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto Suurten kaupunkiseutujen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma 14.3.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto Innovaatiokeskittymien neuvottelumenettely Merkittävimmät uudet avaukset (4-6 kaupunkiseutua)

Lisätiedot

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen 1 METROPOLI VISIO Pääkaupunkiseutu on kehittyvä tieteen, taiteen, luovuuden ja oppimiskyvyn sekä hyvien palvelujen voimaan perustuva maailmanluokan liiketoiminta- ja innovaatiokeskus, jonka menestys koituu

Lisätiedot

Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy. Kasvun ympäristö Hyvinvointifoorum 4.11.2009

Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy. Kasvun ympäristö Hyvinvointifoorum 4.11.2009 Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Kasvun ympäristö Hyvinvointifoorum 4.11.2009 Sari Hänninen 4.11.2009 Hyvinvointitoimialan kehittämisen alkutaival Päijät-Hämeessä LUT School of Innovation Alueelliset kehittäjäorganisaatiot

Lisätiedot

Miten väestöennuste toteutettiin?

Miten väestöennuste toteutettiin? Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen (syntyvyys ja kuolleisuus, 2) kuntien väliseen nettomuuttoon

Lisätiedot

Yritysympäristöllä on merkitystä Lahti Business Region Kari Salmi

Yritysympäristöllä on merkitystä Lahti Business Region Kari Salmi Yritysympäristöllä on merkitystä Lahti Business Region Kari Salmi Hallituksen puheenjohtaja, Ladec Oy Johtaja, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus LADEC Oy Syntyi vuoden 2013 alussa Lahden tiede- ja

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja elinkeinoelämässä on vahva usko tulevaisuuteen. Johdanto Ylitornion

Lisätiedot

Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015. Lyhentämätön versio

Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015. Lyhentämätön versio Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 Lyhentämätön versio Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 Lahden alueen elinkeinopolitiikan tavoitteena on vahvistaa alueen

Lisätiedot

Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien

Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien Kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi Salon kaupunki 26.9.2018 Mika Mannervesi www.sijoitusaloon.fi Salon verotulot 2000-2018 Älykkään teknologian Salo

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA 2040 JA MAAKUNTAOHJELMA : MAAKUNTAOHJELMAN KYSELYTUNTI

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA 2040 JA MAAKUNTAOHJELMA : MAAKUNTAOHJELMAN KYSELYTUNTI POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA 2040 JA MAAKUNTAOHJELMA 2014-2017: MAAKUNTAOHJELMAN KYSELYTUNTI 20.3.2014 Pohjois-Pohjanmaan visio 2040 Pohjoispohjalaiset tekevät tulevaisuutensa Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄÄ HYÖDYTTÄVÄ TEOLLISEN MUOTOILUN STRATEGIA LAHDESTA

ELINKEINOELÄMÄÄ HYÖDYTTÄVÄ TEOLLISEN MUOTOILUN STRATEGIA LAHDESTA ELINKEINOELÄMÄÄ HYÖDYTTÄVÄ TEOLLISEN MUOTOILUN STRATEGIA LAHDESTA ELINKEINOELÄMÄÄ HYÖDYTTÄVÄ TEOLLISEN MUOTOILUN STRATEGIA LAHDESTA LAHTI ON SUOMEN KIINNOSTAVIN JA KANSAINVÄLISESTI KASVUHAKUINEN DESIGNEKOSYSTEEMI

Lisätiedot

Cleantech-osaamisen kärjet ja kehittämistarpeet Lahden seudulla Lahti Science Day 2017 Mari Eronen

Cleantech-osaamisen kärjet ja kehittämistarpeet Lahden seudulla Lahti Science Day 2017 Mari Eronen Cleantech-osaamisen kärjet ja kehittämistarpeet Lahden seudulla Lahti Science Day 2017 Mari Eronen Cleantech-osaamisen kärjet ja kehittämistarpeet Lahden seudulla Selvityksessä kartoitettiin energiatehokkuuden

Lisätiedot

Muotoilemme elämäämme kestäväksi

Muotoilemme elämäämme kestäväksi Muotoilemme elämäämme kestäväksi Päijät-Hämeen maakuntasuunnitelma strategia 2035 Maakuntasuunnitelma on pitkän aikavälin suunnitelma maakunnan kehittämiseksi Pohjautuu sekä alueiden kehittämis- että maankäyttö-

Lisätiedot

Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta

Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta Metsätalouden edistämisorganisaatioiden kehittämishanke Tutkimustiedon siirto -työryhmä 10.9.2009 Uusiutuva metsäteollisuus -klusteriohjelma 2007-2013 Teija Meuronen

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Salon kaupunki Elokuu 2018 Salon kaupungin visio, perustehtävä ja arvot Salo joka päivä parempi Perustehtävä: Salon kaupunki kehittää alueensa elinvoimaa,

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Buustia bisnekseen. Isto Vanhamäki Lahden Seudun Kehitys, LADEC. Enterprise 2017 Teknologiayrittäjyyspäivät Lahti

Buustia bisnekseen. Isto Vanhamäki Lahden Seudun Kehitys, LADEC. Enterprise 2017 Teknologiayrittäjyyspäivät Lahti Buustia bisnekseen Isto Vanhamäki Lahden Seudun Kehitys, LADEC Enterprise 2017 Teknologiayrittäjyyspäivät Lahti 21.9.2017 MIKSI LADEC ON OLEMASSA? LADEC auttaa uusia yrityksiä syntymään sekä olemassa

Lisätiedot

KÄRKÖLÄN KUNNAN ELINKEINOSTRATEGIA 2011-2024

KÄRKÖLÄN KUNNAN ELINKEINOSTRATEGIA 2011-2024 Kärkölän kunta KÄRKÖLÄN KUNNAN ELINKEINOSTRATEGIA 2011-2024 Kärkölän kunta 1 (6) Yleistä Kärkölän kunnan elinkeinostrategia on osa kuntastrategiaa ja sisältää tavoitteita elinkeinoelämän edellytysten turvaamiseksi

Lisätiedot

Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Pohjoismaiden johtava Cleantechteknologiakeskus

Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Pohjoismaiden johtava Cleantechteknologiakeskus Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Pohjoismaiden johtava Cleantechteknologiakeskus Vauhditamme yrityksiä kasvuun ja kansainvälisille markkinoille. Rakennamme Lahden alueesta maailmanluokan ympäristöliiketoiminnan

Lisätiedot

BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa?

BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa? BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa? 23.5.2018 1 ECO3 TIIVISTETYSTI 2 Keskeinen sijainti kasvavalla kaupunkiseudulla Nokia ja Pirkanmaa Pirkanmaalla asuu yli

Lisätiedot

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Toimitusjohtajan katsaus Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Forssan seudun kommentti 25.02.2010 Timo Lindvall Forssan Seudun Kehittämiskeskus

Lisätiedot

KESTÄVÄN KASVUN VAUHDITTAJA ISKO LAPPALAINEN

KESTÄVÄN KASVUN VAUHDITTAJA ISKO LAPPALAINEN KESTÄVÄN KASVUN VAUHDITTAJA ISKO LAPPALAINEN MIKSI LADEC ON OLEMASSA? LADEC auttaa uusia yrityksiä syntymään sekä olemassa olevia yrityksiä uusiutumaan, kehittymään ja kasvamaan Lahden seudulla. Näin alueelle

Lisätiedot

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 PIRKANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA Pirkanmaan visio Vuonna 2025 Pirkanmaa on vauras, rohkeasti uudistumiskykyinen, osaamista hyödyntävä kasvumaakunta. Pirkanmaalla

Lisätiedot

Tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Nina Vesterinen 20.3.2015

Tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Nina Vesterinen 20.3.2015 Tilastotietoa päätöksenteon tueksi Nina Vesterinen 20.3.2015 Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun Matkailun tiekartta 2015 2025 Matkailun tiekartta www.tem.fi/matkailuntiekartta Markkinat

Lisätiedot

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Promoting Blue Growth Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Merellisessä liiketoiminnassa on valtava potentiaali uusille innovaatioille ja kasvulle. Blue Growth

Lisätiedot

Kärkölän kunta KÄRKÖLÄN KUNNAN ELINKEINOKATSAUS

Kärkölän kunta KÄRKÖLÄN KUNNAN ELINKEINOKATSAUS Kärkölän kunta KÄRKÖLÄN KUNNAN ELINKEINOKATSAUS 2014 Kärkölän kunta 1 (6) Yleistä Kärkölän kunnan elinkeinostrategia on osa kuntastrategiaa ja sisältää tavoitteita elinkeinoelämän edellytysten turvaamiseksi

Lisätiedot

Kestävästi kasvava, älykkäästi uudistuva

Kestävästi kasvava, älykkäästi uudistuva Kestävästi kasvava, älykkäästi uudistuva Joensuun seudun kestävä ja älykkäästi uudistuva kasvu edellyttää, että kaikki käytettävissä olevat voimavarat suunnataan entistäkin määrätietoisemmin kaikkein lupaavimmille

Lisätiedot

Tekesin palvelut teollisuudelle

Tekesin palvelut teollisuudelle DM xx-2016 Tekesin palvelut teollisuudelle Nastolan Teollisuusryhmä 28.9.2017 Markku Mäkelä/Tekes Lahti Tekesin toimipisteet Suomessa Rovaniemi Kemi Oulu Jyväskylä Seinäjoki Vaasa Tampere Pori Turku Kajaani

Lisätiedot

SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät

SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät Innovaatioyhteistyöstä maailmanluokan läpimurtoja Tiede Hyvinvointi Strategia Huippuosaaminen Yhteistyö Kehitys Kasvu Talous innovaatiot Tulevaisuus Tutkimus

Lisätiedot

INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK

INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK Mikä on innovaatio innovaatiostrategia innovaatiopolitiikka???

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta

Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta Johtoryhmien strategiastartti 25.4.2017 Johtaja Teppo Rantanen 1 Kokemukset nykyisestä strategiasta ja odotukset uudelle strategialle

Lisätiedot

Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin

Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi jari-pekka.niemi@posek.fi Porin Seudun Kehittämiskeskus Oy POSEK TEM 11.6.2009

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI KESKI-SUOMEN LIITON STRATEGIASEMINAARI JA KUNTALIITON MAAKUNTAKIERROS KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI 6.9.2013 Kimmo Vähäjylkkä Aluejohtaja, AIRIX Ympäristö Strategista maankäytön suunnittelua / KEHITTÄMISVYÖHYKKEET

Lisätiedot

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Mika Mannervesi 5.6.2014 Elinkeinopoliittisen ohjelman päivitys: taustamuuttujat Kaksi Salon tulevaisuuden kannalta merkittävää, toisistaan lähes riippumatonta

Lisätiedot

Kuntien nykyiset strategiat. UusiKunta Strategisen kehittämisen ja alueiden käytön toimikunta

Kuntien nykyiset strategiat. UusiKunta Strategisen kehittämisen ja alueiden käytön toimikunta Kuntien nykyiset strategiat UusiKunta Strategisen kehittämisen ja alueiden käytön toimikunta Asikkala 2012 Asikkala Mahdollisuuksia Päijänteen rannalla Asikkala on oman identiteettinsä säilyttävä, verkottuva

Lisätiedot

Parasta kasvua vuosille 2016-2019

Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Vuonna 2012 valmistui Joensuun seudun kasvustrategia. Maailman muuttuessa kasvustrategiankin on muututtava vastaamaan nykypäivää ja tulevaisuutta. Kasvustrategian tarkennus

Lisätiedot

LADEC. Kestävän kasvun vauhdittaja. Nastolan Teollisuusryhmä

LADEC. Kestävän kasvun vauhdittaja. Nastolan Teollisuusryhmä LADEC Kestävän kasvun vauhdittaja Nastolan Teollisuusryhmä 28.09.2017 Sisällysluettelo Elinkeino-/kehittämisyhtiön rooli kansallisessa yrityspalveluverkostossa Yhteenveto Ladecin palveluista - Perustamis-

Lisätiedot

Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja

Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen 30.1.2014 Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja Tutkimus paljastaa: Vaasan seutu kovassa vauhdissa Aluetutkija Timo Aro: 'Viiden kaupunkiseudun

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

OSKE-vaikuttajapäivä 9.11.2011 Aluerahoittajan näkemyksiä

OSKE-vaikuttajapäivä 9.11.2011 Aluerahoittajan näkemyksiä OSKE-vaikuttajapäivä 9.11.2011 Aluerahoittajan näkemyksiä Jyrki Myllyvirta kaupunginjohtaja Lahti 2011 Yksi nopeasti kasvavista kaupunkiseuduista, erityisesti korkeakoulutetun väestön osalta Suomen merkittävin

Lisätiedot

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 - hyvinvointia koko alueelle -kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana

Lisätiedot

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia Hallitusohjelma ja rakennerahastot Strategian toteuttamisen linjauksia Vipuvoimaa EU:lta Rakennerahastokauden 2007 2013 käynnistystilaisuus Valtiosihteeri Anssi Paasivirta Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Elinvoimainen Seinäjoki Kuntamarkkinat 11.9.2013. SEEK/jp

Elinvoimainen Seinäjoki Kuntamarkkinat 11.9.2013. SEEK/jp Elinvoimainen Seinäjoki Kuntamarkkinat 11.9.2013 SEEK/jp SEINÄJOKI PERÄSEINÄJOKI Seinäjoki + Peräseinäjoki + Nurmo ja Ylistaro 31.12.2004 1.1.2005 1.1.2009 Asukkaita 32.000 35.939 57.000 Työpaikkoja 19.206

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

BIFEEL CENTRE. - rajapintainnovaatioista uutta liiketoimintaa - Esa Sairanen Business opportunity manager. www.bifeelcentre.com

BIFEEL CENTRE. - rajapintainnovaatioista uutta liiketoimintaa - Esa Sairanen Business opportunity manager. www.bifeelcentre.com BIFEEL CENTRE - rajapintainnovaatioista uutta liiketoimintaa - Esa Sairanen Business opportunity manager OHJELMA 27.1 10.00 Bifeel Centre esittely 10.45 Vansco Electronics LP Isäntänä: Andrzej Jamrozinski

Lisätiedot

Keski-Suomen kasvuohjelma

Keski-Suomen kasvuohjelma Keski-Suomen kasvuohjelma Keski-Suomen maakuntaohjelma 2011-2014 Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Lähtökohdat Tavoitteena selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma toteuttajille konkreettinen! Taustalla maakuntasuunnitelman

Lisätiedot

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän muutos maaseutupitäjästä osaksi Helsingin seutua Mäntsälän yritystoiminta

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA 7.3.2017 MAAKUNTAOHJELMAN 2018 2021 LAADINTA Maakuntaohjelmat laaditaan nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti, mutta laadinnan yhteydessä seurataan maakuntauudistuksen etenemistä ja otetaan se huomioon

Lisätiedot

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN MAAKUNTAOHJELMA MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN Rauli Sorvari koulutuspäällikkö Keski-Suomen liitto Maakuntasuunnitelman linjaukset Aikuiskoulutuksella tuetaan työyhteisöjen kykyä uudistua ja kehittyä.

Lisätiedot

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta 1. Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla ja tuovat Suomeen vientituloja,

Lisätiedot

RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ

RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ 11.9.2018 1 Suomen kasvukolmio on ainutlaatuinen mahdollisuus Pohjoismaiden suurimmat kaupunkikeskittymät ja niiden väliset ratayhteydet Matka-ajat kuvaavat nykytilaa

Lisätiedot

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa 8.6.2017 Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ , PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR)

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ , PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR) KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020, PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR) Tavoitteena luoda yritystoiminnalle paras mahdollinen toimintaympäristö Tuetaan yritysten kasvua, kilpailukykyä ja uusiutumista

Lisätiedot

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa MENESTYKSEN VETURIT strategiset tavoitteet 2020 Uusiutuva Etelä-Savo 2020 maakuntastrategia Esitys mkh :lle 21.10.2013 VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta,

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta Keski-Suomeen 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/eulehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

Lisätiedot

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, harjoittaa soveltavaa työelämän ja julkisen sektorin kilpailukykyä edistävää tutkimus-,

Lisätiedot

Hämeen liiton rahoitus

Hämeen liiton rahoitus Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä Osmo Väistö 3.4.2014 Hämeen liiton rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Maakunnan kehittämisraha Kanta-Hämeen osuus Suomen rakennerahastoohjelmasta

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki 2013-2017 5/2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki Suomi on edelläkävijä älykkäissä ympäristöissä. Fiksun kaupungin sujuva arki syntyy käyttäjätarpeiden sekä erilaisten osaamisten

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Iisalmen Teollisuuskylä Oy Kehitysyhtiö Savogrow Oy Taustaa Pohjois-Savon kone- ja energiateknologian

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN ETELÄ-KARJALAN VARAUTUMISSUUNNITELMA RAKENNEMUUTOKSEEN MYR 22.2.2016 Kauppakatu 40 D, 53100 Lappeenranta Tel +358 (5) 6163 100 etunimi.sukunimi@ekarjala.fi kirjaamo@ekarjala.fi www.ekarjala.fi 22.2.2016

Lisätiedot

Teollisen toiminnan mahdollisuudet Varsinais-Suomessa. Elinvoimainen Vakka-Suomi seminaari Jarkko Heinonen

Teollisen toiminnan mahdollisuudet Varsinais-Suomessa. Elinvoimainen Vakka-Suomi seminaari Jarkko Heinonen Teollisen toiminnan mahdollisuudet Varsinais-Suomessa Elinvoimainen Vakka-Suomi seminaari 2.7. Jarkko Heinonen Keskeiset toimintaedellytykset Mitkä alueen toimintaympäristötekijät vaikuttavat yrityksen

Lisätiedot

Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta

Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta 1 Tampereen pormestarin puheenvuoro Suomalais Saksalaisessa Ystävyyskuntakokouksessa 17.6.2011 Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta Hyvät suomalais saksalaisen

Lisätiedot

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR)

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) Yleistä Osaamiskeskittymien ja kaupunkien merkitys korostuu Harvaan asutun alueen kilpailukyvyn kehittämisessä hyödynnetään

Lisätiedot

Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015

Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015 Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015 ARKTIKUM 12.3.2015 LAPELY Pirkko Saarela Lappi Kansainvälinen maakunta Lapin merkittävimmät kansainväliset yritystoimijat ovat teollisuutta, kaivostoimintaa ja matkailua

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

Alueiden kilpailukyky 2011

Alueiden kilpailukyky 2011 Valtakunnalliset sekä taustamuuttujakohtaiset tulokset 1 Kuinka paljon seuraavat tekijät vaikuttivat/vaikuttavat yrityksenne sijaintiin ja toimintaedellytyksiin alueella? Kaikki vastaajat, n=1280 Yritykselle

Lisätiedot

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes palveluksessasi Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on innovaatiotoiminnan asiantuntija, jonka tavoitteena on edistää yritysten

Lisätiedot

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014 Tea Laitimo Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Perustettu vuonna 1982, alansa pioneeri Osakkaana on yhteensä 33 yritystä ja yhteisöä Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti Palvelua

Lisätiedot

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut 2015 1.1.-31.12. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö 2.2.2016 Myönnetty rahoitus maakunnittain Yritysten toimintaympäristön Yrityksen kehittämisavustus

Lisätiedot

Keski-Suomen maakuntaohjelma

Keski-Suomen maakuntaohjelma Keski-Suomen maakuntaohjelma 2011 2014 LUONNOS Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Lisätiedot ja luonnoksen kommentointi www.luovapaja.fi/keskustelu Lähtökohdat Tavoitteena selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma

Lisätiedot

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 ELINVOIMAOHJELMA 2018-2021 Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 Elinvoimaisen kunnan teesit Hausjärven elinvoimaohjelma on laadittu elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittämiseksi yhdessä yrittäjien

Lisätiedot

ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018

ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018 Kaupunginhallitus 8.1.2018 Liite 1 6 ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018 Sopijaosapuolet Palvelujen tuottaja: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei

Lisätiedot

Strategiasta käytäntöön Porin seudulla

Strategiasta käytäntöön Porin seudulla Strategiasta käytäntöön Porin seudulla Hyvinvointifoorum 4.11.2009 Tampere Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi jari-pekka.niemi@posek.fi Porin Seudun Kehittämiskeskus Oy POSEK Sisältö Strateginen tausta Kansallisten

Lisätiedot

Kaupunkilähtöistä kaupunkipolitiikkaa

Kaupunkilähtöistä kaupunkipolitiikkaa Kaupunkilähtöistä kaupunkipolitiikkaa Kaupunkipolitiikan peruslähtökohdat ja -filosofia Tulevassa hallitusohjelmassa on tunnistettava seuraavat asiat Kaupunkien rooli edelläkävijöinä laaja, yleinen toimivalta

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen kasautumisanalyysi Ydinalue = pienin alue/tila (250 m ruudut) jolle sijoittuu 90 % työntekijöistä Kasautumisluku

Lisätiedot

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA 1. Keravan kaupungin visio KERAVA ON METROPOLIALUEEN KÄRJESSÄ KULKEVA, VETO-VOIMAINEN, ROHKEA, MENESTYVÄ JA UUTTA LUOVA KAUPUNKI, JOSSA PALVELUT JA LUONTO OVAT JOKAISTA LÄHELLÄ Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI,

Lisätiedot

LYHYT KATSAUS ÄLYKKÄÄN ERIKOISTUMISEN POLKUUN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen maakuntahallitusten yhteiskokous 9.

LYHYT KATSAUS ÄLYKKÄÄN ERIKOISTUMISEN POLKUUN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen maakuntahallitusten yhteiskokous 9. 1 LYHYT KATSAUS ÄLYKKÄÄN ERIKOISTUMISEN POLKUUN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen maakuntahallitusten yhteiskokous 9.10 Juha Hertsi 2 LYHYT KATSAUS OSAAMISKESKUSOHJELMA 1999 2006 Ohjelmakausi

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Menevätkö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolit logistiikan tutkimuksessa sekaisin

Menevätkö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolit logistiikan tutkimuksessa sekaisin Menevätkö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolit logistiikan tutkimuksessa sekaisin Antti Lehmusvaara LTY, 7.11.2003 Ammattikorkeakoululaki, 9.5.2003/351: Ammattikorkeakoulun tehtävänä on harjoittaa

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/lehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Yritysten

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Teollisuusneuvos Mika Aalto Elinkeino- ja innovaatio-osasto Strategiset kasvualat-ryhmä 2.9.2014 Teollisuuspolitiikan visio Teollisuuspolitiikan

Lisätiedot

W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä P Ö Y T Ä

W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä P Ö Y T Ä INTERNATIONAL BUSINESS POWERED BY TALENTS I N N O V A A T I O A L U S T A Y R I T Y S P A L V E L U I D E N K E H I T T Ä M I S T Y Ö P A J A T W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä

Lisätiedot

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Jarmo Heinonen Kehitysjohtaja Biotalous ja Cleantech Keskeiset toimenpiteet tavoitteiden

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

Alueiden kilpailukyky 2009 selvitys

Alueiden kilpailukyky 2009 selvitys selvitys 19.8. Tiina Tolvanen www.nk.chamber.fi Taustaa selvitys tarkastelee alueellisten tekijöiden vaikutusta yritystoimintaan. Tavoitteena on tutkia, mitkä tekijät vaikuttavat yritysten sijoittumiseen

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Sisällys 4 LAMKin visio 2020 6 Arvomme ovat ilo, oivallus ja arvostus 8 Teot, jotka ratkaisevat LAMKin ja lamkilaisten tulevaisuuden 9 Profiloituminen 12 Strategiset

Lisätiedot

Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma

Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma Pääkaupunkiseudun Val osallistuminen INKAan Kimmo Heinonen Elinkeinoasiamies Helsingin kaupunki 12.11.2013 INKA-ohjelma 2014-2020 Uusi innovaatiopolitiikan väline

Lisätiedot

Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos

Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos 2018-2020 Tulevaisuustyöpaja 31.01.2017 ELINKEINO-OHJELMA 2018-2020 Suuntaa Valtimon ja Nurmeksen elinkeino- ja yritystoiminnan kehittämistä Toteuttaa Valtimon ja Nurmeksen

Lisätiedot

Väestönlisäystä saaneet kaupunkiseudut (19/70) vuosina 2010-2017 + 31 949 + 23 591 + 141 361 + 7 090 + 4 305 + 19 087 + 12 293 + 3 340 + 2 165 + 2 009 + 1 631 + 1 393 + 1549 Lähde: Tilastokeskus, väestö;

Lisätiedot