Aditro Tikon versio 6.2.0

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aditro Tikon versio 6.2.0"

Transkriptio

1 (11) versio Lisenssin haku -ohje

2 (11) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 Muuttunut lisenssiavaimen toimituskäytäntö... 3 Milloin lisenssiavainta tarvitaan... 3 Kuka voi hakea lisenssiavaimen... 3 Mitkä lisenssiavaimet voi hakea Lisenssiavaimen haku Aditron asiakassivulta... 4 Lisenssiavaimen haku... 4 Lisenssitietojen kopiointi ja tallennus tiedostoksi Lisenssiavaimen käyttö... 8 Tikonin ohjelma-asennuksessa... 8 Lisenssiavaimen päivitys olemassa olevaan Tikon-versioon Lisenssitietojen tarkistus... 9 Lisenssiavaimen sisällön tarkistus... 9 Käyttäjälukumäärä-raportin tulostus Tikonin lisenssiin liittyvät ohjelmailmoitukset Lisenssiavainta ei ole Lisenssin ja asennuspaketin versionumerot eivät täsmää Aktiivisia käyttäjätunnuksia on lisenssin käyttäjämääriä enemmän Saman käyttäjätunnuksen käyttäminen eri työasemilta... 11

3 (11) versio Yleistä Muuttunut lisenssiavaimen toimituskäytäntö Tikon versiosta alkaen Aditro ei enää lähetä lisenssiavainta postitse tai sähköpostilla vaan asiakkaat noutavat oman lisenssiavaimensa itse Aditron asiakassivujen kautta. Jos lisenssiavaimen haku ei onnistu Aditron asiakassivujen kautta, pyydämme asiakkaita ottamaan yhteyttä Aditron asiakaspalveluun (https://asiakassivut.aditro.com), joka: opastaa lisenssin hakuun liittyvissä ongelmissa muodostaa lisenssiavaimen ja toimittaa sen asiakkaalle, asiakkaan kanssa sovitulla tavalla, jos asiakkaalla ei ole nettiä käytettävissä Aditron asiakassivujen Lisenssin haku -toiminnallisuus on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka vastaavat itse omista ohjelma-asennuksista ja versiopäivityksistä omassa laiteympäristössään. Huom! Aditron Cloud/SaaS-asiakkaat (aik. ASP-asiakkaat) eivät toiminnallisuutta tarvitse, koska ohjelma-asennuksista ja versiopäivityksistä vastaa Aditron Cloud-palvelu! Milloin lisenssiavainta tarvitaan Lisenssiavainta tarvitaan siinä vaiheessa, kun: Kuka voi hakea lisenssiavaimen aiotaan suorittaa Tikon-ohjelmien uusasennus aiotaan suorittaa Tikon-ohjelmien uuden version päivitys on hankittu uusia Tikonin lisenssituotteita, jotka päivitetään käytössä olevaan versioon on hankittu lisää Tikonin käyttäjälisenssejä, jotka päivitetään käytössä olevaan versioon. Lisenssiavaimen voi hakea käyttäjä, jonka rooliksi on Aditron asiakastietoihin määritelty: Main user Support contact person Mitkä lisenssiavaimet voi hakea Lisenssiavaimen voi hakea Tikonin 3 viimeisimmälle pääversiolle. Jos on tarvetta vielä vanhemman version lisenssiavaimelle eikä lisenssiavain ole enää asiakkaalla tallessa, asiakkaan tulee ottaa yhteyttä Tikonin asiakaspalveluun (https://asiakassivut.aditro.com).

4 2 Lisenssiavaimen haku Aditron asiakassivulta Lisenssiavaimen haku (11) Tikonin lisenssiavain muodostetaan ja haetaan Aditron asiakassivuilta, kohdasta Sovellukset Tikon Lisenssin haku. Lisenssin haku -toiminto avaa näytölle näkymän, jonka kautta haetaan valitulle yritykselle valitun version lisenssiavain: Yritys-kenttä o Kentässä näkyy yrityksen lisenssinimi. o Jos käyttäjällä on oikeus hakea lisenssiavain useammalle kuin yhdelle yritykselle, yritys valitaan nuolipainikkeesta avautuvasta pudotusvalikosta. Versionumero-kenttä o Kentän pudotusvalikosta valitaan se versionumero, jonka lisenssiavain halutaan hakea. o Pudotusvalikosta on valittavissa 3 viimeisintä pääversiota. Lisenssinimi o Tässä kohdassa näytetään viimeksi muodostetun lisenssin lisenssinimi. o Jos tietoa ei näy, valitulle yritykselle ei vielä ole muodostettu lisenssiä. o Tikonin asennusohjelma kysyy lisenssinimitietoa.

5 (11) Nykyinen lisenssiavain o Tässä kohdassa näytetään viimeksi muodostetun lisenssin lisenssiavain. o Jos tietoa ei näy, valittuna olevalle yritykselle ei vielä ole muodostettu lisenssiä. o Lisenssiavainta tarvitaan aina, kun tehdään Tikonin uusasennus tai jokin päivityksistä (version, sovelluslaajennuksen tai käyttäjämäärien päivitys). Hae lisenssiavain -painike o Painikkeella haetaan valitulle yritykselle valitun version lisenssiavain. o Haetun lisenssin tiedot tulostuvat Versionumero-kentän alapuolelle Lisenssinimi ja Nykyinen lisenssiavain -kohtaan. o Lisenssisisällön kertovan lisenssilistan voi tulostaa Näytä lisenssin tiedot - painikkeella. Näytä lisenssin tiedot -painike o Painikkeella voi tulostaa Hae lisenssiavain -painikkeella muodostetun ja ruudulla näkyvän lisenssin Lisenssilistan. o Ruudulle tulostuva Lisenssilista kertoo lisenssin sisällön. o Lisenssilistan voi tulostaa paperille tai tallentaa tiedostoksi. o Painike aktivoituu vasta, kun lisenssi on ensin muodostettu Hae lisenssiavain - painikkeella.

6 (11) Lisenssitiedot löytyvät Lisenssilistan lopusta:

7 Lisenssitietojen kopiointi ja tallennus tiedostoksi (11) Lisenssiavaimen ja -nimen voi kopioida Lisenssin haku -ikkunasta Windowsin leikepöydälle: maalaamalla valitun lisenssitiedon hiirellä valitsemalla hiiren 2. painikkeella avautuvasta valikosta Kopioi/Copy tai näppäinyhdistelmällä Ctrl+C Huom! Jos haluaa kopioida sekä Lisenssinimen että -avaimen Windowsin leikepöydän kautta, kumpikin tieto on kopioitava erikseen edellä kerrotulla tavalla. Windowsin leikepöydälle kopioidun lisenssitiedon voi: joko liittää suoraan vastaavaan lisenssitietokenttään valitsemalla hiiren 2. painikkeella avautuvasta valikosta Liitä/Paste tai näppäinyhdistelmällä Ctrl+V tai tallentaa tiedostoksi myöhempää käyttöä varten, liittämällä lisenssitiedot edellä kerrotulla tavalla esimerkiksi Muistio/Notepad- tai Word-dokumentille ja tallentamalla dokumentin. Lisenssitiedot voi tallentaa myöhempää käyttöä varten myös tallentamalla Näytä lisenssin tiedot -painikkeella ruudulle tulostetun Lisenssilistan tiedostoksi.

8 (11) 3 Lisenssiavaimen käyttö Tikonin ohjelma-asennuksessa Tikonin asennusohjelma kysyy lisenssiavainta. Asennusohjelmaa käytetään silloin, kun: suoritetaan Tikon-ohjelmien uusasennus suoritetaan Tikon-ohjelmien versiopäivitys. Kun tarvittavan lisenssiavaimen tiedot on haettu ja kopioitu Aditron asiakassivujen kautta Windowsin leikepöydälle, lisenssiavaimen voi siirtää/liittää leikepöydältä esimerkiksi näppäinyhdistelmällä Ctrl+V: joko suoraan vastaavaan Tikonin asennusohjelman lisenssitietokenttään tai tallentaa se ensin esimerkiksi Muistio/Notepad- tai Word-tiedostoksi, josta lisenssiavain kopioidaan tai syötetään asennusohjelmaan. Huom! Jos haluaa kopioida sekä Lisenssinimen että -avaimen Windowsin leikepöydän kautta, kumpikin tieto on kopioitava erikseen edellä kerrotulla tavalla. Lisenssiavaimen päivitys olemassa olevaan Tikon-versioon Uuden lisenssiavaimen voi päivittää käytössä olevaan versioon silloin, kun: on hankittu uusia Tikonin lisenssituotteita on hankittu lisää Tikonin käyttäjälisenssejä. Tällöin on erityisen tärkeää muistaa, että lisenssiavain haetaan: vasta, kun Aditro on ehtinyt päivittää asiakkaan tuotetiedot asiakasrekisteriin oikean version (= käytössä olevan) tiedoilla. Kun tarvittavan lisenssiavaimen tiedot on haettu ja kopioitu Aditron asiakassivujen kautta Windowsin leikepöydälle, lisenssiavaimen voi siirtää/liittää leikepöydältä esimerkiksi näppäinyhdistelmällä Ctrl+V suoraan Tikonin Tikolis.ini -tiedostoon. Lisenssiavaimen päivitys Tikolis.ini -tiedostoon: Avataan Tikowin\Yhtbin -kansiossa oleva Tikolis.ini -tiedosto Korvataan Tikolis.ini -tiedostossa olevan lisenssiavain asiakassivujen kautta haetulla päivitetyllä lisenssiavaimella o joko liittämällä Windowsin leikepöydälle kopioitu lisenssiavain aiemman lisenssiavaimen päälle o tai syöttämällä tai kopioimalla esimerkiksi Muistio/Notepad- tai Wordtiedostoon tallennettu lisenssiavain vanhan lisenssiavaimen päälle. Käynnistetään uusi Muuntoajo-ohjelma ja kirjaudutaan TIKO-käyttäjänä ohjelmaan. Suljetaan Muuntoajo-ohjelma heti kirjautumisen jälkeen, mikä riittää aktivoimaan uuden lisenssiavaimen.

9 (11) 4 Lisenssitietojen tarkistus Lisenssiavaimen sisällön tarkistus Lisenssiavaimen sisällön voi tarkistaa myös Tikon-ohjelmien kautta. Esimerkiksi: Käyttäjälukumäärä-raportin tulostus Sovellusten versionumero näkyy o sekä Tikon-ohjelmien avauksessa, Käyttäjätunnus-kentän yläpuolella o että Ohje - Tietoja -näkymässä Lisenssiavaimen sisällön voi tarkistaa kaikkien Tikon-ohjelmien kautta, toiminnolla Ohje - Tietoja - Lisenssitiedot. Lisenssiavaimen sisältämien pääsovellusten käyttäjälisenssien sekä etäkäyttäjälisenssien määrät voi tarkistaa Ylläpidon Käyttäjät-taulun kautta tulostettavan Käyttäjälukumäärä-raportin avulla TIKO-käyttäjä voi tulostaa Käyttäjälukumäärä-raportin. Raportin voi tulostaa: joko ohjelman ehdottamana silloin, kun yhden tai useamman Tikon-pääsovelluksen käyttäjämäärät ylittyvät ja TIKO-käyttäjä on poistumassa käyttäjien ylläpidosta tai milloin tahansa. Raportti tulostetaan vanhan Ylläpidon kautta seuraavasti: Kirjaudutaan ohjelmaan TIKO -pääkäyttäjätunnuksella. Yrityksen avaus -ikkunassa ei avata yritystä vaan siirrytään Peruuta -painikkeella eteenpäin. Pääikkunasta siirrytään Ylläpito - Parametrit - Käyttäjät-tauluun. Käyttäjät-taulussa valitaan toiminto Tulosta - Tulosta Käyttäjämäärät. Raportti tulostetaan uuden Ylläpidon kautta seuraavasti: Kirjaudutaan ohjelmaan TIKO-pääkäyttäjätunnuksella. Yrityksen avaus -ikkunassa ei avata yritystä vaan siirrytään Peruuta -painikkeella eteenpäin. Siirrytään näytön alalaidassa käynnissä olevaan Ylläpito-sovellukseen tai käynnistetään sovellus valikkovalinnalla Ylläpito Ylläpito-sovellus, jos sovellus ei ole käynnissä. Siirrytään Asetukset - Järjestelmäasetukset - Käyttäjät-tauluun. Käyttäjät-taulussa raportti tulostetaan Ohjattu tulostus -kuvakkeen avulla niin, että Raportin tyyppi -kentässä valitaan Käyttäjämäärät-vaihtoehto. Käyttäjälukumäärä-raportilla näytetään sekä käyttäjät että pääkäyttäjät, koska käyttäjämääriin lasketaan kaikki muut käyttäjät paitsi TIKO-käyttäjä.

10 5 Tikonin lisenssiin liittyvät ohjelmailmoitukset Lisenssiavainta ei ole (11) Tikonia ei voi asentaa eikä Tikonin pääversioita päivittää, jos asennuksen yhteydessä ei ole käytettävissä asiakas- ja versiokohtaista lisenssiavainta. Asennusohjelma kysyy lisenssitiedot, jotka on syötettävä niille varattuihin kenttiin. Asennuksen yhteydessä on annettava: Lisenssinimi Lisenssiavain Lisenssin ja asennuspaketin versionumerot eivät täsmää Jos asennuksen yhteydessä annetun lisenssiavaimen versionumero on eri kuin asennuspaketin edellyttämä versionumero, asennus keskeytyy ja ohjelma antaa huomautuksen keskenään ristiriidassa olevista versionumeroista. Aktiivisia käyttäjätunnuksia on lisenssin käyttäjämääriä enemmän Kaikkien pääsovellusten käynnistykseen on lisätty lisenssitiedoissa olevan käyttäjämäärän tarkistaminen. Ohjelma laskee Tikonin käyttäjä- ja pääkäyttäjätiedoista aktiiviset käyttäjä- ja etäkäyttäjätunnusten lukumäärät ja vertaa lukumääriä lisenssitietoihin. Etäkäyttäjätunnuksiksi Tikon laskee ne käyttäjätunnukset, joilla on rasti Käyttäjät-taulun Etäkäyttö-kentässä. Jos käynnistettävässä sovelluksessa on aktiivisia käyttäjä- tai etäkäyttäjätunnuksia enemmän kuin vastaavia käyttäjälisenssejä, ohjelmaa ei voi käyttää. Jos ohjelmaan kirjautuva on TIKOkäyttäjä tai pääkäyttäjä, he saavat esimerkiksi tällaisen ilmoituksen: Aktiivisia kirjanpidon käyttäjiä on 10 mutta lisenssejä vain 7. Muuta käyttäjätiedot lisenssiä vastaaviksi ja käynnistä ohjelma uudelleen. Huomautuksen jälkeen ohjelma päästää vain Ylläpito-ohjelmaan, jossa TIKO-käyttäjä tai pääkäyttäjä pääsee ainoastaan käyttäjien ja pääkäyttäjien ylläpitoon, jossa TIKO-käyttäjä ja pääkäyttäjät pääsevät joko poistamaan ylimääräiset käyttäjät tai lisäämään ylimääräisille käyttäjätunnuksille Ei käytössä -rastin. Jos ohjelmaan kirjautuja on peruskäyttäjä, hänelle ohjelma huomauttaa: Aktiivisia kirjanpidon käyttäjiä on enemmän kuin lisenssejä. Pyydä TIKO- tai pääkäyttäjää muuttamaan käyttäjätietoja. Kun käyttäjätietoja on muutettu ja käyttäjä-/pääkäyttäjäylläpito suljetaan, Tikon laskee kaikkien sovellusten aktiivisten käyttäjien määrän ja vertaa tietoja lisenssin käyttäjämääriin. Jos aktiivisia käyttäjätunnuksia on edelleen enemmän kuin käyttäjälisenssejä, taulua suljettaessa ohjelma antaa TIKO-käyttäjälle huomautuksen: Aktiivisia käyttäjiä on enemmän kuin lisenssejä. Tulostetaanko tiedot käyttäjä- ja lisenssimääristä?

11 Pääkäyttäjälle ohjelma huomauttaa: (11) Aktiivisia käyttäjiä on enemmän kuin lisenssejä. Muutetaanko käyttäjämääriä? Em. huomautukset voivat tulla käyttäjien ylläpidosta poistuttaessa, vaikka ao. sovellukseen olisikin päästy normaalisti, koska käyttäjätiedoissa käyttäjälisenssien määrä voi ylittyä jonkun toisen Tikon-sovelluksen osalta, jota ei ole vielä yritetty käynnistää. Saman käyttäjätunnuksen käyttäminen eri työasemilta Tikon-ohjelmissa on estetty saman käyttäjätunnuksen käyttäminen yhtä aikaa samassa sovelluksessa eri työ-asemilta. Jos sillä käyttäjätunnuksella, jolla on jo kirjauduttu ohjelmaan, yritetään kirjautua samaan ohjelmaan esimerkiksi toiselta työasemalta tai ao. ohjelmasta on aiemmin poistuttu sulkematta ohjelmaa normaalisti, ohjelma ilmoittaa: Jos ohjelmasta on viimeksi poistuttu työasemalta sulkematta ohjelmaa normaalisti tai sovelluksen suoritus on kaatunut, voit kirjautua takaisin sovellukseen valitsemalla Kyllä/Yes Kun valitaan vaihtoehto Ei/No, ohjelma pyytää käyttäjätunnusta uudelleen. Tällöin ohjelmaan päästäkseen on valittava sellainen käyttäjätunnus, jolla ei sillä hetkellä ole kirjauduttu ohjelmaan. Kyllä/Yes -vaihtoehto valitaan silloin, kun tiedetään, että käyttäjä on aikaisemmin poistunut ohjelmasta sulkematta ohjelmaa normaalisti. Jos joku toinen käyttäjä on kirjautunut ohjelmaan toiselta työasemalta samalla käyttäjätunnuksella ja valitaan vaihtoehto Kyllä/Yes, ohjelman suoritus keskeytyy toisella työasemalla ja ao. työaseman käyttäjä saa ilmoituksen: Sovelluksen suoritus keskeytetään, koska toinen käyttäjä on käynnistänyt sovelluksen samalla käyttäjätunnuksella toiselta työasemalta. Ohjelman käyttöoikeus käyttäjätunnuksella xxxx on siirtynyt työasemalle yyyyy