Kuvankäsittelyä PhotoShopilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuvankäsittelyä PhotoShopilla"

Transkriptio

1 Kuvankäsittelyä PhotoShopilla Ohje sisältää seuraavat toiminnot: Kuvan rajaaminen Lasso-työkalu Valitse, kopioi ja liitä Maalaus- ja piirtotyökalut Apulinjat ja viivaimet Toimintojen peruminen Leimasin ja korjaussivellin Värien käyttö Liukuväri Värien säätö

2 Kuvan rajaaminen Rajaus-työkalu on käytännöllinen silloin, kun haluat ottaa käyttöön vain osan kuvasta. Rajaus-työkalulla valitaan kuvasta haluttu osa. Muu osa kuvasta leikataan pois. Ota esiin jokin kuva ja rajaustyökalu. Vedä työkalulla haluamasi alue kuvaan. Saat näkyviin rajausvalinnan kulmiin ja sivuille pienet neliöt, joista voit muuttaa rajauksen kokoa. Hyväksyt rajauksen kun kaksoisklikkaat rajausvalinnan alueella tai painat Enter -näppäintä. Jos haluat perua, vaihda työkalua ja vastaa ettet rajaa tai paina kerran Esc -näppäintä. Voit myös etukäteen määritellä rajatun alueen lopullisen pikselikoon antamalla valmiiksi asetuspaletissa arvot (width ja height). Muista merkitä myös yksikkö (esim px = pikseli, cm = senttimetri jne). Voit tehdä rajauksen myös valitsemalla suorakulmiovalinnalla kuva-alueen ja antamalla sen jälkeen komennon Image > Crop.

3 Lasso, taikasauva Näitä valinta -työkaluja tarvitset sellaisten valintojen tekemiseen, joiden reunat ovat vaihtelevia. Lasso työkalulla voidaan valita vapaamuotoisia alueita, seuraten alueen ääriviivoja tai reunoja. Sen nimestä voit päätellä, että sillä tehdään suljettuja valinta-alueita. Taikasauvalla tehdyt valinnat sen sijaan perustuvat rajattavan alueen värisisältöön. Kohdistaessasi taikasauvan valinnan tiettyyn kohtaan kuvassa, ohjelma etsii kuvasta vierekkäisiä pikseleitä, jotka ovat osoitetun kohdan kanssa samansävyisiä. Samansävyiset alueet muodostavat valinnan. Lasso -työkalu 1. Ensimmäinen vaihtoehto on piirtää hiirellä vapaata valintaa Keskimmäinen vaihtoehto on monikulmiolasso Alin on magneettilasso, joka etsii värien selkeitä rajapintoja ja tekee automaattisesti valintaa. 2. Monikulmiolassoa käytettäessa klikataan ensimmäinen piste hiirellä, vapautetaan hiiren painike ja siirretään hiirtä seuraavaan pisteeseen ja klikataan jälleen. Väliin muodostuu viiva, jonka pituuden ja suunnan voi määritellä hiirtä siirrettäessä. Kun tullaan takaisin alkupisteeseen, työkaluun ilmestyy pieni ympyrä, joka on ilmoitus siitä että nyt klikattaessa syntyy valinta. Useimmiten kannattaa käyttää pientä häivytysarvoa (feather) tällaisissa valinnoissa, jotta reunasta ei tule saksilla leikatun näköistä. Jos ollaan kaukana alkupisteestä, kaksoisklikkaamalla saa kuitenkin alun ja lopun yhdistymään.

4 Taikasauva 1. Asetusikkunassa on kohdassa Tolerance oletusarvo 32. Se määrittelee millä tarkkuudella lähivärisävyjä valitaan, esim. arvo 1 valitsee vain juuri saman sävyn, jonka väristä pikseliä klikkaat. 2. Jos tarkkuutena on 32, niin klikattaessa taikasauvalla kuvan taustaa punaista aluetta, tulee koko alue valituksi, koska punaiset pikselit ovat sävyltään riittävän lähellä klikattua pikseliä. Valitaan taustaväriksi musta ja klikataan Delete-näppäintä. Punainen alue tulee mustaksi.

5 3. Seuraavaksi valitaan sininen tausta. Se tule kokonaan valituksi arvolla 32. Voidaan kokeilla suurempaa arvoa. Jos kuitenkin taustaan jää alueita valinnan ulkopuolelle, on erilaisia mahdollisuuksia saada nekin valintaan mukaan: Voit jatkaa taikasauvalla työskentelyä alueen kohdalla vaihtonäppäin alaspainettuna. - valita alue lassolla pitäen vaihtonäppäintä alaspainettuna (=lisätään valittuun alueeseen uusia alueita). - deletoida valitun alueen, jolloin se muuttuu suurimmaksi osaksi mustaksi ja paikkaamalla > valitse mustaa aluetta pieni pala aluevalitsimella ja siirrä valinta kopioden ALT-alhaalla sutun päälle. Voit tietysti myös maalata mustaa esim. siveltimellä sutun päälle Valintojen muuttaminen Valinnan pienentäminen: uusi valinta pienentää valintaa kun teet sen ALT-näppäin alhaalla.valinnan suurentaminen: uusi valinta suurentaa kun teet sen VAIHTO-näppäin alhaalla Käänteinen valinta Voit muuttaa millä tahansa valintatyökalulla tehtyä valintaa käänteiseksi käskyllä Valitse/Muu, jollin uudeksi valinnaksi tulee kaikki muu, paitsi voimassa ollut valinta.

6 Valitse, kopioi, liitä Valinta, kopionti ja liittäminen muodostavat tärkeän tekijän kuvanmuokkauksessa. Usein valitset pikseleitä kuvassa ja siirrät ne eri paikkaan tai kopioit yhdestä kuvasta osia, liität ne osaksi toiseen kuvaan. Valinta ja kopiointi: 1. Valitse työkalupakista aluevalitsin ja siitä ensimmäinen, suorakaide vaihtoehto. Klikkaa työkalua niin saat esille sen asetusikkunan. Häivytys (feather)-arvoa muuttamalla voidaan vaikuttaa reunojen pehmeyteen. Ko. kohdasta voit valita halutessasi kiinteän koon tai vakioida kuvan suhteet. Musta kolmio ylhäällä on sama kaikkien työkalujen asetusikkunoissa, siitä voit palauttaa työkalun tai kaikki työkalut oletusasetuksiin.

7 2. Vedä työkalulla suorakaiteen muotoinen valinta ( muurahaispolku ) jonkin alueen yli. Voit siirtää hiirellä valinnan paikkaa. 3. Vaihda työkalu siirtotyökaluun pakissa oikealla ylhäällä ja siirrä nyt valintaa. Valitut pikselit siirtyvät ja tilalle tulee sen värisiä pikseleitä kuin sinulla on taustavärinä työkalupakissa. 4. Kopioi valinta: tee samoin kuin äsken, mutta siirtäessäsi pidä ALT-näppäintä alhaalla.

8 Kopioi leikepöydän kautta: 1. Valitse jokin alue. Klikkaa ylävalikosta Edit > Copy. Nämä toiminnot kannattaa kuitenkin opetella pikakomentoina: CTRL+ C. 2. Sijoita kuva komennolla (Edit > Paste) CTRL+ V. 3. Nämä kaksi edellä esitettyä kopiointitapaa poikkeavat toisistaan siten, että kopiointi leikepöydän kautta tekee aina automaattisesti kuvaan uuden tason. Kopiointi kuvasta toiseen: Pikseleitä voi kopioida myös kahden kuvan välillä. 1. Kaksi kuvaa yhtäaikaa näytölle. 2. Kopiointi suoraan: Valitse alue toisesta kuvasta ja vaihda siirtotyökaluun ja siirrä valinta toiseen kuvaan. Tämä eroaa kuvan sisällä siirtämisestä vain siten, että nyt muodostuu siirretystä valinnasta uusi taso. 3. Kopiointi leikepöydän kautta: Valitse alue toisesta kuvasta ja kopioi leikepöydälle CTRL+ C. Aktivoi toinen kuva (klikkaa sitä) ja sijoita valinta leikepöydältä CTRL+ V. Huom. leikepöydälle mahtuu vain yksi asia kerrallaan eli kun kopioit sinne uutta, edellinen häviää. Leikepöydällä olevan valinnan voit sijoittaa monta kertaa.

9 Valinnan poisto ja piilotus: Poista valinta näppäinyhdistelmällä Ctrl+D. Muurahaispolku voidaan piilottaa (ei poistaa) tai tuoda näkyviin painamalla Ctrl+H. Valintatavoista: Alueen valintaa varten on Photoshopissa useita eri toimintatapoja. Valinnan merkitys on siinä, että myöhemmin suorittamasi muokkaustoimenpide kohdituu valittuun alueeseen. Käyttämällä oikeaa valintatyökalua pystyt tekemään tarkkoja valintoja, jotka helpottavat työtäsi ja takaavat onnistuneen lopputuloksen. Tehty valinta on voimassa, kunnes poistat sen (CTRL+ D) tai teet toisella valintatyökalulla uuden valinnan. Valinta on voimassa ja toimii myös silloin kun se piilotettu (CTRL+ H).

10 Maalaus- ja piirtotyökalut Photoshopissa on kolme pitkälti samoilla periaatteilla toimivaa maalaus- ja piirtyökalua. Kaikki käyttävät työkalupakkiin valittuja piirto- tai taustavärejä, sekä sivellinkokopalettia.lisäksi asetusikkunoista voi määrätä lisäasetuksia mm. läpinäkyvyyden tai jäljen voimakkuuden. Sivellin Pehmeitä vetoja piirrosvärillä. Siveltimen koko sivellin -paletista. Läpinäkyvyys ja paineominaisuudet asetusikkunasta. Kynä Tarkkareunaista jälkeä. Kynän koko sivellin -paletista. Läpinäkyvyys ym. ominaisuudet asetusikkunasta. Kumi Toimii kuten piirrustustyökalut, mutta käyttää taustaväriä. Tasoa pyyhittäessä jälki läpinäkyvää.

11 Apulinjat ja viivaimet Ohjelman View -valikosta löytyy tarpeellisia apuvälineitä kuvankäsittelelyyn. Nämä toiminnot eivät tulostu. Tärkeimpiä ovat viivaimet (Rulers), apuruudukko (Grid) ja apulinjat (Guides). Saat ikkunan esille View-valikosta. Apuvälineiden säätöjä, kuten mittayksikön voit valita: Edit > Preferences > Units & Rulers Edit > Preferences > Guides, Grid & Slices Apuvälineet toimivat on/off -periaatteella. Snap to Guides ja Snap to Grid antavat apulinjoille ikään kuin magneettisen ominaisuuden. Jos viet valitun objektin riittävän lähelle apuviivaa, se nappaa valinnan tarkalleen kiinni itseensä.

12 Viereisessä kuvassa on päällä viivaimet, mittayksikkö kuvan vasemmassa reunassa ja ylhäällä. Mitan nollakohdan (origo) voidaan asettaa haluttuun paikkaan ottamalla kiinni viivottimen yhtymäkulmasta vasemmalta ylhäällä ja kuljettamalla se haluttuun paikkaan.sen saa takaisin nollakohdan oletuspaikkaan klikkaamalla kulmaa. Kuvassa on näkyvissä myös ruudukko. Tässä kuvassa on käytetty apulinjoja tekstien ja värialueiden linjaamiseen. Apulinjoja saa ottamalla hiirellä viivottimesta. Niitä voi siirrellä siirtotyökalulla ja ne voi lukita. Klikkaamalla Kätke apulinjat ne saadaan väliaikaisesti pois näkyvistä. Kohdasta Pyyhi apulinjat ne saadaan pyyhittyä pois.

13 Toimintojen peruminen PhotoShopissa voit perua viimeisen toiminnon kuten useissa muissakin ohjelmissa pikakommennolla CTRL+Z (Edit > Undo). Yksi mahdollisuus palata taaksepäin on paluu viimeksi tallennettuun muotoon: File > Revert. PhotoShopissa on myös HISTORIAPALETTI, jolla voi palata taaksepäin tehtyjä toimintoja. Historiapaletti Paletti löytyy: Window > History. Ylinnä käsiteltävän kuvan aloituskuva. Listassa tehdyt toiminnot aikajärjestyksessä, tuorein alinna. Klikkaamalla listaa voit palata toimintoja taaksepäin. Myös näppäinyhdistelmä Ctrl + Alt + Z peruu toimintoja taaksepäin. Alhaalla olevat kolme pikapainiketta: Vasen: Uusi dokumentti vallitsevasta tilanteesta. Keskimmäinen: Uusi tilannekuva, symbolikuva tulee paletin yläosaan. Oikea: Roskakori, johon voit siirtää haluamasi toiminnot.

14 Mikäli sinulla on päällä Salli epälineaarinen historia, voit poistaa jonkin toiminnon välistä. Toiminto löytyy: Musta kolmio/history Options.

15 Leimasin, korjaussivellin ja spottikorjaussivellin Leimasin ei nimestään huolimatta leimaa, vaan pikemminkin kloonaa eli kopioi pikseleitä. Korjaussivellintä käytetään aivan kuten leimasintyökalua. Se eroaa kuitenkin siitä mm. siinä, että kloonattaessa se ottaa huomioon korjailtavan kohdan valoisuuden. Spottikorjaussivellintä käytetään kuin mitä tahansa sivellintä. Se poistaa naarmuja ja roskia kuvasta generoimalla pikseleitä ympäröivistä pikseleistä. Näillä kaikilla työkaluilla voidaan peittää jokin häritsevä kohta. Voit esimerkiksi poistaa häiritsevän sähköjohdon taivaalta kloonaamalla taivaspikseleitä suoraan johdon päälle. Brush-kohdasta voit valita koon työkalulle.

16 Kloonaaminen aloitetaan viemällä työkalu siihen kohtaan kuvaa, jota halutaan kloonata (esimerkiksi puhdas taivas ilman sähköjohtoa). Klikkaa kohtaa ALT-näppäin alhaalla.näin saadaan asetettua kopioinnin alkupiste. Irrotetaan näppäin ja siirretään työkalua haluttuun kohtaan. Kloonattavassa kohdassa näkyy ruksi. Jos siirrytään toiseen paikkaan kloonaamaan, aloittaa ruksi kloonauksen määritellyn mukaiselta etäisyydeltä. Aligned-valinnalla näytepiste vaihtuu, kun maalaaminen keskeytetään ja aloitetaan uudelleen. Jos Aligned on poiskytketty aloittaa työkalu maalauksen aina samasta näytepisteestä, kun maalaaminen keskeytetään ja aloitetaan uudelleen. Tämän valinnan avulla saadaan tarvittaessa kuvan osasta useita kopioita. Työkalupakin toinen leimasin vaihtoehto on kuvioleimasin, jolla maalattava alue täytetään aiemmin määritellyllä kuviolla. Kuvion saa siten, että valitaan sopivan suorakaiteen muotoinen alue ja annetaan komento Edit > Define Pattern.

17 Värien käyttö PhotoShop:n työkalupaletissa määritellään ohjelman käyttämät värit, näkyvillä on vallitseva piirto- ja taustaväri. Väri määritellään tietokoneessa työskennellessä RGB-arvoina, jotka saa värimuokkaimesta, joka tulee klikkaamalla värineliöitä. Useimmiten väri valitaan värimuokkaimesta, joka tulee esille klikkaamalla työkalupakin värineliöitä.

18 Halutessasi voit valita värejä myös Väri (Color) -, tai Väriviuhka (Swatches)-paleteista, jotka löytyvät Window -valikosta. Kuvassa jo oleva väri saadaan käyttöön piirtoväriksi klikkaamalla ko.väriä pipetillä. Värin RGB-arvon saa Info -paletista, joka myös löytyy Window -valikosta. Värin lisääminen kuvaan: Maaliämpärillä kaadetaan suoraan piirtoväriä. Huomaa että tämä työkalu sopii vain lähes yksivärisille kohteille. 2. Valitun alueen voit täyttää värille kohdasta Edit > Fill. 3. Jos halutaan kuvaan värialue ja etenkin jos halutaan siitä läpinäkyvä on järkevää tehdä valinta omaan tasoon ja kaataa siihen maaliämpärillä väriä. Tason saa helposti läpinäkyväksi. 4. Kuvan värimaailman muuttamiseen ohjelmasta löytyy runsaasti työkaluja. Tärkeimmät välineet löytyvät kohdasta Image > Adjustments

19 Liukuväri (Gradient) Liukuväri eli värin portaaton siirtyminen toiseen väriin kuva-alueessa on helppo toteuttaa siihen tarkoitukseen luodulla työkalulla. Lineaarinen liukuväri Vedetään hiirellä haluttuun suuntaan; tässä aloitus ylhäältä ja lopetus viistoon alas. Lopputulos, kun piirtövärinä on ollut musta ja taustavärinä valkoinen Säteittäinen (Radial) liukuväri Aloitus kohteen alaosasta, veto ylös viistoon. Piirtoväri valkoinen, taustaväri sininen

20 Heijastava likuväri (Reflected Gradient) Kulmaliukuväri (Angle Gradient) Timanttiliukuväri (Diamond Gradient)

21 Värien säätö Usein kuvien sävyt vaativat korjailua ennen niiden varsinaista käyttöä. Syynä korjailun tarpeeseen voi olla skannerin tai näytön kalibrointivirhe. Paperikuva saattaa olla iästään johtuen haalistunut tai muutoin värisisällöltään vääristynyt. On myös tilanteita jolloin kuvan väriarvoja halutaan tarkoituksellisti muuttaa tietyn tuloksen aikaansaamiseksi. Paitsi värit myös valoisuus ja kontrasti vaativat joissain tilanteissa muuntelua. Tärkeimmät värisäädöt löytyvät ohjelman valikosta Image > Adjustments. Toiminnot voi kohdistaa suoraan koko kuvaan tai valittuun alueeseen. Jos kuvassa on tasoja, toiminnot kohdistuvat vain valittuun tasoon. Esimerkkejä: Alkuperäinen kuva - liian tumma ja lattea 1. Image > Adjustments > Brightness/Contrast

22 2. Image > Adjustments > Levels Tässä alkuperäisen kuvan levels-käyrä. ja korjattu versio

23 Lopputulos 3. Image > Adjustments > Autocolor 4.Image > Adjustments > Auto Levels

24 5. Image > Adjustments > Color Balance 6. Image > Adjustments > Hue/Saturation Tässä ikkunassa voit säätää kuvän sävyt vääräväriseksi ja keskimmäisellä janalla vähentää tai lisätä värien kylläisyyttä. Voit tehdä säädöt kuvan kaikille väreille tai valikoiden osavärille, jonka löydät ikkunan yläosasta kohdasta Muokkaa. Näin voit esim. poistaa kuvasta punaisen muiden värien jäädessä koskematta. 7.Image > Adjustments > Desaturate

25 8.Image > Adjustments > Hue/Saturation (Colorize)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET

GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET 1 Gimp sivuja http://www.gimp.org/tutorials/ opas englanniksi http://www.joutsi.com/gimp.html suomenkielinen opas + hyviä harjoituksia http://opigimp.gimp-suomi.org/ suomenkielinen

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

Tasojen perusteet. Takaisin sisällysluetteloon. Harjoitukset ADOBE PHOTOSHOP 5.0

Tasojen perusteet. Takaisin sisällysluetteloon. Harjoitukset ADOBE PHOTOSHOP 5.0 Takaisin sisällysluetteloon Harjoitukset ADOBE PHOTOSHOP 5.0 Tasojen perusteet Adobe Photoshop sallii kuvan eri osien eristämisen tasoilla. Tämän jälkeen jokaista tasoa voidaan muokata erillisenä kuvana,

Lisätiedot

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa PHOTOSHOP kuvankäsittelyn perusteet Lauri Tolppa Tavalliset digitaalikuvat voivat olla usein sellaisenaan kovin tylsiä. Oikeaa ohjelmaa käyttäessä kuvankäsittelyssä mahdollisuudet ovat melkein rajattomat.

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 33 Tasot. säätötaso

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 33 Tasot. säätötaso HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Photoshop-ohje 33 TASOT PhotosShopin perustaso on kuin piirtoheitinkalvo, joka asetetaan kuvan päälle, jotta kuvaan voidaan lisätä osia vaikuttamatta toisiin tasoihin. Kukin

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA 15.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Kuva kuvaan Adobe PHOTOSHOP Elements 6 -ohjelmalla 3 Kun aloitetaan kuvien liittäminen

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo

Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo ESY Q16.2/2007/43 28.8.2007 Espoo Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä / Dnro 28.08.2007 Tekijät Arto Korpisalo

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET HUOMIO TURVALLISUUSSYISTÄ KAKSOISERISTETTYJEN LAITTEIDEN HUOLTO SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET! Turvallisuusmääräykset

TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET HUOMIO TURVALLISUUSSYISTÄ KAKSOISERISTETTYJEN LAITTEIDEN HUOLTO SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET! Turvallisuusmääräykset Turvallisuusmääräykset 1 TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET Kun käytät sähkölaitetta, noudata perusturvallisuusmääräysten lisäksi seuraavia ohjeita: Tutustu kaikkiin ohjeisiin huolella ennen koneen käyttöä. Noudata

Lisätiedot

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki Gimp perusteet Riitta, Jouko ja Heikki Jos haluat vaihtaa ohjelman kielen (asentaa oletuksena saman kuin käyttöjärjestelmä): käyttöjärjestelmän lisäasetuksista lisätään uusi ympäristömuuttuja:lang arvo:en

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13 PowerPoint 2010 Ohjelman käynnistäminen Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kirjoita otsikko ja alaotsikko. Alaotsikkona voi olla myös oma nimi.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Tiedostomuodon valitseminen kuville

Tiedostomuodon valitseminen kuville Kuvan lisääminen sivulle Valitse työkaluriviltä Lisää Kuva tiedostosta painike 1. Ruudulle aukeaa sekä Kuva-ikkuna että Valitse tiedosto ikkuna 2. Selaa Valitse tiedosto ikkunassa esiin se kuva, jonka

Lisätiedot

KÄY TÖN ALOITTAMISEEN

KÄY TÖN ALOITTAMISEEN Koulukirjat tietokoneelle OHJEITA PDF XChange Viewer -ohjelman KÄY TÖN ALOITTAMISEEN Sisällysluettelo Ohjelman hankkiminen 1 Käytön aloittaminen 1 Työkalut 2 Työkalurivin muokkaaminen 4 Työkalurivin fonttikoon

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

AutoCAD 2013 perusteet. opetusmateriaali

AutoCAD 2013 perusteet. opetusmateriaali opetusmateriaali Tietoa materiaalista AutoCAD 2013 perusteet Käyttäjä Käyttäjä Future CAD Oy Sahaajankatu 28 A Future 00810 Helsinki CAD Oy Sahaajankatu Puh. (09) 478528 400, A faksi (09) 4785 4500 00810

Lisätiedot

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 1 Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 TC 7.2 Käyttöohje Tuotettu: heinäkuu 2014 tuotteelle TC 7.2 2 Sisällys Tämän ohjeen sisältö Johdanto videoneuvotteluun Paras käytäntö... 4 Kosketusnäytön

Lisätiedot

Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman

Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman opas Tähän oppaaseen on koottu opiskelussa tarvittavia Word-ohjelman perustoimintoja. Pidemmälle vietyjä ohjeita löytyy opaskirjoista ja muista lähteistä. Tämä opas

Lisätiedot