Tervetuloa Mikkelin lukioon - matkalle kohti tulevaisuutta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa Mikkelin lukioon - matkalle kohti tulevaisuutta"

Transkriptio

1 Mikkelin lukio

2 Tervetuloa Mikkelin lukioon - matkalle kohti tulevaisuutta Olet päättämässä lähes vuosikymmen sitten aloittamasi peruskouluelämän. Tervetuloa jatkamaan opiskeluasi Mikkelin lukioon. Mikkelin lukio aloitti toimintansa elokuussa Tarjoamme sinulle miellyttävän ja turvallisen matkan kohti aikuisuutta. Saat taitoja ja valmiuksia, joiden avulla voit lukion jälkeen siirtyä valitsemiisi jatko-opintoihin ja valitsemallesi elämänuralle. Mikkelin lukiossa opiskelee lukuvuonna runsaat 800 lukiolaista. Mikkelin lukio muuttaa alkaen kokonaan Päämajankuja 4:ään, jonne remontoidaan uudet tilat lukiota varten. Tutorimme (toisen vuosikurssin lukiolaisia) tutustuttavat sinut lukioelämän saloihin ja auttavat sinua käytännön asioissa erityisesti lukio-opintojen alussa. Saat kaikki tarvitsemasi hakuohjeet, kurssiesitteet ja muut tiedot Kurssioppaasta ja hakuohjeista. Nämä saat oman koulusi oppilaanohjaajalta tai Mikkelin lukion opintoohjaajilta. Nettisivumme valmistuvat tammikuun lopulla. Mihin lukion jälkeen? Viime vuosina Mikkelin lukioista valmistuneista ylioppilaista yhdeksän kymmenestä on jatkanut opintojaan korkea-asteella viimeistään kolmen vuoden kuluessa ylioppilastutkinnon suorittamisesta (Tilastokeskuksen sijoittumistilasto). Lähes tarkalleen 40 % ylioppilaista jatkaa opintojaan suomalaisissa yliopistoissa ja noin 50 % ammattikorkeakouluissa. Laajaa osaamista ja vahvuusaloja Kannustamme sinua saavuttamaan ja ylittämään opiskelutavoitteesi. Jos olet erityisen etevä jollakin alalla, tarjoamme sinulle taitojasi vastaavia haasteita. Jos sinulla on opiskeluvaikeuksia jossakin aineessa, autamme selviytymään niistä (esimerkiksi tukiopetuksen ja erityisopetuksen avulla).

3 Tarjoamme monipuolisia opiskelumahdollisuuksia kaikissa oppiaineissa. Meillä on useita vahvuusaloja: luonnontieteet (biologia, fysiikka, kemia, maantiede) mediakasvatus (ydinoppiaine: äidinkieli) musiikki tulevaisuuskasvatus yrittäjyyskasvatus urheiluvalmennus. Tavallisen luokkaopiskelun lisäksi erityisesti valinnaisilla kursseilla tehdään tutkimuksia, tutkielmia ja projektitöitä. Valinnaisten kurssien opiskelumenetelmiä ovat myös: monenlainen ryhmätyöskentely, itsenäinen opiskelu ja verkkotyöskentely. Matematiikkaa vessapaperirullan avulla.

4 Mitkä ovat lukio-opintojen tavoitteet? Pyrkimyksemme on, että saat Mikkelin lukiosta hyvät eväät elämään rohkeutta ja taitoa toimia kansainvälisessä maailmassa jatko-opiskelussa ja työelämässä tarvittavat opiskeluvalmiudet monipuoliset yleistiedot ja taidot. Haluamme, että löydät itsellesi mieluisan elämänalan ja jatko-opintopaikan yliopistosta, ammattikorkeakoulusta tai muusta oppilaitoksesta opit työskentelemään sekä itsenäisesti että ryhmän jäsenenä opiskelet juuri sinulle sopivan opintokokonaisuuden opit suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluvat perusarvot. Mikkelin lukiossa jokainen yliopisto-opinnoista kiinnostunut lukiolainen voi valita itseään kiinnostavat haasteelliset syventävät kurssit tarjoamme haastavaa opetusta: työskentelemällä ahkerasti voit edetä lukion jälkeen myös ulkomaisiin huippuyliopistoihin. Millaista lukio-opiskelu on? Jokaisessa lukiossa opiskellaan samat valtakunnalliset pakolliset kurssit. Eri oppiaineiden pakollisia kursseja on yhteensä noin 50. Lisäksi sinun on opiskeltava noin 25 valinnaista kurssia, yhteensä vähintään 75 kurssia. Osa valinnaisista kursseista on valtakunnallisia, osa kunkin lukion omia kursseja. Valinnaisiin opintoihin voi sisältyä myös muiden oppilaitosten (esim. ammattiopisto, musiikkiopisto) opintoja. Mikkelin lukiossa opiskelet ensimmäisenä vuonna enimmäkseen omassa perusryhmässäsi voit sisällyttää valinnaisiin opintoihin opintoja muista oppilaitoksista voit opiskella kursseja itsenäisesti on runsaasti projektitoimintaa (kansainvälisiä hankkeita, kilpailuja sekä usean oppiaineen yhteisiä kursseja) toteutetaan joka vuosi useita opintomatkoja ulkomaille

5 joulu-, kevät- ja itsenäisyysjuhlan lisäksi vuosittaisia vakiotapahtumia ovat mm. penkkaripäivä, vanhojen päivä sekä erilaiset teemapäivät järjestetään vuosittain useita teatteri-, konsertti-, ym. vierailuja myös oppilaskunta järjestää juhlia ja muita tapahtumia Koulupäivä wanhaan malliin pukeutumistyyliä. Tähtäimessä erinomaiset tulokset Kannustamme lukiolaisia hyviin opiskelutuloksiin, sillä hyvät tulokset avaavat tien jatko-opintoihin. Tavoitteemme on, että ylioppilaamme saavuttavat valtakunnallista keskiarvoa paremmat tulokset ylioppilastutkinnon kokeissa. Lisäksi kannustamme ja ohjaamme lukiolaisia osallistumaan monenlaisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin.

6 Mikkelin lukiolaiset ovat yltäneet viime vuosina moniin erinomaisiin tuloksiin esimerkiksi kielikilpailuissa ja media-alan kilpailuissa Suomen Akatemian Viksu-tiedekilpailussa Cambat Climate Change kilpailussa neljän tieteen kilpailuissa ja muissa luonnontieteiden kilpailuissa. Mikkeliläiset maailmaa valloittamassa Kansainväliseen toimintaamme kuuluvat vaihto-oppilastoiminta, opettajavaihdot, kansainväliset kilpailut sekä monenlaiset opintomatkat ulkomaille. Useat hankkeet ovat lukion ja muiden koulujen tai muiden sidosryhmien yhteisprojekteja. Seuraavassa on esimerkkejä viime vuosina Mikkelin lukioissa toteutetuista hankkeista. Opintomatkat Venäjälle. CERN-tiedeopetuhankeeseen liittyvät opintomatkat Genevessä sijaitsevaan hiukkafysiikan tutkimuskeskukseen. Opintomatkat NOT-observatorioon Kanarian saarille / tähtitieteen tiedekoulu. Kehitysyhteistyö- ja opetussuunnitelman kehittämishanke mosambikilaisen lukion (Escola Secundaria de Namaacha) kanssa. Kuoron konserttimatka Kanadaan (Torontoon). Kielten opiskelijoiden opintomatkat Saksaan ja Ranskaan. Joka toinen vuosi toteutetut opiskelijavierailut Saksan Eutiniin. Leirikoulu Roomaan ja Trentoon. Comenius-hankkeet. Vastaavasti Mikkelissä vierailee vuosittain muutamia yhteistyökoulujemme opiskelijaryhmiä. Vuosittain noin 5 10 lukiolaista lähtee vaihto-oppilaaksi ulkomaille, viime vuosien suosikkimaita ovat olleet Australia, Japani ja Uusi-Seelanti.

7 Opintomatkalla Mosambikissa. Luonnontieteet ja matematiikka ovat mukavia Mikkelin lukiossa luonnontieteiden opiskeluun kuuluu luokkaopiskelun lisäksi yhteistyö yritysten ja muiden oppilaitosten kanssa sekä opintomatkat. Luonnontieteiden (biologia, fysiikka, kemia, maantiede) tarjonnassamme on tällä hetkellä noin 15 valtakunnallista valinnaista kurssia sekä noin 15 omaa valinnaista kurssia. Monet kurssit ovat tutkimus- tai menetelmäkursseja, joilla opiskellaan luonnontieteille luonteenomaisia tutkimustapoja. Jos olet erityisen kiinnostunut fysiikasta tai matematiikasta, tarjolla on myös alan kesäkouluja Venäjällä.

8 Rakettikokeita fysiikan tunnilla. Party eli vieraan kielen opiskelua.

9 Ruma ankanpoikanen näytelmä. Itsenäisyysjuhla.

10 Musiikki Musiikkijuuremme periytyvät 1900-luvun alusta. Oma oppiaineemme, painotettu musiikki, sopii erityisesti musiikkiluokkien oppilaille sekä muille musiikin harrastajille. Musiikissa on tarjolla valtakunnallisten kurssien lisäksi noin 15 omaa kurssia. Musiikissa on mahdollista tehdä musiikin lukiodiplomi. Lukiossamme on Etelä-Savon tasokkain koulukuoro. Sekä tytöille että pojille tarkoitetussa kuorossa laulaa noin 50 laulajaa. Kuoro järjestää vuosittain pari isompaa konserttia; ulkomaille suuntautuvia esiintymismatkoja on noin joka toinen vuosi. Kesäkuussa 2008 kuoro matkusti ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikkaan, matkakohteena oli Toronto. Vuonna 2010 kohteena oli Saksa. Teemme yhteistyötä Mikkelin musiikkiopiston kanssa: instrumenttiopinnot on keskitetty musiikkiopistoon. Omaan opetusohjelmaamme kuuluvat myös orkesteri- ja bändikurssit. Uusien lukiolaisten tutustumispäivä Susiniemessä.

11 Ilmaisutaito ja tanssi Ilmaisutaidossa tuotetaan vuosittain yksi laaja teatteriproduktio, joko lukion omin voimin tai yhdessä yhteistyötahojemme kanssa. Matka erilaisuuteen kurssilla lukiolaiset tekevät ennakkoluulotonta yhteistyötä muiden teatteriryhmien, esimerkiksi senioriteatterin kanssa. Lisäksi ilmaisutaidossa toteutetaan vuosittain pieniä projektitöitä, runotapahtumia ja vastaavia. Monet aiemmat mikkeliläisproduktiot ovat saaneet paljon huomiota. Esimerkiksi kevään 2007 teatterikurssilaisten röyhkeä Reunalla esitys sai kiitosta Tampereen teatterifestivaaleilla. Ilmaisutaitoon kuuluu tällä hetkellä kahdeksan kurssia, joista neljä on tanssikursseja. Tanssikurssit toteutetaan yhteistyössä Etelä-Savon tanssiopiston kanssa. Osallistumalla kaikille tanssikursseille voit suorittaa tanssin lukiodiplomin. Saksalaisvieraiden ja mikkeliläisten yhteiskonsertti.

12 Kielet Lukiossa on opiskeltava vähintään yhtä pitkää kieltä (A-kieli). Halutessasi voit opiskella enintään kahta pitkää kieltä. Valikoimassamme on englanti, ranska ja saksa. Käytännössä kaikki lukiolaiset opiskelevat A-englantia, lisäksi vuosittain noin lukiolaista valitsee myös A-ranskan tai A-saksan. Voit jatkaa peruskoulussa aloittamasi lyhyen kielen opiskelua tai aloittaa lukiossa uuden lyhyen kielen. Lyhyitä kieliämme ovat ranska, saksa ja venäjä. Voit laajentaa kielivalikoimaa esimerkiksi opiskelemalla espanjaa tai italiaa aikuislukiossa iltaopintoina. Kielten opiskelussa olennaisena osana on puhuttu kieli: voit osallistua puhekursseille sekä puhutun kielen valtakunnalliseen kokeeseen lukion päättövaiheessa. Projekteja ja työkursseja Projekteissa opitaan yhteistyötaitoja ja uusia opiskelumenetelmiä. Projektit vaativat useasti varsin paljon työtä, myös ilta- ja viikonlopputyötä. Projektit tuovat aina mukanaan ainutkertaisia uusia elämyksiä sekä antavat tärkeitä jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia valmiuksia. Toteutamme projekteina eri oppiaineiden kansainvälisiä hankkeita, kilpailuhankkeita sekä useiden oppiaineiden yhteisiä kursseja. Opiskeluprojektit oppiaineessa järjestetään myös tulevaisuuskasvatuksen kursseja. Työkursseilla opit tekemään tutkimuksia ja tutkielmia. Työkursseja järjestetään monissa aineissa, esimerkiksi historiassa ja psykologiassa sekä kaikissa luonnontieteissä.

13 Talviekologiapäivä. Urheiluvalmennus Mikkelin lukion urheiluvalmennus toteutetaan yhteistyössä Etelä-Savon urheiluakatemian kanssa. Urheiluvalmennuksesta voi kertyä lukion aikana noin 15 soveltavaa kurssia. Valmennuksesta on oma esite, ja valmennukseen hakevien on täytettävä erityinen urheiluvalmennuksen hakulomake. Opinto-ohjaus ja ammatinvalinnanohjaus Opinto-ohjaajiemme tärkeintä työtä on lukiolaisten henkilökohtainen ohjaaminen lukio-opintojen suunnittelussa ja suunnitelmien muokkaamisessa. Toisesta lukiovuodesta alkaen keskitytään jatko-opintoihin, ammatinvalintaan ja elämänuraan.

14 Opinto-ohjaustamme kehitetään jatkuvasti. Sekä opinto-ohjauksen peruskurssilla että valinnaisella kurssilla verkkotyöskentely on keskeinen työmuoto. Tämä työtapa on tuottanut Mikkelissä hyviä tuloksia viime vuosina, ja verkkotyöskentely on ollut uusien lukiolaisten mieleen. Toisen vuoden opiskelijoista valitut tutorit auttavat uusia lukiolaisia käytännön asioissa lukion alkuvaiheessa. Valinnaisia opintoja muista oppilaitoksista Voit sisällyttää lukion valinnaisiin opintoihisi muiden oppilaitosten opintoja. Viime vuosina lähes puolet lukiolaisista on valinnut opintoja myös muista oppilaitoksista. Muiden oppilaitosten opinnot suoritetaan enimmäkseen toisena ja kolmantena lukiovuonna. Voit halutessasi valita opintoja mm. aikuislukiosta, Mikkelin musiikkiopistosta, Etelä-Savon ammattiopistosta (esim. Mun juttu hanke) sekä yliopistoista ja korkeakouluista. Lukiodiplomit ja päättötodistukset Voit suorittaa lukion aikana liikunnan, median, musiikin tai tanssin lukiodiplomin. Diplomin suorittava lukiolainen saa erillisen diplomitodistuksen lukion päättötodistuksen yhteydessä. Diplomista voi olla hyötyä lukion jälkeen mm. jatko-opintopaikkaa haettaessa. Diplomin suorittaminen aloitetaan ensimmäisenä lukiovuonna ja diplomiopinnot opiskellaan vähitellen lukio-opintojen edetessä. Saat lukio-opintojen päätteeksi lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen. Ylioppilastutkintoon kuuluu yksi kaikille pakollinen koe: äidinkieli (tai suomi toisena kielenä koe). Lisäksi jokainen lukiolainen valitsee kolme muuta pakollista koetta seuraavista: matematiikka, reaaliaine, toinen kotimainen kieli ja vieras kieli. Käytännössä lähes kaikki lukiolaiset osallistuvat vähintään yhteen ylimääräiseen vapaaehtoiseen kokeeseen (kielet, reaaliaineet tai matematiikka).

15 Miten Mikkelin lukioon haetaan? Mikkelin lukioon haetaan toisen asteen yhteishaussa kevätlukukaudella Oma oppilaanohjaajasi antaa sinulle tarkempia ohjeita yhteishausta. Lukioon hakiessasi sinun on täytettävä myös kurssivalintakortti ja urheiluvalmennuksen hakulomake, jos haet urheiluvalmennukseen. Kurssioppaamme antaa hyvät pohjatiedot kaikista kursseistamme sekä vihjeitä kurssivalintoja varten. Saat materiaalin oman koulusi oppilaanohjaajalta tai Mikkelin lukion opintoohjaajilta. Mikkelin lukioon otetaan noin 270 uutta lukiolaista (aloituspaikkojen määrää ei ole vielä päätetty). Mikkelissä lukion keskiarvoraja on ollut viime vuosina noin 7. Lisätietoja Mikkelin lukiosta saat opinto-ohjaajiltamme. Jos sinulla on kysymyksiä esimerkiksi kurssivalinnoista, ota yhteyttä opinto-ohjaajiimme sähköpostitse. Opinto-ohjaajien ja rehtoreiden yhteystiedot ovat seuraavalla sivulla.

16 Tervetuloa joukkoomme! Rehtori Jari Tuomenpuro, puh Apulaisrehtori Pirjo Hänninen, puh Opinto-ohjaaja Hannu Huotelin, puh Opinto-ohjaaja Matti Nissinen, puh Ota yhteyttä, jos sinulla on kysymyksiä tai lukio-opintoihisi liittyviä toiveita!