Näyttelyyn teetettävä kolmiulotteinen installaatio tarkastelee Saarisen suhdetta toisaalta luontoon ja toisaalta tekniikan kehitykseen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Näyttelyyn teetettävä kolmiulotteinen installaatio tarkastelee Saarisen suhdetta toisaalta luontoon ja toisaalta tekniikan kehitykseen."

Transkriptio

1 Realizing American Utopia Finnish Cultural Institute in New York Museum of Finnish Architecture Yale School of Architecture EERO SAARINEN: AMERIKKALAISTA UTOPIAA TOTEUTTAMASSA on laaja suomalaisamerikkalainen näyttely- ja tutkimushanke. Se tarkastelee 1900-luvun tuotteliaimpiin, epäsovinnaisimpiin ja kiistellyimpiin kuuluvan mestarin mittavaa tuotantoa 1930-luvulta 1960-luvun alkupuolelle saakka. Huomion kohteena ovat niin Saarisen rakennukset kuin hänen uraauurtava huonekalusuunnittelunsa. Hankkeen tuloksena syntyy kuusiosainen kokonaisuus: Ensimmäinen suuri Saarisen koko uran kattava näyttely avataan Helsingissä vuonna 2006, jonka jälkeen se kiertää Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Esillä on täysimittaisia malleja, ennennäkemättömiä piirustuksia, pienoismalleja, valokuvia, liikkuvaa kuvaa sekä esineitä. Näyttelyyn teetettävä kolmiulotteinen installaatio tarkastelee Saarisen suhdetta toisaalta luontoon ja toisaalta tekniikan kehitykseen. Eero Saarista käsittelevää dokumenttifilmiä esitetään näyttelyn yhteydessä. Siihen liittyy Saarisen sukulaisten, kollegojen ja kriitikoiden haastatteluja. Kattava, runsaasti kuvitettu näyttelyluettelo, perusteos Eero Saarisesta, sisältää asiantuntija-artikkeleita sekä täydellisen työluettelon. Asiantuntijasymposiumiin Yalen arkkitehtikoulussa keväällä 2005 osallistuu kirjan kirjoittajien ja projektin yhteistyötahojen edustajien lisäksi useita tunnettuja arkkitehteja. Eero Saarisesta laadittavaan verkkosivustoon tulee tiedostoja ja kuvia sekä Saarista koskeva bibliografia. Sivusto tulee niin suuren yleisön kuin opiskelijoiden ja tutkijoidenkin käyttöön.

2 Projektin toteuttamista varten on Suomesta ja Yhdysvalloista koottu työryhmä, joka tarkastelee Saarisen työtä eri näkökulmista sekä 1900-luvun puolivälin kulttuuria suhteessa nykypäivään. Pääpaino on Saarisen globaalissa merkityksessä. Saarisen tuotannon tyylillisessä moninaisuudessa ja hänen yhteistyöpainotteisessa toimintatavassaan on yhtymäkohtia nykyajan suunnittelukäytäntöihin. Projekti pyrkii luomaan ajankohtaisen ja kriittisen katsauksen modernismia voimakkaasti muovanneeseen vaiheeseen, jonka vaikutus jatkuu edelleen. Hanke käynnistyi vuonna 2002 Kevin Rochen lahjoitettua Yalen yliopistolle entisen työtoverinsa koko arkiston. Tämä maailman laajin Saarista koskeva aineistokokonaisuus tulee nyt ensi kertaa yleisön ulottuville näyttelyn ja kirjan välityksellä. Projektissa hyödynnetään myös muita suuria kokoelmia, joihin kuuluvat Cranbrookin taideakatemian arkisto Bloomfield Hillsissä Michiganissa, Smithsonian Institution Washingtonissa sekä Saarisen asiakasyritysten arkistot. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Suomen kulttuuriinstituutti New Yorkissa, Suomen rakennustaiteen museo ja Yalen yliopisto. Se avataan Helsingissä syksyllä 2006, jonka jälkeen näyttely kiertää Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Projektiin on saatu avustus Suomen Kulttuurirahastosta ja suuri tutkimusapuraha Gettysäätiöltä. TAUSTAA Eero Saarinen oli aikansa maineikkaimpia arkkitehteja niin kotimaassaan Yhdysvalloissa kuin ulkomaillakin siitä huolimatta, että hänen uransa katkesi kuolemaan jo 51 vuoden iässä Sodan jälkeen Saarinen suunnitteli rakennuksia, joista tuli sekä vahvoja Yhdysvaltojen identiteetin symboleja että kansainvälisesti erittäin tunnettuja.tällaisia ovat 630 metriä korkea teräksinen St. Louis Gateway Arch ( ), joka rakennettiin Mississipin varteen muistoksi maan laajentumisesta länteen, alumiinista ja lasista toteutettu General Motorsin tekninen keskus ( ) Detroitin liepeillä Michiganissa jota sen ajan kriitikot luonnehtivat teollisuuden Versaillesiksi sekä New Yorkin John F. Kennedyn lentokentän TWA-terminaali ( ), jonka dynaamisesti muotoillut betoniseinät korostivat kansainvälisten lentojen hohdokkuutta. Saarinen ei pyrkinyt yhteen yhtenäiseen tyyliin vaan suosi vaihtelevaa ilmaisua. Omien sanojensa mukaan hän sai inspiraationsa kunkin suunnitteluhankkeen ainutlaatuisesta sijainnista, tilaohjelmasta ja hengestä. Hän noudatti joitakin modernismin tärkeimpiä ohjenuoria, kuten uuden rakennustekniikan hyödyntämistä, mutta hylkäsi minimalismin ja korosti sen sijaan veistoksellisuutta, metaforisuutta ja historiallisuutta. Saarisen tapa hoitaa arvovaltaisilta yrityksiltä (General Motorsilta, IBM:ltä, CBS:ltä) saamiaan tehtäviä vei Mies van der Rohen less is more -estetiikkaa uusille, yllättäville urille. GM:n tiilijulkisivuihin hän

3 kehitteli rohkean, uusimpiin automalleihin sointuvan väripaletin, ja Deere & Companyn uusi pääkonttori ( ) Molinessa Illinoisissa sai pintaansa patinoitunutta terästä, joka assosioituu yhtiön valmistamien maatalouskoneiden karheuteen. Yalessa sijaitseva David S. Ingallsin jäähalli ( ) ja Dullesin kansainvälinen lentoasema ( ) taas osoittavat Saarisen hallinneen mestarillisesti dynaamiset muodot. Knoll Internationalille vuonna 1958 suunnitellut yksijalkaiset tuolit ja pöydät pyrkivät orgaanisiin avaruusajan muotoihin. Massachusettsin teknillisen korkeakoulun pyöreä tiilikappeli (Kresge Chapel, ) ja Yalen betonista ja kivestä toteutetut yliopistorakennukset (Morse ja Stiles - asuntola, ) taas mukautuivat perinteikkäisiin yliopistoympäristöihinsä avoimen historistisina. Saarisen tyylivaranto edusti Yhdysvaltojen sodanjälkeistä ihanneyhteiskuntaa, joka oli avoin ja monimuotoinen ja tarjosi rajattomat mahdollisuudet. Avainasemassa ihanteen projisoinnin onnistumisessa olivat visionaariset liikemiestoimeksiantajat esimerkiksi IBM:n Thomas J. Watson ja CBS:n Frank Stanton. Kumpikin johti edistyksellisen tekniikanalan (tietokoneen ja television) kehitystä. Saarinen teki tiiviisti yhteistyötä tilaajien kanssa, ja hän käytti edistyksellistä rakennustekniikkaa ja -mekaniikkaa yrityspuistoissa sijaitsevissa toimistotaloissaan. Toisaalta hän kuitenkin oli vapaa, luova individualisti. Saarinen ja hänen työnsä edustivat kapitalistista utopiaa, Amerikkaa, joka on aina uusi ja dynaaminen. Saarinen oli myös sinut median kanssa. Hän sai valtavasti palstatilaa, mikä ennakoi hänen nykyistä asemaansa merkkirakennusten sunnittelijana. Vuonna 1956 hän esiintyi sellaisissa suosituissa lehdissä kuin Vogue, Playboy, The New York Times Magazine ja Time, ja lehdet julistivat hänet aikansa merkittävimmäksi arkkitehdiksi niin uranluojana kuin taiteilijanakin. Samaan aikaan ja kuolemansa jälkeenkin häntä kritisoitiin siitä, ettei hän piitannut modernismin tasa-arvoideaalista, että hän jätti huomiotta veistoksellisia mestariteoksiaan ympäröivän kaupunkirakenteen ja että hänen tuotantonsa oli esteettisesti ristiriitaista. Hänet on myös luettu sellaisiin sodanjälkeisen Amerikan modernisteihin, jotka kaupallistivat Euroopan modernismin sosialistiset ihanteet ja pyrkivät sitten kiinnittämään rakennuksiin merkityksiä erityisesti korostamalla symbolista muotoa rakenteellisen logiikan kustannuksella. Tähän mennessä Saarisen työ on saanut vaihtelevaa huomiota arkkitehtuurilehdistössä, ja tärkeimmissä 1900-luvun arkkitehtuuria käsittelevissä teoksissä hänen esittelynsä rajoittuu muutamaan tunnettuun rakennukseen. NÄYTTELY Näyttelyssä esitellään Saarisen koko tuotanto, yli 50 rakennusta tai suunnitelmaa. Näin on nyt ensi kertaa mahdollista arvioida hänen kokonaispanostaan sodanjälkeiseen moderniin arkkitehtuuriin.

4 Näyttely jakautuu kahteen osaan. Suunnitelmia sodanjälkeiseen Amerikkaan keskittyy rakennustyyppeihin ja valaisee Saarisen arkkitehtuurin laaja-alaisuutta sekä sen kulttuurista ja yhteiskunnallista merkitystä. Arkkitehti ja hänen piirinsä käsittelee Eero Saarista ja hänen lukuisia työtovereitaan, joihin kuului isä Elielin, Cranbrookin taideakatemian suunnittelijan, lisäksi taiteilijoita, kuten Alexander Calder, maisema-arkkitehteja, kuten Dan Kiley, ja huonekalusuunnittelijoita, kuten Charles ja Ray Eames. Näyttely ei monografianäyttelyiden tavanomaiseen tapaan perustu kronologiaan vaan jakautuu neljään pääteemaan: Monumentaalisuus Toisen maailmansodan jälkeen arkkitehdeilta ryhdyttiin tilaamaan tärkeitä julkisia rakennuksia. Sukupolvensa muiden arkkitehtien tapaan Saarinen etsi ratkaisuja monumentaalirakennusten arkkitehtuuriin modernismin ideologiaan sopivalla tavalla. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ulkomaisissa lähetystörakennuksissa pyrittiin ilmentämään maan taloudellista ja poliittista mahtia sotaa edeltäneiden hallitusten suosimasta klassismista poikkeavalla tavalla. Orgaanisuus Saarisen työssä orgaanisuus tulee esiin kolmella tavalla: kaarevina muotoina, kuten yksijalkaisissa huonekaluissa ja rakennuksista esimerkiksi TWA:n terminaalissa; pyrkimyksenä kokonaisvaltaiseen ympäristöön, jollaista edustaa General Motorsin teknisen keskuksen muodostama arkkitehtuurin, maiseman, taiteen ja sisustuksen saumaton kokonaisuus; sekä hänen yhteistyöhakuisuutenaan eli työskentelynä yhdessä insinöörien, taitelijoiden ja maisemasuunittelijoiden kanssa. Tyyli Saarisen kiistelty viehtymys kehittää jokaista sunnittelutehtävää varten uusi tyyli joka vaihteli TWA:n terminaalin ylenpalttisesta veistoksellisuudesta Yalen yliopistorakennusten historismiin on parhaiten ymmärrettävissä pyrkimyksenä monipuolistaa modernismin muotokieltä ja irrottautua kansainvälisestä teräs- ja lasitornien hallitsemasta toimistoarkkitehtuurista. Tekniikka Laatiessaan suunnitelmia johtaville korkean teknologian yhtiöille Saarinen koetteli rakennustekniikan äärimmäisiä rajoja. Hän oli tunnettu teknisestä innovatiivisuudestaan, ja yhdessä toimistonsa kanssa hän teki uraauurtavaa työtä käyttäessään patinoitunutta terästä Deere & Companyn pääkonttorissa, rakenteeltaan auton tuulilasia muistuttavia ikkunoita General Motorsin teknisessä keskuksessa ja maailman ohuinta, alle puolen tuuman paksuista ulkoseinää IBM:n uudisrakennuksessa ( ) Rochesterissa Minnesotassa.

5 INTERAKTIIVINEN INSTALLAATIO Näyttelyyn tuleva interaktiivinen installaatio valaisee Saarisen oman toimiston toimintaa 1950-luvulla. Siinä kiteytyy tuon hedelmällisen ajan intensiivisyys. Saarisesta maalataan kuvaa analysoiden ja antaen arvoa sekä luonnon huomioon ottamiselle että kiinnostukselle teknisiä innovaatioita kohtaan. Installaatio tuo mieleen jäästä kairatun näytteen, johon kerrostuneet tapahtumat muodostavat aineellisen aikajanan. Huomattavimmat tapahtumat merkitään metallisuikalein, joita koskettamalla saadaan esiin tietoa. Installaatio välittää elävän kuvan Saarisesta ja hänen työstään lukuisten kontekstiviittausten ja tarinoiden kautta. DOKUMENTTIFILMI Eero Saarisen elämää ja työtä tarkasteleva dokumentti (Bill Ferehawk, Edward Moore ja Bill Kubota yhteistyössä PBS:n kanssa) käsittelee hänen rakennuksiaan niiden kulttuurikontekstissa ja lisäksi sitä kokonaisvaltaista 24 tuntia vuorokaudessa vaatinutta prosessia, jonka tuloksena ne ovat syntyneet. Saarisen tarina kerrotaan uusissa, tätä dokumenttia varten tehdyissä haastatteluissa. Niissä valaistaan hänen monipuolisuuttaan ja hänen huonosti ymmärrettyä mutta innovatiivista suunnitteluprosessiaan. Dokumentti liittyy näyttelyn siihen osaan, joka käsittelee Saarista henkilönä ja hänen ympäristöään. Henkilökohtaisia näkökulmia ja arvioita esittävät sellaiset avainhenkilöt kuin tytär Susan, läheinen perheystävä Florence Knoll Bassett, kriitikot Vincent Scully ja Allan Temko sekä arkkitehdit Kevin Roche, Cesar Pelli ja Ralph Rapson, jotka aloittivat uransa Saarisen toimistossa. Mukana on myös uutta kuva-aineistoa, joka esittelee Saarisen rakennuksia nykytilanteessa. Dokumentin haastatteluaineisto tallennetaan kokonaisuudessaan Yalen yliopiston arkistoon. NÄYTTELYLUETTELO Eero Saarinen: Realizing American Utopia -kirja käsittelee samoja teemoja samalla tavoin jäsennettynä kuin näyttely. Se jakautuu rakennuksiin keskittyvään osaan ja Saarisen lähiympäristöä käsittelevään osaan. Ensimmäinen osa koostuu neljästä artikkelista, joissa käsitellään Saarisen valtiolle, liike-elämälle, asumiseen ja yhteisöille suunnittelemia rakennuksia. Kirjoittajat ovat projektin tutkijaryhmän jäseniä. Toisessa osassa on lyhyempiä artikkeleita Saarisesta henkilönä sekä hänen perhe-, kollega-, asiakas- ja lehdistösuhteistaan. Näiden kirjoittajina on sekä projektin tutkimusryhmän jäseniä että ulkopuolisia asiantuntijoita ja tutkijoita. Kolmas osa on kuvitettu täydellinen työluettelo, joka on varustettu lyhyin selostustekstein. Liiteosa sisältää valikoiman Saarisen kirjoituksia sekä dokumenttifilmin haastatteluja.

6 SYMPOSIUM Yalen arkkitehtikoulussa huhtikuussa 2005 järjestettävän tutkijasymposiumin ohjelmassa on tutkijoiden ja kirjoittajien esitelmiä, dokumenttifilmin esittely sekä keskustelu, jossa ovat mukana Saarisen työtoverit Kevin Roche, Cesar Pelli, Robert Venturi ja Harold Roth. Symposium huipentuu paneelikeskusteluun, jossa merkittävät nykyarkkitehdit kertovat Saarisen merkityksestä heille itselleen. VERKKOSIVUSTO Projektin tutkimustyön tueksi laaditaan internetsivusto. Sivuja täydennetään jatkuvasti, ja aineisto on koko tutkimusryhmän käytössä. Tuloksena syntyy kattava tiedosto, joka näyttelyn avautuessa vuonna 2006 saatetaan myös suuren yleisön, opiskelijoiden, tutkijoiden ja kaikkien Saarisen arkkitehtuurista kiinnostuneiden käyttöön. LISÄTIETOJA SUOMESSA Kristiina Nivari Suomen rakennustaiteen museo (09)

Guggenheim Helsinki: konsepti- ja kehitysselvitys

Guggenheim Helsinki: konsepti- ja kehitysselvitys Guggenheim Helsinki: konsepti- ja kehitysselvitys Käännös julkaisusta: Concept and Development Study for a Guggenheim Helsinki (Käännös ei sisällä alkuperäisen julkaisun kuvia ja karttoja, s. 144 167)

Lisätiedot

Minna Chudoba. Kaupunkia etsimässä Eliel Saarinen Amerikassa 1923 1950

Minna Chudoba. Kaupunkia etsimässä Eliel Saarinen Amerikassa 1923 1950 Minna Chudoba Kaupunkia etsimässä Eliel Saarinen Amerikassa 1923 1950 Kaupunkia etsimässä Eliel Saarinen Amerikassa 1923 1950 Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Julkaisu 6 Tampere

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO. Henrik Mattjus

TAMPEREEN YLIOPISTO. Henrik Mattjus TAMPEREEN YLIOPISTO Henrik Mattjus MILLAISEKSI RAKENTAISIN TALONI? Modernismi ja modernisaatio maaseudun rakennussuunnittelussa 1920- ja 1930-luvuilla Historian pro gradu -tutkielma Tampere 2014 Tampereen

Lisätiedot

KURITONTA MONIMUOTOISUUTTA POSTMODERNISMI SUOMALAISESSA ARKKITEHTUURIKESKUSTELUSSA NIM ANNI VARTOLA

KURITONTA MONIMUOTOISUUTTA POSTMODERNISMI SUOMALAISESSA ARKKITEHTUURIKESKUSTELUSSA NIM ANNI VARTOLA KURITONTA MONIMUOTOISUUTTA POSTMODERNISMI SUOMALAISESSA ARKKITEHTUURIKESKUSTELUSSA RI TON O NIM Ta Ta ANNI VARTOLA Anni Vartola (s. 1965 Helsingissä) valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta

Lisätiedot

Ville Vallgrenin Museo

Ville Vallgrenin Museo Emma Laatikainen Ville Vallgrenin Museo Museon suunnitteluun vaikuttaneet tekijät ja museolle annetut merkitykset 1920-luvulla Pro gradu-tutkielma Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen

Lisätiedot

Arjen valokuvien hyödyntäminen ilmiökeskeisessä dokumentoinnissa

Arjen valokuvien hyödyntäminen ilmiökeskeisessä dokumentoinnissa Arjen valokuvien hyödyntäminen ilmiökeskeisessä dokumentoinnissa Tapaustutkimus Vapriikin kuva-arkiston Rokkia Mansesta -tallennusprojektista Anu Kolehmainen Tampereen yliopisto Informaatiotutkimuksen

Lisätiedot

TAITOYHTEISKUNTA OSALLISTUMISEN EDISTÄJÄNÄ

TAITOYHTEISKUNTA OSALLISTUMISEN EDISTÄJÄNÄ TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TUTU JULKAISUJA TUTU PUBLICATIONS 2/2002 Olli Hietanen (toim.) TAITOYHTEISKUNTA OSALLISTUMISEN EDISTÄJÄNÄ FINLAND FUTURES RESEARCH CENTRE TURKU SCHOOL

Lisätiedot

I saatteeksi. Kunkin työtavan esittelyn yhteydessä on esimerkkejä käytännön toteutuksesta. Tätä

I saatteeksi. Kunkin työtavan esittelyn yhteydessä on esimerkkejä käytännön toteutuksesta. Tätä I saatteeksi saatteeksi 3 Raamattu nyt oppikirjan opettajan aineisto on kolmiosainen. Ensimmäinen osa Raamattu Työkalut nyt esittelee -oppikirjan kokoavasti opettajan kattavasti aineisto lukion on raamattuopetuksessa

Lisätiedot

TYPOGRAFIA DIGITAALISEN SUUNNITTELUN MURROKSESSA

TYPOGRAFIA DIGITAALISEN SUUNNITTELUN MURROKSESSA TYPOGRAFIA DIGITAALISEN SUUNNITTELUN MURROKSESSA KARI RIIHELÄ Ohjaaja: Kirsi Saarikangas Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Taidehistorian oppiaine Pro gradu 04/2012 Tiedekunta/Osasto - Fakultet/Sektion

Lisätiedot

Arkkitehtuurikilpailu Guggenheim Helsinki -museosta käyntiin

Arkkitehtuurikilpailu Guggenheim Helsinki -museosta käyntiin Arkkitehtuurikilpailu Guggenheim Helsinki -museosta käyntiin Solomon R. Guggenheim -säätiö hakee ensimmäistä kertaa suunnitelmaa museolleen avoimella kilpailulla. Kilpailun voittajan valitsee kansainvälinen,

Lisätiedot

Kokonaistaideteoksen huoneissa katsaus Hvitträskin vaiheisiin, esineistöön ja Partage Plus hankkeeseen

Kokonaistaideteoksen huoneissa katsaus Hvitträskin vaiheisiin, esineistöön ja Partage Plus hankkeeseen Teksti: Živilė Meškauskaitė Kesäkuu 2013 Kokonaistaideteoksen huoneissa katsaus Hvitträskin vaiheisiin, esineistöön ja Partage Plus hankkeeseen Hvitträskin päärakennus. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto

Lisätiedot

JULKISTEN TAIDEHANKINTOJEN MENETELMÄT 2000-LUVUN SUOMESSA - Yksittäisen taiteilijan näkökulma

JULKISTEN TAIDEHANKINTOJEN MENETELMÄT 2000-LUVUN SUOMESSA - Yksittäisen taiteilijan näkökulma Marja Kolu JULKISTEN TAIDEHANKINTOJEN MENETELMÄT 2000-LUVUN SUOMESSA - Yksittäisen taiteilijan näkökulma Pro gradu -tutkielma Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Taidekasvatus

Lisätiedot

KOLMAS AALTO suomalaista designia kansainvälistämässä. Raportti Suomen kulttuuri-instituuttien muotoiluvientihankkeista vuosina 2007 2012

KOLMAS AALTO suomalaista designia kansainvälistämässä. Raportti Suomen kulttuuri-instituuttien muotoiluvientihankkeista vuosina 2007 2012 KOLMAS AALTO suomalaista designia kansainvälistämässä Raportti Suomen kulttuuri-instituuttien muotoiluvientihankkeista vuosina 2007 2012 Sisällysluettelo ESIPUHE 3 TIIVISTELMÄ 5 MIKÄ KOLMAS AALTO? 6 KULTTUURI-INSTITUUTIT

Lisätiedot

ja uudet liiketoimintamallit

ja uudet liiketoimintamallit Kira Sjöberg Nykytaiteen markkinarakenne, ansaintalogiikka ja uudet liiketoimintamallit Luovan Suomen julkaisuja 2. Luova Suomi / Cupore 2010 LUOVAN SUOMEN JULKAISUJA 2 1 Kira Sjöberg Nykytaiteen markkinarakenne,

Lisätiedot

Taiteilija, taide ja teollisuus

Taiteilija, taide ja teollisuus Taiteilija, taide ja teollisuus Tiina Huokuna Tapio Wirkkala (1915 1985) teki taideteollisia esineitä, mutta oli kiinnostunut myös koneista, joilla niitä tehtiin. Ideasta ja kädenjäljestä syntyi lopputulos

Lisätiedot

Dokumentti. Ajankohtaista Kuvataiteen keskusarkistosta 2/2000. Kuvataiteen keskusarkisto on kiinni 25.12.2000-7.1.2001

Dokumentti. Ajankohtaista Kuvataiteen keskusarkistosta 2/2000. Kuvataiteen keskusarkisto on kiinni 25.12.2000-7.1.2001 Dokumentti Ajankohtaista Kuvataiteen keskusarkistosta 2/2000 Uusilla lähteillä...2 Taidehistoriallisten arkistojen kartoitusprojekti suunnitteilla...3 Muistikuvia Viktor Faffan Jansson tutkimukseni aineiston

Lisätiedot

JÄNISTEN JÄLJILLÄ VARKAUDESSA

JÄNISTEN JÄLJILLÄ VARKAUDESSA 1 JÄNISTEN JÄLJILLÄ VARKAUDESSA Varkauden urbanisoitumiskehitys Jouko Juhani Laitinen Pro gradu-tutkielma Yhteiskuntapolitiikka Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Jyväskylän yliopisto kevät 2008

Lisätiedot

Kovan linjan muotoilua

Kovan linjan muotoilua Kovan linjan muotoilua Taiteen maisterin lopputyö Taideteollisen korkeakoulun käsi- ja taideteollisessa koulutusohjelmassa joulukuussa 2002 Antti Salminen Kovan linjan muotoilua -kommentteja nykyaikaisen

Lisätiedot

sivu 6 sivu 14 sivu 20 Arkistolaitoksen asiakaslehti 3/2009 Päivi Happonen väitteli väestötilastojen luotettavuudesta

sivu 6 sivu 14 sivu 20 Arkistolaitoksen asiakaslehti 3/2009 Päivi Happonen väitteli väestötilastojen luotettavuudesta Arkistolaitoksen asiakaslehti 3/2009 sivu 6 Päivi Happonen väitteli väestötilastojen luotettavuudesta sivu 14 Kazakstanin arkistot kertovat myös suomalaiskohtaloista sivu 20 YFU-historiankirjoitus vei

Lisätiedot

SUOMALAISTEN DESIGNYRITYSTEN BRÄNDIVIESTINTÄ

SUOMALAISTEN DESIGNYRITYSTEN BRÄNDIVIESTINTÄ SUOMALAISTEN DESIGNYRITYSTEN BRÄNDIVIESTINTÄ Salla Koskinen Puheviestinnän pro gradu -tutkielma Syksy 2010 Viestintätieteiden laitos Jyväskylän yliopisto JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Tiedekunta HUMANISTINEN Tekijä

Lisätiedot

kontrahti Korkeimman oikeuden komeat puitteet Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2009

kontrahti Korkeimman oikeuden komeat puitteet Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2009 Kestävät julkiset hankinnat Pertti Kukkonen kesytti betonin Mittarit tilajohtamisen apuna kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2009 Korkeimman oikeuden komeat puitteet Kontrahti 4 2009 Sisältö

Lisätiedot

Maahanmuutto ja media. Eurooppalaista tutkimusta ja kotimaisia ennusteita. Julkaisuja Publications

Maahanmuutto ja media. Eurooppalaista tutkimusta ja kotimaisia ennusteita. Julkaisuja Publications Tampereen yliopisto Tiedotusopin laitos Julkaisuja Publications C Heikki Luostarinen Hanna Eskonen Karina Horsti Kaarina Nikunen Reeta Pöyhtäri Maahanmuutto ja media Eurooppalaista tutkimusta ja kotimaisia

Lisätiedot

PILVENPIIRTÄJÄKYSYMYS URBAANI MIELIKUVITUS JA 1920-LUVUN HELSINGIN ÄÄRIVIIVAT

PILVENPIIRTÄJÄKYSYMYS URBAANI MIELIKUVITUS JA 1920-LUVUN HELSINGIN ÄÄRIVIIVAT PILVENPIIRTÄJÄKYSYMYS URBAANI MIELIKUVITUS JA 1920-LUVUN HELSINGIN ÄÄRIVIIVAT 1 2 SILJA LAINE PILVENPIIRTÄJÄKYSYMYS URBAANI MIELIKUVITUS JA 1920-LUVUN HELSINGIN ÄÄRIVIIVAT & kh TURKU 2011 3 2011 Silja

Lisätiedot

Äkkigalleria riskejä on otettava!

Äkkigalleria riskejä on otettava! Äkkigalleria riskejä on otettava! Itseorganisoidun galleriatilan syntymä, toiminta ja dynamiikka Elina Ojaniemi Taidekasvatuksen proseminaarityö Taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

CASE STUDY HOUSES JA AMERIKKALAINEN UNELMA

CASE STUDY HOUSES JA AMERIKKALAINEN UNELMA Aalto-yliopisto Arkkitehtuurin laitos Arkkitehtuurin historia A-27.1210 Nykyajan arkkitehtuurin historia kevät 2009 Lisätehtävä Toni Laurila 69891L 29.3.2010 CASE STUDY HOUSES JA AMERIKKALAINEN UNELMA

Lisätiedot

Taideteollisuuden hyvät, pahat ja ristiriitaiset. Kriisikeskustelua muotoilusta 1970-luvun Suomessa

Taideteollisuuden hyvät, pahat ja ristiriitaiset. Kriisikeskustelua muotoilusta 1970-luvun Suomessa Taideteollisuuden hyvät, pahat ja ristiriitaiset Kriisikeskustelua muotoilusta 1970-luvun Suomessa Paula Vannesluoma Pro gradu-tutkielma Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos

Lisätiedot

Kuva 124. Kuvateksti ja kuva pienempänä 108 TÖÖLÖLÄISFUNKTIONALISMIN NELJÄ VAIHETTA

Kuva 124. Kuvateksti ja kuva pienempänä 108 TÖÖLÖLÄISFUNKTIONALISMIN NELJÄ VAIHETTA Kuva 124. Kuvateksti ja kuva pienempänä sivulla 124. 108 TÖÖLÖLÄISFUNKTIONALISMIN NELJÄ VAIHETTA 6. ESIKUVIA JA RINNAKKAISILMIÖITÄ Luvussa käsitellään kansainvälisiä ja eurooppalaisia ilmiöitä, jotka ovat

Lisätiedot

LIFESTYLE-YRITYKSEN DNA Vaatemallisto lifestyle-ajattelun pohjana

LIFESTYLE-YRITYKSEN DNA Vaatemallisto lifestyle-ajattelun pohjana LIFESTYLE-YRITYKSEN DNA Vaatemallisto lifestyle-ajattelun pohjana Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Vaatetussuunnittelu Syksy 2013 Pirita Norvanto Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta Työn nimi: Lifestyle-yrityksen

Lisätiedot

Pro gradu -tutkielma Aluetiede Suunnittelumaantiede KALLION SANEERAUS MODERNISTISEN KAUPUNKISUUNNITTELUN ESIMERKKINÄ. Mika Mäkelä

Pro gradu -tutkielma Aluetiede Suunnittelumaantiede KALLION SANEERAUS MODERNISTISEN KAUPUNKISUUNNITTELUN ESIMERKKINÄ. Mika Mäkelä Pro gradu -tutkielma Aluetiede Suunnittelumaantiede KALLION SANEERAUS MODERNISTISEN KAUPUNKISUUNNITTELUN ESIMERKKINÄ Mika Mäkelä 2013 Ohjaaja: Harry Schulman HELSINGIN YLIOPISTO GEOTIETEIDEN JA MAANTIETEEN

Lisätiedot

Ajankohtaista Kuvataiteen keskusarkistosta 2/2001

Ajankohtaista Kuvataiteen keskusarkistosta 2/2001 D o k u m e n t t i Ajankohtaista Kuvataiteen keskusarkistosta 2/2001 Käyttötaidetta kansan gallerioista -Ulla Vihanta...2 Muotokuvia Kansallismuseon grafiikan kokoelmista Kuva-arkisto ennen valokuvaa

Lisätiedot