Näyttelyyn teetettävä kolmiulotteinen installaatio tarkastelee Saarisen suhdetta toisaalta luontoon ja toisaalta tekniikan kehitykseen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Näyttelyyn teetettävä kolmiulotteinen installaatio tarkastelee Saarisen suhdetta toisaalta luontoon ja toisaalta tekniikan kehitykseen."

Transkriptio

1 Realizing American Utopia Finnish Cultural Institute in New York Museum of Finnish Architecture Yale School of Architecture EERO SAARINEN: AMERIKKALAISTA UTOPIAA TOTEUTTAMASSA on laaja suomalaisamerikkalainen näyttely- ja tutkimushanke. Se tarkastelee 1900-luvun tuotteliaimpiin, epäsovinnaisimpiin ja kiistellyimpiin kuuluvan mestarin mittavaa tuotantoa 1930-luvulta 1960-luvun alkupuolelle saakka. Huomion kohteena ovat niin Saarisen rakennukset kuin hänen uraauurtava huonekalusuunnittelunsa. Hankkeen tuloksena syntyy kuusiosainen kokonaisuus: Ensimmäinen suuri Saarisen koko uran kattava näyttely avataan Helsingissä vuonna 2006, jonka jälkeen se kiertää Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Esillä on täysimittaisia malleja, ennennäkemättömiä piirustuksia, pienoismalleja, valokuvia, liikkuvaa kuvaa sekä esineitä. Näyttelyyn teetettävä kolmiulotteinen installaatio tarkastelee Saarisen suhdetta toisaalta luontoon ja toisaalta tekniikan kehitykseen. Eero Saarista käsittelevää dokumenttifilmiä esitetään näyttelyn yhteydessä. Siihen liittyy Saarisen sukulaisten, kollegojen ja kriitikoiden haastatteluja. Kattava, runsaasti kuvitettu näyttelyluettelo, perusteos Eero Saarisesta, sisältää asiantuntija-artikkeleita sekä täydellisen työluettelon. Asiantuntijasymposiumiin Yalen arkkitehtikoulussa keväällä 2005 osallistuu kirjan kirjoittajien ja projektin yhteistyötahojen edustajien lisäksi useita tunnettuja arkkitehteja. Eero Saarisesta laadittavaan verkkosivustoon tulee tiedostoja ja kuvia sekä Saarista koskeva bibliografia. Sivusto tulee niin suuren yleisön kuin opiskelijoiden ja tutkijoidenkin käyttöön.

2 Projektin toteuttamista varten on Suomesta ja Yhdysvalloista koottu työryhmä, joka tarkastelee Saarisen työtä eri näkökulmista sekä 1900-luvun puolivälin kulttuuria suhteessa nykypäivään. Pääpaino on Saarisen globaalissa merkityksessä. Saarisen tuotannon tyylillisessä moninaisuudessa ja hänen yhteistyöpainotteisessa toimintatavassaan on yhtymäkohtia nykyajan suunnittelukäytäntöihin. Projekti pyrkii luomaan ajankohtaisen ja kriittisen katsauksen modernismia voimakkaasti muovanneeseen vaiheeseen, jonka vaikutus jatkuu edelleen. Hanke käynnistyi vuonna 2002 Kevin Rochen lahjoitettua Yalen yliopistolle entisen työtoverinsa koko arkiston. Tämä maailman laajin Saarista koskeva aineistokokonaisuus tulee nyt ensi kertaa yleisön ulottuville näyttelyn ja kirjan välityksellä. Projektissa hyödynnetään myös muita suuria kokoelmia, joihin kuuluvat Cranbrookin taideakatemian arkisto Bloomfield Hillsissä Michiganissa, Smithsonian Institution Washingtonissa sekä Saarisen asiakasyritysten arkistot. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Suomen kulttuuriinstituutti New Yorkissa, Suomen rakennustaiteen museo ja Yalen yliopisto. Se avataan Helsingissä syksyllä 2006, jonka jälkeen näyttely kiertää Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Projektiin on saatu avustus Suomen Kulttuurirahastosta ja suuri tutkimusapuraha Gettysäätiöltä. TAUSTAA Eero Saarinen oli aikansa maineikkaimpia arkkitehteja niin kotimaassaan Yhdysvalloissa kuin ulkomaillakin siitä huolimatta, että hänen uransa katkesi kuolemaan jo 51 vuoden iässä Sodan jälkeen Saarinen suunnitteli rakennuksia, joista tuli sekä vahvoja Yhdysvaltojen identiteetin symboleja että kansainvälisesti erittäin tunnettuja.tällaisia ovat 630 metriä korkea teräksinen St. Louis Gateway Arch ( ), joka rakennettiin Mississipin varteen muistoksi maan laajentumisesta länteen, alumiinista ja lasista toteutettu General Motorsin tekninen keskus ( ) Detroitin liepeillä Michiganissa jota sen ajan kriitikot luonnehtivat teollisuuden Versaillesiksi sekä New Yorkin John F. Kennedyn lentokentän TWA-terminaali ( ), jonka dynaamisesti muotoillut betoniseinät korostivat kansainvälisten lentojen hohdokkuutta. Saarinen ei pyrkinyt yhteen yhtenäiseen tyyliin vaan suosi vaihtelevaa ilmaisua. Omien sanojensa mukaan hän sai inspiraationsa kunkin suunnitteluhankkeen ainutlaatuisesta sijainnista, tilaohjelmasta ja hengestä. Hän noudatti joitakin modernismin tärkeimpiä ohjenuoria, kuten uuden rakennustekniikan hyödyntämistä, mutta hylkäsi minimalismin ja korosti sen sijaan veistoksellisuutta, metaforisuutta ja historiallisuutta. Saarisen tapa hoitaa arvovaltaisilta yrityksiltä (General Motorsilta, IBM:ltä, CBS:ltä) saamiaan tehtäviä vei Mies van der Rohen less is more -estetiikkaa uusille, yllättäville urille. GM:n tiilijulkisivuihin hän

3 kehitteli rohkean, uusimpiin automalleihin sointuvan väripaletin, ja Deere & Companyn uusi pääkonttori ( ) Molinessa Illinoisissa sai pintaansa patinoitunutta terästä, joka assosioituu yhtiön valmistamien maatalouskoneiden karheuteen. Yalessa sijaitseva David S. Ingallsin jäähalli ( ) ja Dullesin kansainvälinen lentoasema ( ) taas osoittavat Saarisen hallinneen mestarillisesti dynaamiset muodot. Knoll Internationalille vuonna 1958 suunnitellut yksijalkaiset tuolit ja pöydät pyrkivät orgaanisiin avaruusajan muotoihin. Massachusettsin teknillisen korkeakoulun pyöreä tiilikappeli (Kresge Chapel, ) ja Yalen betonista ja kivestä toteutetut yliopistorakennukset (Morse ja Stiles - asuntola, ) taas mukautuivat perinteikkäisiin yliopistoympäristöihinsä avoimen historistisina. Saarisen tyylivaranto edusti Yhdysvaltojen sodanjälkeistä ihanneyhteiskuntaa, joka oli avoin ja monimuotoinen ja tarjosi rajattomat mahdollisuudet. Avainasemassa ihanteen projisoinnin onnistumisessa olivat visionaariset liikemiestoimeksiantajat esimerkiksi IBM:n Thomas J. Watson ja CBS:n Frank Stanton. Kumpikin johti edistyksellisen tekniikanalan (tietokoneen ja television) kehitystä. Saarinen teki tiiviisti yhteistyötä tilaajien kanssa, ja hän käytti edistyksellistä rakennustekniikkaa ja -mekaniikkaa yrityspuistoissa sijaitsevissa toimistotaloissaan. Toisaalta hän kuitenkin oli vapaa, luova individualisti. Saarinen ja hänen työnsä edustivat kapitalistista utopiaa, Amerikkaa, joka on aina uusi ja dynaaminen. Saarinen oli myös sinut median kanssa. Hän sai valtavasti palstatilaa, mikä ennakoi hänen nykyistä asemaansa merkkirakennusten sunnittelijana. Vuonna 1956 hän esiintyi sellaisissa suosituissa lehdissä kuin Vogue, Playboy, The New York Times Magazine ja Time, ja lehdet julistivat hänet aikansa merkittävimmäksi arkkitehdiksi niin uranluojana kuin taiteilijanakin. Samaan aikaan ja kuolemansa jälkeenkin häntä kritisoitiin siitä, ettei hän piitannut modernismin tasa-arvoideaalista, että hän jätti huomiotta veistoksellisia mestariteoksiaan ympäröivän kaupunkirakenteen ja että hänen tuotantonsa oli esteettisesti ristiriitaista. Hänet on myös luettu sellaisiin sodanjälkeisen Amerikan modernisteihin, jotka kaupallistivat Euroopan modernismin sosialistiset ihanteet ja pyrkivät sitten kiinnittämään rakennuksiin merkityksiä erityisesti korostamalla symbolista muotoa rakenteellisen logiikan kustannuksella. Tähän mennessä Saarisen työ on saanut vaihtelevaa huomiota arkkitehtuurilehdistössä, ja tärkeimmissä 1900-luvun arkkitehtuuria käsittelevissä teoksissä hänen esittelynsä rajoittuu muutamaan tunnettuun rakennukseen. NÄYTTELY Näyttelyssä esitellään Saarisen koko tuotanto, yli 50 rakennusta tai suunnitelmaa. Näin on nyt ensi kertaa mahdollista arvioida hänen kokonaispanostaan sodanjälkeiseen moderniin arkkitehtuuriin.

4 Näyttely jakautuu kahteen osaan. Suunnitelmia sodanjälkeiseen Amerikkaan keskittyy rakennustyyppeihin ja valaisee Saarisen arkkitehtuurin laaja-alaisuutta sekä sen kulttuurista ja yhteiskunnallista merkitystä. Arkkitehti ja hänen piirinsä käsittelee Eero Saarista ja hänen lukuisia työtovereitaan, joihin kuului isä Elielin, Cranbrookin taideakatemian suunnittelijan, lisäksi taiteilijoita, kuten Alexander Calder, maisema-arkkitehteja, kuten Dan Kiley, ja huonekalusuunnittelijoita, kuten Charles ja Ray Eames. Näyttely ei monografianäyttelyiden tavanomaiseen tapaan perustu kronologiaan vaan jakautuu neljään pääteemaan: Monumentaalisuus Toisen maailmansodan jälkeen arkkitehdeilta ryhdyttiin tilaamaan tärkeitä julkisia rakennuksia. Sukupolvensa muiden arkkitehtien tapaan Saarinen etsi ratkaisuja monumentaalirakennusten arkkitehtuuriin modernismin ideologiaan sopivalla tavalla. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ulkomaisissa lähetystörakennuksissa pyrittiin ilmentämään maan taloudellista ja poliittista mahtia sotaa edeltäneiden hallitusten suosimasta klassismista poikkeavalla tavalla. Orgaanisuus Saarisen työssä orgaanisuus tulee esiin kolmella tavalla: kaarevina muotoina, kuten yksijalkaisissa huonekaluissa ja rakennuksista esimerkiksi TWA:n terminaalissa; pyrkimyksenä kokonaisvaltaiseen ympäristöön, jollaista edustaa General Motorsin teknisen keskuksen muodostama arkkitehtuurin, maiseman, taiteen ja sisustuksen saumaton kokonaisuus; sekä hänen yhteistyöhakuisuutenaan eli työskentelynä yhdessä insinöörien, taitelijoiden ja maisemasuunittelijoiden kanssa. Tyyli Saarisen kiistelty viehtymys kehittää jokaista sunnittelutehtävää varten uusi tyyli joka vaihteli TWA:n terminaalin ylenpalttisesta veistoksellisuudesta Yalen yliopistorakennusten historismiin on parhaiten ymmärrettävissä pyrkimyksenä monipuolistaa modernismin muotokieltä ja irrottautua kansainvälisestä teräs- ja lasitornien hallitsemasta toimistoarkkitehtuurista. Tekniikka Laatiessaan suunnitelmia johtaville korkean teknologian yhtiöille Saarinen koetteli rakennustekniikan äärimmäisiä rajoja. Hän oli tunnettu teknisestä innovatiivisuudestaan, ja yhdessä toimistonsa kanssa hän teki uraauurtavaa työtä käyttäessään patinoitunutta terästä Deere & Companyn pääkonttorissa, rakenteeltaan auton tuulilasia muistuttavia ikkunoita General Motorsin teknisessä keskuksessa ja maailman ohuinta, alle puolen tuuman paksuista ulkoseinää IBM:n uudisrakennuksessa ( ) Rochesterissa Minnesotassa.

5 INTERAKTIIVINEN INSTALLAATIO Näyttelyyn tuleva interaktiivinen installaatio valaisee Saarisen oman toimiston toimintaa 1950-luvulla. Siinä kiteytyy tuon hedelmällisen ajan intensiivisyys. Saarisesta maalataan kuvaa analysoiden ja antaen arvoa sekä luonnon huomioon ottamiselle että kiinnostukselle teknisiä innovaatioita kohtaan. Installaatio tuo mieleen jäästä kairatun näytteen, johon kerrostuneet tapahtumat muodostavat aineellisen aikajanan. Huomattavimmat tapahtumat merkitään metallisuikalein, joita koskettamalla saadaan esiin tietoa. Installaatio välittää elävän kuvan Saarisesta ja hänen työstään lukuisten kontekstiviittausten ja tarinoiden kautta. DOKUMENTTIFILMI Eero Saarisen elämää ja työtä tarkasteleva dokumentti (Bill Ferehawk, Edward Moore ja Bill Kubota yhteistyössä PBS:n kanssa) käsittelee hänen rakennuksiaan niiden kulttuurikontekstissa ja lisäksi sitä kokonaisvaltaista 24 tuntia vuorokaudessa vaatinutta prosessia, jonka tuloksena ne ovat syntyneet. Saarisen tarina kerrotaan uusissa, tätä dokumenttia varten tehdyissä haastatteluissa. Niissä valaistaan hänen monipuolisuuttaan ja hänen huonosti ymmärrettyä mutta innovatiivista suunnitteluprosessiaan. Dokumentti liittyy näyttelyn siihen osaan, joka käsittelee Saarista henkilönä ja hänen ympäristöään. Henkilökohtaisia näkökulmia ja arvioita esittävät sellaiset avainhenkilöt kuin tytär Susan, läheinen perheystävä Florence Knoll Bassett, kriitikot Vincent Scully ja Allan Temko sekä arkkitehdit Kevin Roche, Cesar Pelli ja Ralph Rapson, jotka aloittivat uransa Saarisen toimistossa. Mukana on myös uutta kuva-aineistoa, joka esittelee Saarisen rakennuksia nykytilanteessa. Dokumentin haastatteluaineisto tallennetaan kokonaisuudessaan Yalen yliopiston arkistoon. NÄYTTELYLUETTELO Eero Saarinen: Realizing American Utopia -kirja käsittelee samoja teemoja samalla tavoin jäsennettynä kuin näyttely. Se jakautuu rakennuksiin keskittyvään osaan ja Saarisen lähiympäristöä käsittelevään osaan. Ensimmäinen osa koostuu neljästä artikkelista, joissa käsitellään Saarisen valtiolle, liike-elämälle, asumiseen ja yhteisöille suunnittelemia rakennuksia. Kirjoittajat ovat projektin tutkijaryhmän jäseniä. Toisessa osassa on lyhyempiä artikkeleita Saarisesta henkilönä sekä hänen perhe-, kollega-, asiakas- ja lehdistösuhteistaan. Näiden kirjoittajina on sekä projektin tutkimusryhmän jäseniä että ulkopuolisia asiantuntijoita ja tutkijoita. Kolmas osa on kuvitettu täydellinen työluettelo, joka on varustettu lyhyin selostustekstein. Liiteosa sisältää valikoiman Saarisen kirjoituksia sekä dokumenttifilmin haastatteluja.

6 SYMPOSIUM Yalen arkkitehtikoulussa huhtikuussa 2005 järjestettävän tutkijasymposiumin ohjelmassa on tutkijoiden ja kirjoittajien esitelmiä, dokumenttifilmin esittely sekä keskustelu, jossa ovat mukana Saarisen työtoverit Kevin Roche, Cesar Pelli, Robert Venturi ja Harold Roth. Symposium huipentuu paneelikeskusteluun, jossa merkittävät nykyarkkitehdit kertovat Saarisen merkityksestä heille itselleen. VERKKOSIVUSTO Projektin tutkimustyön tueksi laaditaan internetsivusto. Sivuja täydennetään jatkuvasti, ja aineisto on koko tutkimusryhmän käytössä. Tuloksena syntyy kattava tiedosto, joka näyttelyn avautuessa vuonna 2006 saatetaan myös suuren yleisön, opiskelijoiden, tutkijoiden ja kaikkien Saarisen arkkitehtuurista kiinnostuneiden käyttöön. LISÄTIETOJA SUOMESSA Kristiina Nivari Suomen rakennustaiteen museo (09)

HARALD HERLIN - OPPIMISKESKUS. Tulevaisuutta tehdään täällä

HARALD HERLIN - OPPIMISKESKUS. Tulevaisuutta tehdään täällä HARALD HERLIN - OPPIMISKESKUS Tulevaisuutta tehdään täällä Tervetuloa Harald Herlin - oppimiskeskukseen! Oppimiskeskus on osa Aalto-yliopistoa, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Opi

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

GUNNEL ADLERCREUTZ s. 1941

GUNNEL ADLERCREUTZ s. 1941 GUNNEL ADLERCREUTZ s. 1941 Adlercreutz & Co., arkkitehtitoimisto Oy, osakas; suunnittelijana useissa eri arkkitehtitoimistoissa (1970-1990luvuilla) Espoon kaupunki, asemakaava- ja talosuunnitteluosasto,

Lisätiedot

Jyväskylän Taiteilijaseura ry

Jyväskylän Taiteilijaseura ry TILATEOS YRITYKSEN VALMISTAMISTA TUOTTEISTA Valmistetaan yritykselle tilataideteos, jossa käytetään materiaalina yrityksen valmistamia tuotteita. Teoksen lähtökohtana ovat tilaajan toiveet. Teos voi olla

Lisätiedot

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT Määräykset ja ohjeet 2016:7 Opetushallitus

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS JA TEHTÄVIÄ ARKKITEHTUURIMUSEO

OPETTAJAN OPAS JA TEHTÄVIÄ ARKKITEHTUURIMUSEO OPETTAJAN OPAS JA TEHTÄVIÄ ARKKITEHTUURIMUSEO Tervetuloa Arkkitehtuurimuseoon! Kädessäsi on opettajan opas ja tehtäväpaketti elävöittämään museovierailua. Tehtävät kuljettavat läpi museon. Värilliset sivut

Lisätiedot

PAIHOLAN SAIRAALA-ALUE

PAIHOLAN SAIRAALA-ALUE Dokumentti on tehty tulostettavaksi A4-kokoon kaksipuoleisena 30.9.2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen Tilaaja: Master Yhtiöt PAIHOLAN SAIRAALA-ALUE RAKENNUS- JA KULTTUURIHISTORIALLINEN SELVITYS

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015

ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015 ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015 Ida Fraser 2.11.2015 Kurssia aloitettiin pohtimalla annettua teema ryhmässä. Ryhmämme teemana oli identiteetti. Jouduimme aluksi määrittelemään itsellemme mitä identiteetti

Lisätiedot

NEUVOSTOLIITTO 1917, 1918-32. Agit prop. Proletkult järjestö. Sotakommunismi 1918-21 Lenin kuoli 1924 sisäiset taistelut seurasivat

NEUVOSTOLIITTO 1917, 1918-32. Agit prop. Proletkult järjestö. Sotakommunismi 1918-21 Lenin kuoli 1924 sisäiset taistelut seurasivat NEUVOSTOLIITTO 1917, 1918-32 Agit prop Proletkult järjestö Sotakommunismi 1918-21 Lenin kuoli 1924 sisäiset taistelut seurasivat Supermatismi- Malevitsin nimitys abstraktille taiteelle Tatlin 1919-20 Kolmannen

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä Etkot & Jatkot Rembrandtin siivellä Sisällys 1. Tervetuloa Sinebrychoffin taidemuseoon! 2. Taidetestaajat Sinebrychoffin taidemuseossa 3. Etkot & Jatkot 4. Sinebrychoffin taidemuseo pähkinänkuoressa 5.

Lisätiedot

OSAKSI LUONTOA SMART LUCIA ON AIKA LUODA TOISENLAISIA MUISTOJA

OSAKSI LUONTOA SMART LUCIA ON AIKA LUODA TOISENLAISIA MUISTOJA OSAKSI LUONTOA SMART LUCIA ON AIKA LUODA TOISENLAISIA MUISTOJA SMART LUCIA OSAKSI LUONTOA Jokainen Smart Lucia on ainutlaatuinen. Smart Lucia, jossa moderni lasityö ja luonnon estetiikka yhdistyvät, on

Lisätiedot

Sisällys. Ratkaisumallien historia. Ratkaisumalli. Ratkaisumalli [2] Esimerkki: Composite [2] Esimerkki: Composite. Jaakko Vuolasto 25.1.

Sisällys. Ratkaisumallien historia. Ratkaisumalli. Ratkaisumalli [2] Esimerkki: Composite [2] Esimerkki: Composite. Jaakko Vuolasto 25.1. Sisällys Ratkaisumallien historia Jaakko Vuolasto 25.1.2001! Ratkaisumalli! Christopher Alexander! Ohjelmistotuotannosta arkkitehtuuriin! Henkilöhistoriaa! Ensimmäisiä käyttökokemuksia! Yhteenveto 25.1.2001

Lisätiedot

HANNALEENA HEISKA. Turun taidemuseo

HANNALEENA HEISKA. Turun taidemuseo HANNALEENA HEISKA Turun taidemuseo 8.2. 19.5.2019 Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten käyttöön. Materiaalissa tutustutaan Hannaleena Heiskan näyttelyyn ja syvennytään

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

Hae tutkimusrahoitusta Koneen Säätiöltä!

Hae tutkimusrahoitusta Koneen Säätiöltä! Hae tutkimusrahoitusta Koneen Säätiöltä! Tiedeasiamies Kalle Korhonen syyskuu 2015 6.9.15 KONEEN SÄÄTIÖ 1 Koneen Säätiö Koneen Säätiö on itsenäinen ja riippumaton v. 1956 perustettu yleishyödyllinen säätiö

Lisätiedot

11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2. 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen

11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2. 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen Ohjelma: TORSTAI 21.8. 11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen 12:30 Tutustuminen Finnairin uuteen Premium-loungeen

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN

SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN s.1 SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN Henkisyys taiteessa Helene Schjerfbeck juhlanäyttely, Gyllenberg taidemuseo Outi Heiskanen Alkumeri, Didrichsenin museo Sunnuntaina 18.03.2012 klo

Lisätiedot

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto. Henna Paunu Intendentti, kokoelmat EMMA Espoon modernin taiteen museo

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto. Henna Paunu Intendentti, kokoelmat EMMA Espoon modernin taiteen museo Bryk & Wirkkala -katseluvarasto Henna Paunu Intendentti, kokoelmat EMMA Espoon modernin taiteen museo Kokoelmatoiminnan profiili - Suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta, modernismia ja muotoilua

Lisätiedot

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava.

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Kiinteistö-Tapiola Oy Ajaton klassikko Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Pääkonttoritason toimitila Tapiolassa jo tänään huomisen arvoalueella Tapiolan Aura

Lisätiedot

Matkaraportti liittyen CIMAM konferenssiin Rio de Janeirossa

Matkaraportti liittyen CIMAM konferenssiin Rio de Janeirossa Matkaraportti liittyen CIMAM konferenssiin Rio de Janeirossa Osallistuin CIMAMin konferenssiin 12.-14.8.2013 Rio de Janeirossa sekä sen yhteydessä järjestettyyn postkonferenssiin 15.-16.8. Postkonferenssi

Lisätiedot

AALTO-passi. Oma nimi:

AALTO-passi. Oma nimi: AALTO-passi Oma nimi: Kiertele Aalto-keskuksessa ulkona ja niissä sisätiloissa, jotka ovat avoinna. Etsi kuvista näkyvät kohdat. Kun löydät kohteen ja keksit vastauksen kysymyksiin, piirrä rasti kuvan

Lisätiedot

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet 6.17 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

POPTHEARTOFMAGAZINES POP-TAIDETTA PERINTEISEEN TAPAAN SAMMY SLABBINCK. Roy Lichtenstein: M-maybe (1965)

POPTHEARTOFMAGAZINES POP-TAIDETTA PERINTEISEEN TAPAAN SAMMY SLABBINCK. Roy Lichtenstein: M-maybe (1965) POPTHEARTOFMAGAZINES POP-TAIDETTA PERINTEISEEN TAPAAN SAMMY SLABBINCK Roy Lichtenstein: M-maybe (1965) Pop-taide on "kansantajuista (suunniteltu massayleisölle), ohimenevää (lyhyen tähtäimen ratkaisuja),

Lisätiedot

K O T I S I O N L I N N A S I

K O T I S I O N L I N N A S I K O T I S I O N L I N N A S I Osana kotiasi sisällään elämäsi KEEPS on ensimmäinen yksityisasuntoihin tarkoitettu turvallisuustuote, jonka suunnittelussa on panostettu designiin, esteettisyyteen ja järjestelmällisyyteen.

Lisätiedot

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Dosentti Mikko Ketola Kirkkohistorian laitos Workshop tohtorikurssilla toukokuussa 2008 Teologinen tiedekunta Workshopin sisältö Miksi kirjoittaa

Lisätiedot

KATUTAIDE KERAMIIKKA

KATUTAIDE KERAMIIKKA TYÖPAJAT 2012-2013 Sinulla on edessäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE Työpajassa

Lisätiedot

Piirrä oma valolinjasi

Piirrä oma valolinjasi Freedom Valo on yksi arkkitehtuurin peruselementtejä. Ilman valoa tilan linjat ja yhteydet katoavat. Päivänvalo on suunnittelun itsestään selvä lähtökohta, ja keinovalo jatkaa siitä mihin luonnonvalo

Lisätiedot

Museot yhdessä yhteinen perintö hanke. 10+ museot 18.3.2015. Kimmo Levä pääsihteeri

Museot yhdessä yhteinen perintö hanke. 10+ museot 18.3.2015. Kimmo Levä pääsihteeri Museot yhdessä yhteinen perintö hanke 10+ museot 18.3.2015 Kimmo Levä pääsihteeri Itsenäisyyden juhlavuoden projekti Yhteinen perintö hanke on museoalan yhteisesti toteuttama osa Valtioneuvoston koordinoimaa

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA

JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA JOEN VARRELLA Turun suurin ja vaikuttavin maamerkki Aurajoki todisti aitiopaikalta kun kauppias Victor Alexander Reims perusti viinanjalostustehtaan joen upealle

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä Etkot & Jatkot Rembrandtin siivellä Sisällys 1. Tervetuloa Sinebrychoffin taidemuseoon! 2. Taidetestaajat Sinebrychoffin taidemuseossa Etkot & Jatkot 3. Sinebrychoffin taidemuseo pähkinänkuoressa 4. Seuraa

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu)

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Lukiodiplomi Kuvataide 2010 2011 Määräykset ja ohjeet 2010: 13 ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Kuvataiteen lukiodiplomin sisältö 1 Lukiodiplomin muoto, rakenne ja laajuus 3 2 Lukiodiplomikurssi

Lisätiedot

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi*

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Poolissa mukana 16 toimijaa: Aaltoyliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Helsingin yliopisto Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

KAISA-TALO HELSINGIN YLIOPISTON KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO

KAISA-TALO HELSINGIN YLIOPISTON KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO KAISA-TALO HELSINGIN YLIOPISTON KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO 14.12.2009 Kaisatalo hanke Visio Keskustakampuksen tiedekirjasto on opiskelijoiden ja tutkijoiden arvostama tutkimus-, opiskelu- ja työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Sosiaalinen media muuttaa maailman. Nyt! Heti! Nopeasti!

Sosiaalinen media muuttaa maailman. Nyt! Heti! Nopeasti! Sosiaalinen media muuttaa maailman Nyt! Heti! Nopeasti! Sara-Maria Forsberg Syyskuu 2014: 2 elokuvaa ja kansainvälinen levytys-sopimus Maaliskuu 2014: Kassaneiti Sosiaalinen Media YouTube Tuotetaan sisältöä

Lisätiedot

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä.

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä. PIIRUSTUS- JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA-ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 7.6.2010 KLO 10.00-12.00 1 TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ Oheinen kuva esittää Richard Longin veistosta A Line in Scotland

Lisätiedot

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MUUTTUU UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MYÖTÄ? Seminaari perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista Opetushallitus 13.3.2015 FT tutkija Kati Mikkola, (HY, SKS) kati.m.mikkola@helsinki.fi

Lisätiedot

ota rento asento ja nauti kokemuksesta

ota rento asento ja nauti kokemuksesta Savo s3 ota rento asento ja nauti kokemuksesta Istu uuteen Savo S3 -työtuoliin. Säädä istuinkorkeus itsellesi sopivaksi ja nojaa taaksepäin. Tuolin selkänoja mukailee selkäsi kaarta ja tukee luontevasti

Lisätiedot

Board Game Lab. 4 Teema. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi

Board Game Lab. 4 Teema. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Board Game Lab 4 Teema Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Sisältö Alustus 1. Mikä on teema? 2. Teeman suunnittelu ja kehittäminen Työskentelyä Keskustelua Teeman suunnittelua Mikä on teema? Peli = mekaniikka

Lisätiedot

OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ

OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ PÄÄTTÖTYÖ Keväällä 2013 Vantaan Tanssiopistossa voi suorittaa syventävien opintojen päättötyön. Päättötyön voivat suorittaa

Lisätiedot

Kuntien kokeilutoiminta älykkäiden kokonaisratkaisujen mahdollistajana. Tutkimushankkeen esittely Kaisa Kurkela, Tampereen yliopisto

Kuntien kokeilutoiminta älykkäiden kokonaisratkaisujen mahdollistajana. Tutkimushankkeen esittely Kaisa Kurkela, Tampereen yliopisto Kuntien kokeilutoiminta älykkäiden kokonaisratkaisujen mahdollistajana Tutkimushankkeen esittely Kaisa Kurkela, Tampereen yliopisto Kuntien kokeilutoiminta älykkäiden kokonaisratkaisujen mahdollistaja

Lisätiedot

Jari Vesterinen & työryhmä Hamk, Muotoilun ko, lasi- ja keramiikka

Jari Vesterinen & työryhmä Hamk, Muotoilun ko, lasi- ja keramiikka 1 (13) Jari Vesterinen & työryhmä Hamk, Muotoilun ko, lasi- ja keramiikka Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiö Visamäentie 35 A, 1. krs 13100 HÄMEENLINNA Raportti apurahan käytöstä

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Tekes Tila-ohjelma 2008-2012. Asumisen tulevaisuus käyttäjät keskiössä? 1.12.2009

Tekes Tila-ohjelma 2008-2012. Asumisen tulevaisuus käyttäjät keskiössä? 1.12.2009 Tekes Tila-ohjelma 2008-2012 Asumisen tulevaisuus käyttäjät keskiössä? 1.12.2009 TILABRUNSSIT, syksy 2009 DM 31655 ja 43677 11-2006 Copyright Tekes Asumisen tulevaisuus-tila-brunssin ohjelma 1.12.2009

Lisätiedot

Haastavaa rakentamista historiallisessa ympäristössä

Haastavaa rakentamista historiallisessa ympäristössä Haastavaa rakentamista historiallisessa ympäristössä Armeijan historiamuseo, Dresden, Saksa Maineikkaan arkkitehdin, Daniel Libeskindin suunnittelema silmiinpistävä museorakennus alkaa hahmottua Dresdenin

Lisätiedot

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu alakouluryhmien omatoimisen museokäynnin tueksi. Materiaaliin voi tutustua jo ennen museokäyntiä ja tehtävät voi tehdä joko museokäynnin

Lisätiedot

TIINA PUPUTTI Y KSINKERTAISUUS. Davide Cerati on Pohjois-Italiassa toimiva ammattivalokuvaaja,

TIINA PUPUTTI Y KSINKERTAISUUS. Davide Cerati on Pohjois-Italiassa toimiva ammattivalokuvaaja, Cerati on innostunut henkilökohtaisesta projektistaan Enkelit. Kuvien ideat syntyvät usein kuvaustilanteessa inspiraatio tulee malleista ja tunnelmasta. TIINA PUPUTTI Davide Cerati on Pohjois-Italiassa

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski Taiteen ja sosiaalityön rajalla Aikuissosiaalityön i i päivät ä 18.-19.1.201119 1 Työryhmä 19.1.2011: Taiteen avaamat mahdollisuudet d sosiaalityössä Arja Honkakoski Mahdollisuus enemmän kuin todellisuus?

Lisätiedot

Sivistystoimen tiedotustilaisuus klo 9.00 Visit Alvar Aalto, Päivi Haapaniemi

Sivistystoimen tiedotustilaisuus klo 9.00 Visit Alvar Aalto, Päivi Haapaniemi Sivistystoimen tiedotustilaisuus 5.6.2018 klo 9.00 Visit Alvar Aalto, Päivi Haapaniemi Alvar Aalto -kaupunkien verkosto Alvar Aalto -kaupunkien verkosto perustettiin 3.2.2017 Jyväskylässä. Verkoston jäsenkaupunkeja

Lisätiedot

Pasi Kovalainen Kulttuuriperintötyön johtaja Kalevan toimitalo Lekatie - arvot ja suojelutavoitteet

Pasi Kovalainen Kulttuuriperintötyön johtaja Kalevan toimitalo Lekatie - arvot ja suojelutavoitteet Pasi Kovalainen Kulttuuriperintötyön johtaja Kalevan toimitalo Lekatie - arvot ja suojelutavoitteet Hankkeelle perustettiin suunnitteluryhmä kesällä 2010 Samaan aikaan kohteesta tehdystä rakennushistoriaselvityksestä

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖ. KOTA-AMKOTA julkaisutiedonkeruussa käytettävät luokitukset. KOTA-AMKOTA seminaari Helsingin yliopisto

OPETUSMINISTERIÖ. KOTA-AMKOTA julkaisutiedonkeruussa käytettävät luokitukset. KOTA-AMKOTA seminaari Helsingin yliopisto KOTA-AMKOTA julkaisutiedonkeruussa käytettävät luokitukset KOTA-AMKOTA seminaari 13.-14.11.2008 Helsingin yliopisto Erikoistutkija Olli Poropudas OPETUSMINISTERIÖ OPETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

Julkisivuteko palkinto

Julkisivuteko palkinto Julkisivuteko 2016 -palkinto Vuoden 2016 palkinto on annettu toiminnasta, joka merkittävällä tavalla on edistänyt hyvää julkisivurakentamista Suomessa. Arvostelussa julkisivuna tarkastellaan seiniä laajemmin

Lisätiedot

HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e

HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e sokerina pohjalla KYMPPI~ KERROS MILLAISTA OLISI ASUA MANHATTANILLA UUDEN HL23-TALON 10. KERROKSESSA? AINAKIN AURINGONLASKUN AIKAAN OLISI LASKEUDUTTAVA HIGH LINELLE, JOKA HALKOO

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

AMOS ANDERSON LASIPALATSI

AMOS ANDERSON LASIPALATSI AMOS ANDERSON LASIPALATSI AMOS ANDERSON LASIPALATSI HANKE Ajatus Amos Andersonin taidemuseon muutosta uusiin tiloihin syntyi keväällä 2013. Ensimmäisissä hahmotelmissa museon tilaohjelmaa sovitettiin Lasipalatsiin

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Aluetaidemuseon asiantuntijaroolin ja alueellisen yhteistyöverkoston vahvistaminen 2. Kiertonäyttelytoiminnan sekä verkkonäyttelyiden kehittäminen

Lisätiedot

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Museon kokoelmien tuominen verkkoon 2. Museon osallistuminen asiantuntijana Museoviraston vetämään Museo 2015 -hankkeeseen, jossa luodaan valtakunnallista

Lisätiedot

Lataa Taiteilijatreffit sota-alueella - Kristiina Koivunen. Lataa

Lataa Taiteilijatreffit sota-alueella - Kristiina Koivunen. Lataa Lataa Taiteilijatreffit sota-alueella - Kristiina Koivunen Lataa Kirjailija: Kristiina Koivunen ISBN: 9789520102920 Sivumäärä: 156 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.40 Mb Sijaistraumatisoituminen on sairaus,

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot ja jatkot 4. Tutustu Kiasmaan 5. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro-käynnillä taidetestaajat tutustuvat

Lisätiedot

Tervetuloa WIŚNIOWSKI -ovimaailmaan

Tervetuloa WIŚNIOWSKI -ovimaailmaan Ovi WIŚNIOWSKI Tervetuloa WIŚNIOWSKI -ovimaailmaan Meidän takanamme on 25 vuoden tuotantohistoriaa. WIŚNIOWSKI -nimi on peräisin yrityksen perustajalta ja omistajalta Andrzej Wiśniowskilta. Hänen haaveensa

Lisätiedot

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Mikko Malaska DI 1996, TkT 2001, Chartered Structural Engineer (CEng) 2004 1.8.2015 Professori, Rakenteiden

Lisätiedot

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Rakennussuunnittelu on muuttunut piirtämisestä rakennusten simuloinniksi. Pelkkä paperikopio ei enää riitä, vaan tilaaja haluaa rakennuksesta usein tietomallin, joka sisältää

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Teräsrakenne

Teräsrakenne Teräsrakenne 4 2016 1 2 Teräsrakenne 4 2016 Teräsrakenne 4 2016 1 1. Artikkelit Rakenteiden optimoinnista entistä helpompaa Maailman kolmanneksi suurin ruostumattomien neliö- ja suorakaideputkien valmistaja

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan museo

Pohjois-Karjalan museo Venäjäteemoja 2014 Pohjois-Karjalan museo Karjala-sarja kevät ja kesä 2014 Pohjois-Karjalan museo partnerina kahdessa Karelian ENPI CBC hankkeessa, sitä kautta 2 valokuvanäyttelyä: Destination Karelia

Lisätiedot

Jukka-Pekka Levy. Kettukin vuoden taiteilija 2011

Jukka-Pekka Levy. Kettukin vuoden taiteilija 2011 Jukka-Pekka Levy Kettukin vuoden taiteilija 2011 AURINKOPOIKA Galleria ARX, Hämeenlinna 22.3. 21.4.2011 Puupiirroskollaasi Jukka-Pekka Levy - Aurinkopoika Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry Taitto:

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämän tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan ensimmäinen versio (1. painos) syntyi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselle tekemäni pro gradu -tutkielmani yhteydessä. Tutkimuksessani

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

KARIN WIDNÄS CV. Syntynyt Helsingissä 1946. Opinnot. 1970 1976 Taideteollinen korkeakoulu/keramiikkasuunnittelu. Studio. 1978 1994 Helsinki

KARIN WIDNÄS CV. Syntynyt Helsingissä 1946. Opinnot. 1970 1976 Taideteollinen korkeakoulu/keramiikkasuunnittelu. Studio. 1978 1994 Helsinki KARIN WIDNÄS CV Syntynyt Helsingissä 1946 Opinnot 1970 1976 Taideteollinen korkeakoulu/keramiikkasuunnittelu Studio 1978 1994 Helsinki 1994 - Fiskars Opetus 1976- Suomi, Ruotsi, USA, Venezuela, Etelä-Korea

Lisätiedot

Keski-Pasilan korkean rakentamisen rakentamistapaohje. Seminaari Jyri Savolainen

Keski-Pasilan korkean rakentamisen rakentamistapaohje. Seminaari Jyri Savolainen Keski-Pasilan korkean rakentamisen rakentamistapaohje Seminaari 17.11.2011 Jyri Savolainen ESITYKSEN SISÄLTÖ: 1. PROJEKTIN PÄÄVAIHEET 2. ULKOMAINEN ASIANTUNTIJARYHMÄ 3. KYSELYT JA HAASTATTELUT 4. JOHTOPÄÄTÖKSET

Lisätiedot

RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto

RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI -osahanke Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi Timo Tiihonen 26.05.2011 Sisältö Mitä luvattiin vuosi

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0156/153. Tarkistus. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0156/153. Tarkistus. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas EFDD-ryhmän puolesta 21.3.2019 A8-0156/153 153 Johdanto-osan 5 kappale (5) Euroopan kulttuurisen monimuotoisuuden edistäminen edellyttää, että on olemassa kukoistavia ja joustavia kulttuurialoja ja luovia toimialoja, jotka

Lisätiedot

Harjoituspaketti 2. 17. helmikuuta 2008

Harjoituspaketti 2. 17. helmikuuta 2008 17. helmikuuta 2008 ISLP:n Kansainvälinen tilastotieteellisen lukutaidon kilpailu (International Statistical Literacy Competition of the ISLP) http://www.stat.auckland.ac.nz/~iase/islp/competition Harjoituspaketti

Lisätiedot

SUOMEN KUNTALIITTO RY

SUOMEN KUNTALIITTO RY Karttaliittymä Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Suosituksen tausta... 2 1.2 Suosituksen rakenne... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Lyhenteet...

Lisätiedot

Älykkäiden koneiden huippuyksikkö. Mika Vainio vanhempi tutkija, dosentti GIM / Automaatiotekniikan labra / TKK

Älykkäiden koneiden huippuyksikkö. Mika Vainio vanhempi tutkija, dosentti GIM / Automaatiotekniikan labra / TKK Älykkäiden koneiden huippuyksikkö Mika Vainio vanhempi tutkija, dosentti GIM / Automaatiotekniikan labra / TKK ESITELMÄN SISÄLTÖ Keitä olemme? Mitä tutkimme? Miten tutkimme? Miten liitymme ympäröivään

Lisätiedot

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT Cultural heritage -makers 2016, LASTU, Lapinlahti, Finland LASTU School of Architecture and Environmental Culture LASTU School

Lisätiedot

Lataa Hoitotyön vuosikirja Lataa

Lataa Hoitotyön vuosikirja Lataa Lataa Hoitotyön vuosikirja 2005 Lataa ISBN: 9789518944174 Sivumäärä: 216 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.50 Mb Kirja esittelee sairaanhoitajia uusien toimintatapojen, interventioiden, innovaatioiden

Lisätiedot

Me Mosaiikki. Visuaalinen kollaasi väkivaltaa kokeneiden naisten kertomuksista. Riikka Lahdensuo, Aalto-yliopiston Medialaboratorio 27.2.

Me Mosaiikki. Visuaalinen kollaasi väkivaltaa kokeneiden naisten kertomuksista. Riikka Lahdensuo, Aalto-yliopiston Medialaboratorio 27.2. Me Mosaiikki Visuaalinen kollaasi väkivaltaa kokeneiden naisten kertomuksista Riikka Lahdensuo, Aalto-yliopiston Medialaboratorio 27.2.2015 Lupaus Naisten Linja auttaa väkivaltaa kokeneita naisia auttamaan

Lisätiedot

WDC Helsinki 2012 Ideointipaja. Yhteenveto. 22.5.2010, klo 11-13 Kääntöpaikka, Intiankatu 1

WDC Helsinki 2012 Ideointipaja. Yhteenveto. 22.5.2010, klo 11-13 Kääntöpaikka, Intiankatu 1 WDC Helsinki 2012 Ideointipaja Yhteenveto 22.5.2010, klo 11-13 Kääntöpaikka, Intiankatu 1 WDC Helsinki 2012 - yleiset toiveet Design käsitteen avaus ja laajennus Kansainvälisyyttä Suomeen Kestävä kehitys

Lisätiedot

KATUTAIDE KERAMIIKKA

KATUTAIDE KERAMIIKKA TYÖPAJAT 2018-2019 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE Työpajassa

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

MITÄ MUSEOSSA TEHDÄÄN? Käsityö on hanskassa

MITÄ MUSEOSSA TEHDÄÄN? Käsityö on hanskassa MITÄ MUSEOSSA TEHDÄÄN? MUSEOSSA TALLENNETAAN KOKOELMIA 1. Lahjoittaja tuo esineen museoon. MUSEOSSA TALLENNETAAN KOKOELMIA 2. Kokoelma-amanuenssi tarkastelee esinettä. Esineestä tehdään hankintasopimus,

Lisätiedot

Mikä niissä asunnoissa oikein maksaa?

Mikä niissä asunnoissa oikein maksaa? Asuntomarkkinat 2016 Mikä niissä asunnoissa oikein maksaa? Henrik Lönnqvist Helsingin kaupungin tietokeskus Kaupunkitiedon asiantuntijavirasto Kaupunkitutkimus Tilastot ja tietopalvelu Arkistotoimi Avoin

Lisätiedot

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI TURUN LOPPURAPORTTI AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinvointipalvelut Usability of Shopping Centers -projekti 20.12.2008 1 (3) PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Usability of Shopping Centers Hyvinvointipalvelut 20.12.2008

Lisätiedot

Lataa Helsingin muuttuva luonto - Antti Koli. Lataa

Lataa Helsingin muuttuva luonto - Antti Koli. Lataa Lataa Helsingin muuttuva luonto - Antti Koli Lataa Kirjailija: Antti Koli ISBN: 9789523380097 Sivumäärä: 157 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.70 Mb Pääkaupunkimme rajojen sisäpuolelle mahtuu hämmästyttävä

Lisätiedot

Camilla Mickwitz EMILIA

Camilla Mickwitz EMILIA Camilla Mickwitz EMILIA Kuvittaja Camilla Mickwitz (1937 1989) Camilla Mickwitz oli 1970- ja 1980-luvulla tärkeä vaikuttajahahmo suomalaisen lastenkulttuurin tekijöiden joukossa niin kuvataiteen, kirjallisuuden

Lisätiedot

Hyvä kaupunkiympäristö- Kunnallistekniikkaa ja vuoropuhelua SKTY 17.5.2013 PAAVO ÅVIST JA ULLA-KIRSTI JUNTTILA

Hyvä kaupunkiympäristö- Kunnallistekniikkaa ja vuoropuhelua SKTY 17.5.2013 PAAVO ÅVIST JA ULLA-KIRSTI JUNTTILA Hyvä kaupunkiympäristö- Kunnallistekniikkaa ja vuoropuhelua SKTY 17.5.2013 PAAVO ÅVIST JA ULLA-KIRSTI JUNTTILA 2 Arkhimedeen vala Insinööri on mukana luomassa tekniikkaa, joka koituu luonnon ja ihmisen

Lisätiedot

KAISLIKKOKANSAA. Ympäristökasvatus- ja kuvataide yhteisössä Projektin kuvaraportti. Marja Junnikkala Virt@3

KAISLIKKOKANSAA. Ympäristökasvatus- ja kuvataide yhteisössä Projektin kuvaraportti. Marja Junnikkala Virt@3 KAISLIKKOKANSAA Ympäristökasvatus- ja kuvataide yhteisössä Projektin kuvaraportti Marja Junnikkala Virt@3 Kuvaraportin SISÄLLYS Projektin lähtökohtia ja suunnittelun vaiheita Projektin tavoitteet Laajalahden

Lisätiedot

KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä

KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä Mikko Hartikainen 18.11.2009 Kuvataide oppiaineena perusopetuksessa Visuaalista kulttuurikasvatusta Osa

Lisätiedot

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Teemu Ahola Digitaaliset kokoelmat Avoimempi Pohjola seminaari 10.2.2016 Suomen kansallismuseo Valtakunnallinen tallennustyönjako: tausta ja

Lisätiedot