JÄRJESTÖN AJANKOHTAISET ASIAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "15.8.2012 JÄRJESTÖN AJANKOHTAISET ASIAT"

Transkriptio

1 KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU 2012 Liittojen sähköinen kuukausitiedote välittää piirijärjestöjen toimi ja luottamushenkilöille tietoa järjestön ajankohtaisista asioista, tapahtumista, koulutuksista sekä muista järjestötoimintaan liittyvistä asioista. Järjestön ajankohtaiset asiat Suomen Nuorisoseurat ry hakee pääsihteeriä Nuorisoseurakokous Jyväskylässä Seurojen esitykset valtuuston jäseniksi mennessä Seurantalojen korjausavustus Esitykset vuoden 2012 ohjaajiksi mennessä Vuosiohjelmistot 2013 Lasten Kalenoita ja kansantanssikoreografioita Tanssi, teatteri ja kansainvälisen toiminnan tiedotteet Tapahtumat Majanrakennuskilpailu 2012 osallistuminen on alkanut Teatteri Metamorfoosi Teatterilaivalle varaa festivaalipakettisi Folklandia 2013 Kysy peruutuspaikkoja! Ilmoittaudu nyt mukaan Anna mulle aikaa! päivään ! Lasten Kalenat 2013 Tanssipidot 2012 Tampere kiittää! Lasten kansantanssiryhmien luokittelut Avustukset Nuorten oma Myrsky haku on käynnissä Alfred Kordelinin rahasto Suomen Kulttuurirahasto Taiteen keskustoimikunnan ja aluetoimikuntien avustukset Henkilöuutisia Kalevan Nuorten Liitto hakee projektipäällikköä Muuta Pispalan Sottiisin tapahtumatoimisto muuttaa Monitoimitalo 13:een Yhteystiedot Jakelu Hyödyllisiä linkkejä JÄRJESTÖN AJANKOHTAISET ASIAT Suomen Nuorisoseurat ry hakee pääsihteeriä Suomen Nuorisoseurat ry hakee organisaatiouudistuksen seurauksena toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen alkaen tai sopimuksen mukaan pääsihteeriä vastaamaan kokonaisvaltaisesti järjestömme kehittämisestä, strategian toimeenpanosta ja operatiivisesta johtamisesta sekä taloudesta. Lisäksi vastaat nuorisotoimialan yhteiskuntasuhteista ja edunvalvontatyöstä. Työskentelet liiton työntekijöiden esimiehenä ja valmistelet hallinnon kokoukset. Edellytämme sinulta monipuolista esimies ja johtamiskokemusta, talousosaamista, kykyä strategiseen ajatteluun ja kehittämistyöhön, laaja alaista nuorisotoimialan tuntemusta, edunvalvonnan osaamista, kielitaitoa, hyviä vuorovaikutustaitoja sekä tehtävään soveltuvaa koulutusta. KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)

2 Toivomme sinulta aktiivista ja yhteistyökykyistä työskentelytapaa, verkostoitumistaitoja, kokemusta järjestöjohtamisesta sekä näkemystä siitä, miten johtaminen tukee strategisten tavoitteiden saavuttamista. Tarjoamme mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä valtakunnallisen kansalaisjärjestön keskiössä sekä motivoituneen työyhteisön ja sitoutuneen luottamusorganisaation. Työpaikka sijaitsee Vantaalla Tikkurilassa (Vernissakatu 8). Työ sisältää myös ilta ja viikonlopputöitä. Hakemus ja ansioluettelo palkkatoivomuksineen lähetetään sähköpostitse pdf muodossa pe klo mennessä osoitteeseen Hakemuksia ei palauteta. Lisätiedot arkipäivisin klo 9 16: puheenjohtaja Esko Ahonen, puh puheenjohtaja Joonas Nurmi, puh Nuorisoseurakokous Jyväskylässä Kutsumme nuorisoseurojen edustajia kaikkialta Suomesta osallistumaan järjestömme tulevaisuuden suuntaviivoista päättämiseen. Suomen Nuorisoseurat ry:n ylin päättävä elin kokoontuu lokakuussa Jyväskylään hotelli Laajavuoreen päättämään järjestön asioista. Kokous valitsee liitolle valtuuston puheenjohtajineen sekä hyväksyy nuorisoseuraliikkeen strategian vuoteen 2020 asti. Lisäksi Nuorisoseurakokouksen käsiteltäväksi on mahdollista jättää aloitteita, jotka on toimitettava kirjallisena viimeistään ilmoittautumisen yhteydessä ennen kokouksen alkua. Nuorisoseurakokoukseen voivat paikalliset nuorisoseurat lähettää yhden äänivaltaisen edustajan jos seuran jäsenmäärä on alle 100 ja kaksi edustajaa, jos jäseniä on 100 tai enemmän. Sitova ilmoittautuminen kokoukseen tehdään mennessä osoitteessa olevalla ilmoittautumislomakkeella. Lisätietoja Seurojen esitykset valtuuston jäseniksi mennessä Suomen Nuorisoseurat ry:n uudistettujen sääntöjen mukaan jokaisella paikallisyhdistyksellä on oikeus tehdä esityksiä valtuuston puheenjohtajaksi, varapuheenjohtajaksi sekä valtuuston jäseniksi. Valtuusto valitaan Nuorisoseurakokouksessa. Esitykset ehdokkaista tulee tehdä mennessä vaalivaliokunnan puheenjohtajalle Pirjo Liisa Virtaselle (pirjo p ). Lisätietoja ehdokkaiden asettamisesta saa sivulta löytyvästä vaalivaliokunnan menettelytapaohjeesta. Lisätietoja: Pirjo Liisa Virtanen, pirjo tai Seurantalojen korjausavustus Seurantalojen korjausavustus auttaa taloja omistavia yhdistyksiä säilyttämään ja kunnostamaan talojaan ja siten parantamaan seurantalojen kulttuurihistoriallista arvoa sekä toimivuutta. Avustuksen hakuaika päättyy vuosittain 30. syyskuuta. Avustuspäätöksistä ilmoitetaan vuosittain helmimaaliskuussa. KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)

3 Lisätiedot ja hakuohjeet: Esitykset vuoden 2012 ohjaajiksi mennessä Kalevan Nuorten Liiton ja Suomen Nuorisoseurojen hallitukset nimeävät vuosittain Vuoden ohjaajat. Nimitysten tavoitteena on nostaa ohjaajan työn arvostusta tuomalla esiin henkilöitä, jotka nuorisoseuraliikkeessä hoitavat eri ikäisten harrastustoimintaa. Valinnassa painotetaan ohjaajan pitkäjänteistä työtä kasvattajana, lasten ja nuorten toiminnan osaamista ja työn merkitystä nuorisoseuratoiminnan kehittäjänä. Esityksiä pyydetään henkilöistä, jotka voivat olla tanssin, teatterin, liikunnan, kädentaitojen yms. harrastusalojen ohjaajia. Esitykset vuoden 2012 ohjaajiksi perusteluineen mennessä osoitteeseen fanny.vilmila(at) nuorisoseurat.fi Vuoden ohjaajat julkistetaan nuorisoseurakokouksessa Jyväskylässä Vuosiohjelmistot 2013 Lasten Kalenoita ja kansantanssikoreografioita Ensi kesänä järjestettävät Lasten Kalenat tarjoavat tavoitteen ensi vuodelle lasten ja varhaisnuorten ryhmille. Aikuiset pääsevät nauttimaan vuosiohjelmistoissaan neljän erilaisen koreografin tansseista. Vuoden 2013 yhteisohjelmapaketit valmistuvat syyskuun loppuun mennessä, ja niitä voi tilata Suomen Nuorisoseurat ry:n toimistosta. Vuosiohjelmapaketit sisältävät Kalenat 2013 tapahtuman ja aikuisryhmille koostetun vuosiohjelman tanssiohjeet, nuotit, CD:n ja DVD:n. Hinnat: Vuosiohjelmien tanssien ohjeet ja nuotit 22 Vuosiohjelmien CD 25 Vuosiohjelmien DVD 30 Koko vuosiohjelmapaketti (ohjeet, nuotit, CD ja DVD) 72 Hintoihin lisätään postikulut. Tilaukset: SNL, Pia Matilainen, puh. (09) , TANSSI, TEATTERI JA KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTTEET Elokuun toimialatiedotteissa mm. Tanssitiedotteessa ajankohtaisista tapahtumista ja kursseista sekä festivaalien hakuaikoja. Teatteritiedotteessa ajankohtaisista tapahtumista ja kursseista sekä festivaalien hakuaikoja. Teatteritiedote ilmestyy Kansainvälisen toiminnan tiedotteessa tietoa koulutuksista, avustuksista ja kumppaninhakuilmoituksia. Kaikki tiedotteet löytyvät myös nettisivuiltamme Jos haluat liittyä jonkin tiedotteen postituslistalle, niin ilmoita sähköpostiosoitteesi: - tanssitiedote: Hannu Nipuli, - teatteritiedote: Fanny Vilmilä, - kansainvälisen toiminnan tiedote: Sirja Salminen, TAPAHTUMAT KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)

4 Majanrakennuskilpailu 2012 osallistuminen on alkanut Alle 16 vuotiaiden lasten valtakunnallinen Majanrakennuskilpailu käynnistyi toistamiseen. Kilpailulla edistetään lasten osallisuutta, lisätään lasten kokemuksia toimia luonnossa ja tiedotetaan lapsen oikeuksista. Kilpailun idea on lähtenyt lapsilta itseltään ja sitä toteutetaan hyvästä tahdosta. Majanrakennusta voi toteuttaa kerhoissa ja leireillä, kotona ja seurantalolla. Järjestäkää vaikkapa jännittävä majanrakennusilta seurantalolla tai sen ympäristössä. Kilpailuun voi osallistua välisenä aikana. Tuona aikana voi ihailla kilpailuun osallistuneita majoja Majagalleriassa. Äänestys finalisteista käydään kilpailun nettisivuilla. Tuomariston valitsemat kilpailunvoittajat julkistetaan ja palkitaan Lapsen oikeuksien päivänä Kilpailun säännöt, rakennusvinkit ja materiaalit sekä osallistumislomakkeen löydät kilpailun nettisivuilta osoitteesta Teatteri Metamorfoosi Teatterilaivalle varaa festivaalipakettisi Teatterilaiva seilaa ja ohjelmallisena teemana esitysvalinnoissa on draamakasvatus. Mukaan on valittu kahdeksan harrastajateatteria eri puolilta Suomea mukana on monipuolisesti erilaisia ja draaman eri menetelmin toteutettuja teatteriproduktioita. Ammattilaisesityksenä nähdään naamioteatterin suomalainen uranuurtaja Teatteri Metamorfoosi esityksellä Diiva ja mekaaninen sydän. Naamioteatterista toteutetaan laivalla myös työpaja. Naamioteatterin lisäksi työpajoja tulee olemaan ainakin improvisaatioteatterista, tarinateatterista ja elokuvasta. Festivaalipaketin voit varata Matka Vekan erikoislähdöistä: tai Tampereen Matka Vekasta puh ryhmamyynti.tampere(at)matka vekka.fi Teatterilaivan sivut Folklandia 2013 Kysy peruutuspaikkoja! Silja Europa kokoaa jälleen täyden laivallisen kansanmusiikin ja tanssin esiintyjiä ja nautiskelijoita. Peruutuspaikkoja kannattaa kysellä Tampereen Matka Vekasta, sähköposti: vekka.fi, puh Esiintyjäilmoittautumiset: Ilmoittaudu nyt mukaan Anna mulle aikaa! päivään ! Suomen Nuorisoseurat ja Suomen suurimmat liikunta ja nuorisojärjestöt kutsuvat teidät mukaan valtakunnalliseen Anna mulle aikaa! päivään lauantaina Ilmoittaudu nyt osoitteessa Anna mulle aikaa! päivänä kaikkia aikuisia kannustetaan antamaan aikaa nuorille. Päivän aikana järjestöt, kunnat ja yritykset järjestävät erilaisia tempauksia ja tapahtumia, jossa aikuisen merkitystä nuorten elämässä korostetaan. Nuori tarvitsee KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)

5 huomiotasi. Hän haluaa tietää olevansa sinulle tärkeä. Kerro se hänelle olemalla läsnä. Anna nuorelle aikaasi. Vuonna 2012 kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tule mukaan! Lisätietoja, julisteita ja vinkkejä kampanjan sivuilta Yksittäisiä ihmisiä kannustetaan tulemaan mukaan myös Facebookissa: Lasten Kalenat 2013 Ensi kesäkuussa koittaa jälleen odotettu hetki, kun Lasten Kalenat pyörähtävät käyntiin. Tapahtuma järjestetään Lappeenrannassa Lasten Kalenoissa lapset ovat itse tapahtuman pääosassa ja pääsevät loistamaan tanssin, sirkuksen ja teatterin saroilla. Tapahtuman järjestävät Kalevan Nuoret, Nuorisoseurat yhdessä Saimaan piirijärjestöjen kanssa. Kalenoiden pääjuhlan tansseja tulee olemaan niin alle kouluikäisille kuin pienille ja isoille Kalevan Nuorille sekä tyttö ja poikaryhmille ja ohjaajille. Koreografeina toimivat Hannu Nipuli, Päivi Semeri ja Teija Nikkari sekä Johanna Salminen ja Anu Kokkonen. Musiikeista vastaa Jukka Hannula. Ohjeet, musiikit ja dvd tansseihin ilmestyvät syys lokakuun vaihteessa. Pysykää kuulolla! Tietoja päivitetään syksyn aikana sivuille Tanssipidot 2012 Tampere kiittää! Tanssipidot huipentui ikimuistoiseen Velisinfonia tanssiteokseen, jota myös sekä Viron että Suomen presidentit kunnioittivat läsnäolollaan. Tanssiryhmien vuoden päätavoite valloitti ja herkisti lähes 5000 hengen yleisön ja osoitti jälleen kerran kuinka elävää kansantanssin perinne on tänä päivänäkin. Tanssipidot 2012 Tampere haluaa kiittää jokaista tapahtumaan osallistunutta esiintyjää, huoltajaa, talkoolaista sekä erityisesti taiteellisia johtajia, koreografeja ja assistentteja loistavasta työstä! Kuvia ja tunnelmia voit käydä katsomassa Tanssipitojen kuvagalleriasta osoitteesta: Velisinfonia tallennettiin virolaisen kuvausryhmän toimesta. Jos et ole vielä ehtinyt tilaamaan Suomen suurinta kansantanssiteosta itsellesi, niin toimi nopeasti! Hinnat ovat DVD:ltä 25 /kpl ja BluRay DVD:ltä 30 /kpl (+postikulut). Varaa omasi osoitteesta: Seuraavan kerran Pispalan Sottiisia tanssitaan Tampereella , ja sitä ennen nautitaan Tanssimaniasta Lasten kansantanssiryhmien luokittelut Kiitos ja kumarrus kaikille osallistuneille ryhmille, ohjaajille ja huoltajille! Tämänvuotisista Kalevan Nuorten Liiton järjestämistä lasten ja nuorten kansantanssiryhmien luokitteluista tuli suurmenestys. Siitä kiitos kuuluu teille kaikille, jotka olitte mukana tavalla tai toisella! KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)

6 Luokittelut keräsivät ennätysmäärän osallistujia eli yhteensä 38 ryhmää. Huhtikuussa Rovaniemellä järjestetyissä luokitteluissa ryhmiä oli seitsemän ja kesäkuussa Tampereen Tanssipidoissa järjestetyissä luokitteluissa 31. Yhteensä Tanssiralli konserttien eläytyvän yleisön silmänilona nähtiin noin 450 iältään 6 16 vuotiasta taitojaan esittelevää lasta ja nuorta. Lisäksi mukana oli runsaasti muusikoita. Luokittelujen yleispalautteet sarjoittain ja tulokset ovat nähtävissä osoitteessa AVUSTUKSET Nuorten oma Myrsky haku on käynnissä Nuorten oma Myrsky haku on tarkoitettu vuotiaiden nuorten omille taideprojekteille. Projekti voi liittyä mihin taiteenlajiin tahansa tai siinä voi yhdistyä eri taiteenlajeja. Projektissa tulee olla vähintään kolme nuorta. Tukea on tarjolla euroa materiaali ja vuokrakuluihin, minkä lisäksi projektille palkataan taiteilijavalmentaja. Taiteilijavalmentajan tarkoituksena on toimia nuorille innostajana ja tukena muutaman lyhyen työpajan tai parin viikonlopun mittaisen jakson verran. Päävastuu projektin vetämisestä ja taiteen tekemisestä kuuluu kuitenkin nuorille itselleen. Nuorten oma Myrsky tuki on tarkoitettu pääasiallisesti nuorille, joilla on vähävaraisuuden tai syrjäisen asuinpaikan vuoksi vähän mahdollisuuksia osallistua taideharrastustoimintaan. Haku on käynnissä toistaiseksi osoitteessa: oma myrsky haku/ Hakemukset käsitellään kolmen viikon kuluessa niiden vastaanottamisesta. Lisätiedot: tai Anna Maija Riutta anna maija.riutta(at)nuori.fi, p Alfred Kordelinin rahasto Apurahoja tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen edistämiseksi. Hakuaika päättyy Kordelinin säätiöllä on myös erillisrahastoja, joiden hakuaika on kalenterivuoden alussa. Tarkemmat tiedot säätiön kotisivulta. Lisätiedot ja hakulomakkeet: Suomen Kulttuurirahasto Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston apurahoja on haettava sähköisesti mennessä. Maakuntarahastojen hakuaika on alkuvuodesta 2013 ja päättyy Lisätiedot ja hakulomakkeet: Taiteen keskustoimikunnan ja aluetoimikuntien avustukset Taiteen keskustoimikunta ja alueelliset toimikunnat myöntävät avustuksia taiteen eri alojen yksittäisille harjoittajille, työryhmille ja yhteisöille. Tukea myönnetään seuraavan vuoden hankkeiden toteuttamisesta aiheutuviin kuluihin, kuten työkustannuksiin, esitys, esittely ja julkistamiskustannuksiin. KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)

7 Alueellisten taidetoimikuntien kohdeapurahat, yhteisöavustukset, lastenkulttuuriapurahat sekä yhteisöavustukset kulttuurin hyvinvointivaikutuksia edistäviin hankkeisiin on haettava avustuksesta riippuen loka marraskuun aikana. Lisätiedot ja hakulomakkeet: HENKILÖUUTISIA Kalevan Nuorten Liitto hakee projektipäällikköä Kalevan Nuorten Liitto hakee projektipäällikköä lasten osallisuutta edistävälle Lapset äänessä hankkeelle. Toimi on kokopäiväinen ja kestää helmikuun 2013 loppuun. Hankkeen jatkorahoituksen varmistuttua työsuhdetta voidaan jatkaa huhtikuun 2014 loppuun. Lapset äänessä hankkeen tavoitteena on lapsen oikeuksien ja osallisuuden edistäminen hanketta toteuttavissa järjestöissä ja yhteiskunnassa laajemmin. Hankkeen kohderyhmänä ovat järjestöjen toiminnassa mukana olevat 7 12 vuotiaat lapset sekä järjestöjen vapaaehtoisohjaajat, luottamushenkilöt ja työntekijät. Projektipäällikkö vastaa hankkeen etenemisestä ja tehtäviin kuuluu mm. koulutustilaisuuksien ja tapahtumien järjestäminen, osallisuusmenetelmien kehittäminen sekä tiedotustoiminta. Edellytämme nuoriso tai kasvatusalan soveltuvaa koulutusta, lasten kerhotoiminnan ja järjestötyön tuntemusta, hanketyön kokemusta, englannin kielen taitoa, hyvää atk osaamista sekä oma aloitteisuutta ja yhteistyökykyä. Vuosille suunnitellun Lapset äänessä hankkeen toteuttavat opetus ja kulttuuriministeriön tuella Kalevan Nuorten Liitto, Kansallinen Lastenliitto, Nuorten Kotkien Keskusliitto, Poikien ja Tyttöjen Keskus, Suomen Demokratian Pioneerien Liitto, Suomen Setlementtiliitto ja Vesaisten Keskusliitto. Hakemukset palkkatoivomuksineen ja ansioluetteloineen tulee lähettää mennessä sähköpostilla osoitteeseen ulla.konttinen(at)kalevannuoret.fi. Tiedusteluihin vastaa pääsihteeri Ulla Konttinen puh MUUTA Pispalan Sottiisin tapahtumatoimisto muuttaa Monitoimitalo 13:een Pispalan Sottiisin tapahtumatoimisto siirtyi helmikuussa valmistelemaan Tanssipitoja Ratinan stadionille. Nyt kun projekti on onnellisesti voiton puolella, on aika muuttaa uusiin tiloihin tamperelaisen nuorisotyön ytimeen. Uutena toimipisteenä tulee olemaan alkaen juuri valmistunut Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden Monitoimitalo 13 osoitteessa Satakunnankatu 13. (5. kerros) Tampere. Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan Pispalan Sottiisiin uusiin toimitiloihin. Lisätietoja: Pispalan Sottiisin tapahtumatoimisto, puh , YHTEYSTIEDOT Ala Sankola Hannu, puh , hannu.ala sankola(at)nuorisoseurat.fi Harju Aaro, puh , aaro.harju(at)kansalaisfoorumi.fi Heinämäki Jukka, puh , jukka.heinamaki(at)sottiisi.net KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)

8 Hoppu Päivi, puh , päivi.hoppu(at)sottiisi.net Kaipiainen Leo, puh , leo.kaipiainen(at)nuorisoseurat.fi Kalliomaa Antti, puh , antti.kalliomaa(at)nuorisoseurat.fi Kilpeläinen Pia, puh , pia.kilpelainen(at)nuorisoseurat.fi Kokkonen Anu, puh , anu.kokkonen(at)kalevannuoret.fi Konttinen Ulla, puh , ulla.konttinen(at)kalevannuoret.fi Lamminen Greetta, puh , greetta.lamminen(at)kalevannuoret.fi Liski Riitta, puh riitta.liski(at)kansalaisfoorumi.fi Matilainen Pia, puh , pia.matilainen(at)nuorisoseurat.fi Ortju Sari, puh. (03) tai sari.ortju(at)sottiisi.net Pihlaja Ritva, puh , ritva.pihlaja(at)pp.inet.fi Rantala Jaakko, puh , jaakko.rantala(at)kansalaisfoorumi.fi Saarelainen Maarit, puh , maarit.saarelainen(at)sottiisi.net Salminen Sirja, puh , sirja.salminen(at)kalevannuoret.fi Vilmilä Fanny, puh , fanny.vilmila(at)nuorisoseurat.fi TIEDOTTEEN JAKELU Keskusseurojen ja KN piirien toimistot KN liiton valtuutetut ja varavaltuutetut SNL:n valtuutetut ja varavaltuutetut Piirijärjestöjen puheenjohtajat Liittojen hallitukset Liittojen asiantuntijatoimikuntien puheenjohtajat Liittojen työntekijät Yhteistyöjärjestöjen puheenjohtajat ja toimihenkilöt HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ eduskunta valtioneuvosto opetusministeriö oikeusministeriö valtionhallinnon keskustelufoorumi kansanvaltaa koskevan tiedon kohtauspaikka Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry Suomen Kansanmusiikkiliitto ry Suomen Kanteleliitto ry Nuorten Areena ry Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi Suomen Kotiseutuliitto Suomen Kylätoiminta SYTY ry sekä maaseudun paikalliset kehittämisyhdistykset kansalaisjärjestöteemaryhmä Mun Vuoro! hanke Suomen Harrastajateatteriliitto Nuorten Akatemia Folklore Suomi Finland ry Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)

9 Suomen Kulttuurirahasto Jenny ja Antti Vihurin rahasto Alfred Kordelinin säätiö SITRA kansalaisyhteiskuntasivusto kansantanssin ohjaajakoulutus tietoa seurantalotoimijoille ja taloja käyttäville KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU (9)