PUOLUSTUSMINISTERIÖN TOIMIALAN TÄRKEIMMÄT YHTEISKUNNALLLISEN VAIKUTTAVUUDEN TULOSTAVOITTEET VUODELLE 2005

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUOLUSTUSMINISTERIÖN TOIMIALAN TÄRKEIMMÄT YHTEISKUNNALLLISEN VAIKUTTAVUUDEN TULOSTAVOITTEET VUODELLE 2005"

Transkriptio

1 1(3) LIITE 1 PUOLUSTUSMINISTERIÖN TOIMIALAN TÄRKEIMMÄT YHTEISKUNNALLLISEN VAIKUTTAVUUDEN TULOSTAVOITTEET VUODELLE 2005 Vuoden 2005 talousarvioesityksessä (pääluokan 27 selvitysosa) asetettiin seuraavat puolustusministeriön toimialaa koskevat yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoitteet vuodelle 2005: Puolustuspolitiikka Valtioneuvoston asettama yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoite: Puolustusvoimia kehitetään vuoden 2001 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon mukaisesti (alustava tulostavoite talousarvioesityksessä). Valtioneuvoston vuonna 2004 antaman turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon tultua hyväksytyksi eduskunnassa puolustusvoimia kehitetään sen linjausten mukaisesti. Ministeriön esittämä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoite: Turvataan valtiojohdolle mahdollisimman laaja turvallisuuspoliittinen toimintavapaus: ylläpitämällä ja kehittämällä uskottavaa kansallista puolustuskykyä, joka mahdollistaa liittoutumisen jatkamalla valmiuksien luomista sotilaalliseen yhteistyöhön erilaisissa kriisitilanteissa. Sotilaallinen maanpuolustus Valtioneuvoston asettamat yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoitteet: Kansallisessa varautumisessa ja maanpuolustuksen kehittämisessä otetaan huomioon myös uudenlaiset riskit ja uhat. Suomen omaa puolustusvälineteollisuutta tuetaan. Asevientipolitiikassa noudatetaan EU:n yhteistä säännöstöä. Ministeriön esittämät yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoitteet: Parannetaan uskottavaa puolustuskykyä jatkamalla strategisen iskun ennaltaehkäisy- ja torjuntakyvyn luomista: Aloitetaan puolustusvoimien yhteisen itvj-järjestelmän kehittäminen luomalla vuoden 2005 aikana yhteisen integroidun tietoverkon ja kansainvälisen yhteentoimivuuden vaatimusten mukainen arkkitehtuuri.

2 2(3) Jatketaan maavoimien valmiusprikaatien varustamista ja koulutusta siten, että valmiusyhtymät ovat operatiivisesti valmiina vuoden 2008 loppuun mennessä. Vuoden 2005 aikana otetaan tärkeimmät uudet järjestelmät koulutuskäyttöön. Kehitetään merivoimien kykyä meriyhteyksien suojaamiseen ylläpitämällä merivoimien pintatorjuntakykyä, kehittämällä liikkuvaa rannikkopuolustusta ja aloittamalla miinantorjuntakyvyn luominen. Vuoden 2005 aikana jatketaan Laivue 2000:een liittyviä hankintoja, modernisoidaan meritorjuntaohjuskalusto sekä aloitetaan miinantorjuntakyvyn kehittämiseen liittyvien järjestelmien hankinta. Kehitetään ilmavoimien hävittäjätorjunnan ja ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisjärjestelmän suorituskykyä ja tukeutumisjärjestelmän taistelunkestävyyttä. Vuoden 2005 aikana jatketaan torjuntahävittäjäkaluston ylläpitopäivitystä, kehitetään johtoportaiden kriisiajan tilannetietoisuutta ja johtamiskykyä sekä parannetaan päätukikohtien taistelunkestävyyttä. Jatketaan puolustusvoimille eurooppalaisia kriisinhallintatavoitteita vastaavan kyvyn kehittämistä ottaen huomioon EU:n kriisinhallinnan kehittämistä koskevat päätökset. Vuoden 2005 aikana laaditaan suunnitelma nopean toiminnan kyvyn luomiseksi ja lisäämiseksi kansainvälisiin valmiusjoukkoihin. Ylläpidetään yleistä asevelvollisuutta. Pyrkimyksenä on että, ikäluokasta koulutetaan kaikki varusmiespalvelukseen terveydentilansa puolesta sopivat miehet. Kertausharjoituksissa koulutetaan henkilöä. Aloitetaan toimintavuonna toimenpiteet, joilla puolustusvoimien henkilöstömenot käännetään laskuun kohti vuoden 2004 tasoa vuoden 2008 loppuun mennessä. Ylläpidetään kansalaisten kestävää maanpuolustustahtoa siten, että kansalaisista % katsoo, että mikäli Suomeen hyökättäisiin, suomalaisten olisi puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Kokonaismaanpuolustuksen yhteensovittaminen Ministeriön esittämä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoite: Kehitetään ja ylläpidetään kokonaismaanpuolustuksen yhteensovittamisella yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen edellyttämää suorituskykyä takaamaan valtiojohdolle toimintavapaus erilaisissa kansallista turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa: seuraamalla miten ministeriöt sisällyttävät kehittämisohjelmat hallinnonalansa talousarvioehdotuksiin ja toiminta- ja taloussuunnitelmiin järjestämällä valtionhallinnon valmiusharjoitus VALHA Sotilaallinen kriisinhallinta ja rauhanturvaamistoiminta Valtioneuvoston asettama yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoite: Puolustusvoimien mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin kriisinhallinta- ja rauhanturvaamistehtäviin kehitetään ottaen huomioon myös kansallisen puolustuksen tarpeet.

3 3(3) Ministeriön esittämä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoite: Vahvistetaan pohjoisen Euroopan vakautta ja lisätään kansainvälistä turvallisuutta osallistumalla kriisinhallintaoperaatioihin valtiojohdon päätösten mukaisesti sekä ylläpitämällä valmiutta osallistua uusiin operaatioihin lyhyelläkin varoitusajalla. Hallinnon organisaation ja toimintatapojen kehittäminen ja tutkimustoiminta Ministeriön esittämät yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulostavoitteet: Hallinnonalan toiminnan ja rakenteiden kokonaiskehittämistä jatketaan. Suuntalinjoina korostuvat uusien joustavien verkottumiseen perustuvien toimintamallien kehittäminen sekä tietohallinnon uudelleen järjestelyt. Tutkimustoiminta tukee hallinnonalan strategista päätöksentekoa ja kehittämistä tuottamalla relevanttia tutkimustietoa. Painopisteenä on valmistella ja käynnistää turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon edellyttämät tutkimustehtävät.

4 1(2) LIITE 2 PUOLUSTUSMINISTERIÖN TÄRKEIMMÄT TULOSTAVOITTEET VUODELLE 2005 Vuoden 2005 talousarvioesityksessä (luku Puolustusministeriö) asetettiin seuraavat tulostavoitteet vuodelle 2005: Puolustuspolitiikka Tarkistetaan sotilaallisen maanpuolustuksen perusteet, joilla ohjataan puolustusjärjestelmän ylläpitämistä ja kehittämistä turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa esitettyjen keskeisten periaatteiden mukaisesti koko PTS-kaudelle. Vaikutetaan aktiivisesti kansainväliseen puolustuspoliittiseen yhteistyöhön. Valmistaudutaan EU-puheenjohtajakauteen asettamalla tavoitteet ja sijoittamalla tarvittava lisähenkilöstö tehtäviin. Sotilaallinen maanpuolustus Annetaan puolustusvoimille tutkimuksiin perustuvat suunnitteluperusteet ja ohjaus, jossa on huomioitu suorituskykyvaatimukset, resurssit, johtamis- ja hallintojärjestelmä ja toimintatavat. Kehitetään puolustushallinnon henkilöstöjärjestelmää puolustushallinnon henkilöstöpoliittisen ohjelman mukaisesti. Toteutetaan hallinnonalan henkilöstön asemaan vaikuttavat kehittämishankkeet noudattaen esimerkillisen työnantajan menettelytapoja. Lisätään materiaaliyhteistyötä Pohjoismaiden, EU:n ja muiden Suomen kannalta keskeisten maiden kanssa. Kootaan puolustusmateriaalihankintoja koskevat uudet tilausvaltuudet hyväksyttyjen linjausten mukaisesti ja varmistetaan tilausvaltuushankintojen riittävä valmiusaste. Kehitetään puolustushallinnon alue-, toimitila- ja ympäristöhallintaa kansallisten ja kansainvälisten vaatimusten edellyttämällä tavalla. Ohjataan johtamis- ja hallintojärjestelmäuudistusta sekä turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon sisältyvien muiden rakenteellisten uudistusten toteuttamista. Toteutetaan hallinnonalan tukitoiminnan ja -rakenteen kokonaistarkastelu, jonka lähtökohtana on verkottumiseen perustuva yhteistyö tilaaja-tuottaja -mallin pohjalta. Käynnistetään tutkimustoiminnan vaikuttavuuden arviointi ja osallistutaan siihen liittyviin kehittämishankkeisiin.

5 2(2) Kokonaismaanpuolustuksen yhteensovittaminen Kootaan yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen strategian tarkistamiseen liittyvä tausta-aineisto. Vahvistetaan kokonaismaanpuolustusta ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista tukevaa tutkimusta. Sotilaallinen kriisinhallinta ja rauhanturvaamistoiminta Kehitetään EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa erityisenä painopisteenä kansallisen kriisinhallintakyvyn kehittäminen erikoisosaamisen alueilla ml. nopean toiminnan kyvyn kehittäminen. Valmistellaan Suomen osallistuminen kriisinhallintaoperaatioihin valtiojohdon päätösten mukaisesti erityisenä painopisteenä määräaikainen osallistuminen kansallisen kyvyn kehittämisen kannalta tarkoituksenmukaisiin operaatioihin. Ohjataan PARP-prosessissa kumppanuustavoitteiden valintaa ja toteuttamista. Toteutetaan EU:n kriisinhallintavalmius Suomen osalta vuoteen 2006 mennessä Helsinki Headline Goal mukaisesti. Ohjataan kansainvälisten joukkojen materiaalisen kehittämisohjelman toteuttaminen. Osallistutaan kansainväliseen asevalvonta- ja aseidenriisuntatoimintaan ja seurataan puolustushallinnon toimintalinjausten toteutumista kansallisesti ja kansainvälisesti. Valmistellaan tarvittavat kansalliset toimenpiteet. Hallinnon organisaation ja toimintatapojen kehittäminen ja tutkimustoiminta Ministeriön tilannekeskus on perustettu, runkohenkilöstö on sijoitettu, suojatut yhteydet yhteistoimintaosapuoliin on käytössä ja tilannekeskus on osallistunut valmiusharjoituksiin. Ministeriön kriisinajan toimintakyky on testattu valtiohallinnon valmiusharjoituksessa ja valmiussuunnitelmat on päivitetty harjoituksen kokemusten perusteella.

6 LIITE 3 PLM KD NO 316/2020/2004 TULOSSOPIMUS Maanantaina käydyissä puolustusvoimien vuoden 2005 toimintaa koskevissa tulosneuvotteluissa sovittiin liitteessä 1 esitetyistä puolustusvoimille asetettavista tulostavoitteista vuodelle Eduskunta on hyväksynyt valtion vuoden 2005 talousarvion, joka sisältää taulukossa esitetyt puolustusvoimien määrärahat. Puolustusvoimien vuoden 2005 määrärahakehykset ovat: 2005 Momentti/1000 e Puolustusmateriaalihankinnat Puolustusvoimien toimintamenot Rauhanturvaamistoiminnan kalusto- ja hallintomenot Suomalaisten rauhanturvajoukkojen ylläpitomenot Puolustusministeriö vahvistaa puolustusvoimien määräkehykset puolustusministeriön talousarvion toimeenpanoasiakirjalla. Helsingissä 23. päivänä joulukuuta 2004 Seppo Kääriäinen Puolustusministeri Juhani Kaskeala Amiraali Puolustusvoimain komentaja 2 LIITETTÄ

7 LIITE 3.1 PUOLUSTUSVOIMIEN TULOSTAVOITTEET VUODELLE KEHITTÄMISOHJELMIEN TOTEUTTAMINEN Tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmä Aloitetaan puolustusvoimien 2010-luvun tarpeita vastaavan kaikkien puolustushaarojen yhteisen tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmän arkkitehtuurin luominen. Järjestelmän on mahdollistettava sähköinen tietojen ja tilannekuvan vaihto, EU:n ja Naton käytössä olevien järjestelmien kanssa. Tavoitteena on, että uusi järjestelmä on käytössä vuonna Vanhoista, nyt käytössä olevista järjestelmistä luovutaan. Vuosi 2005 Luodaan koko puolustusvoimille yhteisen tietoverkon ja kansainvälisen yhteentoimivuuden vaatimusten mukainen TVJ-arkkitehtuuri. Johtamis- ja hallintojärjestelmä Puolustusvoimien johtamis- ja hallintojärjestelmän uudistaminen valmistellaan siten, että uusittu, strategisen suunnitelman vaatimuksia vastaava johtamis- ja hallintojärjestelmä astuu voimaan kokonaisuudessaan Puolustushaarat 1. Luodaan puolustusvoimille strategisen iskun ennaltaehkäisy- ja torjuntakyky vuoteen 2008 mennessä. 1a) Maavoimat saavuttaa strategisen iskun ennaltaehkäisyn ja torjunnan kyvyn vuonna 2008 varustamalla kolme jääkäriprikaatia valmiusprikaateiksi valmiusyhtymäkonseptin mukaisesti kaikilla prikaati 2005 järjestelmillä Joukko JP (XA 203) (1) Koul Op Op Op JP (CV9030) (1) Koul Koul Koul Op JP (AMV) (1) Koul Koul Op Mektst-os (Leo) (2) Koul Koul Koul Koul *) TykPsto (3) Koul Op Op Op ItPsto (3) Koul Koul Op Op E-VP (3) Koul Op Op Op PionP (3) Koul Koul Op HekoP (1) Koul Koul Koul Op koul = koulutus, op = operatiivinen valmius *) 1. Op= 2010, 2. Op= Prikaatin jääkäripataljoonista osa varustetaan nykyaikaisilla taisteluajoneuvoilla ja ne ovat koulutettuina operatiivisessa valmiudessa vuodesta 2008 alkaen. Lepard 2 A 4 - taistelupanssarivaunuilla varustetut mekanisoidut taisteluosastot saatetaan operatiiviseen valmiuteen vuosina Valmiusyhtymien tykistö- ja ilmatorjuntapatteristot saadaan varustettua ja koulutettua vuosien 2005 ja 2006 aikana. Prikaatien esikunta- ja viestipataljoonat ovat vuodesta 2006 ja pioneeripataljoonat vuodesta 2008 alkaen varustettu ja operatiivisesti valmiita. Helikopteripataljoonan kehittäminen etenee siten, että se saavuttaa operatiivisen valmiuden vuoden 2008 aikana.

8 2 1b) Merivoimien kehittämisen painopiste on meriyhteyksien suojaamisessa. Vuoteen 2008 mennessä toteutetaan Laivue 2000:n hankinnat, aloitetaan miinantorjuntalaivueen hankinnat, peruskorjataan Hämeenmaa-lk, modernisoidaan MTO-85 sekä parannetaan rannikkojoukkojen liikkuvuutta ja suorituskykyä hankkimalla uutta kalustoa ja kouluttamalla uudet joukot. Vuosi 2005 Meritorjuntaohjuksen (MTO-85) modernisointi on viety päätökseen ja miinantorjuntakyvyn kehittämiseksi on luotu hankintavalmius. 1c) Ilmavoimat kehittää strategisen iskun ennaltaehkäisy- ja torjuntakykyä vuoteen 2008 mennessä: - varustamalla ja kouluttamalla kokoonpanoiltaan ja sotavarustukseltaan uudistetut sodan ajan joukot ja näihin liittyen toteuttamalla valmiustukikohtien taistelukestävyyden parantamisen kehittämällä passiivista puolustusta ja toimintakyvyn palauttamista, - valvonta- ja johtamisjärjestelmän kehittämisen toteuttamalla sensorifuusiohankkeen ja operatiivisen ja tulenkäytön johtamisjärjestelmän yhteensopivuus- ja liikkuvuushankkeet ml Opnet- 1 alustan kehittäminen, - toteuttamalla torjuntahävittäjäkaluston ylläpitopäivitys 1 -hankkeen (kaksi kolmesta hävittäjälentolaivueesta varustettu vuoden 2008 loppuun mennessä), - toteuttamalla lentokoulutusjärjestelmän uudistuksen ja kevyen kuljetuskonekaluston uusinnan. Vuosi 2005 Kolmen valmiustukikohdan raivaamiskyky ja välttävä suojeluvalvontakyky on luotu. Ilmavoimien Esikunnan ja lennostojen operaatiokeskukset on perusvarusteltu. Sensorifuusiohankkeen (MST, Multi Sensor Tracking) 1. vaihe on käynnistetty. Torjuntahävittäjäkaluston ylläpitopäivitys 1 - hankkeen prototyyppivaihe on viety päätökseen. Kansainvälisten joukkojen kehittämisohjelma Vuosi Laaditaan suunnitelma nopean toiminnan kyvyn luomiseksi ja lisäämiseksi kansainvälisiin valmiusjoukkoihin 2. Jatketaan puolustusvoimille eurooppalaisia kriisinhallintatavoitteita vastaavan kyvyn kehittämistä, ottaen huomioon EU:n kriisinhallinnan kehittämistä koskevat päätökset Taulukossa on esitetty Suomen kansainvälisten valmiusjoukkojen valmiuden kehittyminen. Joukko Jääkäripataljoona IOC FOC FOC Prikaatin johtamiskyky IOC FOC FOC (Esikuntakomppania ja viestikomppania) Pioneeripataljoona IOC FOC FOC Kuljetuskomppania IOC FOC FOC CIMIC-komppania IOC IOC FOC Miinalaiva IOC IOC IOC NBC-osasto IOC FOC FOC Erikoisoperaatiojoukko IOC FOC FOC IOC = Initial Operational Capability (alustava operointikyky) FOC = Full Operational Capability (täysi operointikyky)

9 3 Henkilöstöjärjestelmä Henkilöstöalan kehittämisohjelman hankkeiden kautta turvataan puolustusvoimille ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilöstö, joka on laadultaan ja määrältään riittävä kriisin ja rauhan ajan tarpeisiin. Kehittämisohjelman tavoitteet ja resurssien käytön painopisteet ovat: Henkilöstöjohtaminen Henkilöstörakennetta ja -määrää tarkistetaan koko palkatun henkilöstön osalta. Palkatun sotilashenkilöstön rakenteen painotuksia tarkistetaan. Vuosi 2005 Toimintavuonna jatkettavilla toimilla tähdätään henkilöstömenojen kasvun pysäyttämiseen ja henkilötyövuosimäärien vähentämiseen alkavalla TTS-kaudella: - sopimussotilaiden määrän vähentäminen - siviilihenkilöstömäärän vähentäminen - palkatun sotilashenkilöstön rakenteen ja tehtävätasojen tarkistaminen (perustutkintojen valmistumisvahvuuksien laskeminen ja sotilasammattihenkilöstön määrän ja tehtävien tarkistaminen) Henkilöstön osaaminen Henkilöstön osaamisen ja rekrytoinnin varmistaminen kehittämällä palkatun henkilöstön ja asevelvollisten koulutusjärjestelmiä, työskentely- ja opiskeluympäristöjä sekä rekrytointia ja osaamisen hallintaa. Henkilöstön toimintakyky ja hyvinvointi Henkilöstön toimintakyvyn, hyvinvoinnin ja henkilöstöalan toimintakulttuurin muutoksen vahvistaminen tasapainottamalla organisaation tehtäviä ja henkilöstövoimavaroja sekä ylläpitämällä ja kehittämällä henkilöstön henkistä ja fyysistä toimintakykyä. 2 TOIMINNAN TULOKSELLISUUS Tulosalue 1, Strateginen ja operatiivinen suunnittelu ja johtaminen, tilannekuvan ylläpito, aluevalvonta ja sotilastiedustelu 1. Puolustusvoimien tilannekuva pidetään ajantasaisena siten, että se mahdollistaa puolustussuunnittelun ja oikea-aikaisen päätöksenteon siten, että aluevalvontalain ja puolustusvoimista annetun lain mukaiset tehtävät kyetään täyttämään. 2. Puolustusvoimien valmius ja suorituskyky muodostavat ajantasaisen ja turvallisuusympäristöä vastaavan ennaltaehkäisevän sotilaallisen pidäkkeen. 3. Käynnistetään vuoden 2004 selonteon rakennemuutoksen edellyttämät toimet. Tulostavoite (suunn/tot) (tot) (suunn) (suunn) Tulosalueelle suunnitellut htv:t

10 4 Tulosalue 2. Asevelvollisten ylläpito ja koulutus Toteutetaan asevelvollisten koulutus vuonna 2005 Tulostavoite 2002 (suunn/tot) 2003 (suunn/tot) 2004 (suunn) 2005 (suunn) Varusmieskoulutus ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus, muonitus, terveydenhuolto ja muu asevelvollisten ylläpito Saapumiserien koulutetut 25500/ / Varusmieskoulutuksen työn tuottavuus lasketaan kotiutuneiden koulutettujen varusmiesten ja tulosalueen htv:ien suhteena Joukkotuotantoyksiköiden varusmiesten 3,5/3,6 3,5/3,6 3,5 3,5 koulutustaso on vähintään Palvelusvuorokauden hinta, euroa ---/36 40/ Reserviläiskoulutus Kertausharjoituksissa koulutetaan vähintään ---/ / Kertausharjoituksissa koulutettavien 3,5/3,5 3,5/3,9 3,5 3,5 reserviläisyksiköiden koulutustaso on vähintään Kertausharjoitusvuorokauden hinta --/ / Vapaaehtoisissa harjoituksissa koulutetut (kpl) on ---/ / vähintään Tulosalueelle suunnitellut htv:t Tulosalue 3, Puolustusvoimien palkatun henkilöstön koulutus - Toteutetaan erikseen käsketyt perus-, jatko- ja täydennyskurssit laadukkaasti. - Puolustusvoimat valmistelee palkatun henkilöstön koulutus- ja osaamistarpeiden mittoittamisen sekä toiminnan ja resurssien seuraamisen edellyttämät toimintatavat ja mittarit osana osaamisen hallinta -hanketta. - Puolustusvoimat toteuttaa henkilöstönsä osaamiskartoituksen ja ottaa käyttöön henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnittelun osana kehittämiskeskustelun toimintatapamallia. - Täydennyskoulutusjärjestelmää kehitetään puolustushaara- ja toimialakohtaisen tarpeiden mukaisesti ottaen huomioon sotilasammattihenkilöstön laajenevat tehtävät. Tulostavoite TAE05 (tav) Peruskoulutetut -sotatieteiden maisterit sotatieteiden kandidaatit määräaikaiset reservin upseerit upseerin tutkinto opistoupseerit Täydennyskoulutetut EuK MpKK Tohtorin tutkinto Opistoupseerin jatkokurssi Tulosalueelle suunnitellut htv:t 680

11 5 Tulosalue 4, Puolustusvoimien materiaalinen valmius (materiaalin käyttö, huolto, hankinta, kehittäminen ja luopuminen) - Maavoimien, ilmavoimien ja merivoimien hallinnassa oleva materiaali on kohdennettu sodan ajan joukoille operatiivisen suunnitelman mukaisesti. - Materiaalin varastointijärjestelmää kehitetään tehokkaasti siten, että vuoden 2012 loppuun mennessä varastoinnissa on otettu huomioon sodan ajan joukoille asetetut valmiusvaatimukset sekä annetut PRP-määräykset - Puolustusvoimien kehittämisohjelmiin sisällytetään materiaalin elinjakson hallinta sisältäen kunnossapitoon ja materiaalista luopumiseen liittyvät asiat Tulostavoite (suunn/tot) (tot) (suunn) (suunn) Tulosalueelle suunnitellut htv:t Tulosalue 5, Kansainvälinen yhteistyö ja sotilaallinen kriisinhallinta 1. Osallistutaan valtiojohdon päätösten mukaisesti kansainväliseen kriisinhallintaan ja rauhanturvaamistoimintaan Tulostavoite 2002 (suunn/tot) 2003 (suunn/tot) 2004 (suunn) 2005 (suunn) Valmiusjoukon toimeenpanovalmius (1-5) ---/3 ---/3,2 4 4 ylläpidetään tasolla (ml. materiaalinen valmius) Tulosalueelle suunnitellut htv:t Toimeenpannaan PARP-prosessissa hyväksytyt kumppanuustavoitteet 3. Osallistutaan EU:n puolustusmateriaali-, voimavara- ja tutkimusviraston toiminnan käynnistämiseen ja toimintaan 4. Valmistaudutaan EU-puheenjohtajakauteen Tulosalue 6, Tutkimus ja kehittäminen Tulostavoite (suunn/tot) (suunn/tot) (suunn) (suunn) Tulosalueelle suunnitellut htv:t Tulosalue 7, Maanpuolustustahdon ylläpito ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen tukeminen Kansalaisten maanpuolustustahtoa ja myönteistä suhtautumista puolustusvoimiin ylläpidetään ja edistetään. Tulostavoite (suunn/tot) (suunn/tot) (suunn) (suunn) Varusmiesten maanpuolustustahto on tasolla ---/4,0 4,0/4,3 4 4 Reserviläisten maanpuolustustahto on tasolla Tulosalueelle suunnitellut htv:t

12 6 3 KOKONAISRESURSSIEN KÄYTTÖ 1. Käytetään tehokkaasti taloudellisia resursseja Tulostavoite 2002 (suunn/tot) 2003 (suunn/tot) 2004 (suunn) 2005 (suunn) Puolustusmateriaalihankintojen suunnittelun luotettavuutta parannetaan ja hankintojen toteuttamista tehostetaan siten, että puolustusmateriaalin hankintamäärärahojen siirtyvien erien suuruus on enintään 15%/27,5% 15%/25,5% 15% 14% ja käytettävissä olevien puolustusmateriaalin 5%/7,2% 5%/2,5% 5% 5% hankintamäärärahojen sitomaton osuus on korkeintaan Tilausvaltuuksien kokonaismääristä tulee olla sidottu 80% 85% valtuuden myöntämisvuonna vähintään Puolustusvoimien maksuperustelain mukaisen ---/ % 4% toiminnan liiketaloudellinen ylijäämä on vähintään Vähintään puolet puolustusmateriaalihankintoihin käytettävistä määrärahoista kohdistetaan kotimaahan ottaen huomioon vastakaupat ja materiaalin elinjaksokustannukset. 50%/ 50%/78,7% 50% 50% 2. Henkisten voimavarojen hallinta ja kehittäminen Puolustusvoimien henkilöstöjohtamista toteutetaan ja kehitetään puolustushallinnon henkilöstöpoliittisen ohjelman strategialinjausten ja PTS:n tarkennusten mukaisesti - työyhteisö, työilmapiiri ja työnantajakuva Tulostavoite 2002 (suunn/tot) 2003 (suunn/tot) 2004 (suunn) 2005 (suunn) Pv:n työilmapiirin taso (1-5)/ mittaus joka toinen ---/3,9 3,9/ 3,9 -- vuosi Henkilöstön motivoituneisuus (1-5)/mittaus joka ---/3,5 3,6/ 3,6 -- toinen vuosi Palkatun sotilashenkilöstön kenttäkelpoisuus (1-5) ---/3,8 3,8/ 3,9 3,9 Henkinen työkyky (1-7) ---/5,1 5,1/ 5,1 -- Puolustusvoimien ulkoinen työnantajakuva taso (1-5) ---/3,2 3,2/ 3,2 3,2 3. Kumppanuusohjelma Vuosi 2005 Laaditaan kumppanuusselvitykset käynnissäolevista kumppanuusohjelman pilottihankkeista. 4. Alue-, toimitila ja ympäristönhallinta Vuosi Päivitetään alue-, toimitila ja ympäristöstrategiat - Kiinteistöalan kehittämisohjelma viimeistellään ottaen huomioon kiinteistöhallintouudistusta käsittelevän neuvottelukunnan uudistuksesta tekemät arviot. - Tarkistetaan ympäristöalan kehittämisohjelma. - Puolustusvoimat osallistuu omalta osaltaan Puolustushallinnon Rakennuslaitoksen uudistuksen toteutukseen vuonna 2004 valmistuvan suunnitelman mukaisesti.

13 LIITE 3.2 TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUMAN RAPORTOINTI Pääesikunnan tulee noudattaa vuonna 2005 puolustusministeriölle toimitettavissa taloutta koskevissa raporteissa tulosneuvotteluissa sovittua raportoinnin tulosyksikkörakennetta: - Pääesikunta - maavoimat - ilmavoimat - merivoimat - yhteiset menot Kuukausittain seuraavan kuukauden 15.päivään mennessä määrärahojen käytön momenteittain ja talousarvion mitoituslaskelman tiliryhmäerittelyn mukaisesti. Kolme kertaa vuodessa (30.4., ja tilanteesta) tilausvaltuuksien käyttö- ja sitomistilanteen tilausvaltuuskohtaisesti niiden perustelumuistion pääjaottelun mukaisesti eriteltynä. Raporttiin lisätään arvio sitomis- ja käyttötilanteen kehittymisestä. Pääesikunnan tulee toimittaa kuukausittain seuraavan kuukauden 15.päivään mennessä UM:lle ja PLM:lle tarvittavat tiedot rauhanturvaamistoiminnan määrärahojen käytöstä: määrärahat, tulot ja menot sekä sidonnat momenteittain, tuotot ja kulut liikekirjanpidon tiliryhmittäin ja operaatioittain, henkilömäärät ja muut rauhanturvaamistoimintaan käytössä olevat resurssit, tilastot avoimista saatavista YK:lta ja niitä koskevat korvaussuoritukset. Kaksi kertaa vuodessa tulos- ja vuosiraportissa sovittujen tulostavoitteiden toteutumisen, tulosalueille kohdistetut henkilötyövuodet sekä niihin ja talousarviossa esitetyille puolustusvoimien tulosyksiköille kohdistuvat menot / kustannukset.

14 LIITE 4 PLM KD Nro 316/2020/2004 TULOSSOPIMUS Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen johtajan välisessä tulosneuvottelussa on sovittu oheisessa liitteessä esitetyistä Puolustushallinnon rakennuslaitokselle vuodelle 2005 asetettavista tulostavoitteista ja niiden toteutumisen seurannasta. Helsingissä 17. päivänä helmikuuta 2005 Eero Lavonen Resurssipoliittisen osaston päällikkö Pekka Salojärvi Rakennuslaitoksen johtajan sij. Liite = 4 sivua

15 LIITE 4.1 PUOLUSTUSMINISTERIÖN JA PUOLUSTUSHALLINNON RAKENNUSLAITOKSEN VÄLINEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2005 Puolustusministeriö ja Puolustushallinnon rakennuslaitos ovat sopineet laitokselle seuraavat tulostavoitteet vuodelle Yleiset kehittämistavoitteet Puolustushallinnon rakennuslaitoksen toiminta, osaaminen ja organisaatio kehitetään vastaamaan puolustusvoimien tarpeita. Laitoksesta kehitetään puolustusministeriön ohjauksen mukaisesti puolustushallinnon kansallisia ja kansainvälisiä haasteita vastaava kiinteistö-, rakennus-, ylläpito- ja ympäristöalan asiantuntija-, hankinta- ja tuottajaorganisaatio. Edistetään kiinteistöuudistuksen tavoitteiden saavuttamista ja osapuolten hyvää yhteistyötä ja osallistutaan aktiivisesti kiinteistöuudistuksen seuraamista varten perustettujen eri työryhmien ja neuvottelukuntien työskentelyyn. Kehitetään Rakennuslaitoksen valmiussuunnittelua Pääesikunnan antamien määräysten, ohjeiden sekä aikataulujen mukaisesti. Osallistutaan puolustusministeriön johtamaan VALHA-harjoitukseen vuonna Parannetaan Rakennuslaitoksen toiminnan tuloksellisuutta, läpinäkyvyyttä, kilpailukykyä ja vertailukelpoisuutta toimintojen rationalisoinnin, ulkoistamisen sekä palvelujen tuotteistamisen avulla. Nostetaan asiakastyytyväisyyden tasoa. Kokonaistyytyväisyyden keskiarvona laskettu tavoitearvo on 3,8 asteikolla 1 5. Nykyinen arvo on 3,70. Nostetaan työtyytyväisyyden tasoa panostamalla valittuihin henkilöstöpolitiikan painopistealueisiin. Työtyytyväisyyden tavoitearvo on 3,70 asteikolla 1 5. Nykyinen työtyytyväisyysindeksi on 3,61. Kehitetään erikseen sovittavalla tavalla kiinteistö- ja ympäristöalan tiedonhallintajärjestelmiä palvelemaan tehokkaasti puolustushallinnon ja omistajien tiedonhallintatarpeita. Lisätään käyttäjien tietoisuutta kiinteistö- ja ympäristöalasta asiakas- ja koulutustilaisuuksissa. Kehitetään ja koordinoidaan pohjoismaista kiinteistö- ja ympäristöalan yhteistyötä. Kehitetään Rakennuslaitoksen kansainvälistä osaamista ja yhteistyötä puolustushallinnon kiinteistö- ja ympäristöalalla. 2. Rakennuttamispalvelujen tulostavoitteet Rakennuttamispalvelut ja asiantuntijapalvelut tuotetaan laadukkaasti ja kilpailukykyisesti tehtyjen kumppanuussopimusten ja asiantuntijapalvelusopimuksen mukaisesti. Toteutetaan Senaatti-kiinteistöjen ja Pääesikunnan sopiman investointiohjelman hankesuunnittelutehtävät annetussa aikataulussa Pääesikunnan tilausten mukaisesti.

16 2 3. Ylläpidon tulostavoitteet 3.1 Kiinteistöpalvelujen tulostavoitteet Tuotetaan kiinteistö- ja ympäristöpalvelut ja asiantuntijapalvelut sopimusten ja palveluliitteen sekä mahdollisten lisä- ja käyttäjäpalvelusopimusten mukaisessa laajuudessa, aikatauluissa ja kustannuksissa. 3.2 Teknisten palvelujen tulostavoitteet Tehdään vuosikorjaukset kunnossapito-ohjelman ja valtakunnallisesti sovitun kunnossapitokehyksen puitteissa käyttäjän tarpeet ja omistajien tavoitteet huomioiden rakennuksiin, ulkoalueisiin ja rakenteisiin. Toteutetaan erillistilaukset sopimusten mukaisessa laajuudessa, aikatauluissa ja kustannuksissa. Toteutetaan pieninvestoinnit sopimusten mukaisessa laajuudessa, aikatauluissa ja kustannuksissa. 4. Siivouspalvelujen tulostavoitteet Tuotetaan siivouspalvelut sopimusten ja palveluliitteen sekä mahdollisten lisä- ja käyttäjäpalvelusopimusten mukaisessa laajuudessa, aikatauluissa ja kustannuksissa. 5. Energiapalvelujen tulostavoitteet Parannetaan energian toimintavarmuutta erityisesti kriittisissä kohteissa. Varmistetaan kustannuskilpailukyky energian hankinnassa. Parannetaan kiinteistöjen energiatehokkuutta Senaatti-kiinteistöjen kanssa tehdyn kumppanuussopimuksen mukaisesti teettämällä energiakatselmuksia ja toteuttamalla katselmusten edellyttämät energiansäästötoimet omistajan osoittamien varojen puitteissa. Lisätään käyttäjän tietoisuutta energian kustannuksista ja kulutuksista lisäämällä käyttäjäkoulutusta. 6. Hallintopalvelujen tulostavoitteet Tuotetaan hallintopalvelut tehokkaasti ja kilpailukykyiseen hintaan. Lisätään laitoksen toiminnan tuloksellisuusinformaatiota ja toiminnan läpinäkyvyyttä raportoinnin avulla. Kehitetään henkilöstön osaamista liittyen Rakennuslaitoksen asiantuntijaroolin kehittämiseen, kansainvälisen yhteistyön lisääntymiseen ja maanpuolustustietämyksen syventämiseen. Parannetaan Rakennuslaitoksen henkilöstön työhyvinvointia ja vähennetään eläke- ja sairaskuluja työhyvinvointia tukevan toimintamallin avulla. Otetaan käyttöön uudet palkkausjärjestelmät. 7. Ulkopuolisia palveluja koskevat tulostavoitteet Puolustushallinnon ulkopuolelle tuotettujen palvelujen liiketaloudellinen kannattavuus varmistetaan sisällyttämällä riittävä kate palvelujen hintaan.

17 3 8. Maksullisen toiminnan tulos Puolustushallinnon rakennuslaitoksen nettobudjetoidun maksullisen toiminnan tavoitteellinen tuotto-/kululaskelma on vuonna 2005 toimialueittain seuraava: Kiinteistöpalvelut (milj. ) Siivouspalvelut (milj. ) Tekniset palvelut (milj. ) Energiapalvelut (milj. ) Rakennuttamispalvelut (milj. ) Hallinto (milj. ) Yhteensä (milj. ) Myyntituotot 27,4 15,1 34,3 45,7 2,9 0,2 125,6 Myynnin oikaisuerät Liikevaihto 27,4 15,1 34,3 45,7 2,9 125,6 Muuttuvat kulut -23,7-13,4-31,9-44,2-2,1-115,3 Omien toimitilojen ylläpito 0,3 0,2 0,2 0,3 0 1,0 Myyntikate 4,0 1,9 2,6 1,8 0,8 0,2 11,3 Kiinteät kulut -3,6-1,5-2,6-1,8-0,8 0,2-10,1 Käyttökate 0,4 0, ,3 1,2 Poistot 0,4 0, ,3-1,2 Jäämä Hallinnon kulut sisältyvät toimialojen kiinteisiin kuluihin. 9. Tunnuslukujen tavoitetasot Kiinteistöjen ylläpidon ja energiapalvelujen tunnusluvuille asetetaan vuodelle 2005 seuraavat tavoitetasot: Tunnusluku PhRakL:n ylläpitämät toimitilarakennukset: Hoito /htm 2 /kk (Ei sis. kiinteistöveroa eikä ns. käyttäjäpalveluita) Vuosikorjaus /htm 2 /kk Vuoden 2003 toteutuma Vuoden 2004 toteutuma Vuoden 2005 tavoitetaso 0,83 0,42 0,81 0,42 0,50 0,43 Siivouspalvelut /sm 2 /kk 0,80 Lämmön ominaiskulutus kwh/rm 3 L 40,5 38,2 40,0 Euro/MWh (lämpöenergia) lämmön hinta 43,2 41,6 46,2 Sähkön ominaiskulutus kwh/rm 3 S 13,1 13,4 13,0 Euro/MWh (sähköenergia) sähkön hinta 80,6 65,5 77,5 Veden ominaiskulutus l/rm3l Euro/vm 3 (vesi) veden hinta 1,9 1,9 2,8 Henkilötyövuoden hinta euro/htv Toiminnan laajuustietoja Vuosi 2003 toteutuma Vuosi 2004 ennakoitu Vuosi 2005 tavoitetaso Huoneistoala (1000 htm 2 ) (ylläpidettävät toimitilarakennukset) Lämmitetty rakennustilavuus (1000 m 3 ) Siivousala (1000 sm 2 ), toimitilarakennukset Henkilöstömäärän kehitys (htv) Rakennuslaitos muuttuu puolustushallinnon kiinteistöratkaisuun liittyen asteittain yhä enemmän palvelun tuottajasta palvelujen hankinta- ja asiantuntijaorganisaatioksi. Vähennykset toteutetaan pääosin ns. luonnollisen poistuman avulla.

18 4 Maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelma (milj. euroa) Yhteensä toteutuma toteutuma (budj) Maksullisen toiminnan tuotot Myyntituotot 23,4 25,8 22,7 Muut tuotot 98,9 96,0 102,9 Tuotot yhteensä 122,3 121,8 125,6 Maksullisen toiminnan kustannukset Aineet, tarvikkeet ja tavarat -44,1-39,4-43,6 Henkilöstökulut -40,1-40,6-42,7 Vuokrat -2,0-1,9-2,0 Ulkopuoliset palvelut -34,0-36,7-33,1 Muut erilliskustannukset -1,9-2,0-2,9 Erilliskustannukset yhteensä -122,2-120,7 124,3 Käyttöjäämä 0,2 1,1 1,3 Maksullisen toiminnan osuus yhteiskustannuksista Poistot koneista ja kalustosta -1,2-1,2-1,2 Korot -0,3-0,2-0,3 Toimitilojen pääomakustannus 0,0 0,0 0.0 Osuus yhteiskustannuksista yhteensä -1,5-1,4-1,5 Kokonaiskustannukset yhteensä -123,7 122,1 125,8 Ylijäämä (+)/alijäämä (-) -1,3-0,3-0,2 Tuotot % kokonaiskustannuksista yhteensä Tulostavoitteiden toteutumisen seuranta Puolustushallinnon rakennuslaitos raportoi tässä tulossopimuksessa asetettujen tulostavoitteiden toteutumisesta ja mahdollisten merkittävien poikkeamien syistä puolustusministeriölle tilanteesta elokuun loppuun mennessä toimitettavassa osavuosiraportissa sekä koko vuoden 2005 osalta mennessä toimitettavassa Puolustushallinnon rakennuslaitoksen vuoden 2005 tilinpäätöksessä.

10. Puolustusvoimat. Puolustusvoimien menojen jakauma tulosalueille (milj. euroa) kassaperust. toteutuma ennakoitu arvio

10. Puolustusvoimat. Puolustusvoimien menojen jakauma tulosalueille (milj. euroa) kassaperust. toteutuma ennakoitu arvio S e l v i t y s o s a : Puolustusvoimien tehtävänä on: 10. Puolustusvoimat huolehtia valtakunnan maa- ja vesialueen sekä ilmatilan valvonnasta yhteistoiminnassa muiden valvontaviranomaisten kanssa turvata

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN TOIMIALAN TÄRKEIMMÄT YHTEISKUNNALLLISEN VAIKUTTAVUUDEN TULOSTAVOITTEET VUODELLE 2006

PUOLUSTUSMINISTERIÖN TOIMIALAN TÄRKEIMMÄT YHTEISKUNNALLLISEN VAIKUTTAVUUDEN TULOSTAVOITTEET VUODELLE 2006 1(1) LIITE 1 PUOLUSTUSMINISTERIÖN TOIMIALAN TÄRKEIMMÄT YHTEISKUNNALLLISEN VAIKUTTAVUUDEN TULOSTAVOITTEET VUODELLE 2006 Vuoden 2006 talousarvioesityksessä (pääluokan 27 selvitysosa) asetettiin seuraavat

Lisätiedot

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 4

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 4 Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 4 2 TULOSSOPIMUS Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TULOSTAVOITEASIAKIRJA VUODELLE 2007

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TULOSTAVOITEASIAKIRJA VUODELLE 2007 1 (1) FI.PLM.16453 1.3. 210/2030/ JAKELU PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TULOSTAVOITEASIAKIRJA VUODELLE Puolustusministeriö on päättänyt vahvistaa valtion talousarviosta annetun asetuksen (1243/1992)

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (9) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.5182 Helsinki 29.9.2004 10945/2010/2003

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (9) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.5182 Helsinki 29.9.2004 10945/2010/2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (9) PLM ak 10945/2010/2003-24.3.2004 Vuosien 2006-2009 toiminta- ja taloussuunnitelmien laadinta LISÄOHJE VUOSIEN 2006-2009 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMIEN LAADIN- NALLE Ohessa

Lisätiedot

TULOSSOPIMUS. Tulossopimuksen liitteenä (LIITE 2) on esitetty periaatteet sopimuskauden aikana toteutettavasta tuloksellisuuden raportoinnista.

TULOSSOPIMUS. Tulossopimuksen liitteenä (LIITE 2) on esitetty periaatteet sopimuskauden aikana toteutettavasta tuloksellisuuden raportoinnista. FI.PLM.21099 110/2030/2008 TULOSSOPIMUS Torstaina 2.10.2007 käydyssä puolustusvoimien vuoden 2008 toimintaa koskevissa tulosneuvotteluissa sovittiin liitteessä 1 esitetyistä puolustusvoimille asetettavista

Lisätiedot

Kontra-amiraali Timo Junttila Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö

Kontra-amiraali Timo Junttila Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö Kontra-amiraali Timo Junttila Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet Tavoitteena : 1. Suomen sotilaallisesta puolustuskyvystä huolehtiminen 2. Pysyvät kustannussäästöt Kiinteistömenot Henkilöstökulut Materiaalihankinnat

Lisätiedot

Puolustusministeriön hallinnonalan talousarvioehdotus 2016

Puolustusministeriön hallinnonalan talousarvioehdotus 2016 Puolustusministeriön hallinnonalan talousarvioehdotus 2016 Puolustusvaliokunta 7.10.2015 Mrd. euroa PLM:n hallinnonalan määrärahat 2014-2019 3 500 3 000 2,67 2,66 2,89 2,85 2,82 3,08 2 500 2 000 1 500

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 19. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 4 423 000 euroa.

Lisätiedot

Valtioneuvoston Selonteko 2008

Valtioneuvoston Selonteko 2008 Valtioneuvoston Selonteko 2008 VNS 2008 Sotilaallisen toimintaympäristön yleisiä trendejä EU:n ja Naton laajentuminen sekä järjestöjen välinen yhteistyö lisännyt turvallisuutta Sotilaallisen voiman käyttö

Lisätiedot

01. Puolustusministeriö

01. Puolustusministeriö 01. Puolustusministeriö 19. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 30 916 000 euroa. Selvitysosa: Lisämäärärahantarve aiheutuu momentin määrärahan

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 19. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 19 830 000 euroa.

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 1 VAIN VIRKAKÄYTTÖÖN METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala (60.) Metsäntutkimuslaitoksen

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 23. Julkisen hallinnon verkkoturvallisuuden edistäminen (siirtomääräraha 3 v) Momentille myönnetään 177 887 000 euroa.

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 ja Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016 2019

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 ja Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016 2019 Muistio 1 (5) Puolustusvaliokunta 22.10.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 ja Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016 2019 1 Puolustusvoimien

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 1 24.3.2006 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 60. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille

Lisätiedot

11. Lääkelaitos ja Lääkehoidon kehittämiskeskus

11. Lääkelaitos ja Lääkehoidon kehittämiskeskus 11. Lääkelaitos ja Lääkehoidon kehittämiskeskus S e l v i t y s o s a : Lääkelaitoksen tehtävänä on ylläpitää ja edistää lääkkeiden, terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden sekä verivalmisteiden käytön

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 1(3) Päivämäärä Dnro Metsäosasto 23.1.2002 250/06/2002 Viite Asia MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002 Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013.

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013. SAATE TK-21-1084-11 2.4.2012 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013. Ehdotuksen liitteenä on peruslaskelma. Tilastokeskus ei esitä erillistä kehittämisvaihtoehtoa

Lisätiedot

12.27. Puolustusministeriön hallinnonala

12.27. Puolustusministeriön hallinnonala 12.27. Puolustusministeriön hallinnonala 01. Puolustushallinnon rakennuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan kertyvän nettotuloa 8 000 euroa. Momentille kertyviä tuloja saa käyttää toimintamenomäärärahojen

Lisätiedot

Puolustusministeriön pääluokka vuoden 2017 talousarvioesityksessä. Puolustusvaliokunta

Puolustusministeriön pääluokka vuoden 2017 talousarvioesityksessä. Puolustusvaliokunta Puolustusministeriön pääluokka vuoden 2017 talousarvioesityksessä Puolustusvaliokunta 5.10.2016 PLM:n pääluokka v. 2017 talousarvioesityksessä Puolustusministeriön hallinnonalalle esitetään määrärahoja

Lisätiedot

10. Puolustusvoimat. Puolustusvoimien kassaperusteiset menot jakautuvat avain- ja tukituloksille seuraavasti (milj. euroa):

10. Puolustusvoimat. Puolustusvoimien kassaperusteiset menot jakautuvat avain- ja tukituloksille seuraavasti (milj. euroa): 10. Puolustusvoimat S e l v i t y s o s a : Puolustusvoimien kassaperusteiset menot jakautuvat avain- ja tukituloksille seuraavasti (milj. euroa): 2000 2001 2002 toteutuma ennakoitu arvio Avaintulokset:

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 29. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 900 000 euroa.

Lisätiedot

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus Kuva Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus "Jos ajattelette nykyistä maailmantilaa kokonaisuutena, niin uskotteko Suomen ja suomalaisten elävän seuraavien viiden vuoden aikana turvallisemmassa vai

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Selvitysosa: Suomen puolustuksen päämääränä on kaikissa tilanteissa taata maan itsenäisyys sekä turvata kansalaisten elinmahdollisuudet ja valtiojohdon toimintavapaus.

Lisätiedot

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008. LIITE 5 s. 1 (6)

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008. LIITE 5 s. 1 (6) Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 5 s. 1 (6) s. 2 (6) Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön ja Puolustushallinnon

Lisätiedot

Eräitä kehityssuuntia

Eräitä kehityssuuntia Eräitä kehityssuuntia Tietohallintokustannukset Sotaharjoitusvuorokaudet Kiinteistökustannukset Lentotunnit Henkilötyövuoden hinta Alusvuorokaudet Kv-toiminnan kustannukset Koulutetut reserviläiset / KH

Lisätiedot

ITÄMERIHAASTE 2. kansallinen seminaari 3.12.2008

ITÄMERIHAASTE 2. kansallinen seminaari 3.12.2008 ITÄMERIHAASTE 2. kansallinen seminaari 3.12.2008 Ritva Touré 3.12.2008 1 Ritva Touré Laatujohtaja Johtava asiantuntija, tekniset palvelut Ritva Touré 3.12.2008 2 Puolustushallinnon rakennuslaitos Aluetoimisto

Lisätiedot

Suomalainen asevelvollisuus

Suomalainen asevelvollisuus Koulutuspäällikkö Prikaatikenraali Jukka Sonninen Suomalainen asevelvollisuus Suomalainen asevelvollisuus Perustuu puolustuksen tarpeisiin J O U K K O T U O TA N T O A S E V E LV O L L I S U U S M AT

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (11) Puolustuspoliittinen osasto. Helsinki.6.2003 10342/2010/2003

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (11) Puolustuspoliittinen osasto. Helsinki.6.2003 10342/2010/2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (11) Valtiontalouden kehykset 2004 2007, Valtiovarainministeriön työryhmämuistio 9/2003 Tulosohjauksen terävöittäminen, puolustusministeriön hallinnonalan strateginen ohjausprosessi

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (8) FI.PLM.9549 Helsinki /2030/2005

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (8) FI.PLM.9549 Helsinki /2030/2005 PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (8) Pääesikunta Puolustusvoimien tulosraportti ajalta 1.1.-31.7.2005 PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2005 OSAVUOSIRAPORTISTA 1. YLEISTÄ 1.1 Puolustusministeriön

Lisätiedot

VUOSIEN 2008-2011 TOIMINTA-JA TALOUSSUUNNITELMIEN LAADINTA

VUOSIEN 2008-2011 TOIMINTA-JA TALOUSSUUNNITELMIEN LAADINTA OHJE 1 (16) Puolustuspoliittinen osasto 21.6.2006 241/2010/2006 1. Hallitusohjelma 2003 ja hallituksen strategia-asiakirja 2. Valtioneuvoston selonteko VNS 6/2004, Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka

Lisätiedot

10. Sotilaallinen maanpuolustus

10. Sotilaallinen maanpuolustus 01. Puolustusvoimien toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 1 623 246 000 euroa. Valtuudet 1) Vuonna 2010 saa tehdä puolustusvoimien toiminnan edellyttämiä materiaalin

Lisätiedot

HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017

HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 Valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaosto 13.10.2016 Tuija Karanko Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (19) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.3440 Helsinki 24.3.2004 10945/2010/2003

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (19) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.3440 Helsinki 24.3.2004 10945/2010/2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (19) Valtiontalouden kehykset 2005 2008, Valtiovarainministeriön työryhmämuistio 9/2003 Tulosohjauksen terävöittäminen, PLM KD 10027/2590/2003 2.3.2004 Ehdotus valtioneuvoston

Lisätiedot

Kannen kuva: SA-kuva PUOLUSTUSBUDJETTI 2003

Kannen kuva: SA-kuva PUOLUSTUSBUDJETTI 2003 Kannen kuva: SA-kuva PUOLUSTUSBUDJETTI 2003 Puolustusministeri Jan-Erik Enestam: Vuoden 2003 puolustusbudjetti noudattaa turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon linjauksia Eduskunnalle kesäkuussa

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA S e l v i t y s o s a : Suomen puolustuksen päämääränä on kaikissa tilanteissa taata maan itsenäisyys sekä turvata kansalaisten elinmahdollisuudet ja valtiojohdon

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunnalle

Valtiovarainvaliokunnalle PUOLUSTUSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 7/2005 vp Hallituksen esitys valtion talousarvioksi vuodelle 2006 Valtiovarainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 22 päivänä syyskuuta lähettäessään hallituksen

Lisätiedot

HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017

HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 Puolustusvaliokunta 11.10.2016 Tuija Karanko Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry IA:n edustama teollisuus Suomessa

Lisätiedot

Vapaaehtoinen asepalvelus. MTS:n seminaari; Asevelvollisuus haasteiden edessä? Pääsihteeri Anni Lahtinen, Suomen Sadankomitea

Vapaaehtoinen asepalvelus. MTS:n seminaari; Asevelvollisuus haasteiden edessä? Pääsihteeri Anni Lahtinen, Suomen Sadankomitea Vapaaehtoinen asepalvelus MTS:n seminaari; Asevelvollisuus haasteiden edessä? 20.9.2018 Pääsihteeri Anni Lahtinen, Suomen Sadankomitea Sadankomitean visio: Suomen armeija perustuu pieneen ja hyvin koulutettuun

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2005 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan

Lisätiedot

Suorituskykyjen kehittäminen 2015+

Suorituskykyjen kehittäminen 2015+ PE Suorituskykyjen kehittäminen 2015+ Puolustusvoimien hankepäivä 25.9.2012 1 Suorituskykyperusteisuus Suomen sotilaallisen puolustamisen toteuttaminen edellyttää turvallisuus-ympäristön sotilaalliseen

Lisätiedot

Puolustusvoimat kohti 2020-lukua. Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012

Puolustusvoimat kohti 2020-lukua. Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012 Puolustusvoimat kohti 2020-lukua Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012 Puolustusvoimien nykytilanne Suunnittelupäällikkö 1 Puolustusratkaisun suuntalinjat 2010-luvulla Kansallinen

Lisätiedot

01. (27.01 ja 27.92) Puolustuspolitiikka ja hallinto

01. (27.01 ja 27.92) Puolustuspolitiikka ja hallinto S e l v i t y s o s a : PUOLUSTUSMINISTERIÖ 01. (27.01 ja 27.92) Puolustuspolitiikka ja hallinto Puolustusministeriö vastaa valtioneuvoston osana ja hallinnonalansa ohjaajana puolustuspolitiikan valmistelusta

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä 2.11.2017 1 YHTEISKUNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIAN PERUSTEET Yhteiskunnan turvallisuusstrategia (YTS) valtioneuvoston

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 OSAVUOSIRAPORTISTA

PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 OSAVUOSIRAPORTISTA 1 (5) Pääesikunta PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 OSAVUOSIRAPORTISTA 1. Puolustusministeriön palaute osana tulosohjausprosessia Puolustusministerin ja puolustusvoimain komentajan

Lisätiedot

Espoo E/80/223/2015. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2016

Espoo E/80/223/2015. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2016 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Espoo Ei julkinen E/80/223/2015 Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2016 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS TAE 2016 1 LIITEMUISTIO Ei julkinen 32.20.01 Geologian tutkimuskeskuksen

Lisätiedot

Pääesikunta, logistiikkaosasto

Pääesikunta, logistiikkaosasto Pääesikunta, logistiikkaosasto Sotilaallinen huoltovarmuus MTS -seminaari, 23.5.2019 Huoltovarmuus - määritelmiä Huoltovarmuus (L1390/1992, Laki huoltovarmuuden turvaamisesta) Väestön toimeentulon, maan

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet 1 Sisältö 10:30-11.00 YTS2017: Yhteiskunnan elintärkeät toiminnot Strategiset tehtävät Keskustelu n 5-10 min 11.30-12.00 Hybridiuhat ja informaatiovaikuttaminen

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe

Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe Pääesikunnan päällikkö, vara-amiraali Juha Rannikko Henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Sakari Honkamaa EK Puolustusvoimauudistuksen aikataulu

Lisätiedot

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Puolustusvaliokunta

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Puolustusvaliokunta Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Puolustusvaliokunta 9.9.2016 Lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström HE 72/2016 vp: laki kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta;

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistuksen II vaihe,

Puolustusvoimauudistuksen II vaihe, Puolustusvoimauudistuksen II vaihe, toimeenpano ja henkilöstövaikutukset Puolustusvoimain komentaja kenraali Ari Puheloinen Tiedotustilaisuus, Helsinki 6.6.2014 Puolustusvoimauudistuksen syyt ja tavoite

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012.

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012. SAATE TK-21-837-10 7.4.2011 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012. Ehdotuksen liitteenä on peruslaskelma. Tilastokeskus ei esitä erillistä kehittämisvaihtoehtoa

Lisätiedot

Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa

Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa Asiakkuusjohtaja Heikki Härtsiä Millog Oy 17.3.2015 17.3.2015 1 Strateginen kumppanuus Puolustushallinnon kumppanuusstrategia (Puolustusministeriön

Lisätiedot

TEKSTI: ILKKA KORKIAMÄKI KUVAT: PÄÄESIKUNNAN JOHTAMISJÄRJESTELMÄOSASTO Puolustusvoimien

TEKSTI: ILKKA KORKIAMÄKI KUVAT: PÄÄESIKUNNAN JOHTAMISJÄRJESTELMÄOSASTO Puolustusvoimien Viestimies 1/2007 11 Eversti Ilkka Korkiamäki on Pääesikunnan johtamisjärjestelmäosaston apulaisosastopäällikkö. TEKSTI: ILKKA KORKIAMÄKI KUVAT: PÄÄESIKUNNAN JOHTAMISJÄRJESTELMÄOSASTO Puolustusvoimien

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) FI.PLM.5542 Helsinki 19.10.2004 10953/2030/2003

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) FI.PLM.5542 Helsinki 19.10.2004 10953/2030/2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) Pääesikunta Puolustusvoimien tulosraportti 2004 ajalta 1.1.-31.7.2004 PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2004 OSAVUOSIRAPORTISTA 1. YLEISTÄ 1.1 Puolustusministeriön

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet ja lopputulos - henkilöstöalan näkökulma MTS:n seminaari 8.9.2014 Kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa

Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet ja lopputulos - henkilöstöalan näkökulma MTS:n seminaari 8.9.2014 Kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet ja lopputulos - henkilöstöalan näkökulma MTS:n seminaari 8.9.2014 Kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa Puolustusvoimien henkilöstöjohtamisen päämääränä on turvata puolustusvoimille

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2017

Talousarvioesitys 2017 18. Puolustusmateriaalihankinnat (siirtomääräraha 5 v) Momentille myönnetään 475 173 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) puolustusmateriaalin hankkimisesta ja puolustusvoimien turvallisuushankinnoista

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2012

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2012 JULKINEN VASTA BUDJETIN JULKAISEMISEN JÄLKEEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS Vuoden tiedot tulossopimuksen mukaiset PRH Dnro: 147/20/11 03. Patentti- ja rekisterihallituksen toimintamenot

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) FI.PLM.4555 Helsinki 23.6.2004 38/2520/2004

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) FI.PLM.4555 Helsinki 23.6.2004 38/2520/2004 PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) Pääesikunta Puolustusvoimat-tiliviraston toimintakertomus ja tilinpäätöslaskelmat 1.1.2003-31.12.2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖN KANNANOTTO PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖKSESTÄ

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2005-2008 1 JOHDANTO... 2 2 TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET...

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2005-2008 1 JOHDANTO... 2 2 TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET... PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2005-2008 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET... 3 2.1 TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS JA SUOMEN TURVALLISUUS...3

Lisätiedot

Puolustusministeriön palaute Puolustusvoimien vuoden 2018 osavuosiraportista

Puolustusministeriön palaute Puolustusvoimien vuoden 2018 osavuosiraportista 1 (5) 25.9.2018 -PLM-3 Pääesikunta Puolustusministeriön palaute Puolustusvoimien vuoden 2018 osavuosiraportista 1. Puolustusministeriön palaute osana tulosohjausprosessia Puolustusministeriön ja Puolustusvoimien

Lisätiedot

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2010

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2010 TURVATEKNIIKAN KESKUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE Johtokunta hyväksynyt 9.3.. Korjattu VN:n kehyksen mukaiseksi 6.4.. 32.20. 03. Turvatekniikan keskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA S e l v i t y s o s a : Puolustusministeriön hallinnonalan toiminnassa otetaan huomioon sotilaallisen maanpuolustuksen kehittämistarpeet, valtiontalouden

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (23) FI.PLM.7769 Helsinki 14.4.2005 405/2110/2005

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (23) FI.PLM.7769 Helsinki 14.4.2005 405/2110/2005 PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (23) JAKELU Valtiontalouden kehykset vuosille 2006-2009 (VM:n kirje nro VM 5/214/2005 11.3.2005) VUODEN 2006 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN 1. Perusteet ja valtiontalouden kehykset

Lisätiedot

Puolustusministeriön hallinnonalan toiminta- ja taloussuunnitelma TTS

Puolustusministeriön hallinnonalan toiminta- ja taloussuunnitelma TTS Puolustusministeriön hallinnonalan toiminta- ja taloussuunnitelma Eteläinen Makasiinikatu 8 PL 31, 00131 Helsinki www.defmin.fi Kuvalähteet: Puolustusvoimat, Puolustushallinnon rakennuslaitos Taitto: Tiina

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN KANNANOTTO PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 TILINPÄÄTÖKSESTÄ

PUOLUSTUSMINISTERIÖN KANNANOTTO PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 TILINPÄÄTÖKSESTÄ 1 (6) Pääesikunta PUOLUSTUSMINISTERIÖN KANNANOTTO PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 TILINPÄÄTÖKSESTÄ 1. Tilinpäätöskannanoton lähtökohdat ja tavoitteet Valtion talousarvioasetuksen 66 i velvoittaa ministeriön

Lisätiedot

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS Toiminta Espoo Kaupunkitekniikka-liikelaitos rakentaa ja ylläpitää kustannustehokkaasti

Lisätiedot

GTK/373/02.00/2016. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2017

GTK/373/02.00/2016. Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2017 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Ei julkinen GTK/373/02.00/2016 Geologian tutkimuskeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2017 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS TAE 2017 1 LIITEMUISTIO Ei julkinen 32.20.01 Geologian tutkimuskeskuksen

Lisätiedot

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo SAATE TK-21-975-07 9042008 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2009 Liitteenä on myös Cognos Planning-järjestelmällä tehdyt rahoitustaulukot: - peruslaskelma

Lisätiedot

Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014-

Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014- Tutkimuksen painopistealueet sisäasiainministeriön hallinnonalalla Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014- Tiina Ranta-Lassila, sisäasiainministeriö Kuopio 27.9.2013 27.9.2013 Tausta

Lisätiedot

Kriittinen menestystekijä

Kriittinen menestystekijä Kriittinen menestystekijä Hanke, tavoite OSAAVA JOHTO JA MOTIVOITUNUT HENKILOSTÖ Valmentava ja kannustava johtaminen Toimiva sisäinen viestintä Toimiva työyhteisö ja motivoitunut osaava henkilöstö Henkilöstöohjelman

Lisätiedot

Syyrian tilanne. Kyllä Ei osaa sanoa Ei. Suomen tulisi lisätä humanitaarista apua alueelle

Syyrian tilanne. Kyllä Ei osaa sanoa Ei. Suomen tulisi lisätä humanitaarista apua alueelle Syyrian tilanne "Syyriassa on käyty sisällissotaa jo parin vuoden ajan. Miten kansainvälisen yhteisön ja Suomen tulisi mielestänne toimia tilanteen ratkaisemiseksi?" Kyllä Ei Kuva Suomen tulisi lisätä

Lisätiedot

Momentille myönnetään nettomäärärahaa euroa.

Momentille myönnetään nettomäärärahaa euroa. 01. Energiamarkkinaviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 2 088 000 euroa. Selvi ty so sa: Energiamarkkinaviraston tehtävänä on valvoa ja edistää sähkö- ja maakaasumarkkinoiden

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA S e l v i t y s o s a : Toimintaympäristön kuvaus Suomen puolustusta ylläpidetään ja kehitetään toimintaympäristössä, jossa toimijoiden keskinäisriippuvuus

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO- ASIAKIRJA VUODELLE 2009

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO- ASIAKIRJA VUODELLE 2009 1 (14) JAKELU Puolustusministeriön päätös nro FI.PLM.2009 1351/20.01.01/2008-15.1.2009 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO- ASIAKIRJA VUODELLE 2009 1. MÄÄRÄRAHAJAKO JA TULOSTAVOITTEET

Lisätiedot

Kansallinen varautuminen kriiseihin. Yleissihteeri, Jari Kielenniva

Kansallinen varautuminen kriiseihin. Yleissihteeri, Jari Kielenniva Kansallinen varautuminen kriiseihin Yleissihteeri, Jari Kielenniva 24.1.2019 www.turvallisuuskomitea.fi 1 www.turvallisuuskomitea.fi UHKAMALLIT 2018 Globaali Yhteiskunta Terveysturvallisuuden häiriöt Terrorismi

Lisätiedot

PUOLUSTUSHALLINNON RAKENNUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE Pekka Salojarvi Rakennuslaitoksen johtaja

PUOLUSTUSHALLINNON RAKENNUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE Pekka Salojarvi Rakennuslaitoksen johtaja EHDOTUS 1 (1) KES.158457 26.04.2017 217/2000/2017 Puolustusministeriö Talousyksikkö PLM:n asiak FI.PLM.2017-1245 60/20.01.01/2017 23.3.2017 PUOLUSTUSHALLINNON RAKENNUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 Asiakirjayhdistelmä 01. Liikenteen turvallisuusviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Talousarvio HE 30/ vp (28.9.) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 47 866 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää

Lisätiedot

Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta

Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta - missio ja kyky - Kansainvälisen toiminnan perusmotiivit - missio - Ennaltaehkäistä ja rajoittaa kriisejä sekä estää niiden vaikutusten ulottuminen Suomeen. Parantaa

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Talousarvioesitys HE 30/2015 vp (28.9.2015) S e l v i t y s o s a : Toimintaympäristön kuvaus Suomen puolustusta ylläpidetään ja kehitetään toimintaympäristössä,

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016

Talousarvioesitys 2016 18. Puolustusmateriaalihankinnat (siirtomääräraha 3 v) Momentille myönnetään 593 735 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) puolustusmateriaalin hankkimisesta ja puolustusvoimien turvallisuushankinnoista

Lisätiedot

Valtioneuvoston puolustusselonteko ja infrastruktuuri. Ympäristöneuvos, TkT Matias Warsta Osastoesiupseeri, EVL Vesa Halinen Puolustusministeriö

Valtioneuvoston puolustusselonteko ja infrastruktuuri. Ympäristöneuvos, TkT Matias Warsta Osastoesiupseeri, EVL Vesa Halinen Puolustusministeriö Valtioneuvoston puolustusselonteko ja infrastruktuuri Ympäristöneuvos, TkT Matias Warsta Osastoesiupseeri, EVL Vesa Halinen Puolustusministeriö Toimitilojen ja alueiden hallinta puolustushallinnossa Puolustusvoimat

Lisätiedot

Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta

Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta 7.4.2017 Hanna Nordström lainsäädäntöjohtaja hallintopoliittinen osasto, lainvalmistelu- ja oikeusyksikkö Hallituksen esitykset HE 94/2016

Lisätiedot

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011 TURVATEKNIIKAN KESKUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011 Johtokunta hyväksynyt 15.3.2010 TÄSSÄ EI OLE HUOMIOITU KEVAKE-SIIRTOA 32.20. 03. Turvatekniikan keskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille

Lisätiedot

Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2009 Valtioneuvoston selonteko

Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2009 Valtioneuvoston selonteko Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2009 Valtioneuvoston selonteko STETEn seminaari 20.2.2009 Erityisasiantuntija Karoliina Honkanen Puolustuspoliittinen osasto Esityksen sisältö Toimintaympäristö

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN KANNANOTTO PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2005 TILINPÄÄTÖKSESTÄ

PUOLUSTUSMINISTERIÖN KANNANOTTO PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2005 TILINPÄÄTÖKSESTÄ 1 (6) Pääesikunta PUOLUSTUSMINISTERIÖN KANNANOTTO PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2005 TILINPÄÄTÖKSESTÄ 1. Tilinpäätöskannanoton lähtökohdat ja tavoitteet Valtion talousarvioasetuksen 66 i (asetusmuutos 7.4.2004/254)

Lisätiedot

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta 10.2.2017 Lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström Laki puolustusvoimista 2 Puolustusvoimien tehtävät Puolustusvoimien tehtävänä on: 1) Suomen

Lisätiedot

Tilaliikelaitoksen kehittämistoimenpiteet

Tilaliikelaitoksen kehittämistoimenpiteet Tilaliikelaitoksen kehittämistoimenpiteet 2015-2017 Tilaliikelaitos on kuntalain 9. luvun mukainen kunnallinen liikelaitos tehtävänä on tarjota toimivat, terveelliset ja turvalliset tilat kaupungin omia

Lisätiedot

Maakunnan ympäristöterveydenhuollon järjestäminen ja varautuminen. Teppo Heikkilä

Maakunnan ympäristöterveydenhuollon järjestäminen ja varautuminen. Teppo Heikkilä Maakunnan ympäristöterveydenhuollon järjestäminen ja varautuminen Teppo Heikkilä Turvallisuustoimialan järjestäjän ydintehtävät 1. Liikelaitosten ohjaus a) Turvallisuustoimialan erityisyksiköt; pelastusliikelaitos

Lisätiedot

Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA Talousarvioesitys, Ministeriön ehdotus Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA 40. Yritysten toimintaympäristö, markkinoiden sääntely ja työelämä 05. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston toimintamenot

Lisätiedot

27. Puolustusministeriön hallinnonala

27. Puolustusministeriön hallinnonala 27. Puolustusministeriön hallinnonala Liite 1 s. 1(22) 20. Tulot irtaimen omaisuuden myynnistä ja rojaltimaksuista Momentille arvioidaan kertyvän nettotuloa 18 000 euroa. Momentille kertyviä tuloja saa

Lisätiedot

VUODEN 2010 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN

VUODEN 2010 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN 1 (14) JAKELU Valtiovarainministeriön määräys toiminta- ja taloussuunnittelusta sekä kehys- ja talousarvioehdotusten laadinnasta (VM:n kirje nro TM 0802 2.4.2008) VUODEN 2010 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN

Lisätiedot

27. Puolustusministeriön hallinnonala

27. Puolustusministeriön hallinnonala 27. Puolustusministeriön hallinnonala 01. Puolustushallinnon rakennuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan kertyvän nettotuloa 8 000 euroa. Momentille kertyviä tuloja saa käyttää toimintamenomäärärahojen

Lisätiedot

RAJAVARTIOLAITOKSEN TALOUDEN SOPEUTTAMISOHJELMA. Tiedotustilaisuus 23.1.2013

RAJAVARTIOLAITOKSEN TALOUDEN SOPEUTTAMISOHJELMA. Tiedotustilaisuus 23.1.2013 RAJAVARTIOLAITOKSEN TALOUDEN SOPEUTTAMISOHJELMA Tiedotustilaisuus 23.1.2013 RAJAVARTIOLAITOKSEN TALOUDEN SOPEUTTAMISOHJELMA 2013 2017 Säästöpäätös 28,0 milj. ~19 milj. palkoista ~ 9 milj. muista tnta.menoista

Lisätiedot

toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2007-2011 www.defmin.fi

toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2007-2011 www.defmin.fi Puolustusministeriön hallinnonalan toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille - www.defmin.fi 15.12.2005 PUOLUSTUSMINISTERIÖ LÄHETE 1 (4) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.10556 Helsinki 15.12.2005 169//2005

Lisätiedot

Maanpuolustuskorkeakoulu Suomen ryhdikkäin yliopisto

Maanpuolustuskorkeakoulu Suomen ryhdikkäin yliopisto Maanpuolustuskorkeakoulu Suomen ryhdikkäin yliopisto Maanpuolustuskorkeakoulun asema PLM Valtioneuvosto OKM Puolustusvoimain komentaja PE Maavoimat Merivoimat Ilmavoimat MPKK Yliopistot MPKK:n tehtävät

Lisätiedot

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmä muutoksessa

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmä muutoksessa johtamisjärjestelmä muutoksessa PUOLUSTUSVOIMIEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄPÄÄLLIKKÖ PRIKAATIKENRAALI ILKKA KORKIAMÄKI Mihin maailmaan olemme menossa JULK-ICT TORI-palvelukeskus SA - johtaminen PV (PVJJK) TORI

Lisätiedot

10. Säteilyturvakeskus

10. Säteilyturvakeskus 10. Säteilyturvakeskus S e l v i t y s o s a : Säteilyturvakeskuksen toiminta-ajatuksena on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Toimintaympäristön

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunnalle

Valtiovarainvaliokunnalle PUOLUSTUSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 7/2008 vp Hallituksen esitys valtion talousarvioksi vuodelle 2009 Valtiovarainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 19 päivänä syyskuuta 2008 lähettänyt hallituksen

Lisätiedot