TALENTUM-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-MAALISKUU Liikevaihto viime vuoden tasoa: 28,7 milj. euroa (1-3/2002: 29,5 milj. euroa).

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TALENTUM-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-MAALISKUU 2003. -Liikevaihto viime vuoden tasoa: 28,7 milj. euroa (1-3/2002: 29,5 milj. euroa)."

Transkriptio

1 TALENTUM-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-MAALISKUU 2003 TALENTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE KELLO 9:00 -Liikevaihto viime vuoden tasoa: 28,7 milj. euroa (1-3/2002: 29,5 milj. euroa). -Liikevoitto kolminkertaistui: 1,2 milj. euroa (0,4 milj. euroa) -Kaikki yksiköt voitollisia -Markkinaosuudet kasvoivat heikossa markkinatilanteessa Talentum-konsernin liikevoitto lähes kolminkertaistui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä edelliseen vuoteen verrattuna, vaikka liikevaihto väheni 3 %. Tulosparannuksen merkittävimpiä tekijöitä olivat: - verkkopalveluiden tappioiden poistuminen - kulurakenteen onnistunut sopeuttaminen - Satama Interactiven pienentyneet liikearvon poistot - Talouselämä-lehden hyvä kasvu ja kannattavuus - tv-ohjelmatuotannon nopea kasvu - suoramarkkinoinnin hyvä kannattavuus Maailmantalouden epävarmuus ja odottava ilmapiiri vaikuttavat vahvasti toimialoilla, jotka ovat sidoksissa markkinointiin ja mainontaan. Talentumin markkinoilla kysyntä oli edelleen heikkoa. Mainonnan volyymikehitys on ollut pitkään epätasaista eri toimialojen kesken. Työpaikkailmoittelu ja it-sektorin mainonta sekä mainonta yrityksiltä yrityksille supistuivat katsauskaudella. Mainosmateriaalin tuotanto lehtiin ja televisioon on ollut Suomessa vähäistä. Tämä vaikeutti tuottojen kertymistä Talentumin Premedia-yksikössä ja tv-mainosten tuotannossa. "Positiivinen tuloskehitys on kurinalaisen toiminnan ja markkinaosuuksien kasvattamisen ansiota. Matkaa sisäisiin tavoitteisiimme on vielä paljon, mutta tuotteemme ovat kunnossa. Toiminnan suunta on oikea, joten näissä vaikeissa markkinaolosuhteissa voimme olla tyytyväisiä kehitykseen", sanoo toimitusjohtaja Harri Roschier. LIIKETOIMINTA-ALUEET Talentum-konsernin toiminta jakaantuu kahteen strategiseen toimialaryhmään: Talentum Mediaan ja Talentum Mediapalveluihin. Talentum Mediaan luetaan kustannustoiminta verkkopalveluineen ja Talentum Mediapalveluihin tv-sisällöntuotanto, premediatoiminta sekä suoramarkkinointi. Lisäksi konsernin toimialoihin kuuluu verkkoliiketoiminnan konsultointi. TALENTUM MEDIA Kustannustoiminta Kustannustoiminnan osuus koko konsernin liikevaihdosta oli 38 %.

2 Kustannustoiminta sisältää lehden- ja kirjankustantamisen, niihin liittyvät verkkopalvelut ja lukijakohderyhmille suunnatun koulutuksen. Vuoden 2002 loppuun omana toimialanaan raportoitu Verkkopalvelut raportoidaan vuoden 2003 alusta kustannustoimintaan kuuluvana. Toimialan liikevaihto oli 11,0 milj. euroa (11,3 milj. euroa). Liikevoitto oli 1,2 milj. euroa (0,2 milj. euroa). Lehdenkustantamisen liikevaihto oli 7,7 milj. euroa (7,9 milj. euroa), kirjankustantamisen liikevaihto oli 2,5 milj. euroa (2,7 milj. euroa), verkkopalveluiden liikevaihto oli 0,4 milj. euroa (0,3 milj. euroa) ja koulutustoiminnan liikevaihto oli 0,4 milj. euroa (0,3 milj. euroa). Talentumin lehtien ilmoitusmyynti laski tammi-maaliskuussa 6 %. Toimipaikkailmoittelu laski 7 %. Talouselämä-lehti uudisti maaliskuussa sekä ulkoasun että sisältöä, mikä sai hyvän vastaanoton. Talentumin lehtien lukijamäärät kehittyivät erityisen hyvin verrattuna muihin talous- ja ammattilehtiin. Talentum.comin sähköpostikirje yhdistyi maaliskuun lopussa Talouselämän sähköpostikirjeeseen. Näin syntyi jakelultaan ja sisällöltään ainutlaatuinen talousuutispalvelu, joka tavoittaa yli päättäjää sähköpostitse joka arkipäivä. Maaliskuussa Talentum.com tavoitti ennätykselliset lukijaa. Helmi-maaliskuun vaihteessa kustannustoiminta julkaisi täysin uudistetun juridisen verkkopalvelun Suomen Laki onlinen, jonka esittely on osoitteessa Mediuutiset-lehti lisäsi ilmestymiskertojaan ja jatkoi ripeää kasvua. Helmikuussa ensimmäisen kerran ilmestynyt Mediura Extra keskittyy työmarkkinoihin ja ilmestyy kerran kuukaudessa. Uusi aluevaltaus oli maaliskuun alussa lanseerattu Tekniikka & Talous -kirjasarja, jossa ilmestyi kolme kirjaa: Ota oppia parhaista, Tehosta projektityötä ja Kehitä kärkituote. Alkuvuoden menestyneimpiä koulutustuotteita oli Lakimiesliiton Koulutuksen uusi, tammikuussa käynnistynyt Yritysjärjestelyt asiantuntijaohjelma, joka on laajin Suomessa järjestettävä yritysjärjestelyjä käsittelevä koulutusohjelma. Verkkopalveluihin keskittyvä Talentum Digital Media Oy fuusioidaan arviolta Talentum Media Oy:öön. Maaliskuun alussa yhdistettiin lehtien ilmoitusmyynti-, levikkimyynti- sekä kirjojen myyntiorganisaatiot yhdeksi saman johdon alla toimivaksi yksiköksi. TALENTUM MEDIAPALVELUT Tv-sisällöntuotanto Tv-sisällöntuotannon osuus koko konsernin liikevaihdosta oli 21 %. Tv-sisällöntuotantoon keskittyvän Varesvuo Partners Oy:n liikevaihto oli 6,0 milj. euroa (5,7 milj. euroa). Liikevoitto ilman konserniliikearvon poistoja oli 0,4 milj. euroa (0,3 milj. euroa. Mainoselokuvatuotannon markkinat pysyivät heikkoina. Sen vuoksi toimiala jatkoi määrätietoista panostusta tv-ohjelmatuotannon kasvattamiseen. Tässä onnistuttiin erittäin hyvin. Premedia

3 Premedian osuus koko konsernin liikevaihdosta oli 18 %. Toimialaan sisältyvät Talentum Premedia Oy:n tytäryhtiöiden Reprostudio & Hekun, Lito-Scanin ja Offset-Kopion liiketoiminnat. Premedia-toimialan liikevaihto oli 5,4 milj. euroa (5,5 milj. euroa). Liikevoitto ilman konserniliikearvon poistoja oli 0,5 milj. euroa (0,9 milj. euroa). Liikevaihtoon sisältyi konsernin sisäistä myyntiä 0,2 milj. euroa (0,1 milj. euroa). Premedia-toimiala on riippuvainen mainosmarkkinoiden yleisestä kehityksestä. Epävarma taloustilanne pienensi yritysten panostuksia uusiin mainosmateriaaleihin ja heikensi markkinoiden hintatasoa. Tämä näkyi toimialan kehityksessä. Konsernin sisäiseen rationointiin panostettiin mm. siirtämällä Talentumin kaikkien lehtien sivunvalmistus ulkopuoliselta toimijalta Offset-Kopiolle. Helmikuussa Lito-Scan lisäsi omistuksensa Marvaco Oy:ssä 100 prosenttiin. Talentum Premedia Oy:n toimitusjohtaja erosi tehtävästään tammikuussa. Vt. toimitusjohtajana toimii konsernin lakiasiainjohtaja Lasse Rosengren. Suoramarkkinointi Suoramarkkinoinnin osuus koko konsernin liikevaihdosta oli 5 %. Telemarkkinointiin keskittyvän Suoramarkkinointi Mega Oy:n liikevaihto oli 2,0 milj. euroa (1,8 milj. euroa). Liikevoitto oli 0,3 milj. euroa (0,3 milj. euroa). Liikevaihtoon sisältyi konsernin sisäistä myyntiä 0,7 milj. euroa (0,7 milj. euroa). Suoramarkkinointi Megan liikevaihto kasvoi 11 % ja liikevoittoprosentti oli 16. Suomessa ja Virossa kannattavuus oli erinomainen. Latviassa kannattavuus oli vielä epätyydyttävä mutta tulos kuitenkin voitollinen. Suoramarkkinointi Megan toiminta Baltiassa kasvaa nopeasti. Verkkoliiketoiminnan konsultointi Verkkoliiketoiminnan osuus koko konsernin liikevaihdosta oli 18 %. Verkkoliiketoiminnan konsultointiin keskittyvän Satama Interactive Oyj:n liikevaihto oli 5,4 milj. euroa (6,2 milj. euroa). Liiketappio oli -0,0 milj. euroa (-0,1 milj. euroa). Liikevaihtoon sisältyi 0,04 milj. euroa konsernin sisäistä myyntiä. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana Satama Interactivella oli toimintaa Suomen lisäksi Alankomaissa, Ruotsissa ja Saksassa. Suomen liikevaihto oli 4,7 milj. euroa (5,0 milj. euroa) ja toiminnallinen tulos oli hyvä. Ulkomaisten tytäryhtiöiden liikevaihto oli 0,8 milj. euroa (1,7 milj. euroa). Ulkomaisen liiketoiminnan tulos oli tappiollinen. Kauden aikana Satama toimitti projekteja mm. seuraaville uusille asiakkaille: Ernst & Young, IF Vahinkovakuutus, Mandatum, Uponor, Varma-Sampo sekä T-Mobile. Kauden aikana päätökseen saatiin mm. VR:n sähköinen lipunmyynti, johon Satama suunnitteli käyttöliittymän. Rahoitusasema ja vakavaraisuus säilyivät erinomaisina. Konsernin omavaraisuusaste nousi 85,5 %:iin (79,8 %). Liiketoiminnan rahavirta oli positiivinen. Satama Interactive Oyj julkistaa oman erillisen osavuosikatsauksen toiminnastaan katsauskaudella.

4 RAHOITUS JA VAKAVARAISUUS Talentum-konsernin rahoitustilanne oli hyvä ja omavaraisuusaste oli katsauskauden päättyessä 49 % (54 %). Liiketoiminnan kassavirta oli 2,4 milj. euroa (4,4 milj. euroa). Konsernin likvidit varat on sijoitettu lyhytaikaisiin rahoitusinstrumentteihin ja osakkeisiin. YHTIÖKOKOUS JA HALLITUS Talentum Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin Yhtiökokous vahvisti tuloslaskelman ja taseen. Yhtiökokous päätti, että tilikaudelta 2002 jaetaan osinkoa 0,20 euroa osakkeelle. Osingonmaksun täsmäytyspäivä oli ja osingonmaksu alkoi Yhtiökokous myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja toimitusjohtajalle. Hallituksen jäseniksi valittiin edelleen toimitusjohtajat Jukka Ant-Wuorinen, Juha Blomster, Simo Jutila, Vilho Korkeamäki, Göran Nyman, varatoimitusjohtaja Eira Palin-Lehtinen sekä uutena jäsenenä lainsäädäntöneuvos Manne Airaksinen. Eira Palin-Lehtinen, Göran Nyman ja Simo Jutila ovat erovuorossa varsinaisessa yhtiökokouksessa vuonna Muut valitut hallituksen jäsenet ovat erovuorossa vuoden 2005 varsinaisessa yhtiökokouksessa. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Jukka Ant-Wuorinen ja varapuheenjohtajaksi valittiin Simo Jutila. Tilintarkastajaksi valittiin edelleen KHT-yhteisö PricewaterhouseCoopers Oy, jonka asettama päävastuunalainen tilintarkastaja on Kari Miettinen, KHT. OSAKKEET JA OSAKEPÄÄOMA Katsauskauden päättyessä Talentum Oyj:n koko osakekanta oli osaketta ja osakepääoma oli ,16 euroa. Talentum Oyj:n ja sen tytäryhtiöiden hallussa oli omia osakkeita kpl, joka edusti 0,5 % Talentumin osakekannasta ja äänimäärästä. Hallituksen ja toimitusjohtajan osakeomistus Hallituksen jäsenten sekä toimitusjohtajan henkilökohtaisesti ja määräysvaltayhtiöidensä kautta omistamien Talentum Oyj:n osakkeiden ja optioiden lukumäärä oli kappaletta, joka edusti yhtiön koko osake- ja äänimäärästä 1,3 %. Jos Talentum Oyj:n vuonna 1996, 1999 ja 2000 liikkeeseen laskemat optio-oikeudet tulevat kokonaan käytetyiksi on konsernin johdon omistus osaketta, jotka edustavat 1,3 % yhtiön koko osakekannasta ja äänimäärästä. Hallituksen valtuutukset Varsinainen yhtiökokous valtuutti hallituksen yhden vuoden kuluessa yhtiökokouksesta lukien päättämään yhden tai useamman vaihtovelkakirjalainan ottamisesta ja/tai optio-oikeuksien antamisesta ja/tai päättämään osakepääoman korottamisesta uusmerkinnällä yhdessä tai useammassa erässä siten, että osakepääoman korotusten yhteismäärä voi olla korkeintaan ,79 euroa ja uusia osakkeita voidaan merkitä yhteensä enintään kappaletta. Osakepääoman korotuksen enimmäismäärä ja annettavien osakkeiden yhteenlaskettu äänimäärä vastaavat alle 5 % yhtiön rekisteröidystä osakepääomasta ja osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä. Hallituksella on oikeus päättää merkintähinnasta, merkintähinnan määrittämisperusteista, muista osakemerkinnän ehdoista sekä uusmerkintään, optio-oikeuksien antamiseen tai vaihtovelkakirjalainan ottamiseen liittyvistä muista ehdoista ja seikoista. Valtuutus sisältää oikeuden poiketa osakkeenomistajan merkintäetuoikeudesta. Valtuutus oli käyttämättä

5 Varsinainen yhtiökokous valtuutti hallituksen yhden vuoden kuluessa yhtiökokouksesta lukien päättämään yhtiön omien osakkeiden hankkimisesta yhtiön voitonjakokelpoisilla varoilla yhdessä tai useammassa erässä siten, että hankittavien osakkeiden lukumäärä on aiempien hankintavaltuuksien perusteella hankitut osaketta mukaan laskien korkeintaan osaketta, joka määrä vastaa alle 5 % yhtiön rekisteröidystä osakepääomasta ja osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä. Valtuutus sisältää oikeuden hankkia osakkeita muutoin kuin osakkeenomistajien omistusten suhteessa. Varsinaisen yhtiökokous valtuutti hallituksen yhden vuoden kuluessa yhtiökokouksesta lukien päättämään yhtiölle hankittujen yhtiön omien osakkeiden luovuttamisesta yhdessä tai useammassa erässä siten, että luovutettavien osakkeiden lukumäärä on korkeintaan osaketta, joka määrä vastaa alle 5 % yhtiön rekisteröidystä osakepääomasta ja osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä. Valtuutus sisältää oikeuden luovuttaa osakkeita muutoin kuin siinä suhteessa, missä osakkeenomistajilla on etuoikeus hankkia yhtiön luovuttamia omia osakkeita. Varsinainen yhtiökokous päätti myydä arvo-osuusjärjestelmään siirtämättömiä yhtiön osakkeita enintään kappaletta niiden omistajien lukuun, jotka eivät ole toimittaneet osakekirjaansa omistusoikeuden kirjaamista varten arvo-osuusrekisteriin, sekä valtuutti hallituksen ryhtymään kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin. HENKILÖSTÖ Konsernin palveluksessa oli tammi-maaliskuussa keskimäärin henkilöä (1.212 henkilöä). Ulkomailla työskenteli 193 henkilöä (218 henkilöä). SIIRTYMINEN IAS/IFRS-TILINPÄÄTÖKSEEN Talentum-konsernissa on aloitettu valmistautuminen IAS/IFRS-tilinpäätöksen käyttöönottoon. Siirtyminen tapahtuu lain edellyttämässä aikataulussa. NÄKYMÄT Epävarma kansainvälinen taloustilanne ja Irakin sota heikensivät alkuvuonna suomalaistenkin yritysten tulevaisuudennäkymiä ja intoa panostaa markkinointiin. Sotaan liittyvä epävarmuus on väistymässä ja pahimmat uhkat mahdollisesti vältetty, mutta taloustilanne on edelleen vaikea. Tämä heijastuu mm. kasvavina henkilöstövähennyksinä suomalaisissa yrityksissä. Talentumin sisäinen toiminta on tehokasta, markkinaosuutemme on kehittynyt hyvin ja tuotteemme ja palvelumme ovat hyvässä kunnossa. Näistä lähtökohdista kilpailukykymme on hyvä ja kehitys jatkunee positiivisena. Tuloskehitys on kuitenkin osittain riippuvainen mainosmarkkinoiden kehityksestä, jonka ennustaminen on nykytilanteessa vaikeaa. Tässä katsauksessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen näkemykseen, ja todelliset tulokset voivat poiketa nyt arvioidusta. KONSERNIN TULOSLASKELMA 1-3/03 1-3/ /02 Liikevaihto Varaston muutos Liiketoiminnan muut tuotot Kulut Poistot Aineettomat ja ain. hyödyk Konserniliikearvosta Poistot yhteensä Osuus osakkuusyhtiöiden tul Liikevoitto/tappio

6 Rahoitustuotot ja -kulut Voitto ennen sat. eriä ja veroja Satunnaiset kulut Tuloverot *) Voitto ennen vähemmistön os Vähemmistön osuus TILIKAUDEN VOITTO *) Katsauskauden ja vertailukauden veroina on esitetty tulosta vastaavat verot KONSERNIN TASE VASTAAVAA Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset Vaihtuvat vastaavat Vaihto-omaisuus Saamiset Rahoitusarvopaperit Rahat ja pankkisaamiset VASTATTAVAA Oma pääoma Vähemmistöosuus Vieras pääoma Laskennallinen verovelka Pitkäaikainen vieras pääoma Lyhytaikainen vieras pääoma Korollinen vieras pääoma KONSERNIN RAHOITUSLASKELMA 1-3/03 1-3/ /02 Liikevoitto Oikaisut liikevoittoon Käyttöpääoman muutos Rahoituserät ja verot Liiketoiminnan rahavirta Ostetut konserni- ja osakkuusyritykset Muun käyttöomaisuuden ostot Investoinnit muihin sijoituksiin Myydyt konserni- ja osakkuusyritykset

7 Muun käyttöomaisuuden myynnit Investointien rahavirta Pitkäaikaisten lainojen muutos Maksetut osingot Muut rahoituserät Rahoituksen rahavirta Rahavarojen muutos Rahavarat kauden alussa Rahavarat kauden lopussa INVESTOINNIT 1-3/03 1-3/ /02 Bruttoinvestoinnit taseen pysyviin vastaaviin % liikevaihdosta 6,8 38,8 15,4 HENKILÖSTÖ (keskimäärin raportointikaudella) Talentum-konserni Lisäksi osa-aikaisia puhelinmyyjiä Yhteensä KONSERNIN VASTUUSITOUMUKSET Annetut vakuudet vakuuksia vastaavat velat Vuokratakuut ja muut vastuusitoumukset Leasingvastuut OSAKKEIDEN LUKUMÄÄRÄ Osakeantioikaistu, keskimäärin Katsauskauden lopussa Omia osakkeita katsauskauden alussa lisäys (Varesvuo Partners Oy:n hallussa) Omia osakkeita katsauskauden lopussa TUNNUSLUVUT Tulos/osake, osakeantioikaistu (euroa) 0,02 0,01-0,09 Oma pääoma/osake (euroa) 1,88 2,46 2,06 Omavaraisuusaste, % 48,7 54,0 55,5 TALENTUM-KONSERNI TOIMIALOITTAIN 1-3/03 1-3/ /02 Liikevaihto Kustannustoiminta ja verkkopalvelut Tv-sisällöntuotanto Premedia

8 Suoramarkkinointi Verkkoliiketoiminnan konsultointi Konsernipalvelut ja toimialojen välinen myynti Yhteensä Liikevoitto Kustannustoiminta ja verkkopalvelut ilman konserniliikearvon poistoja Tv-sisällöntuotanto ilman konserniliikearvon poistoja Premedia ilman konserniliikearvon poistoja Suoramarkkinointi ilman konserniliikearvon poistoja Verkkoliiketoiminnan konsultointi ilman konserniliikearvon poistoja Emoyhtiö Konsernierät Yhteensä Henkilöstö keskimäärin Kustannustoiminta ja verkkopalvelut Tv-sisällöntuotanto Premedia Suoramarkkinointi Verkkoliiketoiminnan konsultointi Emoyhtiö Yhteensä Tiedotteen luvut eivät ole tilintarkastettuja. Talentum-konsernin osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta julkaistaan 7.8. ja tammi-syyskuulta TALENTUM OYJ Harri Roschier toimitusjohtaja Lisätiedot Toimitusjohtaja Harri Roschier, puhelin Talousjohtaja Heikki Tarkka, puhelin Jakelu HEX Helsingin pörssi Keskeiset tiedotusvälineet

9