Kuvankäsittelyä PhotoShopilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuvankäsittelyä PhotoShopilla"

Transkriptio

1 Kuvankäsittelyä PhotoShopilla Ohje sisältää seuraavat toiminnot: Kuvan rajaaminen Lasso-työkalu Valitse, kopioi ja liitä Maalaus- ja piirtotyökalut Apulinjat ja viivaimet Toimintojen peruminen Leimasin ja korjaussivellin Värien käyttö Liukuväri Värien säätö

2 Kuvan rajaaminen Rajaus-työkalu on käytännöllinen silloin, kun haluat ottaa käyttöön vain osan kuvasta. Rajaus-työkalulla valitaan kuvasta haluttu osa. Muu osa kuvasta leikataan pois. Ota esiin jokin kuva ja rajaustyökalu. Vedä työkalulla haluamasi alue kuvaan. Saat näkyviin rajausvalinnan kulmiin ja sivuille pienet neliöt, joista voit muuttaa rajauksen kokoa. Hyväksyt rajauksen kun kaksoisklikkaat rajausvalinnan alueella tai painat Enter -näppäintä. Jos haluat perua, vaihda työkalua ja vastaa ettet rajaa tai paina kerran Esc -näppäintä. Voit myös etukäteen määritellä rajatun alueen lopullisen pikselikoon antamalla valmiiksi asetuspaletissa arvot (width ja height). Muista merkitä myös yksikkö (esim px = pikseli, cm = senttimetri jne). Voit tehdä rajauksen myös valitsemalla suorakulmiovalinnalla kuva-alueen ja antamalla sen jälkeen komennon Image > Crop.

3 Lasso, taikasauva Näitä valinta -työkaluja tarvitset sellaisten valintojen tekemiseen, joiden reunat ovat vaihtelevia. Lasso työkalulla voidaan valita vapaamuotoisia alueita, seuraten alueen ääriviivoja tai reunoja. Sen nimestä voit päätellä, että sillä tehdään suljettuja valinta-alueita. Taikasauvalla tehdyt valinnat sen sijaan perustuvat rajattavan alueen värisisältöön. Kohdistaessasi taikasauvan valinnan tiettyyn kohtaan kuvassa, ohjelma etsii kuvasta vierekkäisiä pikseleitä, jotka ovat osoitetun kohdan kanssa samansävyisiä. Samansävyiset alueet muodostavat valinnan. Lasso -työkalu 1. Ensimmäinen vaihtoehto on piirtää hiirellä vapaata valintaa Keskimmäinen vaihtoehto on monikulmiolasso Alin on magneettilasso, joka etsii värien selkeitä rajapintoja ja tekee automaattisesti valintaa. 2. Monikulmiolassoa käytettäessa klikataan ensimmäinen piste hiirellä, vapautetaan hiiren painike ja siirretään hiirtä seuraavaan pisteeseen ja klikataan jälleen. Väliin muodostuu viiva, jonka pituuden ja suunnan voi määritellä hiirtä siirrettäessä. Kun tullaan takaisin alkupisteeseen, työkaluun ilmestyy pieni ympyrä, joka on ilmoitus siitä että nyt klikattaessa syntyy valinta. Useimmiten kannattaa käyttää pientä häivytysarvoa (feather) tällaisissa valinnoissa, jotta reunasta ei tule saksilla leikatun näköistä. Jos ollaan kaukana alkupisteestä, kaksoisklikkaamalla saa kuitenkin alun ja lopun yhdistymään.

4 Taikasauva 1. Asetusikkunassa on kohdassa Tolerance oletusarvo 32. Se määrittelee millä tarkkuudella lähivärisävyjä valitaan, esim. arvo 1 valitsee vain juuri saman sävyn, jonka väristä pikseliä klikkaat. 2. Jos tarkkuutena on 32, niin klikattaessa taikasauvalla kuvan taustaa punaista aluetta, tulee koko alue valituksi, koska punaiset pikselit ovat sävyltään riittävän lähellä klikattua pikseliä. Valitaan taustaväriksi musta ja klikataan Delete-näppäintä. Punainen alue tulee mustaksi.

5 3. Seuraavaksi valitaan sininen tausta. Se tule kokonaan valituksi arvolla 32. Voidaan kokeilla suurempaa arvoa. Jos kuitenkin taustaan jää alueita valinnan ulkopuolelle, on erilaisia mahdollisuuksia saada nekin valintaan mukaan: Voit jatkaa taikasauvalla työskentelyä alueen kohdalla vaihtonäppäin alaspainettuna. - valita alue lassolla pitäen vaihtonäppäintä alaspainettuna (=lisätään valittuun alueeseen uusia alueita). - deletoida valitun alueen, jolloin se muuttuu suurimmaksi osaksi mustaksi ja paikkaamalla > valitse mustaa aluetta pieni pala aluevalitsimella ja siirrä valinta kopioden ALT-alhaalla sutun päälle. Voit tietysti myös maalata mustaa esim. siveltimellä sutun päälle Valintojen muuttaminen Valinnan pienentäminen: uusi valinta pienentää valintaa kun teet sen ALT-näppäin alhaalla.valinnan suurentaminen: uusi valinta suurentaa kun teet sen VAIHTO-näppäin alhaalla Käänteinen valinta Voit muuttaa millä tahansa valintatyökalulla tehtyä valintaa käänteiseksi käskyllä Valitse/Muu, jollin uudeksi valinnaksi tulee kaikki muu, paitsi voimassa ollut valinta.

6 Valitse, kopioi, liitä Valinta, kopionti ja liittäminen muodostavat tärkeän tekijän kuvanmuokkauksessa. Usein valitset pikseleitä kuvassa ja siirrät ne eri paikkaan tai kopioit yhdestä kuvasta osia, liität ne osaksi toiseen kuvaan. Valinta ja kopiointi: 1. Valitse työkalupakista aluevalitsin ja siitä ensimmäinen, suorakaide vaihtoehto. Klikkaa työkalua niin saat esille sen asetusikkunan. Häivytys (feather)-arvoa muuttamalla voidaan vaikuttaa reunojen pehmeyteen. Ko. kohdasta voit valita halutessasi kiinteän koon tai vakioida kuvan suhteet. Musta kolmio ylhäällä on sama kaikkien työkalujen asetusikkunoissa, siitä voit palauttaa työkalun tai kaikki työkalut oletusasetuksiin.

7 2. Vedä työkalulla suorakaiteen muotoinen valinta ( muurahaispolku ) jonkin alueen yli. Voit siirtää hiirellä valinnan paikkaa. 3. Vaihda työkalu siirtotyökaluun pakissa oikealla ylhäällä ja siirrä nyt valintaa. Valitut pikselit siirtyvät ja tilalle tulee sen värisiä pikseleitä kuin sinulla on taustavärinä työkalupakissa. 4. Kopioi valinta: tee samoin kuin äsken, mutta siirtäessäsi pidä ALT-näppäintä alhaalla.

8 Kopioi leikepöydän kautta: 1. Valitse jokin alue. Klikkaa ylävalikosta Edit > Copy. Nämä toiminnot kannattaa kuitenkin opetella pikakomentoina: CTRL+ C. 2. Sijoita kuva komennolla (Edit > Paste) CTRL+ V. 3. Nämä kaksi edellä esitettyä kopiointitapaa poikkeavat toisistaan siten, että kopiointi leikepöydän kautta tekee aina automaattisesti kuvaan uuden tason. Kopiointi kuvasta toiseen: Pikseleitä voi kopioida myös kahden kuvan välillä. 1. Kaksi kuvaa yhtäaikaa näytölle. 2. Kopiointi suoraan: Valitse alue toisesta kuvasta ja vaihda siirtotyökaluun ja siirrä valinta toiseen kuvaan. Tämä eroaa kuvan sisällä siirtämisestä vain siten, että nyt muodostuu siirretystä valinnasta uusi taso. 3. Kopiointi leikepöydän kautta: Valitse alue toisesta kuvasta ja kopioi leikepöydälle CTRL+ C. Aktivoi toinen kuva (klikkaa sitä) ja sijoita valinta leikepöydältä CTRL+ V. Huom. leikepöydälle mahtuu vain yksi asia kerrallaan eli kun kopioit sinne uutta, edellinen häviää. Leikepöydällä olevan valinnan voit sijoittaa monta kertaa.

9 Valinnan poisto ja piilotus: Poista valinta näppäinyhdistelmällä Ctrl+D. Muurahaispolku voidaan piilottaa (ei poistaa) tai tuoda näkyviin painamalla Ctrl+H. Valintatavoista: Alueen valintaa varten on Photoshopissa useita eri toimintatapoja. Valinnan merkitys on siinä, että myöhemmin suorittamasi muokkaustoimenpide kohdituu valittuun alueeseen. Käyttämällä oikeaa valintatyökalua pystyt tekemään tarkkoja valintoja, jotka helpottavat työtäsi ja takaavat onnistuneen lopputuloksen. Tehty valinta on voimassa, kunnes poistat sen (CTRL+ D) tai teet toisella valintatyökalulla uuden valinnan. Valinta on voimassa ja toimii myös silloin kun se piilotettu (CTRL+ H).

10 Maalaus- ja piirtotyökalut Photoshopissa on kolme pitkälti samoilla periaatteilla toimivaa maalaus- ja piirtyökalua. Kaikki käyttävät työkalupakkiin valittuja piirto- tai taustavärejä, sekä sivellinkokopalettia.lisäksi asetusikkunoista voi määrätä lisäasetuksia mm. läpinäkyvyyden tai jäljen voimakkuuden. Sivellin Pehmeitä vetoja piirrosvärillä. Siveltimen koko sivellin -paletista. Läpinäkyvyys ja paineominaisuudet asetusikkunasta. Kynä Tarkkareunaista jälkeä. Kynän koko sivellin -paletista. Läpinäkyvyys ym. ominaisuudet asetusikkunasta. Kumi Toimii kuten piirrustustyökalut, mutta käyttää taustaväriä. Tasoa pyyhittäessä jälki läpinäkyvää.

11 Apulinjat ja viivaimet Ohjelman View -valikosta löytyy tarpeellisia apuvälineitä kuvankäsittelelyyn. Nämä toiminnot eivät tulostu. Tärkeimpiä ovat viivaimet (Rulers), apuruudukko (Grid) ja apulinjat (Guides). Saat ikkunan esille View-valikosta. Apuvälineiden säätöjä, kuten mittayksikön voit valita: Edit > Preferences > Units & Rulers Edit > Preferences > Guides, Grid & Slices Apuvälineet toimivat on/off -periaatteella. Snap to Guides ja Snap to Grid antavat apulinjoille ikään kuin magneettisen ominaisuuden. Jos viet valitun objektin riittävän lähelle apuviivaa, se nappaa valinnan tarkalleen kiinni itseensä.

12 Viereisessä kuvassa on päällä viivaimet, mittayksikkö kuvan vasemmassa reunassa ja ylhäällä. Mitan nollakohdan (origo) voidaan asettaa haluttuun paikkaan ottamalla kiinni viivottimen yhtymäkulmasta vasemmalta ylhäällä ja kuljettamalla se haluttuun paikkaan.sen saa takaisin nollakohdan oletuspaikkaan klikkaamalla kulmaa. Kuvassa on näkyvissä myös ruudukko. Tässä kuvassa on käytetty apulinjoja tekstien ja värialueiden linjaamiseen. Apulinjoja saa ottamalla hiirellä viivottimesta. Niitä voi siirrellä siirtotyökalulla ja ne voi lukita. Klikkaamalla Kätke apulinjat ne saadaan väliaikaisesti pois näkyvistä. Kohdasta Pyyhi apulinjat ne saadaan pyyhittyä pois.

13 Toimintojen peruminen PhotoShopissa voit perua viimeisen toiminnon kuten useissa muissakin ohjelmissa pikakommennolla CTRL+Z (Edit > Undo). Yksi mahdollisuus palata taaksepäin on paluu viimeksi tallennettuun muotoon: File > Revert. PhotoShopissa on myös HISTORIAPALETTI, jolla voi palata taaksepäin tehtyjä toimintoja. Historiapaletti Paletti löytyy: Window > History. Ylinnä käsiteltävän kuvan aloituskuva. Listassa tehdyt toiminnot aikajärjestyksessä, tuorein alinna. Klikkaamalla listaa voit palata toimintoja taaksepäin. Myös näppäinyhdistelmä Ctrl + Alt + Z peruu toimintoja taaksepäin. Alhaalla olevat kolme pikapainiketta: Vasen: Uusi dokumentti vallitsevasta tilanteesta. Keskimmäinen: Uusi tilannekuva, symbolikuva tulee paletin yläosaan. Oikea: Roskakori, johon voit siirtää haluamasi toiminnot.

14 Mikäli sinulla on päällä Salli epälineaarinen historia, voit poistaa jonkin toiminnon välistä. Toiminto löytyy: Musta kolmio/history Options.

15 Leimasin, korjaussivellin ja spottikorjaussivellin Leimasin ei nimestään huolimatta leimaa, vaan pikemminkin kloonaa eli kopioi pikseleitä. Korjaussivellintä käytetään aivan kuten leimasintyökalua. Se eroaa kuitenkin siitä mm. siinä, että kloonattaessa se ottaa huomioon korjailtavan kohdan valoisuuden. Spottikorjaussivellintä käytetään kuin mitä tahansa sivellintä. Se poistaa naarmuja ja roskia kuvasta generoimalla pikseleitä ympäröivistä pikseleistä. Näillä kaikilla työkaluilla voidaan peittää jokin häritsevä kohta. Voit esimerkiksi poistaa häiritsevän sähköjohdon taivaalta kloonaamalla taivaspikseleitä suoraan johdon päälle. Brush-kohdasta voit valita koon työkalulle.

16 Kloonaaminen aloitetaan viemällä työkalu siihen kohtaan kuvaa, jota halutaan kloonata (esimerkiksi puhdas taivas ilman sähköjohtoa). Klikkaa kohtaa ALT-näppäin alhaalla.näin saadaan asetettua kopioinnin alkupiste. Irrotetaan näppäin ja siirretään työkalua haluttuun kohtaan. Kloonattavassa kohdassa näkyy ruksi. Jos siirrytään toiseen paikkaan kloonaamaan, aloittaa ruksi kloonauksen määritellyn mukaiselta etäisyydeltä. Aligned-valinnalla näytepiste vaihtuu, kun maalaaminen keskeytetään ja aloitetaan uudelleen. Jos Aligned on poiskytketty aloittaa työkalu maalauksen aina samasta näytepisteestä, kun maalaaminen keskeytetään ja aloitetaan uudelleen. Tämän valinnan avulla saadaan tarvittaessa kuvan osasta useita kopioita. Työkalupakin toinen leimasin vaihtoehto on kuvioleimasin, jolla maalattava alue täytetään aiemmin määritellyllä kuviolla. Kuvion saa siten, että valitaan sopivan suorakaiteen muotoinen alue ja annetaan komento Edit > Define Pattern.

17 Värien käyttö PhotoShop:n työkalupaletissa määritellään ohjelman käyttämät värit, näkyvillä on vallitseva piirto- ja taustaväri. Väri määritellään tietokoneessa työskennellessä RGB-arvoina, jotka saa värimuokkaimesta, joka tulee klikkaamalla värineliöitä. Useimmiten väri valitaan värimuokkaimesta, joka tulee esille klikkaamalla työkalupakin värineliöitä.

18 Halutessasi voit valita värejä myös Väri (Color) -, tai Väriviuhka (Swatches)-paleteista, jotka löytyvät Window -valikosta. Kuvassa jo oleva väri saadaan käyttöön piirtoväriksi klikkaamalla ko.väriä pipetillä. Värin RGB-arvon saa Info -paletista, joka myös löytyy Window -valikosta. Värin lisääminen kuvaan: Maaliämpärillä kaadetaan suoraan piirtoväriä. Huomaa että tämä työkalu sopii vain lähes yksivärisille kohteille. 2. Valitun alueen voit täyttää värille kohdasta Edit > Fill. 3. Jos halutaan kuvaan värialue ja etenkin jos halutaan siitä läpinäkyvä on järkevää tehdä valinta omaan tasoon ja kaataa siihen maaliämpärillä väriä. Tason saa helposti läpinäkyväksi. 4. Kuvan värimaailman muuttamiseen ohjelmasta löytyy runsaasti työkaluja. Tärkeimmät välineet löytyvät kohdasta Image > Adjustments

19 Liukuväri (Gradient) Liukuväri eli värin portaaton siirtyminen toiseen väriin kuva-alueessa on helppo toteuttaa siihen tarkoitukseen luodulla työkalulla. Lineaarinen liukuväri Vedetään hiirellä haluttuun suuntaan; tässä aloitus ylhäältä ja lopetus viistoon alas. Lopputulos, kun piirtövärinä on ollut musta ja taustavärinä valkoinen Säteittäinen (Radial) liukuväri Aloitus kohteen alaosasta, veto ylös viistoon. Piirtoväri valkoinen, taustaväri sininen

20 Heijastava likuväri (Reflected Gradient) Kulmaliukuväri (Angle Gradient) Timanttiliukuväri (Diamond Gradient)

21 Värien säätö Usein kuvien sävyt vaativat korjailua ennen niiden varsinaista käyttöä. Syynä korjailun tarpeeseen voi olla skannerin tai näytön kalibrointivirhe. Paperikuva saattaa olla iästään johtuen haalistunut tai muutoin värisisällöltään vääristynyt. On myös tilanteita jolloin kuvan väriarvoja halutaan tarkoituksellisti muuttaa tietyn tuloksen aikaansaamiseksi. Paitsi värit myös valoisuus ja kontrasti vaativat joissain tilanteissa muuntelua. Tärkeimmät värisäädöt löytyvät ohjelman valikosta Image > Adjustments. Toiminnot voi kohdistaa suoraan koko kuvaan tai valittuun alueeseen. Jos kuvassa on tasoja, toiminnot kohdistuvat vain valittuun tasoon. Esimerkkejä: Alkuperäinen kuva - liian tumma ja lattea 1. Image > Adjustments > Brightness/Contrast

22 2. Image > Adjustments > Levels Tässä alkuperäisen kuvan levels-käyrä. ja korjattu versio

23 Lopputulos 3. Image > Adjustments > Autocolor 4.Image > Adjustments > Auto Levels

24 5. Image > Adjustments > Color Balance 6. Image > Adjustments > Hue/Saturation Tässä ikkunassa voit säätää kuvän sävyt vääräväriseksi ja keskimmäisellä janalla vähentää tai lisätä värien kylläisyyttä. Voit tehdä säädöt kuvan kaikille väreille tai valikoiden osavärille, jonka löydät ikkunan yläosasta kohdasta Muokkaa. Näin voit esim. poistaa kuvasta punaisen muiden värien jäädessä koskematta. 7.Image > Adjustments > Desaturate

25 8.Image > Adjustments > Hue/Saturation (Colorize)

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar):

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar): Näkymä: 5 PERUSTEET: Työkalupalkki (Tool bar): Työkalupalkista löydät kätevästi eri toimintoja tarvitsematta avata valikkoja, joista myös löytyvät samat toiminnot kuin työkalupalkistakin. Työkalupalkin

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Kuvankäsittelyohjelma GIMP

Kuvankäsittelyohjelma GIMP Kuvankäsittelyohjelma GIMP GIMP on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, jonka voi ladata internetistä. Silti siitä löytyy toimintoja ihan tarpeeksi. Käynnistetään GIMP Gimp-ohjelman käynnistyttyä ilmestyy kolme

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki Gimp perusteet Riitta, Jouko ja Heikki Jos haluat vaihtaa ohjelman kielen (asentaa oletuksena saman kuin käyttöjärjestelmä): käyttöjärjestelmän lisäasetuksista lisätään uusi ympäristömuuttuja:lang arvo:en

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS PUNASILMÄISYYS, VÄRI, KUVAKOKO, RAJAUS PUNASILMÄISYYS Kuvien punasilmäisyyden joutuu kohtaamaan usein huolimatta kameroiden hyvistä ominaisuuksista. Ohjelma tarjoaa hyvän työvälineen

Lisätiedot

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV Digikuvan peruskäsittelyn sittelyn työnkulku Soukan Kamerat 22.1.2007 Sisält ltö Digikuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Skannaus Kuvan kääntäminen Värien säätö Sävyjen säätö Kuvan koko ja resoluutio

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 09 - Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-09: Taikakynä Avaa edellisessä harjoituksessa

Lisätiedot

Flash. Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä. Liiketalous syksy 2012

Flash. Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä. Liiketalous syksy 2012 Flash Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä RectangleTool ja Oval Tool Kokeile rectangle ja oval-piirtotyökaluja käytä eri värejä ja reunan paksuuksia Primitive-objekteilla on enemmän ominaisuuksia,

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA 15.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Kuva kuvaan Adobe PHOTOSHOP Elements 6 -ohjelmalla 3 Kun aloitetaan kuvien liittäminen

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen Word 2013 Piirtäminen IIRTÄMINEN PIIRTÄMINEN... 1 Piirto-objektien muotoileminen... 1 Muotoilutyökalut... 2 Tekstin tasaaminen objektin sisään, koko... 4 Objektien järjestyksen muuttaminen... 5 Kuvan osien

Lisätiedot

Posterin teko InDesignilla

Posterin teko InDesignilla Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS5 -ohjelman, näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston.

Lisätiedot

Tasot. Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers. Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen. Sekoitustilat

Tasot. Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers. Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen. Sekoitustilat Tasot Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers Sekoitustila Tason näkyvyys Peittävyys Käsiteltävä taso Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen Tasomaski Tason lukitus Sekoitustilat Normal, normaali:

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Sivu 1 / 8 Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit - kääntää kuvan - valita kuvasta vain tietyn alueen ja poistaa kuvasta muut (eng. crop, suom. rajaus) - muuttaa

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen 1. Avaa ohjelma Purple Pen työpöydän ikonia kaksois-klikkaamalla tai klikkaamalla ja painamalla Enter -näppäintä. 2. Valitse luo uusi tapahtuma, valitse ok.

Lisätiedot

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8 Tasot ja kanavat Yleistä Tasot eli layerit ovat tärkeä osa nykyajan kuvankäsittelyä. Tasojen perusidea on se, että ne ovat läpinäkyviä "kalvoja", joita

Lisätiedot

Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1

Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1 Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1 Bittikarttakuva Kuvamateriaali tietokoneella voi olla joko vektorigrafiikkaa (piirrokset) tai bittikarttagrafiikkaa (valokuvat, maalauksenomaiset piirrokset). Kuvankäsittelyssä

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

Kati Ranta Kuvataidekasvatus

Kati Ranta Kuvataidekasvatus Kuvat netistä. Muista tekijänoikeudet. Hakukoneiden käyttö. Tekijänoikeudet - Kaikkea minkä olet alusta lähtien itse tehnyt (piirtänyt, valokuvannut jne.) voit käyttää ja julkaista miten haluat. Kaikella

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Tehtävä 3 ja 4. 3. aikakausilehden kansi pastissi 4. runokirjan kansi

Tehtävä 3 ja 4. 3. aikakausilehden kansi pastissi 4. runokirjan kansi Tehtävä 3 ja 4 3. aikakausilehden kansi pastissi 4. runokirjan kansi 3. Valitse esim. Opettaja-lehti ja tee sille uusi kansi lehden tyyliin samoilla fonteilla ym. (ohje sille), NYT-liite, tms. käy myös

Lisätiedot

Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten "OK".

Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten OK. Gimp alkeet III 8 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 Uuden kuvan luominen GIMP:illä yleisinfoa ----> LUE! Sen lisäksi, että GIMP on loistava valokuvankäsittelyohjelma, sillä saa piirrettyä myös omia kuvia

Lisätiedot

Harjoitus Bones ja Skin

Harjoitus Bones ja Skin LIITE 3 1(6) Harjoitus Bones ja Skin Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Yksinkertaisen jalan luominen sylinteristä Luurangon luominen ja sen tekeminen toimivaksi raajaksi Luurangon yhdistäminen jalka-objektiin

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje

Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje Kuvankäsittely varaa runsaasti tilaa keskusmuistista, joten sulje kaikki ylimääräiset ikkunat (ohjelmat, nettiselain jne.). Lataa ilmainen GIMP osoitteesta http://www.gimp-suomi.org/ladattavaa.php.

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI Prosessointi (yleisesti renderöinti,

Lisätiedot

TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA

TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA 16.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Tahrojen poisto Photoshop Elements 6:n avulla Valokuviin tulee vuosien kuluessa usein pieniä tahroja

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA 14.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Pieni ohje, miten PhotoScape-ohjelmalla voi liittää kuvan toiseen kuvaan Kuvat on tähän valittu

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

KUVAT, PIIRTÄMINEN. Sisällysluettelo

KUVAT, PIIRTÄMINEN. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Kuvat, piirtäminen Sisällysluettelo KUVAT, PIIRTÄMINEN KUVAT, PIIRTÄMINEN... 1 Kuvan lisääminen... 1 Kuvan lisääminen tiedostosta... 1 Online kuvat... 1 Kuvan koon muuttaminenja siirtäminen...

Lisätiedot

Tämän monisteen tarkoitus on tutustua pikamaski -toimintoon GIMP:issä.

Tämän monisteen tarkoitus on tutustua pikamaski -toimintoon GIMP:issä. Gimp alkeet XVII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 5 Tutustuminen pikamaskiin Tämän monisteen tarkoitus on tutustua pikamaski -toimintoon GIMP:issä. Pikamaski on tehokas keino rajata alueita ja copypasteta

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa HUOM! Nämä ohjeet koskevat vain tilausmatkojen ryhmänkerääjiä! 1. Tee ryhmällesi varaus Tee varaus ryhmälle tai suunnitellulle

Lisätiedot

Graffa Suomi ryhmässä 3/2017-2/2018 julkaisemani vinkit

Graffa Suomi ryhmässä 3/2017-2/2018 julkaisemani vinkit Graffa Suomi ryhmässä 3/2017-2/2018 julkaisemani vinkit Graffa Suomi Facebook ryhmä täyttää maaliskuun seitsemäs päivä yhden vuoden! Jäseniä on jo reilusti yli 400 ja lisää mahtuu vielä joten tervetuloa.

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Copyright Hannu Räisänen 2010 1 Kuvankäsittely Copyright Hannu Räisänen 2010 2 Kuvankäsittelyn työskentelyjärjestys Kopioi

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

Miten teen posterin InDesignilla? - Eva Forssén

Miten teen posterin InDesignilla? - Eva Forssén Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS3 -ohjelman näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Paint Shop Pro 7. Kuvankäsittelyn perusteet. Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi

Paint Shop Pro 7. Kuvankäsittelyn perusteet. Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi Kuvankäsittelyn perusteet Paint Shop Pro 7 Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi Työskentely Paint Shop Pro:ssa (Psp) tapahtuu käyttäen ns. leijuvia paletteja. Näkyvissä olevat paletit ja valikot

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

ISIS Draw (Windows versio 2.5)

ISIS Draw (Windows versio 2.5) 1 ISIS Draw (Windows versio 2.5) ISIS Draw on helppokäyttöinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan muun muassa piirtää kemiallisia rakenteita, reaktioyhtälöitä ja yksinkertaisia proteiinirakenteita. Lisäksi

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen.

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen. v2 Tehtävä: Piirrä kartalle merkittyjen pisteiden ja välinen korkeusprofiili. Voit käyttää valmista Libre Office Draw koordinaatistopohjaa. Pisteiden välisen janan jakomerkit ovat 100m välein. Vaihtoehtoisesti

Lisätiedot

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GEOS 1 Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GIMP-kuvankäsittelyohjelma on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.gimp.org/ Tässä ohjeessa on käytetty GIMP 2.8.16 versiota. Tarvittaessa

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Kuvankäsittely Sivu 2 / 7

Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Kuvankäsittely Sivu 2 / 7 ECDL Kuvankäsittely Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Kuvankäsittely, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja taidot näyttökokeen suorittamiseen. Tämä dokumentti kuvaa tiedot

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla.

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Valitaan pankki, jonka tunnuksilla ollaan kirjautumassa. Annetaan pankkiyhteyden vaatimat tunnusluvut.

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0

KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0 KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0 Jaana Nuuttila 2007 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTSISTÄ... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1 2 PERUSTOIMENPITEITÄ... 1 2.1 Kuvan rajaaminen... 1 2.2 Kuvan

Lisätiedot

Itsepalvelukopiokone

Itsepalvelukopiokone Itsepalvelukopiokone Tarvitset kopiointiin joko Waltti-matkakortin tai tunnistetarran kirjastokorttiisi. Waltti-matkakortin voit hankkia Kansalaisinfosta ja tunnistetarran pääkirjaston Infosta. Näin aloitan

Lisätiedot

Valikot. Ohjelman avautuessa ilmestyy Päivän GIMP-vihje. Mikäli ei halua tutkia vinkkejä, on ikkuna helposti suljettavissa.

Valikot. Ohjelman avautuessa ilmestyy Päivän GIMP-vihje. Mikäli ei halua tutkia vinkkejä, on ikkuna helposti suljettavissa. 1 (9) Gimp 2.2.13 Studio / Työpöytä, Työkalut, Valikot, Paletit 1. Työympäristö Ohjelma poikkeaa muista ohjelmista koostuessaan irrallisista ikkunoista ilman perinteistä taustaa. Kuvan avaaminen ja käsitteleminen

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun.

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. Opi ja opeta visuaalista myyntityötä Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. decostudy.com Tehtävät 1A. Tehtävät avautuvat ratas-kuvakkeesta (1A. yläpalkissa vasemmalla). Tehtävät on lajiteltu kansioihin

Lisätiedot

Flow!Works Pikaohjeet

Flow!Works Pikaohjeet 1 Flow!Works Pikaohjeet FW 3.0.0 Piirtotyökalut Kynä Sivellin Kirjoituskynä Korostuskynä Loistekynä Kuviokynä Älykynä Elekynä Valitse Kuvion Piirtotoiminnot Täytä llä Leveys Pyyhekumi Pyyhi alku muoto

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

KAMERASEURA-74 PHOTOSHOP ELEMENTS 9 TYÖPAJA 26.03.2011/JK. kaksoisnapautus täysikokoinen kuva

KAMERASEURA-74 PHOTOSHOP ELEMENTS 9 TYÖPAJA 26.03.2011/JK. kaksoisnapautus täysikokoinen kuva Adobe Photoshop Elements 9 Tools Työkalut Move (V) Siirtotyökalu, siirretään valintoja, tasoja ja apulinjoja Zoom (Z) Suurennuslasi, kuvan suurentaminen/pienentäminen +Alt, kaksoisnapautus täysikokoinen

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

KOLLAASI Kaari-ikkuna

KOLLAASI Kaari-ikkuna KOLLAASI Kaari-ikkuna Aloitetaan luomalla uusi valkoinen arkki A4 Copyright Hannu Räisänen 2010 2 Aloitetaan luomalla uusi valkoinen arkki A4, joka käännetään vaakaan. Copyright Hannu Räisänen 2010 3 Pienennetään

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun Canva CV Canva on graafisen suunnittelun ohjelma, jota voi käyttää niin selaimella kuin mobiiliapplikaatiollakin. Canvassa on paljon maksuttomia pohjia CV:n visualisointiin! Canvan perusominaisuuksia voit

Lisätiedot